Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Την Τετάρτη 24 Μαρτίου στο Άνω Δώριο (Σουλιμά), ο εορτασμός της 189ης Επετείου της Εξέγερσης και Ορκωμοσίας των Ντρέδων

Ο Δήμος Δωρίου, το Τοπικό Συμβούλιο του Τοπικού Διαμερίσματος Άνω Δωρίου και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Άνω Δωριτών «ΤΟ ΣΟΥΛΙΜΑ», προσκαλούν όλες τις θρησκευτικές, πολιτικές, στρατιωτικές, δικαστικές και διοικητικές αρχές του νομού Μεσσηνίας καθώς και όλο τον κόσμο της Μεσσηνίας, να παρευρεθούν στον εορτασμό της 189ης Επετείου της εξέγερσης και ορκωμοσίας των Ντρέδων, στο Άνω Δώριο (Σουλιμά), την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010 και ώρα 12.00'.

Σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα της τελετής: ...........


Ώρα 12.00’ Πέρας προσέλευσης Επισήμων προσκεκλημένων στο χώρο της πλατείας Άνω Δωρίου.
Ώρα 12.05’ Έναρξη τελετής στον προ του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου χώρο.
Ώρα 12.10’ Επιμνημόσυνη Δέηση.
Ώρα 12.25’ Αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Ντρέδων.
Ώρα 12.28’ Δέηση στη Μεγαλόχαρη.
Ώρα 12.30' Κατάθεση στεφανιών από επισήμους.
Ώρα 12.35’ Απαγγελία ποιημάτων από μαθητές.
Ώρα 12.50’ Εκφώνηση πανηγυρικού της Ημέρας.
Ώρα 13.10’ Εθνικός Ύμνος.
Ώρα 13.20’ Παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Άνω Δωρίου.
Ώρα 13.30’ Πέρας τελετής Δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου των Σουλιμαίων.

Σας περιμένουμε όλους εκεί, προκειμένου να εκπληρώσουμε για μια ακόμη φορά το χρέος μας προς τους ηρωικούς προγόνους, σ’ αυτούς που μας ελευθέρωσαν από τον Τουρκικό ζυγό, σ’ αυτούς που μας έκαναν να νοιώθουμε περήφανοι, γιατί αποτελούσαν τον εκλεκτό στρατό του Κολοκοτρώνη. Όπως γνωρίζετε, μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα το γλεντήσουμε Σουλιμοχωρίτικα…

Ο Δήμος Δωρίου
Το τοπικό Συμβούλιο Άνω Δωρίου
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Άνω Δωριτών
Ο Όμιλος γυναικών

Πηγή: Άνω Δώριο (Σουλιμά)

ΣΧΟΛΙΟ
Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στην εκδήλωση που θα κάνουν στο Άνω Δώριο.


Πλαφόν στην τιμή της βενζίνης από αύριο σε οκτώ νομούς της Ελλάδας

Την επιβολή πλαφόν σε οκτώ νομούς της Ελλάδας από την Τετάρτη 24 Μαρτίου, αποφάσισε η κυβέρνηση της χώρας, σε μία προσπάθεια να «φρενάρει» την κερδοσκοπία στην αγορά καυσίμων. Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε την Τρίτη η υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας, Λ.Κατσέλη μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (συνεδρίασε για το φορολογικό), καθώς η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη σχετική εισήγηση της ΡΑΕ.

Συγκεκριμένα, πλαφόν θα μπει στους τέσσερις .........

νομούς της Κρήτης, στα Δωδεκάνησα, τη Φωκίδα, τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα.
Το πλαφόν θα καλύψει την χρονική περίοδο μέχρι τουλάχιστον το Πάσχα.

Η εισήγηση της ΡΑΕ προέβλεπε διαφορετικές μέγιστες τιμές καυσίμων για καθέναν από τους 8 νομούς (ανάλογα με τις αποστάσεις και τα μεταφορικά που ποικίλλουν), όμως με μία κοινή συνισταμένη: το μεικτό περιθώριο κέρδους εταιρειών και πρατηριούχων (στη χονδρική και τη λιανική) να συμπιεστεί και να κυμαίνεται στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου.

Η μέγιστη δυνατή διάρκεια είναι δύο μήνες.

Στους παραπάνω νομούς, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1,50 ευρώ το λίτρο τον τελευταίο μήνα.

