Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Προσωρινή κατάληψη των διοδίων Νεστάνης

Περίπου επί μία ώρα στελέχη της Αγωνιστικής Προοδευτικής Συνεργασίας Πελοποννήσου με επικεφαλής τον Θανάση Πετράκο, υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου, έχουν πραγματοποιήσει κατάληψη στα διόδια Νεστάνης στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου και περνούν ελεύθερα τα αυτοκίνητα.

Όπως σημείωσε ο κ. Πετράκος η κατάληψη είναι συμβολική και θα διαρκέσει για περίπου μισή ώρα ακόμα και γίνεται προκειμένου...

να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την επικείμενη αύξηση των διοδίων στους σταθμούς Νεστάνης και Σπαθοβουνίου που φτάνει και το 60%.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέντευξη Δράκου στην "Χώρα της Κυριακής"

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Χώρα της Κυριακής" στο Φύλλο της 29ης Αυγούστου παραχώρησε ο Νομάρχης Μεσσηνίας και υποψήφιος περιφερειάρχης πελοπονήσου Δημήτρης Δράκος.
Ο κος Δράκος στην συνέντευξη του αρνείται να μπει στην λογική των φαβορί και αουτσάϊντερ.
Παρουσιάστηκε σίγουρος για τον εαυτό του και τις δυνάμεις του που με γνώμονα τα δεκατρία χρόνια που είναι Νομάρχης Μεσσηνίας αλλά και τα τέσσερα του προέδρου της ΕΝΑΕ, έχει την δυνατότητα και την εμπειρία να οδηγήσει την Πελοπόννησο στην ανάπτυξη και θεωρεί ότι η επανάσταση για την ανάπτυξη θα ξεκινήσει από τον Μοριά.

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Γεωργία Σκιντζή της Εφημερίδας "Χώρα της Κυριακής".


Αν ρωτούσαμε ένα Μεσσήνιο ποιο είναι το φαβορί για την Πελοπόννησο το Νοέμβριο, θα έλεγε Δράκος. Σε αντίστοιχη ερώτηση σε έναν Αρκάδιο, μπορεί και να ακούγαμε πως είστε εσείς αουτσάιντερ και φαβορί ο Τατούλης. Τελικά τι πιθανότητες πιστεύετε πως έχετε και σε τι ακριβώς επενδύετε εκλογικά;

Ας μην μπαίνουμε καλύτερα στη λογική των φαβορί και των αουτσάιντερ, διότι στις εκλογές καμιά ψήφος δεν θεωρείται πια δεδομένη. Φύγανε οι εποχές που μπορούσε να ισχυριστεί οποιοσδήποτε υποψήφιος ότι ξεκινά με κάποιες ψήφους στην τσέπη. Ο πολίτης έχει ωριμάσει πολιτικά και είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται ποιος του μιλάει στα ίσια, με συγκεκριμένες προτάσεις και ποιος τον πηγαίνει να ον παραπλανήσει με έωλα επιχειρήματα και αόριστες αναφορές.
Απαντώντας στην ερώτησή σας, με βάση το σκεπτικό που μου αναφέρατε, θα έλεγα στον πολίτη της Μεσσηνίας ότι ακόμη και σήμερα, παρότι έχω διατελέσει νομάρχης εκεί επί δέκατρία χρόνια, είμαι υποχρεωμένος να του αποδεικνύω ότι είμαι συνεπής και αφοσιωμένος να υπηρετώ τις ανάγκες του. Θα έλεγα στον πολίτη της Αρκαδίας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκομαι εγκατεστημένος στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την ιστορική Τρίπολη, την οποία και έχω ορίσει στρατηγείο του αγώνα μας και ζω από κοντά την καθημερινότητά του. Τέλος, θα έλεγα σε κάθε Πελοποννήσιο, ότι με εχέγγυο τις γνώσεις μου ως αυτοδιοικητικός, αλλά και τη συνολική πείρα που έχω αποκομίσει τόσο ως Νομάρχης, όσο και ως πρόεδρος της ΕΝΑΕ, είμαι σε θέση να αναλάβω ρητή δέσμευση ότι μπορώ να οδηγήσω την Περιφέρειά μας σε έναν διαφορετικό δρόμο: εκείνον της ανάπτυξης, της εξέλιξης και της δημιουργίας.

Τα περί έωλων ισχυρισμών και αορίστων δεσμεύσεων αποτελούν σπόντα προς τον κ. Τατούλη, που ενδεχομένως θα είναι ο βασικός αντίπαλός στις εκλογές;

Ουδέποτε μιλάω με υπαινιγμούς, αλλά πάντοτε ξεκάθαρα. Είναι γνωστό εξάλλου. Δεν είναι δυνατό να γίνεται λόγος για βασικό αντίπαλο αυτή τη στιγμή. Το τοπίο των υποψηφιοτήτων δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί στην οριστική του εικόνα, καθώς το ΠαΣοΚ δεν φαίνεται να έχει καταλήξει -επισήμως τουλάχιστον- στις επιλογές του. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι διεκδικώ τη θετική ψήφο κάθε πολίτη της Πελοποννήσου, διότι πιστεύω στις δυνατότητές μου. Πιστεύω στα οράματα που έχω υπηρετήσει ως άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης και επιπλέον, έχω εμπιστοσύνη στα κριτήρια αξιολόγησης του ψηφοφόρου.

