Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Η Νάντια Γιαννακοπούλου για τα διατηρητέα κτίρια της Μεσσηνίας

Ένα στοιχείο που συμβάλλει στην πολιτισμική ιδιαιτερότητα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα, είναι η ύπαρξη διάσπαρτων διατηρητέων κτιρίων, άμεσα επηρεασμένων από διάφορους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και τεχνοτροπίες. Κτίρια που άντεξαν στον καταστροφικό σεισμό του 1986 και που οπωσδήποτε συμβάλλουν στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά δημιουργήματα της πρώτης περιόδου μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Λαμπρό παράδειγμα αξιοποίησης τέτοιων χώρων είναι το Ζουμπούλειο Ίδρυμα που αποτελεί πολιτιστικό στολίδι και πρότυπο αξιοποίησης. Το προαναφερθέν, μαζί με το Μπενάκειο Μουσείο, το Δημαρχείο της Καλαμάτας, το Δημοτικό Ωδείο καθώς και ελάχιστες ακόμη περιπτώσεις αποτελούν εξαιρετικά δείγματα πολιτιστικής και λειτουργικής αξιοποίησης, αλλά και αισθητικής αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου.

Ωστόσο, μπροστά στην πληθώρα τέτοιων κτισμάτων .........

που θα μπορούσε δυνητικά να αξιοποιηθεί, τα ελάχιστα αυτά κτίρια αποτελούν εξαίρεση παρά τον κανόνα. Πλείστα τέτοια παραδείγματα υπάρχουν κατά μήκος του κεντρικού δρόμου της Αριστομένους, στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου καθώς και στην παραλιακή οδό Ναβαρίνου. Αυτές είναι μόνο κάποιες ενδεικτικές περιοχές όπου αρχιτεκτονικά στολίδια, όχι μόνο δεν αξιοποιούνται, αλλά μέρα με τη μέρα υπόκεινται στη φθορά του χρόνου. Αυτές, βέβαια, οι περιπτώσεις στην πόλη της Καλαμάτας συμπληρώνονται ιδανικά και από πολλά άλλα κτίρια σε ολόκληρο το νομό Μεσσηνίας, όπως στην Πύλο, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, την Κυπαρισσία, την Κορώνη, τη Μεθώνη κλπ. Μάλιστα, πρότυπα άλλων πόλεων όπου υπήρξε συντονισμένη μέριμνα και ολοκληρωμένη αξιοποίηση παραδοσιακών οικισμών έχουν αποδεδειγμένα αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα από αισθητική, αλλά και οικονομική και αναπτυξιακή σκοπιά. Κατόπιν αυτών,



Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης και συνολικής αξιοποίησης της πολιτισμικής κληρονομιάς που αντιπροσωπεύουν αυτά τα κτίσματα στο νομό Μεσσηνίας;

2) Υπάρχει συνεργασία μεταξύ Υπουργείου και τοπικών φορέων στο παραπάνω ζήτημα, σε ποιό πλαίσιο και με ποιά χαρακτηριστικά;


Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Συνάντηση Δράκου με το προσωπικό του ειδικού σχολείου Φιλιατρών

Σήμερα το μεσημέρι, ο Νομάρχης Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Δράκος, παρουσία του Δημάρχου Φιλιατρών, κ Άλκη Ξύγκα, και της Διευθύντριας του ειδικού σχολείου Φιλιατρών, κα Ελένη Λεβεντάκη, είχε συνάντηση με όλο το προσωπικό του ειδικού σχολείου και εδικού νηπιαγωγείου Φιλιατρών.

Κατά τη συνάντηση αυτή, ο κ. Νομάρχης ενημερώθηκε για τη λειτουργία, την πρόοδο των εργασιών και τις ανάγκες του ειδικού σχολείου. Επίσης, ενημερώθηκε για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του στο νέο κτήριο, κάτι το οποίο πραγματοποιήθηκε αυτή τη χρονιά. Ακόμα, ο κ. Νομάρχης είχε συζήτηση για τη δημιουργία του νέου ειδικού εργαστηρίου «Γυμνασίου», το οποίο έχει ιδρυθεί στην πόλη των Φιλιατρών. Η έναρξη λειτουργίας του θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2010.

