Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ποιοι μπορούν να μη ψηφίσουν και με τι δικαιολογητικά

Εγκύκλιο για τις περιπτώσεις των εκλογέων που δεν θα ασκήσουν δικαιολογημένα το εκλογικό τους δικαίωμα και τα δικαιολογητικά που απαιτεί ο νόμος να εκδώσουν, εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Αναφέρει επίσης ποιους εξαιρεί ο νόμος από την υποχρέωση ψήφου και ότι τα προβλεπόμενα, ισχύουν και για τη δεύτερη Κυριακή των επαναληπτικών εκλογών.

Η εγκύκλιος 22, αναφέρει:

«ΘΕΜΑ: Δικαιολογητικά εκλογέων που δεν θα ασκήσουν δικαιολογημένα το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς διπλές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και τις επαναληπτικές της 14ης Νοεμβρίου 2010.

«Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της ..........

7ης Νοεμβρίου 2010 σας υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11 παρ. 2 και 116 παρ 1 του Ν 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄), σε συνδυασμό με αυτές της παρ. 2 του άρθρου 6 της Νομοθεσίας για την Εκλογή Βουλευτών (Π.Δ/γμα 96/2007 ΦΕΚ 116 Α΄).

Συνεπώς όλοι οι εκλογείς υποχρεούνται την 7η Νοεμβρίου 2010 να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τις επαναληπτικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010, όπου διενεργηθούν.

Η αδικαιολόγητη παράλειψη της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος τιμωρείται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 117 της Νομοθεσίας για την Εκλογή Βουλευτών (Π.Δ/γμα 96/2007 ΦΕΚ 116 Α΄).

Ωστόσο, θα υπάρξουν περιπτώσεις κατά τις οποίες δικαιολογημένα ορισμένοι εκλογείς δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, για τους οποίους βέβαια δεν εφαρμόζονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 11 του προαναφερόμενου νόμου οι προβλεπόμενες από το ανωτέρω διάταγμα ποινικές κυρώσεις. Πρόκειται α) για τους κατοίκους εξωτερικού, β) για όσους έχουν υπερβεί το 70 έτος της ηλικίας τους και γ) για όσους θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων (200) χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν.

Κατά συνέπεια :

α) οι εκλογείς ηλικίας ανω των 70 ετών αν δεν ψηφίσουν δεν υποχρεούνται να προβούν σε καμία ενέργεια.

β) οι εκλογείς που ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο εγγραφής τους προκειμένου να ασκήσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους, οφείλουν να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών στο δήμο ή την κοινότητα του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση. Με τέτοιες βεβαιώσεις θα εφοδιαστούν οι δημοτικές αρχές από το Υπουργείο μας.

γ) οι εκλογείς που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά δικαιολογητικά (εισιτήρια κ.λ.π.), από τα οποία να προκύπτει ότι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονταν στο εξωτερικό.

Εκτός από τις παραπάνω θα υπάρξουν και εξαιρετικές περιπτώσεις εκλογέων που δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν για άλλους σοβαρούς λόγους. Οι εκλογείς αυτοί οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία θα δικαιολογείται η παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

α) Δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι αλλά και στρατιωτικοί, για τους οποίους (στρατιωτικούς) στις προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας (ψηφοφορία στον τόπο που υπηρετούν βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων) και για τους οποίους σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάσουν από την υπηρεσία τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο εγγραφής τους.

β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κ.λ.π. στους οποίους επίσης λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών δεν θα υπάρξει δυνατότητα χορήγησης άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις παρακαλούνται να κοινοποιήσουν την εγκύκλιο αυτή στις Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στους οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της περιφέρειάς τους και να μεριμνήσουν επί πλέον για την ευρεία γνωστοποίηση των παρεχομένων οδηγιών με κάθε πρόσφορο μέσο.

ΣΧΟΛΙΟ
.......σας υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11 παρ. 2 και 116 παρ 1 του Ν 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄), σε συνδυασμό με αυτές της παρ. 2 του άρθρου 6 της Νομοθεσίας για την Εκλογή Βουλευτών (Π.Δ/γμα 96/2007 ΦΕΚ 116 Α΄).

Πω πω... φοβηθήκαμε. Τρέμουμε μην και μας χώσετε μέσα στην ψειρού όσοι δεν θα πάμε να ψηφίσουμε....
Κόψτε επιτέλους στο Υπουργείο τις αηδίες και τις βλακείες. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα σε κανέναν.
ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΚΕΙ........

