Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟΛΜΑΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ. Αυτό το τραγούδι θα πάει στην Μόσχα



Ακούσαμε τα 3 Τραγούδια που θα διαγωνιστούν στις 18 Φεβρουαρίου για το ποιό θα πάει στην Μόσχα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΦΟΡΑ που τα ακούσαμε πιστεύουμε ότι το τραγούδι που θα πάει στην Eurovision θα είναι το ......


THIS IS OUR NIGHT



Στις 18 Φεβρουαρίου η επιλογή του ελληνικού τραγουδιού για τη Eurovision

Την άλλη Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου, θα γίνει η επιλογή του τραγουδιού, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 54ο διαγωνισμό της Eurovision, στη Μόσχα.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της ΕΤ, έγινε παρουσίαση των τριών υποψηφίων τραγουδιών, με συνθέτη το Δημήτρη Κοντόπουλο και ερμηνευτή το Σάκη Ρουβά.

Πρόκειται για το «Out of Control» σε στίχους Αλεξάνδρας Ζάκκα, «Right on Time» και «This is our night» σε στίχους Craig Porteils και Cameron Giles-Webb.

Όπως ανέφερε ο χορογράφος Φωκάς Ευαγγελινός, στη βραδιά του ελληνικού τελικού, που θα γίνει στο «Αθηνών Αρένα», στις 10 μμ, και θα μεταδοθεί ζωντανά από τη ΝΕΤ με παρουσιάστριες τις αδερφές Μαγγίρα, Μπέτυ και Ματθίλδη, θα γίνει μια μουσική αναδρομή από το 1956 έως σήμερα και τα τρία τραγούδια θα πλαισιωθούν με όμορφη εικόνα, ενώ η ιδέα και τα κείμενα θα είναι του Γιώρογυ Καπουτζίδη.

Στην ίδια βραδιά θα προσκληθούν να συμμετάσχουν και οι ..........

υποψήφιοι στο διαγωνισμό Γιουροβίζιον από την Κύπρο, το Μαυροβούνιο, τη Λευκωρωσία και ίσως τη Μάλτα.

Η Φωτεινή Γιανουλάτου από την ΕΡΤ αναφέρθηκε σε ορισμένα στοιχεία σχετικά με τον 54ο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, που θα γίνει στη Μόσχα. Ειδικότερα, είπε ότι η Ελλάδα κληρώθηκε να συμμετάσχει στο δεύτερο ημιτελικό, στον οποίο παίρνουν μέρος δεκαεννέα χώρες, εκ των οποίων θα προκριθούν οι δέκα.

Το νεότερο στοιχείο σε αυτό το διαγωνισμό είναι ότι η επιλογή του τραγουδιού, που θα κερδίσει, θα γίνει κατά 50% από το κοινό και κατά 50% από τις εθνικές κριτικές επιτροπές, οι οποίες από οκταμελείς γίνονται πλέον πενταμελείς.

Ως τις 10 Απριλίου θα πρέπει να γίνει η διαπίστευση και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η πώληση των εισιτηρίων, μέσω Ίντερνετ. Οι τιμές θα κυμανθούν από 20 έως 650 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Τζόνι Καλημέρης διευκρίνισε ότι η επιτροπή που θα ψηφίσει για το ποιο τελικά τραγούδι, από τα τρία υποψήφια, θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό της Eurovision, θα ανακοινωθεί την ίδια μέρα, δηλαδή στις 18 Φεβρουαρίου και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ένα έντονο στη συνέχεια promotour με υποστήριξη από τον ΕΟΤ, από το δήμο της Αθήνας και βεβαίως, από την ΕΡΤ.

Επίσης ανέφερε, ότι χορηγοί είναι ο ΟΤΕ, η Trident, ο ΕΟΤ, ο δήμος της Αθήνας και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές.

Τέλος, ο Σάκης Ρουβάς, υπογράμμισε ότι στόχος του θα είναι να καταβάλει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια, ώστε ο επόμενος διαγωνισμός της Γιουροβίζιον να γίνει στην Ελλάδα.


Τα τραγούδια είναι τα εξής:










EΣΕΙΣ ΠΟΙΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ EYROVISION???

Έβρεξε πρόστιμο ύψους 29,8 εκατομμυρίων Ευρώ στη Nestle Ελλάς από την επιτροπή ανταγωνισμού

Πρόστιμα συνολικού ύψους 29,8 εκατ. ευρώ επέβαλε στη Nestle Ελλάς η Επιτροπή Ανταγωνισμού για εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης με σειρά παραβατικών συμπεριφορών σε ό,τι αφορά το στιγμιαίο καφέ.

Σε συνέχεια καταγγελιών, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διεξήγαγε αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά προϊόντων καφέ, προκειμένου να διερευνήσει ενδεχόμενες παραβάσεις των άρθρων 1 και 2 του ν. 703/77, όπως ισχύει και 81 και 82 ΣΕΚ, από την εταιρεία «NESTLE ΕΛΛΑΣ ΑΕ».
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την...
υπ’ αριθμόν 434/V/2009 αποφάσισε ότι: ...........

1) Η εταιρεία «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε» παραβίασε τα άρθρα 2 του ν.703/77 και 82 της ΣυνθΕΚ καταχρώμενη τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά του στιγμιαίου καφέ μέσω:

· της παροχής εκπτώσεων στόχων και πίστεως, της απαγορεύσεως- παρεμπόδισης των παράλληλων εισαγωγών, αλλά και της απαγόρευσης διενέργειας παράλληλων προωθητικών ενεργειών με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα στις σχέσεις της με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ (αγορά στιγμιαίου καφέ λιανικής πώλησης),

· της επιβολής ρητών όρων αποκλειστικής προμήθειας και ομαδικών πωλήσεων, καθώς και της παροχής εκπτώσεων πίστεως που αποσκοπούσαν στη δημιουργία πιστής πελατειακής σχέσης μεταξύ της εν λόγω εταιρείας και των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης (αγορά στιγμιαίου καφέ μαζικής εστίασης),

· της επιβολής υποκρύπτουσας υποχρέωσης μη ανταγωνισμού (αντίστοιχης της ‘αγγλικής ρήτρας’), στη σχέση της εταιρείας με τους διανομείς της.

2) Ταυτόχρονα, η εταιρεία «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε» παραβίασε τα άρθρα 1 του

ν.703/77 και 81 της ΣυνθΕΚ μέσω της απαγορεύσεως-παρεμπόδισης των παράλληλων εισαγωγών στις σχέσεις της με συγκεκριμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ ταυτόχρονα παραβίασε μόνο το άρθρο 1 του ν.703/77 δια της απαγόρευσης των παθητικών πωλήσεων στους διανομείς της.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ στα προϊόντα ΦΑΓΕ. ΜΗΝ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και η Ο.Ε.Κ.Ε. – Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών Ελλάδος καλούμε τους καταναλωτές να μην αγοράζουν, από Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009, κανένα προϊόν της εταιρίας ΦΑΓΕ, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχει προχωρήσει σε αυξήσεις προϊόντων, οι οποίες δε δικαιολογούνται από τους κοστολογικούς ελέγχους.

Το μποϋκοτάζ, κατά της εταιρίας, θα συνεχιστεί, μέχρι η εταιρία, να κατεβάσει τις τιμές της.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. έχει καταγράψει τις τιμές των προϊόντων της εταιρίας, στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Θα παρακολουθούμε την εξέλιξή τους και θα ενημερώνουμε τους καταναλωτές, για ........

τη συνέχιση ή μη του μποϋκοτάζ.

Καλούμε το Υπουργείο Ανάπτυξης να συνεχίσει και να εντείνει τους κοστολογικούς ελέγχους, δίνοντας στη δημοσιότητα, τα ονόματα των εταιριών, που δε σέβονται τον καταναλωτή.

