Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Παπανδρέου - Υπουργικό: «Δεν πάμε σε εκλογές»

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού.

Πάνω από πέντε ώρες διαρκεί ήδη η άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την συζήτηση να χαρακτηρίζεται «εκτεταμένη και εις βάθος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη ........

διάρκεια της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους, καθώς αποχωρούσε από το Μέγαρο Μαξίμου, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης.

Νωρίτερα, λόγω υποχρέωσης στη Βουλή, αποχώρησε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, χαρακτηρίζοντας «δείγμα αναξιοπιστίας της χώρας» τυχόν ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν αντιρρήσεις ή αντιθέσεις στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο της κυβέρνησης από υπουργούς, βουλευτές ή στελέχη. ο κ. Παπουτσής είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάτι συγκεκριμένο και πρόσθεσε ότι δεν διαβάζει «διαρροές».

Σε ό,τι αφορά το «πέρασμα» του Μεσοπρόθεσμου στην κοινωνία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι αυτό είναι «ζήτημα παρουσίασης και χειρισμού του Προγράμματος».

Τα κυριώτερα σημεία της ομιλίας του Γ. Παπανδρέου

Όλοι ξέρουμε καλά την μεγάλη δυσκολία την οποία διαχειριζόμαστε.

Στρατηγική επιλογή μας ήταν και παραμένει να κάνουμε κάθε τι που να διασφαλίζει την κάθε ελληνική οικογένεια από τις ολέθριες συνέπειες μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας της χώρας μας.

Ξέρουμε ότι, κληρονομήσαμε αυτή την κατάσταση.

Αυτή η Κυβέρνηση δεν την δημιούργησε.

Την διαχειρίζεται.

Και αυτή την χρεοκοπία την έχουμε αποφύγει μέχρι σήμερα.

Παραμένει για μας διακύβευμα και πρώτο μας μέλημα.

Δεύτερη στρατηγική μας επιλογή, που δεν θα υπήρχε καν ως ερώτημα - αλλά λόγω του τεράστιου βάρους του χρέους, των ενδογενών αδυναμιών και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης - τέθηκε, είναι η παραμονή μας στο ΕΥΡΩ.
Θεωρήσαμε και θεωρούμε κατάκτηση της χώρας μας τη συμμετοχή στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς, σιγουριάς για την κάθε ελληνική οικογένεια, μέχρι και εθνικής ασφάλειας.

Τρίτη μας επιλογή - αλλά και βασική μας δέσμευση και προεκλογικό πρόγραμμα - αποτελεί η σε βάθος αλλαγή ενός συστήματος, πολιτικού, οικονομικού, θεσμικού, που παρήκμασε εδώ και καιρό.

Εμείς έχουμε κάνει βήματα αλλαγών που καμία άλλη κυβέρνηση κατά την διάρκεια της μεταπολίτευσης δεν έχει καταφέρει.

Εχθρός μας η ανομία, η ατιμωρησία, η έλλειψη αίσθησης δικαίου, η ανισότητα, η αδιαφάνεια, η αναξιοκρατία, η διαφθορά και τελικά ένα ολόκληρο πλέγμα πρακτικών και νοοτροπιών που διόγκωσαν το πελατειακό, κοστοβόρο και αναποτελεσματικό κράτος.

Αυτά παραμένουν και αυτούς τους στόχους υπηρετούμε προς όφελος της ασφάλειας και σιγουριάς του πολίτη.

Αν χρειάζεται να κάνουμε την αυτοκριτική μας είναι ότι αφιερώσαμε - αναγκαστικά βέβαια - πολύ χρόνο να σώσουμε την Ελλάδα από την χρεοκοπία, να διαπραγματευόμαστε σκληρά και βέβαια αποτελεσματικά για να εγγυηθούμε ασφάλεια για την ελληνική οικονομία αλλά και την κάθε οικογένεια.

Δεν καταφέραμε να φέρουμε άμεσα στην κοινωνία μια νέα αίσθηση δικαίου, ευνομίας, δημοκρατικής λογοδοσίας.
Αντιθέτως, δικαίως αισθάνονται αρκετοί πολίτες ότι σήμερα πληρώνουν «το μάρμαρο» ενός παρωχημένου συστήματος, για να σώσουν την Ελλάδα από τον όλεθρο μιας χρεοκοπίας.

Τελικά, όμως, ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι το παρωχημένο σύστημα που μας οδήγησε εδώ.
Πολλά συμφέροντα μικρότερα ή μεγαλύτερα αντιδρούν στις αλλαγές που φέρνουμε.
Και εάν, όπως είπα, χρειάζεται να κάνουμε αυτοκριτική, πρέπει να είναι ότι μέχρι σήμερα δεν αισθάνθηκε ο Ελληνικός λαός ότι καταφέραμε να σπάσουμε τα συμφέροντα, μικρά ή μεγάλα, τις μικρές ή μεγάλες ολιγαρχίες που καταδυναστεύουν τον τόπο.

Επειδή έπρεπε να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας.

Εμείς αναγκαστήκαμε και με τόλμη δεσμευτήκαμε να σώσουμε την Ελλάδα.

Για να κερδίσουμε το χρόνο που χρειάζεται για να την αλλάξουμε σε βάθος.

Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη, πάντα με διαβούλευση, πάντα με δημοκρατικό τρόπο, αλλά με αποφασιστικότητα σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.
Αυτές τις αλλαγές δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας.

Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν δημοκρατικά, αυτές οι αλλαγές θα γίνουν με τρόπο που δείχνει νέα εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

Γι’ αυτό είπα ότι, είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμα και το θεσμό του δημοψηφίσματος, για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα.
Για το λόγο αυτό -μια παρένθεση κάνω- θέλω άμεσα και από τον Υπουργό Εσωτερικών να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμόσουμε όταν χρειαστεί αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος.
Αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν μια νέα θέσμιση αν θέλετε, της ελληνικής δημοκρατίας, όχι την κατάλυσή της.
Όχι τη βία, αλλά τη συμμετοχή και τη συνεργασία.

Όχι την αυθαιρεσία, αλλά την ευνομία και την αλλαγή, τη δημοκρατική αλλαγή.

Δηλαδή:
1. Δεν έχουμε να διαχειριστούμε μόνο την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου αλλά να δώσουμε ένα ευρύτερο μήνυμα / απάντηση στο συνολικότερο πρόβλημα που δικαίως απασχολεί την Ελληνική Κοινωνία. Και αποτελούσε το διακύβευμα των εκλογών του 2009.

2. Το πρόβλημα αυτό της Ελληνικής κοινωνίας συνοψίζεται στην απόγνωση για το αύριο, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κατάστασης αλλά και της αδυναμίας, αναποτελεσματικότητας, ανικανότητας του πολιτικού / οικονομικού / μιντιακού / δικαστικού συστήματος να δώσει διέξοδο και με τρόπο δίκαιο και δημοκρατικό.

3. Η απάντησή μας στους πολίτες πρέπει να αναφέρεται στις αιτίες που δημιούργησαν την παρούσα κατάσταση. Δηλαδή, δεν μπορεί να χτυπάμε τα επιφαινόμενα. Δεν μπορούμε παρά να δούμε με αυτογνωσία τις ρίζες - όλοι μας - του προβλήματος. Αυτό προσδιορίζει και τον τρόπο με τον οποίο θα πάμε πάρα πέρα.

Δηλαδή, εμείς μιλούμε για το τρίπτυχο:
- αλλαγή στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα
- αλλαγή στο κράτος
- αλλαγή στο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας και όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα ενός γνήσιου πατριωτισμού.

Γιατί σίγουρα δεν είναι πατριωτικό το να δημιουργείς χρέη και ελλείμματα.

Μιλάμε για ένα νέο πατριωτισμό που αναδύει μια συλλογική αντίληψη, πρακτική, συνέργεια και συμμετοχή.
Είναι πατριωτικό καθήκον να δημιουργήσουμε ένα κράτος, μια οικονομία και μια συνείδηση που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, με αίσθηση δικαίου και με εμπιστοσύνη στον ίδιο τον πολίτη.

Σε αυτήν την προσπάθεια περίμενα και περιμένω, απαιτώ αν θέλετε και ως πολίτης της χώρας, την ευρύτατη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου.