Ειδική επιτροπή ήλεγξε το χώρο που θα στεγαστεί ........

προσωρινά το ειδικό εργαστήριο, για ένα έως δύο χρόνια, όπως είχε συμβεί και με το ειδικό σχολείο, τα οποία είχαν λειτουργήσει σε χώρο του ΚΑΦΚΑ. Επίσης, ο κ. Νομάρχης, ενημερώθηκε για τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν ενόψει της εγκατάστασης του ειδικού εργαστηρίου και της έναρξης της λειτουργίας του. Υποσχέθηκε δε, τη συμμετοχή της ΝΑΜ, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, προκειμένου απρόσκοπτα, να γίνει η έναρξη των μαθημάτων.
Ο κ. Νομάρχης, συνεχάρη το προσωπικό, που με πάθος και κατάθεση ψυχής, αφιερώνεται στην ειδική αγωγή των μαθητών και υποσχέθηκε, από την πλευρά του, αμέριστη βοήθεια στη συνεχή βελτίωση του ειδικού σχολείου και του ειδικού νηπιαγωγείου, αλλά και στη λειτουργία του ειδικού εργαστηρίου.

«Ως γνωστόν, μέχρι πρότινος, η ειδική αγωγή στη Μεσσηνία, ήταν περιορισμένη μόνο στην Καλαμάτα. Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Φιλιατρών και της ΝΑΜ, έχουμε ήδη την ανάπτυξη του ειδικού σχολείου, του ειδικού νηπιαγωγείου και του ειδικού εργαστηρίου στα Φιλιατρά. Αποτέλεσμα αυτού είναι να καλύπτεται ο χώρος της Δυτικής Μεσσηνίας, στον ευαίσθητο αυτό τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νομάρχης και πρόσθεσε «Η προσπάθεια στον εξαιρετικά σημαντικό για κάθε κοινωνία, επομένως και για τη δική μας, τομέα της ειδικής εκπαίδευσης, οφείλει να είναι συνεχής, υπεύθυνη, συστηματική. Αυτό θα πράξουμε και εμείς, με όλες μας τις δυνάμεις, συνεργαζόμενοι με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, στα θέματα αυτά».

Επίσκεψη Δράκου στο δρόμο Λιμενάρι - Φιλιατρά - Λαγκούβαρδος - Μαραθούπολη

Σήμερα, Πέμπτη, ο Νομάρχης Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Δράκος και ο Δήμαρχος Φιλιατρών, κ. Άλκης Ξύγκας, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΝΑΜ, κ. Παναγιώτη Γιαννακέα, τoν προϊστάμενο μελετών κ. Δημήτρη Καλδή, τον προϊστάμενο συντηρήσεων κ. Γιάννη Κωνσταντόπουλο και τον μελετητή κ. Μανώλη Κοκκινάκη, επισκέφθηκαν το δρόμο «Λιμενάρι - Φιλιατρά - Λαγκούβαρδος - Μαραθούπολη».

Όπως είναι ήδη γνωστό, προ ολίγων ημερών ανετέθη μελέτη για τη βελτίωση και ανακατασκευή του παραπάνω, σημαντικού για την παραλιακή Δυτική Μεσσηνία, δρόμου.
Ιδιαίτερη έμφαση εδόθη στο, ιδιαίτερα επικίνδυνο, σημείο της διάβασης του Λαγκουβάρδου.

Αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στη μελέτη και την κατασκευή .........

της γέφυρας, της διαπλάτυνσης του συγκεκριμένου τμήματος της οδού και της παράκαμψης του γνωστού «φονικού» S, μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων.
Η προσπάθεια θα συνεχιστεί με τη μελέτη των δύο άλλων τμημάτων «Λιμενάρι - Φιλιατρά» και «Φιλιατρά - Αγία Κυριακή – Λαγκούβαρδος – Μαραθούπολη».
«Φιλοδοξία μας είναι να ενταχθεί, το πρώτο τμήμα της γέφυρας του Λαγκουβάρδου και της παράκαμψης, άμεσα στο ΕΣΠΑ, αν είναι δυνατόν και με την πρώτη προκήρυξη», δήλωσε ο κ. Νομάρχης.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τελείωσε ήδη και η μελέτη του τμήματος «Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι», του Δυτικού άξονα της Μεσσηνίας (Καλό Νερό – Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι Ρωμανός – Πύλος). Αναμένεται δε, να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και η μελέτη της παράκαμψης των Φιλιατρών, όπου στρέφεται και το ενδιαφέρον της Περιφέρειας, της ΝΑΜ και των Δήμων της Δυτικής Μεσσηνίας, για την ένταξη και κατασκευή του από το 4ο ΚΠΣ-ΕΣΠΑ την επόμενη περίοδο.

