Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

"Δημοκρατική Συμμαχία" Φίλοι της Ντόρας από τη Μεσσηνία στο «Μπάντμιντον»

Μεταξύ των ιδρυτικών μελών της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», του νέου πολιτικού κινήματος που ανακοίνωσε την Κυριακή η Ντόρα Μπακογιάννη, είναι και Μεσσήνιοι.

Το «παρών» στην εκδήλωση για την ιδρυτική διακήρυξη έδωσαν, μεταξύ άλλων, η πρώην υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου, ο αντιδήμαρχος Άριος Μπάμπης Σταθόπουλος, ο Ηλίας Γιαννέας, η Δώρα Τζαβάρα, ο Στάθης Πολίτης, ο Γιώργος Πετρουλάκης και ο Ηλίας Γιαννόπουλος.

Με χαμόγελο, αισιοδοξία και ...........

αποφασιστικότητα έγινε το ξεκίνημα της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», που επιδιώκει να γίνει ο καταλύτης μιας σειράς σαρωτικών αλλαγών, τις οποίες θα επιφέρει μια διευρυνόμενη συμμαχία πολιτών από το μεγαλύτερο μέρος του δημοκρατικού φάσματος.

Κεντροδεξιών, φιλελεύθερων και κεντροαριστερών! Όπως, μάλιστα, σημειώνεται και στην ιδρυτική διακήρυξη: «Για μας στη “Δημοκρατική Συμμαχία” δεν υπάρχουν τα κλασικά πολιτικά στεγανά. Τα αντιθετικά πολιτικά δίπολα της Αριστεράς - Δεξιάς καθίστανται δευτερεύοντα. Οι Έλληνες δε διαχωρίζονται, ούτε ξεχωρίζουν από ξεπερασμένες πολιτικές και ιδεολογικές ταυτότητες. Οι πολίτες που εκφράζονται μέσα από το νέο Κίνημα είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες, όχι οχυρωμένοι σε ιδεολογικά στερεότυπα. Είναι πραγματιστές, όχι λαϊκιστές. Είναι πατριώτες, όχι πατριδοκάπηλοι. Θέλουν λύσεις, όχι απλώς αναζητήσεις. Προτιμούν τις συγκλίσεις από τις περιχαρακώσεις. Διαλέγουν τις ωσμώσεις από τις παρωπίδες. Προκρίνουν τη συμμετοχή από τον “αναχωρητισμό”. Είναι υπεύθυνοι πολίτες σε μια υπεύθυνη και ταυτόχρονα ριζοσπαστική, πολιτική δύναμη. Απευθυνόμαστε στην αγανακτισμένη πλειονότητα των Ελλήνων, στους ανθρώπους που μέσα τους λαχταρούν να νιώσουν ξανά υπερήφανοι για την Ελλάδα – και θέλουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Σε εκείνους που θέλουν να μετατρέψουν τη σημερινή τους αγανάκτηση και αδυναμία σε δύναμη σαρωτικής αλλαγής. Η “Δημοκρατική Συμμαχία” είναι δύναμη κεντρομόλος. Αναπτύσσεται στην καρδιά του πολιτικού συστήματος, εκεί όπου υπάρχει σήμερα το μεγαλύτερο πολιτικό κενό. Εκεί όπου συγκλίνει πολιτικά η πλειονότητα των Ελλήνων».

Θάρρος

Ανατιμήσεις έως και 15% στα ασφάλιστρα των Ι.Χ.

Σε νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων που ενδεχοµένως να φτάσουν και το 15%, προχωρούν μέσα στον Δεκέμβριο οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», πρόκειται για νέες επιβαρύνσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, τις οποίες αποδίδουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην αναπροσαρµογή από την 1η Ιανουαρίου 2011 των κατωτάτων ορίων για τις αποζηµιώσεις σωµατικών βλαβών (από 500.000 σε 750.000 ευρώ), που ίσχυσε πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2009, σύµφωνα µε τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Οι αυξήσεις των ασφαλίστρων παρότι .......

