Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΙΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Από την Αντωνία Μπούζα

Όταν κάποιος αποφασίζει να επισκεφθεί έναν τόπο, για να ξεκουραστεί και να κάνει τις διακοπές του, αναζητεί μεν όλα εκείνα τα στοιχεία που τον διαφοροποιούν από τον δικό του τόπο και γενικά όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που τον καθιστούν τόπο προορισμού, επιδιώκει δε να γνωρίσει και τη φύση, τον πολιτισμό, την κουλτούρα, αλλά και την τοπική γαστρονομία.

Μελέτες έχουν αναδείξει πως η γαστρονομία, ............

αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους τουρίστες και συγχρόνως αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία. Αν προσεγγίσουμε συστηματικά τη σύνδεση γαστρονομίας και τουρισμού, γρήγορα θα ανακαλύψουμε ότι αποκτούμε ένα πολύ αξιόλογο συγκριτικό πλεονέκτημα και μια σημαντική πηγή πόρων για την τοπική οικονομία.

Η μοναδική Μεσσηνιακή διατροφή, που βασίζεται στα αγνά Μεσσηνιακά ποιοτικά προϊόντα, μπορεί να αποτελέσει έναν από τους κύριους λόγους επιλογής της Μεσσηνίας ως τουριστικού προορισμού.

Μέσω της ποιότητας τα εστιατόρια τοπικής κουζίνας τυγχάνουν της αποδοχής των επισκεπτών του τόπου μας, με ότι θετικό συνεπάγεται για την πορεία της επιχείρησής τους.

Επαγγελματίες σε περισσότερο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, βλέπουμε πως βασίζονται στην τοπική γαστρονομία για να ενισχύσουν τουριστικά τον τόπο τους και αναδεικνύουν όλα εκείνα τα προϊόντα που τους διαφοροποιούν και προσφέρουν τοπικές γεύσεις στους πελάτες τους.

Η Μεσσηνία ένας προικισμένος από τη φύση τόπος, διαθέτει μοναδικά αγροτικά προϊόντα και γαστρονομία τέτοια, που μπορεί ακόμη και μόνο από αυτήν να κερδίσει σε επισκεψιμότητα.

Αυτό που ζητώ από τα μέλη σας, είναι η χρήση των Μεσσηνιακών αγροτικών προϊόντων στην παρασκευή των εδεσμάτων και η ένταξη της Μεσσηνιακής κουζίνας με τις εξαιρετικές τοπικές γεύσεις και τα μοναδικά Μεσσηνιακά κρασιά στον προγραμματισμό των μενού των επιχειρήσεών σας καθώς επίσης και η δημιουργία από τους υπευθύνους των εστιατορίων σας πρωτοποριακά Μεσσηνιακού πρωινού, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά γεωργικά προϊόντα της Μεσσηνίας (λάδι, ελιές, σύκα κλπ) ή προϊόντα κτηνοτροφίας και αλιείας ή προϊόντα που προέρχονται από μεταποίηση γεωργικών ή κτηνοτροφικών προϊόντων, χαρακτηριστικών της Μεσσηνίας.

Εμπιστευόμενοι τα τοπικά μας προϊόντα, μόνο να κερδίσουμε έχουμε ως τόπος. Χαράσσουμε το δικό μας στίγμα και ενισχύουμε συγχρόνως τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, τους μεταποιητές και όσους Μεσσήνιους μοχθούν για να προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα υψηλού επιπέδου στους καταναλωτές.

H Πρόεδρος Ν.Ε.Τ.Π.

Αντωνία Μπούζα

Η Νάντια Γιαννακοπούλου για την διακοπή λειτουργίας Γραφείου ΕΛΤΑ Αριστομένους Μεσσηνίας

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους του Αριστομένη Μεσσηνίας, το αιφνιδιαστικό κλείσιμο, την Παρασκευή 16/04/10, του τοπικού Γραφείου των ΕΛΤΑ. Το Γραφείο ΕΛΤΑ Αριστομένους Μεσσηνίας, μέχρι την ημέρα διακοπής της λειτουργίας του, εξυπηρετούσε συνολικά περίπου 2.500 πολίτες και 17 ορεινά χωριά του νομού Μεσσηνίας, ενώ απασχολούσε έναν μόλις υπάλληλο.

Η διακοπή της λειτουργίας του μόνο ταλαιπωρία θα επιφέρει στους κατά κανόνα αγρότες και συνταξιούχους κατοίκους της περιοχής, ενώ πολύ πιθανόν είναι να ζημιώσει οικονομικά και τα ΕΛΤΑ.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, αυτό το Γραφείο των ΕΛΤΑ, όπως ..........

άλλωστε και τα περισσότερα περιφερειακά παραρτήματα, επιτελούσε πολύ περισσότερες λειτουργίες από την διανομή επιστολών και τις άλλες παραπλήσιες λειτουργίες των ΕΛΤΑ. Εξυπηρετούσε την αποπληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ κτλ., τη διανομή συντάξεων, καθώς και πολλές ακόμη υπηρεσίες, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να αποτελεί αναγκαιότητα για την εύρυθμη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας. Αιτιολογία για την παραπάνω ενέργεια υπήρξε η περικοπή κονδυλίων στο σύνολο του Δημόσιου τομέα καθώς και στις εταιρίες δημοσίων συμφερόντων.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία και οι φορείς απαιτούν την επαναλειτουργία του Γραφείου ΕΛΤΑ στον Αριστομένη Μεσσηνίας. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία του Γραφείου των ΕΛΤΑ Αριστομένη Μεσσηνίας;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Παρέμβαση Κουσελά σε Ρέππα για το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, με επιστολή του στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα, ζητά να προωθηθούν έργα ουσιαστικής αναβάθμισης και επέκτασης του Αεροδρομίου Καλαμάτας και να ενταχθούν αυτά σε κατάλληλο τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: .........

