Έγινε πια φανερό γιατί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέλεξε ως υπουργό Οικονομικών τον Βασίλη Ράπανο και, όταν η επιδίωξή του αυτή δεν ευδοκίμησε, τον Γιάννη Στουρνάρα. Της επανόδου στην πολιτική του μνημονίου, μετά τα προεκλογικά ψέματα περίπου τριών μηνών, θα ηγηθεί ένας εκσυγχρονιστής που δεν έχει καμία σχέση με τον γαλάζιο κόσμο. Αν τα πράγματα πάνε καλά, η νίκη θα ανήκει στην κυβέρνηση.
Και αν πάνε άσχημα, την ήττα θα ...........
χρεωθεί ο ξένος, που μπορεί και να καρατομηθεί για να ικανοποιηθεί το αγριεμένο πλήθος.
Υπάρχει κι άλλη προσέγγιση, που εκφράζεται από φιλικούς προς τον πρωθυπουργό κύκλους: ότι σκοπίμως δημιουργείται ατμόσφαιρα ασφυκτικών πιέσεων από την τρόικα και δύσκολων μέτρων, για να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της απόφασης για χαλάρωση του μνημονίου (μέσω της επιμήκυνσης της προσαρμογής) η οποία θα έρθει το φθινόπωρο.
Γεγονός, πάντως, είναι ότι το ρόλο του «κακού» ανέλαβε ο Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας την αλήθεια, που έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό από τον δημόσιο λόγο: Δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας, αν δεν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα προσαρμογής που ξεχάστηκε στη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου.
Ζήτημα συνοχής
Η στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για τη συνοχή της κυβέρνησης. Ήδη στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς διατυπώνονται αντιρρήσεις για τη δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Σαμαράς έναντι των Ευρωπαίων ομολόγων του ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα (το οποίο αυτομάτως σημαίνει ότι θα αθετηθούν τα υπεσχημένα). Είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι αν εφαρμοστούν μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο το οποίο ψηφίστηκε την άνοιξη και μετά πάγωσε, θα μείνει αρραγής η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ. Αν υπάρξουν διαρροές ή ακόμη και διάσπαση, οι άνεμοι θα μεταδοθούν και στο ΠΑΣΟΚ, που δεν θα θέλει να εισπράξει άλλο πολιτικό κόστος, έχοντας κατρακυλήσει από το 44% του 2009 στο 12% της 17ης Ιουνίου. Και εφόσον η βιωσιμότητα της κυβέρνησης φανεί επισφαλής, πιθανότατα θα ξεσπάσουν αναταράξεις και στο εσωτερικό της ΝΔ, με βουλευτές να ζητούν τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων και άλλους να καταγγέλλουν τους εκβιασμούς της τρόικας.
Μέτρα λιτότητας, λοιπόν, δύσκολα θα προωθηθούν χωρίς να ματώσει η κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι και οι περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές θα έχουν καλύτερη τύχη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν καλά ότι αν υλοποιηθούν με συνοπτικές διαδικασίες σοβαρές αποκρατικοποιήσεις και μαζικά λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς, το κλίμα θα αλλάξει και η τρόικα θα δείξει επιείκεια, δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση. Αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ακόμη κι αν υπάρχει ισχυρή βούληση, θα βρεθεί στην πράξη ο τρόπος για να γίνουν τέτοιου είδους βήματα σε ένα περιβάλλον υπονομευμένο.
Τα ορόσημα
Στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα ακούσει αυτά περίπου που του είπαν και οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματία Μορς: ότι η επιμήκυνση του χρόνου εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων θα συζητηθεί αφού κλείσει η τρύπα στον προϋπολογισμό που άνοιξε τους τελευταίους μήνες. Αυτό στην πράξη σημαίνει εφαρμογή των μέτρων του υπάρχοντος μνημονίου αλλά και νέα μέτρα λιτότητας, για να θεραπευτούν οι αποκλίσεις.
Στο τέλος Ιουλίου η τρόικα θα επιστρέψει και θα ξεκινήσει η συζήτηση που θα οδηγήσει ή όχι στη δόση-μαμούθ 31,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, από τα οποία θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (25 δισ.), θα αποπληρωθεί ομόλογο της ΕΚΤ που λήγει (περίπου 3 δισ.) και θα καλυφθούν οι εσωτερικές ανάγκες, δεδομένου του ελλείμματος. Εταίροι και δανειστές επιμένουν ότι δεν πρόκειται να εκταμιευτεί ούτε ευρώ εάν δεν επανέλθει στις μνημονιακές ράγες το ελληνικό τρένο, εάν δηλαδή δεν εφαρμόζονται με συνέπεια όσα έχουν ψηφιστεί και δεν προωθούνται παράλληλα μεταρρυθμίσεις. Έκακτο Eurogroup για την Ελλάδα προγραμματίζεται για τις 20 Ιουλίου, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.
Μετά τον κάβο της αξιολόγησης από την τρόικα που θα δώσει ή δεν θα δώσει το πράσινο φως για τη συνέχιση της χρηματοδότησης, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να φτάσει χωρίς σοβαρά τραύματα στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνει ο απολογισμός των 100 πρώτων ημερών. Αν η κατάσταση είναι ομαλή και οι εταίροι ικανοποιημένοι από τα μηνύματα που εκπέμπει η ελληνική πλευρά, τότε αρχές φθινοπώρου θα δοθεί η παράταση ενός έτους, που θα κάνει κάπως ηπιότερες τις προβλέψεις του μνημονίου.
Και στο τέλος του δρόμου υπάρχει η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. το Δεκέμβριο, όταν η Ελλάδα θα ζητήσει την επέκταση εφαρμογής της ευρωπαϊκής απόφασης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να φύγει από πάνω μας χρέος ύψους 50 δισ. ευρώ.
Για να συμβούν όλα αυτά, θα πρέπει η κυβέρνηση να είναι αρραγής και οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές, αν λάβει κανείς υπόψη ότι το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε σκιώδη κυβέρνηση που θα αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση την οποία (υποτίθεται ότι) στηρίζει.
Προγραμματικές δηλώσεις
Οι εξαγγελίες Σαμαρά
«Αλήθεια», «προοπτική», «ελπίδα» και «κουράγιο» ήταν οι λέξεις που διάλεξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για να περιγράψει τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Αλήθεια είναι ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση», όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, τα άλλα τρία αναζητούνται στις εξαγγελίες του είδους «η εποχή της εγκληματικότητας έχει περάσει», στη δημοφιλή αναφορά του στην κήρυξη ΑΟΖ «πολύ σύντομα» και στην επανάληψη των φιλολαϊκών δεσμεύσεων των τριών πολιτικών αρχηγών, που όμως τοποθετούνται σε βάθος τετραετίας.
Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να πείσει για τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές ανακοινώνοντας:
• Αποκρατικοποιήσεις με έμφαση στους σιδηροδρόμους, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, περιλαμβανομένων και παραγωγικών μερών της ΔΕΗ, τις εταιρείες υδάτων.
• Συμβάσεις παραχώρησης υποδομών (λιμάνια και αεροδρόμια).
• Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (αναφέρθηκε ειδικά –πέρα από το Ελληνικό– στην περιοχή ανάμεσα στο Φάληρο και το Σούνιο).
• Συγχωνεύσεις/κλείσιμο δεκάδων οργανισμών του Δημοσίου πριν από το τέλος του έτους (χωρίς απολύσεις).
• Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το 2013. Μέχρι τότε θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν την κινητή και ακίνητη περιουσία τους και να φορολογηθούν όσοι έχουν φοροδιαφύγει, διαφορετικά θα υποστούν κυρώσεις.
• Καταπολέμηση της σπατάλης στον δημόσιο τομέα με την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
• Διαδικασία συμψηφισμού χρεών από και προς το Δημόσιο μέσα σε ενάμιση χρόνο.
Free Sunday
Κυριακή 22 Ιουλίου 2012
Χωρίς οικονομική στρατηγική η κυβέρνηση Σαμαρά
Άρθρο του Δημοσιογράφου Γιώργου Κύρτσου στην Free Sunday.
Ο παλαιού τύπου δικομματισμός κατάφερε να ανασυντάξει τις δυνάμεις του στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, υποσχόμενος την ουσιαστική κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους του νέου μνημονίου μέσα από μια διαδικασία άμεσης επαναδιαπραγμάτευσης και την αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Πέντε εβδομάδες μετά τη μεγάλη εκλογική επιστροφή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση Σαμαρά ετοιμάζεται να κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους.
Επειδή όμως οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού δέχονται μεγάλη επικοινωνιακή και πολιτική πίεση, εξακολουθούν να μοιράζουν διαβεβαιώσεις για «ενίσχυση των ασθενέστερων», όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Κουβέλης, ή αποφυγή «νέων και οριζόντιων μέτρων», όπως καθησυχάζει την κοινή γνώμη ο κ. Βενιζέλος.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση συνασπισμού ..........
υποχρεώνεται σε μία ακόμη στροφή 180 μοιρών και ετοιμάζεται να εφαρμόσει το νέο μνημόνιο, το οποίο προσυπέγραψαν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος τον περασμένο Φεβρουάριο, χωρίς εκπτώσεις και με ιδιαίτερα εντατικό τρόπο. Τα «μπάνια του λαού» προσφέρουν κάποια χρονικά και πολιτικά περιθώρια στην κυβέρνηση, είναι φανερό όμως ότι δεν πρόκειται να αντέξει το επικοινωνιακό, πολιτικό σοκ από την αναγκαστική προσαρμογή στους κανόνες του νέου μνημονίου.
Μέτρα χωρίς τέλος
Η κυβερνητική ηγεσία πρέπει, σε διάστημα λίγων εβδομάδων, να εξηγήσει στους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές πώς ακριβώς θα εφαρμόσει τα πάνω από 70 μέτρα που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο, πώς θα καλύψει με νέα μέτρα τις μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρούνται στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 και ποια θα είναι τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ στα οποία θα στηριχτεί η δημοσιονομική προσαρμογή τη διετία 2013-2014.
Δεν υπάρχουν μαθηματικές ούτε, φυσικά, πολιτικές απαντήσεις στα παραπάνω. Η ελληνική οικονομία έχει μπει σε φάση επιταχυνόμενης κατάρρευσης και είναι φανερό ότι δεν αντέχει τα αλλεπάλληλα «πακέτα» μέτρων που προγραμματίζονται. Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης άντεξαν στην εκλογική πίεση των άλλων κομμάτων προβάλλοντας μια πρόταση ευρωπαϊκής προσαρμογής χωρίς μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Για τις ανάγκες του εκλογικού σεναρίου «εξαφάνισαν» το νέο μνημόνιο και τις λεπτομερείς δεσμεύσεις που αναφέρονται σε αυτό, και πρόβαλαν «κοστολογημένα» μέτρα που υποτίθεται ότι θα προστάτευαν τους συμπολίτες μας με τις μεγαλύτερες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες και θα άνοιγαν το δρόμο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, παρουσίασαν περίπου σαν αυτονόητη την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και την επιμήκυνση της περιόδου της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ακόμα και τώρα που αποδεικνύεται ότι τα «κοστολογημένα» 18 μέτρα του κ. Σαμαρά δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, πως το νέο μνημόνιο θα εφαρμοστεί παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές διαβεβαιώσεις και πως η επαναδιαπραγμάτευση ξεπερνάει τις διπλωματικές δυνατότητες της σημερινής κυβέρνησης, οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού εξακολουθούν να παίζουν με τις λέξεις.
Διαβεβαιώνουν την κοινή γνώμη ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, με τη λογική ότι τα μέτρα του νέου μνημονίου είναι στην αντίληψή τους… παλαιά. Τα μέτρα είναι νέα σε ό,τι αφορά την οικονομική καθημερινότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Εάν, για παράδειγμα, εφαρμοστεί από τις 15 Οκτωβρίου η προβλεπόμενη από το νέο μνημόνιο εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με τη φορολογία του πετρελαίου κίνησης –με βασικό στόχο την πάταξη ενός τεράστιου κυκλώματος φοροδιαφυγής, φοροκλοπής–, είναι φανερό ότι θα υπάρξει σοβαρή νέα επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών. Το μέτρο λοιπόν είναι νέο, με την έννοια ότι δεν έχει μπει ακόμη στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας αλλά και επειδή οι ηγέτες των κυβερνητικών κομμάτων δημιούργησαν προεκλογικά την εντύπωση ότι τα πιο δυσάρεστα μέτρα του νέου μνημονίου δεν επρόκειτο να εφαρμοστούν.
Νέο είναι και το μέτρο του «κουρέματος» των ειδικών επιδομάτων διαφόρων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, όπως είναι οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι δικαστικοί λειτουργοί, οι καθηγητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει υπογραφεί από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο από τις αρχές του χρόνου, αυτό όμως δεν το κάνει παλιό σε ό,τι αφορά την οικονομική καθημερινότητα και τον οικογενειακό προϋπολογισμό των άμεσα θιγόμενων. Το πιθανότερο είναι ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται το Σεπτέμβριο, και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιουλίου.
Μπορεί ο λογοπλάστης κ. Βενιζέλος να βαφτίζει για προφανείς λόγους τα νέα μέτρα παλιά, αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα των συμπολιτών μας, ούτε φυσικά πρόκειται να λύσει το πολιτικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης συνασπισμού. Η δεύτερη πολιτική μπλόφα της κυβέρνησης έχει σχέση με την υποτιθέμενη εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 χωρίς την επιβολή πρόσθετων μέτρων. Από τη στιγμή που παρατηρείται μεγάλη υστέρηση στα έσοδα και μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου η υπέρβαση των δαπανών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα και τη φαρμακευτική δαπάνη, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ζητηθεί από την τρόικα η επιβολή πρόσθετων διορθωτικών μέτρων –πέρα από αυτά που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο και έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται με βάση τη συμφωνία που υπέγραψαν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς– για να αποτραπεί ο πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι –με την τιμητική εξαίρεση του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα– επιμένουν ότι μπορούν να πάρουν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 11,5 δισ. ευρώ το 2013-2014 χωρίς να υπάρξει ανάγκη επιβολής οριζόντιων μέτρων που θα θίξουν μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Πρόκειται για μία ακόμη πολιτική μπλόφα, η οποία θα καταρρεύσει μέχρι το Σεπτέμβριο. Οι πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου ήταν 42 δισ. ευρώ το 2003, όταν ο Κώστας Καραμανλής διεκδικούσε την εξουσία υποσχόμενος μεταξύ των άλλων μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Λόγω της κομματικής κακοδιαχείρισης και της γενικότερης χαλάρωσης, οι πρωτογενείς δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου έφτασαν το 2009 στα 74 δισ. ευρώ. Σήμερα εκτιμώνται στα 88 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το 75% αφορά μισθούς, συντάξεις και διαφόρων ειδών κοινωνικά επιδόματα. Η θεωρία, λοιπόν, σύμφωνα με την οποία αρκεί να παταχθεί η «σπατάλη» για να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες, χωρίς να θιγούν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια μη προνομιούχοι συμπολίτες μας, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την οικονομική πραγματικότητα.
Ελεύθερη πτώση
Ούτε στην απίθανη περίπτωση που ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος φανούν απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και πιστωτών πρόκειται να υπάρξει βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης τα αμέσως επόμενα χρόνια. Το ΑΕΠ πέφτει με ετήσιο ρυθμό 7% και από το 2008, οπότε ξεκίνησαν τα υφεσιακά φαινόμενα, έχει υποχωρήσει πάνω από 20%. Η Ελλάδα έχει επιτύχει ευρωπαϊκό ρεκόρ στη διάρκεια και την κλίμακα της ύφεσης, χωρίς να έχει διατυπωθεί μια σοβαρή κυβερνητική πρόταση για το πέρασμα στην ανάκαμψη και στη συνέχεια στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Οι δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία παρά τις δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων, η χρηματοδότηση του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα έγινε εξαιρετικά προβληματική και οι κάθε είδους απαιτήσεις του Δημοσίου από τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις αυξάνονται, ενώ το Δημόσιο εξακολουθεί να είναι προκλητικά ασυνεπές στις δικές του οικονομικές υποχρεώσεις. Η τουριστική περίοδος θα είναι χειρότερη απ’ ό,τι το 2011, οι εξαγωγές παρουσιάζουν μικρή υποχώρηση τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας και των προβλημάτων χρηματοδότησης των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, και η διεθνής κρίση στους περισσότερους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας φαίνεται να μεγαλώνει. Η οικονομική συγκυρία εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο, οι δυναμικοί κλάδοι στους οποίους θα μπορούσε να στηριχτεί η ανάκαμψη της οικονομίας δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα και η κυβερνητική ηγεσία καταφεύγει στην πολιτική φλυαρία, σε μια μάταιη προσπάθεια να κρύψει την έλλειψη ολοκληρωμένης και αξιόπιστης οικονομικής στρατηγικής.
Ο παλαιού τύπου δικομματισμός κατάφερε να ανασυντάξει τις δυνάμεις του στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, υποσχόμενος την ουσιαστική κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους του νέου μνημονίου μέσα από μια διαδικασία άμεσης επαναδιαπραγμάτευσης και την αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Πέντε εβδομάδες μετά τη μεγάλη εκλογική επιστροφή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση Σαμαρά ετοιμάζεται να κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους.
Επειδή όμως οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού δέχονται μεγάλη επικοινωνιακή και πολιτική πίεση, εξακολουθούν να μοιράζουν διαβεβαιώσεις για «ενίσχυση των ασθενέστερων», όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Κουβέλης, ή αποφυγή «νέων και οριζόντιων μέτρων», όπως καθησυχάζει την κοινή γνώμη ο κ. Βενιζέλος.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση συνασπισμού ..........
υποχρεώνεται σε μία ακόμη στροφή 180 μοιρών και ετοιμάζεται να εφαρμόσει το νέο μνημόνιο, το οποίο προσυπέγραψαν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος τον περασμένο Φεβρουάριο, χωρίς εκπτώσεις και με ιδιαίτερα εντατικό τρόπο. Τα «μπάνια του λαού» προσφέρουν κάποια χρονικά και πολιτικά περιθώρια στην κυβέρνηση, είναι φανερό όμως ότι δεν πρόκειται να αντέξει το επικοινωνιακό, πολιτικό σοκ από την αναγκαστική προσαρμογή στους κανόνες του νέου μνημονίου.
