Χθές Σάββατο 13 Μαρτίου 2010, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας στο Δημαρχείο Φιλιατρών, υπό την προεδρία του Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκο, παρουσία του Αντινομάρχη Κοινωνικών Θεμάτων κ. Δημήτρη Καφαντάρη και Δημάρχου Φιλιατρών κ. Άλκη Ξύγκα, η προγραμματισμένη συνεδρίαση της, ορισθείσας από τον κ. Νομάρχη, επιτροπής.
Στην συνεδρίαση έλαβε μέρος ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας ΝΑΜ, ως πρόεδρος ο κ. Στεφανόπουλος Στέφανος, ο Διοικητής του ΑΤ Φιλιατρών κ. Σώκκας Παναγιώτης ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αντιδήμαρχος Φιλιατρών κ. Στάμος Χαράλαμπος ως μέλος, ο επόπτης Δημόσιας Υγείας κ. Λαμπρόπουλος Δημήτρης, υπάλληλος της Διεύθυνσης Υγείας ΝΑΜ, ως μέλος, ο κ. Φράγκος Άγγελος, υπάλληλος Δήμου Φιλιατρών, ως μέλος και η κα Αθηνά Κοντογιάννη, νομικός σύμβουλος ΕΝΑΕ, ειδική στα θέματα μετανάστευσης.
Έργο της επιτροπής είναι η συγκέντρωση των στοιχείων που αφορούν στον προσδιορισμό του ..........
αριθμού, της εθνικότητας, του τρόπου διαβίωσης των παράνομα διαβιούντων και εργαζόμενων λαθρομεταναστών και η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης στην Τριφυλία, και κυρίως στην πόλη των Φιλιατρών. Ακόμα, η επιτροπή θα μελετήσει και θα καταγράψει τις δυνατότητες που έχουν οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Κράτους (Αστυνομία, Τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας κλπ) και οι υπηρεσίες της Α/θμιας και Β/θμιας Αυτοδιοίκησης πάνω στα ζητήματα των λαθρομεταναστών.
Επιπλέον, θα προσεγγίσει τους υγειονομικούς κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οι λαθρομετανάστες και κατ’ επέκταση οι κάτοικοι της περιοχής. Επίσης, θα μελετηθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στον κοινωνικό ιστό της περιοχής, στη λειτουργία της πόλης των Φιλιατρών και τα προβλήματα ασφάλειας που δημιουργούνται στους πολίτες.
Αποτέλεσμα των εργασιών της επιτροπής, θα είναι η συγγραφή ενός πολυσέλιδου πονήματος.
«Επιδιώκουμε την πολυδιάστατη προσέγγιση του προβλήματος, ώστε το πόνημα που θα συγγραφθεί να ακτινογραφεί την πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Νομάρχης. Το πόνημα θα κατατεθεί στους Υπουργούς των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και στη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο κ. Νομάρχης θα ζητήσει από την Κεντρική Εξουσία βοήθεια και κατευθυντήριες οδούς για τη βελτίωση της κατάστασης, για τον περιορισμό και τη λύση του προβλήματος.
«Είναι μια πραγματικότητα το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών. Δε θέλουμε να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα και για το λόγο αυτό δε βάζουμε το θέμα κάτω από το χαλί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νομάρχης τονίζοντας ότι η Κεντρική Εξουσία πρέπει να βοηθήσει, να δώσει οδηγίες και να διαμορφώσει ένα νομικό πλαίσιο που θα αποδίδει αποτελέσματα.
Από την πλευρά του ο Διοικητής του Α.Τ. Φιλιατρών, κ. Παναγιώτης Σωκκάς είπε ότι το έργο της αστυνομίας είναι περιορισμένο.
Μπορούμε να οδηγήσουμε τους συλληφθέντες στο αστυνομικό τμήμα, να τους δακτυλοσκοπήσουμε, να συμπληρώσουμε τα στοιχεία τους και από εκεί και μετά να τους πούμε ότι εντός 30 ημερών πρέπει να έχετε φύγει από τα Φιλιατρά.
Υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς με τους πολιτικούς πρόσφυγες. Δεν μπορείς να τους κάνεις απέλαση για τις χώρες τους όταν αυτές βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Οπότε το έργο της αστυνομίας είναι εξαιρετικά περιορισμένο με αυτούς τους ανθρώπους.
Στο τέλος, οι μετέχοντες στις εργασίες της επιτροπής, πραγματοποίησαν και επιτόπιους ελέγχους σε καταυλισμούς των λαθρομεταναστών.