Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Τμήμα Αστυνόμευσης Μεταναστών ζητάει ο δήμαρχος Φιλιατρών

Τη δημιουργία Τμήματος Αστυνόμευσης Μεταναστών στα Φιλιατρά ζητεί με έγγραφό του ο δήμαρχος της πόλης Αλκης Ξύγκας προς τον αρμόδιο υφυπουργό Δημοσίας Τάξεως Χρήστο Μαρκογιαννάκη.
Απ’ ό,τι φαίνεται στην σχετική επιστολή, το πρόβλημα με τους οικονομικούς μετανάστες -πολλοί από τους οποίους είναι παράνομοι - είναι πολύ μεγάλο στην πόλη των Φιλιατρών, καθώς υπολογίζονται σε περίπου 2.500, υπάρχει κλίμα ανασφάλειας, ενώ έχει διαπιστωθεί και αύξηση των κλοπών.

Τονίζει δε ο κ. Ξύγκας ότι ο δήμος από την πλευρά του προτίθεται να παραχωρήσει δωρεάν χώρο για την στέγαση του σχετικού τμήματος και να αναλάβει στο μέτρο των δυνατοτήτων του και τον εξοπλισμό του.
Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Ξύγκας τονίζει: .......


«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες της πόλης μας, σας εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για την υγεία τους, την ασφάλειά τους και την διαφύλαξη των περιουσιακών τους στοιχείων.
Δυόμισι χιλιάδες αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων διαμένουν στον δήμο μας, εκ των οποίων ποσοστό 70% είναι παράνομοι.
Η συγκέντρωση των μεταναστών στην πόλη ευνοείται από την προσφορά εργασίας στον αγροτικό τομέα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (ελαιοκομιδή, ανοιχτή ή θερμοκηπιακή καλλιέργεια κηπευτικών, συγκομιδή καρπουζιού κ.λπ.).

Όμως ο μεγάλος αριθμός αυτών και η ανεξέλεγκτη διαμονή τους σε συνδυασμό με την ελλιπή αστυνόμευση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης.
Οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι τραγικές, χωρίς τις βασικές προϋποθέσεις υγιεινής με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών.
Η ανέχεια τους οδηγεί ανενόχλητα σε παραβατικές πράξεις με συνέπεια να παρατηρείται αύξηση των κλοπών οικιών, καταστημάτων έως και αγροκαλλιεργειών, ενώ το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων είναι έκδηλο στην καθημερινή τους ζωή.
Με δεδομένη την αλληλεγγύη των πολιτών στους οικονομικούς μετανάστες, ο δήμος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή εσνωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία αλλά ο συνεχής αυξανόμενος αριθμός παράνομων μεταναστών έχει λάβει τραγικές πλέον διαστάσεις.

Κατόπιν σύσκεψης με όλους τους φορείς και λόγω της σοβαρότητας του θέματος, ο δήμος αιτείται τη δημιουργία Τμήματος Αστυνόμευσης Αλλοδαπών στην πόλη.

Πηγή: Ελευθερία

ΨΗΦΙΣΜΑ των εργαζομένων στον «Ελεύθερο Τύπο» και τον ραδιοφωνικό σταθμό του City

ΨΗΦΙΣΜΑ

Των εργαζομένων στον «Ελεύθερο Τύπο» και τον ραδιοφωνικό σταθμό του City

Θεωρούμε ότι η απόφαση να μπει αιφνιδιαστικά λουκέτο στην εφημερίδα και τον ραδιοφωνικό σταθμό με τη μέθοδο της λύσης και εκκαθάρισης των δυο εταιρειών, είναι παράνομη και καταχρηστική.

Απαιτούμε την επανέκδοση της εφημερίδας του Ε.Τ και την επαναλειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού City 99,5

Στόχος-απαίτηση στην οποιαδήποτε εξέλιξη για την επόμενη μέρα των δυο Μέσων, όπως .......

η πώληση ή μεταβίβαση της εφημερίδας-ραδιοφωνικού σταθμού δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτά.

Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας, Εργασίας και Τύπου και ΜΜΕ για εξεύρεση λύσης.

23-06-2009

Πηγή: Ergazomenoi Eleftheros Tipos
-

Σύντομα θα λειτουργήσουν τα φανάρια στου Ζαφείρη

Σύντομα θα λειτουργήσουν τα φανάρια που μπήκαν, επιτέλους, στον πολύπαθο κόμβο Ζαφείρη.
Αυτό εκτίμησε, ενημερώνοντας χθες, ο αρμόδιος αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος.
«Δικαιωθήκαμε από τις εξελίξεις, καθώς είχαμε επιμείνει να μπουν τα φανάρια απ’ αυτή την εργολαβία, των 8,2 εκ. ευρώ για άμεσες παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στο νομό», είπε ο κ. Αναστασόπουλος και σημείωσε:
«Μπήκαν 62 φανάρια. Αύριο (σήμερα) κατατίθεται στη ΔΜΕΟ (Διεύθυνση Μελετών Εργων Οδοποιίας) του ΥΠΕΧΩΔΕ η μελέτη για τη ρύθμιση των φαναριών.

Όταν εγκριθεί μετά από μια εβδομάδα, θα λειτουργούν τα φανάρια. Θα παρακολουθούμε στενά την υπόθεση».
Πληροφόρησε πως έχουν συνεννοηθεί με τη δημοτική αρχή και θα τοποθετήσουν ........

στηθαία ασφαλείας από τη γέφυρα του τρένου έως τα φανάρια, αναφέροντας: «Θα θωρακίσουμε τη νησίδα, όπου έχουμε τροχαία και έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, με τα αυτοκίνητα που πέφτουν στις κολόνες.

Αιτία των ατυχημάτων είναι η μεγάλη ταχύτητα».

Ο αντινομάρχης ενημέρωσε και για τις ασφαλτοστρώσεις που προβλέπονται απ’ αυτή την εργολαβία, επισημαίνοντας πως υλοποιούνται με εντατικούς ρυθμούς. Είπε ότι έπεσε νέος ασφαλτοτάπητας από Μεγαλόπολη έως Τσακώνα και ότι θα γίνουν ασφαλτοστρώσεις στο δρόμο Κυπαρισσίας - Φιλιατρών σε επιλεγμένα σημεία, σε μήκος 3 χιλιομέτρων, ενώ έχουν ζητήσει επιπλέον ασφαλτόστρωση και σε μήκος 1 χιλιομέτρου, στο δρόμο μέσα στο Βασιλικό

Πηγή: Ελευθερία

Πάτρικ Ενγκεμά: «Κάνω ένα άλμα προς τα εμπρός»

Ενα άλμα μπροστά αποτελεί για τον Πατρίκ Ενγκεμά η Εράνη, που έγινε ο επόμενος σταθμός στην προπονητική του καριέρα.
Αυτό τόνισε ο Καμερουνέζος τεχνικός σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του χθες το μεσημέρι: «Η ζωή ενός προπονητή, αλλά και ενός ποδοσφαιριστή είναι να βρίσκεται μια εδώ και μια εκεί.
Για εμένα η Εράνη είναι ένα άλμα προς τα εμπρός. Γιατί είμαι καινούργιος στο χώρο της προπονητικής και με ενδιαφέρει να κάνω βήματα μπροστά.
Η δουλειά μου στο Καταστάρι αναγνωρίστηκε με την μετακίνησή μου στην Εράνη».

