Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα ο Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος σχετικά με την επικείμενη ανακοίνωση του σχεδίου Καλλικράτης θέτοντας τις κόκκινες γραμμές που έχει βαλει η ΝΑΜ.
Εκφράζει τους προβληματισμούς τους για το πως θα λειτουργήσει ο νεός θεσμός ειδικά σε καθεστώς κρίσης, ενω δεν παραλείπει να αναφερθεί στον φόβο που έχουν οι εργαζόμενοι για το μέλλον τους.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κου Δράκου έχουν ως εξής:
«Το ΔΣ της ΕΝΑΕ, μεταξύ των θεμάτων που είχε θέσει ως προϋποθέσεις, ως κόκκινες γραμμές, για την υποστήριξη του ν/σ «Καλλικράτης», είχε θέσει και το ζήτημα της στελέχωσης της Β/θμιας διοίκησης. Πρόκειται για τη λειτουργία του θεσμού της Β/θμιας, και όχι μόνο, Αυτοδιοίκησης, μέχρι την αλλαγή του καθεστώτος αλλά, κυρίως, αναφερόμενοι στο φιλόδοξο εγχείρημα της μετατροπής της Περιφέρειας σε αιρετή, με επιπλέον εξειδικευμένες αρμοδιότητες. Είναι απολύτως κατανοητό ότι το όποιο θεσμικό πλαίσιο διαμορφώνεται, με τη φιλοδοξία της ενίσχυσης των θεσμών αυτών, θα περάσει μέσα από την πνοή, τη ζωή, την ενσάρκωση των θεσμών που θα δοθεί, από τους ίδιους τους εργαζομένους.
Καταρχήν, η Α/θμια και η Β/θμια Αυτοδιοίκηση, αλλά και οι Περιφέρειες, πρέπει, στο υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την αλλαγή, να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, αποφασιστικά και συγκροτημένα, ειδικά εν μέσω κρίσης. Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρχει ένα σαφές και ξεκάθαρο πλαίσιο όσον αφορά στην υπαλληλική κατάσταση-εξέλιξη αλλά και την εξέλιξη-κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των στελεχών-εργαζομένων. Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι όλο το σύστημα βρίσκεται υπό σύγχυση. Οι εργαζόμενοι, καθημερινά, εκφράζουν την αγωνία τους, προς τους αιρετούς, σε Πανελλαδικό επίπεδο, σχετικά με την εξέλιξή τους, τις επιλογές τους, τις μετακινήσεις τους κλπ.
Ένα δεύτερο θεματικό πεδίο, που μας απασχολεί, αφορά σε ζητήματα που σχετίζονται με ποιές θέσεις, ποιούς οργανισμούς και κάτω από ποιό εργασιακό-μισθολογικό καθεστώς, αλλά και συνθηκών βαθμολογικής-οικονομικής εξέλιξης, θα επιλέξουν οι υπάλληλοι να μεταβούν στην περιφέρεια ή στο να διεκδικήσουν τη μετάταξή τους σε Δήμους ή αλλού.
Κατά την άποψή μας, οι συνθήκες αυτές είναι οι χειρότερες για να ζητήσουμε, από το σύστημα αυτό, απόδοση και παραγωγικότητα. Τόσο για το υπολειπόμενο οκτάμηνο, αλλά, ακόμα περισσότερο, για τη συνολική λειτουργία της πολιτείας, που θα κληθεί να δουλέψει με στελέχη υπό σύγχυση και αγωνία. Είναι πολύ σημαντικό θέμα καθώς, εκ των προτέρων, μπορεί να ακυρωθεί όλη η υπόθεση αυτή, εξαιτίας και μόνο αυτού του προβλήματος. Για το λόγο αυτό, εκφράζουμε την αγωνία μας και το θέτουμε το εργασιακό ζήτημα ως πρώτο όρο, διότι αυτοί θα κληθούν να παράγουν έργο, να δώσουν αποτέλεσμα.
Ακόμα, θέλω να σημειώσω ότι η εγκύκλιος, που εξέδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, μας ξένισε και μας προβλημάτισε. Η εγκύκλιος αυτή αφορά σε οδηγίες για τον περιορισμό των προσλήψεων, στο έτος 2010, αλλά παράλληλα εξαιρεί το προσωπικό των ΟΤΑ του Α βαθμού. Είναι, πράγματι, άξιον απορίας η απόφαση αυτή.
Από το συνέδριο της η ΕΝΑΕ, ενόψει της διοικητικής μεταρρύθμισης, είχε θέσει ορισμένους όρους. Καταρχήν, ζητήσαμε οι περιφερειακές αυτοδιοικήσεις να στελεχωθούν με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό, για την τρέχουσα λειτουργία τους αλλά και για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία τους, μετά την αλλαγή. Ακόμα, ζητήσαμε να κατατεθεί ένα πλαίσιο εξέλιξης και μισθολογίου, που θα το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, και να δημιουργηθεί κώδικας υπαλλήλων-εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση. Επίσης, είχαμε ζητήσει να διαμορφωθεί χάρτα εργαζομένων, που θα συστηματοποιεί τις ανάγκες στο στελεχιακό δυναμικό, θα επιχειρεί μια σχεδίαση κατανομής και καταμερισμού για την εξοικονόμηση θέσεων, αλλά και την εξασφάλιση της κάλυψης των κενών.
