Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας στη χώρα διαπιστώνει ο πρωθυπουργός

Παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, άρχισαν την Τετάρτη στη Βουλιαγμένη, οι διήμερες εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνει, για τέταρτη κατά σειρά χρονιά, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ, με θέμα «Ευρυζωνική σύγκλιση τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ».

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε την Ελλάδα ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ευρυζωνικά χώρα στον κόσμο, υπογραμμίζοντας ότι η διείσδυση από μόλις 0,1% το 2004, έχει φθάσει σήμερα στο 13,4%.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο ανάπτυξης νέας γενιάς οπτικών ινών συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης αναφέρθηκε στην .........

ανάγκη προώθησης ευρυζωνικών δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς και ανάπτυξης ψηφιακών δικτυακών υποδομών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ.Αλεξανδρίδης στην κατανομή του ψηφιακού μερίσματος και έκανε προτάσεις για την ορθή κατανομή του.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ πρότεινε τον διαχωρισμό των δικτύων από τις υπηρεσίες, γεγονός που όπως είπε θα ωθήσει σε συμπράξεις μεταξύ τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και εταιρειών παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου για καλύτερες προσφορές ολοκληρωμένων υπηρεσιών.

Για την καλύτερη διαχείριση του ραδιοφάσματος της χώρας, πρότεινε να δημιουργηθεί ένας φορέας για την απονομή και διαχείριση ολόκληρου του φάσματος, ενώ για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση κάλεσε τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία ενός «συντονιστικού οργάνου» για τη στρατηγική και τη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί στην περίοδο της μετάβασης.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην ομιλία του στα τεράστια άλματα που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία στο θέμα της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα από ουραγός της Ευρώπης το 2004 με διείσδυση μόλις 0,1% σήμερα είναι η ταχύτερα, ευρυζωνικά, αναπτυσσόμενη χώρα στον κόσμο με διείσδυση 13,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Στυλιανίδης ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των νοικοκυριών στην Ελλάδα με πρόσβαση στο Ίντερνετ έχει ανέβει στο 17,6%, έναντι 7,7% στην ΕΕ, των 27.

Ο υπουργός τόνισε ότι η απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών αύξησε τον ανταγωνισμό και μείωσε τις τιμές έως και 85%. Παράλληλα αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 2,1 δισ.ευρώ της ανάπτυξης οπτικών ινών νέας γενιάς που θα φτάσουν μέχρι το σπίτι του χρήστη, γεγονός που θα επιτρέψει ταχύτητες έως και 100 Μbps και θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης και διάδοσης της ψηφιακής τηλεόρασης.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα μεταφορών και επικοινωνιών Νίκος Σηφουνάκης τόνισε ότι τα θέματα που χειρίζεται και διεκπεραιώνει η ΕΕΤΤ, δεν είναι μόνο σημαντικά για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και για τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Κατά τον κ. Σηφουνάκη η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον ενάμισι χρόνο να υπερβεί την 22η Ουγγαρία και περισσότερα από έξι χρόνια για να συγκλίνει με το μέσο όρο της ΕΕ και σημείωσε την ανάγκη προώθησης ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου για τις υποδομές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών που το αντιστοίχησε με την κατασκευή μεγάλων έργων όπως εθνικές οδοί, αεροδρόμια και λιμάνια.

Η υποδομή αυτή, σημείωσε ο κ.Σηφουνάκης, θα επηρρεάσει σημαντικά τη θέση της χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι αλλά τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υποδομών αυτών, πάντα προς όφελος του πολίτη.

Πηγή: in.gr

Βήματα προόδου στην προώθηση ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στην αγορά εργασίας

Για τις πολιτικές της Ελλάδας για την ασθένεια, την αναπηρία και την εργασία μίλησε η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κα Σοφία Καλαντζάκου συνάντηση Υπουργών, που συνδιοργανώθηκε από τη Σουηδική κυβέρνηση και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στη Στοκχόλμη, την προηγούμενη εβδομάδα.
H Υφυπουργός κατά την ομιλία της τόνισε ότι: «Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην υλοποίηση δράσεων και πολιτικών, οι οποίες συμβάλλουν στην προώθηση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί παρ' όλες τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση».

Η κα Καλαντζάκου αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα θετικό ρόλο που παίζει ο νόμος για τις αναγκαστικές τοποθετήσεις στον ιδιωτικό και .......