Σε ερώτησή μας τι γνώριζε για την Εράνη και γιατί την προτίμησε, μας είπε:
«Είχα καλές πληροφορίες, το κλίμα στην ομάδα είναι καλό, διαθέτει .........

τρία γήπεδα και μπορώ να δουλέψω άνετα, κάτι που δεν συνέβαινε με το Καταστάρι.
Κατάλαβα ότι πηγαίνουν να φτιάξουν κάτι σοβαρό και υπάρχει οργάνωση και πιστεύω στη δουλειά που κάνω και αν όπως ανέφερα υπάρχει οργάνωση θα τα πάω καλά και φυσικά με τη βοήθεια του Θεού».
Κλείνοντας σε ότι αφορά το σχεδιασμό στο μεταγραφικό τομέα ανέφερε:
«Έχουμε αρχίσει το σχεδιασμό για τη νέα περίοδο. Θα προτείνω στη διοίκηση την απόκτηση κάποιων παικτών από ομάδες της Ζακύνθου, οι οποίοι πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν».

Τα τυπικά απομένουν για να κλείσει και επίσημα η συμφωνία συνεργασίας του Καμερουνέζου τεχνικού και της Εράνης.
Σήμερα ή αύριο αναμένεται σε συμβούλιο που θα πραγματοποιήσει η διοίκηση να “πέσουν” οι υπογραφές ανάμεσα στις δύο πλευρές και να επισημοποιηθεί η συμφωνία συνεργασίας.

Σύντομο βιογραφικό

Ο νεαρός προπονητής δεν έχει μεγάλο βιογραφικό, αφού έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να δουλεύει από το πόστο της τεχνικής ηγεσίας.
Πάντως οι συστάσεις που τον συνοδεύουν σε ότι αφορά το έργο του είναι πολύ θετικές και αυτό μένει να το δούμε και στην Εράνη.
Στη διάστημα που έχει ασχοληθεί με την προπονητική, έχει δουλέψει ως βοηθός προπονητή του Γιάννη Γκαϊτατζή στον Εθνικό Πειραιώς και του Σπύρου Φιορεντίνου στον Πειρατή Λαγανά (Α’ τοπική Ζακύνθου).
Επίσης έχει εργαστεί ως προπονητής των μικτών παίδων και νέων της Ζακύνθου.

Ξεκίνησε ο προγραμματισμός

Η διοίκηση της Εράνης μετά την απόφασή της να προσλάβει για προπονητή τον Πατρίκ Ενγκεμά, ξεκίνησε σε συνεργασία μαζί του τον προγραμματισμό ενόψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς.
Σε ότι αφορά τη στελέχωση του έμψυχου δυναμικού, έχουν γίνει επαφές με διάφορους παίκτες που αποτελούν μεταγραφικούς στόχους και εντός των ημερών αναμένεται να γνωστοποιηθούν και ποιοί θα αποκτηθούν.

Παράλληλα θα γίνει και ένα ξεκαθάρισμα στο υπάρχον δυναμικό, όπου θα αποχωρήσουν κάποια παιδιά.
Το σίγουρο είναι ότι οι πιο πολλές κινήσεις στο μεταγραφικό τομέα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την ημέρα που έχει αποφασιστεί να ξεκινήσει η προετοιμασία τη Δευτέρα 27 Ιουλίου.
Πάντως οι άνθρωποι της διοίκησης έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν άλλες δύο μεταγραφές μετά την έναρξη της προετοιμασίας.

Νέα έδρα

Η έδρα της Εράνης την ερχόμενη ποδοσφαιρική σεζόν θα είναι το νέο γήπεδο που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, όμως θα χρησιμοποιεί και τα υπόλοιπα δύο, αυτό που έδινε τους αγώνες της όλα τα χρόνια, αλλά και το χωμάτινο, στο οποίο υπάρχουν σκέψεις για τη βελτίωση του αγωνιστικού χώρου, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από τις ομάδες αλλά και όσους θέλουν να έχουν έναν χώρο για να αθληθούν.

Συνάντηση για τη Νίκη Πλάτης

Οι παράγοντες της Εράνης θα επιδιώξουν μέσα στις επόμενες ημέρες να μιλήσουν με το Σαράντο Τριαντόπουλο, αλλά και τον προπονητή της Νίκης Πλάτης Παναγιώτη Παναγόπουλο για να μιλήσουν σχετικά με τη συνεργασία των δύο ομάδων.
Η συζήτηση θα αφορά τη μετακίνηση παικτών από τη Νίκη στην Εράνη και το αντίστροφο, έτσι ώστε να αξιοποιούνται όσο καλύτερα γίνεται.

Πηγή: Ελευθερία

Στα 58 ανέβηκαν τα κρούσματα της γρίπης των χοίρων.

Επτά επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης ανιχνεύτηκαν το τελευταίο 48ωρο από το Εργαστήριο Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος.
Τα κρούσματα έφτασαν συνολικά τα 58, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για: .........


- Μία 42χρονη γυναίκα Ελληνικής καταγωγής που ήρθε από την Αυστραλία

- Μία 16χρονη γυναίκα, Αμερικανίδα υπήκοο που ήρθε από τις ΗΠΑ

- Μία 46χρονη γυναίκα Ελληνοαμερικανίδα που ήρθε από τις ΗΠΑ

- Ένα κορίτσι 3,5 ετών, ελληνικής καταγωγής που ήρθε σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα που ήρθε από τις ΗΠΑ

- Έναν 61χρονο άνδρα ελληνικής καταγωγής που ήρθε σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα που ήρθε από τις ΗΠΑ

- Μία 23χρονη γυναίκα, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από την Αυστραλία

- Μία 24χρονη γυναίκα, Αμερικανίδα Υπήκοο, που ήρθε από τις ΗΠΑ.

Τα περιστατικά φτάνουν πλέον τα 58, από τα οποία 23 έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

Το υπουργείο Υγείας καθησυχάζει ότι η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως, ενώ επισημαίνει ότι τα συμπτώματα της νόσου συνεχίζουν να είναι ήπια και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Πηγή: in.gr

Τα φύκια... πνίγουν τον Λαγκούβαρδο

Άσχημη εικόνα εξακολουθεί να παρουσιάζει η παραλία του Λαγκούβαρδου, καθώς δεν έχει γίνει καθαρισμός από τα φύκια, παρόλο που η κολυμβητική περίοδος έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό.

Το μόνο σημείο της παραλίας που βρίσκεται σε καλή κατάσταση είναι μπροστά στην καντίνα που υπάρχει στην νότια πλευρά, καθώς ο ιδιώτης που μισθώνει το χώρο φρόντισε ώστε να γίνει καθαρισμός με τη βοήθεια μπουλντόζας.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πως σε .......

ολόκληρη την παραλία δεν υπάρχει ούτε ένας κάδος σκουπιδιών, με αποτέλεσμα διάσπαρτα σκουπίδια να υπάρχουν παντού!

