Σάββατο 17 Απριλίου 2010
Ο λεκές της αποικιοκρατίας απλώνεται...
Μέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, η χθεσινή, καθώς έγινε το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για την υπαγωγή της χώρας στην κηδεμονία του ΔΝΤ. Είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που παραδίδεται από τις άλλες χώρες - μέλη στην υπερατλαντική δικαιοδοσία.
Όσοι απλοϊκά νομίζουν ότι από τη Σκύλλα της Ε.Ε. περνάμε στη Χάρυβδη του ΔΝΤ, σύντομα θα καταλάβουν πως πρόκειται για ανατροπή στις εσωτερικές ισορροπίες και στους διεθνείς προσανατολισμούς της χώρας. Πρώτο δείγμα από την επερχόμενη πραγματικότητα περιορισμένης κυριαρχίας και αφυδατωμένης δημοκρατίας που θα ζήσει η χώρα πήραμε χθες, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο...
ουσιαστικά αυτοκαταργήθηκε. Δέχτηκε το υβρίδιο ΔΝΤ - Ε.Ε. να συντάξει το νέο πολυετές και όχι τριετές πρόγραμμα, στη γραμμή του Στρος - Καν για μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και αποπληθωρισμό, που σημαίνει μακρά διαδικασία πτώχευσης της κοινωνίας. Επίσης η κυβέρνηση δέχτηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να καταρτιστεί από τους κηδεμόνες, με τις συντάξεις να καταρρέουν από φέτος.
Η χώρα ανεπαισθήτως περνάει σε άλλη ταχύτητα και σε άλλη εποχή. Τέτοιες ανατροπές στην σύγχρονη ιστορία παραπέμπουν σε πολέμους και καταστροφές. Τον 19ο αιώνα, το καθεστώς κηδεμονίας γινόταν με τις κανονιοφόρους στο λιμάνι του Πειραιά να επιβάλλουν διεθνή οικονομικό έλεγχο για να διαφυλάξουν τα συμφέροντα των τότε πιστωτών. Σήμερα, οι κανονιοφόροι είναι οι διεθνείς οίκοι και οι αγορές, όργανα της διεθνούς τοκογλυφίας και μη νομιμοποιημένοι θεσμοί της "αυτοκρατορίας", με πρώτο και καλύτερο το ΔΝΤ.
Η σύμπραξη των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών σ' αυτή την εξέλιξη αποκαλύπτει το απεχθές πρόσωπο της κυρίαρχης ευρωπαϊκής πολιτικής. Και υπενθυμίζει το μεγάλο κενό, την κρίση της ευρωπαϊκής αριστεράς και την περιορισμένη δύναμη πυρός των λαών και των κινημάτων στη γηραιά ήπειρο. Παράλληλα, τονίζει ότι ο δρόμος της ανατροπής του νεοφιλελεύθερου δόγματος είναι η μόνη εφικτή, αν και δύσκολη, προοπτική αντίστασης στη βαρβαρότητα του κόσμου των αγορών.
Ο λεκές της νεοαποικιοκρατίας, μετά την Ελλάδα, είναι πιθανόν να απλωθεί και σε άλλες χώρες της μεσογειακής Ευρώπης. Αλλά η υπεροψία των αυτοκρατοριών πολλές φορές στην ιστορία έχει αποδειχθεί η αρχή της πτώσης τους...
Φίλης Ν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
..ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ ΦΤΑΣΑΝΕ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ...
ΑπάντησηΔιαγραφή