δημόσιο τομέα των ΑμεΑ, αλλά και στη χρήση μιας περισσότερο "mainstream" πολιτικής απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία.

«Είναι σημαντικό να εντοπίζουμε τις ικανότητες του κάθε ατόμου ξεχωριστά για να διευκολύνουμε την πρόσβαση των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας. Ο ΟΑΕΔ έχει εκπαιδεύσει ειδικούς συμβούλους για τα ΑμεΑ στα one stop shops σε όλη την Ελλάδα.

Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας έχει καθιερώσει επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης των ΑμεΑ, τα οποία χρηματοδοτούνται είτε από εθνικούς πόρους είτε συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ», επισήμανε η κα Καλαντζάκου.

Ακόμη αναμένεται να διατεθούν 80 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο 2007-2013 για τοπικές πρωτοβουλίες ενσωμάτωσης με στόχο να αντιμετωπιστεί ο κοινωνικός αποκλεισμός, που σε μεγάλο ποσοστό αφορά στα ΑμεΑ. Οι κοινωνικοί εταίροι θα παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό αυτών των δράσεων.

Έχουμε δεσμεύσει άλλα 80 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα που προωθούν την ένταξη στην αγορά εργασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και αυτά συμπεριλαμβάνουν προ-κατάρτιση, κατάρτιση και υποχρεωτική τοποθέτηση στην εργασία ενός ποσοστού του καταρτισμένου πληθυσμού. Επίσης, δεσμεύσαμε 5 εκατομμύρια ευρώ για την πρόσληψη ΑμεΑ από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Πηγή: Επικαιρότητα

Βρέθηκε νεκρός ο πρώην ποδοσφαιριστής της Καλαμάτας Τάσος Καλογερόπουλος

Νεκρός, χτυπημένος από καραμπίνα που βρέθηκε δίπλα του, βρέθηκε χθες το μεσημέρι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Καλαμάτας Τάσος Καλογερόπουλος.
Τον νεκρό πρώην ποδοσφαιριστή βρήκε μελισσοκόμος, σε καλύβα που διέμενε στα Αλτομυρά της Μάνης, δίπλα σε στάνη προβάτων, που διατηρούσε τα τελευταία χρόνια.

Ο Τάσος Καλογερόπουλος αγωνίστηκε στην Καλαμάτα για 8 χρόνια και αποχώρησε το 1993, όταν η ομάδα ανέβηκε στην Β΄ εθνική κατηγορία.
Η σορός του έχει μεταφερθεί για νεκροψία νεκροτομή και η κηδεία του θαγίνει πιθανόν αύριο.

Πηγή: Best Tv



Εντοπίστηκε ο χαμένος κρίκος στην αλυσίδα της εξέλιξης του ανθρώπου

Μια εντυπωσιακή αποκάλυψη για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους παρουσιάστηκε σε ντοκυμαντέρ του διάσημου παραγωγού και παρουσιαστή επιστημονικών ντοκυμαντέρ σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, που προβλήθηκε στο BBC.

Στο ντοκυμαντέρ παρουσιάστηκε ο πρώτος ολοκληρωμένος σκελετός ενός εξαφανισμένου εδώ και εκατομμύρια έτη ζώου, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και χαμένους ως σήμερα κρίκους στην αλυσίδα της εξέλιξης που οδήγησε στην εμφάνιση του ανθρώπου.

Το απολιθώμα του ζώου, με την ονομασία Ίντα, εντοπίστηκε σε μια περιοχή κοντά στη Φρανκφούρτη, στην οποία έχουν βρεθεί και άλλα απολιθώματα, σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα.

O σκελετός ανήκει σε ένα θηλυκό πρωτεύον θηλαστικό που έμοιαζε αρκετά με τους ....

λεμούριους, ένα σπάνιο είδος πιθήκων που ζουν στη Μαδαγασκάρη και ξεχωρίζουν από τη μεγάλη ουρά τους.

Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες το αρχαίο ζώο που ανακαλύφθηκε δεν είχε σχέση με τους λεμούριους, αλλά ανήκε στην κλάση Αdapidae, ένα ξεχωριστό είδος θηλαστικών από τα οποία προήλθαν στη συνέχεια οι πίθηκοι και οι άνθρωποι.

