Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Τραυματισμένη με εγκαύματα στην Πύλο

Εγκαύματα στα πόδια υπέστη μια 81χρονη γυναίκα από φωτιά που εκδηλώθηκε στις 18:40 στο σπίτι της στο Δημοτικό Διαμέρισμα Χανδρινού που βρίσκεται στην περιοχή της Πύλου.

Η γυναίκα, η οποία την ώρα της φωτιάς βρισκόταν στην κουζίνα του σπιτιού της, έχει, ήδη, μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Προανάκριση για τη φωτιά διενεργεί το .............

ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

Πηγή: Zougla

Δεν επιτρέπεται η έκδοση αποδείξεων λένε οι βενζινοπώλες

Την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να διευκρινιστεί ότι με το ισχύον καθεστώς όχι μόνον δεν επιβάλλεται, αλλά δεν επιτρέπεται η έκδοση αποδείξεων για τις λιανικές πωλήσεις βενζίνης από τα πρατήρια, ζήτησε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) με επιστολή προς τον υπουργό κ.Γ.Παπακωνσταντίνου.

Η ΠΟΠΕΚ τονίζει ότι «τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή την έναρξη του διαλόγου για το φορολογικό αλλά και τις επανειλημμένες συστάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών προς τους πολίτες να συλλέγουν αποδείξεις για τις αγορές που πραγματοποιούν, έχει δημιουργηθεί σύγχυση στους καταναλωτές και προβλήματα στις επιχειρήσεις μας».

Συγκεκριμένα, πολλοί πελάτες ζητούν από τους πρατηριούχους αποδείξεις λιανικής για τη ..........

βενζίνη που αγοράζουν, θεωρώντας ότι το ποσό που πληρώνουν θα εκπέσει από το φορολογητέο τους εισόδημα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προστριβές καθώς οι καταναλωτές θεωρούν ότι οι πρατηριούχοι δεν εκδίδουν αποδείξεις επειδή θέλουν να φοροδιαφύγουν.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι ταμειακές μηχανές που υπάρχουν στα πρατήρια καυσίμων εκδίδουν αποδείξεις για τα λοιπά είδη και υπηρεσίες (αξεσουάρ αυτοκινήτων ψιλικά, Τύπος, τυποποιημένα τρόφιμα, λίπανση - πλύσιμο, κ.α.).

Η ΠΟΠΕΚ επαναλαμβάνει την θέση της, υπέρ της εγκατάστασης ταμειακών μηχανών στα πρατήρια για την έκδοση αποδείξεων για τις πωλήσεις καυσίμων με την προϋπόθεση ότι αυτές θα είναι συνδεδεμένες με ολοκληρωμένα και πιστοποιημένα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων που θα ελέγχουν τυχόν δασμοφοροδιαφυγή από παράνομη διακίνηση καυσίμων και θα διασφαλίζουν παράλληλα τους πρατηριούχους.

«Με αυτήν την προϋπόθεση και εφόσον αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, τα πρατήρια θα μπορούν να εκδίδουν αποδείξεις για τη βενζίνη που πωλούν, στους καταναλωτές», καταλήγει η ΠΟΠΕΚ.

Πηγή: Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΟ
Βάλτε ταμειακές μηχανές στα βενζινάδικα. Ολα αυτα είναι δικαιολογίες και υπεκφυγές.
Όλοι κονομάνε από τις τρελές τιμές που πουλάνε βενζίνη.

Αν υποθέσουμε ότι πρατήριο στο μερος Α πουλάει την αμόλυβδη προς 1,08 € περίπου το λίτρο, και στο μέρος Β η αμόλυβδη πωλείται προς 1,17€ το λίτρο δεν θέλει και πολύ σκέψη για το τι φαγοπότι παίζει στην τιμή της βενζίνης.....
Δηλαδή ο πρώτος πρατηριούχος, που έχει τιμή 1,08 σίγουρα θα κερδίζει. Δεν μπορεί να την πουλάει χωρίς να κερδίζει τίποτα.....
Αν κερδίζει αυτός, ο άλλο με τιμή 1,17 € ΠΟΣΑ ΚΟΝΟΜΑΕΙ????

Συνέχεια της συζήτησης διαβούλευσης για τον Καλλικράτη στον Πυρσό.

Σε συνέχεια της διακοπείσας διαβούλευσης σχετικά με το πρόγραμμα Καλλικράτης καλεί η Τοπική οργάνωση ΠΑ.ΣΟ.Κ Φιλιατρών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Αθανάσιος Γαλανόπουλος, η συνέχεια της διαβούλευσης θα γίνει την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου και ώρα 19:30 στο Φουρνανράκειο Πνευματικό Κέντρο (Πυρσός) στα Φιλιατρά.

Η Τοπική οργάνωση καλεί τους φίλους και μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να καταθέσουν τις προτάσεις τους στα πλαίσια της δημόσιας Διαβούλευσης.



Ανακοίνωση Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων

Συνάδελφοι αγρότες

Με την κινητοποίηση μας ταράξαμε τα λιμνάζοντα νερά, κυρίως ταράξαμε τις συνειδήσεις των συναδέλφων μας.

Είμαστε το προσάναμμα των αυριανών αγώνων που θα αναπτυχθούν έτσι και αλλιώς.

Θα αναπτυχθούν γιατί δεν έχουμε άλλο δρόμο, άλλη επιλογή.

Τα προβλήματα μας είναι χρόνια και αφόρητα πιεστικά. Σήμερα δεν αγωνιζόμαστε να ζήσουμε .........

καλύτερα.

Σήμερα αγωνιζόμαστε για να επιβιώσουμε, να καλλιεργήσουμε τη γη που παραλάβαμε από τους πατεράδες μας και έχουμε υποχρέωση να τη παραδώσουμε στα παιδιά μας.

Σήμερα το μήνυμα το στείλαμε. Αύριο θα ακούσουν οι κυβερνώντες την κραυγή των δίκαιων αιτημάτων μας.

Μεθαύριο με το πείσμα μας, την αποφασιστικότητα μας, τους ενωμένους αγώνες μας θα πάρουμε την τύχη της ζωής μας στα χέρια μας.

Νοιώσαμε πλέον πολύ καλά στο πετσί μας τι σημαίνει ΚΑΠ.

