Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΟ DEBATE ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΑ NEWS

Δείτε LIVE το debate των έξι πολιτικών αρχηγών.










Ανακοίνωση από την Ασπίς Πρόνοια κατά της ΕΠ.Ε.Ι.Α. για το λουκέτο.

Ανακοίνωση κατά πάντων στην ΕΠ.Ε.Ι.Α έβγαλε η Ασπίς Πρόνοια για την απόφση της τελευταίας να μπεί λουκέτο.
Απειλεί ευθέως ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη, ασκώντας κάθε νόμιμο μέσο για ανάκληση της απόφασης αυτής.

Η ανακοίνωση που εξεδώθη απο την "ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ" έχει ως εξής: .........


«Οι εταιρείες του ομίλου Ασπίς Πρόνοια θα στραφούν αμέσως με κάθε νόμιμο μέσο κατά της αποφάσεως αυτής». Η Ασπίς Πρόνοια προσθέτει στην ανακοίωνσή της ότι είχε ζητηθεί ολιγοήμερη παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου «για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου και την εντεύθεν κεφαλαιακή ενίσχυση»

«Ούτε η παράταση αυτή δόθηκε ούτε και οι απόψεις των εταιρειών για τον τρόπο προσδιορισμού της κεφαλαιακής τους επάρκειας εισακούστηκαν», σημειώνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται ότι «οι εταιρείες του ομίλου Ασπίς Πρόνοια θα στραφούν αμέσως με κάθε νόμιμο μέσο κατά της αποφάσεως αυτής, η οποία αποτελεί πλήγμα για τον όμιλο αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που περιέβαλαν πάντοτε τις εταιρείες του ομίλου Ασπίς Πρόνοια με την αμέριστη εμπιστοσύνη τους».

Λουκέτο σε πέντε ασφαλιστικές εταιρίες. Μέσα είναι και η ΑΣΠΙΣ Πρόνοια

Η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης ανακάλεσε τις άδειες πέντε ασφαλιστικών εταιρειών, οι ασφαλισμένοι των οποίων βρίσκονται στον αέρα, μέσω των ασφαλιστικών συμβολαίων τους. Πρόκειται για τις ασφαλιστικές εταιρείες Ασπίς Πρόνοια τόσο στον κλάδο γενικών ασφαλειών όσο και στον κλάδο ζωής του ομίλου Ψωμιάδη, καθώς επίσης για τις εταιρείες Γενική Ένωση, Γενική Πίστη και Σκούρτης.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο σημερινής συνεδρίασης της ΕπΕΙΑ που άρχισε στις 8 το πρωί και ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι.

Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης:.........

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης συνεδρίασε σήμερα 21.09.09 και μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των χιλιάδων ασφαλισμένων, των εργαζομένων και της αξιοπιστίας του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης, αποφάσισε ομόφωνα την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ, ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟIΑ ΑΕΑΖ, ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΕΕΓΑ (General Union), ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΕΓΑ (General Trust) και Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΑΕΕΓΑ, διότι οι εν λόγω εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους προκειμένου να καλύψουν τα απαιτούμενα περιθώρια φερεγγυότητας, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Επισημαίνεται, ότι η ΕΠ.Ε.Ι.Α. από μακρού χρόνου, εξάντλησε όλα τα περιθώρια επίλυσης του προβλήματος δίνοντας επανειλημμένα την ευκαιρία να καλυφθούν τα απαραίτητα περιθώρια φερεγγυότητας. Παρά ταύτα, οι εν λόγω εταιρείες παρουσίαζαν αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλισμένων τους, αλλά και των εργαζομένων τους.
Αντί να κατατεθούν τα οφειλόμενα ποσά στους συγκεκριμένους λογαριασμούς, στις 16 και στις 18 Σεπτεμβρίου 2009 εμφανίστηκε στην ΕΠΕΙΑ ο κ. Παύλος Ψωμιάδης (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ) και προς κάλυψη των απαιτούμενων ποσών των τεσσάρων πρώτων εκ των προαναφερόμενων εταιρειών κατέθεσε εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατ. ευρώ της τράπεζας HSBC, η οποία μετά από έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος αποδείχθηκε ότι δεν είναι γνήσια. Το γεγονός αυτό μας γνωστοποίησε η ΤτΕ με σχετικό έγγραφό της (αρ.πρ: ΙΔ/27 της 18/09/09) υποδεικνύοντας ταυτόχρονα και την άμεση ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών, ενημέρωση στην οποία η ΕΠ.Ε.Ι.Α. έχει ήδη προβεί από 18/09/09.

Με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο η ΕΠ.Ε.Ι.Α. ορίζει επόπτες ασφαλιστικής εκκαθάρισης και ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να ορίσει Επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής.
Σημειώνεται ότι:
1. Για τον Κλάδο Αυτοκινήτων κάλυψη θα παρέχει το επικουρικό κεφάλαιο για 30 ημέρες, έτσι όπως προβλέπεται από το νόμο.
2. Για τον Κλάδο Ζωής, με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, ορίζεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής, ο οποίος αναλαμβάνει τη λειτουργία της εταιρείας μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια ζωής σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, καταβάλλοντας αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους και δικαιούχους, καθώς και τους μισθούς στους εργαζόμενους.
Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται ότι όλοι οι ασφαλισμένοι στον Κλάδο Ζωής, δε θα χάσουν τα δικαιώματά τους και τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει.
Οι εργαζόμενοι στον Κλάδο Ζωής θα συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες εταιρείες, στις οποίες αναμένεται να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων.

Πηγή: Nooz.gr

Εδεσαν και λήστεψαν συνταξιούχο στους Γαργαλιάνους

Σήμερα τα ξημερώματα σε χωριό του Δήμου Γαργαλιάνων, τέσσερις αλλοδαποί, εκ των οποίων μία γυναίκα, μπήκαν στο σπίτι 71χρονου συνταξιούχου ΟΓΑ και αφού τον ακινητοποίησαν και τον έδεσαν με σχοινί, πήραν από το κομοδίνο του 6.000 ευρώ...

Από την προανάκριση που διενεργεί το .......

αστυνομικό τμήμα Γαργαλιάνων προέκυψε ότι ο παθών είχε εμπιστευθεί στην αλλοδαπή το τηλέφωνό του, ενώ του συμβάντος είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους.

