Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940

Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 τη γιορτάζουμε για να αποδώσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους γενναίους υπερασπιστές των συνόρων μας και αγωνιστές για να τιμήσουμε τους αθάνατους νεκρούς και τους ηρωϊκούς της γενιάς του ΄40 οι οποίοι απόκρουσαν, χωρίς να υπολογίσουν τον τρομακτικό κίνδυνο, τη θεωρούμενη μέχρι τότε ακατάβλητη ισχύ του Άξονα που επιβουλεύθηκε την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Ο δικτάτορας, της τότε φασιστικής Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι, έχοντας κατά νου την ανασύσταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατίας, και διακηρύσσοντας από το 1922 ότι .......

έβλεπε να διαγράφεται στον ιταλικό ουρανό μια αναγεννώμενη αυτοκρατορία των Καισάρων, κατάκτησε χωρίς πολλές δυσκολίες την Αιθιοπία και τον Απρίλιο του 1939 την Αλβανία.

Στη συνέχεια για να μην υστερεί απέναντι στους Γερμανούς έστρεψε την προσοχή του στην Ελλάδα. Μετά από μία σειρά προκλήσεων που κορυφώθηκαν με τον τορπιλισμό του καταδρομικού “Έλλη” στις 15 Αυγούστου 1940 μέσα στο λιμάνι της Τήνου με την ευκαιρία της εορτής της Μεγαλόχαρης φτάνουμε στο ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Είναι 5 η ώρα τα χαράματα, ο ιταλός Πρέσβυς στην Αθήνα κτυπά τη πόρτα του Έλληνα Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά και χωρίς περιστροφές του λέει ότι η Κυβέρνησή του θέλει να της παραχωρηθούν ωρισμένες περιοχές της πατρίδας μας. Ο πρωθυπουργός τον ρωτάει “ποιές είναι αυτές” και αυτός του απαντά ότι δεν τις γνωρίζει και συμπληρώνει ότι εάν η απάντηση είναι αρνητική στις 6:30 τα ιταλικά στρατεύματα που είναι στην Αλβανία θα περάσουν τα σύνορα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκφράζοντας όλο τον ελληνικό λαό απανταχού της γης του απάντησε “ΟΧΙ”.

Τη σταθερή θέληση του Έθνους για τον “υπέρ πάντων αγώνα” και την απόλυτη πίστη, για την τελική νίκη, το Γενικό Στρατηγείο ανήγγειλε στον Ελληνικό λαό και σε όλο το κόσμο, με λιτό και λακωνικό ανακοινωθέν: “Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από της 5ης και 30 πρωϊνής σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους”.

Ο αγώνας των Ελλήνων εξέπληξε όλο το κόσμο και υποχρέωσε τους Συμμάχους να ομολογήσουν ότι: “Στο μέλλον δεν θα λέγεται ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”.

Το ΟΧΙ της Ελλάδας δεν ήταν μόνο μια θαρραλέα απάντηση στην ένοπλη βία. Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί σταθμό της Ελληνικής αλλά και της Παγκόσμιας Ιστορίας γιατί:

- Δόθηκε η μάχη, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλου του πολιτισμένου κόσμου και ανάτειλε η ελπίδα, για τη τελική νίκη των Συμμαχικών Δυνάμεων.

- Διάλυσε το μύθο, για το αήττητο και τη παντοδυναμία του Άξονα, αποκάλυψε τη τρωτότητά του και δημιούργησε προϋποθέσεις και συνθήκες, για τη κατάρρευσή του.

- Κατάφερε θανάσιμο πλήγμα στον ένα από τους συνεταίρους του Άξονα, την Ιταλία, που ποτέ δεν συνήλθε από την ήττα της στη Βόρεια Ήπειρο, αχρηστεύθηκε σαν εμπόλεμη δύναμη και κατέστησε τον Άξονα ανάπηρο.