Είναι η ώρα οι καταναλωτές να πάρουμε την κατάσταση, στα χέρια μας:

- Απαιτούμε διαφάνεια, στην κοστολόγηση.

- Απαιτούμε τιμές, που να ανταποκρίνονται, στο πραγματικό κόστος των προϊόντων.

- Απαιτούμε ένα καλύτερο, αύριο.

Φτάνει, πια, με την ακρίβεια και τις αυξήσεις των τιμών!



KEPKA - Consumers Protection Centre,

32 Vas. Irakliou Str. - GR 54624 - Thessaloniki,

Phone: +302310233333 - Fax: +302310242211,

email: consumers@kepka.org - http://www.kepka.org.

Συνάνατηση Δράκου με την Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών για τον Συνεταιρσμό γυναικών στα Φιλιατρά

Συνάντηση με τον Νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο είχαν σήμερα εκπρόσωποι της Ένωσης Φιλιατρινών Γυναικών.
Στην συνάντηση πήραν μέρος οι Νομάρχης Μεσσηνίας Κος Δημήτρης Δράκος ο Αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος η πρόεδρος της Ένωσης Φιλιατρινών Γυναικών Κα Ελένη Μακρή, με τα μέλη του Συλλόγου Καλλίπη Μπουσόύκα, και Σταματοπούλου Αλεξάνδρα.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερώσουν τον κ. Νομάρχη για την επιθυμία της ένωσής τους να μετεξελιχθεί σε συνεταιρισμό και ζήτησαν την αρωγή της ΝΑΜ σε αυτήν τους την προσπάθεια. Στη συνέχεια η Πρόεδρος Μακρή Ελένη και τα μέλη Μπουσούτα Καλλιόπη και Σταματοπούλου Αλεξάνδρα, του Συνδέσμου Φιλιατρινών Γυναικών, είχαν συνεργασία με τον αρμόδιο Αντινομάρχη Σωτήρη Παναγιωτόπουλο για την προσπάθεια σύστασης Γυναικείου Συνεταιρισμού στα Φιλιατρά.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης παρουσία και της αρμοδίου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας Ειρήνης Καρυώτη, εκφράστηκε παράλληλα ........

και το ενδιαφέρον των γυναικών για προσανατολισμό τους στο τοπικό προϊόν που είναι το καρπούζι και σε λοιπά προϊόντα όπως είναι η ντομάτα και το κολοκύθι.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι πρέπει το πρώιμο τοπικό προϊόν της περιοχής τους, που είναι το καρπούζι να αποτελέσει τη βάση και την αρχή μιας παραγωγικής προσπάθειας πολλών γλυκισμάτων μέσω του Συνεταιρισμού Γυναικών και να καρπωθούν πολλά οφέλη αξιοποιώντας παράλληλα την δυνατότητα προβολής και διαφήμισης που δίνεται κάθε χρόνο με την θεσμοθετημένη πλέον ¨γιορτή καρπουζιού¨ στην περιοχή των Φιλιατρών, όπου συμμετέχει και ο Σύλλογος Γυναικών Φιλιατρών με πάρα πολλά γλυκίσματα και εδέσματα που φτιάχνουν οι ίδιες οι γυναίκες.
Από πλευράς υπηρεσίας ενημερώθηκαν για διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τη σύσταση Γυναικείου Συνεταιρισμού καθώς και ενέργειες όπως, αξιοποίηση και ένταξη σε σχετικά προγράμματα, δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου, νομικό πλαίσιο, κ.α.

Τέλος, ο Αντινομάρχης κ. Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίηση του στο γεγονός ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς δραστήριων συλλόγων γυναικών του Νομού μας για σύσταση γυναικείων συνεταιρισμών και κατέληξε λέγοντας, ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι συνοδοιπόρος και υποστηρικτής κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας φορέων και συλλόγων της Μεσσηνίας που στοχεύουν στην προώθηση, προβολή και αξιοποίηση των ποιοτικών αγροτικών μας προϊόντων

Περιβαλλοντικό πρόβλημα τα πλαστικά θερμοκηπίων

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ - ΔΗΜΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Το ζήτημα των πλαστικών κάλυψης που χρησιμοποιούται στη γεωργία, είναι πολύ σοβαρό για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη δημόσια υγεία.
Χθες στη Ν.Ε. Παραγωγής και Ανάπτυξης συμφωνήθηκε να προωθηθεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας με δήμους της Τριφυλίας (Φιλιατρών, Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων) και με τη συμμετοχή των παραγωγών, ώστε να γίνει προμήθεια μπαλοποιητή και οι παραγωγοί να παραδίδουν τα πλαστικά για αξιοποίηση, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται.

Ο αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος είπε ότι το θέμα των πλαστικών κάλυψης είναι σημαντικό, καθώς έχει σχέση με την υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Ενημέρωσε ότι σε σύσκεψη το Μάρτιο του 2008, στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, ελήφθησαν αποφάσεις, όπως συγκέντρωση ......

των πλαστικών σε συγκεκριμένα σημεία, η προμήθεια πρέσας για δεματοποίηση και ο Δήμος Φιλιατρών συνεργάζεται με εταιρεία ανακύκλωσης από την Ιταλία για τα πλαστικά.
Ο γεωπόνος της Διεύθυνσης της Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος πληροφόρησε ότι τα πλαστικά κάλυψης υπολογίζονται σε 650 τόννους κάθε χρόνο στη Δυτική Μεσσηνία και 200 - 250 σ’ όλο τον άλλο νομό, 800 - 900 τόννοι συνολικά σ’ όλη η Μεσσηνία (από θερμοκήπια, από καρπούζια, πρώιμα κηπευτικά, απολυμάνσεις - σκιάσεις, λάστιχα άρδευσης και σακιά λιπασμάτων). Επεσήμανε πως «δε θα πρέπει να καίγονται ούτε να πετάγονται στις ακτές ή να φρεζάρονται» και πρόσθεσε:
«Πέρσι συγκεντρώθηκε σημαντική ποσότητα το 60 - 70%.
Το υπόλοιπο δεν ξέρουμε την τύχη του. Και 3 παραγωγοί να κάψουν δημιουργούνται εντυπώσεις.

Ηταν πολύ καλά τα αποτελέσματα, αλλά δεν πρέπει να καεί ή να πεταχθεί τίποτα. Πρέπει να γίνει και άλλη προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας». Πρότεινε: «Να τυπωθεί ενημερωτικό φυλλάδιο και να μοιραστεί σε κάθε παραγωγό.
Να υπάρχει συνεχής ενημέρωση των παραγωγών από αρμόδιες υπηρεσίες και την Αυτοδιοίκηση.
Να οριστούν σημεία εναπόθεσης στους 3 μεγάλους δήμους της περιοχής. Να συγκεντρώνονται χώρια τα μαύρα και χώρια τα λευκά νάυλον και να είναι καθαρά.
Να πηγαίνουν σε πιστοποιημένες εταιρείες. Να ενημερώνουν οι παραγωγοί τί παρέδωσαν. Να συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια Πυροσβεστική, Αγροφυλακή, Λιμεναρχείο». Σημείωσε πως «αυτό πρέπει να περάσει σε κάθε σπίτι, γιατί έχει να κάνει με διοξίνες, καρκίνους. Τα πλαστικά μολύνουν το περιβάλλον.
Καθημερινά έχουμε παράπονα ότι καίγονται πλαστικά».

