Συνέντευξη στην εφημερίδα "Χώρα της Κυριακής" στο Φύλλο της 29ης Αυγούστου παραχώρησε ο Νομάρχης Μεσσηνίας και υποψήφιος περιφερειάρχης πελοπονήσου Δημήτρης Δράκος.
Ο κος Δράκος στην συνέντευξη του αρνείται να μπει στην λογική των φαβορί και αουτσάϊντερ.
Παρουσιάστηκε σίγουρος για τον εαυτό του και τις δυνάμεις του που με γνώμονα τα δεκατρία χρόνια που είναι Νομάρχης Μεσσηνίας αλλά και τα τέσσερα του προέδρου της ΕΝΑΕ, έχει την δυνατότητα και την εμπειρία να οδηγήσει την Πελοπόννησο στην ανάπτυξη και θεωρεί ότι η επανάσταση για την ανάπτυξη θα ξεκινήσει από τον Μοριά.
Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Γεωργία Σκιντζή της Εφημερίδας "Χώρα της Κυριακής".
Αν ρωτούσαμε ένα Μεσσήνιο ποιο είναι το φαβορί για την Πελοπόννησο το Νοέμβριο, θα έλεγε Δράκος. Σε αντίστοιχη ερώτηση σε έναν Αρκάδιο, μπορεί και να ακούγαμε πως είστε εσείς αουτσάιντερ και φαβορί ο Τατούλης. Τελικά τι πιθανότητες πιστεύετε πως έχετε και σε τι ακριβώς επενδύετε εκλογικά;
Ας μην μπαίνουμε καλύτερα στη λογική των φαβορί και των αουτσάιντερ, διότι στις εκλογές καμιά ψήφος δεν θεωρείται πια δεδομένη. Φύγανε οι εποχές που μπορούσε να ισχυριστεί οποιοσδήποτε υποψήφιος ότι ξεκινά με κάποιες ψήφους στην τσέπη. Ο πολίτης έχει ωριμάσει πολιτικά και είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται ποιος του μιλάει στα ίσια, με συγκεκριμένες προτάσεις και ποιος τον πηγαίνει να ον παραπλανήσει με έωλα επιχειρήματα και αόριστες αναφορές.
Απαντώντας στην ερώτησή σας, με βάση το σκεπτικό που μου αναφέρατε, θα έλεγα στον πολίτη της Μεσσηνίας ότι ακόμη και σήμερα, παρότι έχω διατελέσει νομάρχης εκεί επί δέκατρία χρόνια, είμαι υποχρεωμένος να του αποδεικνύω ότι είμαι συνεπής και αφοσιωμένος να υπηρετώ τις ανάγκες του. Θα έλεγα στον πολίτη της Αρκαδίας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκομαι εγκατεστημένος στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την ιστορική Τρίπολη, την οποία και έχω ορίσει στρατηγείο του αγώνα μας και ζω από κοντά την καθημερινότητά του. Τέλος, θα έλεγα σε κάθε Πελοποννήσιο, ότι με εχέγγυο τις γνώσεις μου ως αυτοδιοικητικός, αλλά και τη συνολική πείρα που έχω αποκομίσει τόσο ως Νομάρχης, όσο και ως πρόεδρος της ΕΝΑΕ, είμαι σε θέση να αναλάβω ρητή δέσμευση ότι μπορώ να οδηγήσω την Περιφέρειά μας σε έναν διαφορετικό δρόμο: εκείνον της ανάπτυξης, της εξέλιξης και της δημιουργίας.
Τα περί έωλων ισχυρισμών και αορίστων δεσμεύσεων αποτελούν σπόντα προς τον κ. Τατούλη, που ενδεχομένως θα είναι ο βασικός αντίπαλός στις εκλογές;
Ουδέποτε μιλάω με υπαινιγμούς, αλλά πάντοτε ξεκάθαρα. Είναι γνωστό εξάλλου. Δεν είναι δυνατό να γίνεται λόγος για βασικό αντίπαλο αυτή τη στιγμή. Το τοπίο των υποψηφιοτήτων δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί στην οριστική του εικόνα, καθώς το ΠαΣοΚ δεν φαίνεται να έχει καταλήξει -επισήμως τουλάχιστον- στις επιλογές του. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι διεκδικώ τη θετική ψήφο κάθε πολίτη της Πελοποννήσου, διότι πιστεύω στις δυνατότητές μου. Πιστεύω στα οράματα που έχω υπηρετήσει ως άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης και επιπλέον, έχω εμπιστοσύνη στα κριτήρια αξιολόγησης του ψηφοφόρου.
