Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Σχόλιο του Καλλίνικου Κυριακόπουλου για τα οικονομικά των Δήμων

Δεν θα σταθώ σε κάποιον συγκεκριμένο λογαριασμό της απογραφής όπου αποτυπώνει μια ψυχρή εικόνα αριθμών αλλά θα ήθελα να να κάνω μια γενική τοποθέτηση επι του θέματος για αυτά τα υπέρογκα ποσά που κληρονόμησε ο νεοσύστατος Δήμος Τριφυλίας.

Οι Τέως Δήμαρχοι των καποδιστριακών δήμων του Δήμου Τριφυλίας οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις διότι δεν διαχειρίζονταν τα προσωπικά τους χρήματα όπου έβγαλαν από την επαγγελματική του ιδιότητα αλλά διαχειρίζονταν τα χρήματα των συμπολιτών τους και όπως φάνηκε σε κάποιες περιπτώσεις με λάθος πολιτική φορτώνοντας τους δήμους με αρκετές χιλιάδες ευρώ σε μελέτες σε πολιτιστικές εκδηλώσεις πολλών χιλιάδων ευρώ κ.α

Ηταν υποχρέωσή τους κάποιοι να ζητήσουν συγνώμη στους ..........

συμπολίτες τους για τις λάθος πολιτικές που εφάρμοσαν χρεώνοντας τους δήμους με υπέρογκα ποσά.

"Επιχείρηση σκούπα" στο παλιό Γηροκομείο Γαργαλιάνων.

Επιχείρηση Σκούπα έγινε από αστυνομικούς σήμερα στο γηροκομείο των Γαργαλιάνων όπου οι Διάφοροι Αλλοδαποί που είχαν βρει εκεί καταφύγειο αναγκάστηκαν από τους αστυνομικούς να αποχωρήσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που κατάφερε να εξασφαλίσει το Φιλιατρά News ο χώρος του παλιού Γηροκομείου στους Γαργαλιάνους εκκενώθηκε και την Δευτέρα σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες θα σφραγιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η ενέργεια είναι .........

αποτέλεσμα της σύσκεψης που είχε ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας με τις εισαγγελικές αρχές για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τους παράνομους αλλοδαπούς.

Επιχείρηση Σκούπα έγινε χθες και στα Φιλιατρά αλλά και σε άλλες περιοχές του Δήμου Τριφυλίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες αύριο.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ



Μπλόκα για συλλήψεις παράνομης επιστροφής ΦΠΑ

- Στο ερώτημα εάν στους παραβάτες υπάρχουν και συνεταιριστικές οργανώσεις, ο κ. Κολετζάκης δεν απάντησε…

Μπλόκα για να συλληφθούν άτομα που εμπλέκονται στο θέμα της παράνομης επιστροφής ΦΠΑ αγροτών έχει στήσει το ΣΔΟΕ, όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου, την οποία έδωσε στην Καλαμάτα, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Πελοποννήσου του Σώματος Νίκος Κολετζάκης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε εντοπίσει ορισμένους που δραστηριοποιούνται και έχουμε στήσει τα μπλόκα εκεί που πρέπει, ώστε να συλληφθούν. Έχουμε και ονόματα και διευθύνσεις» σημείωσε ο κ. Κολετζάκης. Ερωτηθείς, εάν τα μπλόκα αφορούν και στη Μεσσηνία, απάντησε: «Ας μη στοχοποιούμε περιοχές, το φαινόμενο είναι πανελλαδικό».


Και άλλα πολλά θέματα στο Θάρρος της Μεσσηνίας. ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ



Ο πολιτικός κόσμος σε εφεδρεία;

Άρθρο του Επικ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Θεόδωρου Α. Κουτρούκη στο Φιλιατρά News

Vae Victis(*): Ο πολιτικός κόσμος σε εργασιακή εφεδρεία;

Η παράδοση των ευθυνών διακυβέρνησης σε εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα αποκάλυψε το δραματικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Αφού κατασπατάλησε τους κοινοτικούς πόρους και διόγκωσε το δημόσιο χρέος σε αστρονομικά επίπεδα για να αποκομίσει εκλογικά και πολιτικά οφέλη, η εγχώρια πολιτική τάξη αδυνατεί να αναλάβει τις ευθύνες της και επιχειρεί με την παράδοση της εξουσίας στην Τρόικα και τους συνεργάτες της «να δοξαστεί κρυπτόμενη».

Το πανθομολογούμενο έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας ...........

είναι πολυπλόκαμο. Ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού υπολείπεται ικανοτήτων διοίκησης και ηγεσίας, δε διαθέτει επαρκές ανθρώπινο κεφάλαιο (εκπαίδευση και εμπειρία, δεν έχει διακριθεί στον επαγγελματικό ή κοινωνικό στίβο, δε διαθέτει τις επιθυμητές ικανότητες ενός πολιτικού όπως είναι η πειθώ, η δράση, η σύνεση, η πρωτοβουλία, η τόλμη, η αποφασιστικότητα κ.α.