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Χρίστος Ριζάς ενημέρωσε ότι υπήρχε 3ετές πρόγραμμα από την ΠΑΣΕΓΕΣ, με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τις εταιρείες ΤΙΤΑΝ και Polyeco.
Είπε πως «είναι μια διαδικασία πολύπλοκη» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να είναι καθαρά, πλυμένα για να πάνε στον Ασπρόπυργο όπου τεμαχοποιούνται και μετά καίγονται και η καύση να γίνεται σιγά - σιγά.
Είναι τεράστιες οι δυσκολίες του εγχειρήματος. Υπάρχει περίπτωση να κάνουμε μπάλες από πλαστικό και να μην τις παίρνει κανένας.
Δεν πάει άλλο, μας φαρμακώνουν. Πρέπει να επιληφθεί το κράτος». Πρότεινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Αναπτυξιακής με τους δήμους της Δυτικής Μεσσηνίας και να αγοραστεί ένας μπαλοποιητής, εκτιμώμενου κόστους 20.000 - 40.000 ευρώ.
Να εναποτίθενται σε συγκεκριμένα σημεία τα πλαστικά και να τα πηγαίνουν στον οικολογικό σταθμό που θα είναι μπαλοποιητής. Και κάθε παραγωγός θα λέει πόσα κιλά έφερε και πόσα κιλά είχε πάρει.

Ο Αντ. Παρασκευόπουλος είπε «δίνουν στους παραγωγούς βεβαιώσεις πιστοποίησης με χαλαρότητα οι εταιρείες.
Να είναι πιο αυστηρά τα πράγματα, αλλά ευέλικτα, για να μην πάμε στην αντίθετη πλευρά».
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής στην Καλαμάτα Χαράλαμπος Αφάλης σημείωσε ότι «είναι επικίνδυνα για ανάφλεξη τα πλαστικά.
Εχουν τοξικά και δηλητηριώδη αέρια. Οταν καίγονται, η προσέγγιση πρέπει να γίνεται με ειδικές μάσκες.
Στο χώρο εναπόθεσης πρέπει να υπάρχουν μέτρα πυρασφάλειας.
Προσοχή στη διαχείριση, να μην εναποτίθενται στις χωματερές».

Ο αξιωματικός πυρασφάλειας της Π.Υ. Κώστας Γεωργακόπουλος ανέφερε πως «υπάρχει κενό νόμου, δεν μπορεί να καίνε πλαστικά χωρίς άδεια από την Πυροσβεστική από την 1η Μαίου έως τις 31 Οκτωβρίου».
Η ειδική σύμβουλος του νομάρχη Αφροδίτη Κλείδωνα παρατήρησε ότι «η πρώτη ύλη, τα πλσατικά πρέπει να είναι σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέλουν οι εταιρείες, που μαζεύουν και αξιοποιούν το υλικό».

Πηγή: Ελευθερία

Πρόσκληση σε νέους αγρότες από τη Νομαρχία Μεσσηνίας

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας με ανακοίνωσή της καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο Μέτρο «Εγκατάστασης νέων γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης - φακέλων υποψηφιότητας ορίζεται από 16 Φεβρουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2009.
Δικαιούχοι είναι νέες και νέοι ηλικίας 18 έως 40 ετών που:
α) Εγκαθίσταται για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης έως και 14 μήνες πριν την υποβολή της αίτησης.
β) Είναι μόνιμοι κάτοικοι περιοχής εφαρμογής του Μέτρου (ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών, κανονικών περιοχών με πληθυσμό έως 100.000 κατοίκων).
γ) Εχουν μέγεθος γεωργικής εκμετάλλευσης απαιτήσεων σε εργασία μισή (0,5) Μ.Α.Ε.
δ) Διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή .........

αποκτούν εντός 36 μηνών.
ε) Υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο υπογεγραμμένο από γεωτεχνικό.
στ) Εχουν υποβάλει αίτηση ΟΣΔΕ.
ζ) Αναλαμβάνουν τις συμβατικές δεκαετείς μακροχρόνιες υποχρεώσεις.
η) Δεν εμπίπτουν στις μη επιλέξιμες κατηγορίες του Μέτρου.
Οι υποψήφιοι νέοι γεωργοί θα πρέπει να υποβάλουν το φάκελο υποψηφιότητας συμπληρωμένο πλήρως σε δύο αντίγραφα (πρωτότυπο - αντίγραφα) και σε ηλεκτρονική μορφή.

Επιλέξιμες Γεωργικες Εκμεταλλεύσεις είναι οι εξής:
1. Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του.
2. Τα αγροτεμάχια εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους και μεγαλύτερα ή ίσα της ελάχιστης έκτασης κατά τόπο αγροτεμαχίου και σε κάθε άλλη περίπτωση μεγαλύτερα ή ίσα των 1000 τ.μ. (1 στρέμμα).
3. Το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο και καταγεγραμμένο στα μητρώα και βιβλιάρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
4. Το σύνολο της εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί για πρώτη φορά σε Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά το έτος υποβολής της αίτησης ή και κατά το προηγούμενο έτος.
5. Στο πλαίσιο της οικογένειας δεν απαιτούνται μισθώσεις μεταξύ των συζύγων, και μόνο ένας μπορεί να θεωρηθεί ως αρχηγός της οικογενειακής εκμετάλλευσης.

Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται σε 3 δόσεις και το ύψος της ενίσχυσης διαφοροποιείται:
α. Ορεινές περιοχές από 20.000 έως 40.000 €.
β. Μειονεκτικές περιοχές από 20.000 έως 35.000 €.
γ. Λοιπές περιοχές από 20.000 έως 30.000 €.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας, καθώς και από την ιστοσέλίδα του υπουργείου: wwvv.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr.

Πηγή: Eλευθερία

Ανοίγουν παράθυρο για την κατάργηση της Βάσης του του “10”

Ανοιχτό παράθυρο αφήνει το υπουργείο Παιδείας στην προοπτική κατάργησης της βάσης του “10” ως ορίου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς η νέα ηγεσία διαπιστώνει ότι η διατήρηση του ορίου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο των περιφερειακών ΤΕΙ.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να καταργηθεί φέτος η βάση του “10”, ώστε λίγο πριν τις ευρωεκλογές, υποψήφιοι που θα έμεναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να πληροφορηθούν ότι εισάγονται στα ΤΕΙ.
Αν ληφθεί φέτος η σχετική απόφαση, στο ΤΕΙ Καλαμάτας θα εισαχθούν πάνω από 1.000 νέοι
σπουδαστές - γεγονός που αναμένεται να τονώσει την τοπική αγορά εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ανδρέας Κανάκης, όταν ρωτήθηκε από την “Ε“ αν στη συνάντηση που είχαν προχθές οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων με τον υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο έθεσαν θέμα κατάργησης της βάσης του “10”, απάντησε:
«Δεν ήταν το κυρίαρχο θέμα της δίωρης συζήτησης που έγινε, γιατί ........

είναι γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται να καταργήσει τη βάση του “10”.
Εκτιμούμε ότι αν δεν καταργηθεί φέτος, θα καταργηθεί του χρόνου».

Μιλώντας στην “Ε“ για τα αποτελέσματα της συνάντησης ο κ. Κανάκης χαρακτήρισε θετικά τα μηνύματα που αποκόμισαν οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων.
«Υπάρχει προσχέδιο νόμου για την Τεχνολογική Εκπαίδευση.
Ζητήσαμε να μας δοθεί ώστε να διατυπώσουμε τις προτάσεις μας», μας είπε συγκεκριμένα.
Οσο για τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ περιφερειακών ΤΕΙ και ΑΕΙ, ανέφερε ότι είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επιτευχθεί - καθώς η απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ προϋποθέτει την συνεργασία μεταξύ των Ιδρυμάτων.

Ο κ. Κανάκης σημείωσε εξάλλου ότι αυτό το διάστημα προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό η εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης του ΤΕΙ Καλαμάτας.
Στη δε βάση του “10” αναφέρθηκε και η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας τη συνάντηση των προέδρων των ΤΕΙ και του υπουργού ως εξής:
«Την ώρα που ανακοινώνονται 13 νέα τμήματα ΤΕΙ χωρίς υποδομές και προετοιμασία, πολλά περιφερειακά ιδρύματα πλήττονται από την έλλειψη σπουδαστών - άμεση επίπτωση της αυθαίρετης επιλογής της βάσης του “10”.
Αλλα κεντρικά ΤΕΙ έχουν φτάσει σε σημείο κορεσμού από τις δυσλειτουργίες του συστήματος μετεγγραφών, ενώ παραμένει εκκρεμές το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, παρά τη ρητή δέσμευση του υπουργείου Παιδείας για την κατοχύρωση 350.000».

