Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Eurobasket 2009: Ελλάδα - Κροατία 76-68

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα, επικράτησε της Κροατίας με 76-68 για τον δ' όμιλο του 36ου Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. «Εγγύηση» ο Γιάννης Μπουρούσης (19π.), «θανατηφόρος» στο τέλος ο Βασίλης Σπανούλης (11π.).

Όπως η Ελλάδα γνώριζε πως η Κροατία δεν είναι Σκόπια, έτσι και η Κροατία γνώριζε από τι είναι φτιαγμένη η Ελλάδα και πως αν θέλει να έχει ελπίδες στην αποψινή αναμέτρηση θα έπρεπε να παίξει καλή άμυνα.

Αυτό το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό στα.........

πρώτα λεπτά και, κλείνοντας τους διαδρόμους προς το καλάθι, είτε αυτοί είχαν να κάνουν με ντράιβ του Βασίλη Σπανούλη είτε με ενέργειες της ελληνικής φροντ λάιν, η ομάδα του Γιασμίν Ρέπεσαν κόντραρε στα ίσα την «γαλανόλευκη» (4-5 στο 2'56'', 9-10 στο 6'04'', 13-12 στο 8'06'').

Το καλό το παλικάρι, όμως, ξέρει κι άλλο μονοπάτι και με τον Γιάννη Μπουρούση να αποδεικνύει γιατί συγκαταλέγεται στους καλύτερους ψηλούς της Ευρώπης η Εθνική βρήκε τον τρόπο να επιβάλει το παιχνίδι. Ο Καρδιτσιώτης σέντερ του Ολυμπιακού δεν διστάζει ποτέ να βγαίνει πίσω από τη γραμμή των 6.25μ. και με «ψυχρό αίμα» άρχισε να «εκτελεί» την αντίπαλο ομάδα.

Η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε με το προβάδισμα ανά χείρας και με τον Μπουρούση να «κερδίζει» το χρονόμετρο και να «πυροβολεί» για τρεις πόντους και να φτάνει γρήγορα τους 12 η πρώτη περίοδος «έκλεισε» στο 20-15.

Οι ξεκούραστοι Καλάθης και Πρίντεζης έδωσαν τις δικές τους βοήθειες στη δεύτερη περίοδο, ο Κώστας Κουφός έβαλε τους Κροάτες μέσα στα καλάθια και με τον Μπουρούση να συνεχίζει το προσωπικό του σόου η Εθνική έγινε «καπνός» λίγο μετά τα μισά της δεύτερης περιόδου (40-25 στο 16'12''). Ο Ρόκο-Λένι Ούκιτς ήταν ο μόνος που τα έβγαζε πέρα με την ελληνική άμυνα, αλλά και πάλι ήταν πολύ «λίγος» και, έτσι, η διαφορά συνέχισε να παίρνει την ανηφόρα, με τον Βασίλη Σπανούλη να τη στέλνει στο +21 (52-31), σχεδόν με το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Μία χαλάρωση έδωσε την ευκαιρία στην Κροατία να πλησιάσει σε 54-42 στο 33'54'', ωστόσο, ο Στράτος Περπέρογλου είχε αρχίσει να «ζεσταίνεται» και με τρίποντο που τον έστειλε προσωπικά στους 10 πόντους η «ψαλίδα» άνοιξε και πάλι, 62-44 στο 26'28''. Και όπως και στην δεύτερη περίοδο, έτσι και τώρα ήρθε πάλι ο Σπανούλης για την... στρογγυλοποίηση (65-45 στο 29'36'').

Βούιτσιτς και Πλάνινιτς άργησαν να πάρουν «μπροστά», παρόλα αυτά τα δικά τους καλάθια βοήθησαν την «Χρβάτσκα» να μειώσει και πάλι και να ανησυχήσει κάπως το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας (69-57 στο 34'39'').

Η παρουσία του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη στο παρκέ «προκαλούσε» τους Κροάτες να του κάνουν φάουλ και με τον «Σόφο» να έχει σε διάστημα δύο λεπτών 2/6 βολές η διαφορά έπεσε μετά από αρκετή ώρα κάτω από τους 10 πόντους, 71-62 στο 37'32'', με τον Βούιτσιτς να έρχεται λίγο αργότερα και με τρίποντο να μειώνει σε 71-65 στο 38'05''!

Οι Κροάτες, όμως, λογάριαζαν χωρίς τον Σπανούλη, ο οποίος, αφού πρώτα μέτρησε 2/2 βολές (73-65 στο -1'39''), με «φαρμακερό» τρίποντο στα -52'' «έγραψε» το 76-65 κι έβαλε τέλος στα όνειρά τους για ολική επαναφορά...

Επόμενος αντίπαλος αύριο (8.15μ.μ., ΝΕΤ) το Ισραήλ...

Τα δεκάλεπτα: 20-15, 52-31, 65-47, 76-68

Πηγή: www.gazzetta.gr

Αποφασίζονται τα κριτήρια για κλείσιμο των σχολείων

Συνεδριάζει, την Τετάρτη, το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης, προκειμένου να αποφασίσει τα κριτήρια για το κλείσιμο των σχολείων, σε περίπτωση ασθένειας μαθητών.
Οι ειδικοί επισημαίνουν, όμως, ότι το λουκέτο στα σχολεία, όπως έγινε στη Γαλλία, δεν φαίνεται να αποδίδει και θέτουν ως προϋπόθεση το συνδυασμό λουκέτου και γενικότερου περιορισμού των παιδιών στο σπίτι.
Ο υπουργός Παιδείας θα παρουσιάσει πάντως, την Τετάρτη, τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα σχολεία για τη νέα...

γρίπη. Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιωτόπουλο έχουν εξασφαλιστεί 50.00 εμβόλια για το προσωπικό ασφαλείας στα σχολεία, ενώ έχουν εγκριθεί και οι πιστώσεις για την πληρωμή των καθαριστριών, οι οποίες είναι απλήρωτες, και θα αναλάβουν το κομμάτι της υγιεινής.
EURO2DAY






Δύσκολα τα πράματα...



Από το TRELO KOUNELI



Χρύσα Δρακάκη. Η αισθητικός που ανάβει φωτιές.

Xμ, σέξυ η Χρύσα, δεν τίθεται θέμα. Και όμορφη τη λες, σίγουρα και εδω. Εχει και το "έξω απο τον κόσμο" του Τοξότη. Βελτιωτικές εγχειρίσεις κλπ δεν εξετάζω καν, μοντέλο είναι. Μια πολύ γλυκεια ξανθούλα που βγάζει και πολύ ερωτισμό.

Με προβλημάτισε η υπερβολική άνεση της πάντως μπροστά στο φακό, σαν να είναι το γυμνό δεύτερη φύση της. Μοντέλο μεν, αλλά μικρή για να το κατέχει τόσο. Το ίδιο παρατήρησα και στην Εφη Κυριάκου αλλα και εκει δεν έβγαινε με τόση ευκολία. Σαν να μην της ήταν τίποτα όλο αυτό. Ιδιαίτερο για την πολύ συντηρητική Ελλάδα.

Τέλος πάντων, απο άποψη επαγγελματισμού άψογο αποτέλεσμα και εξαιρετική γενικά δουλειά. Μου αρέσουν και τα χρώματα στο εξώφυλλο. Ελπίζω να σας πάει καλά και με νούμερα. Να βοηθήσει και τις δουλειές της.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ.....




IRAKLEIO WEB RADIO

«Nέοι Aγρότες & ΠEPIBAΛΛON, φυσικό, οικονομικό, τεχνολογικό, πολιτιστικό, κοινωνικό»

Eνεργότερο φιλοπεριβαλλοντικό ρόλο επιβάλλουν στους αγρότες οι κλιματικές αλλαγές, καθώς η γεωργία, σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιστημόνων, είναι αυτή που θα επηρεαστεί περισσότερο. Tα ανησυχητικά μηνύματα προκαλούν έντονο προβληματισμό στους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι αναζητούν λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν θέματα επάρκειας των τροφίμων. Eξάλλου, ο FAO έχει προβλέψει ότι το 2020 θα υπάρξει έλλειμμα 1.000.000.000 τόνων ισοδυνάμου σιτηρών στη διατροφή του πλανήτη.
Σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης αβεβαιότητας, οι Eυρωπαίοι αγρότες καλούνται να επανακαθορίσουν τις στρατηγικές τους στους τομείς της παραγωγή και διαχείρισης των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων (μείωση...

εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, βελτίωση περιβαλλοντικών επιδόσεων, στροφή σε οικολογικές καλλιέργειες κ.λπ.).

Ήδη, με νέα οπτική προσεγγίζει το ρόλο των Eυρωπαίων αγροτών και τη συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος η Πανελλήνια Ένωση Nέων Aγροτών (Π.E.N.A.), η οποία εδώ και αρκετό διάστημα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών του κλάδου για τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της αγροτικής δραστηριότητας τόσο στην κοινωνία όσο και στο περιβάλλον.
Συνέδριο
Oι τρέχουσες εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Nέων Aγροτών, με θέμα «Nέοι Aγρότες & ΠEPIBAΛΛON, φυσικό, οικονομικό, τεχνολογικό, πολιτιστικό, κοινωνικό», που άρχισε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται αύριο, στην Aρχαία Oλυμπία. Στο μεταξύ, με αφορμή, μάλιστα, τη συζήτηση που γίνεται για τις άμεσες ενισχύσεις και το ενδεχόμενο μεταφοράς νέων σημαντικών πόρων σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (2ο Πυλώνα) οι Nέοι Aγρότες επισημαίνουν την ανάγκη να θεσπιστεί ειδική ενίσχυση κοινή για όλους τους αγρότες που θα επιβραβεύει τη συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, προτείνουν μια δεύτερη χρηματοδοτική γραμμή να «επιβραβεύει» επιπρόσθετα την προσπάθεια αυτή, ανάλογα με την έκταση που καλλιεργεί κάθε αγρότης, σύμφωνα, πάντα, με τους Kώδικες Oρθής Γεωργικής Πρακτικής και Eυζωίας των ζώων. «Oι ασκούντες αγροτικά επαγγέλματα (γεωργός, κτηνοτρόφος, αλιέας, δασεργάτης, αγροξενοδόχος και γενικότερη αγροτική δραστηριότητα), τονίζουν οι Nέοι Aγρότες, φροντίζουν το 92% της επιφανείας της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Tο κυριότερο χαρακτηριστικό όλων των επαγγελματιών του χώρου είναι ότι είναι «φροντιστές τους περιβάλλοντος» και γι’ αυτή τους την φροντίδα πρέπει να ανταμείβονται», τονίζει η Π.E.N.A.

Προστασία
Σύμφωνα με την Π.E.N.A., «με τη σημερινή ιδιαίτερα μεγάλη όξυνση των προβλημάτων του φυσικού περιβάλλοντος, ο ρόλος των αγροτών στην προστασία του φυσικού, και όχι μόνο, περιβάλλοντος, αποκτά μια νέα καίρια-υπαρξιακή διάσταση, που πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι συμπολίτες μας και να συνεισφέρουν για την εξασφάλιση της δικής τους κυρίως επιβίωσης».

* H Π.E.N.A είναι το συντονιστικό κέντρο των είκοσι επτά Eνώσεων Nέων Aγροτών (των κατά κύριο επάγγελμα νέων αγροτών), που δραστηριοποιούνται κυρίως σε Aιτωλοακαρνανία, Aργολίδα, Aττική, Aχαΐα, Bοιωτία, Δράμα, Έβρο, Eύβοια, Hλεία, Hμαθία, Θεσσαλονίκη, Iωάννινα, Kαβάλα, Kαρδίτσα, Kοζάνη, Kόρινθο, Λακωνία, Λάρισα, Λασίθι, Mαγνησία, Mεσσηνία, Ξάνθη, Pοδόπη, Σέρρες, Φθιώτιδα και Xίο.

Οι διεκδικήσεις των νέων αγροτών

Tο διεκδικητικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι Nέοι Aγρότες, με βάση το νέο οικονομικοκοινωνικό περιβάλλον περιλαμβάνει:

Kατάργηση των επιδοτήσεων στα προϊόντα, που στρεβλώνουν την αγορά και δημιουργούν μεταξύ άλλων και νέου τύπου διαχειριστές.

Συνεχής στήριξη του αγροτικού κόσμου ως ανταμοιβή του ρόλου τους στην οικονομική ανάπτυξη (επενδύσεις), την προστασία του περιβάλλοντος (ενιαίο ποσό για όλους) και τη συμβολή τους στην κοινωνική συνοχή (εξασφάλιση τροφής - σύμβαση Kαρθαγένης).

Eπιπλέον ενίσχυση για αγρότες των νησιών (ορισμός E.E. Oκτ. 2008) και για τους αγρότες των μειονεκτικών περιοχών (όπως θα ορισθούν μετά τις διαβουλεύσεις στην E.E. και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Nέων Aγροτών).

Σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων που περισσεύουν σε επενδύσεις από τους αγρότες, για εκσυγχρονισμό, για αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής (τυποποίηση, συσκευασία, μεταποίηση κ.λπ.), για συνέργειες, για προώθηση προϊόντων στην αγορά, για μείωση κόστους παραγωγής, για εξασφάλιση εισοδήματος από εναλλακτικές αγροτικές δραστηριότητες (αγροτουρισμός, φωτοβολταϊκά κ.λπ.).
ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Tα πρώτα χελωνάκια της χρονιάς στον Kυπαρισσιακό Kόλπο

Ο Kόλπος του Λαγανά στη Zάκυνθο αποτελεί τον μεγαλύτερο βιότοπο αναπαραγωγής της χελώνας καρέτα στη Mεσόγειο. Aπό τις μέχρι τώρα συστηματικές μετρήσεις του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Xελώνας APXEΛΩN υπολογίζεται ότι στον κόλπο του Λαγανά γίνονται κατά μέσον 1.300 φωλιές ετησίως, αριθμός που αντιστοιχεί στο 25% των φωλιών καρέτα σε ολόκληρη τη Mεσόγειο και στο 45% των φωλιών που γίνονται σε όλη την Eλλάδα.
Eτσι, η Zάκυνθος κατέχει με μεγάλη διαφορά την πρώτη θέση στις περιοχές ωοτοκίας της καρέτα στη Mεσόγειο. Aυτός είναι και ο λόγος που ο Kόλπος του Λαγανά εντάχθηκε στο Δίκτυο NATURA των προστατευόμενων...

περιοχών της Eυρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια θεσμοθετήθηκε από την ελληνική νομοθεσία ως Eθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.

Στον Kόλπο του Λαγανά υπάρχουν 6 παραλίες ωοτοκίας, με συμμετοχή στη συνολική ωοτοκία του Kόλπου από 53% (στην αυστηρά προστατευόμενη παραλία Σεκάνια) μέχρι 6% (στην παραλία Γέρακας).
Πρόσφατα αποδείχτηκε ότι δεν είναι μόνο ο αριθμός φωλιών που χαρακτηρίζει τη σπουδαιότητα μιας παραλίας ωοτοκίας. Aλλά και ένα άλλο στοιχείο: Tο φύλο των νεοσσών που εκκολάπτονται. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, στα χελωνάκια καρέτα το φύλο καθορίζεται από τη θερμοκρασία των αυγών κατά την επώαση. Aπό έρευνα που έκανε, με πρόσκληση του APXEΛΩN, ο ειδικός στο θέμα αυτό καθηγητής του Πανεπιστημίου Tορόντο Δρ Nικόλας Mροσόβσκι η κρίσιμη θερμοκρασία για τις καρέτα που ωοτοκούν στην Eλλάδα είναι 29° C. Aν η θερμοκρασία επώασης είναι πάνω από την κρίσιμη, τα χελωνάκια γίνονται θηλυκά, ενώ αν είναι κάτω από 29° C γίνονται αρσενικά.

Ερευνα
Mε βάση το στοιχείο αυτό, αλλά και ιστολογική ανάλυση νεκρών νεοσσών για να καθοριστεί το φύλο τους, η Δρ Tζούντιθ Zμπίντεν του Πανεπιστημίου της Bέρνης και μέλος του προγράμματος του APXEΛΩN απέδειξε ότι ενώ οι περισσότερες παραλίες στον Kόλπο Λαγανά παράγουν κυρίως θηλυκούς νεοσσούς, η μικρή παραλία Mαραθονήσι (μόλις 350 μέτρα) παράγει σχεδόν αποκλειστικά αρσενικές καρέτα. Aυτό οφείλεται στις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες άμμου που καταγράφονται στο Mαραθονήσι, σε σχέση με τις άλλες παραλίες του Kόλπου. Πράγματι η ανοιχτόχρωμη άμμος στο Mαραθονήσι αντανακλά έντονα την ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μικρότερες θερμοκρασίες στο βάθος που επωάζονται τα αυγά. Έτσι, ενώ η παραλία Mαραθονήσι συγκεντρώνει μόνο το 9% της ωοτοκίας στη Zάκυνθο, το γεγονός ότι εκεί παράγονται αποκλειστικά αρσενικά άτομα, την αναγορεύει σε σημαντικότατο βιότοπο απολύτως απαραίτητο για τη διαιώνιση της θαλάσσιας χελώνας καρέτα στη Mεσόγειο. H σημαντική αυτή ανακάλυψη σηματοδοτεί νέες προοπτικές στη διαχείριση των παραλιών ωοτοκίας και οριοθετεί νέα κριτήρια στη διεθνή ιεράρχησή τους.

Tα πρώτα χελωνάκια της χρονιάς σε Pέθυμνο και Kυπαρισσιακό Kόλπο

Στην παραλία του Pεθύμνου Kρήτης οι εθελοντές του APXEΛΩN με μεγάλη χαρά παρακολούθησαν τα δέκα πρώτα χελωνάκια να φτάνουν στη θάλασσα, ενώ οι εθελοντές του APXEΛΩN στην Πελοπόννησο, στην παραλία κοντά στο «Bουνάκι» στον N. Kυπαρισσιακό Kόλπο, παρακολούθησαν οκτώ χελωνάκια να βγαίνουν από φωλιά και να τρέχουν προς τη θάλασσα. Eτσι, φέτος, η περίοδος εκκόλαψης άρχισε στις 23 Iουλίου, ενώ η περίοδος ωοτοκίας είχε αρχίσει στις 30 Mαΐου για τον Kυπαρισσιακό και στις 2 Iουνίου για το Pέθυμνο. Στην Eλλάδα, συνήθως η περίοδος ωοτοκίας ξεκινά τέλη Mαΐου και διαρκεί μέχρι και τέλη Aυγούστου. Kατά το διάστημα αυτό οι θηλυκές θα βγουν το βράδυ για να αφήσουν τα αυγά τους στις παραλίες ωοτοκίας. Σε μια φωλιά βάθους 50-60 εκατοστών εναποθέτουν κατά μέσο όρο 120 αυγά, γεγονός που επαναλαμβάνουν 3-4 φορές μέσα στο ίδιο καλοκαίρι.

H ίδια χελώνα συνήθως επιστρέφει μετά από 2-3 χρόνια, για να ωοτοκήσει, πάντα στην ίδια παραλία που γεννήθηκε. Tα αυγά θα μείνουν μέσα στην άμμο για περίπου δύο μήνες, ώσπου να έρθει η ώρα της εκκόλαψης. Kατά μέσο όρο 80 χελωνάκια από κάθε φωλιά θα κάνουν τη μεγάλη προσπάθεια να φτάσουν από τη φωλιά στη θάλασσα. H έξοδος από τη φωλιά συνήθως γίνεται το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί. Για κάθε 1.000 χελωνάκια που θα βγουν υπολογίζεται ότι θα επιβιώσουν και θα ενηλικιωθούν μόνο ένα έως δύο! Tα θηλυκά χελωνάκια θα χρειαστούν 15-25 χρόνια για να μπορέσουν να αναπαραχθούν και να γυρίσουν στην ίδια παραλία που γεννήθηκαν για να φτιάξουν τη φωλιά τους, εάν βέβαια τη βρουν όπως την άφησαν...

Kάτι που όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα νεογέννητα θα πρέπει να φτάσουν ανενόχλητα στη θάλασσα χωρίς να παρενοχληθούν από εμπόδια και φώτα, τα οποία τα αποπροσανατολίζουν, και δεν πρέπει ποτέ να τα βοηθάμε να ολοκληρώσουν την «πορεία» τους προς την θάλασσα γιατί μόνο έτσι θα προετοιμαστούν κατάλληλα για το μεγάλο θαλασσινό τους ταξίδι. O APXEΛΩN εδώ και 26 χρόνια παρακολουθεί συστηματικά 75 χιλιόμετρα παραλιών ωοτοκίας στη Zάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Kρήτη, προστατεύοντας περισσότερες από 2.500 φωλιές, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει απευθείας μέσω Σταθμών Eνημέρωσης, περιπολιών στις παραλίες και ζωντανών παρουσιάσεων σε ξενοδοχεία περίπου 200.000 Eλληνες και ξένους επισκέπτες.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ




Διασφαλίζεται η ελάχιστη εγγυημένη τιμή στα αγροτικά προϊόντα

Με στόχο τη διασφάλιση της ελάχιστης εγγυημένης τιμής για τα κύρια αγροτικά προϊόντα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης αποφάσισε να προσθέσει ένα νέο ασφαλίσιμο κίνδυνο στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος αναφέρεται στις δυσμενείς επιπτώσεις από στρεβλώσεις στις συνθήκες αγοράς των αγροτικών προϊόντων.
Ο υπουργός δήλωσε ότι στόχος της νέας ρύθμισης είναι να εξασφαλιστεί ένα είδος τιμής ασφάλειας για τα γεωργικά προϊόντα. Για την επεξεργασία της πρότασης αυτής συγκροτήθηκε...

επιτροπή υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και εκπροσώπους των φορέων του χώρου.
Πηγή: Express.gr



Γιατί οι άνδρες χάνουν το μυαλό τους, όταν μιλάνε σε μια ωραία γυναίκα;

Η συνομιλία με μια πολύ ωραία γυναίκα μπορεί να κάνει έναν άνδρα να χάσει στην κυριολεξία το μυαλό του, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη, που έρχεται να επιβεβαιώσει τη…λαϊκή σοφία. Η έρευνα, από ψυχολόγους του πανεπιστημίου Ράντμπουντ, δημοσιεύτηκε στο “Journal of Experimental and Social Psychology” (Περιοδικό Πειραματικής και Κοινωνικής Ψυχολογίας), σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ».
Οι ερευνητές, κάνοντας τα σχετικά πειράματα, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που κάνουν παρέα έστω και λίγα λεπτά με μια πολύ ελκυστική γυναίκα, αποδίδουν στη συνέχεια λιγότερο καλά στα νοητικά τεστ (δηλαδή…χάνουν τα λογικά τους, όπως λέει ο λαός), σε σχέση με όσους συνομίλησαν...

με μια γυναίκα που δεν θεωρούσαν ωραία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό πιθανώς συμβαίνει, επειδή από τα πανάρχαια χρόνια οι άνδρες χρησιμοποιούν ένα πολύ μεγάλο τμήμα των δυνατοτήτων του εγκεφάλου τους προκειμένου να εντυπωσιάσουν τις γυναίκες, με συνέπεια -ειδικά στην περίπτωση μιας αληθινά ωραίας γυναίκας- να μην τους απομένουν και πολλές νοητικές δυνατότητες για άλλες διαδικασίες και δραστηριότητες.

Οι ολλανδοί ψυχολόγοι επισήμαναν ότι η έρευνά τους δείχνει πως η απόδοση των ανδρών στην εργασία ή στο σχολείο μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά εξαιτίας του φλερτ με μια ωραία συνάδελφο ή συμμαθήτρια (ή περισσότερες!). Είναι χαρακτηριστικό ότι η ολλανδική έρευνα ξεκίνησε, όταν ένας από τους ολλανδούς ψυχολόγους σοκαρίστηκε από το γεγονός ότι, μετά τη συνομιλία του με μια πανέμορφη γυναίκα που μόλις είχε γνωρίσει, ξέχασε τη διεύθυνση του σπιτιού του, όταν αυτή τον ρώτησε που έμενε!

Από την άλλη, η έρευνα διαπίστωσε ότι δεν ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή οι γυναίκες δεν επηρεάζονται, όσον αφορά τις νοητικές ικανότητές τους, από την παρέα με έναν ωραίο άνδρα.

Πιθανότατα αυτό οφείλεται στο ότι οι άνδρες, πολύ περισσότερο από τις γυναίκες, είναι βιολογικά προγραμματισμένοι, μετά από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, να νοιάζονται για την «κατάκτηση» μιας γυναίκας - και όχι το αντίστροφο.

Η προσπάθεια εντυπωσιασμού του άλλου φύλου απορροφά ένα μεγάλο μέρος των γνωσιακών-νοητικών δυνατοτήτων του άνδρα, σε σημείο μερικές φορές να παθαίνει αμνησία ή να γίνεται «χαζός». Τα νοητικά τεστ (μνήμης κλπ) έδειξαν, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι οι άνδρες, μετά την συνομιλία με μια γοητευτική γυναίκα, γίνονται κατά μέσο όρο - άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο- πιο αργοί και λιγότερο ακριβείς.

Όσο περισσότερο ένας άνδρας σκεφτόταν τη συγκεκριμένη γυναίκα στη συνέχεια, τόσο χαμηλότερο ήταν το σκορ του στα τεστ. Αντίθετα, οι επιδόσεις των γυναικών στα τεστ δεν χειροτέρευσαν, όσο ωραίος και αν ήταν ο άνδρας με τον οποίο είχαν συνομιλήσει προηγουμένως.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Τζορτζ Φίλντμαν της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας, η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες για εξελικτικούς λόγους έχουν προγραμματιστεί να σκέφτονται υποσυνείδητα τρόπους για να περάσουν τα γονίδια τους στις επόμενες γενιές, γι'Α αυτό το λόγο, όταν συναντούν μια ωραία γυναίκα, κατά βάθος την βλέπουν ως την ιδανική σύντροφο για την αναπαραγωγή των γονιδίων τους. Όμως οι γυναίκες αναζητούν και άλλες ιδιότητες στον άνδρα, όπως ο πλούτος ή η ευγενική και πνευματώδης συμπεριφορά και δεν «τρελαίνονται» απλώς και μόνο από το ωραίο του πρόσωπο.
Πηγή: Express.gr


Στο πόδι οι αγρότες της Τριφυλίας για τις τομάτες.

Στο πόδι βρίσκονται οι Αγρότες της Τριφυλίας λόγω τβων μεγάλων ζημιών που έχουν προξενηθεί στις καλλιέργειες τομάτας στην περιοχή.
Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη συλλογή στοιχείων των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές απο το δίπτερο έντομο tuta absoluta έτσι ώστε να έχουν μια πιο πλήρη εικόνα του προβλήματος.