Μέτρα χωρίς τέλος
Η κυβερνητική ηγεσία πρέπει, σε διάστημα λίγων εβδομάδων, να εξηγήσει στους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές πώς ακριβώς θα εφαρμόσει τα πάνω από 70 μέτρα που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο, πώς θα καλύψει με νέα μέτρα τις μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρούνται στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 και ποια θα είναι τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ στα οποία θα στηριχτεί η δημοσιονομική προσαρμογή τη διετία 2013-2014.
Δεν υπάρχουν μαθηματικές ούτε, φυσικά, πολιτικές απαντήσεις στα παραπάνω. Η ελληνική οικονομία έχει μπει σε φάση επιταχυνόμενης κατάρρευσης και είναι φανερό ότι δεν αντέχει τα αλλεπάλληλα «πακέτα» μέτρων που προγραμματίζονται. Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης άντεξαν στην εκλογική πίεση των άλλων κομμάτων προβάλλοντας μια πρόταση ευρωπαϊκής προσαρμογής χωρίς μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Για τις ανάγκες του εκλογικού σεναρίου «εξαφάνισαν» το νέο μνημόνιο και τις λεπτομερείς δεσμεύσεις που αναφέρονται σε αυτό, και πρόβαλαν «κοστολογημένα» μέτρα που υποτίθεται ότι θα προστάτευαν τους συμπολίτες μας με τις μεγαλύτερες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες και θα άνοιγαν το δρόμο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, παρουσίασαν περίπου σαν αυτονόητη την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και την επιμήκυνση της περιόδου της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ακόμα και τώρα που αποδεικνύεται ότι τα «κοστολογημένα» 18 μέτρα του κ. Σαμαρά δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, πως το νέο μνημόνιο θα εφαρμοστεί παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές διαβεβαιώσεις και πως η επαναδιαπραγμάτευση ξεπερνάει τις διπλωματικές δυνατότητες της σημερινής κυβέρνησης, οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού εξακολουθούν να παίζουν με τις λέξεις.
Διαβεβαιώνουν την κοινή γνώμη ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, με τη λογική ότι τα μέτρα του νέου μνημονίου είναι στην αντίληψή τους… παλαιά. Τα μέτρα είναι νέα σε ό,τι αφορά την οικονομική καθημερινότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Εάν, για παράδειγμα, εφαρμοστεί από τις 15 Οκτωβρίου η προβλεπόμενη από το νέο μνημόνιο εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με τη φορολογία του πετρελαίου κίνησης –με βασικό στόχο την πάταξη ενός τεράστιου κυκλώματος φοροδιαφυγής, φοροκλοπής–, είναι φανερό ότι θα υπάρξει σοβαρή νέα επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών. Το μέτρο λοιπόν είναι νέο, με την έννοια ότι δεν έχει μπει ακόμη στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας αλλά και επειδή οι ηγέτες των κυβερνητικών κομμάτων δημιούργησαν προεκλογικά την εντύπωση ότι τα πιο δυσάρεστα μέτρα του νέου μνημονίου δεν επρόκειτο να εφαρμοστούν.
Νέο είναι και το μέτρο του «κουρέματος» των ειδικών επιδομάτων διαφόρων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, όπως είναι οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι δικαστικοί λειτουργοί, οι καθηγητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει υπογραφεί από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο από τις αρχές του χρόνου, αυτό όμως δεν το κάνει παλιό σε ό,τι αφορά την οικονομική καθημερινότητα και τον οικογενειακό προϋπολογισμό των άμεσα θιγόμενων. Το πιθανότερο είναι ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται το Σεπτέμβριο, και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιουλίου.
Μπορεί ο λογοπλάστης κ. Βενιζέλος να βαφτίζει για προφανείς λόγους τα νέα μέτρα παλιά, αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα των συμπολιτών μας, ούτε φυσικά πρόκειται να λύσει το πολιτικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης συνασπισμού. Η δεύτερη πολιτική μπλόφα της κυβέρνησης έχει σχέση με την υποτιθέμενη εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 χωρίς την επιβολή πρόσθετων μέτρων. Από τη στιγμή που παρατηρείται μεγάλη υστέρηση στα έσοδα και μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου η υπέρβαση των δαπανών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα και τη φαρμακευτική δαπάνη, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ζητηθεί από την τρόικα η επιβολή πρόσθετων διορθωτικών μέτρων –πέρα από αυτά που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο και έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται με βάση τη συμφωνία που υπέγραψαν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς– για να αποτραπεί ο πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι –με την τιμητική εξαίρεση του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα– επιμένουν ότι μπορούν να πάρουν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 11,5 δισ. ευρώ το 2013-2014 χωρίς να υπάρξει ανάγκη επιβολής οριζόντιων μέτρων που θα θίξουν μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Πρόκειται για μία ακόμη πολιτική μπλόφα, η οποία θα καταρρεύσει μέχρι το Σεπτέμβριο. Οι πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου ήταν 42 δισ. ευρώ το 2003, όταν ο Κώστας Καραμανλής διεκδικούσε την εξουσία υποσχόμενος μεταξύ των άλλων μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Λόγω της κομματικής κακοδιαχείρισης και της γενικότερης χαλάρωσης, οι πρωτογενείς δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου έφτασαν το 2009 στα 74 δισ. ευρώ. Σήμερα εκτιμώνται στα 88 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το 75% αφορά μισθούς, συντάξεις και διαφόρων ειδών κοινωνικά επιδόματα. Η θεωρία, λοιπόν, σύμφωνα με την οποία αρκεί να παταχθεί η «σπατάλη» για να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες, χωρίς να θιγούν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια μη προνομιούχοι συμπολίτες μας, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την οικονομική πραγματικότητα.
Ελεύθερη πτώση
Ούτε στην απίθανη περίπτωση που ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος φανούν απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και πιστωτών πρόκειται να υπάρξει βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης τα αμέσως επόμενα χρόνια. Το ΑΕΠ πέφτει με ετήσιο ρυθμό 7% και από το 2008, οπότε ξεκίνησαν τα υφεσιακά φαινόμενα, έχει υποχωρήσει πάνω από 20%. Η Ελλάδα έχει επιτύχει ευρωπαϊκό ρεκόρ στη διάρκεια και την κλίμακα της ύφεσης, χωρίς να έχει διατυπωθεί μια σοβαρή κυβερνητική πρόταση για το πέρασμα στην ανάκαμψη και στη συνέχεια στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Οι δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία παρά τις δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων, η χρηματοδότηση του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα έγινε εξαιρετικά προβληματική και οι κάθε είδους απαιτήσεις του Δημοσίου από τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις αυξάνονται, ενώ το Δημόσιο εξακολουθεί να είναι προκλητικά ασυνεπές στις δικές του οικονομικές υποχρεώσεις. Η τουριστική περίοδος θα είναι χειρότερη απ’ ό,τι το 2011, οι εξαγωγές παρουσιάζουν μικρή υποχώρηση τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας και των προβλημάτων χρηματοδότησης των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, και η διεθνής κρίση στους περισσότερους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας φαίνεται να μεγαλώνει. Η οικονομική συγκυρία εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο, οι δυναμικοί κλάδοι στους οποίους θα μπορούσε να στηριχτεί η ανάκαμψη της οικονομίας δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα και η κυβερνητική ηγεσία καταφεύγει στην πολιτική φλυαρία, σε μια μάταιη προσπάθεια να κρύψει την έλλειψη ολοκληρωμένης και αξιόπιστης οικονομικής στρατηγικής.
Το πορνό της νοικοκυράς σπάει ταμεία
Οι σεξουαλικοί πειραματισμοί που περιγράφονται από τη συγγραφέα φαίνεται πως είναι η ... "κρίση μέσης ηλικίας", όπως περιγράφει η ίδια η συγγραφέας, καθώς το βιβλίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις ηλικίες 35 έως 50 ετών.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά, πριν από δυο εβδομάδες, και ήδη από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του, κατάφερε να αγγίξει τις 9.000 πωλήσεις, πανελλαδικά.
Οι πωλήσεις των πρώτων δέκα ημερών, ...........
υπολογίζονται σε 12.000 περίπου, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσουν και τα επόμενα δυο βιβλία της τριλογίας.
Την ώρα που στην Ελλάδα οι πωλήσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα, στην Αμερική έχουν ξεπεράσει τα 20 εκατ. αντίτυπα από τον Απρίλιο.
Η Αναστάζια Στιλ είναι μια 21χρονη φοιτήτρια Λογοτεχνίας, άπειρη μεν στις σχέσεις και σε αυτό που λέμε έρωτα, αλλά (σαν) έτοιμη από καιρό να δοθεί ανεπιφύλακτα στον πρώτο άνδρα που θα τη συναρπάσει. Η περί ης ο λόγος νεαρά παίρνει κάποια στιγμή συνέντευξη από τον 27χρονο επιχειρηματία Κρίστιαν Γκρέι για λογαριασμό της εφημερίδας του πανεπιστημίου της. Εκείνος είναι πανέμορφος, δισεκατομμυριούχος, επιτυχημένος και μυστηριώδης. Κοντολογίς, έχει το «πακέτο».
Η Αναστάζια, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν θέλει και πολύ να γοητευθεί από έναν τέτοιον άνδρα - ας σημειωθεί ότι έχει ιδιωτικό ελικόπτερο και του αρέσει να κάνει ακριβά δώρα. Πλην όμως, αθώα και αφελής καθώς είναι, η Αναστάζια θεωρεί ότι η πρώτη τους συνάντηση ήταν ατυχής. Είναι πεπεισμένη ότι δεν τον εντυπωσίασε και ότι όλα τέλειωσαν προτού καν αρχίσουν.
Euro 2 day
Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά, πριν από δυο εβδομάδες, και ήδη από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του, κατάφερε να αγγίξει τις 9.000 πωλήσεις, πανελλαδικά.
Οι πωλήσεις των πρώτων δέκα ημερών, ...........
υπολογίζονται σε 12.000 περίπου, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσουν και τα επόμενα δυο βιβλία της τριλογίας.
Την ώρα που στην Ελλάδα οι πωλήσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα, στην Αμερική έχουν ξεπεράσει τα 20 εκατ. αντίτυπα από τον Απρίλιο.
Η Αναστάζια Στιλ είναι μια 21χρονη φοιτήτρια Λογοτεχνίας, άπειρη μεν στις σχέσεις και σε αυτό που λέμε έρωτα, αλλά (σαν) έτοιμη από καιρό να δοθεί ανεπιφύλακτα στον πρώτο άνδρα που θα τη συναρπάσει. Η περί ης ο λόγος νεαρά παίρνει κάποια στιγμή συνέντευξη από τον 27χρονο επιχειρηματία Κρίστιαν Γκρέι για λογαριασμό της εφημερίδας του πανεπιστημίου της. Εκείνος είναι πανέμορφος, δισεκατομμυριούχος, επιτυχημένος και μυστηριώδης. Κοντολογίς, έχει το «πακέτο».
Η Αναστάζια, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν θέλει και πολύ να γοητευθεί από έναν τέτοιον άνδρα - ας σημειωθεί ότι έχει ιδιωτικό ελικόπτερο και του αρέσει να κάνει ακριβά δώρα. Πλην όμως, αθώα και αφελής καθώς είναι, η Αναστάζια θεωρεί ότι η πρώτη τους συνάντηση ήταν ατυχής. Είναι πεπεισμένη ότι δεν τον εντυπωσίασε και ότι όλα τέλειωσαν προτού καν αρχίσουν.
Euro 2 day
Οι 255 οργανισμοί που κλείνουν
Με ταχύτατους ρυθμούς, η κυβέρνηση προχωρά το πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημόσιων οργανισμών. Η σχετική λίστα, που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», αφορά περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους οι οποίοι αναμένεται να μεταταγούν.
Ολόκληρη η λίστα με τους 255 φορείς που κλείνουν
Τη λίστα των 255 Οργανισμών που ...........
απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους και πρόκειται να καταργηθούν, να συγχωνευθούν ή να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαδικασία κατάργησής τους αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής».
Την κατάσταση με τους δημόσιους φορείς επεξεργάζεται ομάδα εργασίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική λίστα πριν από το τέλος Αυγούστου, η οποία θα συμπληρώσει το μεγάλο κύμα καταργήσεων δημοσίων φορέων που προγραμματίζει η κυβέρνηση.
Μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονται και Οργανισμοί που έχουν καταργηθεί βάσει νόμων που έχει ψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο (ΔΕΚΑ ΑΕ, ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα», OΠΕΠ, ΑΓΡΟΤΗΜΑ), αλλά, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η συγκεκριμένη λίστα των προτάσεων θα ξεκαθαριστεί και θα εμπλουτιστεί με νέους φορείς.
Ολόκληρη η λίστα με τους 255 φορείς που κλείνουν
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν από το πρωθυπουργικό γραφείο οι πρώτοι 20 φορείς που θα αποτελέσουν τον «πιλότο» των συγχωνεύσεων για ολόκληρο το Δημόσιο. Το αρχικό μοντέλο θα περιλαμβάνει συγχώνευση ομοειδών φορέων, σύμπτυξη παραρτημάτων Οργανισμών αλλά και καταργήσεις Οργανισμών που δεν έχουν αντικείμενο.
Ενας φορέας
Ενδεικτικό παράδειγμα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα αποτελέσει άμεσα η συγχώνευση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, της HELEXPO και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών σε έναν ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Η κυβέρνηση, με απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων Οργανισμών, με στόχο να μειώσει το Δημόσιο, να περιορίσει τα λειτουργικά έξοδα, αλλά και να στείλει μήνυμα στους δανειστές ότι είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση του κράτους.
Η εντολή του πρωθυπουργού προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Οικονομικών είναι να έχει προηγηθεί όλη η απαραίτητη προετοιμασία πριν ανακοινωθούν οι Οργανισμοί, για να αποφευχθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις, που ανακοινώνονταν ονόματα φορέων διαρκώς, χωρίς όμως να εντάσσονται στο πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων.
Πιέσεις
Η πρώτη λίστα των 255 Οργανισμών περιλαμβάνει φορείς που έχουν συμπεριληφθεί στις προτάσεις της διυπουργικής επιτροπής υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, Οργανισμούς που είχαν προταθεί από μελέτη ιδιωτικών εταιρειών την οποία έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, αλλά και Οργανισμούς που έχουν περιληφθεί στους νόμους για τις συγχωνεύσεις (3895/2010 και 4002/2011) για τους οποίους όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαδικασίες για την κατάργησή τους και η μεταφορά του προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα πιέζει για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, αφού σε αρκετές περιπτώσεις η λύση και εκκαθάριση δεκάδων δημόσιων φορέων δεν έχει πραγματοποιηθεί αν και έχει συμπεριληφθεί σε νόμο του κράτους.
Παράλληλα, εξετάζεται η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων διαφόρων ανώνυμων εταιρειών του Δημοσίου που εκκρεμεί εδώ και αρκετά χρόνια.
Οπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εξετάζουν το θέμα των καταργήσεων Οργανισμών από μηδενική βάση και επιδιώκουν με την ευκαιρία αυτή να κλείσουν εκκρεμότητες που ταλαιπωρούν χρόνια το Δημόσιο.
Είναι αποφασισμένοι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να τα βάλουν με τη γραφειοκρατία που καθυστερεί μήνες, ακόμα και χρόνια, τη λύση και εκκαθάριση εταιρειών και την πώληση περιουσιακών στοιχείων τους (π.χ. Πάνθεον Airways AE). Η πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών είναι ένα δείγμα γραφής από την κυβέρνηση για την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί στον συγκεκριμένο τομέα.
Τα σενάρια
Οι 6.000 και πλέον εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν με απόλυση, όπως δηλώνει επισήμως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης. Σύμφωνα όμως με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε περίπτωση συγχωνεύσεων και καταργήσεων Οργανισμών, το μισό διοικητικό προσωπικό πρέπει να τεθεί σε εφεδρεία για έναν χρόνο με αμοιβή το 60% του μισθού του και κατόπιν να απολυθεί. Παράλληλα οι μετατάξεις στον στενό δημόσιο τομέα εκλαμβάνονται ως προσλήψεις από την τρόικα, με αποτέλεσμα να εντάσσονται στην αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων (1 προς 5). Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθεί το καθεστώς της εφεδρείας και της μετέπειτα απόλυσης.
Τα κριτήρια
Ολες οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων θα συνοδεύονται από αναλυτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, που θα προβλέπει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τις θέσεις όπου θα μετακινηθεί το προσωπικό, καθώς και τη διατήρηση της προσφερόμενης υπηρεσίας του καταργούμενου φορέα. Οπως ανέφερε πρόσφατα και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης, το βασικό κριτήριο με το οποίο θα αξιολογηθούν οι 1.500 φορείς του Δημοσίου θα είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών σε σχέση με το κόστος της υπηρεσίας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπηρεσίες που είναι ασύμφορες οικονομικά θα αποδοθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Οι 255 οργανισμοί που καταργούνται ή συγχωνεύονται
1 Κατάργηση του Επιστημονικού και Ερευνητικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας (Υπουργείο Εσωτερικών), διότι, εν όψει του επιχειρησιακού προγράμματος του ΕΣΠΑ, διανοίγονται νέες προοπτικές διενέργειας των απαιτούμενων μελετών και προώθησης έργων εφαρμογής τους στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη δημιουργία ενιαίου κέντρου διαχείρισης κινδύνων.
2 Απορρόφηση της «Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου» (ΑΕΔΙΚ) από τη Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών ΑΕ (ΔΕΚΑ Α.Ε.) (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).
3 Συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ Α.Ε.) με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).
4 Eνταξη της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων ΥΠΟΙΟ (ΣΕΥΥΟ) στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΑΑ) (Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών).
5 Ενταξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως ειδικός κλάδος δραστηριότητας (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).
6 Ρευστοποίηση περιουσίας της «ΑΕ Εκμεταλλεύσεως Ακινήτων» (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).
7 Ενταξη του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου παραγωγής και ποιότητας αλκοόλης αλκοολούχων ποτών στη γενική ρύθμιση για τους ειδικούς λογαριασμούς (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).
8 Συγχώνευση σε έναν φορέα του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΙΔ) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (ΕΙΜ) (Υπουργείο Ανάπτυξης).
