Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Κατέφθασαν στα Φιλιατρά οι πρώτοι εκδρομείς του τριημέρου

Κατέφθασαν σήμερα το απόγευμα στα Φιλιατρά οι πρώτοι εκδρομείς για το τριημέρο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που πήραμε από τους εκδρομείς, η κίνηση στους δρόμους ήταν αυξημένη ενώ δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα στον Εθνικό Δρόμο Κορίνθου - Τριπόλεως - Μεγαλόπολης - Τσακώνας.
Με όσους μιλήσαμε εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι θα περάσουν εξαιρετικά τις Απόκριες μιας και πέρσι ή όλη διοργάνωση ήταν εξαιρετική και διασκέδασαν πολύ.
"Είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από την ζούγκλα της Αθήνας και να βρεθούμε κοντά στα Φιλιατρά που αγαπάμε και τα συγγενικά μας πρόσωπα" μας είπε χαρακτηριστικά η Κα Μαρία συνοδευόμενη από το σύζυγο της Κο Ντίνο.
Ο κος Ντίνος δεν μας έκρυψε ότι κατασκεύασε τον δικό του χαρταετό σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαμε γράψει στο Φιλιατρά News.
"Είμαι άνθρωπος του διαδικτύου και όταν είδα στο Φιλιατρά Νews που ........

το παρακολουθώ διαρκώς το πως μπορούμε να φτιάξουμε αετό, είπα του γιού μου να δοκιμάσουμε.
Φτιάξαμε ένα πολύ ωραίο αετό, τον δοκιμάσαμε σε μέρος μακρυά από καλώδια της ΔΕΗ και πετάει εξαιρετικά."
Αυτόν λοιπόν τον αετό θα τον πετάξουμε στον Αγρίλη την Καθαρά Δευτέρα. Ελπίζουμε μόνο να έχει καλό καιρό.

Ανάλογα σχόλια είχαμε και με άλλους εκδρομείς που συναντήσαμε στην απογευματινή μας βόλτα στα Φιλιατρά.

Εμείς να ευχηθούμε σε αυτούς που θα ξεκινήσουν αύριο Σάββατο για Φιλιατρά, να είναι προσεκτικοί, να μην τρέχουν και με το καλό να έρθουν στην πόλη μας.
Να διασκεδάσουν και να περάσουν όσο πιο όμορφα γίνεται.
Άλλωστε ο Δήμος Φιλιατρών έχει φροντίσει γι αυτό.

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΙΣΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

Σήμερα Παρασκευή 27-02-2009, εστάλη στην Νομαρχία Μεσσηνίας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έγγραφο σύμφωνα με το οποίο εγκρίνεται η μεταφορά πίστωσης ύψους 332.250 ευρώ για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής, μετά από αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας.

Δικαιούχοι της ανωτέρω ενίσχυσης, σύμφωνα με το άρθρο 90 του ν. 3746/2009 είναι: ...........

1. Όλα τα άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που λαμβάνουν το διατροφικό επίδομα και
2. Τα ανασφάλιστα και έμμεσα ασφαλισμένα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) που λαμβάνουν τα προνοιακά επιδόματα της αριθμ. 63731/21.5.2008 Κ.Υ.Α.(ΦΕΚ 931Β) των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύντομα, θα δοθεί νέα ανακοίνωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας για τον τρόπο πληρωμής των δικαιούχων.

ΕΡΑΝΗ: Κρατά μόνο την πρόκριση

Να ξεχάσουν το συντομότερο δυνατό το παιχνίδι κυπέλλου με το Φαραί θέλουν στην Εράνη, παρά την πρόκρισή τους στον τελικό της διοργάνωσης.
Η Φιλιατρινή ομάδα έκανε ένα από τα χειρότερά της φετινά παιχνίδια και το μόνο κέρδος της ήταν ότι πήρε το εισιτήριο για τον τελικό.
Άλλωστε η κατάκτηση του κυπέλλου ήταν εξ αρχής ένας από τους στόχους της Εράνης και η ομάδα θα προσπαθήσει να το κάνει πράξη στις 18 Μαρτίου.
Όμως η πρόκριση δεν μπορεί να κρύψει την άσχημη εμφάνιση στο χθεσινό παιχνίδι που λίγο έλειψε να στερήσει ακόμη και την πρόκριση.

Οι “πράσινοι“ δεν διανύουν σίγουρα την καλύτερή τους περίοδο και πρέπει να αφυπνιστούν σύντομα, μιας και στο πρωτάθλημα απέχουν μόλις 4 βαθμούς από την ζώνη του υποβιβασμού.

“Κάναμε ένα πολύ κακό παιχνίδι“

Ο τεχνικός της Εράνης Σταύρος Αντωνόπουλος δεν έμεινε φυσικά καθόλου .........

ικανοποιημένος από την προχθεσινή εμφάνιση και ήττα:
“Κάναμε ένα πολύ κακό παιχνίδι και το μόνο καλό είναι ότι, έστω κι έτσι, περάσαμε στον τελικό του κυπέλλου. Οσο πιο γρήγορα αφήσουμε πίσω αυτό το ματς τόσο το καλύτερο για μας“.

Διπλή προπόνηση αύριο

Πλέον όλοι στα Φιλιατρά έχουν ξεχάσει το ματς κυπέλλου και έχουν στρέψει την προσοχή τους στο πρωτάθλημα.
Η Εράνη έχει ρεπό αυτή την εβδομάδα και έτσι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη διακοπή και να πάει πανέτοιμη την ερχόμενη εβδομάδα στις Καμάρες για να αντιμετωπίσει τον Αχιλλέα.
Χθες έγινε κανονικά προπόνηση, όπως θα γίνει και σήμερα, ενώ αύριο το πρόγραμμα περιλαμβάνει διπλή προπόνηση (το απόγευμα θα δοθεί οικογενειακό δίτερμα με τη Νίκη Πλάτης).
Οι παίκτες θα ξεκουραστούν Κυριακή και Καθαρά Δευτέρα και θα επιστρέψουν στα... βάσανα την Τρίτη.

Ανεβάζει στροφές ο Παναγιωτακόπουλος

Ο Παναγιωτακόπουλος προπονείται πλέον σε πιο εντατικούς ρυθμούς και όλα δείχνουν πως θα είναι έτοιμος για το ματς στις Καμάρες, αυτό όμως δεν ισχύει για τον Βαρούχα που θα παραμείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για τουλάχιστον 10 ημέρες ακόμη.
Ο Ζώκος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα στο δικέφαλο, χωρίς όμως να είναι κάτι σοβαρό.

Πηγή: Ελευθερία

Εκτός οι Νέοι Αγρότες;

Ερώτηση του νομαρχιακού συμβούλου της Μείζονος Μειοψηφίας, Παναγιώτη Αλευρά, προς τον νομάρχη Μεσσηνίας με θέμα: «Εκτός μοριοδότησης μένουν οι Νέοι Αγρότες, για ένταξη στο πρόγραμμα “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”, στους πυρόπληκτους Νομούς».

Αναλυτικά στην ερώτησή του ο κ. Αλευράς αναφέρει: «Κύριε Νομάρχη, μετά από μεγάλη καθυστέρηση και αρκετές τροποποιήσεις ξεκίνησε επιτέλους το πρόγραμμα Νέων Αγροτών (Μέτρο 1.1.2 του Άξονα 1 του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-20013). Είναι γνωστό όμως ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό, δηλαδή ότι έχει συγκεκριμένες πιστώσεις για απεριόριστο αριθμό ενδιαφερομένων.
Γι' αυτό άλλωστε έχει βαθμολόγηση βάσει κριτηρίων και δημιουργία λίστας δικαιούχων, επιλαχόντων και απορριπτόμενων.
Παραδόξως όμως στα κριτήρια υπολογισμού της βαθμολογικής κατάταξης δεν .......

συμπεριλαμβάνονται μόρια για τους ενδιαφερόμενους στις πυρόπληκτες περιοχές. Επειδή η μοριοδότηση των Νέων Αγροτών αδικεί τις πυρόπληκτες περιοχές και θα δημιουργήσει ανισορροπία μεταξύ των Νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Επειδή ο Νομός Μεσσηνίας έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007. Ερωτάται ο κύριος Νομάρχης: Τι ενέργειες έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν, ώστε να αρθεί η αδικία και να ενταχθούν στα κριτήρια αξιολόγησης των Νέων Αγροτών μόρια για όσους προέρχονται από πυρόπληκτες περιοχές».

