Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Πέθανε η Άννα Καλουτά

Απεβίωσε σήμερα το βράδυ 17 Απριλίου η Ειρήνη - Αννα Καλουτά σε ηλικία 93 ετών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου του 1918. Απόφοιτος της Ιονίου Σχολής Θηλέων, έκανε σπουδές πιάνου και αφοσιώθηκε στο θέατρο. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη χορογραφία, σκηνοθεσία και τη καλλιτεχνική διεύθυνση.

Εμφανίστηκε σε 14 ελληνικές κινηματογραφικές .........

ταινίες ,ενώ στο θέατρο πρωτοεμφανίζεται σε ηλικία 4 ετών στο θίασο Μαρίκας Κοτοπούλη, σε έργο πρόζας.

Μαζί με την αδελφή της Μαρία δημιούργησαν τα περίφημα «Καλουτάκια», παιδιά θαύματα της εποχής εκείνης, σε όλα τα είδη του μουσικού θεάτρου.

Συμμετείχε σε επιθεωρήσεις όπως: "Γλυκειά Νανά", "Διαβολόπαιδο", "Βαφτιστικός" , "Μοντέρνα κορίτσια" του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, "Γυναίκα του δρόμου", "Απάχηδες των Αθηνών", "Οι πειρατές" του Νίκου Χατζηαποστόλου, στη "Νυχτερίδα" του Γιόχαν Στράους, σε μουσικές κωμωδίες: "Μ΄ αγαπά δεν μ΄ αγαπά" των Γιανουκάκη - Ριτσιάρδη, σε ηθογραφίες όπως "Το Φυντανάκι" του Χορν, σε πρόζα "Το πανηγύρι" του Χορν.

Έμεινε θρυλική στις πολεμικές επιθεωρήσεις του 1940 ίδιαίτερα στο "Ευζωνάκι" αλλά και αργότερα σε ρόλους "Σμυρνιάς".

Η κηδεία της ηθοποιού θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 20 Απριλίου.

Χαμένοι και... τυχεροί

Τα πρώτα «θύματα» των αλλαγών είναι όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ, οι συνταξιούχοι ΟΤΕ και ΔΕΗ, οι πρόωρες στο Δημόσιο, οι μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με δεύτερη δουλειά.

Ανατροπές στις συντάξεις και στα όρια ηλικίας ειδικών ομάδων «φέρνει» το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με τις προωθούμενες αλλαγές να τρέχουν σε δόσεις. Η κυβερνητική μεταρρύθμιση έχει «άτυχους» αλλά και «τυχερούς», καθώς κάποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο των αλλαγών και κάποιοι άλλοι προλαβαίνουν να... φύγουν εγκαίρως.
Τα πρώτα «θύματα» των αλλαγών είναι όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ, οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, οι δημόσιοι υπάλληλοι που βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη, οι μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες...

που έχουν και δεύτερη δουλειά. Για τις συγκεκριμένες ομάδες οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ άμεσα ή το αργότερο μέσα στο 2011.

Το δεύτερο «κύμα»
Το δεύτερο «κύμα» έρχεται το 2013 με την αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών στο δημόσιο και των μητέρων ανηλίκων που καλύπτονται από τα ειδικά ταμεία. Μείωση συντάξεων θα αντιμετωπίσουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, που δίνει άνιση μάχη με τα ελλείμματα.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα ολοκληρώνονται το 2018, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα ταμεία. Οι πλέον αδικημένοι είναι όσοι έχουν πολλά έτη ασφάλισης, με δεδομένο πως το ποσοστό αναπλήρωσης ακόμα και με 35έτη ασφάλισης δεν θα ξεπερνά το 65% (βασική και αναλογική σύνταξη).

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, που απειλεί με νέες κινητοποιήσεις. Η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη προκηρύξει απεργία για τις 22 του μήνα και προσανατολίζεται σε κλιμάκωση, ενώ με 48ωρη απεργία -στις 21 και 22 Απριλίου- απαντά το ΠΑΜΕ.

«Το ασφαλιστικό σύστημα στον προκρούστη των περικοπών» σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ, που καλεί την κυβέρνηση «να μην επιχειρήσει να προωθήσει αυτές τις νεοφιλελεύθερες ιδέες προς ψήφιση στη Βουλή, γιατί οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις θα είναι άμεσες και δυναμικές».

Παράλληλα επισημαίνει πως «η επανάληψη της ίδιας χρεοκοπημένης και αδιέξοδης συνταγής, περικοπής των συντάξεων, αύξησης των ορίων ηλικίας και ο διαχωρισμός των ασφαλισμένων σε λιγότερο και περισσότερο φτωχούς ούτε τη βιωσιμότητα ούτε τη κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος εξασφαλίζει».

Σημειώνεται πως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα σταλεί για αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 30 Απριλίου και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Εκτός κινδύνου έξι ομάδες
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που γλιτώνουν

Eξι ομάδες εργαζομένων και συνταξιούχων είναι... εκτός κινδύνου και δεν απειλούνται από τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι προλαβαίνουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου, με δεδομένο πως οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα τρέξουν σε δόσεις.

Αναλυτικά, οι κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν αναμένεται να επηρεαστούν από τις αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

1 Συνταξιούχοι που παίρνουν τα κατώτερα όρια των συντάξεων. Οι προωθούμενες αλλαγές στις συντάξεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν το εισόδημά τους.

2 Οσοι προλάβουν να βγουν στη σύνταξη μέχρι το 2018 και δεν υπάγονται σε ελλειμματικά Ταμεία. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα αρχίσει ύστερα από 2018, με εξαίρεση όσους φορείς αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

3 Οσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ανήκουν στους «τυχερούς» της μεταρρύθμισης, καθώς από το 2011 θα υπάρξουν διορθώσεις στο υπάρχον σύστημα. Σήμερα όσοι καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία παίρνουν έως και 30% χαμηλότερη σύνταξη από όσους έχουν όλα τα χρόνια σε έναν φορέα. Επιπλέον, πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι και δύο χρόνια για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης.

