Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Θα μπορέσει να ξαναδουλέψει η γυναικά που κατακρεούργησε ο πρώην άντρας της με το αλυσοπρίονο

Μόνο σε θαύμα θα μπορούσε να αποδοθεί ότι ζει ακόμα και ότι κάποια στιγμή θα βγει από το νοσοκομείο υγιέστατη η 30χρονη Αλβανίδα, που ο πρώην σύζυγός της την κατακρεούργησε με αλυσοπρίονο, κόβοντάς της χέρια και πόδια μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα στην Καλαμάτα.

Η νεαρή γυναίκα, όχι μόνο θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, αλλά θα μπορέσει να δουλέψει ξανά και να περάσει αξιοπρεπώς μια φυσιολογική ζωή, όπως είπε στην «Espresso» ο θεράπων ιατρός της, διευθυντής του Μικροχειρουργικού Τμήματος του ΚΑΤ Νίκος Γεροσταθόπουλος.

Η 30χρονη εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε άσχημη βέβαια ψυχολογική κατάσταση, μόνη και χωρίς επισκέψεις, καθώς οι γονείς της που μένουν στην Αλβανία ακόμα δεν έχουν καταφέρει να έρθουν κοντά της.
Ρωτάει συνέχεια για τα δύο αγοράκια της, ηλικίας 9 και 12 ετών, ενώ η μόνη της .......

παρηγοριά είναι η φροντίδα του προσωπικού του νοσοκομείου που είναι συνέχεια στο πλευρό της, αλλά και της κοινωνικής λειτουργού που τη βοηθάει να ξεπεράσει το σοκ που υπέστη από την πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση που δέχτηκε.

Πηγή: ΕΣΠΡΕΣΣΟ

Το είδαμε στο Νέοι Δημοσιογράφοι

ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. Οι διαιτητές στην Β' τοπική 1ο Όμιλο

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Β’ ΤΟΠΙΚΗΣ 1ος όμιλος

Σάββατο 25 Απριλίου

Παπαφλέσσας Αμφειας - Πανευαϊκός
Γήπεδο Αμφειας, 5 μ.μ.
Πλεμμενόπουλος, Μαυροειδής, Μπούρας

Κυριακή 26 Απριλίου

Νίκη Πλάτης - Μάνεση
Γήπεδο Φιλιατρών, 5 μ.μ.
Γαλανόπουλος, Μίχος, Λαμπίρης

.............

Αμφιθέα - Αστέρας Μικρομάνης
Γήπεδο Σπερχογείας, 5 μ.μ.
Βρυώνης, Σιψάς, Καμπούρης

Πάμισος Αριος - Ανδρούσα

Γήπεδο Αριος, 5 μ.μ.
Λάμιας, Μπούρας, Σωτηρόπουλος

Ολυμπιακός Δ. - Ηρακλής Κυπ.
Γήπεδο Διαβολιτσίου, 5 μ.μ.
Σκόρδος, Γκούμας, Καραπιπέρης

Ατρόμητος Πλατύ - Διαβολίτσι
Γήπεδο Πλατύ, 5 μ.μ.
Κυριακόπουλος, Μακρής, Κασκάνης

Αστέρας Βαλύρας - ΠΑΟΚ
Γήπεδο Βαλύρας, 5 μ.μ.
Ασημακόπουλος, Ταβουλαρέας, Ξηρόκωστας

Δ’ ΕΘΝΙΚΗ: Μετατέθηκαν όλα τα παιχνίδια του 6ου ομίλου για τις 3 Μαΐου

Κυριακή χωρίς παιχνίδια του 6ου ομίλου της Δ’ εθνικής θα είναι η μεθαυριανή μετά από χθεσινή απόφαση της επιτροπής πρωταθλήματος.
Συγκεκριμένα όλα τα ματς της 26ης αγωνιστικής θα μετατεθούν για την επόμενη Κυριακή 3 Μαϊου.
Ο λόγος αυτής της αλλαγής αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση που γνωστοποιήθηκε στο Site της ΕΠΟ:
“Η Επιτροπή Πρωταθλήματος Δ εθνικής, αφού έλαβε υπόψη της τα αιτήματα της ΕΠΣ Αχαΐας και των σωματείων της για την αναβολή των αγώνων τους την Κυριακή 26/4/2009 (λόγω συμμετοχής πολλών ποδοσφαιριστών στο τελικό του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων Νέων), προβαίνει στην αναβολή και μετάθεση της αγωνιστικής της 26/4/09 του 6ου ομίλου.

Συνεπώς μετατίθεται όλο το αγωνιστικό πρόγραμμα του ανωτέρω ομίλου κατά .......

μία αγωνιστική (δηλαδή η αγωνιστική της 26/04/2009 θα διεξαχθεί την Κυριακή 3/5/2009)”. Να σημειώσουμε ότι την Κυριακή στο γήπεδο της Βάρης η ομάδα νέων της Αχαΐας θα αναμετρηθεί στον τελικό με την αντίστοιχη της Ξάνθης.
Αρχικά, αίτημα για άλλη ημερομηνία είχαν κάνει ο Διαγόρας Βραχνέικων και η Αχαϊκή που παίζουν με Καταστάρι και Αχιλλέα Καμαρών αντίστοιχα, όμως αντέδρασαν οι άλλες ομάδες που έχουν έννομο συμφέρον και έτσι είχαμε μετάθεση όλων των αγώνων.

Πλέον είτε το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 24 Μαΐου είτε θα γίνει μια εμβόλιμη αγωνιστική (κάποια Τετάρτη) και η σεζόν θα τελειώσει όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, στις 17 Μαΐου.

Μεγάλα ύψη βροχής στην Μεσσηνία από την χτεσινή βροχόπτωση

Η χτεσινή ημέρα έφερε πρωτόγνωρα ύψη βροχής στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας και ειδικότερα στις πρώην επαρχίες Τριφυλίας και Πυλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ το χτεσινό ύψος βροχής αποτελεί ρεκόρ 25 ετιας για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Το ευτύχημα για τις αγροτικές καλλιέργειες ήταν που η βροχόπτωση δεν συνοδευόταν από χαλάζι γιατί σήμερα θα μιλούσαμε για πρωτόγνωρες καταστροφές.

Μικρές κατολισθήσεις υπήρξαν στο οδικό δίκτυο που όμως δεν δημιούργησαν .......

προβλήματα στην κίνηση και όπου υπήρξε πρόβλημα αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις τεχνικές υπηρεσίες των οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Πηγή: Τηλεόραση Best

Θύελλα στην κομματική βάση της ΝΔ στην Μεσσηνία για τον Δημήτρη Δράκο

Η απόφαση της ΕΝΑΕ να προχωρήσει σε κλείσιμο των Νομαρχιών στις 29 Απριλίου και να προχωρήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στα οργανωμένα στελέχη αλλά και τους απλούς ψηφοφόρους του Κυβερνώντος Κόμματος στην Μεσσηνία.

Απλοί ψηφοφόροι της Ν.Δ τονίζουν χαρακτηριστικά «κινδυνεύει με κατάρρευση η κυβέρνηση από την υπόθεση Παυλίδη και ο κος Δράκος σηκώνει αντάρτικο αν και είναι από τους ποιο ευνοημένους της σημερινής Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού κου Κων. Καραμανλή ,που του έδωσε την καρέκλα του Προέδρου της ΕΝΑΕ παρά τις έντονες αντιδράσεις της κας Ντόρας Μπακογιάννη που ήθελε άλλον να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας για την προεδρία της ΕΝΑΕ

Στα χείλη όλων πλανάτε το ερώτημα « Γιατί διάλεξε ο κος Δράκος την συγκεκριμένη ......

χρονική στιγμή για να προχωρήσει στο ..σταύρωμα του κόμματος που τον ανέδειξε?

Αψηφώντας τα μηνύματα που φθάνουν από τα οργανωμένα μέλη και ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος ,κινητοποιεί τον προσωπικό του μηχανισμό για την αθρόα προσέλευση των υποστηριχτών του στην συγκέντρωση της 29 ης Απριλίου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με καταγγελίες ασκεί μεγάλη πίεση σε Νομαρχιακούς Συμβούλους αλλά και σε κομματικά στελέχη της Ν.Δ να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση της ερχομένης Τετάρτης, και για τον σκοπό αυτό σκοπεύει να προβεί σε μίσθωση τουριστικού λεωφορείου για την μεταφορά τους στην Αθήνα.

