Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Οικογενειακή τραγωδία στη Ζαχάρω Ηλείας

Σε οικογενειακή τραγωδία εξελίσσεται η αναζήτηση ενός 17χρονου αγνοούμενου αλλοδαπού κολυμβητή στην περιοχή Ζαχάρω Ηλείας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα μετά από εντατικές έρευνες του Σώματος και ιδιωτών, νεκρός εντοπίστηκε ο πατέρας του 17χρονου που και ο ίδιος συμμετείχε στην αναζήτηση του υιού του.

Οι έρευνες για την ...........

ανεύρεση του 17χρονου συνεχίζονται.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε απεργία διαρκείας οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ.

Σε απεργία διαρκείας προχωρούν από τα μεσάνυχτα οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, αντιδρώντας στο «άνοιγμα» του κλειστού επαγγέλματος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Αν και η απεργία είχε αρχικά προγραμματιστεί να αρχίσει από τις 27 Αυγούστου, οι ιδιοκτήτες φορτηγών αποφάσισαν να την ξεκινήσουν από την Κυριακή, 25 Ιουλίου 2010.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ιδιοκτήτες .........

φορτηγών ΔΧ κατηγορούν το αρμόδιο υπουργείο για αιφνιδιασμό και επικεντρώνουν τις επικρίσεις τους στο θέμα της αξίας της αδείας, υποστηρίζοντας ότι «το κράτος τους πούλησε τις άδειες σε τριπλάσια αξία από τη σημερινή».

Σημειώνεται ότι αύριο ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας θα παρουσιάσει τα τελικά κείμενα των νομοσχεδίων περί «ανοίγματος» του επαγγέλματος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, της «τακτοποίησης» του χώρου των ΚΤΕΟ και της αναδιάρθρωσης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Την Παρασκευή, το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ενέκρινε τα νομοσχέδια του υπουργείου, με τα οποία, όπως δήλωσε ο κ. Ρέππας, διαμορφώνεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να προωθηθεί η ταχύτατη ανάπτυξη της οικονομίας.

Μάλιστα, ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι αυτά δεν γίνονται λόγω του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα, αλλά διότι «η χώρα πρέπει να κερδίσει το χαμένο χρόνο».

Με το νομοσχέδιο για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, «ανοίγει» το κλειστό επάγγελμα των φορτηγών Δ.Χ., με τις άδειες τους να είναι «κλειστές» από το 1971 για περίπου 30.000 φορτηγά οχήματα.

Με το ν/σ, προωθούνται εταιρείες οδικού μεταφορέα, οι οποίες θα έχουν τη μορφή Α.Ε. ή ΕΠΕ και μεταξύ των κριτηρίων λειτουργίας του θα είναι οι οικονομικές τους δυνατότητες, η επαγγελματική τους επάρκεια και η φήμη τους. Για τις παλιές άδειες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύει μια τριετία προσαρμογής έως το 2013.

Από Ναυτεμπορική

Τριφυλία. Οι ενδιαφερόμενοι «ανοίγουν τα χαρτιά τους»

Εκατό περίπου μέρες πριν από τις τοπικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου και στο Δήμο Τριφυλίας αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τις υποψηφιότητες. Το προηγούμενο διάστημα εντάθηκαν οι επαφές, οι συζητήσεις και οι προσεγγίσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων και συνεργατών τους με αυτοδιοικητικούς παράγοντες, πολιτικά στελέχη, εκπροσώπους συλλόγων και φορέων, αλλά και απλούς πολίτες που νοιάζονται και την πρόοδο και την ανάπτυξη του νέου Δήμου. Μάλιστα, το φως της δημοσιότητας «είδαν» ονόματα αυτοδιοικητικών, πολιτικών στελεχών και ενεργών πολιτών που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για υποψηφιότητα.

Στο ΠΑΣΟΚ, δύο υποψηφιότητες κατατέθηκαν ......