4 Εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα που προλαβαίνουν να βγουν στη σύνταξη πριν από το 2013. Στην περίπτωση αυτή δεν επηρεάζονται από την επερχόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας. Σημειώνεται πως, με βάση το ισχύον σύστημα, 250.000 γυναίκες που απασχολούνται στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας μπορούν να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τους άντρες συναδέλφους τους. Ωστόσο, οι 110.000 ασφαλισμένες έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή (πρόκειται κυρίως για όσες μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983).

5 Μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ που συνταξιοδοτούνται μέσα στη χρονιά. Το όριο ηλικίας φέτος παραμένει στο 50ό έτος, καθώς πάγωσε για έναν χρόνο η σχετική διάταξη του νόμου Πετραλιά.

6 Μητέρες ανηλίκων στα ειδικά Ταμεία που συνταξιοδοτούνται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 50 στα 55 έτη, με βάση τον νόμο Πετραλιά, ξεκινά το 2013.

Ποιοι θα επηρεαστούν πριν από το 2018
Στη «δίνη» των αλλαγών δέκα ομάδες ασφαλισμένων

Μεγάλοι «χαμένοι» του ασφαλιστικού συστήματος αναμένεται να είναι όσοι ανοίξουν την... πόρτα εξόδου μετά το 2018, οπότε και αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Στο ενδιάμεσο η ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» θα έχει... χτυπήσει τους δημοσίους υπαλλήλους, τις μητέρες ανηλίκων, τους ασφαλισμένους στα ελλειμματικά Ταμεία, αλλά και όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ τον μήνα.

Δέκα είναι οι «ομάδες» ασφαλισμένων που θα βρεθούν στο στόχαστρο της κυβέρνησης:

1 Ασφαλισμένοι που θα βγουν στη σύνταξη μετά το 2018. Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σύμφωνα με τους συνδικαλιστές σε μείωση των συντάξεων περίπου κατά 20%. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τις προωθούμενες αλλαγές το ποσοστό αναπλήρωσης θα πέσει στο 65% για όσους έχουν 35 έτη ασφάλισης. Μάλιστα, το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα ξεπερνά το 45% για όσους δεν δικαιούνται τη βασική σύνταξη, η οποία με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ. Η βασική αυτή σύνταξη θα χορηγείται μόνο με τη συμπλήρωση του 65ου έτους (εκτός ειδικών εξαιρέσεων), ενώ το σκληρό σενάριο προβλέπει τη χορήγησή της με εισοδηματικά κριτήρια.

2 Συνταξιούχοι που παίρνουν πάνω από 1.400 ευρώ τον μήνα. Ξεκινά φέτος η επιβολή ειδικής εισφοράς -πρόκειται για έναν νέου τύπου ΛΑΦΚΑ-, η οποία θα κυμαίνεται από 2% έως 5% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

3 Οσοι καλύπτονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων θα πέσουν από το 3% με 3.5% που είναι σήμερα στο 2%. Το μέτρο θα επηρεάσει περίπου 320.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά μέσον όρο 10%. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, οι αλλαγές θα τρέξουν από το 2013, ωστόσο δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν νωρίτερα αν δεν βρεθεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο του Ταμείου.

4 Συνταξιούχοι του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Φέτος θα υπάρξει μείωση από 3% έως και 8% στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ.

5 Δημόσιοι υπάλληλοι, μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι που έχουν και δεύτερη δουλειά. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι σήμερα πληρώνουν εισφορές μόνο σε ένα Ταμείο, αλλά μετά τις αλλαγές θα καλύπτονται από δύο ασφαλιστικούς φορείς. Υπολογίζεται πως το μέτρο αφορά 100.000 άτομα που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993.

6 Εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα. Τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια θα αυξηθούν από το 2013 τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών στον δημόσιο τομέα και στα σώματα ασφαλείας. Υπολογίζεται πως 140.000 γυναίκες θα επηρεαστούν από την εξίσωση των ορίων ηλικίας.

7 Μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτούνται από τα ειδικά ταμεία μισθωτών και τα ταμεία τύπου. Η ρύθμιση του νόμου Πετραλιά για τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 50 στα 55 έτη θα εφαρμοστεί κανονικά από το 2013.

8 Μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ και ασφαλίστηκαν πριν από το 1993. Η ρύθμιση του νόμου Πετραλιά -που είχε παγώσει φέτος- θα εφαρμοστεί κανονικά από το 2011. Η αύξηση για όσες μητέρες θέλουν να αποχωρήσουν με 25ετία θα είναι δώδεκα μήνες τον χρόνο, προκειμένου το όριο να πάει σταδιακά από τα 50 στα 55 έτη.

9 Δημόσιοι υπάλληλοι που παίρνουν πρόωρη σύνταξη. Το ποσό της μείωσης θα πάει από το 4.5% στο 6% για κάθε έτος... ταχύτερης εξόδου.

10 Συνταξιούχοι του Δημοσίου που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Η σύνταξη θα αναστέλλεται αν είναι κάτω των 55 ετών ή θα περικόπτεται.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
kokkaliari@pegasus.gr



ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Δ. Μπούρλος

Ανάγκη για καλύτερους συντελεστές
«Αν στον υπολογισμό της νέας σύνταξης χρησιμοποιηθούν οι συντελεστές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, τότε τα ποσά συντάξεων αναμφίβολα μειώνονται, ιδίως για τις περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν μακρύ χρόνο ασφάλισης. Σε περιορισμό, επίσης, οδηγεί και η μη χορήγηση της βασικής σύνταξης στο ηλικιακό όριο της αναλογικής. Το σχήμα βασική - αναλογική, για να λειτουργήσει σωστά, πρέπει να έχει βελτιωμένους συντελεστές και ταυτόχρονη χορήγηση και των δύο συντάξεων».