Οι επιστήμονες γνώριζαν για την ύπαρξη αυτών των ζώων και μάλιστα ορισμένοι είχαν διατυπώσει την άποψη ότι τα Αdapidae συνδέονταν με την εμφάνιση του ανθρώπου, όμως τα ευρήματα ήταν λίγα και έτσι δεν μπορούσε να στηριχθεί αυτή η θεωρία.

Τώρα ωστόσο οι επιστήμονες όχι μόνο συμφωνούν ότι το ζώο αυτό έχει σχέση με τον άνθρωπο, αλλά και ότι αποτελεί και σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της εξέλιξης.

Πηγή: in.gr

Τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν....

Η γκομενάρα αυτή στην διπλανή φωτογραφία σας αρέσει???
Πηγαίνεις κάπου με το αυτοκίνητο σου ή με τα πόδια και βλέπεις μια διαφημιστική ταμπέλα με αυτό το ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΩΡΟ.
Μια γυναίκα που λες αυτό το μωρό ποίος το χαίρεται???
Φαντάζεσαι να την είχες δίπλα σου και να σε κοιτάνε όλοι και να λένε ρε τον παλιο ΜΠΙΙΙΙΙΠ τι μωρό κυκλοφορεί.

Το έχουμε πει ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ. Χιλιάδες φορές.
Στεκόμαστε στο τελικό αποτέλεσμα (το αισθητικά πολύ ωραίο) που βλέπουμε στην διαφημιστική ταμπέλα στον Δρόμο.

Τι κρύβεται πίσω από αυτό το φαινομενικά ΤΕΛΕΙΟ Μωράκι που εικονίζεται??????
Την γυναικάρα δηλαδή που βλέπουμε, τρελαινόμαστε στην κυριολεξία και λέμε ..........

"Ε ρε και να το είχα τώρα δίπλα μου...."

Σκεφτήκατε ποτέ ότι μπορεί αυτή η γκομενάρα που βλέπετε να είναι απλά μια Cyber Γκομενάρα και ότι η πραγματική κοπέλα μπορεί να είναι αυτή η απλή συμβατική κοπέλα που τυχόν έρχεται προς το μέρος σας, μένει στο διπλανό σπίτι, ή στην απέναντι πολυκατοικία...????

Σκεφτήκατε ότι μπορεί να έχει πέσει επάνω της του κόσμου το μακιγιάζ και να έχει κάνει το θαύμα του το ΥΠΕΡΟΧΟ πρόγραμμα που ονομάζεται Photoshop???

ΠΑΝΤΩΣ μην περιμένετε να την συναντήσετε στο δρόμο σας.
ΑΥΤΗ ΣΑΣ Η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Δείτε το Video που ακολουθεί και θα καταλάβετε.



Ανακοίνωση Δήμου Φιλιατρών: Πλειοδοτικός διαγωνισμός για το Στόμιο

Απο τον Δήμο Φιλιατρών ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 27 Μαΐου 2009 και ώρα από 11 π.μ. έως 1 μ.μ. θα διεξαχθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση 500 τ.μ. αμμώδους αιγιαλού στη θέση Στόμιο για τη λειτουργία καντίνας.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται εγγυητική επιστολή 1.200,00 €.
Ποσό εκίννησης : 1.200 €
Διάρκεια μίσθωσης : έως 31.12.2010
Πληροφορίες και πλήρη διακήρυξη : Τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο Δημ. Κατάστημα, στην κ. Στυλιανού Φωτεινή
Τηλέφωνα : 2761 3 60031 .



ΔΕΗσεις για αυξήσεις τιμολογίων

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, παρά τα αυξημένα κέρδη που παρουσίασε χθες η ΔΕΗ, ζητάει ο επικεφαλής της επιχείρησης Τάκης Αθανασόπουλος.

Ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε χθες κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 219,5 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών και παρουσιάζοντας αύξηση 632% έναντι των περυσινών, ο πρόεδρός της μιλώντας το απόγευμα στους χρηματιστηριακούς αναλυτές ζήτησε εκ νέου αυξήσεις.
«Τα πολύ φθηνά οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ θα πρέπει να αυξηθούν», φέρεται να τους είπε.
«Σε αντιδιαστολή», όπως υποστήριξε, «με τα ακριβά τιμολόγια των εμπορικών μας πελατών και των πολύ μεγάλων οικιακών που θα πρέπει είτε να παγώσουν είτε ελαφρώς να μειωθούν, προκειμένου η ΔΕΗ να μη χάσει κι άλλους πελάτες από τους ανταγωνιστές της».

