Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Γιώργος Ζωγόπουλος: Η επαρχία Τριφυλίας είναι μετά την Κρήτη το μεγαλύτερο κέντρο παράγωγης υπαίθριων και υπό κάλυψη κηπευτικών.

Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Για τις καθυστερήσεις του υπουργείου Γεωργίας στην καταβολή των κρατικών επιχορηγήσεων στους επενδυτές θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων που έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή τους κάνει λόγο ο γεωπόνος Γιώργος Ζωγόπουλος από την Κυπαρισσία. Παράλληλα αναφέρεται στην έλλειψη ποιοτικών θερμοκηπιακων προϊόντων στην Ελλάδα γεγονός το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται εισαγωγές από γειτονικές χώρες
- Κ. Ζωγόπουλε, ασχολείστε χρόνια με την ελληνική γεωργία ως γεωπόνος. Ποια είναι κατά την γνώμη σας, τα μεγάλα προβλήματα και ποιες οι ευκαιρίες για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στη Μεσσηνία;

Στο νόμο Μεσσηνίας τρεις είναι οι κύριοι κλάδοι της αγροτικής παραγωγής. Η ελαιοκαλλιέργεια, η αμπελοκαλλιέργεια και η καλλιέργεια υπαίθριων και υπό κάλυψη κηπευτικών. Για...

την ελαιοκαλλιέργεια παρ’ ότι στην Μεσσηνία η μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου είναι 50 χιλ τόνοι ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας δεν έχουν δημιουργηθεί οι ανάλογες σοβαρές υποδομές ούτε στον ιδιωτικό αλλά ούτε στον συνεταιριστικό τομέα για να προωθήσουν το εκλεκτό αυτό προϊόν στης αγορές. Για την αμπελοκαλλιέργεια , και κυρίως για της οινοποιητικές ποικιλίες τόσο τις ντόπιες όσο κάποιες Γαλλικές, τα πράγματα φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο. Σε αυτό βοηθούν τόσο ο συνεταιρισμός ΝΕΣΤΩΡ όσο και αρκετοί ιδιώτες οι όποιοι εμφιαλώνουν και προωθούν στην αγορά πολύς καλής ποιότητας κρασιά. Στις κηπευτικές καλλιέργειες τώρα ο νομός Μεσσηνίας και κυρίως η επαρχία Τριφυλίας είναι μετά την Κρήτη το μεγαλύτερο κέντρο παράγωγης υπαίθριων και υπό κάλυψη κηπευτικών. Το μεγάλο πρόβλημα για τα κηπευτικά, και όχι μόνον, είναι η εύρεση νερού άρδευσης καλής ποιότητας, και το πρόβλημα αυτό απ ότι φαίνεται θα ενταθεί. Αυτό φαίνεται να λύνεται μετά την δημοπράτηση και εγκατάσταση του εργολάβου για την κατασκευή του πρώτου χωμάτινου φράγματος στην περιοχή του δήμου Φιλιατρών. Το έργο αυτό έχει ενταχτεί στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής του Υπουργείου Γεωργίας και από ότι γνωρίζω είναι το πρώτο χωμάτινο φράγμα στην Ελλάδα για την δημιουργία λιμνοδεξαμενης με κύριο σκοπό την άρδευση. Οι κηπευτικές καλλιέργειες είναι ίσως ο πλέον δυναμικός κλάδος της Ελληνικής γεωργίας ο οποίος δεν στηρίζεται σε κοινοτικές επιδοτήσεις και σαν τέτοιος θα πρέπει να προσεχτεί από την πολιτεία ιδιαίτερα. Τόσο στη Μεσσηνία όσο και σε άλλα κέντρα που καλλιεργούνται κηπευτικά είναι απόλυτη ανάγκη να δημιουργηθούν οι ανάλογες υποδομές.



- Μιλήστε μας για τη δημιουργία του θερμοκηπίου σας. Πώς πήρατε την απόφαση και ποιοι άλλοι συμμετέχουν στην επένδυση και την προσπάθεια αυτή;

Η εταιρεία «ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕΕ» στην όποια είμαι μέτοχος, μαζί με του συνάδελφους γεωπόνους Γριβοκωστοπουλο Βασ, Θεοδωρόπουλο Κώστα και Κοσκολέτο Νίκο αποφάσισε να δημιουργήσει μια σύγχρονη θερμοκηπιακή μονάδα 45 στρεμμάτων σε ιδιόκτητο κτήμα 60 στρεμ. Η μονάδα έχει δυο κλάδους παραγωγής. Σύγχρονο φυτώριο εκτάσεως 7,5 στρεμ για την παραγωγή αυτορριζων και εμβολιασμένων σποροφύτων κηπευτικών ειδών , και θερμοκήπια 36 στρεμμάτων για παραγωγή κηπευτικών. Πήραμε την απόφαση κατ αρχάς να κατασκευάσουμε σύγχρονο φυτώριο για παραγωγή σποροφύτων κυρίως για τις ανάγκες των παλετών μας. Στην συνέχεια γεννήθηκε η ιδέα για κατασκευή και σύγχρονων θερμοκηπίων για παραγωγή κηπευτικών καλλιεργώντας σε τεχνικό υπόστρωμα. Έγινε η σύνταξη του επενδυτικού σχεδίου κατατέθηκε ο φάκελος στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και εγκρίθηκε από τον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 .

Το ύψος της επένδυσης είναι 3.280.000 ευρώ με ιδία συμμετοχή 30%, τραπεζικό δανεισμό 30% και κρατική επιδότηση 40%.



- Πως κρίνετε το θεσμικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων (κυρίως στις θερμοσκοπικές καλλιέργειες) στη χώρα μας από τη δική σας εμπειρία;

Η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 της δημιουργία σύγχρονων θερμοκηπιακων μονάδων για την παραγωγή κηπευτικών, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, διότι δίνει την δυνατότητα και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να επενδύσουν σε αυτό τον τομέα . Με την εύκαιρα που μου δίνεται θα ήθελα να επισημάνω το εξής. Προκειμένου να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, θερμοκηπιακες μονάδες τα θερμοκήπια αυτά θα πρέπει να πληρούν ποιο αυστηρές προδιαγραφές, όσον αφορά τις διαστάσεις και τον εξοπλισμό, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται πολύ ποιο αποτελεσματικά ο έλεγχος των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν μέσα στο θερμοκήπιο, για ευνόητους λόγους. Θα πρέπει τα θερμοκήπια να έχουν minimum ύψος ποταμού 4,5 μ και ύψος τόξου 6 μ. αερισμό οροφής 35% και συστήματα έλεγχου κλίματος (υγρασία , θερμοκρασία, αερισμός, σκίαση ). Προκειμένου να διευκολύνεται η ολοκλήρωση τέτοιων επενδυτικών σχεδίων θα πρέπει το υπουργείο να καταβάλει έγκαιρα στον επενδυτή την κρατική επιχορήγηση διότι διαφορετικά κινδυνεύει η μη ολοκλήρωση της επένδυσης με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή του επενδυτή.



- Ποια είναι η προοπτική της αγοράς των νωπών κηπευτικών - τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς - τα οποία προέρχονται από θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις;

Η Ελλάδα τόσα χρόνια τώρα δεν έχει εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει έναντι των χωρών της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης όσον αφορά την γεωγραφική της θέση, τις κλιματικές της συνθήκες, και την απόσταση από τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της Ευρώπης. Εδώ και μια εικοσαετία θα έπρεπε να έχει τεθεί ένας ξεκάθαρος στόχος για τον τριπλασιασμό των εκτάσεων που υπήρχαν τότε, και ταυτόχρονα ορισμός ποιο αυστηρών προδιαγραφών όσον αφορά τις διαστάσεις και τον εξοπλισμό όπως ανέφερα και ποιο πάνω. Στη χώρα μας, υπάρχει έλλειψη ποιοτικών θερμοκηπιακων προϊόντων με αποτέλεσμα να εισάγονται αυτά από γειτονικές χώρες και από χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Τελειώνοντας, πιστεύω ότι οι θερμοκηπιακες καλλιέργειες στη χωρά μας έχουν μέλλον. Έχουμε χάσει σίγουρα πολύτιμο χρόνο, τα πράγματα όπως είναι αναστρέψιμα αρκεί να το πιστέψουν τόσο ο παραγωγικός κόσμος όσο και η πολιτεία η οποία θα πρέπει να βοηθήσει δραστικά προς αυτή την κατεύθυνση.



- Οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης διαμαρτύρονται για την εισαγωγή φτηνών προϊόντων από την Τουρκία και τα Σκόπια. Κατά πόσο επηρεάζει αυτό, τους παραγωγούς στη Μεσσηνία; Έχουν παρατηρηθεί ανάλογα φαινόμενα στην περιοχή σας τι θα πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν;

Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης . Το εμπόριο των διαφόρων προϊόντων δεν έχει σύνορα. Η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών είναι στο ζενίθ. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και να επιβιώσουμε. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι ανάγκη να εκσυγχρονιστούμε και να επενδύσουμε στη γεωργία (σε γνώσεις και σε χρήμα), για να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Οι θερμοκηπιακες καλλιέργειες είναι καλλιέργειες εντάσεως κεφαλαίου. Πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει με σοβαρά προγράμματα τους παραγωγούς (αγρότες πρώτα και φυσικά η νομικά πρόσωπα ) να επενδύσουν στην δημιουργία σύγχρονων μονάδων. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τις εισαγωγές προϊόντων, μπορούμε όμως και πρέπει να το κάνουμε, να εκσυγχρονίσουμε τις εγκαταστάσεις όπως προείπα, για να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Στις σημερινές συνθήκες δεν είναι δυνατόν να είναι βιώσιμη μια μονάδα 2-3 στρεμμάτων και αυτή όχι σύγχρονη. Πρέπει να μεγαλώσει ο κλήρος , να δοθούν ισχυρά κίνητρα στους παραγωγούς για κατασκευή σύγχρονων μονάδων εκτάσεως τουλάχιστον 15 στρεμμάτων.