Πηγή: Ελευθερία

Το πιστόλι στον κρόταφο σε θαμώνα καφενείου

Με όπλο απείλησε προχθές το απόγευμα θαμώνα καφενείου στη Μεταμόρφωση του Δήμου Παπαφλέσσα ένας 45χρονος επιχειρηματίας, κάτοικος Πύλου.
Αφορμή για το περιστατικό ήταν μια τσιμεντόστρωση σε δρόμο που εφάπτεται με ιδιοκτησία του πατέρα του και η οποία σταμάτησε μετά την παρέμβαση συγγενικού προσώπου του παθόντα.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου από την Αστυνομία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Ε“ κρατώντας όπλο αναποδογύρισε το τραπέζι που καθόταν ο άνθρωπος και τον κόλλησε στον τοίχο βάζοντάς του το πιστόλι στον κρόταφο και απειλώντας τον ότι θα τον σκοτώσει.
Το απίστευτο σκηνικό που πάγωσε τους υπόλοιπους θαμώνες και ........

προκάλεσε σοκ στον άνδρα που απειλείτο, έγινε με αφορμή ένα δρομάκι που καταλήγει σε αδιέξοδο και που σύμφωνα με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου το 2007 είναι δημοτικός δρόμος.

Προχθές, ο πατέρας του καταζητούμενου ξεκίνησε να τσιμεντάρει το δρόμο αλλά τον σταμάτησε η Αστυνομία, η οποία είχε ειδοποιηθεί από συγγενικό πρόσωπο του παθόντα το οποίο είναι και μέλος του Τοπικού Συμβουλίου, ενώ παρών στο περιστατικό ήταν και ο ίδιος.
Η συνέχεια γράφτηκε στο καφενείο του χωριού από το γιο του ιδιοκτήτη ο οποίος τον απείλησε με το όπλο κολλημένο στον κρόταφο και σύμφωνα με τις μαρτυρίες τον κρατούσε ακινητοποιημένο για περίπου 10 λεπτά απειλώντας ότι θα τον σκοτώσει.
Πριν τον αφήσει και φύγει, πάντα σύμφωνα με τις μαρτυρίες, είπε ότι του τη χαρίζει γιατί ήταν φίλοι με τον αδερφό του.

Ο παθών κατέθεσε μήνυση εναντίον του επιχειρηματία που δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές ξανά, σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων και απειλή, ενώ μένει να εξακριβωθεί αν το πιστόλι ήταν αληθινό.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ
Πάντως απο το περιστατικό οι κάτοικοι είναι ανάστατοι καθώς είναι επηρρεασμένοι από το Συμβάν στην Κυπαρισσία και με τον τρόπο που επιτέθηκαν στον Δικηγόρο Σπύρο Ιωάννου.
Πολλοί είναι οι κάτοικοι που λένε ότι η κοινωνία μας έχει γίνει ζούγκλα. Και μάλλον δεν έχουν άδικο.

Αδιακρίτως απο το Θάρρος

Τους φαίνεται περίεργο

Φαίνεται, βέβαια, πως οι τσιγγάνοι και οι άνθρωποι από τα χωριά, άμαθοι από τη δημοσιότητα, εκπλήσσονται με όσα συμβαίνουν και θεωρούν εαυτούς τυχερούς όταν πέφτουν πάνω στα γεγονότα.

Προχθές στα Φιλιατρά, ένας μικρός τσιγγάνος και πάλι, κι αργότερα ένας παππούς, είχαν κάτσει δίπλα στους πολιτικούς που έκαναν .......

δηλώσεις, παρακολουθώντας με το στόμα ανοιχτό…

Σχόλιο Φ.Ν. Ευτυχώς που δεν υπάρχουν μύγες Χειμωνιάτικα...



Κινητικότατος ο Δ. Κουσελάς

Προχθές στα Φιλιατρά, χθες στις Βρυξέλλες ως μέλος διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής, προκειμένου να συζητήσει με τον κοινοτικό επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και άλλους παράγοντες για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης και σήμερα στην Καλαμάτα για να οργανώσει τα της επίσκεψης του προέδρου του Πα.Σο.Κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο λόγος για το βουλευτή Μεσσηνίας Δημ. Κουσελά, ο οποίος τόσο σύντομα κάλυψε τις συγκεκριμένες αποστάσεις…

Πηγή: Θάρρος

Πρεμιέρα ΔΗΠΕΘΕΚ "Ο δρόμος περνά από μέσα"

Λίγες μέρες αφότου έπεσε η αυλαία για το «Σώσε» του Μάικλ Φρέιν, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη δεύτερη χειμερινή παραγωγή του. Πρόκειται για το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο δρόμος περνά από μέσα», που κάνει πρεμιέρα αύριο στις 9.00 το βράδυ στην Κεντρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου.

Ο δρόμος περνά… μέσα από το νεοκλασσικό σπίτι του Φάνη Ποριώτη. Ένα αρχοντικό σύμβολο και πεδίο σύγκρουσης για δυο γενιές, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφίες και στάσεις ζωής. Από τη μια ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του σπιτιού και η πιστή του Γλυκερία, απομεινάρια μιας εποχής που σιγά σιγά χάνεται.
Από την άλλη, ο ανιψιός του, Ανδρέας, μαζί με τον έμπορο Χάρη Αντωνάκο και τη γυναίκα του, Λίτσα.
Οι τελευταίοι, σαν εισβολείς, φέρνουν στο σπίτι τον ..........

άνεμο του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού, καταπατώντας βάναυσα κάθε αξία και ηθική.

Για το πιο μεστό, ουσιαστικό και οδυνηρό έργο του Καμπανέλλη μίλησε ο γνωστός Καλαματιανός σκηνοθέτης Γιάννης Διαμαντόπουλος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Ένα έργο, που συμπυκνώνει την αγωνία, τον πόνο, τη λαχτάρα που έχουμε οι άνθρωποι να βρούμε μια ισορροπία στη ζωή, ένα δρόμο να περπατήσουμε. Λειτουργεί σαν κώδωνας κινδύνου, γιατί ο Καμπανέλλης έχει καταφέρει να σκαλίσει βαθιά την ψυχή, τη σκέψη, το μυαλό μας. Δείχνει ότι, δυστυχώς, δε μάθαμε να υπολογίζουμε τίποτα προκειμένου να ωφεληθούμε. Είναι ένα έργο που λέει ότι πρέπει να σκεφτούμε, να μας απασχολήσει η συμπεριφορά μας».

Για την πρώτη θεατρική παραγωγή της δημοτικής επιχείρησης «Φάρις» (όπου ανήκει πια το ΔΗΠΕΘΕΚ) έκανε λόγο ο πρόεδρός της Θανάσης Ηλιόπουλος, ενώ ο διευθυντής της, Πανάγος Φουρναράκης, αναφέρθηκε στο οικονομικό: «Είμαι ευχαριστημένος, γιατί η πρεμιέρα συμπίπτει με την εξόφληση των υπαλλήλων της “Φάρις”. Μια πληγή που αιμορραγούσε, έκλεισε» σχολίασε.
Τους συντελεστές της παραγωγής παρουσίασε ο διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Αλέκος Κολλιόπουλος, ο οποίος και συμμετέχει στην παράσταση, ενώ ευχαρίστησε το θίασο, που απαρτίζεται από Καλαματιανούς καλλιτέχνες, και ιδίως το σκηνοθέτη Γ. Διαμαντόπουλο, για την ευσυνειδησία με την οποία έχουν εργασθεί.

