Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΕΑΣ Μεσσηνίας:Τα αρχεία είναι "μπερδεμένα"

Σε "Σολωμόντεια λύση" μέχρι να ξεκαθαρίσει το αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ ,αφού υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που παρουσιάζονται ως επαγγελματίες αγρότες , προχώρησε η ΕΑΣ Μεσσηνίας ώστε και η διαδικασία της ενεργοποίησης να προχωράει και να πληρώσουν όσοι πρέπει να πληρώσουν .Χθές αργά το βράδυ η Ένωση όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Κοζομπόλης αποφάσισε να πληρώνουν όλοι όσοι κάνουν αιτήσεις , όμως.......

αν υπάρχουν διακιούχοι που έχουν μαζί τους βιβλιάριο του ΟΓΑ και δεν θέλουν να πληρώσουν , θα υπογράφουν μια εξουσιοδότηση εκχώρησης στην Ένωση η οποία μετά θα την στείλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ , και όταν υπάρξει λύση στο θέμα στους μη αγρότες θα γίνει παρακράτηση του ποσού απο τις επιδοτήσεις του Δεκεμβρίου .

Πηγή: Agroschannel

Τα πρώτα σημάδια για τις βάσεις

Δύο μαθήματα πριν από το τέλος των Πανελλαδικών (τρία για το 30% των υποψηφίων που δηλώνει τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) και έχουν ήδη βγάλει φτερά για να πετάξουν οι βάσεις των θεωρητικών σχολών, ιδίως των Νομικών και των Παιδαγωγικών.

Το ύψος της πτήσης τους θα κριθεί από τα Αρχαία Ελληνικά, πρώτο μάθημα βαρύτητας για τα Τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου, που εξετάζονται μεθαύριο Δευτέρα.
Εάν τα θέματα στα Αρχαία είναι ανάλογης «δυσκολίας» με τη χθεσινή Ιστορία (δεύτερο μάθημα βαρύτητας για το 1ο πεδίο), η βάση του Παιδαγωγικού Θεσσαλονίκης θα «πετάξει» στα 19.000 μόρια. Πέρυσι διαμορφώθηκε στα 18.780.
Ακολούθησε το Παιδαγωγικό της Αθήνας με 18.696 μόρια. Είναι το μοναδικό Τμήμα που .........

κατά παράδοση παρουσιάζει μεγαλύτερη βάση στο πανεπιστήμιο της συμπρωτεύουσας από το αντίστοιχό του στην Αθήνα.

Η μαζική παραγωγή αριστούχων, για τους οποίους όμως δεν επαρκούν οι αντάξιες της επίδοσής τους θέσεις, είναι η πιο οδυνηρή συνέπεια των «εύκολων θεμάτων». Το κοινωνικό κόστος των Πανελλαδικών αυξάνεται σε ευθεία αναλογία με το οικονομικό κόστος των οικογενειών που καλούνται να καταβάλουν ξανά το τίμημα της προετοιμασίας.

Η εικόνα δεν έχει ακόμη καθαρίσει για τους υποψηφίους της θετικής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης, οι οποίοι «ιδρώνουν περισσότερο τη φανέλα» των Πανελλαδικών. Από το φίλτρο του 4ου θέματος προχθές στα Μαθηματικά προβλέπεται ότι θα περάσουν λίγοι, ως συνήθως, ενώ ανάλογο φίλτρο τοποθετήθηκε στη χθεσινή Βιολογία της θετικής κατεύθυνσης. Στρωτά χαρακτηρίστηκαν τα θέματα στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, στα οποία εξετάστηκε χθες ο μαζικός κύκλος της τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Ο στρατηγικός στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, τον οποίο μέχρι και τη χθεσινή, τέταρτη ημέρα των Πανελλαδικών υπηρέτησε πιστά η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, είναι η μείωση του πολιτικού κόστους της βάσης του «10». Δηλαδή λιγότερες κενές θέσεις φέτος.

Ο στόχος επιτυγχάνεται -μέχρι ενός σημείου- με την ομαλή διαβάθμιση των θεμάτων. «Εύκολα» τα δύο πρώτα για να εξασφαλίσουν όσο γίνεται περισσότεροι τη βαθμολογική βάση, λιγότερο εύκολο το τρίτο θέμα και πιο απαιτητικό έως πολύ απαιτητικό σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα Μαθηματικά και τη Βιολογία της θετικής κατεύθυνσης, το τέταρτο θέμα.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας και οι θεματοδότες των Πανελλαδικών θα κατόρθωναν να γεμίσουν τα άδεια ΤΕΙ, εάν είχαν συμμάχους τους υποψηφίους που επιμένουν να αδιαφορούν για μερικές δεκάδες περιφερειακών ΤΕΙ και δεν είχαν αντίπαλό τους την οικονομική κρίση, η οποία εκτιμάται ότι φέτος θα προκαλέσει στους προθαλάμους των κεντρικών σχολών τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δηλώσεων προτίμησης από ποτέ, αφυδατώνοντας ακόμη περισσότερο την περιφέρεια.

Η αυξημένη ζήτηση για τις κεντρικές σχολές είναι ο δεύτερος λόγος -μετά τις επιδόσεις που διαμορφώνουν τα κοινής λήψης θέματα- που θα πιέσει ανοδικά τις αντίστοιχες εισαγωγικές βάσεις.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Πακέτο φόρων και στην καρτοκινητή

Επιβολή φόρου και στη χρήση των καρτοκινητών τηλεφώνων περιλαμβάνει το «μενού» των πρώτων εισπρακτικών μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές.

Το μέτρο αυτό, μαζί με την αύξηση στα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και τη νομιμοποίηση των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών, θα αποτελέσει το πρώτο «πακέτο» που θα ανακοινωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών μετά τις 7 Ιουνίου.

Θα ακολουθήσει το φθινόπωρο το δεύτερο, πιο «ενισχυμένο» πακέτο μέτρων, το οποίο θα περιλαμβάνει την αύξηση των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά και ........

τσιγάρα, την αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Ακόμη προβλέπονται η διεύρυνση του μέτρου της έκπτωσης φόρου με βάση τις προσκομιζόμενες αποδείξεις, η νομιμοποίηση της κατοχής εκτάσεων του Δημοσίου από ορισμένες κατηγορίες ιδιωτών, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα για δεύτερη συνεχή χρονιά και το πάγωμα μισθών και συντάξεων επίσης για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Από το σύνολο των ρυθμίσεων του Ιουνίου και του φθινοπώρου εκτιμάται ότι θα εξασφαλισθούν πρόσθετα έσοδα και εξοικονόμηση δαπανών συνολικού ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ για τη διετία 2009-2010.

