Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Tα σημερινά θέματα μας με μια ματιά

Αρκετά θέματα φιλοξενήσαμε σήμερα στο Φιλιατρά News.
Προκειμένου να μην τα χάσετε και να τα διαβάσετε όλα, σας τα παραθέτουμε εδώ με μια και μόνο ματιά με την σειρά που αναρτήθηκαν.


Συνολικές παρεμβάσεις 8,2 εκατομμυρίων Euro στο εθνικό οδικό δίκτυο του Νομού

Αύξηση 14% στην πρόσβαση των ελληνικών νοικοκυριών στο Internet το 2008

Σήμερα μειοδότης για τους δεματοποιητές

Στον ΟΑΕΔ επιτελέστηκε σημαντική πρόοδος

Κάτω απο το 1 Euro η αμόλυβδη βενζίνη και στα Φιλιατρά

Στα χέρια του Αλογοσκούφη ο «Καποδίστριας ΙΙ»

Ο Νίκος Αντωναρόπουλος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Μήνυμα από αναγνώστη μας

«Παγώνει» ελλείψει 4,2 δισ. η διοικητική μεταρρύθμιση

Καλή σας ανάγνωση

«Παγώνει» ελλείψει 4,2 δισ. η διοικητική μεταρρύθμιση

Επιβεβαιώνονται πλήρως οι εκτιμήσεις για “πάγωμα” της διοικητικής μεταρρύθμισης κάτω από το φόβο του πολιτικού κόστους που θα είχε για το κυβερνητικό κόμμα.
Σύμφωνα με χθεσινά ρεπορτάζ των αθηναϊκών εφημερίδων η απόφαση παραπομπής της υπόθεσης στο μέλλον, λήφθηκε σε προχθεσινή συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος.

Κατά την επίσημη εκδοχή, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης διαμήνυσε ότι αδυνατεί να διαθέσει τα 4.2 δισ. ευρώ που χρειάζονται για τη στήριξη του εγχειρήματος.
Ετσι δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Παυλόπουλου με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη, στην οποία ο πρώτος επρόκειτο να παραδώσει τις κυβερνητικέςπροτάσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Ως καταληκτική ημερομηνία για τη συνάντηση αυτή είχε οριστεί η 7η Νοεμβρίου και έτσι τοθέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης δεν θα συζητηθεί στο επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ
Το θέμα της τοποθέτησης στον Πάγο του εγχειρήματος της διοικητικής Μεταρύθμισης Το είχε αναδείξει ΠΡΩΤΟΣ ο κόσμος του επενδυτή και αναδημοσιεύσαμε εμείς την ίδια μέρα κυκλοφορίας της εφημερίδας.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ένας υπουργός ο οποίος δεν έτυχε να έχει κάποια επιτυχία στα τόσα χρόνια στο υπουργείο να θέλει να συνδέσει το όνομα του με ένα πρόγραμμα ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ της περιφέρειας.
Ο Καποδίστριας 1 του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έθαψε τα χωριά μας.
Έθαψε το πιο αγνό κομμάτι των Ελλήνων.
Ο Καποδίστριας 2 θα έθαβε τις πόλεις.
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ.


Αλλά να ξέρουν τόσο η ΝΔ που κυβερνά τώρα όσο και το ΠΑ.ΣΟ.Κ που ενδεχομένως κυβερνήσει αύριο αν επιβεβαιωθούν τα γκάλοπ ότι Δεν θα σταθούμε με τα χέρια σταυρωμένα. Θα είμαστε απέναντι τους.
ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΚΥΒΕΡΝΑ
.
ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΕ, ΕΙΤΕ ΠΡΑΣΙΝΟΣ, ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΕ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΚΟΚΚΟΥΣ.
Και το λέμε ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ.

Να κοιτάξουν να λύσουν τα χιλιάδες προβλήματα που δημιούργησαν στους πολίτες, οι πολιτικές τους και να αφήσουν τις προσωπικές φιλοδοξίες τους ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.

Μήνυμα από αναγνώστη μας

Μόλις λάβαμε ένα μήνυμα από αναγνώστη του Φιλιατρά News.