Αν και το αίτημά του εν όψει εκλογών δεν αναμένεται να έχει τύχη, βέβαιο είναι ότι ενώ .......

τα κόστη της ΔΕΗ πέφτουν και τα κέρδη της αυξάνονται, τα τιμολόγιά της δεν μειώνονται. Κάτι που θα είχε συμβεί αν ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας δεν είχε μεταθέσει την εφαρμογή της Ρήτρας Καυσίμου από τον Ιανουάριο του 2009 για τον Ιανουάριο του 2010 επικαλούμενος τότε τη διεθνή κρίση. Αν η ρήτρα εφαρμοζόταν από φέτος- όπως είχε διεκδικήσει η ΔΕΗ και αποφασίσει αρχικά η κυβέρνηση, όταν οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν στα ύψη- μπορεί μεν τα τιμολόγια του πρώτου τριμήνου να ήταν αυξημένα, από εκεί και πέρα όμως η ΔΕΗ θα υποχρεωνόταν να τα μειώσει, επιστρέφοντας χρήματα στους καταναλωτές, αφού αυτά θα ακολουθούσαν την πτωτική πορεία των καυσίμων.

Ένα- δύο χρόνια καθυστερήσεις
Την ίδια ώρα, εκτός χρονοδιαγράμματος κινείται το επιχειρησιακό σχέδιο για το διάστημα 2009-2014 της ΔΕΗ, το Δ.Σ. της οποίας άναψε χθες το πράσινο φως για την κατασκευή του καινούργιου λιγνιτικού της εργοστασίου στην Πτολεμαΐδα.

Ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά την ανακοίνωσή του, οι 4 από τις 6 συνολικά θερμικές μονάδες που προέβλεπε τον Νοέμβριο του 2008, παρουσιάζουν καθυστερήσεις από ένα ως δύο χρόνια: Αντί για το 2010, η μονάδα φυσικού αερίου του Αλιβερίου 400 ΜW, κολλημένη σε προβλήματα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν το 2011.
Αντί για το 2011 η μονάδα φυσικού αερίου 800 ΜW στη Μεγαλόπολη έχει πάρει αναβολή για το 2012.

Και για τη λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα, ισχύος 420-450 ΜW, η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε τον Φεβρουάριο και ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, αφού δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος. Το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία της έχει ήδη πάρει παράταση ενός έτους (2013 αντί για το 2012). Όσο για τη μονάδα της Πτολεμαΐδας που ανακοινώθηκε χθες, το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν το 2012, αλλά έχει μετατεθεί για το 2014.

Τέλος, οι δύο λιθανθρακικές, του Αλιβερίου και της Λάρυμνας έχουν ματαιωθεί, χωρίς να έχει ανακοινωθεί με ποιες θα αντικατασταθούν. Στο πλαίσιο αυτό ο διαγωνισμός για την Πτολεμαΐδα έχει μεγάλη σημασία. Πόσω μάλλον όταν η προκήρυξή του έχει σημαντικές αλλαγές από τις αρχικές προβλέψεις, και αντί για 450 ΜW η μονάδα θα έχει ισχύ 550-660 ΜW, δηλαδή θα διαθέτει μεγαλύτερες δυνατότητες για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ρεύμα, εξασφαλίζοντας παράλληλα μεγαλύτερη απόδοση.
ΚΕΡΔΗ

219,5 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες η εταιρεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους (αύξηση 632% έναντι των περυσινών)


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σήματα ΒΑΝ είδε ο καθηγητής Π. Βαρώτσος

Προειδοποιητικό σήμα το οποίο κατεγράφη από το σταθμό ΒΑΝ της Κερατέας, εξετάζει ο Παναγιώτης Βαρώτσος. Ο καθηγητής, παρά το γεγονός ότι αποφεύγει τη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια πεισματικά, δεν κατόρθωσε να κρατήσει μακριά από τα φώτα της τα σήματά του, τα οποία δημοσιεύτηκαν από τις 18 Απριλίου στη γνωστή ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κορνέλ. Η περιοχή την οποία εξετάζει ως ύποπτη, εντοπίζεται μεταξύ των δύο πλευρών του άξονα, από την Αιγιαλεία μέχρι την Εύβοια.

