Να βάλουν «φρένο» στον ανεξέλεγκτο αριθμό των μετεγγραφών επιχειρούν πρυτάνεις και πρόεδροι τεχνολογικών ιδρυμάτων, καθώς φέτος οι σπουδαστές που θα μεταπηδήσουν από τμήματα της επαρχίας προς κεντρικά ιδρύματα θα σπάσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φτάνοντας κοντά στους 7.000.
Οι διοικήσεις των κεντρικών ΤΕΙ που ..........
αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα (Αθήνας - Πειραιά) δηλώνουν με σαφήνεια πως δεν πρόκειται να απορροφήσουν κανέναν σπουδαστή που δικαιούται μετεγγραφή, αν δεν πάρουν τα ιδρύματα πρόσθετη χρηματοδότηση ή δεν «μεταφέρουν» οι σπουδαστές τα κονδύλια που τους αναλογούν. Πρυτάνεις κορυφαίων Πανεπιστημίων (Αθήνας και ΕΜΠ) ζητούν να περιοριστούν δραματικά οι μετεγγραφές, να επιτρέπονται μόνο κατόπιν συνεννόησης των ιδρυμάτων και έπειτα από σοβαρή τεκμηρίωση και να μπει «πλαφόν» στο ποσοστό που θα μπορούν να δέχονται κάθε χρόνο.
Πάντως, η αδυναμία των περισσότερων οικογενειών να αντεπεξέλθουν στα έξοδα για τις σπουδές των παιδιών τους σε ιδρύματα που εδρεύουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, αλλά και ορισμένα νέα μέτρα του υπουργείου Παιδείας που θα ισχύσουν από φέτος και τα οποία λαμβάνουν υπόψη την άσχημη οικονομική συγκυρία, εκτοξεύουν τον αριθμό φοιτητών και σπουδαστών που θα πάρουν μετεγγραφή σε δυσθεώρητα ύψη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά από 1.660 που ήταν πέρυσι οι σπουδαστές με μετεγγραφή, φέτος υπολογίζεται από τους προέδρους των ιδρυμάτων ότι ο αριθμός θα φτάσει συνολικά ή και θα ξεπεράσει τους 3.500.
Στην κατακόρυφη αυτή αύξηση θα συμβάλει το ότι καταργείται από φέτος η βάση του δέκα, γεγονός που θα γεμίσει με σπουδαστές δεκάδες τεχνολογικά τμήματα της περιφέρειας. Τμήματα τα οποία είχαν έως πέρυσι εκατοντάδες κενές θέσεις και βάσεις εισαγωγής κοντά στο όριο του βαθμολογικού πλαφόν, ενώ από φέτος θα «απαιτήσουν» πολύ λιγότερα μόρια. Στη συνέχεια, ένας μεγάλος αριθμός αυτών των παιδιών θα καταφέρει να πάρει μετεγγραφή προς κεντρικό ΤΕΙ, είτε ως μέλος πολυμελών ή πολύτεκνων οικογενειών (μετεγγραφές χωρίς ποσοτικό περιορισμό), είτε για οικονομικούς λόγους (με ποσοτικό περιορισμό).
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας προωθεί από φέτος τη μονή εισαγωγή στα τεχνολογικά ιδρύματα (θα εισάγονται όλοι στο πρώτο εξάμηνο και όχι σε δύο δόσεις, Α’ και Β’ εξάμηνο), κάτι που δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη, όπως υποστηρίζουν πρόεδροι ΤΕΙ, γιατί τα εργαστήρια και οι υπόλοιπες υποδομές δεν επαρκούν.
Αποτέλεσμα; Τα κεντρικά ιδρύματα θα «βουλιάξουν» από το «κύμα» των σπουδαστών που θα εισέλθει λόγω μετεγγραφής, ενώ τα περιφερειακά θα ερημώσουν.
Αναφορικά με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τον μεγαλύτερο «όγκο» σπουδαστών από μετεγγραφές θα... σηκώσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που αναμένεται σύμφωνα με προβλέψεις να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 1.500. Στο ΕΜΠ υπολογίζεται ότι ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερος από τους περσινούς 502 φοιτητές, ενώ στα υπόλοιπα πανεπιστήμια της Αθήνας (Οικονομικό, Γεωπονικό, Πάντειο, Πειραιά) ο συνολικός αριθμός θα υπερβεί τα 1.000 άτομα.
Διαφορά μορίων
Πρυτάνεις και πρόεδροι τεχνολογικών ιδρυμάτων θέτουν και ένα άλλο ζήτημα που ανακύπτει, την τεράστια -δηλαδή- διαφορά μορίων που παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ της βάσης του τμήματος υποδοχής και της βάσης του τμήματος προέλευσης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 5.000 μόρια. Συγκεκριμένα μιλούν για αδικία εις βάρος των φοιτητών που εξασφάλισαν την εισαγωγή τους με πολύ υψηλότερες βάσεις, ενώ κάνουν λόγο και για πρόβλημα στην ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας, αφού θα υπάρχει χάσμα γνώσεων μεταξύ συμφοιτητών. «Είναι έντιμο να βρίσκονται στα ίδιο τμήμα δύο σπουδαστές που η βαθμολογία τους απέχει χιλιάδες μόρια;», αναρωτιέται ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Δημήτρης Νίνος.
Την περσινή χρονιά η μεγαλύτερη διαφορά στις βάσεις εισαγωγής μεταξύ ομοειδών τμημάτων που λειτουργούσαν σε διαφορετική πόλη είχε φτάσει τα 5.999 μόρια. Συγκεκριμένα, το τμήμα Πολιτικών Δομικών Εργων είχε βάση 15.663, ενώ στο αντίστοιχο της Λάρισας οι σπουδαστές εισήχθησαν με 9.664.