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Διευκρινίσεις για τη χρονική ισχύ των βιβλιαρίων υγείας

Διευκρινίσεις για τη χρονική ισχύ των βιβλιαρίων υγείας των ασφαλισμένων δίνει με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στους κατόχους του αυτοκόλλητου με ισχύ έως 28/2/2010, δίδεται η δυνατότητα παράτασης μέχρι 31/3/2010 για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

Για τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας, δεν απαιτείται ............

θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου, εφόσον αυτά είναι είτε σύζυγοι των άμεσα ασφαλισμένων, είτε τέκνα που δεν συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους.

Κατά συνέπεια, στους έμμεσα ασφαλισμένους (συζύγους, τέκνα κάτω των 18 ετών κλπ) θα παρέχονται όλες οι υπηρεσίες Υγείας, με την προσκόμιση του οικογενειακού βιβλιαρίου, αλλά και του βιβλιαρίου του άμεσα ασφαλισμένου.

Οι παγίδες του facebook και πώς να τις αποφύγετε.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη.

Το facebook είναι αναμφισβήτητα ένας διασκευαστικός τρόπος επικοινωνίας, ενδέχεται όμως να εξελιχθεί σε ιντερνετικο εφιάλτη, αν δεν προσέξετε τους κινδύνους που κρύβει.

Τα κοινωνικά δίκτυα στο ιντερνετ αποτελούν πλέον μια καθημερινή συνήθεια για πολλούς χρήστες.

Είτε πρόκειται για μόδα είτε για αναπόφευκτη κοινωνική εξέλιξη, το γεγονός είναι ένα: ιστοτοποι όπως τα facebook, Myspace, Twitter εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Υπάρχουν όμως και κάποιες παγίδες που καλό είναι να αποφευχθούν για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το facebook, δεν έχουν ..........

ιδιαιτέρα μέτρα ασφάλειας. Οποιοσδήποτε το επιθυμεί έχει τη δυνατότητα δημιουργίας προφίλ με το όνομα και τα στοιχεία σας αρκεί να γνωρίζει το e-mail σας. Για αυτό το λόγω, προσέξτε το ιδιωτικό υλικό που χρησιμοποιείτε, καθώς ποτέ δεν ξέρετε σε τι χέρια μπορούν να πέσουν. Έτσι, προτιμότερο είναι να κρατάτε εσείς τέτοια αρχεία.

Όταν ανεβάζετε κάτι στο προφίλ σας, στην ουσία αποποιείστε των πνευματικών σας δικαιωμάτων. Από την ώρα που κάποιος γράψει κάτι, οφείλει να γνωρίζει ότι δίνει αυτόματα την άδεια στους χρήστες του facebook να το χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν. Με άλλα λόγια, σκεφτείτε καλά πριν μοιραστείτε με τους διαδικτυακούς σας φίλους το καινούργιο μουσικό σας προτζεκτ, για παράδειγμα. Τέλος, αν ανεβάσετε υλικό προκλητικού περιεχομένου, καλό είναι να γνωρίζετε ότι μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο καθένας.
Πριν δώσετε τα πραγματικά σας στοιχεία, κατά την πραγματοποίηση της εγγραφής σας, σκεφτείτε αν θα θέλατε όλοι οι διαδικτυακοί σας φίλοι να γνωρίζουν την διεύθυνση, το τηλέφωνο και το επώνυμο σας. Η «τυφλή» εμπιστοσύνη στην κοινότητα των χρηστών μπορεί να σας φέρει αντιμέτωπο με δύσκολες καταστάσεις.
Μη διαγράφετε τα πρωτότυπα αρχεία των φωτογραφιών που ανεβάζετε στο δίκτυο. Το facebook δεν είναι καλή «αποθήκη» φωτογραφιών καθώς τις παραμορφώνει ανεπανόρθωτα. Έτσι, οι ωραίες πανοραμικές φωτογραφίες των διακοπών σας από τα 14 MP μετατρέπονται σε φτωχές κόπιες των 14 KB.

