Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Ανακοίνωση της Εράνης για τον Θάνατο του Μάκη Καναλουπίτη

Απο το Δ.Σ. της ομάδας και με αφορμή τον χαμό του Μάκη Καναλουπίτη εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση.

«Το Δ.Σ., η τεχνική ηγεσία, οι παίκτες και οι φίλαθλοι του Α.Π.Σ. Φιλιατρών “Η Εράνη” εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Γεράσιμου Καναλουπίτη.
Ο ξαφνικός χαμός του γέμισε θλίψη και πόνο τους κόλπους της ομάδας, που με αγάπη υπηρέτησε.
Ακόμη αποφασίστηκε να παραστεί το Δ.Σ. στην κηδεία, να κατατεθεί στεφάνι και οι παίκτες να αγωνιστούν με μαύρα περιβραχιόνια στο αυριανό φιλικό με τον Πανηλειακό και σε αυτό της Παρασκευής με τον Αστέρα Αμαλιάδας, που θα γίνει στα Φιλιατρά.
Σε αυτό το παιχνίδι θα κρατηθεί και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

Εκ του ΔΣ της ΕΡΑΝΗΣ.

Πηγή: Εράνη Φιλιατρών



Αρχισε η ανανέωση των κυνηγετικών αδειών

Στην ουρά στήθηκαν οι κυνηγοί χθες στο πρωί στα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας για να ανανεώσουν τις άδειες κυνηγίου τους.
Μέσα στις πρώτες 4 ώρες είχαν προσκομίσει τα χαρτιά τους πάνω από 130 κυνηγοί από τους Δήμους Καλαμάτας, Θουρίας, Αρφαρών, Αριος και Λεύκτρου.
Συνολικά, μέχρι την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου στις 20 Αυγούστου αναμένονται συνολικά 3.500 κυνηγοί από τους συγκεκριμένους δήμους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του συλλόγου Στέλιο Χιώτη, οι κυνηγοί έχουν το δικαίωμα να ανανεώσουν την άδειά τους όποτε επιθυμούν μέχρι τη λήξη του κυνηγιού στις 28 Φεβρουαρίου.
Οπως ακόμα ενημέρωσε ο κ. Χιώτης, οι άδειες κατατίθενται από τους κυνηγούς και θα τους επιστραφούν υπογεγραμμένες από το Δασαρχείο μόλις παραληφθούν η νέα ρυθμιστική και τα τέλη αδειών.
Ευελπιστεί πως αυτό θα γίνει πριν την έναρξη της περιόδου ώστε οι κυνηγοί να είναι ..........

νόμιμοι από την πρώτη ημέρα που θα επιτραπεί το κυνήγι.

Οσον αφορά τις περιοχές που επιτρέπεται το κυνήγι, εξήγησε πως οι όποιες απαγορεύσεις ισχύουν όπως και πέρυσι τουλάχιστον μέχρι τις 31 Αυγούστου, οπότε είτε θα αρθούν είτε θα ανανεωθούν.
Για το λόγο αυτό δεν είναι δυνατή η χαρτογράφηση από τώρα των περιοχών όπου επιτρέπεται η θήρα.
Πάντως, από τις 20 Αυγούστου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου επιτρέπεται το κυνήγι στις ζώνες διάβασης, και στη συνέχεια θα επιτρέπεται και πάνω από αυτές για λαγούς και άλλα θηράματα.

Να υπενθυμίσουμε πως οι τιμές των αδειών παραμένουν σταθερές καθώς η τοπική άδεια κοστίζει 98 ευρώ, η περιφερειακή 116 και η γενική 137.
Τα γραφεία του συλλόγου θα παραμένουν ανοιχτά Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, το Σάββατο από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης από τις 6 έως τις 8.

Να σημειωθεί πως για την εξυπηρέτηση των κυνηγών της Μάνης θα μεταβεί στην Καρδαμύλη υπάλληλος του συλλόγου σήμερα και τη Δευτέρα 17 Αυγούστου από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.
Για την ανανέωση της άδειας οι κυνηγοί πρέπει να προσκομίσουν την παλιά άδεια καθώς και φωτοτυπία επικυρωμένη από οποιονδήποτε δημόσιο φορέα (Δήμος, ΚΕΠ κ.λπ.) άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου που να είναι σε ισχύ.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει βεβαίωση ΚΟ 6 που χορηγείται από την Αστυνομία.

Πηγή: Ελευθερία

Αποζημίωση 250,000,000 ευρώ πρέπει να πληρώσει η Microsoft

ΕΝΩ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟ WORD ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Μια δικαστική διαμάχη πνευματικών δικαιωμάτων της Microsoft με την Καναδική εταιρεία i4i ολοκληρώθηκε με άσχημες για την Microsoft εξελίξεις.
Ο γίγαντας της πληροφορικής καλείται να αποζημιώσει την i4i με 290,000,000 δολάρια ενώ σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή του Τέξας Leonard David απαγορεύεται να πουλάει το word στην Αμερική.

Αυτό για τη χρήση της XML στο δημοφιλές πρόγραμμα, κάτι όμως που είχε κατοχυρώσει πνευματικά η ι4i από το 1998.
Η Microsoft έχει 2 μήνες διορίας για να συμμορφωθεί σύμφωνα ........

με την απόφαση του δικαστηρίου αλλά φυσικά δε θα το αφήσει έτσι, η δικαστική διαμάχη θα έχει και συνέχεια.

Πηγή: Τρωκτικό

Δεν έχει πάρει χρήματα από τη Siemens επαναλαμβάνει η ΝΔ. Διαψεύδει ο Κώστας Γείτονας.

Η ΝΔ επαναλαμβάνει ότι δεν έχει πάρει χρήματα από τη Siemens και χαρακτηρίζει «κάθε άλλη αναφορά, από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, ψευδή και ανυπόστατη».