στα Όργανα του Κινήματος για αξιολόγηση. Του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Κυπαρισσίας Θανάση Πετρόπουλου, που αυτοπροτάθηκε και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Φιλιατρών Δημήτρη Σωτηρόπουλου, που ετεροπροτάθηκε. Στη Ν.Δ. οι ενδιαφερόμενοι φέρονται να είναι περισσότεροι, χωρίς όμως να έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες υποψηφιότητες, εκτός δύο, του αντιδημάρχου Κυπαρισσίας Γρηγόρη Γκότση και του δημοτικού συμβούλου Κυπαρισσίας Παναγιώτη Τσίγγανου, καθώς και του φαρμακοποιού στα Φιλιατρά Βασίλη Παπαθεοδοσίου με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ «ΘΑΡΡΟΣ»

ΠΑΣΟΚ

Θανάσης Πετρόπουλος Επικεφαλής αντιπολίτευσης Δήμου Κυπαρισσίας

«Η ριζική διοικητική αναδιάρθρωση της λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δημιουργήθηκε με τον “Καλλικράτη”, η μεταβίβαση εξουσιών στους Δήμους και η αυτονόμησή τους από άλλα κέντρα εξουσίας, σηματοδοτούν την αναγκαιότητα ανάδειξης τοπικών διοικητικών φορέων που θα βασίζονται, θα λειτουργούν και θα εμπνέονται από τις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας, της διαφάνειας, της συμμετοχής, της συναίνεσης, του εποικοδομητικού διαλόγου. Οι τοπικές κοινωνίες του Δήμου Τριφυλίας έχουν ανάγκη από ανθρώπους που δε θα εξυπηρετούν κομματικές επιδιώξεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, που δε θα έχουν ως άρμα τους για την κατάληψη του Δήμου την άκρατη προσωπική τους φιλοδοξία, που δε θα τάζουν διορισμούς, δε θα δημιουργούν εκλογική πελατεία, που δε θα “εξυπηρετούν” τους ίδιους, τους συγγενείς και τους φίλους τους. Οι τοπικές κοινωνίες μας έχουν ανάγκη από ανθρώπους που θα εμπνέονται από τα οράματα της ισότιμης αντιμετώπισης όλων των δημοτικών κοινοτήτων και διαμερισμάτων, αλλά και της ταυτόχρονης εκμετάλλευσης των πλεονεκτημάτων του καθενός από αυτά, του μη διαχωρισμού των πολιτών του Δήμου σε πολίτες “πρώτης” και “δεύτερης” κατηγορίας, σε πολίτες “πεδινούς” και “ορεινούς”, σε πολίτες “μεγάλων” και “μικρών” χωριών. Σε μια προσπάθεια που θα εμπνέεται και θα καθορίζεται από τις παραπάνω αδιαπραγμάτευτες για εμένα αρχές, δηλώνω παρών. Για μένα δεν έχει καμία σημασία σε ποια θέση θα βρίσκομαι σε αυτό το κάλεσμα, αν δηλαδή θα είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ή υποψήφιος δήμαρχος. Αυτό που για μένα είναι το πιο σημαντικό είναι η συσπείρωση όλων των συμπολιτών μας που εμπνέονται από τα παραπάνω ιδανικά, σε μια ανεξάρτητη κίνηση δημοτών του Δήμου Τριφυλίας, η οποία θα συγκροτήσει ένα εκλογικό σχήμα που θα συμμετέχει στις επόμενες εκλογές. Αυτή η ανεξάρτητη κίνηση δημοτών στην οποία συμμετέχω και εγώ, επιδιώκει ανοικτές διαδικασίες, συγκαλεί συγκεντρώσεις, προκαλεί καθημερινά συζητήσεις, αναζητά τις διαφωνίες, προχωρεί σε συγκλίσεις παραμένοντας αταλάντευτα σταθερή στις βασικές της αρχές, του σεβασμού του πολίτη, ανάδειξης της διαφωνίας, αποδοχής της διαφορετικότητας. Στο τέλος δε, είμαι σίγουρος ότι μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα αναδειχθεί ως επικεφαλής του συνδυασμού της, ο ικανότερος».


* Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Φιλιατρών Δημήτρης Σωτηρόπουλος, σε επικοινωνία που είχαμε, μας είπε πως τις προσεχείς ημέρες, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα και τις συνθήκες, θα αποφασίσει σχετικά και θα προβεί σε δηλώσεις.

Ν.Δ.

