Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

To Video από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στα Φιλιατρά





Έως πότε θα συνεχίζεται αυτή η χαζομάρα????

Καλησπέρα σας, και Χρόνια Πολλά για την ημέρα.
Θα ήθελα να καταθέσω την δική μου απορία ΔΗΜΟΣΙΑ, και θα ήθελα κάποιον από τον Δήμο Τριφυλίας ή ακόμα και από τον πρόεδρο της Δημοτικής ενότητας Φιλιατρών τον κ. Στάμο να απαντήσει.

Τα τελευταία δυο με τρία χρόνια, στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου, οι επίσημοι κάθονται στο τέλος της παρέλασης, ανάμεσα στην καφετέρια "Αρχαίον" και την πλατεία και όχι στην μέση της πλατείας όπως συμβαίνει παντού στην Ελλάδα.
Σε όλες τις πλατείες στην Ελλάδα η εξέδρα των επισήμων ...........

στις παρελάσεις στήνεται στο μέσον της πλατείας και όχι στο τέλος της. Για να μην παρεξηγηθώ να τονίσω ότι δεν έχω τίποτα απολύτως με τον ιδιοκτήτη της καφετέριας. Το καταγράφω απλά σαν γεγονός.

Αυτήν την βλακεία ή (αν σας ενοχλεί η φράση) η χαζομάρα αν θέλετε, έως πότε θα συνεχιστεί????
Τι πανελλήνια "πρωτοτυπία" είναι αυτή?????
Ένας από την νέα Δημοτική αρχή δεν σκέφτηκε να θέσει το θέμα έτσι όπως πρέπει και να αποφασίσουν το αυτονόητο???? Να στήνονται οι επίσημοι στο κέντρο της πλατείας??? ΠΟΣΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ μυαλό χρειάζεται για να δουν αυτή την χαζομάρα???

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Ο πρώην διαχειριστής του Φιλιατρά News

Οργή λαού και προπυλακισμοί πολιτικών [ VIDEO ]

Οργή λαού στην Καλαμάτα με το... ποτάμι της αγανάκτισης να πνίγει τους πολιτικούς που έδωσαν το παρών στην παρέλαση για τον εορτασμό της Εθνικής μας Επετείου. Αβγά, σειρά συνθημάτων για τις τελευταίες αποφάσεις και... ξύλο.

Αμέσως μετά την παρέλαση των λυκείων ξεκίνησαν να παρελαύνουν και πολίτες διαμαρτυρόμενοι για το μνημόνιο και την όλη κατάσταση που κάνει τη ζωή τους πολύ χειρότερη.
Πλησιάζοντας προς το σημείο όπου κάθονταν .........

οι επίσημοι (οι οποίοι από την πρώτη στιγμή δέχονταν τα έντονα γιουχαΐσματα σχεδόν από το σύνολο των πολιτών), έγινε το μεγάλο.. ντου.

Κατευθήνθηκαν προς τους πολιτικούς αποδοκιμάζοντάς τους έντονα – την κυβέρνηση εκπροσωπούσε ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας Γιώργος Κατριβάνος, ενώ μόνος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ο Βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης – κι εκεί έγινε ο χαμός. Ο κόσμος κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους, με κλοτσιές, αβγά και καφέδες και τους κους Κατριβάνο και Βουδούρη να... φυγαδεύονται από τους αστυνομικούς και τους πολίτες να τους κυνηγούν ακόμη και όταν μπήκαν στα αυτοκίνητά τους.

Η παρέλαση συνεχίστηκε στη θέση των επισήμων κάθισε ο απλός κόσμος με μόνους εκπροσώπους της πολιτείας το Δήμαρχο Καλαμάτας και τις στρατιωτικές αρχές. Το όλο σκηνικό αντίδρασης ολοκληρώθηκε με την παρέλαση του κόσμου. Τα πλάνα από την ζωντανή μετάδοση της τηλεόρασης best είναι χαρακτηριστικά στο τι έγινε..