Αντίστοιχο παράδειγμα, το τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Πειραιά, στο οποίο η βάση διαμορφώθηκε πέρυσι στα 14.599 μόρια. Ενδεικτικό της «αδικίας» που δημιουργείται -όπως υποστηρίζουν πρόεδροι ΤΕΙ- είναι ότι στα 5 από τα 10 τμήματα Λογιστικής που εδρεύουν στην περιφέρεια οι βάσεις είχαν κυμανθεί από 8.999 έως 9.873 μόρια, ενώ οι κενές θέσεις σε αυτές τις σχολές είχαν φτάσει τις 722.
Τη φετινή χρονιά όμως λόγω της κατάργησης του βαθμολογικού πλαφόν, οι θέσεις αναμένεται να καλυφθούν και οι βάσεις να κατρακυλήσουν κατά χιλιάδες μόρια. Ως εκ τούτου, πολλαπλάσιος αριθμός σπουδαστών των περιφερειακών τμημάτων με εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες θα πάρει μετεγγραφή προς τα κεντρικά.
Οι δύο κατηγορίες των μετεγγραφών
Χωρίς ποσοτικό περιορισμό οι πολύτεκνοι
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας οι μετεγγραφές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
* Xωρίς ποσοτικό περιορισμό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν μέλη πολύτεκνων και πολυμελών οικογενειών (εφόσον κανένα παιδί της οικογένειας δεν υπερβαίνει το 26ο έτος), παιδιά θυμάτων της τρομοκρατίας, ορφανοί από έναν ή δύο γονείς, διακριθέντες στον τομέα του αθλητισμού, πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες.
Διευκρινίζεται ότι ορφανοί φοιτητές ή σπουδαστές από τον ένα ή και από τους δύο γονείς δικαιούνται ελεύθερη μετεγγραφή, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 χιλιάδων ευρώ. Για τον υπολογισμό του μέσου όρου του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών των ορφανών από τον έναν ή και τους δύο γονείς δεν λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα του αποβιώσαντος γονέα ή των αποβιωσάντων γονέων που είχαν τυχόν δηλώσει κατά την τελευταία τριετία πριν από την αίτηση μετεγγραφής.
* Με ποσοτικό περιορισμό. Σε αυτή την κατηγορία οι μετεγγραφές γίνονται για λόγους οικονομικούς και λόγους υγείας των γονέων. Ειδικότερα, οι μετεγγραφές για λόγους οικονομικούς δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν σε ποσοστό το 10% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής. Ειδικά για τα Ιδρύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης το ποσοστό των μετεγγραφών αυτών δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 4%, από 5% που ήταν πέρυσι. Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετεγγραφής για οικονομικούς λόγους έχουν τα τέκνα των γονέων των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ.
Στις περιπτώσεις αυτές δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν από φέτος οι πρωτοετείς φοιτητές, ενώ έως πέρυσι μόνο όσοι βρίσκονταν στο τρίτο εξάμηνο σπουδών τους και εφόσον είχαν πετύχει στο Τμήμα προέλευσης σε όλα τα υποχρεωτικά και με επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων.
Υπουργείο Παιδείας
Τρεις νέες ρυθμίσεις για τις αλλαγές σχολών
Για τη φετινή χρονιά, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου έχει προαναγγείλει αλλαγές στο καθεστώς των μετεγγραφών που προβλέπουν:
* Να επιτρέπεται μετεγγραφή νεοεισαχθέντων φοιτητών για οικονομικούς λόγους σε ποσοστό 4% επί του αριθμού εισακτέων του τμήματος υποδοχής, από το πρώτο εξάμηνο και όχι από το τρίτο που ίσχυε έως σήμερα.
* Να δίνεται η δυνατότητα αδελφών να μετεγγράφονται ελεύθερα προς τα αντίστοιχα τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ εκτός Λεκανοπεδίου Αττικής και Νομού Θεσσαλονίκης.
Απαραίτητη προϋπόθεση να λειτουργεί ομοειδές τμήμα στην πόλη που σπουδάζει ο άλλος αδελφός.
* Επιχειρείται η κατανομή των εισακτέων με αξιοκρατικά κριτήρια, δηλαδή βάσει της βαθμολογίας, καθώς σε όποιες περιοχές λειτουργούν ομοειδή τμήματα οι φοιτητές που έχουν καταθέσει αίτηση για μετεγγραφή θα μοιράζονται ανάλογα με τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει.
Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
Πρόταση προς τον Πάνο Μπόζο για σεμινάρια πρώτων βοηθειών σε Φιλιατρά, Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους κλπ
Προχθές την Κυριακή το μεσημέρι στην Τερψιθέα (στην διασταύρωση με την Σπηλιά) υπήρξε ένα τροχαίο ατύχημα με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα τον θάνατο του 65χρονου Αναστάση Παναγούλια από την Σπηλιά.
Η πρόταση που καταθέτει το Φιλιατρά News προς το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και συγκεκριμένα στον διοικητή του νοσοκομείου κύριο Πάνο Μπόζο, είναι να φροντίσει κάποιος φορέας να διοργανώσει όσο πιο σύντομα γίνεται, σεμινάρια πρώτων βοηθειών στις 3 τουλάχιστον μεγαλύτερες πόλεις της Τριφυλίας Φιλιατρά, Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους και ίσως Αετό.
Προτείνουμε τα σεμινάρια να είναι ..........
τουλάχιστον διήμερα έτσι ώστε να μπορέσουν να τα παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος.
Οι πρώτες βοήθειες μπορούν να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή. Αρκεί ο κόσμος να ξέρει τι πρέπει να κάνει την κρίσιμη στιγμή.
Είναι μια σοβαρή πρόταση που κάνουμε προς το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ή ακόμα και το ΕΚΑΒ ώστε όποτε χρειαστεί να υπάρξει βοήθεια σε συνανθρώπους μας.
