Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Ανακοίνωση Νάντιας Γιαννακοπούλου για τη νέα ρυθμιστική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το κυνήγι

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε νέα ρυθμιστική απόφαση για τη συνέχιση της κυνηγετικής δραστηριότητας, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση του Υπουργείου με τους εκπροσώπους των κυνηγών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η έκδοση της ρυθμιστικής αυτής απόφασης έρχεται να ικανοποιήσει και την προ 5 ημερών αναφορά-πρόταση της κ. Γιαννακοπούλου, η οποία πρότεινε την τωρινή συνέχιση της κυνηγετικής δραστηριότητας και την οριστική επίλυση του ζητήματος μετά το πέρας της κυνηγετικής περιόδου.

Η κ. Γιαννακοπούλου σε δηλώσεις της, εκφράζει την ικανοποίηση της για την άμεση και δίκαιη απόφαση που πήρε τελικά το Υπουργείο και η οποία αντικατοπτρίζει πλήρως τις ........

προτάσεις και της ίδιας, όπως αυτές είχαν διατυπωθεί σε πρόσφατο δελτίο τύπου».

Προϋπολογισμός 2010: Ξεκίνησε στη βουλή η συζήτηση του

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε από το απόγευμα του Σαββάτου η πολιτική αντιπαράθεση στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2010.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί, αφού θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ονομαστική ψηφοφορία.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό .......

σημαντικό βήμα στην αφετηρία μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας να βγει η Ελλάδα από το τέλμα και το αδιέξοδο, ενώ, ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της οδήγησε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την διέσυρε διεθνώς.

Ο προϋπολογισμός του 2010 είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που θα αποτυπωθεί στο 4ετες Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ στο τέλος της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε και συνέχισε:

«Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, την θωράκιση του κράτους πρόνοιας, τη ρευστότητα στην αγορά, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την διαφάνεια παντού, σύμφωνα με το σχέδιο των πρώτων 100 ημερών».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, έκανε λόγο για «κρυφή ατζέντα» και τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει «να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες».

«Ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός. Η κυβέρνηση κρατά διπλά βιβλία και ταμεία. Η δημιουργική λογιστική βρίσκεται στην αποθέωσή της [...] Ο κ. Παπανδρέου έλεγε πως υπάρχουν χρήματα και σχέδιο - ότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να εισπράξει 1 δισ. ευρώ από οφειλόμενους φόρους και άλλο 1 δισ. από κατάργηση επιτροπών του Δημοσίου. Στον προϋπολογισμό καταγράφονται 125 εκ. ευρώ από φόρους και μόλις 58 απ’ τις επιτροπές σημείωσε.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε και στις «χρυσές συμφωνίες εθελούσιας εξόδου, όπως στον ΟΛΠ», την ίδια ώρα που «η κυβέρνηση πετά τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στα stage».

Τέλος, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, πρότεινε μια «κοινοβουλευτική επανάσταση» για την αλλαγή του Συντάγματος και «την εκλογή μιας Συντακτικής Βουλής της 4ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που θα ανατρέψει όλες τις αρτηριοσκληρώσεις του συστήματος και όλες τις παθογένειες».

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων τονίζοντας ότι «άλλο προϋπολογισμό κατέθεσε στη Βουλή και άλλο ανακοίνωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, οργάνου των διεθνών κεφαλαιαγορών».

«Η κυβέρνηση σας έχει γίνει φύλλο και φτερό στα χέρια της διεθνούς κερδοσκοπίας, και έχει μετατραπεί σε εκτελεστικό όργανο των υπαγορεύσεων των αγορών. Πανικόβλητοι λαμβάνετε μέτρα με την απειλή της υποβάθμισης από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και όχι με βάση το δημόσιο συμφέρον και τις όποιες προεκλογικές σας δεσμεύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

«Έχετε μετατραπεί στο εκτελεστικό χέρι των υπαγορεύσεων των αγορών», πρόσθεσε ενώ έμφαση έδωσε στην εισοδηματική πολιτική υποστηρίζοντας ότι χτυπάει τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους με δραματική συρρίκνωση των κατωτέρων συντάξεων, και ότι «είναι η τέλεια συνταγή επιδείνωσης της ύφεσης και καταστροφής».

Οι στόχοι του προϋπολογισμού

Βασικός στόχος του προϋπολογισμού είναι η μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ (-9,4 δισ. ευρώ), από 12,7% φέτος. Ο νέος στόχος για το έλλειμμα του 2010 τέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών στα μέσα αυτής της εβδομάδας, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο νέος στόχος απαιτεί την εξοικονόμηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ, πέραν των αρχικών στόχων.

Από τα υπόλοιπα 8,4 δις, τα 4,5 θα προέλθουν από την αύξηση των εσόδων, τα 2,3 από τη μείωση των δαπανών, το 1,4 από τη μείωση των δαπανών για προμήθειες νοσοκομείων και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Μεταξύ των πρόσθετων μέτρων (πέραν εκείνων που είχαν γνωστοποιηθεί με τον προϋπολογισμό του 2010) στα οποία στηρίζεται η εξοικονόμηση των πόρων, ύψους 1 δισ. ευρώ, είναι η τιτλοποίηση των εσόδων από τον ΦΜΑΠ. Δηλαδή, το Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα έναντι των εσόδων που θα εισπράξει από την επαναφορά του ΦΜΑΠ και την κατάργηση του ΕΤΑΚ.

Επίσης, η ενίσχυση των κινήτρων για τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, η ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων, η περικοπή της δαπάνης για επιδόματα στο Δημόσιο κατά 10%, ο περιορισμός μέχρι και κατά το 1/3 των συμβάσεων εργασίας στους περισσότερους τομείς του δημόσιου τομέα και η μείωση κατά 50% τόσο στις αμοιβές μελών ΔΣ σε ΔΕΚΟ, όσο και στον αριθμό των μελών.