Πηγή: Βάλτα Τριφυλίας

Με φόντο το τουριστικό των Γαργαλιάνων η συνάντηση Δράκου - Καλοφωλιά

Με βασικό θέμα την νομιμοποίηση του Τουριστικού των Γαργαλιάνων πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας σύσκεψη ανάμεσα στον νομάρχη Κο Δημήτρη Δράκο με τον Δήμαρχο Γαργαλιάνων κο Σταύρο Καλοφωλιά και τον Αντιδήμαρχο Γαργαλιάνων κο Στάθη Σοκορέλη.

Για το Τουριστικό των Γαργαλιάνων ο κος δράκος είπε ότι είναι ένα έργο το οποίο έχει ζωή 50 ετών περίπου και το οποίο προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να νομιμοποιήσουμε ως προς το κατασκευαστικό του μέρος, με την συνδρομή της Πολεοδομίας, και από εκεί και πέρα να αναλάβει την πρωτοβουλία ο Δήμος για την ανακαίνισή του και για την λειτουργία του και για την απόδοση στην κοινωνία των Γαργαλιάνων και στην παραγωγή και την ανάπτυξη.

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε την σύσκεψη ήταν το θέμα της ολοκλήρωση της .........

διαδικασίας της ετοιμότητας και ωριμότητας του αλιευτικού καταφυγίου της Μαραθούπολης.
Του αλιευτικό καταφύγιο της Μαραθούπολης, είναι ένα έργο το οποίο παλεύουμε μελετητικά, πολύ καιρό και που δυστυχώς δεν έχει ενταχθεί μέχρι τώρα σε κάποιο ΚΠΣ. Γνωρίζετε ότι θα ανοίξει εντός ολίγου το ΚΠΣ και η στόχευσή μας είναι να λήξει και αυτή η εκκρεμότητα, εντασσόμενο το έργο στο επερχόμενο ΕΣΠΑ, το οποίο οσονούπω θα δημοπρατηθεί και ως προς αυτό το κομμάτι.

Εμείς από την πλευρά μας, σε συνεννόηση που έχουμε κάνει με τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου τον κ. Αγγελόπουλο, έχουμε οριοθετήσει τις διεκδικήσεις μας και είναι απολύτως λογικό και συμβατό και εφικτό, το να ενταχθεί και από το ύψος του προϋπολογισμού, στο περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τα λιμενικά. Επίσης, ξαναείδαμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για τα ΣΔΙΤ.
Ο Δήμος Γαργαλιάνων, όπως ξέρετε, είναι απολύτως έτοιμος και στην επερχόμενη προκήρυξη την οποία θα κάνει το Υπουργείο και το ΟΣΚ για τα ΣΔΙΤ των σχολικών κτηρίων, θα είναι πρώτο και καλύτερο μέσα, δεν έχουμε προβλήματα και για το Λύκειο και για το Γυμνάσιο. Τέλος, στη συζήτηση που είχαμε με τον Δήμαρχο, πήραμε την πρωτοβουλία και την απόφαση να επαναφέρουμε το θέμα του Λαγκουβάρδου.

Θα προσδιορίσουμε μια συνάντηση στο αμέσως προσεχές διάστημα, με την Διεύθυνση Μελετών των Εγγείων Βελτιώσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να βρούμε την παλαιά μελετητική προσπάθεια, σε ποιο στάδιο βρίσκεται και να οριοθετήσουμε και να προσδιορίσουμε το μέγεθος του έργου που θα περιλαμβάνει η καινούργια προσπάθεια την οποία θα αναλάβουμε.
Αυτή η προσπάθεια θα είναι τέτοια που να δένει με το περιβάλλον, να μην δημιουργεί οποιαδήποτε οικολογικά προβλήματα και που θα αφήνει ως έργο, τουλάχιστον εν πρώτοις και άμεσα, την παρακαταθήκη αυτή, για να μπορέσουμε μελλοντικά να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια.

Επίσης, να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχουν δύο μελέτες που αφορούν τον Δήμο Γαργαλιάνων και οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και σε στάδιο πολύ προωθημένο.
Η μία είναι του έργου Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά, όπως ξέρετε, το οποίο είναι ολοκληρωμένο και αυτή τη στιγμή μελετάται η παράκαμψη των Φιλιατρών και η δεύτερη είναι η Καμπίροβα η διάβαση δηλαδή της ρέματος της Μεταξάδας που τελειώνουμε πολύ σύντομα, και θα είναι το πρώτο έργο το οποίο θα εντάξουμε στο ΕΣΠΑ.

Αυτό είναι ένα συνολικό, αν θέλετε, πρόγραμμα το οποίο δεν είναι καθόλου οραματικό, αλλά απολύτως προσδιορισμένο, και αφορά τους Γαργαλιάνους και την ευρύτερη περιοχή, που αναδεικνύει και την γενικότερη παραγωγική δυνατότητα και τις ευρύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου και επιλύει χρόνια προβλήματα.
Βεβαίως, δεν είναι μόνο αυτά, υπάρχει ένα πλήθος μικρότερων παρεμβάσεων που κάνουμε, όπως είναι η δρομολόγηση της γέφυρας του Λαγκούβαρδου από τον παραλιακό δρόμο που έχουμε ξεκινήσει και το τελείωμα της ασφαλτόστρωσης του δρόμου, που οδηγεί από την Χρυσή Ακτή μέχρι και την Μαραθούπολη, που μόλις προ ολίγου τελείωσε η ΝΑΜ.

Βεβαίως, να πω ότι την ερχόμενη εβδομάδα λαμβάνεται η απόφαση στα πλαίσια της ΝΑΜ της επιτροπής Υποδομών για την επαναδημοπράτηση του έργου της Βάλτας. Το έργο αυτό προκύπτει μέσα από μια προγραμματική σύμβαση του Δήμου Γαργαλιάνων και της ΝΑΜ. Είναι ύψους περίπου 1.150.000 ευρώ, πιστεύω μέχρι τις 20 Ιουλίου θα έχει βγει στον αέρα και η προκήρυξη, οπότε κλείνουμε όλο το προγραμματικό μας σχέδιο με αυτά τα οποία σας ανέφερα με συγκεκριμένες κινήσεις οι οποίες είτε βρίσκονται υπό κατασκευή ή προγραμματίζονται και θα ξεκινήσουν άμεσα.

Βέβαια, κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνάει το μεγάλο έργο το οποίο ήδη κατασκευάζεται, το Γαργαλιάνοι-Ρωμανού, το οποίο έχει έναν υψηλότατο προϋπολογισμό, απ’ τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στην Μεσσηνία, ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ και αντιλαμβάνεστε ότι θα ενώσει όλο το Δυτικό άξονα. Είναι ένα κομμάτι όπου δεν υπήρχε καθόλου δρόμος, 12 χλμ, εντελώς καινούργιο, είναι από το 3ο ΚΠΣ με γέφυρα, σημαντικό για την χρηματοοικονομική του τροφοδοσία, από το ΕΣΠΑ, και ίσως είναι το πρώτο έργο το οποίο τρέχει στο Νομό Μεσσηνίας, πέραν της δημοπράτησης του Φιλιατρινού φράγματος».

Ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που έχει συμπαραστάτη στον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου Γαργαλιάνων, τον Νομάρχη Μεσσηνίας και τόνισε ότι φαίνεται ξεκάθαρα από τα έργα τα οποία προανέφερε, τα οποία θα αλλάξουν την φυσιογνωμία του Δήμου και της ευρύτερη περιοχής και τον ευχαρίστησε δημόσια για όλον αυτόν τον αγώνα.

Ενημερωτική συνάντηση για την Δακοκτονία πραγματοποιήθηκε στην Νομαρχία Μεσσηνίας.

Ενημερωτική συνάντηση με θέμα την δακοκτονία, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωϊ στην αίθουσα "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος" υπό την προεδρία του Νομάρχη Μεσσηνίας Κου Δημήτρη Δράκου, και την συμμετοχή του Αντινομάρχη κ. Σωτήρη Παναγιωτόπουλου, του Δντή Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παν. Σταθόπουλου και του Προϊσταμένου του Τμήματος Δακοκτονίας κ. Ιω. Κυριακοπουλου,

Κατά την συνάντηση τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της εργασίας που θα αναλάβουν για τον αγροτικό κόσμο του Νομού και για την προστασία των ελαιόδενδρων από το Δάκο.
Για το λόγο αυτό, σημειώθηκε ότι πρέπει να γίνει σωστή και υπεύθυνη δουλειά, στον τομέα που έχει χρεωθεί ο καθένας από τους εμπλεκόμενους.
Τονίστηκε, επίσης, η συνέπεια και η καλή συνεργασία όλου του προσωπικού της Δακοκτονίας, διότι η δουλειά αυτή, έχει άμεση σχέση με το ......

ελαιόλαδο, ένα πολύ σπουδαίο αγροτικό προϊόν που χαρακτηρίζει το Νομό μας.

Επιδότηση ενοικίου. Η διαδικασία ξεκινά στις 6 Ιουλίου. Ποιοί την δικαιούνται.

Αυξημένοι κατά 15% θα είναι οι δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, για το οποίο η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής ξεκινά από τις 6 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση η επιδότηση κυμαίνεται από 1.380 ευρώ το χρόνο έως και 2.600 ευρώ, ενώ για κάθε προστατευόμενο παιδί μετά το πέμπτο το ποσόν της μηνιαίας επιδότησης αυξάνεται κατά 25 ευρώ το μήνα.
Οι δικαιούχοι μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών (ΚΕΠ).
Σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, για το φετινό πρόγραμμα θα διατεθούν περί τα 220 εκατ. ευρώ και οι δικαιούχοι θα είναι αυξημένοι κατά 15%.
Για την επιδότηση ενοικίου του 2008, συμμετείχαν 126.000 δικαιούχοι.

Δικαιούχοι της επιδότησης ενοικίου είναι Έλληνες και αλλοδαποί που έχουν .......

καταβάλλει εισφορές υπέρ του OEK και έχουν ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ ο άγαμος και ο έγγαμος χωρίς παιδιά, 14.000 ευρώ ο έγγαμος με 1 παιδί, 16.000 ευρώ με 2 παιδιά, 18.000 ευρώ με 3 παιδιά και 20.000 ευρώ με 4 παιδιά.

Η επιδότηση αφορά ενοίκια που κατέβαλαν οι δικαιούχοι για μίσθωση κατοικίας το προηγούμενο έτος και θα καταβληθεί εφάπαξ και εφόσον βέβαια πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που καταβάλλουν εισφορές στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ενώ ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα είναι οι άνεργοι και όσοι έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα, όπου το ποσόν της επιδότησης είναι αυξημένο ως και 50%.

Σε περίπτωση που η μίσθωση της κατοικίας δεν έχει φθάσει στους 12 μήνες, θα καταβάλλεται το ανάλογο ποσόν επιδόματος.

Για τους δικαιούχους που έκαναν τον γάμο τους το 2009 και συνεπώς κατά τον προηγούμενο χρόνο ήταν μεμονωμένα άτομα, μίσθωναν κατοικία, για τη χορήγηση της επιδότησης ενοικίου έτους 2009 θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα εισοδήματα του ενός εκ των δύο συζύγων και συγκεκριμένα εκείνου που θα υποβάλει την αίτηση στο πρόγραμμα.

Αναλυτικά:

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος:

α) Εργατοϋπάλληλοι οι οποίοι κατοικούν και εργάζονται στην Ελλάδα, είναι ασφαλισμένοι σε Οργανισμό κύριας ασφάλισης μισθωτών, καταβάλλουν εισφορές υπέρ Ο.Ε.Κ. και έχουν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για παροχή στεγαστικής συνδρομής από τον Ο.Ε.Κ., καθώς και

β) Συνταξιούχοι Οργανισμών κύριας ασφάλισης μισθωτών, που έχουν καταβάλει ως εργαζόμενοι, εισφορές υπέρ Ο.Ε.Κ.

Οι ανωτέρω πρέπει επιπλέον να συγκεντρώνουν και τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα του οικονομικού έτους 2008 να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό του εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

2. Να ενοικίαζαν κυρία κατοικία το έτος 2008 και να μην έχουν οι ίδιοι ή τα προστατευόμενα μέλη τους περιουσιακά στοιχεία, οπουδήποτε στην Ελλάδα, ικανά να τους εξασφαλίσουν οικογενειακή στέγαση.

3. Να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή τα προστατευόμενα μέλη τους δάνειο ή κατοικία από τον ΟΕΚ ή στεγαστικό δάνειο από το Υπ. Υγείας Πρόνοιας και Κοιν. Ασφαλίσεων βάσει του Ν.Δ. 1138/72.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ

Ο δικαιούχος θα συμπεριλάβει στην αίτηση τα παρακάτω μέλη της οικογένειάς του, μόνο εφόσον συγκατοικούν μόνιμα μαζί του:

α) Την /τον σύζυγό του.

β) Τα ανύπαντρα παιδιά που γεννήθηκαν με ή χωρίς γάμο των γονιών ή νομιμοποιήθηκαν ή αναγνωρίσθηκαν ή υιοθετήθηκαν και δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

γ) Τα διαζευγμένα ή σε χηρεία παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του, εφόσον δεν δικαιούνται τα ίδια στεγαστικής συνδρομής και δεν έχουν δικό τους εισόδημα.

δ) Τους ανύπαντρους, ορφανούς και από τους δύο γονείς εγγονούς και αδελφούς μέχρι το 21ο έτος της ηλικίας τους.

ε) Όσα από τα προηγούμενα προστατευόμενα μέλη (παιδιά, εγγονούς, αδελφούς κ.λ.π.) σπουδάζουν σε ανώτατες ή ανώτερες ή μεταλυκειακές κρατικές σχολές και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του και

στ) Όσα από τα προηγούμενα πρόσωπα είναι ανίκανα για κάθε εργασία, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

1) Εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατ΄ ελάχιστο στην Ελλάδα τις ημέρες εργασίας που αναφέρονται στον πίνακα προϋποθέσεων μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Επίσης από τον ως άνω αριθμό ημερών εργασίας, πρέπει οι 120 τουλάχιστον να έχουν πραγματοποιηθεί κατά την τριετία 2006, 2007, 2008 και να συνεχίζεται η παροχή εξαρτημένης εργασίας το 2009.

Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις υπάρχει δυνατότητα εξαγοράς μέχρι και 50 ημερών εργασίας, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 120 ημερομισθίων που απαιτούνται για την τριετία.

Οι μακροχρόνια άνεργοι δικαιούχοι, που κατά το 2009, δεν παρέχουν εξαρτημένη εργασία λόγω ανεργίας, μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μέχρι και δύο (2) χρόνια μετά την διακοπή της επιδότησης από τον ΟΑΕΔ, εφόσον δεν έχουν αλλάξει ασφαλιστικό φορέα.

Οι επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες μπορούν να εξαγοράσουν μέρος ή το σύνολο των απαιτούμενων ημερών εργασίας.

Οι ομογενείς από την τέως Σοβ. Ένωση που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μέχρι 31/12/1999 και αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας (βάσει Ν. 2790/2000) πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει ανάλογα με την ζώνη εγκατάστασης και τα μέλη της οικογένειάς τους τις ημέρες εργασίας του παρακάτω πίνακα.

Οι ημέρες επιδότησης λόγω ανεργίας ή ασθένειας ή κύησης και λοχείας ή προσωρινής συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας με ποσοστό 50% και άνω υπολογίζονται ως ημέρες εργασίας.

Ο χρόνος στράτευσης του δικ/χου, υπολογίζεται σε 10 ημέρες εργασίας ανά μήνα, μόνο αν απαιτείται συμπλήρωση του συνολικού αριθμού ημερών εργασίας της κατηγορίας του.

Όποιος προστατεύει παιδί εξομοιώνεται με έγγαμο.

Αν κανένας από τους συζύγους δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό ημερών εργασίας, τότε λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των ημερών εργασίας και των δύο συζύγων, με την προϋπόθεση ότι αυτό το άθροισμα είναι μεγαλύτερο κατά 30%, από τον απαιτούμενο αριθμό ημερών εργασίας της κατηγορίας τους.

Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι έχουν δικαίωμα υποβολής, αίτηση υποβάλλει μόνο ο ένας μετά από δική τους απόφαση και σε περίπτωση διαφωνίας τους, εκείνος που έχει τις περισσότερες ημέρες εργασίας στην ασφάλιση.

2) Συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή λόγω προσωρινής ή οριστικής αναπηρίας με ποσοστό 67% και άνω ή λόγω θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος ή λόγω θανάτου, δικαιούνται συμμετοχή στην επιδότηση ενοικίου ανεξαρτήτως ημερών εργασίας. Αρκεί μόνο για τις ημέρες εργασίας που είχαν ασφαλισθεί σε Οργανισμό κύριας ασφάλισης να είχαν καταβληθεί εισφορές υπέρ ΟΕΚ και κατά το χρόνο συνταξιοδότησης τους να ήταν δικαιούχοι ΟΕΚ.

Η παροχή επιδότησης αφορά τα ενοίκια που κατέβαλαν οι δικαιούχοι για μίσθωση κατοικίας το έτος 2008 και καταβάλλεται εφ΄ άπαξ.

ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Δικαιούχοι που έχουν τις προϋποθέσεις και δεν εμπίπτουν στις παρακάτω περιπτώσεις, λαμβάνουν πλήρη επιδότηση.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Όσοι δικαιούχοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μεγαλύτερο από το αναγραφόμενο μέγιστο εισόδημα της κατηγορίας τους λαμβάνουν μειωμένη επιδότηση. Σέ αυτή την περίπτωση η επιδότηση καταβάλλεται μειωμένη κατά το ποσό της υπέρβασης (ισχύει και ο περιορισμός των 345 ευρώ).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ζευγάρι χωρίς παιδιά με εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ παίρνει πλήρη επιδότηση 1.380 ευρώ . Αν το ίδιο ζευγάρι έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 12.500 ευρώ , (υπέρβαση 500 ευρώ) θα πάρει επιδότηση: 1.380 ευρώ – 500 ευρώ = 880 ευρώ.

ΠΡΟΣΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 50% ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Οι παρακάτω δικαιούχοι του προγράμματος 2009 λαμβάνουν την επιδότηση ενοικίου που αντιστοιχεί στην κατηγορία του καθενός, προσαυξημένη κατά 50%, ήτοι:

α) Μακροχρόνια άνεργοι

β) Όσοι έμειναν άνεργοι λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους εντός του 2009 εφόσον το διάστημα της ανεργίας είναι μεγαλύτερο των 3 μηνών.

γ) Δικαιούχοι που ήταν άνεργοι και μετακινήθηκαν εντός του 2009 από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους και βρήκαν εργασία σε περιοχές άλλων Νομών.

δ) Δικαιούχοι οποιασδήποτε κατηγορίας που το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα οικονομικού έτους 2009 (χρήση 2008) δεν υπερβαίνει τις 8.000 ευρώ.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

α) Στους δικαιούχους που η μίσθωση της κατοικίας τους ήταν διάρκειας μικρότερης των 12 μηνών, καταβάλλεται επιδότηση μόνο για τους μήνες της μίσθωσης.

β) Το μηνιαίο ποσό επιδότησης που χορηγείται σε κάθε δικαιούχο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το πραγματικά καταβληθέν ποσό του ενοικίου του.

γ) Ποσό επιδότησης ενοικίου μικρότερο των 345 ευρώ δεν χορηγείται.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

1) Αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, που συμπληρώνονται επί τόπου στα ΚΕΠ.

2) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Αν δηλωθούν παιδιά που σπουδάζουν, απαιτείται πιστοποιητικό σπουδών. Αν δηλωθούν παιδιά ανίκανα για βιοποριστικό επάγγελμα απαιτείται βεβαίωση αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας.

Εάν υπάρχει διαζύγιο ή διάσταση απαιτείται απόφαση για δικαστική επιμέλεια των παιδιών έστω και προσωρινή (αντίγραφο επικυρωμένο). Σε περίπτωση αλλοδαπού δικαιούχου το πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί από τη χώρα του, να είναι επικυρωμένο από την εκεί Ελληνική Προξενική Αρχή και να είναι επίσημα μεταφρασμένο από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από δικηγόρο, που είναι μέλος Ελληνικού Δικηγορικού Συλλόγου

3) Φορολογική δήλωση οικον. έτους 2009 (για τα εισοδήματα του 2008). Το αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης πρέπει να είναι επικυρωμένο από την αρμόδια ΔΥΟ. Σε αντίθετη περίπτωση μαζί με αυτό θα πρέπει να υποβληθεί και αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος (οικ. έτους 2009). Αιτήσεις χωρίς αυτά τα δικαιολογητικά δεν θα γίνονται δεκτές.

Όσοι δεν υποχρεούνται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης θα το δηλώσουν εγγράφως στο έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/86. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να δηλωθεί και το εισόδημα που έχει η (ο) σύζυγος τους.

