Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

H ατέλειωτη κατρακύλα του Tύπου

Η περίπτωση του «Ελεύθερου Τύπου» είναι μόνο η αρχή. Αυτό που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα και που τόσο πολύ εξέπληξε τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν αποτελεί παρά μια φυσιολογική απόφαση με βάση την κοινή λογική.
Η οικογένεια Αγγελόπουλου αποφάσισε σε μια δεδομένη στιγμή να επενδύσει σε μέσα ενημέρωσης. Οι λόγοι προφανώς δεν ήταν επιχειρηματικοί. Δεν επεδίωκε το αυτονόητο για κάποιον επενδυτή, δηλαδή απόδοση στα επενδεδυμένα κεφάλαια. Επεδίωκε πολιτική παρέμβαση και επιρροή, χωρίς όμως και πάλι συγκεκριμένη στρατηγική, εννοώ χωρίς να έχει κάποιο συμφέρον σε σχέση με δημόσιες προμήθειες ή έργα. Ήταν, ας πούμε, μια κίνηση για την ανάδειξη ενός δημόσιου προφίλ της οικογένειας.

Μόνο που στοίχιζε αρκετά, πολύ περισσότερο από το να δημοσιεύει ολοσέλιδες καταχωρήσεις καθημερινά στο σύνολο του ελληνικού Τύπου, όπου να διαφημίζει τις αρετές του ζεύγους Αγγελόπουλου.

Η προσπάθεια –καταδικασμένη εξαρχής αφού δεν βασίστηκε σε εκδοτικά και επιχειρηματικά κριτήρια– απέτυχε παταγωδώς. Η εγχείρηση απέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε...

Αυτό που είναι απίθανο είναι ότι οι δημοσιογράφοι περίμεναν η οικογένεια να χρηματοδοτεί απ’ αόριστον μια αποτυχημένη προσπάθεια. Είναι οι ίδιοι δημοσιογράφοι που πριν από κάποιους μήνες απολάμβαναν τα καινούργια τους πολυτελή γραφεία, εισέπρατταν τους παχυλούς μισθούς που είχαν εξασφαλίσει από τις μεταγραφές τους από άλλες εφημερίδες και εργάζονταν με ρυθμούς Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ραχάτι και άγιος ο Θεός... Σήμερα σπαράζουν για τη χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας...

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η αλήθεια είναι σκληρή, μα είναι η αλήθεια. Ο Τύπος βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια για τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτον και κυριότερον διότι έχασε την αξιοπιστία του. Και γι’ αυτό ευθύνονται οι διάφοροι «επενδυτές» που είτε νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα ενώ δεν ξέρουν τίποτα περί του αντικειμένου (κάτι σαν τους προέδρους των ομάδων που δίνουν την 11άδα στους προπονητές πριν από το ματς ή αποφασίζουν για τις μεταγραφές) είτε διότι μετέτρεψαν αρκετά από τα μέσα σε εργαλεία μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων για την προώθηση της εικόνας τους ή των άλλων επιχειρηματικών τους συμφερόντων. Και έτσι κατέστρεψαν και τα μέσα που αγόρασαν και το σύνολο της αξιοπιστίας του Τύπου – πλην ολίγων εξαιρέσεων.

Δεύτερον διότι έχασε τον κύριο λόγο για τον οποίο αγοράζεται, που είναι η αντικειμενική ενημέρωση και η παρεμβατικότητα. Γι’ αυτό ευθύνονται και οι «επενδυτές» αλλά και οι δημοσιογράφοι. Οι δημοσιογράφοι σταδιακά μετατράπηκαν –όπως έλεγε ο πατέρας μου– σε πρακτικογράφους. Αντί να αναλύουν την είδηση και να κάνουν ρεπορτάζ, αντέγραφαν τα δελτία Τύπου. Και, φυσικά, έτσι χάθηκε η ουσία της ενημέρωσης, η οποία διοχετευόταν από ένα χρονικό σημείο και μετά με αμεσότητα από την τηλεόραση και σήμερα πλέον ακόμη πιο άμεσα από το Διαδίκτυο. Οι δε δημοσιογράφοι –κυρίως του Τύπου– αφέθηκαν να απολαμβάνουν τις παχυλές αμοιβές που τους εξασφαλίζουν οι προνομιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας –σε σχέση με το σύνολο όλων των εργαζομένων της χώρας–, να κάνουν δημόσιες σχέσεις για λογαριασμό εταιρειών («σύμβουλος επικοινωνίας» είναι ο όρος), να κάνουν τα χατίρια των εκάστοτε επενδυτών και να πίνουν τον καφέ τους στο Κολωνάκι συζητώντας και έχοντας άποψη επί παντός επιστητού.

Και ο κατήφορος συνεχιζόταν και συνεχίζεται.

Αποκορύφωμα της κατρακύλας είναι η μετατροπή των περισσότερων εφημερίδων σε περιτύλιγμα για προϊόντα οπτικοακουστικού περιεχομένου. Οι καταναλωτές επιλέγουν κατά βάση ταινίες αντί για ολοκληρωμένη ενημέρωση. Πετούν το περιτύλιγμα και κρατούν την ταινία. Αυτοσκοπός έγινε η υψηλή κυκλοφορία ανεξαρτήτως κόστους. Διότι μόνον έτσι το μέσο είναι αποτελεσματικό εργαλείο μάρκετινγκ, όπως είπαμε παραπάνω (στην καλύτερη περίπτωση, διότι στη χειρότερη γίνεται και εργαλείο εκβιασμών, όπως γνωρίζουμε...).

Ώσπου το κακό όνειρο έγινε η εφιαλτική πραγματικότητα. Ήρθε η οικονομική κρίση που δεν άφησε κανέναν αλώβητο. Και τους «επενδυτές» και τη διαφήμιση και τα μέσα. Και ήρθε η ώρα να πληρωθεί ο λογαριασμός, ο οποίος αρχίζει και πέφτει βαρύς.

Το κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου» –θα με θυμηθείτε– είναι μόνο η αρχή.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει καθημερινά και λόγω τεχνολογίας αλλά και λόγω ταχύτατων αλλαγών των κοινωνικών συνθηκών, ο Τύπος και η δήθεν ενημέρωση που ξέραμε τα τελευταία 20 αμαρτωλά χρόνια (διαπλοκών, εκβιασμών, απαξίωσης κ.λπ.) ξεπερνιέται ραγδαία. Μαζί φεύγει και το παλιό κατεστημένο, ακολουθώντας την αποχώρηση του πολιτικού σκηνικού όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Τα κροκοδείλια δάκρυα των συνδικαλιστών δημοσιογράφων δεν διασώζουν την πορεία του Τιτανικού στα βαθιά νερά της απαξίωσης.

Επειδή όμως τίποτα δεν εξαφανίζεται χωρίς διαδοχή, είμαι πεπεισμένος πως η ουσία της δημοσιογραφικής ενημέρωσης θα εμφανιστεί με νέα μορφή, ισχυρότερη και ανθεκτικότερη. Και θα επικρατήσει στη θέση των σημερινών δεινοσαύρων.
Του Θεοχάρη Α. Φιλιππόπουλου



Mozilla Firefox: Κυκλοφόρησε ο βελτιωμένος και ταχύτερος Firefox 3.5

Διαθέσιμος για δωρεάν κατέβασμα είναι από σήμερα το απόγευμα της Τρίτης η έκδοση 3.5 του Firefox, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Mozilla που αναπτύσσει το ανοιχτό λογισμικό πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Η νέα έκδοση του προγράμματος ενσωματώνει μια ποικιλία βελτιώσεων, από τις οποίες ορισμένες είναι άμεσα ορατές στο χρήση και άλλες βρίσκονται κρυμμένες βαθιά κάτω από το «καπό». Το λογισμικό διατίθεται σε 70 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.

Μια από τις βασικότερες βελτιώσεις είναι το TraceMonkey, μια νέα μηχανή για την προβολή ιστοσελίδων που έχουν δημιουργηθεί με τη γλώσσα JavaScript, δημοφιλή στην ανάπτυξη εφαρμογών Web 2.0.
Στην προβολή τέτοιων ιστοσελίδων, «ο Firefox 3.5 είναι πάνω από δύο φορές ταχύτερος από ......

τον Firefox 3 και δέκα φορές ταχύτερος από τον Firefox 2» υποστηρίζει το Ίδρυμα Mozilla.

Πολλοί επίσης θα βρουν χρήσιμη τη λειτουργία απόρρητης πλοήγησης (private browsing), η οποία παρακάμπτει την καταγραφή και την τοπική αποθήκευση των προορισμών που επισκέπτεται ο χρήστης.

Η έκδοση 3.5 υποστηρίζει επίσης προδιαγραφές HTML 5.0 για την εύκολη ενσωμάτωση βίντεο σε ιστοσελίδες και τη λειτουργία διαδικτυακών υπηρεσιών σε κατάσταση offline.

Υποστηρίζει επίσης τεχνολογίες εντοπισμού για την εύρεση τοπικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Νet Applications, τα οποία δημοσιεύει το CNet, το μερίδιο του Firefox στην αγορά λογισμικού πλοήγησης έχει αυξηθεί στο 22,5%.

Ο Internet Explorer της Microsoft έχει συρρικνωθεί στο 65,5%, ενώ το Safari της Apple και το Chrome της Google βελτίωσαν την απήχησή τους με μερίδιο 8,4% και 1,8% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΟ
Κλάσεις ανώτερος σαν browser. Τον κατεβάσαμε, τον δοκιμάσαμε, γράφουμε αυτήν την ανάρτηση με τον νέο browser και σας λέμε ότι είναι καταπληκτικός.
Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσετε τον Νεο Mozilla Firefox.
Ήρθε η ώρα (αν δεν το έχετε κάνει ακόμα) να παροπλίσετε ΟΡΙΣΤΙΚΑ τον άθλιο και δυσκίνητο Internet Explorer.


To Φιλιατρά News σας δίνει τα Download links του Firefox 3.5 απευθείας από το FTP της Mozilla.

