Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Ανεμοστρόβιλος στην Ηλεία πήρε στο πέρασμα του σκεπές, αυτοκίνητα και δέντρα.

Ανεμοστρόβιλος πέρασε απο τον Νομό Ηλείας και ξερίζωσε δέντρα, ξήλωσε σκεπές, σήκωσε αυτοκίνητα.
Ολα αυτά δε είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά η πραγματικότητα που συνέβη στον γειτονικό νομό.

Ήταν λίγο πριν τις 13:30 όταν στο χωριό Μυρτιά ένας ανεμοστρόβιλος ξήλωσε την σκεπή του σχολείου, .......

έριξε κάτω την μπασκέτα, σήκωσε στον αέρα το σταθμευμένο αυτοκίνητο ενός δασκάλου και ξερίζωσε και αρκετά δέντρα.

Την ώρα του συμβάντος 7 μαθητές περίμεναν στην στάση το λεωφορείο καθώς είχαν μόλις σχολάσει. Ευτυχώς που γρήγορα έτρεξαν κάτω από ένα κοντινό υπόστεγο και γλίτωσαν τα χειρότερα.

Μισή ώρα αργότερα δύο χωριά κοντά στην Αρχαία Ολυμπία χτυπήθηκαν από έναν άλλο ανεμοστρόβιλο. Στις 14:00 ο Πλάτανος και το Πελόπιο δέχτηκαν επίθεση εξ ουρανού.

Καταστήματα, σπίτια, δέντρα, ένα αυτοκίνητο είτε έπαθαν ζημιές είτε βρέθηκαν στον αέρα.
Μάλιστα σ' ένα βενζινάδικο ο ανεμοστρόβιλος κατάφερε να ξηλώσει έως και τις αντλίες της βενζίνης, ενώ από ένα άλλο σπίτι ο ανεμοστρόβιλος ξήλωσε τον Ηλιακό θερμοσίφωνα χωρίς να προκαλέσει ζημιές εκεί που προσγειώθηκε.
Αν και ήταν αρκετοί αυτοί που κινδύνεψαν, εντούτοις κανείς τους δεν τραυματίστηκε.
Οι ζημιές από το βίαιο τοπικό καιρό φαινόμενο είναι ευτυχώς μόνο υλικές.

Στις 29Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου στην Ν.Δ.

Τη διεξαγωγή των εκλογών στις 29 Νοεμβρίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ αποφάσισε η Οργανωτική Επιτροπή, μετά από συνεννόηση με τον Κώστα Καραμανλή και τους υποψήφιους για την ηγεσία.

Αν χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.

Εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθεί και η εταιρεία που θα αναλάβει τη μηχανοργάνωση και την ηλεκτρονική υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται πως δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη και όσοι εγγραφούν ως μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας.

Το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου θα αρχίσει το Σάββατο στις 11 το πρωί με ομιλίες των Δημήτρη Σιούφα, Λευτέρη Ζαγορίτη, Κώστα Καραμανλή, των υποψηφίων για την ηγεσία και ακολούθως των στελεχών που θα θελήσουν να πάρουν τον λόγο.

Η ημερήσια διάταξη του συνεδρίου έχει ως εξής: .........

«Έγκριση των διατάξεων του Καταστατικού, οι οποίες αφορούν στη διεύρυνση του Εκλεκτορικού Σώματος και την εκλογή νέου Προέδρου.

1η Ημέρα

- Έναρξη των εργασιών του Εκτάκτου Συνεδρίου από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Δ. Σιούφα

- Εισήγηση της ομόφωνης απόφασης της Κ.Ε. από τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, κ. Λευτέρη Ζαγορίτη

- Ομιλία του Προέδρου του Κόμματος, κ. Κώστα Καραμανλή

- Ομιλίες υποψήφιων προέδρων:

* Ντόρα Μπακογιάννη

* Αντώνης Σαμαράς

* Παναγιώτης Ψωμιάδης

- Τοποθετήσεις Συνέδρων επί του θέματος της Ημερήσιας Διάταξης

- Ψηφοφορία για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού

2η Ημέρα

Ώρα έναρξης 10 π.μ.

- Ομιλίες Συνέδρων».

Στο μεταξύ, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης συνεχίζουν την εσωκομματική προεκλογική μάχη με περιοδείες ανά την Ελλάδα.

