Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Ο Εντι Ζεμενίδης πλάι στον Ομπάμα ενθουσιάζει τους Φιλιατρινούς

Ιδιαίτερα περήφανοι αλλά και χαρούμενοι είναι στα Φιλιατρά, καθώς ένας νέος που έχει ρίζες από την περιοχή είναι στο πλευρό του μεγάλου νικητή των αμερικανικών εκλογών, Μπάρακ Ομπάμα.
Ο νέος αυτός δεν είναι άλλος από τον δικηγόρο Εντι Ζεμενίδη, επικεφαλής της επιτροπής «Eλληνες για τον Ομπάμα», η μητέρα του οποίου Ειρήνη έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στα Φιλιατρά.

Οι περισσότεροι από τα Φιλιατρά δεν γνώριζαν μέχρι χθες αυτό το γεγονός, πέρα από λίγους που είχαν σχέση με τη οικογένεια της μητέρας του 35χρονου Eντι.
Όταν το έμαθαν δεν έκρυβαν την χαρά τους, που κάποιος με καταγωγή του από την πόλη τους βρίσκεται σε μια τέτοια θέση.
Όσον αφορά την οικογένειά του, από τα Φιλιατρά κατάγεται η μητέρα του Ειρήνη, η οποία είναι κόρη του Φώτη και της Μαρίας Ανδριανοπούλου.
Ο πατέρας της μάλιστα, από ό,τι μάθαμε, είχε ταξί στην πόλη.


Η ίδια γεννήθηκε το 1949 και μετά από 3 χρόνια γεννήθηκε και η αδερφή της Ευφροσύνη.
Στα Φιλιατρά μεγάλωσαν και πήγαν σχολείο, ενώ προς τα τέλη της δεκαετίας του 1960 οι γονείς τους πήγαν στην Αμερική και τις πήραν μαζί τους.
Εκεί σπούδασαν και έγιναν δύο καταξιωμένες επιστήμονες, η μεν Ειρήνη αρχιτέκτονας και η αδερφή της Ευφροσύνη οδοντίατρος.

Η Ειρήνη παντρεύτηκε τον κυπριακής καταγωγής Δημήτρη Ζεμενίδη, ο οποίος ήταν μηχανικός στο Δήμο του Σικάγου, και απέκτησαν τρεις γιους - μεταξύ των οποίων και των Αυξέντιο (Eντι) ο οποίος σπούδασε νομικά και έγινε δικηγόρος.
Στην προεκλογική περίοδο ο Εντι Ζεμενίδης βρέθηκε στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Επιτροπής Ελληνοαμερικανών για την υποστήριξη των Δημοκρατικών υποψηφίων.

Οι πληροφορίες που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε μιλούν για μια οικογένεια που έχει πολύ μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα και τον ελληνισμό, συχνά επισκέπτεται την χώρα μας και διατηρεί τους δεσμούς της με αυτή - ενώ από παντού πηγάζει η αισιοδοξία ότι θα κάνουν ό,τι είναι θετικό για την πατρίδα.
Μια από τις οικογένειες των Φιλιατρών που έχει στενές οικογενειακές σχέσεις με αυτή της Ειρήνης Ανδριανοπούλου είναι του πρώην δημάρχου Γιάννης Γκότση, ο οποίος και μας τόνισε χαρακτηριστικά:
«Γνωριζόμαστε με την οικογένεια αυτή από πολύ παλιά, από παιδιά ακόμη, και συνεχίσαμε να έχουμε οικογενειακές σχέσεις.
Η αγάπη της για τον τόπο της και την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη, ερχόταν αρκετά συχνά και μάλιστα θυμάμαι ότι μικρό παιδί είχε έρθει και ο γιος της ο Eντι.
Η αγάπη όλης της οικογένειας για τον τόπο της είναι θα έλεγα σε βαθμό υπερβολής, γι‘ αυτό ερχόταν συνέχεια, γι‘ αυτό δεν πούλησαν και την περιουσία που έχουν - την οποία μάλιστασκόπευαν να αξιοποιήσουν.
Βέβαια ένα ατύχημα που είχε ο σύζυγός της Δημήτρης πήγαν τα σχέδια λίγο πίσω.
Είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσουν πολύ συναισθηματικά υπέρ της Ελλάδος, αυτό το λέω και το υπογράφω.
Hξερα ότι ο γιος της είχε αναλάβει αυτό το πόστο, το είχαμε κουβεντιάσει.
Μάλιστα προχθές επικοινώνησα μαζί της να της δώσουμε συγχαρητήρια γι‘ αυτή του την θέση. Σίγουρα είμαστε πολύ χαρούμενοι όλοι μας για τις επιτυχίες που έχουν».