Είναι μια πολιτική ήδη αποτυχημένη. Είναι μια πολιτική που δεν έδωσε πνοή στην ύπαιθρο. Είναι μια πολιτική που είχε στόχο το ξεκλήρισμα τις μικρομεσαίας αγροτιάς. Είναι μια πολιτική στήριξης των καρτέλ των μεσαζόντων των πολυεθνικών και των τραπεζών.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας ξεκληρίσουν.

Θα υπερασπίσουμε το μόχθο και τη Γή μας.

Δεν σταματάμε σήμερα τον αγώνα μας.

Δεν πάμε στα σπίτια μας.

Από αύριο θα αγωνιστούμε για την ανασύνταξη του αγώνα μας.

Πιο δυνατοί, ποιο αποφασισμένοι ποιο οργανωμένοι θα επανέλθουμε.

Ο αγώνας συνεχίζεται, ο αγώνας τώρα οργανώνεται, ο αγώνας τώρα φουντώνει μαζί με τα αδέλφια μας σε όλη την Ελλάδα.

Τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτούνται.

Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι νόμιμοι η παράνομοι είναι ΔΙΚΑΙΟΙ.

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που συνειδητά συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν επί δύο συναπτά έτη.

Θεωρούμε ότι είναι το πιο υγειές κομμάτι του αγροτικού κόσμου της Μεσσηνίας, το οποίο έδωσε απαντήσεις.

Ο αγώνας συνεχίζεται.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ.

10 προτάσεις Κουσελά στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για τα αγροτικά προβλήματα.

Με αφορμή τον διάλογο που έχει ξεκινήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης στον αγροτικό τομέα, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο αγροτικός τομέας, εξαιτίας των πολιτικών της Ν.Δ. αλλά και παραλείψεων του παρελθόντος, αντιμετωπίζει σήμερα πολλά και σύνθετα προβλήματα.

Όμως, για το ξεπέρασμα αυτών των προβλημάτων .......

δεν αρκούν πρόχειρα και αποσπασματικά «κατευναστικά» μέτρα, τα οποία άλλωστε σήμερα δεν είναι εφικτά, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης.
Αντίθετα, απαιτούνται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην ύπαιθρο, αλλαγές που ωστόσο δεν έκανε η Ν.Δ, παρ’ ότι κυβέρνησε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την τύχη και τις προοπτικές της αγροτικής παραγωγής.

Στην τοποθέτησή του, ο Μεσσήνιος βουλευτής κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις:

1. Να οργανωθούν αποτελεσματικοί έλεγχοι για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων, μεταξύ άλλων με τη σύνδεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με το TAXIS και τα τελωνεία, ώστε να εντοπίζονται οι εισαγωγές και η διακίνησή τους στο εσωτερικό της χώρας.

2.Να ελεγχθούν αποτελεσματικά τα καρτέλ και οι μεσάζοντες που λυμαίνονται τις αγορές των αγροτικών προϊόντων. Στόχος να περιοριστεί η διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή και να κλείσει η ψαλίδα, με συγκεκριμένα φορολογικά μέτρα και ελέγχους, με αλλαγή του τρόπου διακίνησης των προϊόντων, κατάργηση του ανοικτού Δελτίου Αποστολής και των πιστωτικών Τιμολογίων κλπ.

3. Να δημιουργηθεί με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, για την αποφυγή εξαπάτησης των αγροτών.

4. Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, με έλεγχο των τιμών σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Οι τιμές να διαμορφώνονται με βάση τον μέσο όρο των τιμών που ισχύουν σε 3 ευρωπαϊκά κράτη.

5. Να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί συστηματική εθνική στρατηγική για το ελαιόλαδο και για καθένα από τα κορυφαία αγροτικά προϊόντα της χώρας.

6. Να στηριχθούν αποτελεσματικά η τυποποίηση και η πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων, με στόχο βιώσιμα, επώνυμα και ποιοτικά προϊόντα.

7. Να ανασυγκροτηθούν το συνδικαλιστικό και το συνεταιριστικό κίνημα των αγροτών, ώστε να διασφαλίζεται και η αποτελεσματική εκπροσώπηση της νέας γενιάς των αγροτών.

8. Να δοθούν εγγυημένα δάνεια στους αγρότες, με την ένταξή τους στο ΤΕΜΠΜΕ, με αξιοποίηση σημαντικού μέρους του πακέτου ρευστότητας, που οι Τράπεζες δεν διοχέτευσαν στην αγορά.

9. Να επισπευσθεί η εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης, ώστε αυτή να μπορέσει να καταβληθεί στους αγρότες μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

10. Να γίνει αναδιάρθρωση του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», για την αποτελεσματική στήριξη των νέων αγροτών που έχουν υποβάλει αιτήσεις.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Κ. Κουσελάς επισήμανε και πάλι πως τα προβλήματα του αγροτικού τομέα δεν μπορούν να περιμένουν, απαιτούν όμως μακράς πνοής και βιώσιμες λύσεις, που καμιά σχέση δεν έχουν –και δεν πρέπει να έχουν- με κοντόφθαλμες εισπρακτικές λογικές, με μικροκομματικά συμφέροντα και πελατειακές εξυπηρετήσεις.

Δράκος: Στις 31 Ιανουαρίου παραδίδονται τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Συνάντηση με τον Νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο είχαν σήμερα ο Διοικητής του νοσοκομείου Κυπαρισσίας κος Φώτης Δρούμπαλης και ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κος Γιώργος Σαμπαζιώτης.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ζητήματα που αφορούν το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας και κυρίως οι υποδομές του.
Όπως αποκάλυψε ο Κος Δράκος τα χειρουργεία της Κυπαρισσίας μετά και από την τελευταία παράταση που είχε δοθεί στο έργο θα παραδοθούν από τον ανάδοχο στις 31 Ιανουαρίου.

Παράλληλα ο Κος Δρούμπαλης κατέθεσε στον Κο Δράκο ........

δυο μελέτες σχετικά με το νοσοκομείο και αφορούν:
α.) Η πρώτη είναι η κατασκευή βαρέως τύπου κατασκευής για την στέγαση των γραφείων των διοικητικών υπηρεσιών τα οποία στεγάζονται τώρα σε ενοικιαζόμενους χώρους οι οποίοι είναι μη λειτουργικοί και μακρυά από το νοσοκομείο.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 300.000 €.