Η μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό θα επιτευχθεί, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με την ενίσχυση των εσόδων που θα προέλθει από τα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς και από τη μείωση των κρατικών δαπανών, κυρίως σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «ελαστικές» δαπάνες.

Σύμφωνα με όσα έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, η μείωση του ΑΕΠ θα συνεχισθεί το 2010, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς (-0,3%) σε σχέση με φέτος (-1,2%). Ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,4% από 1,2% φέτος.

Το κρατικό χρέος θα εκτιναχθεί στο 120% του ΑΕΠ, περίπου, ή σε απόλυτα μεγέθη κοντά στα 300 δισ. ευρώ και οι δαπάνες για τόκους θα ξεπεράσουν, όπως και φέτος, τα 12 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι μέχρι το Μάρτιο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο -μεταξύ άλλων- προβλέπει γενίκευση του «πόθεν έσχες», επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών και ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

To Πρόγραμμα Σταθερότητας

Επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας από το 2011 και σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων χρόνο με τον χρόνο, προβλέπει το πρώτο σχέδιο για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την τετραετία 2010-2013, που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η συγκέντρωση στοιχείων για την κατάρτιση του προγράμματος, τετραετούς διάρκειας, το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο.

Το Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, κατά πάσα πιθανότητα, δύο σενάρια. Το ένα θα είναι «αισιόδοξο» και το άλλο «απαισιόδοξο». Ωστόσο και τα δύο σενάρια θα στηρίζονται στην παραδοχή της «κάθετης μείωσης του ελλείμματος».

Με βάση ότι το έλλειμμα θα κλείσει στο 12,7% στο τέλος του 2009, θα αναφέρεται ότι το 2010 θα μειωθεί στο 9,0%, το 2011 στο 6,9%, το 2012 στο 4,7% και το 2012 κάτω του 3% (2,8%). Επίσης το πρόγραμμα, επί της ουσίας, θα είναι κατανεμημένο σε δύο χρονικές περιόδους. Η μία θα αφορά το 2010 και ίσως και το 2011 και η δεύτερη χρονική περίοδος θα καθορισθεί αναλόγως.

Οι μεγάλες δυσκολίες κατάρτισης του προγράμματος, προς το παρόν, αφορούν τις εκτιμήσεις του δημοσίου χρέους για μετά το 2011. Για το 2009 το χρέος φθάνει το 125,6%, για το 2010 προβλέπεται αύξησή του στο 133,6%, για το 2011 στο 135%. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του δημοσίου χρέους από το 2012 και μετά (στο 130%) και το 2013 να διαμορφωθεί στο 125%, δηλαδή περίπου όσο και εφέτος.

Πάντως, το δανειακό πρόγραμμα του 2010 προβλέπει τη σύναψη δανείων ύψους 53-54 δισ. ευρώ και το 25% του προγράμματος αυτού θα καλυφθεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Πηγή: in.gr

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ 3 [ ICE AGE: DAWN OF THE DINOSAURS ]

Την μεταγλωττισμένη παιδική ταινία "Η Εποχή των παγετώνων 3 θα προβάλλει σήμερα στις 6 το απόγευμα και αύριο στις 11 το πρωί η κινηματογραφική λέσχη Φιλιατρών στο Φουρναράκειο Πνευματικό κέντρο της πόλης.

Οι δημιουργοί των αγαπημένων ταινιών ......

κινουμένων σχεδίων “Η Εποχή των Παγετώνων” και “Η Εποχή των Παγετώνων: Η Απόψυξη” επιστρέφουν με το πολυαναμενόμενο νέο σίκουελ της σειράς. Οι αγαπημένοι μας ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με ένα σωρό νέους δεινοσαύρους και τα αποτελέσματα είναι ξεκαρδιστικά.
Η πραγματική έκπληξη, όμως, είναι πως αυτή τη φορά θα τα δούμε όλα... τρισδιάστατα

Η τιμή του εισητηρίου είναι 5 ευρώ.

"Γυμνή Αλήθεια" στην κινηματογραφική λέσχη Φιλιατρών.

Με την ταινία του Ρόμπερτ Λούκετιτς «"Η Γυμνή Αλήθεια [The Ugly Truth]"» συνεχίζονται την Κυριακή και τη Δευτέρα στις 9.00 το βράδυ οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Φιλιατρών, στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών.
Η ταινία είναι κωμωδία και πρωταγωνιστούν οι:
Katherine Heigl, Gerard Butler, Bree Turner, Eric Winter, Nick Searcy.

Υπόθεση:
Η Abby (Kathrine Heigl) είναι μια workaholic γυναίκα που εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια του Sacramento.
Είναι όμορφη, άλλα τόσο σχολαστική, που η προσωπική της ζωή είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Εκτός αυτού, η εκπομπή στην οποία είναι παραγωγός δεν έχει μεγάλη ακροαματικότητα.
Μια νύχτα, μετά από ένα καταστροφικό ραντεβού, το .........

μάτι της πέφτει στην εκπομπή "The Ugly Truth" του Mike Chanway (Gerard Butler) που σχολιάζει καυστικά τις 'αδύνατες' σχέσεις ανδρών και γυναικών.
Θίγεται με αυτό που ακούει και του τηλεφωνεί. Ο Mike όμως είναι έτοιμος για τα επιχειρήματα της και της ......


Η συνέχεια καθώς και trailer της ταινίας θα βρείτε πατώντας εδώ.

Στα περυσινά επίπεδα οι τιμές των προϊόντων για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Στα περυσινά επίπεδα θα διαμορφωθεί το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Η πρόβλεψή του σχετικά με την ποσοστιαία μεταβολή των τιμών μεταξύ 2008 και 2009 προβλέπει μείωση κόστους κατά -0,79%. Δηλαδή φέτος εκτιμάται ότι μια μέση οικογένεια θα διαθέσει 153,68 ευρώ, ενώ πέρυσι είχε διαθέσει 154,91 ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, με βάση τις μέσες τιμές της .........