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Επανέρχομαι στο θέμα που έθεσα με την 5013/22.1.2010 Ερώτησή μου στη Βουλή, σχετικά με την αναγκαία αναβάθμιση και επέκταση του Αεροδρομίου της Καλαμάτας, εκκρεμότητα που είχα αναδείξει και στο παρελθόν με αντίστοιχες Ερωτήσεις μου στη Βουλή.

Σύμφωνα με την αρ. πρωτ. Β-339/16-2-2010 απάντηση που έλαβα, προγραμματίζονται άμεσες αλλά μικρής εμβέλειας βελτιωτικές παρεμβάσεις, ενώ η υλοποίηση των παρεμβάσεων που προβλέπονταν στο Master Plan της ΥΠΑ φαίνεται να μετατίθεται σε απώτερο και μάλλον απροσδιόριστο χρόνο.

Η αναγκαία αναβάθμιση και επέκταση του αερολιμένα Καλαμάτας, όπως είχε σχεδιαστεί το 2000 από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαιτεί σημαντικές πιστώσεις (της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ) για την επέκταση του κτιρίου του αεροσταθμού, την επέκταση του δαπέδου αεροσκαφών, για συνδετήριους τροχιοδρόμους, για απαλλοτριώσεις και έργα βοηθητικών εγκαταστάσεων κλπ. Τα έργα αυτά είναι όμως απολύτως αναγκαία για την εξυπηρέτηση της αυξημένης τουριστικής κίνησης, που αναμένεται να φέρει η λειτουργία της νέας επένδυσης της ΤΕΜΕΣ «Costa Navarino», αλλά και άλλων νέων μονάδων στον νομό μέσω τσάρτερς. Τα παραπάνω θα απαιτήσουν την ενίσχυση των συνδέσεων με άλλες πόλεις της χώρας και με το εξωτερικό και την ουσιαστική βελτίωση και ενίσχυση των υποδομών του αεροδρομίου.

Παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις των αρμοδίων, οι επεκτάσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων και η αναγκαία γενικότερη αναβάθμιση του Αεροδρομίου Καλαμάτας, είχαν κυριολεκτικά παραπεμφθεί στις Ελληνικές καλένδες από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αφού τα αναγκαία για την υλοποίηση αυτών των έργων ποσά δεν μπήκαν ποτέ στον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο λόγος ήταν ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση αξιολόγησε ως «δευτερεύουσας σημασίας» την αναβάθμιση και την επέκταση του αερολιμένα της Καλαμάτας, πιθανώς προκρίνονται άλλες «λύσεις» και θεωρώντας ότι ένας Νομός που κατ’ εξοχή βασίζεται στον Τουρισμό και σε σύγχρονες τουριστικές επενδύσεις, μπορεί για τις αεροπορικές μεταφορές να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως…άγονη γραμμή.

Αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της στάσης, είναι η αδυναμία του υπάρχοντος Αερολιμένα να εξυπηρετήσει την υπάρχουσα, πόσο μάλλον την αναμενόμενη πρόσθετη τουριστική κίνηση και ιδιαίτερα τις αφίξεις τσάρτερς κατά τα Σαββατοκύριακα, μετά τη λειτουργία και των νέων τουριστικών επενδύσεων στη Μεσσηνία.

Η ανάπτυξη του τουρισμού, η προσέλκυση νέων και βιώσιμων επενδύσεων στη Μεσσηνία και η γενικότερη ανάπτυξη του Νομού πρέπει να στηριχθεί σε συνδυασμένες, σύγχρονες και επαρκείς υποδομές στον τομέα των σιδηροδρομικών, των θαλάσσιων, των αεροπορικών και των οδικών μεταφορών.

Για τούτο παρακαλώ να μεριμνήσετε ώστε να ενταχθεί το Αεροδρόμιο Καλαμάτας σε κατάλληλα τομεακά προγράμματα του Υπουργείου, για να μπορέσουν να προωθηθούν το ταχύτερο και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα οι αναγκαίες παρεμβάσεις ουσιαστικής αναβάθμισης και επέκτασής του.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον και την προσοχή σας. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειαστείτε για το συγκεκριμένο θέμα. »

Στους αρμόδιους υπουργούς στέλνεται το πόνημα της Νομαρχίας για τους λαθρομετανάστες στα Φιλιατρά.

Ανακοινώθηκε το πόνημα, το οποίο αναπτύχθηκε με τη συμβολή, κυρίως, του Δήμου Φιλιατρών και των Διευθύνσεων Υγείας και Πρόνοιας της ΝΑΜ, και αναφέρεται στο μεταναστευτικό φαινόμενο στο Νομό Μεσσηνίας. Περιλαμβάνει τη διερεύνηση-καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των μη νόμιμων μεταναστών στη Μεσσηνία, ιδιαίτερα στην περιοχή των Φιλιατρών.

Από τη παραπάνω εργασία αναδεικνύεται ότι το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν τη γέννησή του.
Αναφέρεται, κατά πρώτον, στα σημεία εσόδου των ..........