Πηγή: Troktiko

ΝΑΝΤΙΑ Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

Στην πόλη της Καλαμάτας περιόδευσε η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου το πρωί της Δευτέρας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς πολίτες.

Η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ από τον Απρίλιο με στόχο την προστασία των δανειοληπτών και η οποία δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ άσκησε κριτική στη ΝΔ που εσκεμμένα προσπάθησε να παρουσιάσει διαστρεβλωμένα τις θέσεις του Κινήματος.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας η κ. Γιαννακοπούλου επισκέφθηκε τα χωριά των Δήμων Άριος και Θουρίας, όπου και ανέλυσε διεξοδικά τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν τόσο στην οικονομία όσο και στο κράτος.

«Στόχος μας η εθνική ανάταση. Είναι απαραίτητο στις ........

4 του Οκτώβρη, η Ελλάδα μας να αλλάξει πορεία, να ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης, να κάνουμε τους πολίτες ξανά υπερήφανους» ήταν τα λόγια της κ. Γιαννακοπούλου η οποία σε όλα τα μέρη της περιοδείας της έγινε δεκτή με θερμές εκδηλώσεις συμπαράστασης.

Την Τρίτη 22/9 η υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου θα βρίσκεται στην πόλη της Καλαμάτας.

Ταραχή στη ΝΔ από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Για... μνημειώδη γκάφα του κυβερνώντος κόμματος κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Κουμουτσάκου, για το θέμα των υπερχρεωμένων καταναλωτών, αφού αμφισβήτησε ένα νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή από τις 22 Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για ρύθμιση χρεών προς τράπεζες που έχει έτοιμη το ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «υποτιθέμενο νομοσχέδιο ακραίου λαϊκισμού περί δήθεν διαγραφής χρεών».

Μίλησε για «μείζον θέμα αξιοπιστίας», «απόπειρα παραπλάνησης των πολιτών» και ..........

κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργο Παπανδρέου, να «δώσει τώρα συγκεκριμένες απαντήσεις χωρίς μισόλογα».

Η απάντηση ήλθε λίγη ώρα αργότερα από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και την επικεφαλής του τομέα Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη. Μίλησαν για «άλλη μία γκάφα» της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, «δεν παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο Κοινοβούλιο».

Προσέθεσαν ότι η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ «Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών» είχε τεθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2009 σε δημόσια διαβούλευση με οικονομικούς, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, μεταξύ των οποίων η ΟΚΕ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, η Τράπεζα της Ελλάδος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, καθώς και οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών.

Καμία αντίρρηση

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισαν πως «κανένας φορέας δεν εξέφρασε αντίρρηση επί της αρχής για την εισαγωγή της πρότασης νόμου στη χώρα μας. Ακόμα και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών δεν αμφισβήτησε επί της αρχής την αναγκαιότητα του θεσμού.

Στη συνέχεια, πρόταση νόμου κατατέθηκε στη Βουλή στις 22 Ιουλίου 2009.

«Η σχετική πρόταση νόμου καθώς και οι προτάσεις μας για την προστασία των καταναλωτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών θα είναι από τις πρώτες που θα κατατεθούν από τη νέα κυβέρνηση», συμπλήρωσε η κ. Κατσέλη.

Πηγή: Εθνος

Οι Eλληνες δουλεύουν περισσότερο και έχουν τις λιγότερες ημέρες άδειας και αργιών στην Ε.Ε. των 15

ΣTA τέλη Ιουλίου το European Foundation for the improvement of living and working conditions (Ευρωπαϊκό Iδρυμα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας) έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις πραγματικές ώρες εργασίας και τις ώρες εργασίας την εβδομάδα με βάση τις συλλογικές συμβάσεις, τις ημέρες ετήσιας άδειας και τις ημέρες αργίας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης το έτος 2008.
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τα στοιχεία αυτά καθώς και τις ώρες εργασίας που αναλογούν σε κάθε μέρα άδειας στα 15 κράτη-παλαιά μέλη της Ε.Ε. και το σύνολό τους (Ε.Ε. 15). Τα σχετικά στοιχεία δίνονται στον Πίνακα που ακολουθεί.
Από τον Πίνακα αυτό...


φαίνεται ότι ανάμεσα στα κράτη-παλαιά μέλη της Ε.Ε. τις δύο πρώτες θέσεις σε:

– Ωρες εργασίας με βάση τις συλλογικές συμβάσεις τόσο την εβδομάδα όσο και το έτος κατέχουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία και τις δύο τελευταίες η Δανία και Γαλλία.

– Πραγματικές ώρες εργασίας την εβδομάδα κατέχουν η Αυστρία και η Γερμανία και τις δύο τελευταίες το Βέλγιο και η Γαλλία. Η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση.

– Πραγματικές ώρες εργασίας τον χρόνο κατέχουν η Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο και τις δύο τελευταίες η Δανία και η Γαλλία. Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση.

– Ημέρες αργίας τον χρόνο κατέχουν η Ισπανία και η Πορτογαλία και τις δύο τελευταίες το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία. Η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση.

– Ημέρες άδειας τον χρόνο κατέχουν η Σουηδία και η Γερμανία και τις δύο τελευταίες η Ισπανία και το Βέλγιο. Η Ελλάδα κατέχει τη 13η θέση.

– Ωρες εργασίας που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις τον χρόνο ανά ημέρα άδειας κατέχουν το Βέλγιο και η Ελλάδα και τις δύο τελευταίες η Δανία και η Σουηδία.

– Πραγματικές ώρες εργασίας ανά ημέρα άδειας το Βέλγιο και η Ισπανία και τις δύο τελευταίες η Δανία και η Σουηδία. Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση.

Από τη σύγκριση της 2ης με την 4η στήλη του Πίνακα φαίνεται ότι τις δύο πρώτες θέσεις στη διαφορά των πραγματικών ωρών εργασίας τον χρόνο από εκείνο που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις κατέχουν η Γερμανία (οι πραγματικές ώρες τον χρόνο είναι 171,2 περισσότερες από εκείνες που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις) και το Ηνωμένο Βασίλειο (163,7 ώρες) και την προτελευταία η Ελλάδα (36,3). Αντίθετα στην Ιρλανδία οι πραγματικές ώρες εργασίας τον χρόνο είναι κατά 4,5 ώρες λιγότερες από εκείνες που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι οι Eλληνες εργαζόμενοι βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από τους συναδέλφους τους στα 14 άλλα κράτη-παλαιά μέλη της Ε.Ε., δεδομένου ότι κατέχουν μια από τις:

– Πρώτες θέσεις στις ώρες εργασίας που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις και στις πραγματικές ώρες εργασίας τόσο την εβδομάδα όσο και τον χρόνο.