Πηγή: Θάρρος

«Όχι» Καραμπάτου στην ίδρυση Τουριστικού Επιμελητηρίου

Τον προβληματισμό και την ανησυχία του για την πρόθεση ίδρυσης «Τουριστικού Επιμελητηρίου» στην Αθήνα εξέφρασε με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γιώργος Καραμπάτος.

Ο κ. Καραμπάτος με αιχμηρό ύφος επισημαίνει πως μια τέτοια προοπτική θα αποτελούσε πλήγμα για τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας, αφού ευνοεί το συγκεντρωτικό σύστημα εξουσιών στην πρωτεύουσα, αποδομώντας τις αντίστοιχες Υπηρεσίες που λειτουργούν de facto στα Περιφερειακά Επιμελητήρια και απογυμνώνοντας τις προσπάθειες που καταβάλουν οι τοπικοί Φορείς των Επιμελητηρίων.

Ο κ. Καραμπάτος αναρωτιέται για τη χρησιμότητα ενός «Τουριστικού Επιμελητηρίου» στην Αθήνα, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων και στηλιτεύει τα κακώς κείμενα και τις «ηθελημένες πολιτικές», που απορρέουν από τέτοιες ενέργειες.
«Το ερώτημα που τίθεται είναι σε τι απ' όλα αυτά θα βοηθήσει περισσότερο το ...........

"Τουριστικό Επιμελητήριο" που σχεδιάζετε, εκτός εάν έχετε υποχρέωση σε μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών του Κέντρου, οι οποίοι για κάποιους λόγους άσχετους με το εθνικό συμφέρον επιθυμούν την δημιουργία ενός ακόμη Επιμελητηρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στην επιστολή του προασπίζεται τον θεσμικό ρόλο των Επιμελητηρίων και προτρέπει τον υπουργό να μη συνηγορήσει σε μια τέτοια ίδρυση, που ουσιαστικά απεκδύει των τουριστικών αρμοδιοτήτων των ήδη υπαρχόντων Περιφερειακών Επιμελητηρίων, οδηγώντας στην υποβάθμισή τους. Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει: «Με την επιστολή μας αυτή επιθυμούμε να σας εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία μας σχετικά με την προοπτική ίδρυσης ενός κεντρικού "Τουριστικού Επιμελητηρίου" στην Αθήνα. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο θα είναι ένα ακόμα πλήγμα της "αθηνοκεντρικής εξουσίας" προς την Περιφέρεια, γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πιο πάνω ενέργεια από τη στιγμή που δεν ωφελεί σε τίποτα τον μικρό εστιάτορα, τον τουριστικό πράκτορα, τον ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων δωματίων, που δραστηριοποιείται σε μια μικρή πόλη της ελληνικής Περιφέρειας;

Μέχρι σήμερα τα Επιμελητήρια και κυρίως τα Περιφερειακά βιώνοντας καθημερινά τα προβλήματα των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων συμμετέχουν σε κοινές ενέργειες τις οποίες τις περισσότερες φορές τις υποστηρίζουν και οικονομικά. Συγκεκριμένα οργανώνουν σεμινάρια, χρηματοδοτούν την συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων στις ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις, υποβάλλουν προτάσεις για άντληση πόρων από εθνικά και κοινοτικά προγράμματα, διαμορφώνουν θέσεις και προτάσεις στην εκάστοτε Κυβέρνηση - στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου - εκδίδουν τουριστικούς οδηγούς, υλοποιούν προωθητικές εφαρμογές στο Διαδίκτυο, οργανώνουν στρογγυλά τραπέζια στις πόλεις και τα χωριά της περιοχής ευθύνης τους με σπουδαίους ομιλητές σε θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος στον αγροτικό χώρο και ενθαρρύνουν τον κοινοτικό διάλογο κ.ά.

Για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες έχει δημιουργηθεί - σχεδόν σ' όλα τα Επιμελητήρια της χώρας - «τουριστικό τμήμα», στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του κλάδου. Το ερώτημα που τίθεται είναι σε τι απ' όλα αυτά θα βοηθήσει περισσότερο το «Τουριστικό Επιμελητήριο» που σχεδιάζετε, εκτός εάν έχετε υποχρέωση σε μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών του Κέντρου, οι οποίοι για κάποιους λόγους άσχετους με το εθνικό συμφέρον επιθυμούν τη δημιουργία ενός ακόμη Επιμελητηρίου. Κύριε Υπουργέ, γνωρίζοντας την ευαισθησία και την αγάπη σας για την Περιφέρεια θέλουμε να σας παρακαλέσουμε να μην προβείτε στην ίδρυση ενός ακόμη Επιμελητηρίου, αλλά να στηρίξετε τα ήδη υπάρχοντα, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μεγάλες υπηρεσίες στις πολύ μικρές επαρχιακές επιχειρήσεις, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα το μοναδικό εργαλείο που έχουν για να αντιμετωπίσουν τη σημερινή κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ε.Ε. των 27 χωρών και στην παγκόσμια αγορά. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο πρωτοφανούς χρηματοοικονομικής κρίσης και της προσπάθειας που κάνει η σημερινή Κυβέρνηση για μείωση της γραφειοκρατίας (ΓΕΜΗ) και τη μετατροπή των Επιμελητηρίων σε θεσμό "one stop shop".

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ένα από τα πρώτα που ιδρύθηκαν μετά την Απελευθέρωση του 1821, είναι έτοιμο να συζητήσει κάθε πρόταση ή ιδέα για να εξυπηρετήσει τα μέλη του και κατ' επέκταση τα γενικότερα συμφέροντα της ελληνικής Περιφέρειας, σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα δεχθούμε την υποβάθμισή μας, αποφασισμένοι, σε αυτή την περίπτωση, να σας παραδώσουμε τα κλειδιά ενός θεσμού που λειτουργεί ως σύμβουλος της Πολιτείας από το 1853. Στόχος μιας τέτοιας συμβολικής ενέργειας θα ήταν να προστατέψουμε την αποδεδειγμένη διαχρονική αξία και χρησιμότητα του θεσμού, δείχνοντας στα μέλη μας ότι ο εκφυλισμός δεν προήλθε από την ανικανότητα της αιρετής διοίκησής τους, αλλά από ηθελημένες πολιτικές το πολιτικό κόστος των οποίων θα πρέπει να χρεωθούν οι υπεύθυνοι αυτών των πράξεων». Κοινοποίηση της επιστολής έγινε επίσης στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γεώργιο Βλάχο, στον πρόεδρο ΚΕΕΕ, Γεώργιο Κασιμάτη, στον πρόεδρο ΞΕΕ, Μάκη Φωκά, στον πρόεδρο ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρη Ασημακόπουλο και στα Επιμελητήρια Ελλάδας.

Πηγή: Επικαιρότητα

Καραμπάτος για Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό Γαργαλιάνων

Σε επιστολή που απέστειλε προς το δήμαρχο Γαργαλιάνων Σταύρο Καλοφωλιά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος παραθέτει πλαίσιο θέσεων του Επιμελητηρίου για το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό των πόλεων της Μεσσηνίας. Με την επιστολή του αυτή, την οποία κοινοποιεί στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και σε άλλους παραλήπτες, ο κ. Καραμπάτος απαντά σε επιστολή του κ. Καλοφωλιά.

Η επιστολή Καραμπάτου έχει ως εξής:
«Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σε απάντηση του παραπάνω σχετικού προσεγγίζει με μεγάλη προσοχή το θέμα του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού των πόλεων της Μεσσηνίας επειδή μέσω αυτού του αναπτυξιακού εργαλείου μπαίνουν οι κανόνες ανάπτυξης, τουλάχιστον για .........