Αυτοί θα προσκομίσουν: α) αντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου (θεωρημένο από Δ.O.Υ.) β) απόδειξη πληρωμής ενοικίου και γ) βεβαίωση από τον εργοδότη τους ή από τον Οργανισμό κύριας ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ) και το Επικουρικό τους Ταμείο (εάν υπάρχει), από όπου θα προκύπτει το καθαρό εισόδημα έτους 2008.

4) Το έντυπο Ε9 έτους 2005 που κατέθεσαν στην αρμόδια Δ.O.Υ. για την περιουσιακή τους κατάσταση καθώς και του έτους 2009, εφόσον υπήρξε μεταβολή. Όσοι δεν υποχρεούνται σε υποβολή Εντύπου Ε9 διότι δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο το δηλώνουν στην υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86.

5) Βεβαίωση του οργανισμού κύριας ασφάλισης (οι εργαζόμενοι δικαιούχοι) στην οποία θα αναγράφεται α) το σύνολο των ημερομισθίων που έχει πραγματοποιήσει ο εργαζόμενος στην Ελλάδα, από την έναρξη της ασφάλισης μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, β) τα συνολικά ημερομίσθια που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 2006, 2007 και 2008 γ) τα ημερομίσθια του 2009 και δ) εάν γίνονται κρατήσεις υπέρ Ο.Ε.Κ.

6) Απόφαση συνταξιοδότησης (οι συνταξιούχοι) από τον ασφαλιστικό φορέα, η οποία θα αναφέρει εάν έχουν γίνει κρατήσεις υπέρ Ο.Ε.Κ.

7) Η μακροχρόνια ανεργία αποδεικνύεται με:

Βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ για μακροχρόνια ανεργία (τουλάχιστον για 12 μήνες και άνω), κάρτα ανεργίας θεωρημένη τους αντίστοιχους μήνες μέχρι την υποβολή της αίτησης και υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86 ότι δεν έχουν αλλάξει ασφαλιστικό φορέα μέχρι την υποβολή της αίτησης (να αναγραφεί στην έντυπη δήλωση). Σε αυτή την περίπτωση το επίδομα ενοικίου χορηγείται για 2 χρόνια από την διακοπή του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Από την 1η Ιουλίου οι φόροι στα καύσιμα και τα τέλη για κινητά

Εκατομμύρια φορολογούμενοι με έμμεσο ή άμεσο τρόπο θα επιβαρυνθούν προκειμένου να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία καθώς τα έσοδα του προϋπολογισμού έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει στο α' εξάμηνο του 2009.

Καύσιμα, κινητά με τέλη σύνδεσης, καρτοκινητά, ακίνητα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και υψηλά εισοδήματα θα βρεθούν στο στόχαστρο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το δημόσιο έλλειμμα λόγω της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να εισπράξει βεβαιωμένα έσοδα.

Με βάση τις ισχύουσες φορολογίες, 3,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών όχι μία αλλά δύο φορές το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.
Ως το τέλος του μηνός ολοκληρώνεται η αποστολή των ........

εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το ΕΤΑΚ του 2008 και τον Σεπτέμβριο θα λάβουν οι ίδιοι τα εκκαθαριστικά του 2009.

Σημαντική επιβάρυνση για εκατομμύρια κατόχους ΙΧ επιφυλάσσει η αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδα Το Βήμα, η αύξηση των ΕΦΚ καυσίμων θα διαμορφωθεί από 10% ως 20%. Αυτό θα σημαίνει αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης από 5 ως 10 λεπτά ανά λίτρο.

Λάθη σε χιλιάδες Ε9 –Ηλεκτρονικές Διορθώσεις

Πεντακόσιες χιλιάδες σημειώματα αποστέλλει η Γενική Γραμματεία πληροφορικών συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας, έως το τέλος Ιουνίου, σε ιδιοκτήτες ακινήτων για λάθη στις δηλώσεις του Ε9, των ετών 2005-2008, τα οποία δεν επιτρέπουν τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους και τον υπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.

Στα σημειώματα που αποστέλλει η Γενική Γραμματεία πληροφορικών συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας καλεί τους φορολογούμενους να επισκεφθούν τον δικτυακό τόπο www.e-9.gr προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη τους και να τους επιμερισθεί ο αναλογούν φόρος για τα ακίνητα τους .

Και από εφορίες και ΚΕΠ η διόρθωση των Ε9

Και μέσω των εφοριών θα μπορούν πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποβάλλει Ε9 με λάθη, να προχωρούν στις απαραίτητες διορθώσεις. Σε αυτή τη λύση προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών μετά από τα έντονα παράπονα κυρίως ηλικιωμένων φορολογουμένων για τη διαδικασία που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα.
Όπως είχε αναφέρει το Capital.gr πολλοί είναι αυτοί που δεν είναι εξοικειωμένοι με το .........

internet με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες διορθώσεις τω λαθών.

Έτσι λοιπόν το ΥΠΟΙΚ διεύρυνε τους τρόπους αποκατάστασης των στοιχείων του Ε9 εκτός από το διαδίκτυο και μέσω των εφοριών.
Μάλιστα οι τελευταίες λεπτομέριες απομένουν ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να διορθώνουν τα λάθη τους και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Με πληροφορίες από το capital.gr

Ξανάρχισε η δίκη για την κλοπή στην Τράπεζα Ελλάδος στην Καλαμάτα

Η δίκη της μεγάλης κλοπής που είχε σημειωθεί στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα, τον Οκτώβριο του 2004 συνεχίζεται σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Καλαμάτας.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται οι πρώην υπάλληλοι της Τράπεζας Κωνσταντίνος Αναζίκος και Κωνσταντίνος Σακκάς.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Φεβρουάριο του 2006 καταδίκασε πρωτόδικα τον Αναζίκο σε ισόβια κάθειρξη και τον Σακκά σε κάθειρξη 20 ετών.
Από τα χρήματα που εκλάπησαν ο Σακκάς, ο οποίος έχει ......

παραδεχθεί την πράξη του, επέστρεψε 1.300.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα, τα οποία ο Σακκάς ισχυρίζεται ότι πήρε ο Αναζίκος, δεν έχουν βρεθεί ακόμη. Η δίκη, μετά από αναβολές και μια ακόμη διακοπή, είχε ξεκινήσει στις 26 Μαΐου, αλλά διακόπηκε και πάλι λόγω των ευρωεκλογών.

Η «Σέχτα Επαναστατών» ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα

Την ευθύνη για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Νεκτάριου Σάββα, αναλαμβάνει με προκήρυξή της που έστειλε στα «ΝΕΑ» η οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών».

Στην προκήρυξή της, η οργάνωση εξαπολύει νέο μπαράζ απειλών και κάνει εκτενείς αναφορές σε οργανώσεις του «αντάρτικου πόλεων». Χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Θα χτυπάμε όλους τους κυρίαρχους μηχανισμούς, τους θεσμικούς φορείς και τα πληρεξούσια άτομα».

Ολόκληρο το κείμενο της προκήρυξης θα δημοσιευθεί στο φύλλο των «ΝΕΩΝ» την Τετάρτη 24/6, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ.


Έκλεισε ο Ελεύθερος Τύπος. Κάποια μεγάλα κεφάλια θα έπρεπε να ντρέπονται.