Οσον αφορά την ήδη εξαγγελθείσα ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων με την επιβολή τέλους επί της αντικειμενικής αξίας τους, την ευθύνη για την προώθηση και την εφαρμογή της, καθώς επίσης και την επίλυση των όποιων προβλημάτων… απροθυμίας ή αντισυνταγματικότητας ανακύψουν ανέλαβε εξ ολοκλήρου το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα προσδοκώμενα έσοδα από τη ρύθμιση αυτή ανέρχονται σε 4-4,5 δισ. ευρώ και έχει προϋπολογισθεί ότι είναι δυνατό να εισπραχθούν μέσα στη διετία 2009-2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σε μυστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη με υπηρεσιακούς παράγοντες, κατέληξε στο πρώτο ξεκαθάρισμα των μέτρων που θα ανακοινωθούν και θα εφαρμοσθούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Τα μέτρα αυτά θα είναι, αναλυτικά, τα εξής:

1. Eπιβολή φόρου 10% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας για τα καρτοκινητά τηλέφωνα. Ο φόρος θα ενσωματωθεί στην αξία κάθε «ανανέωσης» του χρόνου ομιλίας. Για παράδειγμα, σήμερα μια «ανανέωση» αξίας 15 ευρώ δεν περιλαμβάνει φόρο. Από τον Ιούλιο που θα εφαρμοσθεί το μέτρο, στην αξία των 15 ευρώ θα συμπεριλαμβάνεται και ο φόρος, οπότε για ίδια συνολική αξία «ανανέωσης» θα ισχύει λιγότερος χρόνος ομιλίας.

2. Αύξηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Η αύξηση για τα συμβόλαια κινητών τηλεφώνων εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 0,20 έως και 20 ευρώ το μήνα.

3. Αύξηση του φόρου στην απλή και τη σούπερ αμόλυβδη βενζίνη κατά 10%-15%. Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις λιανικές τιμές πώλησης κατά 4,2 έως 6,4 λεπτά ανά λίτρο. Για το πετρέλαιο αποφασίσθηκε να μην αυξηθεί προς το παρόν ο φόρος, καθώς εκτιμήθηκε ότι τυχόν νέα άνοδός του θα εκτίνασσε στα ύψη το κόστος λειτουργίας για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

4. Νομιμοποίηση των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών με τη χορήγηση αδειών λειτουργίας σε αμιγή καταστήματα τέτοιων παιχνιδιών και την επιβολή ετήσιου τέλους από 100 έως 800 ευρώ για κάθε παιγνιομηχάνημα.

Πηγή: EΛεύθερος Τύπος

Μετονομασία σε Οlympic Air και νέο λογότυπο για την Ολυμπιακή. Στην τελική επιλογή θα συμμετέχει και το κοινό.

Την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή του νέου σήματος και λογοτύπου της Ολυμπιακής, -που θα μετονομαστεί σε Olympic Air-, ανακοίνωσε η MIG.

Στην τελική επιλογή θα συμμετέχει και το κοινό, ψηφίζοντας το λογότυπο που προτιμά από το διαδίκτυο.
Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι η Παρασκευή, 29 Μαϊου 2009.

Συγκεκριμένα, στο διαγωνισμό μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις σχεδιαστές, διαφημιστικές εταιρείες, εταιρείες design και άλλες συναφείς με το αντικείμενο εταιρείες.

Οι προτάσεις που θα παραληφθούν από την Επιτροπή Διαγωνισμού θα θεωρηθούν .......

εμπιστευτικές και τα ονόματα των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό δε θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Η Επιτροπή θα επιλέξει τρεις προτάσεις οι οποίες θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα λογότυπα που θα προταθούν θα αναρτηθούν σε ειδική ιστοσελίδα. Και οι τρεις προτάσεις, οι οποίες θα προκριθούν στον τελικό, θα αποζημιωθούν με το ποσό των 2.000 ευρώ και οι δημιουργoί τους θα αποκτήσουν σημαντική προβολή, ώστε το κοινό να ψηφίσει την επιλογή που προτιμά.

Όσοι συμμετέχουν στην επιλογή του λογοτύπου, ψηφίζοντας την πρόταση που προτιμούν στο διαδίκτυο, συμμετέχουν αυτομάτως σε διαγωνισμό, από τον οποίο θα προκύψουν με κλήρωση 50 τυχεροί, που θα αποκτήσουν δωρεάν από δύο εισιτήρια μετ' επιστροφής για δρομολόγια της Ολυμπιακής στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό, από την 1η Οκτωβρίου 2009.

Το λογότυπο που θα προκύψει από την ψηφοφορία θα αποτελέσει το νέο λογότυπο της Ολυμπιακής. Το βραβείο για το νικητή θα είναι 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Σήμα και το Λογότυπο πρέπει να είναι εύληπτα και αναγνωρίσιμα από το πρώτο επίπεδο, να γίνουν πιο μοντέρνα, χωρίς να προκαλούν αισθητικά (όχι άκρα), να μην φανερώνουν την «ηλικία» τους, να είναι σχεδιασμένα με την πειθαρχία της παγκόσμιας αεροπορικής αγοράς, να είναι σαφή και εφαρμόσιμα σε όλες τις εκφράσεις τους (ασπρόμαυρο, μονοχρωματικό, αρνητικό κ.λπ.), να είναι εύχρηστα και εφαρμόσιμα σε όλες τις χρήσεις τους (τυπογραφεία, μεταξοτυπία, ηλεκτρονικά αρχεία κ.λπ.) και να μην αποξενώνουν το κοινό, τους εργαζόμενους και τους συνεργαζόμενους με την εταιρία.

Στα δεδομένα σχεδιασμού του λογοτύπου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ότι: το όνομα της νέας εταιρείας είναι Olympic Air, θα διατηρηθούν οι κύκλοι που υπάρχουν στο σημερινό λογότυπο της Ολυμπιακής και δεν υπάρχει περιορισμός σε ό,τι αφορά στη γραμματοσειρά και στα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν στο νέο λογότυπο. Θα ήταν σκόπιμο όμως οι προτάσεις να λάβουν υπόψη το παλαιό λογότυπο της εταιρείας, ώστε η νέα πρόταση να εκφράζει τόσο την εξέλιξη όσο και την παράδοση των ελληνικών αεροπορικών εταιρειών.

Το λογότυπο θα πρέπει να παρουσιαστεί έγχρωμο και ασπρόμαυρο.

Κάθε πρόταση θα αποσταλεί ηλεκτρονικά με email, στις διευθύνσεις asigala@marfingroup.gr και sedipidi@marfingroup.gr σε δύο μορφές αρχείων: .jpg και .eps.

Στο ίδιο email θα πρέπει να υπάρχουν επιπλέον βιογραφικό σημείωμα του προσώπου που υποβάλλει την πρόταση και υπογεγραμμένη η δήλωση αποποίησης ευθύνης.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι η Παρασκευή, 29 Μαϊου 2009

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Καρτοκινητά μόνο με ονοματεπώνυμο

Τέλος από τον Ιούλιο για 13.500.000 ανώνυμα καρτοκινητά τηλέφωνα που υπάρχουν στη χώρα μας. Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη αλλαγή του συστήματος της κινητής τηλεφωνίας με δύο στόχους: Ο πρώτος- όπως υποστηρίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη- είναι να περιοριστεί η μεγάλη εγκληματικότητα, και ο δεύτερος να προστατευθούν οι πολίτες από εκβιασμούς, απειλές και κακόβουλες φάρσες.

Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σ΄ αυτήν την απόφαση μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες των διωκτικών αρχών να εντοπίσουν τα ίχνη μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, τους απαγωγείς του Περικλή Παναγόπουλου, καθώς και άλλους κοινούς εγκληματίες οι οποίοι χρησιμοποιούσαν καρτοκινητά στις συνεννοήσεις τους.
Παράλληλα, πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες για εκβιασμούς απλών πολιτών οι οποίοι δέχονται απειλητικά μηνύματα από .........
αγνώστους.


Με εντολή του Πρωθυπουργού ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευρ. Στυλιανίδης πήγε στις Βρυξέλλες και μίλησε με τους αρμοδίους στην Κομισιόν ενώ επικοινώνησε και με τους συναδέλφους του στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι και τον πληροφόρησαν για τον τρόπο που κινούνται οι ίδιοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που είναι έτοιμο και πρόκειται να έρθει στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής αμέσως μετά τις εκλογές, αλλάζει τις συνήθειες εκατομμυρίων πολιτών που αγοράζουν από το περίπτερο την κάρτα SΙΜ χωρίς να δώσουν οποιοδήποτε προσωπικό τους στοιχείο.

Οι νέοι όροι.
Στο εξής η κάρτα θα είναι μια και μοναδική και θα πωλείται μαζί με το κινητό μετά την επίδειξη ταυτότητας.
Οι χρήστες εάν δεν επιθυμούν να έχουν μόνιμη σύνδεση με συμβόλαιο θα μπορούν να αγοράζουν χρόνο ομιλίας των 5, 10 ή 20 ευρώ αφού όμως έχουν αγοράσει την κάρτα από τα σημεία πώλησης και έχουν δώσει τα πλήρη στοιχεία τους.
Η κάθε κάρτα θα έχει έναν κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Τα στοιχεία του προσώπου θα υπάρχουν στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και οι διωκτικές αρχές με εισαγγελική απόφαση θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να έχουν πρόσβαση σ΄ αυτά.
Με τον τρόπο αυτόν οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι σύντομα θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα στην εξιχνίαση εγκλημάτων.

Στη διαδικασία αυτή υπάρχουν αντιρρήσεις για παραβίαση προσωπικών δεδομένων οι οποίες θα διατυπωθούν έντονα κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Μάλιστα, κάποιοι βουλευτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ίσως να μην καταφέρει να περάσει το νομοσχέδιο από το θερινό τμήμα και να αναγκαστεί να το αφήσει για την Ολομέλεια του φθινοπώρου. Τα κυβερνητι- κά στελέχη ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος θα είναι σαφής και ξεκάθαρος και απόλυτα προσαρμοσμένος με το καθεστώς που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Όχι μόνο δεν θα παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα, αντίθετα οι πολίτες θα προστατεύονται ώστε να μην πέφτουν θύματα κακοποιών και εκβιαστών που διαταράσσουν την οικογενειακή γαλήνη τους», λέει πηγή του υπουργείου Μεταφορών.
Πάντως αυτήν την ώρα υπάρχουν 13.500.000 καρτοκινητά από τα οποία ενεργά σε μόνιμη βάση είναι τα 7.000.000. Μετά την ψήφιση του νόμου θα υπάρξει ένα διάστημα προσαρμογής και μετά οι συνδέσεις των ανώνυμων καρτοκινητών θα διακοπούν. Όσοι χρησιμοποιούν καρτοκινητό θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Συνάντηση Καλαντζάκου με τον Πρωθυπουργό

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε χθές τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά, την Υφυπουργό κα Σοφία Καλαντζάκου, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Δημήτρη Κοντό και τον Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Γιώργο Βερναδάκη για τις πολιτικές και τις δράσεις του Οργανισμού.

Ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στον συνολικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, δίνουμε βασική προτεραιότητα στη διατήρηση της απασχόλησης και βέβαια στον περιορισμό της ανεργίας.
Το Εθνικό Σχέδιο που έχουμε εκπονήσει και ήδη εφαρμόζουμε για το σκοπό αυτό, με ........

συνολικό ύψος 3,2 δις ευρώ, αφορά 1.350.000 εργαζόμενους και ανέργους. Ένας από τους βασικούς μοχλούς υλοποίησης του Σχεδίου αυτού είναι ο ΟΑΕΔ, που φέτος θα δαπανήσει πάνω από 1,6 δις ευρώ, σε δεκάδες δράσεις για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι πρώτες 120.000 θέσεις δουλειάς -από τις 200.000 που θα δημιουργηθούν φέτος- είναι ήδη ανοιχτές. Πάνω από 10 προγράμματα απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης είναι σε εξέλιξη.

Η έγνοια μας δεν είναι μόνο στο παρόν, αλλά και στο μέλλον. Διαμορφώνουμε σήμερα τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να τρέξουμε με αξιώσεις στην κούρσα που θα ξεκινήσει μετά την κρίση. Επενδύουμε στην επαγγελματική εκπαίδευση, στην κατάρτιση και την επανακατάρτιση, δίνοντας έμφαση σε νέα επαγγέλματα που σίγουρα θα έχουν ζήτηση αύριο. Χρηματοδοτούμε σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα, που διασφαλίζουν ένα καλύτερο αύριο για τις νέες και τους νέους μας. Ένα τέτοιο πρόγραμμα προηγμένης τεχνολογίας, με τρισδιάστατα συστήματα προσομοίωσης, διδάσκεται εδώ στον ΟΑΕΔ.

Η επένδυση στη γνώση, στις νέες τεχνολογίες, στη νέα γενιά, είναι η καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας. Κάποιοι επέλεξαν να επενδύσουν στα κούφια λόγια και στις ανεύθυνες υποσχέσεις. Η Κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο της υπευθυνότητας. Επενδύουμε στην αλήθεια του έργου μας. Έργο που παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα, που θεμελιώνει ένα καλύτερο αύριο για όλους».

Περεταίρω μέτρα στήριξης της ελαιοκομίας ζήτησε ο Δράκος

Μετά από αίτημα του Προέδρου της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρη Δράκου προκειμένου να ενημερωθεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης για ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή αγροτικής πολιτικής στην ελληνική περιφέρεια και την συνεργασία των Υπηρεσιών των Ν.Α με τις αποκεντρωμένες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ και Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την συνάντηση που είχε σήμερα (προηγούμενη Τρίτη) η ΕΝΑΕ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους επιτελείς του.Η ικανοποίησή μας έγκειται στο γεγονός ότι το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» από 5 δις 878 εκ ευρώ πλέον θα ξεπερνά τα 7 δις ευρώ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι θα ενισχυθούν τα έργα και συγκεκριμένα τα εγγειοβελτιωτικά και είχαμε τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρχει περιοχή της Ελλάδος που να μην έχει ένα μεγάλο εγγειοβελτιωτικό έργο, ταμιευτήρα, φράγμα, λιμνοδεξαμενές και γενικότερα έργα αξιοποίησης των υδάτινων πόρων.