τα επόμενα 20 χρόνια, γεγονός που μας υποχρεώνει να σας καταθέσουμε το πλαίσιο των θέσεών μας, που στόχο έχουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

1.0 Γενικά
Η διαδικασία του σχεδιασμού (ΓΠΣ) στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας εικόνας του τόπου, διαμορφωμένης στη βάση μιας στρατηγικής τοπικού και ίσως και υπερτοπικού χαρακτήρα με στόχο την ικανοποίηση, αφ’ ενός, των κατοίκων και των τοπικών επιχειρήσεων και, αφ’ ετέρου, των προσδοκιών των επισκεπτών και των επενδυτών.
Η μοναδικότητα κάθε πόλης (μικρής ή μεγάλης) οφείλεται στη χωροταξική της διευθέτηση, στην ιδιαιτερότητα της μορφής και της λειτουργίας των χώρων της, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο οι αστικοί χώροι συναντούν την ατομική και συλλογική εμπειρία. Με άλλα λόγια, η σύμπτωση χώρου, πολιτισμού και ιδιαιτεροτήτων είναι αυτή που σφυρηλατεί τις ατομικές αστικές ταυτότητες και δημιουργεί ζωντανούς ρυθμούς στη ζωή μιας πόλης.
Κεντρικό ρόλο εδώ παίζουν οι στρατηγικές παρεμβάσεις στην αισθητική και την αρχιτεκτονική του αστικού σχεδιασμού, οι οποίες, μέσα από επίσημες και ανεπίσημες διαδικασίες, συμβάλλουν στη δημιουργία των αστικών πολιτισμών και ταυτόχρονα διαμορφώνουν την ιδιαίτερη εικόνα της πόλης.
Η εμφάνιση της πόλης, τα θέλγητρα που έχει και προσφέρει σε επισκέπτες και κατοίκους είναι τα κύρια γνωρίσματα που τη διαφοροποιούν από άλλες και την αναδεικνύουν σε μοναδικό και ελκυστικό τόπο επίσκεψης, εργασίας και επένδυσης.

1.1 Διεθνές Περιβάλλον
Παρατηρούμε διεθνώς ότι οι πόλεις προκειμένου να επιβιώσουν αναγκάζονται να ανταγωνιστούν στο πεδίο των οικονομικών επενδύσεων άλλες με ανάλογο πληθυσμό και αναζητούν για τον λόγο αυτό τρόπους βελτίωσης του προφίλ τους και ενίσχυσης της διαφορετικότητάς τους, για να ενταχθούν στη συνέχεια σ’ ένα διεθνές πλαίσιο.
Αυτό τις υποχρεώνει να γίνουν ελκυστικοί και δραστήριοι τόποι για επιχειρηματικές, βιομηχανικές και τουριστικές επενδύσεις που θα τους επιτρέπουν να εξασφαλίσουν υψηλούς δείκτες ευημερίας, θέσεις απασχόλησης, πόρους και θα καταστήσουν εφικτή την αξιοποίηση του πολιτισμού που, σε συνδυασμό με άλλες κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές, θα λειτουργήσει ως εργαλείο για την αναζωογόνηση του αστικού τοπίου, την καλλιέργεια της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης.
Σημαντικό όμως ζήτημα σ’ ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό μιας πόλης είναι η παρουσία ενός ισχυρού «πολιτικού σχεδιασμού», που επιτρέπει να εξασφαλίζονται όλες οι προϋποθέσεις αποτελεσματικού τρόπου επικοινωνίας με τον πολίτη – ενεργό δημότη.
Εν κατακλείδι, εάν ο πολίτης – δημότης δεν αισθανθεί περήφανος για τον τόπο του, τότε θα δυσκολευτεί να βοηθήσει στην αναγέννηση της πόλης του και πολύ περισσότερο να κατανοήσει το μερίδιο συλλογικής ηθικής ευθύνης που του αναλογεί.

2. Αρχές - μέθοδος του σχεδιασμού
Με την προοπτική αυτή, οι αρχές και παράμετροι στις οποίες πρέπει να στηρίζεται τόσο ο χωροταξικός, όσο και ο πολεοδομικός σχεδιασμός, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, δηλαδή την αειφορική διαχείριση των πόρων ώστε να εξυπηρετούνται οι σύγχρονες ανάγκες και ταυτόχρονα να διατηρούνται οι δυνατότητες ανάπτυξης για τις επόμενες γενεές, είναι συνοπτικά οι εξής:

2.1. Δυνατά σημεία
Στην αφετηρία του σχεδιασμού, στη διάγνωση της υπάρχουσας κατάστασης, πρέπει να εντοπίζονται τα ισχυρά σημεία, τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» της συγκεκριμένης περιοχής που αποτελεί το αντικείμενο του σχεδιασμού. Αυτά μπορεί να αναφέρονται στη γεωγραφική θέση, τις συνδυασμένες μεταφορές, τις κλιματολογικές συνθήκες, τους φυσικούς, ενεργειακούς και υδάτινους πόρους, τα υπάρχοντα δίκτυα υποδομής, την πολιτιστική κληρονομιά, την ποιότητα ζωής, το επιχειρηματικό περιβάλλον, το εργατικό δυναμικό, τις επενδυτικές ευκαιρίες.

2.2 Αδύναμα σημεία
Ο εντοπισμός των αδυναμιών είναι κρίσιμος, ιδιαίτερα ως προς την ποιότητα των συνθηκών κατοικίας, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, την ισορροπία απασχόλησης- κατοικίας, τη συγκοινωνιακή υποδομή και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, την εξυπηρέτηση από τεχνολογικά δίκτυα (ευρυζωνικότητα, διαχείριση αποβλήτων αστικών - βιομηχανικών μονάδων και απορριμμάτων), τη διασύνδεση της περιοχής με άλλες όμορες ή σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο. Ακόμη, η σχέση αστικών πυρήνων με τις περι-αστικές ζώνες και τις σχετικές πιέσεις. Αποτελέσματα αυτών των αδυναμιών είναι η άναρχη δόμηση, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η υπερκατανάλωση ελεύθερων χώρων.

2.3 Ευκαιρίες και απειλές
Η ανίχνευση και ο εντοπισμός των ευκαιριών αλλά και των απειλών στην ανάπτυξη της περιοχής που δημιουργούνται από εξωγενείς αλλά και από ενδογενείς παράγοντες (ενδεικτικά: μεταβολές σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο λόγω π.χ. της παγκοσμιοποίησης ή της χρηματοοικονομικής κρίσης, οδικοί άξονες και μεγάλα έργα π.χ. ΠΟΤΑ, έργα οδοποιίας, περιβαλλοντικοί κίνδυνοι π.χ. χωματερές, λιόζουμα και υποβάθμιση αστικού περιβάλλοντος κ.ά.). Είναι πρωταρχικής σημασίας η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, σε όλους τους τομείς (πληροφορική και επικοινωνία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακύκλωση κ.λπ.). Οι αρχές της αειφορίας πρέπει να διέπουν την ανάλυση των απειλών αλλά και των ευκαιριών, δεδομένου ότι ένα αναβαθμισμένο, καθαρό περιβάλλον, με ορθολογική και συνεπή διαχείριση, μπορεί να αποτελέσει αποφασιστικό συντελεστή της ελκυστικότητας μιας περιοχής.

3. Στρατηγική του σχεδιασμού
Με βάση την ανάλυση των παραπάνω δεδομένων, είναι αναγκαίο να καθοριστεί μια στρατηγική που θα προσδώσει ένα συνεκτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και τη χωρική οργάνωση της περιοχής μελέτης και θα στηρίζεται σε τρεις άξονες:
-Την ενίσχυση της ελκυστικότητας της περιοχής
-Την αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ των μελετώμενων γεωγραφικών τομέων
-Την ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των φορέων της περιοχής.