Προσέξτε μόνο τι θα πατήσετε

Όσοι Χρησιμοποιείτε λειτουργικό Windows


Για την Ελληνική έκδοση του Mozilla Firefox >> Πατήστε εδώ <<


Για την Αγγλική έκδοση του Mozilla Firefox >> Πατήστε εδώ <<



================================================


Όσοι χρησιμοποιείτε λειτουργικό Linux


Για την Ελληνική έκδοση του Mozilla Firefox >> Πατήστε εδώ <<


Για την Αγγλική έκδοση του Mozilla Firefox >> Πατήστε εδώ <<




Ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Ελαιολάδου

Ενημέρωση, προβολή – προώθηση του προϊόντος, καθώς και η ομοιόμορφη τήρηση των κανόνων καταγωγής των ΠΟΠ, ΠΓΕ ελαιολάδων, είναι στις προτεραιότητες του κ. Λεωνίδα Βοστάνη, αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Ελαιολάδου FEDOLIVE, με απόφαση της πρόσφατης Ετήσιας Τακτικής Γενικής της Συνέλευσης για τη διετία 2009-2011.
Η FEDOLIVE εκπροσωπεί τους Συνδέσμους Βιομηχανιών, Τυποποίησης και Εξαγωγής Ελαιολάδου της Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας.

Επίσης, μεταξύ των θεμάτων που έχει θέσει ως προτεραιότητα η ελληνική προεδρία είναι: η διασφάλιση της ποιότητας και ο έλεγχος των διακινούμενων ελαιολάδων, οι διατροφικοί ισχυρισμοί, η συμβολή του λιανεμπορίου στην αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου, οι τιμές πώλησης, το μέλλον του τομέα, κλπ.

Τα περισσότερα από τα πιο πάνω θέματα θα απασχολήσουν πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη των Εκπροσώπων του Τομέα, την οποία θα διοργανώσει ο ΣΕΒΙΤΕΛ στο τέλος Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
ΠΑΣΕΓΕΣ




Προωθείται η βιο-αγροδιατροφή!

Η παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων για διαφορετικές μεγάλες καταναλωτικές ομάδες, όπως αυτές των νεφροπαθών, διαβητικών, ηλικιωμένων , καρκινοπαθών και εγκύων καθώς και η υποστήριξη της περιφέρειας και της απασχόλησης είναι οι βασικοί στόχοι του υπό δημιουργία – με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ - cluster (Συνεργατικού Σχηματισμού Επιχειρήσεων) στον τομέα της βιο-αγροδιατροφής. Το ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του σε συνέδριο για τα clusters την Δευτέρα 29 Ιουνίου στην Αθήνα.Ο κ. Κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε τον τομέα της βίο- αγροδιατροφής ως «ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο και έναν από τους σημαντικότερους τομείς της Ελληνικής Βιομηχανίας καθώς,

όπως είπε, κύκλος εργασιών της αποτελεί το 24% της βιομηχανικής παραγωγής, απασχολεί το 26% του ανθρώπινου δυναμικού και το 23% των συνολικών επενδύσεων. Το σχετικό Cluster αγγίζει ακριβώς αυτό το παραγωγικό κομμάτι της χώρας», εξήγησε.Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε ακόμη και για τα υπό δημιουργία clusters στη βιοτεχνολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως σημείωσε, «η ανάπτυξη του κλάδου της βιοτεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί ένα σημαντικότατο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης των σύγχρονων κοινωνιών. Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας βιο-ιατρικής βιομηχανίας το 2008 κυμάνθηκε στο 12,5%, κατέχοντας έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των περισσοτέρων κλάδων της οικονομίας της γνώσης. Για τον χώρο των καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών ανέφερε πως «έχουν αναδειχθεί εταιρείες και επιχειρηματίες με έντονη παρουσία, οι οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον τόσο για την εγχώρια αγορά, όσο και για τις αγορές του εξωτερικού. Oι εταιρείες, λοιπόν, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΑΠΕ, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός Cluster Καινοτόμων Ενεργειακών Τεχνολογιών καθώς και ένα πρώτο βήμα ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος καινοτομίας για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό».



Μιλώντας γενικότερα για τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας τους χαρακτήρισε «δυναμικά εργαλεία οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρέχουν – είπε - ένα γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, και ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό μοντέλο που ευνοεί τη συνεργασία με ερευνητικά κέντρα, προμηθευτές, πελάτες και ανταγωνιστές που δραστηριοποιούνται στον ίδιο γεωγραφικό χώρο.

Επί της ουσίας – συνέχισε ο κ. Κ. Χατζηδάκης - πρόκειται για σύνολο επιχειρήσεων κάθε μεγέθους συνδεδεμένων με κοινούς προμηθευτές ή και πελάτες, οι οποίοι δημιουργούν στρατηγικές συμμαχίες με άλλους οργανισμούς. Για παράδειγμα πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, φορείς μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών κλπ.. Δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένη «θεματική» περιοχή, με κοινές εγκαταστάσεις, υποδομές και υπηρεσίες.

Στην Ευρώπη – ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης - υπάρχουν περίπου 2.000 συνεργατικοί σχηματισμοί στους οποίους απασχολείται σημαντικό μέρος του συνολικού εργατικού δυναμικού. Ως εκ τούτου τα Clusters λειτουργούν ως κινητήριος δύναμη της καινοτομίας, συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα και στη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Ενισχύουν οικονομικά τις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες της Ευρώπης και συμβάλλουν στο στόχο της εδαφικής συνοχής».



Ο κ. Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ως παράδειγμα συνεργατικού σχηματισμού στην Ελλάδα την «Πρωτοβουλία Corallia - όπως είναι πλέον η διακριτική της ονομασία - η οποία υποστηρίχθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα». Αποτέλεσε ένα πρωτοποριακό και ιδιαίτερα φιλόδοξο εγχείρημα μεγάλης τεχνολογικής εξειδίκευσης στον τομέα της μικροηλεκτρονικής, Όπως επίσης και ένα καλό παράδειγμα σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και συνεργασίας ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων».

Χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Χατζηδάκης σημείωσε «την αύξηση του αριθμού των επιχειρηματικών μελών - συνολικά 70 επιχειρήσεις και 3 ερευνητικά τμήματα πολυεθνικών εταιρειών-, την αύξηση του κύκλου εργασιών, το διπλασιασμό της απασχόλησης και τον υπερδιπλασιασμό των εξαγωγών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη διασύνδεση της βιομηχανίας με τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε μια θεματική περιοχή, καθώς επετεύχθη η συμμετοχή 36 πανεπιστημιακών εργαστηρίων και ινστιτούτων ηλεκτρονικής από όλη την Ελλάδα».
epoxes com.





" Βάλτωσαν" τα μικρά σχέδια βελτίωσης.

Στην διαπίστωση πως δεν έχει ικανοποιηθεί κανένα από τα βασικά αιτήματα που εδώ και καιρό διεκδικούν οι κτηνοτρόφοι κατέληξε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κατά την διάρκεια σημερινής συνεδρίασής του. Αντίθετα, επισημάνθηκε πως η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να οδηγείται στην έξοδο από το επάγγελμα μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων, μη αντέχοντας να συνεχίσει με τις παρούσες συνθήκες. Για τους λόγους αυτούς καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση κατά πρώτον των οικονομικών αιτημάτων του τομέα της κτηνοτροφίας και συγκεκριμένα ζητά:

* Να καλυφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο τα άτοκα δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύησή του. Τα υπόλοιπα δάνεια των κτηνοτρόφων όλων των κλάδων να παγώσουν για 3 χρόνια άτοκα με ανάληψη του κόστους από το κράτος. Η ρύθμιση να αφορά τα πρώτα 500.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι οι εκμεταλλεύσεις λειτουργούν τα τρία τελευταία χρόνια.

Η αποπληρωμή να γίνει σε διάστημα δέκα ετών με ευνοϊκούς όρους. Να επεκταθεί η ρύθμιση χρεών για την κτηνοτροφία του Υπουργείου Οικονομίας 2/14709/0025 της 14/4/2009 για όλους τους κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα.
* Να δοθεί οικονομική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους όλων των κλάδων, ύψους 250 εκ. ευρώ, δηλαδή το 50% της αποζημίωσης στην φυτική παραγωγή.

Επίσης, επιμένει στην άμεση εφαρμογή του ισοζυγίου κρέατος, θεωρώντας πως η αναστολή που δόθηκε εξυπηρετεί οτιδήποτε άλλο εκτός από τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών. Άλλωστε, για το ζήτημα αυτό πρόσφατα κατέθεσε ο ΣΕΚ αναλυτική και τεκμηριωμένη πρόταση στον ΕΛΟΓΑΚ, ο οποίος είναι και ο φορέας εφαρμογής του.

Το Δ.Σ. του ΣΕΚ αποφάσισε να ζητήσει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την συνέχιση και υλοποίηση των Μικρών Σχεδίων βελτίωσης, τα οποία έχουν βαλτώσει και δεν προωθείται η υλοποίησή τους από την νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ πάνω από χίλιες αιτήσεις κτηνοτρόφων λιμνάζουν στα συρτάρια των υπηρεσιών.

Ακόμη, αποφάσισε την συμμετοχή του ΣΕΚ στο 2ο Φεστιβάλ ελληνικού γάλακτος και τυριού, που θα πραγματοποιηθεί στις 2,3 και 4 Οκτωβρίου, με την διοργάνωση ημερίδας και παρουσία στον χώρο της έκθεσης με περίπτερο.

Τέλος, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας θεωρεί πολύ σημαντικό ζήτημα την ενότητα όλων των κτηνοτρόφων, ιδιαίτερα στην σημερινή κρίσιμη κατάσταση και αποφασίστηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ενοποίηση όλων των φορέων, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουνε αγωνιστικά και αποτελεσματικά την ικανοποίηση των αιτημάτων του κτηνοτροφικού κόσμου.
Συντάχθηκε απο τον/την Ζγαντζούρης Σπύρος



Μερικά στοιχεία για το τι είναι το Lebaysid

Ας δούμε όμως μερικά στοιχεία για το τι είναι το Lebaysid
Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία που παρασκευάζει το συγκεκριμένο οργανοφωσφορικό φυτοφάρμακο (Bayer) το Lebaycid 50 EC περιέχει 50% από την δραστική ουσία fenthion:
«Τρόπος δράσης: Δρα με επαφή και από το στομάχι. Θέση δράσης του είναι η ακετυλοχολινεστεράση του νευρικού συστήματος των εντόμων.
Χρόνος και τρόπος εφαρμογής: Δολωματικοί ψεκασμοί. Γίνονται κατά το θέρος και το φθινόπωρο, ανάλογα με την εξέλιξη του πληθυσμού του Δάκου.
Τοξικολογικά στοιχεία: (Xn) Επικίνδυνο. Βλαβερό σε περίπτωση κατάποσης. Ερεθίζει τα μάτια. Συνιστάται κατά την εφαρμογή του να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Πολύ τοξικό για τις μέλισσες.
Συνιστάται να μην εφαρμόζεται κατά την άνθηση.
Εύφλεκτο.
Και τώρα διαβάστε με προσοχή:
Σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς (μετά από προσφυγές κατοίκων περιοχών που έγιναν ψεκασμοί με Lebaycid) συντάχθηκε το παρακάτω πόρισμα :
Η συνήθης χρησιμοποιούμενη ουσία είναι το «Fenthion» (εμπορικό όνομα του «Lebaycid ec 550») ενώ σπανιότερα χρησιμοποιείται και η «Dimethoate».