WHO IS WHO

O Γιώργος Ζωγόπουλος σπούδασε στην Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Εργάζεται επαγγελματικά σαν γεωπόνος από το 1976. Εργάστηκε για 4 χρόνια στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και στη συνέχεια για 12 χρόνια στη Διεύθυνση Γεωργίας Τριφυλλίας. Από το 1991 εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Κατοικεί στην Κυπαρισσία, είναι παντρεμένος και πατέρας δυο γιων. Ο πρώτος είναι γεωπόνος και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και marketing και ο δεύτερος είναι ηλεκτρονικός μηχανικός και εργάζεται στην Αμερική.

Συνέντευξη στον Χρήστο Διαμαντόπουλο

Από το 206ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda


Ψηλά η παγκόσμια παραγωγή του ελαιολάδου

Κατά 3,5% περίπου αυξημένη προβλέπεται να είναι η φετινή παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOOC). Με βάση αυτά, η Ισπανία, που αποτελεί και την υπ΄ αριθμό ένα ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο, ωφελήθηκε από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών και αναμένεται φέτος να έχει παραγωγή, που ενδεχομένως να αγγίξει τους 1.300.000 τόνους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IOOC, η φετινή παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να φθάσει στα 2.843.000 τόνους, έναντι 2.746.000 τόνων της παγκόσμιας παραγωγής την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο.
Τελικά, την προηγούμενη περίοδο η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου ήταν χαμηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων, φθάνοντας με βάση τα στοιχεία του IOOC, στα 1.027.000 τόνους, ενώ φέτος προβλέπεται ότι θα είναι κατά πολύ υψηλότερη.
Στην περίπτωση που επαληθευτούν...

στην πράξη τα στοιχεία αυτά, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο άσκησης νέων πιέσεων στις τιμές παραγωγού για τα ελαιόλαδα της νέας σοδειάς.
Αναλυτικό ρεπορτάζ για την αγορά του ελαιολάδου τη νέα ελαιοκομική περίοδο που ξεκίνησε περιλαμβάνει σε αυτό το φύλλο της η εφημερίδα Agrenda.

Αντίθετος με την πρόταση του ΙΤΑ για τους 6 Δήμους στη Μεσσηνία, δήλωσε ο δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας.

Αντικρουόμενες παραμένουν οι απόψεις των δημάρχων της Μεσσηνίας για τον «Καποδίστρια 2», οι οποίοι μιλώντας στο «Θάρρος» εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει οικονομική αυτοδυναμία, που να συνοδεύει τις αυξημένες αρμοδιότητές τους.
Στο ερώτημά μας αν είναι υπέρ ή κατά των συνενώσεων, όλοι προέταξαν ως βασικό στοιχείο την ύπαρξη πόρων, ενώ ο αριθμός των ΟΤΑ που θα προκύψουν περνά σε δεύτερη μοίρα, χωρίς να χάνει τη σημασία του.
Πρέπει, επίσης, να αναφερθεί ότι υπήρξαν και δήμαρχοι οι οποίοι υποστήριξαν πως δεν πρέπει να προκύψουν μεγάλα...

σχήματα και ότι απαιτούνται μόνο ορισμένες διορθώσεις.
Ωστόσο, ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός των Δήμων σχετίζεται με την πρόταση της πλειοψηφίας του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που «θέλει» τη Μεσσηνία με 6 μόνο Δήμους από τους 31 σημερινούς Δήμους και Κοινότητες.


Έτσι, υπήρξαν δήμαρχοι που τάχθηκαν αναφανδόν κατά της συγκεκριμένης πρότασης, υποστηρίζοντας πως τα μεγάλα σχήματα θα έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και την ερήμωση της υπαίθρου, ενώ κατατέθηκε και η άποψη να εκφραστεί η τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΙΤΑ, οι νέοι Δήμοι θα έχουν ως εξής:
Δήμος 1: Αβίας, Άριος, Αρφαρών, Θουρίας, Καλαμάτας, Λεύκτρου
Δήμος 2: Ανδρούσας, Αριστομένους, Βουφράδος, Ιθώμης, Μεσσήνης, Πεταλιδίου και Κοινότητα Τρικόρφου
Δήμος 3: Αίπειας, Κορώνης, Μεθώνης, Πύλου και Χιλιοχωρίων
Δήμος 4: Γαργαλιάνων, Νέστορος, Παπαφλέσσα και Φιλιατρών
Δήμος 5: Αετού, Αυλώνα, Κυπαρισσίας και Κοινότητα Τριπύλης
Δήμος 6: Ανδανίας, Δωρίου, Είρας, Μελιγαλά και Οιχαλίας.

Οι απόψεις

Ο δήμαρχος Αβίας Παν. Μπασάκος τάχθηκε υπέρ των ισχυρών Δήμων με αρμοδιότητες και πόρους στο πλαίσιο μιας κάθετης διοικητικής αναδιάρθρωσης με ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο. Δήλωσε, όμως, πως δε θα εκφράσει άποψη ως προς το χωροταξικό, αν δεν υπάρχουν ξεκάθαρες προθέσεις από πλευράς κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι αν είναι να προκύψουν μη οικονομικά και λειτουργικά βιώσιμοι ΟΤΑ, να μη γίνουν συνενώσεις και παρατήρησε πως η έδρα του Δήμου θα πρέπει να είναι προς τα κέντρα των αγορών που έχει διαμορφώσει η κοινωνία.

Ο δήμαρχος Αίπειας Νικ. Αναστασόπουλος τάχθηκε κατά των μεγάλων σχημάτων. Παρατήρησε πως ο «Καποδίστριας 2» δε θα ωφελήσει την ύπαιθρο και θα βλάψει την επαρχία. Πρότεινε συνένωση υπηρεσιών και όχι Δήμων, παρατηρώντας πως οι μεγάλοι Δήμοι δεν είναι βιώσιμοι, καθώς τις περισσότερες φορές είναι προβληματικοί. Παρατήρησε πως ουδείς καποδιστριακός Δήμος έχει οικονομικές εκκρεμότητες και αντιπρότεινε τη συνένωση υπηρεσιών και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων. Όσο για την πρόταση που φέρει το Δήμο Αίπειας να συνενώνεται με την Πύλο, είπε πως βρίσκεται σε πολύ μακρινή απόσταση και κανείς δεν έχει σχέση (με την Πύλο).

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανδανίας Γ. Διαγούπης διαφώνησε με τις συνενώσεις, λέγοντας πως οι καποδιστριακοί Δήμοι έχουν παράξει σημαντικό έργο και απορροφήσει πολλά χρήματα. Τέλος, διαφώνησε με την πρόταση του ΙΤΑ, που φέρει το Δήμο Ανδανίας να συγκροτεί Δήμο μαζί με αυτούς του Δωρίου, της Είρας, του Μελιγαλά και της Οιχαλίας, παρατηρώντας: «Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, θα είναι ταφόπλακα για την ύπαιθρο».

Αντίθετος με τις συνενώσεις είναι ο δήμαρχος Ανδρούσας Μένης Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι οι καποδιστριακοί Δήμοι απέδωσαν σημαντικό έργο και ήταν συνετότεροι στη διαχείριση των κονδυλίων, παρουσιάζοντας απορροφητικότητα έως και 100%.
Διαφώνησε με την πρόταση για 6 Δήμους, λέγοντας πως έτσι θα αποκτήσει ο Δήμος Μεσσήνης περί τα 80 επιπλέον χωριά και δεν θα μπορεί να τα «προσέξει».

Πολέμιος των συνενώσεων με το σκεπτικό ότι θα συμβάλλουν στην ερήμωση της υπαίθρου δήλωσε ο δήμαρχος Άριος Γ. Γιαννακόπουλος. Όπως επισήμανε, διαφωνεί με την άποψη να συγκροτηθεί ένας μεγάλος Δήμος από τα Αρφαρά έως τα όρια του νομού με τη Λακωνία προς τα νότια, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα με τις τοπικές κοινωνίες, που θα παραμείνουν άλυτα. Αντιπρότεινε να συγκροτηθεί ένας Δήμος από τους Δήμους Άριος, Αρφαρών και Θουρίας, καθώς υπάρχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία.

Κατά των συνενώσεων και ο δήμαρχος Αριστομένη Ι. Μπρατσιάκος, σημειώνοντας ότι τα μεγάλα σχήματα δεν είναι λειτουργικά. Παρατήρησε ότι θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος που ξεκίνησε με την κατάργηση των Αστυνομικών Σταθμών και συνεχίστηκε με την απομάκρυνση των υπηρεσιών ή και την υπολειτουργία τους. Κατέληξε λέγοντας πως όλα ξεκίνησαν μετά το καταραμένο – όπως το χαρακτήρισε – συνέδριο της Κυλλήνης, όπου ουδείς ψήφισε τότε κι έφερε ως παράδειγμα ότι οι μικροί Δήμοι δεν εκπροσωπούνται καν στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ.

Ο δήμαρχος Αρφαρών Ανδ. Καραγιάννης τάχθηκε υπέρ των συνενώσεων. Διαφώνησε όμως με τη δημιουργία ενός τεράστιου Δήμου που θα αρχίζει από τα σημερινά όρια του Δήμου Αρφαρών και θα καταλήγει στη Λακωνία και αντιπρότεινε – κι αυτός – τη συγκρότηση Δήμου μεταξύ των Δήμων Άριος, Αρφαρών και Θουρίας.

Υπέρ των συνενώσεων έχουν ταχθεί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι τοπικές κοινωνίες στο Δήμο Αυλώνος, σύμφωνα με το δήμαρχο Ι. Φιλντίση.
Από τα 10 τοπικά συμβούλια τα 9 έχουν ταχθεί υπέρ της συνένωσης με την Κυπαρισσία, σημειώνοντας ότι από αυτά η Δημοτική Αρχή ελέγχει μόνο τα 4.

Ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Στ. Καλοφωλιάς παρατήρησε ότι δεν άκουσε να εξαγγέλλεται «Καποδίστριας 2», αλλά να γίνεται αναφορά μόνο στους μητροπολιτικούς Δήμους (Αττικής και Θεσσαλονίκης).
Δήλωσε θερμός υποστηρικτής των ισχυρών Δήμων, προκειμένου να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες και να υπάρχει καλύτερη αξιοποίηση των πόρων. Ζήτησε, επίσης, ένα πλήρως αποκεντρωμένο διοικητικό σύστημα και ζήτησε από την Πολιτεία να εμπιστεύεται τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και να δώσει περισσότερους πόρους.

Υπέρ των συνενώσεων, αλλά κατά της πρότασης του ΙΤΑ, που τον φέρει να ενοποιείται με το Δήμο Μελιγαλά, δήλωσε ο δήμαρχος Δωρίου Αντ. Τάκης. Όπως είπε, ο κόσμος θα ξεσηκωθεί αν ισχύσει αυτό το ενδεχόμενο κι αναρωτήθηκε αν η προτιθέμενη συνένωση έγινε προκειμένου ο Δήμος Μελιγαλά να αποκτήσει πληθυσμό 10.000 κατοίκων και μόνο. Παρατήρησε, επίσης, ότι οι κάτοικοι του Δήμου δεν έχουν συναλλαγές με το Μελιγαλά, αλλά με την Κυπαρισσία.

Να μείνει ως έχει ο Δήμος Είρας λόγω της ιστορικότητας και της παγκόσμιας φύσης του μνημείου του Επικούριου Απόλλωνα, ζήτησε ο δήμαρχος Ι. Αδαμόπουλος, προτείνοντας συνένωση με κάποια άλλα χωριά όμορων Δήμων.

Υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης αλλά στο σύνολο του κράτους με αρμοδιότητες και πόρους στους ΟΤΑ, δήλωσε ο δήμαρχος Θουρίας Γ. Σκαλαίος. Μίλησε, επίσης, για τη δημιουργία υδροκέφαλου Δήμου (αν ισχύσει η πρόταση της πλειοψηφίας του ΙΤΑ), που θα δημιουργήσει προβλήματα στους πολίτες και τη διοίκηση, για να ταχθεί, ακολούθως, υπέρ των διορθωτικών κινήσεων στη σημερινή κατάσταση, όπως, για παράδειγμα, τη συνένωση της Σπερχογείας και του Αντικαλάμου με το Δήμο Θουρίας, αλλά και τη συγκρότηση ενός Δήμου με τη συμμετοχή των Δήμων Άριος, Αρφαρών και Θουρίας.

Ο δήμαρχος Ιθώμης Κων. Γεωργακόπουλος παρατήρησε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, αλλά μόνο σενάρια.

Ο δήμαρχος Κορώνης Θεοδ. Σαλαντής συμφώνησε με τις συνενώσεις, λέγοντας πως οι μεγάλοι Δήμοι θα παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες, καθώς δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν μόνο την καθημερινότητα, αλλά να δημιουργούν και υποδομές. Ζήτησε, αν υπάρχει δυνατότητα, να γίνει η Κορώνη ένας ξεχωριστός Δήμος μαζί με την Αίπεια ή τη Μεθώνη.

Υπέρ των συνενώσεων, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ταχθεί υπέρ ενός μεγάλου Δήμου για όλη την Τριφυλία, τάχθηκε ο δήμαρχος Κυπαρισσίας Γ. Σαμπαζιώτης.
Ο κ. Σαμπαζιώτης χαρακτήρισε μικρό τον αριθμό των 6 Δήμων, παρατηρώντας πως ο Δήμος Κυπαρισσίας θα γίνει τετραπλάσιος σε έκταση τη στιγμή που ο πληθυσμός του ούτε καν θα διπλασιαστεί.

«Ναι» αλλά με προϋποθέσεις, είπε κι ο δήμαρχος Λεύκτρου Ι. Μαραμπέας. Παρατήρησε ότι το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά αφορά στις αρμοδιότητες, την οικονομική αυτοτέλεια των νέων Δήμων, τον εξοπλισμό και τη στελέχωσή τους. «Δεύτερο είναι το θέμα των ορίων», παρατήρησε.

Να παραμείνει το ίδιο μοντέλο αλλά να συνενωθούν υπηρεσίες, πρότεινε ο δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής. «Οι αλλαγές μόνο στα όρια, αλλά χωρίς ανασυγκρότηση σε όλα τα επίπεδα δε θα έχουν αποτέλεσμα», σημείωσε και, μεταξύ άλλων, ζήτησε να έχει το κράτος μόνο επιτελικό ρόλο και οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν για το πώς θα πετύχουν τους στόχους τους.

Τη συνεργασία με όλους τους γειτονικούς Δήμους επιθυμεί ο Δήμος Μελιγαλά, σύμφωνα με τη δήμαρχο Ελένη Αλειφέρη – Καραθανάση. Ωστόσο, παρατήρησε πως θα πρέπει να εκφραστούν οι τοπικές κοινωνίες για το πώς βλέπουν την αλλαγή και οι απόψεις τους θα είναι σεβαστές.

Να είναι ισοδύναμοι σε δυνατότητες, πόρους, πληθυσμό και έκταση οι νέοι Δήμοι είναι η άποψη που πρεσβεύει ο δήμαρχος Μεσσήνης Κων. Σπυρόπουλος, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει επίσης να είναι ισχυροί με υπηρεσίες και, κυρίως, οι μεγάλες αρμοδιότητες που θα δοθούν, να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους. Πρότεινε, επίσης, οι πηγές πλούτου να κατανεμηθούν στους δήμους και να μην υπάρχουν Δήμοι με τεράστιες αποκλίσεις. Εξέφρασε την άποψη να «σπάσει» σε δύο κομμάτια ο προτεινόμενος Δήμος Καλαμάτας και σε διαφορετική περίπτωση, αφού καταργείται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, να γίνει όλη η Μεσσηνία ένας Δήμος.

Δεν υπάρχει πλήρης εικόνα παρατήρησε ο δήμαρχος Νέστορος Τάσος Τσορώνης, σημειώνοντας πως αν είναι να γίνουν συνενώσεις, θα πρέπει να πληρούνται οι οικονομικές προϋποθέσεις. Αλλιώς, αν «η διοικητική μεταρρύθμιση γίνει μόνο για τη μείωση του αριθμού των ΟΤΑ, μόνο τη μεταφορά χρεών και την ανακύκλωση της φτώχειας μας θα έχει ως αποτέλεσμα». Επικαλέστηκε την ιστορικότητα της περιοχής και διαφώνησε με την πρόταση του ΙΤΑ για συγκρότηση Δήμου μεταξύ Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Παπαφλέσσα και Νέστορος.

«Υπέρ», δήλωσε ο δήμαρχος Οιχαλίας Νικ. Μανιάτης, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη. Ζήτησε να γίνουν οι συνενώσεις το συντομότερο δυνατό, καθώς «ένας Δήμος μεγάλος με συγκροτημένες υπηρεσίες θα εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες. Πρότεινε τη λειτουργία των παλιών δημαρχείων και των ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των πολιτών με πιστοποιητικά και βεβαιώσεις και το κεντρικό δημαρχείο θα λειτουργεί για όλες τις υπόλοιπες αρμοδιότητες. Ζήτησε, επίσης, να παραμείνουν οι πόροι ως έχουν, προκειμένου να συνεχίσουν να εκτελούνται έργα.

Την άποψη ότι θα συγκροτηθεί μια ειδική επιτροπή που θα αναλάβει να κάνει τις προτάσεις της για τις συνενώσεις, εξέφρασε μετά την παρουσία του σε επιτροπή της ΚΕΔΚΕ ο δήμαρχος Παπαφλέσσα Περ. Ψώνης. Παρατήρησε πως η πρόταση του ΙΤΑ έχει γεωγραφικά κενά και κατά την άποψή του η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει περί το Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Εξέφρασε τις ενστάσεις του, αν και κατά πόσο θα πετύχει η μεταρρύθμιση, δεδομένου ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν τόσο μεγάλοι Δήμοι. Υποστήριξε δε ότι οι μεγάλοι Δήμοι θα εισπράττουν τα χρήματα των μικρότερων για τις δικές τους ανάγκες, κάτι που θα είναι καταστροφικό για τους πολίτες.

Κατά των συνενώσεων και ο δήμαρχος Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος, ο οποίος μίλησε για «βήμα που δεν είναι αναγκαίο, αλλά βιαστικό». Κατά την άποψή του απαιτούνται μόνο μικρές διορθωτικές κινήσεις και όχι κάτι άλλο σε ευρύτερη κλίμακα, ενώ δήλωσε πρόθυμος να σταθεί στην πρώτη γραμμή για να υπερασπίσει το συμφέρον της περιφέρειας.

Πλήρως αντίθετος με την πρόταση του ΙΤΑ για τους 6 Δήμους στη Μεσσηνία, δήλωσε ο δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας. Υπογράμμισε πως θα πρέπει να ερωτηθούν και οι τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να αποφασίσουν για το τι θα γίνει και χαρακτήρισε αδιανόητη τη συνένωση μόνο στο χάρτη, χωρίς να υπάρχει και κοινωνική συναίνεση. Συμφώνησε με την πρόταση της μειοψηφίας του ΙΤΑ, που προβλέπει τη διατήρηση του Δήμου Φιλιατρών, προτείνοντας ταυτόχρονα και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αν απαιτηθεί. Ωστόσο, είναι σύμφωνος με τη διοικητική μεταρρύθμιση, αρκεί να υπάρξουν οι βασικοί παράμετροι χρηματοδοτήσεων και αρμοδιοτήτων.


