Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ 25/9/2011

Μόλις βγήκαν οι τυχεροί αριθμοί του Τζόκερ.

Η τυχεροί αριθμοί είναι:ΑΙΣΧΟΣ! Την ώρα που ληστεύουν τον λαό με φοροεισπρακτικά μέτρα, κάνουν «Δωράκι» 2 εκ. ευρώ στους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ!!

Το ρητό «παλιά μου τέχνη κόσκινο» ταιριάζει στα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας καθώς την ίδια ώρα που οι πολίτες πληρώνουν το ένα χαράτσι μετά το άλλο, κλείνουν δημόσιοι οργανισμοί και μπαίνουν στον προθάλαμο της ανεργίας οι «έφεδροι» δημόσιοι υπάλληλοι, τα υπουργεία δίνουν περίπου 2 εκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις προς τη ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο .........

σημερινό «Πρώτο Θέμα», το υπουργείο Παιδείας με απόφαση του της 29ης Ιουλίου επιχορηγεί με 970.000 χιλιάδες ευρώ το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), ενώ ένα μήνα νωρίτερα το υπουργείο Εργασίας είχε κι αυτό επιχορηγήσει το ίδιο ινστιτούτο, ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, με το ποσό το 765.000 ευρώ.

Σύνολο 1,735 εκ. ευρώ για ένα ινστιτούτο που ανήκει στη ΓΣΕΕ.
Εξίσου προκλητική είναι όμως και η πρόσφατη απόφαση (υπεγράφη στις 20 Σεπτεμβρίου) του υφυπουργού Εργασίας, Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έδωσε 350.000 στη ΓΣΕΕ για να διενεργήσει τις... εκλογές της!!

5,8% η διαφορά υπέρ της Ν.Δ.

Πλήρες πολιτικό, οικονοµικό και κοινωνικό αδιέξοδο καταγράφει η νέα δηµοσκόπηση της Alco, καθώς φουντώνουν τα σενάρια συντεταγµένης χρεοκοπίας παρά τα σκληρά µέτρα περικοπών µισθών, συντάξεων και υπερφορολόγησης των εισοδηµάτων. Η κοινή γνώµη, που στην αρχή της προσπάθειας ήταν ανεκτική και δέχτηκε σχεδόν αδιαµαρτύρητα το µνηµόνιο µε την τρόικα, τώρα δείχνει πως ξεπέρασε τα όριά της.

Οι εκτιµήσεις για τις επιδόσεις της κυβέρνησης είναι ........

εξαιρετικά αρνητικές και µέσα σε έναν µήνα (από την προηγούµενη δηµοσκόπηση που έγινε στο τέλος Αυγούστου) σχεδόν διπλασιάστηκαν εκείνοι που ζητούν εκλογές. Οι πολίτες αντιλαµβάνονται ότι τα µέτρα είναι αναποτελεσµατικά, αν και επώδυνα, ενώ πιστεύουν πως η κυβέρνηση δεν έχει πλέον τις δυνάµεις για να επιβάλει την εφαρµογή των αποφάσεων και των εντολών της τρόικας.

Σε γενικές γραµµές, 8 στους 10 Ελληνες πιστεύουν πως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν µπορεί πλέον να βγάλει τη χώρα από την οικονοµική και κοινωνική κρίση (80%), δεν έκανε όσα πρέπει για να αναστραφεί η πορεία της χώρας και να µην χρειαστούν νέα µέτρα (82%) και ότι τελικά πήγαν χαµένες οι θυσίες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός τους τελευταίους 12 µήνες (79%). Επίσης, το 91% θεωρεί άδικα τα νέα µέτρα που ανακοινώθηκαν!

Στην πρόθεση ψήφου η κυβερνητική παράταξη καταγράφει αρνητικό ιστορικό ρεκόρ και βρίσκεται µόλις στο 15,5%, ενώ η συσπείρωση της κοµµατικής βάσης βρίσκεται στο 37,5% και το 22,8% από εκείνους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2009 τώρα µετακινείται αριστερά και δεξιά. Οι περισσότερες απώλειες σηµειώνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ (4,2%), τη Δηµοκρατική Αριστερά (3,9%), αλλά και τον ΛΑΟΣ (3,4%).

