Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Νέες διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή αίτησης για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δίνει η ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «όσοι πελάτες προσκόμισαν στη ΔΕΗ Υπεύθυνη Δήλωση Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) κατά τη διαδικασία αλλαγής ονόματος στους λογαριασμούς ρεύματος - προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης του Κοινωνικού Τιμολογίου - μπορούν να προσέλθουν στα Καταστήματα που έκαναν την αλλαγή ονόματος και να υποβάλλουν νέο αίτημα για είσπραξη των χρημάτων που κατέβαλαν για την ΥΔΕ, προσκομίζοντας τη σχετική απόδειξη πληρωμής.
Τα χρήματα θα επιστραφούν με ...........

τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος».

Απεργία αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ την Τρίτη 30 Νοεμβρίου.

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΣΗΕΑ, μετά τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, με τις μαζικές απολύσεις δημοσιογράφων, τις μειώσεις μισθών, αλλά και την αναστολή της καθημερινής έκδοσης του «Βήματος». Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει .........

εκτάκτως το διασωματειακό και να βγει και επισήμως η σχετική ανακοίνωση.

Μέτωπο 3 υπουργείων κατά της «ψαλίδας» τιμών στα αγροτικά προϊόντα

«Tο πρόβλημα της καρτελοποίησης της αγοράς δεν είναι μόνο ελληνικό. Εμείς, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης που προΐσταται ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσπαθούμε να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα για να προστατεύσουμε αυτό το οποίο έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό, το εισόδημα του αγρότη και του καταναλωτή, που όπως σωστά και εσείς παρατηρήσατε, σε αυτή την περίοδο στερείται εισοδημάτων. Είναι μια πράξη που έχει να κάνει με ένα μέγιστο στόχο, τη σωτηρία της πατρίδας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη βουλή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Κουτσούκος ανέφερε τα εξής:
«Το μητρώο των εμπόρων, η τήρηση των ..........

αγορανομικών διατάξεων, είναι συγκεκριμένα μέτρα και πρακτικές, τα οποία ευελπιστούμε ότι σύντομα θα αποδώσουν αποτελέσματα. Το τελευταίο τρίμηνο έχουν γίνει πάνω από διακόσιοι ογδόντα έλεγχοι, έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε ενενήντα επιχειρήσεις.

Τι δείχνει αυτό; Δείχνει από τη μια μεριά την πολιτική βούληση και από την άλλη ότι πράγματι υπάρχει ανομία στην αγορά.

Ταυτόχρονα περιμένουμε και εμείς αποτελέσματα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία υποτίθεται ότι βρίσκεται στο στάδιο αυτή τη στιγμή της διερεύνησης της κατάστασης που υπάρχει στα σούπερ μάρκετ και ακόμη δεν έχει εκδώσει το σχετικό πόρισμα.

Παράλληλα έχουμε εντοπίσει και άλλες αθέμιτες πρακτικές που έχουν να κάνουν με το άνοιγμα της ψαλίδας, όπως τα πιστωτικά τιμολόγια τα οποία τα χρησιμοποιούν οι μεγάλες αλυσίδες για να αυξάνουν πλασματικά την τιμή της αγοράς από τον αγρότη και να διευρύνουν το ποσοστό κέρδους. Αυτά τα συζητάμε με το Υπουργείο Οικονομικών για το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε».

ΠΑΣΕΓΕΣ

Μυστηριώδης εξαφάνιση Αλβανού στο Χαλαζώνι

«ΧΑΘΗΚΕ» ΞΑΦΝΙΚΑ ΣΤΙΣ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ανάστατη, εδώ και μέρες, είναι η τοπική κοινωνία στο Χαλαζώνι Τριφυλίας από τη μυστηριώδη εξαφάνιση αλλοδαπού, Αλβανού υπηκόου, ο οποίος τον τελευταίο ενάμιση μήνα διέμενε και εργαζόταν στο χωριό. Μάλιστα, όπως μας είπαν, «συνδέουν» την υφέρπουσα φημολογία που σοκάρει στην περιοχή με την εξαφάνιση του, σχετικά, νεαρού Αλβανού.

Στο Χαλαζώνι επικρατεί φόβος και ανησυχία, ...........