Την άποψη ότι η Κοινότητα Τρικόρφου θα πληγεί περισσότερο από τις συνενώσεις εξέφρασε ο πρόεδρός της Ηλίας Πατσιώτης. Μίλησε για απρόσωπους Δήμους, που δε θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των απομακρυσμένων διαμερισμάτων, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μας ανέγνωσε, επίσης, την πρόταση του ΙΤΑ, σύμφωνα με την οποία η διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να συνοδευτεί από 4,5 εκατομμύρια ευρώ, «αλλιώς θα είναι τραγωδία».

Τέλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τριπύλης Θεοδ. Τσαλαμανδρής είπε πως ούτως ή άλλως η Κυπαρισσία είναι εκείνη που εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της Κοινότητας σε όλα τα επίπεδα, ενώ κατά την άποψή του θα μπορούσε να προστεθεί ο Δήμος Δωρίου ή ο Δήμος Φιλιατρών.

Πηγή: Θάρρος

«Γρίφος» η μοριοδότηση των συμβάσεων Stage

Η μοριοδότηση των «απασχολούμενων» με τα προγράμματα Stage είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που θα απασχολήσει την κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.

Μέχρι πρόσφατα οι συμβασιούχοι των προγραμμάτων Stage του Δημοσίου, που συμμετείχαν σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για την πλήρωση μόνιμων θέσεων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, «επιδοτούνταν» με 50% επιπλέον μόρια στο κριτήριο της εμπειρίας, λόγω της συμμετοχής τους στα συγκεκριμένα προγράμματα.

Από την «ιδιαίτερη» αυτή αντιμετώπιση εξαιρούνταν οι συμβασιούχοι των Stage στον .....

ιδιωτικό τομέα και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα σε συναφείς θέσεις. Είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο σε διαγωνισμούς που είχε προκηρύξει το ΑΣΕΠ κάποιοι συμβασιούχοι Stage να διαθέτουν -λόγω του μπόνους του 50%- περισσότερα μόρια από υποψηφίους που διέθεταν δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, ανέφερε χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο θέμα, την περασμένη Πέμπτη, μετά τη συνεργασία που είχε με την Ολομέλεια του ΑΣΕΠ: «Σκοπός και στόχος μας είναι να νοιαστούμε για όλα τα παιδιά. Επιτέλους κάποιος πρέπει να νοιαστεί και για τα παιδιά που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και που σήμερα π.χ. στερούνται της μοριοδότησης, της προσαύξησης στη μοριοδότηση του 50%. Και αυτό δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό, δεν είναι αξιοκρατικό, δεν συμβάλλει σε μια Ελλάδα της ισονομίας και της ισοπολιτείας».

Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του «μπόνους» του 50% στη μοριοδότηση της εμπειρίας των συμβασιούχων των Stage στο Δημόσιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν κατατεθεί προτάσεις στην κυβέρνηση που αφορούν τη μείωση του «μπόνους» από 50% σε 20%, με την προϋπόθεση να έχουν τη δυνατότητα μοριοδότησης και οι κατέχοντες την αντίστοιχη εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα.

Με τη μέθοδο αυτή ουσιαστικά «ακυρώνεται» κάθε προνομιακή μεταχείριση που είχαν μέχρι σήμερα όσοι είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη» και μπορούσαν να απασχοληθούν στο Δημόσιο με τα συγκεκριμένα προγράμματα, αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση το θέμα της μοριοδότησης θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικής μελέτης για την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει «βήμα προς βήμα» τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κατάργηση των Stage στο Δημόσιο, «φουντώνει» η αντιπαράθεση για το μέλλον των συμβασιούχων.

«Φαυλότητα»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γ. Πεταλωτής, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Παρασκευή κατηγόρησε τη ΝΔ για φαυλότητα και υπογράμμισε ότι θα εφαρμοστούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ. Επίσης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ισχύουν οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς ομηρείας των νέων συμπολιτών μας και εμπορίου ελπίδας, το οποίο, δυστυχώς, μέχρι και σήμερα συνεχίζει ανερυθρίαστα η ΝΔ, όπως ακούμε από τις δηλώσεις που γίνονται κατά κόρον.

Κάποιοι άνθρωποι αντί να ζητούν συγνώμη και αντί να κρυφτούν, βγαίνουν σήμερα και μιλούν ως υπερασπιστές αυτών των νέων ανθρώπων, τους οποίους είχαν καταστήσει ομήρους των πελατειακών τους συμφερόντων».

ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΑΛΙΑ

Η τέως υπουργός Απασχόλησης, κ. Φ. Πάλλη-Πετραλιά, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για «κοινωνική ωμότητα» και επικαλείται την τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ: «Μόνο στο υπουργείο Πολιτισμού με δική μου υπογραφή μονιμοποιήθηκαν 3.500 συμβασιούχοι που είχαν προσλάβει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει.

Αντίστοιχα ο τέως υπουργός Απασχόλησης της ΝΔ, κ. Β. Μαγγίνας, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί «χιλιάδες νέους στην ανεργία και προαναγγέλλει κομματικές προσλήψεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, στη ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ζήτησε να προκηρυχθούν άμεσα διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων.

Γ. Παπανδρέου: Μάχη απελευθέρωσης από πρακτικές που μας κράτησαν πίσω

«Δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης από νοοτροπίες, αντιλήψεις και πρακτικές, που μας κράτησαν πολλά χρόνια πίσω», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε δήλωσή του από τη Θεσσαλονίκη με αφορμή των τριπλό εορτασμό του Αγ. Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

« Δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης της πολιτικής από το μικροκομματισμό και την αδιαφάνεια. Δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης του πολίτη από την ανασφάλεια, την αδικία, την ανισότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Και σε αυτή τη μάχη, είμαι σίγουρος ότι είμαστε ενωμένοι», συμπλήρωσε και ......

τόνισε: «Αυτή η μάχη μας ενώνει όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, σε μια κοινή προσπάθεια για να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή, ικανή, δίκαιη και ανθρώπινη».

«Η μεγάλη νίκη του Ελληνισμού, αυτή της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει και αποδεικνύει τη διαχρονική δύναμη που έχει ο λαός μας, η πατρίδα μας», δήλωσε μετά από τη Δοξολογία για τον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, στην οποία παρέστη.

«Η δύναμη αυτή αποδεικνύει ότι με τη βούληση και την ενότητα, υπηρετώντας αξίες και αρχές, κατακτούμε στόχους και μπορούμε και αλλάζουμε την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Απαγόρευση κίνησης φορτηγών το διήμερο 27 και 28 Οκτωβρίου

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων, ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Αναλυτικά η απαγόρευση θα ισχύσει ως ακολούθως:.....


1. Την Τρίτη 27-10-2009 για το ρεύμα εξόδου και από 16.00 έως 21.00 θα ισχύουν οι απαγορεύσεις :

α) Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου- Πατρών, από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια του Ρίου.

β) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι τη κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).

γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από τη διασταύρωση Μοδίου μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα.

δ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χιλιομ.

ε) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

2. Την Τετάρτη 28-10-2009 για το ρεύμα εισόδου από 15.00 έως 21.00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις :

α) Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια του Ρίου μέχρι τα Διόδια της Ελευσίνας.

β) Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής, Σκοτίνας (χ.θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (χ.θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλλου μέχρι τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι).

γ) Στην Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα Στρυμώνα μέχρι τη διασταύρωση Ρεντίνας.

δ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης από το 34ο χιλιομ μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

ε) Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

3. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

α) Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια και κρέας.

β) Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

γ) Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως(ΦΔΧ) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

δ) Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

ε) Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (ΦΔΧ) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδερμα, στο τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Πατρών από τα Διόδια του Ρίο έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.

στ) Τα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων, και όσον αφορά στο ρεύμα εξόδου, μόνο για το τμήμα από διασταύρωση Μοδίου μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας.

4. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου από 1-10-2009 έως 31-12-2009, ισχύουν απαγορεύσεις για το ρεύμα εισόδου μόνο κατά τις Κυριακές και από 15.00 έως 21.00.

Νυχτερινό ρεύμα. Θα ισχύσει απο 1η Νοεμβρίου

Από την 1η Νοεμβρίου 2009 έως και την 30η Απριλίου 2010 θα ισχύσει και φέτος το τμηματικό ωράριο του νυχτερινού οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Το αποκαλούμενο και ως «νυχτερινό ρεύμα» .....

αφορά τις μεσημεριανές - απογευματινές ώρες, από τις 15:30 έως τις 17:30, και τις νυχτερινές, από τις 02:00 το πρωί έως τις 08:00.

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ κόλλησε το πριμ των Νέων Αγροτών

Με τη νέα διοίκηση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) προβλέπεται να “ξεκολλήσει” η διαδικασία πληρωμής του πριμ πρώτης εγκατάστασης όσων Νέων Αγροτών έχουν ενταχθεί στο Μέτρο 112 και έχουν υποβάλει αιτήσεις μέχρι τις 15 Απριλίου (α΄ κύκλος). Πρόκειται για συνολικό ποσό 100 εκατ. ευρώ, για τα οποία είχε εκδοθεί απόφαση κατανομής από τους προηγούμενους συναρμόδιους υπουργούς.

Εκκρεμούσε η υπογραφή από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να αποδεσμευθεί το κονδύλι και να μοιραστεί στους δικαιούχους.
Η παραίτηση Βεργίνη “πάγωσε” τη διαδικασία και πλέον οι ........

δικαιούχοι Νέοι Αγρότες πρέπει να περιμένουν να οριστεί ο νέος πρόεδρος στον οργανισμό.

Πηγή: AgroNews

Στασιμότητα στο Π.Ο.Π Καλαμάτας.

Εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει κατατεθεί πρόταση από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας για την επέκταση του Προϊόντος Ονομασία – Προέλευσης για το έξτρα Παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας σε όλο το Νομό, καθώς και για την αυστηριοποίηση των κριτηρίων.

Με την πρόταση αυτή συμφωνούν όλοι οι φορείς του Νομού Μεσσηνίας. Στα τέλη Ιουνίου το Υπουργείο απέρριψε την ένσταση που είχε καταθέσει ο Συνεταιρισμός Δολών στην απόφαση της Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας. Ωστόσο τίποτα μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει.