Η κομματική βάση της Ν Δ στην Μεσσηνία βρίσκεται σε αναβρασμό, έχουν χάσει την μάχη του καφενείου διότι ο εκλεκτός τους « πρώτος τον λίθο βαλλέτο » σε μια κυβέρνηση που με τα προβλήματα που έχουν συσωρευτει εναντίον της από διάφορα στελέχη της, δείχνει να είναι « με την πλάτη στον τοίχο » στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Πηγή: Τηλεόραση Best

ΣΧΟΛΙΟ
ΟΥΔΕΙΣ σκέφτηκε αν του νομάρχη του έχουν πρήξει τα συκώτια για να καταφέρει να κανει τα έργα που θέλει.
Αυτό δεν το λεει κανένας. Το μόνο που λενε είναι να μιλάνε κατά του νομάρχη και να τον επικρίνουν για τις επιλογές της ΕΝΑΕ. Να τον κατηγορήσουν για σταύρωμα της παράταξης που τον ανέδειξε. ΛΑΘΟΣ Κύριοι. Τον Κο Δράκο τοην βγάζουν οι Μεσσήνιοι πολίτες γιατί κανει έργα.
Αν δεν έκανε θα είχε πάει σπίτι του προ πολλού.
Καλά κάνει ο νομάρχης και διεκδικεί πράγματα. ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ.


«Να κερδίσουμε ό,τι στερήθηκε η Μεσσηνία»

Ανακοίνωση για το θέμα του Εθνικού δρόμου Καλαμάτα-Τρίπολη εξέδωσε η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και νομαρχιακή σύμβουλος, κα Αντωνία Μπούζα.
Η κα Μπούζα αναφέρεται ιδιαίτερα στα οφέλη του Νομού από αυτό το έργο και επισημαίνει τις αδυναμίες και την αργοπορία της ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου.

Χαρακτηριστικά τονίζει: «Μεγάλες οι προσδοκίες της Μεσσηνίας για ανάπτυξη και καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, μείωση της ανεργίας και διευκόλυνση στις μετακινήσεις, από την ολοκλήρωση του εθνικού δρόμου Καλαμάτας - Τρίπολης. Επειδή έχουν ακουστεί πολλά και ορισμένες φορές χωρίς καμία αιδώ, πρέπει, μακριά από σκοπιμότητες και αποκόμιση όποιων ωφελειών, οι Μεσσήνιοι να πληροφορηθούν την αλήθεια και μόνοι τους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, χωρίς τη χειραγώγηση κανενός.
Την εποχή που η Ελλάδα έπρεπε να βαδίσει τα βήματα της ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενη .......

τους Κοινοτικούς πόρους και να βελτιώσει τις δημόσιες υποδομές, η νότια Πελοπόννησος δυστυχώς, είχε παραμείνει έξω από το σχεδιασμό των τότε κυβερνώντων, με αποτέλεσμα την υστέρηση στις υποδομές μας και φυσικά στην ανάπτυξή μας.
Με συνεχείς υποσχέσεις για ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου, που θα σηματοδοτούσε καλύτερες προοπτικές για τον τόπο και φθηνές δικαιολογίες για την αδιαφορία που εισέπραξαν όλα αυτά τα χρόνια οι πολίτες της Μεσσηνίας, φθάσαμε όχι μόνο να μην έχουμε αυτοκινητόδρομο, αλλά και το 2003 να καταρρεύσει το κακοκατασκευασμένο τμήμα Παραδεισίων - Τσακώνας.

Φυσικά κανείς δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί σ' αυτό τον κόσμο που ακόμη και σήμερα ταλαιπωρείται και κινδυνεύει, αλλά και κανείς δεν πλήρωσε για την κακοτεχνία και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

Ορμώμενη από ανακοίνωση που διάβασα στον ημερήσιο τοπικό τύπο από συγκεκριμένο κομματικό χώρο και επειδή είναι πλέον ολοφάνερο, ότι το πρόβλημα που προανέφερα οδεύει στην οριστική του λύση, από την εντατικοποίηση των εργασιών και το ενδιαφέρον επιτέλους της Πολιτείας για εμάς τους πολίτες του Νότου, θεωρώ πως τέτοιες προσεγγίσεις, όπου όχι μόνο δεν αναγνωρίζονται τα λάθη του παρελθόντος, αλλά καταβάλλεται και προσπάθεια να αλλοιωθούν τα πραγματικά περιστατικά υποτιμώντας με αυτό τον τρόπο τους πολίτες αυτού του τόπου, πρέπει να καταδικάζονται και οι εμπνευστές τέτοιων ανακοινώσεων να εισπράττουν την αδιαφορία και την απαξία των πολιτών.

Η ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου για τη Μεσσηνία, θα δώσει την ώθηση που περιμένουμε σε πολλούς αναπτυξιακούς τομείς, με προεξάρχοντα τον τουρισμό. Επειδή ο τόπος μας έχει σημαντικά φυσικά πλεονεκτήματα (όμορφη φύση, καθαρή θάλασσα, πανέμορφες ακρογιαλιές, σπουδαία ιστορικά και βυζαντινά μνημεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λ.π.), τα οποία θα προσελκύσουν επισκέπτες, πρέπει να είμαστε έτοιμοι, θωρακίζοντας το περιβάλλον, κρατώντας τη φυσιογνωμία μας, βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τα καταλύματα, να κερδίσουμε όσα στερήθηκε η Μεσσηνία τόσα χρόνια, χάριν διαφόρων σκοπιμοτήτων».

Πηγή: Επικαιρότητα

Στον δρόμο… η Νομαρχία Μεσσηνίας

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τον νομάρχη Μεσσηνίας, κ. Δ. Δράκο, στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες, ήταν το διεκδικητικό πλαίσιο της 29ης Απριλίου, η ολοκλήρωση της μελέτης Τουλούπα Χάνι-Μεταξάδα και η προσπάθεια ένταξης στο ΕΣΠΑ, καθώς και η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την αδειοδότηση της πρώτης εκ των τριών εργολαβιών στον Λιμένα της Κορώνης.

«Δεν μπορούν να στερούν από τους πενιχρούς μας πόρους»

Ο κ. Δράκος αναφέρθηκε εκτενώς στις διεκδικήσεις της ΕΝΑΕ, στα πέντε βασικά και χρόνια αιτήματα, στο χρηματικό ύψος όπου ανέρχονται και στην φύση του πλαισίου όπου έχει συνταχθεί. Χαρακτηριστικά δήλωσε τα ακόλουθα: «Χθες στην Αθήνα, είχα συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ, για τις προετοιμασίες για τις διεκδικήσεις στις 29 Απριλίου και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
Όπως γνωρίζετε, αιρετοί και στελέχη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα κάνουμε πορεία προς την Βουλή, όπου θα επιδώσουμε ψηφίσματα στο γραφείο του .........

Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής και των πολιτικών κομμάτων.
Επίσης θα κατευθυνθούμε προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας, όπου και εκεί θα επιδοθούν τα αντίστοιχα ψηφίσματα. Τα αιτήματα είναι γνωστά και παλαιά συγχρόνως, να τονίσουμε ότι αντιλαμβανόμενοι την γενικευμένη οικονομική κρίση δεν προβάλουμε νέες οικονομικές αξιώσεις, μόνο τα ελάχιστα και στοιχειώδη για τον ρόλο, τη λειτουργία και την υλοποίηση του έργου μας.
Ζητούμε:
1) Την αναγκαία χρηματοδότηση για την συντήρηση του οδικού δικτύου.
2) Το χρέος της πολιτείας για την μεταφορά των μαθητών.
3) Στελέχωση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
4) Ψήφιση του Κώδικα.
5) Να σταματήσει ό,τι ξεκίνησε για την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας και αδειών.

Δεν διαφωνούμε με την στήριξη της εμπορίας αυτοκινήτων και των εμπορικών διαδικασιών, αλλά πρέπει να βρει άλλο τρόπο η Κυβέρνηση να το κάνει. Δεν μπορεί να στερεί από τους ήδη πενιχρούς πόρους της Αυτοδιοίκησης, νομίζουμε ότι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα μπορούσε να επιλυθεί. Τέλος, τη Δευτέρα στις 11:00 το πρωί στα γραφεία της ΕΝΑΕ θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, καθώς και ότι την Τετάρτη όλοι οι υπάλληλοι μας θα είναι στη θέση τους, όμως θα υπάρξει μία στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 01:00 μετά το μεσημέρι και δεν θα εξυπηρετείται το κοινό».