β.) Η δεύτερη μελέτη αφορά τον υποσταθμό της ΔΕΗ στο νοσοκομείο έργο προϋπολογισμού 205.000 €, όπου σύμφωνα με την μελέτη η κατασκευή του θα κάνει το νοσοκομείο να καταναλώνει 50% λιγότερη ενέργεια για την λειτουργία του.

Αναλυτικά η συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Νομάρχης Κος Δράκος αναφέρει τα εξής:

«Είμαστε εδώ με τον Δήμαρχο Κυπαρισσίας και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και συζητήσαμε ζητήματα που αφορούν το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας.
Κυρίως σε ό,τι αφορά τις υποδομές του, οι οποίες έχουν ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό και που σταδιακά με την δουλειά η οποία έχει γίνει, κυρίως από άποψη Διοικητού, Δ.Σ., Δήμου και Νομαρχίας , στην κατεύθυνση της κατάκτησης και ολοκλήρωσης του προγραμματισμού αυτού. Όπως ήδη γνωρίζετε, έχει γίνει η βελτίωση των υπαρχουσών δομών, με έναν προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, την οποία υλοποίηση είχε η Νομαρχία και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τελικό στάδιο εξέλιξης και παράδοσης του εκσυγχρονισμού των χειρουργείων προϋπολογισμού 300.000 ευρώ περίπου. Ήδη,. το πρωί συζητήσαμε και με τον ανάδοχο και με τον επιβλέποντα μηχανικό της Νομαρχίας και φυσικά με τον Δντή Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΜ κ. Γιαννακέα. Το έργο θα παραδοθεί 31/01, με την παράταση που είχε δοθεί για συγκεκριμένα προβλήματα ολοκλήρωσης, τα οποία ξεπεράστηκαν.

Παράλληλα, ο Διοικητής του Νοσοκομείου μας έδωσε δύο μελέτες που αφορούν: Η πρώτη αφορά την δόμηση βαρέως τύπου γραφείων προκειμένου να στεγαστούν οι διοικητικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι διάσπαρτες σε ενοικιαζόμενα κτήρια, μη λειτουργικά και μακριά από το Νοσοκομείο. Αυτή η εργασία είναι προϋπολογισμού 300.000 περίπου και η οποία θα προκηρυχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 205.000 ευρώ, είναι ο υποσταθμός μέσης τάσης, όπως λέγεται, για την τροφοδοσία με ενέργεια, που θα μας δώσει την δυνατότητα εξοικονόμησης του 50% της ενέργειας που καταναλώνεται σήμερα από το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας. Δεν θα σταματήσουμε, όμως, εδώ. Ήδη υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμόσουμε με την αύξηση 30 επιπλέον κλινών, που θα τοποθετηθούν στην βορειοανατολική πλευρά του Νοσοκομείου, μέσα στο οικόπεδο, για το οποίο έχουμε συντελεστή και που θα δώσει την δυνατότητα να ανασάνει η λειτουργία του ισογείου, δοθέντος ότι το εστιατόριο το οποίο λειτουργεί στην βόρεια πλευρά του σημερινού ισογείου, θα μεταφερθεί στο νέο κτήριο. Θεωρούμε ότι με την εξέλιξη αυτή η οποία θα επιτευχθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχουμε ένα συνολικό προϋπολογισμό έργου 1εκατ. ευρώ, που υπάρχουν. Είμαστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα και με την βοήθεια του Υπουργείου και των άλλων παραγόντων των οποίων θα ζητήσουμε την συμβολή, θα επιτύχουμε την περαιτέρω ανάπτυξη του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Κατανοείτε, πλήρως, τι σημαίνουν αυτά τα έργα για την Δυτική Μεσσηνία και την ευρύτερη περιοχή, δοθέντος ότι η περιοχή έχει μια μεγάλη ανάπτυξη και κυρίως προς την κατεύθυνση του τουρισμού. Ακόμα πρέπει να πούμε ότι οι εγκαταστάσεις της ΠΟΤΑ, που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Γαργαλιάνων, θα εξυπηρετήσει ενδεχομένως ορισμένες περιπτώσεις και κυρίως Πρέπει να σας πω ότι, ήδη, με τις εγκαταστάσεις της ΠΟΤΑ, αλλά και των άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων μικρότερης κλίμακας που γίνονται από την περιοχή της Χρυσή Ακτής μέχρι και της Ελαίας και του Καλού Νερού, αλλά και των άλλων περιοχών, της Μαραθούπολης κλπ, η περιοχή γίνεται ήδη ένα κέντρο παραθεριστικής κατοικίας μεγάλων διαστάσεων, του οποίου αναμένεται η περαιτέρω ένταση και αύξηση προς την κατεύθυνση αυτή και με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων. Του οδικού άξονα κυρίως με την Τρίπολη και την Αθήνα αλλά και του ακολουθούντως προς την κατεύθυνση της υλοποίησης δυτικού άξονα της Ολυμπίας Οδού».

Στη συνέχεια, ο Διοικητής του Νοσοκομείου και ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας, αφού ευχαρίστησαν τον κ. Νομάρχη και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση γενικότερα αλλά και όλους όσους συμβάλουν στην ολοκλήρωση των έργων που αφορούν το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, αναφέρθηκαν σε λεπτομέρειες των έργων που υλοποιούνται.

Τέλος, ο Αντινομάρχης κ. Αναστασόπουλος, συμπλήρωσε ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και η αντίστοιχη Νομαρχιακή Επιτροπή Υποδομών & Προγραμματισμού παρέλαβε σήμερα αυτές τις μελέτες που προαναφέρθηκαν.
Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών θα θεωρήσει άμεσα αυτές τις μελέτες για να προχωρήσει σύντομα η διαδικασία δημοπράτησης προκειμένου να εκτελεστούν και τα δύο έργα.

Η Ελλάδα αλλάζει. Η Ευρώπη;

Άρθρο της Βουλευτού Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κας Νάντιας Γιαννακοπούλου

Κάθε κράτος έχει συνήθως την ευθύνη των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζει: για την αξιοποίηση των πόρων του, για τη διαχείριση των ευκαιριών, για την αντιμετώπιση των κινδύνων, για τη διανομή του πλούτου και για τις δημοσιονομικές ισορροπίες του.
Αυτό ισχύει και για την περίπτωση της Ελλάδας.