Η συλλογή των στοιχείων συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου τόσο στον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών όσο και στον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων. Επιτροπές περιοχών που δεν διαθέτουν αγροτικούς συλλόγους θα συλλέξουν τα στοιχεία για να υπάρξει μια πολύ πιο σφαιρική εικόνα του όλου προβλήματος.

Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη ........

όλων για να βγεί μια αντιπροσωπεία η οποία θα μεταβεί στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης για να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Ξανα στην θέση του ο Δήμαρχος Δωρίου Τάκης Αντώνης με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών

Επανέρχεται στην θέση του σύμφωνα με απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών Αθανασίου Νάκου ο Δήμαρχος Δωρίου Τάκης Αντώνης καθώς έγινε δεκτή η προσφυγή που άσκησε ο Δήμαρχος Δωρίου κατά της απόφασης του γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοπονήσου με την οποία έθετε σε αργία τον Δήμαρχο Δωρίου Τάκη Αντώνη.

Η απόφαση απο το υπουργείο Εσωτερικών που εκδόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου αναφέρονται τα εξής: .......

«Αποδεχόμαστε την από 6.7.2009 προσφυγή του κ. Αντώνη Τάκη, δημάρχου Δωρίου νομού Μεσσηνίας.
Ακυρώνουμε την υπ’ αριθμ. 7678/18.6.2009 απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Οσον αφορά το σκεπτικό της απόφασης, φαίνεται ότι στηρίχτηκε σε δύο βασικά σημεία της προσφυγής του δημάρχου:
Οτι ο δήμαρχος δεν είχε λάβει γνώση του κλητήριου θεσπίσματος πριν την έκδοση της απόφασης του περιφερειάρχη κι έτσι στερήθηκε του δικαιώματος άσκησης ένδικων μέσων. Επίσης ότι το κλητήριο θέσπισμα δεν είχε καταστεί αμετάκλητο.

Επειδή σύμφωνα με τους λόγους που επικαλείται ο κ. Αντώνιος Τάκης δήμαρχος Δωρίου στην από 6.7.2009 προσφυγή του ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών δεν έχει λάβει γνώση του κλητήριου θεσπίσματος έως ότου κοινοποιήθηκε σε αυτόν η υπ’ αριθ. 7678/18.6.2009 απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δεδομένου ότι ουδέποτε του επιδόθηκε και ως εκ τούτου στερήθηκε της δυνατότητας άσκησης ένδικων μέσων που προβλέπονται και στις διατάξεις του άρθρου 146 παρ. 2, εδ.1 του ν. 3463/2006.

Επειδή, σύμφωνα με την από 20-7-2009 νεότερη υπηρεσιακή βεβαίωση της Εισαγγελίας Εφετών Καλαμάτας, βεβαιώνεται ότι στον προσφυγόντα Αντώνιο Τάκη, δήμαρχο Δωρίου, η επίδοση του κλητήριου θεσπίσματος προς αυτόν από το Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι 13.7.2009, ημερομηνία μεταγενέστερη της έκδοσης της σχετικής απόφασης του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου και ως εκ τούτου το κλητήριο θέσπισμα δεν έχει καταστεί αμετάκλητο.

Επειδή λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα στοιχεία που κατέθεσε ο προσφεύγων η υπ’ αριθ. 7678/18.6.2009 απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ακυρωτέα».

Σχετικό Θέμα: => Σε αργία ο Δήμαρχος Δωρίου με απόφαση Περιφερειάρχη

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ ΚΑΙ Δ. ΜΠΕΝΕΚΟΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ BLOG "FIMOTRO".

Ο πρώην οικονομικός διευθυντής των επιχειρήσεων του Γ. Μπόμπολα Αλέξης Σκαναβής (πρώην οικονομικός διευθυντής και στο Mega) και ο γνωστός δημοσιογράφος Δημήτρης Μπενέκος εξαγόρασαν και τυπικά σήμερα τον τίτλο του Ελεύθερου Τύπου.
Την είδηση, αλλά χωρίς ονόματα και παρασκήνιο, την έδωσε το πρωί το zougla.gr (επειδή κρατάμε πάντα τη δεοντολογία), ωστόσο τα ονόματα των δυο ιδιοκτητών τα αποκαλύπτουμε εμείς καθώς το zougla.gr δεν είχε ρεπορτάζ για τους νέους ιδιοκτήτες.

Ο Αλέξης Σκαναβής είχε αποχωρήσει μετά από χοντρό καυγά με τον Γ. Μπόμπολα και από τότε δεν έλεγαν ούτε καλημέρα. Θα έχει ενδιαφέρον η επιχειρηματική συμμαχία για τις ισορροπίες του Ελεύθερου Τύπου και του Τύπου της Κυριακής (οι νέοι ιδιοκτήτες εξαγόρασαν και τους δυο τίτλους).
Ο Α. Σκαναβής είχε διατελέσει Οικονομικός .......

Διευθυντής με αυξημένες αρμοδιότητες του Mega Channel μέχρι το 1996, οπότε και μετακινήθηκε στον τον Ομιλο Μπόμπολα.
Αιτία της αποχώρησης του λέγεται ότι ήταν ο μεγάλος καυγάς του Γιώργου Μπόμπολα με τον διάδοχο του στα media Φώτη, γεγονός που είχαν καταγράψει με ρεπορτάζ όλες οι κυριακάτικες εφημερίδες με αφορμή το ενδεχόμενο συγχώνευσης ΔΟΛ-ΠΗΓΑΣΟΥ.

Πηγή: Fimotro

Τα greeklish σκοτώνουν την ελληνική γλώσσα

Τα greeklish απειλούν την ελληνική γλώσσα. Η συνήθεια των μαθητών να χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο γραφής στο Διαδίκτυο ή στα γραπτά μηνύματα στο κινητό τους τηλέφωνο, επηρεάζει αρνητικά την ορθογραφική τους ικανότητα και οδηγεί στην αύξηση των λαθών τους στα γραπτά του σχολείου.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Κοζάνης, αλλά και σε φιλολόγους, οι τελευταίοι έχουν συναντήσει λέξεις γραμμένες σε greeklish σε ποσοστό 64,3%.

Παράλειψη τονισμού των λέξεων ή σημείων στίξης, χρήση λατινικών σημείων στίξης (κυρίως ......

ερωτηματικών), συνδυασμός ελληνικών και λατινικών γραμμάτων στις λέξεις, ορθογραφικά λάθη (π.χ. ο αντί για ω), φωνητικά λάθη (π.χ. κς αντί για ξ) και σύντμηση λέξεων (π.χ. τεσπα αντί τέλος πάντων, τπτ αντί για τίποτα, δλδ αντί για δηλαδή, κ.ά.)

Οι φιλόλογοι παρατήρησαν και λάθη που χαρακτηρίζονται ως μη αναμενόμενα, όπως αλλαγή χρόνου ή προσώπου στα ρήματα, αλλαγή πτώσης στα ουσιαστικά, αντικατάσταση λέξης με άλλη, με εντελώς διαφορετική σημασία.

Συνολικά, το 77,4% των μαθητών χρησιμοποιούν greeklish, με σημαντική αύξηση μεταξύ γυμνασίου και λυκείου (67,8% στο γυμνάσιο, 88,5% στο γενικό λύκειο), ενώ τα ευρήματα δείχνουν ότι η χρήση τους αρχίζει και από το δημοτικό.

Περίπου οι μισοί τα χρησιμοποιούν από δύο έως και περισσότερα χρόνια, πάνω από 63% τα χρησιμοποιεί καθημερινά, ενώ σε ποσοστό 15,7% γράφουν σε greeklish ακόμα και σε χειρόγραφα, όπως προσωπικές σημειώσεις, σχολικές εργασίες κ.α.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους χρήσης, η πλειοψηφία (83,9%) είπε ότι τα χρησιμοποιεί από συνήθεια.

Το 75,8% για εξοικονόμηση χρόνου και το 71,4% τα θεωρούν χρήσιμο ή βολικό εργαλείο και το 33,9% επειδή είναι «μόδα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε ποσοστό 38,7% οι μαθητές δήλωσαν πως γράφουν greeklish για να αποφεύγουν ορθογραφικά λάθη.

Σχεδόν έξι στους δέκα μαθητές θεωρούν πως η χρήση αυτού του τρόπου γραφής απειλεί την ελληνική γλώσσα.

Την ίδια άποψη έχει το 64,3% των φιλολόγων, ενώ το 53,6% έχει παρατηρήσει αύξηση των ορθογραφικών λαθών σε μαθητές που παλαιότερα παρουσίαζαν καλύτερες επιδόσεις στον γραπτό λόγο.

Πηγή: Εθνος

Υποχρεωτική άδεια εξόδου κάθε τρεις ημέρες στους στρατιώτες ζητά το ΓΕΣ

Την υποχρεωτική χορήγηση άδειας εξόδου κάθε τρεις ημέρες σε όλους τους στρατιώτες προβλέπει διαταγή προς τους διοικητές των στρατοπέδων, την οποία εξέδωσε πριν λίγες ημέρες ο νέος αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος, Φραγκούλης Φράγκος.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», τους τελευταίους μήνες έχουν δημιουργηθεί εκρηκτικές καταστάσεις στο σύνολο σχεδόν των στρατοπέδων από την έλλειψη προσωπικού.

Υπήρχαν μάλιστα καταγγελίες ότι οι διοικητές κρατούσαν μέσα τους στρατιώτες ακόμα και 20-30 ημέρες.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης ο ........

νέος αρχηγός ΓΕΣ με επείγουσα σήματά του δίνει εντολές για τις εξόδους ανά τρεις ημέρες και τονίζει ότι αν δεν είναι δυνατόν να γίνεται αυτό συνεχώς, να χορηγείται υπηρεσιακή άδεια εξόδου μερικών ωρών.

Επίσης, για τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) αναφέρει ότι δεν πρέπει να κάνουν περισσότερες από επτά υπηρεσίες (διανυκτερεύσεις) τον μήνα.

Πηγή: in.gr

Διπλή κεραμίδα στη Ρηγίλλης Ψυχρολουσία από τις νέες δημοσκοπήσεις και την αποχώρηση Αλαβάνου

Πανικό προκαλούν σε Μαξίμου και Ρηγίλλης οι νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να «κλειδώνει» την αυτοδυναμία και η αλλαγή φρουράς στον ΣΥΡΙΖΑ, με την απόφαση του Αλ.
Αλαβάνου να αποσυρθεί από την εκλογική μάχη της 4ης Οκτωβρίου.

Παρά τη συντονισμένη προσπάθεια που κατέβαλαν χθες σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. για να εμψυχώσουν τη γαλάζια βάση, μεταφέροντας ένα κλίμα κομματικής ανάτασης μετά την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τα ευρήματα των χθεσινών γκάλοπ προκάλεσαν νέα ψυχρολουσία στο κυβερνών κόμμα. Η δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis (για τον ΑΝΤ1) δίνει άνετη αυτοδυναμία (156 εδρών) στο ΠΑΣΟΚ, ενώ στην έρευνα της GΡΟ (για το Μega) για πρώτη φορά ο Γ. Παπανδρέου αποκτά προβάδισμα από τον Κων. Καραμανλή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Την ίδια ώρα η Ν.Δ. εμφανίζεται βραχυκυκλωμένη ........

και από την απόφαση του Αλ. Αλαβάνου να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές. Επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης εκτιμούσαν ότι η κίνηση αυτή ενισχύει την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, καθώς εκτιμούν ότι το ειδικό βάρος του Αλ. Αλαβάνου θα μπορούσε να εξασφαλίσει πολιτικά κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του ΠΑΣΟΚ.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούσαν ότι η εμφάνιση του Αλ. Αλαβάνου στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών το 2007, είχε κοστίσει εκλογικά στο ΠΑΣΟΚ και λειτουργούσε ως αντίβαρο στην προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να «μονοπωλήσει», όπως έλεγαν, τον χώρο της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης. Επενδύει στη «μονομαχία»
Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, ωστόσο, ο Κων. Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να παίξει μέχρι τέλους το χαρτί τού «υπεύθυνου κυβερνήτη» που τράβηξε στη ΔΕΘ, εξαγγέλλοντας μια πολιτική σκληρής λιτότητας, με τουλάχιστον διετή ορίζοντα. Υπουργοί και βουλευτές εκτιμούν στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι με αυτή την κίνηση «κατασκευάζει το "άλλοθι" της ήττας».

Ο Κ. Καραμανλής θα επιδιώξει να οδηγήσει τον Γ. Παπανδρέου «σε μια μονομαχία, σε δικό του γήπεδο» όπως παραδέχεται κορυφαίος υπουργός, ο οποίος είχε έντονες επιφυλάξεις για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, σε Μαξίμου και Ρηγίλλης επενδύουν πολλά στην τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ενώ είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει η προεκλογική αντιπαράθεση να επικεντρωθεί στο πεδίο της οικονομίας, προσδοκώντας ότι θα εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ και πως στο τέλος θα αποδειχθεί ότι τα σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα για την έξοδο από την οικονομική κρίση αποτελούν μονόδρομο. Η προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ. αρχίζει ουσιαστικά αύριο, με ομιλία του Κ. Καραμανλή σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στο Αιγάλεω.

