Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Καταχρηστικές οι χρεώσεις για τα δικαιώματα στο Κτηματολόγιο

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Να μην καταβάλουν προς τις τράπεζες τέλη εγγραφής και έξοδα εγγραφής εμπράγματων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο και να διεκδικήσουν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, τυχόν μονομερώς εισπραχθέντα ποσά εκ μέρους των τραπεζών, συνιστά στους δανειολήπτες ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευαγ. Ζερβέας.

Ο κ. Ζερβέας καλεί την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών να παρέμβει στα μέλη της και κάθε μία τράπεζα ατομικά να απόσχει από την επιβολή αθέμιτων χρεώσεων κατά των δανειοληπτών - καταναλωτών για δικαιώματα και έξοδα εγγραφής εμπράγματων δικαιωμάτων της στο Εθνικό Κτηματολόγιο και να επιστρέψει άμεσα στους καταναλωτές τυχόν ήδη εισπραχθέντα αχρεωστήτως για την αιτία αυτή τέλη.

Συγκεκριμένα, από αναφορές που υπέβαλαν δανειολήπτες στον Συνήγορο του Καταναλωτή, διαπιστώθηκε ότι οι τράπεζες χρεώνουν ή επιχειρούν να χρεώσουν τους δανειολήπτες, συχνά με απευθείας ανάληψη από τον λογαριασμό τους, έξοδα και τέλη καταχώρησης εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο, ύψους 105 ευρώ, ήτοι 35 ευρώ για το τέλος εγγραφής συν 70 ευρώ για «έξοδα».

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση:
- Βάσει των Νόμων 2664/1998 και 3587/2007 για το Εθνικό Κτηματολόγιο, και των ερμηνευτικών τους εγκυκλίων, τα πάγια ανταποδοτικά, υπέρ του Οργανισμού τηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος, τέλη και τα λοιπά υπέρ του Δημοσίου και τρίτων δικαιώματα για τις κτηματολογικές εγγραφές βαρύνουν τον δανειστή ο οποίος εγγράφει υποθήκη, προσημείωση υποθήκης ή άλλη δέσμευση της εξουσίας διάθεσης σε δικαίωμα, άρα η καταβολή οποιουδήποτε τέλους γίνεται για την εξασφάλιση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των ίδιων των τραπεζών για χορηγηθέντα στεγαστικά και άλλα δάνεια προς τους δανειολήπτες.

- Κατά τη σύναψη της δανειακής σύμβασης κατ‘ εφαρμογή των σχετικών Γενικών Ορων Συναλλαγών (ΓΟΣ), οι δανειολήπτες έχουν ήδη καταβάλει τα σχετικά έξοδα δανείου, όπως και να περιγράφονται αυτά από κάθε δανείστρια τράπεζα (έξοδα φακέλου, δικηγόρου, εγγραφής προσημείωσης υποθήκης κ.λπ.), συνεπώς οι τράπεζες δεν δικαιούνται να μετακυλύουν μονομερώς και εκ των υστέρων στον δανειολήπτη καταναλωτή έξοδα που γίνονται αποκλειστικά και μόνο προς δική τους εξασφάλιση.

- Παρόμοιες πρακτικές των τραπεζών με επιβολή εφάπαξ επιβαρύνσεων κατά των δανειοληπτών (όπως «έξοδα χρηματοδότησης», «προμήθεια φακέλου» κ.ά.) με μονομερείς εκ μέρους των τραπεζών τροποποιήσεις των Γενικών Ορων Συναλλαγών (ΓΟΣ), έχουν κριθεί, κατόπιν συλλογικών αγωγών ενώσεων καταναλωτών, παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια (ΕφΑθ 5253/2003, ΠολΠρωτΑθ 961/2007).

- Η επιχειρούμενη εκ μέρους των τραπεζών είσπραξη των ως άνω μη οφειλομένων ποσών εκ μέρους των δανειοληπτών είναι παράνομη και καταχρηστική βάσει του Ν.2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.3587/2007, και των διατάξεων περί αδικαιολόγητου πλουτισμού του άρθρου 904 επ.ΑΚ.

Πηγή: Ελευθερία με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Σε 4 θέσεις στη Μεσσηνία δεματοποιητές και σκουπίδια

Οι δεματοποιητές θα τοποθετηθούν στη Μαραθόλακκα, τη Μεσσήνη, την Πύλο και σε περιοχή του Δήμου Φιλιατρών, όπου θα εναποτίθενται και τα αντίστοιχα δεματοποιημένα σκουπίδια.