Συμπέρασμα
Ο δυναμισμός, η εξωστρέφεια, η επίμονη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μιας μεσσηνιακής πόλης (μικρής ή μεγάλης) είναι ο μόνος δρόμος που παρέχει τις ευκαιρίες για να πρωταγωνιστήσει η ίδια και, κατ’ επέκταση, η Μεσσηνία στο νέο οικονομικό γίγνεσθαι. Είναι η προϋπόθεση για να εξασφαλίσει περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης και ευημερίας, σ’ όλους τους τομείς χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις και, κυρίως, με ισοκατανομή στους διάφορους τομείς και αποφυγή της μονοκαλλιέργειας σ’ έναν τομέα π.χ. τουρισμός ή στην καλλιέργεια ενός προϊόντος (π.χ. ελιά).
Οραματιζόμαστε τη δικτύωση όλων των πόλεων της Μεσσηνίας. Οι μικρότερες πρέπει να λειτουργούν δορυφορικά με τη Μητρόπολη του νομού, την Καλαμάτα, η οποία στο πλαίσιο της μητροπολιτικής της ευθύνης για την ευρύτερη περιοχή και λόγω της γεωγραφικής της θέσης οφείλει να διαδραματίσει το ρόλο της Νότιας Πύλης της Ελλάδας στη Μεσόγειο και να εξελιχθεί σε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, προσφέροντας μιαν άλλη αναπτυξιακή έξοδο στο σημερινό βραχνά της οικονομικής ύφεσης και της καλπάζουσας ανεργίας στην περιοχή μας.

Κάθε κρίκος αυτής της αλυσίδας θα στηρίζει όλους τους άλλους και όλοι μαζί θα στηρίζουν τον κάθε κρίκο ξεχωριστά, ενώ ο κρίκος της Καλαμάτας, ως πιο ισχυρός, θα έχει εξισορροπητικό ρόλο για όλους τους υπόλοιπους (διαχρονικό παράδειγμα προς αποφυγή είναι ο τρόπος που αναπτύχθηκε η Αθήνα). Οι Δήμοι στο σύνολό τους θα συνθέτουν έναν ισχυρό και ανταγωνιστικό πόλο έλξης, ικανό να δράττει τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους εξωγενείς παράγοντες και τις κάθε είδους απειλές και ο κάθε Δήμος ξεχωριστά θα είναι μια ψηφίδα ενός πανέμορφου και μοναδικού ψηφιδωτού με ένα πανίσχυρο brand name, το «Messinia Mediterranean Greece».
Χωρίς να παραγνωρίζουμε τη σημασία των έργων βελτίωσης στην εμφάνιση μιας πόλης π.χ. πλακοστρώσεων και πεζοδρομήσεων, κρίνουμε ότι αυτά δεν επαρκούν για να δημιουργήσουν δείκτες ευημερίας και θέσεις απασχόλησης.

Η προσπάθεια εντοπισμού και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε μεσσηνιακής πόλης πρέπει να ξεφεύγει από τα γνωστά πλαίσια και με φαντασία και γνώση να επεκτείνεται σε κάθε μήκος και πλάτος του Δήμου, με φόντο όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας.
Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και με δεδομένη την αυξανόμενη ελλιπή κρατική παρέμβαση και υποστήριξη, θα πρέπει να αναδείξουμε τη διαφορετικότητα της Μεσσηνίας στο σύνολό της, την πλούσια ιστορία και την ποικιλότητα της παράδοσής της και να σχεδιάσουμε για την Καλαμάτα και τις μεσσηνιακές πόλεις ένα ρόλο που θα διευκολύνει την πρόσβασή μας στα παγκόσμια δίκτυα περιαστικών περιοχών ικανά να προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια, τουρισμό.

Μόνο μέσα από τέτοιες στρατηγικές που αξιοποιούν τα τοπικά πολιτισμικά αποθέματα, ενισχύουν νέες δραστηριότητες και ενθαρρύνουν μια νέα σύλληψη του αστικού και περιαστικού χώρου, μόνο μέσα από ένα σχεδιασμό που θα σέβεται και θα ενισχύει τις μικρές πόλεις και τα χωριά δίνοντας στο καθένα απ’ αυτά ένα ξεχωριστό ρόλο που θα αλληλοσυμπληρώνεται με αυτούς των άλλων και θα ενισχύει το μητροπολιτικό ρόλο της Καλαμάτας, θα γίνει πράξη η ανάπτυξη των πόλεων της Μεσσηνίας».

Πηγή: Θάρρος

Ψηφιοποίηση Ανησυχία Κοζομπόλη

Ανήσυχος για το θέμα των ενεργοποιήσεων που εμπλέκεται φέτος με την ψηφιοποίηση, δηλαδή την αποτύπωση όλων των αγροτεμαχίων, στάβλων, βοσκοτόπων σε ψηφιακούς χάρτες, είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης.

Μιλώντας στο «Θ», ο κ. Κοζομπόλης επεσήμανε πως η «ψηφιοποίηση είναι πολύ δύσκολη. Έχουν αλλάξει οι ενότητες (σ.σ. σε μια ενότητα εντάσσονται πολλά αγροτεμάχια), υπάρχουν νέα χαρτογραφικά δεδομένα. Θα πρέπει να υποδείξει εκ νέου τα χωράφια του ο παραγωγός». Η διαδικασία, όπως ήδη έχει αναφέρει το «Θ», αλλάζει φέτος, προσαρμοζόμενη σε όσα ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, που απαίτησε βελτίωση του ΟΣΔΕ απειλώντας με περικοπή των επιδοτήσεων σε εθνικό επίπεδο κατά 10%. Βασικό κομμάτι του ΟΣΔΕ είναι η ορθή αποτύπωση των αγροτεμαχίων και αυτή γίνεται τώρα με το νέο σύστημα, που έχει ψηφιοποιημένους χάρτες.

Ήδη η ΕΑΣ Μεσσηνίας έχει παραλάβει ψηφιοποιημένους χάρτες που θα .........

χρησιμοποιηθούν για τη διαδικασία ενεργοποιήσεων φέτος. Η ημερομηνία έναρξής της δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί.

Πιο αυστηρά
Τι θα βγάλει η ψηφιοποίηση; Οπωσδήποτε, θα καταργήσει πιθανά «μαζέματα» της κατάστασης, που γίνονταν στο παρελθόν. Τα πράγματα πλέον καθίστανται πιο αυστηρά, αφού σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ «στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου αξιόπιστου Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα γεωχωρικά δεδομένα τα οποία συνδέονται με την ενιαία αίτηση και τα οποία είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό της θέσης των αγροτεμαχίων ή των σταβλικών εγκαταστάσεων και για τη διεξαγωγή όλων των απαραίτητων ελέγχων, όπως ορίζεται στην Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία».
Για την αίτηση του 2009 θα χρησιμοποιηθεί το νέο χαρτογραφικό υπόβαθρο. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «τα αγροτεμάχια αναφοράς, τα οποία σχεδιάστηκαν με βάση τους νέους ορθοφωτοχάρτες, περιλαμβάνουν πληροφορίες σε ό,τι αφορά τη χρήση γης, την επιλεξιμότητα των εκτάσεων και τα αντίστοιχα επιλέξιμα εμβαδά».

Στις ΕΑΣ το έργο
Σύμφωνα με έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ που φέρει ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου και υπογράφεται από το νέο πρόεδρο Ξενοφώντα Βεργίνη, «η παραλαβή και η μηχανογραφική καταχώρηση των αιτήσεων – δηλώσεων 2009 των γεωργών θα γίνει με τη συνδρομή των κατά τόπους Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίες για το σκοπό αυτό θα προεκτυπώσουν τις αιτήσεις του 2008, βάσει των ήδη διαθέσιμων στοιχείων των γεωργών, τα οποία θα χορηγήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο εντοπισμός, η κωδικοποίηση και η ταυτόχρονη ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων στον Η/Υ, για πρώτη χρονιά φέτος θα πραγματοποιείται από τα συνεργεία των ΕΑΣ με βάση το νέο χαρτογραφικό υπόβαθρο που διέθεσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις ΕΑΣ με τη χρήση συγκεκριμένου GIS λογισμικού που έχει επίσης εγκαταστήσει στους τοπικούς servers των ΕΑΣ».
Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας επισημαίνει πως «θα πρέπει να υποδείξει εκ νέου τα χωράφια του ο παραγωγός», τονίζοντας πως «ένας παραγωγός με 50 στρέμματα θα πρέπει να ‘φάει’ τουλάχιστον 2 ώρες στην Ένωση. Θα χρειαστούν τοπογράφοι, θα είναι μεγάλο το κόστος».

