Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Άρθρο. Πρέπει να γίνουν (πολιτιστικές εκδηλώσεις από το δήμο Τριφυλίας).

Μπορεί να σας κούρασα, όλες αυτές τις μέρες με την απόφαση, που δεν υπάρχει, για τα πολιτιστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, με κίνδυνο κάποιοι καλοθελητές ακόμη και να με «κακοχαρακτηρίσουν», αλλά ας λένε ό,τι θέλουν.

Έχω καθαρή τη συνείδησή μου, επειδή έπραξα το αυτονόητο. «Αποκάλυψα» και σας μετέφερα τι και πώς, ακριβώς, έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες και την καταψήφιση του θέματος για ανάθεση στην Κοινωφελή Επιχείρηση της διοργάνωσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού και επιχορήγησή της, για το σκοπό αυτό, μέχρι του ποσού των 40.000 ευρώ!

Οφείλω να τονίσω, για να το ξεκαθαρίσω και ..........

αυτό, πως σε καμία περίπτωση δε λέω- ούτε και θέλω- να μη γίνουν εκδηλώσεις. Κάθε άλλο, μάλιστα! Είχα και έχω σταθερή άποψη και θέση ότι πολιτιστικές εκδηλώσεις έπρεπε και πρέπει να γίνουν και ότι ο Δήμος και το Σώμα δεν πρέπει να γίνουν «νεκροθάφτες του πολιτισμού»- δική μου φράση, που είπα στο δήμαρχο και πολύ καλά έκανε και τη χρησιμοποίησε στη συνεδρίαση!

Άλλωστε, επ' αυτού, έγραψα συγκεκριμένα και στο ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Τετάρτης: «Ερωτηματικά, αλγεινή εντύπωση και ποικίλα σχόλια προκαλεί και η στάση των παρόντων στη συνεδρίαση δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, που, χωρίς ουσιαστικά και πειστικά επιχειρήματα, καταψήφισαν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις! Αν η απόφαση αυτή δεν ανατραπεί ή ανακληθεί, άμεσα, με νεώτερη απόφαση του Σώματος, δε θα πραγματοποιηθούν από το Δήμο οι λίγες, έστω, πολιτιστικές εκδηλώσεις που προτάθηκαν και, ουσιαστικά, οι σύμβουλοι που αρνήθηκαν τη θετική ψήφο, θα θεωρηθεί πως στερούν από τους πολίτες, που πληρώνουν το πολιτιστικό τέλος και το οποίο είναι ανταποδοτικό, τη χαρά της συμμετοχής σε μια εκδήλωση στην περιοχή τους, που είναι και η μόνη διέξοδος που μπορεί ο Δήμος να προσφέρει από τα πολλά προβλήματα και τις σκοτούρες της καθημερινότητας!».

Η αντιπολίτευση χρησιμοποίησε ορισμένα επιχειρήματα προσπαθώντας, ανεπιτυχώς για μένα, να δικαιολογήσει την άρνησή της, κάποια από τα οποία ωστόσο, αναγνωρίζω, είχαν μια «βάση». Όμως, δεν ήταν λόγος αρνητικής τοποθέτησης για τα πολιτιστικά, αφού άπτονται της διοίκησης, της λειτουργίας και της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου, από τη Δημοτική Αρχή, που πολλά μπορεί να τις προσάψει κανείς, ακόμη και για ανικανότητα, ανοργανωσιά, διάλυση των υπηρεσιών κ.ά. Άλλο, όμως, αυτό!

Οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης που αρνήθηκαν τη θετική ψήφο, χρησιμοποίησαν και εκείνοι κάποια από τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, τις ελλείψεις, την καθημερινότητα με τα σκουπίδια. Ουσιαστικά, δηλαδή, «μέμφθηκαν» τη δημοτική διοίκηση, το δήμαρχο, τους αντιδημάρχους! Άλλο μέγα «πολιτικό» θέμα αυτό! Για τα σκουπίδια, για τα πετρέλαια, για τις λάμπες κ.ά. οι πολίτες πληρώνουν τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας, που και αυτά είναι ανταποδοτικά, όπως ανταποδοτικό είναι και το πολιτιστικό τέλος. Αν δεν έχει πετρέλαιο το απορριμματοφόρο, να του βάλουν με λεφτά από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, όχι από το πολιτιστικό τέλος!