Ερώτηση για το θέμα στη Βουλή προς ......

την νέα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου.

Πηγή: Agroschannel

Εξιχνίαση κλοπών στη Μεσσηνία

Από το αστυνομικό τμήμα Μελιγαλά Μεσσηνίας εξιχνιάστηκαν, εντός των ορίων του αυτόφωρου, κλοπές που διαπράχθηκαν σε βάρος ενός 63χρονου κι ενός 52χρονου καταστηματάρχη, στο δήμο Οιχαλίας.

Δράστες είναι τρεις Έλληνες ηλικίας 40, 36 και 34 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα.

Μέρος των κλοπιμαίων ανευρέθηκε και αποδόθηκε στον ........

63χρονο. Τα υπόλοιπα κλοπιμαία από τον 52χρονο δεν ανευρέθηκαν, καθώς οι δράστες, κατά δήλωση τους, τα έχουν πωλήσει σε άγνωστο άτομο στην περιοχή του δήμου Ανδρούσας.

Προανάκριση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Μελιγαλά.

Πηγή: Nooz.gr

Προβληματισμός στην κυβέρνηση για επικοινωνιακές αστοχίες

Να ξεπεράσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από λανθασμένους επικοινωνιακούς χειρισμούς -όπως στο θέμα των γενικών γραμματέων-, που έριξαν σκιές στα πρώτα δείγματα γραφής της, επιχειρεί η κυβέρνηση. Μία από τις λύσεις που εξετάζονται είναι να συσταθεί ομάδα διαχείρισης κρίσεων, υπό τον Θ.Πάγκαλο.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα κακού επικοινωνιακού χειρισμού -όπως λένε στην κυβέρνηση- είναι η αντιμετώπιση του θέματος των γενικών γραμματέων υπουργείων και περιφερειών.

Το συγκεκριμένο θέμα έδωσε αρχικώς ........

πόντους στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διότι ενίσχυσε την ελπίδα στους πολίτες για υιοθέτηση κανόνων αξιοκρατίας και διαφάνειας, ωστόσο τόσο οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αξιολόγηση των υποψηφίων και στην ανακοίνωση των ονομάτων των επιτυχόντων όσο και η αίσθηση που δημιουργήθηκε ότι τελικώς θα επιλεγούν «γνωστά» στους υπουργούς πρόσωπα, φαίνεται να δημιουργούν «σκιές» στην όλη διαδικασία.

Όπως μάλιστα έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, «ήταν λάθος που δώσαμε στη δημοσιότητα ως πρώτο μόνο το όνομα του γενικού γραμματέα Δικαιοσύνης, αφού άπαντες βάλθηκαν να αποδείξουν ότι έχει κάποιου είδους σχέση με τον υπουργό».

Ο Χ.Καστανίδης κατηγορήθηκε ότι το πρόσωπο που επέλεξε για τη θέση του γγ είναι γνωστός του και συγκεκριμένα ότι ο Γιώργος Δημήτραινας έχει συγγράψει βιβλίο μαζί με τη σύζυγο του υπουργού.

Ο κ. Καστανίδης απάντησε πως τα ονόματα του κ. Δημήτραινα και της συζύγου του βρίσκονται μαζί σε τόμο που αποτελεί τα πρακτικά ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων εισηγητών. Ακόμη, ο κ. Καστανίδης παραδέχθηκε ότι γνωρίζει τον κ. Δημήτραινα, όπως και το σύνολο των 10 υποψηφίων για τη θέση του γγ του υπουργείου, και τόνισε ότι τον επέλεξε λόγω των προσόντων του, καθώς και της πεποίθησης ότι θα έχουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία. Η καλή συνεργασία μεταξύ του υπουργού και του γενικού γραμματέα είναι βασικό ζητουμενο, δεδομένου ότι μετά τον υφυπουργό, ο γενικός γραμματέας είναι ο στενότερος συνεργάτης ενός υπουργού, επισήμανε ο κ. Καστανίδης.

Εκτός της υπόθεσης των γενικών γραμματέων, επικοινωνιακές «τρύπες» της νέας κυβέρνησης διαπιστώθηκαν και στο θέμα των Stage, καθώς η κυβέρνηση εμφανιζόταν επί δύο 24ωρα να απολογείται για την πρόθεσή της να τα καταργήσει στον δημόσιο τομέα «την ώρα που αποτελούσαν προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ» και αφετέρου διαπιστώθηκε έλλειψη συνεννόησης σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ελλιπή αντανακλαστικά έδειξε όμως η κυβέρνηση και στο θέμα της αντιμετώπισης της αυστηρής κριτικής που δέχτηκε στο Λουξεμβούργο το οικονομικό επιτελείο από τον πρόεδρο του Εurogroup. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε υπουργός του οικονομικού κύκλου, οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδης δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την περίφημη δήλωση «game is over» του κ. Γιούνγκερ, ούτως ώστε να υπάρξει κάποια αντίδραση από την ελληνική αντιπροσωπεία.

Αντιθέτως, το διήμερο που ο υπουργός Οικονομικών διαπραγματευόταν για το έλλειμμα, αντί να προβληθεί με έμφαση το γεγονός πως η προηγούμενη κυβέρνηση παραποίησε τα στοιχεία, η νυν εμφανίστηκε ως απολογούμενη στις αιτιάσεις Παπαθανασίου πως «φουσκώνει το έλλειμμα για να μιλήσει αργότερα για μείωση».

Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες στον συντονισμό της κυβέρνησης αφορά στις συνεννοήσεις που γίνονται μεταξύ των υπουργών. Δεν είναι τυχαία η επισήμανση που έγινε στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι οι υπουργοί θα πρέπει να συνεννοούνται και να δείχνουν αλληλεγγύη μεταξύ τους, όπως επίσης και η παραίνεση του κ. Παπανδρέου προς τους υπουργούς να προτιμούν τις ανακοινώσεις από τις δηλώσεις.

Όπως φαίνεται πάντως, το Μαξίμου σκέφτεται να αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα δημιουργώντας μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων υπό τον κ. Πάγκαλο, η οποία θα συνέρχεται σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων και μόνο εάν τα ζητήματα είναι κρίσιμα θα συμμετέχει σε αυτήν και ο αρμόδιος υπουργός.

Πηγή: in.gr

Συντάξεις εξπρές από δύο Ταμεία

Απονομή των συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης- που χορηγούνται από δύο ή και περισσότερα Ταμείασε διάστημα τριών μηνών και αύξησή τους, για να συγκλίνουν σταδιακά με εκείνες που χορηγούνται μόνο από ένα Ταμείο, είναι δύο από τις αλλαγές που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σήμερα συνεδριάζει- υπό τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδο- η επιτροπή για τη διαδοχική ασφάλιση, με κύριο αντικείμενο το θέμα της γρήγορης απονομής σύνταξης και τη ρύθμιση μειζόνων θεμάτων της διαδοχικής ασφάλισης. Το όλο θέμα έχει άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση και εντός του έτους ή στις αρχές του 2010 η σχετική ρύθμιση θα προωθηθεί με νομοσχέδιο στη Βουλή.
Θα προβλέπει τα εξής: ..........

1. Οι συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 να εκδίδονται το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες, ενώ σήμερα οι καθυστερήσεις στην απονομή τους φθάνουν ακόμη και τα δυόμισι χρόνια. Ο στόχος αυτός αφορά και τις υπόλοιπες συντάξεις, για τις οποίες σήμερα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις.

2. Θα υπάρξει μεσοσταθμική αύξηση των μελλοντικών συντάξεων των διαδοχικά ασφαλισμένων γύρω στο 6%-7%. Αυτό, προκειμένου να συγκλίνουν σταδιακά με το ύψος των συντάξεων που χορηγούνται μόνο από ένα Ταμείο. Όπως είναι γνωστό, οι συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης είναι σήμερα μειωμένες έως και κατά 30% σε σχέση με αυτές που καταβάλλονται από ένα μόνο Ταμείο.

3. Ο απονέμων τη σύνταξη για την περίπτωση γήρατος ασφαλιστικός φορέας θα είναι αυτός στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών εργασίας.

Καθυστέρηση έως και 2 χρόνια

Σημειώνεται ότι σήμερα σε όλα σχεδόν τα ασφαλιστικά ταμεία παρατηρείται επιμήκυνση του χρόνου καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων. Έτσι, σήμερα έχουμε καθυστερήσεις από 10 μέχρι και 18 μήνες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η καθυστέρηση φτάνει τα δύο χρόνια. Ως γνωστόν, σήμερα όσοι συνταξιοδοτούνται με διαδοχική ασφάλιση εισπράττουν για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης χαμηλότερες συντάξεις έως και κατά 30% σε σύγκριση με όσους ασφαλίζονται σε ένα Ταμείο στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Παράλληλα η έκδοση της σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση καθυστερεί σημαντικά και φθάνει και τα 2 έτη.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων- που είχε συσταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση- σε σχετικό της πόρισμα προτείνει, ο απονέμων τη σύνταξη για την περίπτωση γήρατος φορέας να είναι αυτός στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών εργασίας. Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η διευθέτηση αυτή αφορά περίπου 16.000-17.000 υποψήφιους συνταξιούχους για κάθε χρόνο (6.500 του ΙΚΑ, 7.000 του ΟΑΕΕ και 3.000 του Δημοσίου).

Μέτρα για το Ασφαλιστικό

Εξάλλου για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει και τα παρακάτω μέτρα:

● Διεύρυνση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων κατά 300.000.

● Αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη, της αγρότισσας και του ανασφάλιστου, ώστε να φθάσουμε στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι έως τα τέλη της τετραετίας.

● Μηχανογράφηση των Ταμείων και σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ) με στόχο τον από κοινού έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και των δαπανών υγείας.

● Επαναφορά και εκσυγχρονισμός της λίστας φαρμάκων.