Λαμπρός ο εορτασμός του ΟΧΙ στα Φιλιατρά

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και με εξαιρετικές καιρικές συνθήκες εορτάστηκε στα Φιλιατρά ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν, ο αντιδήμαρχος Φιλιατρών κ. Πούλος Αναστάσιος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος Δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Τριφυλίας αλλά και Συμβούλων του τοπικού συμβουλίου Φιλιατρών και πλήθος κόσμου ο οποίος καταχειροκρότησε τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην παρέλαση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων .......

το πρωί, τελέσθηκε η καθιερωμένη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη Φιλιατρών, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων από τους φορείς της πόλης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του πρώτου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών κ. Χαράλαμπος Τσάμης

Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με την μαθητική παρέλαση ενω καταχειροκροτήθηκαν το ειδικό σχολείο Φιλιατρών και το Επαγγελματικό εργαστήρι Φιλιατρών

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τις σημερινές εκδηλώσεις. Ενω αργότερα θα προσθέσουμε και Video από την παρέλαση.

Κλίκ στις φωτογραφίες για μεγάλο μέγεθος



-

Μήνυμα Σαμαρά για την επέτειο του «ΟΧΙ»

Mε αφορμή την επέτειο του «ΟΧΙ» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τιμούμε, στις 28 Οκτωβρίου, το «όχι» των Ελλήνων απέναντι στην αξίωση παράδοσης και υποταγής της Πατρίδας μας. Τιμούμε εκείνους που δεν δίστασαν να προσφέρουν, ακόμη και τη ζωή τους, για την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία.

Εκείνους που έκαναν ολόκληρη την Ανθρωπότητα ..........

να μιλά για το μεγαλείο, τις αρετές και την προσφορά των Ελλήνων στην Ευρώπη και τον Ελεύθερο Κόσμο».

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σαμαράς εκφράζει την αισιοδοξία ότι «με πίστη στο Θεό και εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του έθνους» μπορούμε να πετύχουμε «την ανάταση της πατρίδας μας, να βγούμε από την κρίση και να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας».

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940

Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 τη γιορτάζουμε για να αποδώσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους γενναίους υπερασπιστές των συνόρων μας και αγωνιστές για να τιμήσουμε τους αθάνατους νεκρούς και τους ηρωϊκούς της γενιάς του ΄40 οι οποίοι απόκρουσαν, χωρίς να υπολογίσουν τον τρομακτικό κίνδυνο, τη θεωρούμενη μέχρι τότε ακατάβλητη ισχύ του Άξονα που επιβουλεύθηκε την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Ο δικτάτορας, της τότε φασιστικής Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι, έχοντας κατά νου την ανασύσταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατίας, και διακηρύσσοντας από το 1922 ότι .......

έβλεπε να διαγράφεται στον ιταλικό ουρανό μια αναγεννώμενη αυτοκρατορία των Καισάρων, κατάκτησε χωρίς πολλές δυσκολίες την Αιθιοπία και τον Απρίλιο του 1939 την Αλβανία.

Στη συνέχεια για να μην υστερεί απέναντι στους Γερμανούς έστρεψε την προσοχή του στην Ελλάδα. Μετά από μία σειρά προκλήσεων που κορυφώθηκαν με τον τορπιλισμό του καταδρομικού “Έλλη” στις 15 Αυγούστου 1940 μέσα στο λιμάνι της Τήνου με την ευκαιρία της εορτής της Μεγαλόχαρης φτάνουμε στο ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Είναι 5 η ώρα τα χαράματα, ο ιταλός Πρέσβυς στην Αθήνα κτυπά τη πόρτα του Έλληνα Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά και χωρίς περιστροφές του λέει ότι η Κυβέρνησή του θέλει να της παραχωρηθούν ωρισμένες περιοχές της πατρίδας μας. Ο πρωθυπουργός τον ρωτάει “ποιές είναι αυτές” και αυτός του απαντά ότι δεν τις γνωρίζει και συμπληρώνει ότι εάν η απάντηση είναι αρνητική στις 6:30 τα ιταλικά στρατεύματα που είναι στην Αλβανία θα περάσουν τα σύνορα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκφράζοντας όλο τον ελληνικό λαό απανταχού της γης του απάντησε “ΟΧΙ”.

Τη σταθερή θέληση του Έθνους για τον “υπέρ πάντων αγώνα” και την απόλυτη πίστη, για την τελική νίκη, το Γενικό Στρατηγείο ανήγγειλε στον Ελληνικό λαό και σε όλο το κόσμο, με λιτό και λακωνικό ανακοινωθέν: “Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από της 5ης και 30 πρωϊνής σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους”.