Πρόκειται για οργανοφωσφορικές ενώσεις, ισχυρά τοξικές, ανθεκτικές με δυνατότητα βιοσυσσώρευσης στα περιβαλλοντικά συστήματα και κυρίως στην οργανική ύλη του εδάφους ή στα έλαια των καρπών με συνεπαγόμενη δυνατότητα εισόδου στην τροφική αλυσίδα.

Οι οργανοφωσφορικές ενώσεις δρουν συνεργιστικά με την χολινεστεράση, ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος στους οργανισμούς.

Το Fenthion απορροφάται ισχυρά από τα εδαφικά σωματίδια και παραμένει στο έδαφος 4-6 εβδομάδες μετά τον ψεκασμό. Δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε περιοχές όπου υπάρχουν λίμνες, ποτάμια, ρέματα και όπου είναι δυνατόν να εμφανιστεί απορροή.

Άτομα που εργάζονται με οργανοφωσφορικές ενώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να υποβάλλονται συχνά σε εξετάσεις αίματος για τα επίπεδα της χολινεστεράσης τους. Αν τα επίπεδα της χολινεστεράσης πέσουν κάτω από κάποιο επίπεδο θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η έκθεσή τους στις παραπάνω ενώσεις.

Οι πλέον σοβαρές περιπτώσεις δηλητηρίασης με οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα όπως το Fenthion επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα με διάφορα συμπτώματα όπως απώλεια αντανακλαστικών, αδυναμία, κόπωση μέχρι και παράλυση των άκρων.



Ξεκινά ο "λευκός" Τειρεσίας

Μια νέα υπηρεσία προς τις τράπεζες, που θα δώσει σταδιακά τη δυνατότητα να επιβραβεύονται οι συνεπείς πελάτες με καλύτερη τιμολόγηση στα δάνεια και στις κάρτες (με επιτόκια χαμηλότερα από το μέσο όρο της αγοράς), προσφέρει από αύριο σε πιλοτική βάση η ‘Τειρεσίας ΑΕ’,
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας Γιάννη Μούργελα, η νέα αυτή υπηρεσία, που θα αφορά τη διάθεση των αποτελεσμάτων της βαθμολόγησης της οικονομικής συμπεριφοράς κάθε υποψήφιου δανειολήπτη, θα έχει ως πηγές τα Αρχεία που διατηρεί σήμερα ο Τειρεσίας και συγκεκριμένα τα δεδομένα-από το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ), την καλούμενη «μαύρη λίστα», στην οποία καταχωρίζονται μεταξύ άλλων δεδομένα που αφορούν ακάλυπτες (σφραγισμένες) επιταγές, απλήρωτες κατά τη λήξη τους συναλλαγματικές, και γραμμάτια σε
διαταγή, αιτήσεις πτωχεύσεων, αποφάσεις που απορρίπτουν αιτήσεις πτωχεύσεων λόγω μη επάρκειας περιουσίας του οφειλέτη, κηρυχθείσες πτωχεύσεις, διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών ακινήτων, προγράμματα πλειστηριασμών κινητών, καταγγελίες συμβάσεων καρτών, καταγγελίες συμβάσεων χορηγήσεων καταναλωτικής πίστης και στεγαστικών δανείων καθώς και διοικητικές κυρώσεις

-από το Σύστημα Υποθηκών/ Προσημειώσεων, στο οποίο καταχωρίζονται δεδομένα για υποθήκες, προσημειώσεις υποθηκών και τροπές προσημειώσεων σε υποθήκες επί ακινήτων, και

-από το Σύστημα Συγκέντρωσης Χορηγήσεων, η καλούμενη και «λευκή λίστα», στο οποίο καταχωρίζονται δεδομένα που αφορούν ενήμερες οφειλές και οφειλές σε καθυστέρηση για δάνεια καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης, πιστωτικές κάρτες φυσικών προσώπων, χορηγήσεις προς επιχειρήσεις των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ και εταιρικές κάρτες.

Με βάση τα δεδομένα από τις λίστες αυτές θα γίνεται βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του υποψήφιου δανειολήπτη με μια κλίμακα από το 0 μέχρι το 600 για τον πλέον συνεπή υποψήφιο δανειολήπτη.

Οι τράπεζες, με την σειρά τους, θα εντάσσουν τη βαθμολογία αυτή στα αντίστοιχα εσωτερικά συστήματα αξιολόγησης και πιστοληπτικής διαβάθμισης που διαθέτουν ήδη σε ανεπτυγμένο επίπεδο, και με βάση και μια σειρά άλλων κριτηρίων, όπως για παράδειγμα το επάγγελμα του πελάτη και το εισόδημά του, θα λαμβάνουν την τελική απόφαση, όχι μόνον για το εάν θα λάβει κάποιος δάνειο ή όχι, αλλά και με ποια τιμολόγηση. Στόχος είναι σταδιακά να γίνει πράξη η εξατομικευμένη τιμολόγηση και στους πελάτες της λιανικής, με επιβράβευση των καλοπληρωτών με χαμηλότερα επιτόκια από τα τρέχοντα στην αγορά. Υπολογίζεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ξεκινήσει να γίνεται εφικτό σε χρονικό ορίζοντα εξαμήνου μέχρι να αφομοιωθεί η νέα υπηρεσία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ από τις τράπεζες

Οι ανακοινώσεις του κ. Μούργελα έγιναν στο περιθώρια δύο διεθνών συνεδρίων, που πραγματοποιεί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) στη Σαντορίνη, με θέμα τη νέα αρχιτεκτονική του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της εν εξελίξει διεθνούς κρίσης. Στο Συνέδριο συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι από διεθνείς οργανισμούς και τα συμπεράσματα του θα ανακοινωθούν αύριο το απόγευμα σε εκδήλωση στην Αθήνα.

Όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ, Χρήστος Γκόρτσος, σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικές θεσμικές αλλαγές που υπαγορεύονται από τη χρηματοπιστωτική κρίση και προκύπτουν από τη συνεργασία φορέων σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο. Ειδικότερα, στην Ευρώπη, το νέο σύστημα εποπτείας, όπως προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από τις προτάσεις της επιτροπής Larosiere, αναμένεται να λειτουργήσει το Δεκέμβριο καθώς πιθανόν το Σεπτέμβριο να εκδοθεί η σχετική Οδηγία.
Αυτό που προκρίθηκε είναι να μη δημιουργηθεί ενιαία εποπτική αρχή για την ευρωζώνη και να υπάρχουν δύο επίπεδα εποπτείας: Η μακροπροληπτική εποπτεία θα ασκείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου που αποτελεί μετεξέλιξη υφιστάμενης επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ η μικροπροληπτική εποπτεία θα παραμείνει στις εθνικές εποπτικές αρχές.
ισοτιμία




Επιφυλάξεις από την Αντιπολίτευση στη συζήτηση του ν/σ για τα καρτοκινητά

Έντονες επιφυλάξεις εξέφρασαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών.

Ο υπουργός Μεταφορών Ευρ.Στυλιανίδης επέμεινε ότι πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθεια πάταξης της καθημερινής εγκληματικότητας.

Το ΠΑΣΟΚ διά του εισηγητή του, Αθανάσιου Τσούρα, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στη δεύτερη μέρα της συζήτησης και αφού εκτιμηθούν οι απαντήσεις της κυβέρνησης, αλλά και των φορέων, ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Κατά τον κ. Τσούρα πρόκειται για «αναποτελεσματική και ενδεχομένως επικίνδυνη νομοθετική πρωτοβουλία», για την οποία δεν προηγήθηκε διαβούλευση, ενώ.......

η ΕΕ δεν επιβάλλει λήψη παρόμοιων μέτρων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, εξέφρασε διαφωνία με τη γενικότερη «διεθνή τάση περιορισμού των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», καθώς και της «παρακολούθησης και συλλογής προσωπικών δεδομένων σε βάρος της ατομικής και συλλογικής προστασίας».

Η αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμανατίδου, μίλησε, για «έλλειψη διαβούλευσης», αλλά και για «ασάφεια στην προστασία από τη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, σε βαθμό που θίγονται θεμελιώδεις ελευθερίες, αφού οι χρήστες κρίνονται εν δυνάμει ύποπτοι».

Θετικός υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ήταν ο αγορητής του ΛΑΟΣ, Β.Αποστολάτος. Τόσο ο ίδιος, όσο και οι βουλευτές της ΝΔ, Ακ. Γεροντόπουλος και Κ. Παπακώστα, εξέφρασαν φόβους για το ιδιότυπο εμπόριο «ανώνυμων καρτών», που οπωσδήποτε θα ανθίσει.

Απαντώντας ο υπουργός είπε ότι στην Ελλάδα είναι καταγεγραμμένες 13,5 εκατομμύρια συνδέσεις κινητών, από τις οποίες οι 9 εκατομμύρια είναι ενεργές.

Στις ενστάσεις που προβλήθηκαν από την αντιπολίτευση για το ενδεχόμενο μετακύλισης στον καταναλωτή του κόστους, που θα έχουν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών από την υποχρέωση ταυτοποίησης των χρηστών εντός έτους, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι δεν νοείται κάτι τέτοιο και ότι η ΕΕΤΤ θα επιβάλει αυστηρά πρόστιμα αν επιβληθούν αδικαιολόγητες αυξήσεις.