Γρηγόρης Γκότσης
Αντιδήμαρχος Κυπαρισσίας


«Θα ήθελα πρώτα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να επαναλάβω, μέσα από την εφημερίδα σας, τα όσα είπα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα από τη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών (νομάρχη, δημάρχων, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων του νομού μας), καταθέτοντας και επίσημα την υποψηφιότητά μου για το λειτούργημα του δημάρχου στο Δήμο Τριφυλίας. Πρέπει εδώ να σας πω, πως εγώ και πολλοί συνάδελφοί μου, μήνες τώρα, θεωρούσαμε πως θα μας δοθεί η ευκαιρία με την ηγεσία του δημάρχου μας Γιώργου Σαμπαζιώτη να συνεχίσουμε και στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Τριφυλίας, το έργο που γίνεται στην Κυπαρισσία και που κάθε συμπολίτης μας αντιλαμβάνεται.

Το λέω αυτό, γιατί εσείς που παρακολουθείτε τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. μας, γνωρίζετε πολύ καλά πως εγώ εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου για το μεγάλο Δήμο Τριφυλίας. Μάλιστα, ήμουν ο μόνος σύμβουλος που απέτρεψα ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για το μεγάλο Δήμο Τριφυλίας, κάτι που δεν έκανα την τελευταία φορά, μπροστά στην επιμονή των συναδέλφων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Εξακολουθώ, όμως, να έχω τις επιφυλάξεις μου. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν άκουσε ούτε τις φωνές των βουλευτών της. Σήμερα έχουμε μια πραγματικότητα, ένα νόμο του κράτους, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, έχει το ασυμβίβαστο για τους δημάρχους, με αποτέλεσμα να στερεί τη δυνατότητα σε πολλούς δοκιμασμένους και άξιους αυτοδιοικητικούς να προσφέρουν από τη θέση του δημάρχου και την προσφορά αυτή να τη δώσουν από θέση αντιδημάρχου ή δημοτικού συμβούλου.

Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, ίσως το πιο σημαντικό είναι η διαδικασία επιλογής υποψήφιων δημάρχων. Ακούστηκαν απόψεις από συναδέλφους, όπως η ανάδειξη των υποψηφίων να γίνει στις τοπικές κομματικές οργανώσεις με κάλπη και μόνο από τα μέλη της παράταξης. Μια άποψη που με βρίσκει κάθετα αντίθετο, διότι θεωρώ πως η ανάδειξη των υποψηφίων πρέπει να περνά μέσα από την κοινωνία. Ο πολίτης πολλές φορές την κομματική του επιλογή στις βουλευτικές εκλογές δεν τη μεταφέρει στις δημοτικές εκλογές, όχι γιατί δεν ξέρει από ποια παράταξη προέρχεται ο κάθε υποψήφιος, αλλά γιατί έχοντας γνώση για την προσφορά και τις δυνατότητες των υποψηφίων, επιλέγει αυτόν που πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον τόπο του. Άλλωστε, η παράταξη στην οποία είμαι μέλος 30 χρόνια, για πρώτη φορά και, μάλιστα, για την ανάδειξη αρχηγού του κόμματος, έστησε κάλπες, όχι μέσα σε κομματικές τοπικές επιτροπές, αλλά σε δημόσιους χώρους, καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής εκλογής αρχηγού. Πιστεύω, λοιπόν, πως η παράταξη θα ακούσει την πρότασή μου και με την ίδια διαδικασία θα δώσει στους Τριφύλιους πολίτες δυνατότητα επιλογής.

Κλείνοντας, θα ήθελα να δηλώσω ότι, αν υπάρξει υποψηφιότητα από άλλον Καποδιστριακό Δήμο που εντάχθηκε στο Νέο Δήμο Τριφυλίας, που θα μπορεί να ενώσει και να αμβλύνει τις όποιες επιφυλάξεις έχουν ακουστεί, είμαι πρόθυμος να τη στηρίξω, γιατί πιστεύω βαθιά πως ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος του νομού έχει μόνο μία επιλογή, να πετύχει».