αγοράς, η γαλοπούλα φέτος κοστίζει ακριβότερα (8,03 από 7,52 ευρώ το κιλό), αλλά είναι φτηνότερο το αρνί (8,14 από 8,34 ευρώ το κιλό) και το χοιρινό (8,25 από 8,95 ευρώ το κιλό).

Ακριβότερα κοστίζουν η φέτα (7,27 από 7,24 ευρώ το κιλό), το λάδι (5,50 από 5,20 ευρώ το κιλό), ενώ μεγαλύτερη είναι η διαφορά για τις ντομάτες (1,21 από 1,07 ευρώ το κιλό) και τη ρετσίνα (2,52 από 2,46 ευρώ το λίτρο).

Ανεπαίσθητη είναι η αύξηση που εμφανίζουν οι μέσες τιμές σε λάχανο (0,66 από 0,64 ευρώ), μαρούλι (0,48 από 0,47 ευρώ), πορτοκάλια (0,58 από 0,57 ευρώ) και τη φιάλη μπύρας (0,75 από 0,74 ευρώ) ενώ το κόκκινο και το ροζέ κρασί έχουν ακριβώς την ίδια μέση τιμή με πέρυσι, δηλαδή 2,82 ευρώ και 2,86 ευρώ αντίστοιχα.

Λίγο φτηνότερα κοστίζουν τα αναψυκτικά, που η μέση τιμή υπολογίζεται σε 1,37 ευρώ από 1,45 ευρώ το λίτρο, οι κουραμπιέδες (12,10 από 12,29 ευρώ το κιλό) τα μελομακάρονα (11,70 από 11,99 ευρώ το κιλό), τα μήλα (1,12 από 1,40 ευρώ το κιλό) και οι πατάτες με ανεπαίσθητη μείωση από 0,70 ευρώ το κιλό πέρυσι στα 0,69 ευρώ φέτος.

Πηγή: in.gr

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για τις ελλείψεις προσωπικού στο Κ.Υ. Φιλιατρών

Επιστολή στην υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αλλά και στην υφυπουργό Φώφη Γεννηματά απέστειλε χθες ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών στην οποία κάνει λόγο για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που παρατηρούνται στο Πολύπαθο Κέντρο υγείας Φιλιατρών για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες.
Με την επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αριστοτέλης Καναβός και ο Γραμματέας του Συλλόγου Ιωάννης Γριβοκωστόπουλος, αναφέρονται στον απαρχαιωμένο εξοπλισμό που διαθέτει το Οδοντιατρείο στο Κέντρο Υγείας και .........

επισημαίνουν την ταλαιπωρία που έχουν οι πολίτες των Φιλιατρών για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Αναλυτικά η επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών αναφέρει τα εξής:
Προς: Υπουργείο Υγείας και Κοιωνικής Αλληλεγγύης

Κυρίες Υπουργέ και Υφυπουργέ, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω:

Με το έγγραφο υπ' Αριθ. Πρωτ 50/20-4-2009 του Συλλόγου μας απαιτούσαμε από το υπουργείο Υγείας και κοινωνικής Αλληλεγγύης την κάλυψη κενών θέσεων (Μικροβιολόγου, Παιδιάτρου, Ακτινολόγου, καθώς και τον Εκσυγχρονισμό του Οδοντιατρείου και την παροχή οδοντιατρικών Υπηρεσιών σε όλους τους Αγρότες) στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών.

Για λόγους κοινωνικοιστορικούς σας ενημερώνουμε ότι το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών στεγάζεται στο πρώην Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατρών, δημιούργημα των Φιλιατρινών Μεταναστών στην Αμερική το οποίο κατάργησε η μη κεκαλυμένη πολιτικά χούντα.

Για το ζήτημα αυτό ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρης Κουσελάς είχε κάνει αναφορά στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 4-5-2009.

Στην αναφορά του κ. Κουσελά Απάντησε το Υπουργείο ως εξής:

α.) Βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη για πρόσληψη Μικροβιολόγου
β.) Αναμένονται προσλήψεις Παθολόγου και Παιδιάτρου
γ.) Αναμένεται ολοκλήρωση της μελέτης ανακαίνισης και επισκευής του Κέντρου Υγείας.
δ.) Υπαρχόντων δύο οδοντιάτρων υποσχέθηκαν ότι θα αντικατασταθεί το παλίο με νέο σύγχρονο οδοντιατρείο.

Σχετικά με τα παραπάνω και την πάγια τακτική της προηγούμενης Κυβέρνησης τα πάντα ήταν σε διαρκή παρακολούθηση και εξέλιξη, στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμία παραγωγή έργου ώστε ο Αγρότης και δη ο συνταξιούχος του ΟΓΑ των 250 ευρώ να πηγαίνει στους ιδιώτες γιατρούς.

Απαιτούμε λύση του προβλήματος γιατί αυτό είναι το καθήκον της κυβέρνησης και μάλιστα μιας κυβέρνησης που λέει - θέλει ότι απέχει παρασάγγας από τον νεοφιλελευθερισμό και την Υγεία την θεωρεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Όποιες αρνητικές θέσεις προκύπτουν με σημείο αναφοράς την κοντινή απόσταση των 15 Χιλιομέτρων από το νοσοκομείο Κυπαρισσίας σας απαντάμε ότι με την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών θα αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο Κυπαρισσίας και θα πάψουν να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι του Δήμου Φιλιατρών.

Άλλωστε τα Φιλιατρά είναι Καποδιστριακός Δήμος με 15.000 κατοίκους πλήν των οικονομικών μεταναστών που είναι γύρω στις 2.500.

Ταυτόχρονα σας θυμίζουμε ότι σε ενδεχόμενο εφαρμογής Καποδίστρια Νο2 τα Φιλιατρά κατα την άποψη της μειοψηφίας του ΙΤΑ καθώς και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα αποτελέσουν αυτόνομο Δήμο.