Πηγή: in.gr

Τον Παναγιώτη Ψωμιάδη επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Νομαρχίας Μεσσηνίας

Επίσκεψη στο γραφείο του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη πραγματοποίησε σήμερα στη μία το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Νομαρχίας Μεσσηνίας, με επικεφαλής τον Αντινομάρχη Προγραμματισμού Ευστάθιο Αναστασόπουλο.
Παρόντες ήταν και οι νομαρχιακοί συμβούλοι της Νομαρχίας Μεσσηνίας Κωνσταντίνα Νικολάκου-Πούργαλη και Αθανάσιος Πετράκος, καθώς και ο Πρόεδρος των Μεσσηνίων Μακεδονίας-Θράκης Παναγιώτης Τσίχλης.

Ο Κος Αναστασόπουλος μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκου, του επέδωσε το δίτομο έργο της Μεσσηνίας και τον προσκάλεσε στην Μεσσηνία, επ’ ευκαιρία και της αεροπορικής σύνδεσης Θεσσαλονίκη-Καλαμάτα.
Παράλληλα προσέφεραν και το βιβλίο με την Μεσσηνιακή Κουζίνα, στο οποίο .........

αναφέρεται ο πολιτισμός της ελιάς και του λαδιού, η διατροφική αξία του ελαιολάδου και παραδοσιακές συνταγές.

Η κα Νικολάκου από την πλευρά της, ανέλυσε στον κ. Ψωμιάδη τις φυσικές ομορφιές της Μεσσηνίας καθώς επίσης και την πολιτιστική της κληρονομιά και του επέδωσε τα σχετικά έντυπα της Ν.Ε.Τ.Π.
Ο Νομάρχης συζήτησε με την αντιπροσωπεία της Νομαρχίας Μεσσηνίας για θέματα πολιτιστικής και τουριστικής συνεργασίας, καθώς και για τις προοπτικές ενίσχυσης του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης με την ίδρυση αιρετών περιφερειών.

Ο κ. Ψωμιάδης υπογράμμισε την αναγκαιότητα δρομολόγησης μικρών και μεσαίων έργων για τη βελτίωση της καθημερινότητας στις τοπικές κοινωνίες, ενώ τόνισε την προτεραιότητα του προγράμματος της σχολικής στέγης στο νομό Θεσσαλονίκης.
«Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είναι ο μοναδικός Νομάρχης που έχει ξεχωρίσει την αυτοδιοίκηση από το κόμμα», τόνισε ο Αντινομάρχης Προγραμματισμού της Νομαρχίας Μεσσηνίας Ευστάθιος Αναστασόπουλος, προσκαλώντας το Νομάρχη να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του πολιτιστικού οδοιπορικού «Οι δρόμοι της ελιάς», που σήμερα πραγματοποιεί στάση στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Αναστασόπουλος μίλησε για τη φετινή συνεργασία της Νομαρχίας Μεσσηνίας στην ενημερωτική εκστρατεία «Οι δρόμοι της ελιάς», που υλοποιεί το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ανά την Ελλάδα, σε συνεργασία με επιχειρηματίες, με σκοπό την προώθηση του λαδιού, των τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων αλλά και του τουρισμού του νομού.

Απόψε το βράδυ, θα γίνουν δίπλα στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Φιλιατρά News

Η απαγόρευση του καπνίσματος τέθηκε σε σύσκεψη στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας.

Ο Νόμος για την απαγόρευση του Καπνίσματος στις Δημόσιες Υπηρεσίες απασχόλησε την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι υπό την προεδρία του Αντινομάρχη Κοινωνικών Θεμάτων κ. Δημ. Καφαντάρη και την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα ΝΑΜ κ. Αθαν. Σαμέλη, του Γενικού Δντή κ. Σπ. Πολύδωρα, του Διευθυντή Γραφείου του Νομάρχη κ. Παναγιώτη Τσιμόγιαννη, των Διευθυντών των Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και των Προϊσταμένων Ανεξάρτητων Τμημάτων της ΝΑΜ.

Ο κ. Καφαντάρης αναφερόμενος στο σχετικό Νόμο του Υπουργείου, σημείωσε ότι ο χρόνος εφαρμογής του προσδιορίζεται για την 1η Ιουλίου 2009, δηλαδή αύριο, και ότι οφείλουν οι Διευθυντές να συμβάλουν στην εφαρμογή του.
Τόνισε δε ότι θα εφαρμοστούν πιστά οι σχετικές οδηγίες ........

που αφορούν το Νόμο και ότι η παραβίαση της απαγόρευσης αποτελεί και πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο διώκεται με την πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις του κάθε φορέα (πχ Υπαλληλικό Κώδικα κλπ).

Στην συνέχεια το λόγο πήρε η Διευθύντρια Υγείας κα Αικατερίνη Σπέντζουρα, η οποία από την πλευρά της ανέφερε ότι πρόκειται για τον Νόμο ν. 3730/08, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Ήδη η Διεύθυνση Διοίκησης έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο στις Διευθύνσεις της ΝΑΜ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τον δικτυακό τόπο: www.smokestop.gov.gr, όπου αναρτήθηκε η απόφαση του Υπουργείου Υγείας και στην οποία δίδονται πληροφορίες για την εφαρμογή του σχετικού Νόμου.

Για το λόγο αυτό, αύριο Τετάρτη 01/07 και ώρα 11.00πμ, ο Αντινομάρχης Κοινωνικών Θεμάτων κ. Δημ. Καφαντάρης συνοδευόμενος από ελεγκτές Υγείας θα βρίσκεται στα καταστήματα της Κεντρικής Πλατείας της Καλαμάτας, για ενημέρωση και καταγραφή τυχόν προβλημάτων από την εφαρμογή του Νόμου.

Φιλιατρά News

Για τον προφυλακισμό του Βασίλη Τσαφαρά γράφει και το Radio 936.

ΤΟΝ δρόμο για τις δικαστικές φυλακές πήρε ο Διευθυντής της Εμπορικής τράπεζας Φιλιατρών καθώς κρίθηκε Προφυλακιστέος , μετά την πολύωρη απολογία του σε ανακριτή και εισαγγελάς. Πρόκειται για τον πρώην διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας Φιλιατρών...
Βασίλη Τσαφαρά, για τη πλύκροτη υπόθεση της ελλείματος στην τράπεζα που είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία μετά τις καταγγελίες ιδιωτών που παρότι τους είχε εγκριθεί δάνειο τελικά εισέπραξαν μόνο ελάχιστα ποσά ενώ χρήματα απο τραπεζικούς λογαριασμούς είχαν κάνει αδικαιολόγητα...φτερά.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007 μετά από επώνυμη καταγγελία προκαλώντας.......

το ενδιαφέρον των Ελεγκτών της Εμπορικής Τράπεζας που ξεψάχνισε όλους τους λογαριασμούς, τις υπογραφές και τις δοσοληψίες στην τράπεζα αποκαλύπτοντας μαύρη τρύπα που ξεπερνούσε το 1 εκ. Ευρώ και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ενδεχομένως το ποσό θα αγγίξει τα 2 εκ. Ευρώ.

Εκτοτε εκρεμούσε η συλλογή στοιχείων που διήρκησε μήνες με ένορκες καταθέσεις και όχι μόνο. Αίσθηση είχε προκαλέσει στη τοπική κοινωνία η τότε δήλωση του Δήμαρχου Φιλιατρών ότι 'τα δημοσιεύματα ήταν μυθεύματα και ιστορίες σεναριογράφων' αλλά από ότι αποδείχτηκε η Δικαιοσύνη είχε μάλλον διαφορετική γνώμη για το πρόσωπο..υπεράνω υποψίας όπως αναφέρουν κάτοικοι των Φιλιατρών!

ΠΑΣΕΓΕΣ: Πρόταση αλλαγών στο μοντέλο του νερού άρδευσης

Ριζικές αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης των αρδευτικών υδάτων προτείνει η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), μέσω μελέτης του Ινστιτούτου Αγροτικής και Συνεταιριστικής Οικονομίας (ΙΝΑΣΟ), στην οποία προβλέπεται η τιμολόγηση του νερού με βάση τον όγκο κατανάλωσης, η κατάργηση των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και η αντικατάστασή τους με έναν κεντρικό Φορέα Διαχείρισης αρδευτικού Νερού (ΦοΔΝΕ), αλλά και η αναδιάρθρωση των μη διατροφικών και «νεροβόρων» καλλιεργειών (π.χ. βαμβάκι).

Στη μελέτη, που παρουσίασε Ινστιτούτο της ΠΑΣΕΓΕΣ, περιγράφεται με μελανά χρώματα η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας όσον αφορά τη χρήση και διαχείριση του αρδευτικού νερού στον αγροτικό τομέα, που χρησιμοποιεί το 86% του συνόλου των υδάτινων πόρων, τονίζοντας ότι από τα 236 υπόγεια υδροφόρα συστήματα που έχει σήμερα η Ελλάδα, τα 110 χαρακτηρίζονται πλέον ως απειλούμενα.

Επειδή μέχρι στιγμής η πολιτεία δεν έχει ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαχείριση του νερού, το ΙΝΑΣΟ και μέσω αυτού η ΠΑΣΕΓΕΣ προτείνουν:

* Τη ριζική αλλαγή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για το αρδευτικό νερό.

* Την αντικατάσταση των 443 ΤΟΕΒ με Φορείς Διαχείρισης αρδευτικού Νερού σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο (μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις κοινωνικού σκοπού) και τη δημιουργία ενός κεντρικού ΦοΔΝΕ με μετοχικό κεφάλαιο στο οποίο θα συμμετέχει κατά 20%-25% το κράτος, 30%-40% η ΠΑΣΕΓΕΣ, 25%-30% η τοπική αυτοδιοίκηση και 10%-15% άλλοι φορείς.

* Την τιμολόγηση του νερού ανάλογα με την κατανάλωσή του (όγκο) και όχι ανάλογα με τις εκτάσεις που αρδεύονται. Αρμόδιος για την τιμολογιακή πολιτική στο αρδευτικό νερό να καταστεί ο ΦοΔΝΕ. Παράλληλα, προτείνεται η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής υδροληψίας με κάρτα χρέωσης.

