Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Δ' Εθνική 6ος όμιλος. Αποτελέσματα 25ης Αγωνιστικής



Η βαθμολογία της 25ης Αγωνιστικής




Από την ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΑΝΤ1 ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουσελά, καλό σας μεσημέρι.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλό μεσημέρι, κύριε Λασκαράτε, σε εσάς και τους ακροατές σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να απαντήσουμε ένα-ένα τα ερωτήματα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αναμφισβήτητα, ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Μία έμπρακτη αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας μας. Δεν υπήρξε το ίδιο αποτέλεσμα με την Ιρλανδία.
Το λέω αυτό, γιατί κάποιοι μας ..........

κατηγορούσαν στο εσωτερικό της χώρας πως είμαστε κατώτεροι των προσπαθειών που κάνει η Ιρλανδία. Αποδεικνύεται, ωστόσο, πως η στρατηγική που ακολούθησε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τη λεγόμενη λύση-πακέτο, δηλαδή τη σύνδεση της επιμήκυνσης και της μείωσης του επιτοκίου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήταν πολύ σημαντική και έφερε αυτό το αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το περίμενε η ελληνική πλευρά; Πριν από κάποιο διάστημα εμφανίζονταν υπεραισιόδοξοι, τον τελευταίο καιρό ήταν εξαιρετικά συγκρατημένη αν και δεν υπήρχαν τοποθετήσεις δημοσίως…