συνόρων και, κατά δεύτερον, στη ύπαρξη μηχανισμού υποδοχής-ελέγχου, υποστήριξης των κοινωνικών τους αναγκών, των ζητημάτων υγείας τους και του όλου πλέγματος του ζητήματος της διαβίωσής τους, μέχρι η πολιτεία να δώσει λύση.

Μια λύση στην τελική διέξοδό τους, είτε την επαναπροώθησή τους είτε την προώθησή τους, βάση των διεθνών συνθηκών. Τα προβλήματα περιπλέκονται όταν αφορούν σε μετανάστες προερχόμενους από εμπόλεμες περιοχές, οι οποίοι, βάση διεθνών συμβάσεων, χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες.

«Με τη επιστολή αυτή, απευθυνόμενοι στους κ.κ. Υπουργούς Ραγκούση, Λοβέρδο, Ξενογιαννακοπούλου, Μπατζελή, Χρυσοχοίδη, Καστανίδη, είναι η βάση διεκδίκησής μας για μια συνολική ρύθμιση του ζητήματος, διότι ό,τι προσπάθεια να κάνουμε από τη δική μας μεριά, δεν νομιμοποιούμαστε να την επιβάλουμε.
Γνωρίζεται ότι δε μπορούμε νομίμως να δαπανήσουμε ούτε ένα ευρώ για την υπόθεση αυτή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νομάρχης.

Στη γιάφκα του ΔΝΤ

* Αποφασισμένη το παίζει η κυβέρνηση να... παραδοθεί στο ΔΝΤ

* Τα σκληρότερα μέτρα θα έρθουν το 2011, προδιαθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

* Απολύσεις στα σχολεία ζητούν οι σχολάρχες, μείωση μισθών ζητούν οι καναλάρχες



Μετά από ένα εξάμηνο κατατρομοκράτησης των πολιτών για την επικείμενη χρεωκοπία του κράτους, με τις αγορές να ξεσαλώνουν χθες (τα spread ανέβηκαν έως τις 481 μονάδες βάσης), η κυβέρνηση οδηγεί αυτές τις μέρες τη χώρα στην επιτήρηση από Ε.Ε. - ΔΝΤ. Το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Χθες ο πρωθυπουργός προχώρησε άλλο ένα βήμα λέγοντας ότι "χωρίς δισταγμό θα προχωρήσουμε στον μηχανισμό", επικαλούμενος και πάλι το "συμφέρον της χώρας". Αύριο θα γίνει η πρώτη κρίσιμη συνάντηση στην Αθήνα με...

το κλιμάκιο του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής άνοιξε παράθυρο σκληρής λιτότητας για τον ιδιωτικό τομέα από το 2011. Οι εργοδότες, ωστόσο, δεν περιμένουν τον κ. Πεταλωτή. Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων ζητούν ήδη απελευθέρωση του ορίου απολύσεων και οι καναλάρχες προτείνουν μηδενική αύξηση μέχρι τα 1.500 ευρώ και μείωση αποδοχών κατά 8% από εκεί και πάνω! Το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ...




ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Ρούχα και τρόφιμα για τους μετανάστες των Φιλιατρών

Καμπάνια συγκέντρωσης υλικών για τους εκατοντάδες μετανάστες-εργάτες γης των Φιλιατρών, ως μια συμβολική κίνηση - ένδειξη έμπρακτης εργατικής αλληλεγγύης, οργανώνει η Γραματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ. Στελέχη της γραμματείας, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, κάλεσαν το λαό, τους εργάτες, τους φοιτητές και τους μαθητές του νομού να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους και να συμμετέχουν ενεργά με τις προσφορές τους. Στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας μέ χρι την Πέμπτη 29 Απριλίου, καθημερινά, 6 με 8 το απόγευμα, θα μαζεύονται τα ακόλουθα είδη: Ανδρικά ρούχα: Μπλούζες, πουκάμισα, παντελόνια, φόρμες, εσώρουχα (καινούργια),...

κάλτσες, κουβέρτες, πετσέτες, σεντόνια, παπλώματα, μαξιλάρια κλπ. Τρόφιμα: Μακαρόνια, ρύζι,γάλατα (εβαπορέ), όσπρια, κονσέρβες κλπ. Είδη πρώτης ανάγκης: Αφρόλουτρα, σαπούνια, σαμπουάν, χαρτιά υγείας, κουζινόχαρτα καιχαρτοπετσέτες. Τα είδη αυτά θα μοιραστούν στα Φιλιατρά την Παρασκευή 30 Απριλίου.
Πηγη: ελευθερία



Στο Νομαρχιακό συμβούλιο θα συζητηθεί η ανάρτηση μας για το στοίχιωμα του Νέου Λυκείου Φιλιατών.

Στο Νομαρχιακό συμβούλιο πρόκειται να συζητηθεί η ανάρτηση που είχαμε κάνει στις 8 Απριλίου με τίτλο: "Εως πότε θα στοιχιώνει το Νέο Λύκειο Φιλιατρών Κε Δράκο????".
Ο Νομαρχιακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κος Θεόδωρος Μπρεδήμας μετά την ανάρτηση μας, ενδιαφέρθηκε να επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα και ζητά μέσω της ερώτησης του που κατέθεσε σήμερα να μάθει τι πρόκειται να γίνει σχετικά με την ολοκλήρωση του νέου Λυκείου Φιλιατρών

Αναλυτικά η ερώτηση του Κου Μπρεδήμα έχει ως εξής: ...........