Χαιρετίζουμε αυτή την εξέλιξη διότι πραγματικά είναι μια βοήθεια η οποία θα .........

θεραπεύσει πολλά προβλήματα και θα υποστηρίξει τις υποδομές για μια ελληνική γεωργία υψηλότερων προδιαγραφών.

Εμείς από την πλευρά μας θέσαμε ζητήματα που έχουν σχέση με τη συνεργασία των υπηρεσιών των Ν.Α και των περιφερειακών και κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας.

Ζητήσαμε την ενίσχυση του ΟΠΑΑΧ και του LEADER και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών εταιρειών της αυτοδιοίκησης προκειμένου να γίνει η αξιοποίηση των προγραμμάτων αυτών.

Ζητήσαμε η αξιοποίηση των υπηρεσιών των Ν.Α και η ευθύνη τους στον έλεγχο των τροφίμων κάτω από τις οδηγίες του Υπουργείου, του ΕΦΕΤ και των υπολοίπων αρμοδίων φορέων.

Ζητήσαμε να υπάρξει ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών των Ν.Α και των Περιφερειών προκειμένου να προχωρήσουν προγράμματα όπως είναι τα προγράμματα των νέων αγροτών, τα σχέδια βελτίωσης των αγροτών, τα σχέδια βελτίωσης της κτηνοτροφίας. Προγράμματα εξαιρετικά σημαντικά τα οποία πολλές φορές δεν εξελίσσονται με ομαλή ροή λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που υπάρχουν αλλά και λόγω της ελλιπούς στελέχωσης των περιφερειών.

Tέλος ζητήσαμε την εφαρμογή αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων για την απονιτροποίηση και για την διαχείριση των πλαστικών που προκύπτουν από τη χρήση τους στη γεωργία (θερμοκήπια) καθώς επίσης και τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων μέσα από προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας που νομίζουμε ότι μπορεί και επιβάλλεται να καταστρώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πραγματικά, είχαμε θετική προσέγγιση των ζητημάτων αυτών από πλευράς του Υπουργείου και δεσμευτήκαμε, άμεσα για συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τις ΝΑ, να δώσουμε στον Υπουργό εισηγήσεις επί τη βάση των οποίων θα αναπτυχθεί η περεταίρω συνεργασία μας».

Η Ένωση ζήτησε για την ολοκληρωμένη διαχείριση βάμβακος (ταυτότητα) να υπάρξει άμεσα προκήρυξη για την ένταξη των ενδιαφερόμενων βαμβακοπαραγωγών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προς όφελος του περιβάλλοντος, της προώθησης του ελληνικού βαμβακιού στην ευρωπαϊκή αγορά και στην διασφάλιση και ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα μέτρα περεταίρω στήριξης της ελαιοκομίας κυρίως σε περιοχές με κλιματολογικά προβλήματα όπου πλήττεται η παραγωγή και συρρικνώνεται το εισόδημα των παραγωγών. Ζητήθηκε να υπάρξει γενναία υποστήριξη των προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης της ελαιοκομίας για προϊόντα ονομασίας προέλευσης, ΓΠΕ και βιολογικής γεωργίας.

Η COSMOTE πρώτη στην ελληνική αγορά με ταχύτητες έως 21 Mbps (HSPA+)

Δυνατότητα για ευρυζωνικές ταχύτητες λήψης δεδομένων έως 21 Mbps (downlink) και ταχύτητες αποστολής έως 5.8 Mbps (uplink) ανακοινώνει η COSMOTE, πρώτη στην ελληνική αγορά και ανάμεσα στις πρώτες εταιρίες στην Ευρώπη, αναβαθμίζοντας το Ευρυζωνικό της Δίκτυο με την τεχνολογία HSPA+ (High Speed Packet Access).

Το HSPA+ είναι ήδη διαθέσιμο στο δίκτυο της εταιρίας σε κομβικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η υλοποίησή του θα συνεχιστεί σταδιακά και σε άλλες περιοχές. Στο live δίκτυο της εταιρίας καταγράφονται ταχύτητες στις περιοχές διαθεσιμότητας του HSPA+ κοντά στα 15 Mbps (downlink).

Επιπλέον, η COSMOTE ανακοινώνει την αναβάθμιση Σταθμών Βάσης επιλεγμένων ........

περιοχών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, με δυνατότητες ταχυτήτων έως 14.4 Mbps στο downlink, βελτιώνοντας περαιτέρω το υψηλής ποιότητας Κινητό Ευρυζωνικό της Δίκτυο.

Η COSMOTE πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά στις τεχνολογικές εξελίξεις και συνεχίζει την αναβάθμιση του δικτύου της με νέες προηγμένες τεχνολογίες και μεγαλύτερες δυνατότητες για όλους τους πελάτες της.

Πηγή: Δ.Τ.

Από 1 Οκτωβρίου 2009 η εφαρμογή του ΑΜΚΑ

Στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα επιτευχθεί με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), αναφέρθηκε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλη Πετραλιά, στην επίσκεψή της στο ΚΕΠ Συντάγματος.

Η κ. Πετραλιά συνομίλησε με τη διοίκηση του Κ.Ε.Π., αλλά και με τους εργαζόμενους, καθώς και με τους πολίτες, που περίμεναν να εξυπηρετηθούν και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους, για τον τρόπο απόκτησης του ΑΜΚΑ.

Στις δηλώσεις της τόνισε τη σημασία του ΑΜΚΑ, που επιβεβαιώνεται από το..........

αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνουν οι πολίτες. Στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι η εφαρμογή του από τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα αρχίσει την 1 Οκτωβρίου 2009.

Χρυσός Οδηγός Οnline

Πληροφορίες και δεδομένα πλοήγησης στους χρήστες που αναζητούν κάθε είδος επαγγελματία και επιχείρησης δίνει ο «Χρυσός Οδηγός Οnline» ( www.xo.gr), ο οποίος ανανεώνεται συνεχώς.
Το site www.xo.gr είναι ο «Χρυσός Οδηγός» στο Ιντερνετ, ο πιο πλήρης και έγκυρος ηλεκτρονικός κατάλογος στην ελληνική αγορά, για τον χρήστη που επιζητεί γρήγορα και εύκολα πληροφορία χωρίς να χάσει χρόνο σε άσκοπη πλοήγηση.