Φαρμακοποιοί: Τα Ταμεία μας χρωστούν 550 εκατ. ευρώ

Συνολικά 550 εκατ. ευρώ χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία στους φαρμακοποιούς, όπως σημείωσαν οι τελευταίοι κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Οι φαρμακοποιοί υπογραμμίζουν επίσης ότι η διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων από τα φαρμακεία προκαλεί σύγχυση στους πολίτες. «Δεν διευκρινίζεται ο τρόπος, που θα δίνονται, και έτσι η ταλαιπωρία των ασθενών συνεχίζεται» τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Σχετικά με τα χρέη, οι φαρμακοποιοί ..........

σημειώνουν ότι μόνον ο ΟΓΑ και το ΙΚΑ έχουν προχωρήσει στην εξόφλησή τους. Τέλος, επισημαίνουν την «τρομακτική» μείωση του τζίρου των φαρμακείων.

Τι ισχύει για τις άδειες και την ψήφο των δημοσίων υπαλλήλων - στρατιωτικών

Επιτρέπονται οι κανονικές άδεις, στους δημοσίου υπαλλήλους και στρατιωτικούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αναφέρεται σε επείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Άδεια όμως για να προσέλθουν στον τόπο που ψηφίζουν, εφόσον δεν διαμένουν στο δήμο που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, δίνεται σε δικαστικούς λειτουργούς και δημοσίους υπαλλήλους, αναλόγως με τις ανάγκες της υπηρεσίας. Επίσης, δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι για στρατιωτικούς κλπ

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο 23 που τα καθορίζει:

«Θέμα: Κανονικές άδειες δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών κ.λ.π. κατά την προεκλογική περίοδο και διευκολύνσεις υπαλλήλων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις προσεχείς διπλές εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών της 7ης Νοεμβρίου 2010 καθώς και στις επαναληπτικές της 14ης Νοεμβρίου 2010.

Ενόψει της διενέργειας των προαναφερόμενων εκλογών, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Οι διατάξεις του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄), "Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης" που αναφέρονται στη διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών, δεν απαγορεύουν τη χορήγηση κανονικών αδειών στους δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς κ.λ.π. Επίσης από τις ίδιες διατάξεις, δεν ορίζεται ότι οι σχετικές απαγορευτικές για το θέμα αυτό διατάξεις του άρθρου 106 της Νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (Π.Δ. 96/2007 ΦΕΚ 116 Α΄) έχουν ανάλογη εφαρμογή στις εκλογές για την ανάδειξη των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.

Επομένως κανονικές άδειες απουσίας χορηγούνται στους δικαιούχους δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς κ.λ.π. και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των προσεχών εκλογών.

2. Από τις διατάξεις των άρθρων 10 και 11 του προαναφερόμενου νόμου ορίζεται ότι το εκλογικό δικαίωμα ασκούν μόνο όσοι δημότες είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου και αν πρόκειται για νέο δήμο, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και των κοινοτήτων που καταργούνται και συνενώνονται στο νέο αυτό δήμο. Επίσης δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι ομογενείς και οι νομίμως διαμένοντες αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν.3838/2010 (ΦΕΚ 49 Α΄), οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στους αντίστοιχους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

3. Οι διατάξεις του άρθρου 27 του Π.Δ/τος 96/2007 (ΦΕΚ 116 Α΄) της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών, σύμφωνα με τις οποίες το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, στρατιωτικοί κ.λπ. ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές στον τόπο όπου υπηρετούν με βάση την εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (καταστάσεις) δεν ισχύουν και δεν εφαρμόζονται στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συνεπώς, οι ανωτέρω εκλογείς (στρατιωτικοί κ.λπ.) για να μπορέσουν να ψηφίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου 2010, πρέπει να μεταβούν στο Δήμο ή την Κοινότητα όπου και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

4. Επίσης, από τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 11 του παραπάνω νόμου ορίζεται ότι στους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, στους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους, στους στρατιωτικούς που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάμεις ή στην ελληνική αστυνομία ή στο λιμενικό σώμα, καθώς και στους υπαλλήλους οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, τραπεζών και δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, οι οποίοι την ημέρα της ψηφοφορίας δεν διαμένουν στο δήμο όπου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, χορηγείται, εφόσον δεν παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, ειδική άδεια για να μεταβούν στο δήμο όπου δικαιούνται να ψηφίσουν.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται αναλόγως και για το προσωπικό των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, ύστερα από σχετική απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο σημείο αυτό κρίνουμε απαραίτητο να επισημάνουμε ότι για όσους δεν ψηφίζουν στις προσεχείς εκλογές έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 117 της Εκλογικής Νομοθεσίας (Π. Δ 96/2007).