Συνεχείς αποχωρήσεις και φλερτ με ΛΑΟΣ

Η ΑΓΩΝΙΩΔΗΣ προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου ώστε η Ν.Δ. να αυξήσει τη συσπείρωσή της σκοντάφτει στον ΛΑΟΣ. Το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δημοσκοπήσεις, αυξάνει τη διείσδυσή του στον σκληρό πυρήνα των συντηρητικών ψηφοφόρων, ενώ η σκληρή γραμμή του Κων.

Καραμανλή, ο οποίος χαρακτηρίζει «ακραίο και ανεύθυνο» τον ΛΑΟΣ, είναι προφανές ότι πείθει τα στελέχη που κινούνται στον χώρο της λαϊκής Δεξιάς.

Τη γραμμή Καραμανλή ως προς την αντιμετώπιση του ΛΑΟΣ αγνόησε ο Π. Ψωμιάδης, ο οποίος έχοντας στο πλευρό του τον Γ. Κατατζαφέρη, διεμήνυσε σε Μαξίμου και Ρηγίλλης: «Να αφήσουμε τα πάθη μας και να βγούμε μπροστά για μια μεγάλη δεξιά παράταξη».

Το βαρύ κλίμα στο γαλάζιο στρατόπεδο επιδεινώνουν και οι συνεχείς αποχωρήσεις από τα ψηφοδέλτια.

Τον πολιτικό κύκλο της ανακοίνωσε χθες ότι κλείνει η πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη, επικαλούμενη την ανάγκη να ανανεωθεί το ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθήνας.

Κομματικά στελέχη αποδίδουν, ωστόσο, την κίνησή της στις δυσκολίες που συναντούσε η επανεκλογή της, αλλά και στην πικρία της από τη αντιμετώπιση που είχε από το 2007 εκ μέρους του Πρωθυπουργού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διάδοχός της στη Βουλή κ. Δημ. Σιούφας θα μετακινηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο ανοιχτή είναι η νέα συμμετοχή του κ. Μιλτ. Έβερτ, ενώ θέση στον συνδυασμό της Α΄ Αθήνας φέρεται ότι έχει εξασφαλίσει η κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ. Εξάλλου, προς τη Λακωνία φέρεται ότι οδεύει η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου. Στη Ρηγίλλης αντικαταστάθηκε από τον ευρωβουλευτή κ. Γ. Κουμουτσάκο, ο οποίος ανέλαβε και καθήκοντα κομματικού εκπροσώπου.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Αγγίζει την αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ

Σαφές προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στα όρια της αυτοδυναμίας και την κοινή γνώμη να κρίνει αρνητικά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης, την πρώτη ημέρα της επίσημης έναρξης της προεκλογικής περιόδου, καταγράφεται όχι μόνο ρεύμα νίκης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά τάσεις από την πρώτη Κυριακή να διασφαλίσει αυτοδυναμία.
Αγγίζει την αυτοδυναμία

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη ...........

Metron Analysis, στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 42,5% με 156 έδρες, η ΝΔ 35,5%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΛΑΟΣ 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,8% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,9%.

Και οι τρεις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη δεινή θέση που βρίσκονται η ΝΔ και ο κ. Καραμανλής -πάνω από 5,5% η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων- ενώ και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για διετή αυστηρή λιτότητα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του Mega, δείχνει ότι έξι στους δέκα ψηφοφόρους (61,6%) την κρίνουν αρνητικά.
Αγγίζει την αυτοδυναμία

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας εταιρείας, ο κ. Παπανδρέου έχει οριακό προβάδισμα σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ενώ όπως όλα δείχνουν οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία (80,7%) θεωρούν ως σημαντικότερα προβλήματα για τη νέα κυβέρνηση την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας (33,1%).

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι στο ερώτημα ποιος μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί την οικονομία (γκάλοπ της Metron για τον ΑΝΤ1), το 37% των πολιτών πιστεύει ως καλύτερη λύση μία κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, το 32% κυβέρνηση με ΝΔ και το 26% καμία κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μέτρηση της MRB για τον Real FM διαπιστώνεται ότι μόλις το 35,3% θεωρεί ότι έχουν σαφή και σωστό προσανατολισμό. Πάντως η GPO για το Mega κατέγραψε ότι το 31,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ κρίνουν αρνητικά τις θέσεις του κ. Καραμανλή για την οικονομία, το 21,1% θεωρούν λάθος τα μέτρα που προτείνει, το 18,3% ότι δεν είναι αναγκαία και το 16,5% δεν θεωρούν ειλικρινείς τις προτάσεις του για την οικονομία.

Πηγή: Έθνος

ΑΜΚΑ: 20 μέρες για την απόκτησή του - Οσα πρέπει να γνωρίζετε

Περίπου 20 μέρες απομένουν για την εξασφάλιση του ΑΜΚΑ (αριθμός μητρώου για την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση) ο οποίος είναι απαραίτητος και υποχρεωτικός για όλους τους ασφαλισμένους και τα προστατευόμενα μέλη τους.

Από την 1η Οκτωβρίου όλοι οι ασφαλισμένοι (άμεσα ή έμμεσα) και οι συνταξιούχοι, καθώς επίσης και κάθε πρόσωπο που εργάζεται ή πρόκειται να αναλάβει εργασία εντός των ορίων της χώρας είναι υποχρεωμένοι να έχουν στην κατοχή τους τον ΑΜΚΑ.

Με την ολοκλήρωση του ΑΜΚΑ θα αρχίσει η ..........

λειτουργία του κεντρικού συστήματος διασταύρωσης των ασφαλιστικών και ιατροφαρμακευτικών δαπανών μέσω της ΗΔΙΚΑ. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.)- πρώην Κέντρο Ηλεκτρονικού Υπολογιστού Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΗΥΚΥ)- σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία.
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχουν αποδόθηκαν 8.500.000 Αριθμοί Κοινωνικής Ασφάλισης σε όλους τους ασφαλισμένους.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΑΜΚΑ είναι ένας ενιαίος Αριθμός Μητρώου για την εργασία και την Κοινωνική Ασφάλιση και αποτελεί ουσιαστικά την ασφαλιστική ταυτότητα όλων των πολιτών, η οποία θα θεωρείται υποχρεωτική από την 1η Οκτωβρίου 2009. Ο αριθμός αυτός θα αντικαταστήσει σταδιακά τους παλιούς αριθμούς μητρώου όλων των ασφαλιστικών ταμείων και θα βοηθήσει στο να γίνονται οι συναλλαγές με τα Ταμεία πιο εύκολα και πιο γρήγορα.
Αν ενημερωθείτε για τον ΑΜΚΑ σας μέσω της ιστοσελίδας www. amka. gr ή σας αποσταλεί η κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης στο σπίτι τότε δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή γραφείο ΑΜΚΑ παρά μόνο εάν υπάρχουν μεταβολές σε κάποιο από τα προσωπικά σας στοιχεία. Τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή σε κάποιο γραφείο ΑΜΚΑ ασφαλιστικών φορέων.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την έκδοση του ΑΜΚΑ είναι τα εξής:
Για Έλληνες υπηκόους: Απαιτείται Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Δελτίο Ελληνικής Στρατιωτικής Ταυτότητας. Για ανήλικα άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας και δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από τον γονέα ή τον νόμιμο εκπρόσωπό τους.

Για ξένους υπηκόους: Απαιτείται το Δελτίο Ταυτότητας ομογενούς ή Δελτίο Ταυτότητας (αντίστοιχο της ελληνικής αστυνομικής) ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά, όταν δεν υπάρχει δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο. Για ανήλικα άτομα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα αρκεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΜΚΑ δεν αντικαθιστά το βιβλιάριο ασθενείας. Ωστόσο, προκειμένου αυτό να ισχύει θα πρέπει ο ΑΜΚΑ να αναγράφεται στο βιβλιάριο ασθενείας.

Πηγή: Ημερησία

Απόσυρση ΙΧ, και ΦΠΑ σε δόσεις: Στην τελική ευθεία η απόφαση

Εντός των επόμενων 48 ωρών θα είναι έτοιμη η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ώστε να υλοποιηθούν τα μέτρα της απόσυρσης, του τετράμηνου παγώματος των πλειστηριασμών από τις τράπεζες και της καταβολής του ΦΠΑ σε δύο δόσεις τα οποία έμειναν? ξεκρέμαστα λόγω της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών.

Οι υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ, Δικαιοσύνης) έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουν να ετοιμάσουν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου οικονομίας δεν αποκλείεται να είναι έτοιμη ακόμα και σήμερα.

Στην κυβέρνηση επιθυμούν να τελειώνουν όσο το δυνατό γρηγορότερα, καθώς ..........

πρόκειται για μέτρα που θεωρούνται φιλολαϊκά και σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει ως ατού κατά την προεκλογική περίοδο.

Πηγή: Ημερησία

Συμβατή με το δίκαιο της Ε.Ε. η απαγόρευση online τυχερών παιχνιδιών

Η απαγόρευση διάθεσης τυχερών παιχνιδιών μέσω του Διαδικτύου από επιχειρηματικούς φορείς μπορεί να θεωρηθεί ότι δικαιολογείται από τον σκοπό της καταπολέμησης της απάτης και της εγκληματικότητας, ενώ συμβιβάζεται με την αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, απεφάνθη το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (υπόθεση C-42/07 Liga portuguesa de Futebol Profissional (CA/LPFP) και Baw International Ltd κατά Departamento de Jogos da Santa Casa da Misericórdia de Lisboa).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι ο σκοπός της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, τον οποίο επικαλείται η Πορτογαλία, μπορεί να συνιστά επιτακτικό λόγο γενικού συμφέροντος, ικανό να δικαιολογήσει περιορισμούς ως προς τους επιχειρηματικούς φορείς στους οποίους επιτρέπεται να προτείνουν υπηρεσίες στον τομέα των τυχερών παιγνίων.

Πράγματι, σημειώνεται, λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους των ποσών των οποίων ..........

τη συγκέντρωση καθιστούν δυνατή και των κερδών τα οποία μπορούν να προσφέρουν στους παίκτες, τα παίγνια αυτά ενέχουν υψηλούς κινδύνους διάπραξης εγκλημάτων και απατών.

Πιο αναλυτικά:

Η νομοθεσία της Πορτογαλίας, προς αποτροπή της εκμετάλλευσης τυχερών παιγνίων μέσω του Διαδικτύου για τη διάπραξη απατών και για εγκληματικούς σκοπούς, παραχωρεί στη Santa Casa da Misericórdia de Lisboa, από αιώνων ιδρυθέντα μη κερδοσκοπικό οργανισμό αυστηρώς επιτηρούμενο από την Πορτογαλική Κυβέρνηση, το αποκλειστικό δικαίωμα της οργάνωσης και εκμετάλλευσης των λαχείων, των παιγνίων loto και των αθλητικών στοιχημάτων μέσω του Διαδικτύου. Η σχετική ρύθμιση προβλέπει επίσης κυρώσεις υπό μορφή προστίμων κατά όσων οργανώνουν τέτοια παίγνια κατά παραβίαση αυτού του αποκλειστικού δικαιώματος και όσων διαφημίζουν τα παίγνια αυτά.

Στη Bwin, ιδιωτική επιχείρηση παιγνίων on-line με έδρα το Γιβραλτάρ, και στη Liga portuguesa de Futebol Profissional επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 74 500 ευρώ και 75 000 ευρώ αντιστοίχως διότι πρότειναν τυχερά παίγνια μέσω του Διαδικτύου και προέβησαν στη διαφήμισή τους. Το Tribunal de Pequena Instância Criminal do Porto, ενώπιον του οποίου η Bwin και η Liga αμφισβήτησαν τα πρόστιμα αυτά, διερωτάται ως προς το κατά πόσον η πορτογαλική νομοθεσία συμβιβάζεται με την ελευθερία εγκατάστασης, την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών.

Προκαταρκτικώς, το Δικαστήριο κρίνει ότι οι διατάξεις περί της ελευθερίας εγκατάστασης και της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων δεν έχουν εφαρμογή στην επίδικη διαφορά.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το Δικαστήριο εξετάζει κατά πόσον αντιβαίνει στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών η πορτογαλική νομοθεσία, καθόσον απαγορεύει σε επιχειρηματικούς φορείς όπως η Bwin, εγκατεστημένους εντός άλλων κρατών μελών όπου παρέχουν νομίμως ανάλογες υπηρεσίες, να προτείνουν τυχερά παίγνια μέσω του Διαδικτύου εντός της πορτογαλικής επικράτειας. Στο πλαίσιο της ανάλυσης αυτής, το Δικαστήριο κρίνει, καταρχάς, ότι η πορτογαλική ρύθμιση συνιστά περιορισμό της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Ωστόσο, το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι περιορισμοί της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών είναι δυνατόν να δικαιολογούνται από επιτακτικούς λόγους γενικού συμφέροντος. Συγκεκριμένα, ελλείψει κοινοτικής εναρμόνισης στον τομέα των τυχερών παιγνίων, τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να καθορίζουν τους σκοπούς της πολιτικής τους στον τομέα αυτόν και, ενδεχομένως, να προσδιορίζουν με ακρίβεια το επίπεδο της επιδιωκόμενης προστασίας. Πάντως, το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι οι περιορισμοί τους οποίους τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλουν πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις: πρέπει να είναι πρόσφοροι για τη διασφάλιση της επίτευξης των σκοπών που επικαλείται το οικείο κράτος μέλος και δεν πρέπει να βαίνουν πέραν αυτού που είναι αναγκαίο για την επίτευξή του. Τέλος, εν πάση περιπτώσει, οι περιορισμοί αυτοί πρέπει να εφαρμόζονται κατά τρόπο μη εισάγοντα διακρίσεις.