Ο επισκέπτης του μπορεί να αναζητήσει οποιαδήποτε επαγγελματική πληροφορία, από ένα πρακτορείο ταξιδιών μέχρι μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, από μια εταιρεία πληροφορικής μέχρι μια ασφαλιστική εταιρεία.
Το site απευθύνεται σε χρήστες ελληνόφωνους και αγγλόφωνους που αναζητούν πάσης φύσεως επαγγελματικές πληροφορίες, δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο και έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ως διαφημιστικό μέσο, απευθύνεται σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που θέλουν να ........

είναι παρόντες στη διαδικασία αναζήτησης των υποψήφιων πελατών τους, επενδύοντας σε στοχευμένη διαφήμιση και αξιοποιώντας παράλληλα τις δυνατότητες που παρέχει το Ιντερνετ.

Ανατροπή σκηνικού!

Δύο νέες δημοσκοπήσεις φέρνουν τους Οικολόγους ακόμη και στην τρίτη θέση, ενώ η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φτάνει ως τις 6 μονάδες.

Οι σημαντικές διαφοροποιήσεις των δύο ερευνών στις ισορροπίες μετά τα δύο κόμματα εξουσίας, είναι ενδεικτική του ρευστού σκηνικού που επικρατεί. Χαρακτηριστική είναι επίσης η απουσία της Δράσης από τα αποτελέσματα...

Public Issue - Καθημερινή/ΣΚΑΪ

Η ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εκτοξεύεται στο 6%, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει 34% ενώ η κυβερνητική παράταξη 28%.

Ακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, που πλέον εμφανίζονται τρίτη δύναμη, με 7%, .......

αφήνοντας πίσω τους το ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 6%, το ΚΚΕ με 5,5% και τον ΛΑΟΣ με 5%.

Η έρευνα δείχνει ότι η συσπείρωση στην κυβερνητική παράταξη παραμένει πολύ χαμηλή, στο 55%, την ώρα που και στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και μετριέται στο 74%.

ALCO - Alter

Στο 4,1% στέλνει την ψαλίδα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ η ερευνα, ενώ βυθίζει ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ και φέρνει τέταρτους τους Οικολόγους!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο κεντρικό δελτίο του σταθμού την Παρασκευή, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να συγκεντρώνει 30,2%, ενώ η Νέα Δημοκρατία περιορίζεται στο 26,1%.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,2%, ο ΛΑΟΣ με 3,6% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 5,7%, σε μία εντυπωσιακή ανατροπή σκηνικού σε σχέση με το σημερινό κοινοβουλευτικό σκηνικό.

Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ είναι συντριπτικά μπροστά με 54,2% αντί 19,6% της ΝΔ, αλλά στην καταλληλότητα για εκπροσώπηση στην ΕΕ, ο Κ.Καραμανλής πετυχαίνει να κρατήσει μία βραχεία κεφαλή έναντι του Γ.Παπανδρέου, με 33,6% έναντι 31,3%.

Ωστόσο, κύριο κριτήριο επιλογής των πολιτών, με 55%, θα είναι ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης και όχι ευρωπαϊκά θέματα, ενώ η πρόθεση συμμετοχής στις ευρωεκλογές αγγίζει το 77,7%.

Πηγή: Έθνος

Επανέρχεται το γάλα... αγνώστου προελεύσεως

Παρά τις αρχικές δεσμεύσεις και την αγορανομική διάταξη προ 20 ημερών, ο υφ. Ανάπτυξης την αναιρεί όσον αφορά τις υποχρεώσεις των γαλακτοβιομηχανιών να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης των πρώτων υλών για τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Στα... τυφλά θα συνεχίσουν να πορεύονται οι καταναλωτές ως προς τη χώρα προέλευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Βλάχου.
Με ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε ο κ. Βλάχος, αναιρεί ουσιαστικά τις υποχρεώσεις που επέβαλε αγορανομική διάταξη και αφορούσε στην αναγραφή της χώρας προέλευσης των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για τα γιαούρτια, το γάλα, το εβαπορέ, τα επιδόρπια κ.λπ.

Στις συσκευασίες
Η αγορανομική που εκδόθηκε πριν από περίπου είκοσι μέρες. όριζε ότι στις συσκευασίες ακόμη κι αν το γάλα είναι από χώρα της ΕΕ, αυτό θα πρέπει να αναγράφεται στις συσκευασίες (π.χ. ολλανδικό).

Ωστόσο, με τη χθεσινή εγκύκλιο σημειώνεται ότι στην περίπτωση που «τα γαλακτοκομικά ........

προϊόντα παράγονται στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη και γάλα εισαγόμενο, το οποίο όμως κατά την εισαγωγή του δεν έχει την ένδειξη της χώρας προέλευσής του, αλλά φέρει την ένδειξη «προέλευσης ΕΕ», τότε επί των συσκευασιών των προϊόντων που θα παραχθούν θα πρέπει να αναγράφονται τουλάχιστον οι ενδείξεις: «Από γάλα προέλευσης ΕΕ» εάν για την παραγωγή των προϊόντων χρησιμοποιείται μόνο το γάλα αυτό ή «Από γάλα ... % ελληνικό και από γάλα ... % ΕΕ», σε περίπτωση που για την παραγωγή των προϊόντων γίνεται πρόσμειξη ελληνικού γάλακτος και γάλακτος ΕΕ.

Στις περιπτώσεις που η εκατοστιαία σύνθεση της πρόσμειξης του χρησιμοποιημένου γάλακτος δεν διατηρείται σταθερή, από παρτίδα σε παρτίδα παραγωγής ορισμένων προϊόντων (π.χ. γιαούρτι) και επειδή αντικειμενικά δεν είναι εφικτή η άμεση προσαρμογή και των αντίστοιχων ενδείξεων επί των συσκευασιών, ο παραγωγός των προϊόντων αυτών μπορεί να αναγράφει επί της συσκευασίας το ποσοστό (%) του ελληνικού γάλακτος που κατ ελάχιστο όριο εμπεριέχεται στα προϊόντα του, οπότε η διαφορά σε ποσοστό (%) θα αποτελεί το χρησιμοποιούμενο γάλα άλλης προέλευσης».

Πιέστηκε
Πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προχώρησε σε αυτήν την αλλαγή, καθώς πιέστηκε από γαλακτοβιομηχανίες με προσφυγή στην ΕΕ, στην περίπτωση που υποχρεωθούν, να αναγράφουν στις συσκευασίες τη χώρα προέλευσης. Κάτι το οποίο δεν μπορεί να τους επιβληθεί λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας.

Επιπλέον με την ίδια εγκύκλιο, αν και οι παραγωγοί (βιομηχανίες), χονδρέμποροι και εισαγωγείς διατηρούν, όπως και με την αγορανομική διάταξη, την υποχρέωση να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους σε γαλακτοκομικά με τις ισχύουσες ενδείξεις μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2009, και για το γάλα εβαπορέ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2009, οι λιανοπωλητές (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ) εξαιρούνται.