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτή η διαπραγμάτευση έγινε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Εμείς δίναμε τη μάχη, είμασταν αποφασισμένοι στη λογική που ανέφερα πριν. Προφανώς, σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι θα υπήρχε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο σηματοδοτεί ένα καινούργιο ξεκίνημα για τη χώρα μας σε ό,τι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή πράγματι το επιθυμούσε η ελληνική πλευρά αλλά δεν το περίμενε; Ότι ίσως να μην έρθει;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ήταν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Υπήρξε επιμήκυνση, όσον αφορά στον χρόνο αποπληρωμής, ως το 2023, ενώ το μνημόνιο λήγει το 2013. Η μείωση του επιτοκίου κατά μία μονάδα σημαίνει πρακτικά μεγάλη «ανακούφιση» σχετικά με την αποπληρωμή κατ’ έτος, αλλά και με τη μείωση του δημόσιου χρέους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα οφέλη ανέρχονται στα 6 δισ. όπως τα υπολόγισε ο Πρωθυπουργός.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ίσως είναι και μεγαλύτερο. Το πιο σημαντικό είναι η δυνατότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού να αγοράζει ομόλογα απευθείας στην πρωτογενή αγορά. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί πως υπάρχει εναλλακτική λύση για τις διεθνείς χρηματαγορές. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση του επιτοκίου, θα επηρεάσει τα spreads και δημιουργεί μία άλλη τελείως διαφορετική ψυχολογία στις αγορές. Γιατί η οικονομία πέραν των άλλων είναι ψυχολογία και κλίμα. Είναι για μας πολύ σημαντικό ότι θα έχουμε τη δυνατότητα προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ο οποίος ενισχύεται με περισσότερα χρήματα, 440 δισ. στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και 500 δισ. στο ESM, τον μόνιμο μηχανισμό που θα αντικαταστήσει από το 2013 και έπειτα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά ακούγονται καλά. Αναμφισβήτητα είναι μια θετική εξέλιξη. Οι ακροατές όμως αναρωτιούνται: Έτσι έγιναν τα πράγματα; Έγιναν μαραθώνιες διαβουλεύσεις για να καταλήξουμε κάπου. Κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε και πρέπει να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες ούτως ή άλλως έπρεπε να κάνουμε. Αν δεν αλλάξουμε το κράτος, τις δομές και τη Δημόσια Διοίκηση, αν δεν πάμε σε ένα κράτος ευέλικτο, αποτελεσματικό και επιτελικό, όσα δάνεια και να πάρουμε, ό,τι και να κάνουμε, θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να νομοθετήσουμε δημοσιονομικούς κανόνες, όμως, αποφύγαμε το σκόπελο πως αυτό πρέπει να γίνει μέσα από το Σύνταγμα. Δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση, να νομοθετηθούν δημοσιονομικοί κανόνες μέσα από το Σύνταγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να νομοθετηθούν σε ελληνικό επίπεδο; Στη Βουλή;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η κάθε χώρα, με βάση αυτή τη συμφωνία, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, αν θέλει να βάλει δημοσιονομικούς κανόνες στο Σύνταγμα ή να ψηφίσει έναν νόμο σχετικά με το θέμα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς λοιπόν θα προχωρήσουμε στην ψήφιση ενός νόμου για το έλλειμμα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και το τρίτο ζήτημα είναι να αξιοποιήσουμε το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας για 50 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015. Αυτό θα γίνει όπως το έχουμε αποφασίσει εμείς ως Ελληνική Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δυνατόν να έρχονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες και να λένε «σας βάζω όρο αυτού που έχετε αποφασίσει»; Μήπως κύριε Κουσελά τελικώς η εύρεση 50 δισ. δεν είναι και τόσο ελληνικής εμπνεύσεως απόφαση;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν είναι έτσι, κύριε Λασκαράτε. Ήταν μέσα στο πρόγραμμα μας, απλώς ανακοινώθηκε με στρεβλό τρόπο από την τρόικα στη συνέντευξη Τύπου που