Το πρόγραμμα ΒΑΝ βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο και το γεγονός αυτό πρέπει να .......

λαμβάνεται υπ’ όψιν από τους πολίτες, όταν ενημερώνονται για τα σήματα του καθηγητή Βαρώτσου, προκειμένου να αποφεύγονται αδικαιολόγητα κρούσματα πανικού.

Σημειώνεται ότι, μετά από παρέλευση ενός έως και δύο μηνών, κατά το παρελθόν έχουν επαληθευθεί αρκετά σήματα καταγεγραμμένα από τη συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα.

Απόσπασμα από τη δημοσίευση του Π. Βαρώτσου στην ιστοσελίδα του Κορνέλ. Στο τέλος του αγγλικού κειμένου αναφέρονται οι συντεταγμένες που καθορίζουν την επίμαχη περιοχή:

The same holds for a non-dichotomous signal recorded on March 28, 2009 at Keratea station located close to Athens (Fig.8).To approach the occurrence time of the impending event,the procedure developed in Ref.32 has been employed for the seismicity within the area N 38.8-37.7, E 24.1-22.6.


Πηγή: Zougla.gr

Νέα προγράμματα ενίσχυσης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Δεκατέσσερα νέα προγράμματα για την ενίσχυση ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων αναμένεται να προκηρύξει εντός του επομένου διαστήματος το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα δήλωσε -χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις- ο πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ Γιώργος Σουφλιάς, σε εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Κατά την παρουσίαση των προγραμμάτων ενίσχυσης της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας (μέχρι τις 30 Ιουνίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις), ο κ. Σουφλιάς αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΕΟΜΜΕΧ ώστε να σταματήσει η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας, ενώ παρότρυνε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση να καταθέσουν φρέσκες επενδυτικές προτάσεις, προκειμένου -όπως είπε- να καλύψουν κενά της αγοράς.

Λεπτομέρειες ............

Λεπτομέρειες για τα δύο προγράμματα έδωσε από την πλευρά του ο διευθυντής επιχειρηματικότητας του ΕΟΜΜΕΧ, Γιώργος Μπόλας, επισημαίνοντας ότι σύντομα θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων η φόρμα υποβολής των αιτημάτων τους για χρηματοδότηση. Η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει εντός του μήνα, σύμφωνα με τον κ. Μπόλα, καθώς τώρα ολοκληρώνονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Την ανάγκη να «τρέξουν» αμέσως τα προγράμματα για την ενίσχυση της γυναικείας και της νεανικής επιχειρηματικότητας και να μην υπάρξουν αγκυλώσεις και καθυστερήσεις, όπως συνέβη με το ΕΣΠΑ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ Σωτήριος Μαγόπουλος.

Απαραίτητη η σύνδεση παραγωγής και εκπαίδευσης

Στο μεταξύ, για έλλειμμα στη σύνδεση της παραγωγής με την εκπαίδευση έκαναν λόγο οι ομιλητές. «Δυστυχώς μόλις το 5% των πτυχιούχων απασχολείται σε κλάδους σχετικούς με το αντικείμενο που έχει σπουδάσει» σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παύλος Καρακολτσίδης, υπογραμμίζοντας ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας βρίσκεται στο «κόκκινο» και για αυτό θα πρέπει να επανιδρυθεί.

«Εδώ και χρόνια πιέζουμε την κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί η διασύνδεση εκπαίδευσης - παραγωγής», πρόσθεσε ο κ. Μαγόπουλος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει το ΒΕΘ με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Εκδηλώσεις

Σημειώνεται πως αντίστοιχη ενημερωτική εκδήλωση για τα προγράμματα «Ενίσχυση Γυναικείας Επιχειρηματικότητας» και «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Νέων», στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ, διοργανώνει το ΒΕΘ, την Παρασκευή στις 9 μ.μ., στη Μηχανιώνα, σε συνεργασία με τον τοπικό Σύνδεσμο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, με ομιλητές τον πρόεδρο του ΕΟΜΜΕΧ, Γιώργο Σουφλιά, και τον Περιφερειακό Διευθυντή Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του ΟΑΕΔ Δημήτρη Κανελλίδη.