- Άσκησε αποφασιστική επίδραση στην αμφιταλαντευόμενη στάση διαφόρων χωρών, όπως της Γιουγκοσλαβίας, που, αν και είχε προσχωρήσει στον Άξονα, υπαναχώρησε, της Ισπανίας και της Τουρκίας, που έμειναν ουδέτερες και τέλος της Γαλλίας του Πεταίν, που αρνήθηκε να συνεργασθεί με τις δυνάμεις του Άξονα, εναντίον της Αγγλίας.

- Καθυστέρησε, για δυο περίπου μήνες, την επίθεση εναντίον της τότε Σοβιετικής Ένωσης, με μοιραία αποτελέσματα λόγω του φοβερού χειμώνα για τους Γερμανούς.

Έτσι αγωνίσθηκε το 1940-41 η γενιά των πατέρων μας, με πίστη και αυταπάρνηση, αντάξια του Λεωνίδα της Σπάρτης, του Παλαιολόγου των Βυζαντινών και του Διάκου της Αλαμάνας.

Με την ευκαιρία της επετείου, της 28ης Οκτωβρίου 1940, έχουμε το δικαίωμα να υπερηφανευόμαστε και την ιερή υποχρέωση να γονατίσουμε με ευλάβεια, στρέφοντας τη σκέψη μας “προς δόξαν και τιμήν και μνήμην αιωνίαν” των ηρωϊκών νεκρών, που με το αίμα τους έγραψαν το Βορειοηπειρωτικό Έπος.

Οφείλουμε σαν συνεχιστές του έργου τους, να θυμόμαστε ότι με την ενότητα και την εθνική ομοψυχία, θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία, όπως τότε, οποιαδήποτε απειλή και θα εξασφαλίσουμε την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία της πατρίδας μας.

Ζήτω το Έθνος!

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

Συνταγματάρχης
Γεώργιος Μπουρδέκας
Έλληνας Ακόλουθος Άμυνας Οττάβα

4 σχόλια:

  1. ΤΟ ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΟΣΟ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ[ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ}.Ο ΛΑΟΣ ΕΙΧΕ ΒΓΕΙ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα "Ο Χ Ι" τα λενε οι ΜΕΓΑΛΟΙ ΗΓΕΤΕΣ και τετοιος ηταν ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ο οποιος σαν ΕΤΟΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ, χωρις να ρωτησει κανεναν, ειχε σχεδιασει -ΣΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΔΙΟΦΥΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ- και προετοιμασει τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ και ΣΤΡΑΤΟ για το ΟΧΙ τη ΜΑΧΗ και τη ΝΙΚΗ, που δεν αργησε να 'ρθει.
    Αυτα προς αποκατασταση της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ και δεν μπορει κανενας να την παραποιει και να την αποδιδει οπως του αρεσει...
    Τα γεγονοτα και η εξελιξη του αγωνα τον ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ!!!

    NLS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΡΗΣΤΑΚΗ η ΕΙΣΑΙ ΑΝΥΜΕΡΩΤΟΣ η ΕΙΣΑΙ ΗΜΙΜΑΘΗΣ η ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
    ΔΙΑΒΑΣΕ.
    ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΑΝΗΣΥΧΟΣ.
    ΜΑΘΕ ΛΟΙΠΟΝ.
    ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙ ΔΥΟ ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΞΕΦΡΑΖΑΝ ,ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΚΙΣΜΟ Η ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ Η ΑΛΛΗ,ΔΗΛ.Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-σημερινη Ρωσια-ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ,μη επιθεσης,Η ΜΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ,ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΩΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ,Ριμπεντρωφ-Μολοτωφ,ΑΠΟ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΥΤΩΝ .
    ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ,ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ,ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΡΙΖΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ,ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΠΙΣΤΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΥΤΗ.
    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΣΟΒ.ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣΕ ΤΟ ΚΚΕ,ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, ΚΑΛΟΥΣΕ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΚΟΥΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΑ,ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ,ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ σπειρουν ακομα και τις γλαστρες.
    BEBAIA METEΠΕΙΤΑ Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΥΤΗ-γυρω στο Νοεμβριο-ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ,ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΔΥΣΜΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΣΕ,ΚΑΙ ΥΠΕΣΤΗ ΤΙΣ ΕΞΟΡΙΕΣ ΚΛΠ ΚΛΠ.