δημιούργησε τις αντιδράσεις. Είναι δική μας επιλογή και αλίμονο να μην ήταν. Διότι είναι κρίμα να προχωρούμε σε τόσο μεγάλες θυσίες για τον Ελληνικό λαό και από την άλλη να έχουμε μία περιουσία που να μην θέλουμε ή να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Θα έπρεπε να προχωρήσουμε, ούτως ή άλλως, προς αυτήν την κατεύθυνση. Το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας δεν είναι ένα ζήτημα -αυτό το έχει τονίσει πολλές φορές και ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου- που αφορά σε μνημονιακή μας υποχρέωση. Δεν υποχρεωνόμαστε από το μνημόνιο, είναι δικό μας θέμα και, ούτως ή άλλως, ξαναλέω, θα έπρεπε να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα όμως υποχρεωνόμαστε από τους Ευρωπαίους ηγέτες κύριε Κουσελά. Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι δεσμευτήκαμε ενώπιόν τους ότι πρέπει να το φέρουμε εις πέρας.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θυμάστε τι είχε πει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου; Οι όροι και οι προϋποθέσεις που μπαίνουν από πλευράς ΕΕ σε σχέση με τη συμφωνία είναι για μας λυμένα ζητήματα, διότι εμείς είχαμε ούτως ή άλλως αποφασίσει να τα κάνουμε ως Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα επανέρχομαι στο αρχικό ερώτημα. Τι δώσαμε; Γιατί έγινα οι διαβουλεύσεις;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι ούτως ή άλλως θα υλοποιούσαμε αυτές τις δεσμεύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δεν καταλαβαίνω προς τι αυτές οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις; Γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πήραν κάτι από μας για να δώσουν αυτά που ζητήσαμε. Δηλαδή καθίσαμε σε ένα τραπέζι και δέχτηκαν αυτά που ούτως ή άλλως είχαμε αποφασίσει;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, δεν κρινόταν μόνο το μέλλον της χώρας μας και η προοπτική της, αλλά κρινόταν το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ενωμένης Ευρώπης. Και τα ζητήματα σχετικά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που τέθηκαν αφορούσαν συνολικότερα στους όρους και τις προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες πρέπει να προχωρήσει στο μέλλον η ίδια η Ευρώπη. Δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά όλους αυτά τα ζητήματα. Η δική μας επιτυχία είναι ότι δώσαμε να καταλάβουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα αλλά είναι συνολικότερο. Η Ε.Ε. έπρεπε σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι να πάρει αποφάσεις, που αφορούσαν όχι μόνο στη νομισματική σύγκλιση, όπως είχε γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και στην οικονομική σύγκλιση. Διότι μιλάμε τόσα χρόνια για ΟΝΕ αλλά είχαμε ΝΕ, νομισματική και όχι οικονομική ένωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ των Οικονομικών είναι πολύτιμη η παρουσία σας σήμερα εδώ μετά από τις χθεσινές πολύωρες διαβουλεύσεις. Αυτό που μας λέτε εσείς και εγγυάστε ότι νέα μέτρα δεν είναι προ των πυλών και αυτό ακούγεται ευχάριστο. Να είμαστε όλοι καλά για να το διαπιστώσουμε. Υπάρχουν βέβαια ζητήματα που δεν ικανοποιήθηκαν χθες. Τα βλέπετε κοντά προς ικανοποίηση στις 25 του μηνός; Το ευρωομόλογο;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η διαπραγμάτευση, όπως και εσείς υπονοείτε, δεν τελείωσε. Υπάρχει και η 25η του μήνα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπήρξε η δέσμευση για τον χρηματοπιστωτικό τομέα συνολικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρόταση που είχαμε κάνει, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα φόρο και να συμβάλλουν. Γιατί ευθύνονται εν πολλοίς για τη γενικότερη οικονομική κρίση, είναι γεγονός. Είναι ανοιχτό το θέμα του ευρωομόλογου, ένα ζήτημα το οποίο εμείς θέσαμε πρώτοι και το στηρίζουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και άλλες δυνάμεις. Αυτά είναι ανοιχτά ζητήματα και έχουμε τη δυνατότητα στην πορεία για τις 25 και τότε να τα θέσουμε και να επιδιώξουμε την υλοποίησή τους