Η ηθοποιός Μαριάννα Αρβανιτίδου - Πετροπουλέα, αναφερόμενη στον Γ. Διαμαντόπουλο, σημείωσε ότι είχε χρόνια να καθοδηγηθεί από τέτοιον σκηνοθέτη, ενώ ο Βασίλης Κουτίβας, που έγραψε τη μουσική, πρόσθεσε: «Κινήθηκα σε φόρμες κλασσικές, αλλά και μοντέρνες, λόγω των συγκρούσεων που υπάρχουν στο έργο».
Την ικανοποίησή της για τη συνεργασία που έχει με το ΔΗΠΕΘΕΚ, εξέφρασε η ηθοποιός Μαριέττα Αντιβάση, ενώ ο συνάδελφός της Γιώργος Τσαπόγας χαρακτήρισε την αυριανή πρεμιέρα - γιορτή. Κλείνοντας ο ηθοποιός Σταμάτης Μπαρμπαγιαννάκος παρατήρησε: «Ο Καμπανέλλης πήρε μια απλή καθημερινή ιστορία και από το τίποτα έκανε μια “ποίηση” που θα αντέξει για πάντα».

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Φοίβου Σοφικίτη. Οι παραστάσεις θα δίνονται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.00 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 φοιτητικό, 20 οικογενειακό. Ειδικές τιμές για ομάδες.

Πηγή: Θάρρος

Δύο Μεσσήνιοι θύματα των πυρκαγιών. H Τάνια και Δημήτρης Τσιμικλής από του Γαμβριά

Δύο Μεσσήνιοι ομογενείς περιλαμβάνονται στον τραγικό κατάλογο των 181 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι, την 39χρονη Τάνια Τσιμικλή και τον 35χρονο σύζυγό της Δημήτρη , με καταγωγή από τον οικισμό Γαμβριά του Δήμου Αίπειας, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν απανθρακωμένα από την Αστυνομία στην περιοχή του Κινγκλέικ.

Οι άτυχοι ομογενείς πρέπει, σύμφωνα με τις Αρχές, να παγιδεύτηκαν από τις φλόγες στην προσπάθεια να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.
Οι πυρκαγιές δεν έχουν κατασβεστεί ακόμη. Συγκεκριμένα, ........

συνεχίζονταν και χθες, για έκτη μέρα, στη Βικτόρια.

Εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των ομογενών που έπεσαν θύματα καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 80 αγνοούμενοι.

Πηγή: Θάρρος

1.167.000 ευρώ ο προϋπολογισμός για το 2009 της ΤΕΔΚ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Μεσσηνίας με βασικό θέμα την κατάρτιση του οικονομικού προϋπολογισμού για το έτος 2009, το ύψους του οποίου φτάνει τα 1,167,016 ευρώ.

Οι κυριότερες δαπάνες αφορούν:

Την προμήθεια 14 πυροσβεστικών οχημάτων ελαφρού τύπου (4Χ4), με αυτόνομο πυροσβεστικό συγκρότημα, το κόστος των οποίων ανέρχεται στα 550.000 ευρώ. Μάλιστα ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου.

Τη συνέχεια δράσεων, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, τον καθαρισμό του οδικού δικτύου και την ανάδειξη .........

αρχαιολογικών χώρων, συνολικού ύψους 171.000 ευρώ.

Την ενίσχυση των Δήμων και των Φορέων του Νομού Μεσσηνίας για την πραγματοποίηση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, ύψους 130.000 ευρώ.

Οικονομική ενίσχυση Φορέων και ΟΤΑ

Όσον αφορά στα αιτήματα του ΟΤΑ και των Φορέων του Νομού Μεσσηνίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ αποφάσισε:

Οικονομική ενίσχυση του Δήμου Μεσσήνης για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων του καρναβαλιού, ύψους 1.000 ευρώ καθώς και του Δήμου Χιλιοχωρίων για τις εκδηλώσεις της Αποκριάς με το ίδιο ποσό.

Χρηματοδότηση της εκδήλωσης των Βορειοελλαδιτών, ύψους 2.000 ευρώ.

Χρηματοδότηση του Μεσσηνιακού Γ.Σ. για την διοργάνωση των Παπαφλεσσίων με το ποσό των 7.000 ευρώ, και των Δήμων Θουρίας και Παπαφλέσσα με το ποσό των 1.500 ευρώ στον καθένα.

Εκπρόσωποι της ΤΕΔΚ σε Επιτροπές και Συμβούλια

Παράλληλα στη συνεδρίαση ορίστηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων σε Επιτροπές:

Για το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δημόσιων Έργων Νομού Μεσσηνίας ορίστηκε ως τακτικό μέλος ο δήμαρχος Αρφαρών, Ανδρέας Καραγιάννης με αναπληρωτή τον δημοτικό σύμβουλο Αρφαρών, Γιάννη Αργυράκη.

Για τη Λιμενική Επιτροπή Μεσσηνίας ορίστηκε ως τακτικό μέλος ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Γιώργος Σπίνος με αναπληρωτή τον δήμαρχο Πύλου, Γιώργο Χρονόπουλο.

Για τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής ορίστηκε ως τακτικό μέλος ο αντιδήμαρχος Μεθώνης, Παναγιώτης Καρβέλας, με αναπληρωτή τον δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας, Γιώργο Κουρκουτά.

Για την Επιτροπή Διαγωνισμού για το έργο με τίτλο «Κατασκευή Νέου Εσωτερικού Δικτύου ΤΕΙ Α' Φάση», ορίστηκε ως τακτικό μέλος ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Γιώργος Σπίνος, με αναπληρωτή τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας, Νίκο Μπασακίδη.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Πελοπόννησος» ορίστηκε ως τακτικό μέλος η δήμαρχος Μελιγαλά, Ελένη Αλειφέρη - Καραθανάση, ενώ για το Γενικό Συμβούλιο ορίστηκαν ο δήμαρχος Παπαφλέσσα, Περικλής Ψώνης, ο δήμαρχος Αετού, Δημήτρης Δριμής καθώς και η δήμαρχος Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη - Καραθανάση.

Για τις κατασκηνώσεις Αγίας Μαρίνας ορίστηκε ως τακτικό μέλος ο αντιδήμαρχος Μελιγαλά, Κώστας Δέδες με αναπληρωτή τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας, Νίκο Μπασακίδη.

Χρήματα για την Παλαιστίνη - επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Επιπλέον στα πλαίσια του προϋπολογισμού αποφασίστηκε να πιστωθούν 2.000 ευρώ για τον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας, προκειμένου να αγοραστούν τρόφιμα και φάρμακα και να προωθηθούν άμεσα στη περιοχή. Παράλληλα εγκρίθηκε το συνολικό ποσό των 9.131 ευρώ, για να καλυφθεί το κόστος της υπερωριακής απασχόλησης των μελών του Υπηρεσιακού Συμβουλίου των ΟΤΑ.

Τέλος, προγραμματίστηκε να μεταβεί στην Αθήνα αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚ την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να επισκεφθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επίλυση των θεμάτων που αφορούν στις δράσεις των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου ( ΟΠΑΑΧ).


Πηγή: Επικαιρότητα

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ

Τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για ευνοϊκότερους όρους στη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νομού μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γιώργος Καραμπάτος.

Το σκεπτικό του αναλύει ως ακολούθως:

«Μεγάλη σύγχυση και προβληματισμός επικρατεί για την αποτελεσματικότητα του ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων)

και την ταχύτητα υλοποίησης των μέτρων της ενίσχυσης της ρευστότητας των ΜμΕ, παρότι έχουν ήδη περάσει αρκετές εβδομάδες από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων.
Ανάλογα με την πλευρά που εκπροσωπεί ο καθένας - τράπεζες, .........