Είναι ιστορικής σημασίας οι αποφάσεις μας και η στάση μας.

Θα κριθεί από αυτές η υπόσταση του έθνους, μας να μπορεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά να προχωρά.
Και εμείς με αυταπάρνηση, με κόστος πολιτικό, να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες.

Για τον λόγο αυτό επιμένω και θα επιμείνω στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Ο Ελληνικός λαός - ακόμα περισσότερο η νεολαία της χώρας - διεκδικεί, απαιτεί μεγάλες και ανατρεπτικές αλλαγές σε ένα πολιτικό σύστημα που μας έφερε μέχρι εδώ.

Και δεν μιλώ απλά και μόνο για τις ευθύνες μας ως πολιτικοί.

Αλλά για τις θεσμικές αγκυλώσεις και νοοτροπίες που υπάρχουν στον επιχειρηματικό, μιντιακό, κρατικό, συντεχνιακό χώρο, και πολλά άλλα κέντρα, μικρές ή μεγαλύτερες ολιγαρχίες, που λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο, που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον.

Αυτή την αγανάκτηση την συμμερίζομαι.

Και εγώ τις αναλαμβάνω.

Κλήθηκα από την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού να διαχειριστώ αυτή την κρίση.

Τα επόμενα χρόνια της θητείας μου ως Πρωθυπουργός, μέχρι τις επόμενες δηλαδή εκλογές, να κάνω ό,τι μπορώ, για να δημιουργήσω το υπόβαθρο μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας στην χώρα μας.

Για το πρόγραμμά μας και τα περιθώρια που έχουμε μπροστά μας:
1) Οφείλουμε να μείνουμε μέσα στους δημοσιονομικούς στόχους, στου στόχους μείωσης του ελλείμματος.

2) Σήμερα το άτυπο υπουργικό συμβούλιο, αύριο ο ΚΤΕ, μεθαύριο οι Επιτροπές στο Κοινοβούλιο - μαζί ακόμα και με τα άλλα κόμματα ή και φορείς - να εξετάσουμε κάθε τρόπο και ρυθμίσεις που σηματοδοτούν το αίσθημα δικαίου, που προστατεύουν τους αδύναμους, που επιμερίζουν τα βάρη με δίκαιο τρόπο.

3) Αλλά και ρυθμίσεις που κατά το δυνατόν δεν αναστέλλουν την αχτίδα φωτός στην αναπτυξιακή μας πορεία

Περιμένω, δηλαδή, μια ουσιαστική συζήτηση που δεν μένει στις αξιολογήσεις αλλά προχωρά σε κάθε τι εναλλακτικό και πιο πρόσφορο – που εκφράζει και τις δικές μας αξίες για δικαιοσύνη και ευνομία. Και αυτό το σημειώνω ιδιαίτερα.

Η λύση σε ένα τέτοιο πρόβλημα, σαν και αυτό που αντιμετωπίζει η χώρα μας, δεν θα έρθει μέσα από κάποια βοήθεια χωρίς κόστος.

Αυτόν τον ανεύθυνο λαϊκισμό πρέπει να τον καταπολεμήσουμε και ως νοοτροπία που κυριάρχησε στη χώρα μας για χρόνια.

Κάθε λύση συνεπάγεται προσπάθεια, φόρτο, ακόμα και θυσίες.

Θέλω, επίσης, να διευκρινίσω ότι δεν δεχόμαστε και ποτέ δεν δεχθήκαμε αυτή τη λογική των Επιτρόπων. Δεν ξέρω πώς αυτή η συζήτηση ξεκίνησε, ξέρω όμως ότι όταν ξεκίνησε, μετά συνειδητά πολλαπλασιάστηκε και στα Μέσα Ενημέρωσης με πολύ οργανωμένη σπουδή, με πολύ οργανωμένο τρόπο.

Θέλω να ξέρετε ότι, άλλο είναι να πρέπει για οικονομικούς λόγους και ένα χρέος που έχουμε απέναντι σε εταίρους μας, απέναντι σε πιστωτές μας να πάρουμε δύσκολες οικονομικές αποφάσεις, αλλά έχω τονίσει με κάθε τρόπο και σε κάθε γωνιά της γης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι δεν δεχόμαστε οτιδήποτε που θα μειώσει την δική μας αξιοπρέπεια, τα δικά μας βασικά κυριαρχικά δικαιώματα, είτε είναι η ψήφος, είτε είναι οι Επίτροποι, είτε είναι άλλες συμπεριφορές, ή απαιτήσεις παρόμοιας υφής.

Αυτό που έχω και προσωπικά ζητήσει από κράτη - μέλη της ΕΕ είναι να έρθουν εμπειρογνώμονες για να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία τους σε διάφορους τομείς που χωλαίνουμε.

Θυμίζω επίσης, σε όλους ότι, το μεσοπρόθεσμο δεν είναι παρά ένα εργαλείο για να εξυγιάνουμε την οικονομία.
Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι ζωτικά απαραίτητη, όμως η λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν θα έρθει μόνο ούτε καν κυρίως από εκεί.

Το μεσοπρόθεσμο αποτελεί ένα τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Του Εθνικού Σχεδίου μας για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Όπως το παρουσιάσαμε για πρώτη φορά τον Απρίλιο και όπως στην πορεία θα διευρύνεται και θα εξειδικευτεί ακόμα περισσότερο.

Και πρέπει να απαντήσουμε σε βασικά ερωτήματα των πολιτών, που αγωνιούν.

1) Αποτύχαμε; Μπορεί να μην τα κάναμε όλα στην εντέλεια, αλλά σίγουρα δεν αποτύχαμε. Έχουμε καταφέρει εντυπωσιακούς στόχους.

Αυτό το μήνυμα πρέπει να είναι απολύτως καθαρό από όλους μας.

Η χώρα μας πέτυχε σε ένα χρόνο τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που πέτυχε ποτέ χώρα της Ευρωζώνης, ίσως και του ΟΟΣΑ.

Για το αν υπήρξαν φυσικά καθυστερήσεις ή αρρυθμίες επίσης κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας.

Ποτέ κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι τα κάναμε όλα τέλεια.

Βεβαίως, να μην ξεχνάμε και την πραγματικότητα.

Ότι μέσα σε λίγους μήνες κληθήκαμε να καλύψουμε δρόμο δεκαετιών.

Το επαναλαμβάνω: Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα έγιναν στην εντέλεια.

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αλλά ποτέ δεν έγιναν τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

2) Δεύτερο ερώτημα: αφού δεν αποτύχαμε, γιατί οι αγορές δεν άνοιξαν;
Το αν άνοιξαν ή όχι οι αγορές, λίγο έχει να κάνει με το τι πέτυχε ή δεν πέτυχε η χώρα μας. Αν είχαμε πετύχει 5,5 μονάδες μείωσης του ελλείμματος, που ήταν η δέσμευσή μας, αντί για 5 θα είχαν ανοίξει οι αγορές;
Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε διεθνώς πρωτόγνωρες καταστάσεις στις οποίες οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες και εν πολλοίς δεν εξαρτώνται από εμάς. Έχουμε σήμερα 3 χώρες στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με την αστάθεια στην Ευρωζώνη κάθε άλλο παρά να κοπάζει.

Ναι και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ήσαν υπερβολικά αισιόδοξοι.

Καλοπροαίρετα, αλλά κάνουν και αυτοί λάθη.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Σήμερα, η χώρα μας πληρώνει και μια ευρύτερη αστάθεια και αυτό μας αναγκάζει να λάβουμε πρόσθετες δύσκολες αποφάσεις.

Για να μην δώσουμε λαβή είτε σε εκείνους που δυσκολεύονται να μας δώσουν και νέα βοήθεια είτε σε εκείνους που θέλουν να διακηρύξουν ότι η Ελλάδα απέτυχε.

Όμως οι εταίροι μας θέλουν και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν.

Αρκεί να δουν ότι και εμείς είμαστε αποφασισμένοι.

Σήμερα, διακυβεύεται από τις αποφάσεις μας, αλλά και από την εν γένει στάση μας μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής η ίδια η πατρίδα μας και το μέλλον της, καθώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ακολουθούν κρίσιμες μέρες και εβδομάδες.