Προς
Το Νομάρχη Μεσσηνίας Δημ. Δράκο

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του νομαρχιακού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Θεόδωρου Παν. Μπρεδήμα σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της ανέγερσης του νέου Λυκείου Φιλιατρών.

«κ. Νομάρχη,

Εδώ και πολλά χρόνια -αν δεν κάνω λάθος το 2004 ή 2005- έχει ξεκινήσει το χτίσιμο του νέου Λυκείου στα Φιλιατρά. Ένα λύκειο το οποίο θα ήταν κόσμημα για την πόλη σύμφωνα με τα σχέδια που είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας.

Ένα λύκειο που θα είχε όλες εκείνες τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου κτηρίου, με αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, με αίθουσες υπολογιστών, αίθουσες εργαστηρίων κλπ κ.λπ.

Αρκετά χρόνια μετά, το Λύκειο είναι ακόμη με τον σκελετό του έχοντας εγκατασταθεί σε αυτό νυχτερίδες και αράχνες.

Στις 11 Δεκέμβρη του 2008, ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, σε επίσκεψη που είχε κάνει στο Δημαρχείο Φιλιατρών για τη σύσκεψη σχετικά με τις αγροτικές καλλιέργειες και τις επενδύσεις του αγροτικού τομέα, είχε αναφερθεί με δηλώσεις του στο Λύκειο Φιλιατρών λέγοντας, ότι η αποπεράτωση των εργασιών του Λυκείου Φιλιατρών, το οποίο -όπως έλεγε τότε- θα δημοπρατηθεί τους πρώτους μήνες του 2009, και είναι ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Τόνιζε τότε ο κος Δράκος ότι πρόκειται για το 1ο έργο της ΝΑΜ που θα δημοπρατηθεί από το ΕΣΠΑ.

Από τις 11 Δεκέμβρη του 2008, μέχρι και σήμερα 8 Απριλίου 2010 (δυο χρόνια και κάτι μήνες μετά) το Λύκειο παραμένει στην ίδια κατάσταση. Ένας σκελετός και τίποτε άλλο.

Εν όψει όλων αυτών ΡΩΤΑΜΕ τον κ. Νομάρχη

1. Εάν προτίθεται να ενημερώσει το Σώμα και

2. Να μας αναφέρει πότε θα ολοκληρωθεί το έργο;»

Καλαμάτα 20-4-2010

Ο ερωτών

(Θ. Π. Μπρεδήμας)


Ευχαριστούμε πολύ τον Μπρεδήμα για την ερώτηση που κατέθεσε προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Η Τζούλια (και) στη Βουλή!

Με την ιδιότητα της «σκληρά εργαζόμενης, πολλές φορές και νύχτα κάτω από αντίξοες συνθήκες», πέρασε χθες το μεσημέρι το κατώφλι της Βουλής των Ελλήνων η διάσημη πλέον κυρία Τζούλια Αλεξανδράτου (φωτογραφία).

Κατέθεσε αναφορά προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρωθυπουργό διαμαρτυρόμενη για τον χαρακτηρισμό «εθνική πορνοστάρ» που της απέδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης . Ντυμένη με στενό μαύρο παντελόνι και ομοιόχρωμο μπλουζάκι, φορώντας άσπρα γυαλιά και μωβ ψηλοτάκουνα προσήλθε συνοδευόμενη από τον- κατά δήλωσή του- μάνατζέρ της. Συνοδευόμενη από αστυνομικό της φρουράς του Κοινοβουλίου οδηγήθηκε προς το γραφείο του κ. Πετσάλνικου όπου κατέθεσε το εν λόγω κείμενο και έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ ζήτησε να το καταθέσει και στο πρωθυπουργικό γραφείο. «Εκανα το χρέος μου σαν απλός πολίτης» δήλωσε φεύγοντας ενώπιον των...

τηλεοπτικών καμερών και των περαστικών, ενώ από πλευράς της Βουλής σχολίαζαν ότι «κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να προσέλθει για να καταθέσει την αναφορά του».
tovima.gr






ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΚΑΣ * ΟΙΟΝΕΙ ΦΟΡΟΣ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ Πατητή 300 ευρώ στις «καλές» συντάξεις

Σε ανταποδοτική σύνταξη από 400 έως το πολύ 830 ευρώ για 35 έτη εργασίας και κοινωνική παροχή (βασική σύνταξη) μέχρι 360 ευρώ, αλλά στο 65ο έτος, οδηγεί το νέο Ασφαλιστικό.
Με βάση τα κυβερνητικά σχέδια οι συντάξεις του μέλλοντος θα περικόπτονται με δύο τρόπους:

α) με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης (σύνταξης), οι οποίοι από 2% το χρόνο και 70% την 35ετία διαμορφώνονται πλέον από 0,9% για τα πρώτα 10 έτη και φτάνουν, το πολύ, έως 1,5% για ασφάλιση κατά την τελευταία τριετία, από το 38ο έως το 40ό έτος, και

β) τη νέα βάση υπολογισμού του συντάξιμου μισθού (υπολογισμός των εισφορών καθ'ολόκληρη την 35ετία έναντι της καλύτερης 5ετίας που είναι σήμερα).

Ετσι, για εργασία έως 35 ετών, διάστημα που σήμερα θεωρείται ικανός χρόνος ασφάλισης και το σύστημα σου παρέχει πλήρεις αποδοχές, η ανταποδοτική...