Σύσκεψη με μελετητές

Σύσκεψη που είχε νωρίτερα χθες, εξάλλου, ο νομάρχης Μεσσηνίας με τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτη Γιαννακέα, τον προϊστάμενο μελετών κ. Καλδή και τη μελετητική ομάδα του τμήματος Τουλούπα Χάνι-Μεταξάδα.
Ο κ. Δράκος είπε: «Η σύσκεψη αφορούσε την ταχύτητα ολοκλήρωσης της μελέτης τμήματος Τουλούπα Χάνι μέχρι την στροφή Μεταξάδα του ολοκληρωμένου άξονα Καζάρμα - Χώρα. Όπως γνωρίζετε, το κομμάτι αυτό δεν έχει παραδοθεί σε αντίθεση με τον άξονα και περιλαμβάνει και τη γέφυρα Καμπίροβα.
Η μελετητική ομάδα που έχει αναλάβει το έργο έχει προχωρήσει, κάναμε σήμερα κάποιες διορθώσεις στα ζητήματα ασφαλείας, προσπελασιμότητας, πλάτους και υποβοηθητικών παρεμβάσεων και τους ζητήσαμε να είναι μέσα στους χρόνους παράδοσης. Η γέφυρα θα παραδοθεί τον Ιούνιο και ολόκληρο το έργο τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να διεκδικήσουμε την ένταξη και αυτού του τμήματος στο ΕΣΠΑ».

Συνεδριάζει το ΚΑΣ

Τέλος, ο κ. Δράκος αναφέρθηκε στην συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την αδειοδότηση της πρώτης εργολαβίας για τον Λιμένα της Κορώνης. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δημοπρατήθηκαν ήδη τα πρώτα 170 μέτρα του Λιμενοβραχίονα της Κορώνης, εντάσσεται όλο το έργο στην πρώτη εργολαβία. Ο ανάδοχος υπάρχει και λείπει μόνο η έγκριση. Για το λόγο αυτό θα παραβρεθώ στην συνεδρίαση του ΚΑΣ την Τρίτη, ώστε να πάρουμε την έγκριση και να υπογράψουμε άμεσα την σύμβαση με τον ανάδοχο».

Πηγή: Επικαιρότητα

Το πραξικόπημα Σανιδά

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Πρόκειται για χουντικό καθεστώς υπό κοινοβουλευτικό μανδύα, είχε κάποτε πει από τηλεοράσεως ο αείμνηστος Βασίλης Διαμαντόπουλος για την κατάλυση του ασύλου στο Πολυτεχνείο και τις καταδίκες των «γνωστών αγνώστων» από την δικαιοσύνη του Βασίλη Κόκκινου. Προφανώς υπερέβαλε.
Επειδή δεν είχε ακόμη βιώσει την δικαιοσύνη Σανιδά. Αυτόν τον στρατοκρατικό τύπο που στην λογική του “l'etat s’est moi” (το κράτος είμαι εγώ) ποδοπατά το Σύνταγμα της χώρας ως ανταποδοτικό όφελος στο όνομα εκείνων που τον εγκατέστησαν στην θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου..

Τι κι αν σκούζει το σύνολο του νομικού κόσμου πως έχει ήδη εκτραπεί των ορίων που .......

το Σύνταγμα αλλά και οι νόμοι του κράτους επιτρέπουν, προσβάλλοντας βάναυσα το περί δικαίου αίσθημα των Ελλήνων και πως ως εκ τούτου κινδυνεύουν καραμπινάτες υποθέσεις κυβερνητικής διαφθοράς να παραγραφούν;
Τι κι αν στα πρωτοδικεία και τα εφετεία όλης της χώρας έχει η αντισυνταγματική του δράση καταδειχτεί και το όνομά του έχει επικηρυχθεί για να περιφέρεται στα στόματα των νομικών πλάι σε εκείνα διάσημων υποδίκων;
Τι κι αν στους δύο παραιτηθέντες «Δελαπόρτες» της εισαγγελίας προστίθενται άλλοι δύο οι οποίοι ταυτίζονται πλήρως με την άποψη των συνδέλφων τους;

Αυτός τον χαβά του. Από το κρησφύγετό του και ενδεδυμένος τον μανδύα του εισαγγελέα Αρείου Πάγου εξακολουθεί να κινεί τα νήματα των εξουσιαζομένων από τον ίδιο μαριονετών προκειμένου να περισώσει την δυσώδη κυβερνητική σαπίλα που τείνει να μολύνει το σύνολο των Ελλήνων. Η λέξη αμελλητί σημαίνει όχι ότι η ελληνική γλώσσα ορίζει αλλά ότι εκείνος βούλεται! Για να την καταστήσει συνώνυμη μιας διατακτικής της οποίας η κατάληξη δεν είναι η Βουλή αλλά το επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας σκοτεινό του γραφείο. Είναι απορίας άξιον το ότι ακόμη δεν έχει κατατεθεί εναντίον του μήνυση που να αφορά όχι ένα αλλά μια σειρά ως εκ της θέσης του κακουργημάτων, που να σχετίζονται με την κατάχρηση εξουσίας.

Κι αυτό επειδή μου είναι αδύνατον να φανταστώ σε τι τον υπερέβησαν οι πραξικοπηματίες Παπαδόπουλος Παττακός και Μακαρέζος ειμή μόνον στο ότι καταχράστηκαν την εξουσία δια των όπλων.
Όπως επίσης δεν μπορώ να φανταστώ πως ο συγκεκριμένος δικαστικός λειτουργός θα απέλθει ευδοκίμως της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας δίχως να έχει σταθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου ενώπιον των φυσικών του δικαστών.

Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eandrik@otenet.gr


Αλλάζουν τον νόμο για τις ζυγαριές στα κρεοπωλεία

Εκδόθηκε το ΦΕΚ (τ.631Β) της ΚΥΑ με αριθμό 282438/3-4-2009 για τις ζυγαριές κρεοπωλείου. Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις ζυγαριές κρεοπωλείου τροποποιεί την προηγούμενη του περσινού Απριλίου και εκδόθηκε μετά από πάρα πολλούς μήνες «κυοφορίας».

Σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ τα κρεοπωλεία, τα καταστήματα λιανικής πώλησης, καθώς και όσοι ασχολούνται με την εμπορία κρέατος, υποχρεούνται κατά τη λιανική πώληση κρέατος, ήτοι νωπού, κατεψυγμένου, συσκευασμένου, τεμαχίων κρέατος, κιμά, κρεατοσκευασμάτων και βρώσιμων παραπροϊόντων αυτού, να διαθέτουν και να χρησιμοποιούν ζυγιστικές μηχανές, οι οποίες εκδίδουν αυτόματα αυτοκόλλητες ετικέτες, στις οποίες εκτός των προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία υποχρεωτικών στοιχείων (όπως βάρος, είδος κρέατος, τιμή), αναγράφεται .......

υποχρεωτικά και η καταγωγή - προέλευση του πωλούμενου κρέατος.
Όσον αφορά το έτοιμο συσκευασμένο κρέας, η αναγραφή της καταγωγής γίνεται στα σημεία πώλησής του στις ταμειακές μηχανές.

Η αναγραφή της καταγωγής-προέλευσης στις ετικέτες των ζυγιστικών μηχανών γίνεται ολογράφως ή με τη χρήση των κατωτέρω συντομογραφιών που περιέχονται σε παρενθέσεις, κι έχουν ως εξής:

α) ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΕΛΛΗΝ.) για το κρέας που προέρχεται από ζώα τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και εσφάγησαν στην Ελλάδα.

β) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΕΥΡ. ΕΝ.) για το κρέας που προέρχεται από ζώα τα οποία γεννήθηκαν σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτράφηκαν ή εσφάγησαν στην Ελλάδα. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για το κρέας που προέρχεται από ζώα τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και εσφάγησαν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της Ελλάδας. Στην περίπτωση που στα έγγραφα που συνοδεύουν το κρέας αναφέρεται ότι αυτό προέρχεται από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί της συντομογραφίας ΕΥΡ.ΕΝ. να αναγράφεται η ονομασία του συγκεκριμένου κράτους μέλους (όπως Γαλλία ή Γαλλικό).

γ) ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (Τ.Χ.) για το κρέας που προέρχεται από ζώα τα οποία γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα και εκτράφηκαν ή εσφάγησαν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για το κρέας που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και εσφάγησαν σε τρίτες χώρες. Στην περίπτωση που στα έγγραφα που συνοδεύουν το κρέας αναφέρεται ότι αυτό προέρχεται από τρίτη χώρα, αντί της συντομογραφίας Τ.Χ. να αναγράφεται η ονομασία της συγκεκριμένης χώρας (όπως Σερβία ή Σερβικό).

Για το κρέας των πουλερικών και των κονίκλων, κριτήριο κατάταξής τους στις ανωτέρω περιπτώσεις αποτελεί η χώρα σφαγής.
Εφόσον πρόκειται για κρέας ειδικής κατηγορίας (όπως ελληνικής εκτροφής άνω των 5 μηνών, βιολογικής εκτροφής) επιπλέον της αναγραφής των παραπάνω συντομογραφιών αναγράφονται και τα αρχικά της ειδικής αυτής κατηγορίας (όπως ΕΥΡ.ΕΝ. - ΕΛΛΗΝ. ΕΚΤΡ. ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΜΗΝΩΝ).

Οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν ισχύουν:
α) Στις ετικέτες σήμανσης που τίθενται στα σημεία διάθεσης του κρέατος στον καταναλωτή και
β) Στα εμπορικά έγγραφα που συνοδεύουν το κρέας (όπως τιμολόγια αγοράς-πώλησης και δελτία αποστολής).
Στις περιπτώσεις α΄ και β΄, όταν πρόκειται για κρέας πουλερικών και κονίκλων, αναγράφεται στα ελληνικά η χώρα σφαγής των ζώων και όταν πρόκειται για λοιπά κρέατα αναγράφεται στα ελληνικά η χώρα γέννησης του ζώου ή η αναγραφόμενη χώρα καταγωγής-προέλευσης του κρέατος εφόσον δεν ισχύουν ειδικές Κοινοτικές διατάξεις.

Τα κρεοπωλεία, τα καταστήματα λιανικής πώλησης καθώς και όσοι ασχολούνται με την εμπορία κρέατος, υποχρεούνται:
α) Να τηρούν για έξι μήνες από την ημερομηνία πώλησης του κρέατος και να θέτουν υπόψη των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, τα κατωτέρω:
- Στοιχεία των ζυγιστικών μηχανών, σχετικά με την καταγωγή-προέλευση του κρέατος
- Στοιχεία αποθήκης, από τα οποία προκύπτει το είδος του κρέατος που αγοράσθηκε και πουλήθηκε, η ποσότητα αυτού και η καταγωγή-προέλευσή του, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω. Κατά εξαίρεση, οι κρεοπώλες αντί των στοιχείων αποθήκης, μπορούν να τηρούν τα τιμολόγια αγοράς, χωριστά ανά είδος κρέατος, εφόσον τούτο είναι δυνατόν, και να αναγράφουν στα τιμολόγια την ημερομηνία εξάντλησης της κατά είδος κρέατος, ποσότητας.
- Τα εμπορικά έγγραφα διακίνησης του κρέατος.
β) Να αναγράφουν την καταγωγή-προέλευση του κρέατος σε όλα τα εμπορικά έγγραφα που το συνοδεύουν (όπως τιμολόγια αγοράς - πώλησης και δελτία αποστολής) καθώς και κατά την επισήμανσή του, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Σε ό,τι αφορά την τήρηση των στοιχείων του βόειου και μοσχαρίσιου κρέατος εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία για το βόειο κρέας.

Έλεγχοι
Για τον έλεγχο της εφαρμογής της ΚΥΑ συνιστώνται στο ΥΠΑΑ&Τ και στις Νομαρχίες κλιμάκια ελέγχου, τα οποία διενεργούν επιτόπιους έκτακτους, που αφορούν:
- την κατοχή και λειτουργία ζυγιστικής μηχανής που εκδίδει αυτόματα αυτοκόλλητες ετικέτες
- τα αναγραφόμενα στοιχεία στις ετικέτες αυτές, όσον αφορά την καταγωγή-προέλευση
- την τήρηση για 6 μήνες των στοιχείων
- την αναγραφή της καταγωγής-προέλευσης του κρέατος σε όλα τα εμπορικά έγγραφα που το συνοδεύουν, καθώς και κατά την επισήμανσή του
- για το βόειο και μοσχαρίσιο κρέας, οι έλεγχοι αφορούν και την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την επισήμανση του βόειου κρέατος
Τα κλιμάκια ελέγχου της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΑΑ&Τ αποτελούνται από έναν γεωπόνο ή τεχνολόγο γεωπονίας, υπάλληλο της Διεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ, με τον αναπληρωτή του, από έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Τιμών, Τροφίμων και Ποτών του Υπουργείου Ανάπτυξης, με τον αναπληρωτή του, και από έναν υπάλληλο του ΕΛΟΓΑΚ με τον αναπληρωτή του. Το έργο των κλιμακίων αυτών μπορούν να συνδράμουν αρμόδιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας ή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Επιθεώρησης και Ελέγχου του ΥΠΑΑ&Τ, υπάλληλοι του ΕΦΕΤ, ορκωτοί λογιστές και υπάλληλοι της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ).
Επίσης σε κάθε Νομαρχία συνιστώνται κλιμάκια που αποτελούνται από: έναν γεωπόνο ή τεχνολόγο γεωπονίας υπάλληλο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης/Γεωργίας, με τον αναπληρωτή του, από έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας, με τον αναπληρωτή του, και από έναν υπάλληλο του ΕΛΟΓΑΚ με τον αναπληρωτή του. Το έργο των κλιμακίων αυτών μπορούν να συνδράμουν αρμόδιοι υπάλληλοι των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής, υπάλληλοι του ΕΦΕΤ, ορκωτοί λογιστές και υπάλληλοι της τοπικής ΥΠΕΕ.

Κυρώσεις

Αν ο έλεγχος διαπιστώσει τη μη ύπαρξη της κατάλληλης ζυγιστικής μηχανής, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού μέχρι του 3% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το προηγούμενο της παράβασης οικονομικό έτος, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Για τις παραβάσεις της μη αναγραφής καταγωγής-προέλευσης στις ετικέτες και στα εμπορικά έγγραφα, αλλά και για τη μη τήρηση των στοιχείων επί 6μηνο, το πρόστιμο κυμαίνεται από 1.000 έως 80.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής εντός χρονικού διαστήματος 3 ετών από την ημερομηνίά επιβολής της σχετικής κύρωσης, τα ανωτέρω ποσά διπλασιάζονται.
Κατά της επιβολής προστίμου, ο ενδιαφερόμενος μπορεί εντός 10 εργάσιμων ημερών να ασκήσει ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑ&Τ αίτηση θεραπείας η οποία εξετάζεται από πενταμελή επιτροπή. Ο ενδιαφερόμενος καλείται να εκθέσει τις απόψεις του ενώπιον της Επιτροπής και τελικά η αίτηση θεραπείας γίνεται εν μέρει ή εν όλω αποδεκτή ή απορρίπτεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑ&Τ, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής.

Αποπειράθηκαν να κλέψουν την Αγροτική Τράπεζα Φιλιατρών

Απόπειρα διάρρηξης σημειώθηκε προχθές το βράδυ της Τετάρτης στην Αγροτική Τράπεζα Φιλιατρών.
Η απόπειρα έγινε αντιληπτή το πρωί της Πέμπτης από την καθαρίστρια η οποία είχε πάει πριν απ΄όλους για να καθαρίσει.
Μόλις είδε τα σπασμένα γυαλιά, ειδοποίησε τον Διευθυντή του καταστήματος, και εκείνος με τη σειρά του την αστυνομία.

Συναντήσαμε σήμερα το πρωί τον Διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας Κο Βασίλη Κανελλόπουλο και μας έδειξε τι έγινε και που έγινε η απόπειρα διάρρηξης.
Όπως μας είπε ο Κος Κανελλόπουλος, οι επίδοξοι διαρρήκτες σκαρφάλωσαν από την σιδερένια πόρτα που υπάρχει στο πίσω μέρος της τράπεζας, κινήθηκαν στον διάδρομο και έφτασαν στο πίσω παράθυρο.
Επέλεξαν αυτό το παράθυρο γιατί ήταν το μόνο προσβάσιμο καθώς βοηθούσε σε αυτό ένας αεραγωγός που βρισκόταν κάτω από αυτό. Πάτησαν στον αεραγωγό, πιάστηκαν από το πρεβάζι του ......

παραθύρου και με πάτημα στον τοίχο ανέβηκαν στο παράθυρο.
Πιθανόν με σφυρί έσπασαν το τζάμι, άνοιξαν με το χερούλι το παράθυρο αλλά δεν μπήκαν μέσα.
Για τον λόγο που δεν μπήκαν στο εσωτερικό της τράπεζας, ο κος Κανελλόπουλος το απέδωσε στην πρώτη θέαση από τους επίδοξους δράστες του συναγερμού και των καμερών πάνω από τον χρηματοκιβώτιο.

Ωστόσο σήμερα το πρωί συναντήσαμε στην Αγροτική Τράπεζα συνεργείο που τοποθετούσε κάμερες ασφαλείας.
Ρωτήσαμε τον κο Διευθυντή γι αυτό και μας είπε ότι οι αντικαταστάσεις των καμερών είναι τυχαίο γεγονός καθώς οι εργασίες αυτές ήταν προγραμματισμένες. Απλώς μπορεί να επισπεύστηκαν κατα δυο - τρείς το πολύ μια εβδομάδα.
μας ξεκαθάρισε ότι οι τοποθετήσεις των καμερών δεν έχουν να κάνουν με την απόπειρα διάρρηξης.

Ακολουθούν φωτογραφίες.