Δεν έχω σκοπό να εμπλακώ στον ιστό καμιάς αντιπαλότητας. Αντίθετα, επιδίωξή μου είναι να παρουσιάσω την πλατφόρμα μας για το αύριο της Πελοποννήσου με συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις. Και να πείσουμε κάθε Πελοποννήσιο ότι μπορεί να μας εμπιστευτεί. Ήδη γυρνώ πόρτα-πόρτα, σε κάθε νομό και συζητώ με εκπροσώπους φορέων, διοικητικών και κοινωνικών, καθώς και με ομάδες πολιτών. Διακρίνω ήδη μία θετική αποδοχή, την οποία προσδοκούμε να διευρύνουμε περαιτέρω. Αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία, ελπίδα και ευθύνη συγχρόνως.

Τελευταία σας ακούμε να μιλάτε συνεχώς εναντίον του Μνημονίου και εύλογα αναρωτιόμαστε: μα τι έχει πάθει ο Δράκος και τοποθετείται σε αυτές τις εκλογές ως πρόσωπο φερμένο από την κεντρική πολιτική σκηνή; Τόσο πολύ είναι δεσμευμένος στην κομματική γραμμή που ακολουθεί η Ρηγίλλης;

Αρχίζοντας από το τελευταίο, να καταστήσω σαφές ότι ανέκαθεν είχα και εξακολουθώ να έχω συγκεκριμένη αναφορά ως προς το κόμμα στο οποίο ανήκω και πιστεύω. Ουδέποτε έκρυψα ποιος είμαι και τι πρεσβεύω. Πιστεύω πως ο πολίτης εκτιμά την ειλικρινή και συνεπή στάση ενός πολιτικού και αποστρέφεται τις πολιτικές ταλαντεύσεις υπό μορφή εκκρεμούς. Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι δεν περιορίζομαι σε αγκυλώσεις και πάντοτε βρίσκω ενδιαφέροντες συνομιλητές ανάμεσα σε ομάδες ανθρώπων που έχουν διαφορετική ιδεολογική αφετηρία. Ενίοτε δε και συνεργάτες, εάν αυτό επιτάσσει το κοινό καλό. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι το αίτημα για εδραίωση της Περιφερειακής Δημοκρατίας πάνω στη βάση μίας ουσιαστικής διοικητικής μεταρρύθμισης, υποστηρίχτηκε από μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δεν ανήκαν σε έναν μονάχα κομματικό φορέα.

Επιστρέφοντας στο επίκεντρο του ερωτήματός σας, θα σας απαντήσω πως ναι, η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί μία κεντρική στρατηγική επιλογή κατά του Μνημονίου. Και νομίζω, πως πολύ καλά πράττει. Εναρμονίζομαι ανεπιφύλακτα με αυτή την επιλογή. Όχι μόνο για λόγους κομματικής συνέπειας, αλλά διότι και εγώ προσωπικά αξιολογώ την φιλοσοφία του Μνημονίου ως μονοδιάστατη, αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική. Δηλαδή, εντελώς αδιέξοδη. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε εγκλωβιστεί σε μία μονόπλευρη θεώρηση και προσέγγιση της οικονομικής κατάστασης, όπου οι περιορισμοί δεν αφορούν τόσο στις σπατάλες, όσο στις δαπάνες και ειδικότερα σε εκείνες τις οποίες έχουν ανάγκη οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Την ίδια ώρα, περιορίζεται δραστικά το εισόδημα. Ειδικά των μεσαίων στρωμάτων, των μισθωτών και των συνταξιούχων. Αποτέλεσμα; Η στρόφιγγα του χρήματος σφαλίζει. Η αγορά παθαίνει ασφυξία. Τα αγαθά μένουν αδιάθετα στα ράφια, ή σαπίζουν στις αποθήκες. Οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτα. Άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά. Τα νοικοκυριά τινάζονται στον αέρα. Με ότι αυτό σημαίνει για την συνοχή μίας οικογένειας και την ψυχική υγεία κάθε οικογενειάρχη.