Η χώρα που το 2004 βρισκόταν στην κορυφή του κύματος της ολυμπιακής ανάπτυξης, σήμερα βρίσκεται στο βυθό της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η χώρα που τη δεκαετία 1994-2004 κάλπαζε με φρενήρεις αναπτυξιακούς ρυθμούς συγκρατώντας τα δημοσιονομικά της μεγέθη, σήμερα οπισθοδρομεί με τους ρυθμούς ανάπτυξης σε ελεύθερη πτώση και τους δείκτες χρέους και ελλείμματος σε κάθετη απογείωση. Για την κατάντια αυτή, δεν φταίνε φυσικά «ούτε η τύχη, ούτε οι άλλοι γύρω μας», όπως θα έλεγε ο Καζαντζάκης. Φταίνε τα διαχρονικά, διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κυρίως η εγκληματική πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε στην απερισκεψία που μας έφερε ως εδώ. Σημασία έχει ότι η ..........

νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε προ δυσμενούς απροόπτου: το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος αυξάνονταν γεωμετρικά, κανένας μηχανισμός ανάσχεσης δεν υπήρχε και η χώρα βάδιζε ολοταχώς προς αδυναμία εξυπηρέτησης υποχρεώσεων. Δηλαδή, χρεωκοπία.
Ένας από τους παράγοντες που ανατροφοδοτούν την κρίση και επιβαρύνουν την θέση της χώρας μας είναι η κριτική που δέχεται από μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους, και η στάση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αρνητικό κλίμα που δημιουργούν οι παρεμβάσεις αυτές, γίνεται η αφορμή για αλλεπάλληλα κερδοσκοπικά επεισόδια σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, όλο και συχνότερες είναι οι αναφορές στην ενδεχόμενη προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αν και υποτίθεται ότι ιδρύθηκε για την εξασφάλιση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας, ο οργανισμός αυτός σήμερα, όπως παρατηρεί ο κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας Joseph Stiglitz (ο οποίος μάλιστα σε χθεσινό άρθρο του στην εφημερίδα Guardian ζήτησε από την Ευρώπη να στηρίξει την προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου και να μην αφήσει την Ελλάδα να ματώσει), παρέχει κεφάλαια μόνο εάν οι χώρες ακολουθούν πολιτικές που οδηγούν σε συρρίκνωση της οικονομίας. Τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά για τις χώρες όπου σημειώθηκαν παρεμβάσεις, αφού οδήγησαν σε αποσταθεροποίηση και κοινωνικές εκρήξεις. Πράγματι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σήμερα αποτελεί την κυρίαρχη έκφραση της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης αντίληψης. Δεν υπάρχουν κοινωνίες, δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος, δεν υπάρχουν άνθρωποι. Υπάρχουν μόνο αριθμοί.

Η Ευρώπη όμως; Όπως τονίστηκε, πράγματι τα κράτη μέλη έχουν την ευθύνη των ασκούμενων πολιτικών, για όσες δεν υπάρχει αποκλειστική αρμοδιότητα της Ένωσης. Όμως η ίδρυση και η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, αποτέλεσε και αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία. Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, όταν το ίδιο το κοινό νόμισμα κλονίζεται, θα περίμενε κανείς μια στιβαρή πολιτική στάση από τα όργανα και την ηγεσία της.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όργανο που στερείται ουσιαστικά οποιασδήποτε πολιτικής νομιμοποίησης, φέρεται κι αυτή να ασκεί την κυνική πολιτική των αριθμών χωρίς να προβαίνει στις αναγκαίες πολιτικές κινήσεις που θα διευκόλυναν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Αρκεί, από την πλευρά της ή από την πλευρά των άλλων οργάνων της Ένωσης, μια δυναμική στάση που θα στήριζε τις ελληνικές προσπάθειες. Όμως, δυστυχώς, μέχρι σήμερα το μόνο που βλέπουμε είναι άγριες κερδοσκοπικές κινήσεις εις βάρος ενός απροστάτευτου κράτους μέλους, που μένουν εντελώς αναπάντητες.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης. Προβαίνει στις απαραίτητες, σύνθετες κινήσεις και δεν θα επιτρέψει στους ασύδοτους διεθνείς κερδοσκόπους που ζητούν «αίμα εδώ και τώρα» να μετατρέψουν τη χώρα σε ερείπια. Δεν θα στείλει στα ασθενή οικονομικά στρώματα τον οδυνηρό λογαριασμό της εγκληματικής εξαετίας της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πως κινούνται σε ναρκοθετημένη ζώνη, αλλά έχουν το κατάλληλο σχέδιο για την εξισορρόπηση και σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας και την δρομολόγηση της νέας ανάπτυξης που θα δημιουργήσει εισοδήματα. Παρά τις διεθνείς Κασσάνδρες που θέλουν να δημιουργήσουν «προφητείες που αυτοεπιβεβαιώνονται» ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, η Ελλάδα θα βγει ζωντανή από την κρίση γιατί έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει.

Αυτό όμως που θα μείνει για την περίπλοκη εποχή που ξεκινά, είναι μια εκ βαθέων συζήτηση για μια πιο ισχυρή θεσμικά Ευρώπη της αλληλεγγύης και της εμβάθυνσης. Χωρίς αυτές, δεν μπορούμε να προσδοκούμε ολοκλήρωση.

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Έκλεισε η ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Πύργου

Η αποχώρηση ενός γιατρού από το δυναμικό της Μονάδος Εντατικής Θεραπείας οδήγησε στο να μπει λουκέτο…σε ένα από τα ζωτικότερα τμήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου Πύργου.

Από την προηγούμενη εβδομάδα έχει κατεβάσει ρολά εξαιτίας της αδυναμίας του υπάρχοντος προσωπικού να παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου.
Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες για την ενίσχυση με ιατρούς της μονάδος αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση.

Για το θέμα αυτό χθες είχε συνάντηση με τον Διοικητή ........