«Όπως είναι, άλλωστε, γνωστό η διαχείριση των οικονομικών της ΝΔ γίνεται με πλήρη διαφάνεια και με χρήση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, το οποίο μόνη και πρώτη εφάρμοσε από το 1995», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΝΔ.

Διαψεύδει τα περί εμπλοκής του στην υπόθεση Siemens ο Κ. Γείτονας

Παντελώς ανυπόστατα χαρακτήρισε τα περί εμπλοκής του σε χρηματοδοτήσεις από τη Siemens ο ..........

βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας.

«Τα όσα πληροφορούμαι μέσω δημοσιογραφικών ερωτήσεων και με τα οποία επιχειρείται να συνδέσουν εμένα προσωπικά με συμφωνίες και χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ από τη Siemens είναι παντελώς ανυπόστατα. Είναι αποκυήματα φαντασίας. Όλες αυτές οι αναφορές δεν ισχύουν και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, για όλη την περίοδο κατά την οποία ήμουν υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του Κινήματος. Παραμένω σταθερός στη θέση μου, θέση του ΠΑΣΟΚ, να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Γείτονας.

ΠΑΣΟΚ: Διαψεύδονται τα περί μη εμπλοκής της ΝΔ στο σκάνδαλο της Siemens

«Όσα ισχυρίζεται η ΝΔ περί μη εμπλοκής της στο σκάνδαλο της Siemens διαψεύδονται από τα γεγονότα» τονίζει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens σημειώνοντας πως ο λόγος για τον οποίο αρνήθηκε τρεις φορές τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή ήταν για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια που την αφορά.

«Για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που ταλανίζει την πολιτική ζωή του τόπου, θα περιμέναμε σοβαρότερη και πληρέστερη ενημέρωση από την κυβέρνηση της ΝΔ», υπογραμμίζει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας.

Ο κ. Ρόβλιας καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τον Ελληνικό λαό για το αν είναι αλήθεια «ότι, πλέον, η παράδοση του κ. Χριστοφοράκου δεν επιτρέπει την συναφή διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens από την ελληνική Δικαιοσύνη, παρά μόνο για περίοδο ολίγων μηνών του 2003, ουδόλως δε για την περίοδο 2004 – 2007».

Επιπλέον, ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει αν είναι αλήθεια ότι «η δυνατότητα που παρασχέθηκε στον κ. Χριστοφοράκο να ‘’αποδράσει’’, σε συνδυασμό με τη μη διερεύνηση της περιόδου 2004 - 2007 από την Ελληνική Δικαιοσύνη, οδήγησε στις σημερινές εξελίξεις και στην ουσιαστική συγκάλυψη για την περίοδο 2004-2007».

«Το ΠΑΣΟΚ, μετά τη μέγιστη αστοχία - εάν θέλουμε να είμαστε επιεικείς και όχι καχύποπτοι - να υιοθετήσει άκριτα τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης του κ. Μ. Χριστοφοράκου και να προδικάσει εξελίξεις οι οποίες ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν, εξακολουθεί να ερωτά αντί να απαντά», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δύο στελέχη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατονομάζει ο Μ. Χριστοφοράκος

Tον πρώην Γενικό Διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Βαρθολομαίο και τον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Γείτονα φέρεται να κατονομάζει στο ένταλμα επιβολής ποινής για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο το ειρηνοδικείο Μονάχου.

Ειδικότερα, στο ένταλμα υποστηρίζεται ότι Χριστοφοράκος είχε συμφωνήσει στα τέλη του 2003 με τα δύο προαναφερθέντα πρόσωπα ώστε να ασκήσουν την επιρροή τους σε δημόσιους υπαλλήλους προκειμένου να αποφασίσουν υπέρ των συμφερόντων της γερμανικής εταιρείας και σε περιπτώσεις αμφιβολίας τους να ενεργήσουν ακόμα και ενάντια στο καθήκον τους.

Στο ένταλμα των δικαστικών αρχών αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Συμφωνήσατε, λοιπόν, σε διάφορες συζητήσεις, το αργότερο κατά τα τέλη του 2003, με ......

τους ταμίες των μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα με τον Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ, τέως Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου, ο οποίος μέσω του κόμματός του όπως και πριν είχε επιρροή επί των υφισταμένων υπηρεσιών και με τον κύριο Βαρθολομαίο της ΝΔ ότι θα παρείχατε στα από αυτούς εκπροσωπούμενα κόμματα, χρήματα της τάξεως συνολικά το λιγότερο διψήφιου νούμερου εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα θα έπρεπε να φθάσουν ισότιμα στα ταμεία των κομμάτων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και από εκεί ενδεχομένως να μοιρασθούν περαιτέρω. Για τον σκοπό αυτό, οι δύο ταμίες, όπως από κοινού είχατε συμφωνήσει, θα ασκούσε ο καθένας κομματικά επί των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι ανήκαν στο δικό τους κόμμα την απαιτούμενη επιρροή, ώστε να παρακινήσουν τους υπαλλήλους αυτούς, την κρίση τους περί της απόφασης παραλαβής κατά τέτοιον τρόπο να χρησιμοποιούν, ώστε σε περιπτώσεις αμφιβολίας να αποφασίζουν υπέρ της εταιρίας Siemens ενδεχομένως και ενάντια στο καθήκον τους. Σύμφωνα με τον από κοινού με τον κ. Γείτονα και τον κ. Βαρθολομαίο τεθέντα σκοπό σας, επετεύχθη αυτό στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε και ο κ. Γείτονας και ο κ. Βαρθολομαίος άσκησαν σύμφωνα με την συμφωνηθείσα τακτική επί των αποφασιζόντων δημοσίων υπαλλήλων την του κόμματος του καθενός επιρροή. Οι αποφασίζοντες δημόσιοι υπάλληλοι το πήραν τουλάχιστον απόφαση, ότι ως αντάλλαγμα για την ευμενή και ενδεχομένως αντίθετη στα καθήκοντά τους ενέργεια κάθε φορά θα εφοδίαζαν οικονομικά το κόμμα του οποίου ήσαν μέλη».

