Δέσμη μέτρων προς όλες τις χώρες με σκοπό την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Η1Ν1 εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λίγο μετά από την ανακοίνωση του για αύξηση στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού του για πανδημία για την γρίπη Α.
Στόχος των μέτρων είναι να μειωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθυσμό, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα κράτη είναι ελεύθερα να τα εφαρμόσουν όπως επιθυμούν, με όποιο τρόπο θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος.
Την ίδια ώρα, προειδοποίηση προς τις χώρες που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να είναι προετοιμασμένες για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης των μολύνσεων λόγω του ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος, απέστειλε η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Χαν.
Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα μέτρα, στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη Α, οι κυβερνήσεις πρέπει να χειρίζονται την κατάσταση υπό το νομικό καθεστώς, που θεωρούν κατάλληλο, όπως π.χ. να κηρύξουν την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Επιπλέον, όλες οι χώρες οφείλουν να ενημερώνουν τον Οργανισμό για την εξέλιξη της .........
πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης και της γεωγραφικής εξέλιξης του καθώς και για τυχόν μεταλλάξεις του ιού ή σημάδια αντιστάσεις του ιού στα φάρμακα.
Σε ατομικό επίπεδο, ο ΠΟΥ συνιστά στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα να παραμένουν στο σπίτι τους και να μην έρχονται σε επαφή με τα συγγενικά τους πρόσωπα.
Οι αρχές πρέπει να εκδώσουν οδηγίες υγειονομικού περιεχομένου προς τους συγγενείς των ατόμων που βρίσκονται στην απομόνωση.
Τα μέτρα απομόνωσης πρέπει να ακολουθούν το κλείσιμο των σχολείων και η προσαρμογή των ωρών εργασίας ώστε οι άνθρωποι να μην συνωστίζονται.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες πρέπει να αποθαρρύνουν τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό των ατόμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς όμως να απαγορεύονται τα ταξίδια ανάμεσα στα κράτη που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη.
«Πρέπει να επαγρυπνούμε απέναντι στις κινήσεις που χαρακτηρίζονται από βιασύνη και διακρίσεις, όπως η απαγόρευση των ταξιδιών ή οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών.
Ακόμη, οι κυβερνήσεις των χωρών οφείλουν να διανέμουν τα απαραίτητα φάρμακα και να συγκεντρώσουν επαρκή εμβόλια.
Τέλος, οι χώρες πρέπει να ενημερώνουν τακτικά τους πολίτες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τις θεραπείες και τα μέτρα προφύλαξης καθώς και για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Στις χώρες που δεν πλήττονται από τη νέα γρίπη Α, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις κυβερνήσεις να ολοκληρώσουν τα σχέδια προετοιμασίας τους για μία «επικείμενη πανδημία» και να εφαρμόσουν τα απαραίτητα προγράμματα για την διανομή των ιατρικών μέσων.
Περίπου 28.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον Μάρτιο από τη νέα γρίπη Α σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς εντοπίζονται στις ΗΠΑ, στο Μεξικό, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Χιλή καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ζητούν ταχεία παραγωγή εμβολίου
Ταυτόχρονα ο ΠΟΥ ζήτησε από τα φαρμακευτικά εργαστήρια «να ενεργήσουν τάχιστα ώστε να παρασκευάσουν το κατάλληλο εμβόλιο κατά του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) μόλις θα τελειώσουν την παραγωγή του εμβολίου κατά της εποχιακής γρίπης».
Έγινε επίσης γνωστό ότι πολλά φαρμακευτικά εργαστήρια έχουν ήδη αρχίσει να ασχολούνται με το εμβόλιο της νέας γρίπης Α και θεωρείται πιθανό να αρχίσει η παραγωγή του εμβολίου αυτού «στα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου», σύμφωνα
με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Πάντως ο δεύτερος στην ιεραρχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Κέιτζι Φουκούντα εξέφρασε την άποψη ότι ιός Η1Ν1 που προκαλεί τη νέα γρίπη θα κυκλοφορήσει στον κόσμο για περίπου ένα ή δύο χρόνια εξέφρασε.
«Η απάντηση μας πρέπει να διαθέτει ευελιξία και να παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη της πανδημίας», δήλωσε ο κ. Φουκούντα, ο οποίος πρόσθεσε ότι αν θέλουμε να κατευνάσουμε την κατάσταση «πρέπει να ενημερώνουμε τις χώρες».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