Ο αγώνας των Ελλήνων εξέπληξε όλο το κόσμο και υποχρέωσε τους Συμμάχους να ομολογήσουν ότι: “Στο μέλλον δεν θα λέγεται ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”.

Το ΟΧΙ της Ελλάδας δεν ήταν μόνο μια θαρραλέα απάντηση στην ένοπλη βία. Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί σταθμό της Ελληνικής αλλά και της Παγκόσμιας Ιστορίας γιατί:

- Δόθηκε η μάχη, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλου του πολιτισμένου κόσμου και ανάτειλε η ελπίδα, για τη τελική νίκη των Συμμαχικών Δυνάμεων.

- Διάλυσε το μύθο, για το αήττητο και τη παντοδυναμία του Άξονα, αποκάλυψε τη τρωτότητά του και δημιούργησε προϋποθέσεις και συνθήκες, για τη κατάρρευσή του.

- Κατάφερε θανάσιμο πλήγμα στον ένα από τους συνεταίρους του Άξονα, την Ιταλία, που ποτέ δεν συνήλθε από την ήττα της στη Βόρεια Ήπειρο, αχρηστεύθηκε σαν εμπόλεμη δύναμη και κατέστησε τον Άξονα ανάπηρο.

- Άσκησε αποφασιστική επίδραση στην αμφιταλαντευόμενη στάση διαφόρων χωρών, όπως της Γιουγκοσλαβίας, που, αν και είχε προσχωρήσει στον Άξονα, υπαναχώρησε, της Ισπανίας και της Τουρκίας, που έμειναν ουδέτερες και τέλος της Γαλλίας του Πεταίν, που αρνήθηκε να συνεργασθεί με τις δυνάμεις του Άξονα, εναντίον της Αγγλίας.

- Καθυστέρησε, για δυο περίπου μήνες, την επίθεση εναντίον της τότε Σοβιετικής Ένωσης, με μοιραία αποτελέσματα λόγω του φοβερού χειμώνα για τους Γερμανούς.

Έτσι αγωνίσθηκε το 1940-41 η γενιά των πατέρων μας, με πίστη και αυταπάρνηση, αντάξια του Λεωνίδα της Σπάρτης, του Παλαιολόγου των Βυζαντινών και του Διάκου της Αλαμάνας.

Με την ευκαιρία της επετείου, της 28ης Οκτωβρίου 1940, έχουμε το δικαίωμα να υπερηφανευόμαστε και την ιερή υποχρέωση να γονατίσουμε με ευλάβεια, στρέφοντας τη σκέψη μας “προς δόξαν και τιμήν και μνήμην αιωνίαν” των ηρωϊκών νεκρών, που με το αίμα τους έγραψαν το Βορειοηπειρωτικό Έπος.

Οφείλουμε σαν συνεχιστές του έργου τους, να θυμόμαστε ότι με την ενότητα και την εθνική ομοψυχία, θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία, όπως τότε, οποιαδήποτε απειλή και θα εξασφαλίσουμε την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία της πατρίδας μας.

Ζήτω το Έθνος!

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

Συνταγματάρχης
Γεώργιος Μπουρδέκας
Έλληνας Ακόλουθος Άμυνας Οττάβα

28η Οκτωβρίου 1940. Η Ελλάς του ΟΧΙ

28 Οκτωβρίου 1940
Μια ιστορική εθνική επέτειος που, κάθε χρόνο, γιορτάζεται με κάθε επισημότητα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είχε αρχίσει από το 1939, με τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία. Στις 10 Ιουνίου η Ιταλία εισέρχεται στον πόλεμο και τον Αύγουστο του 1940, θα προκαλέσει τη χώρα μας με τον τορπιλισμό στην Τήνο του ευδρόμου «Έλλη», ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Παναγίας.

Είναι ο προάγγελος της ιταλικής επίθεσης στην Ελλάδα, που προετοιμάζεται με κάθε μυστικότητα, πριν αυτή εκδηλωθεί στις 28 Οκτωβρίου του 1940.
Η χώρα μας, χωρίς να διαθέτει τα τεράστια .........