Συνάντηση Νάντιας Γιαννακοπούλου με την Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φώφη Γεννηματά.

Συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φώφη Γεννηματά είχε το πρωί της Δευτέρας η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με θέμα την ανέγερση Πολυιατρείου στην Ανδρούσα παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Ανδρούσας κ. Μένης Παπαδόπουλος.

Η κ. Γιαννακοπούλου επεσήμανε ότι το θέμα είναι ιδιαιτέρως επείγον, αφού στην περιοχή υπάρχουν εννέα δημοτικά διαμερίσματα με 3.500 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, .........

και θα εξυπηρετηθούν από ένα τέτοιο έργο, ενώ σημείωσε ότι το Πολυιατρείο μπορεί να καλύψει και τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.
Το βράδυ της ίδιας μέρας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ήταν παρούσα στο δείπνο προς τιμήν του αρχηγού του βρετανικού στόλου, καλεσμένη του πρέσβη κ. David Landsman.

Επιστολή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την 48ωρη απεργία στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ)

Κατεπείγουσα επιστολή προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη απέστειλε σήμερα το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Στην επιστολή την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κος Γιώργος Καραμπάτος κάνει λόγο για τις εξαγωγές σε προϊόντα που διακινούνται απο το λιμάνι Πειραιά που λόγω της 48ωρης απεργίας θα δεχτούν μεγάλο πλήγμα.
Συγκεκριμένα ο Κος Καραμπάτος αναφέρει: .....

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Η αγροτική οικονομία του Νομού μας, όπως και των άλλων περιοχών, που παράγουν εξαγόμενα γεωργικά προϊόντα, διακινεί πληθώρα ευαίσθητων τέτοιων προϊόντων προς το εξωτερικό, μέσω του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά.
Η νέα 48ωρη απεργία των εργαζομένων στον Ο.Λ.Π αντικειμενικά πλήττει τις εξαγωγές μας σε μια περίοδο που γενικά οι εξαγωγές της Χώρας μας εμφανίζουν σημαντική και ανησυχητική κάμψη.

Σεβόμαστε το δικαίωμα της διεκδίκησης εργασιακών αιτημάτων καθώς και αυτό της απεργίας και σε καμιά περίπτωση δεν αντιπαρατιθέμεθα με τους εργαζόμενους στον Ο.Λ.Π.
Θεωρούμε, όμως, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει, ώστε, η θεμιτή απεργία των εργαζομένων στον Ο.Λ.Π, να μην οδηγήσει σε καταστροφή τα ήδη προωθούμενα προς εξαγωγή γεωργικά προϊόντα, από τη φύση τους ευαίσθητα, και κατά συνέπεια σε επίρριψη του όλου προβλήματος στους ώμους των αγροτών της Χώρας μας.

Για το σκοπό αυτό πιστεύουμε ότι:
α) είτε η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους απεργούς την κατ’ εξαίρεση και κατά προτεραιότητα διακίνηση των προς εξαγωγή γεωργικών προϊόντων κατά τη διάρκεια της απεργίας τους
β) είτε θα πρέπει να οργανώσει τη διακίνησή τους προσωρινά, μέσω άλλου λιμανιού της Χώρας, έως ότου λήξει η απεργία και ρυθμιστούν οι σχέσεις με την ανάδοχο της διαχείρισης του λιμανιού, με τρόπο αποδεκτό από όλους τους παράγοντες λειτουργίας του, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


Επίδομα κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αποφασίστηκε η χορήγηση του.

Η χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, ύψους 300€ - 1.300€, σε περίπου 500.000 δικαιούχους αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα επιβάλλεται εισφορά κοινωνικής ευθύνης για κέρδη - πρό φόρων- περίπου 300 επιχειρήσεων.

Το επίδομα θα δοθεί σε δύο δόσεις με την πρώτη πριν τα Χριστούγεννα. ΤΟ συνολικό κόστος της παρέμβασης θα είναι λίγο πάνω από το 1 δισ.€, ενώ αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 2,5 εκατ. άτομα.

Το σχετικό νομοσχέδιο (για τη χορήγηση .......