καθώς κάτοικοι «υποψιάζονται» πως υπαίτιοι για την εξαφάνιση είναι άλλοι αλλοδαποί της περιοχής. Εκείνο, δε, που τους κάνει να ανησυχούν περισσότερο και να πιστεύουν πως κάτι συνέβη, είναι το γεγονός πως στο σπίτι που διέμενε βρέθηκαν, μετά από έρευνα της Αστυνομίας, προσωπικά του είδη και αντικείμενα, τα ρούχα του, το τηλέφωνό του, ακόμα και φρούτα και βρασμένα αυγά.

Όπως μας είπαν από το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών, η Αστυνομία ενημερώθηκε για το περιστατικό της «εξαφάνισης» στις 19 Νοεμβρίου από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Χαλαζωνίου και έσπευσε στο χωριό για να ερευνήσει την υπόθεση. Στο σπίτι όπου διέμενε ο Αλβανός υπήκοος δεν υπήρχε παραβίαση της πόρτας, ούτε σημάδια που να δείχνουν ότι έγινε πάλη του εξαφανισθέντος με άλλους. Αντίθετα, ήταν καθαρό και τα πράγματα, τα ρούχα, ακόμη και το κινητό του τηλέφωνο, ήταν εκεί.

Ο πρόεδρος του Τ.Σ. Χαλαζωνίου Διονύσιος Τσούλος (που ενημέρωσε σχετικά την Αστυνομία) με τον οποίο μιλήσαμε, μας δήλωσε πως είναι συγκλονισμένος από την εξαφάνιση, καθώς επρόκειτο για πολύ καλό παιδί, ευγενικό, ήρεμο, ήσυχο, εργατικό, που μιλούσε πολύ καλά την ελληνική γλώσσα και διάβαζε… Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το παιδί είχε έρθει εδώ και κάνα μήνα στο χωριό, μορφωμένος άνθρωπος, εργατικός, δούλεψε σ’ εμένα, δούλευε σε άλλους… Πήγαινε μεροκάματο με είκοσι – είκοσι πέντε ευρώ και άλλοι Αλβανοί που είναι εδώ τον φοβερίζανε, όπως έλεγε, γιατί πάνε με 40 ευρώ αυτοί… Σε ένα εξώσπιτο έμενε, πάνω από το χωριό… Δούλευε, το βράδυ κατέβαινε εδώ, στο μαγαζί, έπινε ένα καφεδάκι, δεν έπινε τίποτε άλλο, έπαιρνε τα τσιγάρα του και έφευγε… Την Τετάρτη το βράδυ έκαιγε κλαριά σε κάποιον και του λέει: “Δε με περνάς κάτω από τα μαγαζιά να με αφήσεις έξω από το χωριό…”. Φοβόταν τους άλλους (;), τι φοβόταν δεν ξέρω… Τον πήγε ο άνθρωπος από τον περιφερειακό και τον άφησε και, όπως επέστρεφε με το αυτοκίνητο, είδε πως είχε ξεχάσει μέσα μια ομπρέλα. Τον πήρε τηλέφωνο και τον ρώτησε πού είναι.

Του απάντησε ότι μόλις μπήκε σπίτι. Όταν του είπε πως ξέχασε την ομπρέλα, ο Αλβανός τού απάντησε πως θα πάει το πρωί να την πάρει. Το παιδί την άλλη μέρα ήταν να πάει για ράβδο. Δεν πήγε. Του τηλεφώνησαν, αλλά δεν απαντούσε. Ξεκινάει ο άνθρωπος που είχαν κανονίσει για δουλειά και πάει στο σπίτι με ένα ξάδερφο αυτού που έχει το εξώσπιτο, χτυπάνε, χτυπάνε, τίποτα. Ο ξάδερφος αυτού που έχει το σπίτι είχε κλειδιά, ανοίγουν, πουθενά το παιδί. Το τηλέφωνο εκεί, ρούχα εκεί, αυγά βρασμένα εκεί, το παιδί πουθενά…». Πρόσθεσε δε, πως πήγε δύο φορές στην Αστυνομία και, μάλιστα, τους ρώτησε γιατί δεν «ψάχνουν» το τηλέφωνο μήπως βρουν κάτι από τις κλήσεις. «Το παιδί δε μίλαγε, δεν έκανε παρέα με τους Αλβανούς, ήταν ήσυχο… Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει με τον άνθρωπο, έχουμε στενοχωρηθεί πολύ», μας είπε βουρκωμένος και με τρεμάμενη φωνή…

Θάρρος

Διάλυση Αγροφυλακής και με τη… βούλα

Η διάλυση της αγροφυλακής και η μετάταξη των υπαλλήλων της σε δασικές υπηρεσίες, η συγκρότηση υπηρεσιακού συμβουλίου που θα εξετάσει πόσους υπαλλήλους έχει ανάγκη η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και η κάλυψη αναγκών άλλων υπουργείων από τους υπόλοιπους, καθώς και η μετάβαση των 5.416 εποχικών πυροσβεστών σε καθεστώς πενταετούς θητείας με την επωνυμία Επικουρικοί Πυροσβέστες, αντί του ισχύοντος μέχρι τώρα καθεστώτος των 8μηνων συμβάσεων είναι μερικά, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα θέματα που απασχόλησαν την χθεσινή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Επιπλέον στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε η ..........

