Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη
Μετρήσεις και μετρικά συστήματα.
Οι μετρήσεις είναι απολύτως αναγκαίες για να καθοριστεί εάν υπάρχει πρόβλημα η όχι.
Ειδικότερα:
Μετρήσεις με πιστοποιημένα μηχανήματα πραγματοποιούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν τμήματα ραδιοεπικοινωνιών επίσης, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη δυο προγράμματα που πραγματοποιούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «ΠΕΔΙΟΝ 24» www.pedion24.gr και «ΕΡΜΗΣ».
Τα μετρικά μηχανήματα πραγματοποιούν μετρήσεις ανά 6λεπτο, και τα ........
αποτελέσματα των μετρήσεων δημοσιεύονται σε καθημερινή βάση στο διαδίκτυο.
Τι είναι το πρόγραμμα πεδίον 24;
Το πρόγραμμα πεδίον 24 που αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθώς και από το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι ένα πρόγραμμα που έχει σκοπό τη συνεχή ενημέρωση όλων των πολιτών για τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε διάφορες περιοχές της Βελάδας.
Για το σκοπό αυτό, οι σταθμοί του πεδίον 24 καταγραφούν σε 24ωρη βάση το συνολικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που προκαλείται από διάφορες πηγές, όπως η ραδιοφωνία, η τηλεόραση και η κινητή τηλεφωνία. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων δημοσιεύονται καθημερινά στην ειδική ιστοσελίδα www.pedion24.gr και η βάση δεδομένων είναι διαθέσιμη σε οποιονδήποτε θέλει να αναζητήσει στοιχεία από το παρελθόν
Ποια ακτινοβολία καταγράφουν οι σταθμοί μέτρησης του πεδιον24;
Οι σταθμοί μέτρησης του προγράμματος πεδιον24 καταγράφουν σε 24ωρη βάση τα επίπεδα του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου* για συχνότητες από 100KHz έως 3GHz.
Συγκεκριμένα σε αυτή τη ζώνη συχνοτήτων εκπέμπουν οι κεραίες ραδιοφωνίας τηλεόρασης κινητής τηλεφωνίας, συστημάτων ασφαλείας, ασυρμάτων δικτύων και άλλων υπηρεσιών. Έτσι το πρόγραμμα πεδιον24 παρέχει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που προκύπτει καθημερινά στη ζωή μας από τις πηγές αυτές.
Οι σταθμοί μέτρησης είναι εφοδιασμένοι με ειδικά , πιστοποιημένα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όργανα μέτρησης ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Κάθε 6 λεπτά, όπως είπαμε παραπάνω, καταγράφεται και αποθηκεύεται στη μνήμη τους μια τιμή έντασης ηλεκτρικού πεδίου (μονάδα μέτρησης βολτ ανά μέτρο). Κάθε 24 ώρες οι σταθμοί μέτρησης επικοινωνούν με το κέντρο διαχείρισης και αποστέλλουν τα δεδομένα (24 ώρες χ 10 μετρήσεις ανά ώρα =240 τιμές έντασης ηλεκτρικού πεδίου την ημέρα) στον κεντρικό εξυπηρετητή.
Ποιοι είναι οι φορείς υλοποίησης και λειτουργίας του πεδιον24;
Το πρόγραμμα πεδιον24 που υλοποιείται από το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς και από το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διασφαλίζει τη διαφάνεια και την εγκυρότητα των στοιχείων καθώς και την άμεση και αυτοματοποιημένη δημοσίευση τους. Τη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος έχουν αναλάβει τα παραπάνω εργαστήρια τα οποία εγγυώνται την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.
Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται το πεδιον24;
Το πρόγραμμα πεδιον24 εφαρμόζεται σε δήμους του λεκανοπεδίου της Αττικής, όπως και σε αρκετές περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
Οι περιοχές επιλέγονται με βάση πολλαπλά κριτήρια, τα πιο αποτελεσματικά από τα οποία είναι η υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση και η παρουσία ευαίσθητων χώρων, όπως παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, γηροκομεία κ.λ.π.
Τι είναι το πρόγραμμα Ερμής;
Το πρόγραμμα Ερμής είναι και αυτό ένα σύστημα συνεχούς μέτρησης στα ίδια πρότυπα με το πρόγραμμα πεδιον24. Εδώ ο εξοπλισμός του συστήματος είναι χορηγία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone και η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται από το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Συνεργάζονται, επίσης, το Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Εργαστήριο Ασυρμάτου Επικοινωνίας) το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών , Εργαστήριο Μικροκυμάτων) και το Πανεπιστήμιο Πειραιά ( Εργαστήριο Διαδικτύου και Συστημάτων Τηλεπικοινωνιών, Υπηρεσιών και Ασφαλείας του Τμήματος Πληροφορικής)
Η ιστοσελίδα που μπορείτε να βρείτε οποιαδήποτε πληροφορία είναι www.hermes-program.gr
Η συνέχεια στο Μέρος 6ο
Προηγούμενα θέματα:
Απλά μαθήματα Κινητής τηλεφωνίας [ Μέρος 1ο ]
Απλά μαθήματα Κινητής τηλεφωνίας [ Μέρος 2ο ]
Απλά μαθήματα Κινητής τηλεφωνίας [ Μέρος 3ο ]
Απλά μαθήματα Κινητής τηλεφωνίας [ Μέρος 4ο ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.