Όσον αφορά τη δικαιολόγηση της πορτογαλικής ρύθμισης, το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι ο σκοπός της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, τον οποίο επικαλείται η Πορτογαλία, μπορεί να συνιστά επιτακτικό λόγο γενικού συμφέροντος, ικανό να δικαιολογήσει περιορισμούς ως προς τους επιχειρηματικούς φορείς στους οποίους επιτρέπεται να προτείνουν υπηρεσίες στον τομέα των τυχερών παιγνίων. Πράγματι, λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους των ποσών των οποίων τη συγκέντρωση καθιστούν δυνατή και των κερδών τα οποία μπορούν να προσφέρουν στους παίκτες, τα παίγνια αυτά ενέχουν υψηλούς κινδύνους διάπραξης εγκλημάτων και απατών.

Όσον αφορά την ικανότητα της επίδικης ρύθμισης να επιτύχει τον σκοπό αυτόν, το Δικαστήριο κρίνει ότι η χορήγηση αποκλειστικών δικαιωμάτων για την εκμετάλλευση τυχερών παιγνίων μέσω του Διαδικτύου σε ένα φορέα όπως η Santa Casa, που υπόκειται στον αυστηρό έλεγχο των δημοσίων αρχών, μπορεί να κατευθύνει την εκμετάλλευση των παιγνίων αυτών προς ένα ελεγχόμενο κύκλωμα και να θεωρηθεί ικανή να προστατεύσει τους καταναλωτές από απάτες διαπραττόμενες από τους επιχειρηματικούς φορείς που διοργανώνουν τα παίγνια.

Όσον αφορά την εξέταση του αναγκαίου χαρακτήρα του επίδικου καθεστώτος, το Δικαστήριο εκτιμά ότι ένα κράτος μέλος έχει το δικαίωμα να θεωρήσει ότι το γεγονός απλώς και μόνον ότι ένας επιχειρηματικός φορέας όπως η Bwin προτείνει νομίμως υπηρεσίες, εμπίπτουσες στον τομέα αυτόν, μέσω του Διαδικτύου εντός άλλου κράτους μέλους, όπου είναι εγκατεστημένος και όπου, καταρχήν, ήδη τηρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις και υπόκειται σε ελέγχους, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επαρκής εγγύηση προστασίας των καταναλωτών του πρώτου κράτους έναντι των κινδύνων διάπραξης απατών και εγκλημάτων. Πράγματι, σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι αρχές του κράτους μέλους εγκατάστασης ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες προς αξιολόγηση των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής εντιμότητας των επιχειρηματικών φορέων.

Επιπλέον, λόγω της έλλειψης άμεσης επαφής μεταξύ του καταναλωτή και του επιχειρηματικού φορέα, το Δικαστήριο κρίνει ότι τα προσβάσιμα μέσω του Διαδικτύου τυχερά παίγνια ενέχουν κινδύνους διαφορετικής φύσης και σημαντικότερους σε σχέση προς τις παραδοσιακές αγορές των παιγνίων αυτών όσον αφορά τυχόν απάτες. Εξάλλου, το Δικαστήριο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ένας επιχειρηματικός φορέας ο οποίος επιχορηγεί ορισμένους αθλητικούς αγώνες επί των οποίων προτείνει στοιχήματα καθώς και ορισμένες από τις ομάδες που μετέχουν στους αγώνες αυτούς να βρίσκεται σε κατάσταση η οποία να του επιτρέπει να επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα το αποτέλεσμα των αγώνων αυτών και, συνεπώς, να αυξήσει τα κέρδη του.

Κατά συνέπεια, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της προσφοράς τυχερών παιγνίων μέσω του Διαδικτύου, το Δικαστήριο κρίνει ότι η απαγόρευση στους επιχειρηματικούς φορείς όπως η Bwin να προτείνουν τυχερά παίγνια μέσω του Διαδικτύου μπορεί να θεωρηθεί ότι δικαιολογείται από τον σκοπό της καταπολέμησης της απάτης και της εγκληματικότητας και, συνεπώς, ότι συμβιβάζεται με την αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναστολή προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο

Ανακοινώθηκε και επισήμως η αναστολή διαδικασιών προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 2190/1994 και τη ΔΙΔΑΔ/Φ.18.21/1175/οικ.21934 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά το διάστημα από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της Κυβέρνησης που προκύπτει κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος, απαγορεύεται πλην ελαχίστων εξαιρέσεων η έκδοση πράξεων που αφορούν το διορισμό ή την πρόσληψη κάθε κατηγορίας προσωπικού των υπηρεσιών και νομικών προσώπων του άρθρου 14 παρ. 1 του Ν. 2190/1994, όπως ισχύει.

Επισημαίνεται μάλιστα, ότι η παραπάνω απαγόρευση αφορά όχι μόνο τις τελικές .........

πράξεις αλλά και όλες τις σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες, εφόσον αυτές είναι κατά νόμο αναγκαίες προϋποθέσεις για την έκδοση της τελικής πράξης διορισμού ή πρόσληψης. Δηλαδή δε δημοσιεύονται προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων προσωπικού ούτε πράξεις διορισμού, δεν εκδίδονται ανακοινώσεις για πρόσληψη προσωπικού, δε δημοσιεύονται πίνακες επιλογής προσωπικού τακτικού ή έκτακτου, δε συνεδριάζουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια για τα θέματα που εμπίπτουν στην ανωτέρω αναστολή, δεν υπογράφονται πράξεις διορισμού. Οι σχετικές διαδικασίες που είχαν ήδη κινηθεί πριν την προκήρυξη των εκλογών διακόπτονται και επαναλαμβάνονται αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης.

Κατά συνέπεια, από τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009, ημέρα δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εκλογών, μέχρι την ορκωμοσία την Κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος, αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες επιλογής προσωπικού του ΑΣΕΠ που εμπίπτουν στην παραπάνω απαγόρευση.

Οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ή ενστάσεων που είχαν ανακοινωθεί πριν την προκήρυξη των εκλογών διακόπτονται και συνεχίζονται αμέσως μετά τη λήξη της αναστολής και μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση εναπομείναντος χρονικού διαστήματος για την ολοκλήρωσή τους. Σχετική ανακοίνωση με τις νέες καταληκτικές ημερομηνίες των προθεσμιών που εκκρεμούν λόγω της προεκλογικής περιόδου για τις διαδικασίες που διεξάγονται από το ΑΣΕΠ θα εκδοθεί από την ανεξάρτητη αρχή αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης.

Οι φορείς των οποίων οι διαδικασίες διορισμού ή πρόσληψης εμπίπτουν στην παραπάνω απαγόρευση και ελέγχονται από το ΑΣΕΠ οφείλουν να προσαρμόσουν τις προθεσμίες αιτήσεων και ενστάσεων που τους αφορούν σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη σήραγγα Αρτεμισίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στη σήραγγα Αρτεμισίου.
Από ώρα 02:30 μέχρι και τις 03:30 θα διακοπεί η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Κόρινθο και από 03:30 ως και τις 04:30 στο ρεύμα προς Τρίπολη. Η διακοπή γίνεται προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης και καθαρισμού στην σήραγγα.


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κόμβο Στέρνας στην Κορίνθου - Τρίπολης

Λόγω εργασιών διαπλάτυνσης της υφιστάμενης γέφυρας του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης στον ανισόπεδο κόμβο Στέρνας, θα εφαρμοστούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου από τις 08:00 το πρωί ως τις 5:00 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, θα παραμείνουν κλειστές η έξοδος από Κόρινθο προς Άργος-Ναύπλιο καθώς και η είσοδος στον αυτοκινητόδρομο από Άργος και Ναύπλιο προς Τρίπολη και Καλαμάτα. Για την εξυπηρέτηση των οδηγών, όσοι κινούνται από Κόρινθο προς Άργος και Ναύπλιο θα χρησιμοποιούν τον ανισόπεδο κόμβο Αρχαίας Νεμέας.
Όσοι μετακινούνται από Άργος και ......

Ναύπλιο προς Τρίπολη θα χρησιμοποιούν είσοδο στον ανισόπεδο κόμβο Στέρνας με κατεύθυνση προς Αθήνα.
Στη συνέχεια θα εξέρχονται στον κόμβο Νεμέας και τέλος θα επανεισέρχονται στην αντίθετη κατεύθυνση προς Τρίπολη.
Στους υπόλοιπους κλάδους του κόμβου Στέρνας η κυκλοφορία θα διεξάγεται κανονικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σκληρά μέτρα από τις ΔΟΥ για τους οφειλέτες

Αντιμέτωποι με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων, πλειστηριασμούς των ακινήτων τους, ακόμη και με την προσωποκράτηση θα βρεθούν αμέσως μετά τις εκλογές περίπου 500.000 οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν βεβαιωμένα χρέη στις εφορίες.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών επιχειρεί, έστω και την τελευταία στιγμή, να δραστηριοποιήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι όσον αφορά στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών που μπορούν να καλύψουν σημαντικό μέρος της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού, που ήδη προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ.

Φέτος ο στόχος είναι να εισπραχθεί από την .......

«πηγή» των ληξιπρόθεσμων ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι μπορούν να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περί τα 10 δισ. ευρώ, καθώς το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων ανέρχεται περίπου στα 35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όμως εισπράξιμο θεωρείται μόνο το 30% αυτών, καθώς τα υπόλοιπα αφορούν χρέη πτωχών αλλά και δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό το οικονομικό επιτελείο απέστειλε σε όλες τις ΔΟΥ έναν ειδικό οδηγό που περιλαμβάνει τις κινήσεις που οφείλουν να κάνουν και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν κατά των οφειλετών του Δημοσίου, ώστε να επιτευχθεί ο φετινός στόχος του προϋπολογισμού.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι εκτός από τα ακίνητα των οφειλετών, στο «στόχαστρο» της εφορίας θα μπουν και όλα τα άλλα εισοδήματα που μπορεί να έχει ο φορολογούμενος, από μισθούς ή σύνταξη ή ενοίκια κ.λπ., από την κατάσχεση των οποίων θα μπορούν να διασφαλιστούν και οι απαιτήσεις του Δημοσίου.

Επισημαίνεται πάντως ότι με βάση τις οδηγίες τα γραφεία είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών που λειτουργούν στις ΔΟΥ θα πρέπει, πριν προβούν στη λήψη οποιουδήποτε μέτρου, να ενημερώνουν τους οφειλέτες ή τα συνυπόχρεα πρόσωπα για την οφειλή, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να την εξοφλήσουν, παρέχοντάς τους μάλιστα κάθε είδους διευκόλυνση, ώστε να αποφεύγονται οι κυρώσεις.

Η εγκύκλιος

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της υπ' αριθμ. 1084133/5002/0016/ΠΟΛ.1111/2.9.2009 εγκυκλίου με την οποία παρέχονται νέες οδηγίες σχετικά με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών έχει ως εξής:

1. Εισαγωγή

Οπως γνωρίζετε, στις 30-6-2009 έληξε η προθεσμία υπαγωγής των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην ευνοϊκή ρύθμιση των διατάξεων των άρθρων 82-85 του νόμου 3746/2009.

Γνωρίζετε επίσης το ύψος των ποσών των βεβαιωμένων φόρων και λοιπών εσόδων του Δημοσίου στην υπηρεσία σας, το ποσό αυτών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, καθώς και το ποσό των ληξιπρόθεσμων που έχετε χαρακτηρίσει ως εισπράξιμο. Με βάση τα στοιχεία αυτά σας έχει κοινοποιηθεί ο ετήσιος στόχος μείωσης των ληξιπρόθεσμων, ήτοι το ελάχιστο ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που η υπηρεσία σας έχει υποχρέωση να εισπράξει εντός του έτους 2009 για να προστεθούν στα λοιπά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έτους 2009. Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου μείωσης των ληξιπρόθεσμων της υπηρεσίας σας κοινοποιήθηκαν με ειδικό έγγραφο. Με δεδομένη τη ρύθμιση που έληξε στις 30-6-2009 και τη δυνατότητα που χορηγήθηκε στους οφειλέτες να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν σημαντικά ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια της υπηρεσίας σας (χωρίς λήψη μέτρων είσπραξης), ο ετήσιος στόχος μείωσης των ληξιπρόθεσμων της υπηρεσίας σας που έχει τεθεί από την αρχή του έτους είναι ευκολότερο να επιτευχθεί, αν για το διάστημα που απομένει μέχρι τέλους του έτους ενεργοποιήσετε πλήρως το μηχανισμό είσπραξης της υπηρεσίας σας. Εξάλλου η ενεργοποίηση του μηχανισμού είσπραξης και η λήψη μέτρων θα γίνει κατά οφειλετών που ενώ τους παρασχέθηκε η ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με επωφελή γι' αυτούς τρόπο, αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν.