* Tην εκπόνηση προγραμμάτων για την ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων στις περιοχές που ήδη αντιμετωπίζουν ποσοτικά και ποιοτικά προβλήματα στην ύδρευση, όπως στη Θεσσαλία (ιδίως στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την Αργολίδα, το Κιλκίς και τα νησιά του Αιγαίου.

* Την αντικατάσταση των σημερινών ανοικτών αρδευτικών δικτύων με κλειστά δίκτυα υπό πίεση, καθώς και την αντικατάσταση των μεθόδων άρδευσης με κατάκλυση και καταιονισμό, με τη μέθοδο της στάγδην άρδευσης, καθώς και την εγκατάσταση νέας τεχνολογίας αντλιών.

* Τη στροφή σε λιγότερο «νεροβόρες» καλλιέργειες (εγκατάλειψη βαμβακοκαλλιέργειας κ.α.).
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ



Βιολογική Γεωργία: Δυνατότητες, Προβλήματα, Προοπτικές.

1. Εισαγωγή
Η βιολογική παραγωγή αποτελεί μια νέα φιλοσοφία παραγωγής και νέο πρότυπο κατανάλωσης. Πρόκειται για νέο καλλιεργητικό σύστημα που απαιτεί αυξημένη φροντίδα, αυξημένη εργασία, νέα γεωργική τεχνολογία και ταυτόχρονα αυξημένη αβεβαιότητα στην προσδοκώμενη παραγωγή. Το υψηλότερο κόστος παραγωγής εκφράζεται αναπόφευκτα και στις υψηλότερες τιμές, χωρίς ωστόσο να δικαιολογείται το ύψος τους σε όλες τις περιπτώσεις.
Το νομοθετικό πλαίσιο για τη βιολογική γεωργία (λέγεται και «οργανική γεωργία»), καθορίζεται από τον Κανονισμό 2092/91, ενώ για τη βιολογική κτηνοτροφία από τον Κανονισμό 1804/99. Παρά τα βήματα που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, η βιολογική παραγωγή παραμένει δυστυχώς στην τελευταία θέση των χωρών της ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ για το έτος 2001, το μεγαλύτερο ποσοστό έκτασης με βιοκαλλιέργειες στην ΕΕ, είχαν η Αυστρία 11,3%, Ελβετία 8,7%, η Ιταλία με 7,9%, κλπ, ενώ η Ελλάδα είχε μόλις 0,9%. Ωστόσο λόγω των ευνοϊκών εδαφολογικών και κλιματολογικών συνθηκών, οι βιοκαλλιέργειες αποτελούν σήμερα έναν από τους δυναμικότερα κλάδους της αγροτικής παραγωγής και έχει αντικειμενικά θετικές προοπτικές ανάπτυξης.

2. Τα κυριότερα προβλήματα στην ανάπτυξη της Βιολογικής Γεωργίας

Παρά τις ευνοϊκές προϋποθέσεις ανάπτυξης, η βιολογική γεωργία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που συνδέονται κατ� αρχήν με το υψηλό κόστος παραγωγής, τις δυσκολίες προμήθειας βιολογικών εφοδίων, τη φυτοπροστασία των καλλιεργειών, την εκπαίδευση και συνεχή ενημέρωση των καλλιεργητών, τη χρηματοδοτική στήριξη, τη διακίνηση και εμπορία των προϊόντων, την πιστοποίηση, τους ελέγχους πιστοποίησης, κά.

Ειδικότερα τον τομέα της πιστοποίησης, το νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, παρουσιάζει σοβαρά κενά και αδυναμίες, όπως επίσης και η διαπίστευση των οργανισμών πιστοποίησης στον Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ). Δεν υπάρχει επίσης ενιαίο σήμα πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων, ώστε να διευκολύνουν τον καταναλωτή στην επιλογή στην ελληνική και διεθνή αγορά. Ανοιχτό παραμένει επίσης το θέμα της δημιουργίας εθνικών προτύπων πιστοποίησης βιολογικών και μη προϊόντων, που να καλύπτουν και τους τομείς που δεν περιλαμβάνει η κοινοτική νομοθεσία.

Τέλος σημαντικά προβλήματα υπάρχουν και στους τομείς της έρευνας και ιδιαίτερα της εφαρμοσμένης, της εξασφάλισης γενετικού υλικού, της προβολής, τυποποίησης, μεταποίησης, διακίνησης, δικτύων πώλησης, κά.

Ωστόσο το σημαντικότερο πρόβλημα που προέκυψε πρόσφατα, είναι η απειλή «επιμόλυνσης» των βιοκαλλιεργειών (όπως επίσης και των συμβατικών) από τις «γενετικά τροποποιημένες», ή τις λεγόμενες «μεταλλαγμένες» καλλιέργειες.

Η ΕΕ με τη ψήφιση τον Ιούλιο του 2003 των κανονισμών 1829/03, 1830/03, και 1831/03, άνοιξε στην ουσία την πόρτα στη χρήση «γενετικά τροποποιημένων οργανισμών» (ΓΤΟ), στην παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών. Η βαθμιαία διολίσθηση της ΕΕ στο δρόμο των «μεταλλαγμένων», κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ, του ΠΟΕ και μεγάλων πολυεθνικών εταιριών (Mosanto, Bayer, Syngenta, Agrevo, κά), θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες, στην ανθρώπινη υγεία, στην πανίδα και χλωρίδα και γενικότερα στο περιβάλλον.

Η ΕΕ προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις επιλογές της, προβάλλει δύο βασικούς ισχυρισμούς: α) δυνατότητα «συνύπαρξης» συμβατικών και βιολογικών με τις «μεταλλαγμένες» καλλιέργειες και β) εφαρμογή «ιχνηλασιμότητας» και «σήμανσης», ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επιλέγουν μεταξύ «μεταλλαγμένων» και μη προϊόντων.

Ωστόσο η ασφαλής «συνύπαρξη», συμβατικής και βιολογικής γεωργίας με «γενετικά τροποποιημένες», είναι πρακτικά αδύνατη, δεδομένου ότι στους ανοιχτούς αγρούς, υπάρχει πάντα κίνδυνος «επιμόλυνσης» (μεταφορά γύρης από τον αέρα ή τα έντομα), με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανεξέλεγκτων καταστάσεων. Στην πραγματικότητα η χρήση Γ.Τ.Ο. στη γεωργία, λειτουργεί ως «βραδυφλεγή βόμβα» στα θεμέλια της συμβατικής και βιολογικής γεωργίας.

Όσον αφορά την «ιχνηλασιμότητα» και «σήμανση», ακόμα και όταν υπό προϋποθέσεις είναι εφικτή (με κατάλληλες υποδομές, υπηρεσίες ελέγχου, αξιοπιστία, ελέγχων κά), στην ουσία δεν παρεμποδίζει τη χρήση τους αφού αποδέχεται την ύπαρξη Γ.Τ.Ο. στα τρόφιμα σε ποσοστό 0,9%, ενώ από την άλλη, δεν καθιερώνει την υποχρεωτική σήμανση σε προϊόντα ζωϊκής προέλευσης (κρέας, γάλα, αυγά, γαλακτοκομικά, κλπ). Στην ουσία η ΕΕ μεταθέτει την ευθύνη αγοράς ή μη «μεταλλαγμένων» στους ίδιους τους καταναλωτές.

Οι συνέπειες από τη χρήση Γ.Τ.Ο. στα τρόφιμα και στις ζωοτροφές θα είναι αρνητικές. Κατ� αρχήν δημιουργούν απρόβλεπτους κινδύνους στον άνθρωπο και στη βιοποικιλότητα του πλανήτη, των οποίων οι συνέπειες θα είναι μη αντιστρέψιμες!

Επίσης διευκολύνουν τον πλήρη έλεγχο της παγκόσμιας γεωργίας, μέσω του γενετικού υλικού (Γ.Τ.Ο.), από λίγες πολυεθνικές, θέτοντας, στην ουσία, υπό ομηρία χώρες, λαούς, παραγωγούς και καταναλωτές.

Αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την Ελλάδα, όπου το γεωφυσικό ανάγλυφο και ο μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος, ευνοούν την επιμόλυνση συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών από την ενδεχόμενη «συνύπαρξή» με μεταλλαγμένες.

Τέλος η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει και το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας, λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών και της ιδιαίτερης καλλιεργητικής φροντίδας που απαιτεί η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

3. ’ξονες εναλλακτικής πολιτικής του ΣΥΝ για τη Βιολογική Γεωργία

Οι προοπτικές ανάπτυξης των βιοκαλλιεργειών στην Ελλάδα είναι οπωσδήποτε θετικές. Ωστόσο μια σειρά προβλήματα πρέπει να βρουν άμεση λύση.

Κατ� αρχήν χρειάζεται η επεξεργασία ενός συνεκτικού προγράμματος ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, στα πλαίσια ενός γενικότερου προγράμματος βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης και αναζωογόνησης της υπαίθρου. Κεντρικός στόχος του προγράμματος πρέπει να είναι η στήριξη των μικρο-μεσαίων παραγωγών, η προστασία των καταναλωτών και η αυτοδυναμία της χώρας με τα αναγκαία και υγιεινά τρόφιμα.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει από το υπουργείο Γεωργίας, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της Βιολογικής Γεωργίας, εκτός από αποσπασματικές δράσεις, που με τις γνωστές επικοινωνιακές πρακτικές, εμφανίζεται ως «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Βιολογική Γεωργία».

Επίσης θα πρέπει το «Εθνικό Συμβούλιο Βιολογικής Γεωργίας» να αποκτήσει γνήσια αντιπροσωπευτική σύνθεση, να λειτουργήσει δημοκρατικά και να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο στην επεξεργασία και στην υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Επίσης χρειάζεται η αξιοποίηση όλων των σχετικών δράσεων ανάπτυξης των βιοκαλλιεργειών με στόχο το βαθμιαίο μετασχηματισμό όλο και μεγαλύτερου μέρους της αγροτικής παραγωγής σε βιολογική, παράλληλα με την προώθηση παραγωγής της «ολοκληρωμένης διαχείρισης» και στήριξης της παραδοσιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας, για την παραγωγή προϊόντων «ονομασίας προέλευσης», καθώς και «περιοχής προέλευσης» με βάση τη μεσογειακή δίαιτα.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας μπορεί να παίξει η αύξηση των κονδυλίων στήριξης της βιολογικής γεωργίας, όπως και η ανακατανομή κονδυλίων της ΚΑΠ, από τους μεγάλους παραγωγούς προς τους μικρομεσαίους αγρότες και από τα πλεονασματικά προϊόντα κυρίως των βόρειων χωρών στα ελλειμματικά προϊόντα του ευρωπαϊκού νότου.