σύνταξη θα κυμαίνεται από 400 έως 830 ευρώ για καταληκτικό μισθό από 1.000 έως 2.200 ευρώ αντιστοίχως. Απλώς, κατά το 65ο έτος θα έρχεται το κράτος και θα παρέχει επιπλέον ένα ποσό γύρω στα 360 ευρώ (βασική σύνταξη), όχι σε σημερινές τιμές, αλλά ονομαστικά κατά τη χρονολογία συνταξιοδότησης. (Για παράδειγμα, κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος, το 2018, τα 360 ευρώ θα έχουν αγοραστική δύναμη όση τα 270 ευρώ σήμερα, καθώς ο πληθωρισμός κατά το μεσοδιάστημα υπολογίζεται ότι θα τρέχει άνω του 2,5% σε ετήσια βάση και 25% αθροιστικά την 8ετία.

Λοβέρδος: Αθικτες οι μέχρι 800―

Τα ανωτέρω στοιχεία επιβεβαιώνει και ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, επιμένοντας ότι «δεν πρόκειται να θιγούν οι συντάξεις μέχρι τα 800 ευρώ». Παράλληλα, η εμμονή του ότι πρώτιστη σημασία για την κυβέρνηση είναι η «αποδοχή εκ μέρους των κοινοτικών τού νέου Ασφαλιστικού» δείχνει ότι ουσιαστικά στόχος των νέων διατάξεων είναι η προσαρμογή στις επισημάνσεις του «διεθνούς παράγοντα». Να επιτευχθεί δηλαδή ο στόχος του ΔΝΤ για «εσωτερική υποτίμηση» των μισθών και των συντάξεων κατά 20% έως 30%. Ηδη οι συντάξεις έχουν «παγώσει» εδώ και 2 χρόνια ενώ, επιπλέον, οι αποδοχές στο Δημόσιο μειώθηκαν φέτος γύρω στο 10% και αναμένεται ανάλογη συνέχεια κατά τα επόμενα 2-3 χρόνια. Μάλιστα στις κατώτατες συντάξεις, ενώ δεν προκύπτει μείωση με το νέο σύστημα (αποδοχές λίγο κάτω από τα 500 ευρώ και 484 ευρώ σήμερα στο 65ο έτος), η κατάργηση του ΕΚΑΣ (230 ευρώ) οδηγεί σε απώλειες έως και πάνω από 33%.

Με αυτά τα δεδομένα και στον βαθμό που οι συντάξεις θα συμπιεστούν στην περιοχή των 800 ευρώ, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κίνητρο ασφάλισης, αναμφίβολα οι εισφορές μετατρέπονται σε δυσανάλογα υψηλές καταβολές για τις αποδόσεις που επιφυλάσσει, τα ασφάλιστρα μετατρέπονται έτσι σε πρόσθετα φορολογικά βάρη επί της μισθωτής εργασίας και όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν στην αύξηση της ανασφάλιστης-«μαύρης» εργασίας. Ουσιαστικά καταστρέφεται κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης. Γιατί, όταν δεν υπάρχουν (δεν καταβάλλονται) συντάξεις, δεν υπάρχει ούτε ασφαλιστικό σύστημα, ούτε μηχανισμός κοινωνικής συνοχής.

ΓΣΕΕ: Πότε, πόσο και γιατί;

Με τρία ερωτήματα, για το ενιαίο του συστήματος (χωρίς εξαιρέσεις) και τα ποσοστά σύνταξης, το πότε θα καταβληθεί η βασική σύνταξη (με την ανταποδοτική στο συμβατικό όριο ηλικίας ή στο 65ο έτος) και την αναπροσαρμογή των συντάξεων, προσέρχεται η ΓΣΕΕ στο ραντεβού της Παρασκευής με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Από τις απαντήσεις των Λοβέρδου και Κουτρουμάνη θα εξαρτηθεί και η στάση των συνδικάτων. Πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μια 24ωρη στις αρχές του Μαΐου και ακόμη μία απεργία όταν κατατεθεί το σχέδιο νόμου.
Ελευθεροτυπία



"Καλλικράτης": Τα αποκαλυπτήρια

Δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση ένα προσχέδιο προσχεδίου νόμου για τον "Καλλικράτη", χωρίς φυσικά τις προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών για τις περιβόητες συνενώσεις των δήμων. Μπορούμε αβίαστα τώρα, μέσα από τις 300 σελίδες του κειμένου, να συμπεράνουμε ότι οι στόχοι είναι δύο:

- Ο πλήρης οικονομικός έλεγχος των ΟΤΑ μέσα από την περιβόητη εξυγίανση και τον εξορθολογισμό των δαπανών τους.

- Η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που υπάρχουν μεταξύ της κρατικής περιφέρειας και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, των Νομαρχιών και των Δήμων.

Δεν πρόκειται δηλαδή για μια μεταρρύθμιση αποκέντρωσης εξουσιών και αρμοδιοτήτων του κράτους προς την Αυτοδιοίκηση ούτε για ισχυροποίηση της τελευταίας θεσμικά και οικονομικά. Είναι μια προσπάθεια δημιουργίας συγκεντρωτικών δομών τοπικής εξουσίας, που θα εξοικονομούν χρήματα για το κράτος με την είσοδο και των ιδιωτικών συμφερόντων στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Έτσι εξηγείται η παρουσίαση του "Καλλικράτη" στο κλιμάκιο του ΔΝΤ που βρίσκεται...

στην Αθήνα και η διάδοση από το υπουργείο χονδροειδών ανακριβειών περί δημοσιονομικού οφέλους της κεντρικής διοίκησης ύψους 1,8 δισ. ευρώ με την εφαρμογή του νέου σχεδίου.