9 Συγχώνευση σε μία εταιρεία της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών & Πυρίμαχων Υλικών ΑΕ (ΕΚΕΠΥ ΑΕ), της Εταιρείας Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.) και της «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης ΑΕ) (ΕΛΚΕΑ ΑΕ) (Υπουργείο Ανάπτυξης).
10-11 Συγχώνευση της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας, Ενδυσης και Ινών ΑΕ (ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ), της «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας Α.Ε.» (ΕΛΚΑ ΑΕ) και της «Κέντρο Ελληνικής Γούνας ΑΕ» (ΚΕΓ ΑΕ) με την «Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού ΑΕ (ΕΛΚΕΔΕ ΑΕ) (Υπουργείο Ανάπτυξης).
112-14 Συγχώνευση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης με τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά σε έναν οργανισμό (Υπουργείο Ανάπτυξης).
16 Κατάργηση του Ιχθυοκαλλιεργητικού Κέντρου Αχελώου (Υπουργείο Ανάπτυξης).
17 Κατάργηση του Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος» (Υπουργείο Ανάπτυξης).
18 Συγχώνευση της «Εταιρείας Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Τροφίμων ΑΕ» (ΕΤΑΤ ΑΕ) με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) που εποπτεύεται πλέον από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
19 Συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Υπουργείο Ανάπτυξης).
20 Συγχώνευση του Κέντρου Ερευνας Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) (Υπουργείο Ανάπτυξης).
21 Απορρόφηση της «Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας Α.Ε» (ΕΔΕΤ ΑΕ) από την «Αθηνά» - Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης (Υπουργείο Ανάπτυξης).
22 Κατάργηση της Εταιρείας Διανομής Αερίου ΑΕ (Υπουργείο Ανάπτυξης).
23 Κατάργηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων).
24-39 Συγχώνευση των 29 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε 13, ανά διοικητική περιφέρεια, υπό μελέτη και μείωση του αριθμού των διοικητικών τους συμβουλίων (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων).
40 Κατάργηση της Εθνικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Επιστημών, η οποία είναι ανενεργής (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).
41 Κατάργηση της Ιονίου Ακαδημίας, η οποία είναι ανενεργός (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).
42 Κατάργηση του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Ι.Π.Ο.Δ.Ε.), λόγω επικάλυψης αρμοδιοτήτων με την Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙΠΟΔΕ) του Υπουργείου καθώς και με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).
43 Συγχώνευση σε έναν φορέα του Εθνικού Γυμναστηρίου Αθηνών (Ι. Φωκιανός) με το Δημόσιο Πρότυπο Παιδικό Γυμναστήριο Καισαριανής (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).
44-108 Συγχώνευση 65 Κεφαλαίων Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών (ΚΑΦ) Ξηράς και Λιμένος σε 7 μεγάλα ΚΑΦ Λιμένων - Ξηράς (Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας).
109 Ενοποίηση του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ), του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ) και του Εθνικού Συμβουλίου Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση (ΕΣΣΕΕΚΑ). (Υπουργεία Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).
110-202 Συγχώνευση των διοικήσεων 102 Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας σε 9 ξεχωριστά εθνικά δίκτυα κοινωνικής φροντίδας (Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).
203 Κατάργηση του «Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης» (ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα») και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
204 Κατάργηση της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδος και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
205 Κατάργηση του Επαγγελματικού Κέντρου Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
206 Συγχώνευση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Υπουργείο Πολιτισμού).
207 Συγχώνευση του ΟΠΕΠ με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ως προς τα εκμαγεία) (Υπουργείο Πολιτισμού).
208 Κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, λόγω εκπλήρωσης του σκοπού του (Υπουργείο Πολιτισμού).
209 Συγχώνευση του Εθνικού Σκοπευτηρίου Χανίων με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων (Υπουργείο Πολιτισμού).
210 Συγχώνευση του Πανηπειρωτικού Εθνικό Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων με το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων (Υπουργείο Πολιτισμού).
211 Κατάργηση της «Αγροτουριστική ΑΕ» (ήδη υπό εκκαθάριση), λόγω της ανάληψης των αρμοδιοτήτων της από τη νέα εταιρεία «ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ» (Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης).
212 Συγχώνευση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΑ) με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ΑΕ (ΚΕΔ ΑΕ) (Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Τουριστικής Ανάπτυξης).
213 Συγχώνευση της «ΓΑΙΑ ΟΣΕ ΑΕ» με την «ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
214 Συγχώνευση της «ΕΔΙΣΥ ΑΕ» με την «ΟΣΕ ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
215 Κατάργηση της Διεθνούς Ικαρίου Αεραθλητικής Ακαδημίας, διότι στο μεταξύ έχει καταστεί ανενεργής (Υπουργείο Μεταφορών).
216 Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακές Αερογραμμές ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
217 Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
218 Μεταβίβαση της «Γαλιλαίος Ελλάς ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
219 Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπορία ΑΕ - Υπηρεσίες» (Υπουργείο Μεταφορών).
220 Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Εταιρεία Καυσίμων ΑΕ (66%)» (Υπ. Μεταφορών).
221 Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Ανώνυμη Ανεφοδιαστική Εταιρεία Αεροπορικού Καυσίμου ΑΕ» (65%) (Υπουργείο Μεταφορών).
222 Μεταβίβαση της «Πάνθεον Airways AE» (Υπουργείο Μεταφορών).
223 Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
224 Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
225-255 31 Λιμενικά Ταμεία θα εκχωρηθούν στους αντίστοιχους ΟΤΑ (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής).
Εθνος
Ολόκληρη η λίστα με τους 255 φορείς που κλείνουν
Τη λίστα των 255 Οργανισμών που ...........
απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους και πρόκειται να καταργηθούν, να συγχωνευθούν ή να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαδικασία κατάργησής τους αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής».
Την κατάσταση με τους δημόσιους φορείς επεξεργάζεται ομάδα εργασίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική λίστα πριν από το τέλος Αυγούστου, η οποία θα συμπληρώσει το μεγάλο κύμα καταργήσεων δημοσίων φορέων που προγραμματίζει η κυβέρνηση.
Μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονται και Οργανισμοί που έχουν καταργηθεί βάσει νόμων που έχει ψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο (ΔΕΚΑ ΑΕ, ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα», OΠΕΠ, ΑΓΡΟΤΗΜΑ), αλλά, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η συγκεκριμένη λίστα των προτάσεων θα ξεκαθαριστεί και θα εμπλουτιστεί με νέους φορείς.
Ολόκληρη η λίστα με τους 255 φορείς που κλείνουν
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν από το πρωθυπουργικό γραφείο οι πρώτοι 20 φορείς που θα αποτελέσουν τον «πιλότο» των συγχωνεύσεων για ολόκληρο το Δημόσιο. Το αρχικό μοντέλο θα περιλαμβάνει συγχώνευση ομοειδών φορέων, σύμπτυξη παραρτημάτων Οργανισμών αλλά και καταργήσεις Οργανισμών που δεν έχουν αντικείμενο.
Ενας φορέας
Ενδεικτικό παράδειγμα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα αποτελέσει άμεσα η συγχώνευση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, της HELEXPO και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών σε έναν ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Η κυβέρνηση, με απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων Οργανισμών, με στόχο να μειώσει το Δημόσιο, να περιορίσει τα λειτουργικά έξοδα, αλλά και να στείλει μήνυμα στους δανειστές ότι είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση του κράτους.
Η εντολή του πρωθυπουργού προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Οικονομικών είναι να έχει προηγηθεί όλη η απαραίτητη προετοιμασία πριν ανακοινωθούν οι Οργανισμοί, για να αποφευχθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις, που ανακοινώνονταν ονόματα φορέων διαρκώς, χωρίς όμως να εντάσσονται στο πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων.
Πιέσεις
Η πρώτη λίστα των 255 Οργανισμών περιλαμβάνει φορείς που έχουν συμπεριληφθεί στις προτάσεις της διυπουργικής επιτροπής υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, Οργανισμούς που είχαν προταθεί από μελέτη ιδιωτικών εταιρειών την οποία έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, αλλά και Οργανισμούς που έχουν περιληφθεί στους νόμους για τις συγχωνεύσεις (3895/2010 και 4002/2011) για τους οποίους όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαδικασίες για την κατάργησή τους και η μεταφορά του προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα πιέζει για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, αφού σε αρκετές περιπτώσεις η λύση και εκκαθάριση δεκάδων δημόσιων φορέων δεν έχει πραγματοποιηθεί αν και έχει συμπεριληφθεί σε νόμο του κράτους.
Παράλληλα, εξετάζεται η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων διαφόρων ανώνυμων εταιρειών του Δημοσίου που εκκρεμεί εδώ και αρκετά χρόνια.
Οπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εξετάζουν το θέμα των καταργήσεων Οργανισμών από μηδενική βάση και επιδιώκουν με την ευκαιρία αυτή να κλείσουν εκκρεμότητες που ταλαιπωρούν χρόνια το Δημόσιο.
Είναι αποφασισμένοι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να τα βάλουν με τη γραφειοκρατία που καθυστερεί μήνες, ακόμα και χρόνια, τη λύση και εκκαθάριση εταιρειών και την πώληση περιουσιακών στοιχείων τους (π.χ. Πάνθεον Airways AE). Η πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών είναι ένα δείγμα γραφής από την κυβέρνηση για την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί στον συγκεκριμένο τομέα.
Τα σενάρια
Οι 6.000 και πλέον εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν με απόλυση, όπως δηλώνει επισήμως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης. Σύμφωνα όμως με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε περίπτωση συγχωνεύσεων και καταργήσεων Οργανισμών, το μισό διοικητικό προσωπικό πρέπει να τεθεί σε εφεδρεία για έναν χρόνο με αμοιβή το 60% του μισθού του και κατόπιν να απολυθεί. Παράλληλα οι μετατάξεις στον στενό δημόσιο τομέα εκλαμβάνονται ως προσλήψεις από την τρόικα, με αποτέλεσμα να εντάσσονται στην αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων (1 προς 5). Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθεί το καθεστώς της εφεδρείας και της μετέπειτα απόλυσης.
Τα κριτήρια
Ολες οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων θα συνοδεύονται από αναλυτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, που θα προβλέπει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τις θέσεις όπου θα μετακινηθεί το προσωπικό, καθώς και τη διατήρηση της προσφερόμενης υπηρεσίας του καταργούμενου φορέα. Οπως ανέφερε πρόσφατα και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης, το βασικό κριτήριο με το οποίο θα αξιολογηθούν οι 1.500 φορείς του Δημοσίου θα είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών σε σχέση με το κόστος της υπηρεσίας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπηρεσίες που είναι ασύμφορες οικονομικά θα αποδοθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Οι 255 οργανισμοί που καταργούνται ή συγχωνεύονται
1 Κατάργηση του Επιστημονικού και Ερευνητικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας (Υπουργείο Εσωτερικών), διότι, εν όψει του επιχειρησιακού προγράμματος του ΕΣΠΑ, διανοίγονται νέες προοπτικές διενέργειας των απαιτούμενων μελετών και προώθησης έργων εφαρμογής τους στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη δημιουργία ενιαίου κέντρου διαχείρισης κινδύνων.
2 Απορρόφηση της «Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου» (ΑΕΔΙΚ) από τη Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών ΑΕ (ΔΕΚΑ Α.Ε.) (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).
3 Συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ Α.Ε.) με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).
4 Eνταξη της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων ΥΠΟΙΟ (ΣΕΥΥΟ) στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΑΑ) (Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών).
5 Ενταξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως ειδικός κλάδος δραστηριότητας (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).
6 Ρευστοποίηση περιουσίας της «ΑΕ Εκμεταλλεύσεως Ακινήτων» (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).
7 Ενταξη του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου παραγωγής και ποιότητας αλκοόλης αλκοολούχων ποτών στη γενική ρύθμιση για τους ειδικούς λογαριασμούς (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).
8 Συγχώνευση σε έναν φορέα του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΙΔ) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (ΕΙΜ) (Υπουργείο Ανάπτυξης).
9 Συγχώνευση σε μία εταιρεία της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών & Πυρίμαχων Υλικών ΑΕ (ΕΚΕΠΥ ΑΕ), της Εταιρείας Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.) και της «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης ΑΕ) (ΕΛΚΕΑ ΑΕ) (Υπουργείο Ανάπτυξης).
10-11 Συγχώνευση της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας, Ενδυσης και Ινών ΑΕ (ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ), της «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας Α.Ε.» (ΕΛΚΑ ΑΕ) και της «Κέντρο Ελληνικής Γούνας ΑΕ» (ΚΕΓ ΑΕ) με την «Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού ΑΕ (ΕΛΚΕΔΕ ΑΕ) (Υπουργείο Ανάπτυξης).
112-14 Συγχώνευση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης με τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά σε έναν οργανισμό (Υπουργείο Ανάπτυξης).
16 Κατάργηση του Ιχθυοκαλλιεργητικού Κέντρου Αχελώου (Υπουργείο Ανάπτυξης).
17 Κατάργηση του Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος» (Υπουργείο Ανάπτυξης).
18 Συγχώνευση της «Εταιρείας Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Τροφίμων ΑΕ» (ΕΤΑΤ ΑΕ) με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) που εποπτεύεται πλέον από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
19 Συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Υπουργείο Ανάπτυξης).
20 Συγχώνευση του Κέντρου Ερευνας Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) (Υπουργείο Ανάπτυξης).
21 Απορρόφηση της «Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας Α.Ε» (ΕΔΕΤ ΑΕ) από την «Αθηνά» - Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης (Υπουργείο Ανάπτυξης).
22 Κατάργηση της Εταιρείας Διανομής Αερίου ΑΕ (Υπουργείο Ανάπτυξης).
23 Κατάργηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων).
24-39 Συγχώνευση των 29 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε 13, ανά διοικητική περιφέρεια, υπό μελέτη και μείωση του αριθμού των διοικητικών τους συμβουλίων (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων).
40 Κατάργηση της Εθνικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Επιστημών, η οποία είναι ανενεργής (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).
41 Κατάργηση της Ιονίου Ακαδημίας, η οποία είναι ανενεργός (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).
42 Κατάργηση του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Ι.Π.Ο.Δ.Ε.), λόγω επικάλυψης αρμοδιοτήτων με την Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙΠΟΔΕ) του Υπουργείου καθώς και με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).
43 Συγχώνευση σε έναν φορέα του Εθνικού Γυμναστηρίου Αθηνών (Ι. Φωκιανός) με το Δημόσιο Πρότυπο Παιδικό Γυμναστήριο Καισαριανής (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).
44-108 Συγχώνευση 65 Κεφαλαίων Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών (ΚΑΦ) Ξηράς και Λιμένος σε 7 μεγάλα ΚΑΦ Λιμένων - Ξηράς (Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας).
109 Ενοποίηση του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ), του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ) και του Εθνικού Συμβουλίου Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση (ΕΣΣΕΕΚΑ). (Υπουργεία Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).
110-202 Συγχώνευση των διοικήσεων 102 Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας σε 9 ξεχωριστά εθνικά δίκτυα κοινωνικής φροντίδας (Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).
203 Κατάργηση του «Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης» (ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα») και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
204 Κατάργηση της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδος και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
205 Κατάργηση του Επαγγελματικού Κέντρου Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
206 Συγχώνευση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Υπουργείο Πολιτισμού).
207 Συγχώνευση του ΟΠΕΠ με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ως προς τα εκμαγεία) (Υπουργείο Πολιτισμού).
208 Κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, λόγω εκπλήρωσης του σκοπού του (Υπουργείο Πολιτισμού).
209 Συγχώνευση του Εθνικού Σκοπευτηρίου Χανίων με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων (Υπουργείο Πολιτισμού).
210 Συγχώνευση του Πανηπειρωτικού Εθνικό Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων με το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων (Υπουργείο Πολιτισμού).
211 Κατάργηση της «Αγροτουριστική ΑΕ» (ήδη υπό εκκαθάριση), λόγω της ανάληψης των αρμοδιοτήτων της από τη νέα εταιρεία «ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ» (Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης).
212 Συγχώνευση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΑ) με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ΑΕ (ΚΕΔ ΑΕ) (Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Τουριστικής Ανάπτυξης).
213 Συγχώνευση της «ΓΑΙΑ ΟΣΕ ΑΕ» με την «ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
214 Συγχώνευση της «ΕΔΙΣΥ ΑΕ» με την «ΟΣΕ ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
215 Κατάργηση της Διεθνούς Ικαρίου Αεραθλητικής Ακαδημίας, διότι στο μεταξύ έχει καταστεί ανενεργής (Υπουργείο Μεταφορών).
216 Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακές Αερογραμμές ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
217 Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
218 Μεταβίβαση της «Γαλιλαίος Ελλάς ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
219 Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπορία ΑΕ - Υπηρεσίες» (Υπουργείο Μεταφορών).
220 Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Εταιρεία Καυσίμων ΑΕ (66%)» (Υπ. Μεταφορών).
221 Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Ανώνυμη Ανεφοδιαστική Εταιρεία Αεροπορικού Καυσίμου ΑΕ» (65%) (Υπουργείο Μεταφορών).
222 Μεταβίβαση της «Πάνθεον Airways AE» (Υπουργείο Μεταφορών).
223 Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
224 Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
225-255 31 Λιμενικά Ταμεία θα εκχωρηθούν στους αντίστοιχους ΟΤΑ (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής).
Εθνος
Ετοιμάζουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε περαιτέρω βοηθεια προς την Ελλάδα, υποστηρίζει...
το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» στην αυριανή του έκδοση και προσθέτει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ήδη τον Σεπτέμβριο». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η υπομονή του ΔΝΤ με την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της», ενώ «υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου έκαναν γνωστό στην ηγεσία της ΕΕ ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται πλέον να διαθέσει περαιτέρω χρήματα για την βοήθεια προς την Ελλάδα».
Το περιοδικό αναφέρει ότι αυτή την περίοδο η ...............
τρόικα εξετάζει κατά πόσο η χώρα εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζει ότι είναι ήδη βέβαιο πως η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί. «Εάν η χώρα λάβει περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τους στόχους της, αυτό θα συνεπάγεται, βάσει των εκτιμήσεων της τρόικας, επιπλέον βοήθεια μεταξύ 10 και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ», επισημαίνεται και τονίζεται ότι «πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον διατεθειμένες να επωμιστούν νέα βάρη της Ελλάδας, ενώ χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν συνδέσει τη δική τους βοήθεια με την συμμετοχή του ΔΝΤ».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το δημοσίευμα, «ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κρίνεται πλέον στις χώρες της Ευρωζώνης ως διαχειρίσιμος». Για να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης προς άλλες χώρες, θέλουν οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με το Spiegel, να περιμένουν την έναρξη λειτουργίας του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ΕSΜ, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να γίνει πριν από την έκδοση της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στις 12 Σεπτεμβρίου.