του Νοσοκομείου Πύργου Διονύσιο Τριβιζά και τον Διευθυντή της ΜΕΘ κ Χρήστο Χριστόπουλο ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάκης Αντωνακόπουλος ο οποίος έχει ενημερώσει από την Παρασκευή που πέρασε την Υπουργό Υγείας κ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Αποχώρησε μια γιατρός που ήταν μαζί μας ως επιστημονικός συνεργάτης και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν στη ΜΕΘ σωστά. Έχουμε απομείνει εγώ ως διευθυντής, ένας επιμελητής Α και ένας επιμελητής Β. Δεν υπάρχει ασφαλής λειτουργία με τον διευθυντή και έναν γιατρό, όταν κάθε γιατρός μετά από εφημερία πρέπει να πάρει το ρεπό του. Έχω ήδη αποστείλει τις αναφορές μου προς το υπουργείο.

Σε ότι αφορά το προσωπικό, αν μας δώσουν πέντε νοσηλευτές και έρθουν και οι γιατροί που περιμένουμε, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε και πέμπτη κλίνη στη ΜΕΘ. (13 νοσηλευτές + προϊστάμενος + υπεύθυνος σήμερα). Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πρόσληψης μιας γιατρού (2 έως 4 μήνες) ενώ για την κρίση ενός ακόμα γιατρού, έχουν σταλεί τα απαραίτητα έγγραφα στους εισηγητές της αρμόδιας επιτροπής χωρίς να έχει γίνει ακόμα κάτι», τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθυντής της μονάδος κ Χρήστος Χριστόπουλος.

Το ζήτημα είναι ότι όσο δεν βρίσκεται λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα παραμένει ανενεργές ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του νοσοκομείου Πύργου που φιλοξενεί τα ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά.
Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως η συνέχιση της κατάστασης αυτής θέτει σε κίνδυνο της διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών υγείας σε ανθρώπους που άμεσα τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ζωή τους.

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ ΗΛΕΙΑΣ

Δανειοδότηση επιχειρήσεων για την αποπληρωμή χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία προτείνει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Δανειοδότηση επιχειρήσεων για την αποπληρωμή χρεών προς το Δημόσιο και τα αφαλιταικά ταμεία προτείνει με επιστολή του που κοινοποίησε σήμερα στους υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών
κ Γεώργιο Παπακωνσταντίνου , και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδο, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Ο τρόπος που προτείνει το επιμελητήριο προκειμένου οι .........

επαγγελματίες να έχουν την δυνατότητα να πάρουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα είναι να γίνει ο Δανεισμός και η εκταμίευση του ποσού να πηγαίνει απευθείας στο Δημόσιο και στους ασφαλιστικούς φορείς για αποπληρωμή των χρεών, εξασφαλίζοντας έτσι την βιωσιμότητα των Μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση -όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Κος καραμπάτος,- περίπου 200 χιλιάδς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργετικών μέτρων που πήρε η Κυβέρνηση, λόγω ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αναλυτικά η επιστολή του κου Καραμπάτου στους 3 υπουργούς έχει ως εξής:

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ και κύριοι Υπουργοί,

Επειδή ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στο Δημόσιο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν χρήση του πρόσφατου Νόμου για τις “ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα” -αφού σύμφωνα με τον ίδιο Νόμο θεωρείται προϋπόθεση να έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα- προτείνουμε την δανειοδότηση των επιχειρήσεων αυτών με την εγγυοδοσία του ΤΕΜΠΜΕ αποκλειστικά για την αποπληρωμή χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Το ποσό των δανείων αυτών δεν θα εκταμιεύεται στον δανειζόμενο, αλλά θα μεταφέρεται απ’ ευθείας από την Τράπεζα στον φορέα του Δημοσίου και στο Ασφαλιστικό Ταμείο που υπάρχουν ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις. Το μέγιστο ποσό του δανείου προτείνεται να καθοριστεί στο ύψος των οφειλών του δανειζόμενου προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με ανώτατο όριο το ποσό των 100.000 ευρώ και με χρονική διάρκεια 5 έτη.

Η υλοποίηση αυτής της πρότασης έρχεται να στηρίξει την βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων, τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού και αντιμετωπίζει σε ένα βαθμό τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα για τις ΜμΕ, δίνοντας τους την ευκαιρία να ενταχθούν στα ευεργετικά μέτρα για την εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά.
Να σημειωθεί ότι σχετικές συζητήσεις που έχουν γίνει από Επιμελητηριακούς παράγοντες (ΒΕΑ κ.α.) και τις τριτοβάθμιες Συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) με τις Διοικήσεις των Τραπεζών και το Δ.Σ. του ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. έχουν βρει θετική ανταπόκριση και το μόνο που απομένει είναι η πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση να στηρίξει ουσιαστικά τις ΜμΕ, προκειμένου να ανταποκριθούν και να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που βιώνουν.

Σ’ άλλη περίπτωση 200 χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση των ευεργετικών μέτρων που πήρε η Κυβέρνηση, λόγω ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Με την βεβαιότητα ότι θα αντιμετωπίσετε θετικά το αίτημα μας, ολοκληρώνοντας έτσι σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης από τις ΜμΕ και την εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά, σας ευχαριστούμε.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


Ο Γιώργος Κανελόπουλος αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

«Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να συμβάλω στη λύση των αγροτικών προβλημάτων», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κανελόπουλος που αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ο Νέος Γενικός Γραμματέας γεννήθηκε το 1957 στην Δροσιά Πυλίας Μεσσηνίας, εκεί τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Είναι παντρεμένος με την Βίκυ Κορμπή, νομικό, από το Δάρα Πυλίας και έχει τρία παιδιά, τον Σωτήρη, την Άννα και τον Νικήτα.

Από το 1969 έως το 1975 φοίτησε στο 2ο γυμνάσιο Καλαμάτας. Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1975 - 1979). Για τέσσερα χρόνια δραστηριοποιήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ και στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα συμμετείχε ενεργά στον σύλλογο Μεσσήνιων φοιτητών .........

ως Γενικός Γραμματέας για δυο περιόδους.

Το 1979 - 1984 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Για τέσσερα συνεχή χρόνια ασχολήθηκε με την ίδρυση κοινοτήτων νέων σε όλη την Ελλάδα.