Γνωρίζετε επίσης ότι αρμόδιος για την παροχή οδηγιών προς τους υπαλλήλους της ΔΟΥ αλλά και για τη λήψη μέτρων είσπραξης των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ. Για την ενιαία όμως εφαρμογή παρέχουμε τις ακόλουθες γενικές οδηγίες, που αναφέρονται τόσο στην πληροφόρηση - διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των οφειλετών όσο και στη λήψη μέτρων κατά εκείνων που δεν συμμορφώνονται στην εκπλήρωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, τις οποίες πρέπει να γνωστοποιήσετε στους υπαλλήλους της υπηρεσίας σας, ώστε να εφαρμόζονται αντικειμενικά και χωρίς παρεκκλίσεις.

2. Στελέχωση και ενεργοποίηση του γραφείου είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

2.1. Στελέχωση. Να στελεχώσετε και να ενεργοποιήσετε στις ΔΟΥ Α' Τάξεως το Γραφείο Είσπραξης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών με επαρκές και κατάλληλο προσωπικό, ώστε με τη σωστή επικοινωνία με τους οφειλέτες να γίνεται προσπάθεια είσπραξης της ληξιπρόθεσμης οφειλής πριν από τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (σχετικές οι διατάξεις του Π.Δ. 2/1999, απόσπασμα του οποίου επισυνάπτεται στην παρούσα ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α'). Διευκρινίζεται όσον αφορά στις επιμέρους αρμοδιότητες του Δικαστικού Γραφείου και των Γραφείων Ληξιπρόθεσμων Οφειλών έχουν δοθεί οδηγίες με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1060/1.3.1999.

2.2. Παρακολούθηση νομοθετικών ρυθμίσεων. Το γραφείο αυτό πρέπει να παρακολουθεί και τη συμμόρφωση στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων των νομοθετικών ρυθμίσεων και να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τους οφειλέτες μόλις διαπιστωθεί η μη καταβολή μιας μηνιαίας δόσης. Οι οφειλέτες που χάνουν το ευεργέτημα της νομοθετικής ρύθμισης πρέπει να ειδοποιούνται ότι θα προχωρήσετε άμεσα στη λήψη μέτρων για την είσπραξη της ληξιπρόθεσμης οφειλής, εκτός κι αν ζητήσουν, εφόσον βέβαια πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις, να τους παρασχεθεί διευκόλυνση τμηματικής καταβολής.

2.3. Παρακολούθηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής. Επίσης, το ίδιο γραφείο έχει την αρμοδιότητα παρακολούθησης της συμμόρφωσης των οφειλετών στις διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής που τους έχουν χορηγηθεί (με τη συνδρομή των υπαλλήλων του τμήματος Εσόδων, όπου δεν επαρκούν οι υπάλληλοι του δικαστικού τμήματος). Οι οφειλέτες που χάνουν το ευεργέτημα της διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής πρέπει να ειδοποιούνται ότι θα προχωρήσετε άμεσα στη λήψη μέτρων για την είσπραξη της ληξιπρόθεσμης οφειλής, εκτός κι αν ζητήσουν άλλη διευκόλυνση (δεύτερη ή τρίτη), εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

3. Συνυπόχρεα πρόσωπα. Στις αρμοδιότητες του γραφείου είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήκει και η έρευνα για τον εντοπισμό των συνυπόχρεων προσώπων, τα οποία ευθύνονται με την περιουσία τους (έχουν αστική ευθύνη έναντι του Δημοσίου) μαζί με τον πρωτοφειλέτη για την πληρωμή της οφειλής. Ενδεικτική απαρίθμηση των συνυπόχρεων προσώπων, κατά περίπτωση και φορολογία, γίνεται στην εγκύκλιο ΠΟΛ. 1103/12.10.2004 (ολόκληρο το κείμενο της παραπάνω ΠΟΛ/ επισυνάπτεται στην παρούσα ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β'). Το ότι η απαρίθμηση των συνυπόχρεων προσώπων στην παραπάνω εγκύκλιο είναι ενδεικτική αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται σε αυτή η ευθύνη του αποκτώντος επιχείρηση κατά τις διατάξεις του άρθρου 479 του Αστικού Κώδικα. Ως εκ τούτου, απαιτείται ενδελεχής έρευνα για τον εντοπισμό των συνυπόχρεων προσώπων, όπου δε είναι απαραίτητο πρέπει να παρέχεται προς το δικαστικό τμήμα η βοήθεια του τομέα του φορολογικού ελέγχου.

Σημειώνεται ότι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αστική ευθύνη έναντι του Δημοσίου, ως συνυπόχρεα με τον πρωτοφειλέτη, έχουν και την ποινική ευθύνη του άρθρου 25 νόμου 1882/1990, όπως αυτό ισχύει σήμερα, λόγω μη καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ομως ποινική ευθύνη, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές λόγω μη καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να έχουν και άλλα πρόσωπα και μάλιστα για μεγαλύτερο εύρος οφειλών.

4. Είσπραξη πριν από τη λήψη αναγκαστικών μέτρων. Το Γραφείο Είσπραξης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών, με σωστή γραπτή, τηλεφωνική ή προφορική επικοινωνία με τους οφειλέτες ή τα συνυπόχρεα πρόσωπα, μόλις η οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη ή και σε μεταγενέστερο στάδιο, πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια είσπραξής της πριν από τη λήψη μέτρων είσπραξης.

5. Εξυπηρέτηση - διευκόλυνση οφειλετών.

5.1. Χορήγηση διευκολύνσεων. Σε όσους οφειλέτες (ή συνυπόχρεα πρόσωπα) επικαλούνται πρόσκαιρη αδυναμία άμεσης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους να τους χορηγείτε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13 - 21 του Ν. 2648/1998.

5.2. Αριθμός δόσεων με αντικειμενικά κριτήρια. Οι διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής χορηγούνται αντικειμενικά με βάση τα κριτήρια και τους συντελεστές βαρύτητας των άρθρων 16 και 17 του Ν. 2648/1998 (ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων της κάθε διευκόλυνσης εξαρτάται από το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας των κριτηρίων).

5.3. Αρμόδια όργανα για τη χορήγηση της διευκόλυνσης. Αρμόδια όργανα για τη χορήγηση της διευκόλυνσης είναι: α) ο προϊστάμενος της ΔΟΥ για βασικές οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ. β) ο προϊστάμενος της ΔΟΥ μετά από γνώμη του υποδιευθυντή (φορολογικών διαδικασιών) και του προϊσταμένου του δικαστικού τμήματος (ή του αναπληρωτή προϊσταμένου και του υπευθύνου του δικαστικού γραφείου για τις ΔΟΥ Β' τάξεως) για βασικές οφειλές άνω των 200.000 ευρώ και μέχρι 600.000 ευρώ. γ) ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων (άρθρου 15 Ν. 2648/1998) για βασικές οφειλές άνω των 600.000 ευρώ.

5.4. Πόσες φορές χορηγείται διευκόλυνση για την ίδια οφειλή. Για την ίδια οφειλή μπορεί να χορηγηθούν μέχρι τρεις διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής, η πρώτη και η δεύτερη σύμφωνα με το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας των κριτηρίων και η τρίτη με δόσεις όσες οι υπόλοιπες της δεύτερης.

5.5. Αυξημένο ποσό πρώτης δόσης. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η πρώτη δόση μπορεί να είναι αυξημένη ανάλογα με την αιτία που ζητείται η διευκόλυνση, όπως διευκόλυνση για αναστολή εκτέλεσης αναγκαστικού μέτρου ή δικαστικού μέτρου ή για χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας ή για θεώρηση στοιχείων.

5.6. Επανεξέταση αιτήματος για αύξηση του αριθμού των δόσεων. Οφειλέτης που για πραγματικούς λόγους αδυνατεί να συμμορφώνεται στις μηνιαίες δόσεις που του χορηγήθηκαν μπορεί να ζητήσει άπαξ επανεξέταση για αύξηση του αριθμού των δόσεων κατά τη διάρκεια της πρώτης ή της δεύτερης διευκόλυνσης, εφόσον καταβάλει τουλάχιστον την πρώτη δόση της αρχικής διευκόλυνσης. Το αίτημα αυτό εξετάζεται από την Επιτροπή του άρθρου 15 Ν. 2648/1998, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής για την οποία ζητείται επανεξέταση και πρέπει να υποβληθεί μέσα σε δύο μήνες από την τελευταία εμπρόθεσμη πληρωμή δόσης της αρχικής διευκόλυνσης.

5.7. Παράβολο για εξέταση της αίτησης. Για την εξέταση της αίτησης διευκόλυνσης από κάθε αρμόδιο όργανο απαιτείται η καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου ποσοστού πέντε τοις χιλίοις επί της βασικής οφειλής που ζητείται διευκόλυνση, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των εννιακοσίων (900) ευρώ. Για την εξέταση της αίτησης επανεξέτασης δεν απαιτείται η καταβολή παραβόλου, εκτός κι αν υπάρχουν στην επανεξέταση οφειλές που εξετάζονται για πρώτη φορά, οπότε καταβάλλεται παράβολο μόνο για το τμήμα των οφειλών αυτών.

5.8. Διατάξεις διευκολύνσεων. Οι διατάξεις για τις διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής περιέχονται στα άρθρα 13-21 του νόμου 2648/1998 όπως αυτά ισχύουν σήμερα και επισυνάπτονται στην παρούσα ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ'.

5.9. Ρύθμιση χρεών πτωχών οφειλετών. Να στείλετε γραπτή ειδοποίηση σε όλους τους πτωχούς οφειλέτες της ΔΟΥ σας που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους προς το Δημόσιο και να τους ενημερώσετε ότι έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν ευνοϊκό εξωπτωχευτικό συμβιβασμό των χρεών τους, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην ΠΟΛ. 1118/13.11.2003.

5.10. Πληρωμή με τραπεζικές πιστωτικές κάρτες. Να μεριμνήσετε για τη σωστή λειτουργία του εγκατεστημένου μηχανήματος P.O.S. (πληρωμή με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες) και τη σωστή πληροφόρηση των οφειλετών για τη συγκεκριμένη διαδικασία πληρωμής χωρίς μεταφορά μετρητών ή κατάθεση επιταγών (αφορά κυρίως πληρωμές μικρών και μεσαίων οφειλών), αλλά και για την εκμάθηση της χρήσης του συστήματος αυτού τουλάχιστον από δύο υπαλλήλους της υπηρεσίας σας, πέραν του διαχειριστή ή του ταμία.

6. Χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας.

6.1. Χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας. Να διευκολύνετε τους οφειλέτες και να τους χορηγείτε αποδεικτικό ενημερότητας εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 26 του Ν. 1882/1990 όπως αυτό ισχύει σήμερα.

6.2. Ποιος θεωρείται ενήμερος για χορήγηση αποδεικτικού. Ενήμερος για χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας είναι σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις όποιος: α) έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του περί υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και δηλώσεων απόδοσης φόρου προστιθέμενης αξίας.

β) έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο (με αναστολή είσπραξης που έχει χορηγηθεί από το δικαστήριο ή με διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, που έχει χορηγηθεί από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα ή με νομοθετική ρύθμιση), τις μέχρι τη χρονολογία έκδοσης του αποδεικτικού βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς το Δημόσιο, ή έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας ή άλλου πιστωτικού ιδρύματος, η οποία διασφαλίζει την καταβολή της οφειλής μαζί με τις προσαυξήσεις της (διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν. 3296/2004 - ΦΕΚ 253 Α΄/2004).

γ) δεν έχει δέσμευση περί μη χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας για άλλο λόγο, όπως λήψη μέτρων σε βάρος του για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου (άρθρο 14 ν. 2523/1997), οπότε δεν χορηγείται ΑΦΕ για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εντολή μη χορήγησής του από τελωνείο λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς αυτό, εντολή μη χορήγησης από Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λπ.

6.3. Χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου. Να προβαίνετε σε σωστή χρήση και όχι κατάχρηση της δυνατότητας που σας παρέχεται από τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 12 του άρθρου 46 του Ν. 3220/2004 για μη χορήγηση Α.Φ.Ε. για μεταβίβαση ακινήτου, στη περίπτωση που έχει χορηγηθεί αναστολή στο πλαίσιο άσκησης προσφυγής ή ανακοπής, διευκολύνοντας όμως κάθε φορά τον οφειλέτη, εφόσον διαπιστώνετε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις της ίδιας παραγράφου, όπως αυτή συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της παρ. 2 του αρ. 29 του Ν. 3296/2004, ήτοι τα εναπομένοντα ακίνητα διασφαλίζουν με την καθαρή τους αξία το σύνολο της αμφισβητούμενης οφειλής. Την ίδια έρευνα πρέπει να πραγματοποιείτε και στην περίπτωση που δεν υφίσταται αναστολή, ο οφειλέτης συμμορφώνεται σε χορηγηθείσα διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή ρύθμιση, ζητά όμως αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου.

6.4. Χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων. Στην περίπτωση που, μετά από συμμόρφωση σε ρύθμιση ή διευκόλυνση, χορηγείτε αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη απαιτήσεων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, να ορίζετε, κατά την κρίση σας, ποσοστό παρακράτησης της εισπραττόμενης απαίτησης, το οποίο όμως πρέπει να είναι ανάλογο του ύψους της οφειλής και της εισπραττόμενης κάθε φορά απαίτησης, ώστε να μπορεί ο οφειλέτης σας να ανταποκρίνεται και στις λοιπές υποχρεώσεις του. Αν όμως οι απαιτήσεις του οφειλέτη είναι κατά του Δημοσίου (με τη στενή έννοια) , τότε αυτές συμψηφίζονται κατά τις διατάξεις του άρθρου 83 μέχρι του ποσού της οφειλής, οι δε προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής αυτής υπολογίζονται μέχρι το χρονικό σημείο συνάντησης των αμοιβαίων απαιτήσεων.