5. 'Υστερα από τα ανωτέρω, σας παρακαλούμε να εκδόσετε σχετικές οδηγίες και εντολές στις υπηρεσίες και μονάδες της αρμοδιότητάς σας, με σκοπό να διευκολύνουν τους υπαλλήλους τους για να μεταβούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στους δήμους και τις κοινότητες στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, με τη χορήγηση σ΄ αυτούς, ειδικής άδειας απουσίας που να καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο που απαιτείται για τη μετάβασή τους στον τόπο που θα ψηφίσουν και την επιστροφή τους, χωρίς η άδεια αυτή να υπολογιστεί στην κανονική άδεια.

Ανάλογες οδηγίες και εντολές σας παρακαλούμε ν΄ απευθύνετε και στα εποπτευόμενα από σας νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τις τράπεζες, ώστε οι υπηρεσίες τους να διευκολύνουν υπαλλήλους που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και θα πρέπει να μεταβούν στους τόπους εγγραφής τους.

Οι ανωτέρω διευκολύνσεις εφαρμόζονται και στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α.

6. Τα παραπάνω ισχύουν και στις περιπτώσεις διενέργειας επαναληπτικής ψηφοφορίας την επόμενη Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 33 και 139 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 τ. Α΄)

7. Τέλος, ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προς τον οποίο κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται για την παροχή αναλόγων διευκολύνσεων στους εκλογείς - εργαζόμενους σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του παρόντος εγγράφου , προβαίνοντας στις κατά την κρίση του αναγκαίες ρυθμίσεις».

Πότε θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο ΙΚΑ με το νέο ασφαλιστικό νόμο

Όλες οι λεπτομέρειες για την κατοχύρωση των θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, μαζί με τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από 1/1/2011, με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο (3863/2010), αναλύονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που απέστειλε την Πέμπτη στο ΙΚΑ.

Με το νέο νόμο θα υπάρξει αύξηση από 1/1/2011 των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους και όσες δεν θεμελιώνουν έως το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα (όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδοτούνται όποτε το αποφασίσουν ακολουθώντας το όριο ηλικίας που ισχύει έως το 2010).

Η αύξηση των ορίων ολοκληρώνεται στα .........

περισσότερα Ταμεία το 2015. Διευκρινίσεις, πάντως, θα υπάρξουν για τους ασφαλισμένους των ειδικών Ταμείων και του Δημοσίου που έμειναν «ανέπαφοι» από το νέο Ασφαλιστικό και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας από το 2011 και μετά.

Έτσι, θα αποκλείεται η δυνατότητα αναγνωρίσεων των 4-7 πλασματικών χρόνων που έχουν θεσμοθετηθεί για όσους θίγονται από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στα έτη ασφάλισης.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι (με ασφάλιση πριν από το 1983) που είχαν (και διατηρούν και μετά την ισχύ του νέου ασφαλιστικού νόμου) τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, θα μπορούν να κάνουν χρήση των περιορισμένων αναγνωρίσεων που και σήμερα προβλέπει η νομοθεσία (του στρατού χωρίς εκπτώσεις, της γονικής άδειας, κύησης-λοχείας, του χρόνου ανατροφής παιδιών, της εκπαιδευτικής άδειας, επιδοτούμενης ασθένειας και ανεργίας έως 400 ημέρες συνολικά κ.ά.) και όχι από τη νέα διευρυμένη λίστα που θα ισχύσει από 1/1/2011.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, με το νέο νόμο τροποποιούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω 35ετίας των μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένων στη μεικτή ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Οι αλλαγές που έρχονται είναι:

Στον ανακαθορισμό του χρόνου ασφάλισης ο οποίος σταδιακά, αρχής γενομένης από 1/1/2011, αναπροσαρμόζεται στα 12.000 ημερομίσθια, μέσω της προσθήκης 300 ημερών ετησίως. Από 1/1/2011 καταργείται διάταξη στην οποία υπήρχαν πολλοί περιορισμοί ως προς τους χρόνους ασφάλισης που συνυπολογίζονται στην 35ετία και πλέον θα λαμβάνονται υπόψη όλοι οι χρόνοι (πλασματικοί).

