Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Το Φιλιατρά News είναι το πρώτο και επίσημα διαπιστευμένο blog από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Αγαπητοί αναγνώστες.
Είμαστε στην Ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι από σήμερα το Φιλιατρά Νews πέτυχε μια σημαντικότατη διάκριση.
Είναι το πρώτο blog στη Μεσσηνία το οποίο πήρε επίσημη διαπίστευση από το υπουργείο Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε ότι αφορά τα θέματα του.

Έτσι στο Φιλιατρά News θα έχετε την δυνατότητα να ........

έχετε εγκυρότατη πληροφόρηση σε ότι αφορά θέματα του υπουργείου παιδείας ακόμα και πρίν από τις μεγαλύτερες Αθηναϊκές εφημερίδες και φυσικά όπως πάντα Έγκυρα.

Φιλιατρά News
Aυτό ξέρετε , αυτό εμπιστεύεστε.

Η ομάδα Διαχείρησης

19 χρόνια από την δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 19 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του αείμνηστου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα.
Ο Νίκος Τεμπονέρας, στις 8 Ιανουαρίου 1991, έπεσε νεκρός μέσα στο 3ο Γυμνάσιο Πάτρας, από χτύπημα με λοστό.
Είχε προηγηθεί η δολοφονική επίθεση «τραμπούκων» και παρακρατικών με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, Γιάννη Καλαμπόκα.

Τον Γενάρη του 1991 οι μαθητικές καταλήψεις είχαν απλωθεί σε ........

όλη την χώρα.
Το μαθητικό κίνημα, οι φοιτητές, η νέα γενιά της Ελλάδας η εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της, έχουν βγει στους δρόμους, εξαιτίας της «μεταρρύθμισης - απορρύθμισης» στην Παιδεία από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Νίκος Τεμπονέρας δολοφονήθηκε, υπερασπιζόμενος τους μαθητές του, την Παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού μας. Δολοφονήθηκε, ακριβώς επειδή ύψωσε το ανάστημα του απέναντι στον αυταρχισμό και την παρακρατική βία.

Κάθε χρόνο, στις 8 του Γενάρη η συλλογική μας μνήμη στρέφεται στα τραγικά γεγονότα της Πάτρας και στη θυσία του αείμνηστου καθηγητή.
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ και ολόκληρη η ελληνική νεολαία τιμά τη μνήμη του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα με τους σημερινούς της αγώνες.
Αγωνιζόμαστε για διαρκή ενίσχυση και αναβάθμιση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας μας.
Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα της Νέας Γενιάς.
Το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα σε μία ζωή με αξιοπρέπεια.

Συμμετέχουμε στην Εκδήλωση μνήμης για το Νίκο Τεμπονέρα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010, στις 6.00 μ.μ., έξω από το σχολικό συγκρότημα «Ν. Τεμπονέρα», στην Πάτρα.

Ανακοίνωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Βάλτας

Το Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΒΑΛΤΑΣ θέλει να ευχαριστήσει τα μέλη του και τους ελαιοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής που για μια ακόμα «δύσκολη» ελαιοκομική περίοδο στήριξαν και συμμερίστηκαν έμπρακτα την προσπάθεια που γίνεται για την ανάταση του Συνεταιριστικού Κινήματος με αφετηρία το εκσυγχρονισμένο ελαιοτριβείο μας και με σκοπό την στήριξη του ελαιολάδου ως το βασικό προϊόν της περιοχής μας.

Οι χαμηλές τιμές του ελαιολάδου που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια, έχουν φέρει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον οι ελαιοπαραγωγοί να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες έως ακόμα και για πολλούς ανθρώπους της υπαίθρου να τίθεται βιοποριστικό πρόβλημα.

Θεωρούμε καθήκον, αλλά και υποχρέωση στους ........

εαυτούς μας και τα μέλη μας να καταβάλουμε την κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να στηρίξουμε το ελαιόλαδο έστω με αυτά τα 0,05 ή 0,10 παραπάνω ανά κιλό από τις επικρατούσες τιμές που καταφέραμε και φέτος σ’ όλη τη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου να προσφέρουμε στους παραγωγούς μας. Κατά μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται και στην αγαστή και μακροχρόνια συνεργασία μας με την ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

Η τιμή που έως και σήμερα, αλλά και για το επόμενο διάστημα προσφέρουμε στους παραγωγούς μας βρίσκεται στα 2,20 ευρώ ανά κιλό.
Μαζί με τις ευχές μας για υγεία, ευημερία και ευτυχία τις μέρες αυτές, ας ευχηθούμε και το ελπιδοφόρο μήνυμα του ερχομού του νέου έτους να αναθερμάνει και την αγορά του ελαιολάδου.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΒΑΛΤΑΣ
ΤΟ Δ.Σ.

Πηγή: Βάλτα Τριφυλίας

Χειμερινές Εκπτώσεις 2010! Διαβάστε για να μην την πατήσετε

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 802/1978, οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2010 θα αρχίσουν την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και θα λήξουν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου (καθότι η κανονική ημέρα λήξης των εκπτώσεων, ήτοι η 28 Φεβρουαρίου συμπίπτει με Κυριακή αργία).

Οι Καταστηματάρχες θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής...

1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά (τα προϊόντα) εκτίθενται.

2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι ..........

υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «50% έκπτωση»).

3. Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.

4. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καταστηματάρχες, γιατί οι κυρώσεις είναι βαρύτατες και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.

Ειδικότερα:

Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Πηγή: News24

Κόβουν την Πίτα τους στο Βορέειον Πνευματικό κέντρο.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του θα κόψει αύριο Σάββατο ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών στην αίθουσα του Βορέειου πνευματικού κέντρου.

Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για της 7:30 το απόγευμα όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχει κυκλοφορήσει ο σύλλογος, θα γίνει και εκδήλωση για τα 150 χρόνια από την γέννηση του Κωστή Παλαμά από τον Κο Κώστα Κόλλια - Ερανιώτη με θέμα Χριστούγεννα - πρωτοχρονιά με τον Παλαμά.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει η φιλαρμονική του συλλόγου καθώς και το χορευτικό τμήμα του Βορρέειου.