του επιδόματος αλληλεγγύης και της παράλληλης έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης όπως την αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου) θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ μέχρι την Τρίτη θα κατατεθεί στη Βουλή

Για τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος στη χώρα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας το έκτακτο επίδομα δημοσιονομικά ουδέτερο, καθώς εκτιμηση της κυβέρνησης είναι ότι τα χρήματα της δαπάνης θα προέλθουν από την έκτακτη εισφορά και το τέλος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

«Σήμερα είναι σημαντική μέρα, καθώς το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως πρόκειται για την «πρώτη πράξη τήρησης των δεσμεύσεών μας και μάλιστα με το πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών».

Αναφερόμενος στις αρχές του νομοσχέδιου, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε νομοσχέδιο «αναδιανομής και αλληλεγγύης», λέγοντας πως οι αρχές αυτές είναι η στήριξη των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, αφού όπως εξήγησε, «περίπου ένα δισ. ευρώ πηγαίνουν σε 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους, γίνεται αντίστροφη αναδιανομή απ' ό,τι συνέβαινε επί ΝΔ, στηρίζεται η οικονομία και αναθερμαίνεται η αγορά».

Το νομοσχέδιο είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο» (δηλ. δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό), σημείωσε ο πρωθυπουργός και αυτό, υπογράμμισε, έχει σημασία με δεδομένη τη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση.

Όπως είπε, το ν/σ ενισχύει την οικογένεια και εντάσσεται σε σειρά μέτρων, που θα ληφθούν για την ενίσχυση της οικογένειας των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι το ν/σ αφορά οικογένειες με παιδιά, ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που χρειάζονται να βοηθηθούν οικονομικά.

Η παρέμβαση αυτή, πρόσθεσε, συνοδεύεται από εισφορά κοινωνικής ευθύνης αντίστοιχου ποσού που κάνει την παρέμβαση δημοσιονομικά ουδέτερη, αφορά τις 300 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις. Η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης που υποβάλλεται στις επιχειρήσεις θα αφορά τα κέρδη του 2008.

«Ζητάμε», είπε ο υπουργός, «από αυτές τις επιχειρήσεις να συνεισφέρουν μέσα από έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης. Ζητάμε από την μεγάλη ακίνητη περιουσία να συνεισφέρει κι αυτή, τους κατόχους ακινήτων αξίας πάνω από 600.000 ευρώ να συμμετάσχουν με άλλη εισφορά».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και ότι τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου ανταποκρίνονται στο κοινό αίσθημα και σημείωσε ότι για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπήρξε αποδοχή και από τον ΣΕΒ

Οι δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανέρχονται σε 444.500 άτομα και η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 348,2 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού επιδόματος από 14.000 ευρώ - 21.500 ευρώ.

Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση θα χορηγείται και το ύψος της ενίσχυσης.
Ειδικότερα:


-Με ένα παιδί το ύψος ενίσχυσης θα είναι 700 ευρώ. Εφόσον το ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού επιδόματος φθάνει τις 14.000 ευρώ.

-Με δύο παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 800 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.500 ευρώ.

-Με τρία παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1000 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 27.000 ευρώ.

-Με τέσσερα παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1100 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 18.500 ευρώ.

-Με πέντε παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει στα 1200 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό επίδομα δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, και

-Με έξι παιδιά και άνω το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 1300 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 21.500 ευρώ.

Εκτός των 444.500 δικαιούχων επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης άλλα 2.547.500 άτομα θα επωφεληθούν από ενισχύσεις εφόσον εντάσσονται στην κατηγορία ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Οπως επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, συνολικά επωφελούνται περίπου 2.500.000 άτομα, αριθμός που είναι πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας (ποσοστό 22-23%).

Αναλυτικά:

-Συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ (με εισοδηματικά κριτήρια της κλίμακας του ΕΚΑΣ) θα ενισχυθούν με 300 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 850.000 άτομα.

-Συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ με 300 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 360.000.

-Χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, γήρατος, αναπηρίας κλπ. και δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 170.000.

-Ατομα με ειδικές ανάγκες που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 185.000.

-Νεφροπαθείς που λαμβάνουν διατροφικό επίδομα θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 13.000.

-Απροστάτευτα παιδιά (του Ν. 4051/1960 και ΠΔ 108/83) θα ενισχυθούν με 400 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 25.000 άτομα.