Κώστας Κόλλιας
Πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ. και πρώην γραμματέας Συνδικαλισμού


«Ανταποκρινόμενος σε παροτρύνσεις Τριφύλιων φίλων που εξέφραζαν την αγωνία τους για την προοπτική του νέου Δήμου, είχα δηλώσει ότι η περίπτωση του Δήμου Τριφυλίας, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να είναι μία πρόκληση. Μία από τις προϋποθέσεις αυτές, για μένα η σημαντικότερη, εξακολουθεί να είναι η δημιουργία ενωτικού κλίματος μεταξύ των αυτοδιοικητικών παραγόντων της παράταξης στους ενοποιημένους Δήμους και η συστράτευσή τους σε κοινή πορεία τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Λυπάμαι, αλλά οι διαπιστώσεις μου, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν είναι ως προς αυτό το σημείο ενθαρρυντικές. Είναι αυτονόητο ότι η μακρόχρονη πολιτική και παραταξιακή μου διαδρομή δε μου επιτρέπει να γίνω μέρος εσωπαραταξιακών διενέξεων ή διαδημοτικών διενέξεων. Οψόμεθα…».

Βασίλης Παπαθεοδοσίου
Φαρμακοποιός


«Η Τριφυλία, ως νεοσύστατος Δήμος, οφείλει πάση θυσία να στηριχθεί σε προσωπικότητες τέτοιες που, ξεπερνώντας τους εαυτούς και τα όποια συμφέροντά τους, θα θέσουν εξαρχής στέρεα θεμέλια όσον αφορά στην ενότητα και την ανάπτυξή της. Ο σχεδιασμός για τους στόχους του μέλλοντός της πρέπει να είναι σαφής, οξυδερκής και εφικτός και τις δυνάμεις που θα φέρουν σε πέρας τις δύσκολες διαδικασίες οφείλουμε να τις ενεργοποιήσουμε, διότι όντως υπάρχουν στο Δήμο μας. Η Ανεξάρτητη Κίνηση, την οποία μαζί με τους συνεργάτες μου σχεδιάζουμε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, θα προχωρήσει μεθοδευμένα, ώστε βήμα βήμα, σε βάσεις στέρεες, οικονομικές, προγραμματισμού, αλλά πάνω από όλα κοινωνικής συνοχής, να αφήσουμε το στίγμα μας και το στυλ μας για τις επόμενες γενιές.

Η πραγματικότητα είναι ζοφερή για την ελληνική κοινωνία και οπωσδήποτε και για την κοινωνία του Δήμου μας, εμείς όμως έχουμε ένα πλεονέκτημα, είμαστε παραγωγική περιοχή, με δυναμική - καρποφόρα γη. Το πλεονέκτημα αυτό, σε συνδυασμό με τον εν δυνάμει αλλά και εν υπνώσει ακόμη τεράστιο αξιοποιήσιμο τουριστικό πλούτο, δίνουν για τον τόπο μας προοπτική και ελπίδα. Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε το σήμερα. Με τις διαδικασίες του “Καλλικράτη” για τον καθορισμό των ορίων και όλα όσα επακολούθησαν, υπάρχει ένα διοικητικό κενό, μια γενικότερη απαξίωση, κυρίως του ηθικού των πολιτών, που είναι ό,τι χειρότερο, αφού από τώρα ουσιαστικά έχει αρχίσει ή πρέπει ν’ αρχίσει ο σχεδιασμός του αύριο. Ο κάθε Δήμος έχει συνέχεια και υποχρεώσεις ως το τέλος, η περιουσία των Δήμων, οι τρέχουσες βασικές καθημερινές ανάγκες, πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια και μεγαλύτερη προσοχή. Όλοι μας ας σταθούμε με επάρκεια στο ύψος των περιστάσεων. Δεν είναι η στιγμή για επεκτατισμούς και σοβινισμούς. Η Τριφυλία βαδίζει ενωμένη στο αύριο με γνώμονα και στόχο οι νέοι άνθρωποι, οι νέοι συμπολίτες μας, να μείνουν και να αυξήσουν ό,τι τους παραδίδουμε εμείς σήμερα».

