Να ξεπεράσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από λανθασμένους επικοινωνιακούς χειρισμούς -όπως στο θέμα των γενικών γραμματέων-, που έριξαν σκιές στα πρώτα δείγματα γραφής της, επιχειρεί η κυβέρνηση. Μία από τις λύσεις που εξετάζονται είναι να συσταθεί ομάδα διαχείρισης κρίσεων, υπό τον Θ.Πάγκαλο.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα κακού επικοινωνιακού χειρισμού -όπως λένε στην κυβέρνηση- είναι η αντιμετώπιση του θέματος των γενικών γραμματέων υπουργείων και περιφερειών.
Το συγκεκριμένο θέμα έδωσε αρχικώς ........
πόντους στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διότι ενίσχυσε την ελπίδα στους πολίτες για υιοθέτηση κανόνων αξιοκρατίας και διαφάνειας, ωστόσο τόσο οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αξιολόγηση των υποψηφίων και στην ανακοίνωση των ονομάτων των επιτυχόντων όσο και η αίσθηση που δημιουργήθηκε ότι τελικώς θα επιλεγούν «γνωστά» στους υπουργούς πρόσωπα, φαίνεται να δημιουργούν «σκιές» στην όλη διαδικασία.
Όπως μάλιστα έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, «ήταν λάθος που δώσαμε στη δημοσιότητα ως πρώτο μόνο το όνομα του γενικού γραμματέα Δικαιοσύνης, αφού άπαντες βάλθηκαν να αποδείξουν ότι έχει κάποιου είδους σχέση με τον υπουργό».
Ο Χ.Καστανίδης κατηγορήθηκε ότι το πρόσωπο που επέλεξε για τη θέση του γγ είναι γνωστός του και συγκεκριμένα ότι ο Γιώργος Δημήτραινας έχει συγγράψει βιβλίο μαζί με τη σύζυγο του υπουργού.
Ο κ. Καστανίδης απάντησε πως τα ονόματα του κ. Δημήτραινα και της συζύγου του βρίσκονται μαζί σε τόμο που αποτελεί τα πρακτικά ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων εισηγητών. Ακόμη, ο κ. Καστανίδης παραδέχθηκε ότι γνωρίζει τον κ. Δημήτραινα, όπως και το σύνολο των 10 υποψηφίων για τη θέση του γγ του υπουργείου, και τόνισε ότι τον επέλεξε λόγω των προσόντων του, καθώς και της πεποίθησης ότι θα έχουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία. Η καλή συνεργασία μεταξύ του υπουργού και του γενικού γραμματέα είναι βασικό ζητουμενο, δεδομένου ότι μετά τον υφυπουργό, ο γενικός γραμματέας είναι ο στενότερος συνεργάτης ενός υπουργού, επισήμανε ο κ. Καστανίδης.
Εκτός της υπόθεσης των γενικών γραμματέων, επικοινωνιακές «τρύπες» της νέας κυβέρνησης διαπιστώθηκαν και στο θέμα των Stage, καθώς η κυβέρνηση εμφανιζόταν επί δύο 24ωρα να απολογείται για την πρόθεσή της να τα καταργήσει στον δημόσιο τομέα «την ώρα που αποτελούσαν προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ» και αφετέρου διαπιστώθηκε έλλειψη συνεννόησης σε κυβερνητικό επίπεδο.
Ελλιπή αντανακλαστικά έδειξε όμως η κυβέρνηση και στο θέμα της αντιμετώπισης της αυστηρής κριτικής που δέχτηκε στο Λουξεμβούργο το οικονομικό επιτελείο από τον πρόεδρο του Εurogroup. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε υπουργός του οικονομικού κύκλου, οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδης δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την περίφημη δήλωση «game is over» του κ. Γιούνγκερ, ούτως ώστε να υπάρξει κάποια αντίδραση από την ελληνική αντιπροσωπεία.
Αντιθέτως, το διήμερο που ο υπουργός Οικονομικών διαπραγματευόταν για το έλλειμμα, αντί να προβληθεί με έμφαση το γεγονός πως η προηγούμενη κυβέρνηση παραποίησε τα στοιχεία, η νυν εμφανίστηκε ως απολογούμενη στις αιτιάσεις Παπαθανασίου πως «φουσκώνει το έλλειμμα για να μιλήσει αργότερα για μείωση».
Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες στον συντονισμό της κυβέρνησης αφορά στις συνεννοήσεις που γίνονται μεταξύ των υπουργών. Δεν είναι τυχαία η επισήμανση που έγινε στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι οι υπουργοί θα πρέπει να συνεννοούνται και να δείχνουν αλληλεγγύη μεταξύ τους, όπως επίσης και η παραίνεση του κ. Παπανδρέου προς τους υπουργούς να προτιμούν τις ανακοινώσεις από τις δηλώσεις.
Όπως φαίνεται πάντως, το Μαξίμου σκέφτεται να αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα δημιουργώντας μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων υπό τον κ. Πάγκαλο, η οποία θα συνέρχεται σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων και μόνο εάν τα ζητήματα είναι κρίσιμα θα συμμετέχει σε αυτήν και ο αρμόδιος υπουργός.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.