* Ο Δημήτρης Μπούρλος είναι μέλος της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό



Αντ. Σαμαράς: Λέει "όχι" στο ΔΝΤ, αλλά... ξέρει ότι θα έρθει!

Οξεία ήταν η αντίδραση του Αντ. Σαμαρά στην αποστροφή του λόγου του Γ. Παπανδρέου, χθες στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία “οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί και η Ν.Δ. στέλνουν τη χώρα στο ΔΝΤ”. Πάντως, η κριτική της Ν.Δ. προς την κυβέρνηση παραμένει σε χαμηλούς τόνους, με αιχμή τη φράση του Αντ. Σαμαρά “να τα καταφέρουμε μόνοι μας, χωρίς το ΔΝΤ”.
Κάτι που δείχνει ότι, μετά και την ενημέρωση που είχε ο κ. Σαμαράς από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στη Ρηγίλλης εκλαμβάνουν ως “αναπόφευκτο κακό” την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό ευρω-διάσωσης. Άλλωστε, το είπε καθαρά χθες ο “γαλάζιος” πορτ παρόλ, Π. Παναγιωτόπουλος: “Η κυβέρνηση φαίνεται...


ότι οδηγεί τη χώρα στο ΔΝΤ”, απεφάνθη.
Πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε στον Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι “σοσιαλιστές προΐστανται στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ”, καλώντας τον πρωθυπουργό “να μην ψάχνει για άλλοθι και να αναλάβει τις ευθύνες του”.
Όχι στο ΔΝΤ

Σε κάθε περίπτωση, στη σημερινή ομιλία του Αντ. Σαμαρά στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στο Ναύπλιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να “ξορκίσει” για μία ακόμη φορά το Ταμείο, όπως και την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυγής", θα εμφανιστεί περίπου βέβαιος ότι “εκεί πάει το πράγμα”. Εντωμεταξύ, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στην ομιλία της Ντ. Μπακογιάννη, αφού, ήδη από προχθές, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, εμφανίζεται πιο “ανεκτική” στο ΔΝΤ απ' ό,τι ο Αντ. Σαμαράς, ενώ έχει στείλει μήνυμα στη Ρηγίλλης πως οι βουλευτές, αν το θέμα συζητηθεί στη Βουλή, θα πρέπει να ψηφίσουν κατά συνείδηση, χωρίς “γραμμές”.
Μάχη στην ΟΝΝΕΔ

Εντωμεταξύ, αύριο, ο Αντ. Σαμαράς θα περάσει ένα ακόμη εσωκομματικό τεστ. Οι “γαλάζιοι” νεολαίοι πανελλαδικά θα ψηφίσουν έναν εκ των Αν. Παπαμιμίκου και Κ. Χατζή για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ, καθώς προχθές ο τρίτος διεκδικητής, Β. Αξιώτης, αποσύρθηκε. “Εκλεκτός” του Αντ. Σαμαρά -εμμέσως πλην σαφέστατα- είναι ο Κ. Χατζής και στη Ρηγίλλης αγωνιούν για τα τελικά αποτελέσματα, αλλά και για ενδεχόμενα έκτροπα στις 160 κάλπες που θα στηθούν ανά την χώρα.



Το τέως ασφαλιστικό στην τέως χώρα

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα πρέπει επισήμως να πάρει το "έχει καλώς" από το ΔΝΤ θα είναι το ασφαλιστικό. Το ΔΝΤ έχει καταστήσει όμως σαφές -και η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει- ότι πρόκειται να επιβάλει νέο ντιλ και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ασφαλιστικό που παρουσίασε ο κ. Λοβέρδος θα περάσει το τεστ χωρίς αλλαγές επί τα χείρω. Το νομοσχέδιο Λοβέρδου είναι συνεπές προς τη νεοφιλελευθερη ορθοδοξία κατά τη σύλληψή του. Και τη συμμετοχή του κράτους στην ασφάλιση συρρικνώνει και την ιδιωτική ασφάλιση αναγορεύει σε πυλώνα ίσότιμο με τον κρατικό και τις συντάξεις μειώνει. Οπότε τι θα προσθέσει το ΔΝΤ; Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ΔΝΤ θα σφίξει τα...

ποσά και τα χρονοδιαγράμματα ακόμα περισσότερο, ούτως ώστε να αρχίσει αμέσως η μεταφορά πόρων από την κοινωνική μας ασφάλιση στις "αγορές".

Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ε.Ε. είναι τα 61,4 χρόνια. Με το νέο μας ασφαλιστικό σύστημα, δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη θα έχει ένας εργαζόμενος που θα έχει συμπληρώσει 40 χρόνια αδιάλειπτης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι για να είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα πρέπει να πιάνουμε δουλειά στα 21 χρόνια. Αλλά ας μην ανησυχούμε. Όταν βγούμε από την αγκαλιά του ΔΝΤ, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, όπως και η ίδια η Ε.Ε., δεν θα σημαίνουν και πολλά πράγματα για μας. Δεν είναι καν βέβαιο ότι και η λέξη "σύνταξη" θα μας θυμίζει κάτι...
Κυρίτσης Γ.




Συνάντηση Νάντιας και τεσσάρων άλλων βουλευτών με το Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Μεσσηνίας κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Ευβοίας κ. Συμεών Κεδίκογλου και Ημαθίας κ. Άγγελος Τόλκας, η βουλευτής επικρατείας της ΝΔ κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου και ο βουλευτής Ά Αθήνας του ΛΑΟΣ κ. Αθανάσιος Πλεύρης πραγματοποίησαν συνάντηση, την Παρασκευή 16/04/10, με τον Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς κ. Γιάννο Λιβανό. Οι βουλευτές συζήτησαν, ενημερώθηκαν και κατέθεσαν προτάσεις στον κ. Λιβανό όσον αφορά τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία, αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο δράσεων που μπορεί να αναπτύξει η Γενική Γραμματεία.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση οι βουλευτές συζήτησαν .........

