Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Κατανομή 3,6 εκ. ευρώ στους Δήμους της Μεσσηνίας

Το πόσο των 3,6 εκ. ευρώ θα λάβουν οι δήμοι της Μεσσηνίας ως δεύτερη δόση των πιστώσεων της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Σ.Α.Τ.Α.) έτους 2009.
Σύμφωνα με την κατανομή του υπουργείου Εσωτερικών στη δόση έχει συμπεριληφθεί ποσό ύψους 1,1 εκ. ευρώ το οποίο αφορά στην απόδοση υπολειπομένης πίστωσης έτους 2008.
Αναλυτικά τα ποσά που θα λάβουν οι δήμοι της Μεσσηνίας παρουσιάζονται στον πίνακα:




Σ.Δ.Π. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Εμπλουτισμένο με νέα πρόσωπα το Δ.Σ.

Εμπλουτισμένη με νέα πρόσωπα, σε ηλικία και διάθεση, θα είναι η διοίκηση του τοπικού συνδέσμου διαιτητών που θα προκύψει από την αποψινή έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Με τέσσερις μη εν ενεργεία διαιτητές και τους υπόλοιπους εν ενεργεία θα απαρτίζεται το καινούργιο διοικητικό σχήμα του Σ.Δ.Π.Μ., που θα εκλεγεί στη διάρκεια της σημερινής συνέλευσης, που έχει προγραμματιστεί για τις 8.30 στα γραφεία του επί της οδού Μπιζανίου 17 στην Καλαμάτα.

Υποψηφιότητα για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχουν θέσει οι: .......

Ηλίας Αλεξέας, Θεόδωρος Βασιλάκης, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Νίκος Κοσσάρης, Χρήστος Κυριακόπουλος, Σταύρος Λάμιας, Στάθης Μακρής, Παναγιώτης Μανωλόπουλος, Θανάσης Νικολόπουλος, Βασίλης Σακκάς και Παναγιώτης Τσεκούρας.

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή έχουν θέσει υποψηφιότητα οι Στάθης Ζαρακοβίτης, Παναγιώτης Μαυροειδής (ήταν μέλος και στην προηγούμενη) και Δημήτρης Νίκας.

Η έκτακτη Γ.Σ.

Οι λόγοι που οδήγησαν στη σημερινή έκτακτη συνέλευση ήταν η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής σχετικά με τις παρατυπίες στο σύνδεσμο, τα προβλήματα που υπήρξαν μεταξύ των μελών για διάφορα ζητήματα σχετικά με το χώρο της διαιτησίας, αλλά και του συνδέσμου, καθώς επίσης και το γεγονός ότι πολλά θέματα από τα παραπάνω είχαν αρχίσει να γνωστοποιούνται μέσω των δημοσιευμάτων σε μερίδα του αθηναϊκού αθλητικού Τύπου, αλλά και των σχολίων κατά καιρούς στον τοπικό Τύπο.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που θα συζητηθούν στη αποψινή έκτακτη είναι:
1. Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός.
2. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής.
3. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Φυσικά θα γίνει τοποθέτηση των μελών πάνω στα θέματα που αφορούν το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό και αμέσως μετά θα γίνουν οι αρχαιρεσίες.

Ελλείψεις στο Ειδικό Σχολείο Φιλιατρών

Με έναν λιγότερο δάσκαλο λειτούργησε την σχολική αυτή χρονιά το Ειδικό Σχολείο Φιλιατρών, ενώ το ειδικό προσωπικό του το... δάνειζαν για κάποιες ημέρες την εβδομάδα σχολικές μονάδες της Μεσσηνίας και το ΚΕΔΔΥ!