Καλό θα ήταν ο Κος Μπόζος να δει το θέμα σοβαρά και να φροντίσει η πρόταση που κάνουμε να πραγματοποιηθεί.
Η πρόταση που καταθέτει το Φιλιατρά News προς το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και συγκεκριμένα στον διοικητή του νοσοκομείου κύριο Πάνο Μπόζο, είναι να φροντίσει κάποιος φορέας να διοργανώσει όσο πιο σύντομα γίνεται, σεμινάρια πρώτων βοηθειών στις 3 τουλάχιστον μεγαλύτερες πόλεις της Τριφυλίας Φιλιατρά, Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους και ίσως Αετό.
Προτείνουμε τα σεμινάρια να είναι ..........
τουλάχιστον διήμερα έτσι ώστε να μπορέσουν να τα παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος.
Οι πρώτες βοήθειες μπορούν να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή. Αρκεί ο κόσμος να ξέρει τι πρέπει να κάνει την κρίσιμη στιγμή.
Είναι μια σοβαρή πρόταση που κάνουμε προς το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ή ακόμα και το ΕΚΑΒ ώστε όποτε χρειαστεί να υπάρξει βοήθεια σε συνανθρώπους μας.
Καλό θα ήταν ο Κος Μπόζος να δει το θέμα σοβαρά και να φροντίσει η πρόταση που κάνουμε να πραγματοποιηθεί.
Για κλήσεις έκτακτης ανάγκης, το «112» σώζει ζωές
Ένας αριθμός που πρέπει να θυμούνται όλοι οι Έλληνες.
Το πρωί της 17ης Ιουλίου γύρω στις 9.20, το τηλεφωνικό κέντρο του 112 δέχτηκε μια κλήση έκτακτης ανάγκης: η γυναίκα που είχε καλέσει τον τριψήφιο αριθμό δήλωσε στον τηλεφωνητή ότι βρισκόταν σε έναν λόφο στην Ιο κοντά σε παραλία, χωρίς να γνωρίζει πού ακριβώς, και αδυνατούσε να μετακινηθεί από το σημείο διότι δεν μπορούσε να κουνήσει τα πόδια της.
Αμέσως άρχισε αγώνας δρόμου .........
για τον εντοπισμό της. Οι υπεύθυνοι του 112 ενημέρωσαν το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία για να βρεθεί το πρόσωπο που βρισκόταν σε ανάγκη. Η Ελληνική Αστυνομία ανέλαβε τη διαχείριση του περιστατικού και ζητήθηκε από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να δώσει στοιχεία (συντεταγμένες) για τη θέση από όπου είχε καλέσει η γυναίκα με το κινητό της. Η κινητοποίηση και ταυτόχρονα η περιπέτεια της γυναίκας έκανε πεζοπορία κι έχασε τον δρόμο- έληξε περίπου δύο ώρες αργότερα. Εντοπίστηκε στην περιοχή Μυλοπότα και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας του νησιού όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν καλά στην υγεία της.
Με παρόμοιο τρόπο, έχοντας ειδοποιήσει το 112 από το κινητό του, βρέθηκε στις αρχές του χρόνου και ένας άντρας που έκανε πεζοπορία στην Πάρνηθα και είχε χαθεί.
Παρόμοια περιστατικά έκτακτης ανάγκης έχουν τις περισσότερες φορές αίσιο τέλος χάρη στον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Πρόκειται για αριθμό που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί όλους τους Ευρωπαίους πολίτες σε περιπτώσεις που χρειάζονται βοήθεια. Αν δηλαδή ένας Έλληνας βρεθεί στο εξωτερικό και δεν γνωρίζει τους αριθμούς για να καλέσει ασθενοφόρο, πυροσβεστική ή αστυνομία, μπορεί να καλέσει το 112, όπως ακριβώς κι ένας Ευρωπαίος τουρίστας στην Ελλάδα.
Και χωρίς σήμα
Η χρησιμότητα του 112 όμως δεν εξαντλείται εκεί. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτός ο αριθμός μπορεί «κληθεί από οποιαδήποτε τηλεφωνική συσκευή. Ακόμη και από κινητό τηλέφωνο που έχει φραγή ή που δεν διαθέτει κάρτα SΙΜ ή που βρίσκεται εκτός δικτύου (δεν έχει σήμα). Επίσης μπορεί κανείς να καλέσει το 112 από τηλεφωνικό θάλαμο χωρίς κάρτα» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Διονύσης Βορίσης, αντιπύραρχος και διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.
Προσθέτει δε ότι ότι ο αριθμός είναι χρήσιμος όχι μόνο σε περίπτωση προσωπικής έκτακτης ανάγκης αλλά και όταν επιθυμεί κάποιος να ειδοποιήσει τις αρχές για ένα επικίνδυνο συμβάν. Μπορεί κάποιος για παράδειγμα να δει μια πυρκαγιά. Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ενημερώσει για το συμβάν καλώντας το 112. Η συμβουλή των ειδικών σε περίπτωση που ένας πολίτης καλεί το 112 επειδή έχει χαθεί είναι να μη μετακινείται από το σημείο. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει τις αρχές να ανακαλύψουν το στίγμα του.
Αριθμός που αγνοούν οι περισσότεροι Έλληνες
ΜΟΛΟΝΟΤΙ ο αριθμός 112 αποδεικνύεται χρήσιμος και σωτήριος τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδας, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τον αγνοεί. Ερευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2010 δείχνει πως μόλις το 7% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα γνωρίζουν την ύπαρξη του αριθμού έκτακτης ανάγκης. Οι πιο ενημερωμένοι είναι οι Τσέχοι (61% απάντησε ότι γνωρίζει τον αριθμό), οι Λουξεμβούργιοι και οι Πολωνοί.
Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του ελληνικού τηλεφωνικού κέντρου 112, τα περισσότερα τηλεφωνήματα πραγματοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή την περίοδο επισκέπτονται την Ελλάδα περισσότεροι τουρίστες και γενικά ο κόσμος κινείται με πιο εντατικούς ρυθμούς. Ωστόσο, πολλά από τα τηλεφωνήματα που δέχεται το τηλεφωνικό κέντρο αφορούν περιπτώσεις για τις οποίες δεν απαιτείται στη συνέχεια η παρέμβαση των αρχών. Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία των τριών προηγούμενων μηνών.
Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων είναι κλήσεις από πολίτες που αφορούν για παράδειγμα εφημερεύοντα νοσοκομεία, κλήσεις από ξένους τουρίστες για ποικίλες υπηρεσίες και παροχές γενικής φύσεως χωρίς να λείπουν βέβαια και διάφορες φάρσες.
Ενδεικτικά, τον Ιούλιο, το τηλεφωνικό κέντρο δέχτηκε συνολικά 255.837 κλήσεις αλλά τα πραγματικά συμβάντα που έπρεπε να εξυπηρετηθούν και αντιμετωπίστηκαν ήταν μόλις 1.569.
Το πρωί της 17ης Ιουλίου γύρω στις 9.20, το τηλεφωνικό κέντρο του 112 δέχτηκε μια κλήση έκτακτης ανάγκης: η γυναίκα που είχε καλέσει τον τριψήφιο αριθμό δήλωσε στον τηλεφωνητή ότι βρισκόταν σε έναν λόφο στην Ιο κοντά σε παραλία, χωρίς να γνωρίζει πού ακριβώς, και αδυνατούσε να μετακινηθεί από το σημείο διότι δεν μπορούσε να κουνήσει τα πόδια της.
Αμέσως άρχισε αγώνας δρόμου .........
για τον εντοπισμό της. Οι υπεύθυνοι του 112 ενημέρωσαν το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία για να βρεθεί το πρόσωπο που βρισκόταν σε ανάγκη. Η Ελληνική Αστυνομία ανέλαβε τη διαχείριση του περιστατικού και ζητήθηκε από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να δώσει στοιχεία (συντεταγμένες) για τη θέση από όπου είχε καλέσει η γυναίκα με το κινητό της. Η κινητοποίηση και ταυτόχρονα η περιπέτεια της γυναίκας έκανε πεζοπορία κι έχασε τον δρόμο- έληξε περίπου δύο ώρες αργότερα. Εντοπίστηκε στην περιοχή Μυλοπότα και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας του νησιού όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν καλά στην υγεία της.
Με παρόμοιο τρόπο, έχοντας ειδοποιήσει το 112 από το κινητό του, βρέθηκε στις αρχές του χρόνου και ένας άντρας που έκανε πεζοπορία στην Πάρνηθα και είχε χαθεί.
Παρόμοια περιστατικά έκτακτης ανάγκης έχουν τις περισσότερες φορές αίσιο τέλος χάρη στον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Πρόκειται για αριθμό που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί όλους τους Ευρωπαίους πολίτες σε περιπτώσεις που χρειάζονται βοήθεια. Αν δηλαδή ένας Έλληνας βρεθεί στο εξωτερικό και δεν γνωρίζει τους αριθμούς για να καλέσει ασθενοφόρο, πυροσβεστική ή αστυνομία, μπορεί να καλέσει το 112, όπως ακριβώς κι ένας Ευρωπαίος τουρίστας στην Ελλάδα.
Και χωρίς σήμα
Η χρησιμότητα του 112 όμως δεν εξαντλείται εκεί. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτός ο αριθμός μπορεί «κληθεί από οποιαδήποτε τηλεφωνική συσκευή. Ακόμη και από κινητό τηλέφωνο που έχει φραγή ή που δεν διαθέτει κάρτα SΙΜ ή που βρίσκεται εκτός δικτύου (δεν έχει σήμα). Επίσης μπορεί κανείς να καλέσει το 112 από τηλεφωνικό θάλαμο χωρίς κάρτα» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Διονύσης Βορίσης, αντιπύραρχος και διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.
Προσθέτει δε ότι ότι ο αριθμός είναι χρήσιμος όχι μόνο σε περίπτωση προσωπικής έκτακτης ανάγκης αλλά και όταν επιθυμεί κάποιος να ειδοποιήσει τις αρχές για ένα επικίνδυνο συμβάν. Μπορεί κάποιος για παράδειγμα να δει μια πυρκαγιά. Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ενημερώσει για το συμβάν καλώντας το 112. Η συμβουλή των ειδικών σε περίπτωση που ένας πολίτης καλεί το 112 επειδή έχει χαθεί είναι να μη μετακινείται από το σημείο. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει τις αρχές να ανακαλύψουν το στίγμα του.
Αριθμός που αγνοούν οι περισσότεροι Έλληνες
ΜΟΛΟΝΟΤΙ ο αριθμός 112 αποδεικνύεται χρήσιμος και σωτήριος τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδας, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τον αγνοεί. Ερευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2010 δείχνει πως μόλις το 7% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα γνωρίζουν την ύπαρξη του αριθμού έκτακτης ανάγκης. Οι πιο ενημερωμένοι είναι οι Τσέχοι (61% απάντησε ότι γνωρίζει τον αριθμό), οι Λουξεμβούργιοι και οι Πολωνοί.
Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του ελληνικού τηλεφωνικού κέντρου 112, τα περισσότερα τηλεφωνήματα πραγματοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή την περίοδο επισκέπτονται την Ελλάδα περισσότεροι τουρίστες και γενικά ο κόσμος κινείται με πιο εντατικούς ρυθμούς. Ωστόσο, πολλά από τα τηλεφωνήματα που δέχεται το τηλεφωνικό κέντρο αφορούν περιπτώσεις για τις οποίες δεν απαιτείται στη συνέχεια η παρέμβαση των αρχών. Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία των τριών προηγούμενων μηνών.
Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων είναι κλήσεις από πολίτες που αφορούν για παράδειγμα εφημερεύοντα νοσοκομεία, κλήσεις από ξένους τουρίστες για ποικίλες υπηρεσίες και παροχές γενικής φύσεως χωρίς να λείπουν βέβαια και διάφορες φάρσες.
Ενδεικτικά, τον Ιούλιο, το τηλεφωνικό κέντρο δέχτηκε συνολικά 255.837 κλήσεις αλλά τα πραγματικά συμβάντα που έπρεπε να εξυπηρετηθούν και αντιμετωπίστηκαν ήταν μόλις 1.569.
Σφαγή αριστούχων στις περιζήτητες σχολές. Μόνον ένας στους δέκα πιάνει τη σχολή πρώτης προτίμησής του.
Αυξημένο διατηρεί τον ανταγωνισμό των υποψηφίων για τις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές η μεγάλη αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης θέσεων εισακτέων σε συνδυασμό με τον μεγάλο- και φέτος- αριθμό αριστούχων.
Αυτό αποκαλύπτει δείγμα 400 υποψηφίων από το Λεκανοπέδιο με βαθμολογία πάνω από 16.000 μόρια, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητα δηλώνουν ως πρώτη προτίμηση Παιδαγωγικά Τμήματα Δασκάλων, Νομικές και Αστυνομικές Σχολές, τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, καθώς και τα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, την Ιατρική Αθήνας, τη Φιλολογία, το ΤΕΦΑΑ, το Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου και Νηπιαγωγών Αθήνας.
Με βάση τον μεγάλο- και φέτος - αριθμό των αριστούχων (10.571 έναντι ...........
10.688 πέρσι και 8.915 πρόπερσι) και την καθήλωση (έπειτα από τις μειώσεις των τελευταίων χρόνων) των θέσεων εισακτέων των περιζήτητων και υψηλόβαθμων πανεπιστημιακών τμημάτων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, υπάρχει η εκτίμηση ότι φέτος στις περισσότερες περιπτώσεις των ανωτέρω τμημάτων η σχέση προσφερόμενων θέσεων εισακτέων και υποψηφίων που επιλέγουν κάποιο τμήμα ως πρώτη προτίμηση θα είναι μεγαλύτερη του 1: 10 και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και το 1:15.
Οι τρεις ομάδες
Τα τμήματα που γίνονται κάθε χρόνο στόχος των υποψηφίων και επιλέγονται πρώτα στα Μηχανογραφικά Δελτία χωρίζονται σε τρεις ομάδες: την πρώτη ομάδα αποτελούν τα τμήματα που υπόσχονται στον υποψήφιο ότι θα του εξασφαλίσουν όχι μόνο δουλειά αλλά και εργασιακή ασφάλεια. Η αγωνία της επαγγελματικής αποκατάστασης σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης ανεργίας ωθεί και φέτος τους υποψηφίους να επιλέξουν τα Παιδαγωγικά Τμήματα (Δάσκαλοι) και τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών Αστυνομίας για το Δημόσιο, τους Μηχανικούς (Η/Υ, Πολιτικούς και Αρχιτέκτονες) και τα Οικονομικά για ελεύθερο επαγγελματισμό, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Τη δεύτερη ομάδα αναμένεται να αποτελέσουν οι κλασικές και πατροπαράδοτες επιλογές που αφορούν σχολές κύρους και γοήτρου (Νομική, Ιατρική), των οποίων βεβαίως τα πτυχία αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα στην αγορά εργασίας, τα οποία όμως λύνονται όταν ο υποψήφιος έχει στρωμένη δουλειά από τους γονείς του.
Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει σχολές με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αποτελούν αδιακρίτως πρώτες προτιμήσεις. Αιτία; Το όλο και μεγαλύτερο κόστος που συνεπάγεται η φοίτηση σε σχολή εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Μετράει η κρίση
Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τις επιλογές των υποψηφίων επηρεάζει η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2010 καταγράφεται μεγάλος αριθμός υποψηφίων- φέτος μεγαλύτερος από άλλες φορές- που είναι έτοιμοι να κάνουν έναν ρεαλιστικό υπολογισμό και να στραφούν σε σχολές της περιοχής τους, ακόμη κι αν αυτές δεν είναι πρώτη επιλογή τους. Στη στροφή αυτή δεν βαραίνουν μόνο τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών αλλά και μια άλλη πλευρά της κρίσης, η οποία δεν επιτρέπει να υπάρχουν πολλές προσδοκίες όσον αφορά την επένδυση στον τομέα των σπουδών. Κι αν κάποτε η εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο, το πτυχίο, προβάλλονταν σαν μια επένδυση όπου η οικογένεια δανειζόταν ή πωλούσε ό,τι είχε και δεν είχε για να σπουδάσει το παιδί, αναμένοντας μια καλή «απόδοση», σήμερα η ολοένα αυξανόμενη ανεργία των πτυχιούχων και η μείωση κάθε προσδοκίας για ξεπέρασμά της έχουν αλλάξει τα δεδομένα.
ΤΑ ΝΕΑ
Αυτό αποκαλύπτει δείγμα 400 υποψηφίων από το Λεκανοπέδιο με βαθμολογία πάνω από 16.000 μόρια, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητα δηλώνουν ως πρώτη προτίμηση Παιδαγωγικά Τμήματα Δασκάλων, Νομικές και Αστυνομικές Σχολές, τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, καθώς και τα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, την Ιατρική Αθήνας, τη Φιλολογία, το ΤΕΦΑΑ, το Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου και Νηπιαγωγών Αθήνας.