Η γεωργία του 2010 και η θεωρία των μπλόκων

Οικονομική κρίση, δημοσιονομική δυσπραγία, πολιτικές ισορροπίες, προσωπικές στρατηγικές και αντικειμενικές δυσκολίες (κατολίσθηση των Τεμπών) φράζουν τον δρόμο στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις. Ωστόσο, όπως αναλύει σε ειδικό τετρασέλιδο φάκελο η εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, παραμένει ζητούμενο η ωριμότητα όλων των πλευρών για έναν διάλογο που θα φέρει λύσεις στην ελληνική γεωργία.

Διαβάστε ακόμα σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας τι έχει συμβεί με τα 568 εκατ. ευρώ που κόβονται στον καπνό και από το 2010 και περνούν στην Αγροτική Ανάπτυξη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γυρίσει ατόφιο πίσω στους δικαιούχους το 50% των χρημάτων, που κόβονται από φέτος.

Μόνο στην εφημερίδα του Σαββάτου, ενημερωθείτε για το πώς .......

οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων και οι πιέσεις από τους τοπικούς φορείς (ανάμεσά τους και Ηπειρώτες βουλευτές) είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν τελικά σε αναπροσαρμογή προς τα πάνω της τιμολογιακής πολιτικής της Δωδώνης για τη νέα παραγωγική χρονιά. Με δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας, Δημήτρης Παλαιοθόδωρος προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους.

Ακόμα, μάθετε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της σήμανσης του γάλακτος, που δείχνει πια να παίρνει το δρόμο για την εφαρμογή της παρά τις αντιρρήσεις των Βρυξελλών, μετά από έξι μήνες παλινωδιών και παρατάσεων επί…παρατάσεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda, μένει βέβαια η περίφημη αγορανομική διάταξη, που, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας σύντομα θα επεκταθεί και στα τυροκομικά, από τα χαρτιά να εφαρμοστεί τώρα απαρεγκλίτως και στην πράξη.

Τέλος, αποκλειστικά στην εφημερίδα του Σαββάτου, τους λόγους και τις ανάγκες που οδηγούν τους νέους της περιοχής του στην κτηνοτροφία, εγκαταλείποντας την παραδοσιακή καλλιέργεια του καπνού εξηγεί ο πρόεδρος του νεοσύστατου Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Το Ξηρόμερο», στην Αιτωλοακαρνανία, Θωμάς Καρακώστας. Παράλληλα κάνει έκκληση στην πολιτεία να αναγνωρίζει τέτοιες προσπάθειες ειδικά από νέους ανθρώπους προκειμένου να μπορέσει να «κρατηθεί» η ύπαιθρος.

Πηγή: Αγροnews

Τροχαίο με νεκρό στην Εθνική Πύργου-Μεθώνης

Τροχαίο ατύχημα με ένα νεκρό σημειώθηκε το πρωί στην Εθνική Οδό Πύργου-Μεθώνης.

Η οδηγός ΙΧ βρήκε τραγικό θάνατο, στο 45ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε σε δέντρο και πήρε φωτιά.

Προανάκριση για τα αίτια διενεργεί η τροχαία Κυπαρισσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αντιδράσεις για την ξαφνική τροπολογία

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση της τροπολογίας για την αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά και τους νέους αυξημένους συντελεστές φορολόγησης κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών. Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική τροπολογία και καταδικασμένη πρακτική νυχτερινών τροπολογιών.

ΝΔ: Η χείριστη πρακτική των αιφνιδιαστικών τροπολογιών

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε και πάλι τον κακό της εαυτό σε προχειρότητα και .........

αυτοσχεδιασμούς», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας [Βλέπε άρθρο] .

«Αντί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο εξόδου από την κρίση, όπως επανειλημμένως είχε καλέσει τον κ. Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαράς, η κυβέρνηση επέλεξε τη χειρίστη κοινοβουλευτική πρακτική των αιφνιδιαστικών τροπολογιών. Πρακτική, του παρελθόντος, που είχε απορρίψει -στα λόγια- ο κ. Γ. Παπανδρέου», παρατήρησε.

ΚΚΕ: Αντεπίθεση στη νέα φοροεπιδρομή

«Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβερνητική προπαγάνδα περιμένοντας τη νέα φοροεπιδρομή που διαμορφώνει σε βάρος του η κυβέρνηση με τη νέα φορολογική πολιτική της και το νέο «Σύμφωνο Σταθερότητας», υπογραμμίζει το ΚΚΕ

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «πριν ακόμα η κυβέρνηση καταθέσει το φορολογικό νομοσχέδιο έχει ήδη δρομολογήσει την αύξηση των εσόδων από την αντιλαϊκή έμμεση φορολογία κατά 1,6 δισ. ευρώ. Προβλέπεται να αυξηθούν, το 2010, κατά 869 εκ. ευρώ τα έσοδα από το ΦΠΑ τον άδικο έμμεσο φόρο που επιβαρύνει εξίσου άνισα εισοδήματα και εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα. Σε αυτό στοχεύουν οι σκόπιμες και επιλεκτικές διαρροές της κυβέρνησης για φορολογικές αλλαγές είτε με άμεση γενική αύξηση του ΦΠΑ είτε με τεμαχισμένη, ξεκινώντας από ένα μέρος των εμπορευμάτων».

Επίσης, το ΚΚΕ υποστήριζει πως έχει «εισπρακτικό και παραπλανητικό για το λαϊκό κίνημα σκοπό και η φορολογική καταδίωξη χαμηλού εισοδήματος μικροεπαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων ή η νέα επιβάρυνση των μικροϊδιοκτητών ακινήτων με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και τις αλλαγές του τρόπου φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικασμένη η πρακτική των νυχτερινών τροπολογιών

«Η κυβέρνηση, μέσω της παλιάς καταδικασμένης πρακτικής των νυχτερινών τροπολογιών και μάλιστα σε άσχετα νομοσχέδια, έρχεται να κλιμακώσει μια πραγματική φοροεπιδρομή σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, την οποία εγκαινίασε με τα παράλογα, υπεραυξημένα τέλη κυκλοφορίας στα παλιά αυτοκίνητα», παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η μεγάλη αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και τα ποτά, από την οποία προβλέπεται να εισπραχθεί ένα ποσό «μαμούθ» ύψους 1 δισ. ευρώ και την οποία μάλλον θα ακολουθήσει ανάλογη αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, αποτελεί μια άγρια εισπρακτική κίνηση, σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του κυβερνητικού κόμματος», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για την «πρωτοφανή σε αυθαιρεσία μεθοδολογία, με την οποία προαναγγέλεται, η επιβολή εκ των υστέρων αδιευκρίνιστου ύψους φορολογίας στις δωρεές και γονικές παροχές, πράγμα που συνιστά ένα χαρακτηριστικό δείγμα ανεύθυνης προχειρότητας και μια πράξη πολύ αμφίβολης συνταγματικότητας».

Κ. Μίχαλος: Πολιτικά και ηθικά έκθετη η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση είναι πολιτικά και ηθικά έκθετη […] καθώς αθετεί και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις περί μη αιφνιδιασμών και διαφάνειας», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημειώνοντας με νόημα ότι «η τροπολογία κατατέθηκε νύχτα και μάλιστα σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου και όχι αυτού των Οικονομικών» [Βλέπε άρθρο] .

Γ. Πεταλωτής: Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν

«Δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός», αντέτεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και υπεραμύνθηκε της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης .

«Καταδικάζαμε και καταδικάζουμε κάθε αιφνιδιασμό, όπως γινόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και ως χρόνια πρακτική», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε στη συνέχεια:

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι αιφνιδιάσαμε κανέναν, από τη στιγμή που ήταν και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ ότι θα φέρουμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και στα πλαίσια αυτού θα υπάρχει δικαιότερη φορολόγηση στις κληρονομιές γονικές παροχές και δωρεές».

Ο κ. Πεταλωτής υπενθύμισε τέλος, ότι η τελευταία σχετική αναφορά του πρωθυπουργού ήταν στις 13 Δεκεμβρίου 2009, «προκειμένου να επανέλθει αυτή η φορολόγηση με προοδευτική κλίμακα και με υψηλό αφορολόγητο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αιτιολογώντας την απόφαση της κατάθεσης της τροπολογίας, είπε πως ελήφθη για να μην δοθoύν χρονικά περιθώρια σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση του φορολογικού (με δεδομένο το μεγάλο αριθμό γονικών παροχών που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να αποφευχθεί η αυξημένη φορολόγηση).

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναδρομικός φόρος για γονικές παροχές, κληρονομιές

Κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά κατά 20%, αλλά και για τους νέους αυξημένους συντελεστές φορολόγησης κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών.

Σε ό,τι αφορά τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές η τροπολογία προβλέπει υπολογισμό του φόρου με βάση νέα προοδευτική -σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες- κλίμακα, η οποία θα οριστικοποιηθεί με την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά και νέο αυξημένο αφορολόγητο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, από σήμερα 8 Ιανουαρίου, ........

όσοι προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή κληρονομήσουν ακίνητα θα πληρώσουν φόρο 1% επί της αντικειμενικής αξίας (εφόσον υπερβαίνει το αφορολόγητο των 95.000 ευρώ) και στη συνέχεια αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση του φορολογικού και ψηφιστεί ο ο σχετικός νόμος, θα γίνει εκκαθάριση του φόρου με βάση τους νέους αυξημένους συντελεστές, θα καταβληθεί δηλ. ο φόρος αναδρομικά.

«Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 ορίζεται ότι από 8/1/2010 ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις κτήσεις περιουσίας αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, θεωρείται προσωρινός και ότι η οριστική εκκαθάριση του οφειλομένου φόρου θα γίνει με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου, για τον οποίο η κοινωνική διαβούλευση έχει ήδη αρχίσει», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας η οποία συνεχίζει:

«Όπως έχει εξαγγελθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, προτείνεται να επανέλθει η φορολόγηση των κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με προοδευτική κλίμακα με υψηλό αφορολόγητο. Ήδη το θέμα αυτό, αποτελεί αντικείμενο των ομάδων εργασίας κοινωνικού διαλόγου της φορολογικής μεταρρύθμισης. Κρίνεται δίκαιο και εύλογο, προκειμένου να μην ακυρωθεί το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου, για τις όποιες πράξεις κτήσεων περιουσίας, αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, των οποίων η φορολογική υποχρέωση γεννιέται από την ημέρα της κατάθεσης της διάταξης αυτής στη Βουλή, ο υπολογισμός του φόρου να θεωρείται προσωρινός και προτείνεται να γίνει οριστική εκκαθάριση με τις διατάξεις που θα προκύψουν στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου».

Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο Mega, είπε πως ελήφθη για να μην δοθoύν χρονικά περιθώρια σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση του φορολογικού (με δεδομένο το μεγάλο αριθμό γονικών παροχών που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να αποφευχθεί η αυξημένη φορολόγηση).

Mε την πρόσθετη φορολογία στα τσιγάρα η τιμή του πακέτου των 2 ευρώ αυξάνεται κατά 0,19 ευρώ και του πακέτου που στοίχιζε 3,20 ευρώ κατά 0,41 ευρώ, ενώ για τα ποτά ενδεικτικά αναφέρεται ότι μία φιάλη ουίσκι θα πωλείται 0,95 ευρώ ακριβότερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η ετήσια αύξηση εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των βιομηχανοποιημένων καπνών είναι περίπου στα 930 εκατ. ευρώ και από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των εσόδων από νέο καθεστώς φορολόγησης γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα (αριθμός και αντικείμενο φορολογικών υποθέσεων, φορολογικές κλίμακες νέου θεσμικού πλαισίου κλπ), σημειώνει το υπουργείο.

Οι αυξήσεις των φόρων σε ποτά και τσιγάρα θα ισχύσουν αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας.

Δείτε το σχετικό Video από το ΑΠΕ




Πηγή: Ναυτεμπορική

Τα πλήρη διακριτικά τους θα φέρουν στο εξής οι ένστολοι αστυνομικοί

Όλοι οι ένστολοι αστυνομικοί θα φέρουν στο εξής τα διακριτικά τους, βάση της απόφασης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγου Ελευθέριου Οικονόμου και σε συνέχεια της εξαγγελίας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η σχετική απόφαση προσδιορίζει ότι κάθε μέλος του ένστολου προσωπικού θα φέρει τον αναγνωριστικό αριθμό του μητρώου του στις επωμίδες.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ), τα στοιχεία τους θα αναγράφονται στο προστατευτικό κράνος τους, για λόγους λειτουργικούς και προκειμένου να είναι ευδιάκριτα στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, στο κράνος θα αναγράφεται ο αριθμός της διμοιρίας τους και ο αύξων αριθμός που αντιστοιχεί στον καθένα, με βάση την ιεραρχική τάξη.


-

Επανεξετάζεται το νομικό πλαίσιο για τους ανυπότακτους

Σε επαναξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της ανυποταξίας προχωρεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με τον Π.Μπεγλίτη. Το θέμα θα τεθεί από «μηδενική βάση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Το θέμα ανέκυψε όταν η ηγεσία του υπουργείου ζήτησε από τα στρατολογικά γραφεία στοιχεία για τον αριθμό των ανυπότακτων, εσωτερικού και εξωτερικού, και κανείς δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τον αριθμό τους.
Ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι ο ισχύων νόμος ......

περί ανυποταξίας αποδεικνύεται ότι «δεν αποδίδει, είναι δυσλειτουργικός, αφήνει πολλά παράθυρα», με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανυπότακτων να αυξάνεται.

Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας, το θέμα των ανυπότακτων θα τεθεί και πάλι από μηδενική βάση. «Είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση» δήλωσε.

Όπως τόνισε ο κ.Μπεγλίτης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM 99,5», πρόκειται για ένα πρόβλημα που συνδέεται και με τη στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων. «Το μελετούμε, δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμα την εσωτερική διαδικασία μελέτης και ανίχνευσης όλων των επιμέρους προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, αλλά βεβαίως μπορώ να πω ότι σύντομα θα έχουμε και σε αυτό το ζήτημα συγκεκριμένη μελέτη, ώστε να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις».

Σημείωσε ότι εξετάζεται το αν μπορούν να εφαρμοσθούν με τα σημερινά δεδομένα και παλαιότερες προτάσεις που είχαν υποβληθεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είχαν προχωρήσει ή εφαρμοσθεί.

Μία από τις προτάσεις αυτές ήταν οι ανυπότακτοι να πραγματοποιούν ένα μέρος της βασικής τους εκπαίδευσης και εν συνεχεία να πληρώνουν το υπόλοιπο της θητείας τους ή ακόμη να υπηρετούν μερικούς μήνες και το υπόλοιπο της θητείας τους να το εξαγοράζουν, ανάλογα και με τη ηλικία που έχουν.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, τα μέτρα για τον περιορισμό των ανυπότακτων θα εξετασθούν σε σχέση με τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τη στελέχωση των στρατιωτικών μονάδων.

Πηγή: in.gr

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για τον «Καποδίστρια 2»

Το δρόμο της νομοθετικής ρύθμισης παίρνει το θέμα της αναδιάρθρωσης του διοικητικού χάρτη της χώρας, με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί εκτάκτως την Κυριακή το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο, ενώ αμέσως μετά ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδης, θα συναντηθεί με τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών, προκειμένου να προληφθούν οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται ήδη σε τοπικό επίπεδο.

Η νέα αρχιτεκτονική δομή της χώρας θα είναι ......

το αντικείμενο του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να δώσει το "πράσινο φως" για την προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών, οι 1.035 Δήμοι της χώρας θα συγχωνευθούν σε περίπου 350, ενώ οι 13 Περιφέρειες που θα δημιουργηθούν θα διοικούνται από αιρετούς Περιφερειάρχες.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

ΣΧΟΛΙΟ
Ρε Γιώργο εδώ η Ελλάδα εχει τρελαθεί απο το τεράστιο έλλειμα που δημιούργησαν οι ανίκανοι υπουργοί της ΝΔ.
Εχει λεφτά για πέταμα σε βλακείες??? Διοικητική μεταρρύθμιση και τρίχες κατσαρές??
Αν εχει η Ελλάδα τα χρήματα που απαιτεί το εγχείρημα αυτό, τότε δώστα στους κωλο-ευρωπαίους να το βουλώσει ο Αλμούνια.


Περιορισμένη στην Ελλάδα η χρήση ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών

Οι Έλληνες αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, λίγοι όμως τις αξιοποιούν, και η αποτελεσματικότητα των σχετικών επενδύσεων τίθεται συχνά υπό αμφισβήτηση, εκτιμά το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Σύμφωνα με την έρευνα του Παρατηρητηρίου, μόλις το 6% των Ελλήνων πραγματοποίησε ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές με το δημόσιο το 2008.

Σε μεγαλύτερα επίπεδα κινείται το ποσοστό των .......

ατόμων που αναζητούν, για παράδειγμα, πληροφορίες από δικτυακούς τόπους δημόσιων φορέων (19%), παραμένει όμως αρκετά χαμηλότερο από το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου (34%).

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι μετρήσεις «φανερώνουν μια αντίθεση μεταξύ της θετικής στάσης των πολιτών απέναντι στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση από τη μια πλευρά, και της περιορισμένης χρήσης των υπαρχόντων υπηρεσιών από την άλλη. Σε σύγκριση και με τα αρκετά υψηλότερα ποσοστά των χρηστών του διαδικτύου, δημιουργείται το συμπέρασμα ότι οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δεν έχουν ενσωματωθεί αποτελεσματικά στην καθημερινότητα των πολιτών». Πρόκειται δε για μια κατάσταση που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και μεγάλη ομάδα ευρωπαϊκών χωρών.

Η έρευνα αναφέρει ότι για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα επενδύθηκαν και συνεχίζουν να επενδύονται σημαντικοί πόροι. Στην Ελλάδα, από στοιχεία έρευνας του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ το 2007, εκτιμήθηκε ότι το 10% του τζίρου του κλάδου Πληροφορικής πηγαίνει σε έργα του Δημοσίου. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των εν λόγω επενδύσεων τίθεται πολλές φορές υπό αμφισβήτηση, καθώς το παραγόμενο όφελος δεν είναι ανάλογο της επένδυσης.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, αξιοσημείωτη είναι η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, και συγκεκριμένα της ομάδας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του γραφείου του Πρωθυπουργού, η οποία καλεί τους πολίτες να συμβάλλουν στον ανασχεδιασμό των κυβερνητικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Με την χρήση εργαλείων ελεύθερου λογισμικού / λογισμικού ανοικτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), ζητούνται οι προτάσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, στελέχη δημοσίων οργανισμών & υπηρεσιών, προγραμματιστές και σχεδιαστές, ώστε οι κρατικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες να γίνουν πιο φιλικές, πιο εύχρηστες, πιο προσβάσιμες και πάνω απ' όλα πιο χρήσιμες.

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής καμπάνιας του «EasyGov» (www.easygov.gr) που πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ το 2009, σχετικά με την χρήση των ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών, οι χρήστες ερωτήθηκαν σχετικά με τη χρησιμότητα των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ως κυριότερα πλεονεκτήματα θεωρούνται από τους πολίτες η ανεξαρτησία από τις ώρες λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών (83,7% των απαντήσεων) και η εξοικονόμηση κόστους και χρόνου (82,1%).

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σύγχυση προκαλούν οι έρευνες για τα κινητά

Οι έρευνες για την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών στον εγκέφαλό μας συνεχίζονται προκαλώντας μεγαλύτερη σύγχυση. Έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες υποστηρίζει ότι τα κινητά μπορεί να μας προστατεύουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και να βελτιώνουν τη μνήμη μας. Μια άλλη έρευνα όμως υποστήριζε πριν από λίγο καιρό ότι τα κινητά μπορεί να επισπεύδουν την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ.

Ερευνητές από το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας .........


του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα των ΗΠΑ κάνοντας πειράματα σε ποντίκια κατέληξαν σε ένα από τα πιο απρόσμενα επιστημονικά συμπεράσματα: πως τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν τα κινητά θα πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω ως ενισχυτές μνήμης και θεραπεία για το Αλτσχάιμερ. Τα ποντίκια δέχονταν τέτοιου είδους ηλεκτρομαγνητικά κύματα μία ώρα το πρωί και μία ώρα το απόγευμα καθημερινά επί 8 μήνες- η ακτινοβολία δηλαδή στην οποία υποβάλλεται ένας συχνός χρήστης κινητού. Τα μισά από τα ποντίκια είχαν προγραμματιστεί γενετικά να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ. Σε αυτά όμως εξαφανίστηκαν οι αμυλοειδείς πλάκες, τα αποθέματα πρωτεϊνών στον εγκέφαλο τα οποία πιστεύεται ότι αποτελούν αιτία της άνοιας. Στα πιο νεαρά ποντίκια, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα εμπόδισαν τη δημιουργία των αμυλοειδών πλακών. Όπως δήλωσε η επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών για το Αλτσχάιμερ Ρεμπέκα Γουντ «η έρευνα έγινε σε ποντίκια κι έτσι δεν γνωρίζουμε εάν οι επιπτώσεις σε ανθρώπους θα είναι παρόμοιες. Χρειάζονται πάρα πολλά πειράματα ακόμα για να εξακριβώσουμε εάν υπάρχουν θετικές επιπτώσεις από τη μακρόχρονη έκθεση σε ακτινοβολία. Δεν συνιστούμε να περνά κάποιος 24 ώρες με το κινητό στο αυτί- δεν ξέρουμε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και οι λογαριασμοί θα είναι τεράστιοι».

Στη Σουηδία

Ιδιαίτερο προβληματισμό όμως προκαλεί αυτή η έρευνα εάν συγκριθεί με άλλη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Μάλμοε της Σουηδίας, επίσης σε ποντίκια. Οι Σουηδοί επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρήση των κινητών προκαλεί ζημιά στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μάθηση, τη μνήμη και την κίνηση. Ο καθηγητής Λιφ Σάλφορντ του Πανεπιστημίου του Λουντ έκανε πειράματα σε ποντίκια ηλικίας από 12 έως 26 εβδομάδων, ο εγκέφαλος των οποίων θεωρείται πως βρίσκεται στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης με εκείνο των εφήβων. Καθημερινά τα ποντίκια εκτίθονταν σε δίωρη ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα επί 50 ημέρες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνα που είχαν εκτεθεί σε μεσαία και υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας είχαν πάρα πολλά νεκρά εγκεφαλικά κύτταρα. Ο καθηγητής Σάλφορντ είχε δηλώσει πως «έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε πως όσα συμβαίνουν στον εγκέφαλο των ποντικιών συμβαίνουν και στον ανθρώπινο εγκέφαλο» και είχε προσθέσει ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ακτινοβολία να επισπεύδει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ σε κάποιους ανθρώπους που έχουν σχετική προδιάθεση».

Κόντρα και για τον καρκίνο στον εγκέφαλο

ΣΥΓΧΥΣΗ έχει προκληθεί και από άλλες δύο αντικρουόμενες έρευνες για τα κινητά. Δανοί επιστήμονες μελέτησαν τους ρυθμούς εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο σε άτομα από 20 έως 79 ετών από τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 οπότε και άρχισε η ευρεία χρήση των κινητών, αλλά βρήκαν ότι δεν έχει σημειωθεί καμία αύξηση στα κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου. Όμως τον Σεπτέμβριο, 43 επιφανείς επιστήμονες από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, υπέγραψαν έκθεση με τίτλο «κινητά τηλέφωνα και όγκοι στον εγκέφαλο: 15 λόγοι ανησυχίας».

Στο στόχαστρο

Στην έκθεση αυτή έβαλαν στο στόχαστρο τη μεγαλύτερη επιδημιολογική έρευνα που έχει γίνει σχετικά με το θέμα αυτό, την Ιnterphone, η οποία άρχισε το 2000 σε 13 χώρες ταυτόχρονα από ερευνητικό κέντρο που εντάσσεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Κανονικά θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2005, όμως μέχρι σήμερα έχουν δημοσιοποιηθεί μόνο 14 προκαταρκτικές έρευνες με τα τελικά πορίσματα να εκκρεμούν. Επικαλέστηκαν μάλιστα αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι για κάθε έτος χρήσης κινητού τηλεφώνου ο κίνδυνος εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο αυξάνεται κατά 8% και έπειτα από 10 χρόνια αυξάνεται στο 280%. Όμως για τους χρήστες που ήταν έφηβοι ή και μικρότεροι όταν άρχισαν να χρησιμοποιούν κινητό υπάρχει κίνδυνος της τάξης του 420%.



Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Στα 3,70 ευρώ τα τσιγάρα

Tριπλό ξαφνικό φορολογικό κτύπημα είχαμε αργά χθες το βράδυ από το υπουργείο Oικονομικών, με την επαναφορά του φόρου γονικής παροχής και μεγάλες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για ποτά και τσιγάρα. Mάλιστα, από την αναπροσαρμογή του φόρου σε ποτά και τσιγάρα το Δημόσιο προσδοκά επιπλέον έσοδα 1 δισ. ευρώ.

Aναλυτικά, χθες το βράδυ το υπουργείο ........

Oικονομικών κατέθεσε αιφνιδιαστικά στη Bουλή τροπολογίες σύμφωνα με τις οποίες:

Oσοι από σήμερα προχωρήσουν σε πράξεις γονικής παροχής θα καταβάλουν ως φόρο το 1/100 επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, εφόσον αυτή υπερβαίνει τις 95.000 ευρώ, που είναι το αφορολόγητο όριο. Aυτό είναι το ισχύον καθεστώς. Oμως στην τροπολογία προβλέπεται ότι θα γίνει και νέος προσδιορισμός φόρου αμέσως μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν με το σημερινό καθεστώς και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα τους έρθει... η λυπητερή του αυξημένου φόρου.

Oσον αφορά τα τσιγάρα, ο φόρος αυξάνεται από 57,5% στο 70% (αύξηση που προσεγγίζει το 23%) και θα ισχύσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Eτσι, τα τσιγάρα που σήμερα κοστίζουν 2 ευρώ το πακέτο θα πάνε στα 2,20 ευρώ και τα... ακριβά των 3.20 ευρώ θα φθάσουν τα 3,70 ευρώ το πακέτο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Kράτους, τα προσδοκώμενα έσοδα από την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα ανέρχονται στα 930 εκ. ευρώ για το 2010.

Σχετικά με τα ποτά, προβλέπεται άνοδος του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 20%. Tα επιπλέον έσοδα για τον προϋπολογισμό υπολογίζονται πως θα φθάσουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ. H αύξηση αναφέρεται ότι θα είναι, ενδεικτικά, στο ουίσκι ένα ευρώ το μπουκάλι.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για την πρώτη δόση των αυξήσεων για τα ποτά και τα τσιγάρα, καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Oικονομικών, θα ακολουθήσει και νέα αναπροσαρμογή εντός των προσεχών εβδομάδων. Tέλος, ανοικτό παραμένει το θέμα της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και των αντικειμενικών αξιών η οποία υπολογίζεται περίπου στο 30%.

Πηγή: Έθνος

Προεκπτώσεις με "βροχή" SMS

«Tα καταστήματα... σας εύχονται Kαλή Xρονιά και σας ενημερώνουν ότι μπορείτε να κάνετε προκράτηση ρούχων με τιμές εκπτώσεων από τις 4/01...».

Mε ανάλογα ενημερωτικά sms και e-mail μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων προσπαθούν να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό μία εβδομάδα πριν από την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων και με δεδομένη την άνευρη αγοραστική κίνηση των εορτών...

Oι προσφορές αγγίζουν και το 50%, ενώ ......

σε περιπτώσεις που ισχύει η προκράτηση, το ποσοστό των εκπτώσεων που θα ισχύσει από τις 15 του μήνα είναι μεγαλύτερο, δεν αποκλείεται να φτάσει και το 70%. Mε μία προκαταβολή της τάξεως του 10% ή και 20% ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να κατοχυρώσει το προϊόν της αρεσκείας του στην τιμή της τελικής έκπτωσης και να το παραλάβει την ερχόμενη Παρασκευή.

Kαι ενώ τα μεγάλα πολυκαταστήματα καλούν τους πελάτες τους σε προκρατήσεις ειδών έναντι μικρής προκαταβολής, τα οποία, όμως, θα παραλαμβάνουν μετά την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων στη μειωμένη τιμή, κάποιοι επιχειρηματίες έχουν αναρτήσει εντός των καταστημάτων τους πινακίδες για εκπτώσεις σε συγκεκριμένα είδη, ευελπιστώντας να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ενδιαφερομένους.

Στα μικρότερα καταστήματα οι εκπτώσεις γίνονται στο ταμείο, εφόσον ο πελάτης κατά την είσοδό του έχει ρωτήσει αν θα του γίνει η επιθυμητή έκπτωση. Kαι επειδή η... πενία τέχνας κατεργάζεται, δεν είναι λίγοι οι καταστηματάρχες που σκαρφίζονται μικρά τρικ για να μαγνητίσουν αρχικά το βλέμμα και στη συνέχεια το ενδιαφέρον του καταναλωτή.

Bγάζουν σε έκπτωση κάποιο προϊόν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στη μέρα ή προσφέρουν στα τρία προϊόντα το ένα δώρο...

Δεν είναι, βέβαια, και λίγοι εκείνοι οι έμποροι που κάνουν προκρατήσεις στο ποσοστό το οποίο ισχύει σήμερα και όχι σε αυτό των επίσημων εκπτώσεων. Oπως και οι περιπτώσεις εκείνων που στον πλέον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Aθήνας δίνουν διαφορετική έκπτωση από το ένα μαγαζί τους στο άλλο... Aυτό, ίσως, δικαιολογεί και τον λόγο για τον οποίο, παρά τις προσφορές, κάποια καταστήματα εξακολουθούν να παραμένουν άδεια.

Στα καταστήματα, βέβαια, όπου το ποσοστό της έκπτωσης ορίζεται ξεκάθαρα στη βιτρίνα, ο κόσμος σπεύδει και τα ράφια αδειάζουν.

Ατυπη επίσπευση

H άτυπη επίσπευση των εκπτώσεων φέτος μοιάζει επιβεβλημένη, καθώς η πτώση του τζίρου στην εκπνοή του 2009, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, ξεπέρασε το 30% και δεν αφήνει κανένα περιθώριο αναμονής.

H επίσημη έναρξη της περιόδου των εκπτώσεων βάσει νόμου ορίζεται στα μέσα Iανουαρίου, από τις 15 και μετά, ενώ επιτρέπονται τα δεκαήμερα προσφορών κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις και λόγω της κακής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, οι έλεγχοι δείχνουν να είναι χαλαρότεροι, έτσι ώστε να επιτρέπεται -έστω και ατύπως- η επίσπευση των εκπτώσεων.

Πηγή: Εθνος

Μαχαίρι στις παχυλές αμοιβές

Η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε γενναίες περικοπές στις προκλητικά παχυλές αμοιβές που απολαμβάνουν κάποιοι τόσο στην ΕΡΤ, όσο και ευρύτερα στο Δημόσιο, δεσμεύτηκε ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Ηδη όλες οι νέες διοικήσεις που έχει εγκαταστήσει η κυβέρνηση έχουν τοποθετηθεί με μειώσεις μισθών, υπογράμμισε, ενώ τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα υπογραφούν αντίστοιχες εγκύκλιοι. Τέτοιες προκλήσεις θα τελειώσουν, υπογράμμισε.

Η ψήφιση ρύθμισης στη Βουλή το βράδυ της ........

Πέμπτης, με την οποία ορίζεται ότι για όσους μεταβιβάζουν ακίνητα από σήμερα και μέχρι να ψηφιστεί ο νέος νόμος, θα ισχύσει το νέο καθεστώς, αλλά και η άμεση επιβολή της αύξησης της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης του Γ.Παπακωνσταντίνου με τους δημοσιογράφους της εκπομπής Κοινωνία Ωρα MEGA την Παρασκευή.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου επανέλαβε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση στο φόρο καυσίμων, αλλά και αύξησης του ορίου ηλίκίας για συνταξιοτηση στα 67 χρόνια ή απώλειας του 14ου μισθού, ενώ παραδέχθηκε ότι εξετάζεται η ενίσχυση του Ασφαλιστικού μέσω επιβολής σχετικού φόρου, αλλά και ένα νέο πλαίσιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Παραδέχθηκε επίσης ότι δεν υπάρχει τελική απόφαση για το αν θα αναγράφονται οι τραπεζικές καταθέσεις στις φορολογικές δηλώσεις.

Κέρδος από κάθε απόδειξη

Σχετικά με την χρήση και αξιοποίηση των αποδείξεων από τους φορολογούμενους, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι αφενός θα οδηγούν στην κάλυψη μέρους του αφορολόγητου ορίου, αλλά θα υπάρχουν και άλλες ωφέλειες ώστε κάθε απόδειξη τελικά να είναι χρήσιμη και σημείωσε ότι είναι θετικό ότι ήδη πριν την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου, υπάρχει στην Ελλάδα «κίνημα αποδείξεων».

Επανέλαβε ότι θα μετράνε όλες οι αποδείξεις εκτός από τις πληρωμές ΔΕΚΟ και μεγάλων αγορών που αποτελούν ούτως ή άλλως τεκμήριο, όπως είναι τα Ι.Χ. κτλ.

Με αυτές τις αποδείξεις που θα έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος θα συνδέεται ένα μέρος του αφορολόγητου ορίου που δικαιούται. Οσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημά του, τόσο θα αυξάνεται και η απαίτηση του Δημοσίου να προσκομίζει ο φορολογούμενος αποδείξεις, για να εξασφαλίζει μεγαλύτερο ποσοστό του αφορολόγητου ορίου που του αναλογεί.

Θα υπάρχει κέρδος για τον φορολογούμενο από όλες τις αποδείξεις που συγκεντρώνει, ασχέτως αν το συνολικό ποσό τους έχει ξεπεράσει το αντίστοιχο ποσοστό του αφορολόγητου που καλείται να καλύψει. Οι λεπτομέρειες για τις ωφέλειες αυτές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της διαβούλευσης.

Η μέθοδος συγκέντρωσης των σχετικών στοιχείων θα γίνει με έναν πολύ απλό και πρακτικό τρόπο που θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα και θα περιλαμβάνει την καταγραφή στοιχείων σε σχετικό έντυπο ή έγγραφο. Εκτίμησε μάλιστα ότι οι περισσότεροι πολίτες θα επιλέξουν τις μεγαλύτερες σε αξία αποδείξεις, ενώ για τα μικρά εισοδήματα ούτως ή άλλως θα χρειαστεί ένα μικρό μόνο ποσοστό των αποδείξεων που θα έχουν συγκεντρώσει.

Προεκκαθάριση και ηλεκτρονική υποβολή από το 2011

Εξάλλου, ο κ.Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι το 2010 είναι η τελευταία χρονιά στην οποία το Δημόσιο στέλνει 5 εκατ. έντυπα στους φορολογούμενους, περιμένοντας να τα συμπληρώσουν.

Στο άμεσο μέλλον για αυτούς που το Δημόσιο γνωρίζει ούτως ή άλλως περίπου το εισόδημά τους, όπως είναι οι μισθωτοί, θα γίνεται προεκκαθάριση και στη συνέχεια για την επιβεβαίωση ή τυχόν αλλαγές θα γίνεται ηλεκτρονικά η υποβολή της σχετικής δήλωσης.

Για τους πολίτες που δεν έχουν την απαραίτηση σχέση με το διαδίκτυο, τα ΚΕΠ που βρίσκονται πλέον σε όλη τη χώρα και οι φοροτεχνικοί θα εξασφαλίσουν την εξυπηρέτησή τους.

Το ίδιο καθεστώς θα ισχύει και για τις επιχειρήσεις και όπως τόνισε ο υπουργός θα υπάρχει ευθύνη και των φοροτεχνικών για το περιεχόμενο και την αλήθεια όσων συντάσσουν.

Φρένο σε όσους «τρέχουν να προλάβουν»

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι πολλοί πολίτες ενόψει της αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος έσπευσε να κάνει μεταβιβάσεις, ειδικά σε περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες, όπως π.χ. το Ψυχικό, η Εκάλη ή η Κηφισιά. Ετσι αποφασίστηκε ότι όσοι σπεύδουν σήμερα να πράξουν κάτι τέτοιο, θα πληρώνουν το σημερινό 1%, αλλά η τελική εκκαθάριση του φόρου του θα γίνει με το νέο σύστημα.

Τόνισε πάντως ότι σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα θα είναι πιο προοδευτικό. Θα έχουν ανεβεί τα αφορολόγητα όρια και έτσι θα πληρώσουν περισσότερο μόνο αυτοί που έχουν πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία και κληρονομιά. Θα είναι πιο ευνοϊκό για όσους έχουν μικρή ιδιοκτησία και λιγότερο για όσους έχουν μεγάλη, υπογράμμισε ο υπουργός.

Οι αυξήσεις στα τσιγάρα και τα ποτά

Για την αύξηση κατά 20% στη φορολογία των προϊόντων καπνού και αλκοόλ, ο κ.Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι οι αυξήσεις στα τσιγάρα είναι:

* τα πακέτα των 2 ευρώ θα πάνε στα 2,19 ευρώ με αύξηση 9%
* τα πακέτα των 3,2 ευρώ θα πάνε στα 3,61 ευρώ με αύξηση 13%

Αντίστοιχα για τα αλκοολούχα οι αυξήσεις είναι:

* σε μία φιάλη αλκοόλ (ουίσκι), 90 ως 95 λεπτά
* σε μία φιάλη ούζο, τσίπουρο κτλ, κάτω από 50 λεπτά
* σε μία φιάλη μπύρας η αύξηση είναι οριακή
* στα κρασιά δεν υπάρχει αύξηση

Η ταχεία ψήφισή της σχετικής ρύθμισης σημείωσε ότι έγινε για να μην υπάρξουν απώλειες προβλεπόμενων εσόδων για τον τρέχοντα προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ετοιμάζει να στείλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες.

Διπλασιάστηκαν οι δαπάνες σε έξι χρόνια

Σύμφωνα με τον κ.Παπακωνσταντίνου, σε σχέση με το 2003, το 2009 οι δαπάνες του Δημοσίου είχαν διογκωθεί υπέρμετρα:

* μισθοί και συντάξεις περίπου 80%
* κοινωνική ασφάλιση και προστασία πάνω από 100%
* λειτουργικές δαπάνες περίπου 80%

Σημείωσε ενδεικτικά ότι μόνο πέρυσι καταγράφηκαν 14.000 συνταξιοδοτήσεις και 29.000 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο, ενώ υπάρχουν και πολλοί ακόμη συμβασιούχοι, stagiers κτλ.

Πηγή: Έθνος

Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα

«Ανοίγει» ο φάκελος των κλειστών επαγγελμάτων ύστερα και από τις νέες πιέσεις των κοινοτικών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί διαβούλευση ώστε το οικονομικό επιτελείο να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιουνίου να θεσμοθετήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Πρόθεση που αναμένεται να προκαλέσει .......

έντονες αντιδράσεις από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, ταξιτζήδες, βυτιοφορείς κ.α., καθώς οι κλάδοι τους θα βρεθούν στο επίκεντρο της διαβούλευσης προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά.

Άλλωστε και την Πέμπτη τα στελέχη της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ζήτησαν από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη κατά την διάρκεια της τρίωρης συνάντησης τους άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.

Υπογράμμισαν πως σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας δεν υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός.

Η συζήτηση με την υπουργό επικεντρώθηκε σε τέσσερις άξονες. Η κ. Κατσέλη τους ενημέρωσε για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στα μέτωπα των δημόσιων επενδύσεων, της ενθάρρυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων, την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και την ενίσχυση της τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομίας, οι κοινοτικοί ανησυχούν για το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο οποίο αντικατοπτρίζεται το τεράστιο έλλειμμα ανταγωνισμού της οικονομίας.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν και της ΕΚΤ ζήτησαν να αναπτυχθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στους τέσσερις παραπάνω άξονες με σαφή χρονοδιαγράμματα και ποσοτικούς στόχους.

Τέλος στο υπ. Οικονομίας εκτιμούν ότι η πιστωτική επέκταση θα εμφανίσει φέτος ρυθμούς αύξησης άνω του 10%.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η υπουργός Οικονομίας δήλωσε: «Το νέο ΠΣΑ είναι ένα συνεκτικό σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, αναθέρμανσης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα διαρθρωτικά μέτρα και τις μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν ώστε εντός μιας τριετίας να έχει βγει η χώρα μας από την κρίση και να έχουν γίνει ορατά τα αποτελέσματα σε κάθε πολίτη»

Πηγή: Ημερησία

Διορισμοί εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Στο διορισμό 78 εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους κλάδους ΠΕ12.01, ΠΕ12.06, ΠΕ14.04, ΠΕ17.01, ΠΕ17.04, ΠΕ18.02 και ΠΕ18.12 προχωρά το υπουργείο Παιδείας.

Οι διοριζόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες διορίζονται για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας από 11 Ιανουαρίου 2010 έως και 13 Ιανουαρίου 2010 και θα τοποθετηθούν προσωρινά με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής που διορίστηκαν, μέχρι λήξεως του έτους για το οποίο διορίζονται.



Κλήρωση Τζόκερ 7 Ιανουαρίου 2010: Αποτελέσματα και διαλογή

ΤΖΑΚ ΠΟΤ είχαμε στην χθεσινή κλήρωση του Τζόκερ.
Έτσι το ποσό που θα μοιραζόταν σε αυτή την κλήρωση μεταφέρεται στην επόμενη.

Οι τυχεροί αριθμοί του ΤΖΟΚΕΡ: ..........

6, 23, 31, 32, 39 ΤΖΟΚΕΡ: 14

Τα κέρδη:

ΚΑΝΕΝΑΣ τυχερός με 5+1 επιτυχίες => ΤΖΑΚ-ΠΟΤ

Ενας τυχερός με 5 επιτυχίες κερδίζει 206.066,59 Ευρώ

42 τυχεροί με 4+1 επιτυχίες κερδίζουν 2.500,00 ευρώ

760 τυχεροί με 4 επιτυχίες κερδίζουν 50,00 ευρώ

1.662 τυχεροί με 3+1 επιτυχίες κερδίζουν από 50,00 ευρώ.

30.308 τυχεροί με 3 επιτυχίες κερδίζουν από 2,00 ευρώ

18.566 τυχεροί με 2+1 επιτυχίες κερδίζουν από 2,00 ευρώ.

83.375 τυχεροί με 1+1 επιτυχίες κερδίζουν από 1,50 ευρώ

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 8ης Ιανουαρίου 2010

Ele8.jpg (660 KB) 8arr08.jpg (268 KB) Foni08.jpg (263 KB) logos7.jpg (560 KB)