Τον προβληματισμό και την ανησυχία του για την πρόθεση ίδρυσης «Τουριστικού Επιμελητηρίου» στην Αθήνα εξέφρασε με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γιώργος Καραμπάτος.
Ο κ. Καραμπάτος με αιχμηρό ύφος επισημαίνει πως μια τέτοια προοπτική θα αποτελούσε πλήγμα για τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας, αφού ευνοεί το συγκεντρωτικό σύστημα εξουσιών στην πρωτεύουσα, αποδομώντας τις αντίστοιχες Υπηρεσίες που λειτουργούν de facto στα Περιφερειακά Επιμελητήρια και απογυμνώνοντας τις προσπάθειες που καταβάλουν οι τοπικοί Φορείς των Επιμελητηρίων.
Ο κ. Καραμπάτος αναρωτιέται για τη χρησιμότητα ενός «Τουριστικού Επιμελητηρίου» στην Αθήνα, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων και στηλιτεύει τα κακώς κείμενα και τις «ηθελημένες πολιτικές», που απορρέουν από τέτοιες ενέργειες.
«Το ερώτημα που τίθεται είναι σε τι απ' όλα αυτά θα βοηθήσει περισσότερο το ...........
"Τουριστικό Επιμελητήριο" που σχεδιάζετε, εκτός εάν έχετε υποχρέωση σε μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών του Κέντρου, οι οποίοι για κάποιους λόγους άσχετους με το εθνικό συμφέρον επιθυμούν την δημιουργία ενός ακόμη Επιμελητηρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στην επιστολή του προασπίζεται τον θεσμικό ρόλο των Επιμελητηρίων και προτρέπει τον υπουργό να μη συνηγορήσει σε μια τέτοια ίδρυση, που ουσιαστικά απεκδύει των τουριστικών αρμοδιοτήτων των ήδη υπαρχόντων Περιφερειακών Επιμελητηρίων, οδηγώντας στην υποβάθμισή τους. Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει: «Με την επιστολή μας αυτή επιθυμούμε να σας εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία μας σχετικά με την προοπτική ίδρυσης ενός κεντρικού "Τουριστικού Επιμελητηρίου" στην Αθήνα. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο θα είναι ένα ακόμα πλήγμα της "αθηνοκεντρικής εξουσίας" προς την Περιφέρεια, γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πιο πάνω ενέργεια από τη στιγμή που δεν ωφελεί σε τίποτα τον μικρό εστιάτορα, τον τουριστικό πράκτορα, τον ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων δωματίων, που δραστηριοποιείται σε μια μικρή πόλη της ελληνικής Περιφέρειας;
Μέχρι σήμερα τα Επιμελητήρια και κυρίως τα Περιφερειακά βιώνοντας καθημερινά τα προβλήματα των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων συμμετέχουν σε κοινές ενέργειες τις οποίες τις περισσότερες φορές τις υποστηρίζουν και οικονομικά. Συγκεκριμένα οργανώνουν σεμινάρια, χρηματοδοτούν την συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων στις ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις, υποβάλλουν προτάσεις για άντληση πόρων από εθνικά και κοινοτικά προγράμματα, διαμορφώνουν θέσεις και προτάσεις στην εκάστοτε Κυβέρνηση - στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου - εκδίδουν τουριστικούς οδηγούς, υλοποιούν προωθητικές εφαρμογές στο Διαδίκτυο, οργανώνουν στρογγυλά τραπέζια στις πόλεις και τα χωριά της περιοχής ευθύνης τους με σπουδαίους ομιλητές σε θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος στον αγροτικό χώρο και ενθαρρύνουν τον κοινοτικό διάλογο κ.ά.
Για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες έχει δημιουργηθεί - σχεδόν σ' όλα τα Επιμελητήρια της χώρας - «τουριστικό τμήμα», στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του κλάδου. Το ερώτημα που τίθεται είναι σε τι απ' όλα αυτά θα βοηθήσει περισσότερο το «Τουριστικό Επιμελητήριο» που σχεδιάζετε, εκτός εάν έχετε υποχρέωση σε μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών του Κέντρου, οι οποίοι για κάποιους λόγους άσχετους με το εθνικό συμφέρον επιθυμούν τη δημιουργία ενός ακόμη Επιμελητηρίου. Κύριε Υπουργέ, γνωρίζοντας την ευαισθησία και την αγάπη σας για την Περιφέρεια θέλουμε να σας παρακαλέσουμε να μην προβείτε στην ίδρυση ενός ακόμη Επιμελητηρίου, αλλά να στηρίξετε τα ήδη υπάρχοντα, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μεγάλες υπηρεσίες στις πολύ μικρές επαρχιακές επιχειρήσεις, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα το μοναδικό εργαλείο που έχουν για να αντιμετωπίσουν τη σημερινή κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ε.Ε. των 27 χωρών και στην παγκόσμια αγορά. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο πρωτοφανούς χρηματοοικονομικής κρίσης και της προσπάθειας που κάνει η σημερινή Κυβέρνηση για μείωση της γραφειοκρατίας (ΓΕΜΗ) και τη μετατροπή των Επιμελητηρίων σε θεσμό "one stop shop".
Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ένα από τα πρώτα που ιδρύθηκαν μετά την Απελευθέρωση του 1821, είναι έτοιμο να συζητήσει κάθε πρόταση ή ιδέα για να εξυπηρετήσει τα μέλη του και κατ' επέκταση τα γενικότερα συμφέροντα της ελληνικής Περιφέρειας, σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα δεχθούμε την υποβάθμισή μας, αποφασισμένοι, σε αυτή την περίπτωση, να σας παραδώσουμε τα κλειδιά ενός θεσμού που λειτουργεί ως σύμβουλος της Πολιτείας από το 1853. Στόχος μιας τέτοιας συμβολικής ενέργειας θα ήταν να προστατέψουμε την αποδεδειγμένη διαχρονική αξία και χρησιμότητα του θεσμού, δείχνοντας στα μέλη μας ότι ο εκφυλισμός δεν προήλθε από την ανικανότητα της αιρετής διοίκησής τους, αλλά από ηθελημένες πολιτικές το πολιτικό κόστος των οποίων θα πρέπει να χρεωθούν οι υπεύθυνοι αυτών των πράξεων». Κοινοποίηση της επιστολής έγινε επίσης στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γεώργιο Βλάχο, στον πρόεδρο ΚΕΕΕ, Γεώργιο Κασιμάτη, στον πρόεδρο ΞΕΕ, Μάκη Φωκά, στον πρόεδρο ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρη Ασημακόπουλο και στα Επιμελητήρια Ελλάδας.
Πηγή: Επικαιρότητα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.