ΣΧΟΛΙΟ
Εγω λέω να μπει σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα έβαλα βενζίνη στην Κυπαρισσία με 1,40€/ λίτρο και είδα τιμή στα Φιλιατρά 1,485€/ λίτρο.
Και αναρωτιέμαι.
Εφόσον ο πρατηριούχος στην Κυπαρισσία με τιμή 1.40 κερδίζει (γιατί δεν μπορεί να πουλάει όσο αγοράζει....), αυτός με τιμή 1,485 και 1,49, ΠΟΣΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙ???????
ΣΙΓΟΥΡΑ 9+ λεπτά το λίτρο.
ΠΛΑΦΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Σταύρος Μπένος. Ο Επικούριος Απόλλων ανήκει ιστορικά στον νομό Ηλείας.

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα ανήκει ιστορικά στην Ηλεία, δήλωσε τη περασμένη εβδομάδα σε κοινή συνέντευξη που έδωσε μαζί με το νομάρχη Χαράλαμπο Καφύρα ο πρώην Υπουργός και επι σειρά ετών Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σταύρος Μπένος.

Συμφωνα με εφημερίδα της Ηλείας ο Σταύρος Μπένος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είπε πως όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού και τον είχαν επισκεφθεί οι Μεσσήνιοι για το θέμα του Επικούριου, τους έδιωξε αμέσως!

«Προφανώς ανήκει στην Ηλεία λόγω της αρχαίας Φιγαλείας και δε νομίζω ότι μπορούμε να παίζουμε με τα μνημεία για λόγους ψηφοθηρικούς.
Λες και τα μνημεία είναι ένα θέμα τοπικιστικό. Τα μνημεία θέλουν απέραντο σεβασμό και πρέπει να είμαστε αντάξιοι με την ιερότητά τους.
Ανήκουν σε όλους τους πολίτες του κόσμου και δεν .........

μπορούμε να επικαλούμαστε διοικητικά τερτίπια για να αλλάζουμε τα σύνορα των μνημείων.
Κακώς λοιπόν κατά την άποψή μου επιχειρήθηκε η ανάκληση της απόφασης για το πού ανήκει ο ναός» μας είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Μπένος.

ΣΧΟΛΙΟ
Κατ'α ρχήν να πούμε ότι συμφωνούμε με τον Κο Μπένο. Ο άνθρωπος είπε απλά το προφανές. ΟΥΔΕΠΟΤΕ ο Επικούρειος Απόλλων βρισκόταν στην Μεσσηνία. ΑΝΕΚΑΘΕΝ άνηκε στον νομό Ηλείας. Όπως έχω γράψει και σε προηγούμενο θέμα σχετικό με τον Επικούρειο Απόλλωνα, στο σχολείο μάθαμε ότι ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία του Νομού Ηλείας. Τον έχουμε επισκεφθεί και σε ημερήσια εκδρομή μας εκεί στην Ηλεία.

Παρά τα διάφορα παράλογα που εκφράζονται απο την Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας (ΝΕΤΠ) ότι ο Επικούρειος Απόλλωνας ανήκει στην Μεσσηνία θα ήθελα να μάθω ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ δεν έγινε ποτέ λόγος διεκδίκησης του, παρά το όλο παραμύθι ξεκίνησε μετά την διοικητική μεταφορά του Ναού στην ΛΗ Εφορία αρχαιοτήτων Καλαμάτας απο τον Σαμαρά.
Μπορεί να μας απαντήσει η ΝΕΤΠ σε αυτό το ερώτημα??

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ψηφιακή τηλεόραση

Στην έκδοση οδηγιών εν όψει της έναρξης των ψηφιακών εκπομπών των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας στην περιοχή της Αττικής, προχώρησε το ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ (Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας).

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ:

1. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πετάξετε την παλιά σας συσκευή.

2. Εάν η τηλεόρασή σας δεν έχει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4 (πράγμα που συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των υφιστάμενων τηλεοράσεων για τις τηλεοράσεις που αγοράστηκαν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2009) για να μπορέσετε να λάβετε το νέο ψηφιακό σήμα, αρκεί να εφοδιαστείτε με ένα αποκωδικοποιητή και να τον εγκαταστήσετε στην παλιά σας συσκευή.