Δεν έχω σκοπό να εμπλακώ στον ιστό καμιάς αντιπαλότητας. Αντίθετα, επιδίωξή μου είναι να παρουσιάσω την πλατφόρμα μας για το αύριο της Πελοποννήσου με συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις. Και να πείσουμε κάθε Πελοποννήσιο ότι μπορεί να μας εμπιστευτεί. Ήδη γυρνώ πόρτα-πόρτα, σε κάθε νομό και συζητώ με εκπροσώπους φορέων, διοικητικών και κοινωνικών, καθώς και με ομάδες πολιτών. Διακρίνω ήδη μία θετική αποδοχή, την οποία προσδοκούμε να διευρύνουμε περαιτέρω. Αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία, ελπίδα και ευθύνη συγχρόνως.
Τελευταία σας ακούμε να μιλάτε συνεχώς εναντίον του Μνημονίου και εύλογα αναρωτιόμαστε: μα τι έχει πάθει ο Δράκος και τοποθετείται σε αυτές τις εκλογές ως πρόσωπο φερμένο από την κεντρική πολιτική σκηνή; Τόσο πολύ είναι δεσμευμένος στην κομματική γραμμή που ακολουθεί η Ρηγίλλης;
Αρχίζοντας από το τελευταίο, να καταστήσω σαφές ότι ανέκαθεν είχα και εξακολουθώ να έχω συγκεκριμένη αναφορά ως προς το κόμμα στο οποίο ανήκω και πιστεύω. Ουδέποτε έκρυψα ποιος είμαι και τι πρεσβεύω. Πιστεύω πως ο πολίτης εκτιμά την ειλικρινή και συνεπή στάση ενός πολιτικού και αποστρέφεται τις πολιτικές ταλαντεύσεις υπό μορφή εκκρεμούς. Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι δεν περιορίζομαι σε αγκυλώσεις και πάντοτε βρίσκω ενδιαφέροντες συνομιλητές ανάμεσα σε ομάδες ανθρώπων που έχουν διαφορετική ιδεολογική αφετηρία. Ενίοτε δε και συνεργάτες, εάν αυτό επιτάσσει το κοινό καλό. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι το αίτημα για εδραίωση της Περιφερειακής Δημοκρατίας πάνω στη βάση μίας ουσιαστικής διοικητικής μεταρρύθμισης, υποστηρίχτηκε από μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δεν ανήκαν σε έναν μονάχα κομματικό φορέα.
Επιστρέφοντας στο επίκεντρο του ερωτήματός σας, θα σας απαντήσω πως ναι, η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί μία κεντρική στρατηγική επιλογή κατά του Μνημονίου. Και νομίζω, πως πολύ καλά πράττει. Εναρμονίζομαι ανεπιφύλακτα με αυτή την επιλογή. Όχι μόνο για λόγους κομματικής συνέπειας, αλλά διότι και εγώ προσωπικά αξιολογώ την φιλοσοφία του Μνημονίου ως μονοδιάστατη, αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική. Δηλαδή, εντελώς αδιέξοδη. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε εγκλωβιστεί σε μία μονόπλευρη θεώρηση και προσέγγιση της οικονομικής κατάστασης, όπου οι περιορισμοί δεν αφορούν τόσο στις σπατάλες, όσο στις δαπάνες και ειδικότερα σε εκείνες τις οποίες έχουν ανάγκη οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Την ίδια ώρα, περιορίζεται δραστικά το εισόδημα. Ειδικά των μεσαίων στρωμάτων, των μισθωτών και των συνταξιούχων. Αποτέλεσμα; Η στρόφιγγα του χρήματος σφαλίζει. Η αγορά παθαίνει ασφυξία. Τα αγαθά μένουν αδιάθετα στα ράφια, ή σαπίζουν στις αποθήκες. Οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτα. Άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά. Τα νοικοκυριά τινάζονται στον αέρα. Με ότι αυτό σημαίνει για την συνοχή μίας οικογένειας και την ψυχική υγεία κάθε οικογενειάρχη.
Τώρα θα μου πείτε ξανά, εσείς, ένας αυτοδιοικητικός, αυτά βρίσκετε να προτάξετε; Θα σας απαντήσω ναι. Διότι ως αυτοδιοικητικός, τρίβομαι καθημερινά στην κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει κάθε πολίτης. Μία πραγματικότητα, την οποία ουδείς πατριώτης μας αξίζει, διότι για να φτιάξουμε την σημερινή Ελλάδα, την οποία πολλοί θέλουν να απαξιώσουν, χρειάστηκαν αγώνες, αγωνίες, κόποι, ακόμη και θυσίες.
Θα συνδέσω επίσης την υπόθεση του Μνημονίου με τον Καλλικράτη. Εμείς οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης παλέψαμε για μία διαφορετική μεταρρύθμιση από εκείνη που ψηφίστηκε στη Βουλή. Εργαστήκαμε χρόνια για ένα μοντέλο Περιφερειακής Διοίκησης που θα διακρινόταν από οργάνωση, σχέδιο, όραμα και στόχο. Οικονομικούς πόρους, αρμοδιότητες και αναπτυξιακές δυνατότητες. Τελικά η κυβέρνηση, προσαρμοσμένη στις επιταγές της Τρόικας, έφτιαξε κάτι σαν κουμπαρά που θα εξοικονομούσε -τάχα- χρήμα. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι η υποβάθμιση ενός νέου, φιλόδοξου και κυρίως, απαραίτητου για την εξέλιξη της χώρα μας θεσμού, ο οποίος μόλις τώρα ξεκινά.
Δώστε μας με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα να καταλάβουμε πως συνδέεται το Μνημόνιο με την υποψηφιότητα ενός αιρετού Περιφερειάρχη, εσάς, ή οποιουδήποτε άλλου, καθώς και τι θα μπορούσατε να κάνετε αύριο για να ανακουφίσετε τον πολίτη, έστω και εν μέρει, από τα μέτρα που προβλέπει αυτό;
Να μιλήσουμε για την Πελοπόννησο. Γνωρίζετε πως η ανεργία έχει φτάσει στο 9,9%, ενώ πέρυσι τέτοιες μέρες βρισκόταν στο 6,1%; Μιλάμε για αύξηση ποσοστού 57,5%. Ο τουρισμός μας επίσης παρουσιάζει πτώση. Όχι τόσο μεγάλη, όσο σε άλλες περιοχές, διότι η Πελοπόννησος παραμένει προσφιλής και ταυτόχρονα προσιτή για κάθε βαλάντιο, αλλά και πάλι, ένα ποσοστό 10% δεν μπορεί να θεωρηθεί ευκαταφρόνητο. Πιστεύετε πως αυτά τα στοιχεία είναι τυχαία ή περιστασιακά; Είναι προφανές ότι πρόκειται για απόρροιες της γενικότερης ύφεσης, η οποία δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Πως θα ξεφύγουμε από αυτόν; Σίγουρα όχι μέσω ενός κεντρικού κράτους που έχει αποτύχει, τόσο ως προς τη δομή και κυρίως, όσο ως προς τη λειτουργία του.
Η λύση έρχεται από την Περιφέρεια. Η Πελοπόννησος για παράδειγμα, διαθέτει φυσική ομορφιά. Μνημεία ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, έναν μεγάλο αριθμό προϊόντων, φυσικών και επεξεργασμένων, τα οποία ξεχωρίζουν όχι απλά πανελλαδικά, αλλά πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, για την ποιότητα και την ανωτερότητά τους. Η Πελοπόννησος διαθέτει σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό. Ανθρώπους που έχουν διακριθεί και εξακολουθούν να διακρίνονται και σήμερα στα γράμματα. Στις επιστήμες. Στην επιχειρηματικότητα. Στην καινοτομία. Ακόμη και το εργατικό μας δυναμικό, από την οικοδομή έως και τα χωράφια, είναι έμπειρο, ικανό και δεν φοβάται την σκληρή δουλειά. Είναι δυνατόν να μένει όλος αυτός ο πλούτος ανεκμετάλλευτος; Κλειδωμένος στα δεσμά της στασιμότητας και της κακοδαιμονίας που δυναστεύουν επί δεκαετίες τη χώρα ολόκληρη; Σίγουρα όχι. Η καινούργιας μορφής Περιφερειακή Διοίκηση μας προσφέρει την ευκαιρία να πάρουμε το τιμόνι στα χέρια μας και να αλλάξουμε ρότα.