Υ.Γ. Παρακολουθώντας την εξέλιξη των γεγονότων χαρήκαμε για την Δημόσια τοποθέτηση της Υφυπουργού Κυρίας Φώφης Γεννηματά για το κέντρο Υγείας Πύλου και την κάλυψη των κενών θέσεων που έχει.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Αρ. Κανναβός

Ο Γραμματέας
Ιωάννης Γριβοκωστόπουλος


Πηγή: Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών

Ανάδειξη μελετητή για αντιπλημυρικά έργα στην Δυτική Μεσσηνία

Ξεκίνησε χθες στα γραφεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας μέσω του τεχνικού συμβουλίου δημοσίων έργων, η διαδικασία ανάδειξης μελετητή σε τρεις μελέτες, που ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, και ......

είναι:

1. Η υδραυλική μελέτη ενίσχυσης περιφερειακής τάφρου απορροής ομβρίων υδάτων Φιλιατρών

2. Η υδραυλική μελέτη περιοχής Τερψιθέας Φιλιατρών

3. Η υδραυλική μελέτη αντιπλημμυρικών έργων της 13ης Ε.Ο. Γριζόκαμπος-Μιναγιώτικο-Λάμπες

Οι συγκεκριμένες μελέτες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΚΑΠ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και έχουν στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση των προαναφερόμενων περιοχών της Δυτικής Μεσσηνίας, που επλήγησαν τον περασμένο Οκτώβριο.

Τι κρύβει το «πακέτο» των νέων φόρων του 2010

Η προείσπραξη του ΦΜΑΠ (Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας) με την παροχή κινήτρων, η αύξηση του ΕΦΚ (Ειδικού φόρου Κατανάλωσης) στα ποτά, τσιγάρα και στα καύσιμα, αλλά και των αντικειμενικών αξιών, θα είναι τα «σωσίβια» του προϋπολογισμού του 2010.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σκιαγράφησε, χθες, ανοίγοντας τον κοινωνικό διάλογο, το «πακέτο» των μέτρων που θα ληφθούν το επόμενο έτος, υπογραμμίζοντας ...........

ταυτόχρονα ότι σημαντική συμβολή στην αύξηση των δημοσίων εσόδων θα έχει και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μέσω της κατάργησης των χαριστικών φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί και ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης.

Ειδικά πάντως για την προείσπραξη του ΦΜΑΠ, όπως τόνισαν κορυφαία στελέχη του υπουργείου, δεν θα μπορεί να γίνει χωρίς την παροχή κινήτρων που ενδεχομένως μπορεί να είναι:

*είτε για μια πενταετία να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του οι παλαιές αντικειμενικές αξίες, πριν από την αναπροσαρμογή τους από το 2010,

*είτε η χορήγηση έκπτωσης 10% κάθε χρόνο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις, καθώς, όπως ανέφερε, οι τελικές αποφάσεις θα προκύψουν από τον κοινωνικό διάλογο που ξεκινά την προσεχή εβδομάδα, αφού την Τρίτη θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Επιτροπή Διαλόγου και, την Τετάρτη, θα αναλάβουν έργο οι ομάδες εργασίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι όπως η διαβούλευση ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε στις αρχές Μαρτίου να είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προωθηθεί και άμεσα στη Βουλή, δεδομένου ότι η νομοπαρασκευαστική επεξεργασία ξεκινά ουσιαστικά από τώρα, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέστησε σαφές ότι «η πλήρης απόδοση του νέου φορολογικού πλαισίου θα αρχίσει το 2011, αφού οι αλλαγές θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα του 2010», αν και θα πρέπει να αναφερθεί ότι, σε ερώτηση για το εάν ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων, όπως και η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών, μπορεί να ισχύσει από φέτος, απέφυγε να απαντήσει κατηγορηματικά, δηλώνοντας μόνο ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των αλλαγών θα ισχύει για τα εισοδήματα του 2010».

Οσον αφορά δε στην εφαρμογή του «πόθεν έσχες», ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι, με τη νέα του μορφή, θα ξεκινήσει και αυτό να εφαρμόζεται από το 2011, καθώς οι υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν σε αυτή τη φάση να τροποποιήσουν τα έντυπα, αφού οι προθεσμίες για την εκτύπωσή τους και για την αποστολή των νέων δηλώσεων στους φορολογούμενους είναι πιεστικές.

Επισημαίνεται πάντως ότι, αναφερόμενος στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν απέφυγε να επισημαίνει το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος που υπάρχει και το οποίο σιγά - σιγά θα αρχίσει να μειώνεται, αφού στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι όπως από το 2011 όλοι οι φορολογούμενοι ανεξαιρέτως αποστέλλουν τις δηλώσεις τους μέσω του Διαδικτύου ή μέσω λογιστικών γραφείων ή ακόμη και των ΚΕΠ

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι, κατά το χρονικό διάστημα που απαιτείται είτε για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις είτε για να υλοποιηθούν ορισμένα μέτρα, ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα μείνει αδρανής, καθώς έχει ήδη δοθεί εντολή για τη διενέργεια συνδυαστικών διασταυρώσεων, για να εντοπιστούν εστίες φοροδιαφυγής, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχιστεί και η συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου με το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ σε διάφορα θέματα που αφορούν τους ελέγχους και, κυρίως, τον τρόπο αντιμετώπισης των offshore εταιρειών.

Φορολογική μεταρρύθμιση

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι βασική επιδίωξη της μεταρρύθμισης είναι η θέσπιση ενός δίκαιου, αποτελεσματικού, αναδιανεμητικού, απλού και αποδοτικού φορολογικού πλαισίου, που δεν θα επιβαρύνει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε αντίθεση με τα υψηλά και με όσους κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Προς την πορεία αυτή, ανέφερε ότι οι κατευθύνσεις για τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων είναι οι εξής:

*ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα,

*φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων,

*κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών,

*γενίκευση του «πόθεν έσχες» στις φορολογικές δηλώσεις,

*λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων,

*σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων,

*φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές, με συμψηφισμό των ζημιών.