Καλημερα σας.
Σας στελνω το e-mail γιατι δεν ξέρω που θα μπορούσα να αφήσω ένα σχόλιο μου.
Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διαβάζω καθημερινά το Φιλιατρά News το οποίο δεν σας κρύβω ότι είναι το καλύτερο στο internet.
Είμαι Τριφύλιος και ενδιαφέρομαι για τον τόπο μας.
Στο Φιλιατρά News βρίσκω αυτό που ψάχνω και την ενημέρωση που επιζητώ από τον τόπο μας.
Συγχαρητήρια για την δουλειά που κάνετε.

Νίκος Αντωνόπουλος

ΣΧΟΛΙΟ
Ευχαριστούμε για την υποστήριξη σας.
Προφανώς θα κατάγεστε από τα Φιλιατρά μιας και εδώ βάζουμε θέματα που αφορούν τους Φιλιατρινούς και όχι όλη την Μεσσηνία.

Ο Νίκος Αντωναρόπουλος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Στην κριτική επιτροπή των κρατικών κινηματογραφικών βραβείων ποιότητας του 49ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή, συμμετέχει και ένα μέλος από τη Μεσσηνία.
Είναι ο Νίκος Αντωναρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Κινηματογράφου Φιλιατρών (λειτουργεί σε συνεργασία την Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης).


Τον εντοπίσαμε χθες στα Φιλιατρά, όπου είχε μόλις επιστρέψει, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία της παρακολούθησης των υποψήφιων ταινιών και της ψηφοφορίας για τα βραβεία. Φυσικά, δε μας αποκάλυψε τι ψήφισε, αφού οι βραβευμένες ταινίες θα ανακοινωθούν με τη λήξη του Φεστιβάλ, στις 23 Νοεμβρίου.

«Η διαδικασία έλαβε χώρα στην Αθήνα από την αρχή του Νοεμβρίου, σε δύο κύκλους προβολών.
Παρακολουθήσαμε όλες τις υποψήφιες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και ψηφίσαμε για σκηνοθεσία, παραγωγή, συντελεστές κ.λπ.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα.
Στη συνέχεια, οι ταινίες θα προβληθούν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ στο τέλος, εκτός από τα βραβεία της κριτικής επιτροπής, θα δοθεί και βραβείο κοινού» μας είπε ο Νίκος Αντωναρόπουλος.


Στην κριτική επιτροπή για τα κρατικά κινηματογραφικά βραβεία ποιότητας συμμετέχουν 50 μέλη από το χώρο του κινηματογράφου (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, τεχνικοί, μουσικοί, κριτικοί, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων που έχουν σχέση με το σινεμά).

Μιας και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν προσεχώς, ο κ. Αντωναρόπουλος δε μας απάντησε εάν ψήφισε ή όχι τους «Ισοβίτες» του Φιλιατρινού συμπατριώτη του Θόδωρου Μαραγκού.
Μας είπε, όμως, ότι πρόκειται για ενδιαφέρουσα ταινία.


Όσο για τον, επίσης τριφυλιακής καταγωγής, γνωστό σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο που αποκλείστηκε από το διαγωνισμό, γιατί δεν κατέθεσε εγκαίρως την κόπια της ταινίας του «Η σκόνη του χρόνου», ο κ. Αντωναρόπουλος σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι ο Θ. Αγγελόπουλος είχε εκφράσει τη διάθεση να συμμετέχει με την ταινία του, αλλά δυστυχώς δεν την έφερε μέσα στην προθεσμία που προβλεπόταν. Θα προβληθεί, όμως, εκτός προγράμματος στη διάρκεια του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη (θα κάνει πρεμιέρα 22 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον)».

Στο Φεστιβάλ με ταινίες συμμετέχουν και άλλοι Μεσσήνιοι.
Πρόκειται για τους Καλαματιανούς ηθοποιούς Νεκτάριο Παπαλεξίου και Γιώργο Γιαννόπουλο στον «Γιο του Τσάρλυ» του Κάρολου Ζωναρά και τη Γιούλικα Σκαφιδά στο «Γαμήλιο Πάρτυ» της Χριστίνας Κρόκος.