μελέτη ομαδοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα εξετασθεί η παραχώρηση χρήσης ορισμένων από αυτά σε ιδιώτες.

Επίσης συζητήθηκε η άμεση αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προέβη σε πλήρη ενημέρωση για την πορεία της οικονομίας, ενώ έθεσε και τους προς επίτευξη στόχους του κάθε υπουργείου για το επόμενο τρίμηνο.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλουν μέχρι την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου τις ιεραρχημένες προτάσεις τους στον τομέα ευθύνης τους και να ιεραρχήσουν και όλα τα άλλα θέματά τους, ώστε να μπουν σε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε ότι αν η Ευρώπη κινηθεί δυναμικά και χωρίς μοιρολατρία απέναντι στις αγορές, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Αναφερόμενος στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, η συζήτηση για τον οποίο θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο, τόνισε ότι ο μηχανισμός αυτός πρέπει να είναι ένας «έξυπνος μηχανισμός», ώστε «να μπορεί να αντιμετωπίσει την ψυχολογία των αγορών».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Ιρλανδία και έφερε το παράδειγμα του Ιρλανδού ομολόγου του, ο οποίος, αν και συντηρητικός, όπως είπε, δεν ακολούθησε το παράδειγμα του κ. Καραμανλή, ο οποίος εγκατέλειψε το καράβι και πέταξε μια βόμβα στην επόμενη κυβέρνηση. Πήρε πάνω του όλη την ευθύνη, τόνισε, ώστε η επόμενη κυβέρνηση «να μη φορτωθεί τα λάθη του παρελθόντος».

Η συνεδρίαση του υπουργικού ξεκίνησε με την εισήγηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρουσίασε τις εκκρεμότητες του μνημονίου και μοίρασε φακέλους με τις υποχρεώσεις κάθε υπουργείου.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι κάθε υπουργός έχει ορίσει έναν διοικητικό υπάλληλο, γενικό διευθυντή οικονομικών, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για την προώθηση και την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, σε συντονισμό με το υπουργείο Οικονομικών, τον πρωθυπουργό και τον Θόδωρο Πάγκαλο.

ΠΑΣΕΓΕΣ

Επίσημη πρεμιέρα για το e-ΥΠΑΑΤ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει την έναρξη της ανοιχτής συζήτησης πράξης με τίτλο ‘Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας Αγροτικές Ψηφιακές Υπηρεσίες (eΥπΑΑΤ)’ που υπέβαλε μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ στο ΕΠ ‘Ψηφιακή Σύγκλιση’ και η οποία εγκρίθηκε με Προϋπολογισμό 12.676.000€.

Η πράξη είναι μια συνολική προσπάθεια του ΥπΑΑΤ και των εποπτευόμενων φορέων του για την πλήρη μεταβολή των υπηρεσιών που παρέχονται από τους κρατικούς συντελεστές της αγροτικής οικονομίας προς τους πολίτες-καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Το eΥπΑΑΤ απαντάει στις σύγχρονες προκλήσεις της ......

καινοτομίας με ενέργειες και τομές που θέτουν τον πολίτη στο κέντρο της πολιτικής του ικανοποιώντας το κοινό αίσθημα δικαίου υλοποιώντας το αυτονόητο απαντώντας έμπρακτα στις λογικές χρόνων ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών δεν γίνεται να εφαρμοστούν στον αγροτικό τομέα.

Η ανοιχτή συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 12/12/2010 και ώρα 24:00. Τα υπό συζήτηση κείμενα είναι διαθέσιμο στην σχετική ιστοσελίδα στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr). Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις θα αποστέλλονται στο e-mail d.diavouleusi@opekepe.gr και ακολούθως θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της συζήτησης.

Γνωμοδότηση βόμβα για τους συμβασιούχους και stage

Οι αρνούμενοι να εφαρμόσουν τις προσωρινές διαταγές απειλούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Κολιοκώστας με αφορμή σχετικό ερώτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 7/2010 γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων που επιβάλλουν την παραμονή των συμβασιούχων στην εργασία τους.

Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική ...........

γνωμοδότηση η άρνηση των υπευθύνων του Δημόσιου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου να συμμορφωθούν στις προσωρινές διαταγές παραβιάζει τα άρθρα 20, 28 και 95 του Συντάγματος, το άρθρο 904 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Παράλληλα, οι αρνούμενοι να εφαρμόσουν τις προσωρινές διαταγές απειλούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.

Ακόμη, το Ελεγκτικό Συνέδριο οφείλει να εγκρίνει τα χρηματικά εντάλματα των συμβασιούχων για το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην προσωρινή διαταγή.

Κλειστά και σήμερα τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους.

Οι πράκτορες ζητούν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων, την άμεση κατάθεση της Νομοθετικής ρύθμισης που κατοχυρώνει το περιεχόμενο των Συμβάσεων, οι οποίες έχουν υπογραφεί με τον ΟΠΑΠ εδώ και ένα χρόνο, την αποκλειστική διάθεση όλων των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ ΑΕ μέσα από τα πρακτορεία, την άμεση ανανέωση και βελτίωση των υφισταμένων παιχνιδιών, με ανταγωνιστικούς όρους καθώς και την επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης με τον ΟΤΕ και άμεση απόδοση του 35% από την ΟΠΑΠ ΑΕ.

Οι πράκτορες του ΟΠΑΠ προγραμματίζουν ..........

επανάληψη της απεργίας τους για τις 29-30 Νοεμβρίου.

Ζημιές σε ελιές από χαλάζι στη Βάλτα Τριφυλίας

Δεκαπέντε λεπτά ισχυρής χαλαζόπτωσης το βράδυ της Τρίτης ήταν αρκετά για να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή της Βάλτας, φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Το χαλάζι που έπεσε στην περιοχή ήταν έντονο, όπως μας είπαν κάτοικοι της περιοχής, καλύπτοντας μια μεγάλη έκταση γύρω από το χωριό λίγο πριν μαζευτεί ο καρπός και το εισόδημα από τους παραγωγούς.
Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ζημιά που σε ..........

κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και το 40%, ενώ τονίζουν πως πέρα από τον καρπό που έχει πέσει στο έδαφος και χάνεται, ζημιά υπάρχει και στον καρπό που έχει μείνει στο δέντρο, ο οποίος και θα αλλοιωθεί. Σημαντικό είναι πως από το χαλάζι έπεσε ο πιο ώριμος καρπός που -όπως είναι φυσικό- θα έδινε ποσότητα και ποιότητα στην παραγωγή.

Μόνη τους ελπίδα πλέον, όπως μας είπαν, είναι ο ΕΛΓΑ από τον οποίο περιμένουν την άμεση αξιολόγηση της ζημιάς όπως και την αποζημίωσή τους, καθώς αν δεν υπάρξει, κυριολεκτικά μπαίνουν «μέσα».

Ηδη έχει γίνει πάντως αναγγελία της χαλαζόπτωσης προς τον ΕΛΓΑ από τον οποίο και υπήρξε άμεση αντίδραση. Ετσι χθες στην περιοχή βρέθηκε ο επόπτης του ΕΛΓΑ για την Μεσσηνία Ιωάννης Περδίκης, ο οποίος επισκέφθηκε όλη την περιοχή από άκρη σε άκρη, σχηματίζοντας μια πρώτη εικόνα της κατάστασης. Οπως μας είπε, με την ολοκλήρωση των αιτήσεων που θα γίνουν από τους παραγωγούς, άμεσα θα σταλθούν γεωπόνοι στην περιοχή για να κάνουν εξατομίκευση των ζημιών.