Το πολιτιστικό τέλος οφείλουν το να διαθέσουν για το σκοπό που θεσπίστηκε! Για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, βεβαίως!
Εκδηλώσεις, ξαναλέω, πρέπει να γίνουν! Μετά από νέα και θετική απόφαση του Σώματος, ασφαλώς!

Η 6η Γιορτή καρπουζιού στον Αγρίλη Φιλιατρών [ VIDEO ]

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για το διήμερο λήξης της 6ης Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας στον Αγρίλη Φιλιατρών. Μια γιορτή όπου δημιουργήθηκε για την στήριξη του πιο πρωϊμου καρπουζιού της Περιοχής αλλα και για την διαφήμιση και εμπορία του προϊόντος στις ξένες αγορές.

Στις εκδηλώσεις του διημέρου λήξης της γιορτής συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Αδαμόπουλος, αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής, αλλά λιγοστοί καρπουζοπαραγωγοί!
Από την γιορτή απουσίαζαν οι πρώην ..........

βουλευτές του Νομού μας κ. Κουσελάς και κ. Γιαννακοπούλου ενώ δεν φάνηκε ουτε ο Βουλευής της ΝΔ Δημήτρης Σαμαπζιώτης.
Αξίζει να σημειώσουμε για πολλοστή φορά την αδιαφορία που επιδεικνύει ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Ιωάννης Λαμπρόπουλος στην γιορτή Καρπουζιού μιας και δεν έχει πατήσει ΠΟΤΕ και ΣΕ ΚΑΜΙΑ γιορτή. Ουτε στην Έναρξη που γίνεται τον Μάϊο στο Βορρέειον, αλλα ούτε και στον Αγρίλη.
Ας μου επιτραπεί το σχόλιο" Ανάθεμα και αν ξέρει ο κ. Λαμπρόπουλος κατα πούθε πέφτει το Βορρέειον στα Φιλιατρά και ακόμα χειρότερα ο Αγρίλης...

Στα περίπτερα που είχαν στηθεί συμμετοχή είχαν ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, Σύλλογοι της περιοχής, ομάδες παραγωγών από τον Νηλέα, εταιρίες αγροτικών προϊόντων με το μεγάλο χορηγό την sygenta, καθώς και ιδιώτες με χειροποίητα είδη και αντικείμενα. Για 6η συνεχόμενη χρονιά συμμετείχε στα εκθεσιακά περίπτερα ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», ενώ για πρώτη φορά, διορθώνοντας παράλειψη των προηγούμενων ετών, το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας, και η τοπική επιχείρηση Τσίπουρο Νταραίος!
Τα παιδιά έπαιξαν και το χάρηκαν στον χώρο του γηπέδου του Αγρίλη με το Βασίλη Φλώρο και κλόουν!

Μπορεί το καρπούζι να είναι ένα πολύ ποιοτικό πρόϊόν, η αλήθεια είναι ότι η γιορτή αν και έχει καθιερωθεί, εν τούτοις χρόνο με τον χρόνο φθίνει και οχι μόνο σε επισκέπτες.
Τις πταίει και φθίνει χρόνο με τον χρόνο η γιορτή καρπουζιού; Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα το οποίο πρέπει να βάλουν κατω στην οργανωτική επιτροπή να το αναλύσουν διεξοδικά και να γιατρέψουν το πρόβλημα ή τα προβλήματα που θα εντοπίσουν.
Χθές την Παρασκευή το βράδυ μετ΄τις ομιλίες των επισήμων (Αντιπεριφερειάρχη μεσσηνίας, Δημάρχου Τριφυλίας, Προέδρου του Επιμελητηρίου στο Stage ανένηκε ο Αγγελος Κοροβίλας όπου η ομιλία του δημιούργησε αίσθηση στους παρευρισκόμενους στον χώρο του Αθλητικού κέντρου.