3. Ο αποκωδικοποιητής αυτός θα πρέπει να ..........

χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG4,το οποίο χρησιμοποιούν ήδη οι ιδιωτικοί σταθμοί και το οποίο θα είναι το πρωτόκολλο συμπίεσης, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα.

4. Για τις τηλεοράσεις χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4, κυκλοφορούν στο εμπόριο 2 είδη αποκωδικοποιητών, των οποίων η τιμή ξεκινά από 44 ευρώ:

α. SD (Standard Definition) ή μόνο με έξοδο scart, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου CRT ( παλιές τηλεοράσεις, κουτιά).

β. HD ( High Definition) ή με HDMI έξοδο, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου LCD/Plasma (επίπεδες τηλεοράσεις).

5. Υπάρχει επίσης εναλλακτικά η δυνατότητα αγοράς κάρτα μετατροπέα (module) MPEG4: όμως οι κάρτες αυτές χρησιμοποιούνται μόνο σε τηλεοράσεις που έχουν είσοδο Common Interface (CI), με μόνο μειονέκτημα ότι προσθέτουν χρονοκαθυστέρηση στην αλλαγή καναλιών και δεν είναι συμβατές με όλες τις τηλεοράσεις και για αυτό πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά η συμβατότητα με την συσκευή σας.

6. Ο αποκωδικοποιητής που θα αγοράσετε θα πρέπει να πληροί οπωσδήποτε την προδιαγραφή MPEG4,για να μπορεί να καλύπτει και τα ψηφιακά κανάλια που εκπέμπουν με τεχνολογία MPEG2. Το αντίστροφο δεν γίνεται.

7. Θα πρέπει να ζητάτε εγγύηση επιστροφής χρημάτων ή αντικατάστασης του αποκωδικοποιητή σας, σε περίπτωση μη συμβατότητας με την συσκευή σας. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να αναζητάτε την ειδική σήμανση συμβατότητας Digea, για να είσθε σίγουροι ότι η συσκευή σας θα δουλεύει πλήρως και με όλες τις δυνατότητες που σας δίνει η ψηφιακή τηλεόραση.

8. Προσοχή σε παραπλανητικές προσφορές από το εμπόριο, για νέες τηλεοράσεις σε πολύ χαμηλές τιμές. Ζητείστε επίμονα να σας βεβαιώσουν ότι πληρούν την προδιαγραφή MPEG4 και όχι MPEG2! Είναι θεμιτό να υπάρχουν προσφορές για τηλεοράσεις MPEG2, αρκεί να γνωρίζετε ότι προβαίνοντας σε μια τέτοια αγορά, θα χρειαστεί να αγοράσετε και μια επιπλέον συσκευή (αποκωδικοποιητή ή κάρτα μετατροπέα) που θα πληροί την προδιαγραφήMPEG4 (πολλά διαφημιστικά φυλλάδια, δεν αναφέρουν αυτή την διευκρίνιση!).

9. Η υπηρεσία της ψηφιακής τηλεόρασης πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι χωρίς συνδρομή και σας παρέχεται μέσω της DIGEA ή άλλων ψηφιακών παρόχων, χωρίς κανένα απολύτως κόστος.

10. Θα πρέπει επίσης να προσέξετε να μην πέσετε θύματα εξαπάτησης εταιριών τηλεμάρκετιγκ που δήθεν εκπροσωπώντας την DIGEA, σας ενημερώνουν για ειδικές προνομιακές τιμές για αποκωδικοποιητές ή νέες τηλεοράσεις, επειδή πρόκειται να χάσετε το τηλεοπτικό σας σήμα! Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείτε να καταγγέλλετε αμέσως στο ΙΝΚΑ τις σχετικές εταιρίες.

11. Για την λήψη του ψηφιακού σήματος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν απαιτείται κανένα ειδικό « ψηφιακό» αξεσουάρ όπως «κεραίες», «καλώδια», «βύσματα», ούτε και καμία αλλαγή στην εγκατάσταση της κεραίας. Το μόνο που ίσως χρειασθεί σε κάποιες περιπτώσεις, είναι η μείωση της ενίσχυσης του σήματος στον ενισχυτή της κεραίας σας.