για την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς που βρίσκεται αντιμέτωπη με σύγχρονες προκλήσεις. Επίσης, πληροφορήθηκαν για την αποκέντρωση των δράσεων της Γενικής Γραμματείας, με σκοπό την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων των νέων που παρουσιάζονται έντονα στις αγροτικές περιοχές. Επιπλέον, οι βουλευτές εισηγήθηκαν την θεσμοθετημένη εκπροσώπηση της νεολαίας στο πρώιμο στάδιο του νομοθετικού έργου με στόχο την ανάδειξη των δυνάμεων, των δεξιοτήτων και των ταλέντων του πιο δημιουργικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από την κ. Γιαννακοπούλου, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς να συντελέσει έναν πιο ενεργητικό και δραστήριο ρόλο, καθώς λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου πολιτικού σχεδιασμού, με στόχο την αντιμετώπιση της εργασιακής ανασφάλειας και της κοινωνικής απομόνωσης των νέων. Στα πλαίσια της ενίσχυσης αυτού του ρόλου, συζητήθηκε η ανάγκη προώθησης της νέας γενιάς στο προσκήνιο, όπου αυτή περιβάλλεται από νέα ήθη και τρόπους λειτουργίας. Η βουλευτής Μεσσηνίας πλαισίωσε τις προτάσεις της στην στήριξη της περιφέρειας μέσω της Γενικής Γραμματείας και την παροχή κινήτρων στους νέους για την αναζωογόνηση της επαρχίας και την παραμονή τους στις πατρογονικές τους εστίες. Συγκεκριμένα, η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε ότι «οι νέοι της χώρας μας έχουν πλεόνασμα έμπνευσης, φαντασίας και δημιουργίας. Ωστόσο, το στοίχημα είναι να πειστούν ότι η κοινωνία μας χρειάζεται αυτό το πλεόνασμα και να το διοχετεύσουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Επαναφορά της μοριοδότησης κατά 50% για συμβασιούχους και stage

Ζητούν με τροπολογία 15 Βουλευτές της ΝΔ.

Την επαναφορά της ρύθμισης που είχε ψηφίσει ως κυβέρνηση η ΝΔ και προβλέπει την προσαύξηση κατά 50% της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας ζητούν με τροπολογία που προωθούν στη Βουλή 15 βουλευτές της, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υφυπουργός Απασχόλησης, Βουλευτής Ηλείας Γ. Κοντογιάννης

Η πρωτοβουλία των βουλευτών έχει στόχο να άρει την «ιδιότυπη εργασιακή ομηρία» που βιώνουν χιλιάδες συμβασιούχοι, νέοι άνθρωποι με γνώσεις και προσόντα και οι οποίοι ενώ εργάζονται χρόνια ολόκληρα με ανανεούμενες συμβάσεις και καλύπτουν κατά κανόνα πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις υπηρεσίες του δημοσίου και των ΟΤΑ με το νόμο Ραγκούση πετιούνται στο δρόμο χωρίς καμιά πρόνοια.
Η ΝΔ θεωρεί «καθήκον» και « υποχρέωση» της ..............

κυβέρνησης να επαναφέρει σε ισχύ το σχετικό άρθρο όπως τροποποιήθηκε το 2007 και προβλέπει την προσαύξηση κατά 50% της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας.

« Τα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας stage αλλά και οι συμβάσεις έργου που υλοποιούνται στη χώρα μας δίνουν τη δυνατότητα σε χιλιάδες ανέργους να εισέλθουν στην αγορά εργασίας αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία.
Οσοι εντάχθηκαν σ αυτά εντάχθηκαν με τη βεβαιότητα της μοριοδότησης λόγω προσαύξησης της αποκτηθείσας εμπειρίας κατά 50% για προκηρύξεις μέχρι τις 31.10.2010», αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές της ΝΔ η τροπολογία αυτή συνιστά μια δίκαιη λύση σύμφωνα με την «αρχή της χρηστής διοίκησης» τα διοικητικά όργανα οφείλουν να ασκούν τις αρμοδιότητες τους σύμφωνα με το αίσθημα δικαίου που επικρατεί με καλή πίστη και σύμφωνα με τα χρηστά ήθη ούτως ώστε να μην αδικούν τους διοικούμενους αλλά και την «αρχή της εμπιστοσύνης του διοικούμενου» που προβλέπει ότι ο διοικούμενος πρέπει να εμπιστεύεται τη δράση της διοίκησης δηλαδή αυτή με τις ενέργειές της να του αποδεικνύει ότι δρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του και συμφερόντων και γενικότερα του.

Πηγή: Pyrgos News

Στην Πελοπόννησο «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. το «κλειδί» της γιάφκας του Επαναστατικού Αγώνα

Μέσω των Φιλιατρών προσπαθεί η ΕΛ.ΑΣ. να εντοπίσει τη γιάφκα του «Επαναστατικού Αγώνα» στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας.

Oι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η οπλαποθήκη της οργάνωσης έχει ενοικιαστεί σε όνομα που ανήκει σε υπαρκτό πρόσωπο, την ταυτότητα του οποίου -με αλλαγή φωτογραφίας- χρησιμοποίησε ο Κωνσταντίνος Γουρνάς για να ενοικιάσει το σπίτι.

Τα ονόματα που αναφέρονται στις δύο ...........