– Τελευταίες θέσεις στις ημέρες άδειας τον χρόνο, και τις

– πρώτες θέσεις στις ώρες εργασίας τον χρόνο ανά ημέρα άδειας.

Το πρώτο ερώτημα που γεννιέται είναι ποια είναι η παραγωγικότητα ανά ώρα εργασίας. Δυστυχώς τέτοια στοιχεία για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και το Βέλγιο δεν υπάρχουν στην τράπεζα δεδομένων της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Eνωσης, της Eurostat. Υπάρχουν όμως στοιχεία για την παραγωγικότητα ανά εργαζόμενο σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης. Τις δύο πρώτες θέσεις στην παραγωγικότητα ανά εργαζόμενο ανάμεσα στα 15 κράτη κατέχουν το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία και τις δύο τελευταίες η Ελλάδα και η Δανία.

Eνα δεύτερο ερώτημα είναι ποιες είναι οι αμοιβές των Ελλήνων εργαζομένων σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους των άλλων κρατών-παλαιών μελών της Ε.Ε. Στοιχεία της Eurostat για τους κατώτατους μισθούς σε ευρώ το έτος 2007 υπάρχουν μόνο για 8 κράτη. Την 1η θέση ανάμεσα στα κράτη αυτά στο ύψος του κατώτατου μισθού κατέχει το Λουξεμβούργο και την τελευταία (8η) η Πορτογαλία. Η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση. Τα κράτη για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία για τον κατώτατο μισθό είναι: Η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία, στις οποίες οι κατώτατοι μισθοί θα είναι οπωσδήποτε υψηλότεροι από εκείνον της χώρας μας.

Συμπερασματικά οι Eλληνες εργαζόμενοι, εκτός από τη δυσμενέστερη θέση τους σε ό,τι αφορά τις ώρες εργασίας και τις ημέρες άδειας τον χρόνο, κατέχουν και μια από τις χαμηλότερες θέσεις ανάμεσα στους συναδέλφους τους των κρατών-παλαιών μελών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό.
Πηγή: Express.gr




Ρουσφέτια - εξπρές για αγροφύλακες

Λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές η κυβέρνηση σπεύδει να τακτοποιήσει όλες τις νομοθετικές εκκρεμότητες που αφορούν τους... πραίτορες των αγρών, προβλέποντας και τη συνταξιοδότησή τους στα 60.
Ο νομοθετικός αυτός «οργασμός» εκδηλώνεται με σειρά πολυσέλιδων σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν σε διάφορα ζητήματα της υπηρεσιακής εξέλιξης του προσωπικού της Ελληνικής Αγροφυλακής.
Ηδη στάλθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο πολυσέλιδα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που ρυθμίζουν τη διαδικασία μονιμοποίησης και απόλυσης των αγροφυλάκων, καθώς...

και την ιεραρχία, την εξέλιξη, την αξιολόγηση προσόντων, τα ατομικά βιβλιάρια κ.λπ. του αγρονομικού προσωπικού της Ελληνικής Αγροφυλακής.

Προώθηση
Μέσα στο κατακαλόκαιρο το υπουργείο Εσωτερικών διά του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Μαρκογιαννάκη προώθησε στο ΣτΕ για επεξεργασία (κρίθηκαν νόμιμα με αρκετές, πάντως, παρατηρήσεις) άλλα δύο σχέδια ΠΔ 65 σελίδων που αφορούσαν το πειθαρχικό δίκαιο, τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και λοιπές μετακινήσεις του αγρονομικού προσωπικού.

Η κυβέρνηση «τρέχει» να προλάβει πριν από τις εκλογές για να ολοκληρώσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που στηρίζονται στον νόμο 3585/07 για την Αγροφυλακή, αλλά είναι άγνωστο εάν το ΣτΕ θα κατορθώσει να επεξεργαστεί τα 45σέλιδα σχέδια ΠΔ και να δημοσιευτούν στο μεταξύ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στο υπουργείο κατεπείγονται να περάσουν τα ΠΔ, γιατί γνωρίζουν ότι, αν η διαδικασία δεν γίνει πριν από τις εκλογές, τα σχέδια ΠΔ θα «μπλοκαριστούν», γιατί θα πρέπει να εγκρίνει το περιεχόμενό τους ξανά από την αρχή ο επόμενος υπουργός, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα θα ανήκει.

ΡΥΘΜΙΣΗ
Βγαίνουν στη σύνταξη στα 60

Το στοιχείο που ξεχωρίζει, πάντως, στα νέα νομοθετήματα είναι ασφαλώς η συνταξιοδότηση του αγρονομικού προσωπικού στο 60ό έτος της ηλικίας (ενώ ο αρχηγός της Αγροφυλακής στο 62ο έτος), σε μία περίοδο έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων για τις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 για τις γυναίκες και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, που είχαν ευνοϊκότερη ασφαλιστική μεταχείριση.

Το προνομιακό αυτό καθεστώς (60ό έτος για τους αγρονομικούς διευθυντές και τους κατώτερους βαθμούς μέχρι τον αγροφύλακα) καθορίζεται ως υποχρεωτικό όριο ηλικίας, μέχρι το οποίο επιτρέπεται να υπηρετεί το αγρονομικό προσωπικό.

Ενδεικτική, επίσης, της κυβερνητικής αντίληψης περί αξιοκρατίας είναι και η διάταξη που προβλέπει ότι ο αρχηγός της Ελληνικής Αγροφυλακής επιλέγεται (ύστερα από πρόταση του υπουργού Εσωτερικών) από το ΚΥΣΕΑ, με ευρεία διακριτική ευχέρεια και χωρίς σύγκριση.

Ετσι εξασφαλίζεται ότι αρχηγός μπορεί να είναι όχι ο ικανότερος, αλλά ο πλέον «συνεργάσιμος» με την κυβέρνηση, προς όφελος φυσικά της «επανίδρυσης του κράτους» με όλο και πιο υποβαθμισμένη τη διοικητική μηχανή...

Στα τυπικά προσόντα προαγωγής προβλέπεται ως ελάχιστος χρόνος υπηρεσίας για τους αγρονόμους τα 16 χρόνια, για τους αγρονομικούς υποδιευθυντές τα 12 χρόνια, τους αρχιφύλακες και αγροφύλακες τα 28 και 26 χρόνια, αντίστοιχα.