Γιώργος Σαμπαζιώτης
Δήμαρχος Κυπαρισσίας


«Ο νέος Δήμος Τριφυλίας είναι ένας “Καλλικρατικός” Δήμος με αρκετές ιδιαιτερότητες. Είναι από τους λίγους Δήμους στο νέο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει συγχωνεύσει τρία αστικά κέντρα ισότιμα με μια βίαιη διαδικασία και σαφώς χωρίς την αποδοχή του μεγαλύτερου μέρους αυτών. Η περίπτωση όλων των άλλων Δήμων στη Μεσσηνία αποτελεί μια φυσιολογική διεργασία, μια και σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει ένα ισχυρό κέντρο γύρω από το οποίο συνενώνονται οι άλλοι Δήμοι. Η ιδιαιτερότητα αυτή στο Δήμο Τριφυλίας μαζί με τη μη αποδοχή του σχήματος από τις άλλες δύο πόλεις, όπως τουλάχιστον καταγράφεται από τα μέχρι στιγμής γεγονότα, δημιουργεί άσχημες προϋποθέσεις για μια ομαλή πορεία του Δήμου Τριφυλίας. Αυτά είναι μια διαπίστωση και νομίζω ότι ο καθένας αποδέχεται την ορθότητά της. Παράλληλα, όμως, υπάρχει μπροστά μας ένα γεγονός το οποίο απαιτεί άμεση διαχείριση. Όσοι μέχρι στιγμής έχουν ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από αιρετές θέσεις αλλά και από τη θέση του ενεργού πολίτη, ξέρουν πολύ καλά το πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος διοίκησης και οργάνωσης του νέου μας Δήμου.

Σε περίπτωση που δε γίνει σοβαρή προσέγγιση του προβλήματος από αυτούς τους πολίτες, τότε το κακό θα είναι για όλους μας πολύ μεγάλο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τις εν πολλοίς δικαιολογημένες αντιδράσεις μας και να συναποφασίσουμε με ποιον τρόπο θα ελαττώσουμε τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την άστοχη κυβερνητική βιασύνη και τη με μη δημοκρατικό τρόπο υλοποίηση του «Καλλικράτη». Με το να συνεχίζουμε να στεκόμαστε μόνο αρνητικά και κριτικά απέναντι στο νέο σχήμα, θα βλάψουμε τον τόπο μας, την πόλη μας και τους συμπολίτες μας. Έχω πει και στο παρελθόν ότι η κάθε πόλη που συναποτελεί το νέο Δήμο Τριφυλίας έχει να παίξει το ρόλο της και να βρει νέους αναπτυξιακούς δρόμους στη νέα πορεία της.

Η Κυπαρισσία με τον αστικό της χαρακτήρα, τα Φιλιατρά με την ισχυρή αγροτική οικονομία, οι Γαργαλιάνοι με τον εμπορικό και τουριστικό τους προσανατολισμό, η Αυλώνα με το οικοτουριστικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, ο Αετός με τις σημαντικές φυσικές ομορφιές και την ιστορία και η Τριπύλη με το πλούσιο ορεινό όγκο και τον υδάτινο πλούτο της, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρή αναπτυξιακή μονάδα στο νέο σύνολο του Δήμου Τριφυλίας. Δε νομίζω ότι κανένας πρέπει να φοβάται τον άλλον. Αντίθετα, τα πλεονεκτήματα του καθενός τα μοιράζονται όλοι για να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα στην πρόοδο όλου του Δήμου. Τέλος, η υλοποίηση όλων αυτών των σχεδιασμών απαιτεί πλέον σοβαρή και έμπειρη ηγεσία, αλλά και ομάδα υποψηφίων με απόφαση να εργαστούν μεθοδικά και αποτελεσματικά για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου Τριφυλίας. Άρα, επομένως, ο υποψήφιος δήμαρχος πέρα από την επιτυχημένη εμπειρία που απαραίτητα πρέπει να έχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να διαθέτει και ικανότητα διείσδυσης σε άλλους χώρους, ώστε να μπορεί να στεγάσει όλες τις φωνές της περιοχής μας. Όσον αφορά εμένα, είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω μια τέτοια υποψηφιότητα, εφόσον υπάρξει και συνδυάζει τα χαρακτηριστικά που ανέφερα πιο πάνω».