Ο χρονικός ορίζοντας επιδότησης των βιοκαλλιεργειών θα πρέπει να επεκταθεί μια 5ετία, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και να δοθούν ειδικά επενδυτικά κίνητρα και ευνοϊκή χρηματοδότηση (επιδότηση επιτοκίου) από την Αγροτική Τράπεζα.

Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις «βιοκαλλιέργειες» θα πρέπει να έχει στόχο την στήριξη του παραγόμενου προϊόντος, τη ζωνοποίηση με χωροταξική κατανομή των επιδοτήσεων, τη μεγαλύτερη στήριξη των μειονεκτικών περιοχών και την ευνοϊκότερη μεταχείριση των ομαδικών καλλιεργειών ή ομάδων παραγωγών σε σχέση με τους μεμονωμένους παραγωγούς.

Επίσης, να εξασφαλιστεί γεωτεχνική στήριξη και συστηματική πληροφόρηση των βιοκαλλιεργητών, με δημιουργία ειδικών σταθμών κατά νομούς. Να διευρυνθεί το δίκτυο προμήθειας εφοδίων και να εξασφαλιστεί η διαφάνεια των τιμών τους.

Να αυξηθούν οι εκτάσεις παραγωγής βιολογικών ζωοτροφών, να εξασφαλιστεί η παροχή συμβουλών φυτοπροστασίας, η ασφάλιση της βιολογικής παραγωγής έναντι διαφόρων κινδύνων και η κοινωνική ασφάλιση των παραγωγών, με τη δημιουργία ειδικού μητρώου «βιοκαλλιεργητών».

Αύξηση του μεγέθους των βιοκαλλιεργειών με τη δημιουργία «ομάδων παραγωγών» και νέων συνεταιρισμών. Ενθάρρυνση δημιουργίας ολοκληρωμένων εκμεταλλεύσεων (παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση, εμπορία, εξαγωγές, κά).

Εφαρμογή ταχύρυθμων προγραμμάτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης των βιοκαλλιεργητών για τις νεότερες εξελίξεις.

Στήριξη πρωτοβουλιών σύνδεσης των βιοκαλλιεργειών με αγροτουριστικές μονάδες, για τη διάθεση της παραγωγής και την εξασφάλιση πρόσθετου εισοδήματος.

Εξασφάλιση γνησιότητας «πιστοποίησης», σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας και «διαπίστευση» όλων των σχετικών φορέων στο Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ).

Αναμόρφωση του συστήματος πιστοποίησης, με στόχο την επίτευξη αξιόπιστων πιστοποιήσεων και συστήματος κυρώσεων και την εφαρμογή από όλους τους ιδιωτικούς οργανισμούς, ενιαίων διαδικασιών ελέγχου και αλληλοαναγνώρισης των μεταξύ τους πιστοποιήσεων.

Δημιουργία κατάλληλης υποδομής για εφαρμογή της «ιχνηλασιμότητας» και της «σήμανσης». Να ενταθούν οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ σε όλο το φάσμα παραγωγής βιολογικών προϊόντων (εισροές-παραγωγή-μεταποίηση-εμπορία), με στόχο την προστασία του καταναλωτικού κοινού.

Επέκταση του δικτύου των λαϊκών αγορών για τη διάθεση των βιολογικών προϊόντων, κυρίως από βιοκαλλιεργητές, στην εγχώρια και εξωτερική αγορά και έλεγχος τιμών για υπερβολικό κέρδος σε βάρος των καταναλωτών, κά.

Να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα των καταναλωτικών οργανώσεων να ασκούν εποπτεία στην αγορά, στις τιμές και στην ποιότητα των προϊόντων. Προκειμένου τα βιολογικά να συμπεριληφθούν στο «καλάθι της νοικοκυράς», θα πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές στους μισθούς και συντάξεις, ώστε να μην αποτελούν, προνόμιο μόνο των υψηλών εισοδημάτων.

Τέλος στο μεγάλο θέμα των «μεταλλαγμένων», η χώρα μας θα πρέπει:

Να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με άλλες χώρες, τη διατήρηση του «μορατόριουμ» για τα μεταλλαγμένα, σε τρόφιμα και ζωοτροφές.

Να παγώσει τη χορήγηση αδειών παραγωγής «μεταλλαγμένων» προϊόντων και να αποσυρθούν άμεσα όσα κυκλοφορούν.

Να κηρύξει τη χώρα «ελεύθερη ζώνη» από μεταλλαγμένα, με βάση την αρχή της προφύλαξης που παρέχει το «Πρωτόκολλο Βιοασφάλειας της Καρθαγένης»

Να δημιουργηθούν οι αναγκαίοι μηχανισμοί αποτελεσματικού ελέγχου της ύπαρξης Γ.Τ.Ο. στα τρόφιμα (ιχνιλασιμότητα και σήμανση), με την ουσιαστική συμμετοχή εκπροσώπων των καταναλωτικών οργανώσεων.

Να διεκδικήσει με άλλες χώρες, τη ριζική αλλαγή των σχετικών κοινοτικών οδηγιών, που ανοίγουν την πόρτα στα μεταλλαγμένα και να επιβληθεί μηδενικός συντελεστής επιμόλυνσης των συμβατικών σπόρων από «γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς» (Γ.Τ.Ο.). Κανένα προϊόν να μην παράγεται χωρίς τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών.

Να εφαρμοστεί για τους παραγωγούς και εμπόρους μεταλλαγμένων, η αρχή της «οικονομικής ευθύνης» για οποιαδήποτε βλάβη προκληθεί στο καταναλωτικό κοινό, στην κοινωνία και στο περιβάλλον, ενώ το κόστος «ιχνηλασιμότητας» και «σήμανσης» να επιβαρύνει τους ίδιους.

Να διασφαλιστεί το δικαίωμα των παραγωγών να έχουν το δικό τους καθαρό πολλαπλασιαστικό υλικό και να επιβληθεί έλεγχος στην ασυδοσία των πολυεθνικών, στην παραγωγή και εμπορία παντός είδους γενετικού υλικού.

Τέλος, πάνω από όλα, να προωθήσει ένα εναλλακτικό μοντέλο γεωργίας, που θα στηρίζει τους αγρότες, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους, στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας (βιολογικών, ονομασίας προέλευσης, τοπικών-παραδοσιακών και ολοκληρωμένης διαχείρισης).

Βεβαίως η πάλη κατά των «μεταλλαγμένων» δεν εξαντλείται εδώ.

Χρειάζεται η προώθηση ενός εναλλακτικού μοντέλου αγροτικής παραγωγής, που θα παράγει προϊόντα ποιότητας, θα στηρίζει την οικογενειακή γεωργία και κτηνοτροφία και θα εξασφαλίζει την εθνική κυριαρχία ή αυτοδυναμία της χώρας στα τρόφιμα.

Με άλλα λόγια το σημερινό μοντέλο αγροτικής παραγωγής που στηρίζεται στο «χαμηλό κόστος» και στην «οικονομική ανταγωνιστικότητα» έχει στόχο τη μεγιστοποίηση κερδών των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αγροτοβιομηχανικών συγκροτημάτων, είτε με την εκτεταμένη χρήση αγροχημικών (λιπασμάτων-φυτοφαρμάκων), είτε με τους «γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς», θα πρέπει να αντικατασταθεί, από ένα μοντέλο γεωργίας που θα παράγει υγιεινά προϊόντα (βιολογικά και παραδοσιακά), θα στηρίζεται στην «κοινωνική ανταγωνιστικότητα» και βιώσιμη ανάπτυξη και θα εξασφαλίζει πολύμορφη στήριξη στους μικρο-μεσαίους αγρότες και στις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.
Εισήγηση του Γιάννη Τόλιου στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιολογική Γεωργία, Θήβα.



Ε.Ε.: Κανονικά η πώληση οπωροκηπευτικών ακανόνιστου σχήματος

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέπουν το μέγεθος και το σχήμα πολλών οπωροκηπευτικών από αύριο παύουν να ισχύουν με την κατάργηση των προδιαγραφών εμπορίας για 26 είδη οπωροκηπευτικών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η πρωτοβουλία της Επιτροπής για την εξάλειψη των προδιαγραφών αυτών αποτελεί βασικό στοιχείο των προσπαθειών της με στόχο τον εξορθολογισμό και την απλοποίηση των κανόνων της ΕΕ, καθώς και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Για 10 είδη οπωροκηπευτικών, ιδίως για τα μήλα, τις φράουλες και τις ντομάτες, οι προδιαγραφές εμπορίας θα διατηρηθούν. Ωστόσο, ακόμη και για τα 10 αυτά είδη, τα κράτη μέλη, για πρώτη φορά, θα μπορούν να επιτρέπουν τη λιανική πώληση προϊόντων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές, εφόσον έχουν επισημανθεί κατά τρόπο ώστε να διαχωρίζονται από τα προϊόντα των κατηγοριών «έξτρα», «Ι» και «ΙΙ».
Δηλαδή, δυνάμει των νέων κανόνων, οι εθνικές αρχές θα μπορούν να επιτρέπουν τη λιανική πώληση όλων των οπωροκηπευτικών ανεξάρτητα από το μέγεθος και το σχήμα τους.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του 2007 στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της κοινής οργάνωσης αγοράς στον τομέα των οπωροκηπευτικών, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να μειώσει τη γραφειοκρατία, καταργώντας έναν αριθμό προδιαγραφών εμπορίας που εφαρμόζονται στα οπωροκηπευτικά. Οι αυριανές αλλαγές σημαίνουν ότι οι προδιαγραφές αυτές θα καταργηθούν για 26 προϊόντα: βερίκοκα, αγκινάρες, σπαράγγια, μελιτζάνες, αβοκάντο, νωπά φασόλια, λαχανάκια Βρυξελλών, καρότα, κουνουπίδια, κεράσια, κολοκυθάκια, αγγούρια, καλλιεργημένα μανιτάρια, σκόρδο, φουντούκια με κέλυφος, κεφαλωτά λάχανα, πράσα, πεπόνια, κρεμμύδια, μπιζέλια, δαμάσκηνα, σέλινα με ραβδώσεις, σπανάκια, καρύδια με κέλυφος, καρπούζια και ραδίκια witloof.