12. Εφ όσον η τηλεόραση σας «πιάνει» τα αναλογικά κανάλια από τα κέντρα που θα εκπέμψουν ψηφιακά, θα πρέπει να «πιάνει» και τα ψηφιακά. Δεν χρειάζεται αλλαγές ούτε κεραίας, ούτε καλωδίωσης, ούτε άλλες ειδικές τεχνικές εργασίες που μπορεί κάποιοι να σας προτείνουν.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΕΡΑΙΑΣ ή ΚΑΛΩΔΙΩΣΗΣ. ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΑΣ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΕΡΑΙΑΣ ΚΑΛΩΔΙΟΥ ΚΛΠ ΚΛΠ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΤΕ. ΜΟΝΟ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΤΗ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ.

13. Τέλος συστήνουμε στους καταναλωτές να μην αγοράζουν αποκωδικοποιητές πριν την επίσημη ανακοίνωση ψηφιακής εκπομπής σήματος στην περιοχή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΟΓΑ: Από τη Μ. Δευτέρα 29 Μαρτίου το δώρο και η σύνταξη Απριλίου

Από τη Μ.Δευτέρα 29 Μαρτίου, θα αρχίσει να καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα μαζί με τη σύνταξη μηνός Απριλίου, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ (824.180 δικαιούχοι).

Η συνολική δαπάνη για την καταβολή της σύνταξης Απριλίου και του Δώρου Πάσχα 2010 ανέρχεται σε 527.908.000 €.




Νάντια Γιαννακοπούλου: Παράδεισος αργόμισθων και "golden boys" η ΕΡΤ

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου κατέθεσε φάκελο αναφορών προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο, μετά από δημοσιεύματα πολλών αθηναϊκών εφημερίδων, σχετικά με την πληθώρα αργόμισθων εργαζομένων στην ΕΡΤ και ʽgolden boysʼ που καταγράφηκαν από τους προϊσταμένους των τμημάτων, μετά από εντολή του νέου προέδρου της εταιρίας.

Η αναφορά αυτή έρχεται να αναδείξει την κατάσταση που βρήκε η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, καθώς τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το ετήσιο κόστος λειτουργίας της δορυφορικής «ERT WORLD» που δωδεκαπλασιάστηκε, συγκριτικά με το 2005.

Όπως τονίζει η κ. Γιαννακοπούλου στην αναφορά, στον παράδεισο αργόμισθων «ΕΡΤ» συντελείται ένα «μεγάλο φαγοπότι», το οποίο μάλιστα άφησε εμβρόντητη την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Τα παραδείγματα κατασπατάλησης δημόσιου ........

χρήματος, βέβαια, δεν έχουν τελειωμό, καθώς 15 συνταξιούχοι της ΕΡΤ είχαν υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στις καταστάσεις εντοπίστηκαν περίπου 600 αργόμισθοι που δεν είχαν αντικείμενο και μεγάλος αριθμός υπαλλήλων εισέπραττε αποδοχές ανώτερες του προέδρου του Αρείου Πάγου, κατά παράβαση του Συντάγματος. Η κ. Γιαννακοπούλου υπογραμμίζει τις δηλώσεις του Γενικού Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Σχοινιωτάκη που κάνει λόγο για «αγρίως και αντισυνταγματικά κατασπαταληθέν δημόσιο χρήμα». Στην αναφορά, επισημαίνεται η υποχρέωση των εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα να πραγματοποιούν διαγωνισμό για τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, ενώ ζητείται η ακύρωση των αναθέσεων και συμβάσεων στις οποίες δεν τηρήθηκε ο νόμος.

Με την αναφορά αυτή, η βουλευτής Μεσσηνίας τονίζει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την περικοπή της σπατάλης στην ΕΡΤ που λειτουργεί με έξοδα του ελληνικού λαού, καθώς επιχορηγείται από το κράτος, διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και εισπράττει ανταποδοτικό τέλος. Επιπλέον, η κ. Γιαννακοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δήλωση του κ. Γερουλάνου στη Βουλή, σχετικά με τον προσανατολισμό της κυβέρνησης προς μείωση του ανταποδοτικού τέλους που πληρώνουν οι πολίτες για την ΕΡΤ.

Απόπληρώθηκαν οι ωρομίσθιοι καθηγητές για το 2009.