επιχειρηματίες, Κυβέρνηση ή κόμματα της Αντιπολίτευσης - γίνεται διαφορετική αξιολόγηση του προγράμματος και ακούγονται ποικίλες απόψεις.

Εξαιτίας αυτού γεγονότος καθώς και λόγω της ασύμμετρης πληροφόρησης είναι δύσκολο να προσεγγίσουμε αντικειμενικά το πρόβλημα και να αναδείξουμε τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα του προγράμματος.

Με βάση τις παραπάνω αδυναμίες εστιάσαμε την προσοχή μας περισσότερο στα ζητήματα που τίθενται δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που κατά την γνώμη μας θα κρίνουν την πορεία του ΤΕΜΠΜΕ (και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων) μέσα στην ύφεση της οικονομίας που γνωρίζει σήμερα η χώρα μας, η Ε.Ε. και ολόκληρος ο πλανήτης. Εξετάσαμε με προσοχή: Την πορεία του ΤΕΜΠΜΕ και τη ρευστότητα των ΜμΕ σήμερα, τα κριτήρια επιλογής των επιχειρήσεων που χρειάζονται ενίσχυση, το κόστος κάλυψης νέου δανεισμού για τις Τράπεζες, τι μπορεί να καλύψει το ΤΕΜΠΜΕ, το ΤΕΜΠΜΕ και το πακέτο των 28 δισ. ευρώ και την Κοινωνική Ευθύνη των τραπεζών, για να καταλήξουμε στα πιο κάτω συμπεράσματα και προτάσεις με την ελπίδα να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης επ' ωφελεία της πραγματικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της κρίσης».

Συμπεράσματα και προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

«Κάτω από το φόβο μιας έντονης οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να δίδεται μεγάλη έμφαση στο μέτωπο των προσδοκιών και στη διατήρηση κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά. Πρωτεύων στόχος είναι η διατήρηση του παραγωγικού ιστού του οικονομίας μας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν μάλιστα και το σπουδαιότερο κομμάτι του.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, απαιτείται οι κανόνες του παιχνιδιού να είναι ξεκάθαροι και ίδιοι για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό δανείου και ο χρόνος μέσα στον οποίο εκταμιεύει μία επιχείρηση, αν και σημαντικοί παράγοντες, είναι δευτερεύοντες σε σύγκριση με την παροχή απόλυτης σιγουριάς ως προς τα εισπραττόμενα.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος από τις τράπεζες και όχι απλά οι τελευταίες να υπογράφουν απλά μια "θέληση συμμετοχής".

Στο πλαίσιο αυτό οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

Αλλαγή του όρου περί "τριών συνεχόμενων ετών κερδοφορίας" σε "μία κερδοφορία τα 3 τελευταία έτη" και ιδιαίτερα για τις ΜμΕ των πυρόπληκτων νομών του 2007 θα πρέπει η κερδοφορία να υπολογίζεται με το Μέσον Όρο των τριών τελευταίων ετών.

Δυνατότητα επιλογής από τον δανειζόμενο χρονικού διαστήματος αποπληρωμής του δανείου από 3 μέχρι 6 έτη με ειδικές ρήτρες που να δεσμεύουν ποσοστό από την κερδοφορία των επιχειρήσεων (όπως δηλώνεται στην Εφορία), έτσι ώστε να κάνουν πιο ελκυστικές τις αποδόσεις του δανείου για τις τράπεζες.

Διευκόλυνση είτε παροχή κινήτρων για τη δημιουργία Ειδικών Επενδυτικών Κεφαλαίων στόχος των οποίων θα είναι η δανειοδότηση στοχευμένων ΜμΕ (ανάλογα με την περιφέρεια ή την δραστηριότητα) ή και η απόκτηση μετατρέψιμων ομολογιών αυτών.

Διατήρηση της δυνατότητας διακοπής της περαιτέρω συ­νεργασίας ΤΕΜΠΜΕ - Τραπεζών για καταπτώσεις πέραν του 10% αντί του 7% και απάλειψης της δυνατότητας του ΤΕΜΠΜΕ να υπαναχωρεί από τις ήδη δοθείσες εγγυήσεις του, όταν ξεπεραστεί το 12% ποσοστού καταπτώσεων, τις οποίες θα πρέπει να καταβάλει σε κάθε τρά­πεζα άνευ ετέρου.

Το επιτόκιο χορηγήσεων να κυμαίνεται βάσει του μέγιστου ανάμεσα στην απόδοση 3ετους κρατικού ομολόγου συν 1% spread και το Euribor συν 3% spread.

Ένταξη στο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ όλων των επιχειρήσεων όλων των τομέων της οικονομίας με την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένα μέλη στα κατά τόπους Επιμελητήρια και ότι πληρούν τους όρους όπως αυτοί θα διαμορφωθούν τελικά.

Απάλειψη της δυνατότητας του ΤΕΜΠΜΕ να υπαναχωρεί από τις δοθείσες εγγυήσεις.

Κατάργηση της δέσμευσης των ετήσιων μονάδων εργασίας στα επίπεδα του 2007 καθ' όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ - όπως και το πακέτο των 28 δισ. ευρώ - στην ουσία μεταφέρει εν όψει της ύφεσης ζημιογόνα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών στον κρατικό προϋπολογισμό, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία της ρευστότητας, αλλά και των κερδών του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

Επιπλέον, το κράτος προσπαθεί για μια ακόμη φορά να τονώσει τη ζήτηση της οικονομίας όχι με το υγιέστερο τρόπο, αλλά με δανεισμό, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια.

Είναι ουσιώδες, αλλά και αναπόφευκτο, στο μέλλον, το κράτος να αντιστρέψει την πολιτική αυτή και να ζητήσει από τον απλό φορολογούμενο (είτε είναι επιχείρηση, είτε είναι νοικοκυριό) την αποπληρωμή της σημερινής σπατάλης και τον περιορισμό της δαπάνης.

Το πρόβλημα φυσικά μεταφέρεται χρονικά στην μετά την ύφεση περίοδο, όπου το κράτος με τις δημοσιονομικές πολιτικές του θα κληθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες μιας οικονομίας (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) ικανής να εξοφλήσει το χρέος της.

Γιατί, όπως έχει πει και ο Greenspan (πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ) "μια οικονομία χωρίς αποταμιεύσεις είναι μια οικονομία χωρίς μέλλον".

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ληφθεί άμεσα μια σειρά μέτρων που θα δημιουργήσει τη βάση για την ουσιαστική και διατηρήσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων».


-

O πόλεμος της …γάζας

Αναβρασμός επικρατεί στον χώρο της Υγείας με τους ιατρούς να προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, συμμετέχοντας στη 48ωρη απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας. Στη Μεσσηνία στις απεργιακές κινητοποιήσεις κατεβαίνουν και οι Ειδικευμένοι Ιατροί ΕΣΥ, καθώς και οι Ιατροί ΕΣΥ Κέντρων Υγείας του Νομού. Κατά συνέπεια με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο τα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας λόγω της απεργίας των ιατρών.

Οι γιατροί αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που προβλέπει μικρότερες αυξήσεις στους βασικούς μισθούς από αυτές που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της ομοσπονδίας τους και της ηγεσίας του υπουργείου.
Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο βελτίωσης των οικονομικών των νοσοκομειακών γιατρών, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Αβραμόπουλος κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους απεργούς να συναισθανθούν την .......

κρισιμότητα των περιστάσεων. Μάλιστα, ο κ. Αβραμόπουλος δέχθηκε τα πυρά των γιατρών που τον καλούν να τηρήσει την υπογραφή του και να βάλει στο νόμο τα όσα είχαν συμφωνήσει για τα οικονομικά τους με τη συλλογική τους σύμβαση. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, Στάθης Τσούκαλος μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείο Υγείας, κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί και να τηρήσει τη συμφωνία και την υπογραφή της.