Ποιος θα πληρώσει;
Το έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει πως η διαδικασία των ενεργοποιήσεων θα γίνει από τις Ενώσεις, όμως αυτές δεν έχουν σχετική ειδοποίηση. Ο κ. Κοζομπόλης είπε στο «Θ» πως «δεν υπάρχει κεντρικά συνεννόηση, ούτε με την ΠΑΣΕΓΕΣ ούτε με τις Ενώσεις. Δεν ξέρω αν θα γίνει ανάθεση. Ανάθεση θα γίνει αν πληρώσει το κράτος. Αν πληρώσουν οι παραγωγοί, θα είναι ανάθεση με ξένα χρήματα».
Στο νομοσχέδιο (του 2008) για την κτηνοτροφία, εντάχθηκε διάταξη που αναφέρει ότι τη δαπάνη των ενεργοποιήσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αναλαμβάνει το κράτος. Η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση για να γίνει, όμως, διαγωνισμός δεν υπεγράφη, όπως ανέφερε ο κ. Κοζομπόλης και ο διαγωνισμός δεν έγινε.

Όχι σάκος του μποξ πάλι
Ποιος θα πληρώσει λοιπόν το αυξημένο –με τις προαναφερθείσες διαδικασίες- κόστος; Ο κ. Κοζομπόλης μάς είπε σχετικά: «Δεν ξέρουμε το οικονομικό κομμάτι, πώς θα γίνει το έργο. Είναι πολυδάπανο, έχουμε καινούργιους χάρτες. Αλλάζει εξ υπαρχής όλο το μητρώο. Καταχωρίζονται εκ νέου όλα τα αγροτεμάχια.
Το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει τη διαδικασία για ανάληψη του κόστους των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Εμείς, πάντως, δε θα ξαναπαίξουμε το σάκο του μποξ μεταξύ υπουργείου και παραγωγών».
Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι ο χρόνος. Βάσει κοινοτικών Κανονισμών, η περίοδος ενεργοποιήσεων τελειώνει στις 15 Μαΐου, ενώ ενεργοποιήσεις με ποινή αφαίρεσης 1% για κάθε μέρα καθυστέρησης είναι δυνατόν να γίνονται έως 9 Ιουνίου. Βεβαίως, πρόκειται για χρονικά όρια που δεν έχουν τηρηθεί ποτέ, αλλά τούτο δε σημαίνει πως οι ενεργοποιήσεις θα συνεχίζονται επ’ άπειρον. Για το λόγο αυτό ο κ. Κοζομπόλης επεσήμανε πως «στενεύουν τα περιθώρια, οι ημερομηνίες τρέχουν. Μέχρι 30 Ιουνίου πρέπει να ‘χει τελειώσει η ψηφιοποίηση. Υπάρχουν θέματα, μπορεί να πέσουν πρόστιμα και να χαθούν επιδοτήσεις. Φωνάζουμε εδώ και καιρό».

Πηγή: Θάρρος

Μεταξύ 2,05 και 2,10 οι τιμές στη Μεσσηνία

Χαμηλές πτήσεις η τιμή λαδιού

Σε σταθερά χαμηλή πτήση βρίσκονται οι τιμές του ελαιολάδου, σε μια περίοδο που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από αδράνεια κάθε χρόνο, αφού η Ισπανία έχει ήδη μπει με μεγάλες ποσότητες στην παραγωγή και «έχει καθιερώσει» τιμές.

Στη Μεσσηνία, οι τιμές παραγωγού κινούνται μεταξύ 2,05 και 2,10. Χαρακτηριστικό είναι ότι προσφέρονται στους Ιταλούς λάδια με τιμή για παράδοση στην Ιταλία 2,20 ευρώ το κιλό και αυτοί δεν αγοράζουν. Σύμφωνα με καλό γνώστη της αγοράς, το σκεπτικό που έχουν είναι «γιατί να πάρω στο 2,20 και να πληρώνω τόκους; Θα πάρω όταν θα έχω ανάγκη και ας είναι στο 2,25». Οι τάσεις των τιμών πρέπει να δείχνουν «σταθερά» και «χαμηλά», διότι αυτό είναι αναγκαίο για μεγαλύτερη διείσδυση στις διεθνείς αγορές.

Οι παραγωγοί στη Μεσσηνία είναι επιφυλακτικοί και δεν προχωρούν σε πωλήσεις. Ποσότητες πουλήθηκαν την περίοδο της συγκομιδής, για να πληρωθούν πιεστικές οφειλές.

Επιφυλακτικοί
Οι περισσότεροι παραγωγοί στη Μεσσηνία είναι επιφυλακτικοί και δεν προχωρούν σε .........

πωλήσεις. Σημαντικές ποσότητες πουλήθηκαν την περίοδο της συγκομιδής, προκειμένου να πληρωθούν οι πιεστικές οφειλές. Επίσης, φέτος έδωσε και πήρε ο ντενεκές προς άλλες, μη ελαιοπαραγωγούς περιοχές της χώρας και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η διακίνηση χύμα με ντενεκέ απετέλεσε σημαντική διέξοδο για τους παραγωγούς, που ξαναθυμήθηκαν γνωστούς και φίλους από το παρελθόν ή έστησαν νέα δίκτυα εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Αυτός ο τρόπος πώλησης συνδυάζει πλεονεκτήματα τόσο για τον πωλητή που καρπώνεται ο ίδιος την υπεραξία του προϊόντος του, όσο και για τον αγοραστή, στον οποίο ο πωλητής είναι προσωπικά υπεύθυνος για την ποιότητα. Επίσης, και η τιμή είναι μειωμένη σε σχέση με αυτήν του λιανικού εμπορίου.
Όσοι λοιπόν είναι χαλαροί, για τους προαναφερθέντες λόγους, περιμένουν τις καλύτερες τιμές. Για όλους, πάντως, ισχύει η πολύ χαμηλή κατανάλωση σε λιπάσματα, παρά τις καλές προσφορές που έχουν γίνει από εμπόρους, δεδομένου ότι οι παραγωγοί συναρτούν την εφαρμογή λιπασμάτων με την τιμή του προϊόντος.

Λέσβος
Στη Λέσβο, λόγω αυξημένων επιδόσεων στην τυποποίηση και ελέγχου της αγοράς στο νησί από την τοπική ΕΑΣ, οι τιμές έχουν φτάσει να είναι σαν τις δικές μας ή και καλύτερες. Η Ένωση της Λέσβου προσφέρει 2,10 ευρώ για λάδι οξύτητας 0,3, με κλιμάκωση προς τα κάτω όσο ανεβαίνει η οξύτητα. Φέτος τα λάδια στο νησί είναι πολύ λίγα, περί τους 6.000 με 7.000 τόνους, κι όμως αυτό δεν είναι ικανό να ανεβάσει τις τιμές. Αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων: ελάχιστοι ρίχνουν λιπάσματα.

Ηράκλειο
Στο Νομό Ηρακλείου, οι 4 Ενώσεις παίρνουν λάδια με τιμή 2 ευρώ το κιλό για οξύτητα 0,3. Κάθε δέκατο παραπάνω σημαίνει 3 λεπτά λιγότερα στην τιμή, δηλαδή 1,97 ευρώ το κιλό για το 0,4 και 1,94 ευρώ το κιλό για το 0,5. Ίδιες τιμές έχει και το ιδιωτικό εμπόριο.

Λακωνία
Στη γειτονική Λακωνία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νίκο Προκοβάκη, η κατάσταση είναι χάλια. Ακόμη και στη Λακωνία, που πάντα έπαιρνε κάτι παραπάνω από τη Μεσσηνία, η τιμή παραγωγού βρίσκεται στο 2,10 και λίγο πιο κάτω. «Είναι πιεσμένο διαρκώς προς τα κάτω το λάδι. Δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχει ζήτηση από τους τυποποιητές. Δεν υπάρχει ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό», μας είπε ο κ. Προκοβάκης.