Για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή ο Χαράλαμπος Πανταζής, πρόεδρος του χωριού αλλά και παραγωγός ο ίδιος, μας τόνισε: «Την Τρίτη το βράδυ στις 11.15 ξεκίνησε χαλαζόπτωση η οποία κατά τόπους ήταν έντονη με διάρκεια περίπου 15 λεπτά. Οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι μεγάλες και ποικίλλουν μέσα στη ζώνη που πέρασε το χαλάζι. Η πλειοψηφία της ζημιάς είναι στο 40%, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που -για μένα- η ζημιά αγγίζει και το 60%. Σήμερα (χθες) είμαστε με τον επόπτη του ΕΛΓΑ να κάνει μια πρώτη εκτίμηση της ζημιάς και αύριο ξεκινάμε να κάνουμε αιτήσεις ώστε να έρθουν οι εκτιμητές να δουν την ζημιά. Οι ζημιές είναι σημαντικές. Είμαστε στο στάδιο της συγκομιδής, που σημαίνει ότι σε δέκα ημέρες θα είχε μαζευτεί ο ελαιόκαρπος. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, λόγω και της γνωστής κατάστασης που υπάρχει με την τιμή των προϊόντων και την αύξηση του κόστους καλλιέργειας, καθώς με αυτή την ζημιά το όποιο μικρό κέρδος ήταν να πάρουμε το χάνουμε. Πολλοί παραγωγοί όχι μόνο δεν θα βγάλουν κέρδος αλλά θα πρέπει να πληρώσουν και από την τσέπη τους για να τις μαζέψουν».

Ο Κώστας Αρνούτης, στο κτήμα του οποίου βρεθήκαμε, μας είπε: «Εχουμε πάθει ζημιά που είναι πάνω από 40% και φτάνει το 60% καθώς ο καλός καρπός έχει φύγει από τα δέντρα. Εχει μείνει ό,τι υπήρχε από μέσα. Αυτή την στιγμή ραβδίζουμε και τη ζημιά την πάθαμε λίγο πριν πάρουμε τον καρπό. Εχουμε κάνει όλα τα έξοδα και όλες τις φροντίδες και χάνουμε το εισόδημα λίγο πριν το πάρουμε.

Το χαλάζι έπεσε την Τρίτη το βράδυ και μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης δεν είχε λιώσει ακόμη. Δεκαπέντε λεπτά δεν μπορούσες να βγεις έξω».

Για την εικόνα που είδε μας μίλησε και ο επόπτης του ΕΛΓΑ για την Μεσσηνία Γιάννης Περδίκης σημειώνοντας: «Βρίσκομαι εδώ κατόπιν αναγγελίας που είχαμε για το χαλάζι που πέρασε στο δημοτικό διαμέρισμα της Βάλτας. Είμαστε στην διαδικασία επισήμανσης της ζημιάς. Εχει πλήξει μια περιοχή από τον χείμαρο του Λαγκούβαρδου και το δρόμο Γαργαλιάνων - Φιλιατρών σε ένα μήκος 2 - 2,5 χιλιόμετρα και από εκεί ανεβαίνει προς τα ανατολικά. Οι ζημιές είναι αποζημιώσιμες και σε δέκα ημέρες από την ημερομηνία της αναγγελίας θα στείλουμε εκτιμητές γεωπόνους, ώστε άμεσα να γίνει εξατομίκευση και να δώσουμε τα πορίσματα.

Οι παραγωγοί ήδη έχουν ξεκινήσει και υποβάλλουν δηλώσεις. Οταν θα κλείσει η αναγγελία, εμείς ήδη θα είμαστε μέσα, γιατί η εικόνα με τον καιρό αλλιώνεται. Ετσι όσο πιο γρήγορα κάνουμε τις εκτιμήσεις, τόσο πιο αντικειμενικοί θα είμαστε σε ό,τι αφορά τα πορίσματα».

Ελευθερία online

Στις 12:00 η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας

Συνεδριάζει στις 12:00 το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στον απόηχο των αυτοδιοικητικών εκλογών και του επικαιροποιημένου μνημονίου, αλλά και των ενδοπαραταξιακών εξελίξεων με τις αποχωρήσεις βουλευτών του κόμματος και την ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό θα δοθεί ο λόγος στους βουλευτές.

Την ίδια ώρα φήμες φέρνουν δύο ακόμα .............

βουλευτές της ΝΔ που έχουν σχέσεις με την κ. Μπακογιάννη να είναι «επίφοβοι προς αποχώρηση». Η Ρηγίλλης από την πλευρά της καλεί όσους έχουν αποχωρήσει να επιστρέψουν στο κόμμα και τη βουλευτική τους έδρα, κάνοντας λόγο για θέμα πολιτικής ηθικής.

Κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τόνισαν χαρακτηριστικά πως «η ΝΔ είναι το σπίτι μας και στηρίζουμε το κόμμα μας», δήλωση η οποία ερμηνεύτηκε ως στήριξη στον Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καραμανλής αναμένεται να δώσει το παρών στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, χωρίς ωστόσο να πάρει το λόγο για να τοποθετηθεί.