-Αποροι δικαιούχοι βιβλιαρίου ανασφάλιστου του Ν.Δ 57/1973 θα ενισχυθούν επίσης με 400 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 100.000.

-Ανεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Πρόκειται για 400.000 άτομα.

UPDATE

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πως θα καταβληθεί στους δικαιούχους.

Νέα γρίπη: Εγκύκλιος για την έναρξη του εμβολιασμού

Εγκύκλιο στους αρμόδιους φορείς στο πλαίσιο του προγραμματισμού για την έναρξη του εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης απέστειλε η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σε αυτή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο εμβολιασμός αρχίζει τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου.

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου: .........


«Λόγω της ανάγκης ενιαίου συντονισμού των μέτρων και δράσεων των αρμόδιων φορέων του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης και της απαραίτητης στρατηγικής και προετοιμασίας για τον εμβολιασμό δίδονται οι παρακάτω οδηγίες προς τις Διοικήσεις των αρμόδιων φορέων:

1ο: Με ευθύνη του Διοικητή του Νοσοκομείου συστήνεται Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης. Υπεύθυνος ορίζεται ο Πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και μέλη ο Διευθυντής Φαρμακείου ή αντικαταστάτης του, ο Δ/ντης Ιατρικής Υπηρεσίας, ένας ακόμη ιατρός (Δ/ντής Παθολογικής Κλινικής ή Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής ή Δ/ντής ΜΕΘ όπου υπάρχει) ο Γιατρός Εργασίας (όπου υπάρχει ), νοσηλευτής Λοιμώξεων ή νοσηλευτής ή επισκέπτης Υγείας και ένας Διοικητικός Υπάλληλος.

Αρμοδιότητες της Επιτροπής Πανδημίας:

1. Διενέργεια Εμβολιασμών

α. Ορισμός ομάδας παραλαβής, φύλαξης και διακίνησης των πανδημικών εμβολίων γρίπης με υπεύθυνο το Δ/ντή του Φαρμακείου.

β. Σύσταση και επίβλεψη ενός ή περισσότερων συνεργείων εμβολιασμού, ανάλογα με τις δυνατότητες του Νοσοκομείου αποτελούμενων από έναν ιατρό και τουλάχιστον ένα νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας. Την δραστηριότητα των συνεργείων επιβάλλεται να παρακολουθήσουν κατά την πρώτη βδομάδα λειτουργίας τους και το προσωπικό των Κέντρων Υγείας που διοικητικά υπάγονται στο Νοσοκομείο, προκειμένου να εκπαιδευτούν με στόχο την άμεση αποκέντρωση των εμβολιασμών από τα Νοσοκομεία στα ΚΥ.

γ. Εντός 10ημέρου από την έναρξη του εμβολιασμού στα Νοσοκομεία, η επιτροπή πανδημίας με την τεχνογνωσία που θα έχει αποκτήσει καλείται να επιβλέψει την ετοιμότητα των υπαγόμενων ανά Νοσοκομείο, Κέντρων Υγείας, σε επίπεδο εκπαίδευσης και απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής (ψυγείο) και να δηλώσει άμεσα την ετοιμότητα αυτών στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

δ. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού του Νοσοκομείου για την αναγκαιότητα εμβολιασμού του προσωπικού με το πανδημικό εμβόλιο γρίπης.

ε. Η τήρηση του λογισμικού σε κάθε Εμβολιαστικό Κέντρο των Νοσοκομείων θα γίνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

2ο : Με ευθύνη του Διοικητή, θα ορισθεί εμβολιαστικός χώρος ή χώροι ανάλογα με τις δυνατότητες του νοσοκομείου (π.χ εξωτερικά ιατρεία, ήδη λειτουργούντες χώροι εμβολιασμών), όπου εκτός των άλλων, θα υπάρχει ψυγείο, ένα έπιπλο ( γραφείο) διοικητικής υποστήριξης και τηλεφωνική γραμμή.

ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Συστήνεται και η λειτουργία των ως άνω εμβολιαστικών κέντρων στα Νοσοκομεία να γίνεται καθημερινά απογευματινές ώρες καθώς, και Σαββατοκύριακα, εκτός εφημερίας.