Οι κρίσεις γίνονται από το Ανώτατο Συμβούλιο (μετέχουν ο αρχηγός της Αγροφυλακής και δύο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.), το Ανώτερο Συμβούλιο (ο αρχηγός, ο βοηθός αρχηγού και ένας αγρονομικός διευθυντής) και το κατώτερο συμβούλιο για τους αρχιφύλακες και αγροφύλακες (μετέχουν ένας αγρονομικός διευθυντής και δύο αγρονομικοί υποδιευθυντές).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ


Η ελευθερία έκφρασης κλείνει τα 10

Aρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη και εξάπλωση του ιστολογείν (blogging) παγκοσμίως, η πλατφόρμα αυτοδημο­σί­ευ­σης Blogger (www.blogger.com) γιόρτασε πρόσφατα δέκα χρόνια λειτουργίας. Συστάθηκε τον Aύγουστο του 1999 από μια μικρή εταιρεία ονόματι Pyra Labs στο Σαν Φρανσίσκο.
Στην πορεία η υπηρεσία (που εξαγοράστηκε από την Google τον Φεβρουάριο του 2003) έμελλε να «ταράξει» τα «λιμνάζοντας νερά» και να αλλάξει τις ισορροπίες στους χώρους της ενημέρωσης και της δημόσιας απεύθυνσης («δημόσιας σφαίρας»), δίνοντας, μεταξύ άλλων, «φωνή στους άφωνους».

Eνδεικτικά, πάνω στην εν λόγω πλατφόρμα «χτίστηκαν» τόσο το ιστολόγιο-κραυγή απόγνωσης-καταγγελία της Aμαλίας Kαλυβινού (το http://fakellaki.blogspot.com στο οποίο η καρκινοπαθής Aμαλία κατέγραφε με συγκλονιστικό τρόπο τη μάχη της ενάντια στην επάρατη νόσο, καθώς και στα «φακελάκια» του ελληνικού συστήματος υγείας μέχρι τον θάνατό της σε ηλικία 30 ετών) όσο και τα ποικίλα καλέσματα διαμαρτυρίας μετά τις .........

καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 σε Πάρνηθα και Hλεία.

Περισσότερο εύκολο στη χρήση από τους ανταγωνιστές του (WordPress, Xanga, LiveJournal, Typepad), το λογισμικό Blogger μπορεί πλέον να μη βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας (κυριαρχεί η υπηρεσία Twitter), αλλά παραμένει το δημοφιλέστερο εργαλείο αυτοδημοσίευσης στον παγκόσμιο ιστό. Για του λόγου το αληθές, εν έτει 2009, η πλατφόρμα Blogger φιλοξενεί δέκα εκατ. «ενεργούς» χρήστες (έτσι ονομάζονται τα άτομα που έχουν προχωρήσει σε κάποια ανάρτηση τις τελευταίες 30 ημέρες), ενώ δέχεται μηνιαίως περίπου 300 εκατ. μοναδικές επισκέψεις. Xαρακτηριστικά, κάθε λεπτό της ώρας, στα ιστολόγια της υπηρεσίας (η οποία, σημειωτέον, ομιλεί 41 γλώσσες) γράφονται περί τις 270.000 λέξεις.

Νέα gadgets
Eπί του παρόντος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από τη γέννησή του, το λογισμικό Blogger εμπλουτίζεται με μια σειρά από νέες δυνατότητες. Λόγος για νέα gadgets, όπως το «Aναγνώστες» (επιτρέπει στον χρήστη να αποκτά οπαδούς, να τους μοστράρει στο blog του, καθώς και να δηλώνει ο ίδιος οπαδός άλλων ιστολογίων, στα πρότυπα των followers του Twitter), το «πλαίσιο αναζήτησης» (πραγματοποιεί αναζητήσεις όρων σε ιστολόγια, links, blogrolls), το «SocialVibe» (συγκεντρώνει χρήματα για φιλανθρωπίες) και το «event» (διαφημίζει μια εκδήλωση), τα οποία ο χρήστης δύναται να προσθέσει στη σελίδα του μέσω της επιλογής «Διάταξη - προσθήκη gadget».

Eπιπλέον, ο κυβερνοναύτης μπορεί να λαμβάνει σε μια «λίστα ανάγνωσης» ενημερώσεις με τα όσα δημοσιεύονται στα ιστολόγια, τα οποία ο ίδιος έχει επιλέξει να παρακολουθεί, να εισάγει ένα link «μεταπήδησης» τύπου «διαβάστε περισσότερα» στις αναρτήσεις του, καθώς και να ανανεώνει το blog του «εν κινήσει», είτε μέσω κινητού τηλεφώνου είτε μέσω διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail (Mail-to-Blogger).

WordPress - Ο μεγάλος ανταγωνιστής

Μπορει ο Blogger να γιορτάζει τα δέκατα γενέθλιά του από τον θρόνο της δημοφιλέστερης στον κόσμο blogging πλατφόρμας, όμως ένα άλλο λογισμικό αυτοδημοσίευσης ονόματι WordPress (www.­wordpress.com) κερδίζει έδαφος, προσεγγίζοντας με γοργούς ρυθμούς την κορυφή. Για του λόγου το αληθές, στις Hνωμένες Πολιτείες η βάση πελατών του WordPress αναπτύσσεται με έναν ετήσιο ρυθμό της τάξης του 40% (έναντι ενός 14% του Blogger), ποσοστά τα οποία στον υπόλοιπο κόσμο, εκτός των HΠA, υπολογίζονται σε 59% (για το WordPress) και 38% (για το Blog­ger). H «λογική» σειρά των πραγμάτων, όπως έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, θέλει κάθε επίδοξο ιστολόγο να ξεκινά την «καριέρα» του από το Blogger και εν συνεχεία, αφού πρώτα εξοικειωθεί με τις βασικές διαδικασίες του «ιστολογείν», να κάνει το επόμενο βήμα, μετακομίζοντας στο περισσότερο δύσκολο και εξελιγμένο από άποψη δυνατοτήτων WordPress, το οποίο, μεταξύ άλλων, προσφέρει αποθηκευτικό χώρο 3 GB (απέναντι στο 1 Gb του Blogger) και μεγαλύτερες ελευθερίες στη διαμόρφωση του interface.