Προσέξτε τους φίλους που κάνετε add. Είναι κατανοητό να ενθουσιαστείτε στην αρχή που τόσος κόσμος σας θέλει για φίλο, όμως θυμηθείτε ότι όλοι αυτοί θα έχουν πρόσβαση στο προφίλ και τη ζωή σας. Ακόμα και αν θελήσετε να διαγράψετε μερικούς, θα είναι δύσκολο να τους επιλέξετε όταν η λίστα των φίλων σας θα αποτελείται από 500 ονόματα.
Μην κάνετε add για φίλο σας το αφεντικό η τον προϊστάμενο σας, ιδίως αν είστε από εκείνους που ξεχνούν τα άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα φίλων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το μετανιώσετε. Φανταστείτε να ξεχαστείτε και να κάνετε post για το πόσο ωραία περάσατε χθες στην εκδρομή, ενώ δεν επήγατε στη δουλειά σας λόγω αδιαθεσίας!

Προσοχή στα spam, κίνδυνος!! Το facebook και τα λοιπά κοινωνικά δίκτυα δεν έχουν έλεγχο για ιούς, ούτε είναι ασφαλή. Έτσι, όταν λαμβάνετε spam μηνύματα, αποφύγετε να μπείτε στα site που παραπέμπουν, εκτός και αν εμπιστεύεστε αυτόν που τα στέλνει. Υπάρχουν όμως αρκετοί κακοπροαίρετοι που στέλνουν ιούς με spam.
Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε το κουτάκι με το privacy settings στο προφίλ σας, ειδάλλως, θα έρχονται ενοχλητικά διαφημιστικά, όχι μόνο σε σας, αλλά και σε όλους τους φίλους σας και μάλιστα εξ ονόματος σας.
Αν είστε από εκείνους που αρεσκονται στο να φλερτάρουν μέσω διαδικτύου, προτιμήστε πιο πριβε chat rooms η άλλους ιστοτοπους πιο διακριτικούς, όπως για παράδειγμα το badoo. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να κάνετε log out από το προφίλ σας, ακόμα και αν χρησιμοποιείτε τον προσωπικό σας υπολογιστή.

Προσέξτε τι μοιράζεστε με τους με τους φίλους σας σε ιστοτοπους σαν το face book, γιατί μπορεί να ξεκινήσετε για πλάκα μια συζήτηση, όπως για παράδειγμα «δεν κάνουμε μια τρομοκρατική ομάδα;»και ξαφνικά να χτυπήσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος την πόρτα σας. Το να γράφεις κάτι στο facebook είναι σαν να το γράφεις έξω από την πόρτα του σπιτιού σου με μεγάλα γράμματα. Να το θυμάστε αυτό!

Μεταβολές στο μηχανογραφικό δελτίο των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Β΄)

Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι το μηχανογραφικό δελτίο των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Β΄) που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι, περίπου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.ypepth.gr.

To μηχανογραφικό δελτίο θα έχει τις ακόλουθες μεταβολές σε σύγκριση με το περυσινό: .......


1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, θα λειτουργήσουν τα παρακάτω τμήματα, τα οποία λειτουργούσαν μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων:

α) Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, στο 4ο και στο 5ο επιστημονικό πεδίο
β) Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, στο 5ο επιστημονικό πεδίο
γ) Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, στο 1ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο.
2. Στις στρατιωτικές σχολές του Υπουργείου Εθνικής ΄Αμυνας προστίθενται τα παρακάτω τμήματα:
α) Τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων, το οποίο εντάσσεται στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο.
β) Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων, η οποία εντάσσεται στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

3. Κατάτμηση του τμήματος Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας:
α) Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, το οποίο παραμένει στο 1ο επιστημονικό πεδίο.
β) Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, το οποίο παραμένει στο 1ο επιστημονικό πεδίο.