Το περιοδικό αναφέρεται ακόμη στο ομόλογο που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα τον Αύγουστο: «Κανονικά η Αθήνα θα έπρεπε να πληρώσει στις 20 Αυγούστου 3,8 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η λύση θα μπορούσε να δοθεί με εξόφληση του δανείου από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης. Το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να εκδώσει νέα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, τα λεγόμενα "t-bills" και να τα πουλήσει στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα τα υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ως εγγύηση για την νέα έκτακτη βοήθεια».
ΑΠΕ ΜΠΕ
το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» στην αυριανή του έκδοση και προσθέτει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ήδη τον Σεπτέμβριο». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η υπομονή του ΔΝΤ με την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της», ενώ «υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου έκαναν γνωστό στην ηγεσία της ΕΕ ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται πλέον να διαθέσει περαιτέρω χρήματα για την βοήθεια προς την Ελλάδα».
Το περιοδικό αναφέρει ότι αυτή την περίοδο η ...............
τρόικα εξετάζει κατά πόσο η χώρα εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζει ότι είναι ήδη βέβαιο πως η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί. «Εάν η χώρα λάβει περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τους στόχους της, αυτό θα συνεπάγεται, βάσει των εκτιμήσεων της τρόικας, επιπλέον βοήθεια μεταξύ 10 και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ», επισημαίνεται και τονίζεται ότι «πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον διατεθειμένες να επωμιστούν νέα βάρη της Ελλάδας, ενώ χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν συνδέσει τη δική τους βοήθεια με την συμμετοχή του ΔΝΤ».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το δημοσίευμα, «ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κρίνεται πλέον στις χώρες της Ευρωζώνης ως διαχειρίσιμος». Για να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης προς άλλες χώρες, θέλουν οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με το Spiegel, να περιμένουν την έναρξη λειτουργίας του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ΕSΜ, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να γίνει πριν από την έκδοση της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στις 12 Σεπτεμβρίου.
Το περιοδικό αναφέρεται ακόμη στο ομόλογο που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα τον Αύγουστο: «Κανονικά η Αθήνα θα έπρεπε να πληρώσει στις 20 Αυγούστου 3,8 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η λύση θα μπορούσε να δοθεί με εξόφληση του δανείου από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης. Το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να εκδώσει νέα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, τα λεγόμενα "t-bills" και να τα πουλήσει στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα τα υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ως εγγύηση για την νέα έκτακτη βοήθεια».
ΑΠΕ ΜΠΕ
Έλληνες μαθητές «σάρωσαν» στην Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα
Την εικόνα μιας Ελλάδας δημιουργικής και πρωτοπόρου ανέδειξαν έξι Έλληνες μαθητές της Α' και Β' Λυκείου, οι οποίοι συμμετείχαν στην Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που διοργανώθηκε στην Αργεντινή, κερδίζοντας πέντε μετάλλια.
Οι Διεθνείς Ολυμπιάδες Μαθηματικών ...........
αποτελούν εξαιρετικά σημαντικό θεσμό παγκοσμίου επιπέδου, όπου συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ταλέντα των Μαθηματικών από όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας έτσι την τεράστια σημασία της νίκης των Ελλήνων μαθητών, οι οποίοι αποδείχθηκαν άξιοι απόγονοι του Πυθαγόρα, του Ευκλείδη, του Καραθεοδωρή και άλλων σπουδαίων Ελλήνων μαθηματικών.
«Το Μετάλλιο μου έδωσε δύναμη ώστε να συνεχίσω να ασχολούμαι με τα Μαθηματικά, πάνω στα οποία άλλωστε θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου, πιθανόν σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού», ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα «το ΘΕΜΑ» ο 17χρονος μαθητής της Β' Λυκείου Παναγιώτης Λώλας, ο οποίος απέσπασε το χρυσό μετάλλιο.
iefhmerida
ΣΧΟΛΙΟ
Και από εμάς συγχαρητήρια για την επιτυχία τους.
Οι Διεθνείς Ολυμπιάδες Μαθηματικών ...........
αποτελούν εξαιρετικά σημαντικό θεσμό παγκοσμίου επιπέδου, όπου συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ταλέντα των Μαθηματικών από όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας έτσι την τεράστια σημασία της νίκης των Ελλήνων μαθητών, οι οποίοι αποδείχθηκαν άξιοι απόγονοι του Πυθαγόρα, του Ευκλείδη, του Καραθεοδωρή και άλλων σπουδαίων Ελλήνων μαθηματικών.
«Το Μετάλλιο μου έδωσε δύναμη ώστε να συνεχίσω να ασχολούμαι με τα Μαθηματικά, πάνω στα οποία άλλωστε θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου, πιθανόν σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού», ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα «το ΘΕΜΑ» ο 17χρονος μαθητής της Β' Λυκείου Παναγιώτης Λώλας, ο οποίος απέσπασε το χρυσό μετάλλιο.
iefhmerida
ΣΧΟΛΙΟ
Και από εμάς συγχαρητήρια για την επιτυχία τους.
Οι «μαϊμούδες» απειλούν τη φέτα, το λάδι και τα άλλα εξαγωγικά «όπλα» της Ελλάδας
Mπορεί η χώρα να υποφέρει από την ύφεση, ωστόσο υπάρχει και μια άλλη όψη του νομίσματος- αυτή των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών προϊόντων που κατακτούν κάθε χρόνο τις αγορές του εξωτερικού, όπως η φέτα, το ούζο και το παρθένο ελαιόλαδο, τα οποία όμως «υποφέρουν» από τις απομιμήσεις.
Ενώ λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει ..........
αποκλειστικά δικαιώματα στην Ελλάδα για συγκεκριμένα προϊόντα όπως π.χ. η φέτα και το ούζο, εντούτοις πολλοί δε διστάζουν να τα αντιγράφουν και να τα βαφτίζουν ελληνικά. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως παρά την ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι ότι η διάθεσή τους γίνεται κατά κύριο λογο στη γερμανική αγορά.
Στον τομέα της φέτας, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά λευκού τυριού αποτιμάται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, το διάσημο ελληνικό τυρί έχει μερίδιο που αντιστοιχεί σε μόλις τα 130 εκατ. ευρώ (28%). Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εταιρείες δεν έχουν εκμεταλλευθεί επαρκώς το αποκλειστικό branding της φέτας, ενώ πολλές εταιρείες παράγουν φέτα εκτός ΕΕ και στη συνέχεια τη διοχετεύουν στην αμερικανική αγορά με σκοπό να αποφύγουν τα κοινοτικά πρόστιμα.
Σε ότι αφορά το τσίπουρο και το ούζο, υπάρχει «πεδίον δόξης λαμπρόν», ωστόσο εκτιμάται ότι μόλις το 2% της παραγωγής τσίπουρου εξάγεται. Το ούζο είναι σαφώς πιο εξωστρεφές, με πωλήσεις που αγγίζουν τα 24 εκατ. ευρώ, ωστόσο το 90% πηγαίνει στη γερμανική αγορά.
Όσο για το ελαιόλαδο, αυτό παραμένει «βασιλιάς των εξαγωγών» με πωλήσεις που αγγίζουν τα 56,5 εκατ. ευρώ μόνο για το α' τρίμηνο του 2012. Ωστόσο βρέθηκε στην 16η θέση από την 8η που κατείχε πέρυσι, χάνοντας πωλήσεις που αγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ ετησίως, γεγονός που αποδίδεται σύμφωνα με τους παραγωγούς στον «μηχανισμό εξαγωγής» του λαδιού μας στην Ιταλία.
Iefhmerida
Ενώ λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει ..........
αποκλειστικά δικαιώματα στην Ελλάδα για συγκεκριμένα προϊόντα όπως π.χ. η φέτα και το ούζο, εντούτοις πολλοί δε διστάζουν να τα αντιγράφουν και να τα βαφτίζουν ελληνικά. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως παρά την ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι ότι η διάθεσή τους γίνεται κατά κύριο λογο στη γερμανική αγορά.
Στον τομέα της φέτας, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά λευκού τυριού αποτιμάται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, το διάσημο ελληνικό τυρί έχει μερίδιο που αντιστοιχεί σε μόλις τα 130 εκατ. ευρώ (28%). Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εταιρείες δεν έχουν εκμεταλλευθεί επαρκώς το αποκλειστικό branding της φέτας, ενώ πολλές εταιρείες παράγουν φέτα εκτός ΕΕ και στη συνέχεια τη διοχετεύουν στην αμερικανική αγορά με σκοπό να αποφύγουν τα κοινοτικά πρόστιμα.
Σε ότι αφορά το τσίπουρο και το ούζο, υπάρχει «πεδίον δόξης λαμπρόν», ωστόσο εκτιμάται ότι μόλις το 2% της παραγωγής τσίπουρου εξάγεται. Το ούζο είναι σαφώς πιο εξωστρεφές, με πωλήσεις που αγγίζουν τα 24 εκατ. ευρώ, ωστόσο το 90% πηγαίνει στη γερμανική αγορά.
Όσο για το ελαιόλαδο, αυτό παραμένει «βασιλιάς των εξαγωγών» με πωλήσεις που αγγίζουν τα 56,5 εκατ. ευρώ μόνο για το α' τρίμηνο του 2012. Ωστόσο βρέθηκε στην 16η θέση από την 8η που κατείχε πέρυσι, χάνοντας πωλήσεις που αγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ ετησίως, γεγονός που αποδίδεται σύμφωνα με τους παραγωγούς στον «μηχανισμό εξαγωγής» του λαδιού μας στην Ιταλία.
Iefhmerida
Η ΕΡΤ σε ρυθμούς Ολυμπιακών από 27 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου
Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων μπαίνει η ΕΡΤ από την Παρασκευή 27 Ιουλίου. Και τα 3 τηλεοπτικά κανάλια, η ΕΡΑΣπορ, αλλά και διαδικτυακά κανάλια με απευθείας και μαγνητοσκοπημένες μεταδόσεις, θα καλυφτεί η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της τετραετίας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου, που θα διεξαχθούν από τις 27 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου 2012.
Θα μεταφέρουν τον παλμό των .........
Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ΕΡΤ θα μεταφέρει την εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων σε τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας (High Definition), μέσα από το κανάλι ERT HD.
Η ΝΕΤ θα μεταδίδει τα κεντρικά αθλήματα (κολύμβηση, στίβο κ.α.), τις ειδικές εκπομπές, καθώς και τις τελετές Έναρξης και Λήξης.
Η ΕΤ1 με «ζάπινγκ» θα βρίσκεται σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα, με έμφαση κυρίως στις ελληνικές συμμετοχές, ενώ η ΕΤ3 θα μεταδίδει ομαδικά σπορ. Η ERT HD θα μεταδώσει σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας αγωνίσματα, με κύριους άξονες την κολύμβηση και τον στίβο. Κάθε βράδυ στη ΝΕΤ, αμέσως μετά των τέλος των αγωνισμάτων, θα προβάλλεται ειδική ολυμπιακή εκπομπή με όλες τις εξελίξεις της ημέρας. Παρουσιαστές θα είναι οι Βας. Μπακόπουλος και Γρ. Παπαβασιλείου (από τα στούντιο στην Αθήνα) και Βιβή Δρακά και Στέφ. Δημητριάδης (από το Λονδίνο).
Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα καλύψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και διαδικτυακά, αναμεταδίδοντας για τους εντός Ελλάδος χρήστες τα ολυμπιακά αθλήματα και μέσα από την υπηρεσία WebTV, από τα τρία αθλητικά διαδικτυακά κανάλια ERT Web Sport 1, 2 &3. Η εικόνα των Ολυμπιακών του Λονδίνου θα είναι διαθέσιμη και μέσα από λειτουργικά συστήματα i-OS και android, ενώ συνεχή πληροφόρηση για ό,τι συμβαίνει στα αγγλικά στάδια και γήπεδα θα προσφέρει η δημοσιογραφική ομάδα του www.ert.gr.
Σε ολυμπιακή τροχιά μπαίνει και η ΕΡΑ σπορ, το αθλητικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Από τις 10.00 έως και τις 15.00 και από τις 19.00 μέχρι και τις 02.00 το πρωί, η τετραμελής δημοσιογραφική ομάδα της ΕΡΑ σπορ, θα μεταφέρει τον παλμό των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, δίνοντας έμφαση στα βασικά αθλήματα, αλλά και σε αυτά που συμμετέχουν Έλληνες αθλητές. Παράλληλα, θα δίνει όλα τα τελευταία νέα, καθώς και ρεπορτάζ, μέσα από το απογευματινό αθλητικό μαγκαζίνο του σταθμού (15.00 – 18.00).
Στην αποστολή της ΕΡΤ συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι (με αλφαβητική σειρά): Γιάννης Αναγνωστόπουλος, Μαρία Γκίκα, Στέφανος Δημητριάδης, Βιβή Δρακά, Βαγγέλης Ιωάννου, Νίκος Καραγιώργης, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Μιχάλης Μανουηλίδης, Παναγιώτης Μπότσας, Γιάννης Νάτου, Ιωσήφ Νικολάου, Νίκος Παγιωτέλης, Τάσος Πακλατζής, Γεωργία Παναγιωτοπούλου, Παναγιώτης Σαμαράς, Στράτος Σεφτελής, Κώστας Σκουλάς, Φάνης Σκύφτας, Βαγγέλης Σμυρνιός, Στέλιος Σωτηρόπουλος, Θωμάς Τσίλκος, Νίκος Τσώνης, Παναγιώτης Φιλίππου, Γιώργος Χαϊκάλης και Δημήτρης Χατζηγεωργίου (αρχηγός της αποστολής).
Θα μεταφέρουν τον παλμό των .........
Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ΕΡΤ θα μεταφέρει την εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων σε τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας (High Definition), μέσα από το κανάλι ERT HD.
Η ΝΕΤ θα μεταδίδει τα κεντρικά αθλήματα (κολύμβηση, στίβο κ.α.), τις ειδικές εκπομπές, καθώς και τις τελετές Έναρξης και Λήξης.
Η ΕΤ1 με «ζάπινγκ» θα βρίσκεται σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα, με έμφαση κυρίως στις ελληνικές συμμετοχές, ενώ η ΕΤ3 θα μεταδίδει ομαδικά σπορ. Η ERT HD θα μεταδώσει σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας αγωνίσματα, με κύριους άξονες την κολύμβηση και τον στίβο. Κάθε βράδυ στη ΝΕΤ, αμέσως μετά των τέλος των αγωνισμάτων, θα προβάλλεται ειδική ολυμπιακή εκπομπή με όλες τις εξελίξεις της ημέρας. Παρουσιαστές θα είναι οι Βας. Μπακόπουλος και Γρ. Παπαβασιλείου (από τα στούντιο στην Αθήνα) και Βιβή Δρακά και Στέφ. Δημητριάδης (από το Λονδίνο).
Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα καλύψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και διαδικτυακά, αναμεταδίδοντας για τους εντός Ελλάδος χρήστες τα ολυμπιακά αθλήματα και μέσα από την υπηρεσία WebTV, από τα τρία αθλητικά διαδικτυακά κανάλια ERT Web Sport 1, 2 &3. Η εικόνα των Ολυμπιακών του Λονδίνου θα είναι διαθέσιμη και μέσα από λειτουργικά συστήματα i-OS και android, ενώ συνεχή πληροφόρηση για ό,τι συμβαίνει στα αγγλικά στάδια και γήπεδα θα προσφέρει η δημοσιογραφική ομάδα του www.ert.gr.
Σε ολυμπιακή τροχιά μπαίνει και η ΕΡΑ σπορ, το αθλητικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Από τις 10.00 έως και τις 15.00 και από τις 19.00 μέχρι και τις 02.00 το πρωί, η τετραμελής δημοσιογραφική ομάδα της ΕΡΑ σπορ, θα μεταφέρει τον παλμό των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, δίνοντας έμφαση στα βασικά αθλήματα, αλλά και σε αυτά που συμμετέχουν Έλληνες αθλητές. Παράλληλα, θα δίνει όλα τα τελευταία νέα, καθώς και ρεπορτάζ, μέσα από το απογευματινό αθλητικό μαγκαζίνο του σταθμού (15.00 – 18.00).
Στην αποστολή της ΕΡΤ συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι (με αλφαβητική σειρά): Γιάννης Αναγνωστόπουλος, Μαρία Γκίκα, Στέφανος Δημητριάδης, Βιβή Δρακά, Βαγγέλης Ιωάννου, Νίκος Καραγιώργης, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Μιχάλης Μανουηλίδης, Παναγιώτης Μπότσας, Γιάννης Νάτου, Ιωσήφ Νικολάου, Νίκος Παγιωτέλης, Τάσος Πακλατζής, Γεωργία Παναγιωτοπούλου, Παναγιώτης Σαμαράς, Στράτος Σεφτελής, Κώστας Σκουλάς, Φάνης Σκύφτας, Βαγγέλης Σμυρνιός, Στέλιος Σωτηρόπουλος, Θωμάς Τσίλκος, Νίκος Τσώνης, Παναγιώτης Φιλίππου, Γιώργος Χαϊκάλης και Δημήτρης Χατζηγεωργίου (αρχηγός της αποστολής).
6ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας
Έρχεται το 6ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας στις 27, 28 και 29 Ιουλίου στο Πάρκο του ΟΣΕ!!!
Με δραστηριότητες όπως Αναρρίχηση, Μπάσκετ, Κυνήγι θησαυρού με Ποδήλατα, Εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και χειροποίητου κοσμήματος, Θέατρο, Συναυλίες, Χορευτικές επιδείξεις, Ριψοκίνδυνα σπορ με ποδήλατα και πατίνια, Συζητήσεις, Προβολές, Εργαστήρια και πολλά πολλά άλλα, προσφέρει ένα δυναμικό 3ήμερο για όλες τις ηλικίες!
Σας περιμένουμε!
Φιλικά,
Η ομάδα του Κέντρου Νέων Καλαμάτας και του 6ου Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας
Υπόβαθρο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας
Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας ξεκίνησε έχοντας δύο .........