συνδέονται για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά µε τις υψηλές αποζηµιώσεις που επι δικάζουν τα δικαστήρια µετά την αναπροσαρµογή των ορίων, παράλληλα αναδεικνύουν τα τεράστια ελλείµµατα που έχει συσσωρεύσει ο πλέον προβληµατικός κλάδος της ασφάλισης. Από τις 34 ενεργές εταιρείες, οι 15 ανήκουν στις λεγόµενες πολύ χαµηλού ασφαλίστρου, µε τιµές αρκετά κάτω από τον µέσο όρο της αγοράς.

Δεν είναι τυχαίες οι πληροφορίες που ακούγονται εδώ και καιρό, ότι η εποπτική αρχή έχει εντοπίσει τουλάχιστον δέκα µε σοβαρά προβλήµατα στα αποθεµατικά τους, χωρίς ωστόσο να έχει προβεί σε ανακλήσεις αδειών αφήνοντας αυτό το έργο στον «διάδοχό» της, την Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία από την 1η ?εκεµβρίου µεταβιβάζονται οι αρµοδιότητές της.

Ενώ το µέσο επίπεδο ασφαλίστρου της ελληνικής αγοράς είναι στα 408 ευρώ τον χρόνο (αστική ευθύνη συν άλλες βασικές καλύψεις), περίπου 15 εταιρείες πωλούν σε τιµές κάτω του µέσου όρου.Κάποιες µάλιστα, για να προσελκύσουν πελάτες, τιµολογούν αυτές τις καλύψεις προς µόλις 250 ευρώ.Στις εταιρείες αυτές είναι ασφαλισµένα 2 - 2,5 εκατ. οχήµατα (στοιχεία 30ής Σεπτεµβρίου 2010), το 50% του συνόλου των 5,5 εκατ., όταν το 2004 το µερίδιό τους δεν υπερέβαινε το 25%!

Αρκετές από αυτές, σε περιβάλλον αυξανόµενων υποχρεώσεων όπως οι υψηλές αποζηµιώσεις που επιδικάζουν πλέον τα δικαστήρια, είναι επίφοβες για λουκέτο. Η ειρωνεία είναι πως βρίσκονται εγκλωβισµένες στην ίδια την τακτική που ακολούθησαν τα προηγούµενα χρόνια, αφού αν προβούν σε αυξήσεις ασφαλίστρων για να καλύψουν τα ελλείµµατά τους, θα χάσουν πελάτες. Το τοπίο της αγοράς συµπληρώνουν εταιρείες που υπολειτουργούν, όπως εκείνη που εµφανίζεται να έχει χαρτοφυλάκιο µε µόλις 1.500 ασφαλισµένα οχήµατα.

Άλλο αρνητικό ρεκόρ είναι η µαύρη τρύπα του κλάδου. Τα λουκέτα, πέρυσι,των Ασπίς Πρόνοια και Commercial του οµίλου Ψωµιάδη επιβάρυναν µε 600 εκατ. ευρώ την ούτως ή άλλως μεγάλη µαύρη τρύπα του κλάδου, που έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ.

Έπειτα από διορθωτικές παρεμβάσεις το άνοιγµα έπεσε τελικά τα 500 εκατ. ευρώ, αλλά παραµένει υπερδιπλάσιο του 2002 όταν ήταν µόνο 200 εκατ. ευρώ. Είτε κλείνουν κάποιες εταιρείες είτε όχι, κάθε χρόνο η αγορά εµφανίζει ζηµιές αφού ο κλάδος εισπράττει 1,5 δισ. ευρώ, αλλά έχει έξοδα και ζηµίες 1,7 δισ. ευρώ.

Τις αυξήσεις δεν θα τις γλιτώσουν οι οδηγοί ούτε το 2012 οπότε ολοκληρώνεται η προσαρµογή µε την κοινοτική οδηγία. Τότε, τα ελάχιστα όρια θα αυξηθούν για τις σωµατικές βλάβες σε ένα εκατ. ευρώ ανά θύµα και για τις υλικές ζηµιές σε ένα εκατ. ευρώ ανά ατύχηµα.

Επίσης, στις 31 Δεκεµβρίου 2012 καθιερώνεται το αυστηρό πλαίσιο του Solvency II, βάσει του οποίου αναλόγως των υποχρεώσεων και του µεγέθους των κινδύνων που έχει µια εταιρεία, υποχρεούται να αυξήσει και την κεφαλαιακή επάρκειά της. Για παράδειγµα, αν µε το Solvency I µια εταιρεία µε τζίρο 100 εκατ. ευρώ ασφάλιστρα έπρεπε να έχει κεφαλαιακή επάρκεια ίση µε το 18% (δηλαδή 18 εκατ. ευρώ), µε το Solvency II ενδέχεται να φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ.