Κάθε τι που μπορούμε να κερδίσουμε για τον Έλληνα πολίτη και για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας το διεκδικήσαμε και θα συνεχίσουμε να το διεκδικούμε.

Όπως ξέρετε πολύ καλά η διεκδίκησή μας πετυχαίνει όταν και εμείς είμαστε συνεπείς.

Όπως με την επιμήκυνση του θεσμικού δανείου και την μείωση του επιτοκίου του.

Η στάση μας και οι αποφάσεις μας, τόσο ως Κυβέρνηση, όσο και στην Κ.Ο. μας αυτές τις μέρες έχουν ιστορική σημασία.

Και επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας η προσπάθεια αυτή να έχει πανεθνικά χαρακτηριστικά.

Ακόμα και τώρα καλώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση μαζί. Με όποιο τρόπο θέλουν, ακόμα και με κοινές ομάδες εργασίας, όπως έχω ήδη προτείνει και έχουμε ήδη συζητήσει στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών.

Όπως επίσης και θα επιδιώξω την υπερψήφιση του ΜΠΔΣ από μια ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να δώσουμε όλοι μαζί την εικόνα μιας χώρας ενωμένης και αποφασισμένης να δώσει τη μάχη.

Δεν μιλώ για την απαίτηση να υπερψηφιστεί το ΜΠΔΣ με 180 ψήφους.

Δεν κάνουμε εκβιασμούς.

Θεωρούμε ότι όλοι κατανοούν την εθνική ευθύνη. Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά πολιτικό. Μιλώ για την καλλιέργεια της εθνικής συνεννόησης. Για την οποία θα συνεχίζω να δουλεύω. Δικαίως πολλοί αγανακτούν με όσα βιώνουν.

Αυτό το κίνημα να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό κίνημα πολιτών που αντιδρούν σε κάθε ανομία, κάθε παρανομία, κάθε ρουσφέτι, κάθε χαριστική μεταχείριση, κάθε περιστατικό διαφθοράς, αυθαιρεσίας, αδικίας.

Κάθε φακελάκι, κάθε συναλλαγή κάτω από το τραπέζι, κάθε πρακτική που μας υποτιμά και δεν μας σέβεται.
Eμείς είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία.

Και σύμμαχός μας ο λαός που ζητά την αλλαγή.

Σήμερα εκδηλώνουν την αγωνία τους και το καταλαβαίνουμε όλοι καλά.

Ακόμα καλύτερο είναι αυτή η αγωνία να γίνει πρόταση και δράση, συμμετοχή για να βρούμε μαζί με τους πολίτες συγκεκριμένες λύσεις.

Σ’ αυτό προσθέτω και την αρχή που έχω διατυπώσει από το ξεκίνημα της θητείας μας.

Η αλλαγή της πατρίδας μας είναι υπόθεση όχι μιας κυβέρνησης, αλλά ενός ολόκληρου λαού.

Νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδηματίες

Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αγροτών, μισθωτών, συνταξιούχων και εισοδηματιών εφόσον επιλέξουν το διαδίκτυο και την υπηρεσία Taxisnet.

Σε απόφαση του υφυπουργού ........

Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελά αναφέρεται ότι «οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 των υπόχρεων φυσικών προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από συμμετοχή σε εταιρεία κλπ, με βιβλία Α, Β, Γ κατηγορίας του ΚΒΣ, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα από αλλοδαπή κτλ.) για τις οποίες η εμπρόθεσμη υποβολή στην εφορία έχει λήξει, εκτός από τις ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, οι δηλώσεις των οποίων λήγουν στις 15 Ιουνίου, δύνανται να υποβάλλονται μέσω του διαδικτύου είτε από τους ίδιους (με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης) είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή - φοροτέχνη με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, ανεξάρτητα αν οι υπόχρεοι είναι εγγεγραμμένοι στο TaxisNet, μέχρι και την 30η Ιουνίου ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του υπόχρεου».

Σημειώνεται ότι από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων γίνονται δεκτές μόνο οι αρχικές δηλώσεις και επομένως οι τροποποιητικές ή οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα υποβάλλονται στις εφορίες.

Εξουσιοδοτημένος λογιστής - φοροτεχνικό μπορεί να υποβάλλει με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης φορολογική δήλωση φυσικού προσώπου για λογαριασμό τρίτου ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος στο ΤaxisNet. Στην περίπτωση αυτή κατά την είσοδο στην εφαρμογή θα εισάγει εκτός από τον ΑΦΜ του υπόχρεου, τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου όπως αυτός εμφανίζεται στο μητρώο Τaxis καθώς και τον αριθμό ειδοποίησης του εκκαθαριστικού σημειώματος Φόρου Εισοδήματος οικονομικού έτους 2010. Η είσοδος πραγματοποιείται μόνο όταν τα στοιχεία εισόδου είναι αθροιστικά ορθά. Η δήλωση οριστικοποιείται από τον ίδιο λογιστή - φοροτεχνικό που την έχει αρχικά διαχειριστεί. Ο λογιστής - φοροτεχνικός οφείλει να διατηρήσει στο αρχείο του αντίγραφο της δήλωσης με υπογραφή του πελάτη του, προς δική του εξασφάλιση και απόδειξη της ανάθεσης σ΄ αυτόν της υποβολής δήλωσης.

Ο λογιστής - φοροτεχνικός μπορεί να έχει πρόσβαση στη δήλωση τρέχοντος έτους που υπέβαλλε οριστικά (για την εκτύπωση αντιγράφων αυτής, του εκκαθαριστικού σημειώματος και των συνυποβαλλόμενων εντύπων) μέχρι και 15 ημέρες μετά την τελευταία καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων 2011.

Το Βήμα

Εξόρμηση καθαρισμού στο Στόμιο από μαθητές των Φιλιατρών

Τα παιδιά της Δ΄τάξης του 3ου Δημ.Σχολείου Φιλιατρών, τα οποία μαζί με την Γ΄τάξη του 1ου , την ερχόμενη Τετάρτη θα πάνε με λεωφορείο του Δήμου Τριφυλίας στο Στόμιο για για να καθαρίσουν συμβολικά την παραλία.

Γάντια και σακούλες θα ........

μας προμηθεύσει η οργάνωση ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Απεμπλοκή των αποζημιώσεων από το ΕΛΓΑ για τις καταστροφές των ελαιοκαλλιεργητών από παγετό το 2008

Ένα πάγιο αίτημα των παραγωγών της Τριφυλίας δικαιώνεται σε ότι αφορά στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που αφορούν τις καταστροφές που υπέστησαν οι ελαιοκαλλιεργητές από τον παγετό το 2008.

Για το ζήτημα αυτό και την καθυστέρηση δυόμιση και πλέον ετών, υπήρχαν έντονες αντιδράσεις και καταγγελίες από τους παραγωγούς για την αλληγορία των υπευθύνων της πρώην Ν.Α Μεσσηνίας.

Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί ..........

στην προεκλογική του ομιλία στη Καλαμάτα ο Πέτρος Τατούλης λέγοντας χαρακτηριστικά " Πού είναι η αποτελεσματική συνδρομή των δήθεν ευαίσθητων για τον αγροτικό τομέα νομαρχιακών αρχών, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών ελαιολάδου, που επλήγησαν σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν το 2008 από τους παγετούς, δεν έλαβαν τις αποζημιώσεις που πήραν οι όμοροι νομοί, εξαιτίας κακών χειρισμών και ανεπάρκειας των νομαρχιακών αρχών; Τι έχει να πει ο κ. Δράκος, η ολιγωρία του οποίου, έφερε χιλιάδες αγρότες στο σημερινό αδιέξοδο; Εμείς λοιπόν λέμε όταν θα γίνονται ζημιές θα είμαστε όλοι εδώ για να στηρίζουμε τις καλλιέργειες, τους παραγωγούς και το εισόδημά τους."

Ο Περιφερειάρχης από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε το ζήτημα σε πρώτη προτεραιότητα με παρέμβασή του στους αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ.