παράλληλους στόχους. Ο πρώτος ήταν η χρήση και η ανάδειξη των δημόσιων χώρων της πόλης με δραστηριότητες που ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και προσφέρουν στην πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου, ενώ ο δεύτερος ήταν η ανάπτυξη της δημιουργικότητας των συμμετεχόντων και η προσφορά σε αυτούς χώρων στους οποίους μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, αξιοποιώντας τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους.
Οι τέχνες του δρόμου ήταν πάντα, και είναι, η ελεύθερη έκφραση των καλλιτεχνών μέσω της ζωγραφικής, του θεάτρου, της μουσικής, του χορού κ.α., σε ένα χώρο όπου ο καθένας μας έχει πρόσβαση και επιλέγει να συμμετάσχει ή να παρακολουθήσει, χωρίς τη διαμεσολάβηση της οποιασδήποτε συναλλαγής.
Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας:
επιθυμεί να αναδείξει τους δημόσιους χώρους της πόλης, ώστε οι πολίτες στη συνέχεια να αναλάβουν τη δημιουργική τους χρήση,
προσπαθεί να δώσει ένα βήμα σε καλλιτέχνες που συχνά νιώθουν αποκλεισμένοι από το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, διότι η τέχνη τους δεν είναι “αποδεκτή” (ή ακόμη και διώκεται),
φιλοδοξεί να αναδείξει την πόλη της Καλαμάτας, ως μια ζωντανή, πολύμορφη, πολυπολιτισμική και χωρίς αποκλεισμούς πόλη, κάνοντάς τη πιο ελκυστική, τόσο για τους πολίτες της όσο και για τους επισκέπτες,
προσπαθεί να αναδείξει τη δημιουργική και ελεύθερη έκφραση ως μέσο για την καταπολέμηση πολλών παθογενειών της κοινωνίας.
Διεθνής χαρακτήρας
Το 6ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, για πρώτη φορά, φέτος θα έχει και διεθνή χρώμα, καθώς σε αυτό θα συμμετάσχουν άτομα από διάφορες Ευρωπαϊκές και μη χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Λετονία, Λιθουανία, Τουρκία, Εσθονία, Ιταλία, Βραζιλία κ.α.)
Ιστορικό
Το Φεστιβάλ Δρόμου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 στην πλατεία Φραγκόλιμνας, σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και με την υποστήριξη των Ποδηλατών Καλαμάτας. Στη συνέχεια, ταξίδεψε στην Αγορά της Καλαμάτας, στο Πάρκο του ΟΣΕ, στην πλατεία Όθωνος, πέρασε ξανά από την πλατεία Φραγκόλιμνας και το Καλοκαίρι του 2012, επιστρέφει στο Πάρκο του ΟΣΕ πιο δυναμικά από ποτέ.
Με δραστηριότητες όπως Αναρρίχηση, Μπάσκετ, Κυνήγι θησαυρού με Ποδήλατα, Εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και χειροποίητου κοσμήματος, Θέατρο, Συναυλίες, Χορευτικές επιδείξεις, Ριψοκίνδυνα σπορ με ποδήλατα και πατίνια, Συζητήσεις, Προβολές, Εργαστήρια και πολλά πολλά άλλα, προσφέρει ένα δυναμικό 3ήμερο για όλες τις ηλικίες!
Σας περιμένουμε!
Φιλικά,
Η ομάδα του Κέντρου Νέων Καλαμάτας και του 6ου Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας
Υπόβαθρο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας
Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας ξεκίνησε έχοντας δύο .........
παράλληλους στόχους. Ο πρώτος ήταν η χρήση και η ανάδειξη των δημόσιων χώρων της πόλης με δραστηριότητες που ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και προσφέρουν στην πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου, ενώ ο δεύτερος ήταν η ανάπτυξη της δημιουργικότητας των συμμετεχόντων και η προσφορά σε αυτούς χώρων στους οποίους μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, αξιοποιώντας τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους.
Οι τέχνες του δρόμου ήταν πάντα, και είναι, η ελεύθερη έκφραση των καλλιτεχνών μέσω της ζωγραφικής, του θεάτρου, της μουσικής, του χορού κ.α., σε ένα χώρο όπου ο καθένας μας έχει πρόσβαση και επιλέγει να συμμετάσχει ή να παρακολουθήσει, χωρίς τη διαμεσολάβηση της οποιασδήποτε συναλλαγής.
Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας:
επιθυμεί να αναδείξει τους δημόσιους χώρους της πόλης, ώστε οι πολίτες στη συνέχεια να αναλάβουν τη δημιουργική τους χρήση,
προσπαθεί να δώσει ένα βήμα σε καλλιτέχνες που συχνά νιώθουν αποκλεισμένοι από το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, διότι η τέχνη τους δεν είναι “αποδεκτή” (ή ακόμη και διώκεται),
φιλοδοξεί να αναδείξει την πόλη της Καλαμάτας, ως μια ζωντανή, πολύμορφη, πολυπολιτισμική και χωρίς αποκλεισμούς πόλη, κάνοντάς τη πιο ελκυστική, τόσο για τους πολίτες της όσο και για τους επισκέπτες,
προσπαθεί να αναδείξει τη δημιουργική και ελεύθερη έκφραση ως μέσο για την καταπολέμηση πολλών παθογενειών της κοινωνίας.
Διεθνής χαρακτήρας
Το 6ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, για πρώτη φορά, φέτος θα έχει και διεθνή χρώμα, καθώς σε αυτό θα συμμετάσχουν άτομα από διάφορες Ευρωπαϊκές και μη χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Λετονία, Λιθουανία, Τουρκία, Εσθονία, Ιταλία, Βραζιλία κ.α.)
Ιστορικό
Το Φεστιβάλ Δρόμου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 στην πλατεία Φραγκόλιμνας, σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και με την υποστήριξη των Ποδηλατών Καλαμάτας. Στη συνέχεια, ταξίδεψε στην Αγορά της Καλαμάτας, στο Πάρκο του ΟΣΕ, στην πλατεία Όθωνος, πέρασε ξανά από την πλατεία Φραγκόλιμνας και το Καλοκαίρι του 2012, επιστρέφει στο Πάρκο του ΟΣΕ πιο δυναμικά από ποτέ.
Τα "Αδιακρίτως" του Ηλία Γιαννόπουλου στο Θάρρος
Φωτιά στα σκουπίδια, αποπνικτική ατμόσφαιρα στους Γαργαλιάνους…
Τι, ακριβώς, συμβαίνει (ξανά) στον παράνομο σκουπιδότοπο των Γαργαλιάνων, ειλικρινά δε γνωρίζω. Αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι, όπως μου είπαν φίλοι αναγνώστες από την περιοχή, τα σκουπίδια πήραν πάλι φωτιά, ο σκουπιδότοπος ξανακαίγεται από προχθές και η πόλη των Γαργαλιάνων, όπως και η γύρω περιοχή, είναι τίγκα στον καπνό και τις διοξίνες…
Εφιάλτης, ντάλα καλοκαίρι, και αναρωτιέμαι αν .........
υπάρχει κάποιος αρμόδιος και υπεύθυνος να επέμβει και να παρέμβει πριν οι φωτιές οδηγήσουν σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις…
Μαγική μουσική βραδιά προχθές με τους «Παραβάτες» στα Φιλιατρά
Μαγική μουσική βραδιά χάρισαν στον κόσμο οι «Παραβάτες», προχθές, στην πλατεία Φιλιατρών!
Ο Γιάννης Καυκάς και οι συνεργάτες του στο νεανικό μουσικό συγκρότημα, με τραγούδια λαϊκά και ρεμπέτικα, έδωσαν επί σκηνής τον καλύτερό τους εαυτό και έκαναν τον κόσμο να ξεφύγει από τα προβλήματα της καθημερινότητας, να χαμογελάσει, να σιγοτραγουδήσει, να χαρεί! Οι «Παραβάτες» προσέφεραν στο κοινό τους τη μουσική τους και μαζί πέρασαν ξεχωριστά και όμορφα τη βραδιά! Ανανέωσαν, δε, το ραντεβού τους για τον Αύγουστο, στη δεύτερη συναυλία του φετινού καλοκαιριού, που θα είναι αφιερωμένη στο φίλο τους και μέλος του συγκροτήματος, Μπάμπη Σουρέτη, που πρόωρα και άδικα έφυγε από τη ζωή, αλλά δεν τον ξεχνούν!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΦΙΛΙΑΤΡΑ NEWS: Για ρεπορτάζ από την συναυλία και Video κλικ εδώ
Στο Δημαρχείο απογευματιάτικα ο δήμαρχος Τριφυλίας
Ώρα 7.19 το απόγευμα, ανήμερα της ονομαστικής μου εορτής, χτυπά το τηλέφωνό μου, βλέπω αριθμό σταθερού τηλεφώνου (αυτά με το 3 και όχι το 0 μετά τον αυτόματο κλήσης) και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, για να μου δώσει τις ευχές του. Απόγευμα Παρασκευής και ο δήμαρχος ήταν στο γραφείο του, ναι! Γάμο είχε, σύσκεψη είχε, υποθέσεις του Δήμου μελετούσε, δεν τον ρώτησα. Πάντως, μου έκανε εντύπωση! Δεν ήταν, βέβαια, η πρώτη φορά που ο δήμαρχος ήταν απόγευμα στο Δημαρχείο στην Κυπαρισσία, ακόμη και μέχρι το βράδυ κάθεται, αλλά καλοκαιριάτικα και απόγευμα Παρασκευής, χρονιάρα μέρα, ε, μου έκανε εντύπωση!
Ηλίας Γιαννόπουλος
Τι, ακριβώς, συμβαίνει (ξανά) στον παράνομο σκουπιδότοπο των Γαργαλιάνων, ειλικρινά δε γνωρίζω. Αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι, όπως μου είπαν φίλοι αναγνώστες από την περιοχή, τα σκουπίδια πήραν πάλι φωτιά, ο σκουπιδότοπος ξανακαίγεται από προχθές και η πόλη των Γαργαλιάνων, όπως και η γύρω περιοχή, είναι τίγκα στον καπνό και τις διοξίνες…
Εφιάλτης, ντάλα καλοκαίρι, και αναρωτιέμαι αν .........
υπάρχει κάποιος αρμόδιος και υπεύθυνος να επέμβει και να παρέμβει πριν οι φωτιές οδηγήσουν σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις…
Μαγική μουσική βραδιά προχθές με τους «Παραβάτες» στα Φιλιατρά
Μαγική μουσική βραδιά χάρισαν στον κόσμο οι «Παραβάτες», προχθές, στην πλατεία Φιλιατρών!
Ο Γιάννης Καυκάς και οι συνεργάτες του στο νεανικό μουσικό συγκρότημα, με τραγούδια λαϊκά και ρεμπέτικα, έδωσαν επί σκηνής τον καλύτερό τους εαυτό και έκαναν τον κόσμο να ξεφύγει από τα προβλήματα της καθημερινότητας, να χαμογελάσει, να σιγοτραγουδήσει, να χαρεί! Οι «Παραβάτες» προσέφεραν στο κοινό τους τη μουσική τους και μαζί πέρασαν ξεχωριστά και όμορφα τη βραδιά! Ανανέωσαν, δε, το ραντεβού τους για τον Αύγουστο, στη δεύτερη συναυλία του φετινού καλοκαιριού, που θα είναι αφιερωμένη στο φίλο τους και μέλος του συγκροτήματος, Μπάμπη Σουρέτη, που πρόωρα και άδικα έφυγε από τη ζωή, αλλά δεν τον ξεχνούν!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΦΙΛΙΑΤΡΑ NEWS: Για ρεπορτάζ από την συναυλία και Video κλικ εδώ
Στο Δημαρχείο απογευματιάτικα ο δήμαρχος Τριφυλίας
Ώρα 7.19 το απόγευμα, ανήμερα της ονομαστικής μου εορτής, χτυπά το τηλέφωνό μου, βλέπω αριθμό σταθερού τηλεφώνου (αυτά με το 3 και όχι το 0 μετά τον αυτόματο κλήσης) και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, για να μου δώσει τις ευχές του. Απόγευμα Παρασκευής και ο δήμαρχος ήταν στο γραφείο του, ναι! Γάμο είχε, σύσκεψη είχε, υποθέσεις του Δήμου μελετούσε, δεν τον ρώτησα. Πάντως, μου έκανε εντύπωση! Δεν ήταν, βέβαια, η πρώτη φορά που ο δήμαρχος ήταν απόγευμα στο Δημαρχείο στην Κυπαρισσία, ακόμη και μέχρι το βράδυ κάθεται, αλλά καλοκαιριάτικα και απόγευμα Παρασκευής, χρονιάρα μέρα, ε, μου έκανε εντύπωση!
Ηλίας Γιαννόπουλος
Tριφυλία. Μέτρια η κίνηση στην αγορά παρά τις μεγάλες εκπτώσεις...
Μέτρια ήταν η κίνηση, τις προηγούμενες μέρες, στην αγορά της Τριφυλίας παρά τις μεγάλες εκπτώσεις που προσφέρουν οι επαγγελματίες σε όλα τα είδη και προϊόντα τους.
Η πρώτη εβδομάδα των θερινών εκπτώσεων δεν έστειλε θετικά και αισιόδοξα μηνύματα για τη συνέχεια και οι έμποροι ελπίζουν και εύχονται, όσο περνούν οι μέρες, να αυξηθεί, έστω και λίγο, η κίνηση των καταστημάτων τους, για να μπορέσουν υποτυπωδώς να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και να βγάλουν, τουλάχιστον, τα λειτουργικά τους έξοδα, που διαρκώς αυξάνουν.
Κόσμος στην Τριφυλία υπάρχει αρκετός, ωστόσο δεν έχει την οικονομική δυνατότητα και σίγουρα την άνεση που είχε προηγούμενα χρόνια για να κάνει αγορές στις θερινές εκπτώσεις. Έτσι, περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα και αναγκαία.
Οι εκπτώσεις, ανάλογα και με το είδος, ξεκινούν από ...........
30% και σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν το 60, μπορεί και 70%, όμως- ελλείψει χρημάτων- ο κόσμος δεν ψωνίζει. Θέλει, αλλά, δυστυχώς, όπως είναι η οικονομική κατάσταση και πραγματικότητα στις μέρες μας, δεν μπορεί!
Εμείς μιλήσαμε με επαγγελματίες στην Τριφυλία και σας μεταφέρουμε τον υποτονικό παλμό της πρώτης εβδομάδας των εκπτώσεων στην περιοχή, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις τους:
Νίκος Φάμπας, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών: «Εκείνο που βλέπω την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων είναι ότι ο κόσμος δε ρωτάει και πολλά πράγματα, απλά θέλει να βρει ένα φτηνό είδος, ό,τι έχει ο καθένας. Σπάνια θα πει αν αυτό είναι με έκπτωση ή όχι ή τι έκπτωση. Θέλει κάτι που να είναι φτηνό, όσο πιο φτηνό. Δεν τον εντυπωσιάζει τον κόσμο, πια, η λέξη “έκπτωση” και το ποσοστό της. Έχει αλλάξει το πράγμα με την οικονομική κατάσταση και πρέπει να το αλλάξουμε κι εμείς οι επαγγελματίες. Αντί για έκπτωση να λέμε “εδώ πουλάμε φθηνά!”. Υπάρχει μια σχετική κίνηση, καμία σχέση με άλλες χρονιές, από τους εν Αθήναις Φιλιατρινούς που έχουν κατέβει για διακοπές, όπως και από τους κατοίκους εδώ πέρα, αλλά μετρημένη και περιορισμένη. Παίρνουν ακριβώς εκείνα τα απαραίτητα που ζητούν και, όπως είπα, έχει αλλάξει η λέξη “έκπτωση”. Πλέον, ζητούν φθηνά, όσο πιο φθηνά!».
Φώτης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων: «Η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων από άποψη κίνησης στα εμπορικά καταστήματα ήταν αρκετά υποτονική. Διαπιστώνουμε καθημερινά πως η έλλειψη μετρητών στα νοικοκυριά, λόγω της υψηλής φορολόγησης αλλά και των μειώσεων μισθών και συντάξεων, έχει ελαττώσει την αγοραστική δύναμη των συμπολιτών μας, οι οποίοι πολλές φορές δυσκολεύονται ή αδυνατούν να αποκτήσουν ακόμα και τα αγαθά πρώτης ανάγκης. Ωστόσο, οι εμπορικές επιχειρήσεις στην πόλη μας παρέχουν μεγάλη ποικιλία αγαθών για όλα τα πορτοφόλια, που καλύπτουν όλα τα γούστα και τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Ελπίζουμε δε, πως οι εκπτώσεις, τελικά, θα δώσουν ένα κίνητρο στον κόσμο να προτιμήσει και να ψωνίσει ελληνικών εταιρειών προϊόντα στις πιο συμφέρουσες τιμές».
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας: «Την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων δεν είχαμε στην αγορά την αναμενόμενη κίνηση. Ο κόσμος περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή στα είδη διατροφής και υγιεινής. Αν θα του μείνει κάτι, θα ψάξει, θα το σκεφτεί και θα μπει να ρωτήσει, αν το χρειάζεται πράγματι. Οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 30 μέχρι και 50, 60%. Πάντα, γίνονταν εκπτώσεις, με την έννοια της καλύτερης χαμηλής τιμής. Ο κόσμος βλέπει, συγκρίνει, κρίνει, κοιτάζει και σε άλλες πόλεις, υπάρχει και αυτή, ας την πούμε, η αστυφιλία στις αγορές, αλλά η Κυπαρισσία δεν υστερεί σε τίποτα από άλλες μεγάλες πόλεις. Ο κόσμος πρέπει να το ψάξει καλύτερα αυτό που θέλει και να προτιμά την τοπική αγορά, αλλιώς θα ερημώσει η περιφέρεια και θα γίνουμε “Φαρ Ουέστ”».
Ανδρέας Παπακυριακόπουλος, ενδύματα – υποδήματα: «Οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 30 με 50% στα πιο πολλά καταστήματα, αλλά η πρώτη εβδομάδα δεν έχει καμία σχέση με την περυσινή χρονιά. Ο κόσμος δεν μπαίνει καν να ρωτήσει, απλά κοιτάζει τις βιτρίνες και γενικά δεν ενδιαφέρεται για ρούχα και παπούτσια, αφού κοιτάζει να καλύψει άλλες υποχρεώσεις, που είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Περιμένουμε όσο περνούν οι μέρες και θα αυξηθεί ο πληθυσμός, λόγω των διακοπών, ελπίζω, αλλά βλέπω πως δε θα κλείσει καλά η σεζόν και ο χειμώνας που έρχεται, για την ένδυση και την υπόδηση, φοβάμαι, θα είναι μαύρος».
