Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Η Καλαμάτα πρωτεύουσα πόλη της Περιφέρειας. Έγκριση αναπτυξιακών έργων για την πόλη ανακοίνωσε ο Π. Τατούλης

Απόλυτα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Καλαμάτας εμφανίστηκαν μετά το πέρας της τόσο ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Παναγιώτης Νίκας όσο και ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Ο μεν πρώτος για τον αριθμό των έργων που πρόκειται να ενταχθούν στο συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ο δε δεύτερος γιατί διαπιστώθηκε κοινός βηματισμός των δύο πλευρών για την ανάπτυξη της περιοχής της Καλαμάτας αλλά και της ευρύτερης Μεσσηνίας, μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας.

Θέμα της συνάντησης, στην οποία παραβρέθηκαν ........

επίσης η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, αντιδήμαρχοι του Δήμου Καλαμάτας και υπηρεσιακοί παράγοντες τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου, τα έργα του ΕΣΠΑ και η ανάπτυξη της πόλης και του Δήμου Καλαμάτας.
«Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης και αλλοίμονο αν ήταν διαφορετικά, επιθυμεί να συνεργαστεί ειλικρινώς για να προωθήσουμε τα ζητήματα της Πελοποννήσου. Τον ίδιο λαό υπηρετούμε, ο καθένας από διαφορετική θέση και διακριτό ρόλο και συνεργαζόμενοι είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ο σκοπός της επίσκεψης συνδέεται με τις προοπτικές και την ανάπτυξη της πόλης, και για να συζητήσουμε θέματα που έχουν σχέση με το ΕΣΠΑ και το περιφερειακό πρόγραμμα. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με πολύ καλά νέα για το Δήμο Καλαμάτας αλλά και την περιφέρεια του νομού», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Παν. Νίκας.

Από την πλευρά του, ο κ. Τατούλης υποστήριξε: «Η Καλαμάτα δεν είναι οποιαδήποτε πόλη. Είναι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η πρωτεύουσα πόλις. Η θέση της, η φυσική της ομορφιά, η ιστορία της, το πολιτιστικό της υπόβαθρο, αλλά και οι άνθρωποί της, αποτελούν την πρωτεύουσα πόλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι η ανάπτυξη του Δήμου Καλαμάτας αποτελεί οδηγό και σημαντικό κόμβο για την αναπτυξιακή πολιτική της Περιφέρειάς μας. Είναι ο σημαντικότερος πυλώνας πάνω στον οποίο θα στηθεί η προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια ώστε να δημιουργήσει τη δική της τοπική οικονομία».

Αναφερόμενος στα έργα που συζητήθηκαν, σημείωσε ότι τα περισσότερα βρίσκονται σε στάδιο ωρίμανσης και μπορούν να μπουν στο ΕΣΠΑ.
Εξειδικεύοντας ο περιφερειάρχης τα υπό ένταξη έργα, τόνισε ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση και να βοηθούν στη δημιουργία στέρεων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των υποδομών του Δήμου Καλαμάτας.
Στο πνεύμα αυτό, ο κ. Τατούλης έκρινε ως απόλυτα ώριμο το έργο της μεταφοράς των νερών του Πηδήματος και του Αγίου Φλώρου στην Καλαμάτα, παρέμβαση από την οποία, όπως είπε, θα βοηθηθούν τα μέγιστα τόσο ο Δήμος Μεσσήνης όσο και ο Δήμος Δυτικής Μάνης. Στο πνεύμα της βελτίωσης των υποδομών εντάσσονται και οι εντάξεις των αιτημάτων για βελτίωση της ύδρευσης του ορεινού όγκου και της αντικατάστασης μέρους του δικτύου από το οποίο υδρεύεται η μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε, επίσης, ότι μέλημα θα είναι η ανάπτυξη του ορεινού όγκου με τη βελτίωση των υποδομών και τη δημιουργία μονοπατιών για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Έμφαση έδωσε, επίσης, στη δημιουργία υποδομών για τη βελτίωση του θαλάσσιου τουρισμού μέσω έργων υποδομών στα λιμάνια και στις μαρίνες της περιοχής, αλλά και ενός δικτύου για την αξιοποίηση των ιστορικών χώρων του νομού.
Ο κ. Τατούλης στάθηκε και στα έργα που πρέπει να γίνουν για τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη κατασκευής του κόμβου από το Ασπρόχωμα προς το αεροδρόμιο, αλλά και η εξασφάλιση 15 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία ενός σύγχρονου αεροδρομίου. Μάλιστα, σημείωσε ότι ήδη υπάρχει πρόταση από δύο αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους να ξεκινήσουν δρομολόγια με την Καλαμάτα, εκ των οποίων το ένα θα είναι με το Λονδίνο.

Τέλος, έδωσε έμφαση στα έργα πολιτισμού που πρέπει να γίνουν, όπως και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως τόνισε, ο διαγωνισμός για την οριστική λύση βρίσκεται λίγο πριν από τη δημοσίευσή του, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι χάρις στις προσπάθειες που έγιναν ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα μαζί με τον περιμετρικό θα αποτελούν πολύ σύντομα πραγματικότητα.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη - Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.