Μετά την σημερινή θετική εξέλιξη η αρμόδια θεματική αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνα Νικολάκου επικοινώνησε με τον Δ/ντή του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη ζητώντας άμεση κινητοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς της Τριφυλίας.

Σύσκεψη για το Χάρτη Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σύσκεψη με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη, με θέμα «Χάρτης Υγείας Περιφέρειας Πελοποννήσου», πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη την Δευτέρα 6 Ιουνίου. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αντρέας Πουλάς και εκπρόσωποι των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών των Νοσοκομείων Τρίπολης, Σπάρτης, Άργους, Κυπαρισσίας και Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης (ΨΝΤ).

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων των .........

ιατρών εξέφρασαν την αντίδραση τους στις προτάσεις Λιαρόπουλου που αφορούν την 6η ΔΥΠΕ, ζητώντας παράλληλα την συμπαράσταση της αιρετής Περιφέρειας για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της υγείας στην Πελοπόννησο.

Ο Περιφερειάρχης κ Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της εκχώρησης της αρμοδιότητας διαχείρισης των νοσοκομειακών μονάδων στη αιρετή Περιφέρεια η οποία μπορεί μετά από διαβούλευση με τους συλλόγους των ιατρών και τους αρμόδιου φορείς, να επιλύσει στη σωστή κατεύθυνση τα προβλήματα υγείας της Περιφέρειας. Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την αντίθεση του στις προτάσεις Λιαρόπουλου, θεωρώντας ότι βασική παράμετρος για την αναδιάταξη των μονάδων υγείας θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Δικαιούχοι της δωρεάν διανομής τροφίμων από τα αποθέματα της παρέμβασης της Ε.Ε.

Δικαιούχοι της δωρεάν διανομής τροφίμων από τα αποθέματα της παρέμβασης ορίζονται αποκλειστικά και μόνο άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες της Ε.Ε. ανεξαρτήτως θρησκείας και υπηκοότητας που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.

Ως άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες, .......

κατά την έννοια της παρούσης, θεωρούνται τα άτομα ή οι οικογένειες που έχουν ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι και 12.000 €, προσαυξανόμενο κατά 30 % για τη σύζυγο και για το πρώτο και δεύτερο ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί και κατά 40% για καθένα από τα επόμενα ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά.
Το εισόδημα αυτό αυξάνεται κατά 50 % στις περιπτώσεις πασχόντων από βαριά ανίατα ή δυσίατα νοσήματα και κατά 40% σε περίπτωση μη ύπαρξης ιδιόκτητης κατοικίας. Ως εισόδημα νοείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.

Σύμφωνα με την απόφαση 22830 η οποία δημοσιεύθηκε στο 660 φύλλο της Κυβερνήσεως με ημερ/νία 20-Απρ-2011, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι Πολύτεκνοι του συλλόγου Πολυτέκνων Τριφυλίας και οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 1 της πάρα πάνω απόφασης, να φέρουν στο γραφείο του συλλόγου τα πάρα κάτω δικαιολογητικά:
1. Αίτηση του ενδιαφερόμενου δικαιούχου για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων.
2. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέσω ενός και μόνο φορέα.
3. Φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου νομίμου εγγράφου ταυτοποίησης του τελικού δικαιούχου.
4. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης στην περίπτωση οικογενειών.
5. Θεωρημένο αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος Φόρου Εισοδήματος του προηγούμενου έτους εφαρμογής του προγράμματος. Σε περίπτωση που ο τελικός δικαιούχος δεν έχει παραλάβει εκκαθαριστικό σημείωμα από την Δ.Ο.Υ., υποχρεούται να προσκομίσει αντίγραφο της φορολογικής του δήλωσης που παρελήφθη από την Δ.Ο.Υ.. Επίσης στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούνται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή βεβαίωση απορίας από αρμόδια δημόσια αρχή. Επιπλέον αν κατά τη διενέργεια ελέγχου ζητηθεί το Ε9, ο δικαιούχος υποχρεούται να το προσκομίσει άμεσα

VII. Έγγραφα από Κρατικούς ΦορείςΥγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, κλπ), που να χαρακτηρίζουν το νόσημα του πάσχοντος, ανάλογα με τη σοβαρότητά του (βαρύ, δυσίατο, ανίατο), στις περιπτώσεις που οι τελικοί δικαιούχοι εντάσσονται στην κατηγορία VII της παραγράφου 3 του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ για δωρεάν διανομή τροφίμων





Για να δικαιούνται της δωρεάν διανομής τροφίμων οι πολύτεκνες οικογένειες θα πρέπει το ετήσιο εισόδημά τους να μην ξεπερνά αθροιστικά συγκεκριμένο ποσό, το οποίο καθορίζεται ως ακολούθως :

έως το 2010

από το 2011

ποσοστιαία μεταβολή

μεταβολή σε €

· Ανδρόγυνο χωρίς ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα ..…… 19500 15600 -20,00% -3900
· Ανδρόγυνο με ένα ανήλικα ή προστατευόμενο τέκνο ……... 22500 15600 -30,67% -6900
· Ανδρόγυνο με δύο ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα …….. 25500 15600 -38,82% -9900
· Ανδρόγυνο με τρία ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα ……. 28500 20400 -28,42% -8100
· Ανδρόγυνο με τέσσερα ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα … 31500 25200 -20,00% -6300
· Για κάθε ένα επί πλέον των 4 τέκνων ………………………. 3000 4800 60,00% 1800
· Εάν υπάρχει άτομο με ανίατο ή δυσίατο νόσημα προσθέτουμε 7500 6000 -20,00% -1500
· Για οικογένειες χωρίς ιδιόκτητο σπίτι προσθέτουμε άλλα 6000 4800 -20,00% -1200





Με τον όρο προστατευόμενα νοούνται τα τέκνα που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση.
Για τις πολύτεκνες οικογένειες α) με 2 γονείς και κανένα ή 1 ή 2 τέκνα ανήλικα ή προστατευόμενα και β) με 1 γονέα και 1 ή 2 τέκνα ανήλικα ή προστατευόμενα, ισχύει το ίδιο όριο ετήσιου εισοδήματος.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα παρα πάνω δικαιολογητικά θα γίνονται δεκτά έως τις 20-Ιουν-2011, και ΧΩΡΙΣ καμμία παράταση. Επίσης οσα μέλη δεν εχουν φέρει την αίτηση συμμετοχής και την υπεύθυνη δήλωση να περάσουν από το γραφείο για να τις συμπληρώσουν.


Ο Πρόεδρος
Κωνσταντόπουλος Κωνσταντίνος

Η γραμματέας
Αγγελινά Κατερίνα

Νάντια Γιαννακοπούλου: Υπόμνημα στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κύριε Υπουργέ,

Τις προηγούμενες μέρες, πραγματοποίησα σειρά συναντήσεων με δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς, διοικητικούς υπαλλήλους των Δικαστηρίων της Μεσσηνίας, Δικαστικούς επιμελητές αλλά και με τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.

Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, είχα ..........

τη δυνατότητα να συζητήσω, να ενημερωθώ και να ανταλλάξω απόψεις με ένα ευρύ φάσμα εκπροσώπων του νομικού κόσμου της Μεσσηνίας, και όχι μόνο, σχετικά με τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα παρακάτω αποτελούν τα σημαντικότερα ζητήματα που εντόπισα σε αυτές τις συναντήσεις και στα οποία, θεωρώ, ότι η κυβέρνησή μας θα έπρεπε να εστιάσει την προσοχή της στο μέλλον για την επίλυσή τους.