Η ευκολία στη χρήση απελευθερώνει τη δυνατότητα έκφρασης

«Kαλά και χρυσά» όλα τα νέα εργαλεία του Blogger, επί της ουσίας ωστόσο απέχουν πολύ από το να θεωρούνται «πρωτοποριακά», γεγονός το οποίο δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική διάρκεια της κυριαρχίας του.
Tο δυνατότερο χαρτί του Blogger, δέκα χρόνια μετά τη γέννησή του, παραμένει η ευκολία στη χρήση του, μια ευκολία η οποία έχει απελευθερώσει τις δυνατότητες έκφρασης εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Debate: Πως θα διεθαχθεί η αποψινή τηλεμαχία

Στη σημερινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών οι όροι θα είναι ίδιοι με εκείνους που ακολουθήθηκαν στις ευρωεκλογές, με δύο εξαιρέσεις:

α.) Οι δημοσιογράφοι δεν θα εναλλάσσονται με τις ερωτήσεις τους, απευθυνόμενοι κάθε φορά σε έναν πολιτικό αρχηγό, αλλά ο καθένας θα απευθύνει διαδοχικά τις ερωτήσεις του στους έξι αρχηγούς, για να ακολουθήσει μετά ο επόμενος δημοσιογράφος.

β.)Ακόμη, οι δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα μιας διευκρινιστικής ερώτησης, διάρκειας 30 δευτερολέπτων, προς τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO





Εξιτήριο αύριο για την Ντόρα Μπακογιάννη

Εξιτήριο αναμένεται να πάρει αύριο από το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς όπως έγινε γνωστό η υγεία της παρουσιάζει σταθερή βελτίωση.

Η κ. Μπακογιάννη νοσηλεύεται από την Παρασκευή στο Νοσοκομείο Ερίκος Ντυνάν με πνευμονία.

ΣΧΟΛΙΟ
Βρε σείς σίγουρα δεν είχε την γρίπη των χοίρων???




Φθηνό Ίντερνετ για φοιτητές

Tο Ιnternet είναι απαραίτητο εργαλείο δουλειάς για τους φοιτητές, οι οποίοι καθημερινά χρειάζεται να συνδέονται για αρκετές ώρες. Η χρήση του Ιnternet αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φοιτητικής καθημερινότητας, όχι μόνο επειδή μπορεί κανείς να βρει πλήθος πληροφοριών, αλλά και γιατί πλέον αρκετές από τις υπηρεσίες των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (βαθμολογίες, ανακοινώσεις, εγγραφές κ.ά.) είναι κατά κύριο λόγο (και ορισμένες φορές αποκλειστικά) ηλεκτρονικές. Με το που θα εγγραφεί λοιπόν ένας φοιτητής στο τμήμα που πέρασε, πρέπει να φροντίσει να αποκτήσει τη συνδρομή σε Ιnternet και τηλέφωνο που του ταιριάζει.

Οι επιλογές........

Οι περισσότεροι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών και κινητής τηλεφωνίας κάνουν ειδικές προσφορές για φοιτητές σε διάφορα πακέτα σύνδεσης στο Ιnternet, είτε πρόκειται για απλές ΑDSL γραμμές είτε για 3G συνδέσεις μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Οι πρώτες προσφέρουν υψηλότατες ταχύτητες σύνδεσης, με δυνατότητα κατεβάσματος κάθε είδους αρχείων (μουσική, ταινίες, βίντεο, φωτογραφίες κ.ά.), σχετικά σταθερή ποιότητα υπηρεσιών και μπορεί να συνδυαστούν με πακέτα σταθερής τηλεφωνίας.

Οι επιδοτούμενες 3G συνδέσεις, εκτός του ότι κοστίζουν περισσότερο, στις περισσότερες περιπτώσεις υστερούν σε ταχύτητα σύνδεσης. Παράλληλα, η ποιότητα των υπηρεσιών δεν είναι σταθερή σε όλη την Ελλάδα ούτε σε όλα τα σημεία μιας πόλης και κινδυνεύει κανείς να μην μπορεί να κάνει ικανοποιητικά τη δουλειά του ακόμα και στο σπίτι του. Από την άλλη, εξασφαλίζει σύνδεση στο Ιnternet όπου και να βρίσκεται, κάτι πολύ χρήσιμο για έναν φοιτητή που περνά πολλές ώρες στον δρόμο.

Το κόστος
Το κόστος πρόσβασης στο Ιnternet για ένα φοιτητή είναι αρκετά μικρό και θεωρείται δεδομένο ότι δεν αξίζει να το σκέφτεται. Με το επιδοτούμενο πρόγραμμα Δίοδος της ΓΓΕΤ, χωρίς ιδιαίτερη γραφειοκρατία, μπορεί κανείς να αποκτήσει σύνδεση ΑDSL ή 3G σε πολύ χαμηλότερη τιμή από ό,τι οι λοιποί χρήστες. Για παράδειγμα, η ΗΟL προσφέρει πακέτο ταχύτητας 6 Μbps με μηνιαία συνδρομή 9,90 ευρώ και 24 Μbps με 14,90 ευρώ, ενώ η Vivodi προσφέρει 24 Μbps 12,5 ευρώ τον μήνα. Σχετικά ακριβότερες είναι οι αντίστοιχες υπηρεσίες του ΟΤΕ, ο οποίος πάντως παρέχει συνδέσεις ΑDSL δωρεάν για τους πέντε πρώτους αριστούχους κάθε σχολής.

Ενδιαφέρουσα είναι και η προσφορά της Wind, η οποία με μηνιαίο πάγιο 28 ευρώ δίνει πρόσβαση μέσω του 3G δικτύου της, με απεριόριστο μάλιστα όγκο δεδομένων για τις βραδινές ώρες. Ωστόσο, για το διάστημα από 8 π.μ. έως 8 μ.μ. ο επιτρεπόμενος όγκος δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς είναι μόνο 3 GΒ και κάθε υπέρβαση χρεώνεται επιπλέον.

Φυσικά, αν κάποιος θέλει να αποκτήσει ολοκληρωμένα πακέτα Ιnternet και τηλεφωνίας, πρέπει να στραφεί στις προσφορές που υπάρχουν για το ευρύ κοινό. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα αυτό γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και δεν υπάρχει φοιτητής που να μη διαθέτει ΑDSL γραμμή. Σταδιακά μάλιστα, μαθητές γυμνασίων και λυκείων (μέσω των γονέων τους) θα επιδοτηθούν και αυτοί από το Δίοδος, προκειμένου να κλείσει το ψηφιακό χάσμα που μας χωρίζει από τη λοιπή Ευρώπη.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Στις 8 το πρώτο Debate των πολιτικών αρχηγών

Επί ποδός βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία για το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ των έξι πολιτικών αρχηγών που θα διεξαχθεί στις 20:00 τη Δευτέρα.