Παράλληλα, οι νέες αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται (κατασκευή σχολείων, συντήρηση εθνικών οδών, φροντίδα για την καλή λειτουργία των Κέντρων Υγείας) απαιτούν δαπάνες που ήδη ήταν ελλιπείς από το κράτος και θα τις επωμιστούν οι δήμοι και οι περιφέρειες, χωρίς καμία αναφορά στη χρηματοδότησή τους.

Οι τρεις πηγές, ΦΠΑ, Φόρος Φυσικών- Νομικών Προσώπων, Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, απλώς περιγράφονται χωρίς προσδιορισμό των ποσοστών που πάνε στην Αυτοδιοίκηση. Οι νέες αρμοδιότητες που μεταφέρονται από την καταργούμενη Νομαρχία στους δήμους θα κοστολογηθούν στο μέλλον.

Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης, το πρόγραμμα στήριξης των ΟΤΑ την πρώτη τετραετία που είχε ζητήσει η ΚΕΔΚΕ, ύψους 4 δισ. ευρώ, θα υλοποιηθεί με τον συνήθη τρόπο, δηλαδή με χρήματα των δήμων και με απροσδιόριστη μικρή συμμετοχή του κράτους!!!

Όλα αυτά, βέβαια, οδηγούν σε δύο κατευθύνσεις: Η Αυτοδιοίκηση, για να αντιμετωπίσει τις διογκούμενες ανάγκες της, είτε θα χαρατσώνει τους δημότες της με τέλη και τοπικούς φόρους είτε θα στρέφεται στον ιδιωτικό τομέα.

Πέραν όμως του πλήρους οικονομικού αδιεξόδου που διαγράφεται για τους ΟΤΑ, ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που περιέχει αυτό το προσχέδιο είναι ο συγκεντρωτικός τρόπος διοίκησης με δομές που άμεσα ή έμμεσα παραπέμπουν στον δήμαρχο ή στον περιφερειάρχη ως πηγές κάθε εξουσίας και υποτιμούν ή αγνοούν τη λαϊκή συμμετοχή και την καθημερινή δημοκρατία. Στοιχεία καθοριστικά για την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια, την αξιοπιστία των θεσμών της Αυτοδιοίκησης.

Δια μέσου βαρύγδουπων, πολύπλοκων σχημάτων με πλήθος επιτροπές, η πρόταση του υπουργείου, συνδυαζόμενη, βέβαια, με το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα (50% + 1), επιδιώκει τον έλεγχο των 370 ΟΤΑ και των 13 περιφερειών αποκλειστικά από τα δύο μεγάλα κόμματα, δηλαδή από το κεντρικό πολιτικό σύστημα, με αποκλεισμό όχι απλώς των μικρότερων πολιτικών δυνάμεων, αλλά κάθε αυτόνομης πολιτικής παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα. Και σ' αυτό, βέβαια, σημαντικά θα βοηθήσει η δημιουργία μεγάλων σε έκταση και πληθυσμό δήμων, γεγονός που θα αμφισβητήσει την τοπικότητα των ζητημάτων και θα δυσκολέψει την πολιτική συμμετοχή. Εδώ δυστυχώς οι επιδιώξεις της κυβέρνησης συναντούν κυρίαρχες συντηρητικές απόψεις στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Ως πολιτική δύναμη, πρέπει να είμαστε σαφείς: Για μας η Αυτοδιοίκηση είναι ένας κατ' εξοχήν λαϊκός θεσμός, του οποίου οι δράσεις είναι κοινωφελείς με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη μεταρρύθμιση του πολιτικού - διοικητικού συστήματος με αποκέντρωση εξουσιών, πόρων, αρμοδιοτήτων. Έχουμε ανάγκη μια ισχυρή, αποτελεσματική, δημοκρατική Αυτοδιοίκηση. Και επειδή με επιμονή και συνέπεια διεκδικούμε εδώ και χρόνια αυτήν την αλλαγή, είμαστε αντίθετοι στο προτεινόμενο σχέδιο του "Καλλικράτη".
Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/04/2010




Παγώνουν για δύο χρόνια τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες των πυρόπληκτων νομών

«Παγώνουν» για δύο χρόνια τα δάνεια που χορηγήθηκαν χωρίς εγγύηση του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες των πυρόπληκτων Νομών από τις πυρκαγιές του 2007.

Κατα την τελευταία ημέρα συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλ. Σαχινίδης αποδέχθηκε τροπολογία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Δ. Κουσελά, με την οποία «παγώνουν» για δύο χρόνια τα δάνεια που χορηγήθηκαν, χωρίς εγγύηση του Δημοσίου, σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες των πυρόπληκτων νομών στις πυρκαγιές του 2007.



Σεισμός 4,3 R στην Ζάκυνθο.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06:19 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου.

Σύμφωνα με το του Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 35 χλμ νοτιοδυτικά του νησιού. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 15 χιλιόμετρα.
Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί .........