    ΑΥΤΑ ΣΕ ΑΔΡΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ.
    ΤΟ ΚΚΕ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ,ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταρχάς θα πρέπει να απαντήσουμε αν ο ελληνικός στρατός στον Β` παγκόσμιο πόλεμο νίκησε ή ηττήθηκε. Η απάντηση είναι ότι στην πρώτη φάση του πολέμου με τους Ιταλούς κατάφερε πολλές αλλά μικρής σημασίας νίκες με αποτέλεσμα μετά από βαρύ φόρο αίματος και από τις δύο πλευρές το μέτωπο να σταθεροποιηθεί χωρίς να επιτευχθεί καίριο πλήγμα κατά του Ιταλικού στρατού. Στη δεύτερη φάση που μπαίνουν στον πόλεμο κατά της Ελλάδας οι Γερμανοί την καταλαμβάνουν σε 17 ημέρες και ο Ελληνικός Στρατός διαλύεται. Στη συνέχεια ακολουθεί η μάχη της Κρήτης που διεξάγεται κυρίως μεταξύ Γερμανών και Βρετανικών Δυνάμεων. Μετά από 11 ημέρες οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το νησί. Στη μάχη συμμετέχουν και ένοπλοι Έλληνες πολίτες οι οποίοι μετά το τέλος της υφίστανται από τους Γερμανούς πολύ σκληρά αντίποινα. Η μάχη της Κρήτης αποτελεί σταθμό στην πορεία απόλυτου εκβαρβαρισμού του πολέμου.
    Στην Ελλάδα του 1940 υπήρχαν δύο πόλοι εξουσίας, ο ένας ήταν ο δικτάτορας Μεταξάς και ο άλλος ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος. Ο Μεταξάς ήθελε η Ελλάδα να μείνει ουδέτερη και έβλεπε θετικά τις φασιστικές δυνάμεις του Άξονα εξαιτίας της ιδεολογίας του. Ο Γεώργιος ο οποίος είχε διορίσει το Μεταξά ως κυβερνήτη της Ελλάδας, ήθελε η Ελλάδα να πράττει ότι της υπαγορεύει η Αγγλία. Στη σύγκρουση αυτή μεταξύ του Γεωργίου και υπαλλήλου του Μεταξά φυσικά νικητής θα έβγαινε ο Γεώργιος και η Ελλάδα θα πολεμούσε κατά του Άξονα.
    Μετά την ήττα του Ελληνικού Στρατού ο Αρχιστράτηγος του, Παπάγος δεν κάθισε ούτε να συνθηκολογήσει με τους Γερμανούς και αποχώρησε για το εξωτερικό μαζί με το βασιλιά. Το έργο αυτό ανέλαβε ο διοικητής του Γ` Σώματος Στρατού Τσολάκογλου, ο οποίος υπόγραψε τη διάλυση του Ελληνικού Στρατού και την παράδοση της Χώρας την 23-04-1941.
    Τέλος το μήνυμα της σημερινής Εθνικής Γιορτής (που παραδόξως στην Ελλάδα γιορτάζεται η έναρξη του πολέμου σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που γιορτάζεται η λήξη του) είναι η νίκη κατά του Φασισμού και κάθε ολοκληρωτικής ιδεολογίας .Και η νίκη αυτή επιτεύχθηκε σε όλη την Ευρώπη το 1945 με την κατάρρευση του Γ` Ράιχ. Στη συνέχεια, μετά την κατάρρευση του ναζισμού της πιο στέρεης ιδεολογίας, θα μείνουν και και θα συγκρουστούν οι δύο αναπομένουσες ιδεολογίες, ο φιλελευθερισμός και ο κομμουνισμός. Ο πόλεμος αυτός που θα επονομαστεί Ψυχρός θα κρατείσει σχεδόν μέχρι το τέλος του σύντομου 20ου αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.