1) Σε τοπικό επίπεδο ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι το ζήτημα της έλλειψης διοικητικών υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις υπαλλήλων και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης το 1996 οι οργανικές θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας έχουν ορισθεί σε 27, των δακτυλογράφων σε 2 και των επιμελητών σε 3. Αυτή τη στιγμή, όμως, υπηρετούν 19 μόνιμοι υπάλληλοι, 2 επιμελητές, ενώ δεν υπάρχει κανένας δακτυλογράφος. Η προϊσταμένη της γραμματείας υπέβαλε αίτηση παραίτησης το Δεκέμβριο του 2010 λόγω συνταξιοδότησης της. Άλλες δύο υπάλληλοι έχουν αποσπασθεί στο Εφετείο Καλαμάτας, η μία από τον Ιανουάριο του 2010 και η άλλη από τον Ιανουάριο του 2011. Μία υπάλληλος έχει άδεια κυήσεως, ενώ μία άλλη που διορίσθηκε στο Πρωτοδικείο παραιτήθηκε από την υπηρεσία μετά από λίγες ημέρες. Τέλος, δύο υπάλληλοι έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και βρίσκονται σε μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες. Ωστόσο, η κίνηση στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ, σύμφωνα με τις στατιστικές, έρχεται τρίτο σε κίνηση στην Πελοπόννησο, καθώς κάθε μήνα πραγματοποιούνται 8-9 συνεδριάσεις του Τριμελούς και 14 του Μονομελούς, εντός και εκτός έδρας, μία συνεδρίαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και ένα Μονομελές και Τριμελές Ανηλίκων. Όσον αφορά στις πολιτικές υποθέσεις, γίνονται δύο Πολυμελή το μήνα και οκτώ Μονομελή (Τακτική Διαδικασία, Εκούσια Δικαιοδοσία, Ειδική Διαδικασία). Επίσης, γίνονται πολλά δικαστήρια ασφαλιστικών μέτρων και ιδίως προσημειώσεις. Για τους λόγους αυτούς και για να υπάρχει ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Πρωτοδικείου, πρέπει να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις.

2) Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ζήτημα που έχει να κάνει με την καθαριότητα στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας που παρουσιάζει απαράδεκτη εικόνα και για το οποίο είναι απαραίτητο να επισπευστούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη καθαριστριών. Προς το παρόν, η καθαριότητα του κτιρίου γίνεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, ο οποίος έχει αναλάβει τα έξοδα για την καθαριότητα. Μάλιστα, επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης είχε γίνει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την έγκριση σχετικού κονδυλίου. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι Δικαστικοί Λειτουργοί, οι Δικηγόροι και οι Υπάλληλοι καλούνται να εργαστούν, για την απονομή της Δικαιοσύνης, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τους εκατοντάδες πολίτες που επισκέπτονται καθημερινά για υποθέσεις τους, το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας.

3) Άλλο ζήτημα, το οποίο ετέθη και κρίνεται ως πρωταρχικής σημασίας είναι η ανάγκη μετεγκατάστασης του Ειρηνοδικείου Πύλου σε δημόσιο κτίριο. Το σημαντικότερο κώλυμα στην εξεύρεση ακινήτου που θα μπορούσε να στεγάσει το Δικαστικό Μέγαρο της Πύλου είναι το γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει προχωρήσει σε καταγραφή ακινήτων. Κώλυμα, το οποίο ωστόσο πρέπει αργά ή γρήγορα να ξεπεραστεί καθώς το Δημόσιο υποχρεούται στην καταβολή υψηλού μισθώματος για το κτίριο που στεγάζει την υπηρεσία αυτήν τη στιγμή.

4) Επίσης, το Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας αντιμετωπίζει σοβαρά κτιριακά προβλήματα συντήρησης, για την αντιμετώπιση των οποίων υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλιο ύψους περίπου 200.000 ευρώ, για το οποίο όμως καθυστερεί η εκταμίευσή του. Θα σας παρακαλούσα σχετικά να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να εκταμιευθεί όσο το δυνατόν συντομότερα το ανωτέρω ποσό, καθώς η κατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου είναι προβληματική.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα προβλήματα «υποδομών» που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε τοπικό επίπεδο και τα οποία επισημάνθηκαν, ιδιαίτερα σε πρόσφατη συνάντησή μου με τα προεδρεία των Δικηγορικών Συλλόγων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας. Παρακάτω, ακολουθεί σειρά ζητημάτων, τα οποία τέθηκαν στις επιμέρους συναντήσεις και αφορούν αμφότερα τα Πρωτοδικεία. Θεωρώ βέβαιο ότι γνωρίζετε τα περισσότερα από αυτά, τα οποία ωστόσο θα ήθελα και από μέρους μου να επισημάνω:

1) Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σε όλη τη χώρα έντονα προβλήματα στην λειτουργία και την απονομή δικαιοσύνης, αφού τα δικαστήρια έχουν υπερφορτωθεί με πολλές υποθέσεις που σε πολλές περιπτώσεις έχουν φθάσει στην αρνησιδικία, γεγονός που δεν τιμά ούτε τη δικαιοσύνη, ούτε το κράτος. Εν ολίγοις, η απονομή της δικαιοσύνης απονέμεται με μεγάλη βραδύτητα, με αποτέλεσμα να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους πολίτες που θέλουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και χρήζει ιδιαίτερης μελέτης και προσοχής. Η καθυστέρηση στον προσδιορισμό των υποθέσεων και στην εκδίκαση και έκδοση των αποφάσεων αποτελεί, πλέον, ένα σύνηθες φαινόμενο που εντοπίζεται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, ακόμη και για εκείνες τις υποθέσεις που η νομολογία είναι πάγια και η απονομή της δικαιοσύνης θα μπορούσε να είναι ταχύτατη. Τα αίτια δεν εντοπίζονται μόνο στην επιμέλεια ή μη κάποιων δικαστών που και εκεί σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρείται κανένα θεσμοθετημένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και στη συνολική λειτουργία του δικαστικού μας συστήματος. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο ζήτημα φρονώ ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα η εφαρμογή των πρόσφατων νόμων που με πρωτοβουλία σας θεσμοθετήθηκαν για την επίσπευση της διοικητικής και ποινικής δίκης.

2) Είναι άξια αναφοράς, η δυσκολία ενός μέσου πολίτη να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ειδικά εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι η παροχή δικηγορικών υπηρεσιών περιλαμβάνεται στην ανώτερη κλίμακα Φ.Π.Α. του 23%, σε συνδυασμό με τα αυξημένα πλέον έξοδα προσφυγής σε δίκη που καλείται να καταβάλει ένας πολίτης. Συνεπώς, θεωρώ επιβεβλημένο να μην συμπεριληφθούν άλλες αυξήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, καθώς ενυπάρχει ο κίνδυνος να καθιερωθεί η αντίληψη ότι η οικονομική επιβάρυνση για την απονομή δικαιοσύνης απαγορεύει στους «αδύναμους» να προσφύγουν σε αυτή. Ο θεσμός της απονομής δικαιοσύνης είναι κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα και η δικαιοσύνη πρέπει να μην είναι «ακριβή» και απλησίαστη για τα χαμηλά οικονομικά στρώματα, με όποιους κινδύνους συνεπάγεται τούτο, γιατί έτσι προσβάλλεται η κοινωνική δικαιοσύνη αφού δεν απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες τα ίδια δικαιώματα που είναι κατοχυρωμένα τόσο από το Σύνταγμά μας όσο και από διεθνείς συμβάσεις που έχουμε κυρώσει.

3) Η επιβίωση των ασφαλιστικών ταµείων των δικηγόρων, και ειδικότερα του Ταμείο Υγείας των Δικηγόρων Επαρχίας, κρέμεται σε μια κλωστή, καθώς είναι γνωστός ο ελλειμματικός του χαρακτήρας που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή των συμβάσεων με τα φαρμακεία και τους συμβεβλημένους γιατρούς. Παρά το γεγονός, ότι το εν λόγω ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εντούτοις διακατέχομαι από τη βεβαιότητα ότι το ζήτημα αυτό απασχολεί και εσάς.

Κύριε Υπουργέ, είναι αναμφίβολο ότι τα παραπάνω ζητήματα τα έχετε ήδη υπ’ όψιν σας, όχι μόνο ως αρμόδιος Υπουργός αλλά και ως συνάδελφος δικηγόρος, και για κάποια από αυτά επεξεργάζεστε ήδη την επίλυσή τους και τη βελτίωση της λειτουργίας της δικαιοσύνης, συνολικά. Κρίνω ότι η θετική σας ανταπόκριση και στα υπόλοιπα, θα επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά την προσήλωση σας στη βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης και την ισχυρή βούλησή της κυβέρνησης για διευθέτηση των προβλημάτων του κλάδου.