6.5. Διατάξεις. Το κείμενο του άρθρου 26 ν.1882/1990, όπως αυτό ισχύει σήμερα, καθώς και της ΑΥΟ 1109793/6134-11/0016/24-11-1999 (ΦΕΚ 2134 Β') όπως αυτή έχει τροποποιηθεί ή συμπληρωθεί μεταγενέστερα και ισχύει σήμερα, επισυνάπτονται στην παρούσα ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ'.

7. Λήψη μέτρων.

7.1. Αμεση λήψη μέτρων. Να προβαίνετε στην άμεση λήψη των αναγκαίων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών που δεν πληρώνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους ή δεν συμμορφώνονται στις διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής ή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επισημαίνεται όμως ότι σε κάθε περίπτωση λήψης αναγκαστικού μέτρου είσπραξης σε βάρος οφειλέτη ή συνυπόχρεου προσώπου θα γίνεται γραπτή ενημέρωση πριν τη λήψη αυτού και θα παρέχετε εύλογο αλλά ακριβώς καθορισμένο χρονικό διάστημα για την τακτοποίηση της οφειλής (ειδοποίηση προ κατάσχεσης, προ πλειστηριασμού, προ ποινικής δίωξης κ.λπ.).

7.2. Αντικειμενικότητα στη λήψη μέτρων είσπραξης και αποδοτικότητα αυτών. Η λήψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης πρέπει να γίνεται χωρίς διακρίσεις. Τα κριτήρια για τη λήψη των μέτρων πρέπει να είναι απολύτως αντικειμενικά, ήτοι να σχετίζονται με το ύψος της οφειλής ή την παλαιότητα αυτής ή το είδος αυτής και ποτέ επιλεκτικά (να μη σχετίζονται με το πρόσωπο του οφειλέτη). Οσον αφορά στην αποδοτικότητα των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, πρέπει τα μέτρα που θα λαμβάνονται να επιφέρουν άμεση είσπραξη της οφειλής και όχι απλώς να λαμβάνονται μέτρα μόνο για τη διακοπή ή αναστολή της παραγραφής. Επίσης, πρέπει τα μέτρα αυτά να έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος για τον οφειλέτη και κατά επέκταση για το Δημόσιο. Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα λήψης μέτρων σύμφωνα με τα παραπάνω: α) Για μικρού ύψους οφειλές επιλέγεται η κατάσχεση στα χέρια τρίτων αντί της κατάσχεσης ή του πλειστηριασμού ακινήτων σημαντικής αξίας. β) Επί πολλών ακινήτων, παραγγελία κατάσχεσης εκδίδεται σε βάρος ακινήτου ελεύθερου βαρών, του οποίου η αξία είναι μεν μεγαλύτερη της οφειλής, όχι όμως πολλαπλάσια αυτής, ενέργεια που εδράζεται στην αρχή της αναλογικότητας. γ) Επειδή η κατάσχεση πρέπει να γίνεται με στόχο, όχι μόνο τη διακοπή της παραγραφής αλλά κυρίως για να επιφέρει άμεση είσπραξη το προς κατάσχεση ακίνητο πρέπει να επιλέγεται ώστε σε περίπτωση που ο οφειλέτης εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται να υπάρχει δυνατότητα άμεσης έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού (εντός των προθεσμιών που ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις). δ) Επί κατάσχεσης ακινήτων τα οποία αποφέρουν εισόδημα από μισθώματα γίνεται ταυτόχρονα και κατάσχεση των μισθωμάτων στα χέρια του ενοικιαστή (στο σύνολό τους ή κατά ποσοστό αυτών), ώστε να υπάρχει άμεση είσπραξη της οφειλής. ε) Επί οφειλετών επιτηδευματιών (φυσικών ή νομικών προσώπων) να επιλέγεται η κατάσχεση απαιτήσεών τους στα χέρια τρίτων, όπως κατάσχεση των απαιτήσεων στα χέρια πελατών της επιχείρησης, εφόσον αυτές αποδεικνύονται από τα βιβλία της επιχείρησης ή από άλλη αιτία (συμβάσεις, εκχωρήσεις κ.λπ.). Για τον εντοπισμό των απαιτήσεων αυτών θα πρέπει να διεξάγεται ενδελεχής έρευνα και να παρέχεται, όπου αυτό είναι απαραίτητο, η βοήθεια του φορολογικού ελέγχου για τον εντοπισμό τους. στ) Στους κατά επανάληψη μη συνεπείς οφειλέτες μπορεί να περιλαμβάνονται, μεταξύ των μέτρων είσπραξης, η κατάσχεση στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και η κατάσχεση απαιτήσεων κατά άρθρο 31 του ΚΕΔΕ με τους περιορισμούς όμως του άρθρου αυτού, όπως η μη κατάσχεση μισθού ή σύνταξης που είναι κατώτερη των 1.000 ευρώ ανά μήνα. Για τις συγκεκριμένες κατασχέσεις δεν απαιτείται η προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη.

7.3. Αίτηση για ποινική δίωξη λόγω μη καταβολής των ληξιπροθέσμων. Υποχρεωτική από το νόμο για όλους τους οφειλέτες άνω των 10.000 ευρώ είναι η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης λόγω μη καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσα στο διάστημα που ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 25 Ν. 1882/ 1990, όπως αυτό ισχύει σήμερα. Πρέπει να επισημαίνεται όμως στους οφειλέτες ότι η διαδικασία της ποινικής δίωξης αναστέλλεται αν συμμορφώνονται σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής της οφειλής τους ή σε ρύθμιση.

8. Λήψη μέτρων για μη ληξιπρόθεσμα χρέη. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως βεβαίωση μεγάλου ύψους οφειλής σε σχέση με την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, κίνδυνος ζημίας του Δημοσίου από τη μη άμεση διασφάλιση της οφειλής κ.λπ., πρέπει να ενεργοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 8 του ΚΕΔΕ (λήψη μέτρων για μη ληξιπρόθεσμα χρέη) με προτίμηση την εγγραφή υποθήκης σε ακίνητο ελεύθερο βαρών.

9. Οδηγίες για τη λήψη μέτρων είσπραξης. Οδηγίες για τη λήψη μέτρων είσπραξης έχουν δοθεί κατά διαστήματα με εγκυκλίους τις οποίες πρέπει να εφαρμόζετε. Χρήσιμο βοήθημα για τη λήψη μέτρων, αναγκαστικών ή δικαστικών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, διασφαλιστικών για μη ληξιπρόθεσμα χρέη κ.λπ., αποτελεί το βιβλίο «Ανάλυση διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων» ISBN 978-960-7873-10-1, που εκδόθηκε από τη ΣΕΥΟΟ το 2008 και σας έχει διανεμηθεί.

10. Εσωτερικές διαδικασίες.

10.1. Ειδική παρακολούθηση οφειλετών άνω των 50.000 ευρώ.

Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ να παρακολουθήσετε προσωπικά με τη χρέωση σε συγκεκριμένους υπαλλήλους (όχι μόνο του δικαστικού τμήματος), υποθέσεις οφειλετών άνω των 50.000 ευρώ, οι οποίοι θα ερευνήσουν για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων προσώπων ή απαιτήσεών τους κατά του Δημοσίου ή τρίτων και θα σας ενημερώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα για την πορεία είσπραξης της οφειλής του κάθε οφειλέτη χωριστά.

10.2. Ερευνα για τους πίνακες κατάταξης. Ο προϊστάμενος του δικαστικού τμήματος να ελέγξει όλες τις περιπτώσεις αναγκαστικών πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, που επισπεύστηκαν από το Δημόσιο ή τρίτους, για τους οποίους έχετε αναγγελθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι σχετικοί πίνακες κατάταξης έχουν τελεσιδικήσει, ώστε να εισπραχθούν άμεσα τα ποσά για τα οποία έχει καταταγεί το Δημόσιο. Επίσης, ο ίδιος προϊστάμενος να εξετάσει τη δυνατότητα αναζήτησης των ποσών που έχει καταταγεί το Δημόσιο και πριν την τελεσιδικία των πινάκων κατάταξης (σχετικές εγκύκλιες ΠΟΛ. 1382/2004 και ΠΟΛ. 1071/8.7.2004).

10.3. Αναγγελία για χρέη πτωχών οφειλετών. Για τους πτωχούς οφειλέτες να ελεγχθεί από τον προϊστάμενο του δικαστικού τμήματος, εάν υπάρχουν οφειλές για τις οποίες δεν έχει γίνει αναγγελία στο σύνδικο της πτώχευσης και στο Γραμματέα Πρωτοδικών και ελλείψει συνδίκου στο Γραμματέα Πρωτοδικών ή τον εκκαθαριστή επιχείρησης και να γίνουν άμεσα οι σχετικές αναγγελίες, αλλά και να ερευνηθούν οι περιπτώσεις που έχει γίνει εκποίηση περιουσιακών στοιχείων από το σύνδικο ή τον εκκαθαριστή και εάν το Δημόσιο έχει καταταγεί, ώστε να αναζητηθεί το προϊόν της κατάταξης. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται ως προς τον έλεγχο της πορείας των πτωχεύσεων για να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφών, όπως με την ολοκλήρωση του πτωχευτικού συμβιβασμού, την ανάκληση της πτωχευτικής απόφασης κ.λπ.

10.4. Οφειλές από δάνεια που είχαν χορηγηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για οφειλές από δάνεια που είχαν χορηγηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (βεβαιωμένα στο λογαριασμό ΚΑΧΚΕΕΔ) που πρέπει να αναζητηθούν και να ελεγχθούν οι συμβάσεις χορήγησής τους, ώστε να εντοπιστούν τυχόν συνεγγυητές των δανείων ή εμπράγματες ασφάλειες επί των δανείων αυτών. Σχετικές οδηγίες για το θέμα αυτό έχουν δοθεί με την εγκύκλιο 1002272/174-24/0016/10.1.2006.

10.5. Οφειλές από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ειδικά για οφειλές από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν θα λαμβάνονται μέτρα σε βάρος του συζύγου στο όνομα του οποίου έχει βεβαιωθεί ο φόρος παρά μόνο μετά το διαχωρισμό της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος εισοδήματος, ώστε τα μέτρα να λαμβάνονται σε βάρος του προσώπου και της περιουσίας του πράγματι υπόχρεου. Επίσης από το ίδιο αρχείο να γίνεται έρευνα στις υποβαλλόμενες δηλώσεις και λοιπά συνυποβαλλόμενα ή αυτοτελώς υποβαλλόμενα έντυπα για τον εντοπισμό εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών που θα σας βοηθήσουν στη λήψη μέτρων για την είσπραξη ή διασφάλιση της οφειλής όχι μόνο από φόρο εισοδήματος αλλά και από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

10.6. Αμοιβαία συνδρομή στην είσπραξη. Να ενεργοποιήσετε, όπου κρίνετε απαραίτητο, την αμοιβαία συνδρομή στην είσπραξη, μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 2002/94, που ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία ως άρθρο 13 Ν. 3052/2002 (ΦΕΚ 221/Α) και ΑΥΟΟ Τ. 3383/243/Α0019/22.7.2003 (ΦΕΚ 1068/Β'). Στην αμοιβαία συνδρομή η Ελλάδα ως αιτούσα αρχή μπορεί να ζητήσει από άλλο κράτος-μέλος (αρμόδια Αρχή) ενέργειες όπως αίτηση πληροφοριών, αίτηση κοινοποίησης, αίτηση είσπραξης ή λήψης εξασφαλιστικών μέτρων, για οφειλές υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, κυρίως από φόρους εισοδήματος, περιουσίας, ΦΠΑ και ΦΚΕ.

Σχετικές οδηγίες ως προς το θέμα αυτό παρασχέθηκαν στις ΔΟΥ με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1117/10.11.2004 (το κείμενο της οποίας επισυνάπτεται ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε').

11. Αξιοποίηση της βοήθειας του τομέα του φορολογικού ελέγχου προς τον τομέα είσπραξης. Να αξιοποιήσετε πλήρως τη βοήθεια του τομέα του φορολογικού ελέγχου της υπηρεσίας σας προς τον τομέα της είσπραξης των εσόδων (έχει θεσμοθετηθεί με τις διατάξεις του Π.Δ. 2/1999, απόσπασμα του οποίου επισυνάπτεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α' της παρούσας) με τις παρακάτω ενέργειες:

11.1. Πριν από την έναρξη του προσωρινού ή τακτικού φορολογικού ελέγχου ο αρμόδιος ελεγκτής, μεταξύ των στοιχείων του φακέλου της υπόθεσης, συμπεριλαμβάνει και σημείωμα του δικαστικού τμήματος της αρμόδιας ΔΟΥ για το ύψος των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών του ελεγχόμενου ή αντίγραφο της εικόνας των οφειλών του, όπως αυτό εκτυπώνεται από το μηχανογραφικό σύστημα, με την προϋπόθεση ότι θα συμπληρώνονται και οι τυχόν οφειλές του σε άλλες ΔΟΥ, πέραν της αρμόδιας για τη φορολογία εισοδήματος, το οποίο θα παραλαμβάνει σε δύο αντίγραφα.

