Για το μέλλον του δραστήριου Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών συζήτησαν τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου με μέλη και φίλους του Συλλόγου, προχθές το βράδυ στο «Βορρέειο» Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών.
Στη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε η αγωνία και η ανησυχία για το μέλλον του Συλλόγου αφού η οικονομική κρίση και λαίλαπα, στο πέρασμά της, απειλεί ακόμη και την ίδια την ύπαρξη και λειτουργία του Συλλόγου, αλλά και η βούληση των ανθρώπων και φίλων του Συλλόγου να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την στήριξη και την ενίσχυσή του ώστε αυτός να συνεχίσει να προσφέρει το πολύτιμο και αξιοζήλευτο έργο του, κυρίως, στη μουσική παιδεία της νεολαίας των Φιλιατρών.
Όπως είναι γνωστό ο Σύλλογος Φιλοπροόδων .........
δραστηριοποιείται στα Φιλιατρά τα τελευταία 85 χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων η πολιτιστική του προσφορά είναι αξιοζήλευτη. Μια προσφορά που ακόμη και Σύλλογοι μεγάλων πόλεων με περισσότερες δυνατότητες, ιδιαίτερα οικονομικές, δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν και αυτό οφείλεται στην αγάπη, το μεράκι και τη διάθεση για προσφορά των ανθρώπων του. Στις μέρες μας, ο Σύλλογος συντηρεί αποκλειστικά το πάρκο της Βλαχέρνας, φροντίζει την εκκλησία της Βλαχέρνας, που είναι χαρακτηρισμένο Βυζαντινό μνημείο, έχει το μοναδικό Σχολείο Παραδοσιακών Χορών στην πόλη των Φιλιατρών, συντηρεί δικό του Πνευματικό Κέντρο και πραγματοποιεί αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το μεγαλύτερο επίτευγμά του είναι η συντήρηση και διατήρηση και λειτουργία της Φιλαρμονικής από το 1926 μέχρι σήμερα, προσφέροντας όχι μόνο λαμπρότητα στις εκδηλώσεις αλλά κυρίως μουσική παιδεία στα παιδιά, με προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης. Στα Φιλιατρά, εκτός από τα αθλητικά τμήματα της Εράνης, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων είναι ο μοναδικός φορέας που δίνει δημιουργική διέξοδο για ομαδικές δραστηριότητες στα παιδιά και τους νέους της περιοχής. Στο ξεκίνημα της συζήτησης η πρόεδρος Βιβή Παντελάκη καλωσόρισε όσους άφησαν τις δουλειές τους για να βρεθούν στο Βορρέειο. Όλοι τους ήταν ευαισθητοποιημένοι με το θέμα του Συλλόγου γνωρίζοντας την τεράστια προσφορά του στη Φιλιατρινή κοινωνία αλλά και λόγω της προσωπικής τους σχέσης μαζί του είτε σαν μέλη της Φιλαρμονικής στα νεανικά τους χρόνια είτε σαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αργότερα είτε σαν γονείς που δέχονται τις υπηρεσίες του στα παιδιά τους σήμερα.
Η πρόεδρος αναφέρθηκε στις οικονομικές ανάγκες του Συλλόγου καθώς και στις πηγές χρηματοδότησης. Τόσο αυτή όσο και ο αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Παγάνης τόνισαν τη μείωση των εσόδων που προέρχονται από δωρεές, δίδακτρα και εκδηλώσεις. Έσοδα που υπήρχαν παλαιότερα από το Δήμο είτε με τη μορφή επιχορήγησης είτε με τη μορφή αμοιβών λόγω υπηρεσιών που προσέφερε ο Σύλλογος στο Δήμο, δεν είναι δυνατόν πλέον να υπάρχουν λόγω νομικών κωλυμάτων. Επιπλέον, η κρίση μπορεί να τον οδηγήσει σε εσωστρέφεια και άρνηση των ανθρώπων να ασχοληθούν με τη διαχείρισή του. Έτσι λοιπόν η συνέχιση της λειτουργίας του Συλλόγου είναι αμφίβολη με τη μορφή που υπάρχει σήμερα και είναι αναγκαίο να αναζητηθούν διαφορετικοί τρόποι χρηματοδότησης.
«Ο Σύλλογος είναι μια βαριά κληρονομιά για τους Φιλιατρινούς και είναι ευθύνη όλων μας να τον διατηρήσουμε» τόνισαν με έμφαση. Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας περιέγραψε με τα μελανότερα λόγια την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας που έχει αντίκτυπο σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Τόνισε ότι η στήριξη του Συλλόγου από τον Δήμο είναι αδύνατη, όχι μόνο εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά κι επειδή υπάρχουν νομικά κωλύματα. «Μοναδική λύση είναι όσοι πονάμε τον πολιτισμό του τόπου μας να τον στηρίξουμε με τις δικές μας δυνάμεις» κατέληξε. Ο πρώην δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας σχολίασε ότι θα έπρεπε να παραβρίσκονται περισσότεροι στην συνάντηση γιατί η παρουσία του συλλόγου και η προσφορά του στην πόλη είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Ωστόσο η στήριξή του από πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν δεν μπορεί να είναι η μοναδική ούτε μόνιμη. Πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις.
Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος σημείωσε πως δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης του Συλλόγου από το Δήμο και για λόγους οικονομικούς και νομικούς εκτός και αν ο Σύλλογος εγκαταλείψει την ιδέα της αυτονομίας της Φιλαρμονικής και θελήσει να την εντάξει σε κάποιο δημοτικό σχήμα.
Ο αντιδήμαρχος Φιλιατρών Τάσος Πούλος υποστήριξε την αυτονομία της Φιλαρμονικής μέσα από το Σύλλογο αλλά προκειμένου να μην υπάρξει αδιέξοδο και να συνεχιστεί η λειτουργία του Συλλόγου και της Φιλαρμονική τόνισε ότι ίσως πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να ενταχθεί στο δήμο. Την άποψή του, ότι αν βρεθούν κάποιοι να στηρίξουν οικονομικά το Σύλλογο αυτό θα αποτελέσει σύντομη λύση χωρίς σημαντικό αποτέλεσμα και ότι η λύση που προτάθηκε, δηλαδή να εξεταστεί η ένταξη της Φιλαρμονικής στις λειτουργίες του Δήμου είναι βιώσιμη κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Αθανασόπουλος.
Την ίδια άποψη συμμερίστηκε και η Δήμητρα Αλευρά, μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιατρών.
Του Ηλία Γιαννόπουλου,- "Θάρρος"
ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΑΠΕΦΥΓΑΝ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΜΑΤΙΚΟΥ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΩΝΤΕ ΟΔΥΝΗΡΑ.