Από την άλλη πλευρά, οι κατευθύνσεις για τη φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα είναι οι εξής:

*διαχωρισμός διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών,

*κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλάγων προς επιχειρήσεις,

*κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

*υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών,

*φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρείες,

*αποτελεσματικός έλεγχος όλων των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Τα ακίνητα

Οσον αφορά στη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, οι κατευθύνσεις είναι οι εξής:

*εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας,

*επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο,

*αποτελεσματική φορολόγηση των offshore ακινήτων.

Το «πακέτο», που παρουσίασε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, περιλαμβάνει και τις κατευθύνσεις για την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, οι οποίες είναι:

*Κατάρτιση από τη ΓΓΠΣ προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων στη βάση των ευρημάτων.

*Ελεγχος «πόθεν έσχες» σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εισοδήματά τους.

*Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων, για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

*Ηλεκτρονική και τεχνολογική υποστήριξη των φορολογικών διοικήσεων.

*Επέκταση των διαδικτυακών υπηρεσιών και των συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών στους φορολογούμενους.

*Δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο Διαδίκτυο (εφαρμογή ν. 2238/1994).

Στοιχεία δηλώσεων

Στα 6,6 δισ. ευρώ ανέρχονται σε ετήσια βάση τα διαφυγόντα έσοδα από το ΦΠΑ, λόγω εκπτώσεων, απαλλαγών και, φυσικά, της φοροδιαφυγής, ποσό που αντιστοιχεί στο 80% της δημοσιονομικής προσαρμογής, που καλείται να πετύχει η κυβέρνηση το 2010.

Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά εντυπωσιακά στοιχεία που έχουν προκύψει από την επεξεργασία των εισοδημάτων των τελευταίων ετών, επιχειρώντας να αποδείξει όχι μόνο το μέγεθος της φοροδιαφυγής που συντελείται στη χώρα μας αλλά και ότι υπάρχει «πλούτος που δεν δηλώνεται».

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων του 2008 (εισοδήματα 2007), έξι στους δέκα Ελληνες δηλώνουν ότι ζουν με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, τραγουδιστές κ.ά.) δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο, αφού εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα κάτω από 10.500 ευρώ δηλαδή δηλώνουν ότι έχουν καθαρό εισόδημα μόλις 875 ευρώ το μήνα.

Αναλυτικότερα, από την επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτουν τα εξής:

*Το 65,27% των φορολογουμένων ή 5.382.329 άτομα, σε σύνολο 8.246.361, δηλώνουν ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

*Σχεδόν τρεις στους δέκα φορολογούμενους ή 2.382.753 άτομα εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ.

*Εννέα στους δέκα φορολογούμενους δηλώνουν στην εφορία ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώ.

*Μόνο το 5,8% των φορολογουμένων (481.279 φυσικά πρόσωπα) δηλώνουν ότι έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

*Μόνο 18.700 άτομα εμφανίζονται να έχουν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ το χρόνο.

*Οι μισθωτοί εμφανίζονται ως οι πλουσιότεροι όλων και ακολουθούν οι συνταξιούχοι οι οποίοι σηκώνουν τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη, καθώς:

*Το μέσο εισόδημα των μισθωτών ανέρχεται σε 14.437 ευρώ.

*Οι συνταξιούχοι δηλώνουν κατά μέσο όρο 11.873 ευρώ.

*Οι εμποροβιοτέχνες δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα 10.440 ευρώ.

*Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα 9.057 ευρώ

*Οι εισοδηματίες έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα 3.911 ευρώ.

*Οι αγρότες δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα 2.455 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «κροίσοι» εμφανίζονται μόνο 65 Ελληνες, που έχουν ετήσιο εισόδημα ο καθένας άνω των 900.000 ευρώ.

Διάλογος σε τρία επίπεδα

Η δημόσια διαβούλευση θα γίνει σε τρία επίπεδα:

*άμεση συμμετοχή πολιτών μέσω του opengov.gr στην υποβολή προτάσεων *διαβούλευση στις ομάδες εργασίας

*διαβούλευση επί του τελικού σχεδίου νόμου.

Ειδικότερα, μέσω της ιστοσελίδας opengov.gr οι πολίτες:

*θα ενημερώνονται για τα ισχύοντα σήμερα σε κάθε τομέα φορολογίας, και

*μέσω επιμέρους ερωτημάτων θα καταγράφεται η γνώμη τους για τις πιο κρίσιμες πτυχές κάθε τομέα του διαλόγου για το φορολογικό.

Η διαβούλευση με τους φορείς θα γίνει ως εξής:

*Για κάθε θεματική ενότητα συστήνεται μία ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και εμπειρογνώμονες που έχουν προταθεί από τους φορείς.

*Από το διάλογο και την επεξεργασία όλων των δεδομένων στις ομάδες εργασίας θα προκύψουν οι τελικές προτάσεις για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

*Ο συντονισμός των ομάδων θα γίνει από την Ομάδα Οργάνωσης του διαλόγου, στην οποία συμμετέχουν οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς και γενικοί διευθυντές του υπουργείου Οικονομικών.