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι μπορεί να ληφθούν και επιπρόσθετες αποφάσεις στις 25 του μηνός για κρίσιμα ζητήματα όπως το ευρωομόλογο; Να ληφθούν αποφάσεις;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πρέπει για το ζήτημα αυτό να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Είναι πολύ σημαντικό γιατί δεν αφορά μόνο εμάς αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι αν είχε υιοθετηθεί, εδώ και δύο χρόνια, που το έχουμε θέσει, θα είχαμε αποφύγει πολλά πράγματα και δεν θα είχαμε φτάσει στην κατάσταση που είχαμε φτάσει και στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες της Νότιας Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μου απαντήσατε σε αυτό. Το καταλαβαίνω βεβαίως. Θα σας ρωτήσω κάτι διαφορετικό και εκεί θέλω μία ευθύτατη απάντηση. Μου είπατε νωρίτερα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ικανοποιήθηκαν από το έργο που παράγει η ελληνική κυβέρνηση και έτσι δέχτηκαν και πολλά από τα ζητήματα που τους θέσαμε. Από τι ικανοποιήθηκαν; Από το έλλειμμα που δώσατε τα στοιχεία αυξημένο σε σχέση με πέρυσι; Στο 1,28 δισ. το έλλειμμα από 944 εκατ. πέρυσι. Μειώθηκαν κατά 9,2% τα έσοδα. Με αυτά τα στοιχεία ικανοποιήθηκαν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Λασκαράτε, υπάρχει μία συνολική πορεία από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα. Γιατί πρέπει να βλέπουμε συνολικά τα πράγματα. Μέσα στο 2010, λοιπόν, χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και σε μία σωστή στρατηγική που ακολούθησε η Κυβέρνηση, καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμα κατά έξι μονάδες του ΑΕΠ, 14 δισ. ευρώ. Και αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Παράλληλα, πέρα από τη μείωση του ελλείμματος, προχωρήσαμε σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις, που αφορούν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και νομίζω ότι ποτέ δεν έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Τολμήσαμε, χωρίς πολλές φορές να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος, βλέποντας το κοινωνικό όφελος και το συμφέρον της χώρας και τώρα και στο μέλλον. Από εκεί και πέρα, είναι γεγονός πως η ύφεση – η οποία ξεπέρασε τις προβλέψεις μας- δημιούργησε το πρώτο δίμηνο του 2011 υστέρησης των εσόδων. Η υστέρηση των εσόδων είναι αποτέλεσμα της ύφεσης που κυμάνθηκε γύρω στο 4,5% και αποτέλεσμα κάποιων συγκυριακών ζητημάτων. Και ανέφερα στην ομιλία μου στη Βουλή τα κυρίαρχα σημεία, την είσπραξη των τελών κυκλοφορίας που έγινε το 2010. Υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά στη μείωση από τον φόρο των μισθωτών υπηρεσιών και θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Γιατί η περιοριστική πολιτική που ακολουθήσαμε σε μισθούς και σε συντάξεις, είχαν ως αποτέλεσμα μία σημαντική μείωση του φόρου εισοδήματος. Αλλά υπάρχουν και μεγάλα προβλήματα σχετικά με την αδυναμία του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα εδώ δεν λειτουργεί το Υπουργείο όπως ανακαλύψαμε εσχάτως. Μέσα στην εβδομάδα είχαμε την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα για τον οποίο είπατε ότι δεν έχετε και όρεξη να σχολιάσετε επί της ουσίας. Ίσως η πιο πρωτότυπη δήλωση Υπουργού που έχουμε ακούσει.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, έκανα μία πολύ συγκεκριμένη αναφορά. Δεν είπα ότι «δεν έχω όρεξη να σχολιάσω» με την έννοια του «απαξιώ». Έκανα μία αναφορά και στο έργο και στην προσφορά του κ. Γεωργακόπουλου και πως ο καθένας κρίνεται από αυτά που αναλαμβάνει και υλοποιεί από την υπεύθυνη θέση την οποία κατέχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά και η παραγωγικότητα του πιο κρίσιμου Υπουργείου κύριε Κουσελά κρίνεται όχι μόνο από τους αριθμούς που δεν είναι πολύ ενθαρρυντικοί αλλά και από τη σχέση που δείχνουν να έχουν τα στελέχη μεταξύ τους.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό δεν σημαίνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών και η ηγεσία του, όπως προσπάθησαν κάποιοι να παρουσιάσουν, αντιμετωπίζει προβλήματα αποδιάρθρωσης ή οτιδήποτε άλλο. Ίσα-ίσα που το Υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό που έχει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που ελέγχεται από τρεις ευρωπαϊκούς φορείς, την Ε.Ε., την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, αξιολογούμαστε από αυτούς και έχουμε περάσει αυτές τις εξετάσεις, για να είμαστε εδώ που βρισκόμαστε και να έχουμε πάρει την τέταρτη δόση. Διαφορετικά, δεν θα την παίρναμε. Δεν είναι δεδομένες οι δόσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που θέλω να πω κύριε Υπουργέ και δεν ολοκλήρωσα είναι ότι δόθηκε η αίσθηση ότι επί ενάμιση χρόνο ο κορυφαίος Υπουργός της Κυβέρνησης που διαχειρίζεται πολύ κρίσιμα ζητήματα δεν μιλούσε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Προφανώς για να δοθεί αυτή η αίσθηση υπάρχει και φωτιά πίσω από τον καπνό.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Λασκαράτε, εμένα δεν μου αρέσει η παρελθοντολογία. Εγώ κοιτάω μπροστά και θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μία τετραπλή κατεύθυνση. Να υλοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τον προϋπολογισμό μας, να δούμε τα ζητήματα που αφορούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης, να δούμε τα ζητήματα που έχουν σχέση με την αξιοποίηση των 50 δισ. που είναι στόχος και δέσμευσή μας και να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, προκειμένου, από τις αρχές του 2012, η χώρα μας να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, ωραία. Μου απαντήσατε εντελώς διαφορετικά από την ουσία του ερωτήματος, αλλά το δέχομαι. Κύριε Κουσελά, να σας ευχαριστήσω θερμά.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Αποζημιώσεις ΔΕΗ για οικιακές συσκευές που καίγονται μετά από διακοπές ρεύματος