Οι υποψήφιες για τα κρατικά βραβεία ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους είναι οι εξής:

-Ισοβίτες, Θεόδωρος Μαραγκός
-Ιστορία 52, Αλέξης Αλεξίου
-Καλά κρυμμένα μυστικά, Αθανασία - Παναγιώτης Καρκανεβάτος
-Κάτω από το μακιγιάζ σου, Βαγγέλης Σεϊτανίδης
-Κι ενώ το σκάφος εκινδύνευε, Ελευθέριος Κατσαρός
-Λούφα και Απαλλαγή: 1-4, Βασίλης Κατσίκης
-Μικρό έγκλημα, Χρίστος Γεωργίου
-Μόλις χώρισα, Βασίλης Μυριανθόπουλος
-Προς το παρόν, Αντώνης Καλογιάννης
-Ο αρσιβαρίστας και ο Άγγελος, Ελένη Αλεξανδράκη
-Ο γιoς του Τσάρλυ, Κάρολος Ζωναράς
-Ο τελευταίος γυρισμός, Κορρίνα Αβρααμίδου
-Σκλάβοι στα δεσμά τους, Αντώνης Λυκουρέσης
-Το βουνό μπροστά, Βασίλης Ντούρος
-Το γαμήλιο party, Χριστίνα Κρόκος
-Το φιλί της ζωής, Νίκος Ζαπατίνας
-Τρεις στιγμές, Πέτρος Σεβαστίκογλου
-Τρυφερότητα, Παναγιώτης Καραμήτσος
-Ψυχραιμία, Νίκος Περάκης
-Carousel, Σταμάτης Τσαρουχάς
-Deep End, Θανάσης Αντωνίου
-Without, Αλέξανδρος Αβρανάς.

Πηγή: Θάρρος

Στα χέρια του Αλογοσκούφη ο «Καποδίστριας ΙΙ»

Λέει ο Νικήτας Κακλαμάνης

Στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών και κυρίως στην ευχέρεια του να διαθέσει 4,2 δισ. ευρώ -ποσό που απαιτείται για την υλοποίηση του προγράμματος- επαφίεται ο νέος «Καποδίστριας», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της Ενωσης, δηλώνοντας πως αυτό τουλάχιστον αντελήφθη ο ίδιος από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο. Ανέφερε δε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ θα παραστεί και ο υπουργός.

Πηγή: Ελευθερία με πληροφορίες απο το ΑΠΕ.

Σχόλιο:

Πάντως χαιρόμαστε που επιτέλους το έκτρωμα που σκεφτόταν το υπουργείο Εσωτερικών ΔΕΝ θα γίνει ΠΟΤΕ.

Κάτω απο το 1 Euro η αμόλυβδη βενζίνη και στα Φιλιατρά

Με χαρά (;) διαπιστώσαμε σήμερα ότι βενζινάδικα στα Φιλιατρά έχουν ρίξει την βενζίνη ΚΑΤΩ του ενός euro.
Ακόμα και το πιο ακριβό πρατήριο της πόλης μας σήμερα έχει τιμή αμόλυβδης 0.99 Euro.

Φυσικά είναι ακόμα ψηλά η τιμή σε σχέση με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου του οπίοου το βαρέλι είναι κάτω από τα 60 δολάρια.

Μειωμένες είναι οστόσω και οι παραγγελίες πετρελαιου θέρμανσης καθώς αυτό επιτρέπει ο καλός καιρός των τελευταίων ημερών.
Δεν είναι και λίγοι αυτοί που περιμένουν να πέσει το πετρέλαιο θέρμανσης πιο χαμηλά καθώς ακόμη βρίσκεται ψηλά.
Σήμερα πωλείται από 0,67 έως 0,70 το λίτρο.