Σε άλλο σημείο το ένταλμα αναφέρει:

«Για την εκτέλεση των πληρωμών στα δύο κόμματα χρησιμοποιήσατε την εταιρία FAIRWAYS LTD του κ. Λέτσα, του οποίου η οικογένεια είχε στενές σχέσεις με τη Siemens Ο τελεσιδίκως καταδικασθείς Siekachek έστειλε από τα στη διάθεσή του υφιστάμενα ''μαύρα ταμεία'' τα ακόλουθα εμβάσματα στον ελβετικό λογαριασμό της FAIRWAYS LTD:

Την 05.08.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Tamarind,

Την 06.08.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Electronic Technology,

Την 02.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Weavind

Tην 02.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Electronic Technology,

Την 07.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Electronic Technology,

Την 16.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Weavind,

και την 07.10.2004 ένα ποσόν 250.000 - από την Weavind.

Από τα χρήματα αυτά τουλάχιστον 200.000 ευρώ προωθήθηκαν σε σας σε κάποιο μη εξακριβωμένο χρονικό σημείο μετά τα εμβάσματα αυτά. Σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα με τους ταμίες των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων τακτική παραδώσατε σε χρονικό σημείο μη επαρκώς εξακριβωμένο μέχρι το έτος 2005/2006 τα χρήματα στον κ. Βαρθολομαίο, τον επικεφαλής οικονομικού της Νέας Δημοκρατίας και τον κ. Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τελειωτική παραλαβή του έργου C4Ι».

Έτσι στο ένταλμα των γερμανικών αρχών ο κ. Χριστοφοράκος είναι κατηγορούμενος για «δύο πραγματικώς συρρέουσες περιπτώσεις δωροδοκίας φορέων δημόσιου λειτουργήματος ενός άλλου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά συναυτουργία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στο Αρτεμίσιο βρέθηκε και ο Νομάρχης Μεσσηνίας κος Δημήτρης Δράκος

Στην εκδήλωση παράδοσης στη κυκλοφορία της δεύτερης σήραγγας στο Αρτεμίσιο από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κο Γεώργιο Σουφλιά βρέθηκε και ο Νομάρχης Μεσσηνίας κος Δημήτρης Δράκος.

Μιλώντας για το σημαντικό αυτό γεγονός, ο Κος Δράκος δήλωσε τα εξής: ........

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι διότι αποδίδεται στην κυκλοφορία η δεύτερη σήραγγα του Αρτεμισίου, ένα έργο το οποίο περιμέναμε πάρα πολλά χρόνια και το οποίο παραδίδεται μάλιστα και πριν από την συμβατική του υποχρέωση από τον ανάδοχο.
Αυτό εμπεριέχει και ένα θετικό μήνυμα για τα υπόλοιπα τμήματα του δρόμου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα-Σπάρτη, που όλοι μας περιμένουμε να παραδοθούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα τα οποία εμπεριέχονται στις συμβάσεις.

Συγκεκριμένα, το Αθήναιο-Λεύκτρο μέχρι το τέλος του έτους, το υπόλοιπο κομμάτι από την Τρίπολη μέχρι την Τσακώνα μέχρι τον Αύγουστο του 2010, το δε υπόλοιπο τμήμα από την Τσακώνα και την παράκαμψη της Καλαμάτας μέχρι το καλοκαίρι του 2011. Πράγμα το οποίο δήλωσε και ο Υπουργός κ. Σουφλιάς και επανέλαβαν και οι εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας. Για όλα αυτά περιμένουμε την γρήγορη εξέλιξη του έργου, την οποία, άλλωστε, όλοι όσοι διερχόμεθα από τον άξονα αυτό παρατηρούμε και είναι πολύ σπουδαίο το ότι υπάρχει μεγάλη ένταση εργασιών σε όλο το τμήμα της οδού, που επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις».

Ο κ. Νομάρχης συνομίλησε αρκετές φορές, ιδιαιτέρως, με τον κο Σουφιλά, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημά του και την επόμενη εβδομάδα θα έχουν συνάντηση στο Υπουργείο, προκειμένου να συζητήσουν θέματα του Νομού μας και θέματα που αφορούν γενικότερα τις σχέσεις Υπουργείου και Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα γίνει συνάντηση του κ. Νομάρχη με την επιβλέπουσα αρχή του έργου, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν τους περιβαλλοντικούς όρους για το τμήμα Τσακώνα-Καλαμάτα, καθώς και λεπτομέρειες για την εξέλιξη του έργου αλλά και τις τεχνικές προδιαγραφές που το χαρακτηρίζουν.

Φιλιατρά News

Επιστροφή- εφιάλτης! Το Εφετείο του Μονάχου ενέκρινε την έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Το "πράσινο φως" για την παράδοση του βασικού κατηγορουμένου για την υπόθεση της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα έδωσε το Εφετείο του Μονάχου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο υπουργός κ. Νικόλαος Δένδιας ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε για την απόφαση του Εφετείου του Μονάχου σχετικά με την παράδοση του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, για αδικήματα που συντελέσθηκαν μετά τις 18/3/2003, σε εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ηλεκτροσόκ Siemens στη ΝΔ .......


Ταραχή προκαλούν στο Μαξίμου οι αποκαλύψεις και τα νέα μηνύματα του Μ. Χριστοφοράκου ότι διαθέτει στοιχεία για «πληρωμές στα ταμεία της ΝΔ από τη Siemens».
Οι εξελίξεις και τα νέα δεδομένα στην υπόθεση «καίνε» και τους μέχρι τώρα κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Ο εφιάλτης της Siemens επιστρέφει για τη ΝΔ, προκαλώντας ανησυχία στα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία συνειδητοποιούν ότι καταρρέει η προσπάθεια που καταβάλλουν σταθερά όλο το τελευταίο διάστημα να δώσουν αποκλειστικά και μόνο «πράσινο χρώμα» στο σκάνδαλο.

Το μήνυμα-προειδοποίηση που απηύθυνε μέσω του συνηγόρου του ο πρώην ισχυρός άνδρας της εταιρείας, Μ. Χριστοφοράκος, είχε αποδέκτη τη ΝΔ και συγκεκριμένα στελέχη της, τα οποία ωστόσο δεν κατονομάζει ακόμη δημόσια, διότι προφανώς θέλει να διαπραγματευτεί εν όψει του ενδεχόμενου επιστροφής του στην Ελλάδα.
Η δήλωση του συνηγόρου του, Στέφαν Κουρσάβε (εφημ. «Το Βήμα»), έχει ως εξής: «Αν η Νέα Δημοκρατία θέλει στοιχεία για πληρωμές στα ταμεία της από τη Siemens, τότε ας μας στείλει σχετικό αίτημα. Θα το διαβιβάσω αμέσως στον πελάτη μου. Είμαι σίγουρος ότι αυτός θα της απαντήσει επακριβώς».

Λίγο αργότερα, σε ανακοίνωσή του ο κ. Β. Αντώναρος επέμεινε ότι το σκάνδαλο αφορά αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ. «Ούτε το σκάνδαλο της SIEMENS, που ρίχνει βαριά τη σκιά του στο ΠΑΣΟΚ» -είπε χαρακτηριστικά- «ούτε η οικονομική κρίση, για την οποία το ΠΑΣΟΚ είναι σαφές πως δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να προτείνει, ούτε βεβαίως η πανδημία της νέας γρίπης, όπου πλέον η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε κάθε όριο μικροκομματισμού, δεν προσφέρονται για εύκολη και ανέξοδη αντιπολίτευση».

Ο κ. Χριστοφοράκος, πάντως, επιβεβαιώνει με αυτή την τοποθέτηση ότι διαθέτει στοιχεία που πιστοποιούν ότι χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens δόθηκαν και σε στελέχη της ΝΔ και δεν αποκλείει τα στελέχη αυτά να βρίσκονταν την περίοδο 2004-2007 σε κυβερνητικά πόστα.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η δήλωση αυτή από το Μόναχο, βουλευτές της ΝΔ σημείωσαν ότι ο κ. Χριστοφοράκος προκειμένου να διασωθεί είναι ικανός να δώσει και ονόματα «γαλάζιων» στελεχών και να τινάξει στον αέρα -σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτικά περίοδο- την επιχειρηματολογία περί «πράσινου σκανδάλου».

Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν χθες να υπενθυμίσουν παλαιότερες δηλώσεις τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και κορυφαίων υπουργών ότι «ουδέποτε μπήκαν στη ΝΔ χρήματα από τη Siemens» και προσέθεταν: «Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πει το ίδιο και για τα δικά του ταμεία;». Ωστόσο και χθες κανείς από τη ΝΔ δεν μίλησε για το ενδεχόμενο μεμονωμένα στελέχη της συντηρητικής παράταξης να έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο. Τα ερωτήματα δε γίνονται περισσότερα με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής και με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχει τεθεί θέμα διερεύνησης της υπόθεσης για την περίοδο 2004-2007, στην πρώτη θητεία δηλαδή της κυβέρνησης της ΝΔ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πλέον έκδηλη η ανησυχία για τις εξελίξεις, καθώς θεωρούν ότι το σκάνδαλο της Siemens θα αποτελέσει σημείο αιχμής του ΠΑΣΟΚ και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Κυβερνητικά στελέχη δε δεν αποκλείουν το γεγονός ότι υπάρχουν παράμετροι που θα πλήξουν το ήδη τραυματισμένο (από τις υποθέσεις με τη Μονή Βατοπεδίου και τις άγονες γραμμές στο Αιγαίο) κύρος της κυβέρνησης.

Ως γραμμή άμυνας, πάντως, έχει επιλεγεί από το Μέγαρο Μαξίμου η οχύρωση πίσω από τη δικαστική έρευνα, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ολοκληρωθεί άμεσα και σίγουρα όχι πριν από τις εκλογές. Η κυβέρνηση, εκτός απροόπτου, θα αρνηθεί και πάλι να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και θα επιχειρήσει να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στον κ. Θ. Τσουκάτο.

Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, το κλίμα δεν είναι το ίδιο, καθώς υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που δεν έχουν πειστεί ότι το χρώμα του σκανδάλου της Siemens είναι μόνο πράσινο. Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση που έκανε χθες (ρ/ς «Κανάλι 1»), ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, ο οποίος αφού ζήτησε «να βγουν όλα στο φως», πρόσθεσε: «Οποιος τα πήρε, να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του. Εάν τα πήρε το κόμμα μου, να υποστεί τις συνέπειες. Δεν μπορούμε να μεροληπτούμε. Πρέπει να είμαστε αμερόληπτοι».

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ Το ΠΑΣΟΚ παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη

Πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη εξαπολύει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικ. Δένδιας απαντώντας χτες στη δήλωση του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνου Ρόβλια σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Χριστοφοράκου.

Ο κ. Δένδιας με ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το ΠΑΣΟΚ, με το μακρύ εισπρακτικό παρελθόν στην υπόθεση Siemens, οφείλει επιτέλους να σεβαστεί τη Δικαιοσύνη και να εμπιστευτεί τους θεσμούς. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν τηρεί καν τα προσχήματα και εξακολουθεί να παρεμβαίνει ωμά στις ανακριτικές διαδικασίες, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας».

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι εξελίξεις διέψευσαν τον υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος διαβεβαίωνε μέχρι χτες με δηλώσεις του ότι η παράδοση του φυγόδικου Μ. Χριστοφοράκου θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μόλις όμως έγινε γνωστή η αίτηση της Γερμανίδας εισαγγελέως περί καταδίκης Χριστοφοράκου, ο κ. Δένδιας εν μια νυκτί (το βράδυ του Σαββάτου), αφού συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Τέντε, συναποφάσισαν να μεταβεί εσπευσμένα στο Μόναχο ο ανακριτής της υπόθεσης Ν. Ζαγοριανός.

ΣΥΝ: Συνένοχα τα δύο κόμματα

«Συνένοχοι» στην υπόθεση Siemens είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ. «Δυστυχώς για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το σκάνδαλο της Siemens είναι διαχρονικό και αφορά και τους δύο» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προσθέτεται: «Τώρα, το ποιος "εισέπραξε" τα πιο πολλά εκείνοι πάλι το γνωρίζουν. Τουλάχιστον ας δείξουν το πολιτικό σθένος που απαιτείται για να χυθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση που ούτως ή άλλως είναι συνένοχοι».

ΛΑΟΣ: «Οχι» σε συγκάλυψη

Να προβεί η ελληνική πλευρά στις ενέργειες εκείνες που θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη των πολιτικών που εμπλέκονται στην υπόθεση της Siemens ζητεί σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ, ενώ επιτίθεται και στα δύο μεγάλα κόμματα. «Ας αφήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα τα καραγκιοζιλίκια. Ας στείλουν επιστολή στον συνήγορο του κ. Χριστοφοράκου, ώστε να μάθουμε ποιοι βουλευτές τους τα έπιασαν. Ολα τα άλλα είναι συγκαλύψεις», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Παρά το μήνυμα-προειδοποίηση που απηύθυνε μέσω του συνηγόρου του ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens, Μ. Χριστοφοράκος, προς γαλάζια στελέχη, ο Β. Αντώναρος επέμεινε ότι το σκάνδαλο αφορά αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ

Πηγή: Έθνος

Δώθηκε στην κυκλοφορία σήμερα και η δεύτερη σύραγγα στο Αρτεμίσιο.

Στην κυκλοφορία δόθηκε σήμερα η νέα σήραγγα Αρτεμισίου, μήκους 1.400 μέτρων. «Σύμβολο αλλαγής εποχής και προοπτικής ανάπτυξης για την Πελοπόννησο», χαρακτήρισε το έργο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Σε δηλώσεις του κατά την επιθεώρηση των εργασιών στο σημείο, ο κ. Σουφλιάς διευκρίνισε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα λειτουργεί και η παλιά σήραγγα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κυκλοφοριακός φόρτος. Στη συνέχεια, από τα τέλη Αυγούστου και για δυο μήνες, η κυκλοφορία θα γίνεται μόνο από τη νέα σήραγγα, προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες αναβάθμισης στην παλιά.

«Η παλαιά σήραγγα δεν πληρούσε τους κανόνες ασφαλείας θα αναβαθμιστεί κατασκευαστικά και από το Νοέμβριο θα λειτουργούν κανονικά και οι δύο σήραγγες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Η νέα σήραγγα Αρτεμισίου –πρόσθεσε- αποτελεί κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου που ........

κατασκευάζεται, Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη και είναι ένας από τους πέντε δρόμους ανάπτυξης που κατασκευάζουμε και τους ονομάσαμε δρόμους ανάπτυξης, γιατί με την κατασκευή τους θα αλλάξει η Ελλάδα. Θα αλλάξει η προοπτική ανάπτυξης πάρα πολλών περιοχών κι ολόκληρης της Ελλάδας».

Όπως είπε ο κ. Σουφλιάς, το συνολικό μήκος των πέντε δρόμων ανάπτυξης που κατασκευάζονται είναι 1.417 χιλιόμετρα και το κόστος φθάνει τα 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ αποτελούν ιδιωτικά κεφάλαια.

Ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη καλύπτει συνολικά 205 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 123χλμ θα είναι αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ενώ στα υπόλοιπα 82χλμ μεταξύ Κορίνθου - Τρίπολης γίνεται λειτουργική αναβάθμιση σ’ ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με λωρίδα εκτάκτου ανάγκης.

Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε τέλος πως η σήραγγα Αρτεμισίου κατασκευάστηκε έξι μήνες νωρίτερα από το Μάρτιο του 2010, όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα, γι’ αυτό και συνεχάρη την κατασκευάστρια κοινοπραξία Μορέας «για την ταχύτητα και την ποιότητα που κατασκευάζει τον δρόμο».

Συμπλήρωσε ότι το τμήμα Κόρινθος - Τρίπολη μαζί με τις νέες σήραγγες Νεοχωρίου θα δοθεί στην κυκλοφορία το Μάρτιο του 2010 και λίγο μετά θα ακολουθήσει η παράδοσης της παράκαμψης Σπαθοβουνίου και της νέας σήραγγας Στέρνας. Το τμήμα Κόρινθος - Τρίπολη - Λεύκτρο θα παραδοθεί σταδιακά ως το Μάρτιο του 2010.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συλλήψεις για Ναρκωτικά στην Πύλο Και το Κρανίδι.

Συνελήφθησαν στον δρόμο Πύλου - Κυνηγού 19χρονος Αλβανός να οδηγεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια και τρεις ομοεθνείς του συνεπιβάτες -26, 18 και 17 ετών αντιστοίχως- όλοι χωρίς έγγραφα παραμονής στη χώρα.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, την περασμένη Κυριακή 2 Αυγούστου το βράδυ είχαν κλέψει από το χωριό Βρύνα του Δήμου Σκυλούντος Ηλείας, το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο με το οποίο κινούνταν και την Παρασκευή 7 Αυγούστου το βράδυ, από τα Παραδείσια Μεγαλόπολης, είχαν αφαιρέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας από Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο τις οποίες και τοποθέτησαν στο κλεμμένο όχημα με το οποίο συνελήφθησαν.

Δυο μέρες πριν, διέρρηξαν καφενείο στο χωριό ..........

Πήγασος του Δήμου Πύλου και πήραν τσιγάρα, κάρτες κινητής τηλεφωνίας και 400 ευρώ σε κέρματα, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή τους και αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια του καταστήματος, ενώ κατείχαν ακόμα, 8 κινητά τηλέφωνα και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Ο 19χρονος οδηγός του οχήματος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Καλαμάτας, ενώ οι υπόλοιποι τρεις είναι υπό κράτηση για να απελαθούν.

Προανάκριση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Πύλου σε συνεργασία με την ασφάλεια Καλαμάτας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο φως η νέα μηχανή αναζήτησης της Google

H Google έδωσε στη δημοσιότητα μία πρόγευση από τη νέα έκδοση της δημοφιλούς της μηχανής αναζήτησης, μία μόλις εβδομάδα μετά τη συμφωνία της Microsoft και της Yahoo! στον τομέα της διαδικτυακής αναζήτησης.

Η νέα μηχανή ονομάζεται Caffeine και εξωτερικά δεν διαφέρει σε τίποτα από τη γνώριμη μινιμαλιστική σελίδα της Google. Η μεγάλη αλλαγή έγκειται στο πώς κατατάσσονται τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Σε ένα από τα επίσημα blog της, η Google δημοσιοποίησε το μέχρι σήμερα «άκρως .......

απόρρητο» πρόγραμμα, προκειμένου οι χρήστες -ιδιαίτερα οι επαγγελματίες και σχεδιαστές ιστοσελίδων- να πάρουν μία γεύση από τα αποτελέσματα της μηχανής.

Προς το παρόν, η Caffeine είναι διαθέσιμη σε διαφορετική ηλεκτρονική διεύθυνση από τον επίσημο δικτυακό τόπο της Google. Για να τη δείτε κάντε κλικ εδώ.

Οι διαφορές στην ταξινόμηση των αποτελεσμάτων αναζήτησης μπορούν να αποτελέσουν πραγματικό πονοκέφαλο ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις εκείνες που στηρίζουν μεγάλο μέρος των εργασιών τους στη δικτυακή κίνηση που προέρχεται από την Google.

Εάν η μέθοδος ταξινόμησης της Caffeine είναι ουσιωδώς διαφορετική, τότε πολλές εταιρείες θα πρέπει να αλλάξουν τις τεχνικές βελτιστοποίησης που χρησιμοποιούν προκειμένου να διατηρήσουν μία καλή θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η Google παραμένει αυτή τη στιγμή νούμερο ένα στη διαδικτυακή αναζήτηση και ακολουθούν η Yahoo Search και η Bing της Microsoft. Με τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας η μηχανή της Microsoft θα αντικαταστήσει εκείνη της Yahoo!.

Ημερίδα πραγματοποιείται απόψε στα Φιλιατρά για τον νεο εχθρό της τομάτας.

Ενημερωτική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ και ώρα 21:30 στο Αίθριο του Δημαρχείου Φιλιατρών σχετικά με το νεο πρόβλημα που έχει προκύψει στις καλλιέργειες ντομάτας από ένα νέο εχθρό που τις προσβάλλει.
Ο στόχος της ημερίδας είναι να παρεμποδιστεί η εξάπλωση αυτής της απειλής.

Η ημερίδα διοργανώνεται από τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών και την διεύθυνση Αγροτκής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας και σαν θέμα της έχει:
«Ενας νέος εχθρός των κηπευτικών, το Tuta absoluta και λήψη μέτρων για ..........

την παρεμπόδιση της εξάπλωσής του».
Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο γεωπόνος τους τμήματος φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Πρωτοσέλιδα Μεσσηνιακού Τύπου 12ης Αυγούστου 2009

Ele12.jpg (711 KB) 8arr12.jpg (241 KB) foni12.jpg (229 KB)



Περσείδες

Οι Περσείδες είναι μια βροχή διαττόντων που οφείλεται στον κομήτη Swift-Tuttle. Οι διάττοντες που παρατηρούμε δεν είναι παρά σωματίδια που άφησε πίσω ο κομήτης αυτός κατά την πορεία του μέσα από το ηλιακό σύστημα.

Η δραστηριότητα της βροχής αυτής είναι αρκετά σταθερή και έχει την φήμη ότι δεν απογοητεύει ποτέ όσους αποφασίσουν να την παρατηρήσουν. Κατά διαστήματα, όταν ο κομήτης επιστρέφει στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα, παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα.

Το 1992, όταν αυτό συνέβη για τελευταία φορά, ένα νέο μέγιστο παρουσιάζεται, επιπλέον της συνήθους δραστηριότητας της βροχής. Η δραστηριότητα αυτή υποχώρησε όμως με το πέρασμα του χρόνου και από το 2000 δεν υφίσταται πλέον.

Ακτινοβόλο Σημείο της βροχής, δηλαδή η περιοχή του ουρανού από την οποία φαίνεται να ........

ξεκινούν οι διάττοντες, είναι ο αστερισμός του Περσέα, όπως υποδηλώνεται και από το όνομα της. Το μέγιστο της βροχής παρακολουθείται στις 12 Αυγούστου κάθε χρόνου, ενώ Περσείδες παρατηρούνται γενικά μεταξύ των 23 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου. Ο ωριαίος ρυθμός είναι συνήθως 80 μετέωρα ανά ώρα.

Τα πεφταστέρια του Αυγούστου: Έρχονται ξανά οι θεαματικές νυχτερινές Περσείδες.

Οι πρώτοι Περσείδες του εφετινού καλοκαιριού έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, και το φαινόμενο θα κορυφωθεί σήμερα, από το βράδυ ως την αυγή. Το σκοτάδι της νέας Σελήνης θα βοηθήσει τους επίδοξους παρατηρητές να απολαύσουν καλύτερα αυτή την οικογένεια των διαττόντων αστέρων, που ονομάστηκαν έτσι επειδή μοιάζουν να έρχονται από τον αστερισμό του Περσέα. Οι διάττοντες αστέρες, όπως είναι η επιστημονική ονομασία των «αστεριών» που συχνά βλέπουμε να «πέφτουν» στον βραδινό ουρανό, δεν είναι βέβαια αστέρια. Είναι μικρά θραύσματα ύλης, συνήθως όχι μεγαλύτερα από ένα βότσαλο, που έχουν αποκολληθεί από την επιφάνεια κάποιου κομήτη και περιφέρονται κατά μήκος της τροχιάς του, γύρω από τον Ηλιο. Κάθε φορά που η Γη διασχίζει την τροχιά ενός κομήτη, «σαρώνει» αυτά τα θραύσματα, έστω και αν ο κομήτης δεν βρίσκεται κοντά στη Γη. Τα θραύσματα εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα, θερμαίνονται από την τριβή με τον αέρα και φωτοβολούν, αφήνοντας ένα φωτεινό ίχνος προτού διαλυθούν.

Κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου η Γη διασχίζει την τροχιά του κομήτη Σουίφτ-Τατλ και εκείνο το βράδυ έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε δεκάδες διάττοντες αστέρες. Οι διάττοντες αυτοί ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους, δηλαδή το σημείο του ουρανού από το οποίο φαίνονται να προέρχονται, βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα. Εφέτος οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για παρατήρηση, επειδή σήμερα το βράδυ έχουμε νέα Σελήνη και ο ουρανός θα είναι σκοτεινός. Οποιαδήποτε ώρα μετά τη δύση του Ηλιου και ως την ανατολή είναι κατάλληλη για παρατήρηση, αλλά το θέαμα διαφέρει από ώρα σε ώρα. Ο αστερισμός του Περσέα ανατέλλει πάνω από τον βορειοανατολικό ορίζοντα κατά τις 9 το βράδυ, και λίγο μετά από αυτή την ώρα εμφανίζονται οι πιο εντυπωσιακοί Περσείδες, αυτοί που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα σχεδόν παράλληλα με την επιφάνεια της Γης. Κινούνται αργά και αφήνουν μακριά ίχνη, αλλά ο αριθμός τους δεν είναι μεγάλος, περίπου 2-3 την ώρα. Μετά τις 10, καθώς ο αστερισμός του Περσέα ανεβαίνει στον ουρανό, ο αριθμός των μετεώρων αυξάνει σημαντικά και φθάνει στον μέγιστο ρυθμό, πάνω από ένα μετέωρο το λεπτό λίγο πριν από την αυγή. Η δραστηριότητα είναι αυξημένη τις πρωινές ώρες επειδή λίγο πριν από την ανατολή του Ηλιου ο παρατηρητής βρίσκεται στο «μπροστινό» ημισφαίριο της Γης, καθώς αυτή περιφέρεται γύρω από τον Ηλιο, το οποίο συναντά περισσότερους Περσείδες, για τον ίδιο λόγο που περπατώντας γρήγορα στη βροχή δεχόμαστε περισσότερες σταγόνες στο πρόσωπο από ό,τι στην πλάτη.

Για να χαρείτε το φαινόμενο δεν χρειάζεται κανένας ιδιαίτερος εξοπλισμός. Ξαπλώστε σε μια βαθιά πολυθρόνα ή στην αμμουδιά και έχετε στραμμένο το βλέμμα σας στον ουρανό. Να έχετε υπόψη ότι οι Περσείδες δεν εμφανίζονται με ομαλό ρυθμό. Συνήθως «πέφτουν» δύο-τρεις απανωτά, και μετά ακολουθεί ένα μεγάλο διάστημα απραξίας. Κατά μέσον όρο θα πρέπει να παρατηρήσετε έναν Περσείδη το λεπτό. Και μια χρήσιμη πληροφορία για όσους θελήσουν να φωτογραφίσουν το φαινόμενο. Προτιμήστε μια «κλασική» φωτογραφική μηχανή με φιλμ, στρέψτε τον φακό προς τον ουρανό και αφήστε το διάφραγμα ανοιχτό για αρκετά λεπτά. Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές δεν είναι κατάλληλες, επειδή εμφανίζουν παράσιτα με τη μορφή φωτεινών και σκοτεινών κόκκων, αν μείνει το διάφραγμά τους ανοιχτό περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Ενόσω κοιτάζουμε προς τον ουρανό περιμένοντας την εμφάνιση κάποιου Περσείδη, είναι ευκαιρία να παρατηρήσουμε και μερικά άλλα ενδιαφέροντα ουράνια σώματα. Μετά τα μεσάνυχτα ο αστερισμός του Περσέα θα είναι αρκετά ψηλά, στον βορειοανατολικό ουρανό, και ακριβώς κάτω από αυτόν και δεξιά θα βρίσκεται ο ζωδιακός αστερισμός του Ταύρου. Εκεί μπορείτε να παρατηρήσετε το αστρικό σμήνος των Πλειάδων, ορατό σαν ένα μικρό κόσμημα με έξι γαλαζωπά πετράδια. Ακριβώς κάτω από τις Πλειάδες θα μπορέσετε να διακρίνετε τον Αρη, ένα κοκκινωπό «αστέρι» που διαφέρει από τα υπόλοιπα επειδή δεν τρεμοσβήνει. Ο Αρης βρίσκεται στη φάση προσέγγισης με τη Γη, και θα φθάσει στην πλησιέστερη απόσταση από τον πλανήτη μας τον προσεχή Δεκέμβριο.
Οι δοξασίες και οι πρώτες παρατηρήσεις

Τα συντρίμμια που αφήνουν πίσω τους οι κομήτες είναι τόσο περισσότερο απλωμένα κατά μήκος της τροχιάς του κομήτη από τον οποίον προέρχονται, όσο παλαιότερος είναι αυτός. Ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ, το μητρικό σώμα των Περσειδών, περιφέρεται γύρω από τον Ηλιο για περισσότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια, και γι' αυτό τα συντρίμμια του έχουν δημιουργήσει ένα ομογενές σύννεφο, σε σχήμα σαμπρέλας, γύρω από την τροχιά του. Το αποτέλεσμα είναι ότι το φαινόμενο της βροχής των Περσειδών επαναλαμβάνεται σχεδόν με την ίδια ένταση κάθε χρόνο, εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Αναδιφώντας παλαιά κείμενα, οι ιστορικοί της Αστρονομίας διαπίστωσαν ότι η εμφάνιση μετεωρικής βροχής γύρω στις 10 Αυγούστου κάθε χρόνο είχε αναγνωρισθεί από πολύ παλιά. Μερικοί αρχαιοαστρονόμοι πιστεύουν ότι ο Αρατος, ένας έλληνας ποιητής που έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ., αναφέρεται σε αυτό ακριβώς το φαινόμενο, όταν γράφει στο έργο του Φαινόμενα ότι «ο Περσέας περπατάει σηκώνοντας σκόνη με τα πόδια του». Ισως όμως να περιγράφει απλά τη θέση του Περσέα στον ουρανό, όπου η φαντασία των αρχαίων Ελλήνων τον ήθελε να πατάει πάνω στον Γαλαξία, τον οποίο ο ποιητής παρομοιάζει με ουράνια σκόνη.

Σε πολλές περιοχές της Γερμανίας υπάρχει η παράδοση ότι κάθε χρόνο, το βράδυ της 10ης Αυγούστου, εμφανίζονται στον ουρανό τα καυτά δάκρυα του Αγίου Λαυρέντιου με τη μορφή μετεώρων. Ο αρχιδιάκονος της Ρώμης Λαυρέντιος μαρτύρησε στις 10 Αυγούστου του 258, κατά τους διωγμούς του αυτοκράτορα Βαλεριανού, και από τότε τόσο η ανατολική όσο και η δυτική εκκλησία εορτάζουν τη μνήμη του αυτή την ημέρα. Οι Περσείδες εμφανίζονται για πολλές βραδιές του Αυγούστου, πριν και μετά το μέγιστό τους στις 12 Αυγούστου, οπότε στις 10 του μηνός υπάρχει εμφανής δραστηριότητα, στην οποία στηρίζεται και η παραπάνω παράδοση.

Αντίθετα από τη μακραίωνη λαϊκή παράδοση, οι σύγχρονοι αστρονόμοι ανακάλυψαν το φαινόμενο της μετεωρικής βροχής των Περσειδών μόλις το 1837. Στη συνέχεια το 1862 ανακαλύφθηκε ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ και τη σύνδεση των Περσειδών με αυτόν τον κομήτη έκανε το 1867 ο ιταλός αστρονόμος Σκιαπαρέλι.
Η πορεία του κομήτη

Η τροχιά του κομήτη Σουίφτ-Τατλ παρουσιάζει ανωμαλίες, που κάνουν δύσκολη την πρόβλεψη της μελλοντικής θέσης του στον ουρανό. Τη χρονιά που ανακαλύφθηκε, το 1862, οι αστρονόμοι είχαν υπολογίσει ότι η περίοδος της κίνησής του ήταν 120 χρόνια. Ετσι θα έπρεπε να επανέλθει στη γειτονιά της Γης το 1982, όμως εμφανίστηκε με 10 χρόνια καθυστέρηση, μόλις το 1992.

Ο λόγος της «ανωμαλίας» αυτής είναι το γεγονός ότι η επιφάνεια του κομήτη εξαχνώνεται ασύμμετρα από τις ηλιακές ακτίνες, όταν αυτός προσεγγίζει τον Ηλιο, και το φαινόμενο αλλάζει την τροχιά του κομήτη με τον ίδιο τρόπο που θα την άλλαζε ένας πυραυλοκινητήρας προσδεδεμένος επάνω του. Επειδή η δύναμη που προκαλεί η εξάχνωση δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί ποσοτικά, υπάρχει αβεβαιότητα για την ακριβή ημερομηνία της επόμενης διέλευσής του από το περιήλιο της τροχιάς του, δηλαδή από την πλησιέστερη προς τον Ηλιο απόσταση, η οποία αναμένεται το καλοκαίρι του 2126.

Αν διέλθει στις 11 Ιουλίου, που θεωρείται η πιθανότερη ημερομηνία, τίποτε εντυπωσιακό δεν θα συμβεί. Αν όμως καθυστερήσει κατά 15 ημέρες, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το γεγονός ο κομήτης να συγκρουσθεί με τη Γη στις 14 Αυγούστου, κατά τη φάση της απομάκρυνσής του από τον Ηλιο. Ευτυχώς οι πλέον πρόσφατες παρατηρήσεις δείχνουν ότι αυτή η πιθανότητα είναι πρακτικά μηδενική.

Σε αυτό λοιπόν το εντυπωσιακό θέαμα των Περσείδων είναι αφιερωμένο το σημερινό λογότυπο της Google.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περσείδες: Φαντασμαγορική βροχή από αστέρια θα φωτίσει και πάλι τον ουρανό