Επιπλέον, ορατές είναι οι ευρύτατες εκπτώσεις σε θέματα αξιών καθώς αιωρούνται «αποχρώσες ενδείξεις» διαφθοράς, ανευθυνότητας, αδικαιολόγητου πλουτισμού, ανεντιμότητας, αδικίας, διαπλοκής, αναξιοπιστίας και μακιαβελισμού.
Η τροχιά της πολιτικής σταδιοδρομίας για την πλειονότητα των κομματοτραφών στελεχών είναι περίπου ταυτόσημη, ανεξαρτήτως ιδεολογικών καταβολών: αναρριχώνται χάρη στην κολακεία του αρχηγού ή των ψηφοφόρων, προασπίζουν πάση θυσία τα προνόμια τους (επανεκλογή, δημοσιότητα, ασυλία, αδικαιολόγητος πλουτισμός), αναμασούν μηχανιστικά τετριμμένα ιδεολογικά στερεότυπα, αποκτούν συνείδηση επαγγελματικής ταυτότητας, τυποποιημένο λόγο, δεσμούς συντεχνιακής σύμπνοιας και αλληλεγγύης.

Οι εξουσιολάγνοι πολιτικοί είναι, συνήθως, ανεπάγγελτοι ή δίχως επαγγελματικές διακρίσεις, στρατεύονται στην υπηρέτηση βραχυπρόθεσμων συμφερόντων εν μέσω αστείρευτης δημαγωγίας και διγλωσσίας, διεκπεραιώνουν ασμένως όσα -άδικα ή μη- αιτήματα ψηφοφόρων μπορούν και μελετούν ως «οδηγό προς ναυτιλλόμενους» τις δημοσκοπήσεις που τους προσανατολίζουν σε σπασμωδικές ενέργειες και ανούσιους λόγους, κινήσεις που ενδέχεται να εντυπωσιάσουν την κοινή γνώμη.
Η διαρκής επικέντρωση στα εφήμερα και τα μικροσυμφέροντα διαιωνίζει ένα κονκλάβιο πολιτικών - σχεδόν συνώνυμο με την ακυβερνησία - που περιφρονεί τα στρατηγικά συμφέροντα των πολιτών και υποσκάπτει το μέλλον της χώρας για να διασώσει τα κεκτημένα του.

Η θνησιγενής κυβερνητική συγκόλληση φθαρμένων και αποτυχημένων πολιτικάντηδων που τους ενώνει η θεσιθηρική επιδίωξη οδηγεί σε μια εμβαλωματική συναίνεση που σχεδιάζεται καιροσκοπικά δίχως σχέδιο και όραμα. Η συνομοταξία των πολιτικών έχει χρεοκοπήσει και κανένα Μνημόνιο δεν μπορεί πλέον να τη σώσει. Εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού δεν μπορούν να ηγηθούν του εγχειρήματος της εθνικής ανόρθωσης. Μήπως είναι ώρα για να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία ορισμένοι πολιτικοί ταγοί;

(*)Ουαί τοις ηττημένοις

Ανησυχία για το μέλλον του Συλλόγου Φιλοπροόδων

Για το μέλλον του δραστήριου Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών συζήτησαν τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου με μέλη και φίλους του Συλλόγου, προχθές το βράδυ στο «Βορρέειο» Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών.

Στη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε η αγωνία και η ανησυχία για το μέλλον του Συλλόγου αφού η οικονομική κρίση και λαίλαπα, στο πέρασμά της, απειλεί ακόμη και την ίδια την ύπαρξη και λειτουργία του Συλλόγου, αλλά και η βούληση των ανθρώπων και φίλων του Συλλόγου να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την στήριξη και την ενίσχυσή του ώστε αυτός να συνεχίσει να προσφέρει το πολύτιμο και αξιοζήλευτο έργο του, κυρίως, στη μουσική παιδεία της νεολαίας των Φιλιατρών.

Όπως είναι γνωστό ο Σύλλογος Φιλοπροόδων .........