Τα παραπάνω προγράμματα θα παρουσιαστούν και σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2009, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητηρίου.

Τις εργασίες της εκδήλωσης θα χαιρετίσει η γενική γραμματέας του ΕΒΕΘ Μαίρη Χατζάκου, ενώ θα μιλήσουν ο προϊστάμενος του Τμήματος Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της εταιρείας «Alpha Plan Consultants», Μιχάλης Σαββίδης, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΘ και μέλος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Φρειδερίκη Βούκαλη, και η διευθύντρια του τμήματος Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της εταιρείας «Result Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», Άλκηστη Χατζηϊωαννίδου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΑΜΚΑ: Πως μπορούμε να γλιτώσουμε την ταλαιπωρία

Μπορεί ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) να υπόσχεται ότι θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, όμως προς το παρόν μόνο ταλαιπωρία και αγανάκτηση προκαλεί στους πολίτες, οι οποίοι εξαιτίας της ελλιπής ενημέρωσης ξημεροβραδιάζονται στα ΚΕΠ για να παραλάβουν τον περιβόητο αριθμό.

Σύμφωνα με παράπονα πολιτών, το σύστημα στα ΚΕΠ παρουσιάζει συνεχώς διακοπές, κατά πάσα πιθανότητα λόγο της υπερφόρτωσης.
Όπως εξήγησε η προϊσταμένη του ΚΕΠ Συντάγματος, Ειρήνη Καλογεράκου, οι υπάλληλοι είτε δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στη σελίδα του ΑΜΚΑ ή το σύστημα είναι πολύ αργό ή ενώ έχει ξεκινήσει η εφαρμογή το σύστημα τους πετάει έξω.
«Μπορεί να περιμένει κάποιος και μία ώρα μπροστά στο γκισέ για να ολοκληρωθεί η ............

διαδικασία», σημειώνει.
Η κ. Καλογεράκου ανέφερε ότι υπάρχει υπερφόρτωση στο σύστημα, ενώ παράλληλα η βάση δεν υποστηρίχθηκε τεχνικά ώστε να ανταποκριθεί στον αναμενόμενο φόρτο. Όπως είπε, μέσα σε ενάμιση μήνα πρέπει να εξυπηρετηθούν 6 εκατ. πολίτες. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το Σάββατο το ΚΕΠ Συντάγματος δέχθηκε 238 αιτήσεις. «Έχουμε γίνει γραφεία ΑΜΚΑ χωρίς να είμαστε», λέει, αναφέροντας ότι δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν πλέον και άλλους πολίτες που απευθύνονται στα ΚΕΠ για διαφορετικές διαδικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου και από την 1η Ιουλίου θα είναι υποχρεωτικός για όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους. «Θα έπρεπε ή να παραταθεί η έναρξη ισχύος ή να είχε ξεκινήσει νωρίτερα η χορήγησή του», υπογράμμισε η κ. Καλογεράκου. Για τα προβλήματα έχει πάντως ενημερωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ και στελέχη του αρμόδιου φορέα (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) του υπουργείου Απασχόλησης επισκέφθηκαν το ΚΕΠ πριν μια εβδομάδα, όπου διαπίστωσαν τα προβλήματα, χωρίς να αλλάξει κάτι από τότε.
Αποφύγετε τις ουρές
Γλιτώστε την ταλαιπωρία στα ΚΕΠ με ένα τηλεφώνημα χωρίς χρέωση στο 11131 ή στην ιστοσελίδα www.amka.gr, όπου μπορείτε με το όνομα, το επίθετο, την ημερομηνία γέννησης και τα ονόματα των γονιών σας να διαπιστώσετε αν σας έχει απονεμηθεί ΑΜΚΑ. Από τη στιγμή που ο ΑΜΚΑ σας έχει απονεμηθεί δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε τα ΚΕΠ καθώς αυτό σημαίνει ότι θα σας αποσταλεί στο σπίτι ή σας έχει ήδη αποσταλεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΜΚΑ θα αντικαταστήσει τον Αριθμό Μητρώου των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και όσοι διαπιστώσουν ότι δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ότι υπάρχουν λάθη, θα πρέπει να καταφύγουν στα ασφαλιστικά ταμεία τους και στα ΚΕΠ, αλλιώς κινδυνεύουν από την 1η Ιουλίου να βρεθούν χωρίς παροχές.

Πηγή: Ημερησία