Αυτό προβλέπει το... 4ο σενάριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση τωναπορριμμάτων.
Συγκεκριμένα, στο χάρτη των θέσεων όπου θα εγκατασταθούν οι δεματοποιητές, οι οποίες θα οριστούν και ως “Χώροι Συγκέντρωσης Δεματοποιημένων Απορριμάτων“, εμφανίζονται οι 4 αυτές περιοχές της Μεσσηνίας.
Αν δεν υπάρξει και... 5ο σενάριο, στις περιοχές αυτές θα εναποτίθενται τα αμπαλαρισμένα σκουπίδια μέχρι να κατασκευαστεί ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) ή να επιλεγεί άλλος τρόπος διαχείρισης.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, κάθε δεματοποιητής θα μπορεί να “δέσει“ 45.000 τόννους σκουπίδια το χρόνο, ενώ η λειτουργία του θα κοστίζει 350.000 ευρώ.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ

Ο δήμαρχος Φιλιατρών τι θέση έχει επι του θέματος???
Με βάση το δημοσίευμα εδώ θα γίνεται η δεματοποίηση αλλά και η εναπόθεση.
Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να ξεσηκωνόμαστε???
Πάνε να μας φορτώσουν ΟΛΗ την βρωμιά της Κυπαρισσίας.
Σκεφτείτε λίγο.
Απορρίμματα του νοσοκομείου. Μολυσματικά απορρίμματα θα τα φέρνουν εδώ.
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ βρωμιά της Κυπαρισσίας....
Γιατί νομίζετε ότι ο Σαμπαζιώτης δεν τα ήθελε στην Κυπαρισσία?????

Μέσα Νοεμβρίου η μεταφορά των ληγμένων φυτοφαρμάκων

Δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμη τα ληγμένα φυτοφάρμακα που έχουν αποθηκευτεί στο πρώην ελαιοτριβείο - αποθήκη της ΕΑΣ στα Φιλιατρά.
Αν και έχει περάσει αρκετό διάστημα από τότε που αναδείχθηκε το θέμα από τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών, ως προς την επικινδυνότητα καθώς είναι ληγμένα και απαγορευμένα φυτοφάρμακα μέσα στον ιστό της πόλης και δίπλα από δύο σχολεία, ακόμη δεν έχουν φύγει από ‘κεί.
Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι πλέον δεν είναι «χύμα» με πρόσβαση για τον καθένα, καθώς το κτήριο όπου βρίσκονται έχει κλείσει ερμητικά κι έχει μπει προειδοποιητική πινακίδα -έστω και χειρόγραφη- ότι εκεί υπάρχουν φυτοφάρμακα, ενώ και ο περιβάλλων χώρος έχει περίφραξη η οποία αναστηλώθηκε.

Oπως μας είπαν δε από τον Αγροτικό Σύλλογο, η εταιρεία που έχει αναλάβει την μεταφορά τους είχε επικοινωνήσει μαζί τους όταν είχε αναδειχθεί το θέμα και τους είχε ενημερώσει ότι η μεταφορά προγραμματίζεται να γίνει μέσα στον Νοέμβριο.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ
1. Γιατί ο εισαγγελέας δεν επεμβαίνει αυτεπάγγελτα και να ασκήσει διώξεις στον πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΕΑΣ Μεσσηνίας με την κατηγορία της έκθεσης σε κίνδυνο των πολιτών των Φιλιατρών????
2. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ η δικαιοσύνη??? Υπάρχει????

Έργα στα πυρόπληκτα

Πραγματοποιήθηκε χθες και ώρα 10:00, συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης «Υλοποίηση εργασιών προστασίας και αποκατάστασης φυσικού περιβάλλοντος πυρόπληκτων περιοχών Νομού Μεσσηνίας».
Βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η πιστοποίηση των εργασιών που έχουν υλοποιηθεί το μήνα Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή πιστοποίησε τα εξής:
Α. Μελέτες Αντιπυρικών οδών
1. Δήμος Νέστορος: υπεβλήθη τεχνική έκθεση για τη διάνοιξη αντιπυρικής οδού στα δ.δ. Παλαιό Λουτρό, Φλεσσιάδας και στον οικ. Ποταμιάς του δ.δ. Μεταξάδας.
2. Δήμος Φιλιατρών: υπεβλήθη τεχνική έκθεση για τη διάνοιξη αντιπυρικής οδού στον οικ. Κουντρί του δ.δ. Φιλιατρών.
3. Δήμος Δωρίου: υπεβλήθη τεχνική έκθεση για τη διάνοιξη αντιπυρικής οδού στο δ.δ. Ψαρίου.
..........................................
..........................................
..........................................