δραστηριοποιείται στα Φιλιατρά τα τελευταία 85 χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων η πολιτιστική του προσφορά είναι αξιοζήλευτη. Μια προσφορά που ακόμη και Σύλλογοι μεγάλων πόλεων με περισσότερες δυνατότητες, ιδιαίτερα οικονομικές, δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν και αυτό οφείλεται στην αγάπη, το μεράκι και τη διάθεση για προσφορά των ανθρώπων του. Στις μέρες μας, ο Σύλλογος συντηρεί αποκλειστικά το πάρκο της Βλαχέρνας, φροντίζει την εκκλησία της Βλαχέρνας, που είναι χαρακτηρισμένο Βυζαντινό μνημείο, έχει το μοναδικό Σχολείο Παραδοσιακών Χορών στην πόλη των Φιλιατρών, συντηρεί δικό του Πνευματικό Κέντρο και πραγματοποιεί αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το μεγαλύτερο επίτευγμά του είναι η συντήρηση και διατήρηση και λειτουργία της Φιλαρμονικής από το 1926 μέχρι σήμερα, προσφέροντας όχι μόνο λαμπρότητα στις εκδηλώσεις αλλά κυρίως μουσική παιδεία στα παιδιά, με προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης. Στα Φιλιατρά, εκτός από τα αθλητικά τμήματα της Εράνης, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων είναι ο μοναδικός φορέας που δίνει δημιουργική διέξοδο για ομαδικές δραστηριότητες στα παιδιά και τους νέους της περιοχής. Στο ξεκίνημα της συζήτησης η πρόεδρος Βιβή Παντελάκη καλωσόρισε όσους άφησαν τις δουλειές τους για να βρεθούν στο Βορρέειο. Όλοι τους ήταν ευαισθητοποιημένοι με το θέμα του Συλλόγου γνωρίζοντας την τεράστια προσφορά του στη Φιλιατρινή κοινωνία αλλά και λόγω της προσωπικής τους σχέσης μαζί του είτε σαν μέλη της Φιλαρμονικής στα νεανικά τους χρόνια είτε σαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αργότερα είτε σαν γονείς που δέχονται τις υπηρεσίες του στα παιδιά τους σήμερα.

Η πρόεδρος αναφέρθηκε στις οικονομικές ανάγκες του Συλλόγου καθώς και στις πηγές χρηματοδότησης. Τόσο αυτή όσο και ο αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Παγάνης τόνισαν τη μείωση των εσόδων που προέρχονται από δωρεές, δίδακτρα και εκδηλώσεις. Έσοδα που υπήρχαν παλαιότερα από το Δήμο είτε με τη μορφή επιχορήγησης είτε με τη μορφή αμοιβών λόγω υπηρεσιών που προσέφερε ο Σύλλογος στο Δήμο, δεν είναι δυνατόν πλέον να υπάρχουν λόγω νομικών κωλυμάτων. Επιπλέον, η κρίση μπορεί να τον οδηγήσει σε εσωστρέφεια και άρνηση των ανθρώπων να ασχοληθούν με τη διαχείρισή του. Έτσι λοιπόν η συνέχιση της λειτουργίας του Συλλόγου είναι αμφίβολη με τη μορφή που υπάρχει σήμερα και είναι αναγκαίο να αναζητηθούν διαφορετικοί τρόποι χρηματοδότησης.

«Ο Σύλλογος είναι μια βαριά κληρονομιά για τους Φιλιατρινούς και είναι ευθύνη όλων μας να τον διατηρήσουμε» τόνισαν με έμφαση. Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας περιέγραψε με τα μελανότερα λόγια την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας που έχει αντίκτυπο σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Τόνισε ότι η στήριξη του Συλλόγου από τον Δήμο είναι αδύνατη, όχι μόνο εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά κι επειδή υπάρχουν νομικά κωλύματα. «Μοναδική λύση είναι όσοι πονάμε τον πολιτισμό του τόπου μας να τον στηρίξουμε με τις δικές μας δυνάμεις» κατέληξε. Ο πρώην δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας σχολίασε ότι θα έπρεπε να παραβρίσκονται περισσότεροι στην συνάντηση γιατί η παρουσία του συλλόγου και η προσφορά του στην πόλη είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Ωστόσο η στήριξή του από πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν δεν μπορεί να είναι η μοναδική ούτε μόνιμη. Πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις.

Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος σημείωσε πως δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης του Συλλόγου από το Δήμο και για λόγους οικονομικούς και νομικούς εκτός και αν ο Σύλλογος εγκαταλείψει την ιδέα της αυτονομίας της Φιλαρμονικής και θελήσει να την εντάξει σε κάποιο δημοτικό σχήμα.
Ο αντιδήμαρχος Φιλιατρών Τάσος Πούλος υποστήριξε την αυτονομία της Φιλαρμονικής μέσα από το Σύλλογο αλλά προκειμένου να μην υπάρξει αδιέξοδο και να συνεχιστεί η λειτουργία του Συλλόγου και της Φιλαρμονική τόνισε ότι ίσως πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να ενταχθεί στο δήμο. Την άποψή του, ότι αν βρεθούν κάποιοι να στηρίξουν οικονομικά το Σύλλογο αυτό θα αποτελέσει σύντομη λύση χωρίς σημαντικό αποτέλεσμα και ότι η λύση που προτάθηκε, δηλαδή να εξεταστεί η ένταξη της Φιλαρμονικής στις λειτουργίες του Δήμου είναι βιώσιμη κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Αθανασόπουλος.
Την ίδια άποψη συμμερίστηκε και η Δήμητρα Αλευρά, μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιατρών.