Τώρα θα μου πείτε ξανά, εσείς, ένας αυτοδιοικητικός, αυτά βρίσκετε να προτάξετε; Θα σας απαντήσω ναι. Διότι ως αυτοδιοικητικός, τρίβομαι καθημερινά στην κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει κάθε πολίτης. Μία πραγματικότητα, την οποία ουδείς πατριώτης μας αξίζει, διότι για να φτιάξουμε την σημερινή Ελλάδα, την οποία πολλοί θέλουν να απαξιώσουν, χρειάστηκαν αγώνες, αγωνίες, κόποι, ακόμη και θυσίες.
Θα συνδέσω επίσης την υπόθεση του Μνημονίου με τον Καλλικράτη. Εμείς οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης παλέψαμε για μία διαφορετική μεταρρύθμιση από εκείνη που ψηφίστηκε στη Βουλή. Εργαστήκαμε χρόνια για ένα μοντέλο Περιφερειακής Διοίκησης που θα διακρινόταν από οργάνωση, σχέδιο, όραμα και στόχο. Οικονομικούς πόρους, αρμοδιότητες και αναπτυξιακές δυνατότητες. Τελικά η κυβέρνηση, προσαρμοσμένη στις επιταγές της Τρόικας, έφτιαξε κάτι σαν κουμπαρά που θα εξοικονομούσε -τάχα- χρήμα. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι η υποβάθμιση ενός νέου, φιλόδοξου και κυρίως, απαραίτητου για την εξέλιξη της χώρα μας θεσμού, ο οποίος μόλις τώρα ξεκινά.

Δώστε μας με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα να καταλάβουμε πως συνδέεται το Μνημόνιο με την υποψηφιότητα ενός αιρετού Περιφερειάρχη, εσάς, ή οποιουδήποτε άλλου, καθώς και τι θα μπορούσατε να κάνετε αύριο για να ανακουφίσετε τον πολίτη, έστω και εν μέρει, από τα μέτρα που προβλέπει αυτό;

Να μιλήσουμε για την Πελοπόννησο. Γνωρίζετε πως η ανεργία έχει φτάσει στο 9,9%, ενώ πέρυσι τέτοιες μέρες βρισκόταν στο 6,1%; Μιλάμε για αύξηση ποσοστού 57,5%. Ο τουρισμός μας επίσης παρουσιάζει πτώση. Όχι τόσο μεγάλη, όσο σε άλλες περιοχές, διότι η Πελοπόννησος παραμένει προσφιλής και ταυτόχρονα προσιτή για κάθε βαλάντιο, αλλά και πάλι, ένα ποσοστό 10% δεν μπορεί να θεωρηθεί ευκαταφρόνητο. Πιστεύετε πως αυτά τα στοιχεία είναι τυχαία ή περιστασιακά; Είναι προφανές ότι πρόκειται για απόρροιες της γενικότερης ύφεσης, η οποία δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Πως θα ξεφύγουμε από αυτόν; Σίγουρα όχι μέσω ενός κεντρικού κράτους που έχει αποτύχει, τόσο ως προς τη δομή και κυρίως, όσο ως προς τη λειτουργία του.

Η λύση έρχεται από την Περιφέρεια. Η Πελοπόννησος για παράδειγμα, διαθέτει φυσική ομορφιά. Μνημεία ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, έναν μεγάλο αριθμό προϊόντων, φυσικών και επεξεργασμένων, τα οποία ξεχωρίζουν όχι απλά πανελλαδικά, αλλά πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, για την ποιότητα και την ανωτερότητά τους. Η Πελοπόννησος διαθέτει σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό. Ανθρώπους που έχουν διακριθεί και εξακολουθούν να διακρίνονται και σήμερα στα γράμματα. Στις επιστήμες. Στην επιχειρηματικότητα. Στην καινοτομία. Ακόμη και το εργατικό μας δυναμικό, από την οικοδομή έως και τα χωράφια, είναι έμπειρο, ικανό και δεν φοβάται την σκληρή δουλειά. Είναι δυνατόν να μένει όλος αυτός ο πλούτος ανεκμετάλλευτος; Κλειδωμένος στα δεσμά της στασιμότητας και της κακοδαιμονίας που δυναστεύουν επί δεκαετίες τη χώρα ολόκληρη; Σίγουρα όχι. Η καινούργιας μορφής Περιφερειακή Διοίκηση μας προσφέρει την ευκαιρία να πάρουμε το τιμόνι στα χέρια μας και να αλλάξουμε ρότα.

Ο περιφερειακός συνδυασμός που θα ανακοινώσουμε σύντομα, αλλά και εγώ προσωπικά ως επικεφαλής του, θέτουμε ως βασικές επιδιώξεις μας την Περιφερειακή Ανάπτυξη πάνω στο δοκιμασμένο μοντέλο του Ευρωπαϊκού Νότου. Μία Ανάπτυξη, που θα είναι ισόρροπη γεωγραφικά, δίκαια κατανεμημένη κοινωνικά. Που θα αξιοποιεί με μελετημένο τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μόλις ανέφερα και θα καθιστά την Πελοπόννησο πρωτοπόρα εδώ στην Ελλάδα και ανταγωνιστική στη διεθνή της παρουσία και προβολή.
Μπορεί όλα αυτά μαζί να ακούγονται μεγαλόπνοα, αλλά σας διαβεβαιώνω πως είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε. Ερχόμαστε να δώσουμε δύναμη στην Περιφέρειά μας και νομίζω ότι σε αυτή τη διαδρομή που ετοιμάζουμε θα έχουμε μαζί μας ολόκληρο τον λαό της Πελοποννήσου. Η συμμετοχή του πολίτη στην καμπάνια μας και η ενεργή στήριξή μας με την ψήφο του, πρόκειται να είναι απλά η αρχή.