Στη δεκαετία του 1980 και μέχρι το 1993 υπήρξε στενός συνεργάτης και διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Γιώργου Γεννηματά:
1. στο Υπουργείο Εσωτερικών
2. στο Υπουργείο Υγείας
3. στο Υπουργείο Εργασίας, και
4. στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Στα παραπάνω Υπουργεία ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη λαϊκή συμμετοχή όπως:
τα συνοικιακά συμβούλια,
τα συμβούλια διαμερισμάτων αλλά και
τα αιρετά νομαρχιακά συμβούλια.

Την οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) .Από το 1990 έως το 1992 υπήρξε μέλος της νομαρχιακής επιτροπής Αργολίδας .Υπηρέτησε (1993 - 1995) ως νομάρχης Λακωνίας.Εκλεγμένος δυο φορές πρώτος σε σταυρούς νομαρχιακός σύμβουλος Μεσσηνίας (1994και 1998). Από το 1996 μέχρι το 2000 ασχολήθηκε με τη σύσταση και τη λειτουργία του ΣΔΟΕ, του οποίου υπήρξε ο πρώτος Γραμματέας του.

Από το 2002 μέχρι το Μάρτη του 2004 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Συμμετείχε στην επιτροπή σύνταξης του νόμου για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και την έκδοση των διαταγμάτων αποκατάστασης των αγωνιστών της.
Το 2007 συμμετείχε ως υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Έχει γράψει πάνω από 2.500 άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά με πολιτικά ιδεολογικά, κοινωνικά και επιστημονικά θέματα. Έχει πάρει μέρος σε όλα τα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ ως εκλεγμένο μέλος. Είναι:
· Μέλος του συλλόγου υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας,
· Μέλος της Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας
· Πρόεδρος του συλλόγου περιπατητών του ποταμού Καρυάς με πολλές διοργανώσεις πορειών και ενέργειες ανάδειξης των υδάτινων δρόμων της πατρίδας μας.
· Ιδρυτικό μέλος του Ομίλου «ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» από το 1994 και Γενικός του Γραμματέας από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα.

Πηγή: ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Υπόσχονται πιο νωρίς επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου

Με το τρικ της… διπλής επιδότησης μέσα στο 2010 προσπαθεί πλέον η κυβέρνηση να πείσει τους αγρότες για να αποχωρήσουν από τα μπλόκα. Προσθέτοντας την εξόφληση του τσεκ που προβλέπεται να πληρωθεί τον Φλεβάρη, αλλά και προεξοφλώντας ότι ολόκληρο το τσεκ του 2010 θα καταβληθεί πριν το τέλος του χρόνου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μιλά σε νέα ανακοίνωσή του για καταβολή συνολικά 3 δις ευρώ στους αγρότες εντός του έτους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ αναφέρει: .........

- Το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης για το 2009 αποδίδεται στους αγρότες στο τέλος Φλεβάρη. Ο αγώνας δρόμου για να κλείσουν οι καθυστερήσεις των δύο τελευταίων ετών απέδωσε.

Ταυτόχρονα η δουλειά που γίνεται, φέρνει τις επιδοτήσεις του 2010 στην ώρα τους, δηλαδή, μέσα στο 2010 οι αγρότες θα λάβουν αθροιστικά για την ενιαία ενίσχυση το ποσό των 3 δις ευρώ περίπου.

Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης κλείνει οριστικά το ζήτημα της αβεβαιότητας στο χρόνο καταβολής της ενίσχυσης.

- Επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Πιο συγκεκριμένα, στον Προϋπολογισμό του 2010 έχει εγγραφεί το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ από το 7 στο 11%. Το ποσό αυτό αφορά την χρήση του 2009.

- Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στο εσωτερικό της χώρας.

Οι έλεγχοι διεξάγονται στους εισαγωγείς αλλά και στο ράφι.

Αξιοποιούνται οι οδηγίες του ΟΟΣΑ και η εμπειρία της Ε.Ε για το κλείσιμο της ψαλίδας από το χωράφι στο ράφι.

Τελικός στόχος η διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή να μην υπερβαίνει το 30%.

Φορολογικά μέτρα και έλεγχοι αξιοποιούνται στην κατεύθυνση αυτή.

- Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.

Οι τιμές εισαγωγής στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο όρο τριών Ευρωπαϊκών Κρατών ώστε να μειωθεί το κόστος.

Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της Κυβέρνησης το εισόδημα των αγροτών έχει ενισχυθεί:

- Με 300 εκατ. ευρώ από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

- Αυξήθηκαν οι συντάξεις του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ και από 1/7/2010 αυξάνονται επιπλέον κατά 20 ευρώ με συνολικό ετήσιο κόστος τα 450 εκατ. ευρώ.

- Εντάχθηκαν οι αγρότες στο Νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της Οικονομίας. Το συνολικό ύψος των χρεών των παραγωγών που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του μέτρου μόνο στην ΑΤΕ φτάνει τα 2,3 δις ευρώ.

- Δώσαμε «ανάσα» στα αγροτικά νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τις εγγραφές στον Τειρεσία.

- Τακτοποιήθηκαν χρονίζουσες εκκρεμότητες 530 Επενδυτικά σχέδια (ΟΠΑΑΧ και Σχέδια Βελτίωσης) ύψους 29 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Agronews

Φτιάχουν κουμπαρά για τις αποζημιώσεις των αγροτών

"Κουμπαρά" για τις αποζημιώσεις που καταβάλλει ο ΕΛΓΑ για ζημιές από καιρικά φαινόμενα σε φυτική και ζωική παραγωγή, σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αλλάζοντας εντελώς το σημερινό καθεστώς.

Η είσπραξη της ειδικής εισφοράς που καταβάλλεται στον ΕΛΓΑ, θα γίνεται στο εξής με παρακράτηση από τον αγρότη ενός συγκεκριμένου ποσού (δεν διευκρινίζεται ποιό) είτε όταν εκείνος θα πηγαίνει να παραλάβει την αποζημίωση που του αναλογεί, είτε όταν θα του επιστρέφεται ο φόρος (ο ΦΠΑ ή ο ειδικός φόρος καυσίμων).