Σπύρος Χηνόπουλος, ενδύματα: «Σε σχέση με πέρυσι, η κίνηση είναι περίπου η ίδια. Κυρίως λόγω του καλοκαιριού βλέπω μια σχετική αύξηση στο κατάστημα αυτή την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων. Θα δούμε. Ο κόσμος είναι πολύ σφιγμένος, ξέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και που αντιμετωπίζει η αγορά. Οι εκπτώσεις είναι γύρω στο 50%, απ’ ό,τι βλέπω και στα άλλα μαγαζιά. Όπου βλέπει το αγοραστικό κοινό πολύ μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων, να είναι επιφυλακτικό, γιατί δεν ξέρεις τι είναι αυτό που αγοράζεις».
Δημήτρης Αβδάλας (βιβλιοπωλείο-χαρτικά-παιχνίδια): «Η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων δεν πήγε καθόλου καλά στην αγορά και γι’ αυτό υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Πιστεύω ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έφυγε για αγορές στις μεγαλύτερες πόλεις, όπου θεωρούσαν πως θα έβρισκαν πολύ μεγαλύτερες προσφορές. Επίσης, αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν χρήματα. Ο κόσμος ψάχνει πάρα πολύ, παίρνει μόνο τα απαραίτητα και περιορίζεται σε αυτά. Οι εκπτώσεις, στο δικό μας χώρο, κυμαίνονται σε πολύ μεγάλα ποσοστά. Μπορεί να βρεις βιβλίο με πάνω από 50%, ακόμη και 70%, αφού και οι εταιρείες κάνουν πολύ μεγάλες προσφορές. Το ίδιο και στα χαρτικά και στα παιχνίδια, έχουμε πολύ μεγάλες προσφορές με πολύ καλές τιμές. Από εδώ και πέρα, θεωρώ, οι τιμές θα πέφτουν συνέχεια. Ελπίζω κάτι να γίνει».
Κώστας Ασημακόπουλος, υποδήματα: «Πολύ λίγα πράγματα αυτή τη βδομάδα. Κόσμος περνάει, ρωτάει, αλλά το σκέφτεται πάρα πολύ, διότι δεν κυκλοφορούν χρήματα πολλά. Και αυτοί που έχουν είναι φοβισμένοι. Οι εκπτώσεις κυμαίνονται στο 40% και 50%. Άμα έχουμε περιθώριο, μπορεί να κάνουμε παραπάνω, να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Ελπίζουμε, όμως, κάτι να γίνει τώρα το καλοκαίρι καλύτερα».
Δέσποινα Ασημακοπούλου, ενδύματα: «Οι εκπτώσεις είναι κάτι με το οποίο έχει κουραστεί πάρα πολύ ο κόσμος, γιατί συνεχώς στα ρούχα και τα παπούτσια υπάρχουν προσφορές και καλές τιμές, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Εγώ είμαι ένα κατάστημα που δεν κάνω εκπτώσεις! Έχω πάρα πολύ καλές τιμές, έχω ελληνικά προϊόντα και δεν έχω κρίση, γιατί την κρίση την έχουν αυτοί που τη δημιούργησαν και τη σέρνουν για να κερδίσουν σε βάρος των εργαζομένων και των ανθρώπων. Έχω ένα λαϊκό μαγαζί, που έχω καλή ποιότητα και πάρα πολύ καλές τιμές!».
Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος
Η πρώτη εβδομάδα των θερινών εκπτώσεων δεν έστειλε θετικά και αισιόδοξα μηνύματα για τη συνέχεια και οι έμποροι ελπίζουν και εύχονται, όσο περνούν οι μέρες, να αυξηθεί, έστω και λίγο, η κίνηση των καταστημάτων τους, για να μπορέσουν υποτυπωδώς να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και να βγάλουν, τουλάχιστον, τα λειτουργικά τους έξοδα, που διαρκώς αυξάνουν.
Κόσμος στην Τριφυλία υπάρχει αρκετός, ωστόσο δεν έχει την οικονομική δυνατότητα και σίγουρα την άνεση που είχε προηγούμενα χρόνια για να κάνει αγορές στις θερινές εκπτώσεις. Έτσι, περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα και αναγκαία.
Οι εκπτώσεις, ανάλογα και με το είδος, ξεκινούν από ...........
30% και σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν το 60, μπορεί και 70%, όμως- ελλείψει χρημάτων- ο κόσμος δεν ψωνίζει. Θέλει, αλλά, δυστυχώς, όπως είναι η οικονομική κατάσταση και πραγματικότητα στις μέρες μας, δεν μπορεί!
Εμείς μιλήσαμε με επαγγελματίες στην Τριφυλία και σας μεταφέρουμε τον υποτονικό παλμό της πρώτης εβδομάδας των εκπτώσεων στην περιοχή, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις τους:
Νίκος Φάμπας, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών: «Εκείνο που βλέπω την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων είναι ότι ο κόσμος δε ρωτάει και πολλά πράγματα, απλά θέλει να βρει ένα φτηνό είδος, ό,τι έχει ο καθένας. Σπάνια θα πει αν αυτό είναι με έκπτωση ή όχι ή τι έκπτωση. Θέλει κάτι που να είναι φτηνό, όσο πιο φτηνό. Δεν τον εντυπωσιάζει τον κόσμο, πια, η λέξη “έκπτωση” και το ποσοστό της. Έχει αλλάξει το πράγμα με την οικονομική κατάσταση και πρέπει να το αλλάξουμε κι εμείς οι επαγγελματίες. Αντί για έκπτωση να λέμε “εδώ πουλάμε φθηνά!”. Υπάρχει μια σχετική κίνηση, καμία σχέση με άλλες χρονιές, από τους εν Αθήναις Φιλιατρινούς που έχουν κατέβει για διακοπές, όπως και από τους κατοίκους εδώ πέρα, αλλά μετρημένη και περιορισμένη. Παίρνουν ακριβώς εκείνα τα απαραίτητα που ζητούν και, όπως είπα, έχει αλλάξει η λέξη “έκπτωση”. Πλέον, ζητούν φθηνά, όσο πιο φθηνά!».
Φώτης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων: «Η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων από άποψη κίνησης στα εμπορικά καταστήματα ήταν αρκετά υποτονική. Διαπιστώνουμε καθημερινά πως η έλλειψη μετρητών στα νοικοκυριά, λόγω της υψηλής φορολόγησης αλλά και των μειώσεων μισθών και συντάξεων, έχει ελαττώσει την αγοραστική δύναμη των συμπολιτών μας, οι οποίοι πολλές φορές δυσκολεύονται ή αδυνατούν να αποκτήσουν ακόμα και τα αγαθά πρώτης ανάγκης. Ωστόσο, οι εμπορικές επιχειρήσεις στην πόλη μας παρέχουν μεγάλη ποικιλία αγαθών για όλα τα πορτοφόλια, που καλύπτουν όλα τα γούστα και τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Ελπίζουμε δε, πως οι εκπτώσεις, τελικά, θα δώσουν ένα κίνητρο στον κόσμο να προτιμήσει και να ψωνίσει ελληνικών εταιρειών προϊόντα στις πιο συμφέρουσες τιμές».
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας: «Την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων δεν είχαμε στην αγορά την αναμενόμενη κίνηση. Ο κόσμος περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή στα είδη διατροφής και υγιεινής. Αν θα του μείνει κάτι, θα ψάξει, θα το σκεφτεί και θα μπει να ρωτήσει, αν το χρειάζεται πράγματι. Οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 30 μέχρι και 50, 60%. Πάντα, γίνονταν εκπτώσεις, με την έννοια της καλύτερης χαμηλής τιμής. Ο κόσμος βλέπει, συγκρίνει, κρίνει, κοιτάζει και σε άλλες πόλεις, υπάρχει και αυτή, ας την πούμε, η αστυφιλία στις αγορές, αλλά η Κυπαρισσία δεν υστερεί σε τίποτα από άλλες μεγάλες πόλεις. Ο κόσμος πρέπει να το ψάξει καλύτερα αυτό που θέλει και να προτιμά την τοπική αγορά, αλλιώς θα ερημώσει η περιφέρεια και θα γίνουμε “Φαρ Ουέστ”».
Ανδρέας Παπακυριακόπουλος, ενδύματα – υποδήματα: «Οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 30 με 50% στα πιο πολλά καταστήματα, αλλά η πρώτη εβδομάδα δεν έχει καμία σχέση με την περυσινή χρονιά. Ο κόσμος δεν μπαίνει καν να ρωτήσει, απλά κοιτάζει τις βιτρίνες και γενικά δεν ενδιαφέρεται για ρούχα και παπούτσια, αφού κοιτάζει να καλύψει άλλες υποχρεώσεις, που είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Περιμένουμε όσο περνούν οι μέρες και θα αυξηθεί ο πληθυσμός, λόγω των διακοπών, ελπίζω, αλλά βλέπω πως δε θα κλείσει καλά η σεζόν και ο χειμώνας που έρχεται, για την ένδυση και την υπόδηση, φοβάμαι, θα είναι μαύρος».
Σπύρος Χηνόπουλος, ενδύματα: «Σε σχέση με πέρυσι, η κίνηση είναι περίπου η ίδια. Κυρίως λόγω του καλοκαιριού βλέπω μια σχετική αύξηση στο κατάστημα αυτή την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων. Θα δούμε. Ο κόσμος είναι πολύ σφιγμένος, ξέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και που αντιμετωπίζει η αγορά. Οι εκπτώσεις είναι γύρω στο 50%, απ’ ό,τι βλέπω και στα άλλα μαγαζιά. Όπου βλέπει το αγοραστικό κοινό πολύ μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων, να είναι επιφυλακτικό, γιατί δεν ξέρεις τι είναι αυτό που αγοράζεις».
Δημήτρης Αβδάλας (βιβλιοπωλείο-χαρτικά-παιχνίδια): «Η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων δεν πήγε καθόλου καλά στην αγορά και γι’ αυτό υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Πιστεύω ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έφυγε για αγορές στις μεγαλύτερες πόλεις, όπου θεωρούσαν πως θα έβρισκαν πολύ μεγαλύτερες προσφορές. Επίσης, αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν χρήματα. Ο κόσμος ψάχνει πάρα πολύ, παίρνει μόνο τα απαραίτητα και περιορίζεται σε αυτά. Οι εκπτώσεις, στο δικό μας χώρο, κυμαίνονται σε πολύ μεγάλα ποσοστά. Μπορεί να βρεις βιβλίο με πάνω από 50%, ακόμη και 70%, αφού και οι εταιρείες κάνουν πολύ μεγάλες προσφορές. Το ίδιο και στα χαρτικά και στα παιχνίδια, έχουμε πολύ μεγάλες προσφορές με πολύ καλές τιμές. Από εδώ και πέρα, θεωρώ, οι τιμές θα πέφτουν συνέχεια. Ελπίζω κάτι να γίνει».
Κώστας Ασημακόπουλος, υποδήματα: «Πολύ λίγα πράγματα αυτή τη βδομάδα. Κόσμος περνάει, ρωτάει, αλλά το σκέφτεται πάρα πολύ, διότι δεν κυκλοφορούν χρήματα πολλά. Και αυτοί που έχουν είναι φοβισμένοι. Οι εκπτώσεις κυμαίνονται στο 40% και 50%. Άμα έχουμε περιθώριο, μπορεί να κάνουμε παραπάνω, να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Ελπίζουμε, όμως, κάτι να γίνει τώρα το καλοκαίρι καλύτερα».
Δέσποινα Ασημακοπούλου, ενδύματα: «Οι εκπτώσεις είναι κάτι με το οποίο έχει κουραστεί πάρα πολύ ο κόσμος, γιατί συνεχώς στα ρούχα και τα παπούτσια υπάρχουν προσφορές και καλές τιμές, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Εγώ είμαι ένα κατάστημα που δεν κάνω εκπτώσεις! Έχω πάρα πολύ καλές τιμές, έχω ελληνικά προϊόντα και δεν έχω κρίση, γιατί την κρίση την έχουν αυτοί που τη δημιούργησαν και τη σέρνουν για να κερδίσουν σε βάρος των εργαζομένων και των ανθρώπων. Έχω ένα λαϊκό μαγαζί, που έχω καλή ποιότητα και πάρα πολύ καλές τιμές!».
Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος
Θουρία-Αλλαγή. Στην κυκλοφορία από αύριο το πρωί
Από τις 9.00 αύριο το πρωί θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, από τον ανισόπεδο κόμβο Κυπαρισσίας / Τσακώνας (Χ.Θ. 210+600) έως και τον ανισόπεδο κόμβο Θουρίας (Χ.Θ. 232+000), σύμφωνα με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας ταξίαρχου Βασ. Γεωργακόπουλου.
Η απόφαση καθορίζει και προσωρινά όρια ...........
ταχύτητας, σύμφωνα με τα οποία, όχημα που ξεκινά από τον ανισόπεδο κόμβο της Κυπαρισσίας – Τσακώνας θα κινείται με ταχύτητα έως 100 χλμ./ώρα έως το σκεπαστό τμήμα του αυτοκινητόδρομου (cut & cover) στα Τσουκαλέικα. Μέσα στο cut & cover θα κινείται με ταχύτητα έως 80 χλμ./ώρα.
Με την έξοδό του από εκεί θα μπορεί να κινείται με έως 100 χλμ./ώρα, για να μειώσει στα 80 πλησιάζοντας το μετωπικό σταθμό διοδίων και στα 60 χλμ./ώρα στα διόδια. Με το που περνά τα διόδια θα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 100 χλμ./ώρα έως τον ανισόπεδο κόμβο της Θουρίας.
Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και για όσους εισέρχονται από τον κόμβο της Θουρίας στον κόμβο Κυπαρισσίας – Τσακώνας.
Στα υπόλοιπα τμήματα
Στα υπόλοιπα τμήματα ισχύουν τα εξής όρια ταχύτητας:
Α.Κ. Κυπαρισσίας/Τσακώνας (κόμβος 16):
-Κλάδος εισόδου αυτοκινητόδρομου από συνδετήρια οδό της ΕΟ Καλού Νερού – Τσακώνας, στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα, με όριο ταχύτητας 40 χλμ./ώρα
-Κλάδος εξόδου αυτοκινητόδρομου προς συνδετήρια οδό της ΕΟ Καλού Νερού – Τσακώνας, στην κατεύθυνση προς Αθήνα, με όριο 30 χλμ./ώρα
-Συνδετήρια οδός από αυτοκινητόδρομο προς ΕΟ Καλού Νερού - Τσακώνας, με όριο 50 χλμ./ώρα
-Συνδετήρια οδός από ΕΟ Καλού Νερού – Τσακώνας προς αυτοκινητόδρομο, με όριο 50 χλμ./ώρα
-Κλάδος εισόδου από ΠΕΟ Τρίπολης-Καλαμάτας προς συνδετήρια οδό της ΕΟ προς Καλό Νερό – Τσακώνα με όριο 40 χλμ./ώρα
-Κλάδος εξόδου από συνδετήρια οδό της ΕΟ Καλού Νερού - Τσακώνας προς ΠΕΟ
Τρίπολης – Καλαμάτας, με όριο 30 χλμ./ώρα
-Κλάδος εισόδου από ΠΕΟ Τρίπολης Καλαμάτας προς αυτοκινητόδρομο με όριο 30 χλμ./ώρα
-Κλάδος εξόδου από αυτοκινητόδρομο προς ΠΕΟ Καλαμάτας – Τρίπολης με όριο 40 χλμ./ώρα
-Τμήμα ΠΕΟ Τρίπολης-Καλαμάτας στην περιοχή του Α.Κ. Τσακώνας- Κυπαρισσίας, και στις δύο κατευθύνσεις, με όριο 50 χλμ./ώρα
Α.Κ. Αρφαρών (κόμβος 17):
-Κλάδος εξόδου/πλευρικός σταθμός διοδίων στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα, με όριο ταχύτητας 40 χλμ./ώρα
-Κλάδος εισόδου στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα, με όριο 40 χλμ./ώρα
-Κλάδος εξόδου στην κατεύθυνση προς Αθήνα, με όριο 40 χλμ./ώρα
-Κλάδος εισόδου/πλευρικός σταθμός διοδίων στην κατεύθυνση προς Αθήνα, με όριο 40 χλμ./ώρα
-Τμήμα ΠΕΟ Τρίπολης – Καλαμάτας στην περιοχή του Α.Κ. Αρφαρών, και στις δύο κατευθύνσεις, με όριο ταχύτητας 50 χλμ./ώρα
Α.Κ. Θουρίας (κόμβος 18):
-Κλάδος εισόδου στην κατεύθυνση προς Αθήνα, με όριο ταχύτητας 40 χλμ./ώρα
-Κλάδος εξόδου στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα, με όριο 40 χλμ./ώρα
-Συνδετήρια οδός Σπερχογείας και στις δύο κατευθύνσεις με όριο 50 χλμ./ώρα
-Τμήμα ΠΕΟ Τρίπολης-Καλαμάτας στην περιοχή του ισόπεδου κόμβου Σπερχογείας και στις δύο κατευθύνσεις, με όριο 50 χλμ./ώρα
Ανάγκες συντήρησης
Όπως επίσης αναφέρεται, από τη λειτουργία και τις ανάγκες τακτικής επιθεώρησης και συντήρησης του δρόμου υπάρχει το ενδεχόμενο να απαιτηθεί ολιγόλεπτη διακοπή κυκλοφορίας σε κλάδους ή/και τοπικές οδούς των ανισόπεδων κόμβων. Οι διακοπές αυτές δε θα ξεπερνούν κάθε φορά τα πέντε λεπτά. Οι ρυθμίσεις μπορεί να λαμβάνουν χώρα καθ’ όλο το 24ωρο, όλων των ημερών, με εξαίρεση τις ημέρες των εορτών για τα τμήματα:
Ανισόπεδος Κόμβος Κυπαρισσίας/Τσακώνας
-Κλάδοι εισόδου και εξόδου
-Κλάδοι εισόδου και εξόδου σύνδεσης ΠΕΟ Τρίπολης – Καλαμάτας με συνδετήρια
οδό προς ΕΟ Καλού Νερού - Τσακώνας
-Συνδετήρια οδός προς ΕΟ Καλού Νερού - Τσακώνας
-ΠΕΟ Τρίπολης Καλαμάτας
Ανισόπεδος Κόμβος Αρφαρών
-Κλάδοι εισόδου και εξόδου
-ΠΕΟ Τρίπολης – Καλαμάτας
Ανισόπεδος Κόμβος Θουρίας
-Κλάδοι εισόδου και εξόδου
-Συνδετήρια οδός Σπερχογείας
-ΠΕΟ Τρίπολης - Καλαμάτας
Οι πιθανές αυτές ρυθμίσεις αφορούν στην περίοδο έως 31 Δεκεμβρίου 2012.