Μάθαμε χθες για το λουκέτο που έβαλε το "τρισευτυχισμένο" ζεύγος Αγγελόπουλου στον Ελεύθερο Τύπο, Τύπο της Κυριακής και City 99.5 FM.

Πραγματικά στενάχωρη η είδηση. 450 και πλεόν εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τυπογράφοι, ηχολήπτες, τηλεφωνήτριες, κλπ κλπ εν μια νυκτί στον δρόμο.
Ευτυχώς με αποζημίωση, δυστυχώς στην ανεργία.

Άνθρωποι που το 90% από αυτούς δεν είναι άνθρωποι που παίρνουν παχυλότατο μισθό γιατί είναι ονόματα.
Είναι άνθρωποι που τρέχουν όλη την ημέρα είτε βρέχει, είτε χιονίζει, είτε φυσάει είτε κάνει κρύο, είτε κάνει ζέστη, είτε με καύσωνα, για να βγάλουν είδηση.
Να βγάλουν το μεροκάματο.
Να την πάνε στην εφημερίδα, να την δώσουν στον ........

σταθμό που εργάζονται, για να παίρνει η εφημερίδα ή το ραδιόφωνο διαφημίσεις, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι... Ενας φαύλος κύκλος δηλαδή.

Δυστυχώς η ιδωτική πρωτοβουλία (άντε να μην πω καμιά βαρία κουβέντα για δαύτην) έτσι είναι. Αποσκοπεί σε δύο μόνο πράγματα.
α.) το οικονομικό κέρδος.
β.) να περνάει κομματική γραμμή στην οποία πιστεύει ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας. Στην περίπτωση του Ελεύθερου τύπου Προώθηση της κυβερνώσας παράταξης.
Και αυτό φάνηκε όσο πιο απροκάλυπτα γινόταν απο την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα γραφεία της εφημερίδας και μετά.
ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ. Αυτό τους επιβάλλεται από τον ιδιοκτήτη του μέσου.
Δηλαδή τα συμφέροντα που εξυπηρετεί ο ιδιοκτήτης.

Αυτός λοιπόν αποσκοπώντας στα δυο παραπάνω, αν δεν του κάτσουν (κυρίως το οικονομικό) τότε, είτε πουλάνε είτε βάζουν λουκέτο.
Κάτι που δεν τραβάει, είτε το βελτιώνουμε δίνοντας περισσότερα χρήματα για κάτι καλύτερο, είτε το κλείνει.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις τηλεοπτικές εκπομπές. Δεν τραβάνε σε τηλεθέαση?? Αρα διαφημίσεις,άρα έσοδα, άρα .... , άρα.... , άρα .... Τότε σταματάει η εκπομπή.

Η Κα Αγγγελοπούλου μπορεί να μπήκε εκεί με τις καλύτερες των προθέσεων. Επρεπε όμως μιας και δεν ήταν σχετική με τον χώρο του τύπου, να μιλήσει με ομάδες εργαζομένων, να γίνει μια ανοικτή συζήτηση σε ένα αμφιθέατρο για το πως μπορεί αυτό το μέσον να πάει καλύτερα στο μέλλον.
Αν δεν ξέρουν καλύτερα αυτοί που ιδρώνουν για την δουλειά (οι εργαζόμενοι δηλαδή) ποιος ξέρει???
Αυτό δεν έγινε και το καράβι που ονομάζεται Ελεύθερος Τύπος οδηγήθηκε από "μη στιβαρά μπράτσα" και έλλειψη γνώσεων σε ύφαλο και απο εκεί στον πάτο της Θάλασσας. Σε λύση και εκκαθάριση δηλαδή.
Το πρόβλημα στην ουσία το πλήρωσαν οι μικροί. Οι απλοί εργαζόμενοι του μεροκάματου και των 700 ίσως και λιγότερο ευρώ, καθότι η Κα Αγγελοπούλου και ο σύζυγος της θα εξακολουθήσουν να βολτάρουν με το κότερο τους στο Αιγαίο, να μένουν στην βιλάρα τους στην Φιλοθέη (Εκεί ήξερα ότι είναι τελευταία το σπίτι τους. Εκτός και αν άλλαξαν) να ψωνίζουν από το Παρίσι και την Νέα Υόρκη μοντελάκια.
ΠΟΙΟΣ νοιάστηκε για τους εργαζόμενους???

Δεν ξέρω το κατά πόσον θα μπορούσε να ευοδωθεί μια προσπάθεια έκδοσης εφημερίδας που θα στηρίζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ σε δημοσιογράφους χωρίς επικεφαλείς του Τύπου Αγγελόπουλου, Τράγκα και λοιπών τέτοιων.
Μια εφημερίδα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ανεξάρτητη που να αγοράζεται από πολύ κόσμο είτε ανήκει στην κυβερνώσα παράταξη είτε στην αντιπολίτευση είτε και εγώ δεν ξέρω που.
Πιστεύω ότι ένα τέτοιο βήμα, μια εφημερίδα των Δημοσιογράφων θα μπορούσε να έχει επιτυχία αρκεί κάθε μήνα - δίμηνο μια γενική συνέλευση ΟΛΩΝ των εργαζομένων για να ακούγονται οι απόψεις το πως θα πάνε ακόμα καλύτερα.
ΝΟΜΙΖΩ ότι είναι καιρός οι δημοσιογράφοι να πάψουν να είναι φερέφωνα της κάθε διοίκησης και να αποκτήσουν Ελεύθερη και ανεξάρτητη φωνή από δικό τους όμως μέσον.

Κλείνοντας την ανάρτηση δηλώνουμε ότι το Φιλιατρά News συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στον Ελεύθερο Τύπο και τον City FM.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. Η NOVA αντικαθιστά τις κάρτες αποκωδικοποίησης.

Σε αντικαστάσταση των καρτών της θα προχωρήσει η Nova τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα μέσα Ιουλίου θα αρχίσουν να αποστέλλονται οι νέες κάρτες αποκωδικοποίησης στους ενεργούς συνδρομητές.
Τα πλήγματα που είχε δεχτεί η Nova ήταν πολλά κυρίως από κάρτες κλώνους αλλά και από το Card Sharring (διαμοιρασμό κλειδιών κάρτας)

Φήμες αναφέρουν ότι οι παλαιοί δέκτες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στο να δεχτούν αυτές τις κάρτες. Αν συμβεί αυτό τότε δεν αποκλείεται να χρειάζεται αντικατάσταση δέκτη.

Η NOVA αναγκάστηκε να πάρει το δρόμο της ..........

αντικατάστασης των καρτών όπως και πολλά άλλα Ευυρωπαϊκά πακέτα μετά την αδυναμία που υπάρχει να πατάξουν την πειρατεία του τηλεοπτικού σήματος.

Ψήφισμα των Εργαζομένων στον Ελεύθερο Τύπο και τον City FM 99.5

Εμείς οι εργαζόμενοι του «Ελεύθερου Τύπου», του «City 99,5» και του ηλεκτρονικού portal e-tipos.com καταγγέλλουμε την αιφνιδιαστική και εν κρυπτώ απόφαση του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να βάλουν λουκέτο. Η απόφαση αυτή αφήνει στο δρόμο, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, 450 εργαζομένους.