Με κάθε τιμή,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

VIDEO από τον αγώνα Παναθηναίκός - Ολυμπιακός 101 - 94





Οι ευρωπαίοι επιλέγουν το σχέδιο αναμνηστικού κέρματος των 2 ευρώ

Νέο κέρμα των δύο ευρώ θα εκδοθεί από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης στις αρχές του 2012 επ' ευκαιρία της επετείου 10 χρόνων από την είσοδο του ενιαίου νομίσματος στην καθημερινότητα των ευρωπαίων.

Το σχέδιο του νέου κέρματος θα επιλεγεί από το κοινό μέσω διαδικτύου.
Όσοι πολίτες το επιθυμούν θα έχουν .........

τη δυνατότητα να ψηφίσουν ένα από τα πέντε προεπιλεγμένα σχέδια.

Ένας από τους συμμετέχοντες στην ψηφοφορία ο οποίος θα επιλεχθεί τυχαία από εκείνους που ψήφισαν το νικητήριο σχέδιο θα βραβευτεί με σειρά συλλεκτικών κερμάτων ευρώ μεγάλης αξίας. Η ψηφοφορία αρχίζει σήμερα και θα περατωθεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011. Το νικητήριο σχέδιο θα ανακηρυχθεί στις 30 Ιουνίου.

«Για πρώτη φορά το σχέδιο κέρματος ευρώ γενικής κυκλοφορίας θα επιλεγεί με δημόσια ψηφοφορία, μέσω του Διαδικτύου, επί των προτάσεων πολιτών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Το σχέδιο που θα βραβευτεί θα αποτυπώνεται σε εκατομμύρια κέρματα ευρώ που θα κυκλοφορήσουν σε ολόκληρη την ευρωζώνη από τις αρχές του 2012» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν,.

Κανονικά, κάθε κράτος μέλος της ευρωζώνης εκδίδει κέρματα ευρώ με εθνικό σχέδιο στη μία όψη. Ωστόσο, στις αρχές του 2012 όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα θέσουν σε κυκλοφορία αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ.

Αυξάνεται η φορολογία και μειώνονται οι μισθοί

Τον Ιούλιο θα εφαρμοστούν τα περισσότερα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου

Από τον Ιούλιο, θα γίνουν αισθητά τα νέα μέτρα που περιέχει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με αρχή την αύξηση της παρακράτησης για τους μισθωτούς και (πρόωρα) συνταξιούχους, τις περικοπές μισθών στο Δημόσιο, με το νέο μισθολόγιο, και την κλιμάκωση της επιβολής των αυξήσεων στην έμμεση φορολογία, από τα τσιγάρα, μέχρι και την εξίσωση της φορολογίας των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης.
Η άνοδος των αντικειμενικών αξιών θα ........

αυξήσει περίπου 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα την κατοχή, εκμετάλλευση και μεταβίβαση ακινήτων.

Τα μέτρα παρουσιάζονται, σήμερα, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ, την Τετάρτη, θα συζητηθούν και στο επίσημο Υπουργικό Συμβούλιο, για να λάβουν, στη συνέχεια, το δρόμο προς τη Βουλή.

Το συνολικό τους κόστος ανέρχεται σε 6,4 δισ. ευρώ, για το 2011, αυξάνοντας τη φορολογία των ακινήτων, εισοδήματος και των φόρων κατανάλωσης, εν μέσω πυκνών αντιδράσεων, που αναγκάζουν το υπουργείο Οικονομικών να διαρρέει εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να δοκιμάσει τις αντοχές και τις αντιδράσεις. Τα μέτρα θα λάβουν την τελική τους μορφή με «εφαρμοστικό» νόμο, που θα περιέχει τις οριστικές αποφάσεις και θα κατατεθεί στη Βουλή, μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Μικραίνει το αφορολόγητο

Στις 6.000 ευρώ διαμορφώνεται το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στις 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ηλικίας έως 60 ετών.

Θα εφαρμοστεί, από την 1η Ιουλίου, και θα αυξηθεί η παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών, καθώς η παρακράτηση φόρου θα ξεκινά από το ποσό 8.001 ευρώ, αντί 12.001 ευρώ που ξεκινά σήμερα.

Το ύψος του συντελεστή, που θα επιβληθεί για το τμήμα του ποσού από το νέο αφορολόγητο έως τα 12.000 ευρώ, πιθανότατα θα είναι 10%, αλλά δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί σε 15%, ή και να ισχύσει ο συντελεστής 18% που ισχύει σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος από 12.000 - 16.000 ευρώ.

Για τον εργαζόμενο που αμείβεται με τις κατώτερες αποδοχές και σήμερα δεν φορολογείται, από τον Ιούλιο θα του γίνεται παρακράτηση φόρου κάθε μήνα. Τα εισοδήματα των 9.000 ευρώ το χρόνο θα φορολογούνται με 100 ή 200 ευρώ το χρόνο ή έως 15 ευρώ το μήνα. Για τα υψηλότερα εισοδήματα, άνω των 12.000 ευρώ, ο φόρος εισοδήματος που θα παρακρατείται επιπλέον κάθε μήνα, αυξάνεται από 21 έως 43 ευρώ, ή σε ετήσια βάση ο φόρος εισοδήματος θα αυξηθεί κατά 400, 600 ή 720 ευρώ, για το εισόδημα των 4.000 ευρώ, από 800 - 12.000 ευρώ, ανάλογα με το συντελεστή που θα εφαρμοστεί 10%, 15% ή 18%.

Αρνητική έκπληξη για τους μισθωτούς αποτελεί, επίσης, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το νέο σύστημα παρακράτησης να εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011 και ο επιπλέον φόρος των πρώτων έξι μηνών να παρακρατηθεί στους επόμενους μήνες, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα.

Από τη νέα κλίμακα θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 60 ετών και ενδεχομένως τεθεί και εισοδηματικό όριο, στους οποίους η παρακράτηση φόρου θα γίνεται από τα 12.000 ευρώ.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το αφορολόγητο όριο μειώνεται στις 6.000 ευρώ και, ανάλογα με το συντελεστή με τον οποίο θα φορολογείται το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τα 12.000 ευρώ, η επιβάρυνση θα κυμαίνεται από 600, 900 ή 1.080 ευρώ.

Ακίνητα

Μειώνεται το αφορολόγητο όριο για την εφαρμογή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες ακινήτων θα πέσουν στην παγίδα του ΦΑΠ.

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων όλων των αστικών περιοχών της χώρας θα αυξηθούν κατά περίπου 30% από το Σεπτέμβριο, αλλά η επικείμενη αύξηση θα προαναγγελθεί στις επόμενες μέρες, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν να κλείσουν εκκρεμότητες με μεταβιβάσεις (γονικές παροχές, αγορές, κληρονομιές κ.λπ.) και να τονωθούν τα έσοδα του Δημοσίου, στους προσεχείς μήνες.

Η άνοδος των αντικειμενικών αξιών θα αυξήσει περίπου 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα την κατοχή, εκμετάλλευση και μεταβίβαση ακινήτων, αλλά θα στήσει και παγίδα ΦΑΠ στους μικροιδιοκτήτες.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει το αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ κατά 100.000 ευρώ, ίσως και κατά 200.000 ευρώ, στο πλαίσιο των νέων μέτρων. Σήμερα, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που αντικατέστησε από την 1-1-2010 το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και επιβάλλεται με κλιμακούμενους συντελεστές, σε ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ, εξετάζεται να μειωθεί σε 300.000 ευρώ ή και σε 200.000 ευρώ. Για τον υπολογισμό του φόρου, αθροίζεται η αξία της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου, υπολογίζεται αυτόματα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και αποστέλλονται τα σημειώματα.

Δηλαδή ακίνητα σημερινής αντικειμενικής αξίας 360.000 ευρώ, δεν βαρύνονται με ΦΑΠ, αλλά με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα προκύψει επιβάρυνση από 150 έως 300 ευρώ. Σημαντικά μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση για ακριβότερα.

Επίσης, ρυθμίζονται τα αυθαίρετα, με την αποστολή ειδοποιητηρίων στους ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν τα πρόστιμα για την τακτοποίηση τους αντίστοιχα με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους.