TA NEA

Τακτική επιθέσεων κατά του νέου κόμματος από ΝΔ

Πριν προλάβουν να συμπληρωθούν 24 ώρες από την ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η Ρηγίλλης εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του νέου κόμματος και κατά της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη.

Παρά τις αρχικές εισηγήσεις προς τον κ. Σαμαρά να «υποτιμηθεί το όλο εγχείρημα και να μην υπάρξουν σχόλια, τελικά επικράτησαν δεύτερες σκέψεις για μια πιο δυναμική αντιμετώπιση. Την αρχή έκανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είπε ευθέως ότι ο στόχος της κυρίας Μπακογιάννη είναι ο κ. Σαμαράς.

«Η κυρία Μπακογιάννη προχώρησε στη .........

δημιουργία κόμματος για λόγους προσωπικού πείσματος, προκειμένου να μη γίνει πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν θα το πετύχει», τόνισε (ραδιοφωνικός σταθμός Real). Ακόμη, ο κ. Παναγιωτόπουλος προχώρησε κι ένα βήμα περισσότερο, λέγοντας ουσιαστικά ότι η κυρία Μπακογιάννη «συγκυβερνούσε» με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή. «Δεν συναποφάσιζε; Τα 2/3 των υπουργών και υφυπουργών των κυβερνήσεων Καραμανλή δεν περνούσαν πρώτα από την έγκρισή της και μετά κατέληγαν στο υπουργικό συμβούλιο;», σημείωσε.

Ο Ευρ. Στυλιανίδης

Πιο ήπιος ήταν στο σχόλιό του ο γραμματέας προγράμματος της ΝΔ κ. Ευρ. Στυλιανίδης. «Ο χώρος της Κεντροδεξιάς», επεσήμανε (ραδιοφωνικός σταθμός 9,84), «εκφράζεται αυτή τη στιγμή απόλυτα από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μετά τις τελευταίες εκλογές -και παρά την εσωτερική υπονόμευση, όπου αυτή υπήρξε και εκδηλώθηκε- κατάφερε να ανασυνταχθεί, να μειώσει την εκλογική διαφορά».

Ο κ. Γ. Μανώλης χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερο» το νέο κόμμα, ενώ ο κ. Κ. Τασούλας, ακολούθησε την ίδια «γραμμή» με τον κ. Π. Παναγιωτόπουλο, λέγοντας χαρακτηριστικά (ραδιοφωνικός σταθμός «9») ότι η κυρία Ντ. Μπακογιάννη «μόλις πριν από έναν χρόνο διεκδικούσε την ηγεσία της ΝΔ και δι’ αυτής την πρωθυπουργία της χώρας και σήμερα διεκδικεί να στερήσει την πρωθυπουργία και την εξέλιξη την καλή στον εσωκομματικό της αντίπαλο».

ΕΘΝΟΣ

Βουλευτές... υπό παρακολούθηση στη ΝΔ

Το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι» «παίζουν» τα τελευταία 24ωρα τα στελέχη της Ρηγίλλης και οι βουλευτές της ΝΔ που ανήκουν στον «κύκλο» των τακτικών συνομιλητών της κ. Ντ. Μπακογιάννη. Μπορεί επισήμως οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά να ταυτίζουν -μέσω επιθέσεων στην πρώην υπουργό Εξωτερικών που χθες κλιμακώθηκαν- το νέο κόμμα με την κυβέρνηση και να δηλώνουν ότι «δεν έχει τύχη το όλο εγχείρημα», αλλά στο παρασκήνιο η αγωνία τους για ενδεχόμενες αποχωρήσεις βουλευτών είναι έκδηλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο ...........

γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο κ. Κ. Τασούλας, όσο και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος, παρακολουθούν στενά τις κινήσεις επίφοβων προς αποχώρηση βουλευτών, ενώ ταυτόχρονα βολιδοσκοπούν τις προθέσεις εκείνων που θεωρούν ότι βρίσκονται στο μεταίχμιο. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες έγινε δεκτό το αίτημα για συνάντηση με τον κ. Αντ. Σαμαρά, που είχε υποβάλει προ ημερών, ο κ. Θ. Γιαννόπουλος, ο οποίος σήμερα θα μεταβεί στη Ρηγίλλης. Οπως ο ίδιος ο πρώην υφυπουργός σημειώνει, που συνομιλεί με την κ. Μπακογιάννη, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να μετακινηθεί από τη ΝΔ, αυτή η συνάντηση θα αφορά το κυβερνητικό σχέδιο για συγχωνεύσεις νοσοκομείων.

Υπό... παρακολούθηση τελεί και ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκης, ο οποίος χθες πήρε σαφείς αποστάσεις από την επίσημη «γραμμή» της ΝΔ, λέγοντας ότι η κοινωνία θα αποφασίσει για το μέλλον του νέου κόμματος. «Οσοι λένε ότι είναι απολύτως απαραίτητο ή ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη ύπαρξης νέου πολιτικού φορέα, νομίζω ότι τους διακατέχει η βιασύνη κι όχι η ευθύτητα, ούτε η κρίση η σωστή. Ο κόσμος και η κοινωνία είναι αυτή που επιβεβαιώνει ή απορρίπτει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες», τόνισε (ρ/ς «ΝΕΤ»).

Το «παρών»

Ανάλογο, τέλος, είναι το κλίμα και σε ό,τι αφορά τον βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κ. Καραγκούνη, ο οποίος δήλωσε μεν το βράδυ του Σαββάτου ότι «είναι και παραμένει στη ΝΔ», αλλά την επομένη έδωσε δυναμικό «παρών» στην εκδήλωση ίδρυσης του νέου κόμματος ο πατέρας του, Ανδρέας.

Από την πλευρά της η κ. Ντ. Μπακογιάννη επέμεινε και χθες στην ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση, αλλά διευκρίνισε ότι δεν εννοεί απαραίτητα κυβερνητική συμμαχία.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια, αφού επεσήμανε ότι το κόμμα της «κήρυξε τον πόλεμο στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία», πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι η εθνική συνεννόηση και όχι η κυβερνητική συμμαχία για την οικονομία που δεν πάει καλά. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βγει η Ελλάδα από την κρίση».

Αντ. Σαμαράς προς δημάρχους: Βοηθήστε τους πολίτες

Την ανάγκη να σταθούν δίπλα στους πολίτες, ειδικά αυτές τις δύσκολες ώρες για τη χώρα, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς μιλώντας στους δημάρχους που εξελέγησαν με τη «σημαία» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι πρέπει να φανούν χρήσιμοι στους πολίτες σε θέματα κοινωνικής προστασίας, να τους βοηθήσουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της ανεργίας, της ανέχειας, της ακρίβειας, της μείωσης των εισοδημάτων, του κοινωνικού αποκλεισμού κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά το νέο τοπίο στην αυτοδιοίκηση, επέμεινε ότι υπάρχουν προβλήματα και μάλιστα σημείωσε απευθυνόμενος στους νεοεκλεγέντες «τοπικούς άρχοντες» ότι η θητεία τους θα περάσει μέσα από τις συμπληγάδες της πολιτικής του μνημονίου και του «Καλλικράτη». «Η κυβέρνηση», πρόσθεσε, «με την πολιτική της έχει προδιαγράψει για όλους εσάς τους εκλεγμένους δημάρχους μία πολύ δύσκολη διαδρομή. Θα κληθείτε να εφαρμόσετε τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, που προέρχεται από τη νομοθέτηση του «Καλλικράτη», που έγινε με τρόπο ανεύθυνο και πρόχειρο, χωρίς τους απαραίτητους πόρους και χωρίς τις απαραίτητες δομές».

ΕΘΝΟΣ

Λουκέτο σε 100 εφορίες και τελωνεία

Ριζικές αλλαγές στον φοροεισπρακτικό και ελεγκτικό μηχανισμό. Εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση φορολογουμένων. Εφορίες τύπου ΚΕΠ. 13 περιφερειακά κέντρα αναλαμβάνουν τους φορολογικούς και τους τελωνειακούς ελέγχους

Φορολογικό «Καλλικράτη» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με καταργήσεις και συγχωνεύσεις περίπου 100 εφοριών και τελωνείων σε όλη τη χώρα.