Αμέσως μετά, ακολουθεί δουλειά, προσήλωση στους στόχους και αποτέλεσμα. Η Πελοπόννησος αξίζει πολλά και είναι καθήκον μας να της τα δώσουμε. Η σπίθα της επανάστασης για την Ελλάδα της Περιφερειακής Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Ευημερίας, θα ξεκινήσει από εδώ, το Μοριά.

Νίκη Πλάτης: Για ένα καλό αποτέλεσμα κόντρα στο Ασπρόχωμα

Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θα παλέψει σήμερα στις 17:30 το απόγευμα στο παλιό γήπεδο Φιλιατρών η Νίκη Πλάτης κόντρα στο Ασπρόχωμα για το Κύπελλο Μεσσηνίας.
Η ομάδα του Λάκη Γαλανόπουλου έχει προπονηθεί αρκετά ώστε να μπορέσει να παλέψει και να πετύχει ότι καλύτερο μπορεί.

Ο προπονητής Λάκης Γαλανόπουλος ξέρει ότι το παιχνίδι είναι δύσκολο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το θετικό αποτέλεσμα είναι δύσκολο να έρθει.
Γι αυτό και έχει ζητήσει από τους παίκτες του σοβαρότητα και πειθαρχία στον αγώνα και να είναι συγκεντρωμένοι στο στόχο τους.
Αγωνιστικά η Νίκη Πλάτης δεν αντιμετωπίζει .........

προβλήματα, και η 18αδα θα αποτελείται από μονάδες που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα να παλέψει στο γήπεδο για να πετύχει κάτι θετικό.

Μεγάλη βοήθεια αναμένουν τόσο οι παράγοντες όσο και οι παίκτες από την παρουσία του κόσμου στο γήπεδο.

«Θερμός» Σεπτέμβρης για την οικονομία

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να βρει τρόπους αύξησης των δημοσίων εσόδων, εν όψει και του πρώτο κρίσιμου τεστ δανεισμού στις 14 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η οικονομία δεν αντέχει παροχές.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις έχει με ............

υπηρεσιακούς παράγοντες ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος ανάταξης των δημοσίων εσόδων, που εμφανίζουν μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να καταλήγει στη συγκρότηση τριών ομάδων κρούσης για τη συλλογή των εσόδων, ενώ προς το παρόν απορρίπτει τις λύσεις τις ρύθμισης χρεών προς την Εφορία και της περαίωσης.

Το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά τις δηλώσεις στήριξης από διεθνείς παράγοντες. Μετά τον Επίτροπο Ρεν και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χθες εκπρόσωπος του ΔΝΤ παρέσχε στήριξη στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρεί με ταχείς ρυθμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις ταχύτερους από τους στόχους που θέτει το μνημόνιο. Οι αγορές, ωστόσο, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να ανταποκρίνονται κι αυτό αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τη Μητροπόλεως, καθώς για τις 14 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματίσει έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.

«Θερμό» Σεπτέμβριο προαναγγέλλουν και τα συνδικάτα, εκπρόσωποι των οποίων θα έχουν τις επόμενες ημέρες συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Ήδη, στις συναντήσεις που είχαν οι κοινωνικοί εταίροι με τους αρμόδιους υπουργούς, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ανεργία και την «επιδημία» λουκέτων στην αγορά, ζητώντας ανάκληση κάποιων από τις περικοπές και στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων και των μικρών επιχειρήσεων.

Η ΓΣΕΕ ζητεί την κατηγορηματική δέσμευση του υπουργείου Εργασίας ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι κλαδικές συμβάσεις, ενώ διεκδικεί και την εξεύρεση τρόπου ενίσχυσης των συνταξιούχων που επλήγησαν από τα μέτρα.

Η ΑΔΕΔΥ βάζει στο τραπέζι την επαναφορά του δέκατου τρίτου και δέκατου τέταρτου μισθού και προειδοποιεί, εν όψει της σύνταξης ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, ότι δεν θα ανεχθεί νέες περικοπές.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες, από την πλευρά τους, διαμηνύουν ότι η αγορά δεν αντέχει νέα αύξηση του ΦΠΑ και ζητούν να υπάρξει αυστηρός έλεγχος των τιμών στις πρώτες ύλες και ενίσχυση της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις.

Πάντως, η κυβέρνηση έστειλε την Παρασκευή δια του κυβερνητικού εκπροσώπου το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παροχές. Έτσι οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν μόνο μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, και όχι στήριξης των εισοδημάτων.