650.jpg (190 KB) . 651.jpg (352 KB) . 656.jpg (80 KB) . 657.jpg (57 KB)

Ρεπορτάζ: Φιλιατρά News

Σε «βρασμό» η αγορά γάλακτος με μειώσεις τιμών από τη Vivartia

Σε σημείο… βρασμού φέρνει η Vivartia την αγορά γάλακτος με την απόφασή της να προβεί σε γενναίες μειώσεις τιμών στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα Δέλτα, μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης περί θεσμικών παρεμβάσεων στον κλάδο των γαλακτοκομικών.

H χθεσινή ανακοίνωση του leader της αγοράς περί μείωσης της τιμής του φρέσκου γάλακτος Δέλτα στο 1 ευρώ το λίτρο, ως ανώτατη προτεινόμενη τιμή με ΦΠΑ στα super markets από 1,35 ευρώ που είναι σήμερα και στο 1,20 ευρώ σε φούρνους και μικρά καταστήματα από 1,58 ευρώ, όπως και τα περί δέσμευσης της εταιρείας να ..........

διατηρήσει τις κτηνοτροφικές μονάδες της Βορείου Ελλάδος στον παραγωγικό ιστό της, δεν αφήνουν πολλές εναλλακτικές αντίδρασης στον ανταγωνισμό.

Μάλιστα, η Vivartia έθεσε εκ νέου ζήτημα «νόθευσης της έννοιας και αντίληψης της διατροφικής αξίας του φρέσκου γάλακτος», ενώ έκανε λόγο και για επαπειλούμενη σύγχυση μεταξύ του ελληνικού φρέσκου γάλακτος «με παρεμφερή προϊόντα μακρύτερης διάρκειας».

Στην ανακοίνωσή της η Vivartia αναφέρθηκε επίσης σε ορατούς κινδύνους για την ελληνική κτηνοτροφία, επιμένοντας στη θέση της για την ανάγκη εξασφάλισης διαφάνειας σε όλο το κύκλωμα παραγωγής και διάθεσης του φρέσκου γάλακτος, ενώ παράλληλα δήλωσε «την ετοιμότητά της να επιτελέσει και η ίδια το καθήκον που της αναλογεί προς την οικονομία και την κοινωνία».

Από τις αποφάσεις και τις τοποθετήσεις της καθίσταται ξεκάθαρο ότι η εταιρεία ανοίγει ενιαίο μέτωπο με τις βιομηχανίες παραγωγής γάλακτος μακράς διάρκειας, με όσους διακινούν γάλατα ιδιωτικής ετικέτας, αλλά και με όσους επιμένουν στο όνομα της ποιότητας να πωλούν κατά πολύ ακριβότερα έναντι του ανταγωνισμού.
Μέτωπο ανοίγει και με τους μικρότερους παραγωγούς.

«Κανένας δεν θα μείνει θεατής αυτών των εξελίξεων» δήλωσε παράγοντας του λιανεμπορίου στη «Ν», ενώ κορυφαίο στέλεχος της Vivartia επεσήμανε ότι η απόφαση περί μείωσης της τιμής του φρέσκου γάλακτος Δέλτα στηρίχθηκε στις σημαντικές μειώσεις στις τιμές παραγωγού, αλλά και στην αναμενόμενη από την εταιρεία αύξηση των πωλήσεών της, που θα επιφέρει σημαντικές οικονομίες κόστους, βελτιώνοντας τελικά και τα μερίδια και την κερδοφορία της.

Το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα η Vivartia έχει χάσει περί τις δύο μονάδες από τα μερίδια που κατείχε στο ράφι, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια της εταιρείας του ολοκλήρωσε, χθες, σειρά επαφών με κορυφαία στελέχη των σούπερ μάρκετ, από τα οποία ζήτησε να περάσουν άμεσα στο ράφι τη νέα τιμή του Δέλτα.

Στο μεταξύ, άπαντες θεωρούν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αντίδραση από τον ανταγωνισμό, που ενδεχομένως για λόγους εντυπώσεων να μην αποτυπώνεται μόνο σε άμεσες μειώσεις τιμών, αλλά σε προσφορές ή άλλου τύπου προωθητικές ενέργειες.

Τι λέει ο ανταγωνισμός

Γεγονός είναι ότι το φρέσκο γάλα Δέλτα στην τιμή του 1 ευρώ το λίτρο καθίσταται εξαιρετικά ανταγωνιστικό έναντι του γάλακτος υψηλής παστερίωσης, όπως και έναντι του γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας, που πλέον θα πωλείται μόνο κατά λίγα λεπτά φθηνότερα, αλλά και του Αγνό, που σήμερα διατίθεται σε τιμές οριακά χαμηλότερες του 1 ευρώ το λίτρο.

Πάντως, από την Αφοί Βερόπουλοι που κατά το παρελθόν πρωτοστάτησε με επιθετική πολιτική τιμών στο γάλα, λανσάροντας το Alpiland, δηλώθηκε χθες στη «Ν» ότι η τιμή του αυστριακού γάλακτος δεν θα αλλάξει, θα παραμείνει στα 87 λεπτά το λίτρο, ενώ στέλεχος της γαλακτοβιομηχανίας που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του επεσήμανε ότι «το σημαντικότερο για μια εταιρεία είναι να διατηρεί σταθερή την πολιτική της έναντι του καταναλωτή, τόσο σε ό,τι αφορά την ποιότητα όσο και την τιμή».

Από την πλευρά του παράγοντας της Φάγε δήλωσε ότι η εταιρεία θα επιμείνει στη στρατηγική εξασφάλισης της καλύτερης σχέσης τιμή / ποιότητα, όπως και στην πολιτική της να προκαλεί τον καταναλωτή να συγκρίνει τιμές και προϊόντα. Στέλεχος της Μεβγάλ υπογράμμισε στη «Ν» ότι την ερχόμενη εβδομάδα η εταιρεία θα προχωρήσει στις δικές της κινήσεις που είχε αποφασίσει ήδη πριν από το Πάσχα, ενώ από την πλευρά της Friesland δηλώθηκε ότι η γαλακτοβιομηχανία εξετάζει τις συνθήκες της αγοράς χωρίς να προβαίνει σε κάποια άμεση ενέργεια.

Σημειώνεται ότι, σήμερα, φρέσκο γάλα και γάλα υψηλής παστερίωσης έχουν ανάλογα μερίδια στην κατανάλωση του λευκού γάλακτος και ως τάση καταγράφεται σταθερή άνοδος του γάλακτος υψηλής παστερίωσης σε βάρος του φρέσκου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΣΧΟΛΙΟ
Επιτρέπουμε στους επιχειρηματίες να "σκοτωθούν" μεταξύ τους. Λίγο μας ενδιαφέρει αν θίγονται άλλα συμφέροντα εταιριών απο την μείωση των τιμών στο γάλα ΔΕΛΤΑ της Vivartia.
Μποϋκοτάζ στις υπόλοιπες εταιρίες γάλακτος ΤΩΡΑ, μέχρι να μειώσουν τις τιμές και οι άλλοι.
Και πολύ γουστάρουμε το χορό στο ταψί που κάνει στις υπόλοιπες εταιρίες ο Βγενόπουλος.


Ταμειακές μηχανές στα πρατήρια υγρών καυσίμων

Με ταμειακές μηχανές θα λειτουργούν από τις αρχές του 2010 τα πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ οι καταναλωτές πολύ σύντομα θα μπορούν να προμηθεύονται καύσιμα οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετράωρου και από τα κλειστά πρατήρια μέσω αυτόματων πωλητών.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται σε ένα πακέτο παρεμβάσεων στην πετρελαϊκή αγορά, κυρίως σε επίπεδο λιανικής πώλησης, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, με στόχο την ομαλή λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς και τη μείωση των τιμών των καυσίμων μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού και της διαφάνειας. Οι ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες θα έχουν τεθεί- όπως είπε ο υπουργός- σε εφαρμογή ως τις αρχές του 2010, είναι οι εξής:

Από την 1η Ιανουαρίου 2010 τα πρατήρια υποχρεώνονται να εγκαταστήσουν .......

ταμειακές μηχανές με σύστημα ελέγχου εισροών - εκροών. Το κόστος εγκατάστασης του συστήματος αυτού φθάνει μέχρι τα 35.000-40.000 ευρώ για ένα μέσο πρατήριο και το υπουργείο προτίθεται να το χρηματοδοτήσει από το ΕΣΠΑ.

Με υπουργική απόφαση, που θα υπογραφεί άμεσα, θα δοθεί η δυνατότητα στα πρατήρια να λειτουργούν αυτόματους πωλητές εκτός του ωραρίου λειτουργίας τους. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο ουσιαστικά παρακάμπτει τον «σκόπελο» του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων, ελπίζοντας ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις έντονες αντιδράσεις των βενζινοπωλών.

Ενισχύονται τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), τα οποία:

Αποκτούν αρμοδιότητες κοστολογικού ελέγχου, ενώ μέχρι σήμερα διενεργούν μόνο ποιοτικούς ελέγχους.