Σπίτι: Φωτοβολταϊκά με απλές διαδικασίες

Απλοποιημένες διαδικασίες, που δεν λύνουν όμως και όλα τα προβλήματα, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες, με δυνατότητα πώλησης της ενέργειας που περισσεύει στη ΔΕΗ σε προκαθορισμένη τιμή 55 λεπτά/Kwh για τα πρώτα χρόνια, ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, εξαγγέλλοντας παράλληλα απλοποιημένες ρυθμίσεις και για την ανάπτυξη γεωθερμίας.

Εγκαταστάσεις
Το πρόγραμμα αφορά σε εγκαταστάσεις Φ/Β ως 10 kW στις ταράτσες, σε μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες, από ιδιώτες ή από μικρές επιχειρήσεις (με προσωπικό ως 10 άτομα και τζίρο ως 2 εκατ. ευρώ), με την προϋπόθεση, όμως, ότι η εγκατάσταση γίνεται σε περιοχή που καλύπτεται από το διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, καθώς για τεχνικούς λόγους στη φάση αυτή τα νησιά έχουν εξαιρεθεί.
Με τους ίδιους όρους μπορούν να εγκατασταθούν Φ/Β και σε οικόπεδα εκτός .........

σχεδίου στέγες, σε μη άρτια και οικοδομήσιμα κ.λπ.

Στα υπέρ είναι ότι δεν απαιτούνται άδειες από το υπουργείο Ανάπτυξης ή το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ούτε δημιουργούνται φορολογικές υποχρεώσεις όπως π.χ. έναρξη εργασιών, ΦΠΑ ή φορολογία εισοδήματος, όπως προέβλεπαν παλαιότερες διατάξεις. Θα απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, καθώς και ορισμένες, αρκετά δαπανηρές εργασίες, για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού με τη ΔΕΗ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης η ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης οι ρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν προχθές με τους υπουργούς Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου και ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, θα συμπεριληφθούν σε κοινή υπουργική απόφαση, που θα υπογραφεί εντός των ημερών. Για τις δεύτερες και τις παραθεριστικές κατοικίες θα υπάρξει ξεχωριστή ρύθμιση.

Το κόστος για μία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση της τάξης του 1kW μπορεί να φθάσει στα 6.500 ευρώ, εκ των οποίων μάξιμουμ 5.000 ευρώ το πάνελ, 500 - 1.000 ευρώ αμοιβή για την τεχνική εταιρεία που θα εκπονήσει το μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο, τα τεχνικά φυλλάδια, θα κάνει την αίτηση στη ΔΕΗ και την τεχνική μελέτη, καθώς και 300 - 500 ευρώ για τη σύνδεση με τη ΔΕΗ και τα έργα που θα χρειαστεί να κάνει.

Το κόστος δεν είναι καθόλου αμελητέο αν υπολογιστεί ότι ένα Φ/Β ισχύος 1kW έχει μέγιστη ετήσια παραγωγή 1.300 kWh, που καλύπτει το 1/5- 1/3 των αναγκών σε ρεύμα ενός μέσου νοικοκυριού τεσσάρων ατόμων σε σπίτι 100 τετραγωνικών, καθώς η μέση κατανάλωση φθάνει τις 5.000 - 7.000 kWh ετησίως.

Διάρκεια
Η ΔΕΗ θα μπορεί να αρνείται τη σύνδεση σε περιπτώσεις που διαπιστώνει τεχνικά κωλύματα κ.λπ. Η σύμβαση με τη ΔΕΗ θα έχει διάρκεια 25 χρόνια και θα αφορά στην πώληση της περισσευούμενης ενέργειας στην τιμή των 55 λεπτών/kwh ως το 2012. Κατόπιν η τιμή αποκλιμακώνεται 5% ετησίως ως το 2019.

Η σύμβαση θα προβλέπει λογιστικό συμψηφισμό των εσόδων από την παραγόμενη ενέργεια με το κόστος της καταναλισκόμενης ενέργειας, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Αν υπάρξει πιστωτικό υπόλοιπο θα εξοφλείται μέσω τράπεζας. Τα 10 βήματα (διαδικασίες) που χρειάζεται να κάνει ο καταναλωτής προκειμένου να εγκαταστήσει ένα Φ/Β υπολογίζεται ότι μπορούν να ολοκληρωθούν σε διάστημα 70 ημερών.

Πηγή: Ημερησία

Πώς να τοποθετήσετε φωτοβολταϊκά στο σπίτι και τι κερδίζετε

Είκοσι μία απαντήσεις στις ερωτήσεις που έχουν οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κατοικιών τους, δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Μάλιστα ένα νοικοκυριό μπορεί να έχει καθαρό όφελος από την πώληση της καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ από 2.800 έως 3.025 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης οι γραφειοκρατικές διαδικασίες μειώνονται δραστικά για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10 kW που μπορούν να αναπτύξουν είτε φυσικά πρόσωπα ή φυσικά και νομικά πρόσωπα (πολύ μικρές επιχειρήσεις μέχρι 10 εργαζόμενους και έως 2 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών).

Ερωτήσεις - Απαντήσεις σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ........


1. Που μπορεί να εγκατασταθεί ΦΒ σύστημα;

Το Πρόγραμμα αφορά συστήματα μέχρι 10 kWp, στο δώμα ή τη στέγη (συμπεριλαμβανόμενων των στεγάστρων βεραντών) κτιρίου που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το Πρόγραμμα καλύπτει όλη την Επικράτεια με εξαίρεση τα μη Διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό Σύστημα της χώρας νησιά.

2. Ποιος μπορεί να εγκαταστήσει ΦΒ σύστημα; Προϋποθέσεις.

Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα οποία έχουν στην κατοχή τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Για την περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος.

Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών εκπροσωπούμενοι από το διαχειριστή μετά από συμφωνία του συνόλου των ιδιοκτητών ή ένας εκ των κυρίων των οριζόντιων ιδιοκτησιών μετά από παραχώρηση χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους υπόλοιπους, με ευθύνη των ενδιαφερομένων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη ΦΒΣ στο Πρόγραμμα είναι η ύπαρξη σύνδεσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο ακίνητο στο οποίο το σύστημα εγκαθίσταται.

Επιπλέον, όταν το ακίνητο στο οποίο εγκαθίσταται το ΦΒΣ χρησιμοποιείται για κατοικία, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί μέρος των θερμικών αναγκών του ακινήτου για ζεστό νερό χρήσης να καλύπτεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (πχ. ηλιοθερμικά, ηλιακοί θερμοσίφωνες). Η ικανοποίηση των θερμικών αναγκών του κτιρίου (θέρμανση ? ψύξη και ζεστό νερό χρήσης) είναι εξίσου σημαντικές και θα πρέπει ο καθένας να το συνυπολογίσει στο πλαίσιο και της ενεργειακής κατάταξης του κτιρίου που θα επηρεάσει την αξία του.

Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα του θερμοσίφωνα για μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε χρήσιμη θερμότητα αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα στο πλαίσιο της βελτίωσης της ενεργειακής κατάστασης του κτιρίου και για αυτό η ύπαρξή του θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη της ΦΒ εγκατάστασης στο Πρόγραμμα.