Με μια λεπτομερή επιστολή, προς τον κ. Ραγκούση, επισημαίνουμε αυτές τις προϋποθέσεις και αναφέρουμε ξεκάθαρα ότι εμείς θα αγωνιστούμε μαζί με τα στελέχη και τους υπαλλήλους, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, προκειμένου να υπάρξει κατάλληλη στελεχιακή υποστήριξη, και στο θεσμό που παραδίδει τη σκυτάλη, αλλά και στο νέο θεσμό που θα την παραλάβει. Σε ένα νέο θεσμό που έχουμε στηρίξει πολλές ελπίδες ανάταξης, ανάκαμψης της δημόσιας ζωής και της οικονομίας της χώρας. Δεν είναι μόνο πολιτική θέση, είναι θέμα ανάγκης επιβίωσης του συστήματος».
Η Επιστολή Δράκου Στον Γιαννη Ραγκούση
Θέμα: Θέματα Προσωπικού Δευτεροβάθμιων ΟΤΑ
Α. Η ΕΝΑΕ πιστεύει ότι η επιτυχημένη εφαρμογή του Σχεδίου «Καλλικράτης» θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την σύμπραξη του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και από την ορθολογική και αξιοκρατική αξιοποίηση του προσωπικού αυτού στο έπακρο. Αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο και σε ό,τι αφορά τον δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου δημιουργείται ένας νέος θεσμός, οπότε η υποστήριξή του από το στελεχιακό δυναμικό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αλλά και από τα στελέχη που θα προέλθουν από τις κρατικές Περιφέρειες είναι ο βασικότερος όρος για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Β. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΝΑΕ έχει καταλήξει, μέσα από ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων της, ότι είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει σαφές θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα κατοχυρώνει πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των υπαλλήλων. Πρέπει να προβλεφθεί ρητά ότι οι υπάλληλοι διατηρούν το ίδιο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς και ότι δεν θα υποστούν μείωση στα επιδόματα και στις κάθε είδους συνολικές αποδοχές που ελάμβαναν στον φορέα προέλευσής τους. Επισημάναμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή που μας απεστάλη το μη οριστικοποιημένο προσχέδιο του «Καλλικράτη», ανάμεσα στις βασικές ελλείψεις του, την απουσία ρυθμίσεων τόσο για το μισθολόγιο όσο και για την υπηρεσιακή εξέλιξη και του προσωπικού που θα μεταταγεί.
Πιο συγκεκριμένα, στο 14ο Τακτικό Συνέδριό μας, αποφασίσαμε, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
«Για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων (πλέον «Περιφερειών») πρέπει να επιλυθούν τα ακόλουθα θέματα:
1. Οι Π.Α. να στελεχωθούν με εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό.
2. Να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες πρόσληψης με στόχο την έγκαιρη στελέχωση των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων μέχρι την 01.01.2011.
3. Να καταρτιστεί και να εφαρμοστεί άμεσα ενιαίο μισθολόγιο σε Δημόσιο και ΟΤΑ με στόχο να καταργηθούν οι μισθοί πολλαπλών ταχυτήτων μέσω επιδοματικών πολιτικών.
4. Να θεσμοθετηθεί Κώδικας Υπαλλήλων ΟΤΑ.
5. Να γίνει πλήρης καταγραφή του υπάρχοντος υπηρετούντος ανθρωπίνου δυναμικού, ανά ειδικότητα, στις Νομαρχίες και στις Περιφέρειες - να καταρτισθεί Χάρτα Ανθρωπίνου Δυναμικού».
Το μη οριστικό προσχέδιο του «Καλλικράτη» δεν συμπεριλαμβάνει τις παραπάνω θέσεις μας και ζητούμε μετ’ επιτάσεως τη συμπλήρωσή του με όλα τα ανωτέρω.
Γ. Από τις μεγάλες αδυναμίες του νομοσχεδίου είναι, επίσης, η υπηρεσιακή ανασφάλεια που καλλιεργείται στο προσωπικό των ΟΤΑ αλλά και των κρατικών Περιφερειών λόγω της ευρύτατης κινητικότητας, στο πλαίσιο ομαδικών μετατάξεων και αποσπάσεων, συχνά αναγκαστικού χαρακτήρα. Η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή υποστηρίζει ότι η κινητικότητα αυτή θα διαρκέσει περίπου οκτώ μήνες, δεδομένου ότι ουσιαστικά, από 1.1.2011 ο βασικός κορμός του προσωπικού θα βρίσκεται στη νέα του θέση ή, τουλάχιστον, θα έχει δρομολογηθεί και διασφαλισθεί η μετάβαση στη νέα του θέση. Όμως το ίδιο το κείμενο του νομοσχεδίου δικαιολογεί την ανησυχία των εργαζομένων, αφού το προσωπικό παρακολουθεί ουσιαστικά τις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες και υπηρεσίες, οπότε, από τις ίδιες τις μεταβατικές διατάξεις, προκύπτει ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα που σε αρκετές περιπτώσεις φθάνει – ή και ξεπερνάει – τα 2 χρόνια.