Η διαφορά µε τη Νέα Δηµοκρατία βρίσκεται σήµερα στην υψηλότερη τιµή της (5,8%) και όταν γίνεται αναγωγή επί των εγκύρων φτάνει στο 8%! Η αξιωµατική αντιπολίτευση ανεβαίνει βήµα-βήµα, αλλά ακόµη δεν έχει αποκτήσει τη δυναµική που θα της εξασφαλίσει την αυτοδυναµία αν γίνουν εκλογές την επόµενη Κυριακή. Η παρουσία του Αντώνη Σαµαρά στη Θεσσαλονίκη βοήθησε, αλλά ενδεχοµένως όχι όσο θα περίµεναν στο επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού. Η συσπείρωση µειώθηκε ελαφρά και οι διαρροές προς ΛΑΟΣ και Δηµοκρατική Συµµαχία βρίσκονται αντίστοιχα στο 4,1% και το 6,3%.

Το αδιέξοδο του πολιτικού συστήµατος όµως είναι ορατό. Το 36% του εκλογικού σώµατος, παρά την πίεση που δέχεται, δεν στηρίζει κανένα κόµµα και προσανατολίζεται στην αποχή (17%) ή το λευκό (10,4%). Το κόµµατα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜ.ΑΡ.) βρίσκονται σε σταθερή άνοδο. Αξιόλογη δυναµική φαίνεται να αναπτύσσει ο Αλέξης Τσίπρας, που ξεπέρασε γρήγορα τη διάσπαση.

Από την άλλη πλευρά, η προοπτική εισόδου στη Βουλή του Φώτη Κουβέλη, των Οικολόγων, ίσως και της Ντόρας Μπακογιάννη, δεν δίνει σήµερα προοπτική αυτοδυναµίας στο πρώτο κόµµα. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης δείχνει να διατηρεί σταθερή θέση στην «κεντροδεξιά πολυκατοικία».

Τα νέα σκληρά µέτρα και τα κυοφορούµενα σενάρια χρεοκοπίας επιτείνουν την αίσθηση του πολιτικού αδιέξοδου, από τη στιγµή µάλιστα που δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση συνεργασίας πριν από τις εκλογές. Ετσι εκείνοι που ζητούν κάλπες είναι τώρα το 40%, ενώ πριν από έναν µήνα ήταν το 25%.

Ισως πρόκειται και για έναν τρόπο πίεσης προς τους πολιτικούς να πάνε σε πολυκοµµατικά κυβερνητικά σχήµατα. Στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση πιστεύετε ότι θα αντιµετώπιζε καλύτερα την κρίση;», το 29% απαντά «οικουµενική», το 22% «προσωπικοτήτων», προφανώς µε τη στήριξη περισσότερων των δύο κοµµάτων, µόνο το 8% κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., 11% αυτοδύναµη Ν.Δ. και 6% επιµένει στο αυτοδύναµο ΠΑΣΟΚ. Το 22% της «κυβέρνησης προσωπικοτήτων» δείχνει και τη γενικότερη χρεοκοπία του πολιτικού συστήµατος.

Οσον αφορά στην ψυχολογία των πολιτών, αυτή βρίσκεται κάτω του µηδενός - µε άµεσες επιπτώσεις στην αγορά και την οικονοµία συνολικότερα. Το 60% φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του τους επόµενους 6 µήνες. Το 57% δεν πιστεύει ότι θα αποφύγουµε τελικά τη χρεοκοπία και το 76% αισθάνεται ταπείνωση, καθώς διαπιστώνει πως χάθηκε σηµαντικό τµήµα της εθνικής κυριαρχίας µε την τρόικα σε ρόλο κυβέρνησης και τους «υπαλλήλους» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ να επιβάλλουν τις απόψεις τους και να παίρνουν τις τελικές αποφάσεις.

Ωστόσο η µεγάλη πλειοψηφία (το 59%) βρίσκεται σταθερά προσανατολισµένη στο ευρώ και µόνο ένα 17% θεωρεί πως η σωτηρία της χώρας βρίσκεται στην επιστροφή της δραχµής.