ΤΑ ΝΕΑ

Ψάχνεται η Ρηγίλλης για το κώλυμα εκλογιμότητας του Τάκη Κατσίβελα στην Τριφυλία

Σάλο προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Θ» σχετικά με το κώλυμα εκλογιμότητας που φαίνεται να έχει ο χρισμένος από τη Ν.Δ. υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας Τάκης Κατσίβελας. Το τηλεφωνικό κέντρο της εφημερίδας πήρε φωτιά, όπως φωτιά πήραν και τα τηλέφωνα στελεχών και αυτοδιοικητικών της Ν.Δ., τόσο στη Μεσσηνία όσο και στη Ρηγίλλης, στις αγωνιώδεις προσπάθειές τους να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει…

Οι απόψεις, ακόμη και νομικών, διίστανται, με τις περισσότερες, ωστόσο, να συγκλίνουν πως φαίνεται να υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας, επειδή ο κ. Κατσίβελας ασκεί επί χρόνια διοίκηση, χρέη συντονιστή, στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων.
Ο ίδιος, πάντως, σε συνομιλία που είχαμε χθες το μεσημέρι, τόνισε πως δεν υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας, ενώ ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Περικλής Μαντάς σημείωσε πως απηύθυναν σχετικό ερώτημα στη νομική υπηρεσία της ΝΔ.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ..........

Για να γίνει από όλους κατανοητό πώς ακριβώς έχει το θέμα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, στο άρθρο 3 «Κωλύματα εκλογιμότητας», μεταξύ άλλων, τονίζεται: «Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 12 του Ν. 3852/2010, για τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, συμβούλους δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και εκπροσώπους τοπικής κοινότητας στις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 ισχύουν αποκλειστικά και μόνο τα κωλύματα του άρθρου 29 ΚΔΚ, στα διοικητικά όρια της εκλογικής τους περιφέρειας».
Και συνεχίζεται: «Έτσι δεν μπορούν να εκλεγούν στα αξιώματα των Δημοτικών Αρχών… οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός είναι οριοθετημένος κατά το χρόνο διενέργειας των εκλογών, που υπηρετούν στις εκλογικές περιφέρειες, στα διοικητικά όρια των οποίων ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης ένα έτος πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών, δηλαδή από 6 Νοεμβρίου 2009.
Εφόσον ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά και εφόσον προβλέπεται στον οικείο οργανισμό, στην παράγραφο αυτή εμπίπτουν και οι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι του δημοσίου και των φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός είναι οριοθετημένος κατά το χρόνο διενέργειας των εκλογών.

Οι ασκούντες καθήκοντα προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης θα πρέπει να έχουν επιλεγεί και τοποθετηθεί, σύμφωνα με την οικεία διαδικασία, σε οργανική θέση. Η άσκηση καθηκόντων αναπληρωτή, συνεπεία κωλύματος ή απουσίας του επιλεγέντος προϊσταμένου, δεν καθιδρύει αντίστοιχο κώλυμα, εφόσον είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας, δεν υπερβαίνει, συνήθως, το ετήσιο χρονικό διάστημα πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών και κατά το συνήθως συμβαίνον, είναι εκ του νόμου. Εάν, όμως, έχει κενωθεί η σχετική θέση και μέχρι την επιλογή νέου προϊσταμένου, έγινε ανάθεση άσκησης καθηκόντων αναπληρωτή προϊσταμένου, εφόσον τυχόν συντρέξει το χρονικό διάστημα του ενός έτους από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών, τότε υφίσταται κώλυμα, δοθέντος ότι υπηρετείται ο λόγος θέσπισης της αντίστοιχης απαγορευτικής διάταξης. Για την πλήρωση των προϋποθέσεων του κωλύματος αυτού οι αρμοδιότητες της οργανικής θέσης προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης πρέπει να ασκούνται εντός των διοικητικών ορίων της εκλογικής περιφέρειας, στην οποία θέτουν υποψηφιότητα, ανεξαρτήτως της φύσης, του χαρακτήρα και του εύρους των ασκούμενων καθηκόντων. Στο κώλυμα αυτό δεν υπάγονται οι διευθυντές των Γραφείων Εκπαίδευσης και των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και οι διευθυντές τμημάτων, μονάδων, κλινικών και εργαστηρίων ιατρικής υπηρεσίας του ΕΣΥ. Εμπίπτουν, όμως, οι περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης και οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, καθώς και οι διευθυντές ιατροί που προΐστανται της Ιατρικής Υπηρεσίας και των Κέντρων Υγείας.

Τα ανωτέρω πρόσωπα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα, εφόσον είχαν παραιτηθεί από τη θέση τους, με την τήρηση της διαδικασίας του άρθρου 86, παρ. 6 του Υπαλληλικού Κώδικα, με την υποβολή αίτησης, για την απαλλαγή από την άσκηση των αντίστοιχων καθηκόντων τους, πριν τις 6 Νοεμβρίου 2009».
Πάντως, είναι γεγονός πως από μια πρώτη (ίσως και γρήγορη) ανάγνωση του χθεσινού δημοσιεύματος, ίσως να μην κατέστη δυνατό να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, κι αυτό διότι στο δημοσίευμα ο κ. Κατσίβελας φερόταν ως γιατρός – διευθυντής του Κέντρου Υγείας. Βεβαίως, δεν πρόκειται για λάθος της εφημερίδας, ούτε φυσικά έγινε εσκεμμένα, αφού ο ίδιος ο κ. Κατσίβελας όλο το προηγούμενο διάστημα προέβαινε σε δηλώσεις (στα τοπικά ΜΜΕ) για το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων ως «διευθυντής» αυτού, χωρίς μέχρι και σήμερα να έχει αποποιηθεί τον «τίτλο», αν όλως αυθαιρέτως του τον απέδιδαν τα ΜΜΕ.