Στη σταδιακή αύξηση του 58ου έτους, που αποτελεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, το οποίο, αρχής γενομένης από 1/1/2012, αυξάνεται ανά ένα έτος κάθε χρόνο έως ότου διαμορφωθεί στο 60ό.

Στη ρύθμιση του κοινοποιούμενου άρθρου σημειώνεται ότι ο ασφαλισμένος/η δικαιούται σύνταξη με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και του χρόνου ασφάλισης που ισχύουν κατά το έτος συμπλήρωσης των 10.500 ημερών εργασίας.

Θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχουν και οι ασφαλισμένοι που κατά το 2010 συμπληρώνουν τον χρόνο ασφάλισης (δηλαδή τα 10.500) με αναγνώριση χρόνων που ροβλέπονται στην παρ.2 του άρθρου 10 του Ν.825/1978, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα για αναγνώριση μέχρι 31/12/2013. Οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε στο όριο ηλικίας που ισχύει το 2010, δηλαδή στο 58ο.

Ανακαθορίζεται σταδιακά, αρχής γενομένης από 1/1/2011, το όριο ηλικίας λήψης πλήρους και μειωμένης σύνταξης 35ετίας των ασφαλισμένων που έχουν πραγματοποιήσει 7.500 ημέρες εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Συγκεκριμένα, το όριο ηλικίας ανακαθορίζεται σταδιακά από το 55ο έτος στο 60ό για λήψη πλήρους σύνταξης, ενώ για μειωμένη από το 53ο στο 58ο. Ο ανακαθορισμός γίνεται μέσω της προσθήκης 9 μηνών κάθε έτος, αρχής γενομένης από 1/1/2011.

Από 1/1/2011 καταργείται διάταξη στην οποία υπήρχαν πολλοί περιορισμοί ως προς τους χρόνους ασφάλισης που συνυπολογίζονται στην 35ετία και πλέον καθίσταται πολύ πιο εφικτή η συμπλήρωση των 3.000 ημερομισθίων (όσων δηλαδή υπολείπονται από τα 7.500 στον ΚΒΑΕ έως τα 10.500), εφόσον θα λαμβάνονται υπόψη όλοι οι χρόνοι που αναφέρονται στον νέο νόμο Λοβέρδου (σ.σ.: πλασματικά). Ορίζεται ότι ο ασφαλισμένος/η δικαιούται σύνταξη στο όριο ηλικίας, όπως αυτό διαμορφώνεται κατά το έτος συμπλήρωσης των 10.500 ημερών εργασίας, εκ των οποίων 7.500 στον ΚΒΑΕ (βαρέα-ανθυγιεινά επαγγέλματα).

Ανακαθορίζεται για τους μετά την 1/1/1993 ασφαλισμένους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ο προβλεπόμενος χρόνος ασφάλισης για λήψη σύνταξης 37ετίας, ενώ ταυτόχρονα τίθεται όριο ηλικίας. Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής από 1/1/2011 συνταξιοδοτούνται με 40 έτη ασφάλισης (αντί των 37) στο 60ό έτος της ηλικίας τους.

Οι μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με τη ρητή διατύπωση της διάταξης, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας με 11.100 ημέρες υποχρεωτικής ασφάλισης, εφόσον τις συμπληρώνουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Πλήρη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας λαμβάνουν μόνο όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν τις 11.100 ημέρες υποχρεωτικής ασφάλισης μέχρι 31/12/2010.

Εξομοιώνεται σταδιακά το όριο ηλικίας λήψης πλήρους σύνταξης με 4.500 ημέρες ασφάλισης των γυναικών ασφαλισμένων του Ιδρύματος με το ισχύον για τους άνδρες. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι το 60ό έτος της ηλικίας, που αποτελεί σήμερα το όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης των μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένων γυναικών, αυξάνεται σταδιακά, αρχής γενομένης από 1/1/2011, κατά 1 έτος κάθε χρόνο και μέχρι το 65ο.