Θα μπορούν να διενεργούν επιτόπιο εργαστηριακό έλεγχο και να επιβάλουν αμέσως κυρώσεις.

Σε περιπτώσεις υποτροπής θα μπορούν να σφραγίζουν τις εγκαταστάσεις.

Τα ΚΕΔΑΚ θα επεκτείνουν τους ελέγχους τους στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη, καθώς και στις εταιρείες εμπορίας, ενώ στόχος είναι να αυξηθούν το 2009 οι έλεγχοι κατά 20% σε σχέση με το 2008. Όπως ανακοινώθηκε, πέρσι έγιναν έλεγχοι σε 2.552 πρατήρια, διαπιστώθηκαν 19 περιπτώσεις νοθείας και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τον καλύτερο έλεγχο της αγοράς θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης των ελέγχων και των κυρώσεων που επιβάλλονται από διάφορους φορείς. Επίσης, θα δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Αδειών που χορηγούνται σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το υπουργείο θα θεσπίσει και μία Επιτροπή Παρακολούθησης της Αγοράς Πετρελαιοειδών με γνωμοδοτικό χαρακτήρα, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Αρμοδιότητες
Τέλος, θα ενισχυθούν οι αρμοδιότητες της ΡΑΕ για τα πετρελαιοειδή, ώστε να περιλάβουν γνωμοδοτήσεις για τα μεταφορικά κόστη, τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης (θα μπορεί να υποχρεώνει τις εταιρείες που διαθέτουν αποθήκες σε νησιά να επιτρέπουν την πρόσβαση σε αυτές και άλλων εταιρειών, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός) κ.λπ.

Ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση των τιμών των καυσίμων στην Κρήτη, αποφασίστηκε η μείωση των λιμενικών τελών στο Ηράκλειο από 20 σε 6 ευρώ το κυβικό μέτρο..

Για το θέμα των βυτιοφόρων ο υπουργός είπε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί στο γενικότερο πλαίσιο που επεξεργάζεται η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στο υπουργείο Μεταφορών για τις εμπορευματικές μεταφορές συνολικά.

Ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι «είναι ένα δύσκολο θέμα για λόγους που όλοι γνωρίζετε», αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τους βυτιοφορείς. Πάντως, είπε, ότι τα κόμιστρα θα παραμείνουν παγωμένα για το 2009.

Σούπερ μάρκετ
Για την ίδρυση πρατηρίων στα σούπερ μάρκετ είπε ότι αναμένει την εξέλιξη της υπόθεσης στην Ε.Ε., όπου έχουν προσφύγει ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα αναρτώνται οι τιμές των επόμενων πρατηρίων σε ηλεκτρονικούς πίνακες στους κλειστούς αυτοκινητοδρόμους (έχει ήδη επιτευχθεί σχετική συμφωνία με τις κατασκευαστικές εταιρείες και το ΥΠΕΧΩΔΕ), ενώ στο εβδομαδιαίο δελτίο τιμών καυσίμων θα προστεθούν οι τιμές διυλιστηρίων (προ και μετά από τους φόρους) και των εταιρειών.

Αντιδράσεις από τους βενζινοπώλες

«Συμφωνούμε με το σύστημα εισροών-εκροών και ένα καταγραφικό των εισερχόμεων και εξερχόμενων ποσοτήτων», τονίζει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Β. Τούντας. «Το τι εννοεί, όμως, ο υπουργός με τον όρο ταμειακές μηχανές δεν το γνωρίζω. Αν εννοεί τις μηχανές που θα καταγράφουν τις ποσότητες, κανένα πρόβλημα. Αν όμως θα πρέπει να αλλάξουμε και πάλι φορολογικά βιβλία, που αλλάξαμε μόλις πριν 14 μήνες, δεν συμφωνούμε».

Ναυτιλιακό πετρέλαιο
Ο Β. Τούντας εκφράζει απορία γιατί «κανείς δεν ασχολείται με το ναυτιλιακό πετρέλαιο, για το οποίο ενώ έχει ολοκληρωθεί το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή, με ευθύνη των εταιρειών και κάποιων υπουργείων, πλην του υπουργείου Οικονομίας», όπως υποστηρίζει.
Το σύστημα εισροών- εκροών το θέλουμε και εμείς, αλλά τα χρονικά περιθώρια που τίθενται για την εγκατάστασή του είναι ασφυκτικά. Ούτε στη Σουηδία δεν θα προλαβαίναμε, τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Κιούσης. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει ότι οι βενζινοπώλες είναι κάθετα αντίθετοι με τους αυτόματους πωλητές καυσίμων, για λόγους που κυρίως έχουν σχέση με την ασφάλεια των επιχειρήσεών τους και των καταναλωτών.

Πηγή: Ημερησία

Δύο χρόνια από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Τριφυλίας - Ολυμπίας

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν πριν λίγες μέρες από την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.

Ηταν 31 Μαρτίου του 2007, Σάββατο του Λαζάρου, που έγινε η τελετή υποδοχής του στην Μητρόπολη και την έδρα της στην Κυπαρισσία όπως και η ενθρόνισή του στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως, από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο.
Ηταν μια υποδοχή πρωτοφανής σε συγκέντρωση πιστών οι οποίοι τον δέχτηκαν με έντονες εκδηλώσεις αγάπης, αφού φαίνεται ότι ζητούσαν κάτι καινούργιο στα της Μητροπόλεως. Αυτό το καινούργιο αντιπροσώπευε ο νέος μητροπολίτης, ο οποίος κέρδισε από την αρχή τούς πιστούς με την σεμνότητα και το ήθος του.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του θέλησε να δώσει το δικό του στίγμα και στην Μητρόπολη «νέο αέρα».
Ολοι θυμόμαστε την αίσθηση που είχαν προκαλέσει οι πρώτες δηλώσεις του για την .......

κατάσταση της Μητρόπολης σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της αλλά και την έλλειψη οργάνωσης.
Είναι αλήθεια ότι είχε προκληθεί «ντόρος» από τη δημοσιοποίηση του ελλείμματος της τάξεως των 173.000 ευρώ που είχε διαπιστώσει με έκθεσή της η Γενική Εκκλησιαστική Οικονομική Επιθεώρηση.
Προσπάθησε από την αρχή να δημιουργήσει μια νέα εικόνα της Μητροπόλεως δίνοντας πρώτα από όλα βάρος στο έμψυχο δυναμικό της, τους κληρικούς, στην πνευματική τους τροφοδοσία και την ενημέρωσή τους.
Θέλοντας πάντα με την συμπεριφορά του να τους εμπνεύσει και να τους διδάξει.

Παρακολουθώντας κανείς το νέο μητροπολίτη σε θρησκευτικές εκδηλώσεις, παντού ακούει θετικά σχόλια για την μεγαλοπρεπή εμφάνιση και την επιβλητικότητά του.
Ο κόσμος τρέχει να τον δει και να τον ακούσει τόσο όταν κηρύττει όσο και όταν ψέλνει.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι η παρουσία του δεν συνοδεύεται με χρηματικές απολαβές.
Στη μνήμη μας ακόμη είναι η έκπληξη που είχε προκαλέσει αυτό το γεγονός σε επίτροπο του Αγίου Δημητρίου στην Χώρα.
Μάλιστα, οι πληροφορίες μας λένε ότι ο ίδιος έχει αναλάβει τα έξοδα διαμονής και διαβίωσης στην Μητρόπολη.
Στην προσπάθεια επιμόρφωσης των κληρικών έχουν γίνει ως τώρα 20 ιερατικές συνάξεις με πνευματικό και λειτουργικό περιεχόμενο, σε αρκετές από τις οποίες έχουν μιλήσει πανεπιστημιακοί καθηγητές.