Μετά από τις ομιλίες ο Φιλιατρινός Γιάννης Καλογερόπουλος με τη Μαρία Ξυπολίτου, που διασκέδασε το κοινό με τα τραγούδια τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς τόνισε οτι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η περιφερειακη ενότητα Μεσσηνίας στηρίζουν πρωτοβουλίες τέτοιου είδους που έχουν στόχο τους έχουν την προβολή και προώθηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής.
Είναι και ο λόγος που η περιφέρεια Πελοποννήσου συνδιαο5ργανώνει την γιοτή καρπουζιού Μεσσηνίας μια γιορτή που έχει καταστεί θεσμός».

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Αλευρά στο δεύτερο Video μας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι νωρίτερα (πρίν τις ομιλίες των επισήμων) ρωτήσαμε τον Αντιπεριφερειάρχη μεσσηνίας σχετικά με την πρόσφατη κινητοποίηση των πολιτών που έχουν παραχωρήσει τις περιουσίες τους για την δημιουργία του Φιλιατρινού Φράγματος και που ακόμα δεν εχουν πάρει τα χρήματα τους από τις αποζημιώσεις.
Ο Κ. Αλευράς είπε οτι εχει έρθει σε επαφή με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτηξη και τροφίμων κ. Κανελλόπουλο και τον διαβεβαίωσε οτι τα χρήματα σε αυτούς που δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα με συμβόλαια κλπ θα δοθούν σε λίγες ημέρες ενω οι υπόλοιποι που έχουν κάποιο πρόβλημα θα κοιτάξουν να δοθεί γρήγορα λύση με δικαστήρια για την τακτοποίηση των οικοπέδων τους και να αποζημιωθούν και αυτοί.
Δείτε στο πρώτο Video σχετική αναφορά του συνεργάτη μας στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αλευρά.


Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας είπε ότι ήταν και παραμένει δέσμευσή μας η στήριξη του μόχθου των αγροτών. Ο Δήμος Τριφυλίας στέκεται στο πλευρό των Αγροτών στηρίξει κάθε πρωτοβουλία τους στην ανάδειξη των προϊόντων τους, και αγωνίζεται μαζί τους έτσι ώστε να δικαιωθεί περισσότερο ο μόχθος τους.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Αδαμόπουλος στην ομιλία του τόνισε οτι το επιμεληήριο και ο ίδιος προσωπικά σηρίζει την γιορτή αυτή που σαν στόχο έχει να αναδείξει την αγροτική παραγωγή της Τριφυλίας.

Ο πρόεδορς της Οργανωτικής επιτροπής Παναγιώτης Λεβεντογιαννης ζήτησε απο την Αντιπεριφερειάρχη μεσσηνίας κ. Αλευρά να μεταφέρει στον περιφερειάρχη Περλοποννήσου Πέτρο Τατούλη το αίτημα για την δημιουργία δημοπρατηρίου συσκευαστηρίου στα Φιλιατρά όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κεντρικός ομιλητής της χθεσινής ημέρας ήταν ο Αγρότης και καρπουζοπαραγωγός Άγγελος Κοροβίλας ο οποίος αναφέρθηκε στην καλλιέργεια του καρπουζιού, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και τις προοπτικές που υπάρχουν για το προϊόν.
Αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα των αγροτών να υπάρξει μητρώο αγροτών, αναφέρθηκε στην ΕΑΣ, το ΦΠΑ, τις υποδομές που υπάρχουν.
Χωρίς υπερβολές η ομιλία του Αγγελου Κοροβίλα (την οποία μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη στο Video παρακάτω) δημιούργησε αίσθηση και ικανοποίηση στους αγρότες γιατί κάποιος μιλάει πλέον έξω απο τα δόντια χωρίς να χαϊδεύει αφτιά.

Η γιορτή συνεχίζεται σήμερα με την δεύτερη και τελευταία μέρα των εκδηλώσεων όπου θα υπάρχει επιτροπή γευσιγνωσίας και θα τιμηθούν οι σύλλογοι γυναικών που κάθε χρόνο ετοιμάζουν απίστευτα εδέσματα με βάση το καρπούζι.

Δείτε τα video που ετοίμασε ο συνεργάτης μας





Μεσσηνιακές εφημερίδες της 30ης Ιουνίου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.



Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.