Δύο μαθήματα πριν από το τέλος των Πανελλαδικών (τρία για το 30% των υποψηφίων που δηλώνει τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) και έχουν ήδη βγάλει φτερά για να πετάξουν οι βάσεις των θεωρητικών σχολών, ιδίως των Νομικών και των Παιδαγωγικών.
Το ύψος της πτήσης τους θα κριθεί από τα Αρχαία Ελληνικά, πρώτο μάθημα βαρύτητας για τα Τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου, που εξετάζονται μεθαύριο Δευτέρα.
Εάν τα θέματα στα Αρχαία είναι ανάλογης «δυσκολίας» με τη χθεσινή Ιστορία (δεύτερο μάθημα βαρύτητας για το 1ο πεδίο), η βάση του Παιδαγωγικού Θεσσαλονίκης θα «πετάξει» στα 19.000 μόρια. Πέρυσι διαμορφώθηκε στα 18.780.
Ακολούθησε το Παιδαγωγικό της Αθήνας με 18.696 μόρια. Είναι το μοναδικό Τμήμα που .........
κατά παράδοση παρουσιάζει μεγαλύτερη βάση στο πανεπιστήμιο της συμπρωτεύουσας από το αντίστοιχό του στην Αθήνα.
Η μαζική παραγωγή αριστούχων, για τους οποίους όμως δεν επαρκούν οι αντάξιες της επίδοσής τους θέσεις, είναι η πιο οδυνηρή συνέπεια των «εύκολων θεμάτων». Το κοινωνικό κόστος των Πανελλαδικών αυξάνεται σε ευθεία αναλογία με το οικονομικό κόστος των οικογενειών που καλούνται να καταβάλουν ξανά το τίμημα της προετοιμασίας.
Η εικόνα δεν έχει ακόμη καθαρίσει για τους υποψηφίους της θετικής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης, οι οποίοι «ιδρώνουν περισσότερο τη φανέλα» των Πανελλαδικών. Από το φίλτρο του 4ου θέματος προχθές στα Μαθηματικά προβλέπεται ότι θα περάσουν λίγοι, ως συνήθως, ενώ ανάλογο φίλτρο τοποθετήθηκε στη χθεσινή Βιολογία της θετικής κατεύθυνσης. Στρωτά χαρακτηρίστηκαν τα θέματα στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, στα οποία εξετάστηκε χθες ο μαζικός κύκλος της τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Ο στρατηγικός στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, τον οποίο μέχρι και τη χθεσινή, τέταρτη ημέρα των Πανελλαδικών υπηρέτησε πιστά η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, είναι η μείωση του πολιτικού κόστους της βάσης του «10». Δηλαδή λιγότερες κενές θέσεις φέτος.
Ο στόχος επιτυγχάνεται -μέχρι ενός σημείου- με την ομαλή διαβάθμιση των θεμάτων. «Εύκολα» τα δύο πρώτα για να εξασφαλίσουν όσο γίνεται περισσότεροι τη βαθμολογική βάση, λιγότερο εύκολο το τρίτο θέμα και πιο απαιτητικό έως πολύ απαιτητικό σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα Μαθηματικά και τη Βιολογία της θετικής κατεύθυνσης, το τέταρτο θέμα.
Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας και οι θεματοδότες των Πανελλαδικών θα κατόρθωναν να γεμίσουν τα άδεια ΤΕΙ, εάν είχαν συμμάχους τους υποψηφίους που επιμένουν να αδιαφορούν για μερικές δεκάδες περιφερειακών ΤΕΙ και δεν είχαν αντίπαλό τους την οικονομική κρίση, η οποία εκτιμάται ότι φέτος θα προκαλέσει στους προθαλάμους των κεντρικών σχολών τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δηλώσεων προτίμησης από ποτέ, αφυδατώνοντας ακόμη περισσότερο την περιφέρεια.
Η αυξημένη ζήτηση για τις κεντρικές σχολές είναι ο δεύτερος λόγος -μετά τις επιδόσεις που διαμορφώνουν τα κοινής λήψης θέματα- που θα πιέσει ανοδικά τις αντίστοιχες εισαγωγικές βάσεις.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.