Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Παράταση μέχρι τις 9 Ιανουαρίου για την προμήθεια των σημάτων τελών κυκλοφορίας

Μέχρι τις 9 Ιανουαρίου παρατείνεται η προθεσμία για την εμπρόθεσμη προμήθεια των σημάτων τελών κυκλοφορίας Ι.Χ. και μοτοσικλετών έτους 2009.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, με την είσοδο του Νέου Έτους, η προμήθεια των σημάτων θα γίνεται μόνο από τις ΔΟΥ.

Όσοι δεν παραλάβουν εμπρόθεσμα το σήμα τελών κυκλοφορίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά την 9η Ιανουαρίου θα πληρώσουν πρόστιμο ίσο με το ύψος του ποσού που αντιστοιχεί στα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός τους.

Στην Εφορία πρέπει να πάνε όλοι όσοι δεν έχουν στην κατοχή τους το σχετικό ειδοποιητήριο που έχει σταλεί το προηγούμενο διάστημα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Παράταση και διευκρινίσεις για το ΕΤΑΚ

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2009 η προθεσμία καταβολής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, η οποία έληγε την Τετάρτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Παράλληλα, ισχύει η διευκρίνιση του υπουργείου ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα στις εμπρόθεσμες διορθωτικές δηλώσεις για το ΕΤΑΚ.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, για τις διορθώσεις δηλώσεων ΕΤΑΚ φυσικών προσώπων έτους 2008, που υποβάλλονται με έντυπο Ε9 έτους 2008 και πραγματοποιούνται εντός 60 εργασίμων ημερών από την έκδοση του εκκαθαριστικού, δεν επιβάλλονται πρόστιμα.

Πηγή: in.gr

Νέο κέρμα των 2 ευρώ σε κυκλοφορία

Από 2 Ιανουαρίου 2009 τίθενται στην κυκλοφορία τα νέα μεταλλικά κέρματα των 2 ευρώ που εκδόθηκαν για τον εορτασμό της 10ης επετείου της Ο.Ν.Ε. όπως προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Λέγκα.

Τα κέρματα τυπώθηκαν στην ποσότητα των 4.000.000 τεμαχίων και στη μία εθνική όψη φέρουν στο κέντρο του πυρήνα εντός ακανόνιστου δακτυλίου σχέδιο ανθρώπου σε πρωτόγονη μορφή μαζί με το σύμβολο του ΕΥΡΩ - το σχέδιο παραπέμπει σε αρχαία κοπή νομίσματος. Στη δεύτερη, κοινή για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, όψη η παράσταση είναι ίδια με τα κυκλοφορούντα ελληνικά κέρματα της αξίας αυτής με έτος κοπής το 2008.

Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν η Ελληνική Οικονομία

Χρονιά αβεβαιότητας και ανατροπών αναμένεται να είναι το 2009, καθώς ήδη στις 19 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει το τελικό έλλειμμα της χώρας που υπολογίζεται να είναι πάνω από 3% του ΑΕΠ.
Στο Υπουργείο Οικονομίας ήδη επεξεργάζονται τα σενάρια της «επόμενης ημέρας», εγκαταλείποντας την πολιτική της ήπιας προσαρμογής, καθώς η διόγκωση του δανεισμού για το 2009 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό.
Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν βέβαιη τη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως τη συγκράτηση των μισθών στο Δημόσιο, με περιορισμό των προσλήψεων, αυξήσεις μικρότερες του πληθωρισμού και γενναίες περικοπές σε επιδόματα και υπερωρίες, καθώς και τις δραστικές περικοπές λειτουργικών δαπανών στην Υγεία, τη Δημόσια Διοίκηση και την Άμυνα.
Επίσης, μελετώνται η κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων που αφορούν στο 40% των φορολογουμένων, καθώς και το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων, που υπολογίζεται ότι θα αυξήσει το ΑΕΠ ακόμα και 10% σε μία πενταετία.

Πηγή: Επικαιρότητα

Νέες διαδικασίες μέσω των ΚΕΠ

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης καθορίζουν νέες διοικητικές διαδικασίες αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας - Διεύθυνσης Στρατολογικού, οι οποίες μπορούν να διεκπεραιώνονται πλέον μέσω και των ΚΕΠ, προσφέροντας ταχύτερη εξυπηρέτηση στους ενδιαφερόμενους.

Συγκεκριμένα με την Κ.Υ.Α. προβλέπεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προβούν μέσω των ΚΕΠ σε: Εξαγορά του υπολοίπου των στρατιωτικών υποχρεώσεων, όσων έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους. Αναβολή κατάταξης των εχόντων εκτός της ελληνικής και τη γερμανική υπηκοότητα. Αναβολή κατάταξης των υπαλλήλων του ΟΗΕ και υπαλλήλων Ειδικευμένων Οργανισμών Ηνωμένων Εθνών.