4. Τα παρακάτω τμήματα μετονομάζονται ως ακολούθως:
α) Το Τμήμα Θεωρητικών Σπουδών Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, που ανήκει στο 1ο επιστημονικό πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης.
β) Το Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, που ανήκει στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων.

5. Από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, η ένταξη των παρακάτω τμημάτων σε επιστημονικά πεδία, μεταβάλλεται ως ακολούθως:
α) Το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης εκτός από το 4ο επιστημονικό πεδίο εντάσσεται και στο 2ο πεδίο
β) Τα παρακάτω Τμήματα ΤΕΙ θα παραμείνουν στο 5ο επιστημονικό πεδίο και επιπλέον θα ενταχθούν και στο 4ο:
• Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία του ΤΕΙ Μεσολογγίου
• Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία του ΤΕΙ Πάτρας (με έδρα την Αμαλιάδα)
• Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (με έδρα τη Λευκάδα)
• Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (με έδρα τα Γρεβενά)
6. Από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, η ένταξη των παρακάτω τμημάτων σε επιστημονικά πεδία, μεταβάλλεται ως ακολούθως:

α) Το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα διαγραφεί από το 2ο επιστημονικό πεδίο και θα παραμείνει μόνο στο 4ο πεδίο.
β) Τα παρακάτω Τμήματα ΤΕΙ θα παραμείνουν στο 2ο επιστημονικό πεδίο, θα διαγραφούν από το 4ο και θα ενταχθούν και στο 3ο πεδίο:
• Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (με έδρα τη Φλώρινα)
• Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
• Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας
• Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου (με έδρα την Άρτα)

Ερώτηση βόμβα για Cosmote και Γερμανό στην Βουλή!

Νέα δεδομένα στη δικαστική έρευνα για την υπόθεση της εξαγοράς της Γερμανός από την Cosmote δημιουργεί ερώτηση-βόμβα προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από δέκα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Λίγο πριν παραδοθεί από τους πραγματογνώμονες στον αρμόδιο ..........

ανακριτή το κρίσιμο πόρισμα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα επηρεάσει τις τελικές αποφάσεις για παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων στο εδώλιο, οι δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Θανάσης Οικονόμου, Γιάννης Δριβελέγκας, Νίκος Τσώνης, Πάρης Κουκουλόπουλος, Μιχάλης Τιμοσίδης, Τάκης Δημητρόπουλος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Άγγελος Τόλκας, Ηλίας Θεοδωρίδης, Βασίλης Γιουματζίδης) εκφράζουν, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ερώτηση «σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της διενεργούμενης πραγματογνωμοσύνης, για τον προσδιορισμό της εύλογης αξίας της εταιρείας Γερμανός, κατά το χρόνο εξαγοράς της από την Cosmote».

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές αναφέρουν τα εξής:

Σειρά δημοσιευμάτων στον Τύπο από το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της διενεργούμενης από ορκωτούς ελεγκτές πραγματογνωμοσύνης, για τον προσδιορισμό της εύλογης αξίας της εταιρείας Γερμανός κατά το χρόνο της σκανδαλώδους εξαγοράς της από την Cosmote.

Η διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης ανατέθηκε αρχικά στις 30 Ιουνίου από τον αρμόδιο ανακριτή και το πόρισμά της θα έχει καθοριστική σημασία στην τελική απόφαση που θα εκδοθεί από το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να κρίνει αν οι κατηγορούμενοι για πέντε κακουργήματα θα παραπεμφθούν στο ακροατήριο, ή θα τεθεί η σχετική δικογραφία στο αρχείο.

Τονίζεται, ότι η υπόθεση εξαγοράς της Γερμανός αποτελεί μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις σκανδάλων, για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ έχει ήδη ζητηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Οι πληροφορίες σχετικά με την πραγματογνωμοσύνη που έχουν δει ως τώρα το φως της δημοσιότητας γεννούν σοβαρά ερωτήματα για το κύρος της πραγματογνωμοσύνης, καθώς:

- Η διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης ανατέθηκε αρχικά το περασμένο καλοκαίρι σε δύο μεγάλους οίκους ελεγκτών. Τελικά, όμως, και οι δύο οίκοι αρνήθηκαν την ανάθεση. Για τον ένα εκ των δύο οίκων τέθηκε ζήτημα ασυμβίβαστου, καθώς αποκαλύφθηκε από τον Τύπο, ότι κατά το παρελθόν είχε λάβει επί σειρά ετών αμοιβές από την Γερμανός για τον έλεγχο των ισολογισμών της.