Εκτακτη εισφορά και φοροαπαλλαγές τέλος

Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές για όσους έχουν εισοδήματα, πιθανότατα άνω των 60.000 - 70.000 ευρώ, ενώ περιορίζεται το όφελος και για τους έχοντες χαμηλότερα εισοδήματα.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2012, οπότε και θα γίνει αισθητή η δραματική αύξηση της φορολογίας.

Ειδική επιτροπή αξιολογεί τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές (ανέρχονται σε περίπου 950) και θα αποφασιστεί ποιες θα διατηρηθούν και πώς.

Οι έχοντες «υψηλά» εισοδήματα, πάνω από ένα όριο το οποίο ενδεχομένως να είναι οι 60.000 ευρώ, δεν θα έχουν καμία απαλλαγή, ούτε τις βασικές, όπως το αφορολόγητο των παιδιών, 1.500 ευρώ, για κάθε παιδί μέχρι τα δύο, ιατρικές δαπάνες, ασφάλιστρα ενοίκιο, τόκους στεγαστικών δανείων.

Οι απαλλαγές αυτές θα παραμείνουν για τους έχοντες χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά θα αφαιρείται το 20% από το φόρο και όχι από το εισόδημα, ώστε να μειώνεται το όφελος και να αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση.

Οι επιβαρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος συμπληρώνονται από:

1. Την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, από το 2012.

2. Την αύξηση περίπου κατά 20% των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης που επιβλήθηκαν από τη χρήση 2010. Η αύξηση θα ισχύσει από τα εισοδήματα που αποκτώνται φέτος και θα δηλωθούν το 2012. Στόχος είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, που δεν τα δηλώσουν αλλά ταυτόχρονα κατέχουν και συντηρούν περιουσιακά στοιχεία. Η τρόικα έχει ζητήσει την αύξηση της φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα, ακριβά ακίνητα.

3. Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους κατόχους αυτοκινήτων κυβισμού άνω των 2.000 ή 2.500 κ.ε. που υπολογίζονται σε περίπου 500.000.

4. Η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους κατέχουν ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας περίπου 4.000 ευρώ/τ.μ.

Μετατάξεις προϊόντων και ειδικοί φόροι

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, θα γίνουν από το Σεπτέμβριο και θα περιοριστούν στα είδη και στις υπηρεσίες εστίασης.

Ωστόσο, προβλεπόταν από το συγκεκριμένο μέτρο η είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, που είναι δύσκολο να καλυφθεί μόνο με τη μετάταξη του κλάδου εστίασης στο 23%.

Το «πακέτο» της έμμεσης φορολογίας, που περιέχει το Μεσοπρόθεσμο, περιέχει επίσης:

1. Την εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου 2011, με στόχο την απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 320 εκατ. ευρώ το 2012, εξαιρουμένων του κόστους του επιδόματος θέρμανσης, που θα επιστραφεί στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης.

2. Την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά, για την άντληση ποσού τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

3. Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα.

4. Την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων του 2012, κατά 15-20% που θα πληρωθούν το ερχόμενο φθινόπωρο.

5. Την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Ναυτεμπορική

Γαλλικό εμπάργκο σε «Facebook» και «Twitter»

Έναν άκρως αμφιλεγόμενο νόμο ετοιμάζεται να περάσει η γαλλική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οποίο οι λέξεις «Facebook» και «Twitter» θα απαγορευτούν να προφέρονται από τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Οι εκφωνητές ειδήσεων από δω και στο εξής απαγορεύεται να αναφερθούν στα δημοφιλή site κοινωνικής δικτύωσης, καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρείται διαφήμιση για τα δυο site.
Μόνη εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση ......

που κάποιο από τα δυο είναι το βασικό θέμα της είδησης.

Κάτι τέτοιο όμως, θα σημαίνει ότι και οι τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και οι ραδιοφωνικές δε θα μπορούν να προτρέπουν τους θεατές τους να επικοινωνήσουν μαζί τους μέσω Facebook ή Twitter, κάτι που είναι πολύ διαδεδομένο σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Πρώτο Θέμα

Από σήμερα το πολυτεκνικό επίδομα του ΟΓΑ

Ξεκίνησε από σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου, να καταβάλεται στους δικαιούχους το πολυτεκνικό επίδομα (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη) του ΟΓΑ. Η καταβολή του θα γίνει σε 364.283 οικογένειες τα οικογενειακά επιδόματα και θα αφορά την καταβολή του Γ’ διμήνου 2011, σύμφωνα με γνωστοποίηση της διοίκησης του ΟΓΑ.

Ειδικότερα, τα πολυτεκνικά επιδόματα θα καταβληθούν, ως εξής:

Στους επιδοματούχους που απογράφηκαν μέχρι τις 13 Μαϊου 2011 και έχουν ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., το οικογενειακό επίδομα θα καταβληθεί με πίστωση του λογαριασμού τους (νέος τρόπος πληρωμής).

Στους επιδοματούχους που δεν απογράφηκαν και δεν άνοιξαν λογαριασμό σε τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, το επίδομα θα καταβληθεί με εντολές πληρωμής στην ΑΤΕbank, μέσω συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ. Οι παραπάνω επιδοματούχοι θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα να απογραφούν, καταθέτοντας το «Απογραφικό Δελτίο», που τους έχει σταλεί από τον ΟΓΑ, στο κατάστημα της τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ., που επιθυμούν να καταβάλεται το επίδομά τους, καθώς η πληρωμή, το επόμενο δίμηνο, θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού των ΕΛ.ΤΑ., που θα έχουν επιλέξει.

Η συνολική δαπάνη, για τις πληρωμές αυτές, ανέρχεται στο ποσό των 99.152.948,84 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η πληρωμή των επιδομάτων Γ΄ διμήνου θα γίνει με τα νέα ποσά, όπως αυτά διαμορφώθηκαν, μετά την ισχύ των παραπάνω διατάξεων:

Αναλυτικότερα, το επίδομα τρίτου παιδιού: από 178,81 ευρώ, το μήνα καθορίστηκε στα 177 ευρώ.

Το επίδομα στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες:

Για δικαιούχους με περισσότερα από δύο επιδοτούμενα παιδιά, από 44,68 ευρώ, το μήνα, για κάθε παιδί, στα 44 ευρώ, το μήνα, για κάθε παιδί.

Για δικαιούχους με ένα ή δύο επιδοτούμενα παιδιά, από 102,85 ευρώ κατώτατο συνολικό μηνιαίο ποσό, καθορίστηκε στα 44 ευρώ, το μήνα, για κάθε παιδί.

Η ισόβια σύνταξη από 102,85 ευρώ το μήνα, καθορίστηκε στα 102 ευρώ.

Τα ανωτέρω ποσά ισχύουν, από 02-03-2011, για τις πολύτεκνες οικογένειες και την ισόβια σύνταξη και από 01-01-2011, για τις τρίτεκνες οικογένειες.

Σημειώνεται ότι επειδή οι παραπάνω διατάξεις έχουν αναδρομική ισχύ, στα δύο προηγούμενα δίμηνα καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ποσά επιδομάτων, τα οποία θα συμψηφιστούν με τις πληρωμές του τρέχοντος διμήνου (6 Ιουνίου), με αποτέλεσμα, στην πλειοψηφία των δικαιούχων, να καταβληθεί το ποσό, που τους αναλογεί, με μια μικρή μείωση, ενώ, σε ορισμένους, να παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό του τρέχοντος διμήνου.

Τέλος, ενημερώθηκαν οι επιδοματούχοι ότι η διαδικασία της απογραφής (άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού ΕΛΤΑ) είναι συνεχής, ώστε να έχουν τη δυνατότητα μεταβολής ΙΒΑΝ ή δήλωση νέου ΙΒΑΝ, μέσω της απογραφικής διαδικασίας των τραπεζών και των ΕΛΤΑ.

"Τειρεσίας" για τους κακοπληρωτές της ΔΕΗ - στα 200 εκατ. τα φέσια

Μητρώο που θα καταγράφει τουλάχιστον όσους μετακινούνται από εταιρεία χωρίς να πληρώνουν το λογαριασμό, αλλά και όσους έχουν παράνομες συνδέσεις, πρόκειται να δημιουργηθεί, αφού μόνο για τη ΔΕΗ έχουν δημιουργηθεί επισφάλειες ύψους 45 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Διαστάσεις έχει πάρει το ..........