Σημειώνουμε πως ο γιατρός Τάκης Κατσίβελας διορίστηκε το 2004 ως Επιμελητής Α’. Όπως πληροφορηθήκαμε, με απόφαση του, τότε, προέδρου του ΠΕΣΥΠ Πελοποννήσου Χρήστου Γιάνναρη, το Δεκέμβριο του 2004, του ανατέθηκαν καθήκοντα Συντονιστή Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας (αυτός είναι ολόκληρος ο τίτλος του εκτελούντος χρέη προϊσταμένου). Από τότε μέχρι και σήμερα προΐσταται του Κέντρου Υγείας. Τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν διευθυντές, αλλά συντονιστές, οι οποίοι και έχουν αρμοδιότητες και ασκούν καθήκοντα προϊσταμένων, ενώ αμείβονται και αναλόγως!

Τάκης Κατσίβελας: «Δεν υπάρχει κώλυμα»

Εμείς επικοινωνήσαμε χθες με τον ίδιο τον κ. Κατσίβελα, ο οποίος μας τόνισε: «Δεν υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας, αλλά επειδή το θέμα ανακινείται από γνωστούς κύκλους, θα διασταυρωθεί, θα τεκμηριωθεί και θα ανακοινωθεί», σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές…».

Περικλής Μαντάς – Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ν.Δ.

Σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Περικλή Μαντά, μας είπε πως δε φαίνεται να υπάρχει κώλυμα και πως απηύθυναν σχετικό ερώτημα, χθες, στο νομικό τμήμα του κόμματος, για να έχουν επίσημη και σαφή απάντηση.
Επιπρόσθετα, τόνισε: «Οι προσπάθειες που γίνονται για να αποκοπεί η υποψηφιότητα νίκης Κατσίβελα στο Δήμο Τριφυλίας θα πέσουν στο κενό, διότι ό,τι ακούγεται είναι εκτός πραγματικότητας και σύντομα η νομική υπηρεσία του κόμματος θα απαντήσει υπεύθυνα για τη δυνατότητα του κ. Κατσίβελα να είναι υποψήφιος».

Γιώργος Σαμπαζιώτης – δήμαρχος Κυπαρισσίας

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κυπαρισσίας σημείωσε πως δεν υπάρχει κώλυμα και πως στο χθεσινό δημοσίευμα του «Θ» κάποιο λάθος υπάρχει. Σε ερώτησή μας, εφόσον υπάρχει κώλυμα, εάν ο ίδιος προτίθεται να ηγηθεί συνδυασμού με το χρίσμα της Ν.Δ., επανέλαβε την απόφασή του, όπως έχει δημοσιευθεί στα τοπικά ΜΜΕ, να μην είναι υποψήφιος δήμαρχος.

Άλκης Ξύγκας

Στο μεταξύ, εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης των εκλογολόγων για το αν τελικά υπάρχει ασυμβίβαστο ή όχι για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας είναι και ο δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αποστασιοποιηθεί από την πρωταγωνιστική εκλογική σκηνή.
Σε δηλώσεις του στο «Θάρρος» ανέφερε πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, ο κ. Κατσίβελας δεν έχει πρόβλημα ασυμβίβαστου. Αυτό, όμως, διευκρίνισε ότι θα απαντηθεί από τους ειδικούς εκλογολόγους που εξετάζουν το θέμα και σύντομα θα αποφανθούν. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι υπάρχει ασάφεια στη συγκεκριμένη διάταξη.
Τέλος, για το τι θα γίνει στην περίπτωση που τελικά υπάρχει ασυμβίβαστο και τι θα σήμαινε για τον ίδιο, ο κ. Ξύγκας σχολίασε ότι δεν μπορεί να μιλά υποθετικά. Σε μια τέτοια περίπτωση – δήλωσε - θα πρέπει τα πράγματα να τεθούν από την αρχή.

Πηγή: Θάρρος

ΣΧΟΛΙΟ
«Δεν υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας, αλλά επειδή το θέμα ανακινείται από γνωστούς κύκλους, θα διασταυρωθεί....

Που να το φανταζόμασταν ότι ο συνάδελφος blogger Κοπανάκι Νews θα γινόταν και γνωστός κύκλος.....
Ποιος στην Χάρη σου Κοπανάκι News. Θα σε βρίζουν αυτές τις μέρες Κατσίβελας και Σαμαράς Primo Secondo.....
O Κατσίβελας γιατί ενδεχομένως χάνει την υποψηφιότητα του και ο Σαμαράς γιατί του χάρισες απλόχερα μια προσωπική του ήττα.
Καλή χώνεψη Κε Σαμαρά.

Ελλάδα - Κίνα 89 - 81 Να μας.... Ζήσης

Αυτή η ομάδα είναι κατασκευασμένη από γερό μέταλλο και όποιος θέλει να τη λυγίσει θα πρέπει να προσπαθήσει πάρα πολύ. Η Εθνική νίκησε την Κίνα με 89-81 στην πρεμιέρα της στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας έχοντας κορυφαίος τον Νίκο Ζήση, ο οποίος τελείωσε το ματς με 21 πόντους.

Παλικάρι ο Γιάννης Μπουρούσης ο οποίος ...........

ήταν εξαιρετικός. Εκτός από την Κίνα, η «γαλανόλευκη» νίκησε επίσης τον κακό της εαυτό, τη διαιτησία, τις απουσίες, αλλά και τους… Τούρκους οι οποίοι ήταν στο πλευρό της παρέας του Γι Γιανλιάν.

Η Εθνική μας άρχισε εντυπωσιακά το παιχνίδι. Ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν…on fire (σ.σ όπως έλεγε και ο εκφωνητής του γηπέδου) και με συνεχόμενα τρίποντα καταφέραμε να ανοίξουμε γρήγορα τη διαφορά (11-2). Ο 27χρονος σέντερ του Ολυμπιακού είχε τη συμπαράσταση και του Νίκου Ζήση με αποτέλεσμα η διαφορά να ανέβει για πρώτη φορά πάνω από τους δέκα πόντους (23-12), τέσσερα λεπτά πριν το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου. Το πρόβλημα, όμως, με την έλλειψη ψηλών (σ.σ λόγω της τιμωρίας των Φώτση, Σχορτσανίτη) ανάγκασε τον Γιόνας Καζλάουσκας να αποσύρει τους Μπουρούση και Τσαρτσαρή. Η είσοδος των Βουγιούκα και Πρίντεζη δεν βοήθησε σε εκείνο το σημείο και η Κίνα μείωσε σε 25-18 που ήταν και το σκορ του πρώτου δεκαλέπτου.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο επιχειρήσαμε αρκετές φορές να ξεφύγουμε στο σκορ και να «τελειώσουμε» νωρίς τους Κινέζους, αλλά δεν το καταφέραμε. Η «γαλανόλευκη» έφτασε τη διαφορά στο +12 (36-24) και αν ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν λίγο πιο εύστοχος, το ματς θα είχε τελειώσει. Ο Γιόνας Καζλάουσκας δεν μπορούσε να βρει αντίδοτο στον Γι Γιανλιάν (σ.σ είχε 13 πόντους σε εκείνο το σημείο) και έτσι οι Κινέζοι μπήκαν και πάλι στο παιχνίδι (43-35) για να τελειώσει το ημίχρονο με 47-37 υπέρ της Εθνικής μας.

Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού βρήκε το χέρι του στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και με συνεχόμενα τρίποντα ανέβασε τη διαφορά στο +13 (56-43), τέσσερα λεπτά μετά το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Μέσα σε τρία λεπτά, όμως, οι Κινέζοι με επιμέρους σκορ 11-2, μείωσαν σε 58-54. Όσο περνούσε η ώρα, η Εθνική εκτός από τις απουσίες, τους Κινέζους, τον κακό της εαυτό και τη διαιτησία, είχε να αντιμετωπίσει και τους… Τούρκους, οι οποίοι γέμιζαν σιγά-σιγά το γήπεδο για το δικό τους ματς και αποδοκίμαζαν τους παίκτες μας. Οι Κινέζοι είχαν αρχίσει να πιστεύουν στο θαύμα και η τρίτης περίοδος έληξε με 65-62 υπέρ μας.

Η παρέα του Γι Γιάνλιαν πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στον αγώνα (66-65) στην αρχή του τελευταίου δεκαλέπτου. Κάτι που αφύπνισε τους Έλληνες παίκτες και με σερί 9-0 αποκαταστήσαμε την τάξη (74-66), εφτά λεπτά πριν το τέλος του ματς. Και εκεί που όλα φαίνονταν να έχουν τελειώσει, η Κίνα έδειξε να έχει και άλλη βενζίνη στο ντεπόζιτο. Με απίστευτα τρίποντα οι Κινέζοι μείωσαν σε 81-79 και το ματς έγινε και πάλι ντέρμπι. Ένα επιμέρους σκορ 6-1 , όμως, στο τελευταίο δίλεπτο αποκατέστησε μια και καλή την τάξη και η πρώτη νίκη ήταν γεγονός.

Δεκάλεπτα: 17-12, 47-37, 65-62, 89-81

Ελλάδα (Καζλάουσκας): Βουγιούκας, Μπουρούσης 21 (2), Ζήσης 21 (4), Σπανούλης 19 (3), Καλάθης 2, Πρίντεζης, Περπέρογλου 6, Τσαρτσαρής 6, Διαμαντίδης 11 (2), Καϊμακόγλου 3 (1).