Θα αποζημιώνει η ΔΕΗ τους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές για τις ηλεκτρικές συσκευές τους που καίγονται ύστερα από διακοπές ρεύματος. Η ανώτατη αποζημίωση θα είναι τα 500 ευρώ, ενώ ετοιμάζονται και ρυθμίσεις για αποζημιώσεις και των προϊόντων που χαλάνε έπειτα από βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, .........

ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρ. Ζερβός, ύστερα από συστάσεις των προέδρων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Ν. Βασιλάκου, και του Συνηγόρου του Καταναλωτή Ευ. Ζερβέα, προχωρεί σε εθελοντική ρύθμιση και μέσα από σχετικά σύντομες διαδικασίες θα αναλαμβάνει την αποζημίωση των καταναλωτών για βλάβες στο δίκτυο χαμηλής τάσης της ΔΕΗ, ακόμη και την αντικατάσταση των συσκευών που υπέστησαν ζημιές λόγω της αυξομείωσης της τάσης του ρεύματος ή των διακοπών που δεν οφείλονται σε καιρικές συνθήκες.

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, με το νομοσχέδιο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο προχωρεί σε ανάλογες θεσμικές ρυθμίσεις και για τους υπόλοιπους (ιδιώτες) προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλάκος σε συνεργασία με τον κ. Ζερβέα ξεκίνησαν από την αρχή του χρόνου την αποστολή επιστολών προς τον κ. Ζερβό, προκειμένου η ΔΕΗ να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, υποχρεώσεις και όρους αποζημίωσης των καταναλωτών. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΡΑΕ κατέστησε σαφές ότι ούτως ή άλλως αυτό θα το πράξει μέσα από τον Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου, οπότε θα είναι και ουσιαστικά θεσμοθετημένη διαδικασία.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανταποκρίθηκε θετικά, αν και υπάρχει μια διάσταση απόψεων ως προς το ύψος της αποζημίωσης. Προτείνει για τις μονοφασικές παροχές ανώτατη αποζημίωση ανά συμβάν και καταναλωτή 300 ευρώ και για τις τριφασικές 400 ευρώ. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή προτείνει τουλάχιστον 500 ευρώ, ποσό για το οποίο συμφωνεί και ο πρόεδρος της ΡΑΕ, καλώντας τον κ. Ζερβό να το υιοθετήσει. Ετσι οι προϋποθέσεις για τους καταναλωτές, προκειμένου να αποζημιωθούν, μεταξύ άλλων είναι:

* Οι βλάβες σε ηλεκτρικές συσκευές να έχουν προκληθεί εξαιτίας τυχαίας διακοπής του ουδετέρου του εναερίου ή υπόγειου δημόσιου δικτύου διανομής χαμηλής τάσης.
* Ο καταναλωτής να ενημερώσει τη ΔΕΗ το συντομότερο δυνατό μέσα σε τέσσερις ημέρες υποβάλλοντας αίτηση.
* Η ΔΕΗ να διερευνήσει τις αιτίες βλάβης ή αστοχίας υλικού για να χαρακτηρίσει «τυχαία» τη διακοπή. Θα παρέχει κάθε στοιχείο στον καταναλωτή.
* Αν χρειαστεί, ο καταναλωτής θα διαθέσει για δύο ημέρες τις συσκευές στη ΔΕΗ πριν από την επισκευή τους.
* Ο καταναλωτής μπορεί να προσκομίσει παραστατικό ηλεκτρολόγου που θα περιγράφει τη βλάβη και αν είναι δυνατόν ότι αυτή συνδέεται με υπέρταση, αλλά και το κόστος αποκατάστασης ή αντικατάστασης των συσκευών.
* Η ΔΕΗ υποχρεούται να απαντήσει στις αιτήσεις εντός 15 ημερών και θα αποζημιώνει μέσα σε έναν μήνα.
* Ο καταναλωτής θα υπογράφει δήλωση ότι θεωρεί πως το χρηματικό ποσό που εισπράττει είναι απολύτως εύλογο και σε αντιστοιχία με τη ζημιά που έχει υποστεί.
* Τα ποσά θα αναπροσαρμόζονται ετησίως ανάλογα με την πορεία του μέσου δείκτη τιμών καταναλωτή.
* Η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην έκδοση ενημερωτικού υλικού γι' αυτήν τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα νοικοκυριά κι επιχειρηματίες, για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη ΔΕΗ, έπρεπε να προσφύγουν στα δικαστήρια. Οι καταγγελίες που έχει δεχτεί η ΡΑΕ και ο Συνήγορος του Καταναλωτή είναι εκατοντάδες κάθε χρόνο.

Θα αποζημιώνονται και επιχειρηματίες gια εμπορεύσιμα προϊόντα που χαλάνε

Ρυθμίσεις ώστε να αποζημιώνονται και οι καταναλωτές, αλλά κυρίως οι επιχειρηματίες και για τα προϊόντα τους, ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ. Πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» ότι ο πρόεδρος της Αρχής, Ν. Βασιλάκος, στον Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου, που ετοιμάζει, προχωρεί και στην πρόβλεψη καταβολής αποζημίωσης και για τα προϊόντα, τα οποία χαλάνε μετά τη διακοπή ηλεκτροδότησης ή την αυξομείωση της τάσης ρεύματος. Είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις εκείνες επιχειρηματιών που ζημιώνονται από τις βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης όχι μόνο λόγω της καταστροφής των συσκευών, αλλά κι επειδή τα νωπά φρούτα, λαχανικά, κρέατα, τυροκομικά κ.λπ. τρόφιμα που εμπορεύονται, αλλοιώνονται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα διαθέσουν προς κατανάλωση. Η ΔΕΗ μέχρι τώρα δεν προχωρεί σε τέτοιες αποζημιώσεις.