3. Πως υλοποιείται η συμφωνία του συνόλου των συνιδιοκτητών ή η παραχώρηση του χώρου σε ένα συνιδιοκτήτη;

Με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

4. Σε παλιά πολυκατοικία χωρίς κανονισμό πως μπορεί να εγκατασταθεί φωτοβολταικό;

Και πάλι με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

5. Αν κάποιος είναι κύριος του δικαιώματος ανοικοδόμησης επί του δώματος (υψούν) μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του φωτοβολταικό σύστημα;

Όχι, γιατί το δικαίωμα αυτό δεν εμπεριέχει και δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας, η οποία μέχρις ότου ανοικοδομηθεί ο υπεράνω όροφος, παραμένει κοινόκτητη και κοινόχρηστη.

6. Κάποιος έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας. Μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του το σύστημα;

Ναι, αν δεν απαγορεύεται από ρητή διάταξη του κανονισμού. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα συνδέεται με τον μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ της κατοικίας του και τα έσοδα θα εισπράττονται από τον ίδιο.

7. Διαδικαστικά θέματα : Συμβάσεις, φορολογικά (εκπτώσεις, δήλωση φόρου εισοδήματος κλπ).

Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή. Δεν απαιτείται καμία ενεργειακή άδεια που έχουμε για τους μεγαλύτερους σταθμούς.

Για τη σύνδεση του ΦΒ και την πώληση της ενέργειας ο παραγωγός απευθύνεται στις τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΗ υπογράφοντας 2 αντίστοιχες συμβάσεις μία για την τοποθέτηση ουσιαστικά του μετρητή και μία για την πώληση της ενέργειας.

8. Φορολογικά θέματα.

H μικρή ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων εξασφαλίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια αντιστοιχεί σε αυτήν που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος. Κατά συνέπεια δεν υφίστανται, για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος, φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο Δίκτυο.

Ο πολίτης παραγωγός ? καταναλωτής δεν θα έχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση κλπ) είτε είναι επιτηδευματίας, είτε όχι.

9. Πολεοδομικά : τι σημαίνει έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας;

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος απαιτείται έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας κατά την έννοια του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν. 3212/2003 (ΦΕΚ Α’ 308) όπως κάθε φορά ισχύει και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του. Οι όροι εγκατάστασης θα ορισθούν με εγκύκλιο του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

10. Κόστη.

Όλα τα κόστη συμπεριλαμβάνονται στο λεγόμενο κόστος ανά εγκατεστημένο kW που είναι περίπου τα 5.000 € ανά kW (και με καλή έρευνα αγοράς μπορεί να περιοριστεί στα 4.000 € ανά kW). Το μόνο κόστος που δεν περιλαμβάνεται στο εν λόγω κόστος είναι το πιθανό κόστος για την ασφάλιση του εξοπλισμού από δολιοφθορά κλπ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στις πλείστες των περιπτώσεων ο εξοπλισμός καλύπτεται με εγγύηση μεγαλύτερη των 10 ετών.

11. Ρολόγια ΔΕΗ : Πόσα, σχέση ΔΕΗ-ΔΕΣΜΗΕ, ποιος πληρώνει το ρολόι;

Θα τοποθετηθεί ένα νέο ρολόι με διπλό μετρητή για μέτρηση της παραγόμενης από τη Φ/Β εγκατάσταση ενέργειας και της μικρής απορροφούμενης ενέργειας από τον inverter τη νύχτα και τυχόν συνοδευτικό εξοπλισμό (π.χ. κάμερα, συναγερμός). Το κόστος για το ρολόι βαρύνει τον παραγωγό όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ η οποία να θυμίσουμε ότι είναι μια Α.Ε. Άλλωστε το κόστος σύνδεσης στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 500 € και άρα είναι πολύ μικρό σε σχέση με το κόστος εγκατάστασης του Φ/Β.

12. Παραδείγματα εγκαταστάσεων με το κόστος επένδυσης ανά τεχνολογία και την απόσβεση.

Σε έναν συνηθισμένο τύπο ταράτσας 100 τ.μ. μπορεί να εγκατασταθεί άνετα ένα σύστημα 5-7 kW τεχνολογίας π.χ. πολυκρυσταλλικού πυριτίου ή λιγότερο άνετα ένα ίδιας ισχύος τεχνολογίας thin film. Το κόστος μπορεί να περιοριστεί κάτω από τα 25.000- 35.000 € (5.000€/kw) και η απόσβεση συναρτάται με την τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης μονάδας ενέργειας (0,55 €/ kWh) και την παραγόμενη ενέργεια (1 kW παράγει κατά μ.ο. 1.300 kWh/ ετησίως).

Παράλληλα, η απαιτούμενη ενέργεια για την κατανάλωση ενός νοικοκυριού είναι 5.000- 7000 kwh/ ετησίως που κοστίζει 0,12€/ kwh, και αντιστοιχεί σε παραγόμενη ενέργεια 5-7 kw από ΦΒ σύστημα.

Η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας γίνεται ταυτόχρονα με αυτή της καταναλισκόμενης. Η εκκαθάριση γίνεται από τη ΔΕΗ ΑΕ ή άλλο κάτοχο άδειας προμήθειας, ο οποίος για το σκοπό αυτό ενεργεί στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου σχετική πιστωτική εγγραφή.

Με τον λογιστικό συμψηφισμό των εσόδων από την παραγόμενη ενέργεια και του κόστους της καταναλισκόμενης ενέργειας, ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι πιστωτικός.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Περίπτωση που κάποιος εγκαταστήσει σε 80 τμ. 5 kw που κοστίζουν 25.000 €, πάρει δάνειο για το μισό κόστος (12.500 €) με ευνοϊκούς όρους δεδομένης της 25ετης σύμβασης και εγκαταστήσει το ΦΒ σύστημα:

5 Kw * 1300 kwh* 0,55 €/kwh = 3.575 € έσοδα/ετησίως

Από αυτά αφαιρούνται περί τα 1.500 € αποπληρωμή δάνειου και συντήρηση του εξοπλισμού. Οπότε, καθαρά έσοδα 2.100 €/ ετησίως, που σημαίνει απόσβεση των δικών του χρημάτων σε 5-6 χρόνια.

Από την άλλη ένα μέσο νοικοκυριό (με ηλεκτρικές συσκευές και φωτισμό) καταναλώνει μ.ο. 5.000 kWh/ετησίως.

5.000 kwh* 0,12 €/kwh= 600 € κόστος/ετησίως.