Ισπανία με πρόβλημα
Ποια είναι όμως η κατάσταση στην Ισπανία; Στη χώρα που αποτελεί το παγκόσμιο «εργοστάσιο» ελαιολάδου, η κρίση έχει χτυπήσει τους παραγωγούς σε σημείο που να επιζητούν την έναρξη εφαρμογής της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, βάσει κοινοτικών Κανονισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», στα μέσα Φεβρουαρίου το Συντονιστικό Όργανο των Αγροτών της Χαέν, κέντρου της ισπανικής ελαιοπαραγωγής, ζήτησε από τη σοσιαλιστική ομάδα του τοπικού κοινοβουλίου της Ανδαλουσίας να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Σημειώνεται πως η ιδιωτική αποθεματοποίηση ενεργοποιείται όταν η τιμή για το έξτρα παρθένο πέσει κάτω από τα 1,779 ευρώ το κιλό για πάνω από 2 εβδομάδες. Σύμφωνα με το Συντονιστικό, τον Ιανουάριο του 2008 τα έσοδα ανά κιλό ελαιολάδου ήταν 2,6 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος τον Ιανουάριο έπεσαν στο 1,80 ευρώ το κιλό.
Τιμές για έξτρα παρθένο που επικρατούσαν πληρωτέες στους συνεταιρισμούς/ελαιοτριβεία στις 12 Φεβρουαρίου: Χαέν 1,98, Κόρδοβα 1,98/2,01, Σεβίλλη 2,04, Γρανάδα 1,98. Για το ελαιόλαδο ποικιλίας αρμπεκίνο, πολύ καλό έξτρα παρθένο που βγαίνει στην Καταλονία, η τιμή στις 5/2 ήταν 2,16 ευρώ το κιλό.

Πηγή: Θάρρος

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στους δήμους της Τριφυλίας

Πάρα πολλές είναι οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει οι Δήμοι της Τριφυλίας για το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς.
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την δυνατότητα να ξεφαντώσουν και να ξεφύγουν απο τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από τους δήμους:

Φιλιατρά
Ήδη έχουν στηθεί στην κεντρική πλατεία Η βάρκα του πειρατή που ήταν και του Αγίου Χαραλάμπους, ένας παιδότοπος που προσέλκυσε ήδη κάποιους μικρούς φίλους μας.
Αναμένονται κάποια φουσκωτά παιχνίδια.
Το Σάββατο θα υπάρξει ένα διήμερο με δημιουργία παιδότοπου στην κεντρική πλατεία της πόλης, ο οποίος την πρώτη μέρα θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Την Κυριακή στις 4 το απόγευμα θα γίνει η έναρξη της καρναβαλικής παρέλασης με άρματα και μασκαρεμένα γκρουπ, ενώ στην κεντρική πλατεία θα υπάρχουν κλόουν, ξυλοπόδαροι.
Θα ακολουθήσει χορός και γλέντι, ενώ θα πέσουν και βεγγαλικά.
Κούλουμα και Πέταγμα Χαρταετού θα γίνει στον Αγρίλη Φιλιατρών σε συνεργασία Δήμου και Ένωσης Φιλιατρινών Γυναικών.

Σας περιμένουμε στα Φιλιατρά να διασκεδάσετε στο καρναβάλι μας.
Να συμμετάσχετε και εσείς στην παρέλαση του καρναβαλιού με το θέμα σας.
Ελάτε να συμμετέχετε στην χαρά στην διασκέδαση στο ξεφάντωμα. ΜΑΚΡΥΑ από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
ΕΛΑΤΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ. ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.


Γαργαλιάνοι .............

Η καρναβαλική παρέλαση με άρματα και μασκαράδες θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι και αφού περάσει από τους κεντρικούς δρόμους θα καταλήξει στην πλατεία της πόλης, όπου η μέρα θα συνεχιστεί με αποκριάτικο πάρτι, μουσική και χορό.
Την Καθαρή Δευτέρα τα κούλουμα θα γιορταστούν στον πεζόδρομο του Μαράθου, με την εκδήλωση που οργανώνει κάθε χρόνο ο τοπικός Σύλλογος Γυναικών προσφέροντας παραδοσιακά νηστίσιμα φαγητά.

Δήμος Νέστορος
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από το Σάββατο, όπου στην κεντρική πλατεία της Χώρας διοργανώνεται εκδήλωση με κλόουν και Γαϊτανάκι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.
Την Κυριακή θα γίνει το καρναβάλι της Κοκάλας, με παρέλαση αρμάτων και μασκοφόρων στην κεντρική πλατεία και ώρα 3 το μεσημέρι.
Την Καθαρή Δευτέρα θα εορταστούν τα κούλουμα σε τρία διαφορετικά σημεία του δήμου: Στο Κεφαλόβρυσο από τον Σύλλογο Κοκάλας στις 10 το πρωί, την ίδια ώρα στο Κορυφάσιο με τη “Γιορτή Λαγάνας“ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κορυφασίου και τέλος στις 2 μ.μ. στο Ρωμανού, όπου θα γίνει το πέταγμα του χαρταετού.

Δήμος Αετού
Την Παρασκευή διοργανώνεται πάρτι μασκέ για μικρούς και μεγάλους στο καφέ “Οίστρος“.
Το Σάββατο το πρωί στην αίθουσα Πολιτισμού και Αθλητισμού θα λειτουργήσει εργαστήρι κατασκευής χαρταετού και μασκών από τις 10 το πρωί μέχρι της 1 το μεσημέρι.
Το απόγευμα στην κεντρική πλατεία στις 6 η ώρα θα γίνει παρέλαση από ομάδες μασκαράδων. Επίσης θα υπάρχουν κλόουν, θα παίζεται θέατρο δρόμου, θα γίνει τσίκνισμα χοιρινού με χορούς, τραγούδια και άφθονο κρασί και στο τέλος θα καεί ο Καρνάβαλος.
Την Κυριακή στις 7 το απόγευμα, στο πρώην δημοτικό σχολείο του χωριού θα γίνει αποκριάτικο γλέντι με κάψιμο του Καρνάβαλου, ζωντανή μουσική και χορό.
Τα κούλουμα θα γιορταστούν την Καθαρή Δευτέρα στην Πολυθέα, στην περιοχή Σκιντιμάδι, με πέταγμα χαρταετού και νηστίσιμα.

Κυπαρισσία
Την Κυριακή το μεσημέρι στις 3 θα διοργανωθεί παιδικό πάρτι μασκέ στην κεντρική πλατεία, με παράσταση από το “Λυχνάρι του Αλαντίν“.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το party μασκέ στην Κεντρική Πλάτεία, δεν θα υπάρξει παρέλαση μασκαράδων και αρμάτων αλλά ο Δήμος δεν έχει οργανώσει ούτε κούλουμα.

Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - ΕΡΑΝΗ 2-1 Δύσκολη πρόκριση για τους Φιλιατρινούς

Ηττημένη αλλά με το... εισιτήριο της πρόκρισης έφυγε χθες από την Καλαμάτα η Εράνη.
Η φιλιατρινή ομάδα έχασε με 2-1 από τον Α.Ο. Φαραί στον δεύτερο επαναληπτικό ημιτελικό του κυπέλλου Μεσσηνίας, όμως προκρίθηκε στον τελικό του θεσμού χάρη στη νίκη της με 2- 0 στα Φιλιατρά στην πρώτη αναμέτρηση.
Ετσι, θα διεκδικήσει το φετινό τρόπαιο με το Μεσσηνιακό (που απέκλεισε τον Τέλο Αγρα) την Τετάρτη 18 Μαρτίου στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣΜ στον Κορδία.
Η Εράνη θα πρέπει να αισθάνεται τυχερή που δεν αποκλείστηκε στο γήπεδο του Στρατοπέδου, αφού ο Α.Ο. Φαραί ήταν ανώτερος, ισοφάρισε στο 51’ το σκορ του πρώτου αγώνα (2-0) και μπορούσε την πρόκριση.
Ενα λάθος όμως του τερματοφύλακα Γαϊτανάρου στο 70’ έφερε το 2-1 και αυτό το γκολ ήταν που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της Εράνης.
Μιας Εράνης που είχε πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα στα μετόπισθεν και .........

που σε καμία περίπτωση δεν έδειξε τη διαφορά της μίας κατηγορίας που τη χωρίζει από τον αντίπαλό της.
Οι γηπεδούχοι είχαν πάθος και σε πολύ καλή μέρα αρκετούς ποδοσφαιριστές.

Ξεχώρισαν ο Πατσιώτης στην άμυνα που καθάριζε όλες τις φάσεις και ο Ψωρομύτης στην επίθεση, όπου πέτυχε ένα φοβερό γκολ στο 25’ και δημιούργησε ουκ ολίγα προβλήματα στην ήδη προβληματική άμυνα των Φιλιατρινών που ευθύνεται για το δεύτερο γκολ.