Μετά το αίτημα των δημοσιογράφων, το οποίο έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα υπάρχει χρόνος για δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση προς τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως ίσχυε και στις προηγούμενες τηλεμαχίες.

Κάθε δημοσιογράφος θα αναλάβει ένα θεματικό κύκλο, μετά το πέρας του οποίου κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει το δικαίωμα να θέσει μια ερώτηση σε έναν από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς της επιλογής του χωρίς δικαίωμα σχολιασμού.

Το ντιμπέιτ θα έχει έξι ενότητες: οικονομία, περιβάλλον, δημόσια διοίκηση, εργασία και ..........

κοινωνική πολιτική, παιδεία, εξωτερική πολιτική.

Στο ντιμπέιτ έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι δημοσιογράφοι: Μαρία Χούκλη (ΕΡΤ), Παύλος Τσίμας (Mega), Νίκος Ευαγγελάτος (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Αιμίλιος Λιάτσος (Star), Ανδρέας Κωνσταντάτος (Alter) και Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ).

Στις 20:00 την Τρίτη, θα διενεργηθεί η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου.

Στην τηλεμαχία συντονίστρια θα είναι η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη από την ΕΡΤ.

Η σειρά των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η εξής: Οικονομία- Ανάπτυξη, Κοινωνικά θέματα - Παιδεία, Κράτος - Δημόσια Διοίκηση, Περιβάλλον-Υποδομές, Εξωτερική πολιτική.

Ο χρόνος τοποθέτησης του κάθε αρχηγού είναι: Τρία λεπτά για κάθε πρωτολογία, τρία λεπτά για κάθε δευτερολογία και ένα λεπτό για κάθε τριτολογία.

Το ντιμπέιτ ολοκληρώνεται με τρίλεπτες γενικές τοποθετήσεις των δύο αρχηγών.

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 21ης Σεπτεμβρίου 2009

ele21.jpg (743 KB) foni21.jpg (333 KB)



H. G. Wells - Αφιέρωμα της Google

Ο Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς (αγγλ.:Herbert George Wells, 21 Σεπτεμβρίου 1866 – 13 Αυγούστος 1946), συνήθως γνωστός ως Χ.Τζ. Γουέλς, ήταν άγγλος συγγραφέας, γνωστός κυρίως για τα έργα του στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Ο Γουέλς, μαζί με τον Ιούλιο Βερν, αναφέρεται μερικές φορές ως ο "Πατέρας της Επιστημονικής Φαντασίας".

Ο Γουέλς ήταν ενεργός σοσιαλιστής και πασιφιστής, με τα ύστερα έργα του να παρουσιάζονται όλο και περισσότερο πολιτικά και διδακτικά. Τα μυθιστορήματα της μέσης περιόδου του (1900-1920) ήταν πιο ρεαλιστικά και κάλυπταν τη ζωή της χαμηλότερης μέσης τάξης (Η Ιστορία του Κ. Πόλι), καθώς και τη 'Νέα Γυναίκα' και τις Σουφραζέτες (Αν Βερόνικα). Ήταν πολυγραφότατος συγγραφέας σε διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένων των σύγχρονων μυθιστορημάτων, καθώς και του ιστορικού και κοινωνικού σχολιασμού.

Πρώτα χρόνια...........

Ο Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς γεννήθηκε στην οικία Άτλας, οδός Χάι 47 στο Μπρόμλι της επαρχίας του Κεντ, στις 21 Σεπτεμβρίου 1866. Ήταν το τέταρτο και τελευταίο παιδί του Τζόζεφ Γουέλς (πρώην κηπουρού και την περίοδο εκείνη μαγαζάτορα και ερασιτέχνη παίκτη κρίκετ) και της γυναίκας του Σάρας Νιλ (πρώην οικιακής βοηθού), ενώ το χαϊδευτικό του ήταν «Μπέρτι». Η οικογένεια ανήκε στην κατώτερη μέση τάξη. Μια κληρονομιά τους επέτρεψε να αγοράσουν ένα κατάστημα στο οποίο πουλούσαν πορσελάνες και αθλητικά είδη, αν και δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα επικερδές: το εμπόρευμα ήταν πεπαλαιωμένο και η τοποθεσία ακατάλληλη. Κατάφεραν να κερδίζουν ένα ισχνό εισόδημα, μέρος μόνο του οποίου προερχόταν από το κατάστημα. Ο Τζόζεφ λάμβανε ένα ασταθές χρηματικό ποσό ως επαγγελματίας παίκτης κρίκετ για την ομάδα του Κεντ. Οι πληρωμές για έμπειρους παίκτες πήγαζαν από εθελοντικές δωρεές εκ των υστέρων ή από μικρές αμοιβές από τις λέσχες, για τις οποίες διεξάγονταν οι αγώνες.

Ένα καθοριστικό γεγονός για τη ζωή του νεαρού Γουέλς ήταν ένα ατύχημα που είχε το 1874, το οποίο τον άφησε κλινήρη με σπασμένο πόδι. Για να περάσει το χρόνο του άρχισε να διαβάζει βιβλία από την τοπική βιβλιοθήκη, τα οποία του έφερνε ο πατέρας του. Σύντομα αφοσιώθηκε στους άλλους κόσμους και ζωές στις οποίες του έδιναν πρόσβαση αυτά τα βιβλία, ενώ διέγειραν, επίσης την επιθυμία του να συγγράψει. Αργότερα τον ίδιο χρόνο εγγράφηκε στο ιδιωτικό σχολείο Thomas Morley's Commercial Academy. Η διδασκαλία ήταν προβληματική, με τη θεματική της εστιασμένη κυρίως στην παραγωγή χαλκοτυπιών και τον υπολογισμό αθροισμάτων για εμπορικές συναλλαγές. Ο Γουέλς συνέχισε τις σπουδές του εκεί μέχρι το 1880. Το 1887 ο πατέρας του έπαθε κάταγμα στο μηρό, το οποίο ουσιαστικά τερμάτισε την καριέρα του ως παίκτη κρίκετ, με αποτέλεσμα τα εισοδήματά του από το κατάστημα που είχε να μην επαρκούν. Για να αντεπεξέλθει οικονομικά η οικογένεια, ώθησε τα αγόρια να αναζητήσουν θέσεις μαθητευόμενων σε διάφορα επαγγέλματα. Από το 1881 ως το 1883 ο Γουέλς είχε μια μαθητεία ως ταπετσέρης, με τις εμπειρίες του εκεί να αποτελούν έμπνευση για τα μυθιστορήματά του "Οι Τροχοί της Τύχης" (The Wheels of Chance) και "Κιπς" (Kipps), τα οποία περιγράφουν τη ζωή ενός μαθητευόμενου ταπετσέρη και κριτικάρουν την κατανομή του πλούτου.