Από την άλλη πλευρά, ο θεματικές ενότητες των ομάδων εργασίας θα είναι:

1. Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων

2. Φορολογία εισοδήματος επιχειρήσεων

3. Φορολογία κεφαλαίου - περιουσίας

4. Εμεσοι φόροι - δασμοί

5. Φορολογία και περιβάλλον

6. Ελεγκτικές διαδικασίες - φοροδιαφυγή

7. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη φορολογία

8. Έλεγχος και φορολόγηση εξωχώριων εταιρειών

9. Φορολογία και Τοπική Αυτοδιοίκηση

10. Είσπραξη φορολογικών εσόδων

11. Αναδιοργάνωση φορολογικών υπηρεσιών

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο τρίτο επίπεδο θα γίνει διαβούλευση και επί του τελικού νομοσχεδίου, καθώς θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα opengov.gr για την υποβολή προτάσεων και παρατηρήσεων από τους πολίτες και τους φορείς.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Καταιγισμός εξεταστικών επιτροπών της Βουλής

Τη σύσταση τεσσάρων εξεταστικών επιτροπών της Βουλής για τη διερεύνηση των υποθέσεων της Siemens των ομολόγων, του Χρηματιστηρίου και της Μονής Βατοπεδίου ζητεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με σχετική πρόταση που κατέθεσε προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

Με την πρόταση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ανοίγει ο δρόμος για τη διερεύνηση των εν λόγω υποθέσεων, η οποία όμως έχει μόνο πολιτική αξία για τις τρεις πρώτες, καθώς οι ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων ..........

έχουν παραγραφεί.

Στην περίπτωση όμως του Βατοπεδίου, δεν έχουν παραγραφεί ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών για την περίοδο από το 2007 ως σήμερα. Οσον αφορά το σκάνδαλο της Siemens το ΠΑΣΟΚ ζητεί τη πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, καταγγέλλοντας ότι η υπόθεση συγκαλύφθηκε με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σχετικά με την υπόθεση των ομολόγων, το ΠΑΣΟΚ ζητεί να διερευνηθούν πολιτικές ευθύνες των κυβερνητικών παραγόντων της περιόδου 2004 - 2007.

Για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου ζητείται συνολική διερεύνηση για την περίοδο 1998 έως 2008.

Οσον αφορά στο Βατοπέδι υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση διερευνήθηκε μεν από εξεταστική της Βουλής (Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008), αλλά, όπως επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, «δεν διαφωτίστηκαν κρίσιμες πτυχές, λόγω της πρόθεσης συγκάλυψης από την τότε πλειοψηφία της Βουλής».

Να σημειωθεί ότι το αίτημα διερεύνησης της υπόθεσης του Βατοπεδίου κατατέθηκε αρκετές ώρες μετά τις τρεις πρώτες προτάσεις. Και αυτό γιατί -κατά πληροφορίες- η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εξέταζε το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση για προανακριτική επιτροπή και όχι για εξεταστική.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραβιάζει ''ανοικτές θύρες'' με την πρωτοβουλία των βουλευτών της συμπολίτευσης για τη συγκρότηση των τριών Εξεταστικών Επιτροπών», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Π. Παναγιωτόπουλος, και υπογράμμισε:

«Ηδη, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, στη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε να επικρατήσει διαφάνεια παντού και κάλεσε τον πρωθυπουργό -αν επιθυμεί τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών- να ξεκινήσει από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, σημείωσε «ότι το κόμμα του ''έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση όλων των σκανδάλων από τη Βουλή και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη».

Την πλήρη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του, Φ. Κουβέλης.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Απλά μαθήματα κινητής τηλεφωνίας [ Μέρος 4ο ]

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Τι γίνεται όταν «κατεβαίνουν» κεραίες κινητής τηλεφωνίας;

Τα κινητά τηλέφωνα «ζορίζονται» και εκπέμπουν στο μέγιστο της ισχύος τους για να βρουν σήμα.

Οι περιφερειακές κεραίες αναγκάζονται να λειτουργούν στη μέγιστη δυνατή ισχύ τους, για να «καλυφθεί» η περιοχή που κάλυπτε η κεραία η οποία σταμάτησε να λειτουργεί.

Οι συνδρομητές δεν μπορούν να «πιάσουν» γραμμή, γιατί έχει σημαντικά μειωθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης του δικτυού στην περιοχή.

Δημιουργείται απορρύθμιση του τοπικού δικτύου εξυπηρέτησης και ......

υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστεί η ένδειξη «αναζήτηση δικτύου» στο κινητό μας.

Οι συνδρομητές μπορούν να επικοινωνήσουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους και όχι μέσα στο σπίτι τους.

Οι εφαρμογές υποστήριξης της ευριζωνικοτητας μέσω κινητής τηλεφωνίας (3G) δεν είναι πλέον διαθέσιμες.

Γιατί οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν μπορούν να λειτουργούν μόνο από τα πάρκα κεραιών, όπως οι κεραίες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών;

Οι συχνότητες των τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών είναι αγαθό σε ανεπάρκεια ενδεικτικά, κάθε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας έχει αγοράσει η δεσμεύσει για λογαριασμό της περίπου 130 συχνότητες, οι υπόλοιπες διαθέσιμες συχνότητες έχουν δεσμευτεί για χρήσεις από τα σώματα ασφαλείας και δημοσιές υπηρεσίες(Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Στρατός),καθώς και από τους ραδιοφωνικούς και τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Για να πραγματοποιηθεί μια συνομιλία μέσω κινητού, δεσμεύεται μια συχνότητα (πχ 1801 MHz). Ως εκ τούτου αν τοποθετηθεί μια κεντρική κεραία που θα «βλέπει» την πόλη, θα μπορούν να συνομιλούν μόνο 130 συνδρομητές ανά εταιρεία (όσες διαθέσιμες συχνότητες υπάρχουν), ενώ σε πολλές περιπτώσεις η κάλυψη εντός οικιών δεν θα είναι εφικτή, διότι οι συχνότητες 900 και1800 MHz δεν έχουν τη δυνατότητα να διαπερνούν το οπλισμένο σκυρόδεμα με κεραίες σε μακρινή απόσταση. Οι κεραίες εκτός πόλεων καλύπτουν σαν «ομπρέλα» τους εξωτερικούς χώρους (οδικές αρτηρίες)