Φάσεις και γκολ

15’ Ο Ανδρουτσόπουλος θα δοκιμάσει το πόδι του έξω από τη μεγάλη περιοχή για να περάσει η μπάλα άουτ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
23’ Νέο σουτ (συρτό) του Ανδρουτσόπουλου, ο Αλεξανδρόπουλος θα διώξει σε κόρνερ.
25’ Ο Ψωρομύτης με σουτ από τα 30 μέτρα και πλάγια θέση θα στείλει την μπάλα πρώτα στο οριζόντιο δοκάρι και εν συνεχεία στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει γκολκίπερ της Εράνης που προφανώς θα περίμενε σέντρα και όχι σουτ από τον Ψωρομύτη 1-0.
26’ Ατομική προσπάθεια Ζώκου σουτ άουτ από το οριζόντιο δοκάρι.
51’ Ο γκολκίπερ Αλεξανδρόπουλος, αντί να τροφοδοτήσει τον Γιάννη, στέλνει την μπάλα στο πόδι του Ντινιώτη που είναι με πλάτη, η μπάλα στρώνεται στον Αλεξανδρόπουλο που από δεξιά πασάρει μέσα στη μεγάλη περιοχή, ο Παναγιωτίδης δεν διώχνει την μπάλα και επερχόμενος ο Ανδρουτσόπουλος κάνει με πλασέ το 2- 0.
54’ Φάουλ Αναστασόπουλου από αριστερά, κεφαλιά Ασημακόπουλου, ο Γαϊτανάρος εκτινάσεται στη γωνία του και αποκρούει εντυπωσιακά σε κόρνερ.
70’ Σέντρα Πιχιγιόνι από δεξιά, Πατσιώτης και Νικολόπουλος διεκδικούν την μπάλα και από την κόντρα η μπάλα καταλήγει στον Γαϊτανάρο που όμως θα τη χάσει μέσα από τα χέρια του και με αυτόν τον ανέλπιστο τρόπο θα γίνει το τελικό 2-1.
77΄‘ Σέντρα Αλεξανδρόπουλου, κεφαλιά Ψωρομύτη άουτ δίπλα από το κάθετο δοκάρι.
85’ Ο Κόλλιας θα βρεθεί τετ α τετ με τον Γαϊτανάρο που θα αποκρούσει.
87’ Εντυπωσιακή ενέργεια Ψωρομύτη που περνά 3 παίκτες, πασάρει στον Ανδρουτσόπουλο ο οποίος από κοντά δεν πλασάρει όπως θα ήθελε και η ευκαιρία χάνεται.
90’ Σουτ Νικολόπουλου σε κόρνερ ο Γαϊτανάρος.

Το ματς διαιτήτευσε ο Μπλάνας με βοηθούς τούς Κυριακόπουλο, Κότσαρη.

Α.Ο. ΦΑΡΑΙ: Γαϊτανάρος, Πατσιώτης, Ελευθεριάδης, Στασινός, Κορδελάκος, Κουτουμάνος, Κλ. Αλεξανδρόπουλος (88’ Ξυνός), Ανδρουτσόπουλος, Πουλόπουλος (82’ Μωράκης), Καρλαύτης (45’ λ.τρ Σερεμέτης), Ψωρομύτης.

ΕΡΑΝΗ: Π. Αλεξανδρόπουλος, Πιχιγιόνι, Γιάννης, Ηλ. Ντινιώτης, Παναγιωτίδης, Ανεστόπουλος (59’ Τσώνης), Αναστασόπουλος, Κώτσος, Ασημακόπουλος, Νικολόπουλος (91’ Σπυρόπουλος), Ζώκος (71’ λ. τρ Κόλλιας).

Πηγή: Ελευθερία

Τέλος το δωρεάν πάρκινγκ στο κέντρο της Καλαμάτας

ΑΠΟ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

Τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 8 το πρωί θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης με ξυστές κάρτες στα πάρκινγκ του Νέδοντα και στις οδούς Κεφάλα και Νέδοντος.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έχει ορίσει τέλος στάθμευσης 0,5 ευρώ ανά ώρα και το μέτρο θα εφαρμόζεται από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Το Σάββατο θα εφαρμόζεται από τις 8 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι.

Οι οδηγοί θα προμηθεύονται τις ξυστές κάρτες αξίας 0,5 ευρώ, 1 ευρώ και 2 ευρώ από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και τα περίπτερα.
Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου θα μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους χωρίς να πληρώνουν στο νότιο πάρκινγκ του Νέδοντα και στο τμήμα της οδού Νέδοντος από την οδό Κεφάλα έως την οδό Ιατροπούλου.
Για τη στάθμευση των μηχανών έχουν οριστεί οι εξής θέσεις: ........

“Επί της οδού Σιδ. Σταθμού και επί της δυτικής πλευράς αυτής από την οδό Φραντζή μέχρι την οδό Ιατροπούλου 24 θέσεις.
Επί της οδού Σιδ. Σταθμού και επί της δυτικής πλευράς αυτής από την οδό Αντωνοπούλου και μετά την θέση τροφοδοσίας - ΑμεαΑ για Τράπεζα, 15 θέσεις.
Στο κεντρικό πάρκινγκ του Νέδοντα 20 θέσεις“.

Για άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν οριστεί οι εξής θέσεις:
Στην ανατολική πλευρά της οδού Νέδοντος μια θέση, μεταξύ των οδών Κεφάλα και Ιατροπούλου.
Στην ανατολική πλευρά της οδού Σιδηροδρομικού Σταθμού δύο θέσεις, μεταξύ των οδών Μητροπέτροβα και Γιατράκου. Στα πάρκινγκ του Νέδοντα μια θέση στο νότιο τμήμα, δύο θέσεις στο κεντρικό και μια στο βόρειο τμήμα.
Τα οχήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να φέρουν το ειδικό σήμα προκειμένου να τύχουν του ευεργετήματος της δωρεάν στάθμευσης στις συγκεκριμένες θέσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παράβαση θεωρείται:
“1. Στάθμευση χωρίς αγορά και εμφανή τοποθέτηση κάρτας.
2. Στάθμευση με αγορά και εμφανή τοποθέτηση κάρτας αλλά χωρίς διαγραφή (ξύσιμο) των
στοιχείων.
3. Στάθμευση με αγορά κάρτας αλλά χωρίς εμφανή τοποθέτησή της για έλεγχο.
4. Στάθμευση μεγαλύτερης διάρκειας από το κόστος της κάρτας για πάνω από πέντε (5) λεπτά της ώρας.
5. Στάθμευση εκτός των ορίων της διαγραμμισμένης θέσης, καταλαμβάνοντας και δεύτερη.
6. Στάθμευση σε ειδικές θέσεις, μη πληρώντας τις συγκεκριμένες προδιαγραφές.
7. Στάθμευση κάθε άλλου είδους αυτοκινήτου εκτός από επιβατικά, μικρά αγροτικά και επαγγελματικά αυτοκίνητα, άνω των 2 τόννων.
Το πρόστιμο για μη πληρωμή του τέλους στάθμευσης ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας“.

Πηγή: Ελευθερία

Koινή θέληση για το δημοπρατήριο στα Φιλιατρά

Η κοινή πεποίθηση και θέληση να γίνει το δημοπρατήριο - τυποποιητήριο στην περιοχή των Φιλιατρών, εκφράστηκε στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εκεί την Τρίτη το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μεταξύ άλλων, έγινε ενημέρωση για τα παραγωγικά δεδομένα της περιοχής και τον τρόπο λειτουργίας των δημοπρατηρίων, από ομάδα ειδικών αγροτικών συμβούλων.
Από την πλευρά της Νομαρχίας τονίστηκε ότι είναι έτοιμη και αναλαμβάνει την ευθύνη για να εκπονηθεί μια μελέτη βιωσιμότητας.
Ζητήθηκε όμως από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής να αναλάβει και αυτός τις ευθύνες του: να συγκροτήσουν μια ομάδα η οποία και θα αποτελέσει τον πυρήνα ενημέρωση και επαφών με τους ειδικούς επιστήμονες, ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση του εγχειρήματος.
Επισημάνθηκε ότι η λειτουργία του θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τους αγρότες, οι οποίοι και θα πρέπει να συγκροτηθούν ώστε να γίνουν τα επόμενα βήματα.