Οι γονείς του Γουέλς δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερα καλή σχέση μεταξύ τους (εκείνη ήταν Προτεστάντισσα, ενώ εκείνος οπαδός της ελεύθερης σκέψης) και, όταν εκείνη επέστρεψε στη δουλειά της ως οικιακή βοηθός (στο Άπαρκ, μια αγροικία στο Σάσσεξ), μια από τις προϋποθέσεις εργασίας ήταν ότι δεν θα της επιτρεπόταν χώρος για τον σύζυγο ή τα παιδιά της. Από κει και μετά αυτή και ο Τζόζεφ ζούσαν ξεχωριστές ζωές, αν και δεν πήραν ποτέ διαζύγιο, ούτε ανέπτυξαν σχέσεις με άλλους συντρόφους. Όσο για τον Γουέλς, όχι απλώς απέτυχε στη μαθητεία του στα υφάσματα, αλλά και ως βοηθός φαρμακοποιού και μετά από κάθε αποτυχία επέστρεφε σπίτι λέγοντας «ο άσωτος υιός επέστρεψε και πάλι!» και έμενε εκεί μέχρι να κανονιστεί ένα νέο ξεκίνημα γι' αυτόν. Ευτυχώς για τον Γουέλς, το Άπαρκ είχε μια εξαιρετική βιβλιοθήκη στην οποία βυθιζόταν, διαβάζοντας πολλά κλασικά έργα, ανάμεσά τους την Πολιτεία του Πλάτωνα και την Ουτοπία του Τόμας Μορ.

Δάσκαλος

Το 1883 ο Γουέλς έπεισε τους γονείς του να υπογράψουν τα έγγραφα που τον απάλλασσαν από τη μαθητεία, δράττοντας έτσι την ευκαιρία να γίνει μαθητής αλλά και δάσκαλος στο σχολείο Μίντχερστ (Midhurst Grammar School) στο δυτικό Σάσεξ.
Τα χρόνια στο Σάουθσι ήταν τα μέχρι τότε χειρότερα της ζωής του, όμως η εξασφάλιση της θέσης στο Μίντχερστ εξασφάλισε τη συνέχιση της εκπαίδευσης του Γουέλς. Την επόμενη χρονιά ο Γουέλς κέρδισε υποτροφία για τη σχολή Normal School of Science (η οποία μετεξελίχθηκε στο σημερινό Imperial College), όπου σπούδασε Βιολογία υπό τον Τόμας Χένρι Χάξλεϊ. Ως απόφοιτος, βοήθησε αργότερα στη δημιουργία της Ένωσης Βασιλικού Κολεγίου Επιστημών (Royal College of Science Association), της οποίας έγινε ο πρώτος Πρόεδρος το 1909. Ο Γουέλς σπούδασε στη σχολή αυτή μέχρι το 1887, με εβδομαδιαίο εισόδημα 21 σελινιών από την υποτροφία του. Αν και αυτό θα έπρεπε να ήταν επαρκές ποσό (εκείνη την εποχή πολλές οικογένειες της εργατικής τάξης είχαν αντίστοιχο ποσό ως το συνολικό εισόδημα της οικογένειας), εντούτοις στο Πείραμα στην Αυτοβιογραφία ο Γουέλς αναφέρει πως ήταν συνεχώς πεινασμένος, κάτι που ενισχύουν φωτογραφίες του από εκείνη την περίοδο, που τον δείχνουν υπερβολικά αδύνατο.

Σύντομα μπήκε στο Σωματείο Διαλέξεων της σχολής. Αυτά τα χρόνια σηματοδοτούν την έναρξη του ενδιαφέροντός του σε μια πιθανή αναμόρφωση της κοινωνίας. Προσεγγίζοντας αρχικά το θέμα μέσω της Πολιτείας του Πλάτωνα, σύντομα στράφηκε στις σύγχρονες ιδέες του σοσιαλισμού, όπως εκφράστηκαν από την μόλις σχηματισμένη Fabian Society και τις ελεύθερες διαλέξεις στην Οικία Κέλμσκοτ, το σπίτι του Γουίλιαμ Μόρις. Ήταν, επίσης, ανάμεσα στους ιδρυτές του σχολικού περιοδικού The Science School Journal, το οποίο του επέτρεπε να εκφράζει τις απόψεις του πάνω στη λογοτεχνία και την κοινωνία, όπως και να δοκιμάζει τις λογοτεχνικές του δυνάμεις: η πρώτη εκδοχή του μυθιστορήματός του Η Μηχανή του Χρόνου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό με τον τίτλο "Οι Χρόνιοι Αργοναύτες" (The Chronic Argonauts). Το ακαδημαϊκό έτος 1886-1887 ήταν το τελευταίο των σπουδών του. Παρότι είχε προηγουμένως περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις του σε Βιολογία και Φυσική, η έλλειψη ενδιαφέροντος για τη Γεωλογία τον οδήγησε σε αποτυχία στις εξετάσεις του μαθήματος και απώλεια της υποτροφίας. Μόλις το 1890 απέκτησε ο Γουέλς πτυχίο Bachelor of Science στην Ζωολογία από το εξωτερικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Με την αποχώρησή του από το Normal School of Science, ο Γουέλς απέμεινε χωρίς πηγή εισοδήματος. Η θεία του Μαίρη, εξαδέλφη του πατέρα του, τον προσκάλεσε να μείνει μαζί της για λίγο, ώστε να μην αντιμετωπίζει τουλάχιστον πρόβλημα στέγασης. Κατά τη διαμονή του εκεί, ανέπτυξε ενδιαφέρον για την κόρη της, Ίζαμπελ.
Το 1889-90 κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση ως δάσκαλος στο σχολείο Χένλι Χάους (Henley House School), όπου δίδαξε και θαύμασε τον Α. Α. Μιλν.