Οι ασφαλισμένες συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη στο όριο ηλικίας, όπως αυτό διαμορφώνεται κατά το έτος εντός του οποίου συμπληρώνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους.

Θεμελιωμένο δικαίωμα για λήψη σύνταξης με 4.500 ημέρες ασφάλισης στο 60ό έτος της ηλικίας (δηλαδή με το ισχύον κατά το έτος 2010) έχουν και οι ασφαλισμένες που συμπληρώνουν τον ανωτέρω χρόνο ασφάλισης εντός του τρέχοντος έτους, με αναγνώριση χρόνου που προβλέπεται στο άρθρο 40 του ν. 2084/1992. Προσοχή: τίθεται προθεσμία μέχρι 31/12/2013 για την υποβολή εκ μέρους της ασφαλισμένης σχετικής αίτησης για αναγνώριση.

Τροποποιούνται από 1/1/2011 οι διατάξεις που αναφέρονται στη συνταξιοδότηση των μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένων του Ιδρύματος που πραγματοποιούν 10.000 ημέρες ασφάλισης.

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις:

Ανακαθορίζονται σταδιακά για τις γυναίκες ασφαλισμένες του Ιδρύματος τόσο το όριο ηλικίας, όσο και ο συντάξιμος χρόνος που απαιτείται για τη λήψη πλήρους και μειωμένης σύνταξης.

Ανακαθορίζεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών ασφαλισμένων.

Α) Γυναίκες ασφαλισμένες: Οι 10.000 ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται μέχρι 31/12/2010 αυξάνονται από 1/1/2011 κατά 400 ημέρες κατ΄ έτος και μέχρι τη συμπλήρωση 12.000 ημερών ασφάλισης. Το 57ο έτος (όριο ηλικίας λήψης πλήρους σύνταξης μέχρι 31/12/2010) αυξάνεται για το έτος 2011 στο 58ο έτος, ενώ από το 2012 και για κάθε επόμενο έτος αναπροσαρμόζεται κατά έξι μήνες κατ' έτος, μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους.

Το μέχρι τις 31/12/2010 όριο ηλικίας των 55 ετών που απαιτείται για λήψη μειωμένης σύνταξης καθορίζεται το 2011 στο 56ο έτος, ενώ από 1/1/2012 αυξάνεται κατά έξι μήνες κατ΄ έτος και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού. Όπως προκύπτει με σαφήνεια από τη γραμματική διατύπωση της κοινοποιούμενης διάταξης, το δικαίωμα λήψης μειωμένης σύνταξης χωρεί μόνο κατά τη μεταβατική περίοδο της αύξησης των ορίων ηλικίας.

Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης απαιτείται, όπως άλλωστε προκύπτει σαφώς από τη γραμματική διατύπωση της παραγράφου 13 του ίδιου άρθρου, από τον συνολικό κατά περίπτωση απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης να έχουν πραγματοποιηθεί 100 ημέρες ετησίως την αμέσως προηγούμενη του έτους υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης 5ετία.

Β) Άνδρες ασφαλισμένοι Το 62ο έτος της ηλικίας που αποτελεί το όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης με 10.000 ημέρες μέχρι 31/12/2010 ανακαθορίζεται το 2011 στο 63ο έτος και για κάθε επόμενο έτος αυξάνεται κατά έξι μήνες μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους.

Από 13 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου αρχίζει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους στον ΟΑΕΔ για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι δικαιούχοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, είτε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και τις Τοπικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χώρου ηλεκτρονικής πρόσβασης αλλά και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών ΚΕΠ , εντός των συγκεκριμένων προθεσμιών.
Η πίστωση του επιδόματος στους δικαιούχους ..........

εκτιμάται ότι θα ολοκληρώνεται μετά την πάροδο 15 κατά μέσο όρο εργάσιμων ημερών από την έγκριση της αίτησης.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών: Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών - ανυψωτικών - οδοποιητικών - γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.

Ταυτοχρόνως οι συνταξιούχοι την 10/9/2010, που κατά το έτος 2009 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για την λήψη του βοηθήματος έτους 2010, δικαιούνται το εποχικό βοήθημα εφ’ όσον η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και η οποία για το έτος 2010 ανέρχεται στο ποσό των 486,84 ευρώ.

Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι επίσης όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από 11/9/10 και μετά, και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Πληροφορίες για τη διαδικασία υποβολής της αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών στο δικτυακό τόπο του Οργανισμού, www.oaed.gr .