Αποπληρώθηκαν όλα τα δεδουλευμένα των ωρομίσθιων καθηγητών για το έτος 2009 ενώ οι πιστώσεις για το 2010 είναι ήδη στο λογιστήριο του Κράτους.
Αυτό δήλωσε on camera η υπουργός παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου σήμερα στα ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα η κα Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε:

Παρά τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ..........

η αποπληρωμή των δεδουλευμένων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για το 2009 ολοκληρώθηκε και οι πιστώσεις για το 2010 είναι ήδη, με απόφασή μου, στο Λογιστήριο του Κράτους.


Φιλιατρά News
Επίσημα Διαπιστευμένο Blog του Υπουργείου Παιδείας και Δια βίου μάθησης.


Ημερίδα με θέμα Ρύθμιση Οφειλών Επιχειρήσεων, Επαγγελματιών και Αγροτών προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και με την υποστήριξη του Europe Direct Καλαμάτας συνδιοργανώνουν ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα «Ρύθμιση Οφειλών Επιχειρήσεων, Επαγγελματιών και Αγροτών προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα του Ν. 3816/2010».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Μαρτίου .........

2010 και ώρα 11.30 το πρωί στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου ELITE CITY RESORT στην παραλία της Καλαμάτας.
Κεντρικός Ομιλητής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Δημήτρης Σπυράκος.

Στο χειρουργείο λόγω… SMS

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφάνισε μία 16χρονη από τις ΗΠΑ, η οποία έστελνε περί τα 4.000 γραπτά μηνύματα το μήνα. «Άμεσα χειρουργική επέμβαση και στους δύο καρπούς» ήταν το μήνυμα που πήρε από το νοσοκομείο.

Η 16χρονη Annie Levitz από την πολιτεία Ιλινόις, η οποία έστελνε τουλάχιστον 100 γραπτά μηνύματα την ημέρα από το κινητό της, είχα εμφανίσει διάφορα συμπτώματα: μειωμένη αισθητικότητα στα χέρια και δεν μπορούσε να κρατήσει ακόμη και ελαφριά αντικείμενα.

Παρόλα αυτά δεν σταμάτησε να στέλνει μηνύματα. Αργότερα, έβαλε περικάρπια για να στηρίζονται οι καρποί της και έκανε ενέσεις κορτιζόνης για να μειώσει τον πόνο.

Η Annie επιμένει ότι έχει μειώσει τα μηνύματα ......

που στέλνει στο μισό, δηλαδή μόνο 50 την ημέρα. «Ξέρω ότι αυτό δεν είναι αρκετό, αλλά προσπαθώ» δήλωσε. «Δεν είναι καν ολόκληρα κείμενα. Συνήθως είναι μηνύματα του τύπου Γεια, τι κάνεις;»

Τώρα ελπίζει να μπορέσει να αλλάξει το κινητό της και να πάρει ένα άλλο με οθόνη αφής, στο οποίο το γράψιμο των μηνυμάτων είναι πιο εύκολο.

Η Annie δηλώνει ότι τρόμαξε πολύ όταν άρχισε να πονάει. «Άρχισα να χάνω την αίσθηση των χεριών μου, τα οποία μούδιαζαν» εξηγεί. «Πήγαινα να πιάσω διάφορα αντικείμενα, για παράδειγμα ένα πιάτο και έπεφταν από τα χέρια μου».

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια μία κοινή αιτία μουδιάσματος και πόνου των χεριών. Γίνεται πολύ επώδυνο όταν οι τένοντες στον καρπό πρήζονται και ασκούν πίεση στο μέσο νεύρο, ένα από τα υπεύθυνα νεύρα για την αισθητικότητα και κίνηση του χεριού.

Οι 12 αλλαγές στο ασφαλιστικό

«Κλείδωσαν» οι 12 αλλαγές στο ασφαλιστικό και- ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό τοπίο εντός του Απριλίου- στον εργατικό χώρο επικρατεί κλίμα αναστάτωσης και φυγής στη σύνταξη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στο δημόσιο οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση έχουν αυξηθεί κατά 25% τους δύο τελευταίους μήνες. Πάντως περίπου 250.000 εργαζόμενοι- στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα -που έχουν θεμελιώσει ασφαλιστικά δικαιώματα ή θα εχουν θεμελιώσει εως το 2013, δεν εχουν κανένα λόγο να ανησυχούν.
Κι αυτό γιατί δεν θα αλλάξει το καθεστώς .......

συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, τρόπο υπολογισμού συντάξεων), τουλάχιστον για όσους έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2013.

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή στην ολοκληρωμένη μορφή του το 2018 και θα επικεντρώνεται στους 12 παρακάτω άξονες:

1. Το 2018, μαζί με τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών ταμείων, θα καθιερωθεί ενιαίο για όλους πλαφόν στις συντάξεις, στα επίπεδα του ΙΚΑ, θίγοντας όσους έχουν υψηλότερα όρια.

2. Απο το 2018 οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών της 15ετίας σε πρώτο στάδιο, και αργότερα ολόκληρου του εργασιακού βίου, αντί της καλύτερης πενταετίας ή διετίας (ανάλογα με το Ταμείο) σήμερα, ενώ όσοι θα επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 65 τους θα έχουν αναλογική μείωση στο ποσό της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, την οποία θα εγγυάται το κράτος.

3. Nομοθετικό μπλόκο (αμεσα)σε όλες τις εθελούσιες εξόδους και στις πλασματικές αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης.

4. Θα ισχύσει (αμεσα) ενιαίο καθεστώς για την απασχόληση των συνταξιούχων, ανεξάρτητα αν προέρχονται από το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

5. Eνιαία ποινή μείωσης του ποσού της σύνταξης κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (π.χ. συνταξιοδότηση στα 60 αντί για τα 65 επισύρει ποινή μείωσης της σύνταξης κατά 30%).

6. Για τις αναπηρικές συντάξεις θα υπάρξει ενιαίο, για όλα τα ασφαλιστικά ταμεια καθεστώς των αναπηρικών συντάξεων. Επίσης θα δημιουργηθουν ενιαίοι κανονισμοι και μηχανισμοι για την εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας

7. Προωθειται η δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης των αποθεματικών του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (31 δισ. ευρώ, μαζί με την αξία των ακινήτων). Στόχος ειναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία που θα εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα έχει ως μετόχους το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.

8. Περιστολή των δαπανών υγείας με μετρα αντιμετωπισης για την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, τις υπερτιμολογήσεις υλικών και θεραπευτικών μέσων(σσ ολα αυτα οδηγούν σε απώλειες πόρων για το σύστημα ύψους 3,5 δις ευρώ ετησίως).

9. Η εφαρμογή του νόμου Πετραλια απο το 2013 θα οδηγήσει σε αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ειδικά ταμεία. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ισχύσουν ενιαίοι όροι συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και αυτό θα αφορά όσους και όσες δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή δεν το θεμελιώνουν (συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση) έως τις 31/12/2012.

Από την 1/1/ 2013 θα αυξηθούν π.χ. τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση με 35ετία (από τα 58 στα 60 το 2016 με την προσθήκη ενός 6μηνου κάθε χρόνο), για τα βαρέα (στα 57 από τα 55), τις γυναίκες ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ (στα 60 έως το 2016) και τα όρια για τις μητέρες ανηλίκων (από το 2011 στο ΙΚΑ, για τις ασφαλισμένες πριν από το '92, που «πάγωσε» για 1 χρόνο το υπ. Εργασίας και για όλες από το 2013).

10. Απο το 2018 θα καθιερωθει νεο σύστημα ενιαίων παροχών υγείαςόλους τους ασφαλισμένους παράλληλα με την ενοποίηση των Ταμείων, το διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο των συντάξεων και την καθιέρωση νέου τύπου συντάξεων. Θα προκειται για πλήρη διαχωρισμό του κλάδου ασθενείας από τον κλάδο συντάξεων στα ασφαλιστικά ταμεία και την ένταξη στο ΕΣΥ των υπηρεσιών υγείας που έχουν αναπτύξει τα επιμέρους ταμεία (αφορά Ν.Π.Δ.Δ. και όχι Ν.Π.Ι.Δ. όπως είναι οι φορείς υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων και των δημοσιογράφων). Οι εισφορές που σήμερα παρακρατούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία, μαζί με τις εισφορές για τη σύνταξη, συζητείται να αποδίδονται στον Ενιαίο Φορέα είτε από τα Ταμεία είτε μέσω της εφορίας.