· Ημερομηνία έναρξης εμβολιασμών ορίζεται η Δευτέρα 16.11.09.

· Κατά την πρώτη εβδομάδα εμβολιάζεται το σύνολο του προσωπικού του Νοσοκομείο.

· Επι πλέον θεωρείται ελεύθερη η πρόσβαση για εμβολιασμό εξαιρετικά ευπαθών ατόμων σε περίπτωση που ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό τους (μετά από ιατρική γνωμάτευση).

· Μετά την πρώτη εβδομάδα οι ευπαθείς ομάδες που έχουν υποκείμενη νόσο και παρακολουθούνται χρονίως από το Νοσοκομείο , θα έχουν την δυνατότητα κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο παρακολούθησης τους.

3ο. Η Οργάνωση εκπαίδευσης των συνεργείων εμβολιασμού θα γίνει με βάση έντυπο και ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό που θα αποσταλεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι 10.11.09

4ο : Το προσωπικό των υπολοίπων δομών Υγείας θα εμβολιαστεί ως εξής:

α. Το προσωπικό των Ιδιωτικών Κλινικών και Θεραπευτηρίων (κάτω των 150 κλινών) θα εμβολιαστεί στο πλησιέστερο Δημόσιο Νοσοκομείο προσκομίζοντας κατάσταση του προσωπικού που επιθυμεί να εμβολιαστεί.

β. Για τους ιδιώτες γιατρούς και οδοντιάτρους οι αντίστοιχοι Ιατρικοί και Οδοντιατρικοί σύλλογοι στους οποίους ανήκουν θα ενημερώσουν με αναλυτικές καταστάσεις τις αντίστοιχες Διοικήσεις των Νοσοκομείων, προκειμένου να γίνει ο εμβολιασμός.

γ. Το προσωπικό του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν θα εμβολιαστεί στο Γ.Ν.Α. Κοργιαλλένειο Μπενάκειο (ΕΕΣ).

δ. Το ΩΝΑΣΕΙΟ Κ/ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και το Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, καθώς και τα Γενικά Ιδιωτικά θεραπευτήρια άνω των 150 κλινών θα ακολουθήσουν το ίδιο πρωτόκολλο με εκείνο των Δημόσιων Νοσοκομείων.

ε. Η τήρηση του λογισμικού σε κάθε Εμβολιαστικό Κέντρο των Νοσοκομείων θα γίνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

5ο: Αποζημίωση εμβολιαστικών Συνεργείων.

Το προσωπικό (συνεργεία εμβολιασμού) που θα απασχοληθεί θα αποζημιωθεί σύμφωνα με την 2/ 54503/0022/17-4-2007 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας και Οικονομικών απόδεσμευμένους γι΄αυτό το σκοπό πόρους από τον προϋπολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ.

6. Καλούνται οι Διοικητές των Νοσοκομείων μέχρι 5.11.09 εγγράφως να ενημερώσουν:

Α. Τη συγκρότηση και την σύνθεση της επιτροπής πανδημίας της γρίπης.

Β. Τον ορισμό της ομάδας παραλαβής φύλαξης και διακίνησης των πανδημικών εμβολίων γρίπης με υπεύθυνο το Δ/ντή του Φαρμακείου.

Γ. Μέχρι 10.11.09 την συγκρότηση και σύνθεση των συνεργείων εμβολιασμού».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Έκλεισε η οδός Έλληνος Στρατιώτη. Πρωτοφανής καταιγίδα έπληξε τον Πύργο. Ανέτοιμες οι αρχές

Πρωτοφανής καταιγίδα με μεγάλη ένταση έπληξε πριν λίγο την πόλη του Πύργου Ηλείας.Σπίτια πλημμύρισαν και σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο.

Ανέτοιμες οι αρμόδιες υπηρεσίες καθώς ακόμα προσπαθεί να συννενοηθεί η ΔΕΗ με την Πυροσβεστική για το άνοιγμα της οδού Έλληνος Στρατιώτη η οποία έχει κλείσει από πτώση δέντρου.Το Πύργος News έφτασε πρώτο στο σημείο μόλις πληροφορήθηκε από περίοικους την πτώση του δέντρου και καμία αρμόδια αρχή δεν βρήκαμε εκεί.

Να σημειώσουμε πως υπήρχε προειδοποίηση ......