Θα διατηρηθούν ειδικές προδιαγραφές εμπορίας για 10 προϊόντα τα οποία αντιπροσωπεύουν το 75% της αξίας των εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ: μήλα, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μαρούλια, ροδάκινα και νεκταρίνια, αχλάδια, φράουλες, πιπεριές, επιτραπέζια σταφύλια και ντομάτες.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν να μην εφαρμόζουν τις προδιαγραφές εμπορίας για τα εν λόγω οπωροκηπευτικά, εάν αυτά διατίθενται στην αγορά με την κατάλληλη σήμανση. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι ένα μήλο που δεν πληροί τις προδιαγραφές μπορεί να διατεθεί στην αγορά εφόσον η ετικέτα του φέρει την ένδειξη «προϊόν που προορίζεται για μεταποίηση» ή ισοδύναμη ένδειξη.
NAFTEMPORIKI.GR




Μέχρι και την Παρασκευή η ενεργοποίηση δικαιωμάτων

Μέχρι και την Παρασκευή 3 Ιουλίου θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.
Το υπουργείο αποφάσισε να αφήσει ανοιχτό όλη την εβδομάδα το σύστημα, στην προσπάθεια να ενεργοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι παραγωγοί, οι οποίοι αδιαφόρησαν και αμέλησαν όλο το προηγούμενο διάστημα.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στη Μεσσηνία, όπως μας την παρουσίασε και την επιβεβαίωσε και χθες ο διευθυντής επιδοτήσεων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κώστας Πέτροβας:
«Περίπου 7.000 άτομα δεν έχουν ενεργοποιήσει στο νομό μας σε σχέση με πέρσι (ήταν 59.000).

Δεν έρχονται.

Τις τελευταίες ημέρες έρχονται 40 με 50 άτομα την ημέρα. Παίρνουμε τον κόσμο ........

τηλέφωνο, αυτούς με τα μεγάλα ποσά επιδότησης. Γιατί υπάρχουν παραγωγοί και με μεγάλα ποσά που δεν έχουν έρθει. Και είναι ντόπιοι, δεν είναι Αθηναίοι».
Οσον αφορά την ψηφιοποίηση ο κ. Πέτροβας παρατήρησε ότι συνεχίζεται, ιδιαίτερα στην περιοχή της Καλαμάτας με καλούς ρυθμούς. «Εχουμε ψηφιοποιήσει πάνω από 3.000 χωράφια στην περιοχή της Καλαμάτας και του Δήμου Αβίας, κυρίως.
Και στην Πύλο και σ’ όλα τα υποκαταστήματα έχουν αρχίσει και μετράνε», μας είπε και παρατήρησε: «Εχουμε ξεκινήσει και προσπαθούμε να μετρήσουμε φέτος τα μεγάλα κομμάτια.
Γι’ αυτό λέμε να αφήσουμε για του χρόνου τα μικρά κομμάτια της Μάνης, του Δήμου Λεύκτρου. Θα ζητήσουμε να μην το κλείσουν το σύστημα ψηφιοποίησης.
Να μετράμε και το χειμώνα. Κέρδος θα το έχουμε. Θα μετρηθούν όλα τα κτήματα και τα μικρά.
Ο,τι δηλώσει ο κάθε παραγωγός».

Πηγή: Ελευθερία

Εγκρίθηκαν επενδύσεις ύψους 8,3 εκ. ευρώ στην Πελοπόννησο !

Συνεδρίασε σήμερα, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Νίκου Αγγελόπουλου, η γνωμοδοτική επιτροπή του αναπτυξιακού νόμου και ενέκρινε (14) δέκα τέσσερις αιτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων, του δευτερογενούς τομέα σε Κορινθία, Λακωνία, Αρκαδία και Μεσσηνία, συνολικού κόστους 8.359.233,79 ευρώ, δημόσιας δαπάνης 4.556.196,27 ευρώ και επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης 264.582,00 ευρώ, που φθάνει το 57,67 %.

Επίσης κατά την ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η ολοκλήρωση & έναρξη παραγωγικής λειτουργίας έξι επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις της Α’ φάσης του αναπτυξιακού νόμου κι έγινε η οριστικοποίηση του κόστους αυτών, στο ποσό των 5.869.459 ευρώ εκ του οποίου η δημόσια δαπάνη φτάνει τα 2.446.457 ευρώ.

Και δύο επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις της ......

Β φάσης του αναπτυξιακού νόμου 3299/04 κι έγινε η οριστικοποίηση του κόστους αυτών στο ποσό των 478.030,00 ευρώ εκ του οποίου η δημόσια δαπάνη φτάνει τις 221.843 ευρώ

Πηγή: Best-tv

Προηγούνται οι Μεσσήνιοι στο “Costa Navarino”

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟ ΜΑΪΟ

Προτεραιότητα στους κατοίκους της Μεσσηνίας, όσον αφορά τις προσλήψεις, δίνει η “Costa Navarino”, η οποία με ανακοίνωσή της ξεκινάει να εντοπίσει το κατάλληλο προσωπικό για την κάλυψη διαφόρων θέσεων με προοπτική μακροχρόνιας συνεργασίας.

Οι θέσεις αυτές αφορούν σε ανειδίκευτους και ειδικευμένους ......

ενδιαφερόμενους των κλάδων φιλοξενίας και εστίασης, λειτουργίας spa/θαλασσοθεραπείας, τεχνικών επαγγελμάτων, συντηρητών κήπων, επαγγελματιών αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά και σε διοικητικές θέσεις και υπαλλήλους γραφείου με εμπειρία στα αντίστοιχα πεδία.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η διαδικασία αξιολόγησης θα ξεκινήσει σταδιακά από το φθινόπωρο του 2009 και οι προσλήψεις θα ξεκινήσουν λίγο πριν την έναρξη λειτουργίας, το Μάιο του 2010.
Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί και ανακοίνωση για την ενοικίαση κατοικιών.

Η ανακοίνωση της Costa Navarino (Κλίκ για πλήρες μέγεθος)

anakoinosi.jpg (481 KB)

Πηγή: Ελευθερία

Σε αναμονή απαντήσεων για υποψία γρίπης

Σε αναμονή των απαντήσεων του Εθνικού Κέντρου για τη γρίπη ήταν οι γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας χθες το βράδυ, ενώ το 7 μηνών βρέφος από την Αυστραλία νοσηλευόταν στην ειδική μονάδα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς ήταν ευδιάθετο και πέραν του πυρετού που είχε φθάσει τους 38 βαθμούς, δεν παρουσίαζε κανένα άλλο σύμπτωμα.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ: Περίεργη ιστορία με κρούσμα της Νέας γρίπης



-

Η ΔΕΗ “φρενάρει” τον εθνικό δρόμο

Η ΔΕΗ “φρενάρει” τις εργασίες κατασκευής του νέου εθνικού δρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας, στα όρια της Αρκαδίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε αρκετά σημεία της καινούργιας διαδρομής του δρόμου στο Καλογερικό, στην Ασέα και αλλού πρέπει να μετακινηθούν κολόνες του ηλεκτρικού ρεύματος για να προχωρήσουν οι εργασίες του αυτοκινητόδρομου, που έχουν ήδη ξεκινήσει από τον όμιλο “Μορέα”.

Η μετακίνηση των στύλων, όμως, γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα το έργο να καθυστερεί και να χάνεται αδικαιολόγητα .......

χρόνος.
Επιβάλλεται, όπως επισημαίνουν στελέχη που ασχολούνται με την κατασκευή του εθνικού δρόμου, η ΔΕΗ να επιταχύνει τις σχετικές εργασίες.

Πηγή: Ελευθερία

Aπό 6 Ιουλίου οι αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου

Αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του έτους 2009 μπορούν να υποβάλλουν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) από τις 6 Ιουλίου έως τις 15 Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Δικαιούχοι της επιδότησης ενοικίου είναι Έλληνες και οι αλλοδαποί που έχουν καταβάλει εισφορές υπέρ του ΟΕΚ και έχουν ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ ο άγαμος και ο έγγαμος χωρίς παιδιά, μέχρι 14.000 ευρώ ο έγγαμος με ένα παιδί, μέχρι 16.000 ευρώ με 2 παιδιά, μέχρι 18.000 ευρώ με 3 παιδιά και μέχρι 20.000 ευρώ με 4 παιδιά.

Προϋποθέσεις..........


Οι δικαιούχοι πρέπει επιπλέον να συγκεντρώνουν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα του οικονομικού έτους 2008 να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό του εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

- Να ενοικίαζαν κυρία κατοικία το έτος 2008 και να μην έχουν οι ίδιοι ή τα προστατευόμενα μέλη τους περιουσιακά στοιχεία, οπουδήποτε στην Ελλάδα, ικανά να τους εξασφαλίσουν οικογενειακή στέγαση.

- Να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή τα προστατευόμενα μέλη τους δάνειο ή κατοικία από τον ΟΕΚ ή στεγαστικό δάνειο από το υπ. Υγείας Πρόνοιας και Κοιν. Ασφαλίσεων βάσει του Ν.Δ. 1138/72.

Υποτροφίες σε παιδιά αγροτών.

Από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά και μόνο σε παιδιά κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων θα δίνονται οι υποτροφίες ύψους 4.000 ευρώ . Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη.

Σύμφωνα με την απόφαση οι υπότροφοι θα επιλεγούν από ειδική επιτροπή που συστήνει ο υπουργός στη βάση των εξής κριτηρίων: ........


− Εισόδηµα (γονέα) µέχρι 10.000 ευρώ 50 µονάδες.
− Εισόδηµα από 10.001 ευρώ – 15.000 ευρώ 30 µονάδες.
− Εισόδηµα από 15.001 ευρώ − 20.000 ευρώ 20 µονάδες.
− Εισόδηµα πάνω από 20.001 ευρώ 10 µονάδες.

− Για κάθε ένα από τα πρώτα δύο τέκνα οικογένειας 10 µονάδες.
− Για το τρίτο τέκνο 20 µονάδες.
− Για το τέταρτο τέκνο 30 µονάδες και
− για κάθε ένα πέραν των τεσσάρων τέκνων 10 µονάδες.