Παναγιώτης Τσίγγανος
Δημοτικός σύμβουλος Κυπαρισσίας


«Εξαιτίας των αδυναμιών του “Καλλικράτη”, οι αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες είναι εν πολλοίς και δικαιολογημένες και κατανοητές. Καταργούνται ιστορικοί Δήμοι, με υπεραιωνόβια αυτόνομη πορεία, με σύγχρονες και δυναμικές κοινωνίες, που δεν είχαν ανάγκη καμία συνένωση για να προοδεύσουν. Κατανοώ απόλυτα τις αντιδράσεις. Καθετί νέο γεννιέται με ωδίνες. Είμαι έτοιμος, λοιπόν, να συζητήσω κάθε πτυχή χωρίς προαπαιτούμενα και “αστερίσκους”. Στο νέο περιβάλλον πρέπει να επιδείξουμε ρεαλισμό και ικανότητα σύνθεσης. Με σταθερές θέσεις αλλά χωρίς αγκυλώσεις, με αγάπη για τις πατρίδες μας και τις πατρίδες των άλλων, αλλά χωρίς τοπικισμούς, με απόλυτο σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και την ιστορία κάθε πόλης. Πίστευα και πιστεύω ακράδαντα ότι ενωμένοι μπορούμε περισσότερα, αν έχουμε το όραμα να εκμεταλλευτούμε πολλαπλασιαστικά τις δυνάμεις μας. Ο Δήμος Τριφυλίας μπορεί να γίνει Δήμος πρότυπο με δυναμικό μοντέλο ανάπτυξης. Όχι μόνο λόγω της θέσης του και των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων, αλλά επειδή συνενώνει Δήμους με επιτυχή μέχρι σήμερα πορεία, αφού οδηγήθηκαν από ανθρώπους που τιμούν την αυτοδιοίκηση. Πάνω απ’ όλα, όμως, και, κυρίως, η ατμομηχανή του νέου Δήμου είναι η δύναμη των ανθρώπων του, που έχουν γραμμένο στο γενετικό τους κώδικα την πρόοδο και τη βούληση να πετάξουν μπροστά. Πιστεύω βαθιά ότι στην υπόθεση αυτή “είμαστε όλοι ένα”. Με πλήρη σεβασμό στις αρχές αυτές κατέθεσα την απόφασή μου ότι, εφόσον υπάρξουν όροι ενότητας, είμαι υποχρεωμένος ως πολίτης να ανταποκριθώ στην πρόκληση και να δηλώσω παρών στις διαδικασίες».

Από το Θάρρος

Κ.Υ. Φιλιατρών «Σε τέτοιες συνθήκες κάνουμε σαλτιμπάγκικη Ιατρική»

Η πλήρης ανακαίνιση του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών και η λειτουργία κεντρικού Σταθμού ΕΚΑΒ στο χώρο, με περιοχή ευθύνης τη Δυτική Μεσσηνία (Τριφυλία, Πυλία), περιλαμβάνονται στην πρόταση που έχει καταθέσει η διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με έργα για ένταξη στο ΕΣΠΑ. «Πολύ θα χαρώ να γίνει ο Σταθμός, αλλά σε συνδυασμό με το Κέντρο Υγείας, όχι να φτιαχτεί το ΕΚΑΒ και να καταργηθεί το Κέντρο» παρατηρεί ο γιατρός Δημήτρης Σωτηρόπουλος από τη διεύθυνση του Κ.Υ. Φιλιατρών.

Χωρίς συντήρηση από το 1985 ...........

Φτάνοντας την Παρασκευή στο Κέντρο Υγείας, καταλάβαμε γιατί ο διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Πάνος Μπόζος ζήτησε την πλήρη ανακαίνισή του. Η κτηριακή του κατάσταση είναι δραματική. Ταβάνια που στάζουν όταν βρέχει, τοίχοι «σκασμένοι» από την υγρασία, διαλυμένα φωτιστικά σώματα, πλακάκια ξεκολλημένα, πόρτες σπασμένες…
«Το κτήριο ήταν παλιό νοσοκομείο. Ανακαινίστηκε το 1984-85 και άνοιξε το 1986 ως Κέντρο Υγείας. Από τότε δε συντηρήθηκε ποτέ. Το κρατάμε με νύχια και με δόντια, αλλιώς θα είχε γκρεμιστεί», μας είπε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Ιατρική του 1920!