Σήμερα, τα έσοδα του ΕΛΓΑ προέρχονται από τα τιμολόγια .......

που κόβουν οι παραγωγοί, με τη διαφορά ότι δεν κόβουν όλοι. Ετσι, τα έσοδά του είναι περιορισμένα και είναι χαρακτηριστικό ότι ανέρχονται σε 60 - 70 εκ. ευρώ ετησίως, όταν οι αποζημιώσεις που καταβάλλει κάθε χρόνο στους αγροτες κυμαινονται μεταξύ 500 εκ. ευρώ - 1 δισ. ευρώ. Τα χρήματα δηλαδή που εισπράττει ο ΕΛΓΑ από τους αγρότες ισούνται συχνά με λιγότερο από το 10% των αποζημιώσεων που καταβάλλει. Σημειωτέον ότι με την πρόταση του υπουργείου, ανοίγει και παράθυρο για την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην καταβολή αποζημιώσεων. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι κάποιες ζημιές (δεν διευκρινίζεται ποιές) θα είναι υποχρεωτικά καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ, όπως ισχύει και σήμερα, όμως κάποιες άλλες (επίσης δεν ορίζεται ποιες) θα μπορούν να μην καλύπτονται υποχρεωτικά από αυτόν, φράση που ανοίγει το δρόμο για τη δράση ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Αλλη παρέμβαση που επιχειρείται αφορά στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και γενικά στα αγροτικά εφόδια που επειδή οι τιμές τους έχουν ξεφύγει, εκτινάσσουν και το τελικό κόστος των αγροτικών προιόντων. Προτείνεται στο εξής να ισχύσει ότι και με τα φάρμακα, δηλαδή οι τιμές εισαγωγής τους να διαμορφώνονται με βάση τον μέσον όρο των δύο φθηνότερων χωρών της Νοτίου Ευρώπης.

Με τον έλεγχο τόσο στις τιμές εισαγωγής των εφοδίων όσο και στα έτοιμα προιόντα, θα επιχειρηθεί να κλείσει η ψαλίδα της τιμής ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι. Συγκεκριμένα ο τελικός στόχος του υπουργείου είναι η διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή να μην υπερβαίνει το 30%. Επίσης, ο Ενιαιός Φορεάς Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) θα αποτελεί στο εξής μέρος ενός ευρύτερου φορέα που δημιουργείται στο υπουργείο για την εποπτεία των τροφίμων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

8 συμβουλές για να μην «σκάσει» το δέρμα σας από το κρύο

Η «συνταγή» για ξερό δέρμα και «σκασμένα» χείλη το χειμώνα είναι κρύο με χαμηλή υγρασία στους υπαίθριους χώρους και ζέστη με ξερό αέρα στους κλειστούς, αναφέρουν αμερικανοί δερματολόγοι. Και το «αντίδοτο», μερικές απλές συμβουλές.

1. Για να αποφύγετε την ξηροδερμία, το ξεφλούδισμα και την φαγούρα, φροντίστε να ενυδατώνετε κάθε μέρα καλά το δέρμα σας, συνιστά η δρ Άντζαλι Νταχίγια, δερματολόγος στο Κέντρο Υγείας των Γυναικών του Ιατρικού Κέντρου Weill Cornell, στη Νέα Υόρκη.

Μια καλή ώρα για ενυδάτωση είναι αμέσως ........

μετά το μπάνιο, ώστε να «παγιδευτεί» η υγρασία στην επιφάνεια του δέρματος. Όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα πρέπει να επιλέγουν μια υδατική κρέμα δίχως αρώματα ή λανολίνη, συνιστά η δρ Νταχίγια.

2. Μολονότι το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο για την αποφυγή της εξάπλωσης των μικροβίων, όλο αυτό το σαπούνι και το νερό μπορεί να κάνουν τα χέρια να «σκάσουν». Για να τα προστατεύσετε, να χρησιμοποιείτε ήπιο σαπούνι και μια να τους βάζετε κρέμα μετά, συνιστούν οι ειδικοί.

3. Nα αποφεύγετε το πολύ καυτό νερό όταν κάνετε μπάνιο. Τα σύντομα ντους με χλιαρό νερό είναι πιο φιλικά για το δέρμα. Αμέσως μετά, να σκουπίζετε το δέρμα σας απαλά, χωρίς να το τρίβετε.

4. Φροντίστε να κάνετε ντους κάθε μέρα, ώστε να χρησιμοποιείτε μικρότερη ποσότητα σαπουνιού και έτσι να προστατεύετε τις φυσικές ενυδατικές ουσίες του δέρματος, συνιστά η δρ Μόνικα Χάλεμ, δερματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

5. Για να αντιμετωπίσετε τον ξηρό αέρα στους κλειστούς χώρους, καλή ιδέα θα ήταν να χρησιμοποιείτε έναν υγραντήρα, τον οποίο όμως θα καθαρίζετε συχνά για να αποτρέπετε την μούχλα και τους μύκητες.

6. Όταν βγαίνετε έξω και κάνει κρύο, να καλύπτετε όσο περισσότερο μπορείτε το πρόσωπό σας και να αλείφετε τα χείλη σας με ένα «παχύ» balm με αντηλιακό. Δεν θα έβλαπτε επίσης να αλείφετε το πρόσωπό σας με αντηλιακό, το οποίο είναι εξίσου απαραίτητο τον χειμώνα όπως είναι το καλοκαίρι, ιδίως εάν έχει χιονίσει ή έχετε πρόγραμμα να πάτε για σκι στα χιόνια.

7. Αν και μπορεί να είναι ιδιαίτερα δελεαστικό να απαλλαγείτε από το χλωμό χρώμα του δέρματός σας κάνοντας σολάριουμ, προτιμότερο είναι να το αποφύγετε, διότι η έκθεση στην ακτινοβολία των σολάριουμ έχει αποδειχθεί πως δεν κάνει καλό στο δέρμα, καθώς το οδηγεί σε πρόωρη γήρανση και αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως δερματικού καρκίνου.

Αντί για σολάριουμ χρησιμοποιήστε κάποια κρέμα αυτομαυρίσματος – αρκεί να βεβαιωθείτε ότι περιέχει έξτρα υδατικές ουσίες, διότι μερικά είδη ξεραίνουν το δέρμα.