Τμηματική εκπλήρωση στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, με το Ν. 3421/2005.

Χορήγηση αναβολής κατάταξης λόγω θεραπευτικής αγωγής, σε κέντρα θεραπείας εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες. Αναγνώριση ως αντιρρησία συνείδησης. Χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση στράτευσης, μόνου ή μεγαλύτερου γιου γονέων που έχουν πεθάνει, ο οποίος έχει ένα τουλάχιστον άγαμο και ανήλικο, ή άγαμο και ανίκανο για κάθε εργασία, αδελφό ή αδελφή.
Χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση στράτευσης χήρου πατέρα, ενός τουλάχιστον ζώντος ανηλίκου, ή ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου. Χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση στράτευσης πατέρα, ενός τουλάχιστον ζώντος ανηλίκου, ή ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου, που έχει σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία.


Επίσης, με την ίδια Κ.Υ.Α οι ακόλουθες διαδικασίες καταργούνται με βάση τις μνημονευόμενες στις παραγράφους 10-25 διατάξεις.
Χορήγηση αναβολής κατάταξης, σε όσους διαπρέπουν σε επιστημονικές εργασίες, ή έρευνες στο εξωτερικό.
Εξαγορά στρατιωτικών υποχρεώσεων, όσων διακόπτουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Τουρκία, ή σε χώρα του τέως ανατολικού συνασπισμού.
Υγειονομική εξέταση όσων αδυνατούν να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις για λόγους υγείας.
Χορήγηση αναβολής κατάταξης μεταναστών. Εξαγορά στρατιωτικών υποχρεώσεων μεταναστών. Σε σχετική δήλωση του, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης ανέφερε:
«Με πρόγραμμα και στοχευμένες δράσεις, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Υπουργεία, εμπλουτίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω των ΚΕΠ, πάντα με τον ίδιο στόχο: Ταχύτητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα».

Πηγή: Επικαιρότητα

Αγροτικές αποζημιώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Αποζημιώσεις 46.723.450 ευρώ χορηγούνται από τον ΕΛΓΑ, μέσω λογαριασμών της Α.Τ.Ε. σε δικαιούχους Έλληνες αγρότες όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός.

Αναλυτικότερα, στις 17 Δεκεμβρίου 2008 χορηγήθηκαν αποζημιώσεις ύψους 14.061.097 ευρώ, σε 9.624 παραγωγούς 45 νομών της χώρας, για εκτιμήσεις και επανεκτιμήσεις, ζημιών στη φυτική παραγωγή, που συνέβησαν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2008 από βροχοπτώσεις, πλημμύρα, χαλάζι, παγετό, χιόνι, ανεμοθύελλα, καύσωνα, αρκούδα και αγριογούρουνο σε διάφορες καλλιέργειες.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2008 χορηγήθηκαν αποζημιώσεις ύψους 20.646.988 ευρώ, σε 7.049 παραγωγούς 39 Νομών της χώρας, για εκτιμήσεις κι επανεκτιμήσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή, που συνέβησαν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2008 από βροχοπτώσεις, χαλάζι, παγετό, χιόνι, ανεμοθύελλα, καύσωνα, σε διάφορες καλλιέργειες.

Επίσης, στις 24 Δεκεμβρίου 2008 χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις ΠΣΕΑ για πυρκαγιές συνολικού ύψους 3.617.595 ευρώ σε 2.943 παραγωγούς 34 νομών της χώρας, οι οποίες αφορούσαν ζημιές που προκλήθηκαν στο φυτικό κεφάλαιο (έξοδα ανασύστασης και συμπληρωματικής ενίσχυσης), στο ζωικό κεφάλαιο, σε απώλεια φυτικής παραγωγής, σε αποθηκευμένα προϊόντα και σε βοσκότοπους.

Την ίδια ημέρα καταβλήθηκαν κρατικές ενισχύσεις ΠΣΕΑ προγραμμάτων συνολικού ύψους 464.320 ευρώ σε 222 παραγωγούς 22 Νομών της χώρας, οι οποίες αφορούσαν ζημιές που προκλήθηκαν στο φυτικό κεφάλαιο (έξοδα ανασύστασης και συμπληρωματικής ενίσχυσης), στο πάγιο κεφάλαιο, σε απώλεια φυτικής παραγωγής και σε αποθηκευμένα προϊόντα.

Επίσης, χθες χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις ΠΣΕΑ για πυρκαγιές συνολικού ύψους 145.114 ευρώ και θα χορηγηθούν αποζημιώσεις ύψους 7.788.336 ευρώ, σε 2.875 παραγωγούς 24 Νομών της χώρας, για εκτιμήσεις και επανεκτιμήσεις, ζημιών στη φυτική παραγωγή, που συνέβησαν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2008 από βροχοπτώσεις, χαλάζι, παγετό, ανεμοθύελλα, καύσωνα σε διάφορες καλλιέργειες.