12. Δήμος Μεσσήνης: αυτοψίες και προμελέτη για τη διάνοιξη αντιπυρικής οδού στα δ.δ. Νεοχωρίου και Λυκότραφου.
13. Δήμος Φιλιατρών: αυτοψίες και προμελέτη για τη διάνοιξη αντιπυρικής οδού στο δ.δ. Μάλης.
14. Δήμος Δωρίου: αυτοψίες και προμελέτη για τη διάνοιξη αντιπυρικής οδού στο δ.δ. Κούβελα.
..........................................
..........................................
..........................................

Πηγή: Απόσπασμα από το Θάρρος

Ελαιόλαδο. Στα αζήτητα και λόγω ποιότητας

Δεν πρόλαβε να κρατήσει παρά μόνο λίγες ημέρες η τιμή των 2,70 ευρώ το κιλό στον παραγωγό για λάδι από κορωνέικη και έπεσε στα 2,50 ευρώ μέχρι προχθές το βράδυ.
Χθες, ο Συνεταιρισμός των Γαργαλιάνων δεν είχε τιμή για το λάδι, όπως ανέφερε στο «Θ» ο πρόεδρος του Ηλίας Βαρούτσος.
Ζήτηση για μαυρολήσιο δεν υπάρχει, ενώ το κορωνέικο έχει επηρεαστεί πιθανότατα από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, καθώς δε λέει να χειμωνιάσει.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρούνται ανεβασμένα οξέα στα Φιλιατρά και λιγότερο στους Γαργαλιάνους.

Εξαιτίας αυτής της σπάνιας για τη Μεσσηνία κατάστασης έχει χαθεί σε κάποιον βαθμό το ποιοτικό πλεονέκτημα που μαζί με την πρωιμότητα, άρα τις μικρές κυκλοφορούσες ποσότητες φρέσκου στην αγορά, έδινε στα λάδια της Μεσσηνίας υψηλές τιμές παραγωγού.
Το χειρότερο: η κατάσταση αυτή έρχεται και «δένει» με την οικονομική κρίση και τις αγορές εκ μέρους των τυποποιητών μόνο των απολύτως απαραιτήτων ποσοτήτων.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με καλό γνώστη της αγοράς, το λίγο ισπανικό φρέσκο που έχει βγει είναι σχετικά καλής ποιότητας και έχει στον παραγωγό 2,30.

Η ελπίδα όλων έγκειται στη βελτίωση της ποιότητας με την πάροδο των ημερών και την επικράτηση φυσιολογικών για την εποχή θερμοκρασιών.


Πηγή: Θάρρος

ΣΧΟΛΙΟ
Εμείς το έχουμε ξαναπεί.
Υπάρχει τρόπος να πουλάτε το λάδι 4,50 ακόμα και 5 euro το κιλό.
Ενώσεις, κλπ κλπ θα σας κοροϊδέψουν και θα πάρετε πολύ λίγα χρήματα.
Ο τρόπος είναι ένας. Να φτιάξετε ΔΙΚΟ ΣΑΣ δίκτυο πελατών (ανάλογα με το πόσο λάδι θέλετε να πουλήσετε) και να το πουλάτε έτσι.
Καμία ΕΑΣ ούτε κανένας ΠΟΤΕ δεν θα μπορέσει να σας δώσει τιμές των 4,50 και 5 Euro.
Καλύτερα είναι τα λάδια στα ράφια των Super Market ως δήθεν παρθένα???
Απλά φίρμα πουλάνε.
ΠΟΙΟΣ εγγυάται ότι τα λάδια που πουλάνε οι επώνυμες εταιρίες προς 6 και 7 euro το λίτρο είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΧΤRA παρθένο ελαιόλαδο ή -όπως λένε- Ελληνικής παραγωγής και όχι προσμίξεις με Ισπανίας Ιταλίας κλπ κλπ?????