Για να μπορούμε να μιλάμε από το κινητό μας εντός και εκτός κτιρίων χρειάζεται (α) να υπάρχει σήμα στην περιοχή (δεν αρκεί μονό αυτό όμως, διότι πρέπει και) (β) να υπάρχουν διαθέσιμες συχνότητες. Για να μπορούμε λοιπόν, να επικοινωνούμε από τα κινητά μας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα τεχνικά μέσα, χρειάζεται να τοποθετηθεί κεραία εκτός πόλεως (για να «καλύπτονται»οι δρόμοι,).
Η ισχύς των κεραιών αυτών δεν ξεπερνάει τα 40W, ενώ για τις συνομιλίες εντός κτιρίων τοποθετούμε κεραίες μικρότερης ισχύος, εντός πόλεως (μεχρι2-15W)οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κάλυψη μερικών δεκάδων έως εκατοντάδων μέτρων περιμετρικά κάθε κεραίας. Στην ουσία, χωρίζεται ο πολεοδομικός ιστός σε υποπεριοχες εντός των οποίων μπορούν να μιλήσουν μέσω των διαθέσιμων συχνοτήτων από 0-70 άτομα.. με την μέθοδο κεραία εκτός πόλεως για τις οδικές αρτηρίες και τους εξωτερικούς χώρους, και κεραίες μικρότερης ισχύος μέσα στην πόλη, πολλαπλασιάζετε ο αριθμός των εξυπηρετούμενων, διότι οι συχνότητες δεν «ξοδεύονται» από μια περιφερειακή, αλλά επαναχρησιμοποιούνται από τις μικρές εντός πόλεως (όσο περισσότερες κεραίες μικρής ισχύος, τόσο περισσότεροι συνδρομητές μπορούν να εξυπηρετηθούν).

Παράδειγμα.

Αν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τοποθετούσαν κεραίες εκτός πόλεως στα 4 βουνά τής Αττικής (Υμηττός- Αιγάλεω, Πεντέλη, Πάρνηθα) θα μπορούσαν να μιλήσουν ταυτόχρονα σε όλη την Αθήνα το πολύ 3.000 άτομα και μόνο στους εξωτερικούς χώρους (όχι εντός κτιρίων). Με την μέθοδο «κεραίες μικρής ισχύος έως 22W εντός πόλεως» μπορούν να επικοινωνούν ταυτόχρονα παραπάνω από 75.000 άτομα (και εντός κτιρίων) ενώ με ειδικές ρυθμίσεις και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (θεομηνίες, φωτιές κλπ) η ταυτόχρονη συνομιλία μπορεί να αυξηθεί κα σε περισσότερα από 220.000 άτομα.

Ενδιαφέροντες αριθμοί.

Την προηγουμένη ώρα πραγματοποιηθήκαν (κατά μέσο όρο) μόνο στην Περιφέρεια Αττικής περισσότερες από 1.600.000 κλήσεις από και προς κινητά τηλέφωνα.
Κάθε χρόνο μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας εξυπηρετούνται περισσότερες από 12.5 δισεκατομμύρια κλήσεις από και προς κινητά τηλέφωνα, μονό στην περιφέρεια Αττικής.
Σε ότι αφορά την περίπτωση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, δεν χρειάζονται (για τις περισσότερες περιπτώσεις) κεραίες εντός πόλεων, διότι η ισχύς λειτουργίας τους είναι μεγάλη (υπάρχουν περιπτώσεις ραδιοτηλεοπτικών σταθμών όπου η ισχύς τους φτάνει και 50.000W) και η επικοινωνία με τους δέκτες (κεραίες τηλεόρασης στις ταράτσες η κεραίες ραδιόφωνου) είναι μονοδρομη. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται μια μόνο συχνότητα (π.χ 605MHz για την τηλεόραση η 98.4 MHz για το ραδιόφωνο).

Και με το καμουφλαζ τι γίνεται;

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας «καμουφλάρονται» για ψυχολογικούς αλλά και αισθητικούς λόγους: χωρίς «καμουφλαζ « δε χαρακτηρίζονται για την κομψότητα τους.
Οι «καμουφλαρισμένες» κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχουν τις απαραίτητες άδειες που αφορούν την ασφαλή εκπομπή τους ήτοι: άδεια από την Ε.Ε.Α.Ε. (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας), και είναι δηλωμένες στην Ε.Ε.Ε.Τ. (Ελληνική Επιτροπή Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων).
Η μόνη άδεια που αφορά την σωστή εκπομπή μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας με ασφάλεια είναι η γνωμοδότηση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Οι άδειες της πολεοδομίας δεν έχουν καμία σχέση με την δημόσια υγεία και όμως όσοι θέλουν να κατεβάσουν κεραίες, μόνο με αυτή την άδεια ασχολούνται, χωρίς να λάβουν υπ όψη τους κανένα από τα δεδομένα που έχουν γραφτεί εδώ.
Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν εγκατεστημένες και λειτουργούν περισσότερες από 300.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι φτιαγμένες ειδικά για να τοποθετούνται εντός πόλεων, έχουν μικρή ισχύ και εκπέμπουν αυστηρως οριζόντια με μια μικρή κλήση 6 μοιρών προς τα κάτω, ενώ οι αποστάσεις ασφαλείας από μια κεραία τέτοιου τύπου είναι 6-7 μέτρα οριζόντια και 1-2 μέτρα κάθετα.
Σε μια γειτονιά επιλέγεται το υψηλότερο κτίριο για να εγκατασταθεί μια κεραία κινητής τηλεφωνίας: (α) για να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια, (β) διότι, αν έχει περιμετρικά (σε μικρή απόσταση)κτίρια υψηλοτέρα, τα κτίρια αποσβένουν το «σήμα» και μετά από τα κτήρια δεν έχουμε επαρκή κάλυψη, και (γ) αποφεύγονται υψηλές τιμές πεδίου.