− Παλλινοστούντες Πόντιοι Οµογενείς 30 µονάδες.

- Τέκνα µε αναπηρία 67% και άνω πενήντα (50) µονάδες.
- Τέκνα που ένας εκ των γονέων ή ανύπαντρων αδελφών µε αναπηρία 67% και άνω τριάντα (30) µονάδες.
− Πρωτοετείς φοιτητές ανάλογα µε τη σειρά εισαγωγής τους στο Τµήµα της Σχολής µε γνωστικό αντικείµενο σχετικό µε το Γεωργικό Τοµέα, οι πρώτοι 10 µε 30 µονάδες.
− Πρωτοετείς φοιτητές εισαχθέντες σε Σχολές διαφορετικού γνωστικού αντικειµένου, οι πρώτοι 10 20 µονάδες.

Η Ειδική Επιτροπή ανακηρύσσει του υποψηφίους υποτρόφους, µε απόλυτη σειρά προτεραιότητας, µε βάση τα κριτήρια της ως άνω παραγράφου.

ΑΙΤΗΣΗ

Για να νοµιµοποιηθεί η υποψηφιότητα, κάθε υποψήφιος οφείλει να αποστείλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, ∆ιεύθυνση Εκπαίδευσης, ταχυδροµικώς και αποκλειστικά µε συστηµένη επιστολή, εντός προθεσµίας που ορίζεται από την ειδική επιτροπή, την αίτηση µε όλα τα κατωτέρω οριζόµενα δικαιολογητικά: Η ηµεροµηνία αποστολής προκύπτει από την ευκρινή σφραγίδα του Ταχυδροµείου και το αποδεικτικό κατάθεσης του φακέλου στο Ταχυδροµείο. Η υποβολή της υποψηφιότητας προϋποθέτει τα ακόλουθα στοιχεία:

- Ειδική έντυπη αίτηση – δήλωση συµµετοχής, που διατίθενται στα κατά τόπους Κ.Ε.Π. καθώς και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (ένθετη στο έντυπο της προκήρυξης) συµπληρωµένη χωρίς καµία παράλειψη.

- Πιστοποιητικό Α.Ε.Ι. (Πανεπιστηµίου) ή Τ.Ε.Ι. στο οποίο θα αναγράφεται, έτος φοίτησης, βαθµολογία εισαγωγής για τους πρωτοετείς και αναλυτική βαθµολογία προηγούµενων ετών για τους λοιπούς φοιτητές.

- Επικυρωµένο φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σηµειώµατος της Εφορίας.

- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, στις περιπτώσεις πολυτέκνων συνοδευόµενο και από επίσηµο πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνοµοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας (Α.Σ.Π.Ε.).

Πιστοποιητικό από αρµόδια αρχή για Παλλινοστούντες Ποντίους οµογενείς.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ

Οι προϋποθέσεις που τίθενται για τις υποτροφίες είναι οι εξής:

-Ελληνική Εθνικότητα ή Ιθαγένεια.

- Τέκνα των κατά κύριο επάγγελµα γεωργών, κτηνοτρόφων, µελισσοκόµων και αλιέων, τα οποία φοιτούν κατά προτεραιότητα σε σχολές που έχουν γνωστικό αντικείµενο σχετικό µε το Γεωργικό, Αλιευτικό Τοµέα (ΑΕΙ και ΤΕΙ) ηµεδαπής ή αλλοδαπής. Γεωργοί, κτηνοτρόφοι, µελισσοκόµοι και αλιείς κατά κύριο επάγγελµα θεωρούνται: Τα φυσικά πρόσωπα των οποίων το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους εισοδήµατος προέρχεται από γεωργική, κτηνοτροφική, µελισσοκοµική ή αλιευτική εκµετάλλευση. Τα µη φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι γεωργικής, κτηνοτροφικής, µελισσοκοµικής και αλιευτικής εκµετάλλευσης, που ασκούν γεωργική δραστηριότητα και τα εισοδήµατά τους που προέρχονται απ’ αυτή είναι ίσα ή µεγαλύτερα από τυχόν άλλα εισοδήµατά τους.

Τα ως άνω φυσικά ή µη φυσικά πρόσωπα στα τέκνα των οποίων χορηγούνται υποτροφίες πρέπει να είναι χαµηλού εισοδήµατος.

∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

Η διάρκεια της υποτροφίας ορίζεται σε 12 µήνες υπό την προϋπόθεση ότι κατά το χρονικό αυτό διάστηµα ο υπότροφος εξακολουθεί να φοιτά κανονικά. Η Ειδική Επιτροπή ελέγχει την πρόοδο των υποτρόφων και έχει δικαίωµα να αποφασίσει για την ανάκληση ή την οριστική διακοπή της υποτροφίας, όταν κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι που το επιβάλλουν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ:

Στους υποτρόφους χορηγείται εφάπαξ ποσό που ανέρχεται στο ποσό των 4.000 ευρώ. Τυχόν επιµέρους ζητήµατα, τα οποία ενδέχεται να ανακύψουν κατά την υλοποίηση του προγράµµατος των υποτροφιών και δεν περιλαµβάνονται στον παρόντα κανονισµό, ρυθµίζονται µε εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής και έγκριση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.

Πηγή: Αgroschannel

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Βασίλης Τσαφαράς που κατηγορείται για απάτη στην Εμπορική Τράπεζα Φιλιατρών.

Προφυλακιστέος κρίθηκε χθες, μετά την πολύωρη απολογία του, ο πρώην διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας Φιλιατρών Βασίλης Τσαφαράς, για τη γνωστή υπόθεση της απάτης στην τράπεζα που είχε ταράξει την τοπική κοινωνία.

Ο πρώην διευθυντής της τράπεζας αρχικά είχε οριστεί να απολογηθεί την προηγούμενη Τετάρτη, όμως ζήτησε και πήρε προθεσμία για χθες.
Η απολογία του άρχισε το πρωί λίγο μετά τις 10 και ολοκληρώθηκε περίπου στις 4 το απόγευμα.

Πηγή: Ελευθερία



Στα 91 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται τα κρούσματα της νέας γρίπης (Η1Ν1) στη χώρα μας και όπως φαίνεται σύντομα θα μιλάμε για τουλάχιστον 100 ασθενείς.

Το πρωί της Τρίτης το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε άλλες τρεις περιπτώσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 91. Στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο αναφέρει ότι είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, αφού η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας.

Το υπουργείο υπογραμμίζει πως η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.

Τα νέα κρούσματα αφορούν: Ένα παιδί 13 ετών, κυπριακής καταγωγής που διαμένει .......

μόνιμα στην Αυστραλία και βρίσκεται στην Ελλάδα για διακοπές, έναν άνδρα 22 ετών, ελληνικής καταγωγής, που πρόσφατα ταξίδεψε στο Λονδίνο, και έναν άνδρα 18 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τους 91 ασθενείς, οι 31 έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

Πηγή: in.gr

Ξεκινούν αύριο τα «Βλαχέρνια 2009 - 8η Συνάντηση Φιλαρμονικών»

Ξεκινούν αύριο Τετάρτη 1 Ιουλίου στα Φιλιατρά οι καθιερωμένες πια πολιτιστικές εκδηλώσεις «ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ 2009 - 8Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ».

Η πρώτη συναυλία θα δοθεί στο Πάρκο της Βλαχέρνας αύριο Τετάρτη το βράδυ, στις 10.00 μ.μ. με συναυλία της “Chameleon Trombone Ensemble” και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας.
Η “Chameleon Trombone Ensemble” αποτελείται από μέλη μεγάλων Ορχηστρικών Συνόλων , που στοχεύουν να αναδείξουν όλες τις δυνατότητες που έχει το τρομπόνι ως όργανο, πέραν του συνοδευτικού του χαραχτήρα.
Κύρια αποστολή τους είναι να διαδώσουν το μήνυμα πως το τρομπόνι δεν είναι μόνο για συνοδευτικά ρυθμικά περάσματα ή για να μετράει μέτρα και παύσεις μέσα .......

σε ένα μουσικό έργο, αλλά είναι ένα όργανο γεμάτο δύναμη , μεγαλοπρέπεια και ευαισθησία ικανό να συνεπάρει με τη μελωδία του και τον πλούτο των αρμονικών του και τον πιο απαιτητικό ακροατή και να τον οδηγήσει σε πρωτόγνωρες εμπειρίες.
Στην προσπάθειά τους αυτή δημιούργησαν σαν το “Chameleon Trombone Ensemble, ένα ευέλικτο σύνολο αποτελούμενο από τρομπόνια, το οποίο λειτουργεί πότε ως κουαρτέττο , πότε ως μεγαλύτερο σύνολο ή ακόμα και ως χορωδία τρομπονιών.
Η ευελιξία και η δυνατότητα του συνόλου να καλύπτει διαχρονικά το άκουσμα όλου του φάσματος της μουσικής, του χάρισαν το όνομα “Chameleon”.

Οι επόμενες συναυλίες θα δοθούν στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών, το Σάββατο 4 Ιουλίου με τις Φιλαρμονικές του Δήμου Καλαβρύτων και του Συλλόγου Φιλοπροόδων και την Κυριακή στις 5 Ιουλίου με τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Και τις δύο αυτές ημέρες οι συναυλίες θα ξεκινήσουν στις 9.30 μ.μ.

Τα ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ όπως κάθε χρόνο συνδιοργανώνονται από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ν.Α. Μεσσηνίας (ΟΠΑΝΑΜ), το Δήμο Φιλιατρών και το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών.
Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Τα ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ γίνονται παράλληλα με τη θρησκευτική γιορτή του Συλλόγου Φιλοπροόδων, την εορτή της Παναγίας της Βλαχέρνας στις 2 Ιουλίου που για φέτος θα ακολουθήσει το εξής πρόγραμμα:

Την Τετάρτη 1 Ιουλίου, στις 7.30 θα γίνει Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ` αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.
Στις 8.45 θα γίνει Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας.

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου, ο Όρθρος θα ξεκινήσει στις 7.00 π.μ., ενώ στις 8.30 θα γίνει «Ακολουθία επί διασαλεύσει της Αγίας Τραπέζης» και θα ακολουθήσει στις 9.00 π.μ., Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Δείτε το πρόγραμμα των Βλαχερνίων όπως έχει κυκλοφορήσει.

ImageHost.org