Του Ηλία Γιαννόπουλου,- "Θάρρος"

Πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Τριφυλίας

Το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Τριφυλίας λαμβάνοντας υπόψη

1.Την οικονομική κρίση και την παρατεταμένη οικονομική ύφεση που επηρεάζει όλα τα επαγγέλματα και τους εργαζόμενους της περιοχής μας και
2.την αδυναμία πολλών εργαζομένων, ανέργων και οικονομικά αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις

Σας καλεί σε κοινή σύσκεψη την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα του εργατικού κέντρου Τριφυλίας για να αποφασίσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας, τις αντιδράσεις μας, ώστε να αποτρέψουμε τη ΔΕΗ να διακόπτει το ηλεκτρικό ρεύμα σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν.

Όλοι μαζί να πούμε: “ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ”
Όχι στα χαράτσια που μας οδηγούν σε εξαθλίωση και καταστροφή.

Ο Πρόεδρος
Βλαχούλης Κων/νος

Ο Γραμματέας
Πρασσόπουλος Γεώργιος


ΕΑΣ Μεσσηνίας: Συζήτηση εργαζομένων για οικονομικά και το μέλλον της

Για το πώς θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΑΣ Μεσσηνίας συζήτησαν χθες το απόγευμα, σε συνάντηση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, οι εργαζόμενοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Βασίλη Κοζομπόλη και μέλη της Διοίκησης.
Αφορμή για τη συνάντηση, που προκάλεσε ο Σύνδεσμος Εργαζομένων της ΕΑΣ, αποτέλεσαν τα οικονομικά προβλήματα της οργάνωσης και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν τρεις μήνες, ενώ τους οφείλεται και το επίδομα αδείας.

«Προσπαθούμε να βρούμε τους καλύτερους .........

τρόπους, για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, που είναι πραγματικά σε δύσκολο σημείο» μας είπε ο πρόεδρος των Εργαζομένων Ηλίας Μπελεχρής. «Έχουμε καλέσει τη Διοίκηση και τους συμβούλους να ακούσουν τους προβληματισμούς μας και, από την πλευρά τους, να καταβάλλουν και αυτοί προσπάθεια, ώστε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Έχουμε βάλει σε προτεραιότητα τις υποχρεώσεις της Ένωσης προς προμηθευτές και αγρότες, οπότε υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή μας τρεις μήνες. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι στείρες αντιπαραθέσεις δεν έχουν νόημα. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις. Νομίζω ότι τα πράγματα είναι αντιμετωπίσιμα. Η ΕΑΣ έχει να κάνει με βασικά προϊόντα διατροφής. Ανήκουμε στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος, όπως λένε, εάν στηριχθεί, μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Αν αυτός πάει καλά, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Από την πλευρά της Διοίκησης, ο κ. Κοζομπόλης, μετά τη συνάντηση, δήλωσε στο «Θ»: «Έγινε ειλικρινής διάλογος σε πολύ καλό κλίμα. Ακούστηκαν οι απόψεις των εργαζομένων, τοποθετήθηκαν οι διοικητικοί σύμβουλοι, κι εμείς ζητήσαμε από τους εργαζόμενους να μας κάνουν προτάσεις, αλλά τους θέσαμε και κάποια ζητήματα που έχουν σχέση με την καλύτερη οργάνωση της Ένωσης. Ήταν θετικό που έγινε αυτή η συνάντηση, γιατί δεν είχε στόχο την αντιπαράθεση, αλλά τον ουσιαστικό διάλογο για το πώς θα βελτιωθούν τα πράγματα οργανωτικά και οικονομικά».
Όσον αφορά στις πληρωμές: «Όλοι πρέπει να πληρωθούν. Και οι παραγωγοί, που μας φέρνουν το λάδι τους πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια - γι’ αυτό ήταν και οι πρώτοι που πληρώθηκαν -, αλλά και οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκες και πρέπει να ανταπεξέλθουν, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία. Περιμένουμε κάποιες εισπράξεις, ώστε να πάρουν και οι εργαζόμενοι, όπως πρέπει, αυτό που τους αναλογεί».

Της Μαρίας Νίκα - Θάρρος

Η Καλαμάτα πρωτεύουσα πόλη της Περιφέρειας. Έγκριση αναπτυξιακών έργων για την πόλη ανακοίνωσε ο Π. Τατούλης

Απόλυτα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Καλαμάτας εμφανίστηκαν μετά το πέρας της τόσο ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Παναγιώτης Νίκας όσο και ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Ο μεν πρώτος για τον αριθμό των έργων που πρόκειται να ενταχθούν στο συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ο δε δεύτερος γιατί διαπιστώθηκε κοινός βηματισμός των δύο πλευρών για την ανάπτυξη της περιοχής της Καλαμάτας αλλά και της ευρύτερης Μεσσηνίας, μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας.

Θέμα της συνάντησης, στην οποία παραβρέθηκαν ........