Για λόγους τακτικής αλλά και έκτακτης συντήρησης του αυτοκινητόδρομου, απαιτείται η εφαρμογή των κάτωθι προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων:
Από χ.θ. 210,6 και έως χ.θ. 232,0:
-Τοπικός αποκλεισμός της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) καθ’ όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου και των κλάδων των ανισόπεδων κόμβων και καθ’ όλο το 24ωρο.
-Εναλλάξ τοπικός αποκλεισμός μίας λωρίδας (είτε της αριστερής μόνο είτε της δεξιάς μόνο) κυκλοφορίας (σε συνδυασμό με τη ΛΕΑ) καθ’ όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου και των κλάδων των ανισόπεδων κόμβων, ως ακολούθως:
Για το ρεύμα προς Καλαμάτα την τυπική περίοδο καθ’ όλο το 24ωρο με εξαίρεση την Παρασκευή από τις 16.00 και έως τις 23.00, ενώ για την περίοδο των εορτών οι εργασίες θα εκτελούνται καθ’ όλο το 24ωρο, με εξαίρεση τις ημέρες και ώρες εξόδου.
Για το ρεύμα προς Αθήνα την τυπική περίοδο καθ’ όλο το 24ωρο με εξαίρεση την
Κυριακή από τις 12.00 έως τις 23.00, ενώ για την περίοδο των εορτών, οι εργασίες θα
εκτελούνται καθ’ όλο το 24ωρο, με εξαίρεση τις ημέρες και ώρες επιστροφής
Θάρρος
Η απόφαση καθορίζει και προσωρινά όρια ...........
ταχύτητας, σύμφωνα με τα οποία, όχημα που ξεκινά από τον ανισόπεδο κόμβο της Κυπαρισσίας – Τσακώνας θα κινείται με ταχύτητα έως 100 χλμ./ώρα έως το σκεπαστό τμήμα του αυτοκινητόδρομου (cut & cover) στα Τσουκαλέικα. Μέσα στο cut & cover θα κινείται με ταχύτητα έως 80 χλμ./ώρα.
Με την έξοδό του από εκεί θα μπορεί να κινείται με έως 100 χλμ./ώρα, για να μειώσει στα 80 πλησιάζοντας το μετωπικό σταθμό διοδίων και στα 60 χλμ./ώρα στα διόδια. Με το που περνά τα διόδια θα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 100 χλμ./ώρα έως τον ανισόπεδο κόμβο της Θουρίας.
Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και για όσους εισέρχονται από τον κόμβο της Θουρίας στον κόμβο Κυπαρισσίας – Τσακώνας.
Στα υπόλοιπα τμήματα
Στα υπόλοιπα τμήματα ισχύουν τα εξής όρια ταχύτητας:
Α.Κ. Κυπαρισσίας/Τσακώνας (κόμβος 16):
-Κλάδος εισόδου αυτοκινητόδρομου από συνδετήρια οδό της ΕΟ Καλού Νερού – Τσακώνας, στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα, με όριο ταχύτητας 40 χλμ./ώρα
-Κλάδος εξόδου αυτοκινητόδρομου προς συνδετήρια οδό της ΕΟ Καλού Νερού – Τσακώνας, στην κατεύθυνση προς Αθήνα, με όριο 30 χλμ./ώρα
-Συνδετήρια οδός από αυτοκινητόδρομο προς ΕΟ Καλού Νερού - Τσακώνας, με όριο 50 χλμ./ώρα
-Συνδετήρια οδός από ΕΟ Καλού Νερού – Τσακώνας προς αυτοκινητόδρομο, με όριο 50 χλμ./ώρα
-Κλάδος εισόδου από ΠΕΟ Τρίπολης-Καλαμάτας προς συνδετήρια οδό της ΕΟ προς Καλό Νερό – Τσακώνα με όριο 40 χλμ./ώρα
-Κλάδος εξόδου από συνδετήρια οδό της ΕΟ Καλού Νερού - Τσακώνας προς ΠΕΟ
Τρίπολης – Καλαμάτας, με όριο 30 χλμ./ώρα
-Κλάδος εισόδου από ΠΕΟ Τρίπολης Καλαμάτας προς αυτοκινητόδρομο με όριο 30 χλμ./ώρα
-Κλάδος εξόδου από αυτοκινητόδρομο προς ΠΕΟ Καλαμάτας – Τρίπολης με όριο 40 χλμ./ώρα
-Τμήμα ΠΕΟ Τρίπολης-Καλαμάτας στην περιοχή του Α.Κ. Τσακώνας- Κυπαρισσίας, και στις δύο κατευθύνσεις, με όριο 50 χλμ./ώρα
Α.Κ. Αρφαρών (κόμβος 17):
-Κλάδος εξόδου/πλευρικός σταθμός διοδίων στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα, με όριο ταχύτητας 40 χλμ./ώρα
-Κλάδος εισόδου στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα, με όριο 40 χλμ./ώρα
-Κλάδος εξόδου στην κατεύθυνση προς Αθήνα, με όριο 40 χλμ./ώρα
-Κλάδος εισόδου/πλευρικός σταθμός διοδίων στην κατεύθυνση προς Αθήνα, με όριο 40 χλμ./ώρα
-Τμήμα ΠΕΟ Τρίπολης – Καλαμάτας στην περιοχή του Α.Κ. Αρφαρών, και στις δύο κατευθύνσεις, με όριο ταχύτητας 50 χλμ./ώρα
Α.Κ. Θουρίας (κόμβος 18):
-Κλάδος εισόδου στην κατεύθυνση προς Αθήνα, με όριο ταχύτητας 40 χλμ./ώρα
-Κλάδος εξόδου στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα, με όριο 40 χλμ./ώρα
-Συνδετήρια οδός Σπερχογείας και στις δύο κατευθύνσεις με όριο 50 χλμ./ώρα
-Τμήμα ΠΕΟ Τρίπολης-Καλαμάτας στην περιοχή του ισόπεδου κόμβου Σπερχογείας και στις δύο κατευθύνσεις, με όριο 50 χλμ./ώρα
Ανάγκες συντήρησης
Όπως επίσης αναφέρεται, από τη λειτουργία και τις ανάγκες τακτικής επιθεώρησης και συντήρησης του δρόμου υπάρχει το ενδεχόμενο να απαιτηθεί ολιγόλεπτη διακοπή κυκλοφορίας σε κλάδους ή/και τοπικές οδούς των ανισόπεδων κόμβων. Οι διακοπές αυτές δε θα ξεπερνούν κάθε φορά τα πέντε λεπτά. Οι ρυθμίσεις μπορεί να λαμβάνουν χώρα καθ’ όλο το 24ωρο, όλων των ημερών, με εξαίρεση τις ημέρες των εορτών για τα τμήματα:
Ανισόπεδος Κόμβος Κυπαρισσίας/Τσακώνας
-Κλάδοι εισόδου και εξόδου
-Κλάδοι εισόδου και εξόδου σύνδεσης ΠΕΟ Τρίπολης – Καλαμάτας με συνδετήρια
οδό προς ΕΟ Καλού Νερού - Τσακώνας
-Συνδετήρια οδός προς ΕΟ Καλού Νερού - Τσακώνας
-ΠΕΟ Τρίπολης Καλαμάτας
Ανισόπεδος Κόμβος Αρφαρών
-Κλάδοι εισόδου και εξόδου
-ΠΕΟ Τρίπολης – Καλαμάτας
Ανισόπεδος Κόμβος Θουρίας
-Κλάδοι εισόδου και εξόδου
-Συνδετήρια οδός Σπερχογείας
-ΠΕΟ Τρίπολης - Καλαμάτας
Οι πιθανές αυτές ρυθμίσεις αφορούν στην περίοδο έως 31 Δεκεμβρίου 2012.
Για λόγους τακτικής αλλά και έκτακτης συντήρησης του αυτοκινητόδρομου, απαιτείται η εφαρμογή των κάτωθι προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων:
Από χ.θ. 210,6 και έως χ.θ. 232,0:
-Τοπικός αποκλεισμός της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) καθ’ όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου και των κλάδων των ανισόπεδων κόμβων και καθ’ όλο το 24ωρο.
-Εναλλάξ τοπικός αποκλεισμός μίας λωρίδας (είτε της αριστερής μόνο είτε της δεξιάς μόνο) κυκλοφορίας (σε συνδυασμό με τη ΛΕΑ) καθ’ όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου και των κλάδων των ανισόπεδων κόμβων, ως ακολούθως:
Για το ρεύμα προς Καλαμάτα την τυπική περίοδο καθ’ όλο το 24ωρο με εξαίρεση την Παρασκευή από τις 16.00 και έως τις 23.00, ενώ για την περίοδο των εορτών οι εργασίες θα εκτελούνται καθ’ όλο το 24ωρο, με εξαίρεση τις ημέρες και ώρες εξόδου.
Για το ρεύμα προς Αθήνα την τυπική περίοδο καθ’ όλο το 24ωρο με εξαίρεση την
Κυριακή από τις 12.00 έως τις 23.00, ενώ για την περίοδο των εορτών, οι εργασίες θα
εκτελούνται καθ’ όλο το 24ωρο, με εξαίρεση τις ημέρες και ώρες επιστροφής
Θάρρος
O Βασίλης Σπυρόπουλος από τα Φιλιατρά. Αντίσταση στην πώληση της ΑΤΕ, συνεργατισμός και δημοκρατία στο Συνεταιρισμό
Κάλεσμα αντίστασης, στους αγρότες, για την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, απευθύνει μέσα από το «Θ» ο αγρότης και μέλος της ΠΑΣΥ, Βασίλης Σπυρόπουλος, από τα Φιλιατρά, τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη για συνεργατισμό και δημοκρατία στο, νέο, Συνεταιρισμό!
Μαχητής της ζωής και ακούραστος εργάτης της τριφυλιακής γης, ο Βασίλη Σπυρόπουλος, ξεκίνησε τη συζήτηση που είχαμε με ένα δίστιχο του Κώστα του Βάρναλη, «αυτού του μεγάλου Έλληνα ποιητή και ταυτόχρονα και μεγάλου κομμουνιστή», όπως είπε χαρακτηριστικά: «Κι αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς».
Και συνέχισε αναφέροντας: «Σήμερα, ο λάκκος που έχει ..........
πέσει τούτη η πατρίδα και, κατά συνέπεια, οι Έλληνες, είναι βαθύς, αλλά ταυτόχρονα το δυστύχημα είναι ότι η ελληνική κοινωνία είναι σε μια φάση αδράνειας. Σήμερα, με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 68% των Ελλήνων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, τα χρήματα που παίρνουν, δηλαδή, δεν τους φτάνουν ούτε να έχουν τα απαραίτητα. Οι άστεγοι σε Αθήνα και Πειραιά φτάνουν τις 25 χιλιάδες (από τις 25 χιλιάδες μόνο οι 3 χιλιάδες είναι αλλοδαποί, οι υπόλοιποι είναι Έλληνες πατριώτες), η ανεργία καλπάζει, ένας στους δύο είναι άνεργος, οι προοπτικές είναι αρνητικότατες. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική κοινωνία είναι σε μία φάση αδράνειας. Τώρα που μεσολαβούν και τα μπάνια του λαού, η αδράνεια θα παραταθεί, το φθινόπωρο έρχεται, η αχλάδα έχει πίσω την ουρά και τότε κάτι θα προκύψει, εύχομαι να προκύψει κάτι το θετικό».
Για την πώληση της ΑΤΕ, σημείωσε: «Η ΑΤΕ δημιουργήθηκε το 1929, ως μη κερδοσκοπική τράπεζα, με στόχο την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου και, κατά συνέπεια, την αύξηση της παραγωγής, την αύξηση του εθνικού προϊόντος και ταυτόχρονα την αύξηση της απασχόλησης, γιατί όταν υπάρχει μία θέση στον πρωτογενή τομέα, υπάρχουν άλλες τρεις στους υπόλοιπους τομείς (μεταποίηση, εμπορία, μεταφορές κ.τ.λ.). Κατά συνέπεια, όταν ο αγροτικός τομέας συρρικνώνεται, μειώνεται και η απασχόληση. Σήμερα έχουμε ανάγκη από απασχόληση. Παρ’ όλα αυτά, η ΑΤΕ πωλείται. Και πωλείται σε μία τράπεζα πάρα πολύ μικρή, όπως είναι η Τράπεζα Πειραιώς, με την οποία δεν έχω και τίποτα. Πωλείται σε μία τράπεζα η οποία χρωστά στην ΑΤΕ και μέσα από την αγορά αυτή θα καλύψει το χρέος της που πρέπει να πληρώσει και θα πάρει και όλη την τράπεζα. Ταυτόχρονα, θα “βάλει χέρι” και στη ΔΕΗ, γιατί η ΔΕΗ έχει δανειστεί από την ΑΤΕ ένα τεράστιο ποσό, που αγγίζει τα 150 εκατομμύρια ευρώ και, μάλιστα, με το επαχθές επιτόκιο του 11,9%.
Λοιπόν, το να πωληθεί μία τράπεζα στην οποία είναι υποθηκευμένο το 80% των ελληνικών περιουσιών, από τις οποίες το 40% είναι στην κόκκινη γραμμή, δηλαδή αγροτικές μικρομεσαίες μονάδες οι οποίες δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όχι γιατί οι αγρότες είναι τεμπέληδες, όχι γιατί οι αγρότες είναι αντιπαραγωγικοί, αλλά γιατί το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη, οι τιμές παραγωγού των προϊόντων είναι πολύ χαμηλά, όλο αυτό το εκρηκτικό μείγμα, αν συνδυαστεί και με την πώληση της ΑΤΕ, σημαίνει τι; Σημαίνει ότι ο νέος ιδιοκτήτης, ο ιδιώτης, θα κάνει αυτό που πρέπει και ζητά το κέρδος. Θα πουλήσει τις περιουσίες εκείνων των αγροτών που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ταυτόχρονα, από το υπόλοιπο 40% που είναι πάνω από την κόκκινη γραμμή, το 20% είναι στο μεταίχμιο, δηλαδή αγροτικά νοικοκυριά τα οποία μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με το ζόρι ή και αργοπορημένα. Ε, και αυτά τα νοικοκυριά, με έναν ιδιώτη, θα βγαίνουν σε πλειστηριασμούς. Αυτό (σ.σ. η πώληση της ΑΤΕ) μπορεί να χαρακτηριστεί, ανετότατα, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα!
[…] Όλα αυτά, όμως, δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα από τον αγροτικό κόσμο. Ο αγροτικός κόσμος κάτι πρέπει να κάνει. Κι αν δεν μπορεί από μόνος του, πρέπει να συνεργαστεί με υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες. Το ζήτημα της ΑΤΕ δεν αφορά μόνο στους αγρότες, αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Πιστεύω κι ελπίζω οι συνάδελφοι εδώ στα Φιλιατρά, που υπάρχει ένα αγροτικός σύλλογος, οι συνάδελφοι στους Γαργαλιάνους, να ξεκινήσουν κάποιες γενικές συνελεύσεις, να πληροφορηθεί ο κόσμος τι γίνεται, να πει ο κόσμος την άποψή του, μήπως και οργανωθεί κάποια μορφή αντίστασης. Όχι για να φέρει την ανατροπή, αλλά για να ρίξει το σπόρο της αντίστασης και της ανατροπής που θα προκύψει αύριο!
Γιατί αύριο θα προκύψει ανατροπή, γιατί τούτη η πατρίδα δεν μπορεί να ζήσει ελεύθερη και να ’ναι, ταυτόχρονα, πουλημένη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση άλλο. Για να υπάρξουν ανατροπές, όμως, πρέπει να υπάρξει ένα υγιές συνδικαλιστικό κίνημα. Για να υπάρξει υγιές συνδικαλιστικό κίνημα, χρειάζεται πολιτική συνειδητοποίηση και στην πορεία ας προκύψει και ταξική συνειδητοποίηση! Η ταξική συνειδητοποίηση είναι το πρέπον!».
Απηύθυνε, δε, κάλεσμα στους αγρότες, λέγοντας: «Φίλοι αγρότες, συνάδελφοι αγρότες, δεν μπορούμε με συστημικές λογικές να λύσουμε τα προβλήματά μας. Οι συστημικές λογικές δε μας πάνε μακριά. Απεναντίας, μας βάζουν μέσα στη φάκα κι εκεί εγκλωβιζόμαστε. Συνάδελφοι αγρότες, πέρα από πολιτικές, πέρα από θέσεις, πρέπει να δημιουργήσουμε αντιστάσεις στο ζήτημα της ΑΤΕ. Εάν δεν το κάνουμε, το μέλλον για εμάς είναι αβέβαιο. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Ας ξεκινήσουμε!».
Αναφερθείς και στο, νέο, Συνεταιρισμό, είπε: «Το συνεταιριστικό κίνημα είναι η μοναδική κοιτίδα αντίστασης. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας δώσει βιωσιμότητα και, κατά συνέπεια, παραμονή στο χωριό και τη δυνατότητα να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες.
Ο μόνος δρόμος σωτηρίας είναι η ανάπτυξη ενός συνεταιριστικού κινήματος, το οποίο μπορεί να σταθεί πέρα από νόμους, δε χρειάζονται νόμοι για να υπάρξουν Συνεταιρισμοί, απλώς χρειάζεται να καλλιεργηθεί ο συνεργατισμός! Εάν δεν καλλιεργηθεί ο συνεργατισμός και βαδίζουμε σε ατομοκεντρικούς δρόμους, δεν έχουμε μέλλον. Οπότε, ας προβληματιστούμε για την ανασύσταση του υπάρχοντος Συνεταιρισμού. […] Βέβαια και πάλι μπαίνει πολιτικό ζήτημα και είναι ζήτημα μεγεθών. Σε μία ανοιχτή οικονομία, ένα μικρό οικονομικό μέγεθος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με ένα μεγάλο οικονομικό μέγεθος. Ας κάνουμε, όμως, εμείς το Συνεταιρισμό μας, ας μπούμε μέσα στο Συνεταιρισμό όλοι, ένα Συνεταιρισμό που θα διοικείται με πλήρη δημοκρατία. Ένας άνθρωπος, μία μερίδα, μία ψήφος! Όχι ο μεγαλοαγρότης να ’χει πέντε μερίδες και, κατά συνέπεια, πέντε ψήφους. Δημοκρατικά. Και τότε κάτι θα προκύψει.