εδώ και ημέρες για τα ακραία φαινόμενα που επρόκειτο να πλήξουν την περιοχή μας.
Αν δεν μπορούμε άμεσα να ανοίξουμε ένα δρόμο μέσα στην πόλη του Πύργου και δίπλα από το στρατόπεδο της ΣΕΤΤΗΛ φανταστείτε τι γίνεται στην ορεινή Ηλεία.

Πηγή: http://pyrgos-news.blogspot.com/2009/11/blog-post_528.html

5,7 Ρίχτερ το πρωΐ στο Ιόνιο

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά στις 07.25 το πρωί της Τρίτης με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αναφορά για θύματα ή ζημιές.

Το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανέφερε ότι το μέγεθος του σεισμού είναι 5,9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι.......

Συχνό φαινόμενο για την περιοχή του Ιονίου, που δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, χαρακτηρίζει ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος, την ισχυρή σεισμική δόνηση στο Ιόνιο.

Όπως δήλωσε, ο κ. Παπαζάχος, η ευρύτερη περιοχή των Ιονίων νήσων παρουσιάζει πολύ μεγάλη σεισμικότητα και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κάθε έξι μήνες, κατά μέσο όρο, σημειώνεται ένας σεισμός, με ανάλογο μέγεθος.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στο βορειοδυτικό άκρο του Ελληνικού Τόξου, ενώ ο κ. Παπαζάχος απέκλεισε το ενδεχόμενο διέγερσης άλλων ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο.

«Το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του σεισμού δεν μπορούν να διεγείρουν γειτονικά ρήγματα», ανέφερε.

Οπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, η δόνηση προήλθε από μια σεισμογενή περιοχή και παρακολουθείται συνεχώς από τους σεισμολόγους.

Hλεία: Σύλληψη αλλοδαπών για απόπειρα ληστείας

Τη σύλληψη δύο αλλοδαπών, ηλικίας 27 και 29 ετών, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.. Αμφότεροι κατηγορούνται για απόπειρα ληστείας, Νόμου περί όπλων, κλοπή, πλαστογραφία και Νόμου περί αλλοδαπών.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες έφθασαν στην περιφέρεια του Νομού Ηλείας το απόγευμα της 1ης Νοεμβρίου, με μοτοσικλέτα την οποία είχαν κλέψει στις 21/9 από το Παγκράτι Αττικής. Οι δύο αλλοδαποί εντοπίστηκαν από αστυνομικούς να κινούνται ύποπτα έξω από το υποκατάστημα της Eurobank και μετά από καταδίωξη συνελήφθησαν.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :............

α) ένα πιστόλι, μάρκας MACAREV μετά γεμιστήρας έξι φυσιγγίων, διαμετρήματος των 7,65 MM,

β) ένα πιστόλι μάρκας BERETA μετά γεμιστήρας οκτώ φυσιγγίων διαμετρήματος των 9 ΜΜ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πύργου. Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πύργου.

«Ιερή» κόντρα καλογριών-Μητροπολίτη Καλαμάτας

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στην Ιερά Μονή Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μεσσηνία.
Οι πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί για να εκκλησιαστούν, βρήκαν τις πόρτες κλειστές και αρκετοί μάλιστα ύψωσαν τους τόνους επιτιθέμενοι προς την πλευρά της Ιεράς Μητρόπολης για την ύψιστη ποινή που επιβλήθηκε στις μοναχές.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μητροπολίτης Καλαμάτας έχει επιβάλει την τιμωρία της ακοινωνησίας στις μοναχές, καθώς και απαγόρευση τέλεσης οποιασδήποτε ..........

λειτουργικής πράξης, αφού η Μητρόπολη Καλαμάτας τις κατηγορεί για απείθια, ύβρεις, προπηλακισμούς και απειλές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Μεσσηνιακών Εφημερίδων, η υπόθεση έχει αρχίσει και προκαλεί εκνευρισμό, αφού ούτε η μία πλευρά ούτε η άλλη, μέχρι σήμερα έχουν βγει να μιλήσουν και να διευκρινίσουν τι έχει συμβεί.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη.

Διαβάστε χρήσιμους τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα από τους λογαριασμούς του σπιτιού σας, πολεμώντας ταυτόχρονα τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την αλόγιστη σπάταλη ενέργειας.

