Η παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων για διαφορετικές μεγάλες καταναλωτικές ομάδες, όπως αυτές των νεφροπαθών, διαβητικών, ηλικιωμένων , καρκινοπαθών και εγκύων καθώς και η υποστήριξη της περιφέρειας και της απασχόλησης είναι οι βασικοί στόχοι του υπό δημιουργία – με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ - cluster (Συνεργατικού Σχηματισμού Επιχειρήσεων) στον τομέα της βιο-αγροδιατροφής. Το ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του σε συνέδριο για τα clusters την Δευτέρα 29 Ιουνίου στην Αθήνα.Ο κ. Κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε τον τομέα της βίο- αγροδιατροφής ως «ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο και έναν από τους σημαντικότερους τομείς της Ελληνικής Βιομηχανίας καθώς,
όπως είπε, κύκλος εργασιών της αποτελεί το 24% της βιομηχανικής παραγωγής, απασχολεί το 26% του ανθρώπινου δυναμικού και το 23% των συνολικών επενδύσεων. Το σχετικό Cluster αγγίζει ακριβώς αυτό το παραγωγικό κομμάτι της χώρας», εξήγησε.Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε ακόμη και για τα υπό δημιουργία clusters στη βιοτεχνολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως σημείωσε, «η ανάπτυξη του κλάδου της βιοτεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί ένα σημαντικότατο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης των σύγχρονων κοινωνιών. Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας βιο-ιατρικής βιομηχανίας το 2008 κυμάνθηκε στο 12,5%, κατέχοντας έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των περισσοτέρων κλάδων της οικονομίας της γνώσης. Για τον χώρο των καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών ανέφερε πως «έχουν αναδειχθεί εταιρείες και επιχειρηματίες με έντονη παρουσία, οι οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον τόσο για την εγχώρια αγορά, όσο και για τις αγορές του εξωτερικού. Oι εταιρείες, λοιπόν, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΑΠΕ, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός Cluster Καινοτόμων Ενεργειακών Τεχνολογιών καθώς και ένα πρώτο βήμα ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος καινοτομίας για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό».
Μιλώντας γενικότερα για τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας τους χαρακτήρισε «δυναμικά εργαλεία οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρέχουν – είπε - ένα γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, και ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό μοντέλο που ευνοεί τη συνεργασία με ερευνητικά κέντρα, προμηθευτές, πελάτες και ανταγωνιστές που δραστηριοποιούνται στον ίδιο γεωγραφικό χώρο.
Επί της ουσίας – συνέχισε ο κ. Κ. Χατζηδάκης - πρόκειται για σύνολο επιχειρήσεων κάθε μεγέθους συνδεδεμένων με κοινούς προμηθευτές ή και πελάτες, οι οποίοι δημιουργούν στρατηγικές συμμαχίες με άλλους οργανισμούς. Για παράδειγμα πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, φορείς μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών κλπ.. Δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένη «θεματική» περιοχή, με κοινές εγκαταστάσεις, υποδομές και υπηρεσίες.
Στην Ευρώπη – ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης - υπάρχουν περίπου 2.000 συνεργατικοί σχηματισμοί στους οποίους απασχολείται σημαντικό μέρος του συνολικού εργατικού δυναμικού. Ως εκ τούτου τα Clusters λειτουργούν ως κινητήριος δύναμη της καινοτομίας, συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα και στη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Ενισχύουν οικονομικά τις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες της Ευρώπης και συμβάλλουν στο στόχο της εδαφικής συνοχής».
Ο κ. Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ως παράδειγμα συνεργατικού σχηματισμού στην Ελλάδα την «Πρωτοβουλία Corallia - όπως είναι πλέον η διακριτική της ονομασία - η οποία υποστηρίχθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα». Αποτέλεσε ένα πρωτοποριακό και ιδιαίτερα φιλόδοξο εγχείρημα μεγάλης τεχνολογικής εξειδίκευσης στον τομέα της μικροηλεκτρονικής, Όπως επίσης και ένα καλό παράδειγμα σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και συνεργασίας ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων».
Χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Χατζηδάκης σημείωσε «την αύξηση του αριθμού των επιχειρηματικών μελών - συνολικά 70 επιχειρήσεις και 3 ερευνητικά τμήματα πολυεθνικών εταιρειών-, την αύξηση του κύκλου εργασιών, το διπλασιασμό της απασχόλησης και τον υπερδιπλασιασμό των εξαγωγών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη διασύνδεση της βιομηχανίας με τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε μια θεματική περιοχή, καθώς επετεύχθη η συμμετοχή 36 πανεπιστημιακών εργαστηρίων και ινστιτούτων ηλεκτρονικής από όλη την Ελλάδα».
epoxes com.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.