Η “Ε” επικοινώνησε με την διευθύντρια του σχολείου Ελένη Λεβεντάκη, η οποία εξήγησε περισσότερες λεπτομέρειες για την καθημερινότητα του σχολείου.
Το Ειδικό Σχολείο Φιλιατρών στεγάζεται στο κτήριο του ΚΑΦΚΑ, αλλά από τις 16 Ιουνίου και μετά θα μεταφερθεί στο νέο του κτήριο, που βρίσκεται στην πόλη των Φιλιατρών. Αυτή τη στιγμή έχει 14 παιδιά, τα οποία είναι χωρισμένα σε 2 τάξεις, όχι ανάλογα με την ηλικία, αλλά με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους.
Πέρυσι υπήρχαν τρεις δάσκαλοι, ενώ φέτος μόνο δύο. Ψυχολόγος πηγαίνει μόνο δύο .........

φορές την εβδομάδα από το ΚΕΔΔΥ, κοινωνικός λειτουργός δύο φορές την εβδομάδα από το Ειδικό Καλαμάτας, λογοθεραπευτής μία φορά από το Ειδικό Καλαμάτας και γυμναστής δύο φορές την εβδομάδα από το Δημοτικό των Γαργαλιάνων.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, γίνεται κατανοητό πως το σχολείο δεν μπορεί να παρέχει όλα όσα θέλει στα παιδιά του. Το έργο των δασκάλων είναι δύσκολο, ο χρόνος δεν επαρκεί, γι’ αυτό και δεν είναι δυνατό να υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως γίνεται σε άλλα σχολεία.
Η κ. Λεβεντάκη ακόμη δεν γνωρίζει αν τα πράγματα θα αλλάξουν του χρόνου, αφού όπως λέει είναι πολλές οι κενές θέσεις σε όλη την Ελλάδα και λίγοι οι εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί.
Μέχρι τώρα και η διεύθυνση και ο δήμος βοηθούν πάντως όσο μπορούν, αλλά το βασικό πρόβλημα ξεκινά από το ΥΠΕΠΘ...

Πηγή: Ελευθερία

Επώνυμη ταλαιπωρία στην κινητή

Τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να στοιχίσει συνολικά στους ιδιοκτήτες καρτοκινητών τηλεφώνων η ονομαστικοποίησή τους, η οποία προωθείται με διαδικασίες-εξπρές από την κυβέρνηση.

Κι αυτό γιατί στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το κόστος της νομιμοποίησης του καθενός από τα περίπου 13,5 εκατομμύρια καρτοκινητά που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα θα κοστίσει από 3 έως 5 ευρώ, με το σύνολό του να μετακυλίεται στους κατόχους τους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους το αργότερο έως τον Ιούλιο του 2010.

Αν δεν το πράξουν, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα υποχρεώνονται να διακόπτουν τη σύνδεση, όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση από το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Εκπρόσωποι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες με τον ......

γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών, Γιάννη Αδαμόπουλο, προβλέπουν αναστάτωση στην αγορά, ενώ καταγγέλλουν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνετάχθη χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση ούτε με τις εταιρείες (όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί) αλλά και χωρίς τη συμβολή των ανεξάρτητων αρμόδιων Αρχών (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων).

Η κυβέρνηση επικαλείται λόγους πάταξης της εγκληματικότητας, κάτι το οποίο συναντά έντονη κριτική, καθώς ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο κακοποιοί να μπορούν να αγοράζουν καρτοκινητά από άλλες χώρες, στις οποίες δεν είναι απαραίτητη η ταυτοποίηση.

Στις άλλες χώρες
Αλλωστε, όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, η ταυτοποίηση είναι υποχρεωτική μόνο στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και εκτός ΕΕ, στην Ελβετία, τη Νορβηγία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νότιο Αφρική.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι κάτοχοι καρτοκινητών τηλεφώνων θα πρέπει σε διάστημα ενός έτους να δηλώσουν τα στοιχεία τους, ενώ από την ψήφιση του νόμου και μετά η ενεργοποίηση της κάρτας θα γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας και την προαιρετική δήλωση του ΑΦΜ.