«Δεν νοείται ένας νομός να έχει ..........

4-5 ΔΟΥ», σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλλοντας ριζικές αλλαγές στον φοροεισπρακτικό και ελεγκτικό μηχανισμό με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας.

Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να βελτιώσει την απόδοση των φορολογικών υπηρεσιών με αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους.

Η φιλοσοφία τής εκ βάθρων αναδιάρθρωσης του υπουργείου είναι η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, η δημιουργία εφοριών τύπου ΚΕΠ, που θα παράσχουν τις λοιπές υπηρεσίες, ενώ η ουσιαστική ελεγκτική δουλειά θα γίνεται από 13 περιφερειακά κέντρα, τα οποία θα αναλάβουν τους φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, καθώς και τη βεβαίωση και την είσπραξη όλων των εσόδων του κράτους.

Η φοροδιαφυγή

Τα περιφερειακά κέντρα θα εστιάζουν σε ομάδες υπόπτων φοροδιαφυγής, έναντι των οποίων θα διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους.

Τομή στην αναδιάρθρωση των εφοριών θα αποτελέσει η κατάργηση της διεύθυνσης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και της διεύθυνσης Μητρώου. Η μεν πρώτη θα ενταχθεί κατά πάσα πιθανότητα ως τμήμα στην αναβαθμισμένη διεύθυνση ελέγχων και η δεύτερη στη διεύθυνση ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διεύθυνση ελέγχων θα αποτελείται πλέον από τα εξής τμήματα:

Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου φυσικών προσώπων.
Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου και επανελέγχου νομικών προσώπων και μεγάλων επιχειρήσεων.
Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing) και offshore επιχειρήσεων.
Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου ηλεκτρονικού εμπορίου ποινών.
Ειδικότερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας όσο καλύτερα γίνεται.

«Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε και θα το ανακοινώσουμε την επόμενη εβδομάδα, σε μία συγχώνευση και κατάργηση περίπου 100 εφοριών και τελωνείων ανά τη χώρα, για να μπορέσει να υπάρξει περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό εκεί που χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΕΘΝΟΣ

Κάρτα του Πολίτη χωρίς προσωπικά δεδομένα

Δόθηκε το κείμενο για τη δημόσια διαβούλευση στο οποίο επισημαίνεται ότι αυτή θα αξιοποιείται για την ταυτοποίηση των πολιτών.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκαν στους δικτυακούς τόπους www.ypes.gr και www.opengov.gr/ypes οι αρχές που θα διέπουν την Κάρτα του Πολίτη, τα προσωπικά δεδομένα που θα περιλαμβάνει και οι τεχνικές προδιαγραφές που θα υιοθετηθούν για την προστασία της ασφάλειας των πολιτών.
Στο κείμενο της διαβούλευσης, η οποία θα ........

διαρκέσει ως τις 12 Δεκεμβρίου, επισημαίνεται κατηγορηματικά ότι η Κάρτα του Πολίτη θα αξιοποιείται για τη φυσική ταυτοποίηση των πολιτών αντικαθιστώντας το υπάρχον Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Ο πολίτης θα έχει μόνο την Κάρτα του Πολίτη, η οποία θα χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής του και θα οδηγήσει στη σταδιακή αντικατάσταση πληθώρας προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Και ψηφιακή υπογραφή
«Η Κάρτα του Πολίτη» τονίζεται χαρακτηριστικά «θα αποτελέσει το βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο και θα έχει θέση ψηφιακής ταυτότητας στο Διαδίκτυο, επιτρέποντας την ψηφιακή αυθεντικοποίησή τους,με σκοπό την πρόσβαση όσων επιθυμούν σε σημαντικό εύρος ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται ή θα αναπτυχθούν από τη δημόσια διοίκηση». Οι πολίτες που το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα με την Κάρτα παραγωγής ψηφιακής υπογραφής εγγράφων. Παράλληλα οι δυνατότητες που προσφέρει θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εκ μέρους τους επέκταση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων καινοτομικών υπηρεσιών.