11.2. Με βάση το σημείωμα αυτό θα υπενθυμίζει στον ελεγχόμενο τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές του, παραδίδοντάς του το ένα αντίγραφο του σημειώματος και θα τον ενημερώνει να προβεί στην τακτοποίησή τους εντός του εύλογου και συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος που θα έχει οριστεί από το δικαστικό τμήμα της ΔΟΥ με επισημείωση επί του σημειώματος αυτού. Το σημείωμα αυτό δεν θα παραδίδεται στον ελεγχόμενο, αλλά θα παραμένει στο φάκελο του ελέγχου μόνο στην περίπτωση που το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ή σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, ο δε φορολογούμενος συμμορφώνεται απόλυτα σε αυτές.

11.3. Ο ελεγκτής θα ερευνά και θα εντοπίζει με βάση όλα τα διαθέσιμα σε αυτόν στοιχεία (βιβλία επιχείρησης, υποβληθείσες δηλώσεις κ.λπ.) τις τυχόν απαιτήσεις του οφειλέτη ελεγχόμενου προς τρίτα πρόσωπα ή προς το Δημόσιο ή προς επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή πρόσωπα στα οποία έχει χορηγήσει δάνεια και θα συμπληρώνει το σχετικό πίνακα του κατά περίπτωση οικείου ειδικού εντύπου πληροφοριών περιουσιακών στοιχείων (φυσικών ή νομικών προσώπων) από τα επισυναπτόμενα στην παρούσα υποδείγματα των εντύπων αυτών, τα οποία και προβλέπονται από το Π.Δ. 2/1999.

11.4. Περαιτέρω, εφόσον ο ελεγκτής δεν εντοπίσει καθόλου τέτοιες απαιτήσεις ή εντοπίσει απαιτήσεις που όμως δεν υπερβαίνουν το ύψος των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελεγχόμενου, θα συμπληρώνει με σχολαστικότητα, κατά το δυνατόν πληρέστερα και με βάση πάντα τα διαθέσιμα σ' αυτόν στοιχεία στο πλαίσιο του ελέγχου που διενεργεί, το παραπάνω ειδικό έντυπο και σε όλους τους υπόλοιπους πίνακες και ενδείξεις (διαφορετικά δεν θα συμπληρώνονται οι υπόλοιποι πίνακες και ενδείξεις). Ειδικότερα ως προς την αξία των κινητών περιουσιακών στοιχείων θα αναγράφεται η κατά εκτίμηση αξία αυτών, προσεγγίζοντας την πραγματική τρέχουσα (εμπορική) αξία.

11.5. Στη συνέχεια το έντυπο αυτό θα υπογράφεται από τον ελεγκτή και θα παραδίδεται εντός πέντε ημερών από την έναρξη του ελέγχου στον επόπτη ελέγχου για υπογραφή και απ' αυτόν θα παραδίδεται αμέσως στο δικαστικό τμήμα για τις περαιτέρω ενέργειές του.

11.6. Τα παραπάνω ειδικά έντυπα θα συμπληρώνονται υποχρεωτικά σε όλους τους πίνακες και τις ενδείξεις τους, όταν: α) υφίστανται βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 20.000 ευρώ (βασική βεβαιωμένη οφειλή), που δεν έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση ή, αν είχαν υπαχθεί ο οφειλέτης την έχει απολέσει λόγω μη συμμόρφωσης. β) υφίστανται βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 70.000 ευρώ (βασική βεβαιωμένη οφειλή) ανεξάρτητα από το αν ο οφειλέτης έχει υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση και ανεξάρτητα από το αν συμμορφώνεται σ' αυτή. γ) Σε περίπτωση μη ύπαρξης βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών ή ύπαρξης μικρότερων από τα παραπάνω όρια, όμως με το πέρας του ελέγχου, διαπιστώνεται ότι τα τελικά συνολικά ποσά κύριων φόρων, πρόσθετων φόρων, τελών και εισφορών, για όλες τις ελεγχθείσες χρήσεις πριν το συμβιβασμό υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ.

Στην τελευταία αυτή (γ) περίπτωση, τα πιο πάνω ειδικά έντυπα επισυνάπτονται στην οικεία έκθεση ελέγχου φορολογίας εισοδήματος, αντίγραφο δε αυτών παραδίδεται στο δικαστικό τμήμα της ΔΟΥ ή εφόσον η ταμειακή βεβαίωση ενεργείται σε άλλη ΔΟΥ αποστέλλεται στο δικαστικό τμήμα της ΔΟΥ αυτής.

11.7. Η περίπτωση ύπαρξης βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 50.000 ευρώ (βασική βεβαιωμένη οφειλή) που δεν έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση ή έχουν υπαχθεί και ο οφειλέτης απώλεσε το ευεργέτημα αυτών, θα αποτελεί κριτήριο για την άμεση έκδοση εντολής προσωρινού ή προληπτικού ελέγχου κατά περίπτωση.

11.8. Κατά τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου θα εντοπίζονται, για τις παραβάσεις ή τις φορολογικές διαφορές που προκύπτουν, και τα συνυπόχρεα με τον πρωτοφειλέτη πρόσωπα, όπως αυτά ενδεικτικά αναφέρονται στην εγκύκλιο ΠΟΛ. 1103/12.10.2004 και τα οποία στη συνέχεια θα αναγράφονται υποχρεωτικά στους χρηματικούς καταλόγους βεβαίωσης των οφειλών.

11.9. Ολα τα παραπάνω της ενότητας 11 εφαρμόζονται υποχρεωτικά και στους προσωρινούς και τακτικούς φορολογικούς ελέγχους που διενεργούνται από τα ΔΕΚ και ΠΕΚ.

11.10. Οι προϊστάμενοι των Ελεγκτικών Κέντρων να ενημερώσουν σχετικά τα στελέχη των υπηρεσιών τους προκειμένου να εφαρμόζουν όσα ορίζονται παραπάνω, ώστε να μη συσσωρεύονται βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία δεν εισπράττονται έγκαιρα και μεταφέρονται κάθε φορά από το προηγούμενο έτος στο επόμενο ή καθίστανται ανεπίδεκτα είσπραξης αμέσως μετά τη βεβαίωσή τους.

12 . Γενικά

12.1. Στην απόδοση των μέτρων είσπραξης των εσόδων που δεν καταβάλλονται εμπρόθεσμα (ληξιπρόθεσμα χρέη) συμβάλλει σημαντικά η ορθότητα σύνταξης (από τη βεβαιούσα Αρχή) των νόμιμων τίτλων είσπραξης. Επίσης συμβάλλει θετικά στην άμεση είσπραξη η αναγραφή στους χρηματικούς καταλόγους εκτός των πρωτοφειλετών και των συνυπόχρεων προσώπων (των προσώπων που ευθύνονται με την προσωπική τους περιουσία για την πληρωμή ολόκληρου ή μέρους του εσόδου που προσδιορίζεται στο νόμιμο τίτλο είσπραξης), που συντάσσονται από τη βεβαιούσα Αρχή και αποστέλλονται στο τμήμα Εσόδων της αρμόδιας ΔΟΥ. Η ανωτέρω διαδικασία, ενώ ορίζεται ρητά στο άρθρο 55 του Π.Δ. 16/89 (ΦΕΚ 6 Α/1989 Κανονισμός Λειτουργίας των ΔΟΥ) δεν τηρείται πάντοτε από τις βεβαιούσες Αρχές (ενώ είναι σχετικά εύκολο να εξευρεθούν τα συνυπόχρεα πρόσωπα κατά το χρόνο του ελέγχου ή της σύνταξης των χρηματικών καταλόγων), με αποτέλεσμα να παρέρχεται μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να κινηθεί η διαδικασία για τη λήψη μέτρων είσπραξης σε βάρος τους (δεν δεσμεύεται ούτε η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας ) και να μεταφέρεται η ευθύνη της έρευνας για την ανεύρεση των συνυπόχρεων προσώπων στα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ. Πολλές οφειλές από φορολογικά έσοδα δεν θα είχαν καταστεί επισφαλείς ή ανεπίδεκτες είσπραξης αν είχε γίνει εξ αρχής ο εντοπισμός και η αναγραφή των στοιχείων των συνυπόχρεων προσώπων (ιδίως οφειλές Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Κοινοπραξιών κ.λπ.).

Δεδομένου ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που υφίσταται σήμερα στις ΔΟΥ από φορολογικά έσοδα είναι αρκετά σημαντικό και αυξάνεται κάθε χρόνο, απαιτείται να καταβληθεί από τις υπηρεσίες σας κάθε δυνατή προσπάθεια για ορθή σύνταξη των χρηματικών καταλόγων, αλλά και να παρασχεθεί κάθε βοήθεια στα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ για έρευνα προς εντοπισμό συνυπόχρεων προσώπων στις ήδη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

12.2.

Τα παραπάνω θα παρακολουθούνται από τους αρμόδιους Οικονομικούς Επιθεωρητές και θα αξιολογείται η επιμέρους λειτουργία και αποδοτικότητα των Γραφείων Είσπραξης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών κατά την ετήσια επιθεώρηση της ΔΟΥ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην παρακολούθηση των ΔΟΥ με μεγάλο εισπράξιμο υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων οφειλών, για τις οποίες η παρακολούθηση της σωστής λειτουργίας των Γραφείων Είσπραξης Ληξιπροθέσμων Οφειλών θα γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα τόσο από την οικονομική Επιθεώρηση όσο και από την Κ.Υ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ένοπλη ληστεία στο ταχυδρομείο της Θουρίας με λεία 2000€

Ενοπλη ληστεία σημειώθηκε σήμερα στο ταχυδρομικό γραφείο Θουρίας, στον εθνικό δρόμο Καλαμάτας-Τρίπολης.
Ο δράστης εισέβαλε στο χώρο φορώντας κράνος και με την απειλή πιστολιού, απαίτησε από τους υπαλλήλους να του παραδώσουν τα χρήματα που είχαν στα συρτάρια τους.
Το ποσό ανερχόταν σε 2.000 € περίπου. Προανάκριση ενεργεί η

Ασφάλεια Καλαμάτας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καλαμάτα: Συλλήψεις για ναρκωτικά

Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ναρκωτικών Καλαμάτας συνέλαβαν έναν 49χρονο επειδή κοντά στο σπίτι του σε χωριό του δήμου Οιχαλίας και σε περιοχή με πυκνή βλάστηση καλλιεργούσε 49 φυτά χασίς ύψους 2 έως 3 μέτρων. Σε κατ΄οίκον έρευνα που ακολούθησε βρέθηκε ποσότητα «φούντας» και «φύλλων» χασίς βάρους 66,2 γραμμαρίων, μία σύριγγα που περιείχε διάλυμα ηρωίνης και μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.

Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν και ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Καλαμάτας. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Επίσης, περιπολούντες αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας συνέλαβαν μετά από καταδίωξη στο κέντρο της Καλαμάτας έναν 34χρονο ο οποίος κατηγορείτο για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών και για κλοπές.
Κατά την έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο του 34χρονου -ο οποίος στο παρελθόν ήταν .......

αναμειγμένος σε υποθέσεις ναρκωτικών, ληστειών και κλοπών και είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία σύριγγα με διάλυμα ηρωίνης, τρεις καρτέλες ναρκωτικών χαπιών και διάφορα δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα τα οποία ανήκουν σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που είχε διαρρήξει τις νυχτερινές ώρες κατά το χρονικό διάστημα από 30 Αυγούστου έως και 5 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, κατά τον παραπάνω χρόνο είχε διαρρήξει 4 αυτοκίνητα και εκτός των προαναφερθέντων εγγράφων και αντικειμένων είχε αφαιρέσει χρηματικό ποσό 3.800 ευρώ μέρος του οποίου διέθεσε για την αγορά του αυτοκινήτου στο οποίο συνελήφθη.

Ε.Ε: Μεγαλύτερη προστασία για τους αγρότες ζητούν 16 κράτη-μέλη

Mε κοινή ανακοίνωσή τους, 16 χώρες της Ε.Ε. ζητούν περαιτέρω ενίσχυση για τον αγροτικό τομέα.
Δεκαέξι ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, ζήτησαν περισσότερη δράση -με κοινή ανακοίνωσή τους- από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των αγροτών, ιδιαίτερα σ' αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

«Για να αποφύγει την μαζική απώλεια καλλιεργειών, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να λάβει ισχυρά και συγκροτημένα μέτρα» διεμήνυσαν πολλοί υπουργοί Γεωργίας με την Γαλλία και τη Γερμανία να...

παρουσιάζουν πιο παραστατικά τις μελανές προοπτικές του κλάδου.

«Πρόκειται για αποτυχία της Ε.Ε. η οποία δεν μπορεί να δει την επείγουσα ανάγκη να ασχοληθεί μ' αυτήν τη σοβαρή κατάσταση», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας, Ίλσε Άιγκνερ.

Την ίδια ώρα, έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες από Βέλγους αγρότες έξω από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Γεωργίας. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις των αγροτών, οι τιμές του γάλακτος έχουν αγγίξει επίπεδα τιμών του 1992, σημειώνοντας πτώση κατά 40% από την άνοιξη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Associated Press





Πρωτοσέλιδα Μεσσηνιακού τύπου της 8ης Σεπτεμβρίου 2009

ele8.jpg (669 KB) 8arr08.jpg (216 KB) foni8.jpg (245 KB)