Έρχεται φόρος στους τόκους καταθέσεων και 2η έκτακτη εισφορά!

ETOIMAZOYN «PLAN B» ΜΕ ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Την επιβολή δύο νέων εισπρακτικών μέτρων ζητά η Τρόικα από την κυβέρνηση προκειμένου να συγκεντρώσει 1 δισ. ευρώ εντός του 2011.

Πρόκειται για τη φορολόγηση έως 50% των τόκων των καταθέσεων στις τράπεζες και την επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς σε γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους.

Τα δύο νέα μέτρα είναι μέρος του «Plan B» ........

που έχει ετοιμάσει το ΔΝΤ σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, και το οποίο είναι πιθανό να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, από τις ΗΠΑ.

Στη σημερινό κρίσιμο ραντεβού του κ. Βενιζέλου με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται ότι θα συζητηθούν τόσο τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τις δύο τελευταίες εβδομάδες (μείωση συντάξεων, μείωση αφορολόγητου και τέλος ακινήτων) όσο και τα νέα εισπρακτικά μέτρα που έχει προτείνει η Τρόικα προκειμένου να συγκεντρωθεί 1 δισ. ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο «Πρώτο Θέμα», στο Plan B περιλαμβάνονται και τα εξής δύο νέα μέτρα:

Αύξηση φορολογίας στους τόκους καταθέσεων στο 30% έως 50%. Σήμερα, ο φόρος στους τόκους είναι μόλις 10% ενώ σε χώρες όπως η Ελβετία και η Γερμανία είναι 30-40%. Από αυτήν την αύξηση (που μπορεί να λάβει τη μορφή νέου φόρου και να ονομαστεί φόρος διακράτησης) εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθούν περίπου 800 εκ. έως 1 δισ. ευρώ, αφού οι συνολικές καταθέσεις στην Ελλάδα κυμαίνονται στα 190 με 200 δισ. ευρώ.

Επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς σε κοινωνικές ομάδες που θεωρείται ότι έχουν φοροδοτική ικανότητα όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κα. Η νέα έκτακτη εισφορά θα είναι κλιμακωτή και θα αφορά όσους έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος πριν από το 2006. Η εισφορά δεν θα έχει καμία σχέση με το τέλος επιτηδεύματος των 300 ευρώ που αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μετά τη συνάντηση του με την κ. Λαγκάρντ, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Τρόικα, Πολ Τόμσεν για την εξειδίκευση των νέων μέτρων, τα οποία ίσως να ανακοινωθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Η απόφαση για το αν θα εφαρμοστούν και τα δύο μέτρα μαζί ή μόνο το ένα από τα δύο, καθώς και το πότε θα εφαρμοστούν (τώρα ή το Δεκέμβριο ως εφεδρεία για την 7η δόση) θα ληφθεί από την ίδια την κυβέρνηση.

Τι σημαίνει ολική ή μερική χρεοκοπία εντός ή εκτός ευρώ για τους Ελληνες

Οι αντιφατικές δηλώσεις και οι γρίφοι κορυφαίων αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ όλη την προηγούμενη εβδομάδα περιέπλεξαν περισσότερο την κατάσταση που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα. Από τη μια δήλωναν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας» και από την άλλη διευκρίνιζαν ότι «θα κάνουν τα πάντα να μην οδηγηθεί η χώρα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία», αφήνοντας έτσι όλα τα σενάρια ανοιχτά.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι .........

δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων (ή μέρους αυτών) της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων. Oπως είπε «υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων θα πρέπει να επανεξεταστεί το κατά πόσο είναι εφαρμόσιμοι οι όροι της συμφωνίας του Ιουλίου» υπονοώντας τη χαμηλότερη της προσδοκώ­μενης συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα.
Πάντως ο ίδιος επέμεινε ότι «είναι σημαντικό να εφαρμοστούν με τη μέγιστη σοβαρότητα οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Ιούλιο, ακυρώνοντας έτσι τις προηγούμενες δηλώσεις του.