επίσης η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, αντιδήμαρχοι του Δήμου Καλαμάτας και υπηρεσιακοί παράγοντες τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου, τα έργα του ΕΣΠΑ και η ανάπτυξη της πόλης και του Δήμου Καλαμάτας.
«Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης και αλλοίμονο αν ήταν διαφορετικά, επιθυμεί να συνεργαστεί ειλικρινώς για να προωθήσουμε τα ζητήματα της Πελοποννήσου. Τον ίδιο λαό υπηρετούμε, ο καθένας από διαφορετική θέση και διακριτό ρόλο και συνεργαζόμενοι είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ο σκοπός της επίσκεψης συνδέεται με τις προοπτικές και την ανάπτυξη της πόλης, και για να συζητήσουμε θέματα που έχουν σχέση με το ΕΣΠΑ και το περιφερειακό πρόγραμμα. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με πολύ καλά νέα για το Δήμο Καλαμάτας αλλά και την περιφέρεια του νομού», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Παν. Νίκας.

Από την πλευρά του, ο κ. Τατούλης υποστήριξε: «Η Καλαμάτα δεν είναι οποιαδήποτε πόλη. Είναι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η πρωτεύουσα πόλις. Η θέση της, η φυσική της ομορφιά, η ιστορία της, το πολιτιστικό της υπόβαθρο, αλλά και οι άνθρωποί της, αποτελούν την πρωτεύουσα πόλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι η ανάπτυξη του Δήμου Καλαμάτας αποτελεί οδηγό και σημαντικό κόμβο για την αναπτυξιακή πολιτική της Περιφέρειάς μας. Είναι ο σημαντικότερος πυλώνας πάνω στον οποίο θα στηθεί η προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια ώστε να δημιουργήσει τη δική της τοπική οικονομία».

Αναφερόμενος στα έργα που συζητήθηκαν, σημείωσε ότι τα περισσότερα βρίσκονται σε στάδιο ωρίμανσης και μπορούν να μπουν στο ΕΣΠΑ.
Εξειδικεύοντας ο περιφερειάρχης τα υπό ένταξη έργα, τόνισε ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση και να βοηθούν στη δημιουργία στέρεων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των υποδομών του Δήμου Καλαμάτας.
Στο πνεύμα αυτό, ο κ. Τατούλης έκρινε ως απόλυτα ώριμο το έργο της μεταφοράς των νερών του Πηδήματος και του Αγίου Φλώρου στην Καλαμάτα, παρέμβαση από την οποία, όπως είπε, θα βοηθηθούν τα μέγιστα τόσο ο Δήμος Μεσσήνης όσο και ο Δήμος Δυτικής Μάνης. Στο πνεύμα της βελτίωσης των υποδομών εντάσσονται και οι εντάξεις των αιτημάτων για βελτίωση της ύδρευσης του ορεινού όγκου και της αντικατάστασης μέρους του δικτύου από το οποίο υδρεύεται η μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε, επίσης, ότι μέλημα θα είναι η ανάπτυξη του ορεινού όγκου με τη βελτίωση των υποδομών και τη δημιουργία μονοπατιών για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Έμφαση έδωσε, επίσης, στη δημιουργία υποδομών για τη βελτίωση του θαλάσσιου τουρισμού μέσω έργων υποδομών στα λιμάνια και στις μαρίνες της περιοχής, αλλά και ενός δικτύου για την αξιοποίηση των ιστορικών χώρων του νομού.
Ο κ. Τατούλης στάθηκε και στα έργα που πρέπει να γίνουν για τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη κατασκευής του κόμβου από το Ασπρόχωμα προς το αεροδρόμιο, αλλά και η εξασφάλιση 15 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία ενός σύγχρονου αεροδρομίου. Μάλιστα, σημείωσε ότι ήδη υπάρχει πρόταση από δύο αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους να ξεκινήσουν δρομολόγια με την Καλαμάτα, εκ των οποίων το ένα θα είναι με το Λονδίνο.

Τέλος, έδωσε έμφαση στα έργα πολιτισμού που πρέπει να γίνουν, όπως και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως τόνισε, ο διαγωνισμός για την οριστική λύση βρίσκεται λίγο πριν από τη δημοσίευσή του, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι χάρις στις προσπάθειες που έγιναν ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα μαζί με τον περιμετρικό θα αποτελούν πολύ σύντομα πραγματικότητα.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη - Θάρρος

Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα απο την κοινωφελή επιχείρηση ΦΑΡΙΣ

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011, στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, το Artefacts ensemble σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρία "Indigo-του κόσμου το γεφύρι", το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και με τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ, θα παρουσιάσουν το παραμύθι του Hans Christian Andersen “Το αηδόνι του Αυτοκράτορα”, σε μουσική Στάθη Γυφτάκη.

Το παραμύθι του Andersen αποτέλεσε μια ..........

αφορμή για τον Στάθη Γυφτάκη να συνθέσει μουσική για το σύνολο σύγχρονης μουσικής "Artefacts" με σκοπό μέσα από το παραμύθι να γνωρίσουν τα παιδιά τις ιδιαίτερες τεχνικές των οργάνων στη σύγχρονη μουσική με έναν ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.

Θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις:

Η απογευματινή στις 18:00 και η βραδινή στις 20:30.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ και μαθητικό/φοιτητικό: 6 ευρώ.