Κίνα (Ντονγουόλντ): Ντινγκ 2, Λιου 7, Γιου 3 (1), Γουάνγκ 13 (1), Σουν 15 (2), Γι Γιάνλιαν 26, Ουάνγκ 15 (2).

Ηρακλής - Ολυμπιακός 2 - 1. Τίποτα δεν έμαθε από το πάθημα του «αιωνίου» ο Ολυμπιακός + VIDEO

Οι «ερυθρόλευκοι» επαναπαύθηκαν στο υπέρ τους σκορ στο «Καυτανζόγλειο» (59' Μήτρογλου), σπατάλησαν όσες ευκαιρίες δεν προσέκρουσαν στον Ελευθερόπουλο και ο Ηρακλής τους τιμώρησε με το τελικό 2-1.

Επική ανατροπή για τον «Γηραιό», που δεν παραιτήθηκε ποτέ και με δύο «ροπαλιές» σε οκτώ λεπτά (79' πεν. Μάρα, 86' Βέλλιος) άφησε… στον τόπο την ομάδα του Βαλβέρδε.

Πώς έπαιξε........

Στην πρώτη του θητεία στον Ολυμπιακό, ο Βαλβέρδε βασίστηκε όλη την χρονιά σε 13-14 ποδοσφαιριστές. Η νέα εποχή στο λιμάνι έφερε αρκετές αλλαγές στο ερυθρόλευκο ρόστερ και το έργο του Βάσκου προπονητή είναι σαφώς πιο δύσκολο στην προσπάθειά του να βρει τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το σύστημα 4-4-1-1 το οποίο θέλει να εφαρμόζει.

Στην επίσημη επιστροφή του, επέλεξε κάτω από τα δοκάρια τον Νικοπολίδη, με την άμυνα να αποτελείται -από τα αριστερά προς τα δεξιά- από τους Χολέμπας, Αβ. Παπαδόπουλο, Μοντέστο και Τοροσίδη. Μέχρι εδώ όλα καλά. Ντεμπούτο για τον Μοϊσές στον άξονα, όπως λίγο έως πολύ αναμενόταν παρότι είχε λίγες προπονήσεις με τους νέους του συμπαίκτες, δίδυμο με τον Ντουντού.

Το «δικό του παιδί»

Στα άκρα της μεσαίας γραμμής ο Ριέρα (αριστερά) με τον Φετφατζίδη (δεξιά), αντί του Ρόμενταλ που ίσως να περίμεναν οι περισσότεροι. Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη έγινε με τον Φουστέρ, ο οποίος προτιμήθηκε από τον Ιμπαγάσα σε δημιουργικό ρόλο πίσω από τον μοναδικό προωθημένο (Μήτρογλου).

Συνάντηση… γνωριμίας

Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα για να «δέσει». Οι σαρωτικές αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι στο ρόστερ του δεν του έχουν επιτρέψει γίνει ακόμη ομάδα. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρε κόντρα στον Ηρακλή, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, που θύμισε συνάντηση… γνωριμίας για τους παίκτες του Βαλβέρδε.

Ισορροπία… μέχρι την καταιγίδα!

Στο πρώτο 45λεπτο, ο Ηρακλής είχε μία κλασική ευκαιρία να προηγηθεί σε κεφαλιά του Κατσικά (έδιωξε πάνω στην γραμμή ο Χολέμπας), όπως και ο Ολυμπιακός, όμως έπεσε πάνω στον εκπληκτικό Ελευθερόπουλο που βγήκε νικητής στα τετ-α-τετ με τον Ριέρα και τον Μήτρογλου.

Η είσοδος του Ιμπαγάσα (αντί του Μοϊσές) με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου έκανε πιο επιθετικό τον Ολυμπιακό, ο οποίος δημιούργησε ένα τσουβάλι ευκαιρίες. Από αυτές κατάφερε να αξιοποιήσει μόνο μία, με το εξαιρετικό πλασέ του Μήτρογλου από τα όρια της περιοχής να καταλήγει στα δίχτυα.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ηρακλής (Μαρίνος Ουζουνίδης): Ελευθερόπουλος, Κατσαμπής, Κατσικάς, Αραμπατζής, Λίμα, Καρλίνιος (67' Βέλλιος), Παπαστεριανός, Κομπαγιάσι, Πίτου Γκαρσία (62' Σολτάνι), Μάρα, Σίσιτς (75' Βουτσιάς).

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Χολέμπας, Αβ. Παπαδόπουλος, Μοντέστο, Τοροσίδης, Μοϊσές (46' Ιμπαγάσα), Ντουντού, Φουστέρ, Φετφατζίδης, Ριέρα (74' Μιραλάς), Μήτρογλου (61' Πάντελιτς).

Δείτε τα γκόλ



Μεσσηνιακές εφημερίδες της 29ης Αυγούστου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.