Στο πλέον κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με τις επιλογές ή τους δρόμους που θα ακολουθήσει να επιβάλλονται ουσιαστικά από άλλους, αλλά τις επιπτώσεις που θα φέρουν οι επιλογές αυτές να τις υφίστανται αποκλειστικά οι Ελληνες πολίτες.

Τις επιλογές που μας έχουν απομείνει τις περιγράφουν ήδη αναλυτές και διεθνείς οίκοι, εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμα και αυτά που μέχρι πρόσφατα ήταν «ταμπού» όπως την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή.

Το κρίσιμο σταυροδρόμι περιλαμβάνει πλέον τρεις επιλογές, τη μια πιο επώδυνη από την άλλη και είναι συνάρτηση των οικονομικών επιπτώσεων που έχει η μία ή η άλλη επιλογή στις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Η πρώτη προβλέπει κατάσταση αναδιάρθρωσης του χρέους («μερική χρεοκοπία» την αποκαλούν αναλυτές και διεθνείς οίκοι) με τη συμμετοχή ιδιωτών, δηλαδή η κατάσταση την οποία προσπαθεί να επιτύχει η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ιουλίου.

Η δεύτερη επιλογή αφορά τη συντεταγμένη χρεοκοπία, αλλά με παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και η τρίτη προβλέπει ολική χρεοκοπία με έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή.

Αστάθμητοι παράγοντες

Το ποια λύση θα επιλεγεί είναι αποτέλεσμα πλήθους παραγόντων και αστάθμητων συντελεστών όπως οι κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και του κόστους για τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης. Επίσης, βαρύνουσα σημασία έχει και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα πάρουν οι Βρυξέλλες για την ανάσχεσης της κρίσης και την αποτροπή του ντόμινο από τη μετάδοση των παρενεργειών από την Ελλάδα.

Για παράδειγμα, υπάρχουν αναλύσεις που λένε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν επώδυνη και για την Ευρωζώνη και επίσης έχουν γίνει υπολογισμοί πως το κόστος για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από την εγκατάλειψη του ευρώ θα ήταν μεγαλύτερο από το κόστος διατήρησής του και στήριξης των αδύναμων κρίκων του. Αλλες, υποστηρίζουν το αντίθετο.Σε κάθε περίπτωση το κόστος είναι απτό, όποια και είναι η επιλογή, για μια σειρά από κλάδους της ελληνικής οικονομίας και την ίδια την κοινωνία.

ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών
Οι πιστωτές μας συνεχίζουν να απαιτούν συρρίκνωση των κατώτατων αμοιβών και συντάξεων, είτε με άμεσες περικοπές όπως προβλέπουν τα τελευταία μέτρα είτε έμμεσα μέσω κατάργησης αφορολογήτων και γενικά αύξησης φόρων. Η συρρίκνωση θα αφορά τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα γύρω στο 20% κατά μέσο όρο.

2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ
καταργούνται και τα... υπολείμματα επιδομάτων και δώρων που έχουν απομείνει στους μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, μέτρο που επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα. Νέες περικοπές στις ονομαστικές αμοιβές θα ανεβάσουν τις συνολικές απώλειες εργαζομένων στο 40%, ενώ οι μισθοί για τους νεοπροσλαμβανόμενους θα είναι σε βαλκανικά επίπεδα.

3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ
Η στάση πληρωμών θα έχει άμεση επίπτωση στην καταβολή συντάξεων και μισθών του Δημοσίου, ενώ πολλές θα είναι και οι επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα που θα αδυνατούν να καταβάλλουν αμοιβές. Η έλλειψη ρευστότητας θα οδηγήσει σε «πάγωμα» της κατανάλωσης ακόμη και των πλέον βασικών ειδών, με συνακόλουθη αδυναμία πληρωμών στους μισθούς των υπαλλήλων.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις, καθώς οι απώλειες των τραπεζών από το μερικό «κούρεμα» των ομολόγων, εύκολα ή δύσκολα καλύπτονται. Εως ότου υπάρξει μια σταθεροποίηση στη νέα κατάσταση, οι καταθέτες θα συνεχίσουν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους για να προστατευθούν από ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Οι τράπεζες θα χάσουν τεράστια κεφάλαια από μια συντεταγμένη πτώχευση και κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου που κατέχουν σε ποσοστά 50%, με αποτέλεσμα να σταματήσουν άμεσα τις χρηματοδοτήσεις οποιασδήποτε μορφής. Η εύρρυθμη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα αντιδράσει ο μηχανισμός στήριξης.