ταυτότητες που βρέθηκαν στην κατοχή του ανήκουν σε δύο κατοίκους στη Θουρία και στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, ενώ οι αστυνομικοί που υπογράφουν τα σχετικά δελτία ταυτότητας υπηρετούσαν πράγματι στα συγκεκριμένα τμήματα κατά την περίοδο έκδοσης των ταυτοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ήδη έρθει σε επικοινωνία με τους δύο κατοίκους της Μεσσηνίας προκειμένου να πληροφορηθούν αν έχουν ενοχληθεί το τελευταίο διάστημα από ιδιοκτήτες σπιτιών στην Αθήνα για απλήρωτα ενοίκια ή κοινόχρηστα, όπως έχει προκύψει ότι συμβαίνει με τα κρησφύγετα του «Επαναστατικού Αγώνα».

Μάλιστα, κάπως έτσι φέρεται να εντοπίστηκε το διαμέρισμα στην Κυψέλη, ενώ γίνεται έρευνα για να βρεθεί η γιάφκα στη Νέα Φιλαδέλφεια ή σε άλλη περιοχή της Αθήνας.

Ένα άλλο σημείο της έρευνας αφορά τα χαρτονομίσματα συνολικής αξίας 120.000 ευρώ που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του Γουρνά.

Τα περισσότερα από αυτά είναι σε δεσμίδες με διαδοχικούς σειριακούς αριθμούς και εκτιμάται ότι προέρχονται από ληστείες τραπεζών.

Σημειώνεται ότι στα περισσότερα ταμεία τραπεζών υπάρχει πάντοτε μια δεσμίδα ασφαλείας, με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τα οποία τις περισσότερες φορές παίρνουν μαζί τους οι ληστές.

Η δεσμίδα αυτή χρησιμοποιείται ως «βάση» για να αποδοθούν σε συγκεκριμένες ληστείες τραπεζών τα χαρτονομίσματα που εντοπίζονται κατά καιρούς σε χέρια κακοποιών.

Την ίδια μέθοδο εφαρμόζουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για να βρουν την άκρη του νήματος με τα χρήματα στο αυτοκίνητο του 30χρονου, έχοντας ήδη αποστείλει σχετικά αιτήματα σε όλες τις τράπεζες.

Πηγή: in.gr

Μητρώο Αγροτών. Υπό μελέτη από τους αγρότες της Μεσσηνίας

Σε διερεύνηση του νομοσχεδίου και της πρότασης για θέσπιση Μητρώου Αγροτών, που ανακοίνωσε προχθές το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αριστοτέλης Καναβός και ο Παναγιώτης Λάππας, αγρότης από την περιοχή της Πυλίας, και συγκεκριμένα του Χανδρινού, μας έκαναν ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις.

Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι είναι ακόμη νωρίς ........

για πολλά σχόλια, καθώς δεν έχουν προλάβει να μελετήσουν σε βάθος το νομοσχέδιο και να το συζητήσουν με τους συναδέλφους τους.

Βασίλης Κοζομπόλης «Σε λογική κατεύθυνση, αρκεί να μην αφήνει παραθυράκια»

«Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο είναι σε λογική κατεύθυνση, γιατί δεν πετάει έξω από το Μητρώο πολλούς αγρότες, οι οποίοι έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα στα χωριά, είτε αυτό είναι ένα καφενείο είτε μια δραστηριότητα σχετική με τον αγροτουρισμό. Πολλές φορές, όσοι είχαμε ασχοληθεί με το θέμα του αγροτουρισμού, κινδυνεύαμε να χαρακτηριστούμε και ξενοδόχοι ακόμα, χάνοντας την ταυτότητά μας ως αγρότες», παρατηρεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ, ενώ προσθέτει: «Γίνεται ένα βήμα για να ξέρουμε ποιοι είναι οι αγρότες και εάν πρέπει να έχουν κάποια επιπρόσθετα οφέλη ή επιπρόσθετες ενισχύσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, το νομοσχέδιο θα συμβάλλει.

Εκείνο που πρέπει να μας απασχολήσει, όμως, είναι το τι θα γίνει μετά το 2013. Αν δηλαδή οι επιδοτήσεις μειωθούν τόσο, ώστε να θέσουν σε κίνδυνο επιβίωσης τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, πλήττοντας ακόμη περισσότερο την περιφέρεια. Σε αυτή την περίπτωση το Μητρώο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο από το κράτος - μέλος της Ε.Ε., ώστε να δοθούν ειδικά κίνητρα, κάτι περισσότερο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το οποίο θα πάρουν από τους υπόλοιπους που έχουν και άλλα εισοδήματα. Για όλα αυτά θα μιλήσουμε εκτενέστερα στη συνέχεια. Πρώτα πρέπει να ενημερωθούμε κι εμείς».

Σχολιάζοντας το σημείο του νομοσχεδίου που αναφέρει ότι στο Μητρώο Αγροτών θα εγγράφονται επίσης φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες αγρότες, αλλά είναι αποδεδειγμένα κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης: «Οποιαδήποτε παραθυράκια αφήνονται, θα μας δημιουργήσουν μελλοντικά προβλήματα. Δηλαδή, θεωρείται αγρότης κάποιος, επειδή έτυχε να έχει μεγάλη περιουσία και είναι ταυτόχρονα γιατρός; Εκεί νομίζω ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση και θα πρέπει να ξεκαθαριστούν τα πράγματα, ανεξάρτητα από την κατοχή περιουσίας».