- Μεταγενέστερα δημοσιεύματα αποκάλυψαν ότι όλοι οι μεγάλοι οίκοι ορκωτών ελεγκτών της χώρας, οι οποίοι κλήθηκαν από τον ανακριτή να διενεργήσουν την πραγματογνωμοσύνη επίσης αρνήθηκαν την εντολή. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε, ότι την πραγματογνωμοσύνη θα διενεργήσουν δύο από τις μικρότερες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών της ελληνικής αγοράς.

- Επιπλέον, σε δημοσιεύματα αναφέρθηκε ότι ο ένας εκ των δύο ελεγκτών που ορκίσθηκαν ενώπιον του ανακριτή είχε κατά το παρελθόν εργασθεί σε εταιρεία (BKR Πρότυπος Ελεγκτική) που από το 1994 είχε ελέγξει, λαμβάνοντας αμοιβές, ισολογισμούς της Γερμανός. Για τον ίδιο ελεγκτή αναφέρθηκε επίσης, ότι έχουν κινηθεί εναντίον του πειθαρχικές διαδικασίες στο αρμόδιο συμβούλιο. Μέχρι τώρα, πάντως, οι δύο ελεγκτικές εταιρείες που ανέλαβαν την πραγματογνωμοσύνη συνεχίζουν το έργο τους και έχουν λάβει προθεσμία από τον ανακριτή για την παράδοση του πορίσματός τους εντός του Μαρτίου.

Επιπλέον, όμως, αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει, ότι ο ένας εκ των δύο ελεγκτών που έχουν αναλάβει την κρίσιμη πραγματογνωμοσύνη υπήρξε στενός συνεργάτης και συνεταίρος κατά το παρελθόν στην εταιρεία BKR Πρότυπος Ελεγκτική του κ. Παναγιώτη Δαμηλάκου, πρώην προέδρου της ΟΚΕ Οικονομολόγων της Νέας Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Δαμηλάκος ήταν ορκωτός ελεγκτής της Γραμμής Α.Ε. για τις χρήσεις 1985, 1986 και 1987, δηλαδή, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση Κοσκωτά. Στη χρήση του 1987, ενώ είχε προσυπογράψει τα βιβλία της Γραμμής που εμφάνιζαν κέρδη ύψους 62 εκατομμυρίων δραχμών, έλεγχος του Σώματος Ορκωτών Λογιστών που πραγματοποιήθηκε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, αποκάλυψε ζημίες άνω των 500 εκατομμυρίων δραχμών. Για την υπόθεση αυτή είχε παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, αλλά αθωώθηκε. Ωστόσο, του είχε επιβληθεί αργία τεσσάρων μηνών από το Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Λογιστών.

Κατά τη διάρκεια της διερεύνησης του σκανδάλου Κοσκωτά, ο κ. Δαμηλάκος είχε καταθέσει στην σχετική Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και είχε παραδεχθεί ότι πριν από το ξέσπασμα του σκανδάλου είχε παρέμβει στην τότε ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για την απόσυρση ερώτησης βουλευτή του κόμματος που αφορούσε στον Κοσκωτά!

Ενόψει των παραπάνω και επειδή αποτελεί ύψιστο καθήκον της Ελληνικής Δικαιοσύνης να ολοκληρώσει χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση το έργο της, στη διερεύνηση μιας από τις σοβαρότερες σκανδαλώδεις υποθέσεις της πολιτικής ζωής των τελευταίων ετών,

Ερωτάσθε:

1. Είναι αληθές, ότι όλοι οι μεγάλοι οίκοι ορκωτών ελεγκτών της ελληνικής αγοράς αρνήθηκαν να αναλάβουν τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης;

2. Είναι αληθές, ότι ένας από τους οίκους στους οποίους αρχικά ανατέθηκε η πραγματογνωμοσύνη τελικά επέστρεψε την εντολή επειδή είχε λάβει κατά το παρελθόν αμοιβές από την εταιρεία Γερμανός;