3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα καταστραφεί, καθώς όλοι θα τρέξουν μαζικά στις τράπεζες για αναλήψεις των καταθέσεών τους, οι τράπεζες θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και η κρατικοποίησή τους θα είναι η μοναδική λύση. Η επιστροφή στη δραχμή θα συνοδευτεί με υποτίμηση, γεγονός που θα μειώσει αντίστοιχα (σε μεγάλο ποσοστό) τις καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων.

ΔΑΝΕΙΑ

1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να είναι συνδεδεμένα με το ευρώ και οι όποιες διαφοροποιήσεις θα οφείλονται στη διασύνδεσή τους με τις επισφάλειες. Οσο θα αδυνατούν να πληρώνουν οι δανειολήπτες, τόσο θα αυξάνονται. Τα δάνεια θα εξακολουθήσουν να αποτελούν ζητούμενο για την πλειοψηφία των ιδιωτών, αφού η ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της οικονομίας θα συναντά τις σημερινές δυσκολίες.

2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Η τραπεζική ρευστότητα θα είναι είδος υπό εξαφάνιση, ακόμα και στην περίπτωση που οι απώλειες των πιστωτικών ιδρυμάτων από το μεγάλο κούρεμα τον ομολόγων καλυφθούν από τον μηχανισμό στήριξης. Ακόμα και αν βρεθούν άλλες πηγές ρευστότητας, δάνεια θα παίρνουν μόνον οι λίγοι και με ισχυρές εγγυήσεις.

3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Η τραπεζική χρηματοδότηση θα αποτελεί παρελθόν, ακόμα και όταν ηρεμήσουν τα πράγματα από το σοκ της χρεοκοπίας. Πολύ αργότερα και με δεδομένο ότι οι τράπεζες που θα διασωθούν θα είναι κρατικές, ο δανεισμός θα είναι όπως πριν 30 ? 40 χρόνια. Με φειδώ και αφού ο επιχειρηματίας συμμετέχει στο ρίσκο με δικά του κεφάλαια, ενώ για τα νοικοκυριά θα περιορίζεται μόνον σε δανειοδοτήσεις κατοικιών κατά ένα ποσοστό 20-30%.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: «Μάζεμα» του τραπεζικού κλάδου με περαιτέρω συγχω­νεύ­σεις και μεγαλύτερη φειδώ στις χορηγήσεις. Η ρευστότητα θα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη και η βασική τραπεζική εργασία θα είναι η συγκέντρωση μικροκαταθέσεων και γενικότερα η καλύτε­ρη διαχείριση της σημερινής κατά­στασης, με το κύριο βάρος να πέφτει στη διαχείριση των επισφαλειών από τα παλιότερα δάνεια.

2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Το τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με πρωτόγνωρο κίνδυνο κατάρρευσης και με μοναδική ασπίδα προστασίας τη βούληση των Ευρω­παίων να τις στηρίξουν με κεφάλαια. Οι μεγάλες απομειώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους θα τις καθιστούσε ευάλωτες σε κρατικοποιήσεις. Η δυνατότητα διατήρησης του ευρώ, ακόμη και σε περίπτωση πτωχεύσεως, είναι πολύ σημαντική, καθώς εξασφαλίζεται έτσι το ύψος των καταθέσεων.

3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα συντριβεί και θα παρατηρηθούν μαζικές εκροές καταθέσεων πέρα από τις τεράστιες ζημίες που θα υποστεί το ενεργητικό των τραπεζών. Ακόμα και ακραία μέτρα όπως ο περιορισμός ή το πάγωμα της κίνησης κεφαλαίων δεν θα μπορούσε να φέρει ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Η πτώση του τζίρου θα παγιωθεί αφού θα ακολουθεί την πτώση της κατανάλωσης. Και με δεδομένη την αδυναμία τραπεζικής χρηματοδότησης και τη συσσώρευση ζημιών από τα προηγούμενα χρόνια θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στην ανυπαρξία. Νέες επιχειρήσεις με νέα δεδομένα θα μπορέσουν να επιβιώσουν, επιβίωση που είναι συνδεδεμένη με τις πληρωμές του Δημοσίου και την αγοραστική ικανότητα των ιδιωτών.