Στον ΟΑΕΔ επιτελέστηκε σημαντική πρόοδος

«Με λύπη μου απαντώ σε μία ερώτηση που χαρακτηρίζεται από φανατισμό, ανακρίβεια, στρέβλωση της πραγματικότητας και μια διάθεση ισοπέδωσης του πιο σημαντικού οργανισμού της χώρας στον τομέα της απασχόλησης”.
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου απαντώνταςσε ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ.
Επικρίνοντας το ΠΑΣΟΚ για την πολιτική του τα χρόνια της δικής του διακυβέρνησης, η κ. Καλαντζάκου δήλωσε:

“Επί των ημερών της δικής μας κυβέρνησης ο ΟΑΕΔ απεγκλωβίστηκε από την επιτήρηση και το Δεκέμβριο του 2007 απέσπασε τα συγχαρητήρια εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει τα τελευταία χρόνια.
Θα απαριθμήσω ενδεικτικά σημαντικά πράγματα που έκανε ο Οργανισμός από το 2004 μέχρι σήμερα.
Με ένα ποιοτικό και στοχευμένο επανασχεδιασμό των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησηςπροσέφερε περισσότερες από 250.000 ευκαιρίες απασχόλησης και αυταπασχόλησης σε ανέργους.
Με 70 διαφορετικά στοχευμένα προγράμματα για ανέργους που έχουν μεγαλύτερα προβλήματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, όπως γυναίκες, νέους, ανέργους πλησίον τηςσύνταξης και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με 30 ειδικά τοπικά προγράμματα για περιοχές και νομούς της χώρας.

Ο αναπτυξιακός δυναμισμός που επέδειξε η ελληνική οικονομία αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και η επιθετική ενεργοποίηση του ΟΑΕΔ συνέβαλαν αποτελεσματικά στη μείωση του ποσοστού ανεργίας από το 11,3% που το παραλάβαμε σε πολύ λιγότερο από το 8%
σήμερα.
Ο ΟΑΕΔ βελτίωσε ουσιαστικά την εξυπηρέτηση των πολιτών που απευθύνονται σε αυτόν, απλοποιώντας τις διαδικασίες και θεμελιώνοντας σταδιακά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση”.

Πηγή: Ελευθερία

Σήμερα μειοδότης για τους δεματοποιητές

Σήμερα αναμένεται να αναδειχθεί ο ανάδοχος για την τοποθέτηση των 4 δεματοποιητών σκουπιδιών στη Μεσσηνία.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έγιναν τη Δευτέρα δύο δημοπρασίες για την τοποθέτηση των
δεματοποιητών σ’ όλους τους νομούς της Περιφέρειας.
Οπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής της ΔΕΚΕ Γιώργος Παπαηλιού, κατατέθηκαν από 3 προσφορές για τους δεματοποιητές σε Μεσσηνία - Λακωνία και στους άλλους 3 νομούς (Αρκαδία - Αργολίδα - Κορινθία).

Προχθές ανοίχθηκαν οι τεχνικές προσφορές και σήμερα θα ανοιχθούν και οι οικονομικές.
Ο ανάδοχος θα αναδειχθεί μετά από συνδυασμό οικονομικών και τεχνικών προσφορών.
Σύμφωνα με τη δέσμευση του περιφερειάρχη Νίκου Αγγελόπουλου, οι δεματοποιητές θα τοποθετηθούν Δεκέμβριο - Ιανουάριο.

Πηγή: Ελευθερία

Αύξηση 14% στην πρόσβαση των ελληνικών νοικοκυριών στο Internet το 2008

Αύξηση κατά 10% στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και κατά 14% στην πρόσβαση στο Ιnternet των ελληνικών νοικοκυριών καταγράφει για το 2008 έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με θέμα τη χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην εφημερίδα Το Βήμα, σε ό,τι αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2008 η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στον πληθυσμό ηλικίας από 16 ως 74 ετών αυξήθηκε κατά 4,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ η χρήση του Ιnternet και των υπηρεσιών του αυξήθηκε κατά 5,9%.

Το ποσοστό των χρηστών του Ιnternet που πραγματοποίησαν αγορές μέσω αυτού ανέρχεται σε 13,7%. Αν και το ποσοστό αυτό παρουσιάζει μικρή σχετικά αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007, κατά 5%, δείχνει την τάση ο αριθμός όσων προβαίνουν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές να αυξάνεται, λόγω κυρίως της αύξησης της εμπιστοσύνης των χρηστών προς τη συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά και της μείωσης, έστω και κατά μικρό ποσοστό, της φοβίας που συνδέεται με την τεχνολογία.

Αν γίνει η αναγωγή του παραπάνω ποσοστού πραγματοποίησης ηλεκτρονικών συναλλαγών επί του ποσοστού της διείσδυσης του Ιnternet στον πληθυσμό συνάγεται ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 6,5% ως 7% του ενεργού πληθυσμού έχει αρχίσει πλέον να κάνει τις αγορές του μέσω Ιnternet.

Οι χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή και Ιnternet που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον, κατά κύριο λόγο, το μέσο επίπεδο εκπαίδευσης (λύκειο ή ΙΕΚ) και είναι μισθωτοί. Επιπροσθέτως τα ποσοστά του ανδρικού πληθυσμού που χρησιμοποιεί υπολογιστή και έχει πρόσβαση στο Ιnternet είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα που αφορούν τον γυναικείο πληθυσμό.

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι χρήστες «πλοηγούνται» στο Ιnternet είναι για αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες, δηλαδή κατά κύριο λόγο η ενημέρωση, σε ποσοστό 81,4%. Ακόμη η λήψη και η διανομή οπτικοακουστικού υλικού βρίσκεται σε υψηλή θέση ως λόγος πλοήγησης στο Ιnternet με 63,2%.

Σημειώνεται ότι για τις συναλλαγές του με τις δημόσιες υπηρεσίες (λήψη πληροφοριών από ιστοσελίδες δημοσίων υπηρεσιών, προμήθεια εντύπων και βεβαιώσεων, αποστολή φορολογικής δήλωσης), χρησιμοποιεί το Ιnternet το 27,4% των χρηστών, ενώ το 13,2% των χρηστών χρησιμοποιεί το Ιnternet και για τραπεζικές συναλλαγές.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά νοικοκυριά, το 31% έχει πρόσβαση στο Ιnternet, ποσοστό σημαντικά αυξημένο έναντι του 25,4% για το 2007 και 23,1% για το 2006.

Από τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στο Ιnternet, το 72,5% διαθέτει ευρυζωνικό τύπο σύνδεσης (DSL ή γρήγορο Ιnternet), ενώ η κυριότερη συσκευή πρόσβασης στο Ιnternet είναι ο υπολογιστής.
Ο κυριότερος από τους λόγους μη πρόσβασης στο Ιnternet από το σπίτι είναι- σε ποσοστό 42,5%- ότι το Ιnternet δεν διαθέτει χρήσιμες πληροφορίες, ενώ ακολουθεί η έλλειψη ικανοτήτων πρόσβασης με ποσοστό 30,1%. Ακόμη, το 20,3% του πληθυσμού υποστηρίζει ότι το περιεχόμενο του Ιnternet είναι επιζήμιο.

Πηγή: in.gr

Συνολικές παρεμβάσεις 8,2 εκατομμυρίων Euro στο εθνικό οδικό δίκτυο του Νομού

Έργο 8,2 εκατ. ευρώ, που αφορά σημαντικές βελτιώσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας, ανάμεσά τους και η τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στον κόμβο του Ζαφείρη, δημοπρατήθηκε χθες από τη Διεύθυνση Συντήρησης Οδικών Έργων (Δ3) του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Όπως ανακοίνωσε ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, στη δημοπρασία έλαβαν μέρος 12 εταιρείες- κοινοπραξίες, ενώ ο προσωρινός ανάδοχος έδωσε έκπτωση 35%. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της εργολαβίας είναι 6 μήνες και το πρώτο έργο που θα υλοποιηθεί είναι τα φανάρια στον κόμβο Ζαφείρη.
Με το έργο αυτό προβλέπεται ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στους οδικούς άξονες:
•Μεγαλόπολη-Τσακώνα (μήκος 26 χλμ.)
•Τσακώνα-Καλαμάτα (μήκος 27 χλμ.).
•Τμήμα Καλό Νερό- Φιλιατρά (μήκος 21 χλμ.).
•Τμήμα Φιλιατρά- Μεθώνη (μήκος 55 χλμ.).
•Τμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα (μήκος 31 χλμ.).
Στους εν λόγω άξονες προβλέπονται σε διάφορα σημεία: βελτίωση του ασφαλτοτάπητα, κατασκευή πεζοδρομίων, ανακατασκευή κόμβων, υδραυλικά έργα και έργα ηλεκτροφωτισμού.