Μεγάλη προσοχή έδειξε στους ναούς ώστε όλοι να έχουν μια τάξη και αρμονία.
Στο πνεύμα αυτό προχώρησε σε εγκαίνια 30 ναών που δεν είχαν εγκαινιαστεί.
Ανελλιπώς κάθε Κυριακή συντάσσει γραπτό κήρυγμα που διαβάζεται σε όλες τις ενορίες.
Δίνοντας μεγάλο βάρος στην νέα γενιά γίνεται προσπάθεια οργάνωσης των κατηχητικών σχολειών και παράλληλα είναι κοντά στα παιδιά της περιοχής που σπουδάζουν στις ιερατικές σχολές, τους συμπαραστέκεται ηθικά και υλικά, βρισκόμενος δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν καταρτίζοντάς τα στην θεία λατρεία και την πνευματική ζωή, καθώς δίνει μεγάλη σημασία στην χειροτονία νέων άξιων και καταρτισμένων κληρικών.
Αυτό που τον έχει χαρακτηρίσει όμως αυτά τα δύο χρόνια είναι η έντονη παρουσία του σε όλο το εύρος της Μητρόπολης όπου έχει χοροστατήσει σε πολλές λειτουργίες ακόμη και στις πιο μικρές και απομακρυσμένες ενορίες, γεγονός που έχει προκαλέσει πολύ θετική εντύπωση καθώς το ποίμνιο βλέπει τον δεσπότη του κοντά του.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, την φετινή Σαρακοστή θα βρεθεί σε 50 διαφορετικές ενορίες.
Στην διοικητική οργάνωση έκανε μια νέα αρχή με βάση την εμπειρία των 20 χρόνων ως πρωτοσύγκελλος στην Μητρόπολη Σπάρτης, στελεχώνοντάς την με κληρικούς, οργανώνοντας και μηχανογραφώντας τις υπηρεσίες.
Με ιδιαίτερη ευαισθησία στην οικονομική διαχείριση, ζήτησε τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της Μητρόπολης από την Ιερά Σύνοδο και μετά τα αποτελέσματά του, ζήτησε οικονομικό έλεγχο από το υπουργείο Οικονομικών ο οποίος από ό,τι πληροφορούμαστε είναι σε εξέλιξη.
Επίσης θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι οι θρησκευτικές εκδηλώσεις δεν είναι για οικονομικό κέρδος και ένα από τα πρώτα μέτρα ήταν η απαγόρευση των δίσκων στις ενορίες.

Η φιλανθρωπία είναι ένας ακόμη τομέας που η εκκλησία πρέπει και οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και αυτό προσπάθησε να κάνει ο νέος μητροπολίτης. Με εισήγησή του η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τον κανονισμό του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητρόπολης, ενώ δημιουργήθηκαν 75 αντίστοιχα στις ενορίες άνω των 100 κατοίκων.
Ο πρώτος απολογισμός μάλιστα έγινε φέτος στις αρχές Ιανουαρίου όπου ως το τέλος του 2008, 13.000 ευρώ είχαν δοθεί, όπως τροφές και άλλου είδους βοήθεια σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.
Σε αυτό τον τομέα μια ακόμη σημαντική ενέργεια είναι η εξασφάλιση χορηγίας από το Ιδρυμα Ωνάση ποσού 5 εκ. ευρώ για την δημιουργία ενός σύγχρονου γηροκομείου δυναμικότητας 50 κλινών στην περιοχή του Δήμου Σκιλούντος στην επαρχία Ολυμπίας, όπου ο εκεί Δήμος παραχώρησε το αναγκαίο οικόπεδο και το έργο βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων.

Δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στις πολύ συχνές επισκέψεις στους νοσηλευόμενους του νοσοκομείου Κυπαρισσίας, όπως και στα μικρά χωριά ακόμη σε ανθρώπους που χρειάζονται μια πνευματική και ηθική υποστήριξη με δύο ζεστές κουβέντες.
Πάντως η πρώτη δυνατή δοκιμασία για το νέο μητροπολίτη δεν άργησε να έρθει, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Μητρόπολης και ειδικά η επαρχία της Ολυμπίας δοκιμάστηκε το καλοκαίρι του 2007 από τις φονικές πυρκαγιές.
Οι μαρτυρίες λένε ότι από την πρώτη στιγμή ο κ. Χρυσόστομος βρέθηκε στα πυρόπληκτα χωριά και σε καθημερινή βάση επισκεπτόταν το δοκιμαζόμενο ποίμνιό του.

Πέρα όμως από την ηθική στήριξη, από τη Μητρόπολη αναπτύχθηκε άμεσα και ένα κέντρο υλικής βοήθειας στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα της Ζαχάρως. Μια δράση που μπορεί να
θεωρείται αυτονόητη από κάποιους, το μέγεθος της βοήθειας όμως ποτέ σχεδόν δεν προβλήθηκε και πράγματι ήταν πολύ μεγάλο ανακουφίζοντας πολλούς ανθρώπους.
Σε όλα αυτά βέβαια κρατήθηκαν λεπτομερή πρακτικά ώστε να μην μείνει καμία σκιά στην διανομή των προσφορών.
Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δόθηκαν περίπου 800.000 ευρώ και πάνω από 2,5 τόννοι τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, πέρα από τις υπόλοιπες καθημερινές προσφορές που φρόντισε η Μητρόπολη να φτάνουν από τις άλλες ενορίες της Τριφυλίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι καταρτίστηκε κατάλογος με όλους τους νέους φοιτητές της περιοχής αυτής, περίπου 450, στους οποίους δόθηκε από μια επιταγή των 1.000 ευρώ για οικονομική βοήθεια.
Ολα αυτά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και του εντυπωσιασμού - αυτό εξάλλου είναι και το προφίλ του νέου μητροπολίτη, ο οποίος δεν επιδιώκει και δεν ζητά την προβολή.
Εξάλλου, χαρακτηριστική είναι και η απάντηση που μας έδωσε όταν του ζητήσαμε να μας δώσει μια συνέντευξη για αυτά τα δύο χρόνια παρουσίας του στην Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας.
«Δεν θα ήθελα να μιλήσω εγώ για τον εαυτό μου» μας είπε.

Αναζητώντας λοιπόν κάποια στοιχεία για αυτά τα δύο χρόνια μπορέσαμε να βρούμε τα παραπάνω, ενώ επίσης μάθαμε και για την επίσκεψή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη η οποία έγινε χωρίς καμία δημοσιότητα.
Αλλά και τις παρεμβάσεις που έχει κάνει τόσο στην Ιερά Σύνοδο όσο και στο υπουργείο Πολιτισμού για την ανακαίνιση σημαντικών μνημείων της περιοχής με πρώτο και κυριότερο τον ιστορικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Χριστιάνους, ενώ έχει εκπονηθεί και μελέτη για την ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Μεγάρου για το οποίο ζητείται χρηματοδότηση.
Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια νέα προσωπικότητα που μπορεί να είναι μόλις δύο χρόνια στην κεφαλή της Μητρόπολης έχει όμως ήδη δώσει το δικό του στίγμα στα εκκλησιαστικά δρώμενα.
Κάποιοι μπορεί να τον θεωρούν όχι και τόσο κοσμικό και να τον ονομάζουν καλόγερο, να τον χαρακτηρίζουν αυστηρό και απόλυτο.
Ανθρωποι όμως που τον γνωρίζουν καλά μας είπαν ότι είναι ένας άνθρωπος δοσμένος στον κόσμο αλλά όχι κοσμικός, αφοσιωμένος στον Θεό σαν καλόγερος και αυστηρός στον εαυτό του και την τήρηση των εντολών του θεού.

Πηγή: Ελευθερία

ΕΔΕ για το περιστατικό με το ασθενοφόρο με εντολή του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης διέταξε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, για το περιστατικό που -σύμφωνα με καταγγελία προς τον ιστότοπο zougla.gr- συνέβη στην Κυπαρισσία τη Μεγάλη Τρίτη και αφορούσε στο θάνατο ενός 57χρονου από έμφραγμα.

Η πληροφορία για τη διεξαγωγή ΕΔΕ αναρτήθηκε στο zougla.gr.
Οπως κατήγγειλαν οι συγγενείς του 57χρονου στον ίδιο ιστότοπο, το ασθενοφόρο που κάλεσαν από το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας στο .........

Σανί δεν τον παρέλαβε ποτέ, επειδή -σύμφωνα με την καταγγελία- ο οδηγός δεν γνώριζε το δρόμο.

Τον ισχυρισμό αυτό, ωστόσο, απορρίπτει η διοίκηση του Νοσοκομείου.

Σχετικά Θέματα:
α.) Το χρονικό ενός "προαναγγελθέντος" θανάτου

β.) Στον Alpha η υπόθεση με το νοσοκομείο Κυπαρισσίας.
γ.) ΕΔΕ για το περιστατικό με το ασθενοφόρο με εντολή του Δημήτρη Αβραμόπουλου


Οι διαιτητές στον 6ο Όμιλο της Δ΄ Εθνικής

Δάφνη Ανδραβίδας - Εράνη
Ν. Ανούσος, Αν. Κουτσοβασίλης, Γ. Παλαμίδας (Σ.Δ.Π. Λακωνίας)


Πάμισος - Ζαβλάνι
Σπ. Χαντόλιας, Κ. Μοσχοβίτης, Χ. Αναστασάκος (Σ.Δ.Π. Λακωνίας)

Τέλος Αγρας - Μεσσηνιακός
Δ. Γιαννόπουλος, Β. Γιαννέτσος, Δ. Καργάκος (Σ.Δ.Π. Μεσσηνίας)



Αρχισε η προετοιμασία για την Δάφνη Ανδραβίδας

Την προετοιμασία της για τη δύσκολη εκτός έδρας αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής με τη Δάφνη Ανδραβίδας ξεκίνησε από προχθές η Εράνη.
Ο προπονητής Σταύρος Αντωνόπουλος είδε με χαρά να δίνουν το “παρών“ όλοι οι ποδοσφαιριστές του, οι οποίοι επέστρεψαν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας μετά το 4ήμερο ρεπό τους.