Πηγή: Επικαιρότητα

Ψηφιακή εποχή για τις Υπηρεσίες στη Μεσσηνία

Δύο νέες προτάσεις εκσυγχρονισμού των Δημόσιων Υπηρεσιών στη Μεσσηνία αλλά κι εταιρειών και φυσικών προσώπων που θα κατατεθούν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ανακοίνωσε χθες ο νομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Δράκος.

Η πρώτη πρόταση αφορά στο θέμα του πλήρους εκσυγχρονισμού της Διεύθυνσης Μεταφορών πάνω στα ζητήματα αδειών κυκλοφορίας και συστημάτων αδειών οδήγησης αλλά και γενικότερα εξυπηρέτησης του πολίτη.
Όπως δήλωσε χθες ο κ. Δράκος: «Με τις 500.000 ευρώ φιλοδοξούμε να εκσυγχρονίσουμε πλήρως την Διεύθυνση, να βελτιώσουμε την απόδοση του προσωπικού, να βελτιώσουμε τη διαφάνεια του συστήματος, να προσεγγίσουμε καλύτερες ταχύτητες απόδοσης και ποιότητας των εργασιών και της εξυπηρέτησης του πολίτη και πάνω απ’ όλα να εξοικονομήσουμε χρόνο, χρήμα και ακόμη περισσότερο απόδοση εργασίας».

Ο κ. Δράκος αναφέρθηκε και σε μια ακόμα πρόταση, ύψους 250.000 ευρώ για ένα σύστημα GIS (Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών) της Νομαρχίας, που θα εξασφαλίζει τον πλήρη πληροφοριακό έλεγχο των Υπηρεσιών της Νομαρχίας, με την εξυπηρέτηση κάθε πολίτη που θα μπορεί να μπορεί να μπει και να πάρει ό,τι πληροφορία θέλει, για τους δρόμους, τα αρδευτικά δίκτυα, τα κοινωφελή καταστήματα, τα καταστήματα εξυπηρέτησης του πολίτη κοινωνικού χαρακτήρα, τους ναούς, τις βιομηχανίες και τα συγκοινωνιακά δίκτυα.

Το εν λόγω σύστημα θα λειτουργεί στα πλαίσια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΜ, θα εποπτεύεται και θα ενημερώνεται από υπαλλήλους, οι οποίοι θα προσαρμόζουν τις εξελίξεις που θα καταγράφονται.

Πηγή: Επικαιρότητα

Από το μηδέν για τα σκουπίδια στην Τριφυλία

Σε νέα βάση και ουσιαστικά από το μηδέν ξεκινά το θέμα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην ενότητα των δήμων της Τριφυλίας, σε ό,τι αφορά τον χώρο εγκατάστασης του μπαλοποιητή, μετά την ομόφωνη απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων στην συνεδρίασή του την Δευτέρα το απόγευμα, για την σύσταση επιτροπής που σε συνεργασία με το Δήμο Φιλιατρών θα αναζητήσει τον καταλληλότερο χώρο για αυτό το σκοπό.

Και όλα αυτά, ενώ μέχρι τώρα είχε ανακοινωθεί και είχε γίνει γνωστό ότι οι Δήμοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων είχαν καταλήξει στον χώρο που είχε προσδιοριστεί κάπου μεταξύ των ορίων Χριστιάνων και Μουζακίου.
Οι έντονες όμως αντιδράσεις που υπήρξαν από το Τοπικό Συμβούλιο και τους κατοίκους τους Μουζακίου, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η τοποθέτηση του μπαλοποιητή γίνεται καθαρά μόνο στα όρια του χωριού τους, οδήγησαν το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει αυτή την απόφαση. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι από τα 43 στρέμματα που έχουν υπολογιστεί στο χώρο αυτό, τα 18 ανήκουν στα Φιλιατρά και τα υπόλοιπα στους Γαργαλιάνους - μέσα στα οποία επιλέχτηκε να μπει ο μπαλοποιητής.

Ετσι το συμβούλιο αποφάσισε την σύσταση μιας τριμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τον δήμαρχο Σταύρο Καλοφωλιά, τον δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης Μιχάλη Αποστολόπουλο και τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης Γιάννη Αδρακτά, για να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς και σε συνεργασία με το Δήμο Φιλιατρών στην ανεύρεση ενός νέου χώρου που θα κριθεί κατάλληλος και από τους δύο δήμους για να τοποθετηθεί ο μπαλοποιητής.

Πηγή: Ελευθερία