Από τις ελλείψεις σε στελέχωση, ο κ. Σωτηρόπουλος επισήμανε ως βασικότερες αυτές των παιδιάτρου και μικροβιολόγου. «Παιδίατρος δεν ήρθε ποτέ στο Κέντρο. Και η μικροβιολόγος που διορίστηκε δεν έχει έρθει, γιατί μας την κράτησαν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Εδώ κάνουμε σαλτιμπάγκικη Ιατρική. Χωρίς μικροβιολογικό, τι Ιατρική να κάνεις; Η Ιατρική μας είναι του 1920! Αν η Πολιτεία είναι ευχαριστημένη, το 2010 να κάνουμε Ιατρική του 1920, τι να πω; Εγώ, πάντως, δεν είμαι. Και, βέβαια, θα σταματήσω να δουλεύω όπως δούλευα μέχρι τώρα, γιατί δεν μπορώ να βάλω το κεφάλι μου στον ντορβά. Δηλαδή, δε θα με πάνε εμένα φυλακή, επειδή δεν έχω μικροβιολογικό εργαστήριο και δεν μπορώ να δω το περιστατικό. Κάθε μέρα συμβαίνουν τέτοια. Τι είμαι, μάγος; Αν δεν έχω το εργαστήριο που θα με βοηθήσει, πώς θα δουλέψω;».
Και το μικροβιολογικό που υπάρχει στο κτήριο ποιος το λειτουργεί; «Υπάρχει μόνο παρασκευάστρια, στην οποία δεν επιτρέπεται να κάνει τίποτα. Κάνουμε μόνο μία γενική αίματος. Η γενική αίματος θα σώσει τον κόσμο;».

«20 χρόνια ακούω για προσλήψεις»

«Και το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι ανεπαρκέστατο. Έχουμε 5 νοσηλεύτριες, στις οποίες χρωστάμε από 10 έως 40 ρεπό στην καθεμιά, συν τις άδειές τους, και δεν μπορούν να τα πάρουν. Δε γίνεται να δουλεύουμε έτσι. Προσπαθούν να απαξιώσουν τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία; Ίσως στο πίσω μέρος του μυαλού τους να είναι και το κλείσιμο, αλλά να ξέρουν ότι σε αυτό θα βρουν αντιμέτωπες τις τοπικές κοινωνίες».
Προσλήψεις: «Θα γίνουν προσλήψεις; Το ακούω 20 χρόνια. Είμαι από το 1989 διευθυντής εδώ. Καμία πρόσληψη δεν έχει γίνει. Θα γίνει τώρα με το ΔΝΤ; Μακάρι να το δω και να μην το πιστεύω! Το προσωπικό είναι ήδη μειωμένο, κάποιοι συνταξιοδοτούνται, να δω πώς θα λειτουργήσουν οι μονάδες αυτές».

Ακτινολογικό: «Στα περισσότερα Κέντρα Υγείας έγιναν κάτι ακτινολογικά με μηχανήματα “ανατολικά”, παλιάς τεχνολογίας, που εκπέμπουν ραδιενέργεια από ’δώ κι από ’κεί.
Το δικό μας δε λειτούργησε ποτέ, εκτός από κάποιες φορές, ως βοηθητικό, όταν χαλούσε του Νοσοκομείου. Δεν έχουμε ακτινολόγο, ούτε παρασκευαστή βοηθό, αλλά δε θα επέμενα στο ακτινολογικό, από τη στιγμή που το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας είναι κοντά. Το μικροβιολογικό, όμως, είναι μεγάλη ανάγκη».

Ασθενοφόρο: «Έχουμε ένα, το οποίο πηγαίνει μέχρι την Κυπαρισσία και του ρίχνουμε νερό! Όταν φτάσει στην Κυπαρισσία έχει ανάψει, πρέπει να σταματήσει μισή ώρα, για να καταφέρει να ξανάρθει στα Φιλιατρά. Επίσης, έχει μόνο έναν οδηγό, με μόνο πρωινή βάρδια, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Τις άλλες δύο δεν υπάρχει κανείς. Κουβαλάμε τον κόσμο με τα αγροτικά».

«Τοπικιστική διάθεση από Καλαμάτα»

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, ο κ. Σωτηρόπουλος θέλησε να σχολιάσει και τα όσα έχουν ακουστεί περί υποβάθμισης ή κατάργησης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας: «Υπάρχει μια διάθεση τοπικιστική από την Καλαμάτα εναντίον της Τριφυλίας. Δεν πρέπει να λειτουργούμε έτσι. Η υποβάθμιση ενός άλλου τόπου δε σημαίνει και ανάπτυξη του δικού μας. Η υποβάθμιση του διπλανού θα είναι και δική μας υποβάθμιση σε δεύτερο χρόνο. Τώρα, και με τις προοπτικές που ανοίγονται για τον τουρισμό της περιοχής, νομίζω ότι οι υπάρχουσες υποδομές Υγείας χρειάζονται αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση».

Από το Θάρρος

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 25ης Ιουλίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.