Συμμετέχουν:

Φωτεινή Μπάνου: αφηγήτρια
Βαγγέλης Σταθουλόπουλος: φλάουτο
Σπύρος Τζέκος: κλαρινέτα
Guiido De Flaviis : σαξόφωνα
Λαέρτης Κοκολάνης: βιολί
Μάριος Δαπέργολας: βιόλα
Δημήτρης Τραυλός: βιολοντσέλο
Νίκος Τσουκαλάς: κοντραμπάσο
Θοδωρής Βαζάκας: κρουστά

σκηνοθεσία:Λουίζος Ασλανίδης

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Περαστικά στον πατέρα του συνδιαχειριστή μας

Ως ομάδα διαχείρισης του Φιλιατρά News θα θέλαμε να ευχηθούμε περαστικά στον πατέρα του συνδιαχειριστή μας "X-treme" όπου από χθες το απόγευμα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας για να αντιμετωπιστεί ένα έκτακτο πρόβλημα στην υγεία του.

Γνωρίζουμε ότι ο κ. Γιάννης είναι ένας πολύ ........

δυνατός άνθρωπος και ότι η σύντομη (θέλουμε να πιστεύουμε) περιπέτεια της υγείας του θα τον βρει νικητή και θα επιστρέψει πολύ σύντομα κοντά μας.
Ηδη τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν στον πατέρα του είναι ενθαρυντικά όπως μας ενημέρωσε ο Φίλος μας και συνδιαχειριστής μας.
Εξ μέρους όλης της ομάδας διαχείρισης (Διαχειριστές και συντάκτες) του Φιλιατρά News ευχόμαστε περαστικά στον πατέρα του συνδιαχειριστή μας.
Αυτή ήταν και η αιτία που σήμερα το πρωί δεν είχαμε δημισιεύσεις στο blog μας.

McH , Karfi-Petalo , George , Χαράλαμπος , Gio

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ VS ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΛΑΘΗ ΔΕΗ, «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»

Επίθεση κατά των δημάρχων «Δεν πληρώνω» εξαπέλυσε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του προϋπολογισμού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «τοπικό συντεχνιασμό και συνδικαλισμό» στον οποίο έχουν προσχωρήσει κάποιοι δήμαρχοι, υπογραμμίζοντας με έμφαση:

«Δεν είναι αυτοί οι αιρετοί και εμείς υπεύθυνοι για ........

τα δύσκολα μέτρα. Αιρετοί είναι κατεξοχήν αυτοί που εκλέγονται στη Βουλή. Κανείς δεν πρέπει να κάνει τον καλό τσάμπα και εύκολα. Δεν υπάρχουν οι τσάμπα συμπαθείς και οι επί πληρωμή δυσάρεστοι. Είναι ψέμα. Αυτό το τραγικό ψέμα πρέπει να σταματήσει».

Παράλληλα, ζήτησε από τους δημάρχους να μην κάνουν τον αυτόκλητο διαμεσολαβητή ή υπερασπιστή αλλά όποια προβλήματα υπάρχουν στην περιοχή τους να λύνονται μέσω της διαδικασίας που έχει καθοριστεί με τη συνεργασία ΚΕΔΕ, ΔΕΗ και Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ευθύνες στους δήμους και για τα λάθη της ΔΕΗ

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών έριξε στους δήμους την ευθύνη για τα λάθος στοιχεία στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε σχέση με τα τετραγωνικά μέτρα και την τιμή ζώνης, τονίζοντας ότι θα διορθωθούν άμεσα τα λάθη με συνεργασία της ΚΕΔΕ, της ΔΕΗ και της Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Επιπλέον χαρακτήρισε το Ειδικό Τέλος «μικρό ασφάλιστρο κινδύνου» προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει αγορά γενικότερα και ειδικότερα αγορά ακινήτων, ώστε τα ακίνητα που έχει κάποιος στην ιδιοκτησία του να συνεχίσουν να έχουν αξία.

Αναφορικά με τις ελαφρύνσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος έδωσε το παράδειγμα μητέρας με 16 παιδιά (!) που του έστειλε e-mail, λέγοντας του ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα χρήματα για το Τέλος: «Έδωσα αμέσως εντολή όχι μόνο να μην πληρώσει το Τέλος η συγκεκριμένη οικογένεια αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα να είναι πάγια χορηγία της ΔΕΗ», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Aftodioikisi.gr

Συνάντηση εργασίας με εκπρόσωπους του ΥΠΕΚΑ υπο τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά

Σήμερα 18 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με εκπρόσωπους του ΥΠΕΚΑ τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κ. Ευθύμιο Χούσο και ειδικούς εμπειρογνώμονες αρμόδιων αρχών από χώρες της Ευρώπης στα πλαίσια του έργου EFFMIS.

Επειδή το σύστημα SAFER για την πρόληψη και αντιμετώπιση .........