Ενα εκατομμύριο εμβόλια στα σκουπίδια

Στον αστερισμό της... γρίπης βρισκόταν η Ελλάδα πέρυσι τέτοια εποχή. Οι υγειονομικές αρχές «μετρούσαν» θύματα σε καθημερινή βάση, οι σχολικές αίθουσες έκλειναν η μία μετά την άλλη και, το κυριότερο, η Ελλάδα παράγγελνε αβέρτα πανδημικά εμβόλια. Ενα χρόνο μετά την πανδημική υστερία, η γρίπη μάς έχει... ξεχάσει και ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων που έχουν λήξει οδεύουν προς καταστροφή. Με απλά λόγια, επτά εκατομμύρια ευρώ πήγαν... υπέρ πίστεως.

Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να πάρουν ...........

επιπλέον 15,6 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 2,2 εκατ. δόσεις πανδημικού εμβολίου. Τα εν λόγω εμβόλια φυλάσσονται, μαζί με αυτά που έχουν λήξει, στα ψυγεία του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας. Τα περισσότερα από αυτά λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2011. Ωστόσο, δεν έχουν πλέον καμία αξία, αφού τα στελέχη του ιού της νέας γρίπης (Η1Ν1) περιλαμβάνονται στο εποχικό εμβόλιο που έχει ήδη κυκλοφορήσει.

Διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και υπεύθυνη του κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας κυρία Ελεονόρα Χατζηπασχάλη , τα εμβόλια που έληξαν έχουν συλλεγεί από τα εμβολιαστικά κέντρα και φυλάσσονται στο Εργαστήριο προκειμένου να καταστραφούν. Πρόκειται για ένα εκατομμύριο δόσεις. «Τα υπόλοιπα που δεν έχουν λήξει μπορούν να χρησιμοποιηθούν», δηλώνει, σημειώνοντας ότι «κάποιος ο οποίος θα ταξιδέψει στο εξωτερικό μπορεί να θέλει να κάνει μόνο το πανδημικό εμβόλιο και όχι αυτό της εποχικής γρίπης». Το σίγουρο πάντως είναι ότι και αυτά τα εμβόλια θα καταστραφούν όταν παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους, εκτός κι αν σταλούν ως δωρεά σε άλλες χώρες. Οπως και να έχει, είτε δωριστούν είτε καταστραφούν, η Ελλάδα θα έχει επιπλέον «χασούρα» 15,6 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τρεις φαρμακευτικές εταιρείες. Στις δύο απ΄ αυτές είχαν παραγγελθεί μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων απ΄ αυτές που τελικά παρέλαβε η Ελλάδα και στην τρίτη είχε δοθεί προκαταβολή περίπου 7,5 εκατ. ευρώ (40% του συνολικού ποσού) χωρίς όμως να υπάρχει διαθέσιμο προϊόν. Με άλλα λόγια, η τρίτη εταιρεία πήρε χρήματα από την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας χωρίς να δώσει ένα πανδημικό εμβόλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία αρνείται να επιστρέψει άμεσα το σύνολο των χρημάτων που είχε λάβει τότε. Εκπρόσωποί της έχουν προτείνει να επιστρέψουν το μισό χρηματικό ποσό σε μετρητά και το υπόλοιπο να ισοφαριστεί με μελλοντικές αγορές άλλων προϊόντων. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου δεν αποδέχθηκαν την πρόταση και προσέφυγαν στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο. Οι άλλες δύο εταιρείες μέχρι πριν από λίγο καιρό διεκδικούσαν τα χρήματα των εμβολίων που είχαν παραγγελθεί αλλά δεν παραδόθηκαν, έπειτα από την καταγγελία των σχετικών συμβάσεων από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών θεωρούσαν μέχρι προσφάτως ότι εξακολουθεί να υπάρχει συμβατική υποχρέωση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα.

Το τρίτο «κύμα» δεν ήρθε

«Μόνο αν γίνει πανδημία γρίπης και δεν μπορεί να καλυφθεί ο πληθυσμός με το υπάρχον εποχικό εμβόλιοθα χρησιμοποιηθούν τα πανδημικά εμβόλια που έχουν περισσέψει» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτ.Τσιόδρας. Προσθέτει πάντως ότι «το σενάριο αυτό ανήκει στη σφαίρα της θεωρίας».

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κ. Τ.Παναγιωτόπουλος εξηγεί ότι πέρυσι η γρίπη εμφανίστηκε νωρίτερα εξαιτίας της ύπαρξης του νέου στελέχους του ιού. «Το στέλεχος», σημειώνει, «έχει πλέον “παλαιώσει” και έχει συμπεριληφθεί στο εμβόλιο που κυκλοφορεί για την εποχική γρίπη».