Το Πρωτοδικείο μονιμοποιεί τους εργαζομένους σε Stage.

Άνοιξε ο δρόμος για τη μονιμοποίηση των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται εδώ και χρόνια στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) υπό το «πέπλο» της μαθητείας (σταζιέρ) με αποδοχές που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.

Και αυτό γιατί το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) με απόφασή του (6920/2010) υποχρέωσε το υπουργείο Εργασίας να διατηρήσει στις υπηρεσίες του εργαζομένους οι οποίοι ως πρόσφατα απασχολούνταν υπό καθεστώς σταζ.

Το Πρωτοδικείο, κάνοντας σαφή διάκριση ..........

της εργασίας από τη μαθητεία, υπογραμμίζει: «Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η μακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων αυτών είχε σκοπό την επαγγελματική κατάρτισή τους, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού. Η πραγματική φύση της απασχόλησης των εργαζομένων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (όπως είναι μισθολογικές, ασφαλιστικές συνταξιοδοτικές)».

Μάλιστα, το Πρωτοδικείο έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά, επισημαίνοντας ότι η πρακτική αυτή του Ελληνικού Δημοσίου να στελεχώνει τις υπηρεσίες του και να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του προσλαμβάνοντας τους εργαζομένους αυτούς (σταζιέρ) μέσω του ΟΑΕΔ δεν σημαίνει ότι το ίδιο δεν είναι ο εργοδότης τους, αφού ο ΟΑΕΔ σε τελική ανάλυση απλώς μεσολαβεί στη σύναψη των συμβάσεων μαθητείας. Το δικαστήριο προτού καταλήξει στην κρίση του έλαβε υπόψη του τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) της 23ης Απριλίου 2009 που εκδόθηκε ύστερα από ερωτήματα τα οποία του τέθηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια. Η απόφαση αυτή του ΔΕΚ αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις υπήρξε κατάφωρη κατάχρηση σε βάρος των εργαζομένων, καθώς όχι μόνο δεν μαθήτευαν, ώστε να δικαιολογείται η ανασφάλιστη απασχόλησή τους με μισθούς κατά πολύ χαμηλότερους των ελαχίστων νομίμων ορίων, αλλά τουναντίον κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών του υπουργείου, καθ΄ υπέρβαση μάλιστα και κάθε εκ του νόμου χρονικού ορίου για την απασχόληση με συμβάσεις ορισμένης διάρκειας.

...και βάζει φρένο η κυβέρνηση

Φραγμό σε ανεξέλεγκτες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη θέτει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τους δημάρχους, οι οποίοι πολλές φορές επιδεικνύουν «υπερβάλλοντα ζήλο», προσλαμβάνοντας στην ουσία νέους υπαλλήλους. Σε εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος επισημαίνεται ότι οι δήμαρχοι στις περιπτώσεις μονιμοποιήσεων συμβασιούχων οφείλουν να εφαρμόζουν τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις αποκλειστικά και μόνο του Τριμελούς Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.

Στην περίπτωση κατά την οποία το Τριμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι συντρέχουν οι λόγοι της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, οι ΟΤΑ οφείλουν να προχωρούν στη σύσταση των αντίστοιχων προσωποπαγών θέσεων.

TO BHMA

Γίνεται της κακομοίρας στο στρατόπεδο του Τσίγγανου.

Από το Κυπαρισσία Press

Γίνεται της κακομοίρας. Τα ρίχνει ο ένας στον άλλο και υπάρχει μεγάλη διχόνοια στο στρατόπεδο του Τσίγγανου. Έχουν πιαστεί στα "χέρια". Τον παίρνουν τηλέφωνο και του "φωνάζουν" ότι τους έμπλεξε.

Κάποια από τα στελέχη που είχαν βάλει το όνομά τους για στήριξη του Τσίγγανου ισχυρίζονται ότι ΔΕΝ γνώριζαν ότι ΔΕΝ είχε την υποστήριξη από την ΝΔ.

Κάποιοι άλλοι τώρα φωνάζουν ότι .........

δεν είχαν δώσει επίσημη εξουσιοδότηση και ότι όλα αυτά ήταν σε συζήτηση μόνο.

Περιμένουμε εξελίξεις και ανακοινώσεις μάλλον σύντομα...

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 10ς Σεπτεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.