Σε ό,τι αφορά το κυριακάτικο ματς, δεν έχει δικαίωμα να αγωνιστεί ο τιμωρημένος Στέφανος Βαρούχας.
Να υπενθυμίσουμε ότι εκτός αγωνιστικής δράσης για το υπόλοιπο της σεζόν έχει τεθεί ο Αλέξανδρος Τσώνης.
Ο 16χρονος μέσος ακολουθεί θεραπευτική αγωγή, ενώ του έχει τοποθετηθεί νάρθηκας στο πόδι.
Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να βγάλει το νάρθηκα και αρχές καλοκαιριού να .......

ξεκινήσει αποθεραπεία για να μπορέσει σιγά - σιγά να ετοιμαστεί για την ερχόμενη ποδοσφαιρική περίοδο.
Σ‘ ό,τι αφορά το ματς με την ομάδα της Ανδραβίδας, ο κ. Αντωνόπουλος μιλώντας στην “Ε“ ανέφερε:
«Προετοιμαζόμαστε με το μυαλό μας στραμμένο στο παιχνίδι με τη Δάφνη. Οπως έχω ξαναπεί λογική μας είναι να μην χάσουμε βαθμό στην έδρα μας και από εκεί και πέρα να πάρουμε όσο περισσότερους βαθμούς μπορούμε μακριά από τα Φιλιατρά.
Με το σκεπτικό αυτό θα πάμε να αγωνιστούμε και με τη Δάφνη»

Πηγή: Ελευθερία

Νέα θέση για τον μπαλοποιητή Τριφυλίας μετά απο τις αντιδράσεις των κατοίκων της Βάλτας

Νέα θέση βρέθηκε για την τοποθέτηση του μπαλοποιητή των σκουπιδιών της ενότητας της Τριφυλίας μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους κατοίκους τής Βάλτας για την προηγούμενη προτεινόμενη θέση στην περιοχή Καστράκι.

Η νέα θέση που υποδείχθηκε είναι στην περιοχή Δίδυμα ή Αγία Παρασκευή σε δασική έκταση περίπου 10 στρεμμάτων από την οποία ζητήθηκε χθες από τον δασάρχη Κυπαρισσίας Σωτήρη Παπαδόπουλο ο αποχαρακτηρισμός 4 από αυτά για να γίνει η εγκατάσταση του μπαλοποιητή.

Από ό,τι φαίνεται η συγκεκριμένη θέση δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα.
Χθες, στη σύσκεψη με τον δασάρχη συμμετείχαν ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Γκόνης και .......

Μιχάλης Αποστολόπουλος, εκπρόσωπος του Δήμου στον Σύνδεσμο Στερεών Αποβλήτων, επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Φιλιατρών, εκπρόσωπος και αυτός στον Σύνδεσμο Χαράλαμπος Παγάνης και ο πρόεδρος του Δ.Δ. Βάλτας Χαράλαμπος Πανταζής.
Αμεσα αποφασίστηκε να προχωρήσει η χαρτογράφηση της περιοχής και να γίνουν οι διαδικασίες αποχαρακτηρισμού της από δασική, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει από το Δασαρχείο αφού δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα.
Επίσης για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε και ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Παναγιώτης Μπαζίγος ο οποίος ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες με γρήγορους ρυθμούς καθώς οι ημερομηνίες και οι προθεσμίες πιέζουν ασφυκτικά.

Πηγή: Ελευθερία

Πήρε τα... φρύδια της η ΑΕΠΙ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) απέρριψε σήμερα αίτηση αναίρεσης της ΑΕΠΙ (ανώνυμης εταιρίας ελληνικού δικαίου η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στον τομέα της μουσικής στην Ελλάδα).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΚ, η ΑΕΠΙ ζήτησε την αναίρεση της αποφάσεως του Πρωτοδικείου της 12ης Ιουλίου 2007, Τ-229/05, με την οποία απορρίφθηκε η ασκηθείσα από την ΑΕΠΙ προσφυγή ακυρώσεως κατά της αποφάσεως SG Greffe (2005) D/201832 της Επιτροπής, της 18ης Απριλίου 2005, περί απορρίψεως της καταγγελίας που υπέβαλε η αναιρεσείουσα σχετικά με φερόμενη παράβαση των άρθρων 81 ΕΚ και/ή 82 ΕΚ που διέπραξαν οι οργανισμοί Ερατώ, Απόλλων και Grammo, οι οποίοι αποτελούν.....

ελληνικούς οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων συγγενικών προς τα δικαιώματα του δημιουργού στον τομέα της μουσικής.

Κατά τον ελληνικό νόμο 2121/1993 οι δημιουργοί μπορούν να αναθέτουν τη διαχείριση ή την προστασία των πνευματικών τους δικαιωμάτων σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, των οποίων η λειτουργία εξαρτάται από άδεια χορηγούμενη από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Η ΑΕΠΙ ζήτησε άδεια για το σύνολο των δικαιωμάτων του δημιουργού και των συγγενικών δικαιωμάτων στον τομέα της μουσικής. Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού της χορήγησε μεν άδεια, η οποία όμως περιοριζόταν στη συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων του δημιουργού επί των μουσικών έργων.

Τρεις ελληνικοί οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης των συγγενικών δικαιωμάτων, ήτοι οι Ερατώ, Απόλλων και Grammo, έλαβαν άδεια για τη συλλογική διαχείριση των συγγενικών δικαιωμάτων των τραγουδιστών ερμηνευτών, των μουσικών εκτελεστών και των παραγωγών των φορέων ήχου και/ή εικόνας.

Στις 22 Μαρτίου 2001, η ΑΕΠΙ υπέβαλε καταγγελία στην Επιτροπή κατά των τριών οργανισμών υποστηρίζοντας ότι προβαίνουν σε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσεως και δημιουργούν συμπράξεις και εναρμονισμένες πρακτικές και κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι ο νόμος 2121/1993 επιτρέπει στους εν λόγω οργανισμούς να προβαίνουν στις καταγγελλόμενες πρακτικές.

Το 2005 η Επιτροπή απέρριψε την καταγγελία ως προς τους τρεις οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, λόγω ελλείψεως κοινοτικού συμφέροντος και αποφάσισε να θέσει στο αρχείο το σκέλος της καταγγελίας που αφορούσε τη φερόμενη παράβαση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η ΑΕΠΙ προσέφυγε ενώπιον του Πρωτοδικείου (Τ-229/05) ζητώντας την ακύρωση της αποφάσεως της Επιτροπής. Στις 12 Ιουλίου 2007 το Πρωτοδικείο απέρριψε την προσφυγή στο σύνολό της. Στη συνέχεια η ΑΕΠΙ ζήτησε από το ΔΕΚ την αναίρεση της παραπάνω αποφάσεως του Πρωτοδικείου.
Σήμερα το ΔΕΚ απέρριψε της αίτηση αναιρέσεως.

Πηγή: Zorro blog

Το πρόστιμο για τις υποκλοπές στη Vodafone μπορεί να ακυρώθηκε, τα θύματα όμως των υποκλοπών δικαιώνονται στα Δικαστήρια

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή με απόφασή του αγωγή που είχε καταθέσει η δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης Μ.Μεϊντάνη κατά της εταιρείας Vodafone για την γνωστή υπόθεση των υποκλοπών, καθώς το όνομά της ήταν μέσα στην λίστα αυτών τα τηλέφωνα των οποίων παρακολουθούνταν και υποχρεώνει την εταιρεία να της καταβάλει το ποσό των 50.000 ευρώ ως αποζημίωση εξαιτίας της ηθική βλάβης που υπέστη από την όλη ιστορία.

Ταυτόχρονα στην ίδια απόφαση γίνεται αναφορά για παραβίαση από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας “του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων”.
Δηλαδή, ουσιαστικά, γίνεται δεκτό ότι η εταιρεία παραβίασε τις σχετικές ...........

διατάξεις των Νόμων.
Πώς όμως τότε ακυρώθηκε το πρόστιμο των 76 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που κρίνεται δικαστικά ότι η εταιρεία παραβίασε το απόρρητο των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απόφαση αυτή, αν και πρωτόδικη, ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και από άλλα θύματα των υποκλοπών.

Πηγή: Newsblog

ΣΧΟΛΙΟ
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για το πως ή μάλλον με ποίον τρόπο σβήσανε το πρόστιμο από την εταιρία υποκλοπών "Vodafone Ζήσε την στιγμή...... της Υποκλοπής".