δασικών πυρκαγιών έπρεπε όπως οι όροι και οι προϋποθέσεις το περιέγραφαν, να ενεργοποιηθεί από το 2009 από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το οποίο και δεν κατέστη δυνατό , σήμερα γίνεται προσπάθεια της λειτουργίας του συστήματος για άλλες χρήσεις σε υπηρεσίες όπως της Δ/νσης Γεωργίας (ψεκασμοί δακοκτονίας κ.λ.π), Δ.Τ.Υ , Δ/νσης Ανάπτυξης, που θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην εκτέλεση του έργου τους.


Σήμερα 18 Νοεμβρίου σε προγραμματισμένη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 12.00 στην αίθουσα «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΕΑΣ» η σύγκληση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π).
Έγινε απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2011 και ο σχεδιασμός – δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων από πλημμύρες, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις και παγετό εν όψει της χειμερινής περιόδου. Όσον αφορά για προβλήματα χιονόπτωσης τόσο στον Ταΰγετο όσο και στην Άνω Μεσσηνία ήδη η Περιφέρεια έχει προχωρήσει σε σύναψη σύμβασης με ιδιώτες – ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου, οι οποίοι υποχρεούνται καθ’ υπόδειξη και των αρμόδιων υπηρεσιών της Π.Ε. για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
Ακόμη αναφέρθηκε η ανάγκη αποθήκευση ποσότητας αλατιού σε κομβικά σημεία του νομού μας ώστε να είναι άμεση η εξυπηρέτηση των μηχανημάτων κατά την εκτέλεση του έργου τους.
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε στους αρμόδιους των Δήμων ότι προτού παραλάβουν οριστικά τις υδατοδεξαμενές να τις παραλάβουν προσωρινά προς διοικητική χρήση από τους αναδόχους οι οποίες είναι εγκατεστημένες στους δήμους τους και αυτές να είναι σε πληρότητα.

Δήλωση Παναγιωτόπουλου για την ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου

Μετά την πρόσκληση και το εισηγητικό σημείωμα που έλαβα από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, προκειμένου να παρευρεθώ στην 7η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα: «Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας και ο ρόλος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου-Ελπίδα για το μέλλον του τόπου μας», είμαι υποχρεωμένος εκ της θεσμικής μου θέσης ως Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, να δηλώσω τα εξής:

Θεωρώ τουλάχιστον ατυχή την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, να φέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θέμα «Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας και ο ρόλος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου-Ελπίδα για το μέλλον του τόπου μας», όταν γνωρίζει, ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχει και άλλο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και αυτό είναι το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καλαμάτας.
Αν ληφθεί δε υπόψη ότι -όπως αναφέρεται στο .........

εισηγητικό σημείωμα-το όλο θέμα αφορά νέο Μοντέλο Βιώσιμης και Αειφόρου Περιφερειακής Ανάπτυξης, τότε σας υπενθυμίζω ότι η βιολογική και ολοκληρωμένη γεωργία, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ο εκσυγχρονισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι από τους βασικούς ακρογωνιαίους λίθους της Αειφόρου ανάπτυξης και συμβαίνει να είναι επιστημονικοί τομείς που υπηρετούνται μόνο από το ΑΤΕΙ-Καλαμάτας σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Θέλω να πιστεύω ότι είναι μια ακόμα ατυχής έμπνευση του κ. Περιφερειάρχη και του επιτελείου του, στο οποίο δυστυχώς συμμετέχουν και Μεσσήνιοι.
Θα περιμένω να διορθωθεί αμέσως το θέμα αυτό της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου πριν την ειδική συνεδρίαση της Δευτέρας 21/11/2011 και να προστεθεί σε αυτή τη διαδικασία και το ισότιμο ΑΤΕΙ – Καλαμάτας. Εάν αυτό δεν γίνει η λέξη ¨ατυχής¨ θα παύει να είναι σύμπτωση και προφανώς θα είναι πρωτοβουλία, έτσι ώστε με την παραγκώνιση του ΑΤΕΙ-Καλαμάτας να υποβαθμιστεί για μια ακόμα φορά η Μεσσηνία, κάτι για το οποίο θα μας βρει απέναντι.

Σωτήρης Παναγιωτόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου
Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας

Επιστολή Αναγνώστη: Από την χούντα στην μεταπολίτευση ή αντίστροφα

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 38 χρόνια από την εξέγερση που έλαβε χώρα στο κτήριο του πολυτεχνείου στην Αθήνα το 1973 επί της οδού Πατησίων. Το ημερολόγιο έγραφε 17 Νοεμβρίου όταν η μεγάλη διαδήλωση φοιτητών αμαυρώθηκε με θύματα νεκρούς άοπλους πολίτες.