Αριστοτέλης Καναβός «Όποιος έχει μεγάλη περιουσία μπαίνει στο Μητρώο, ακόμη κι αν δεν είναι αγρότης;»

«Στιγμιαία, όπως το έχουμε δει, ένα μέρος του νομοσχεδίου είναι θετικό, δηλαδή εκεί που λέει για 30% του χρόνου απασχόλησης. Εντάξει, πιάνει και τους μικρούς που κάνουν παράλληλα κάποια άλλη δουλίτσα. Αυτό που με προβληματίζει είναι το άλλο, που λέει ότι και αυτός ο οποίος νέμεται, αλλά και ο κάτοχος του τεμαχίου μπορεί να θεωρηθεί αγρότης και να γραφτεί στο Μητρώο. Δηλαδή, ένας γιατρός ή ένας δικηγόρος, άσχετος με το επάγγελμα του αγρότη, επειδή έχει μια μεγάλη περιουσία και τη νοικιάζει μπορεί να μπει στο Μητρώο;» αναρωτιέται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αριστοτέλης Καναβός. «Θέλουμε όμως να το δούμε καλύτερα, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα από μια πρώτη ματιά. Είμαστε σε φάση εξέτασης ακόμη, ώστε να αποκτήσουμε σαφή άποψη. Εκείνο που ξέρουμε, είναι ότι δεν ασχολήθηκαν με τον πολίτη, παρότι μας έλεγαν «πρώτα ο πολίτης». Για άλλη μια φορά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αγνόησε τον πολίτη. Όχι μόνο δεν έχει μπει στα προβλήματα των αγροτών, αλλά τους μικρομεσαίους αγρότες πάει να μας ξεκληρίσει. Αυτό είναι πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσω των κυβερνήσεων την εφαρμόζει».

Παναγιώτης Λάππας «Δε θέλουμε εταιρείες στον κλάδο των αγροτών»

«Μόνο το δεύτερο άρθρο να διαβάσεις, καταλαβαίνεις ότι αυτά που λέει είναι καταστροφικά για μας τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Αναφέρει ότι στο Μητρώο εγγράφονται και τα ενήλικα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, η οποία αφορά στη διαχείριση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εμείς, σαν αγρότες μικροί και μεσαίοι, δε θέλουμε να μπουν στον κλάδο αυτό εταιρείες διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να θεωρούνται αγρότες, γιατί το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Μπορεί το νομοσχέδιο να μην πετάει έξω αυτούς που κάνουν και μια άλλη δουλειά στο χωριό για να τα βγάλουν πέρα, όμως τους απαξιώνει με άλλους τρόπους και μας φέρνει εδώ που μας φέρνει. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων» επισημαίνει ο αγρότης Παναγιώτης Λάππας από του Χανδρινού. «Αναλυτικά, όμως, το νομοσχέδιο θα το συζητήσουμε με τους συναδέλφους και θα το σχολιάσουμε. Δεν έχουμε προλάβει καλά καλά να το διαβάσουμε. Άμα είσαι όλη μέρα στο χωράφι, πρέπει να κάτσεις το βράδυ, με όλη την κούραση που έχεις, να διαβάσεις και μετά να βρεθείς να το συζητήσεις με τους άλλους. Εμείς δε θέλουμε να κάνουμε τους παράγοντες, αλλά να παραμείνουμε αγρότες και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, για να σταματήσει η αδικία εις βάρος μας».
Και καταλήγοντας: «Η υπουργός κα Μπατζελή είπε στους δημοσιογράφους: "Η θέσπιση του Μητρώου Αγροτών είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές". Η κοινοτική πολιτική εδώ και 30 χρόνια ξέρουμε που μας οδήγησε».

Το νομοσχέδιο εν συντομία

* Δημιουργείται Ενιαία Βάση Δεδομένων που στο εξής θα ονομάζεται ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων)

* Στο ΜΑΑΕ εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα ενήλικα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που ασκούν αγροτική δραστηριότητα (φυτική, ζωική, αλιευτική), η οποία αποσκοπεί στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, επαγγελματική δραστηριότητα που αφορά διαχείριση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και λειτουργία Αγροτουριστικών Μονάδων

* Ορίζονται ως επαγγελματίες αγρότες που μπορούν εγγραφούν στο ΜΑΑΕ, φυσικά πρόσωπα, ενήλικοι άνδρες και γυναίκες που είναι: α) κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, β) ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ή συνταξιοδοτούνται από αυτόν, γ) ασχολούνται επαγγελματικά με την αγροτική δραστηριότητα κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας τους και λαμβάνουν από την αγροτική δραστηριότητα το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους, δ) οι απασχολούμενοι στη αλιευτική παραγωγή, οι οποίοι είναι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας ατομικής αλιείας και άδειας επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους

* Στο ΜΑΑΕ εγγράφονται επίσης τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες αγρότες, αλλά είναι αποδεδειγμένα κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, δηλαδή: α) οι κύριοι, συγκύριοι ή νομείς αγροτικής εκμετάλλευσης, β) οι μισθωτές ή αγρολήπτες αγροτικής εκμετάλλευσης, εφόσον η μίσθωση ή η αγροληψία έχει συναφθεί εγγράφως.

Πηγή: Θάρρος

Η ΝΔ λέει όχι στο ΔΝΤ

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι "ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι δική του ιδέα ήταν το 'πιστόλι του ΔΝΤ' που 'έσκασε' στα χέρια του". Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός ξεχνάει ότι τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην ΕΚΤ προΐστανται σοσιαλιστές και επεσήμανε πως η ΝΔ από την αρχή ήταν και παραμένει αντίθετη με το ΔΝΤ.

"Ο πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην ψάχνει για άλλοθι", κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τη θέση της κατά της προσφυγής της Ελλάδας στο .......

ΔΝΤ επανέλαβε νωρίτερα και εκπροσώπος της ΝΔ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του το πρωί, επέμεινε ότι η χώρα με νέο μείγμα πολιτικής πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της.

"Η Κυβέρνηση φαίνεται να οδηγεί τη χώρα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ως Νέα Δημοκρατία θεωρούμε επιβεβλημένο να επαναλάβουμε, για μία ακόμη φορά, τη διακηρυγμένη πεποίθησή μας ότι πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του Ελληνικού λαού και να προχωρήσουμε με νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Και, κυρίως, χωρίς τους νέους δυσβάστακτους όρους, που σίγουρα θα θέσει το ΔΝΤ και θα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην Ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.".