Σε περίπτωση που υπάρχει εγκατεστημένη κεραία κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση μικρότερη των 7 μέτρων και χαμηλότερα από εμάς, θα πρέπει να απευθυνθούμε στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για περαιτέρω διευκρινίσεις (αδειοδοτικό καθεστώς, μετρήσεις κλπ.

Η συνέχεια στο Μέρος 5ο


Προηγούμενα θέματα:

Απλά μαθήματα Κινητής τηλεφωνίας [ Μέρος 1ο ]

Απλά μαθήματα Κινητής τηλεφωνίας [ Μέρος 2ο ]

Απλά μαθήματα Κινητής τηλεφωνίας [ Μέρος 3ο ]

Αναστέλλεται η επιβολή φόρου 10% σε όλα τα κέρδη των λαχείων

Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 4 του ν. 3808/2009 (ΦΕΚ 227/Α΄/10-12-2009) αναστέλλεται η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 35 του ν. 3775/2009 (ΦΕΚ 122/Α΄/2009) που αφορούσε την επιβολή φόρου 10% σε όλα τα κέρδη των λαχείων, από την έναρξή της και μέχρι 30 Απριλίου 2010.

Όπως διευκρινίζεται, φόρος που τυχόν ...........

καταβλήθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων αυτών, δεν επιστρέφεται.

Κατόπιν τούτου, όλα τα γραμμάτια των λαχείων που κερδίζουν ποσά μέχρι 100 ευρώ δεν φορολογούνται (άρθρο 12, παράγ. 6 του ν. 2948/2001 - ΦΕΚ 242/Α’/19-10-2001). Κατάλογοι κερδών που εκδόθηκαν σύμφωνα με όσα προέβλεπε το άρθρο 35 του ν. 3775/2009, δεν ισχύουν.

Ικανοποίηση ΛΑΟΣ για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών

Iκανοποίηση για την ανακοίνωση της σύστασης εξεταστικών επιτροπών εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης και ζήτησε να γίνει το ίδιο στο μέλλον και για άλλες υποθέσεις.

«Προξενεί ικανοποίηση η ταχύτατη αντίδραση του Πρωθυπουργού για την σύσταση εξεταστικών επιτροπών για τα ομόλογα, το χρηματιστήριο και την Siemens» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αϊβαλιώτης.

«Περιμένουμε, σε ένα δεύτερο χρόνο τη σύσταση και .........

άλλων επιτροπών για τα θέματα που εξακολουθούν να σκιάζουν τη Βουλή, τα οποία είναι οι υποκλοπές, το Βατοπέδι και οι άγονες γραμμές» πρόσθεσε.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Βολές Γιώργου Πεταλωτή κατά ΝΔ για τις εξεταστικές επιτροπές

Βολές κατά του εκπροσώπου της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για τις εξεταστικές επιτροπές που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

«Αν κάποιος, που δεν γνώριζε ότι το κόμμα που εκπροσωπεί ο κ. Παναγιωτόπουλος κυβερνούσε αυτή την χώρα μέχρι πριν από λίγο, ερχόταν αντιμέτωπος με τις σημερινές του δηλώσεις, θα κατέληγε απλώς στο συμπέρασμα ότι, η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τους έχοντες και κατέχοντες. Και βεβαίως, συγκεκριμένα συμφέροντα», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.

Κατηγόρησε ακόμη τον κ. Παναγιωτόπουλο ότι «υποκρίνεται και επιχειρεί να πείσει ότι, το ..........

κόμμα που εκπροσωπεί προέκυψε τώρα και μάλιστα, από… παρθενογένεση» και πρόσθεσε ότι «τα περί ανάληψης ευθυνών, επιστρέφονται, γιατί σήμερα η ελληνική κοινωνία βιώνει τις επιπτώσεις εκείνων των πολιτικών για τις οποίες η ηγεσία της Ν.Δ., δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες της».

Σε ό,τι αφορά το από πού πρέπει να ξεκινήσει η διερεύνηση των σκανδάλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «αρκεί και μόνον η υπενθύμιση, πως ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, είχε προτρέψει τον πρώην Πρωθυπουργό και τότε Πρόεδρο του κόμματος που τώρα εκπροσωπεί ο κ. Παναγιωτόπουλος, να φέρει στο Κοινοβούλιο την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, αλλά η προτροπή έπεσε στο κενό. Επομένως, η θέση της Νέας Δημοκρατίας, ούτε ''γνωστή'' ήταν πάντα, ούτε "δεδομένη"».

«Όσο για τις "θύρες", αυτές ήταν εδώ και χρόνια ορθάνοιχτες, αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν είχε την τόλμη να τις διαβεί…», κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ευχές στο Φιλιατρά News από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Καλαμάτας.

ImageHost.org



Eκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ 2008 για το 96% των Ε9

Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών υπενθυμίζεται ότι με την ΠΟΛ 1144/2009 παρατάθηκε η λειτουργία της εφαρμογής για τη βελτίωση περιεχομένου των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2009.

Μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 και έχουν ήδη εκδοθεί (ή επίκειται εντός των ημερών η έκδοση) εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ έτους 2008, για πλήθος που αντιστοιχεί στο 96% του συνόλου.

Οι φορολογούμενοι πολίτες για τους ...........

οποίους η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και έχουν λάβει από τη Γ.Γ.Π.Σ. ειδοποίηση για τη βελτίωση/διόρθωση των δηλώσεών τους μέσω τηλεφωνικού κέντρου (8011112277) ή μέσω διαδικτύου (www.e-9.gr), παρακαλούνται να ανταποκριθούν εντός της προαναφερόμενης προθεσμίας, δεδομένου ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 19ης Δεκεμβρίου 2009

Ele19.jpg (738 KB) 8arr19.jpg (268 KB) foni19.jpg (222 KB) Logos.jpg (653 KB)