11. Προωθειται η θέσπιση ενός ενιαίου καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και πρόβλεψη των διαδικασιών επικαιροποίησής του.

12. Οριστικα απο το 2013 θα αρχίσει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικων στο δημόσιο μετά τη γνωστή καταδίκη της χώρας μας απο το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη, είτε στα 65 με πλήρη.

Το μέτρο της εξίσωσης (σ.σ. αφορά το δημοσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ) δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα με βάση το ισχύον καθεστώς χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά την προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες). Εκτιμάται οτι με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη, είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες ξεκίνησαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 23ης Μαρτίου 2010

8arr23.jpg (234 KB) foni23.jpg (212 KB)



Ακίρα Κουροσάβα - Akira Kurosawa

Σε αυτόν τον πολυ μεγάλο Ιάπωνα σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα (Akira Kurosawa) που γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1910 έχει αφιερώσει σήμερα η Google το λογότυπο της.

Διαβάστε εδώ για τον Ακίρα Κουροσάβα



Ακίρα Κουροσάβα

Ο Ακίρα Κουροσάβα (Kyūjitai: 黒澤 明, Shinjitai: 黒沢 明, 23 Μαρτίου 1910—6 Σεπτεμβρίου 1998) ήταν Ιάπωνας σκηνοθέτης. Επηρέασε με τις ταινίες του μιαν ολόκληρη γενιά Δυτικών σκηνοθετών, από τον Σέρτζιο Λεόνε ως τον Τζορτζ Λούκας.

Ο Ακίρα Κουροσάβα είναι αναμφίβολα ο γνωστότερος ........

στην Δύση Ιάπωνας σκηνοθέτης. Κατά την διάρκεια της ζωής του γύρισε περισσότερα από 30 φιλμ. Μερικά από αυτά τιμήθηκαν και με διεθνή βραβεία, όπως ο Χρυσός Λέων στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 1951 για την ταινία "Rashômon", και ο Χρυσός φοίνικας του Φεστιβάλ των Καννών του 1980 για την ταινία "Kagemusha".

Ο Ακίρα Κουροσάβα γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1910 στην Ομόρι (Τόκιο), τελευταίο των οκτώ παιδιών του Ισαμού (Isamu) και της Σίμα (Shima) Κουροσάβα. Αρχικά ήθελε να γίνει ζωγράφος, αλλά δεν έγινε δεκτός στην Ακαδημία Τεχνών.

Το 1936 γίνεται βοηθός του σκηνοθέτη Γιαμαμότο Κατζίρο (Yamamoto Kajirô), που δούλευε σε μια γιαπωνεζική εταιρεία πραγωγής ταινιών. Σε τούτην την εταιρεία ο Κουροσάβα γυρίζει το πρώτο του φιλμ: "Σουγκάτα Σανσίρο" (Sugata Sanshiirô) (1943), μια διασκεδαστική ταινία για την ιστορία του τζούντο.

Στα επόμενα χρόνια ο Κουροσάβα παράγει ταινίες πιό απλές κι εμπορικές, όπως η συνέχεια του Σουγκάτα Σανσίρο (1945), οι οποίες γεννιούνται υπό τον έλεγχο της στρατιωτικής κυβέρνησης της Ιαπωνίας, που λογοκρίνει αυστηρά ολόκληρη την πνευματική δημιουργία της εποχής και ευνοεί κυρίως την παραγωγή λογοτεχνικών και κινηματογραφικών έργων με πατριωτικό περιεχόμενο.

Η συνέχεια του Σουγκάτα Σανσίρο είναι, εξ αιτίας τούτης της πίεσης εκ μέρους της κυβέρνησης, ενα πατριωτικό φιλμ που σκοπεύει να δείξει στο κοινό την υπεροχή της ιαπωνεζικής πολεμικής τέχνης (τζούντο) απέναντι σ'εκείνη των εχθρών των Ιαπώνων, των Αμερικανών (μποξ). Για τον Κουροσάβα, που συμπορευόταν με την αριστερά, η οποία στην Ιαπωνία της δεκαετίας του '20 είχε παίξει μεγάλο ρόλο κυρίως για την νεα γενιά, η εμπειρία της αντίδρασης εκ μερους των συντηρητικών τάξεων και ομάδων της Ιαπωνίας, της έλλειψης ελευθερίας και του πολέμου υπήρξε σημαντικότατη.