H. G. Wells

H.G. Wells
Στον Άγγλο συγγραφέα H.G. Wells (Χ. Τζ. Γουέλς) έχει αφιερώσει σήμερα η google το λογότυπο της.

Ο H.G. Wells (Χ. Τζ. Γουέλς) γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1866. Έτσι η google τιμά την μνήμη του αφιερώνοντας το σημερινό της λογότυπο σε αυτόν τον άνθρωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H. G. Wells - Αφιέρωμα της Google




Ελλάδα - Σλοβενία 57 - 56. Στην τρίτη θέση η Ελλάδα.

Μπράβο σας! Η εθνική μας ομάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας σπάζοντας την... κατάρα των μικρών τελικών και επικρατώντας με το συγκλονιστικό 57-56 της Σλοβενίας.
Σούπερ Σχορτσιανίτης με 23 πόντους και πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους διεθνείς του Γιόνας Καζλάουσκας.

Η ελληνική ομάδα έπαιξε εκπληκτική άμυνα και είχε το προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, με τον Σοφο να είναι ανίκητος κοντά στα καλάθια.

Οι Σλοβένοι με τον Λάκοβιτς έκαναν το ........

ματς ντέρμπι στο φινάλε, αλλά οι σωστές επιλογές των παικτών του Γιόνας Καζλάουσκας στα κρίσιμα τελευταία δευτερόλεπτα, ανέβασαν την Εθνική μας στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Η Ελλάδα είχε από τα ματς του πρώτου γύρου να κάνει ένα πραγματικό ξεκίνημα και ο μικρός τελικός ήταν το κατάλληλο ματς για να γίνει. Το γρήγορο 5-0 ήταν ιδανικό για την Εθνική μας, αλλά οι ισπανοί βρήκαν απάντηση με τον Νάχμπαρ (6-5), ενώ την ίδια στιγμή, μόλις στο δεύτερο λεπτό, ο Γιάννης Μπουρούσης φορτώθηκε με δεύτερο φάουλ.

Οι σλοβένοι το εκμεταλλεύθηκαν και είχαν μικρό προβάδισμα μέχρι το τελευταίο λεπτό της πρώτης περιόδου (13-11), αλλά η Ελλάδα με τους Καλάθη, Σχορτσανίτη`και Πρίντεζη έκανε ένα σερί 5-0 και προηγήθηκε με 16-13 στο 10`.

Η τριπλέτα, Καλάθη, Πρίντεζη και Σχορτσανίτη έκανε εξαιρετική δουλειά και στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, όπου η Ελλάδα έπαιξε εξαιρετική άμυνα, βρήκε εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό και ξέφυγε με 10 (23-13, 12`).

Ο Εραζεμ Λόρμπεκ ήταν ο παίκτης που προσπάθησε να κρατήσει την Σλοβενία μέσα στο παιχνίδι, για να μην χαθεί από νωρίς η επαφή με το σκορ. Η Σλοβενία, όντως, κατάφερε να μειώσει στους πέντε, λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, αλλά η Ελλάδα είχε έναν εξαιρετικό Σχορτσανίτη, που την έστειλε προηγούμενη στα αποδυτήρια με 31-24.

Η εκπληκτική εμφάνιση του Σχορτσανίτη (νέο ατομικό ρεκόρ με την Εθνική) βοήθησε την Ελλάδα να επαναφέρει τη διαφορά στους 10 στο 23`. Λάκοβιτς και Σλόκαρ κράτησαν, όμως, ζωντανή την Σλοβενία, που μείωσε στους πέντε (33-38) και αυτή η διαφορά χώριζε τις δύο ομάδες με τη λήξη της τρίτης περιόδου (42-37, 30`).

Από τη στιγμή, που οι σλοβένοι έμειναν κοντά στο σκορ, η τελευταία περίοδος αναμενόταν να έχει δραματική εξέλιξη και όντως έτσι έγινε, καθώς η Ελλάδα δεν είχε άλλες λύσεις στην επίθεση -πλην του Sofo- και οι σλοβένοι με τον Ούντριχ μείωσαν στον πόντο (44-45, 33`). Η Ελλάδα, όμως, δεν έχασε ποτέ το προβάδισμα, ήταν προσεκτική στην άμυνα και στο τελευταίο τρίλεπτο κατάφερε να πάρει διαφορά πέντε πόντων (51-46). Ο Λάκοβιτς, όμως, με τρίποντο μείωσε στο καλάθι, δύο λεπτά πριν το τέλος και έβαλε φωτιά στο ματς (49-51).

Η Ελλάδα έκανε μια κακή επίθεση, αλλά ο Λόρμπεκ δεν μπόρεσε να φέρει το ματς στα ίσα και ο αρχηγός της Εθνικής, ο Αντώνης Φώτσης, μίλησε στο κρίσιμο σημείο. Πενήντα δευτερόλεπτα πριν το φινάλε ο αρχηγός σούταρε από τα 6.25μ. και έδωσε μεγάλη ανάσα στην Εθνική, που ξέφυγε με 54-49.

Ο Γιάκα Λάκοβιτς, όμως, δεν ήθελε να πιστέψει στην ήττα και το πάλεψε μέχρι τέλους. Τα τελευταία δευτερόλεπτα κύλησαν με τον Λάκοβιτς να 'εκτελεί' και τους έλληνες παίκτες να πηγαίνουν στην γραμμή των ελευθέρων βολών. Παρότι ο Σπανούλης δεν ήταν απόλυτα εύστοχος η Εθνική μας πήρε τη νίκη με 57-56 και το χάλκινο μετάλλιο, καθώς το μακρινό τρίποντο του Νάχμπαρ δεν βρήκε καν στεφάνι.

Τα δεκάλεπτα:
16-13
31-24
42-37
57-56


Ελλάδα (Καζλάουσκας): Μπουρούσης 9, Ζήσης 6, Σπανούλης 3, Καλάθης 4, Φώτσης 5, Πρίντεζης 4, Περπέρογλου 3, Σχορτσανίτης 23.

Σλοβενία (Ζντοβτς): Σλόκαρ 9, Λάκοβιτς 16, Ούντριχ 5, Μπρέζετς 4, Κλόμπουτσαρ 1, Νάχμπαρ 9, Γιαγκόντνικ, Ντ. Λόρμπεκ, Γκόλεματς, Ε. Λόρμπεκ 12.