Η Κάρτα του Πολίτη θα έχει τις διαστάσεις καρτών όπως της ανάληψης μετρητών, ενώ στην επιφάνειά της θα αποτυπώνονται τα συνήθη στοιχεία ταυτοποίησης του κατόχου της και η φωτογραφία του. Ταυτόχρονα θα φέρει πλινθίο, μέσω του οποίου θα προσφέρεται, για όποιον πολίτη το επιθυμεί, η δυνατότητα ψηφιακής αυθεντικοποίησης κατά τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η δυνατότητα παραγωγής ψηφιακής υπογραφής εγγράφων, ενώ σε καμία φάση της προετοιμασίας δεν εντοπίζεται οποιαδήποτε ανάγκη χρήσης γραμμωτού κώδικα (barcode) και δεν θα περιλαμβάνεται.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η Κάρτα του Πολίτη να διαθέτει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά ασφαλείας. Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα θα δοθεί στην ασφάλεια και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων του κατόχου. Για τον σκοπό αυτόν, οι τεχνικές προδιαγραφές της Κάρτας του Πολίτη, καθώς και οι διαδικασίες έκδοσης και διαχείρισής της, θα είναι σύμφωνες με τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα και θα υιοθετούν καλές πρακτικές ασφαλείας.

Χωρίς ευαίσθητα δεδομένα

Τα στοιχεία που θα αποτυπωθούν στην Κάρτα και η χρήση της θα αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής διαβούλευσης με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. «Δεν αποτελεί επιλογή μας» τονίζεται στο κείμενο της διαβούλευσης «η φόρτωση πληθώρας στοιχείων στο εσωτερικό της Κάρτας.Αντίθετα, σχεδιαστικό μας στόχο αποτελεί η ανάπτυξη μιας Κάρταςη οποία θα περιέχει τα ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία και αυτά σε μορφή που θα προστατεύονται με απόλυτο και επιστημονικά άρτιο τρόπο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών». Καθώς μάλιστα φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί εσφαλμένες εντυπώσεις για το περιεχόμενο της Κάρτας, το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν είναι στις προθέσεις του να περιληφθούν στην Κάρτα δεδομένα υγείας ή άλλα ευαίσθητα και στοιχεία.

«Ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών»

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της Κάρτας του Πολίτη επισημαίνει, μεταξύ των άλλων, ότι παρατηρούνται όλο και πιο συχνά φαινόμενα πλαστοπροσωπίας (όπως η κλοπή ταυτότητας, η χρήση ταυτότητας ή στοιχείων ταυτότητας τρίτων προσώπων). Η Κάρτα του Πολίτη που σχεδιάζουμε και θέτουμε σε διαβούλευση, τονίζει, δεν υποκαθιστά απλά το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Αποτελεί κρίσιμο μέσο για την αποτελεσματικότερη, φιλικότερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τη δημόσια διοίκηση. «Γνωρίζουμε τις ευαισθησίες και τις επιφυλάξεις που ήδη έχουν εκφραστεί από πολίτες και φορείς» τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών. «Γνώμονάς μας στον σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και την υλοποίηση της Κάρτας του Πολίτη είναι η απαρέγκλιτη προσήλωσή μας στην προστασία των δικαιωμάτων, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών».

To Bήμα

«Εξοικονoμώ κατ' οίκον» από τις αρχές του 2011

Στις αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης στο περιθώριο του 15ου Εθνικού Συνεδρίου "Ενέργεια και Ανάπτυξη 2010" που διοργανώνει το ΙΕΝΕ, ολοκληρώνονται άμεσα οι συζητήσεις του ΤΕΜΠΜΕ με τις τράπεζες, με τα επιτόκια να διαμορφώνονται, τελικά, στο 4,93% και το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2011.
Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με τις τράπεζες .........

οδηγούν και στη θετική εξέλιξη να μη χρειάζεται εμπράγματες διασφαλίσεις όποιος μετέχει στο πρόγραμμα.

Ο κ. Μανιάτης έκανε ακόμη γνωστό ότι μόλις 40.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από καταναλωτές για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), αν και ο στόχος ήταν για 1,2 εκατ.