φαινόμενο καταναλωτών που δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και...
επιλέγουν να μετακινηθούν σε άλλο πάροχο, όπου συνεχίζουν την ίδια τακτική.
Για την εξοικονόμηση αρκετών εκατοντάδων ευρώ, αρκετοί ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών ή δευτερευόντων κατοικιών, προχωρούν σε διακοπή της σύνδεσης, ακόμα και για τη μισή χρονιά.
Η ΔΕΗ αύξηση κατά 30% τις προβλέψεις της για επισφάλειες στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ για το σύνολο του 2011, τα φέσια αναμένεται να φθάσουν στα 200 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα αναμένεται να εξελιχθεί απρόβλεπτα, όταν θα ψηφιστεί το ενεργειακό νομοσχέδιο, καθώς θα προβλέπει ότι οι ευάλωτες ομάδες καταναλωτών θα προστατεύονται, ακόμα κι αν δεν πληρώνουν.

Νooz.gr

Να χαίρεστε το Νοσοκομείο Καλαμάτας- Ιατρικό λάθος οδηγεί σε θάνατο;

Μια απίστευτη ιστορία ξετυλίγετε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας τις τελευταίες ημέρες καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της τηλεόρασης BEST στην ορθοπεδική κλινική χειρούργησαν γυναίκα κατά λάθος στο καλό πόδι και όταν το κατάλαβαν την έκλεισαν άρον- άρον.
Τo σήριαλ συνεχίστηκε καθώς .........

μετά πήγαν να την χειρουργήσουν στο πόδι που είχε κάταγμα κανονικά, με αποτέλεσμα η άτυχη γυναίκα να υποκύψει από την ταλαιπωρία.

Οι συγγενείς της άτυχης γυναίκας προσέφυγαν στην δικαιοσύνη κατά του «μεγαλογιατρού» της ορθοπεδικής κλινικής του Νοσοκομείου που αξίζει να σημειωθεί ότι κρατούν μυστικό το εν λόγο συμβάν και σήμερα επικαλέστηκαν το ότι κάνουν ΕΔΕ για να μην αναφέρουν τίποτε στο Δημοσιογράφο της τηλεόρασης BEST γιατί προφανώς φοβήθηκαν τις αποκαλύψεις...

Radio 936

ΣΧΟΛΙΟ
Γιατί, ένα άλλο ιατρικό λάθος που είχε γίνει παλία στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο από ειδικευόμενο γιατρουδάκι που εξέτασε τον αρχιεπίσκοπο πρωί πρωί προφανώς στο τμήμα επειγόντων και του είχε πει ότι δεν έχει κάποιο κάταγμα και ο Ιερώνυμος στην Αθήνα χειρουργήθηκε το ξεχάσαμε;
Τι έγινε με εκείνη την περίπτωση; Έγινε τίποτα;

Εφημερεύον φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα.

Την εβδομάδα από 06 Ιουνίου έως 12 Ιουνίου 2011 εφημερεύει το φαρμακείο:

Αικατερίνη Βορίση

Tηλ: 2761 - 0 - 34065
Κιν. 694 - 61 04 914


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι εφημερίες των Φαρμακείων ξεκινούν Δευτέρα στις 08:00 ακριβώς και λήγει την άλλη Δευτέρα στις 07:59 το πρωί.



Μεσσηνιακές εφημερίδες της 6ης Ιουνίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.







Και χωρίς τον Μητσάρα είναι μια κλάση παραπάνω

Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στο sday.gr για τη δίκαιη κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό, αλλά και για την ανωτερότητα των «πρασίνων» ακόμα και χωρίς τον Δημήτρη Διαμαντίδη στην πεντάδα τους.

Οταν ο αντίπαλος παίζει ουσιαστικά .......

χωρίς τον καλύτερο παίκτη του και δεν μπορείς να τον νικήσεις τότε το 3-1 της σειράς εις βάρος σου είναι τιμητικό αποτέλεσμα.

Ο Παναθηναϊκός είναι και πάλι πανάξιος πρωταθλητής. Εσπασε την έδρα του αντιπάλου του ξεπέρασε το 3-0 της φετινής χρονιάς και καθάρισε την υπόθεση τίτλος. Να παραδεχτούμε ότι το έκανε πιο δύσκολα φέτος για να πάρει λίγα κουκούτσα παραπάνω ο χαμένος Ολυμπιακός. Γιατί όχι. Μέχρι εκεί όμως. Κάτι παραπάνω θα αδικούσε τον Ομπράντοβιτς και τους παίκτες του. Που δεν λυγοψύχησαν όταν λαβώθηκε στο πόδι ο Μήτσος Διαμαντίδης και έμεινε να παρακολουθεί τις προσπάθειες τους από τον πάγκο.

Ο Φώτσης με τις τρίποντες βόμβες του αποδιοργάνωσε τη σκληρή άμυνα του Ολυμπιακού.

Η υπεροχή των πράσινων στα επιθετικά ριμπάουντ τους επέτρεπε να ανανεώνουν τις επιθέσεις και να φθείρουν τους αντιπάλους του που έκαναν πολλά φάουλ για να τους σταματήσουν.

Παρ' ολα αυτά ο Ολυμπιακός είχε τα περιθώρια χάρη στην παραγωγικότητα του Μπουρούση και να δόσει νέο ραντεβού στο Φάληρο. Δεν γίνεται όμως να θέλεις το παιχνίδι όταν έχεις μια στις πέντε βολές στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού.

Ο Ολυμπιακός πήγε το ματς στην παράταση κι εκεί παραδόθηκε στις ορέξεις του Φώτση που ήταν ασταμάτητος έξω από την γραμμή των 6,75μ.

Ο Παναθηναϊκός με περισσότερες λύσεις κοντά στο καλάθι και ψυχραιμία στις βολές πήρε δίκαια τη νίκη και το πρωτάθλημα. Οσο για τον Ιβκοβιτς πρέπει να αναλογιστεί κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς τι παραπάνω πέτυχε από τον προκάτοχο του Παναγιώτη Γιαννάκη. Φαντάζομαι το ίδιο θα κάνουν και οι αδερφοί Αγγελόπουλοι.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 101 - 94.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Την κατάκτηση του 32ου πρωταθλήματος Ελλάδος στην ιστορία του και 9ου συνεχόμενου πανηγυρίζει ο Παναθηναϊκός! Οι «πράσινοι» επικράτησαν 101-94 στην παράταση του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, στον τέταρτο τελικό των πλέι οφ, από το οποίο έλειψε ο Διαμαντίδης που τραυματίστηκε στο πρώτο λεπτό.
Το κενό του αρχηγού καλύφθηκε ...........

όμως από το πάθος των υπόλοιπων, με κορυφαίο όλων τον Φώτση που είχε 6/6 τρίποντα.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό σε κανένα σημείο του αγώνα να ξεφύγει στο σκορ έχοντας σε εξαιρετική μέρα τους Μπουρούση, Μαυροκεφαλίδη και Γκόρντον ωστόσο στην παράταση οι «πράσινοι» κατάφεραν να διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση και πήραν το ματς.

Πολύ σημαντική, οργανωτικά και εκτελεστικά, η απουσία του Διαμαντίδη που όμως καλύφθηκε σε μεγάλο μέρος από την ωριμότητα και την ευστοχία του Μάικλ Μπατίστ αλλά κυρίως από τα απίστευτα ποσοστά στα σουτ τριών πόντων του Φώτση (6/6). Κομβικός παράγοντας για την ήττα της ομάδας του Ίβκοβιτς, τα χαμένα ριμπάουντ αλλά και η αστοχία στις βολές στα κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού (1/4 στην παράταση).

Στο φινάλε του ματς υπήρχε ένταση με τον Γιάννη Μπουρούση και έναν οπαδό από αυτούς που είχαν μπει στο παρκέ 3’’ πριν ολοκληρωθεί το ματς αλλά ευτυχώς το επεισόδιο δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις.