Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Ζητούμενο η τοπική πολιτική για το ελαιόλαδο

Είναι βέβαιο ότι χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή ψυχραιμία για την αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά ελαιολάδου. Αλλο τόσο βέβαιο όμως είναι το γεγονός ότι
η ψυχολογία δεν είναι και ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει τις τιμές. Οπως επίσης ότι με...

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ

Έρχονται εντός των ημερών τα νέα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων σε περίπου 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών με τα νέα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας για όσους έχουν οχήματα ηλικίας άνω των τεσσάρων ετών.

Tα νέα τέλη θα αρχίσουν να αποστέλλονται στους ιδιοκτήτες οχημάτων από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα πρέπει να πληρωθούν ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών δεν ......

αποκλείουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για το πρώτο δεκαπενθήμερο ή τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους ώστε να προλάβουν όλοι οι φορολογούμενοι να αποκτήσουν το σήμα της Εφορίας για τα ΙΧ και τις μοτοσικλέτες που έχουν στην κατοχή τους.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Περιβάλλοντος, όσοι διαθέτουν οχήματα με άδεια κυκλοφορίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2005 θα πληρώσουν 18 ευρώ λιγότερα τέλη κυκλοφορίας σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά, αλλά αν το όχημα είναι πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά τότε θα πληρώσουν πρόσθετο ετήσιο ειδικό τέλος που κυμαίνεται από 150 ευρώ ως 650 ευρώ ανάλογα τον κυβισμό.

Σημαντικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τα παλαιά οχήματα άνω των 1.358 κυβικών εκατοστών.
Οσοι δεν προμηθευτούν εμπρόθεσμα τα νέα τέλη κυκλοφορίας κινδυνεύουν με πρόστιμο ίσο με την αξία του αρχικού τέλους κυκλοφορίας.

Λακωνία: 35χρονος φέρεται να δολοφόνησε τη μητέρα και την αδελφή του

Αγριο έγκλημα σημειώθηκε στη Λακωνία, όταν ένας 35χρονος άνδρας μετά από λογομαχία που είχε με τη μητέρα του την μαχαίρωσε θανάσιμα στη μέση του δρόμου και μετά πέρασε από πάνω της με το αυτοκίνητό του. Η αστυνομία που τον αναζητούσε βρήκε στο σπίτι τους νεκρή και την αδελφή του.

Ο 35χρονος από τη Στεφανιά Λακωνίας λογομάχησε έντονα με τη μητέρα του στο κατάστημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας στη Σκάλα, την έσυρε έξω από το κατάστημα και τη μαχαίρωσε στη μέση του δρόμου.

Στη συνέχεια μπήκε στο επαγγελματικό του αυτοκίνητο, πέρασε από πάνω της με το ..........

αυτοκίνητο και εξαφανίστηκε.

Λίγο αργότερα, η αστυνομία που τον αναζητούσε, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, βρήκε στο σπίτι τους, στο χωριό Στεφανιά, νεκρή την αδελφή του.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό σε όλο το νομό για να συλλάβει τον δράστη.

Πηγή: in.gr

Καταργείται η βάση του 10

Την κατάργηση της πολυσυζητημένης βάσης του δέκα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προανήγγειλε χθες η υπουργός Παιδείας.

Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, αποδεχόμενη ότι το μέτρο αυτό που θεσπίστηκε το 2006 επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου και μέχρι τώρα έχει αφήσει κενές περισσότερες από 60.000 θέσεις (!) δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δήλωσε ότι πράγματι μελετάται η κατάργησή της, χωρίς όμως να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα της αλλαγής.

«Είναι δέσμευση»

«Η προεκλογική μας δέσμευση είναι για κατάργησή της. Η ........

συνολική παρουσίαση θα γίνει με τη μελέτη που κάνουμε αυτή τη στιγμή και την ανάλυση των δεδομένων», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη ΝΕΤ, και συμπλήρωσε:

«Οι προεκλογικές δεσμεύσεις τηρούνται, αλλά πρέπει να ανακοινώσουμε και το πώς και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα γίνει».

Πάγιο αίτημα
Η κατάργηση της βάσης του δέκα αποτελεί πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών.

Η ΟΛΜΕ το ζητά από την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες η ΓΣΕΕ πρότεινε την κατάργηση από τις επόμενες κιόλας εξετάσεις, καθώς από το 2006 που εφαρμόστηκε με αποσπασματικό τρόπο κατά μέσο όρο 15.000 θέσεις κάθε χρόνο μένουν κενές σε δεκάδες περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία έκτοτε απειλούνται με λουκέτο και υπολειτουργούν.

Η ΓΣΕΕ έθεσε μάλιστα το ζήτημα αυτό και στην «επιτροπή Μπαμπινιώτη», η οποία συνεδριάζει σήμερα για τελευταία φορά και μεθαύριο παραδίδει στην κ. Διαμαντοπούλου τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο εξεταστικό και το νέο λύκειο.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ανοικτή συζήτηση για το λάδι στον Δήμο Φιλιατρών

Εκδήλωση για το ελαιόλαδο και τα αίτια της πτώσης της τιμής του θα προσπαθήσουν να λύσουν σε ανοικτή συζήτηση στο Βορρέειον Πνευματικό κέντρο στα Φιλιατρά.

Το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνεται απο το Δημοτικό Συμβούλιο είναι:

«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ:
ΑΓΝΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΣΕ ΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, ΓΙΑΤΙ; »

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 19:00 μ.μ. στο «Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο».

Είναι ίσως κοινοτυπία ότι η σημασία της ελιάς και των προϊόντων της για τη διατροφή, την ..........

υγεία και την εθνική οικονομία είναι μεγάλη.
Η χώρα μας είναι η τρίτη δύναμη παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιολάδου. Ταυτόχρονα, είμαστε μέλη της παγκόσμιας αγοράς με τις μεγάλες απειλές και τους κινδύνους αλλά και με αρκετές ευκαιρίες.

Ωστόσο το προϊόν μας έχει ένα ασήμαντο μερίδιο στις διεθνείς αγορές. Η νέα ελαιοκομική χρονιά ξεκίνησε με χαμηλότερες τιμές από τις προηγούμενες.
Η ανοργάνωτη ελληνική γεωργία με τα μόνιμα και συνεχώς διογκούμενα διαρθρωτικά της προβλήματα δυσκολεύεται να κατανοήσει τα κελεύσματα των καιρών. Οι εξελίξεις τρέχουν με ασύλληπτη ταχύτητα.

Πως το ελαιόλαδο θα μπορέσει να γίνει καλύτερο και ανταγωνιστικότερο προϊόν;

Ομιλητές στην ανοικτή συζήτηση είναι:

Πετροπούλου Ζωή Γεωπόνος του Δήμου Φιλιατρών
Θέμα: Η οικονομική βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή των Φιλιατρών.


Κόκκινος Γιώργος Γεωπόνος – Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ελαιολάδου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης «Νηλέας».
Θέμα: Η ελαιοκαλλιέργεια σε κρίσιμη καμπή. Προβληματισμοί και προτάσεις.


Βασίλης Ζαμπούνης Γεωργοοικονομολόγος – εκδότης του περιοδικού «ΕΛΙΑ και ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ»
Θέμα: Η ποιότητα από το χωράφι στο ράφι. Πως θα την αξιοποιήσουμε.


Μετά το τέλος των ομιλιών θα γίνει ανοικτή συζήτηση με σκοπό να ανταλλαγούν εμπειρίες και προβληματισμοί σχετικά με την παραγωγή και την διάθεση του ελαιολάδου.
Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ΠΑΣΕΓΕΣ, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, ο Αγροτικός Σύλλογος Χώρας, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: Γαργαλιάνων, Δωρίου, Φιλιατρών, Χώρας κ.τ.λ., οι Ομάδες Παραγωγών: «ΝΗΛΕΑΣ», «ΕΛΑΙΩΝΑΣ», «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ», «ΕΛΑΙΟΚΑΜΠΟΣ» κ.τ.λ., οι βουλευτές του Νομού, ο Νομάρχης Μεσσηνίας και οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, οι Δήμαρχοι της περιοχής, γεωπόνοι, ελαιοτριβείς και οι παραγωγοί ελαιολάδου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη σήραγγα Αρτεμισίου

Σε εφαρμογή θα τεθούν τα ξημερώματα της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου, από τη 01:00 μέχρι και τις 05:00, έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη σήραγγα Αρτεμισίου.

Η κυκλοφορία θα διακοπεί στο ρεύμα προς Κόρινθο από τη 01:00 ως τις 03:00 και στο ρεύμα προς Τρίπολη από 03:00 ως και τις 05:00, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης και καθαρισμού στη σήραγγα.

Ανά μισή ώρα, το όχημα καθαρισμού θα ..................

σταθμεύει στο εσωτερικό πάρκινγκ της σήραγγας και θα υπάρχει επί πεντάλεπτο άρση της διακοπής κυκλοφορίας για να διευκολυνθούν οι διερχόμενοι οδηγοί.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Έγινε 22 χρονών η κινητή τηλεφωνία.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη.

Είκοσι δυο χρόνια πέρασαν από τις 7 Σεπτεμβρίου του 1987 όταν 15 κορυφαίες ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες υπέγραφαν στη Κοπεγχάγη μια ιστορική συμφωνία για την ανάπτυξη του πρότυπου GSM η οποία ουσιαστικά σηματοδοτούσε την έναρξη της αγοράς κινητής τηλεφωνίας που έμελλε να γνωρίσει την τρομακτική απήχηση που όλοι πλέον γνωρίζουμε.

Ας δώσουμε όμως μερικά νούμερα για να κατανοήσουμε γιατί η κινητή τηλεφωνία ........

θεωρείται η πλέον εξελιγμένη και αποδεκτή τεχνολογία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Το πρότυπο GSM κατέχει πλέον τη μερίδα του λέοντος στην αγορά με ποσοστό γύρω στο 85% ενώ 29% του πληθυσμού χρησιμοποιεί GSM.

Σήμερα υπάρχουν 2,5 δις χρήστες κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως.

Κάθε χρόνο αγοράζονται περισσότερα από 1 δις νέα κινητά τηλέφωνα, εκτελούνται πάνω από 7 τρις λεπτά κλήσεις και αποστέλλονται περίπου 2,5 τρις SMS

Οι μεγαλύτερες GSM αγορές είναι η Κίνα (445 εκατ χρήστες), η Ρωσία (160 εκατ) και η Ινδία (137 εκατ).

Το 2010 θα έχουμε σύμφωνα με τις προβλέψεις 4 δις χρήστες κινητής τηλεφωνίας.

Eπεκτείνεται το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Μεγαλώνει η λίστα των δικαιούχων του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο θα δοθεί σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες χαμηλού εισοδήματος.

Μιλώντας στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο περί ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης και εισφοράς κοινωνικής ευθύνης σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης γνωστοποίησε ότι το επίδομα δικαιούνται, εκτός από τις κατηγορίες που ήδη είχαν ανακοινωθεί, οι μεταμοσχευμένοι, όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι των Ταμείων, οι άνεργοι επιδοτούμενοι του ΝΑΤ καθώς και 1.500 πολιτικοί πρόσφυγες.

Επιπλέον, τροποποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν τους πολυτέκνους. Όσοι ........

έχουν τρία παιδιά για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 22.000 ευρώ, όσοι έχουν τέσσερα παιδιά έως 23.000 και όσοι έχουν πέντε παιδιά έως 25.000 ευρώ.

Το επίδομα ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων θα καταβάλλεται από τα ασφαλιστικά Ταμεία, τις νομαρχίες, και τις εφορίες.

Θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2009 και η δεύτερη μέχρι 30 Ιουνίου του 2010.

Ο κ. Σαχινίδης αναφερόμενος στη λογική του νομοσχεδίου σημείωσε πως αυτό κινείται σε δύο βασικούς άξονες: της αναδιανομής του εισοδήματος και της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.

«Υψώνουμε ασπίδα προστασίας και αλληλεγγύης για την ελληνική οικογένεια, για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, χαμηλόμισθους, ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα και αναπηρίες» πρόσθεσε.

Επισήμανε ακόμη πως το επίδομα αυτό θα δοθεί από μεγάλες επιχειρήσεις, που κατέγραψαν κέρδη άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ το 2008 και είχαν ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση και από φορολογία στους μεγάλους ιδιοκτήτες ακινήτων. «Με λιγότερα λόγια, σήμερα συζητούμε ένα νομοσχέδιο που αφορά στην άμεση αναδιανομή του πλούτου» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαχινίδης διαβεβαίωσε ακόμη πως το επίδομα δεν επιβαρύνει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ σημείωσε πως πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο και τόνισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει «σε μια σειρά τολμηρών μέτρων και πολιτικών μόνιμου χαρακτήρα με στόχο την ενίσχυση της οικογένειας και των οικονομικά ευπαθών κοινωνικών ομάδων».

Σε αυτό το σημείο έκανε αναφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο που, όπως ανέφερε, θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και θα κινείται στην ίδια κατεύθυνση: «τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Κριτική από την αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση πάντως δέχθηκε επικρίσεις από την αντιπολίτευση.

Από πλευράς ΝΔ ο κ. Μαργαρίτης Τζίμας ανέφερε πως η καταβολή στους οικονομικά αδυνάτους έστω και ενός ευρώ είναι σίγουρα θετική κίνηση, την οποία, ωστόσο, είχε απαξιώσει το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, απέναντι σε αντίστοιχα μέτρα της ΝΔ.

Σημείωσε ακόμη πως το κατώτερο όριο ενίσχυσης, είναι κατά 200 ευρώ μικρότερο εκείνου, που είχε προεκλογικά υποσχεθεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση, τη διόρθωση «μιας αδικίας» για τους δημοσίους υπαλλήλους των νομών Φλώρινας, Καστοριάς και Δράμας, στους οποίους δεν καταβάλλεται (με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως παραδέχθηκε), επίδομα παραμεθορίων περιοχών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε πως η μη καταβολή του επιδόματος συνιστά αδικία, δεν δεσμεύτηκε ωστόσο για επανόρθωση, σημειώνοντας πως «το αίτημα είναι άσχετο με το νομοσχέδιο». Απέναντι δε, στην αιτίαση της αθέτησης των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος θεώρησε «άδικη και άστοχη την κριτική», υπογραμμίζοντας πως «με βάση τα όσα γνωρίζαμε τότε, το έλλειμμα βρισκόταν στο 6%, κατά 20 δισ. ευρώ μικρότερο».

Ο Άγγελος Τζέκης από το ΚΚΕ έβαλε κατά του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζοντας πως «επιχειρεί να εμφανίσει ένα φιλοκοινωνικό πρόσωπο», την ώρα που έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο νομοσχέδιο, υπό τον όρο των περαιτέρω ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα, στις εργασιακές σχέσεις και στις κοινωνικές δαπάνες.

Από πλευράς ΛΑΟΣ ο κ. Ηλίας Πολατίδης υποστήριξε πως «απ’ την κυβέρνηση φαίνεται να απουσιάζει ο προβληματισμός για τις αιτίες του οικονομικού προβλήματος, το οποίο αντιμετωπίζεται με πολιτικές που χρησιμοποιούνται στις φυσικές καταστροφές».

Και από το ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ σταδιακή προσχώρηση στην πολιτική της ΝΔ. «Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, ούτε καν επιστρέφει τη φορολογία των επιχειρήσεων στα όρια, που την είχε παραδώσει» συμπλήρωσε.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ομιλία - ενημέρωση για την Νέα Γρίπη Η1Ν1 στα Φιλιατρά

Ημερίδα - ενημερωση για τον νεο ιό της γρίπης των χοίρων Η1Ν1 θα πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο Βορρέειον Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών.

Την ημερίδα διοργανώνει απο κοινού ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών και ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας σε μια προσπαθεια ενημέρωσης εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων και κοινού.

«Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ που οφείλεται στον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1 είναι πλέον γεγονός και δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχία στους πολίτες και πληθώρα ερωτημάτων που ζητούν απαντήσεις….
Η νέα γρίπη, μέχρι στιγμής, εμφανίζεται .....

ήπια στη χώρα μας…. Το κλείσιμο τμημάτων και τάξεων σχολείων σε διάφορες περιοχές της χώρας λόγω συρροής κρουσμάτων γρίπης είναι μια πραγματικότητα…..
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνει έκκληση για συμμετοχή στον εμβολιασμό, ενώ οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το πανδημικό εμβόλιο είναι ασφαλές….»

Ομιλητές της ημερίδας θα είναι οι:

Φωτόπουλος Δημήτρης Πνευμονολόγος
ΘΕΜΑ: Εποχιακή – Πανδημική Γρίπη


Βλάσσης Ευθύμιος Παθολόγος
ΘΕΜΑ: Φάρμακα για τη γρίπη


Μητρόπουλος Λάμπρος Παιδίατρος
ΘΕΜΑ: Γρίπη στα παιδιά


Αβαρλής Παντελής Πνευμονολόγος
ΘΕΜΑ: Εμβόλια

Παρέμβαση Δ. Κουσελά για την ασφάλιση μικροεπαγγελματιών χωριών και κωμοπόλεων κάτω των 2.000 κατοίκων στον ΟΑΕΕ.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, με αφορμή την αιφνιδιαστική και αδικαιολόγητη εγκύκλιο του κ. Κ. Παπαθανασίου Διοικητή του ΟΑΕΕ, για υποχρεωτική ασφάλιση των μικροεπαγγελματιών χωριών και κωμοπόλεων κάτω των 2.000 κατοίκων στον ΟΑΕΕ, έστειλε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την παρακάτω επιστολή : ........

«Κύριε Υπουργέ,

Μαζί με τις ευχές μου για καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας, παρακαλώ να εξετάσετε με ιδιαίτερη προσοχή ένα ζήτημα που έχει εκ νέου αναστατώσει τους μικροεπαγγελματίες της Μεσσηνίας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε κωμοπόλεις και χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων.
Ο Διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Κ. Παπαθανασίου απέστειλε μία ημέρα μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 !!!!! και με προφανή στόχο να χρεώσει πολιτικά τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ακόμη δεν είχε αναλάβει, απόφαση, με την οποία ενεργοποιεί την υπ΄ αριθ. 99/08 εγκύκλιό του, που είχε αναστείλει μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν σε όλη την ελληνική περιφέρεια.
Ανάλογη ρύθμιση είχε επιχειρηθεί και το 2006 από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. (Υπουργός Σ. Τσιτουρίδης) και αποσύρθηκε, μετά την κατακραυγή κατοίκων και φορέων της περιφέρειας, διότι οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση μικρο-επαγγελματιών σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, σε μικρές κωμοπόλεις αλλά και αγροτών ή συνταξιούχων ΟΓΑ που δευτερευόντως είχαν μια παράλληλη δραστηριότητα, λ.χ. καφενείο στο χωριό, για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

Είχα εγκαίρως επισημάνει, στη Βουλή και στον αρμόδιο Υπουργό, ότι η τότε επιδιωκόμενη νομοθετική ρύθμιση (υπαγωγή στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) όσων επαγγελματιών δραστηριοποιούνται σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, με βάση την Απογραφή του 2001), χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν κανένα άλλο κριτήριο, λ.χ. ένα εύλογο ετήσιο εισόδημα, θα είχε ως συνέπεια το μαρασμό και τελικά το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων οικογενειακών επιχειρήσεων της Περιφέρειας (περίπτερα, καφενεία, κουρεία, μπακάλικα κλπ), εξαιτίας της επιβάρυνσης ανθρώπων που μετά βίας συντηρούν τις οικογένειές τους, με πρόσθετο ετήσιο ποσό τουλάχιστον 3.500 ευρώ για εισφορές ΟΑΕΕ. Παρ’ ότι συνεισφέρουν πολλαπλά στην καθημερινή εξυπηρέτηση μικρών και απομακρυσμένων οικισμών όπου κυρίως δραστηριοποιούνται, ο ημερήσιος τζίρος αυτών των μικροεπαγγελματιών είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Μόνο στη Μεσσηνία έχουμε 11 κωμοπόλεις (Θουρία, Πεταλίδι, Μεθώνη, Αρφαρά, Κοπανάκι, Μελιγαλάς, Χανδρινού, Λογγά, Βλαχόπουλο, Βαλύρα) και δεκάδες χωριά, οι μικροεπαγγελματίες των οποίων θα πληγούν σοβαρά από μια τέτοια ρύθμιση και θα αναγκαστούν να κλείσουν, εξαλείφοντας κάθε δυνατότητα για τους νέους της υπαίθρου να αναλάβουν τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση ή να δραστηριοποιηθούν συμπληρωματικά με την αγροτική τους δραστηριότητα στον τόπο τους.

Το θέμα αυτό επανήλθε από την Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κα Πετραλιά με την εγκύκλιο Α.Π. ΔΙΑΣΦ/Φ9/39/123485/1-12-2008, που εκδόθηκε με το πρόσχημα των……διευκρινήσεων και για την οποία είχα καταθέσει την με Α.Π. 16635/24-03-2009 Ερώτηση. Η εγκύκλιος αυτή μετά τις έντονες αντιδράσεις είχε «παγώσει» μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Κύριε Υπουργέ,

Σας παρακαλώ να εξετάσετε το θέμα με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία, δεδομένου ότι η στήριξη της περιφέρειας και η αποτροπή της ερήμωσης της υπαίθρου είναι από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησής μας. Ρυθμίσεις όπως παραπάνω, την οποία επιχειρεί η απερχόμενη Διοίκηση του ΟΑΕΕ να θέσει σε ισχύ πραξικοπηματικά και χωρίς νομοθετική κάλυψη, μπορεί μεν να του αποφέρουν κάποια προσωρινά έσοδα, θα έχουν όμως πολύ σοβαρότερες και δυστυχώς μόνιμες συνέπειες για την οικονομική και κοινωνική οργάνωση, την καθημερινότητα πολλών χωριών και κωμοπόλεων της περιφέρειας».

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 18ης Νοεμβρίου 2009

selida1.jpg (732 KB) 8arr18.jpg (231 KB)