ή ζημιές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Παλαιών Πατρών Γεώργιος

Η πρωθυπουργική ιστορία της οικογένειας Παπανδρέου αρχίζει με έναν εμφύλιο και τελειώνει με μία οικονομική Χιροσίμα. Και επειδή «βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόχευτος», μεταξύ των δύο θλιβερών Γεωργίων παρεμβάλλεται η εύθυμος περίοδος του Ανδρέα, ο οποίος εόρτασε την κατοχή της εξουσίας, όχι βεβαίως σε πανδοχεία, αλλά στο Καστρί, στην Ελούντα και στην «Αγράμπελη».
Και η εκκίνηση της παπανδρεϊκής τριλογίας καταγράφεται από ιστορικούς οι οποίοι, φοβούμενοι πως οι αναγνώστες θα βαρεθούν να διαβάζουν παθήματα άνευ μαθημάτων, παρέδωσαν την πένα τους στον μυθιστορηματικό οίστρο του κ. Κουρή. Αλλά ο ρηξικέλευθος εκδότης, στερούμενος πλέον Μιμής, φωτογραφίζει με τα δημοσιεύματά του τον τρίτο Παπανδρέου τον Μακρύτερο. Πράγματι, στο...

φύλλο του περασμένου Σαββάτου ο τίτλος της «Αυριανής» διαλαλεί: «Το όργιο φημολογίας για πτώχευση παραλύει την χώρα, τσακίζει την οικονομία και προκαλεί πανικό στον κόσμο».

Αλλά εάν θεωρείτε αναξιόπιστη την εφημερίδα των Σφαγείων, σας προσφέρουμε ένα σχόλιο της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», η οποία με τη δική μας «Ελευθεροτυπία» έχει τούτο το κοινό: συντάσσεται στον Νέο Κόσμο. Και υιοθετούμε το άρθρο για τα ελληνικά πράγματα που διαβάσαμε την προηγούμενη Πέμπτη στις σελίδες της γείτονος, επειδή μεταξύ άλλων γράφονται τα εξής: «Μήνυμα προς τον Γιώργο Παπανδρέου. Η σιωπή είναι χρυσός. Κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του για να διαμαρτυρηθεί, καθιστά ακόμα δυσκολότερη την προσπάθεια χρηματοδότησης της Ελλάδας. Γεννά στο μυαλό των επενδυτών την ιδέα ότι η χώρα έχει πρόβλημα, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει. Αντί να καθησυχάζει, εγείρει νέα ερωτηματικά ως προς την αξιοπιστία της χώρας».

Πράγματι, οι πρωτοετείς της Σοφοκλέους και ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωρίζουν ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Πολιτείας εξασφαλίζεται εφόσον παραμένουν απαράγραπτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και υπάρχουν πολιτικοί να τα υποστηρίζουν. Αλλά ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου -το αστέρι των Βρυξελλών κατά τον κ. Στίγκλιτς- εξήγγειλε την παραγραφή αυτής ακριβώς της κυριαρχίας.

Η ρητορική του πρωθυπουργού λοιπόν εξοικονόμησε χωρίς επιτόκιο τα εύγλωττα επίθετα ανίκανοι, ανάξιοι, τυχοδιώκτες, ζητιάνοι, παράσιτα, αλήτες, τεμπέληδες, πρόστυχοι, επικίνδυνοι, δουλοπρεπείς, που χαρακτηρίζουν πλέον τους Ελληνες στον ενεστώτα διαρκείας όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών.

Και για να διαλυθεί οποιαδήποτε ασάφεια γεννούν οι αφηρημένες λέξεις κυριαρχία, δικαιώματα και Πολιτεία, ο υπουργός Οικονομίας, που γνωρίζει ως πρώην εκπρόσωπος Τύπου να δίνει τίτλους στους δημοσιογράφους και επιχειρήματα στους αντιπάλους, παρομοίωσε την ελληνική οικονομία με το διαβόητο ναυάγιο του «Τιτανικού». Και απέφυγε τα παραδείγματα του Κατακλυσμού, του Αρμαγεδδώνος, της Αποκάλυψης ή της Κόλασης, επειδή στις περιπτώσεις αυτές οι διασωθέντες δεν έχουν ταξικά χαρακτηριστικά, όπως στον καταποντισμό του υπερωκεανίου.

Συνάμα οι εθνικοί μας ηγέτες, μετά τον «Τιτανικό» του Κάμερον, συμμετέχουν προφανώς στον «Νονό» του Κόπολα ή στον «Ταξιτζή» του Σκορσέζε, αφού παρομοιάζουν τη διαπραγματευτική τους τακτική με «πιστόλι πάνω στο τραπέζι», μπερδεύοντας τις τράπεζες και τους τραπεζίτες με τα τραπέζια, τις πιστώσεις και τους πιστωτές με τα πιστόλια και αποκομίζουν άνευ όρων τους ονομαστικούς τίτλους απατεώνες, κλέφτες, ληστές, εγκληματίες και γκάνγκστερ στα αγγλοσαξονικά, στα τευτονικά και στα φράγκικα.

Και επειδή έχουμε 25η Μαρτίου, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός μας θυμίζει τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, ο οποίος ουδέποτε συνάντησε το λάβαρο της νεωτέρας μυθολογίας -παρά μόνον στον γνωστό πίνακα- και αναζήτησε την προσωπική του ασφάλεια στη ρασοφόρο βίζα που διέθετε, στα ανάκτορα του Πάπα και στις αυλές των δυτικών κυβερνήσεων, οι οποίες τον έκριναν ανάξιο προστασίας αφού, δυστυχώς, επέστρεψε ως θεμέλιος λίθος της οικονομικής ασυδοσίας των ομοίων του. *
Γελοιογραφία και κείμενο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ



Υπέγραψαν τις συμβάσεις τους οι 28 υπάλληλοι μερικής απασχόλησης στο Δήμο Φιλιατρών.