Καταγγέλλουν το Υπουργείο Υγείας για υπαναχώρηση- Προσωπικό ασφαλείας για δύο ημέρες στα Κέντρα Υγείας του Νομού

Σε καταγγελία για υπαναχώρηση του Υπουργείου Υγείας προχώρησε χθες ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ Κέντρων Υγείας νομού Μεσσηνίας, διότι, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν τηρήθηκε η κλαδική σύμβαση με την ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ήταν εντελώς «αλλοιωμένο». Παράλληλα τα μέλη του Συλλόγου Ιατρων ΕΣΥ καλούν σε μαζική συμμετοχή στη διήμερη απεργία όλους τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας του Νομού μας, ενημερώνοντας ταυτόχρονα πως τις δύο ημέρες της απεργίας τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους που υπογράφουν η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ Κέντρων Υγείας Νομού Μεσσηνίας, Σακκά Ειρήνη, και η γραμματέας, Κόλλια Μαργαρίτα, αναφέρονται τα ακόλουθα: «καταγγέλλουμε το Υπουργείο Υγείας μετά την υπαναχώρηση του στο θέμα της κλαδικής σύμβασης εργασίας των Ιατρών του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα , ο υπουργός Υγείας και οι συναρμόδιοι υπουργοί αρνήθηκαν να τηρήσουν την από 2/12/2008 υπογραφή τους στην κλαδική σύμβαση με την ΟΕΝΓΕ, και κατέθεσαν προς κύρωση στη Βουλή νομοσχέδιο εντελώς αλλοιωμένο. Καλούμε όλους τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας του Ν.Μεσσηνίας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία που εξήγγειλε η ΟΕΝΓΕ στις 12 και 13 Φεβρουαρίου. Ενημερώνουμε του πολίτες του Ν.Μεσσηνίας ότι οι Ιατροί του ΕΣΥ σύμφωνα με το ενθικό δίκαιο, δεν μπορούν να παραβιάσουν το ανώτατο όριο εργασίας- 2 και 4 εφημερίων ανά μήνα για ειδικούς και ειδικευόμενους αντίστοιχα- γεγονός το οποίο έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι περισσότεροι. Στις 12 και 13 Φεβρουαρίου 2009, ημέρες απεργίας τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας».

Ζητούν αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ, έως ότου στελεχωθεί

Για αναξιοπιστία του Υπουργείου Υγείας και απροειδοποίητη μονομερή αλλαγή των όρων της κλαδικής σύμβασης κατηγορούν τον υπουργό Υγείας τα μέλη του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ του Νομού μας. Οι ειδικευμένοι ιατροί με απόφασή τους δηλώνουν και αυτοί τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική διήμερη απεργία που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ, ενώ με άλλη απόφασή τους και επιδιώκοντας άμεσα τη στελέχωση με τον απαραίτητο αριθμό εξειδικευμένων ιατρών ζητούν την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, έως ότου επιτευχθεί η επάνδρωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό. Αναλύτικά, στην απόφαση της Γενική Συνέλευσης του Σωματείου τους αναφέρουν τα ακόλουθα: « Στη Γ.Σ. που διεξήχθη στις 10/2/2009 με θέμα την πορεία ψήφισης κλαδικής Σύμβασης ΟΕΝΓΕ- Υπουργείου Υγείας κατά πλειοψηφία αποφασίσαμε: - διαμαρτυρόμαστε για την αναξιοπιστία του Υπουργείου Υγείας και κατά επέκτασιν της Κυβέρνησης με την απροειδοποίηστη μονομερή αλλαγή των όρων της υπογραφείσας στις 1/12/2008 κλαδικής σύμβασης ανάμεσα στην Ομοσπονδία Νοσοκομειακών ιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και του υπουργού Υγείας.-απαιτούμε την ψήφιση στη Βουλή της συμφωνίας όπως υπεγράφη στις 1/12/2008.- Συμμετέχουμε στη διήμερη απεργία 12 και 13 Φεβρουαρίου 2009 που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ.- Δήλώνουμε από τις 11/2/2009 τη μη συναίνεσή μας στην υπέρβαση του ανωτέρου ορίου χρόνου εργασίας (48ωρο) όπως η εθνική και κοινοτική νομοθεσία προβλέπει». Σε άλλη προγενέστερη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τα μέλη του Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας αναφέρουν: «Η Γ.Σ. του Σωματείου που διεξήχθη στις 5/2/2009 αποφάσισε τα ακόλουθα: κατά πλειοψηφία: ό,τι αφορά την πορεία ψήφισης κλαδικής συμφωνίας από τη Βουλή, θα περιμένουμε την απόφαση της ΟΕΝΓΕ και θα αποφασίσουμε στη συνέχεια. 2. ομόφωνα: μετά την κοινοποίηση προς το Σωματείο αναφοράς της επικουρικής εντατικολόγου του νοσοκομείου μας που αφορά την εν γένει λειτουργία της ΜΕΘ στηρίζουμε την αναφορά αυτή και αποφασίσαμε: α) είμαστε σαφώς υπερ της λειτουργίας της ΜΕΘ, β) ζητάμε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της έως ότου στελεχωθεί με τον απαραίτητο αριθμό εξειδικευμένων ιατρών».

Αναστέλουν επ' αόριστον τον εφοδιασμό των δημοσίων Νοσοκομείων

Για απουσία σχεδίου αντιμετώπισης των χρεών των νοσοκομείων «εγκαλούν» το υπουργείο Υγείας οι προμηθευτές του ΕΣΥ, που δηλώνουν αποφασισμένοι να αφήσουν τα νοσοκομεία χωρίς υλικά, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση διευθέτησης του ζητήματος. Την ίδια στιγμή, σε κινητοποιήσεις επιμένουν οι γιατροί δημόσιων νοσοκομείων που δηλώνουν εξαπατημένοι από τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλου στο θέμα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η εικόνα διάλυσης που επικρατεί στο ΕΣΥ οδήγησε τον κ. Αβραμόπουλο, να προβεί χθες από τη Βουλή σε νέα σειρά «ελιγμών» για τη διέξοδο από την κρίση και να ζητήσει συναίνεση μέσω διαλόγου. Πάντως, χωρίς αναλώσιμα υλικά κινδυνεύουν να μείνουν για άλλη μία φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών τα νοσοκομεία της χώρας. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ) έχει αποφασίσει αναστολή των παραδόσεων υλικών στο ΕΣΥ, έως την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών έχει
διακόψει επ' αόριστον την «τροφοδοσία» των νοσοκομείων. Όπως υποστηρίζουν οι προμηθευτές οι οφειλές του υπουργείου Υγείας προς αυτούς ανέρχονται σε 300 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Επικαιρότητα

«Άρωμα» προεκλογικής συγκέντρωσης στην Καλαμάτα

Με αφορμή την κάθοδο στη Μεσσηνία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργου Παπανδρέου, την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας απηύθυνε κάλεσμα προς τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ καθώς και κάθε πολίτη της Μεσσηνίας να παραβρεθούν και να παρακολουθήσουν την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες έντονη είναι η κινητοποίηση τόσο στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, όσο και στα στελέχη του στη Μεσσηνία, ώστε να προετοιμάσουν και να οργανώσουν θερμή υποδοχή στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παρουσία πλήθους κόσμου, που θα έχει «άρωμα» προεκλογικής συγκέντρωσης.
Είναι βέβαιο και σαφές πως στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει την ανάγκη προσφυγής σε εκλογές, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα και των ποικίλων προβλημάτων στον χειρισμό καίριων ζητημάτων από την Κυβέρνηση. Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας με ανακοίνωσή της θεωρεί .......