2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεων θα κλείσουν, οι υπόλοιπες θα υπολειτουργούν και θα βγουν στην επιφάνεια εταιρείες χαμηλού κόστους που παρέχουν φθηνά προϊόντα. Παραδοσιακές εταιρείες θα χρεοκοπήσουν αφού οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς των παγίων τους ή θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο υπό το βάρος της έλλειψης νέας χρηματοδότησης.

3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Το σοκ της αποπομπής από το ευρώ θα οδηγήσει άμεσα στο κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τεράστια θα είναι τα προβλήματα και για τις μεγάλες εταιρείες, ιδιαίτερα τις εμπορικές, βιομηχανικές και της παροχής υπηρεσιών. Αιτία η δραματική υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Θα σημειωθεί κατακόρυφη άνοδος των τιμών και των επιτοκίων.

ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Ολα υπό πίεση και η όποια κοινωνική παροχή θα είναι... ανταποδοτική, καθώς οι πολίτες θα συμμετέχουν καταβάλ­λοντας ένα ποσοστό. Για παράδειγμα, η αγορά φαρμάκων και η ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλι­σμένων, ενώ τα επιδόματα και τα βοηθήματα στους ασθενέστερους θα επανεξεταστούν με στόχο να περιοριστούν σε ένα μικρό αριθμό.

2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Περαιτέρω περικοπή των κοινωνικών παροχών όπου η περίθαλψη και η υγεία θα χορηγούνται ανάλογα με τη δυνατότητα του ασφαλιστικού ταμείου. Δεν θα καλύπτονται οι εξετάσεις, τα φάρμακα θα αγοράζονται ή θα απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Τα επιδόματα στις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού θα κοπούν και δεν θα συνδέονται πλέον ούτε με το εισόδημα.

3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Πλήρης κατάρρευση του κοινωνικού κράτους η οποία θα φέρει εξαθλίωση στις μεγάλες μάζες του πληθυσμού. Οσο το κράτος αντέχει, θα καλύπτει για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απόρων, μισθωτών και χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ τα επιδόματα της πρόνοιας θα είναι πενιχρά.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Οι επιχειρήσεις που έχουν στραφεί σε νέες αγορές θα συνεχίσουν να ανθούν και μάλιστα με καλύτερους όρους όσο περνούσε η κρίση αβεβαιότητας. Τα παραδοσιακά εξαγωγικά μας προϊόντα θα συνέχιζαν να βρίσκουν θέση στις ξένες αγορές και θα γίνονταν πιο ανταγωνιστικά αφού το κόστος θα ήταν μικρότερο λόγω μείωσης μισθών.

2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Ολο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις θα αναγκάζονταν να αναζητήσουν νέες αγορές λόγω της ύφεσης της εγχώριας οικονομίας. Κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία θα ήταν η εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς ο τραπεζικός τομέας θα αδυνατούσε.

3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Η υποτίμηση θα έκανε πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας με αποτέλεσμα την ενίσχυση των εξαγωγών. Πάντως, η σύγχρονη ιστορία της χώρας έχει δείξει ότι η οικονομία μας δεν μπόρεσε να διατηρήσει το πλεονέκτημα της υποτίμησης για περισσότερο από 2 χρόνια.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Η αύξηση της ανεργίας θα ήταν δεδομένη όσο θα συνεχιζόταν η ύφεση στην οικονομία, ενώ στις στρατιές των ανέργων του ιδιωτικού τομέα θα προστίθενται οι απολύσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο. Ελπίδες για αντιστροφή της κατάστασης υπάρχουν και συνδέονται με τις νέες επενδύσεις που μπορούν να φέρουν τράπεζες και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και γενικά η επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας που θα έχει σαφώς έναν πιο εξαγωγικό προσανατολισμό.