Με βάση τον μεγάλο- και φέτος - αριθμό των αριστούχων (10.571 έναντι ...........
10.688 πέρσι και 8.915 πρόπερσι) και την καθήλωση (έπειτα από τις μειώσεις των τελευταίων χρόνων) των θέσεων εισακτέων των περιζήτητων και υψηλόβαθμων πανεπιστημιακών τμημάτων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, υπάρχει η εκτίμηση ότι φέτος στις περισσότερες περιπτώσεις των ανωτέρω τμημάτων η σχέση προσφερόμενων θέσεων εισακτέων και υποψηφίων που επιλέγουν κάποιο τμήμα ως πρώτη προτίμηση θα είναι μεγαλύτερη του 1: 10 και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και το 1:15.
Οι τρεις ομάδες
Τα τμήματα που γίνονται κάθε χρόνο στόχος των υποψηφίων και επιλέγονται πρώτα στα Μηχανογραφικά Δελτία χωρίζονται σε τρεις ομάδες: την πρώτη ομάδα αποτελούν τα τμήματα που υπόσχονται στον υποψήφιο ότι θα του εξασφαλίσουν όχι μόνο δουλειά αλλά και εργασιακή ασφάλεια. Η αγωνία της επαγγελματικής αποκατάστασης σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης ανεργίας ωθεί και φέτος τους υποψηφίους να επιλέξουν τα Παιδαγωγικά Τμήματα (Δάσκαλοι) και τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών Αστυνομίας για το Δημόσιο, τους Μηχανικούς (Η/Υ, Πολιτικούς και Αρχιτέκτονες) και τα Οικονομικά για ελεύθερο επαγγελματισμό, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Τη δεύτερη ομάδα αναμένεται να αποτελέσουν οι κλασικές και πατροπαράδοτες επιλογές που αφορούν σχολές κύρους και γοήτρου (Νομική, Ιατρική), των οποίων βεβαίως τα πτυχία αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα στην αγορά εργασίας, τα οποία όμως λύνονται όταν ο υποψήφιος έχει στρωμένη δουλειά από τους γονείς του.
Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει σχολές με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αποτελούν αδιακρίτως πρώτες προτιμήσεις. Αιτία; Το όλο και μεγαλύτερο κόστος που συνεπάγεται η φοίτηση σε σχολή εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Μετράει η κρίση
Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τις επιλογές των υποψηφίων επηρεάζει η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2010 καταγράφεται μεγάλος αριθμός υποψηφίων- φέτος μεγαλύτερος από άλλες φορές- που είναι έτοιμοι να κάνουν έναν ρεαλιστικό υπολογισμό και να στραφούν σε σχολές της περιοχής τους, ακόμη κι αν αυτές δεν είναι πρώτη επιλογή τους. Στη στροφή αυτή δεν βαραίνουν μόνο τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών αλλά και μια άλλη πλευρά της κρίσης, η οποία δεν επιτρέπει να υπάρχουν πολλές προσδοκίες όσον αφορά την επένδυση στον τομέα των σπουδών. Κι αν κάποτε η εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο, το πτυχίο, προβάλλονταν σαν μια επένδυση όπου η οικογένεια δανειζόταν ή πωλούσε ό,τι είχε και δεν είχε για να σπουδάσει το παιδί, αναμένοντας μια καλή «απόδοση», σήμερα η ολοένα αυξανόμενη ανεργία των πτυχιούχων και η μείωση κάθε προσδοκίας για ξεπέρασμά της έχουν αλλάξει τα δεδομένα.
ΤΑ ΝΕΑ
Ξεκίνησε η πληρωμή της απόσυρσης – αντικατάστασης αυτοκινήτων.
Αν και υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση, λόγω διευκρινίσεων που δεν είχαν δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, ξεκίνησε πλέον και γίνεται η πληρωμή των ιδιοκτητών οχημάτων που πρόλαβαν να τα αποσύρουν με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις πέρυσι και να τα αντικαταστήσουν με καινούργια.
Στη Μεσσηνία, οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί στο Υπουργείο Μεταφορών, ξεπερνούν τις 1000, ενώ αυτή τη στιγμή από τη ΔΟΥ Καλαμάτας έχουν πληρωθεί περίπου 400 ιδιοκτήτες.
Πληρωμή
Όπως τόνισε ο προϊστάμενος της ........
Διεύθυνσης Μεταφορών Χρήστος Μπαλαφούτης, το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων για απόσυρση και αντικατάσταση οχημάτων έχει προωθηθεί και βρίσκεται στη διαδικασία πληρωμής. Ελάχιστες εκκρεμότητες που έχουν μείνει, όχι πάνω από 50, αφορούν αιτήσεις που είχαν κατατεθεί με ελλιπή δικαιολογητικά ή που έπρεπε να γίνουν διευκρινίσεις και να διορθωθούν λάθη.
Όλα τα υπόλοιπα αιτήματα έχουν προωθηθεί στην υπηρεσία Εντελλομένων.
Ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξόδων στη ΔΟΥ Καλαμάτας κ. Κυριακάκης, σημείωσε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πληρωμής για την πρώτη ομάδα των περίπου 200 αιτημάτων. Τα εντάλματα στέλνονται στη ΔΟΥ, η οποία προβαίνει σε έλεγχο της διαδικασίας και ακολούθως τα στέλνει στην Τράπεζα της Ελλάδος, απ΄ όπου πληρώνονται οι δικαιούχοι.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη στη ΔΟΥ η διαδικασία για άλλες περίπου 200 αιτήσεις, ενώ ετοιμάζεται άλλη μια μεγάλη ομάδα αιτήσεων να σταλεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Εφορία.