● Εξορθολογισμός της διαδικασίας χορήγησης αναπηρικών συντάξεων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ AGB NIELSEN ΚΑΙ FACEBOOK:ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΜΑΣ,ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΑΚΕΤΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ FACEBOOK ΚΑΙ NIELSEN

Έγινε η αναγγελία της πολυετούς στρατηγικής συμμαχίας της Nielsen, της μεγαλύτερης εταιρείας έρευνας αγορών στον κόσμο, με το Facebook, το μεγαλύτερο παγκοσμίως κοινωνικό δίκτυο (social media network) με 300 εκατομμύρια χρήστες.
Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν πάνω σε προϊόντα και λύσεις που θα επιτρέψουν στους εμπλεκόμενους της online αγοράς την καλύτερη κατανόηση της αξίας του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων στα πλαίσια μιας συνολικά σχεδιασμένης στρατηγικής επικοινωνίας και marketing.

H πρώτη υπηρεσία που υλοποιείται στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας είναι η Nielsen .........

BrandLift, που μετρά την αποτελεσματικότητα της διαφήμισης στο Facebook, μέσω μιας σύντομης και απλής έρευνας μιας ή δύο ερωτήσεων.
Η υπηρεσία Nielsen BrandLift θα είναι εμπορικά διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες τους ερχόμενους μήνες, και έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να διεξαχθούν εκατοντάδες μελέτες με πελάτες που διαφημίζονται στο Facebook.

Είναι αυτονόητο ότι η Nielsen θα διατηρήσει τα υψηλά standards που τη χαρακτηρίζουν σχετικά με τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, χρησιμοποιώντας πάντα μια ανοικτή, διαφανή προσέγγιση
στην έρευνα για το Facebook.
Η αύξηση της εμπιστοσύνης των διαφημιζόμενων στα νέα μέσα είναι μια βασική παράμετρος για την ανάπτυξη του κλάδου. Με το νέο αυτό προϊόν, καθώς και με άλλα εργαλεία που θα αναπτυχθούν στο μέλλον, η Nielsen θα συνεχίσει να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του marketer και του καταναλωτή, παρέχοντας μια βαθύτερη κατανόηση σχετικά με την λειτουργία της on-line επικοινωνίας.

Σαν ηγέτιδα και καινοτόμος εταιρεία στην μέτρηση και ανάλυση στον τομέα των μέσων και των καταναλωτικών δεδομένων, η Nielsen έχει ως διαρκή στόχο να ενισχύει τις δυνατότητές της να βοηθά και να υποστηρίζει τους πελάτες της. Η συμμαχία με το Facebook είναι ένα έξοχο παράδειγμα αυτής της στρατηγικής, και μια συναρπαστική προσθήκη στο πρόγραμμα μέτρησης μέσων Αnytime Anywhere Media Measurement, που λειτουργεί από το 2006.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;;;

ΠΛΕΟΝ Η AGB NIELSEN ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ POLLS ΚΑΙ APPLICATIONS ΣΤΟ FACEBOOK ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ,ΤΑ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ,ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ,ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ,ΩΣΤΕ ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ,ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΣΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ SOCIAL MEDIA ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ.

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ,ΚΑΘΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΟΥ FACEBOOK ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΤΡΙΤΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ,ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ.



Πηγή: PREZA TV

Τέλη κυκλοφορίας: Τα βάρη στα μεγάλα ΙΧ. Πως υπολογίζονται.

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχουν εξελιχθεί τα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2010 καθώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες τα Τέλη για το 2010 θα αποτελέσουν ισχυρό πλήγμα στους κατόχους οχημάτων με κινητήρες άνω των 1.928 κ.εκ. οι οποίοι βέβαια θα πληρώσουν και τον έκτακτο ετήσιο φόρο ο οποίος κυμαίνεται από 150 έως και 650 ευρώ!

Μάλιστα όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς η κυβέρνηση ήδη έχει εγκαταλείψει το σχέδιο που εξέταζε βάσει του οποίου τα Τέλη Κυκλοφορίας θα ........

ήταν ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων και εξετάζει τα νέα Τέλη να είναι και πάλι ανάλογα του κυβισμού αλλά και της 1ης άδειας κυκλοφορίας καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για να υλοποιηθεί κάτι διαφορετικό.

Καταρχήν το σύνολο του στόλου των επιβατικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα χωρίστηκε σε τέσσερις κλάσεις, με γνώμονα την ημερομηνία πρώτης άδειας και τα χαρακτηριστικά του κινητήρα (Εuro 1,2,3,4 & 5). Αυτές είναι οι εξής:

Κλάση Α: Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας 01-01-2005, Εuro 4&5.
Κλάση Β: Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας 01-01-2000, Εuro 3.
Κλάση Γ: Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας 01-01-1996, Εuro 2.
Κλάση Δ: Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας πριν από 31-12-1995, Εuro 1.

Ανεξαρτήτως κυβισμού, τα οχήματα της κλάσης Α από το 2010 θα πληρώνουν ετήσια τέλη κυκλοφορίας μειωμένα κατά 18 ευρώ. Αντίθετα, τα οχήματα της κλάσης Β ανεξαρτήτως κυβισμού επιβαρύνονται με 50 ευρώ επιπλέον, της κλάσης Γ με 100 και της κλάσης Δ με 150.

Έτσι λοιπόν, καταλήγουμε στα εξής συγκεκριμένα ποσά:

ΚΛΑΣΗ Α
786-1.357 κ.εκ.: 94 ευρώ
1.358-1.928 κ.εκ.: 184 ευρώ
1.929-2.357 κ.εκ.: 428 ευρώ
2.358 κ.εκ. και άνω: 562 ευρώ

ΚΛΑΣΗ Β
786-1.357 κ.εκ.: 162 ευρώ
1.358-1.928 κ.εκ.: 252 ευρώ
1.929-2.357 κ.εκ.: 496 ευρώ
2.358 κ.εκ. και άνω: 630 ευρώ

ΚΛΑΣΗ Γ
786-1.357 κ.εκ.: 212 ευρώ
1.358-1.928 κ.εκ.: 302 ευρώ
1.929-2.357 κ.εκ.: 546 ευρώ
2.358 κ.εκ. και άνω: 680 ευρώ

ΚΛΑΣΗ Δ
786-1.357 κ.εκ.: 262 ευρώ
1.358-1.928 κ.εκ.: 352 ευρώ
1.929-2.357 κ.εκ.: 596 ευρώ
2.358 κ.εκ. και άνω: 730 ευρώ

Σε ό,τι αφορά στα υβριδικά αυτοκίνητα, απαλλάσσονται πλήρως του ετήσιου τέλους κυκλοφορίας όσα έχουν κινητήρα χωρητικότητας έως 1.928 κ.εκ., ενώ από εκεί και επάνω πληρώνουν το 50% του ποσού που αντιστοιχεί για την κλάση Α.

Απόσυρση: Η Εφορία δεν πληρώνει

Η καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλών προς τους δικαιούχους ιδιοκτήτες παλαιών οχημάτων έχει «φρενάρει» τελείως την αγορά ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Αρχικά έχουμε την κατηγορία των επαγγελματιών για τους οποίους το όχημά τους αποτελεί εργαλείο για την δουλειά τους και από την στιγμή που το απέσυραν δεν μπορούν να δουλέψουν με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί δραστικά ή εντελώς τα έσοδά τους. Οσοι βέβαια από αυτούς έχουν λάβει και τραπεζικό δανεισμό νιώθουν τη θηλιά των τραπεζών να σφίγγει ακόμη περισσότερο.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι ιδιώτες κάτοχοι παλαιών αυτοκινήτων οι οποίοι ..........

χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες. Η πρώτη αφορά εκείνους οι οποίοι απέσυραν το παλιό τους ΙΧ και δεν έχουν σκοπό να το αντικαταστήσουν και υπολόγιζαν πως με τα χρήματα της απόσυρσης θα εξοφλούσαν κάποιες άλλες οφειλές που έχουν.

Η δεύτερη αφορά εκείνους οι οποίοι απέσυραν το αυτοκίνητό τους και περίμεναν, εντός 11 ημερών όπως ορίζει και η Κοινή Υπουργική Απόφαση, να εισπράξουν τα χρήματά τους ώστε να προβούν στην αντικατάστασή του με κάποιο καινούριο ή μεταχειρισμένο. Όμως η συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών έχει μείνει χωρίς αυτοκίνητο εδώ και αρκετό καιρό και όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην «Η» οι υπάλληλοι από τις εφορίες θα πρέπει να ξαναπεράσουν σε τουλάχιστον 10 ημέρες!

Εξυπνο κόλπο εμπόρων με την απόσυρση

Εισαγωγείς και έμποροι προσπαθούν με κάθε τρόπο να αναστρέψουν το κλίμα στην αγορά και ίσως είναι η πρώτη φορά που αντικρίζουν οι καταναλωτές τέτοιες προσφορές. Οι εισαγωγείς έχουν ήδη προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω καθώς οι περισσότερες εταιρείες ήδη παρέχουν προσφορές οι οποίες περιλαμβάνουν επιπλέον χρηματικές εκπτώσεις, δωρεάν σέρβις, αξεσουάρ, κ.ά.

Από την άλλη μεριά οι έμποροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων εξαιτίας του μεγάλου αριθμού οχημάτων που έχουν με 1η άδεια κυκλοφορίας πριν τις 31/12/2004 τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο μέτρο της απόσυρσης προχώρησαν και εκείνοι ένα βήμα παραπάνω. Ειδικότερα πληθαίνουν συνεχώς οι εμπορίες μεταχειρισμένων οχημάτων οι οποίες αφαιρούν το όφελος της απόσυρσης στα οχήματα που έχουν στις εκθέσεις με μοναδική απαίτηση να τους μεταβιβάσουν οι κάτοχοι των παλαιών ΙΧ την άδεια στην επιχείρηση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση καθώς με την συγκεκριμένη ενέργεια κάποιος έμπορος αποκτά το παλιό ΙΧ που μπορεί να το αξιοποιήσει όπως εκείνος νομίζει ενώ από την άλλη ο κάτοχος του παλιού οχήματος αποκτά ένα πολύ πιο νέο όχημα καταβάλλοντος ελάχιστα επιπλέον χρήματα από εκείνα που ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση της απόσυρσης τα οποία υπολογίζονται από περίπου 1.000 ευρώ για ένα όχημα 8ετίας.