Στην Κάρυστο της Εύβοιας εντοπίσαμε έναν πρώτο ξάδελφο της Ειρήνης Ανδριανοπούλου Ζεμενίδη, τον Χαράλαμπο Ανδριανόπουλο, ο πατέρας του οποίου Ιωάννης ήταν αδελφός του πατέρα της.
Αρχικά δεν έκρυψε στην έκπληξή του για το πώς φτάσαμε σε αυτόν, αφού όπως μας τόνισε, μόλις προχθές το άκουσε στο ραδιόφωνο για τον Eντι Ζεμενίδη και αμέσως σκέφτηκε ότι μπορεί να είναι ο συγγενής του γιος της ξαδέλφης του από τα Φιλιατρά.
Μας είπε χαρακτηριστικά:
«Η Ειρήνη είναι ξαδέλφη μου και είναι μια πολύ πετυχημένη αρχιτέκτονας στην Αμερική.
Ο πατέρας της ο Φώτης είχε γεννηθεί το 1902 και θυμάμαι είχε ταξί στα Φιλιατρά.
Από ό,τι θυμάμαι η Ειρήνη είχε βγάλει το λύκειο στα Φιλιατρά. Κάπου στα 1960 ο πατέρας
της και η μητέρα της πήγαν στην Αμερική και στην συνέχεια πήραν εκεί και τα δύο κορίτσια, τα οποία και έγιναν πολύ επιτυχημένες επιστήμονες. Είναι πολύ πατριώτισσες και αγαπούν πολύ την Ελλάδα, γι‘ αυτό και διατηρούν την περιουσία που έχουν.
Προχθές το άκουσα στο ραδιόφωνο για τον Eντι και σκέφτηκα ότι θα είναι γιος της Ειρήνης. Φυσικά και χάρηκα πολύ, πιστεύω ότι εμμέσως από την θέση του θα μπορεί να βοηθήσει για τα ελληνικά και κυπριακά θέματα.
Βέβαια οι πολιτικές χαράζονται από αρκετά ψηλά, αλλά όπως και να έχει, είναι πολύ καλό που θα είναι κοντά στον νέο Πρόεδρο».

Φαίνεται όμως ότι τα Φιλιατρά έχουν μια παράδοση με τις αμερικανικές εκλογές, όπως μας επισήμανε ο αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Παγάνης - αφού και τώρα κοντά στον Ομπάμα είναι άνθρωπος καταγόμενος από τα Φιλιατρά, κάτι το οποίο είχε συμβεί και επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.
Σημείωσε ο κ. Παγάνης:
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς η μητέρα του είναι ένα παιδί που μεγάλωσε στην πόλη μας.
Είναι ιδιαίτερα τιμητικό και μας κάνει περήφανους που ένα τέτοιο παιδί έφτασε να είναι κοντά σε ένα τόσο σπουδαίο πρόσωπο όπως ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα.
Βέβαια τα Φιλιατρά θα έλεγα ότι έχουν μια παράδοση καθώς επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον υπήρχε στον Λευκό Οίκο ο Τζιμ Σαρματζής, του οποίου και οι δύο γονείς κατάγονταν από τα Φιλιατρά και στην συνέχεια είχαν πάει στην Αμερική.
Τα Φιλιατρά έχουν παράδοση λοιπόν, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που τα προσόντα των παιδιών μας αξιοποιούνται και καταλαμβάνουν θέσεις υψηλές κοντά σε τέτοια πρόσωπα».

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.