Από την πλευρά τους οι αγρότες απάντησαν ότι θέλουν την δημιουργία ενός ..........

δημοπρατηρίου στην περιοχή τους και επισήμαναν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει κι έχουν συγκροτήσει την ομάδα αυτή - η οποία τις μέρες αυτές θα πλαισιωθεί και από άλλους αγρότες της περιοχής.
Oπως τόνισε δε ο δήμαρχος Φιλιατρών Aλκης Ξύγκας καλωσορίζοντας όλους όσοι βρέθηκαν στην συγκέντρωση, “πρέπει όλοι από κοινού να δούμε τι γίνεται και πού πάμε, ποια βήματα χρειάζονται ώστε να γίνει το δημοπρατήριο“.

Η δημιουργία του δημοπρατηρίου έχει ωριμάσει στο πνεύμα μας, ανέφερε στην συνέχεια ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος. Πρέπει, είπε, να δούμε την δυνατότητα επιτυχίας του στόχου κάτω από τις συνθήκες της περιοχής, αλλά και την διαθεσιμότητα των ανθρώπων να οργανωθούν και να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.
Εμείς, είπε, θα συμβάλουμε στην δημιουργία των υποδομών - αλλά αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα, πρέπει να υπάρχει η θέληση και οργάνωση των αγροτών.
Ακολούθησε μια εισήγηση από τον σύμβουλο αγροτικής ανάπτυξης Φώτη Βακάκη, που τόνισε ότι το δημοπρατήριο θα πρέπει να είναι ένα εργαλείο που θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και θα είναι βιώσιμο.
Αναφέρθηκε στην συνέχεια σε στοιχεία παραγωγής προϊόντων από τους Νομούς Μεσσηνίας Ηλείας και Αρκαδίας, αλλά και σε προβλήματα εγκαταστάσεων, τεχνογνωσίας και παραγωγής.
Προκάλεσε όμως τις έντονες αντιδράσεις των παραγωγών, που τόνισαν ότι αυτά τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Αναφέρθηκε ακόμη στην νομική μορφή που θα πρέπει να έχει το δημοπρατήριο, που είναι μια εταιρεία παραγωγών.
Οι προϋποθέσεις για την επιτυχία του, σημείωσε, είναι: Η αλλαγή νοοτροπίας από αυτούς που είναι χρήστες.
Ο σαφής διαχωρισμός διοίκησης – μάνατζμεντ.
Οι εγκαταστάσεις που θα πρέπει να έχουν πληρότητα.
Και να διασφαλίζεται η κρίσιμη μάζα προϊόντων, που είναι 150-200 χιλιάδες τόννοι το χρόνο.

Αναφερόμενος στην δυναμική της περιοχής, ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Aνάπτυξης Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, σημείωσε ότι είναι το τρίτο θερμοκηπιακό κέντρο στην Ελλάδα και η παραγωγή των κηπευτικών το χρόνο είναι μεταξύ 100-105 χιλ. τόννων.
Ποσότητα που μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν στην περιοχή που καλύπτει το δημοπρατήριο μπουν περιοχές μέχρι την Κορώνη αλλά και τη Ζαχάρω.
Επίσης σημείωσε ότι οι παραγωγοί σε τεχνογνωσία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα, ενώ με την συνεχή ανάπτυξή τους και την βελτίωση των εγκαταστάσεών τους αυξάνουν κάθε χρόνο την παραγωγή τους.
Στα θετικά δημιουργίας δημοπρατηρίου, είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, είναι η ανάπτυξη της περιοχής, το κλείσιμο της ψαλίδας στις τιμές και η διασφάλιση χρημάτων για τους παραγωγούς.
Από τους αγρότες που πήραν το λόγο, ο Βασίλης Σπυρόπουλος σημείωσε ότι θα πρέπει να έχει την μορφή συνεταιρισμού και όχι ανώνυμης εταιρείας - παράλληλα δε να έχει την δυνατότητα να εφοδιάζει τους παραγωγούς με φθηνά εφόδια.
Υπέρ της συνεταιριστικής μορφής τάχθηκε και ο Μπάμπης Καλογερόπουλος.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Τέλης Καναβός, τόνισε ότι η κουβέντα πλέον πρέπει να γίνει μεταξύ των επιστημόνων συμβούλων και των παραγωγών, σημειώνοντας ότι θέλουν ένα δημοπρατήριο με βάση τις δυνατότητες της περιοχής.
Η ιδέα έχει ωριμάσει, συμπλήρωσε ο Δημήτρης Τάμπασης, πρέπει να μπούμε στο κανάλι της υλοποίησης.
Είναι κατανοητό από όλους, επισήμανε ο νομάρχης, ότι υπάρχει η ανάγκη για σύγχρονη διαχείριση του ζητήματος.
Μέσα από την συζήτηση των αγροτών με ένα σύμβουλο που θα προτείνει λύσεις, είπε, θα διαμορφωθεί το πλάνο ώστε να λειτουργήσει και να είναι βιώσιμο το δημοπρατήριο.
Ακολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις στην συνέχεια.
Ο Δημήτρης Φιτσώρος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιλιατρών σημείωσε ότι η διοίκηση πρέπει να είναι στους αγρότες.
Ο γεωπόνος Κώστας Θεοδωρόπουλος επισήμανε ότι μέσα από το δημοπρατήριο θα πρέπει να αναδεικνύεται η πραγματική τιμή του προϊόντος και να εξασφαλίζεται η είσπραξη των χρημάτων. Επίσης πρότεινε η μορφή του να είναι αγοράς, όπου ο καθένας θα εκθέτει το προϊόν του, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα στην περιοχή για ομογενοποίηση της παραγωγής.

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Χρήστος Μαλαπάνης, σημείωσε ότι κατασκευαστικά θα γίνει από το Δ‘ ΚΠΣ, ενώ η λειτουργία του και η διοίκησή του θα είναι αποκλειστικά στους αγρότες.
Περιμένουμε, είπε, από αυτό να δημιουργήσει μια αναπτυξιακή ροπή να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην αύξηση παραγωγής, να βελτιώσει την ποιότητα, να αυξήσει τις τιμές (όχι θεαματικά) και να είναι βέβαιες οι εισπράξεις για τους παραγωγούς.
Η δουλειά του θα είναι να πουλάει να τυποποιεί και να εφοδιάζει με εφόδια και τεχνικά μέσα τα μέλη του.
Οσο για το πώς θα προχωρήσει; Με σκληρή και σε βάθος έρευνα της περιοχής, με συνεχείς συναντήσεις και επαφές ώστε να αναδειχθεί η προσδοκώμενη ποσότητα - αν και στην αρχή μπορεί να ξεκινήσει με μικρότερη ποσότητα, συμπλήρωσε ο κ. Μαλαπάνης.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς αναφέρθηκε στην ψαλίδα που υπάρχει στις τιμές, αλλά και στην συλλογικότητα που θα πρέπει να αναπτύξουν οι αγρότες.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Φιλιατρών, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, σημείωσε ότι όλοι συμφωνούν πως είναι αναγκαιότητα να γίνει - πρέπει όμως να γίνει μια μελέτη με βάση το μίνιμουμ της παραγωγής.
Κλείνοντας την συζήτηση ο αρμόδιος αντινομάρχης για αγροτικά θέματα, Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, υπογράμμισε ότι “με την συνάντηση αυτή γίνεται ένα ακόμη βήμα στον στόχο που έχουμε βάλει“. Η βούλησή μας, είπε, είναι να στηρίξουμε τη δημιουργία δημοπρατηρίου - χρειάζονται ακόμη πολλά βήματα και αρκετές φάσεις.
Η ευθύνη, είπε απευθυνόμενους προς τους παραγωγούς, είναι πλέον δική σας, πρέπει να συγκροτηθείτε σε μια ολιγομελή ομάδα που θα συζητά με τους αρμόδιους φορείς: “Το
επόμενο βήμα είναι δικό σας, εμείς από την πλευρά μας θα βρούμε τον τρόπο να χρηματοδοτήσουμε την μελέτη σκοπιμότητας που θα βασίζεται στην έρευνα της τοπικής αγοράς“.

Πηγή: Ελευθερία