Υπέγραψαν χθες το πρωί στο Δημαρχείο Φιλιατρών τις συμβάσεις τους οι 28 νέοι συμβασιούχοι γυναίκες και άνδρες, όλων των ηλικιών, που θα απασχοληθούν για κοινωνικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα:

Στο ΚΑΠΗ, η Μαρία Κυριακοπούλου κοινωνική λειτουργός, η Παναγιώτα Τζανετοπούλου - φυσιοθεραπεύτρια, η Έλλη Παναγιωτοπούλου – νοσηλεύτρια και Θεοδώρα Γριβοκωστοπούλου, Θεόδωρος Λαλούσης, Αντώνιος Γιαννιάς, Ηλίας Ντινιώτης και Χαραλαμπία Παπαγεωργίου - οικογενειακοί βοηθοί.

Στο Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής, ..............

η Δήμητρα Καλφοπούλου –κοινωνιολόγος και η Σταυρούλα Νικηφόρου - οικονομικού -λογιστικού.

Για τις Σχολικές Επιτροπές, οι Ζωή Σταματελοπούλου, Αντώνιος Πανταζόπουλος, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Βασιλική Μπακούρου -σχολικοί φύλακες και οι Αγγελική Αντωνακοπούλου, Μάρθα Καμπύλη, Αναστασία Ράλλη, Νικολέττα Γριβοκωστοπούλου, Λεωνίδας Ράλλης - σχολικοί τροχονόμοι.

Για την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος, ο Παναγιώτης Κολομβάκης - διοικητικός γραμματέας και οι, Ανδρέας Ντούνος, Αικατερίνη Σάμπαλη, Θεοδώρα Σαραντάρη, Ελένη Φλαριώτη, και Αγγελική Φουντά - εργάτες.

Στην Κοινωνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ο Κωνσταντίνος Μίχος - χειριστής τσάπας και οι Βασιλική Σικαλιά και Κυριάκος Βλασσόπουλος - εργάτες ύδρευσης".

Τους υπαλλήλους καλοσώρισε ο Δήμαρχος Άλκης Ξύγκας ο οποίος είχε μια φιλική κουβέντα μαζί τους.

Με πληροφορίες από την Εφημερίδα Θάρρος

Επιτέλους τέλος εποχής για τον Φώτη Δρούμπαλη.

Έφυγε και επίσημα ο προστατευόμενος του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Party κάνουν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Και επίσημα πλέον ο Φώτης Δρούμπαλης αποτελεί παρελθόν απο το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας .
Αυτό μας ενημέρωσαν φίλοι και αναγνώστες του blog με ηλεκτρονικό τους μήνυμα.

Στο e-mail που λάβαμε αναφέρονται:.........

Με την Υ10β/Γ.Π. 42624/12.4.2010 απόφαση της Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77, παρ. 5 και άρθρου 80, παρ. 1 του Ν.3528/07, του άρθρου 7 παρ.7 του Ν3329/05 και του Ν. 3527/07 άρθρο τρίτο παρ. 22, λύεται πρόωρα η θητεία του Διοικητή, του Γενικού Νοσοκομείου − Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας της 6ης Υ.ΠΕ Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΔΡΟΥΜΠΑΛΗ ΦΩΤΙΟΥ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, αζημίως για το Δημόσιο.

Σημαντικό τρίποντο για την Εράνη στον εκτός έδρας αγώνα με την Αχαϊκή

Σημαντική εκτός έδρας νίκη με σκορ 1-0 πέτυχε την Κυριακή η Εράνη κόντρα στην Αχαϊκή στο Εθνικό στάδιο της Κάτω Αχαγιάς.
Η κυπελλούχος Μεσσηνίας Εράνη μπήκε στον αγωνιστικό χώρο παίζοντας στα ίσια τον αντίπαλό της και από τα πρώτα λεπτά μπήκε δυνατά διεκδικώντας τη νίκη.
Πολλές οι ευκαιρίες για την Εράνη κατα την διάρκεια του 90λεπτου. Στο 60 ο Χαριάτης άνοιξε το σκόρ για την Εράνη δίνοντας της προβάδισμα για την νίκη.

Την αναμέτρηση διαιτήτευσε ο Ρατσιάτος από την ΕΠΣ Αργολίδας.
Την κίτρινη κάρτα αντίκρισαν οι: ........

Χάχαλης, Νιφορόπουλος, Μπεκίρης, Κοτσόκολος, Κ. Σπυρόπουλος, Ανδρεόπουλος, Ντινιώτης (συμπλήρωσε 8 κάρτες και θα χάσει τα 2 επόμενα ματς) και Μιχαλακόπουλος.

ΑΧΑΪΚΗ: Χάχαλης, Νιφορόπουλος, Πετρόπουλος (62’ Βλαχάκης), Ιωάννου, Μπεκίρης, Κοτσόκολος, Χρυσανθόπουλος (80’ Νιφόρας), Φίλιππας, Κ. Σπυρόπουλος, Καζάντζης, Χαλούλος (72’ Τσάμης).

ΕΡΑΝΗ: Αθανασόπουλος, Π. Σπυρόπουλος, Κυράνης (46’ Κόλλιας), Ανδρεόπουλος, Ντινιώτης, Κώτσος (90’ Ασημακόπουλος), Γεωργιόπουλος, Μιχαλακόπουλος, Κοτσιράς (68’ Καραχάλιος), Χαριάτης, Γιάννης.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 20ης Απριλίου 2010

ele20.jpg (721 KB)