Τέλος Εποχής: Τελευταίο φύλλο σήμερα για την ημερήσια έκδοση του «Βήματος»!

Ανακοινώθηκε και επίσημα στους εργαζόμενους το βράδυ της Πέμπτης από τον διευθυντή του Βήματος, Παντελή Καψή η αναστολή της ημερήσιας έκδοσης της εφημερίδας που προετοιμάζονταν εδώ και καιρό.
Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει το τελευταίο φύλλο στο οποίο οι φήμες θέλουν να υπάρχει άρθρο που θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η διοίκηση του ΔΟΛ πήρε την απόφαση, ενώ θα περιέχει και γενικότερες αναφορές για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στα ελληνικά ΜΜΕ.

Μερικούς μόλις μήνες μετά το θάνατο του ........

Χρήστου Λαμπράκη ήταν πλέον ευκολότερο να παρθεί η απόφαση χωρίς συναισθηματισμούς και με βάση τα οικονομικά δεδομένα της εφημερίδας…

Ο Παντελής Καψής στην ενημέρωση που έκανε στους εργαζόμενους δεν αρνήθηκε ότι ο οργανισμός θα αναγκαστεί να προβεί σε απολύσεις, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό. Στην προσπάθειά του όμως να καθησυχάσει τους εργαζόμενους στην εφημερίδα, δήλωσε ότι κατέθεσε πρόταση στην διοίκηση του οργανισμού για περικοπές μισθών προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις. Συγκεκριμένα πρότεινε μείωση 10% σε μισθούς από 1000 έως 3000 ευρώ και 15% από 3000 ευρώ και άνω.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η πρόταση του Παντελή Καψή για περικοπές αμοιβών αφορά το σύνολο των εργαζομένων του ΔΟΛ, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο, μιας και οι συνάδελφοι των «Νέων» δεν προτίθενται να αποδεχθούν μια τέτοια πρόταση. Τέλος ανέφερε ότι ένα μέρος των εργαζομένων θα απορροφηθεί στο Κυριακάτικο φύλλο το οποίο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του, ενώ οι υπόλοιποι στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Η ανακοινωση της εφημερίδας όπως δημοσιεύτηκε online σήμερα 26/11 έχει ως εξής...
Χθες Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010 διάβασαν «Το Βήμα» περίπου 90.000 αναγνώστες. Εξ αυτών μόνον 8.000 διάβασαν την έντυπη έκδοση της εφημερίδας. Οι συντριπτικώς περισσότεροι, πλέον των 82.000, αναγνώστες προτίμησαν την ηλεκτρονική έκδοση.

Συμβαίνει δηλαδή και στην Ελλάδα ό,τι από ετών έγινε σε όλες τις προηγμένες δημοκρατικές χώρες. Εκατομμύρια πολίτες εγκαταλείπουν τις καθημερινές εφημερίδες και ενημερώνονται από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης μέσω του Ιnternet. Στα διάφορα sites του Διαδικτύου βρίσκουν εύκολα, άνετα, χωρίς να μετακινηθούν από το σπίτι ή το γραφείο τους, είτε και μετακινούμενοι με διάφορα μεταφορικά μέσα, όλες τις ειδήσεις και πληροφορίες που χρειάζονται για την πληροφόρησή τους αλλά και για την εργασία τους ή τη διασκέδασή τους.

Εφημερίδες με παράδοση και ιστορία βλέπουν τις κυκλοφορίες τους να καταρρέουν καθώς οι αναγνώστες τους επιζητούν την ενημέρωσή τους μέσα από τους ηλεκτρονικούς διαδόχους των, οι περισσότεροι των οποίων είναι τα sites που αυτές οι ίδιες οι εφημερίδες δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια!..

Η μεταβολή όσο και αν τρομάζει πολλούς (με την ασύλληπτη εξέλιξη του Διαδικτύου) ήταν φυσιολογική. Ολο και περισσότερες εφημερίδες διακόπτουν τη χάρτινη έκδοσή τους και αναπτύσσουν ηλεκτρονικά συστήματα ενημέρωσης.