Ο περιφερειακός συνδυασμός που θα ανακοινώσουμε σύντομα, αλλά και εγώ προσωπικά ως επικεφαλής του, θέτουμε ως βασικές επιδιώξεις μας την Περιφερειακή Ανάπτυξη πάνω στο δοκιμασμένο μοντέλο του Ευρωπαϊκού Νότου. Μία Ανάπτυξη, που θα είναι ισόρροπη γεωγραφικά, δίκαια κατανεμημένη κοινωνικά. Που θα αξιοποιεί με μελετημένο τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μόλις ανέφερα και θα καθιστά την Πελοπόννησο πρωτοπόρα εδώ στην Ελλάδα και ανταγωνιστική στη διεθνή της παρουσία και προβολή.
Μπορεί όλα αυτά μαζί να ακούγονται μεγαλόπνοα, αλλά σας διαβεβαιώνω πως είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε. Ερχόμαστε να δώσουμε δύναμη στην Περιφέρειά μας και νομίζω ότι σε αυτή τη διαδρομή που ετοιμάζουμε θα έχουμε μαζί μας ολόκληρο τον λαό της Πελοποννήσου. Η συμμετοχή του πολίτη στην καμπάνια μας και η ενεργή στήριξή μας με την ψήφο του, πρόκειται να είναι απλά η αρχή.
Αμέσως μετά, ακολουθεί δουλειά, προσήλωση στους στόχους και αποτέλεσμα. Η Πελοπόννησος αξίζει πολλά και είναι καθήκον μας να της τα δώσουμε. Η σπίθα της επανάστασης για την Ελλάδα της Περιφερειακής Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Ευημερίας, θα ξεκινήσει από εδώ, το Μοριά.
Λόγια, Λόγια, Λόγια.......
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά λόγια.....
Πάρα πολλά λόγια χωρίς καμία απολύτως δέσμευση.
Θυμόμαστε από την θητεία του σαν Νομάρχης Μεσσηνίας το γεφυράκι του Λαγκουβάρδου που στα 13 χρόνια θητείας του ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ για να σταματήσει να πάιρνει ανθρώπινες ζωές,
θυμόμαστε τα παχιά λόγια για δημοπρατήριο στο Φιλιατρά που τελικά έμεινε στα λόγια.....
Θυμόμαστε το έρημο το Λύκειο Φιλιατρών που στις 12 Δεκεμβριου 2008 ο κος Δράκος περίμενε την έναρξη του ΕΣΠΑ του 2009 για την αποπεράτωση του και τέλη καλοκαιριού του 2010 ακόμα ο Κος Δράκος περιμένει το ΕΣΠΑ του 2009....
Αλλα ξέχασα.... Προεκλογικά και για να μαζέψει ψηφαλάκια κάτι εξήγγειλε.... αλλά και εκεί λόγια έμειναν...
Θυμόμαστε τα πολύ παχιά λόγια για το ελαιόλαδο και το τι πρέπει να γίνει για να ξαναπάρει τα επάνω του.....
ΓΕΝΙΚΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΧΙΑ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΡΓΑ.
Πήραμε 13 χρόνια ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΟΣΗ ΔΡΑΚΟΥ.
Δεν θα πάρουμε άλλη. Ευχαριστούμε.
Το μόνο που ΒΟΗΘΗΣΕ να γίνει είναι το Φράγμα του Φιλιατρινού ποταμού.
Βοήθησε για να φτιαχτεί γιατί η Νομαρχία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να το κατασκευάσει.
Αλήθειες δεν λέμε Κύριε Δράκο;;;;
Ο ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΚΥΡΙΕ ΔΡΑΚΟ Η ΒΑΣΙΛΙΑ ΣΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ….
ΑπάντησηΔιαγραφή13 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΡΙΕ ΔΡΑΚΟ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΤΑ ΘΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΕΣΥΡΘΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΡΕΖΙΛΕΨΕΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ???????
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑ ΤΙ ΠΑΙΧΤΗΚΕ ΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΡΑΓΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ ???????
ΑπάντησηΔιαγραφή