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Η επιτήρηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ έχει ξεκινήσει

Για την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα μας ευθύνεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είπε ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό δανειακής υποστήριξης της Ελλάδας και τις συνέπειες της ανάμειξής του.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «το ΔΝΤ .........

είναι ήδη εδώ» και δήλωσε ότι το συντηρητικό κομμάτι της ΕΕ ευθύνεται για αυτό καθώς εκείνοι ήθελαν την επιλογή ενός όχι αμιγώς ευρωπαϊκού μηχανισμού.

«Η πραγματικοτητα είναι ότι το ΔΝΤ έχει μπει στο μηχανισμό και συμμετέχει ήδη στη διαδικασία της επιτήρησης. Ο μηχανισμός πάντως σημαίνει ότι δεν θα αφεθούμε πλέον να βουλιάξουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «κάνουμε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνται».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το μηχανισμό ως ένα ασφαλές καταφύγιο για τη χώρα μας ενώ τόνισε ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν σημαίνει χρεοκοπία, προσθέτοντας ότι τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού θα γίνει με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

«Για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δεν πανηγυρίσαμε ποτέ. Αλλά τουλάχιστον η Ε.Ε., αποφάσισε να στηρίξει την Ελλάδα, να είναι κοντά της - κι αυτό υπήρξε αποτέλεσμα της δικής μας προσπάθειας. Χωρίς τη διαδικασία αυτή, η χώρα θα πήγαινε κατευθείαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τότε θα με ρωτάγατε: Πού είναι τα σοσιαλιστικά σας αντανακλαστικά;» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε: «Εσείς κύριοι της ΝΔ είστε υπεύθυνοι για την εμπλοκή του ΔΝΤ και τώρα έρχεστε και μας εγκαλείτε γι αυτό». «Πράγματι, τα μέτρα πονάνε» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός. «Αλλά σκεφτείτε αν είχαμε μπει στη χρεοκοπία και τον κατήφορο της διάλυσης της οικονομίας. Τότε θα με ρωτάγατε: Πού ήταν τα σοσιαλιστικά σας αντανακλαστικά; Τα αντανακλαστικά μου ήταν να προστατέψω την πατρίδα. Κι αν θέλετε, από την εμπειρία μου έχω γίνει και πιο σοσιαλιστής απ’ ό,τι ήμουν πριν. Ζω στο πετσί μου την κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές, που πρέπει να μπούνε αρχές και ρυθμίσεις, ώστε το διεθνές κεφάλαιο να συμβάλλει στην στήριξη της ανάπτυξης, στη Δικαιοσύνη, την ισότητα, την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων της ανθρωπότητας, από την φτώχεια μέχρι την κλιματική αλλαγή» τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ.Παπανδρέου.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα, «μέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, γιατί οικειοθελώς και αυτοβούλως, προχωρήσατε στη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης και παραδοθήκατε αμαχητί στην κηδεμονία του ΔΝΤ. Και δεν μπορώ να σας καταλάβω, γιατί δίνετε την εντύπωση πως είναι επιλογή σας αυτή η εξαίρεση. Σήμερα το διαψεύδετε, αλλά εσείς βάλατε πρώτος στη δημόσια συζήτηση την επιλογή του ΔΝΤ. Το είχε πει πρώτος πέρσι ο κ. Σημίτης και το επανέλαβε στην αίθουσα ως μπλόφα ο κ. Καρατζαφέρης. Δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους μπλόφα ήταν αυτή να βάλουμε μια πέτρα στο λαιμό μας για να βουλιάξουμε. Δεν θέλω να σας χρεώσω σχεδιασμό που να ακουμπά στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ή προϊόν λαθών που μας οδήγησαν εκεί. Αυτό όμως που είναι βέβαιο, είναι ότι δεν έχετε την δημοκρατική νομιμοποίηση να εφαρμόσετε τέτοια μέτρα χωρίς λαϊκή συναίνεση».

«Δεν είναι δυνατόν να υπόσχεστε προεκλογικά να κάνετε την Ελλάδα Δανία του Νότου και να την κάνετε Ουγγαρία του Νότου» συνέχισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «από το σχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις μόνον οι ανθρωποφάγοι λείπουν. Στοιχειωδώς να σεβαστείτε τους θεσμούς. Ακόμα και οι Γερμανοί που θα μας δανείσουν, θα το βάλουν στη Βουλή. Κι εσείς πώς θέλετε να μας οδηγήσετε σε μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας, χωρίς την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής συναίνεσης;».

«Υπερβαίνετε τις κόκκινες γραμμές. Δεν ξέρω αν έχετε συναίσθηση των συνεπειών των επιλογών, ή πορεύεστε δίχως πυξίδα, αλλά παίρνετε οριστικό διαζύγιο από την ιστορία σας και τις δυνάμεις που σας στηρίζουν. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα αντιδράσει σ’ αυτές τις επιλογές» εκτίμησε ο κος Τσίπρας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Το τιμολόγιο της ΠΑΣΕΓΕΣ για τις φετινές ενεργοποιήσεις δικαιωμάτων

Με αυξομειώσεις, σε σύγκριση με πέρυσι, η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ απέστειλε στις κατά τόπους Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών μέλη της το τιμολόγιο με τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλουν φέτος οι αγρότες, δικαιούχοι ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης, προκειμένου να υποβάλουν τις φετινές τους δηλώσεις ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Για τα χαμηλής αξίας ατομικά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης τα ποσά είναι αυξημένα, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ για τα υψηλότερης αξίας δικαιώματα είναι χαμηλότερα των αντιστοίχων περυσινών.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή .........

των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ λήγει στις 15 Μαΐου και από το κράτος θα καλυφθεί με 70 ευρώ ανά δήλωση το κόστος ενεργοποίησης μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με αξία δικαιωμάτων μέχρι 10.000 ευρώ και για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ με αξία δικαιωμάτων μέχρι 5.000 ευρώ.