13. Πως θα γίνεται ο λογιστικός συμψηφισμός της αξίας του πωλούμενου ρεύματος με τον λογαριασμό κατανάλωσης της ΔΕΗ;

Το αντίτιμο πώλησης του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας στο Δίκτυο, μειούμενο κατά το ποσό του συνολικού λογαριασμού της ΔΕΗ, θα παρουσιάζεται σε πιστωτικό λογαριασμό της ΔΕΗ και θα εισπράττεται από τον κύριο του ΦΒ συστήματος. Αν κύριος του συστήματος είναι η διαχείριση της πολυκατοικίας, τότε το σύστημα θα συνδέεται με τον κοινόχρηστο μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ και τα έσοδα θα εισπράττονται από το διαχειριστή και θα κατανέμονται ανάλογα στους συνιδιοκτήτες.

14. Νησιά.

Βούληση της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Αυτό είναι τεχνικά πιο δύσκολο καθώς απαιτεί ειδική προετοιμασία σε κάθε νησί. Επιπλέον το θέμα σχετίζεται και με τη δυνατότητα απορρόφησης της ισχύος από το δίκτυο σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ. Σε κάθε περίπτωση, θα η αντιμετώπιση του θέματος το συντομότερο δυνατό.

15. Εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Στο Υπουργείο θα υπάρχει βάση με τα στοιχεία του τεχνικού κόσμου που ασχολείται με τα ΦΒ. Η ένταξη στη βάση θα γίνεται με απλή αίτηση του ενδιαφερομένου, σε κάθε όμως περίπτωση η πιστοποίηση αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στην ελεύθερη αγορά.

16. Μπορούν να παραγγείλω αύριο και να περιμένω την Κοινή Υπουργική Απόφαση;

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η ΚΥΑ θα εκδοθεί άμεσα. Είναι θέμα προσωπικής απόφασης η παραγγελία. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν υφίσταται κριτήριο επιλεξιμότητας αφού δεν θα υπάρχει επιδότηση κεφαλαίου από κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

17. Πότε θα βγει η ΚΥΑ;

Η ΚΥΑ θα εκδοθεί άμεσα, το σχέδιο είναι έτοιμο, το αργότερο σε 10-15 μέρες.

18. Είναι έτοιμη η ΔΕΗ;

Η ΔΕΗ θα αναλάβει όλο το βάρος της υλοποίησης του προγράμματος το μηχανογραφικό της σύστημα προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις και με την έκδοση της ΚΥΑ θα είναι καθ’ όλα έτοιμη.

19. Υπάρχει περιορισμός ισχύος;

Μιλάμε για μικρές εγκαταστάσεις έως 10 kW και σε πρώτη φάση δεν θα υπάρχει άνω όριο για το σύνολο της ισχύος που θα εγκατασταθεί στη επικράτεια. Είναι πιθανό να υπάρξει μελλοντικά απόφαση για να τεθεί κάποιο άνω όριο συνυπολογίζοντας και η συνολική ισχύ των σταθμών μεγαλύτερου μεγέθους.

20. Υπάρχει επάρκεια ΦΒ στην αγορά;

Δραστηριοποιούνται γύρω στις 200 εταιρείες. Σημαντικό είναι ότι υλοποιούνται και 5 ελληνικές παραγωγικές μονάδες με δυναμικότητα παραγωγής πανέλων 200 MW.

21. Υπάρχει επιχορήγηση;

Όχι. Η τιμή που πωλείται το ηλεκτρικό ρεύμα στο Δίκτυο είναι πολύ ευνοϊκή και δεν απαιτεί επιχορήγηση. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης δεν μπαίνει στη διαδικασία προετοιμασία φακέλου, αξιολόγησης, έγκρισης, ελέγχου, κτλ.

Πηγή: Ημερησία

Σοκ και δέος!!! Οι ψηφιακοί δολοφόνοι του καπιταλισμού!!!

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Αν η αυτή η αντιαισθητική πρωθυπουργική καρικατούρα επιθυμεί διακαώς μια σαφή ερμηνεία της φράσης «καπιταλιστική βαρβαρότητα», θα του υποδείξω εγώ τον τρόπο.. Ας πάρει τον πρώτο διαδικτυακό δρόμο για να βγει στην ετήσια έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών. (NAS) Ανατρίχιασα διαβάζοντας τις σελίδες της.. Και ανατρίχιασα εμπρός στην κυνική περιγραφή τού εν εξελίξει εφιάλτη κατά των λαών.. Από ποιους; Μα από τους άλλους.. Τους πλανητικούς γκάνγκστερς,!

Έχουμε και λέμε: Από τούδε και στο εξής τους πολέμους κατά των «εξτρεμιστών» θα τους διεξαγάγουν τάγματα θανάτου η σύνθεση των οποίων θα απαρτίζεται από προεπιλεγμένους στην βάση του γενετικού τους κώδικα υπερπολεμιστές!
Τα αιμοδιψή αυτά ανθρωποειδή θα έχουν κατά τέτοιο τρόπο εκπαιδευτεί και επιτηρηθεί, ..........

ούτως ώστε:
Αφ’ ενός απέναντι στον άνθρωπο να έχουν απορρίψει κάθε είδους συναισθηματισμό και αφ’ ετέρου κατά την επιχειρησιακή τους δράση, να αποβάλλονται παραχρήμα εκείνοι οι οποίοι παρουσίασαν μορφές αδυναμίας ως προς την εκτέλεση των δολοφονικών τους αποστολών!.

Θα κυνηγούν καθ’ αγέλες όπως όλα τα αρπακτικά που σέβονται τον εαυτό τους αλλά και αυτούς που τους απλώνουν χώρο για την διαβίωσή τους και θα μένουν σε ειδικά διαμορφωμένα γκέτο έτσι ώστε να μην έρχονται σε καθημερινή επαφή με το ανθρώπινο είδος.. Ταυτόχρονα και για την αποτελεσματική υπεράσπιση των καπιταλιστικών αξιών θα βοηθούνται από έναν φύλακα άγγελο ηλεκτρομαγνήτη, που θα τους αυξάνει την ενεργητικότητα αλλά και την αμυντική τους προστασία όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Μια σειρά από βιοαισθητήρες θα τους προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους, ενώ στην απίθανη για τους στρατοκράτες περίπτωση που οι κλώνοι τους θα αποδεκατιστούν, οι ίδιοι αισθητήρες θα ενημερώνουν ως προς την οδυνηρή αυτή εξέλιξη το διοικητήριό τους, ώστε να τους αντικαθιστούν πάραυτα από άλλο «αναλώσιμο» υλικό..

Να σημειώσετε πως η έκθεση της NAS εκπονήθηκε με χρηματοδότηση του Αμερικανικού στρατού στο πλαίσιο μιας έρευνας για την αξιοποίηση της νευροτεχνολογίας σε στρατιωτικούς σκοπούς. Που σημαίνει ότι: Αν δεν τσακίσετε από τώρα τους πολιτικούς αυτουργούς της αποτρόπαιης για τους λαούς εξέλιξης, τότε τα παιδιά μας θα ζήσουν έναν τρόμο μπροστά στον οποίο όλοι οι παρελθόντες αλλά και νέοι πόλεμοι θα μοιάζουν παιχνίδια παιδικά …

Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eandrik@otenet.gr