Ημερησία

Άλλο ένα θύμα στην άσφαλτο. 19χρονος από τα Φιλιατρά έχασε την ζωή του στην Τερψιθέα

Τα Φιλιατρά σήμερα θρηνούν. Ενα νέο παιδί 19 ετών έχασε σήμερα τα ξημερώματα την ζωή του στην Τερψιθέα Κυπαρισσίας όταν κατευθυνόμενος με το αυτοκίνητο του από Φιλιατρά προς Κυπαρισσία, στην θέση Τερψιθέα για άγνωστο λόγο έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και με μεγάλη ταχύτητα προσέκρουσε σε κολόνα περίφραξης με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου στις 5:30 το πρωί ο 19χρονος οδηγός του γκρι OPEL KADETT Χάρης Κόλλιας του Διονυσίου γυρίζοντας από Mάραθo κατευθυνόταν προς Κυπαρισσία.
Φτάνοντας στην Τερψιθέα, και περνώντας .........

την διασταύρωση με την σπηλιά, επάνω στην στροφή που οδηγεί στην ταβέρνα του Μαντζαβάκου, και έχοντας σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μεγάλη ταχύτητα έχασε για άγνωστο λόγο τον έλεγχο του αυτοκινήτου και συρόμενος για περίπου 50 - 60 μέτρα προσέκρουσε με το πλάϊ σε κολόνα περίφραξης και να διπλωθεί στην κυριολεξία στα δυο.

Ο Χάρης Κόλλιας ήταν Φοιτητής στο τμήμα των πολιτικών μηχανικών στην Πάτρα.

Η ομάδα του Φιλιατρά News εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος.

Κλίκ στις φωτογραφίες






Την άλλη εβδομάδα οι επαφές Κόλλια - Ροβέρτου Σπυρόπουλου για το ΙΚΑ Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.

Του πρώην Διαχειριστή μας.

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να γίνει η επαφή ανάμεσα στον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια με φορείς του Δήμου και τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο.
Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ήμερες είχε αναστατώσει την κοινωνία των δυο πόλεων (Φιλιατρών και Γαργαλιάνων) η απόφαση βόμβα του Ροβέρτου Σπυρόπουλου για αναστολή λειτουργίας των δυο υποκαταστημάτων του ΙΚΑ της περιοχής.

Μετά από παρέμβαση του Υφυπουργού οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, η αναστολή λειτουργίας των δυο υποκαταστημάτων πάγωσε προκείμενου να γίνει διαβούλευση με Δήμο και φορείς στο γραφείο του Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Αισιόδοξος όμως για το ότι όλα θα πάνε καλά .........

εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας για την επικείμενη συνάντηση με τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο.
Ελπίζουμε αυτή η αισιοδοξία να φέρει το καλύτερο δυαντό αποτέλεσμα για την περιοχή.
Εμείς όπως και να έχει το θέμα, ευχόμαστε στον Δήμαρχο να βγει νικητής από αυτήν την μάχη.

Αντωνία Μπούζα: Το σιγάν κρείτον του λαλείν κα. Νικολάκου

Ο Δημήτρης Δράκος στα πλαίσια της ευθύνης που έχει ως επικεφαλής της μειοψηφίας στο Περιφερειακό συμβούλιο, κατέθεσε εγγράφως με την μορφή της ερώτησης την ανησυχία του για τη νέα τουριστική περίοδο στην Πελοπόννησο.

Η ερώτηση κατατέθηκε στο προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου και εκφράζει ταυτόχρονα τους προβληματισμούς και την ανησυχία όλων των εμπλεκομένων με τον τουρισμό, στην περιφέρειά μας.

Η ερώτηση αυτή, έπρεπε να απαντηθεί εντός του ..........

περιφερειακού συμβουλίου.

Κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας αλλά και κοινής λογικής, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης κα. Ντίνα Νικολάκου, βιάστηκε για μία ακόμα φορά, να εξωτερικεύσει τα νομαρχιακά της σύνδρομα και τις εμμονές της…

Με όσα αναφέρει, ίκαταφέρεται εναντίον της Μεσσηνίας, αφού ακόμα ως φαίνεται, δεν μπορεί να ξεπεράσει τη θητεία της στην αντιπολτευση, αλλά και την επιτυχή πολιτική στον τουριστικό τομέα, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την τότε Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Την κα. Νικολάκου, διαψεύδουν τα εκατοντάδες δημοσιεύματα τόσο των μεγάλων Αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών, όσο και διαχρονικά το σύνολο των Μεσσηνιακών Μέσων Ενημέρωσης. Τη διαψεύδει ακόμα και η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που χαρακτήρισε σε διεθνές φόρουμ, ως απόλυτα επιτυχές το «τουριστικό μοντέλο της Μεσσηνίας»

Τη διαψεύδει επίσης και η μνήμη των Μεσσηνίων πολιτών, που είδαν τον τόπο μας στις μεγαλύτερες εκθέσεις του εξωτερικού, αλλά και σε άλλα σημαντικά διεθνή τουριστικά δρώμενα να πρωτοπορεί, την περίοδο, που η ίδια προσπαθεί να απαξιώσει... Αγνοεί επίσης σκόπιμα, ότι η Μεσσηνία εδώ και χρόνια έχει αποκτήσει Brand name κάτι το οποίο οφείλει να καταφέρει για την Πελοπόννησο, ως υπεύθυνη για τον τουρισμό.

Επί της ουσίας, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης ίσως άθελα της, ουσιαστικά παραδέχεται ότι το 2011 είναι μία χαμένη χρονιά για την Πελοπόννησο, αφού την χαρακτηρίζει ως χρονιά…στοχευμένου σχεδιασμού…!!!

Στην Ελλάδα ισχύει το γνωστό, ότι αν δεν θέλεις ή δεν μπορείς να πράξεις… σχεδιάζεις….

Αυτό αποτελεί πρόκληση για τους χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και επιχειρηματίες του τουρισμού στην περιφέρειά μας, που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και την ύφεση.

Οι πάντες στη Χώρα αυτή, γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να χαθεί πλέον ούτε μία μέρα, πολύ περισσότερο, μία ολόκληρη χρονιά όπως αποκαλύπτεται… Με την ανακοίνωσή της αυτή, βεβαίως αποδεικνύει περίτρανα ότι η περίφημη συναίνεση, είναι απλά και μόνο ένα φραστικό επιχείρημα.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο κ. Τατούλης δεν συμφωνεί με μία τέτοια ανακοίνωση και ότι δεν θέλει την αντιπολίτευση μόνο για να του νομιμοποιεί τη δική του παρουσία.

Θα περιμένουμε λοιπόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στο περιφερειακό συμβούλιο τη δική του υπεύθυνη τοποθέτηση για το σοβαρό θέμα του τουρισμού και δεν πρόκειται να δώσουμε συνέχεια σε μισαλλόδοξες λογικές και συμπεριφορές που εκφράζουν προσωπικές πικρίες και άκαρπους ανταγωνισμούς.

Η κοινωνία της Πελοποννήσου έχει σοβαρά προβλήματα από την οικονομική κρίση και δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί τον πόνο του κάθε πικραμένου.

Αυτή την κρίσιμη για τον τόπο στιγμή αλλά και για τους πολίτες, ας σταματήσουν επιτέλους οι ανούσιες κοκορομαχίες και ας σηκώσουμε όλοι τα μανίκια για να προσφέρει ο καθένας ότι μπορεί περισσότερο, για τον τόπο μας και τους συμπατριώτες μας, με αίσθημα ευθύνης και συναίνεση, ιδιαίτερα στο μόνο εθνικό προϊόν που μας απέμεινε, τον τουρισμό…

Αυτή η άγονη παρελθοντολογία μας μεταφέρει σε εποχές που οδήγησαν τη Χώρα στην καταστροφή.

Οι καιροί ου μενετοί ….

*Η πρώην πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού Μεσσηνίας

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 13ης Μαρτίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.