Αλλά, ακόμη και αν δεχθούμε την εκδοχή του οκταμήνου, είναι κατανοητό σε όλους μας ότι δεν πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο, όπου εκ των πραγμάτων οι δομές θα υπολειτουργούν διότι βρίσκονται στο κατώφλι μιας νέας διοικητικής πραγματικότητας. Στην πραγματικότητα αυτό το οκτάμηνο είναι από τα κρισιμότερα για την οικονομική και αναπτυξιακή πορεία της Χώρας μας. Η προσπάθεια της Χώρας να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους κοινοτικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ οφείλει να κορυφωθεί, τα κάθε είδους κοινοτικά προγράμματα (Ψηφιακή Σύγκλιση, Αλέξανδρος Μπαλτατζής, Π.Ε.Π. κλπ.), πρέπει, πάση θυσία, να επιταχυνθούν, διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε οριστικά τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ε.Ε., τη στιγμή που έχουμε τη μεγαλύτερη ανάγκη για ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας. Αυτή την τόσο κρίσιμη χρονική περίοδο, κατά την οποία είναι απαραίτητο να ενταθούν οι προσπάθειες όλων μας, κυρίως δε του στελεχιακού δυναμικού, τόσο λόγω της κλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης όσο και λόγω των αναγκών εφαρμογής του «Καλλικράτη», δεν πρέπει να υπάρξει, σε καμία περίπτωση, αποσυντονισμός του προσωπικού. Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, διαφορετικά θα φέρει στο ακέραιο την ευθύνη της διοικητικής παράλυσης που θα επέλθει.
Δ. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς α) την ήδη δυσβάστακτη οικονομική συγκυρία, με τις περικοπές μισθών, επιδομάτων, οδοιπορικών, αποζημιώσεων, β) την επαπειλούμενη ρυθμιστική παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την κατεύθυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και της προώθησης απολύσεων ακόμη και μόνιμου προσωπικού, γ) την απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων και απασχολούμενων με stage και δ) τις λίστες της Κυβέρνησης με φορείς και επιχειρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υποχρεωτικά καταργούνται ή συγχωνεύονται, χωρίς, παράλληλα, να δίδονται σαφείς και δεσμευτικές εγγυήσεις για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού του, τότε αντιλαμβάνεται πώς, αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί στα ζητήματα αυτά και στο πλαίσιο του Σχεδίου Καλλικράτης, εγκυμονεί ο κίνδυνος της κοινωνικής έκρηξης.
Ήδη στο πλαίσιο των αναγκαστικών μετατάξεων επιβάλλονται στους υπαλλήλους ριζικές αλλαγές στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή, αφού καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε έναν νέο φορέα, διανύοντας συχνά σημαντικές αποστάσεις, γεγονός που επιφέρει ανατροπές και διαταραχές στην οικογενειακή τους ζωή και στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.
Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση να πληρώσουν το …μάρμαρο του «Καλλικράτη». Γι’ αυτό και καλούμε την Κυβέρνηση να δεσμευθεί στο έκτακτο συνέδριο της ΕΝΑΕ, στις 5 και 6 Μαίου 2010, ότι οι μετατασσόμενοι δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ από τα επιδόματα και τις κάθε είδους αποδοχές του. Αντίθετα, οι όποιες μισθολογικές εξισώσεις, όπου απαιτηθούν, θα πρέπει να γίνουν προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Η ΕΝΑΕ θα βρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων και θα αγωνιστεί για να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά τους, ζητώντας ξεκάθαρες εγγυήσεις από την Κυβέρνηση.
Ε. Πρέπει, τέλος, να επισημάνουμε ότι με έκπληξη διαβάσαμε ότι «ξεπαγώνουν οι προσλήψεις για το τακτικό προσωπικό μόνο των ΟΤΑ α΄ βαθμού και όχι των ΟΤΑ β΄ βαθμού. Με δεδομένο ότι η εγκύκλιος αυτή εκδίδεται λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον Καλλικράτη και ανεξάρτητα από τη νομιμότητά της, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη δυσμενή μεταχείριση των ΟΤΑ β΄ βαθμού σε σχέση με τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες μας έχουν τεράστια οργανικά κενά, ενώ θα αποστερηθούμε σημαντικό μέρος του προσωπικού μας που θα μεταταγεί στους Δήμους και οπωσδήποτε λιγότερο από αυτό που θα έλθει στις Περιφέρειες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να διορθώσει αυτή την αδικία και να διευρύνει την εγκύκλιο, συμπεριλαμβάνοντας και τους ΟΤΑ β΄ βαθμού. Διαφορετικά, ενισχύονται οι βάσιμες ανησυχίες μας για την επιχειρούμενη αποδυνάμωση της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, την απογύμνωσή της από αρμοδιότητες που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Δράκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.