Χαρακτηρίζουμε την ενέργεια τους ανεύθυνη, προκλητική και ηθικά απαράδεκτη. Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και ο ραδιοφωνικός σταθμός City 99,5 δεν ανήκαν στην προσωπική- οικογενειακή περιουσία της οικογένειας Αγγελόπουλου.
Μετά από σωρεία αποτυχημένων επιλογών σε επίπεδο .........

διοίκησης, δημοσιογραφικής διεύθυνσης και εμπορικής στρατηγικής, χωρίς να διερευνήσουν άλλα σχέδια εξυγίανσης και οικονομικής στήριξης της εφημερίδας, αποφάσισαν να την κλείσουν χωρίς κανένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους, στους αναγνώστες και στους ακροατές.

Είναι καθαρό ότι δεν αγόρασαν αυτά τα ΜΜΕ ελπίζοντας ότι θα κερδίσουν χρήματα που της αποδίδουν τα καράβια.
Η συμμετοχή τους στα media ήταν πολιτική υπόθεση, όπως πολιτική είναι και η αιφνιδιαστική αποχώρηση τους, ενώ βρισκόμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Να απαντήσει τώρα ο πρωθυπουργός αν γνώριζε την απόφαση αυτή.
Πολύ περισσότερο που κυκλοφορούν ήδη σενάρια πως η «αξία» του τίτλου του «Ελεύθερου Τύπου» και της ραδιοφωνικής συχνότητας του «City 99,5» θα μεταπωληθεί , απαλλαγμένη από το βάρος του προσωπικού των δυο εταιρειών.

Ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, με ανακοίνωσή τους την 13η Ιουλίου 2006, είχαν δηλώσει: «Προσερχόμαστε στον ευαίσθητο χώρο του Τύπου με συναίσθηση ευθύνης και συνείδησης του ρόλου του». Είναι αδιανόητη η μετακύλιση της πολλαπλής ευθύνης της ιδιοκτησίας και της ανικανότητάς της να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα μέσα ενημέρωσης που απέκτησε στις πλάτες του προσωπικού το οποίο δεν σεβάστηκε.
Η απόφαση της οικογένειας Αγγελοπούλου δημιουργεί προϋποθέσεις δυσμενών ανατροπών στο χώρο των ΜΜΕ, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στον Τύπο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συλλογική πολιτική και μαζική συνδικαλιστική αντίδραση απέναντι σε όλους τους ιδιοκτήτες του κλάδου.

Καλούμε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση και να αρχίσει πολιτική διαβούλευση για να βρεθεί άμεση λύση. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα και τα εργατικά συνδικάτα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Εμείς οι εργαζόμενοι του «Ελεύθερου Τύπου», του «City 99,5» και του ηλεκτρονικού portal e-tipos.com δηλώνουμε:
• Θα κρατήσουμε τα μικρόφωνα του ραδιοφωνικού σταθμού ανοιχτά, διατηρώντας τον ενημερωτικό του χαρακτήρα με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ακροατές και αναγνώστες του Ε.Τ
• Προχωράμε σε έκδοση ηλεκτρονικής σελίδας του Ελεύθερου Τύπου των συντακτών και των εργαζομένων.
• Απαιτούμε εδώ και τώρα απαντήσεις για όλα τα ανοιχτά θέματα από την ιδιοκτησία και όχι από τον διορισμένο της εκκαθαριστή.

Ζήτησε συγνώμη ο Ψυχάρης για το μουσαντένιο ρεπορτάζ του Βήματος και προβαλει φθηνές δικαιολογίες.

Η γκάφα που έγινε στην "σοβαρή" (ας γελάσουμε) εφημερίδα του Σταύρου Ψυχάρη "Βήμα Της Κυριακής" δεν έχει προηγούμενο.
Η εφημερίδα απέδειξε ότι δουλεύει τον κόσμο ψιλό γαζί ενώ ο σεβασμός προς τους αναγνώστες της (εδώ γελάνε και οι κότες) είναι μόνο στα λόγια.

Μετα λοιπόν απο τον ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΟ δημοσίευμα για μια συνάντηση η οποία όμως δεν έγινε ΠΟΤΕ, ο Διευθυντής του Βήματος Σταύρος Ψυχάρης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Πουλάει φούμαρα με φθηνές δικαιολογίες που ούτε διανοητικά καθυστερημένος δεν θα τις πίστευε.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το ρεζιλίκι που υπέστη η "σοβαρή" εφημερίδα αναφέρει τα εξής: ..........

"Αγαπητοί αναγνώστες,
Πολλές εφημερίδες της Κυριακής 21.6.2009, με πρώτο «Το Βήμα», διέπραξαν μια μνημειώδη γκάφα. Στις πρώτες τουλάχιστον εκδόσεις τους, στα φύλλα δηλαδή που προορίζονται για περιοχές μακράν της πρωτευούσης, αναφέρονται στη δήθεν συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν, που βεβαίως δεν έγινε καθώς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ματαίωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Η μεγάλη αυτή γκάφα οφείλεται στο ...

ότι οι εφημερίδες της Κυριακής, λόγω του μεγάλου αριθμού φύλλων κυκλοφορίας, αρχίζουν να εκτυπώνονται από το πρωί του Σαββάτου. Ετσι, πολλές φορές αναφέρονται σε συναντήσεις και άλλες δραστηριότητες ως εάν επρόκειτο για γεγονότα. Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί πολλές φορές και δυστυχώς τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα.
Η γκάφα του «Βήματος» ήταν μεγαλύτερη καθώς δημοσιεύθηκε και «ρεπορτάζ» για το τι (θα) έλεγαν μεταξύ τους οι δύο πρωθυπουργοί. Δεν είναι παράδοξο να γράφεται προκαταβολικώς ένα κείμενο για τη συνάντηση ηγετών κρατών, καθώς οι ανεπίσημες αλλά έγκυρες πηγές (δηλ. άτομα του επιτελείου των ηγετών) αφήνουν να διαρρέουν προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους πληροφορίες για τη συνάντηση και τις εκατέρωθεν θέσεις. Συνήθως αρκετοί δημοσιογράφοι συντάσσουν βάσει αυτών των πληροφοριών τα κείμενά τους και τα παραδίδουν προς δημοσίευση προτού λήξει η συνάντηση...
Αυτή η πρακτική οδηγεί σε γκάφες, όπως η τελευταία του «Βήματος» _ δεν χρειάζεται να αναφερθούν συγκεκριμένες περιπτώσεις διότι αυτά τα γεγονότα ασφαλώς δεν αποτελούν δικαιολογίες.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στο «Βήμα online» που παρουσιάζει την ειδησεογραφία από λεπτό προς λεπτό ΔΕΝ αναρτήθηκε το κείμενο της γκάφας. Φυσικά δεν υπήρχε πρόθεση παραπλανήσεως των αναγνωστών, καθώς είναι φανερό ότι η αποκάλυψη της γκάφας δεν θα αργούσε.
Οπωσδήποτε «Το Βήμα» έλαβε τα μέτρα που απαιτούνται για να μην ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό, για το οποίο ζητεί συγγνώμη από τους αναγνώστες του.

Σταύρος Π. Ψυχάρης
Διευθυντής"