Από φέτος και στο εξής δεν καταβάλλεται ενιαία κοινοτική ενίσχυση για όσους κατείχαν ατομικά δικαιώματα αξίας μέχρι 200 ευρώ (168.000 περίπου αγρότες).

Το τιμολόγιο της ΠΑΣΕΓΕΣ




Πηγή: Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 17ης Απριλίου 2010

ele17.jpg (768 KB) 8arr17.jpg (244 KB) foni17.jpg (291 KB)



Διάσταση απόψεων νομαρχών για τον "Καλλικράτη"

Στις 28 και 29 Απριλίου, οπότε θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), θα λάβουν οι νομάρχες τις τελικές τους αποφάσεις για τον "Καλλικράτη". Χθες, το προσχέδιο που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης σε συνάντηση των νομαρχών όλης της χώρας που συγκάλεσε η ΕΝΑΕ και, όπως διεφάνη, υπάρχει διάσταση απόψεων, με τους προσκείμενους στη Ν.Δ. να κρατούν πιο "κομματική" στάση και να το απορρίπτουν, σε αντίθεση με τους προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ που το αποδέχονται.
Για ασάφειες και ελλείψεις στο προσχέδιο μίλησε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, νομάρχης Μεσσηνίας Δ. Δράκος, ενώ επανέλαβε ότι εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, στο συνέδριο η απάντηση στον "Καλλικράτη" θα είναι "όχι". Ικανοποιημένος...

εμφανίστηκε, αντίθετα, από το προσχέδιο ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στην ΕΝΑΕ, νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας, ο οποίος κάλεσε τους "γαλάζιους" νομάρχες να αφήσουν πίσω πολιτικές ταυτότητες και προσωπικές φιλοδοξίες.

"Μεταρρύθμιση πρέπει να σημαίνει αποκέντρωση του κράτους. Αυτός ο όρος δεν ικανοποιείται με το προσχέδιο", υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Γ. Αγοραστάκης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ και εκπρόσωπος της παράταξης "Ανεξάρτητη Νομαρχία". "Αποκέντρωση σημαίνει μεταφορά - 'πακέτο' όλων των αρμοδιοτήτων της κρατικής περιφέρειας στην αιρετή, κάτι το οποίο δεν γίνεται", συμπλήρωσε ακόμη, ενώ παρατήρησε ότι το προσχέδιο είναι πολύ αόριστο σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των νέων δομών.
Μ.Γ.



Ο λεκές της αποικιοκρατίας απλώνεται...


Μέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, η χθεσινή, καθώς έγινε το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για την υπαγωγή της χώρας στην κηδεμονία του ΔΝΤ. Είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που παραδίδεται από τις άλλες χώρες - μέλη στην υπερατλαντική δικαιοδοσία.
Όσοι απλοϊκά νομίζουν ότι από τη Σκύλλα της Ε.Ε. περνάμε στη Χάρυβδη του ΔΝΤ, σύντομα θα καταλάβουν πως πρόκειται για ανατροπή στις εσωτερικές ισορροπίες και στους διεθνείς προσανατολισμούς της χώρας. Πρώτο δείγμα από την επερχόμενη πραγματικότητα περιορισμένης κυριαρχίας και αφυδατωμένης δημοκρατίας που θα ζήσει η χώρα πήραμε χθες, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο...

ουσιαστικά αυτοκαταργήθηκε. Δέχτηκε το υβρίδιο ΔΝΤ - Ε.Ε. να συντάξει το νέο πολυετές και όχι τριετές πρόγραμμα, στη γραμμή του Στρος - Καν για μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και αποπληθωρισμό, που σημαίνει μακρά διαδικασία πτώχευσης της κοινωνίας. Επίσης η κυβέρνηση δέχτηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να καταρτιστεί από τους κηδεμόνες, με τις συντάξεις να καταρρέουν από φέτος.

Η χώρα ανεπαισθήτως περνάει σε άλλη ταχύτητα και σε άλλη εποχή. Τέτοιες ανατροπές στην σύγχρονη ιστορία παραπέμπουν σε πολέμους και καταστροφές. Τον 19ο αιώνα, το καθεστώς κηδεμονίας γινόταν με τις κανονιοφόρους στο λιμάνι του Πειραιά να επιβάλλουν διεθνή οικονομικό έλεγχο για να διαφυλάξουν τα συμφέροντα των τότε πιστωτών. Σήμερα, οι κανονιοφόροι είναι οι διεθνείς οίκοι και οι αγορές, όργανα της διεθνούς τοκογλυφίας και μη νομιμοποιημένοι θεσμοί της "αυτοκρατορίας", με πρώτο και καλύτερο το ΔΝΤ.

Η σύμπραξη των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών σ' αυτή την εξέλιξη αποκαλύπτει το απεχθές πρόσωπο της κυρίαρχης ευρωπαϊκής πολιτικής. Και υπενθυμίζει το μεγάλο κενό, την κρίση της ευρωπαϊκής αριστεράς και την περιορισμένη δύναμη πυρός των λαών και των κινημάτων στη γηραιά ήπειρο. Παράλληλα, τονίζει ότι ο δρόμος της ανατροπής του νεοφιλελεύθερου δόγματος είναι η μόνη εφικτή, αν και δύσκολη, προοπτική αντίστασης στη βαρβαρότητα του κόσμου των αγορών.

Ο λεκές της νεοαποικιοκρατίας, μετά την Ελλάδα, είναι πιθανόν να απλωθεί και σε άλλες χώρες της μεσογειακής Ευρώπης. Αλλά η υπεροψία των αυτοκρατοριών πολλές φορές στην ιστορία έχει αποδειχθεί η αρχή της πτώσης τους...
Φίλης Ν.