πολεμικά μέσα των εισβολέων Ιταλών και με μόνα όπλα της την ψυχή και τη γενναιότητα του λαού της είπε ΟΧΙ στο ιταμό τελεσίγραφο του Ιταλού δικτάτορα Μουσολίνι, καταφέρνοντας, στο μέτωπο της Αλβανίας, καίριο κτύπημα στις ιμπεριαλιστικές του φιλοδοξίες, σε σημείο ταπείνωσης, γεγονός που ανάγκασε τον επίσης δικτάτορα της Γερμανίας, τον Χίτλερ, να ανασυντάξει τα πολεμικά του πλάνα και να προστρέξει σε βοήθεια του φανφαρόνου συμμάχου του.
Η Ελλάδα, αφού αντιστάθηκε ηρωικά στις σιδηρόφρακτες στρατιές του Χίτλερ, υπέκυψε στις κατά πολύ ανώτερες στρατιωτικές του δυνάμεις και αναπόφευκτα υπέστη στις 24 Απριλίου 1941, την τριπλή κατοχή από τις συνασπισμένες δυνάμεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας.

Κι από την σκληρή αυτή κατοχή ξεπήδησε η εποποιϊα της Εθνικής Αντίστασης, που σε συνδυασμό με τις νίκες των συμμάχων οδήγησαν στην πτώση των δυνάμεων του ναζιστικού και φασιστικού άξονα και στην απελευθέρωση της χώρας μας.
Αυτό είναι με λίγα λόγια το ιστορικό πλαίσιο της μεγάλης αυτής ιστορικής επετείου.
Όμως τα Δωδεκάνησα την περίοδο εκείνη είναι σκλαβωμένα, υπό την κατοχή των Ιταλών, που μετά τη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, απέκτησαν κυριαρχικά δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Και όσο κι αν είναι αντιφατικό και οξύμωρο, από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, άρχισε να ξαναγεννιέται η ελπίδα ότι μαζί με τη νίκη των ελληνικών και συμμαχικών δυνάμεων, θα ερχόταν επιτέλους και η ώρα της δικής τους απελευθέρωσης.
Ας δούμε όμως υπό μορφή χρονολογίου τα κυριότερα γεγονότα από την έναρξη του Β' παγκοσμίου πολέμου, μέχρι τα χρόνια της Κατοχής.

1 Σεπτεμβρίου 1939

Γερμανική εισβολή στην Πολωνία. Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και οι κτήσεις της κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία.
Η Ιταλία από τις 7 Απριλίου του 1939 είχε καταλάβει την Αλβανία.

9 Απριλίου 1940

Γερμανική επίθεση στη Δανία και τη Νορβηγία.

10 Μαϊου 1940

Γερμανική επίθεση στην Ολλανδία το Βέλγιο και τη Γαλλία, που θα συνθηκολογήσει στις 22 Ιουνίου.

10 Ιουνίου 1940

Η Ιταλία εισέρχεται στον πόλεμο. Δημιουργείται έτσι ο γερμανοϊταλικός Άξονας.

Ιούνιος-Ιούλιος 1940

Η Σοβιετική Ένωση καταλαμβάνει την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Βεσαραβία και άλλα όμορα εδάφη.

Αύγουστος 1940

Οι Ιταλοί εισβάλλουν στην Αίγυπτο και οι Βρετανοί στη Σομαλία.

4 Οκτωβρίου 1940

Συνάντηση Χίτλερ και Μουσολίνι. Καμιά αναφορά για Ελλάδα και Ρουμανία.

28 Οκτωβρίου 1940

Στις τρεις τα ξημερώματα της Δευτέρας, 28 Οκτωβρίου του 1940, για τους Ιταλούς η δεκάτη ογδόη επέτειος από την φασιστική «πορεία προς τη Ρώμη», που έφερε, το 1922, τον Μουσολίνι στην εξουσία, ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα Γκράτσι, επισκέπτεται, στην οικία του, τον πρωθυπουργό της Χώρας, Ιωάννη Μεταξά και του επιδίδει τελεσίγραφο με το οποίο ζητούσε, εντός τριών ωρών, την ελεύθερη διέλευση και στάθμευση των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.