Ενας σκληρός αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει. Ποιος θα δημιουργήσει τα καλύτερα μέσα ενημέρωσης μέσα στο Ιnternet. Δημοσιογραφικοί κολοσσοί συγκρούονται, εφημερίδες -σύμβολα αλλάζουν γραμμή πλεύσεως. Και οι αναγνώστες «απολαμβάνουν» σ΄ αυτή την πρώτη φάση δωρεάν την Ενημέρωση με κάθε τρόπο. Τα άχρωμα τυπογραφικά στοιχεία του πρόσφατου ακόμη παρελθόντος παραχωρούν τη θέση τους σε πολύχρωμες φωτογραφίες, ακόμη και σε «ζωντανά» βίντεο...

«Το Βήμα» αποδέχεται την απόφαση των αναγνωστών του οι οποίοι προτιμούν την ηλεκτρονική ενημέρωση. Αλλωστε «Το Βήμα» είναι η πρώτη εφημερίδα στην Ελλάδα που εισήγαγε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη διαδικασία της εκδόσεώς του. Τώρα, 30 σχεδόν χρόνια από τότε, «Το Βήμα» διακόπτει την έντυπη έκδοσή του ανταποκρινόμενο στο φανερό αίτημα των αναγνωστών του.

Στην πρώτη γραμμή της έντυπης ενημέρωσης θα παραμείνει βεβαίως «Το Βήμα της Κυριακής», η εφημερίδα που άλλαξε τη μορφή του ελληνικού Τύπου όταν έγινε η πρώτη πολυεφημερίδα της χώρας στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

«Το Βήμα» αποδέχεται την πρόκληση. Και ετοιμάζεται για τη μεγάλη ημέρα του. Οταν θα ανοίξει τις πύλες της μια εντελώς νέα ηλεκτρονική εφημερίδα, η απάντηση του «Βήματος» στα αιτήματα των καιρών. Ως τότε οι αναγνώστες του «Βήματος» μπορούν για την ενημέρωσή τους να ανατρέχουν στην ήδη λειτουργούσα υπηρεσία ενημέρωσης του «Βήματος», όπου θα διαβάζουν την εφημερίδα στην τωρινή μορφή της, αλλά χωρίς χαρτί, στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους.

Ενενήντα σχεδόν χρόνια από την ίδρυση του «Βήματος» από τον Δημήτριο Λαμπράκη και ένα έτος μετά τον αδόκητο θάνατο του Χρήστου Δ. Λαμπράκη, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, τον οποίο θεμελίωσε ο πρώτος και ο δεύτερος κατέστησε Κιβωτόν της Ενημέρωσης, ανοίγει τα φτερά του. Και πιστεύουμε ότι Τα Στερνά Τιμούν τα Πρώτα.


Μεσσηνιακές εφημερίδες της 26ης Νοεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.






Πίπη η Φακιδομύτη

Η Πίπη η Φακιδομύτη (σουηδικά: Pippi Långstrump, δηλ. η Πίπη με τις μακριές κάλτσες) αποτελεί κεντρικό χαρακτήρα σειράς παιδικών βιβλίων της Σουηδέζας συγγραφέως Άστριντ Λίντγκρεν, που μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Το όνομά της το εμπνεύστηκε η, εννιάχρονη τότε, κόρη της Λίντγκρεν, κάποια στιγμή που ήταν άρρωστη στο κρεβάτι και ζήτησε από την μητέρα της να αυτοσχεδιάσει μία ωραία παιδική ιστορία.

Η Πίπη, ήταν ένα κορίτσι εννιά ετών, .........

είχε την αυτοπεποίθηση ενήλικου, ζούσε ανεξάρτητα και έμενε μόνη της στην βίλα της, την βίλα Βιλεκούλα. Ενώ δεν της φαινόταν, διέθετε υπερφυσικά χαρακτηριστικά για την ηλικία της καθώς μπορούσε να αντιμετωπίσει εύσωμους παλαιστές και να σηκώσει τεράστια βάρη χωρίς δυσκολία, όπως π.χ. το άλογό της, κάτι που ξάφνιαζε τους ενήλικους. Η συμπεριφορά της, προς τους καθώς πρέπει σοβαροφανείς ενήλικους, ήταν αγενής, ενώ προς τους μοχθηρούς χαρακτήρες των ιστοριών η στάση της είναι αμείλικτη.

Τα πρώτα τρία βιβλία-επεισόδια της Πίπης της Φακιδομύτης κυκλοφόρησαν την περίοδο 1945-1948 και το 1969-1975 κυκλοφόρησαν άλλα έξι. Δύο επιπλέον ιστορίες της Πίπης εκδόθηκαν το 1979 και το 2000. Τα βιβλία της σειράς έχουν μεταφραστεί σε παραπάνω από 50 γλώσσες.