2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Η επιχειρηματικότητα θα κινούταν στο μηδέν από τα συντρι­πτικά πλήγματα στην οικονομία εξαιτίας της μερικής πτώχευσης, με επακόλουθο απώλειες νέων θέσεων εργασίας. Η απασχόληση θα είναι μειωμένη και συνδεδεμένη άμεσα με τις ενέργειες στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέσω ενίσχυσης της τραπεζικής ρευστότητας και διοχέτευσης της στην πραγματική οικονομία.

3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Το άμεσο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων θα δημιουργούσε νέες στρατιές ανέργων. Οι ένταονοι κλυδωνισμοί λόγω ύφεσης και αστάθειας θα καθιστούσαν ακόμη λιγότερο ελκυστική τη χώρα στα ξένα κεφάλαια.

Από το Εθνος της Κυριακής

Την μεσσηνία επισκέπτεται ο Φώτης Κουβέλης

Την Μεσσηνία επισκέφτεται σήμερα Κυριακή και αύριο τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, ο κ. Κουβέλης την Κυριακή στις 12:30 το μεσημέρι θα είναι στην Πύλο.
Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε αγροτικές καλλιέργειες στα Φιλιατρά, στις 6 το απόγευμα θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια στην Κυπαρισσία και λίγο αργότερα με τον διοικητή του τοπικού Νοσοκομείου Παναγιώτη Μπόζο.

Τη Δευτέρα στις 10 το πρωί ο πρόεδρος της .........

ΔΗΜ.ΑΡ. θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, λίγο αργότερα θα επισκεφθεί το Δικαστικό Μέγαρο και στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά.
Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο και στις 7:30 το απόγευμα ο κ. Κουτβέλης θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον πεζόδρομο της οδού Αριστομένους στο ύψος του Δημαρχείου Καλαμάτας.

Οικονόμου σε Νάντια «Ψάχνουμε λύση για το ΦΠΑ των ακάλυπτων επιταγών»

Με την υπ’ αριθμόν 21036/01-08-11 ερώτησή της προς τον Υπουργό Οικονομικών, η βουλευτής Μεσσηνίας, Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, είχε θέσει το ζήτημα της αδυναμίας επιστροφής ΦΠΑ που καταβλήθηκε από τον φορολογούμενο, σε περίπτωση που η επιταγή που έλαβε είναι ακάλυπτη.

Στην απάντησή του, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Οικονόμου, ενημερώνει την κα. Γιαννακοπούλου ότι «με νομοθετική ρύθμιση στα πλαίσια του προωθούμενου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα της προείσπραξης του ΦΠΑ από τις ακάλυπτες επιταγές, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες προκαταβάλλουν στο δημόσιο τον φόρο επιταγών που τελικά δεν εισπράττουν».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου είχε ..........

προειδοποιήσει ότι «η ανοδική πορεία του αριθμού των ακάλυπτων επιταγών στην αγορά, αλλά και η αύξηση του συνόλου του ποσού τους που ανέρχεται κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ για το 2011, αναγάγει την υπόθεση των ακάλυπτων επιταγών σε μείζον πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα γιατί αφορά όλο τον επιχειρηματικό, και όχι μόνο, κόσμο».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου στην απάντησή του παραδέχεται ότι «με το ισχύον νομικό καθεστώς, δεν είναι δυνατή η επιστροφή ΦΠΑ που καταβλήθηκε από τον υποκείμενο στο φόρο στην περίπτωση που η επιταγή που έλαβε είναι ακάλυπτη». Σημειώνει όμως ότι «στον υποκείμενο στο φόρο παρέχεται η δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησης του ποσού για το οποίο εκδόθηκε η ακάλυπτη επιταγή (με αμφίβολο, όμως, αποτέλεσμα)».

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, «η Πολιτεία έχει δώσει τη δυνατότητα έκπτωσης των προβλέψεων για την απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων και επαγγελματιών μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τη φορολογική τους επιβάρυνση ως αντιστάθμισμα».

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 25ης Σεπτεμβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.
Για τις Αθηναϊκές εφημερίδες πατήστε εδώ