Ανέφερε ακόμη ότι έως τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να παρουσιαστούν στη Βουλή τόσο οι short lists των επικρατέστερων για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης όσο και το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής που έχει συσταθεί από το ΥΠΕΚΑ για την αξιοποίηση των αποθηκευτικών υποδομών του Πρίνου. Το πόρισμα για τον Πρίνο (για το οποίο υπάρχει πρόταση ιδιωτικής επένδυσης ύψους 400 εκατ. ευρώ από την Ενεργειακή Αιγαίου) θα παρουσιαστεί στην Ολομέλεια προκειμένου να τοποθετηθούν και τα κόμματα καθώς η υπόθεση αξιοποίησης της συγκεκριμένης αποθήκης εντάσσεται στους κανόνες των αποκρατικοποιήσεων.

Στην ομιλία του τόνισε ότι στην Ελλάδα έχει υπολογιστεί ότι, ειδικότερα στον ηλεκτρισμό, για την επίτευξη των στόχων μας απαιτούνται τουλάχιστον 8.000-10.000MW νέων συστημάτων ΑΠΕ και για να γίνει αυτό θα δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση των υφιστάμενων ηλεκτρικών δικτύων, στην κατασκευή νέων και στην επέκτασή τους και αυτό, σημείωσε, απαιτείται και για περιοχές όπου τέτοιου είδους επενδύσεις καθίστανται ανέφικτες λόγω κορεσμού του ενεργειακού συστήματος και στο άμεσο μέλλον θα βρεθεί τρόπος ώστε να προωθηθεί αύξηση της χωρητικότητας. Ωστόσο, προτεραιότητα μεγάλης εθνικής σημασίας είναι η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό εθνικό δίκτυο.

Ακόμα είπε ότι μέχρι το τέλος του έτους ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης για την αναβάθμιση της αποθηκευτικής ικανότητας της εγκατάστασης Υ.Φ.Α.(L.N.G.) στη Ρεβυθούσα, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ με σχεδιαζόμενο χρόνο ολοκλήρωσης τα μέσα του 2014. και ότι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, η συνολική δημόσια δαπάνη που έχει ήδη δεσμευθεί στο ενεργειακό σκέλος του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα" ανέρχεται σε 710 εκατ. ευρώ, ενώ τα έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτούνται με πρόσθετους πόρους ύψους 850 από τους φορείς των έργων (ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ ΕΠΑ και ιδιώτες) για να υλοποιηθούν έτσι έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ για τον τομέα προέρχονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση" για έργα όπως το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΔΕΣΜΗΕ, ενώ προετοιμάζεται για ένταξη στο πρόγραμμα αυτό και η ανάπτυξη της Ενεργειακής Διαδικτυακής Πύλης, ως ενιαίου κόμβου διασυνδεδεμένου με όλους τους ενεργειακούς οργανισμούς, για τη δωρεάν παροχή όλων των γεωχωρικών ενεργειακών πληροφοριών, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας INSPIRE που εντάχθηκε πρόσφατα με νόμο στο εθνικό δίκαιο.

Στον τομέα των μεγάλων υποσταθμών και δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επιλεγεί 12 έργα συνολικού προϋπολογισμού 580 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και οι υποβρύχιες διασυνδέσεις νησιών του Αιγαίου και τα ΚΥΤ Πάτρας, Νέας Σάντας και Μεγαλόπολης. Επίσης, προγράμματα αναβάθμισης του δικτύου και βελτίωσης της διαχείρισης της ζήτησης για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είναι τα 2 πιλοτικά προγράμματα έξυπνων δικτύων και τηλεμέτρησης σε εμπορικούς και οικιακούς καταναλωτές.

Τέλος, τις αμέσως επόμενες μέρες προκηρύσσονται οι 4 διαγωνισμοί για την έρευνα και εκμετάλλευση των αντίστοιχων γεωθερμικών πεδίων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές των Δέλτα Έβρου και Νέστου, της Σαμοθράκης και της Χίου. Οι επενδύσεις στις περιοχές αυτές αναμένεται να φθάσουν τα 200 εκατ. ευρώ από τους αναδόχους του διεθνούς διαγωνισμού. Επίσης, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ ειδική δράση του ΙΓΜΕ για πλήρη χαρτογράφηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, με στόχο την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων προσέλκυσης επενδύσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύσκεψη σήμερα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων

Σύσκεψη με αντικείμενο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στη 1.00 μ.μ., στη Βουλή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι:

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μιχάλης Τιμοσίδης, Πρόεδρος του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 23ης Νοεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.