.....................
.....................

Τσακώνα-Καλαμάτα
Τοποθέτηση φωτεινής σηματοδότησης στον κόμβο του Ζαφείρη σύμφωνα με αντίστοιχη ηλεκτρομηχανολογική μελέτη.
Ανακατασκευή του ισόπεδου κόμβου του Πηδήματος, όπου προβλέπονται υδραυλικά έργα και εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού. Για το τμήμα αυτό εκπονήθηκε οριστική μελέτη κόμβου και οριστική μελέτη ηλεκτροφωτισμού. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
-κατασκευή αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης
-κατασκευή πεζοδρομίων
-φρεάτια υδροσυλλογής
-τοποθέτηση κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης
-στηθαία ασφαλείας, στηθαία ασφαλείας προστασίας ιστών ηλεκτροφωτισμού καθώς και εγκατάσταση ιστών ηλεκτροφωτισμού.
Προβλέπεται βελτίωση της οδικής ασφάλειας με κατασκευή αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης και κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση, σε 3 ακόμα κόμβους: ισόπεδο κόμβο προς Μελιγαλά στα Τσουκαλέικα, ισόπεδο κόμβο προς Σπερχογεία, ισόπεδο κόμβο του ΤΕΙ Καλαμάτας.
Βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε 5 ακόμα σημεία κατά μήκος του οδικού άξονα Τσακώνα- Καλαμάτα.

Τμήμα Καλό Νερό- Φιλιατρά
Βελτίωση της οδικής ασφάλειας με αντιολισθηρή ασφαλτική στρώση, οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση και βελτίωση της ορατότητας στους εξής 5 ισόπεδους κόμβους: ισόπεδο κόμβο Καλού Νερού, ισόπεδο κόμβο προς Καρτελιώτισα, 1ο και 2ο ισόπεδο κόμβο προς Τερψιθέα και Σπηλιά, ισόπεδο κόμβο Φαρακλάδας.

Τμήμα Φιλιατρά- Μεθώνη
Βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε 3 ισόπεδους κόμβους: ισόπεδο κόμβο προς Γαργαλιάνους στην έξοδο από Φιλιατρά, ισόπεδο κόμβο στους Γαργαλιάνους προς Κέντρο Υγείας, ισόπεδο κόμβο προς Αγ. Κυριακή.
Κατασκευή εκατέρωθεν πεζοδρομίων μέσα στη Γιάλοβα σε όλο το μήκος όπου απαιτείται για την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών.
Ασφαλτοστρώσεις στο τμήμα Πύλος Μεθώνη σε μήκος 4 περίπου χλμ. καθώς και στο τμήμα Πύλος- Ρωμανού.
Βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε 13 ακόμα τμήματα του οδικού άξονα Φιλιατρά- Μεθώνη.

Τμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα
Βελτίωση της οδικής ασφάλειας στους εξής 5 ισόπεδους κόμβους: ισόπεδο κόμβο προς Μάλτα- Λουτρό – Φίλια – Ανδανία - Οιχαλία, ισόπεδο κόμβο προς Καλλιρρόη, ισόπεδο κόμβο προς Μάλθη, ισόπεδο κόμβο προς Δώριο- Αετό, ισόπεδο Κόμβο προς κέντρο Κοπανακίου. Βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε 7 ακόμα θέσεις του οδικού άξονα Καλό Νερό- Τσακώνα με αντιολισθηρή ασφαλτόστρωση και οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.

Πηγή: Θάρρος