Βέβαια τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 2 λίτρων δεν τα κοιτάει πλέον κανείς και αποτελούν μια τεράστια οικονομική πληγή για τους αντιπροσώπους.

Πηγή: Ημερησία

Επίδομα κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ποιοί το δικαιούνται

UPDATED

Στα 13.500 ευρώ φαίνεται να «κλειδώνει» τελικά το πλαφόν για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης που θα δοθεί σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σε δύο δόσεις, με την πρώτη, να καταβάλλεται πριν από τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αναμένεται να οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ.

Το όριο αυτό θα αυξάνεται: ..........


- Κατά 3.000 ευρώ σε περιπτώσεις που ο αρχηγός ή μέλος της οικογένειας είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.

- Κατά 1.500 ευρώ για κάθε παιδί ή εξαρτώμενο μέλος.

Δηλαδή, μια οικογένεια με δύο παιδιά θα δικαιούται το επίδομα εφόσον το εισόδημά της δεν ξεπερνά τα 13.500 ευρώ.

UPDATE 27/10 ΩΡΑ 08:46

Ποιοί το δικαιούνται:

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, (δεν ειναι ξεκάθαρο αν θα περιλαμβάνει και τους συνταξιούχους ΟΓΑ) Ανεργοι, Μονογονεϊκές οικογένειες, Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι.


Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 500 έως 1.300 ευρώ. Τα 500 ευρώ προορίζονται για νοικοκυριά ενός ατόμου, ενώ για νοικοκυριά δυο ενηλίκων αυτό το επίδομα υπολογίζεται στα 700 ευρώ, για ζευγάρι με ένα παιδί στα 850 ευρώ, για ζευγάρι με δύο παιδιά στα 1.000 ευρώ, για ζευγάρι με τρία παιδιά στα 1.150 ευρώ και για ζευγάρι με 4 παιδιά στα 1.300 ευρώ.

Συγκεκριμένα.

Για 1 ενήλικο άτομο, το επίδομα αλληλεγγύης θα είναι:

α.) Χωρίς παιδιά: 500 ευρώ
β.) 1 παιδί: 650 ευρώ
γ.) 2 παιδιά: 800 ευρώ
δ.) 3 παιδιά: 950 ευρώ
ε.) 4+ παιδιά: 1100 ευρώ

Για τα ζευγάρια, το επίδομα αλληλεγγύης θα είναι:

α.) Χωρίς παιδιά: 700 ευρώ
β.) 1 παιδί: 850 ευρώ
γ.) 2 παιδιά: 1000 ευρώ
δ.) 3 παιδιά: 1150 ευρώ
ε.) 4+ παιδιά: 1300 ευρώ

● Το επίδομα επρόκειτο να καταβληθεί σε δύο δόσεις, τον Δεκέμβριο του 2009 και τον Μάρτιο του 2010.

Το επίδομα είναι έκτακτο και άρα θα δοθεί μόνο μία φορά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

UPDATE 12/12/09 ΩΡΑ 15:00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πως θα καταβληθεί στους δικαιούχους.

Σαμαράς: Στο χέρι μας η επάνοδος στην εξουσία

Σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση στην Καλαμάτα, μίλησε ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς επισήμανε:

«Δεν ήλθα εδώ να σας μιλήσω για τη βαριά ήττα της 4ης Οκτωβρίου. Γιατί δεν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Χάσαμε εμείς. Το ΠΑΣΟΚ πήρε τον ίδιο αριθμό ψήφων με τον οποίο είχε χάσει το 2004. Εμείς χάσαμε. Κι όπως η ήττα μας οφείλεται αποκλειστικά σε μας, έτσι ακριβώς και η επάνοδός μας σε τροχιά εξουσίας από δω και μπρος, εξαρτάται αποκλειστικά από μας. Είναι στο χέρι μας...

Στόχος μας είναι να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα… Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μας .......

άφησε βαριές υποθήκες για την ταυτότητά μας: Ανέφερε χαρακτηριστικά στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας, τον Οκτώβριο του 1974: «Η Νέα Δημοκρατία είναι η Πολιτική Παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με το Λαό, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με τη Λαίκή Κυριαρχία, την Πρόδοο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη....» Κι όλα αυτά είναι τόσο επίκαιρα σήμερα.

Αυτά ακριβώς ασπάζονται και διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους, σύγχρονοι ηγέτες της Ευρώπης, όπως ο Νικολά Σαρκοζύ και η Άγκελα Μέρκελ. Οι υποθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι ιδέες σήμερα που εμπνέουν όλους τους ηγέτες της Κεντροδεξιάς και κερδίζουν έδαφος παντού στον κόσμο, είναι ιδέες και ο πλούτος της παράταξής μας.

Διεκδικώ την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για να ενώσω το κόμμα, να ενώσω την παράταξη, να ξαναγίνουν οι ιδέες, οι αξίες και οι αρχές μας «μαγνήτης» για την κοινωνία, να φτιάξουμε ένα σύγχρονο, ανοικτό, λειτουργικό κόμμα, ανοικτό στα μέλη του, ανοικτό στα μηνύματα των καιρών, ανοικτό στα μηνύματα της κοινωνίας. Να ανασυγκροτηθούμε, να δυναμώσουμε, να ασκήσουμε δυναμική αντιπολίτευση και να επιστρέψουμε στην κορυφή και στη διακυβέρνηση της χώρας. Όπως γνωρίζουμε πια, όλα αυτά δεν είναι δύσκολα. Ούτε «θα χρειαστούν χρόνια» για να τα επιτύχουμε…

Διεκδικώ την ηγεσία του κόμματος, γιατί μπορώ να ενώσω το κόμμα. Να συνθέσουμε τις πιο παραδοσιακές μας αρχές, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και τον πατριωτισμό μας με τις πιο σύγχρονες αντιλήψεις, με την ανταγωνιστικότητα, την αειφορία, τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα για να απελευθερώσει τη δύναμη και την δημιουργικότητα της κοινωνίας.

Διεκδικώ την ηγεσία για να φτιάξουμε ένα κόμμα, όπου θα επικρατεί η αξιοκρατία, ο δημοκρατικός έλεγχος, η λογοδοσία. Όπου η φωνή της βάσης θα ακούγεται. Όπου η γνώμη των μελών θα γίνεται σεβαστή. Όπου οι ιδέες μας θα λάμπουν, δεν θα κρύβονται. Όπου καθένας θα μετριέται κατά την προσφορά του και θα αξιοποιείται κατά τις δυνατότητές του. Όπου θα υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσά μας. Όπου δεν θα υπάρχει καμία ανοχή για «μηχανισμούς», για «παρεούλες», για «κυκλώματα», για σκιές και οσμές σκανδάλων. Ένα κόμμα όπου θα κυκλοφορεί καθαρος αέρας και φρέσκες ιδέες, άξιοι άνθρωποι, διαφάνεια και αξιοκρατία παντού…

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά το σοκ της βαριάς ήττας, από την απελπισία γεννιέται η ελπίδα. Αυτή την ελπίδα νιώθω μέσα μου… Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται σήμερα να συνθέσει τις διαχρονικές αξίες της με τις σύγχρονες αντιλήψεις της ανταγωνιστικότητας που έχει κοινωνικό πρόσωπο. Ξέρετε ότι μπορώ να το κάνω. Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται να κάνει ανοίγματα προς όλες τις πλευρές. Και προς τα δεξιά και προς το Κέντρο κι ακόμα πιο πέρα. Ξέρετε ότι μπορώ να το κάνω...

Μπορώ να τα επιτύχω όλα αυτά. Μπορώ να κάνω ξανά την Νέα Δημοκρατία την ελπίδα της νεολαίας, την ελπίδα της Ελλάδας. Ώστε μαζί να χτίσουμε την Ελλάδα της ελπίδας»

Πηγή: Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΟ
Καλά Αντώνη... Τραγούδα


Κάρτα υγείας για όλους. Οικογενειακός γιατρός όλο το 24ωρο και ιατρικές μονάδες σε κάθε δήμο

Νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες με την ίδρυση, σε διαδοχικές φάσεις, Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής σε κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα είναι η μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης που δρομολογεί για την Υγεία.

Oι Μονάδες αυτές, όπως αποκαλύπτει η νέα υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προβλέπεται να είναι κατά την πλήρη ανάπτυξή τους 24ωρης λειτουργίας με όλες τις βασικές ειδικότητες, ενώ καθιερώνεται ο οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος, η επιλογή των οποίων θα είναι ελεύθερη.
Η πρόσβαση στη Μονάδα Οικογενειακής Ιατρικής και στον ......

οικογενειακό γιατρό, όπως και σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες, θα γίνεται με την ηλεκτρονική κάρτα υγείας που θεσμοθετείται.
«Στόχος μας είναι η εξασφάλιση ενός βασικού πακέτου παροχών υγείας για όλους» και προτεραιότητες, δεσμεύεται η υπουργός, «η πρόληψη και η στήριξη της οικογένειας».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αποκαλύπτει επίσης στα «ΝΕΑ» το σχέδιο για τον δραστικό περιορισμό του κόστους των προμηθειών των νοσοκομείων απ΄ όπου θα εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ευρώ. «Πιστεύουμε στον διάλογο, αλλά θα συγκρουστούμε όπου χρειαστεί», λέει όταν ερωτάται για τα συμφέροντα των «πιράνχας». Το δημόσιο χρέος βρέθηκε εν μια νυκτί διπλάσιο απ΄ ό,τι έλεγε ότι ήταν η Ν.Δ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να «χαρίζεται».