3. Είναι αληθές, ότι ανατέθηκε η πραγματογνωμοσύνη σε ελεγκτή, για τον οποίο έχει ζητηθεί κατά το παρελθόν ο πειθαρχικός του έλεγχος από το αρμόδιο συμβούλιο, που εποπτεύεται από τον Υπουργό Οικονομικών;

4. Είναι αληθές, ότι ο ίδιος ελεγκτής έχει ασκήσει κατά το παρελθόν το λειτούργημά του σε οίκο (BKR Πρότυπος Ελεγκτική) που είχε ελέγξει, λαμβάνοντας αμοιβές, ισολογισμούς της Γερμανός; Πώς είναι δυνατόν να έχουν παραιτηθεί από την πραγματογνωμοσύνη άλλοι ορκωτοί που έλαβαν αμοιβές στο παρελθόν από την Γερμανός, αλλά ο συγκεκριμένος ορκωτός να συνεχίζει κανονικά το έργο του, παραβλέποντας το προφανές ασυμβίβαστο;

5. Είναι αληθές, ότι ο ίδιος ελεγκτής υπήρξε συνεργάτης και συνεταίρος του Π. Δαμηλάκου;

6. Θεωρείτε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου ορκωτού ελεγκτή ως πραγματογνώμονα διασφαλίζει επαρκώς το αδιάβλητο της πραγματογνωμοσύνης;

Πηγή sofokleous10

Eurovision 2010: Τα υποψήφια τραγούδια.

Ακούστε από το Φιλιατρά news τα υποψήφια τραγούδια για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2010 στο Oslo της Σουηδίας.

ο Ελληνικός τελικός για την ανάδειξη του τραγουδιού που θα μας εκπροσωπήσει στο Oslo θα γίνει στις 12 Μαρτίου.

Ακούστε παρακάτω τα υποψήφια τραγούδια...





Χρήστος Χατζηνάσιος-Illusion"




















Sunny Μπαλτζή & Second Skin-Game of life"





















Μάνος Πυροβολάκης-Κιβωτός του Νώε























Γιώργος Αλκαίος & Friends-OPA






















Γιώργος Καραδήμος-Πολεμάω























Μέλισσες-Κινέζος






















Emigre-Touch me deep inside













Μεσσηνιακές εφημερίδες της 4ης Μαρτίου 2010

ele4.jpg (756 KB) 8arr04.jpg (232 KB) foni4.jpg (254 KB)



Βιβάλντι

Βενετσιάνος συνθέτης και βιολονίστας, από τους στυλοβάτες της Δυτικής Μουσικής. Το μεγάλο του ενδιαφέρον για τη μουσική επισκίασε την άλλη του ιδιότητα, αυτή του ιερωμένου, για την οποία ο ίδιος δεν έδειξε ιδιαίτερο ζήλο να τιμήσει.

Ο Αντόνιο Λούτσιο Βιβάλντι γεννήθηκε στη Βενετία στις 4 Μαρτίου 1678. Βαφτίστηκε την ίδια ημέρα με προτροπή της μαμής του, η οποία φοβήθηκε ότι θα πεθάνει, λόγω των προβλημάτων υγείας που παρουσίασε. Αργότερα διαγνώσθηκε ότι έπασχε από άσθμα, αρρώστια που θα τον ταλαιπωρούσε σε ολόκληρη τη ζωή του.

Την τέχνη του βιολιού τη διδάχθηκε από τον πατέρα του Τζιοβάνι ..........

Μπατίστα Βιβάλντι, επαγγελματία κουρέα, αλλά και αξιόλογο βιολιστή, μουσικό της Ορχήστρας του Αγίου Μάρκου. Ο πατέρας του ήταν και έντονα θρησκευόμενος άνθρωπος και προετοίμαζε τον νεαρό γιο του για εκκλησιαστική σταδιοδρομία.