«συμβολική» την επιλογή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ του Νομού μας στις πρώτες εξορμήσεις του στην επαρχία, ως μια προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να δείξει το ενδιαφέρον του για τη Μεσσηνία και την προσπάθειά του να τη βγάλει από τη στασιμότητα και να την επαναφέρει πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Αναλυτικά στη ανακοίνωση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας αναφέρεται:

«Η επίσκεψη του Προέδρου μας Γεωργίου Παπανδρέου εντάσσεται στα πλαίσια της επαφής του με την περιφέρεια για να καταδείξει την αδιέξοδη πολιτική της Κυβέρνησης, να αναδείξει το πλαίσιο και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση καθώς να πείσει και τον τελευταίο πολίτη για την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

Με την έννοια και το περιεχόμενο αυτό η κάθοδος του Προέδρου στην Καλαμάτα είναι σημαντική αλλά και συμβολική για το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για τον Νομό μας, αφού για τους παραπάνω σκοπούς επέλεξε την Καλαμάτα ως μια από τις πρώτες επισκέψεις του στη περιφέρεια.

Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι βρισκόμαστε στο νότο του νότου των προθέσεων της Κυβέρνησης από πλευράς ανάπτυξης, υποδομών, έργων, προβλημάτων απασχόλησης και αγροτικών προβλημάτων. Γνωρίζει τους υπεύθυνους και θέλει να συμβάλει στην ανατροπή αυτής της νοσηρής κατάστασης.

Το ΠΑΣΟΚ έχει εντάξει τον Νομό μας στις προτεραιότητές του ενίσχυσης και ανατροπής των αρνητικών αυτών δεδομένων.

Το τοπικό ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός μας καλούν τα μέλη, τους φίλους, αλλά και τον κάθε πολίτη της Μεσσηνίας να παραβρεθεί στην ομιλία του που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο Κλειστό Γυμναστήριο της "Τέντας"».

Πηγή: Επικαιρότητα

Μια ακόμη συνάντηση για δημοπρατήριο στα Φιλιατρά

Η προσπάθεια της δημιουργίας δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στα Φιλιατρά συνεχίζεται και στις 23 του μήνα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα συνάντηση γι’ αυτό το θέμα στην τριφυλιακή πόλη. Αυτό επισημάνθηκε χθες στη Ν.Ε. Παραγωγής και Ανάπτυξης και ο αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θέλει τη δημιουργία του δημοπρατηρίου.
Για την καθυστέρηση των διαδικασιών μέχρι τώρα επέρριψε ευθύνες στους παραγωγούς, που δεν έχουν συστήσει επιτροπή πρωτοβουλίας και δεν έχουν καταγράψει τα ονόματα των ενδιαφερομένων παραγωγών και στο ΤΕΙ Καλαμάτας, που άργησε να απαντήσει στο αν θα κάνει τη μελέτη βιωσιμότητας, ζητώντας μετά από μήνες και 90.000 ευρώ.

Το θέμα του δημοπρατηρίου συζητήθηκε χθες στη Ν.Ε. μετά από αίτημα των συμβούλων της “Ανατροπής“ Γρηγόρη Μασούρα και Νίκου Ξαρχάκου.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό, στο ξεκίνημα της προσπάθειας ........

σαν ιδέα το Μάιο του 2007, τον Ιούλιο του 2007 που έγινε ημερίδα στα Φιλιατρά με Βέλγους Ειδικούς, το Φεβρουάριο του 2008 με την ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Φιλιατρών και τον Ιούλιο του 2008 που συζήτησαν και ζήτησαν από το ΤΕΙ μελέτη σκοπιμότητας.
Ο αντινομάρχης είπε ότι παρά τις ενοχλήσεις τους, τούς απάντησε το ΤΕΙ τον Ιανουάριο και έκανε αναφορά σ’ ένα ποσό 90.000 ευρώ. «Με τη γνωστοποίηση του ποσού άλλαξαν τα δεδομένα», παρατήρησε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ενημέρωσε, επίσης, ότι «ούτε κατάσταση ονομάτων παραγωγών ήρθε, ούτε η συγκρότηση επιτροπής πρωτοβουλίας» και πρόσθεσε: «Διαπιστώνεται ότι από πλευράς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, ανακολουθία σ’ αυτά που είχαμε υποσχεθεί.
Εγινε υπεύθυνη, αξιόπιστη προσπάθεια για τη στήριξη δημιουργίας δημοπρατηρίου.
Ηρθαμε σ’ επαφή με μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σχεδιασμού προγραμμάτων αγροτικού χώρου, την “Βακάκης και συνεργάτες“».

Ο αντινομάρχης ενημέρωσε ότι «στα Φιλιατρά θα πάμε στις 23 Φεβρουαρίου στις 7.30 το βράδυ. Για να δούμε γιατί δε συγκροτήθηκε η επιτροπή πρωτοβουλίας και δεν καταγράφηκαν τα ονόματα των ενδιαφερομένων παραγωγών.
Θα είναι και οι άνθρωποι της εταιρείας “Βακάκης“ να τους ενημερώσουν». Πρόσθεσε πως «χωρίς τη συμμετοχή αγροτών δεν μπορεί να προχωρήσει το εγχείρημα.
Πριν πάμε στα Φιλιατρά θα γίνει μια συνάντηση με τους μελετητές και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου».
Ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος είπε ότι πριν 2 μήνες ήταν στην Ισπανία, όπου έχει αρκετά δημοπρατήρια ευέλικτα, που λειτουργούν πολύ καλά και σημείωσε:
«Για να το στήσουμε είναι λίγο δύσκολο, υπάρχει καχυποψία μεταξύ των παραγωγών. Πρέπει να πειστούν οι παραγωγοί. Θα είναι Ομάδα Παραγωγών, Συνεταιρισμός ή Ανώνυμη Εταιρεία;
Πρέπει να υπάρξει μελέτη γρήγορα, να γίνει κουβέντα με τους παραγωγούς, να ξέρουμε τον όγκο παραγωγής για να δούμε αν είναι βιώσιμη η προσπάθεια».

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε πως «ένα δημοπρατήριο πρέπει να γίνει στο 3ο κέντρο θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας» και συμπλήρωσε:
«Στην Κρήτη λειτουργούν δημοπρατήρια. Πρέπει να δώσουν τα στοιχεία οι παραγωγοί και θα τα δώσουν.
Υπάρχουν και παραγωγοί που είναι έμποροι και δε στηρίζουν την προσπάθεια.
Χωρίς δημοπρατήρια το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών παραγωγού και καταναλωτή θα είναι μεγάλο και θα είναι σε βάρος των παραγωγών».
Ο Σωτ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι «το τι χρειάζεται, Α.Ε. ή Ομάδα Παραγωγών, θα μας το δώσει η αναγνωριστική μελέτη».
Ο κ. Παρασκευόπουλος πληροφόρησε ότι «30.000 - 40.000 τόννοι είναι η δυναμικότητα για ένα δημοπρατήριο, όσους θα μαζέψει ο όγκος παραγωγής των Φιλιατρών» κι επεσήμανε: «Δε θα συμμετέχουν όλοι, γιατί είναι και έμποροι - παραγωγοί.
Αν δεν κατανοήσουμε ότι πρέπει να πορευτούμε συλλογικά, δεν κάνουμε τίποτα.
Να πάνε οι παραγωγοί στην Ισπανία ή και στην Κρήτη να δουν δημοπρατήρια και να πειστούν».
Ο Γρ. Μασούρας ζήτησε «κάποιος να πάρει την υπόθεση αυτή στην πλάτη του και να μην περιμένουμε τους παραγωγούς».
Ο Ν. Ξαρχάκος ζήτησε σωστή και συνεχή ενημέρωση των παραγωγών και πρότεινε «μέσω της Αναπτυξιακής να προσλάβουμε ειδικούς που θα κάνουν προτάσεις και θα ενημερώσουν τους παραγωγούς».
Καταλήγοντας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε: «Το θέλουμε το δημοπρατήριο, το τόνισε και ο νομάρχης στα Φιλιατρά».

Πηγή: Ελευθερία

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΪΑ ΕΙΧΕ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