Ως προϊσταμένη ενός υπουργείου με τεράστιες οικονομικές ανάγκες νιώθετε με «δεμένα χέρια»; Πώς θα διασφαλίσετε πόρους;

Η πολιτική είναι ζήτημα επιλογών. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αντί για τους αναγκαίους νοσηλευτές προσέλαβε αγροφύλακες. Εμείς παραμένουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Αυτό φάνηκε και στην ομιλία του Πρωθυπουργού στις Προγραμματικές Δηλώσεις, καθώς έδωσε έμφαση στην Υγεία. Στόχος μας η αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια Υγεία στο 1% του ΑΕΠ στην τετραετία και η πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών άμεσα με τον προϋπολογισμό το 2010. Τους πόρους θα τους εξασφαλίσουμε θέτοντας νέες προτεραιότητες στην κατεύθυνση της δίκαιης αναδιανομής για τη στήριξη του εισοδήματος, του Κοινωνικού Κράτους και της Υγείας, με εξορθολογισμό των δαπανών και αποτελεσματικό έλεγχο ως προς την αξιοποίησή τους.

Οι 20 από τις πρώτες κρίσιμες 100 ημέρες πέρασαν. Τα δύσκολα πέρασαν ή έρχονται;

Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, αλλά προχωράμε με σχέδιο, θέληση και αποφασιστικότητα. Προϋπόθεση για να πετύχουμε σ΄ αυτήν τη δύσκολη μάχη είναι η ισχυρή Κοινωνική Συμμαχία για την Υγεία, με πρωταγωνιστές τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εργαζομένους, με όλους όσοι με πατριωτισμό κρατούν ζωντανό το ΕΣΥ παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες.

Τα χρέη των νοσοκομείων είναι υπέρογκα. Πώς θα προχωρήσετε;

Δέσμευσή μας είναι η αναγέννηση και η ολοκλήρωση του ΕΣΥ. Η αντιμετώπιση των μεγάλων ανισοτήτων στην Υγεία με σύγχρονα δημόσια νοσοκομεία που σέβονται τον πολίτη και υπηρετούν τις ανάγκες του.

Το χρέος των νοσοκομείων από το 2005 μέχρι σήμερα ξεπερνά τα 6,2 δισ. ευρώ. Σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών συγκροτούμε Επιτροπή διαπραγμάτευσης και ρύθμισης του χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα, όμως, κάνουμε ριζική τομή στο σύστημα προμηθειών. Δεν μπορεί τα χρήματα των φορολογουμένων να χάνονται σε μία μαύρη τρύπα. Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο της Υγείας; «Πιράνχας» τα είχε χαρακτηρίσει ο προκάτοχός σας;

Πιστεύουμε στον διάλογο, αλλά θα συγκρουστούμε όπου χρειασθεί. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε κανόνες, διαδικασίες διαφάνειας και ελέγχου, και να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Και μεγάλος μας σύμμαχος σ΄ αυτή τη μάχη είναι ο πολίτης.

Ένα πρώτο δείγμα γραφής ήταν η άμεση κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος που δημοσίευσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. δύο μέρες πριν από τις εκλογές, με το οποίο άνοιγε η πόρτα στην εμπορευματοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Για τις προμήθειες η Κα Ξενογιαννακοπούλου είπε:

Δεν μπορεί στην Ελλάδα να έχουν πενταπλάσιο κόστος από την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να εναρμονιστούν οι τιμές με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα από τον εξορθολογισμό συνολικά του συστήματος μπορεί να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ για την Υγεία

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Πολιτικό πινγκ-πονγκ με τους «ομήρους» των stage

Στην επικαιρότητα παραμένει και τροφοδοτεί την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση το ζήτημα των προγραμμάτων stage και η κατάργησή τους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, σημείωσε πως, για την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων, ενδεχομένως να υπάρχουν και ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών της Ν.Δ., για τις οποίες θα χρειαστεί η παρέμβαση εισαγγελέα.

Ο κ. Πάγκαλος υπονόησε στέλεχος της Ν.Δ., ο οποίος προεκλογικά είχε στο γραφείο του αιτήσεις για «τακτοποίηση» νέων ανθρώπων στα συγκεκριμένα προγράμματα και έκανε λόγο για «ρουσφετολογικές προσλήψεις στα stage και παράνομους διορισμούς».

Επέμεινε ιδιαίτερα ότι παραβιάζουν την αρχή της ισονομίας και της αξιοκρατίας, τονίζοντας ......

ότι δεν θα πληρωθούν όσοι μπήκαν προεκλογικά στα stage. «Εγώ δεν μπορώ να πληρώσω για παράνομη (εργασιακή) σχέση. Θα πάει φυλακή ο κ. Παπακωνσταντίνου εάν τους πληρώσει», είπε χαρακτηριστικά.

Για «φαυλότητα» κατηγόρησε τη Ν.Δ. και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σημειώνοντας πως η κατάργηση των stage ήταν προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ «Κάποιοι άνθρωποι, αντί να ζητούν συγγνώμη και αντί να κρυφτούν, βγαίνουν σήμερα και μιλάνε ως υπερασπιστές αυτών των νέων ανθρώπων, τους οποίους είχαν καταστήσει ομήρους των πελατειακών τους συμφερόντων», σημείωσε.

Η Ν.Δ., μέσω του εκπροσώπου της Γιώργου Κουμουτσάκου, κατηγορεί την κυβέρνηση για «ρεβανσισμό», με τον υποψήφιο για την προεδρία Αντώνη Σαμαρά να κάνει λόγο για «εκδικητικότητα απέναντι σε χιλιάδες νέα παιδιά».

Χθες, η πρώην υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, επί των ημερών της οποίας υλοποιήθηκε μεγάλο μέρος του προγράμματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πρωτοφανή κοινωνική ωμότητα με την οποίαν στερεί τα 430 ευρώ το μήνα από δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, ισοπεδώνοντας τις προοπτικές νέων που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Και μάλιστα σε μια εποχή που η οικονομική κρίση ''γονατίζει'' τα περισσότερα νοικοκυριά, για την αντιμετώπιση της οποίας είχαμε προχωρήσει σε μετατροπή και του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης».

Η κα Πετραλιά σημειώνει ότι, το 2004, «η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε μονιμοποιήσει δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους. Μόνο στο υπουργείο Πολιτισμού με δική μου υπογραφή μονιμοποιήθηκαν 3.500 συμβασιούχοι που είχαν προσλάβει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

Κατά της ρύθμισης της κυβέρνησης τάχθηκε ο εργατολόγος -και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ- Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως «οι προοδευτικές κυβερνήσεις ή όσες πιστεύουν ότι είναι προοδευτικές συνδιαλέγονται, συζητάνε, εμπεδώνουν ένα κλίμα και δεν βρίζουν ούτε πετροβολούν ούτε διασύρουν νέους που φτηνά και ανασφάλιστα δούλεψαν με εργοδότη το Δημόσιο τα τελευταία 11 χρόνια. Περίμενα και περιμένω να ζητηθεί συγγνώμη στα παιδιά αυτά, διότι τόσο άγρια και τόσο γρήγορα έσπευσε η κυβέρνηση να εκκαθαρίσει αυτό το ζήτημα, θεωρώντας ότι έτσι θα εκκαθαρίσει το μείζον ζήτημα των συμβασιούχων».

Από την άλλη, ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, βουλευτής Κοζάνης και μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως η απόφαση της κυβέρνησης «μπορεί να αποδειχθεί στο διάβα του χρόνου πραγματικά ιστορική, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει πλέον καμία πρόσληψη το επόμενο διάστημα στο Δημόσιο έξω από τον έλεγχο του ΑΣΕΠ».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ξετσουτσούνισε ο αποτυχημένος Τεν Κάτε

Απύθμενο Θράσσος από έναν μισοκακόμοιρο δήθεν προπονητή της πεντάρας.
Το γνωστό τεντόπανο του παναθηναϊκού Τεν Κάτε στην συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ (νίκησε ο παναθηναϊκός 2-1) τα έβαλε με τους δημοσιογράφους.

Είπε ότι δέχεται σκληρή κριτική απο τον τύπο (ηλεκτρονικό και έντυπο, ενω φώναζε και ούρλιαζε ότι είναι νικητής.
Το θράσος του και η αναίδεια του δεν σταμάτησε εκεί.
Είπε ότι ο μόνος που μπορεί να τον διώξει από την ομάδα είναι ο Νίκος Πατέρας ενώ δεν παρέλειψε να επιδείξει την αλαζονεία που τον περιβάλλει υπεραμυνόμενος των γνώσεων του στην προπονητική δηλώνοντας στους εμβρόντητους από ........

το απύθμενο θράσος του δημοσιογράφους ότι αν θέλουν να μάθουν την αξία του να ρωτήσουν τον Μέσι και το Ροναλντίνιο που έχει δουλέψει μαζί τους!!!!

ΣΧΟΛΙΟ
ΜΑΖΩΧΤΕ ΤΟΝ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ
Ο άνθρωπος είναι "Γεια σου". Ας του πεί κάποιος να ξεκαβαλήσει το καλάμι.........


Χρόνια Πολλά Δημήτρη - Δήμητρα

freefotos.gr


Το Φιλιατρά News εύχεται ολόψυχα στου εορτάζοντες και εορτάζουσες:

Γλύκων, Γλυκός, Δημήτριος, Δημήτρης, Δημητρός, Δήμος, Μίμης, Δημητράκης, Τζίμης, Τζιμάκος, Μήτσος, Μητσάκος, Μήτρος, Λεπτίνα, Λέπτινος, Δήμητρα, Δημητρούλα, Δημητρία, Μιμή, Μιμίκα, Ντίμι

Χρόνια πολλά, Πολύχρονοι και ευτυχισμένοι.




Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 26ης Οκτωβρίου 2009

Κλικ για πλήρες μέγεθος

ele26.jpg (827 KB) foni26.jpg (257 KB)