Ο αγώνας χιλιάδων πολιτών που μαζι με τους φοιτητές είχαν καταλάβει τον χώρο της σχολής βάφτηκε με αίμα από τις δυνάμεις καταστολής της τότε εξουσίας.
Οι φοιτητές ζητούσαν επίμονα να ανατραπεί η τότε κυβέρνηση του Γεώργιου Παπαδόπουλου και να «πέσει» το πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21-4-1967.Απαιτούσαν επίσης κάποια δικαιώματα τα οποία είχαν καταλυθεί από την κυβέρνηση ενώ μέχρι τότε και ακόμα και σήμερα θεωρούνται δεδομένα σε ένα δημοκρατικό κράτος.
Διεκδικούσαν ελευθερία για την ζωή τους, του λόγου, ........

της έκφρασης και όχι την λογοκρισία, παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη, ισότητα, ισονομία και άλλα κοινωνικά αγαθά.

Εν πάσει περιπτώσει η κατάληξη της εξέγερσης είναι γνωστή σ' όλους και την έχει καταγράψει η ιστορία.
Ίσως ορισμένοι κρίνουν τα γεγονότα από την δική τους οπτική γωνία,πάντως το πολυτεχνείο ακόμα και έτσι δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν,ούτε οι αγώνες που έδωσαν οι φοιτητές και ο απλός λαός.
Όπως και να έχει όμως θεωρείται δεδομένο ότι η εξέγερση που πραγματοποιήθηκε εκείνη την νύχτα στο πολυτεχνείο αποτέλεσε την αρχή του τέλους της δικτατορίας των συνταγματαρχών η οποία μετρούσε ήδη 6μιση χρόνια στην εξουσία.

Η δημοκρατία επανήλθε στην Ελλάδα και η εποχή της μεταπολίτευσης άρχισε από τον Ιούλιο του 1974. Μέχρι σήμερα η χώρα μας αριθμεί 38 χρόνια υγιούς κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με κατοχυρωμένο σύνταγμα και δικαιώματα για τους πολίτες. Ορισμένα όμως γεγονότα των τελευταίων χρόνων μας θυμίζουν έντονα την εποχή του 73΄ και επικαιροποιούν το πολυτεχνείο όσο ποτέ.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην χώρα μας υπενθυμίζουν ότι οι αγώνες των φοιτητών και των πολιτών για ελευθερίες και δικαιώματα τα οποία είχαν καταλυθεί το 1973 και σε όλη την διάρκεια την δικτατορίας,φαντάζουν καθημερινότητα για τον Έλληνα του 2011. Όπως την εποχή εκείνη έτσι και τώρα η κοινωνία έχει αγαναντήσει, ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους και διαδηλώνει για τα δικαιώματά του, οι σχολές τελούν υπό κατάληψη ενώ ορισμένα δικαιώματα καταλύονται στην πράξη. Η ισότητα και η δικαιοσύνη όσο και αν ηχούν στα αυτιά των πολιτών από τους πολιτικούς μοίαζουν ουτοπικές.

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να μιλήσει σήμερα για χουντικές κυβερνήσεις και για απόλυτα καθεστώτα και ούτε πρέπει να το κάνει αυτό γιατί μόνο κακό μπορεί να προξενήσει στον τόπο λέγοντας κάτι τέτοιο.Αυτό που είναι σημαντικό και πρέπει να τονισθεί είναι ότι οι αγώνες που έδωσαν οι φοιτητές και οι πολίτες το 1973 για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό επίκαιρες και θυμίσουν τις δυσκολίες και τα βάρη που σηκώνει ο Έλληνας το 2011. Έτσι θα πρέπει ο σημερινός Έλληνας να αγωνιστεί για να κατοχυρώσει τα δικαιώματα που άλλοι του έχουν καταλύσει,να διεκδικήσει το μέλλον και να δημιουργήσει ο ίδιος τις προϋποθέσιες μιας δίκαιης πολιτείας.

Καταλήγοντας θα πρέπει να υπογραμίσουμε ότι την δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα στην χώρα μας την έχει κατά μεγάλο βαθμό καθορίσει η γενιά των ανθρώπων οι οποίοι το 1973 μάχονταν για την πτώση της χούντας.
Δηλαδή οι τότε πατριώτες και αγωνιστές είναι υπεύθυνοι σήμερα για την καταστροφή της χώρας.
Η γενιά που πολέμησε για την έξοδο της Ελλάδας από τον δήμιο της δικτατορίας έβαλε την χώρα μας σε μεγαλύτερα και δυσκολότερα προβλήματα. Σήμερα αντιμετωπίζουμε οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα ενώ το 1973 το πρόβλημα ήταν ένα, η αλλαγή της πολιτειακής εξουσίας.
Γι' αυτό το Πολυτεχνείο σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και το σύνθημα «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» αντικατροπτίζει την σύγχρονη Ελλάδα. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου αγγίζουν βαθειά τον σημερινό Έλληνα και του θυμίζουν ότι με αγώνες αποκτώνται τα δίκαια των λαών.

Τελικά τι ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα, την επέτειο ή το ίδιο το Πολυτεχνείο;

Νικόλαος Π Νικολακόπoυλος
Φοιτητής νομικής Αθηνών

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 18ης Νοεμβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.




Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.