Το πρώτο φιλμ που γύρισε μετά τον πόλεμο, "Δεν λυπόμαστε την νεολαία μας" (1946), είχε σαν θέμα την ιστορία της Ιαπωνίας από την δεκαετία του '30 ως το 1946. Η ταινία βασιζόταν στην "πτώση του Τακικάβα", που έλαβε χώρο το 1933 όταν ένας καθηγητής αναγκάσθηκε από την κυβέρνηση να παραιτηθεί εξ αιτίας των πολιτικών απόψεών του, δηλαδή γιατί φαινόταν υποστηρίζει την αριστερά και τα κινήματα των φοιτητών. Η ταινία του Κουροσάβα διηγόταν την ιστορία του φοιτητή Νογκέ και της Ιούκιε, της θυγατέρας του πρύτανη του πανεπιστημίου Κιότο.

Ο Νόγκε ανήκει στο αριστερό κίνημα φοιτητών και επιδιώκει να σώσει το πανεπιστήμιο απο την προσπάθεια της κυβέρνησις να εμποδίσει την ελευθερία λόγου, ώστε να ελέγχει έτσι την κοινή γνώμη. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται και αντιστέκονται. Ενώ ο Νόγκε παλεύει, η κόρη του πρύτανη Ιούκιε ζει αγνοώντας τέτοια ζητήματα· είναι ένα κορίτσι τολμηρό, χωρίς κριτική συνείδηση για το κοινωνικό και πολιτικό καθεστώς της Ιαπωνίας.
Μια ημέρα, ο Νόγκε την κατηγορεί για τη συμπεριφορά της, λέγοντας ότι ζει σ' έναν κοσμο μακριά από την πραγματικότητα. Η Ιούκιε πληγώνεται από τούτα τα λόγια, αλλά καταλαβαίνει οτι ο Νόγκε έχει δίκιο. Ο Νόγκε εν τω μεταξύ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, ενώ οι άλλοι φοιτητές σταματούν τις διαμαρτυρίες τους από φόβο μήπως εκδιωχθούν απο το πανεπιστήμιο.

Η αντίδραση, οι συντηρητικές δυνάμεις επικρατούν, οι πολίτες δεν έχουν το θάρρος να αντισταθούν στην πίεση της οικονομικής και πολιτικής ελίτ. Οταν μετά τρια χρόνια ο Νόγκε ελευθερώνεται, προσποιείται οτι παράτησε την αντίστασή του κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής της και ιδρύει μιαν εφημερίδα, αλλά εξακολουθεί να παλεύει κατά του ιμπεριαλισμού και της δικτατορίας κρυφά, παράνομα. Η Ιούκιε, που ήδη πριν τρία χρόνια τον είχε ερωτευτεί, πηγαίνει σε αυτόν, και οι δυο αρχίζουν να ζουν μαζί. Μιαν ημέρα ο Νογκε όμως συλλαμβάνεται, αφού η δραστηριότητά του ανακαλύφθηκε, και δολοφονείται στην φυλακή από την αστυνομία. Ο Νόγκε ανακηρύσσεται "προδότης της πατρίδας". Μονο η Ιούκιε θα μείνει στο μέρος του, προσπαθώντας να ζει έτσι "ώστε να μην λυπάται τίποτε απο την ζωή της". Μονο μετά τον πόλεμο, μετά τούτη την μεγάλη καταστροφή, θα αναγνωρισθεί επισήμως το μήνυμα που ο Νόγκε ειχε αναγγείλει, και θα θεωρηθεί υπόδειγμα για τη νεολαία.

Τα επόμενα χρόνια ο Κουροσάβα γύρισε το αριστούργημα "Ο μεθυσμένος άγγελος" (1948) και την ταινία που του επέφερε διεθνή εκτίμηση και τον έκανε γνωστό στην Ευρώπη: "Ρασομόν" (1950), στο οποίο απονεμήθηκε ο "Χρυσός Λέων" στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας του 1951. Η ταινία πραγματεύεται το θέμα της αλήθειας, της ανάμνησης και της πραγματικότητας. Άλλες γνωστές ταινίες του Κουροσάβα είναι οι Επτά Σαμουράι, Όνειρα, Γιοτζίμπο, Ραψωδία τον Αύγουστο, Καγκεμούσα.