8. Τα τυχόν σκασίματα και ο κνησμός (φαγούρα) που δεν καταπραΰνονται με τις υδατικές κρέμες πρέπει να ελέγχονται από δερματολόγο, διότι ενδέχεται να χρειαστούν πιο ειδική φροντίδα.

Το Φεβρουάριο θα λάβουν οι αγρότες την ενίσχυση του 2009

Μέσα στο Φεβρουάριο θα λάβουν οι αγρότες την οικονομική ενίσχυση για το 2009, σύμφωνα με μίνι «πακέτο» μέτρων που εξήγγειλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή από το βήμα της διημερίδας για την αγροτική οικονομία που πραγματοποιείται στο Ζάππειο.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξήγγειλε η κα Μπατζελή είναι η μείωση του κόστους παραγωγής σε φυτοφάρμακα, λιπάσματα και ζωοτροφές, τα οποία θα τιμολογούνται με βάση τη μέση τιμή που έχουν σήμερα στις τρεις φθηνότερες χωρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, η υπουργός ανακοίνωσε ότι ο ΕΛΓΑ .......

θα καλύπτει και άλλες αιτίες καταστροφών σε καλλιέργειες, λόγω κυρίως των κλιματικών αλλαγών, επιβάλλοντας όμως επιπλέον ασφάλιστρο που θα πρέπει να πληρώνουν οι αγρότες.

Συγκεκριμένα η Μπατζελή ανακοίνωσε:

α.) Η ενιαία ενίσχυση του 2009 θα δοθεί στους αγρότες (εξόφληση) μέχρι τέλους Φεβρουαρίου.

β.) Οι επιδοτήσεις του 2010 θα δοθούν στην ώρα τους, ώστε οι αγρότες να εισπράξουν φέτος 5,3 δισ. ευρώ.

γ.) Επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσόν 150 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της επιστροφής από το 7% στο 11%.

δ.) Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για αποφυγή των «ελληνοποιήσεων». Το υπουργείο συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά.

ε.) Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.

ζ.) Αξιοποιούνται οι οδηγίες του ΟΟΣΑ και η εμπειρία της ΕΕ για το κλείσιμο της ψαλίδας από το χωράφι στο ράφι. Τελικός στόχος η διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή να μην υπερβαίνει το 30%.

η.) Οι τιμές εισαγωγής στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο όρο τριών Ευρωπαϊκών Κρατών ώστε να μειωθεί το κόστος.

Όπως σημείωσε η κα Μπατζελή, μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης το εισόδημα των αγροτών έχει ενισχυθεί με 300 εκατ. ευρώ από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, από την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και από την ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα.

Πηγή: in.gr

Εκπτωτικό κουπόνι σε ανέργους. Από τον Μάρτιο η διάθεσή του.

Περίπου 250.000 επιδοτούμενους ανέργους θα αφορά το πρόγραμμα για τη διάθεση εκπτωτικού κουπονιού, περίπου 70 ευρώ μηνιαίως, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά μετά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου με εκπροσώπους επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των συγκοινωνιών, της αγοράς τροφίμων, αλλά και εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων, με στόχο τη συζήτηση προγράμματος για την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των ανέργων.

Το εκπτωτικό κουπόνι θα εκδίδεται από τον ΟΑΕΔ ενώ θα γίνει προσπάθεια το ποσό των ..........

περίπου 70 ευρώ να αυξηθεί.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης ότι η υπόσχεση της κυβέρνησης για αύξηση του επιδόματος ανεργίας παραμένει ισχυρή, αλλά θα υλοποιηθεί σε βάθος τετραετίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Την επόμενη εβδομάδα η ψηφοφορία για την επανεκλογή Παπούλια

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την επανεκλογή του κ. Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος σε γεύμα που παρέθεσε προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η ημέρα της ψηφοφορίας της Βουλής θα καθοριστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της ερχόμενης Πέμπτης.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η .........

εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη, της οποίας η ανακοίνωση γίνεται πέντε πλήρεις ημέρες πριν από την οριζόμενη ημερομηνία ψηφοφορίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Cosmote: Ευρυζωνικές ταχύτητες έως 28,8 Mbps

Την παροχή ακόμα υψηλότερων ευρυζωνικών ταχυτήτων στο COSMOTE Internet Οn The Go ανακοίνωσε η Cosmote.

Συγκεκριμένα, με βάση μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο δίκτυο της COSMOTE, καταγράφηκαν μέγιστες ταχύτητες λήψης δεδομένων έως 23,8 Mbps, μέσω της προηγμένης τεχνολογίας HSPA+MIMO (High Speed Packet Access, Multiple Input Multiple Output).

Οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες του δικτύου της COSMOTE, .........

που βασίζονται στην τεχνολογία HSPA+MIMO, θα διατεθούν αρχικά σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα επεκταθούν σταδιακά και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ αναμένεται να διατεθούν εμπορικά μέσα στο τρέχον έτος.

Παράλληλα συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η επέκταση του δικτύου 3G/HSPA/HSPA+ της εταιρείας σε όλο και περισσότερες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.

ΣτΕ: Απερρίφθη η προσφυγή για τα τέλη κυκλοφορίας

Απερρίφθη από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η αίτηση της καταναλωτικής οργάνωσης ΙΝΚΑ και τριών ιδιοκτητών αυτοκινήτων που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών που καθόριζε τον τρόπο είσπραξης των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι η βλάβη που επικαλούνται οι ...............

προσφεύγοντες δεν προκαλείται από την προσβαλλόμενη απόφαση του υπουργού Οικονομικών, αλλά από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει το τέλος κυκλοφορίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 26ης Ιανουαρίου 2010

8arr26.jpg (212 KB) foni26.jpg (212 KB)



Βουλή: Ομόφωνη απόφαση για εξεταστική για το Βατοπέδι

Yπερψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση 128 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει εκ νέου την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Η Επιτροπή θα συγκροτηθεί από 19 βουλευτές με σύνθεση κατ’ αναλογία του μεγέθους των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών της την 15η Μαρτίου του τρέχοντος έτους, μετά από πρόταση του Προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, την οποία υιοθέτησε η Ολομέλεια.

Η πρώτη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής σε .......

σώμα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.