Το 1703 ο Αντόνιο χειροτονήθηκε ιερέας και σύντομα απέκτησε το προσωνύμιο «Ο κόκκινος παπάς», εξαιτίας των ξανθών μαλλιών του. Τον ίδιο χρόνο διορίστηκε καθηγητής βιολιού και αρχιμουσικός στο ορφανοτροφείο θηλέων «Οσπεντάλε ντι Πιετά» της Βενετίας. Δεν πέρασε πολύς καιρός και βρήκε την ευκαιρία να απαλλαγεί από τα θρησκευτικά του καθήκοντα, χωρίς να αποσχηματισθεί. Έτσι, αφιερώθηκε αποκλειστικά στη μουσική.

Άρχισε να συνθέτει πυρετωδώς και να γίνεται γνωστός έξω από τα στενά όρια της Βενετίας. Από το 1718 ταξίδευε διαρκώς για να παρουσιάζει τα έργα του, έχοντας ως βάση του τη Μάντοβα. Λέγεται, μάλιστα, ότι σε κάποια περιοδεία του έπαιξε και ενώπιον του Πάπα. Την εποχή εκείνη γνώρισε δύο ετεροθαλείς αδελφές, την Παολίνα Τρεβιζάνα, η οποία έγινε γραμματέας του και την κοντράλτο Άννα Τζίρο ή Ζιρό, η οποία τραγούδησε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολλές όπερές του. Ο Αντόνιο φιλοξενούσε τις κοπέλες στο σπίτι του και οι ψίθυροι έδιναν κι έπαιρναν ότι διατηρούσε ερωτικές σχέσεις και με τις δύο. Ο Βιβάλντι διασκέδαζε με τη φημολογία και απαντούσε ότι η σχέση μαζί τους ήταν αυστηρά φιλική και επαγγελματική.

Το 1725 παρουσίασε μια σειρά κοντσέρτων για έγχορδα και μπάσο κοντίνουο, με τον τίτλο «Il cimento dell' armonia e dell' inventione» («Η δοκιμή της αρμονίας με τη νεωτερική σύνθεση»). Τα τέσσερα πρώτα από αυτά αποτελούν τις «Τέσσερις Εποχές», το πιο γνωστό έργο του και ένα από τα δημοφιλέστερα έργα της μουσικής. Ο συνθέτης αποδίδει με νότες τις τέσσερις εποχές του χρόνου και θεωρείται ως πρώιμο δείγμα προγραμματικής μουσικής.

Το 1737 ο καρδινάλιος της Φεράρας ακυρώνει μια παράστασή του, επειδή αρνήθηκε να ιερουργήσει και εξαιτίας της συμβίωσή του με τις δύο αδελφές, που σκανδάλιζε τους πιστούς. Με την πάροδο του χρόνου, η δημοτικότητά του στη Βενετία άρχισε να υποχωρεί και ο Βιβάλντι, απογοητευμένος από τους συμπατριώτες του, ξενιτεύτηκε στη Βιέννη (28 Ιουνίου 1741). Ένα μήνα αργότερα, στις 28 Ιουλίου 1841, έφυγε από τη ζωή πάμπτωχος, έχοντας σπαταλήσει όλη του την περιουσία.

Ο Βιβάλντι με το προσωπικό ύφος γραφής έθεσε τα θεμέλια του ώριμου κοντσέρτου μπαρόκ και επηρέασε συνθέτες, όπως ο Μπαχ και ο Τέλεμαν. Πολυγραφότατος, συνέθεσε περί τα 850 έργα, αλλά λίγο μετά τον θάνατό του ξεχάστηκε. Από την αφάνεια τον ανέσυρε πολύ αργότερα ο Μέντελσον, όταν ερευνούσε το έργο του Μπαχ, ο οποίος θαύμαζε απεριόριστα τον Βιβάλντι. Ουσιαστικά, όμως, ο Βιβάλντι ανακαλύφθηκε τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και σήμερα θεωρείται ως ένας από τους δημοφιλέστερους συνθέτες της μουσικής μπαρόκ.

Βιβάλντι

Στον Μεγάλο Βενετσιάνο συνθέτη και βιολονίστα Αντόνιο Βιβάλντι, που γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1678 διάλεξε να αφιερώσει σήμερα το λογότυπο της η Google.

Οι «Τέσσερις Εποχές», είναι το πιο γνωστό έργο του και .....

ένα από τα δημοφιλέστερα έργα της μουσικής.