Με τη γαλλική φράση « Alors , c ' est la guerre », που σημαίνει « Πόλεμος λοιπόν », ο Μεταξάς απορρίπτει το ιταμό ιταλικό τελεσίγραφο και απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.
Αρχίζει έτσι η ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας, στο αλβανικό μέτωπο, την ώρα που ο λαός διαδηλώνοντας στους δρόμους της Αθήνας κατά της Ιταλίας, τρέχει με ενθουσιασμό να καταταγεί και να πολεμήσει στο μέτωπο.
Η Ιταλία επιδιώκει μ' αυτήν την αιφνιδιαστική, ακόμη και για τους συμμάχους της, επίθεση, δύο στόχους: Να δημιουργήσει αντιπερισπασμό στις επιτυχίες του Χίτλερ, βάζοντας φρένο στη γερμανική εξάπλωση στο βαλκανικό χώρο και ταυτόχρονα, να περιορίσει τις βρετανικές θέσεις στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα, εμπόδιο σ' αυτές της τις φιλοδοξίες, έπρεπε με κάθε τρόπο τιμωρηθεί.

Η κατάσταση στα Δωδεκάνησα.

Την περίοδο της ιταλικής εισβολής στην Ελλάδα, πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα ήταν ο διαβόητος τετράρχης του φασισμού, ο Cesare Maria De Vecchi , Conte di Val Cismon , όπως υπέγραφε και όπως ήθελε να αποκαλείται, με αυτόν τον πομπώδη τρόπο.

28 Οκτωβρίου 1940

Οι Ιταλοί συγκεντρώνουν σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως ( Concentramento ) στην τάφρο του φρουρίου, όλους τους άρρενες Δωδεκανήσιους Έλληνες υπηκόους, ηλικίας 20-60 ετών.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, πυκνές ομάδες Δωδεκανησίων, κάθε ηλικίας, από τις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και από άλλα κέντρα της Αττικής, συγκεντρώθηκαν, με τα δωδεκανησιακά λάβαρα, στο κέντρο της πρωτεύουσας και κατέκλυζαν τα γραφεία των Δωδεκανησιακών Συλλόγων για να τους πιέσουν να ενεργήσουν προς τα υπουργεία, ώστε να μπορέσουν να καταταγούν στον Εθνικό Στρατό. Ένα ήταν το αίτημα: « Να πολεμήσουν και οι Δωδεκανήσιοι ».
Πρόεδρος της Κεντρικής Δωδεκανησιακής Επιτροπής διορίζεται ο πατριώτης Ιωάννης Καζούλλης , ο οποίος είχε έλθει από την Αίγυπτο για ειδική αποστολή.

1 Νοεμβρίου 1940
Ο Αλέξανδρος Διάκος από τη Χάλκη, είναι ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός που «πέφτει» ηρωικά μαχόμενος στο λόφο της Τσούκας.

13 Νοεμβρίου 1940
Με την υπ' αριθμ. Α.Π. 10234/13.11.1940 συγκροτείται το Σύνταγμα Εθελοντών Δωδεκανησίων , ως αυτοτελής μονάδα του στρατεύματος, με πρώτο προσωρινό διοικητή και διοικητή του Α' τάγματος, τον ταγματάρχη από τη Σύμη, Μάρκο Κλαδάκη .
27 Νοεμβρίου 1940 Ο Ιταλός κυβερνήτης De Vecchi φεύγει από τη Ρόδο για τη Ρώμη. Δεν θα επιστρέψει πλέον και θα αντικατασταθεί από τις 16 Δεκεμβρίου από τον στρατηγό Ettore Bastico .

25 Ιουλίου 1941
Ο ναύαρχος Inigo Campioni αναλαμβάνει κυβερνήτης των νησιών.

Το αφιέρωμα της Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρόδου στην 28 η Οκτωβρίου 1940, περιλαμβάνει ένα σύνολο από κείμενα, επεξηγηματικά και διαφωτιστικά για τα γεγονότα, που περιληπτικά, περιλαμβάνονται στην εισαγωγή και στο χρονολόγιο.

28 Οκτωβρίου 1940

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ









Μεσσηνιακές εφημερίδες της 28ης Οκτωβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.





Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.