Βέβαια, οι Συνεταιρισμοί άρχισαν να ακμάζουν, όταν άκμαζαν και οι σοσιαλιστικές ιδέες. Συνεργατισμός σημαίνει σοσιαλισμός! Σήμερα οι σοσιαλιστικές ιδέες, οι ιδέες σοσιαλισμού – κομμουνισμού είναι προς τα κάτω. Το σύστημα έπαιξε καλά το ρόλο του, είναι ευφυέστατο, έχει κάνει αποικία στα μυαλά μας, μας ελέγχει σε μεγάλο ποσοστό, είμαστε προβλέψιμοι, έχει διευρύνει τον ατομοκεντρισμό και, κατά συνέπεια, τον κοινωνικό ζαμανφουτισμό και ο συνεργατισμός πάει περίπατο».
Κλείνοντας απευθύνθηκε ξανά στους αγρότες: «Συνάδελφοι, πρέπει να γίνει κάτι και πάνω στο Συνεταιρισμό, αλλά με άλλες λογικές, με άλλες θέσεις, που να έχουν ως σημείο αναφοράς το συνεργατισμό!».
Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος
Μαχητής της ζωής και ακούραστος εργάτης της τριφυλιακής γης, ο Βασίλη Σπυρόπουλος, ξεκίνησε τη συζήτηση που είχαμε με ένα δίστιχο του Κώστα του Βάρναλη, «αυτού του μεγάλου Έλληνα ποιητή και ταυτόχρονα και μεγάλου κομμουνιστή», όπως είπε χαρακτηριστικά: «Κι αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς».
Και συνέχισε αναφέροντας: «Σήμερα, ο λάκκος που έχει ..........
πέσει τούτη η πατρίδα και, κατά συνέπεια, οι Έλληνες, είναι βαθύς, αλλά ταυτόχρονα το δυστύχημα είναι ότι η ελληνική κοινωνία είναι σε μια φάση αδράνειας. Σήμερα, με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 68% των Ελλήνων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, τα χρήματα που παίρνουν, δηλαδή, δεν τους φτάνουν ούτε να έχουν τα απαραίτητα. Οι άστεγοι σε Αθήνα και Πειραιά φτάνουν τις 25 χιλιάδες (από τις 25 χιλιάδες μόνο οι 3 χιλιάδες είναι αλλοδαποί, οι υπόλοιποι είναι Έλληνες πατριώτες), η ανεργία καλπάζει, ένας στους δύο είναι άνεργος, οι προοπτικές είναι αρνητικότατες. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική κοινωνία είναι σε μία φάση αδράνειας. Τώρα που μεσολαβούν και τα μπάνια του λαού, η αδράνεια θα παραταθεί, το φθινόπωρο έρχεται, η αχλάδα έχει πίσω την ουρά και τότε κάτι θα προκύψει, εύχομαι να προκύψει κάτι το θετικό».
Για την πώληση της ΑΤΕ, σημείωσε: «Η ΑΤΕ δημιουργήθηκε το 1929, ως μη κερδοσκοπική τράπεζα, με στόχο την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου και, κατά συνέπεια, την αύξηση της παραγωγής, την αύξηση του εθνικού προϊόντος και ταυτόχρονα την αύξηση της απασχόλησης, γιατί όταν υπάρχει μία θέση στον πρωτογενή τομέα, υπάρχουν άλλες τρεις στους υπόλοιπους τομείς (μεταποίηση, εμπορία, μεταφορές κ.τ.λ.). Κατά συνέπεια, όταν ο αγροτικός τομέας συρρικνώνεται, μειώνεται και η απασχόληση. Σήμερα έχουμε ανάγκη από απασχόληση. Παρ’ όλα αυτά, η ΑΤΕ πωλείται. Και πωλείται σε μία τράπεζα πάρα πολύ μικρή, όπως είναι η Τράπεζα Πειραιώς, με την οποία δεν έχω και τίποτα. Πωλείται σε μία τράπεζα η οποία χρωστά στην ΑΤΕ και μέσα από την αγορά αυτή θα καλύψει το χρέος της που πρέπει να πληρώσει και θα πάρει και όλη την τράπεζα. Ταυτόχρονα, θα “βάλει χέρι” και στη ΔΕΗ, γιατί η ΔΕΗ έχει δανειστεί από την ΑΤΕ ένα τεράστιο ποσό, που αγγίζει τα 150 εκατομμύρια ευρώ και, μάλιστα, με το επαχθές επιτόκιο του 11,9%.
Λοιπόν, το να πωληθεί μία τράπεζα στην οποία είναι υποθηκευμένο το 80% των ελληνικών περιουσιών, από τις οποίες το 40% είναι στην κόκκινη γραμμή, δηλαδή αγροτικές μικρομεσαίες μονάδες οι οποίες δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όχι γιατί οι αγρότες είναι τεμπέληδες, όχι γιατί οι αγρότες είναι αντιπαραγωγικοί, αλλά γιατί το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη, οι τιμές παραγωγού των προϊόντων είναι πολύ χαμηλά, όλο αυτό το εκρηκτικό μείγμα, αν συνδυαστεί και με την πώληση της ΑΤΕ, σημαίνει τι; Σημαίνει ότι ο νέος ιδιοκτήτης, ο ιδιώτης, θα κάνει αυτό που πρέπει και ζητά το κέρδος. Θα πουλήσει τις περιουσίες εκείνων των αγροτών που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ταυτόχρονα, από το υπόλοιπο 40% που είναι πάνω από την κόκκινη γραμμή, το 20% είναι στο μεταίχμιο, δηλαδή αγροτικά νοικοκυριά τα οποία μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με το ζόρι ή και αργοπορημένα. Ε, και αυτά τα νοικοκυριά, με έναν ιδιώτη, θα βγαίνουν σε πλειστηριασμούς. Αυτό (σ.σ. η πώληση της ΑΤΕ) μπορεί να χαρακτηριστεί, ανετότατα, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα!
[…] Όλα αυτά, όμως, δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα από τον αγροτικό κόσμο. Ο αγροτικός κόσμος κάτι πρέπει να κάνει. Κι αν δεν μπορεί από μόνος του, πρέπει να συνεργαστεί με υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες. Το ζήτημα της ΑΤΕ δεν αφορά μόνο στους αγρότες, αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Πιστεύω κι ελπίζω οι συνάδελφοι εδώ στα Φιλιατρά, που υπάρχει ένα αγροτικός σύλλογος, οι συνάδελφοι στους Γαργαλιάνους, να ξεκινήσουν κάποιες γενικές συνελεύσεις, να πληροφορηθεί ο κόσμος τι γίνεται, να πει ο κόσμος την άποψή του, μήπως και οργανωθεί κάποια μορφή αντίστασης. Όχι για να φέρει την ανατροπή, αλλά για να ρίξει το σπόρο της αντίστασης και της ανατροπής που θα προκύψει αύριο!
Γιατί αύριο θα προκύψει ανατροπή, γιατί τούτη η πατρίδα δεν μπορεί να ζήσει ελεύθερη και να ’ναι, ταυτόχρονα, πουλημένη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση άλλο. Για να υπάρξουν ανατροπές, όμως, πρέπει να υπάρξει ένα υγιές συνδικαλιστικό κίνημα. Για να υπάρξει υγιές συνδικαλιστικό κίνημα, χρειάζεται πολιτική συνειδητοποίηση και στην πορεία ας προκύψει και ταξική συνειδητοποίηση! Η ταξική συνειδητοποίηση είναι το πρέπον!».
Απηύθυνε, δε, κάλεσμα στους αγρότες, λέγοντας: «Φίλοι αγρότες, συνάδελφοι αγρότες, δεν μπορούμε με συστημικές λογικές να λύσουμε τα προβλήματά μας. Οι συστημικές λογικές δε μας πάνε μακριά. Απεναντίας, μας βάζουν μέσα στη φάκα κι εκεί εγκλωβιζόμαστε. Συνάδελφοι αγρότες, πέρα από πολιτικές, πέρα από θέσεις, πρέπει να δημιουργήσουμε αντιστάσεις στο ζήτημα της ΑΤΕ. Εάν δεν το κάνουμε, το μέλλον για εμάς είναι αβέβαιο. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Ας ξεκινήσουμε!».
Αναφερθείς και στο, νέο, Συνεταιρισμό, είπε: «Το συνεταιριστικό κίνημα είναι η μοναδική κοιτίδα αντίστασης. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας δώσει βιωσιμότητα και, κατά συνέπεια, παραμονή στο χωριό και τη δυνατότητα να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες.
Ο μόνος δρόμος σωτηρίας είναι η ανάπτυξη ενός συνεταιριστικού κινήματος, το οποίο μπορεί να σταθεί πέρα από νόμους, δε χρειάζονται νόμοι για να υπάρξουν Συνεταιρισμοί, απλώς χρειάζεται να καλλιεργηθεί ο συνεργατισμός! Εάν δεν καλλιεργηθεί ο συνεργατισμός και βαδίζουμε σε ατομοκεντρικούς δρόμους, δεν έχουμε μέλλον. Οπότε, ας προβληματιστούμε για την ανασύσταση του υπάρχοντος Συνεταιρισμού. […] Βέβαια και πάλι μπαίνει πολιτικό ζήτημα και είναι ζήτημα μεγεθών. Σε μία ανοιχτή οικονομία, ένα μικρό οικονομικό μέγεθος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με ένα μεγάλο οικονομικό μέγεθος. Ας κάνουμε, όμως, εμείς το Συνεταιρισμό μας, ας μπούμε μέσα στο Συνεταιρισμό όλοι, ένα Συνεταιρισμό που θα διοικείται με πλήρη δημοκρατία. Ένας άνθρωπος, μία μερίδα, μία ψήφος! Όχι ο μεγαλοαγρότης να ’χει πέντε μερίδες και, κατά συνέπεια, πέντε ψήφους. Δημοκρατικά. Και τότε κάτι θα προκύψει.
Βέβαια, οι Συνεταιρισμοί άρχισαν να ακμάζουν, όταν άκμαζαν και οι σοσιαλιστικές ιδέες. Συνεργατισμός σημαίνει σοσιαλισμός! Σήμερα οι σοσιαλιστικές ιδέες, οι ιδέες σοσιαλισμού – κομμουνισμού είναι προς τα κάτω. Το σύστημα έπαιξε καλά το ρόλο του, είναι ευφυέστατο, έχει κάνει αποικία στα μυαλά μας, μας ελέγχει σε μεγάλο ποσοστό, είμαστε προβλέψιμοι, έχει διευρύνει τον ατομοκεντρισμό και, κατά συνέπεια, τον κοινωνικό ζαμανφουτισμό και ο συνεργατισμός πάει περίπατο».
Κλείνοντας απευθύνθηκε ξανά στους αγρότες: «Συνάδελφοι, πρέπει να γίνει κάτι και πάνω στο Συνεταιρισμό, αλλά με άλλες λογικές, με άλλες θέσεις, που να έχουν ως σημείο αναφοράς το συνεργατισμό!».
Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος
Πυροβόλησαν αδέσποτο σκυλί. Τραυματισμένο κυκλοφορούσε στην πλατεία.
Το σκυλί που βλέπετε στην φωτογραφία είναι ένα γλυκύτατο σκυλάκι που κυκλοφορούσε στην πλατεία των Φιλιατρών.
Ενα σκυλί με πολύ ήρεμο χαρακτήρα, άκακο τελείως που τα "φιλόζωα" αφεντικά του εφόσον πλέον το βαρέθηκαν το κυνήγησαν από το σπίτι τους.
Όπως βλέπετε, το σκυλί αρκετά αδύνατο, δεν κάνει κακό σε κανέναν. Απεναντίας μάλιστα που κάποιος "φιλόζωος" συμπολίτης μας τρομάρα του το πυροβόλησε.
Ενα πραγματικά γλυκύτατο σκυλί με πολύ .........
καλό και ήρεμο χαρακτήρα γυρνούσε για δύο μέρες στην πλατεία με το πόδι σε άθλια κατάσταση μέχρι που το πήραν είδηση κάποιοι πραγματικοί φιλόζωοι (και όχι μόνο στο όνομα) και το φροντίζουν.
Το πήγαν στην κτηνίατρο για να το βοηθήσει και εκείνος έκανε ότι πραγματικά μπορούσε για να βγάλει τα σκάγια. Και μάλιστα με μεγάλη προσπάθεια.
Υπάρχει το ενδεχόμενο το σκυλί να πάθει τοξίκωση από τον μολύβδο που έχουν τα σκάγια και αυτό είναι δύσκολος θάνατος.
Το Φιλιατρά News κατάφερε να εξασφαλίσει φωτογραφίες του σκυλιού το οποίο όπως δείχνει και η φωτογραφία είναι αξιαγάπητο.
Οι υπόλοιπες είναι στο κτηνιατρείο.
Τελικά πόσο πολιτισμένους συμπολίτες έχουμε;
Σας θυμίζουμε το νεκρό σκυλί στην πλατεία μετά από φόλα.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Ενα σκυλί με πολύ ήρεμο χαρακτήρα, άκακο τελείως που τα "φιλόζωα" αφεντικά του εφόσον πλέον το βαρέθηκαν το κυνήγησαν από το σπίτι τους.
Όπως βλέπετε, το σκυλί αρκετά αδύνατο, δεν κάνει κακό σε κανέναν. Απεναντίας μάλιστα που κάποιος "φιλόζωος" συμπολίτης μας τρομάρα του το πυροβόλησε.
Ενα πραγματικά γλυκύτατο σκυλί με πολύ .........
καλό και ήρεμο χαρακτήρα γυρνούσε για δύο μέρες στην πλατεία με το πόδι σε άθλια κατάσταση μέχρι που το πήραν είδηση κάποιοι πραγματικοί φιλόζωοι (και όχι μόνο στο όνομα) και το φροντίζουν.
Το πήγαν στην κτηνίατρο για να το βοηθήσει και εκείνος έκανε ότι πραγματικά μπορούσε για να βγάλει τα σκάγια. Και μάλιστα με μεγάλη προσπάθεια.
Υπάρχει το ενδεχόμενο το σκυλί να πάθει τοξίκωση από τον μολύβδο που έχουν τα σκάγια και αυτό είναι δύσκολος θάνατος.
Το Φιλιατρά News κατάφερε να εξασφαλίσει φωτογραφίες του σκυλιού το οποίο όπως δείχνει και η φωτογραφία είναι αξιαγάπητο.
Οι υπόλοιπες είναι στο κτηνιατρείο.
Τελικά πόσο πολιτισμένους συμπολίτες έχουμε;
Σας θυμίζουμε το νεκρό σκυλί στην πλατεία μετά από φόλα.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Έκτακτη σύσκεψη στην Καλαμάτα για τα κουνούπια στην Γιάλοβα.
Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιείτε σήμερα Κυριακή 22 Ιουλίου από τις 11:00 π.μ στα γραφεία της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης, παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Κωνσταντίνας Νικολάκου και Παναγιώτη Αλευρά, με θέμα «Αξιολόγηση Ενεργειών και Δράσεων για την αντιμετώπιση των Κουνουπιών στην περιοχή της Γιάλοβας».
Όταν θα υπάρχουν νεότερα θα σας ενημερώσουμε
Όταν θα υπάρχουν νεότερα θα σας ενημερώσουμε
Μεσσηνιακές εφημερίδες της 22ας Ιουλίου 2012
Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Διαβάστε στο Θάρρος
Αγώνας επιβίωσης και αγωνία για το μέλλον
Κάνουν όλο και περισσότερες περικοπές για να τα βγάλουν πέρα, ενώ........
δυσκολεύονται να πληρώσουν βασικές υποχρεώσεις τους, στις οποίες μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν συνεπέστατοι.
Άνθρωποι οι οποίοι μίλησαν στο «Θ» μας περιγράφουν τη σκληρή οικονομική - και όχι μόνο - πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αγωνία τους για το μέλλον:
«Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Τι να πούμε; Να δώσουν οι αρχηγοί λεφτά. Τα προβλήματα είναι τα χρήματα. Αυτοί παίρνουν χρήματα, ο λαός παίρνει χρήματα; Να έρθουν πες τους οι αρχηγοί να κουβεντιάσουνε με μένα, όχι με εκείνους που πάνε και κουβεντιάζουνε. Να δούμε, με 300 ευρώ περνάς εσύ που είσαι αρχηγός; Πώς θα περάσω; Φαγητό; Ρεύμα; Νερό; Νοίκι; Περνάμε πολύ στερημένα»…
«Δε χρωστούσα ποτέ στη ζωή μου. 35 χρόνια εδώ στη δουλειά, πάντα ήμουν στην ώρα μου. Αναγκάστηκα τώρα και χρωστάω δύο δίμηνα και δεν μπορώ να πληρώσω. Και δεν προσφέρω τίποτα εγώ στο σπίτι»…
Διαβάστε στο Θάρρος
Αγώνας επιβίωσης και αγωνία για το μέλλον
Κάνουν όλο και περισσότερες περικοπές για να τα βγάλουν πέρα, ενώ........
δυσκολεύονται να πληρώσουν βασικές υποχρεώσεις τους, στις οποίες μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν συνεπέστατοι.
Άνθρωποι οι οποίοι μίλησαν στο «Θ» μας περιγράφουν τη σκληρή οικονομική - και όχι μόνο - πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αγωνία τους για το μέλλον:
«Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Τι να πούμε; Να δώσουν οι αρχηγοί λεφτά. Τα προβλήματα είναι τα χρήματα. Αυτοί παίρνουν χρήματα, ο λαός παίρνει χρήματα; Να έρθουν πες τους οι αρχηγοί να κουβεντιάσουνε με μένα, όχι με εκείνους που πάνε και κουβεντιάζουνε. Να δούμε, με 300 ευρώ περνάς εσύ που είσαι αρχηγός; Πώς θα περάσω; Φαγητό; Ρεύμα; Νερό; Νοίκι; Περνάμε πολύ στερημένα»…
«Δε χρωστούσα ποτέ στη ζωή μου. 35 χρόνια εδώ στη δουλειά, πάντα ήμουν στην ώρα μου. Αναγκάστηκα τώρα και χρωστάω δύο δίμηνα και δεν μπορώ να πληρώσω. Και δεν προσφέρω τίποτα εγώ στο σπίτι»…
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)