Πάντως, όλες οι αιτήσεις πρέπει να έχουν διεκπεραιωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου που είναι και η προθεσμία λήξης της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Από Θάρρος
Στη Μεσσηνία, οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί στο Υπουργείο Μεταφορών, ξεπερνούν τις 1000, ενώ αυτή τη στιγμή από τη ΔΟΥ Καλαμάτας έχουν πληρωθεί περίπου 400 ιδιοκτήτες.
Πληρωμή
Όπως τόνισε ο προϊστάμενος της ........
Διεύθυνσης Μεταφορών Χρήστος Μπαλαφούτης, το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων για απόσυρση και αντικατάσταση οχημάτων έχει προωθηθεί και βρίσκεται στη διαδικασία πληρωμής. Ελάχιστες εκκρεμότητες που έχουν μείνει, όχι πάνω από 50, αφορούν αιτήσεις που είχαν κατατεθεί με ελλιπή δικαιολογητικά ή που έπρεπε να γίνουν διευκρινίσεις και να διορθωθούν λάθη.
Όλα τα υπόλοιπα αιτήματα έχουν προωθηθεί στην υπηρεσία Εντελλομένων.
Ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξόδων στη ΔΟΥ Καλαμάτας κ. Κυριακάκης, σημείωσε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πληρωμής για την πρώτη ομάδα των περίπου 200 αιτημάτων. Τα εντάλματα στέλνονται στη ΔΟΥ, η οποία προβαίνει σε έλεγχο της διαδικασίας και ακολούθως τα στέλνει στην Τράπεζα της Ελλάδος, απ΄ όπου πληρώνονται οι δικαιούχοι.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη στη ΔΟΥ η διαδικασία για άλλες περίπου 200 αιτήσεις, ενώ ετοιμάζεται άλλη μια μεγάλη ομάδα αιτήσεων να σταλεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Εφορία.
Πάντως, όλες οι αιτήσεις πρέπει να έχουν διεκπεραιωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου που είναι και η προθεσμία λήξης της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Από Θάρρος
Μήνυμα αναγνώστριας: Απαράδεκτη συμπεριφορά υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας Κυπαρισσίας.
Ενα περίεργο e-mail - καταγγελία λάβαμε από αναγνώστρια μας η οποία δηλώνει ότι ήταν παρόν στο περιστατικό που μας περιγράφει.
Πολίτης πήγε στην Εθνική Τράπεζα Κυπαρισσίας και ήθελε να καταθέσει το ποσόν των 300€ σε κέρματα των 0,5 , 1 και 2 ευρώ, και ο Ταμίας αρνήθηκε να καταμετρήσει το ποσό με την δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χρόνος για να μετρήσει τα κέρματα.
Αναλυτικά η καταγγελία της αναγνώστριας αναφέρει:
Σήμερα Δευτέρα, στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Κυπαρισσία, έγινα μάρτυρας ενός δυσάρεστου - αλλά δυστυχώς συνηθισμένου σε χώρους παροχής υπηρεσιών από το Ελληνικό Δημόσιο - περιστατικού άρνησης εξυπηρέτησης συμπολίτη μας από το Διευθυντή και τον (μοναδικό) Ταμία του καταστήματος.
Ο πελάτης της Τράπεζας, ήρθε να καταθέσει το ποσόν των 300? - απ΄ότι άκουσα - σε κέρματα των 0,5, 1 και 2 ευρώ. Αρχικά ο Ταμίας αρνήθηκε να δεχθεί το ποσόν διότι δεν υπήρχε χρόνος για να μετρήσει τα κέρματα (!!!). Όταν ο ταλαίπωρος συμπολίτης μας απευθύνθηκε στον Διευθυντή του καταστήματος, πήρε την απάντηση ότι δυστυχώς, λόγω ασθενειών (!!!) του προσωπικού, δεν μπορούσε να γίνει η κατάθεση διότι τα κέρματα δεν ήρθαν έτοιμα σε δεσμίδες.
Όταν βέβαια ο πελάτης της Τράπεζας ρώτησε εάν υπήρχε επίσημη εγκύκλιος της Τράπεζας περί προσκόμισης κερμάτων στην Τράπεζα μόνο σε δεσμίδες, άρχισαν οι δικαιολογίες, ότι δηλαδή δεν είναι επίσημη εγκύκλιος, δεν πήρε καμμία απάντηση. Φυσικά, ο συμπολίτης μας έφυγε με τα κέρματά του, μάλλον ψάχνοντας στην πόλη να βρει πού θα του τ΄αλλάξουν για να φέρει χαρτονομίσματα στους "καλομαθημένους" υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας. Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πτοήθηκαν απ΄ όσα συμβαίνουν στο χώρο τους, αλλά έχοντας τη σιγουριά της μονιμότητας, εξακολουθούν να φέρονται με τη συνήθη «δημοσιοϋπαλληλική» νοοτροπία τους.
Η ερώτησή μου είναι: «εάν το περιστατικό είχε συμβεί σε ιδιωτική Τράπεζα, πού θα βρισκόταν τώρα ο Ταμίας που αρνήθηκε τις αυτονόητες για την Τράπεζα υπηρεσίες του?». Δυστυχώς, οι εργαζόμενοι σ΄ αυτή τη χώρα εξακολουθούμε να είμαστε εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, με τους υπαλλήλους του Δημοσίου (ή του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, δεν έχει σημασία) πιό κακοπληρωμένους (ίσως) αλλά πάντοτε ακλόνητους από τις θέσεις τους.
Η απάντηση μας
Δεν ξέρουμε κατα πόσο ευσταθεί αυτή η καταγγελία. Αλλα εξ όσων γνωρίζουμε η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
Έχει πάψει προ πολλού να ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Αν δεν κάνουμε λάθος, μόνο η Αγροτική είναι ακόμη δημόσια Τράπεζα. Αλλα δεν το λέμε και με βεβαιότητα.
Σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος ψάξαμε και βρήκαμε την μετοχική της σύνθεση και σας την παραθέτουμε για να ενημερωθείτε κι εσείς.
Στο Banking News βρήκαμε την εξής σύνθεση:
Στο ίδιο Site τα στοιχεία που παρουσιάζονται για την Αγροτική Τράπεζα είναι τα ακόλουθα:
Πολίτης πήγε στην Εθνική Τράπεζα Κυπαρισσίας και ήθελε να καταθέσει το ποσόν των 300€ σε κέρματα των 0,5 , 1 και 2 ευρώ, και ο Ταμίας αρνήθηκε να καταμετρήσει το ποσό με την δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χρόνος για να μετρήσει τα κέρματα.
Αναλυτικά η καταγγελία της αναγνώστριας αναφέρει:
Σήμερα Δευτέρα, στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Κυπαρισσία, έγινα μάρτυρας ενός δυσάρεστου - αλλά δυστυχώς συνηθισμένου σε χώρους παροχής υπηρεσιών από το Ελληνικό Δημόσιο - περιστατικού άρνησης εξυπηρέτησης συμπολίτη μας από το Διευθυντή και τον (μοναδικό) Ταμία του καταστήματος.
Ο πελάτης της Τράπεζας, ήρθε να καταθέσει το ποσόν των 300? - απ΄ότι άκουσα - σε κέρματα των 0,5, 1 και 2 ευρώ. Αρχικά ο Ταμίας αρνήθηκε να δεχθεί το ποσόν διότι δεν υπήρχε χρόνος για να μετρήσει τα κέρματα (!!!). Όταν ο ταλαίπωρος συμπολίτης μας απευθύνθηκε στον Διευθυντή του καταστήματος, πήρε την απάντηση ότι δυστυχώς, λόγω ασθενειών (!!!) του προσωπικού, δεν μπορούσε να γίνει η κατάθεση διότι τα κέρματα δεν ήρθαν έτοιμα σε δεσμίδες.
Όταν βέβαια ο πελάτης της Τράπεζας ρώτησε εάν υπήρχε επίσημη εγκύκλιος της Τράπεζας περί προσκόμισης κερμάτων στην Τράπεζα μόνο σε δεσμίδες, άρχισαν οι δικαιολογίες, ότι δηλαδή δεν είναι επίσημη εγκύκλιος, δεν πήρε καμμία απάντηση. Φυσικά, ο συμπολίτης μας έφυγε με τα κέρματά του, μάλλον ψάχνοντας στην πόλη να βρει πού θα του τ΄αλλάξουν για να φέρει χαρτονομίσματα στους "καλομαθημένους" υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας. Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πτοήθηκαν απ΄ όσα συμβαίνουν στο χώρο τους, αλλά έχοντας τη σιγουριά της μονιμότητας, εξακολουθούν να φέρονται με τη συνήθη «δημοσιοϋπαλληλική» νοοτροπία τους.
Η ερώτησή μου είναι: «εάν το περιστατικό είχε συμβεί σε ιδιωτική Τράπεζα, πού θα βρισκόταν τώρα ο Ταμίας που αρνήθηκε τις αυτονόητες για την Τράπεζα υπηρεσίες του?». Δυστυχώς, οι εργαζόμενοι σ΄ αυτή τη χώρα εξακολουθούμε να είμαστε εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, με τους υπαλλήλους του Δημοσίου (ή του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, δεν έχει σημασία) πιό κακοπληρωμένους (ίσως) αλλά πάντοτε ακλόνητους από τις θέσεις τους.
Η απάντηση μας
Δεν ξέρουμε κατα πόσο ευσταθεί αυτή η καταγγελία. Αλλα εξ όσων γνωρίζουμε η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
Έχει πάψει προ πολλού να ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Αν δεν κάνουμε λάθος, μόνο η Αγροτική είναι ακόμη δημόσια Τράπεζα. Αλλα δεν το λέμε και με βεβαιότητα.
Σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος ψάξαμε και βρήκαμε την μετοχική της σύνθεση και σας την παραθέτουμε για να ενημερωθείτε κι εσείς.
Στις 18 Μαρτίου 2004 το ποσοστό ήταν 17,634%
στις 18 Απριλίου 2004 17,587%,
στις 18 Μαΐου 2004 17,803% και
στις 30 Σεπτεμβρίου 2004 19,530%.
Οι ιδιώτες επενδυτές κατέχουν το 28,177%, ενώ οι φορείς (κύριας, επικουρικής, προνοίας, ασθενείας) ασφάλισης ΝΠΔΔ, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κατέχουν το 13,495%, οι φορείς ασφάλισης ΝΠΙΔ, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ίδιου υπουργείου κατέχουν ποσοστό 3,980% και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου αυτού, κατέχουν ποσοστό 2,381%. Το ποσοστό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων ανέρχεται σε 4,830%.
Από το Euro2Day
Στο Banking News βρήκαμε την εξής σύνθεση:
Εθνική
Ταμεία 17% ,
Εκκλησία 1,5%
Έμμεση συμμετοχή κράτους στο 24%
Οι ξένοι 47%
4 ξένοι κατέχουν πάνω από 1% έκαστος
H Morgan Stanley πούλησε από 1,3% στο 0,3%
Fidelity , Bank of New York Mellon πάνω από 1%
Μικρομέτοχοι 27%
Στο ίδιο Site τα στοιχεία που παρουσιάζονται για την Αγροτική Τράπεζα είναι τα ακόλουθα:
ΑΤΕ Bank
Ελληνικό δημόσιο 77%
Ξένοι επενδυτές 4%
Μικρομέτοχοι 18%
Μεσσηνιακές εφημερίδες της 17ης Αυγούστου 2010
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)