Η κατανάλωση ενέργειας από τους οικιακούς χρήστες έχει κορυφωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ολοένα και περισσότερες συσκευές απαιτούν σεβαστές ποσότητες ρεύματος.

Συνδυάστε οικολογία και οικονομία λοιπόν με τις παρακάτω προτάσεις. .......

Θερμοσίφωνας

* μην ρυθμίζετε το θερμοστάτη στο θερμοσίφωνο πάνω από τους 60 βαθμούς Κελσίου η ανάψτε το θερμοσίφωνα σας όσο χρειάζεστε, ανάλογα με τις ανάγκες σας για ζεστό νερό
* προτιμήστε ηλιακό θερμοσίφωνα. Μπορεί να καλύψει κατά 80% τις ετήσιες δαπάνες σας σε ζεστό νερό χωρίς να χρειαστεί κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
* Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στην μπανιέρα. Ξοδεύετε 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό. Μην αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει άσκοπα.

Ψυγεία-καταψύκτες.

* το ψυγείο καταναλώνει αρκετή ενέργεια γιατί λειτουργεί όλο το 24ωρο. Η ενεργειακή ετικέτα που διαθέτουν όλες οι ηλεκτρικές συσκευές μας δίνει πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοση τους. Επιλέξτε μια συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, ελέγχοντας την ετικέτα ενεργειακής σήμανσης (π.χ. κλάση Α).
* τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος, γιατί αλλιώς μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 30%.
* Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη. Ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.
* Ρυθμίστε το θερμοστάτη του ψυγείου ώστε η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης να είναι 7 βαθμοί Κελσίου και του καταψύκτη στους -18 βαθμούς Κελσίου. Έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 15% ρεύμα.
* Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην την κρατάτε πολύ ώρα ανοικτή.
* Μην καλύπτετε τα κενά εξαερισμού του ψυγείου, ξεσκονίζετε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και αφήνετε τουλάχιστον 5 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο για το σωστό αερισμό του.
* Φροντίστε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει καλά.
* Όταν απουσιάζετε από το σπίτι σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα π.χ. σε διακοπές, βγάζετε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάζετε το και αφήνετε την πόρτα του ανοικτή.
* Μην βάζετε ζεστά φαγητά στο ψυγείο. Είναι προτιμότερο να περιμένετε να κρυώσουν πρώτα, τόσο για λόγους σωστής ψύξης όσο και για λόγους υγείας.

Φωτισμός.

* Φροντίστε να μην μένουν αναμμένα τα φώτα όταν δεν είναι απαραίτητο.
* Προτιμήστε ένα χαμηλό γενικό φωτισμό και τοπικό φωτισμό όπου τον χρειάζεστε.
* Προτιμήστε τα ανοικτά χρώματα στους τοίχους του σπιτιού σας, καθώς κάνουν το εσωτερικό περιβάλλον φωτεινότερο.
* Μια κοινή λάμπα πυράκτωσης καταναλώνει έως και 4 φορές περισσότερη ενέργεια από ένα λαμπτήρα φθορισμού που προσφέρει τον ίδιο φωτισμό.
* Στην κουζίνα και σε χώρους εργασίας προτιμήστε τις λάμπες φθορισμού.
* Οι λάμπες χαμηλής κατανάλωσης (όπως οι ηλεκτρονικοί λαμπτήρες) μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τις κοινές, αλλά έχουν οκταπλάσια διάρκεια ζωής και καταναλώνουν 4 φορές λιγότερο ρεύμα.

Ηλεκτρικές κουζίνες.

* φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Σπαταλάτε 20-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία.
* Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομείτε 30-60% ρεύμα και 80% χρόνο.
* Όταν βράζετε νερό, σκεπάστε τη κατσαρόλα με το καπάκι της. Θα βράσει γρηγορότερα και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.
* Κλείνετε την εστία της κουζίνας η το φούρνο λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο η το ψήσιμο του φαγητού, καθώς η υπάρχουσα θερμοκρασία είναι αρκετή για το τελείωμα.
* Αποφεύγετε τις προθερμάνσεις του φούρνου.
* Αποφεύγετε το συχνό άνοιγμα-κλείσιμο του φούρνου. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου φεύγει το 20% της υπάρχουσας θερμότητας.
* Καθαρίζετε τακτικά τις εστίες και το φούρνο.
* Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού προτιμήστε το φούρνο μικροκυμάτων γιατί εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και χρόνο.

Πλυντήρια ρούχων.

* Επιλέξτε το πλυντήριο με τη μικρότερη κατανάλωση νερού και ρεύματος. Επιλέξτε την ετικέτα ενεργειακής σήμανσης.
* Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου τόσο στους 60 βαθμούς Κελσίου όσο και στους 90 βαθμούς. Προτιμήστε τη λειτουργία σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
* Εφαρμόζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, προκειμένου να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια, νερό, αλλά και απορρυπαντικό.
* Επιλέξτε την αγορά εκείνου του πλυντηρίου που μπορεί να συνδεθεί με ηλιακό θερμοσίφωνα για τη χρήση ζεστού νερού.
* Όταν απουσιάζετε, κλείνετε την παροχή νερού του πλυντηρίου.

Μικροσυσκευές.

* Πριν αγοράσετε μια συσκευή ενημερωθείτε για την κατανάλωση της σε ρεύμα, καθώς υπάρχουν διάφορες από συσκευή σε συσκευή (ακόμη και στη λειτουργία αναμονής). Οι μικρές συσκευές γενικά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες.
* Κλείνετε την τηλεόραση, το βίντεο, και το στερεοφωνικό από το διακόπτη της συσκευής και όχι από το τηλεκοντρόλ, γιατί έτσι οι συσκευές μένουν σε λειτουργία αναμονής (stand-by) και συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα. Γι αυτό, μην αφήνετε αναμμένες συσκευές όταν δεν τις χρειάζεστε. Η κατανάλωση ρεύματος στο χρόνο αναμονής είναι πολύ σημαντική.

Θέρμανση.

* Προτιμήστε τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες να αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει στο σπίτι σας από το να ανάβετε το καλοριφέρ.
* Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες η καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοση τους.
* Μην ρυθμίζετε τον θερμοστάτη πάνω από τους 18 βαθμούς Κελσίου, αν έχετε αυτόνομη θέρμανση. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 10% περισσότερη ενέργεια.
* Φροντίστε για τη συντήρηση του καυστήρα από ειδικό τεχνίτη, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Ψύξη/ Κλιματισμός χώρων.

* Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, ενημερωθείτε για την ενεργειακή του κατανάλωση δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά το λογαριασμό σας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
* Εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για τα κλιματιστικά σας.
* Ρυθμίζετε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και μην επιδιώκετε θερμοκρασία χαμηλότερη από 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και μεγαλύτερη από 18 βαθμούς το χειμώνα.
* Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα που καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια σε σχέση με το κλιματιστικό. Η καλύτερη θέση για έναν ανεμιστήρα είναι η οροφή, γιατί δροσίζει, ενώ καταναλώνει ενέργεια όσο και ένας κοινός λαμπτήρας φωτισμού.
* Έχετε τα παράθυρα κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού για να μην χάνετε πολύτιμη ενέργεια.
* Τοποθετήστε ανοιχτόχρωμες τέντες στα νότια και δυτικά παράθυρα. Έτσι η ηλιακή ακτινοβολία μειώνεται έως και 75%.
* Βάφετε τους εξωτερικούς τοίχους με ανοικτά χρώματα.
* Το καλοκαίρι, αερίζετε το σπίτι σας τα βράδια.

Θερμομόνωση.

* Όσο καλύτερη είναι η θερμομόνωση στο σπίτι τόσο λιγότερη κατανάλωση ενέργειας απαιτείται για τη θέρμανση η την ψύξη του.
* Ελέγξτε τις πόρτες και τα παράθυρα για χαραμάδες και κλείστε τις με μονωτικό υλικό η σιλικόνη.
* Τοποθετήστε διπλά τζάμια, τουλάχιστο στα βορεινά παράθυρα.
* Κλείνετε τα παντζούρια και τις κουρτίνες για να διατηρείται η ζεστή τις νύχτες που έχει πολύ κρύο.

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 3ης Νοεμβρίου 2009

ele3.jpg (790 KB) 8arr03.jpg (255 KB) foni3.jpg (218 KB)