Οι ανήλικοι δεν θα μπορούν να έχουν καρτοκινητό παρά μόνο αν ένας από τους γονείς τους δηλώσει τα στοιχεία του και «χρεωθεί» στον ίδιο, ενώ αδύνατο θα είναι στο εξής να διαθέτουν καρτοκινητό οι μετανάστες οι οποίοι δεν θα έχουν άδεια παραμονής, αφού θα πρέπει να την επιδεικνύουν μαζί με το διαβατήριό τους για την ενεργοποίηση.

Αγνωστο επίσης παραμένει αν και οι αλλοδαποί τουρίστες θα πρέπει να δηλώνουν τα στοιχεία τους με την είσοδό τους στη χώρα προκειμένου να έχουν κάλυψη δικτύου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όλοι οι κάτοχοι καρτοκινητών θα πρέπει να ταυτοποιηθούν έως τις 30 Ιουνίου 2010 ύστερα από ενημέρωσή τους από τις εταιρείες, ενώ για όσα κινητά δεν δηλωθούν στοιχεία, οι συνδέσεις θα διακοπούν έναν μήνα μετά, στις 31 Ιουλίου 2010.

Αγορά κάρτας SIM
H αγορά κάρτας SIM δεν θα γίνεται πλέον από τα περίπτερα, αλλά από τα καταστήματα των εταιρειών, ενώ από τα υπόλοιπα σημεία πώλησης οι κάτοχοι θα μπορούν να ανανεώνουν απλώς τον χρόνο ομιλίας τους από 5 ως 20 ευρώ.

Ταυτόχρονα οι κάτοχοι θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στις εταιρείες οποιαδήποτε μεταβολή αφορά στα καρτοκινητά τους, κλοπή, απώλεια, κ.λπ., δεδομένου ότι η ανανέωση του χρόνου ομιλίας θα συνδέεται με τον κωδικό της κάρτας του κινητού (IMSI) και τον κωδικό της συσκευής (ΙΜΕΙ).

Το νομοσχέδιο ορίζει ως υπεύθυνη γα την τήρηση της βάσης δεδομένων των στοιχείων κατόχων κινητών τηλεφώνων την ΕΕΤΤ, η οποία θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα στις εταιρίες που δεν τηρούν ακριβή αρχεία.

Οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν τα στοιχεία έως και έναν χρόνο μετά την απενεργοποίηση ενός αριθμού.

Πηγή: Εθνος

Vivartia: Ξεκίνησε και ο πόλεμος τιμών στα γιαούρτια

Σε νέα «ηχηρή» κίνηση στην αγορά των γαλακτοκομικών μετά τη μείωση της τιμής στο φρέσκο γάλα στο 1 ευρώ, προχώρησε η Vivartia, διαθέτοντας από τις 15 Ιουνίου τα γιαούρτια Complet και Natural σε νέες συσκευασίες των 150 γρ. στην τιμή των 0,50 ευρώ ανά τεμάχιο.

Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, τα εν λόγω προϊόντα θα προσφέρονται σε δυάδες, ενώ δεν τίθεται θέμα κατάργησης της συσκευασίας των 200 γρ. που θα συνεχίσει να κυκλοφορεί.

Η παραπάνω εξέλιξη, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να .........

οξύνει ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό στον κλάδο, «εξαναγκάζοντας» ουσιαστικά τους υπόλοιπους παίκτες να ακολουθήσουν με ανάλογες πρωτοβουλίες.

Ηδη, η Danone Ελλάς από την προηγούμενη εβδομάδα διαθέτει το επιδόρπιο γιαουρτιού Activia Κάθε Στιγμή προς 0,50 ευρώ το τεμάχιο (1,99 ευρώ η συσκευασία των 4 τεμαχίων) ενώ ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Benoit de?Levarane μιλώντας στην «Η» σημείωσε πως προτεραιότητα της διοίκησης, στην παρούσα φάση, είναι να κρατήσει τις τιμές των προϊόντων της σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα.

Εταιρείες
Πληροφορίες θέλουν τις υπόλοιπες εταιρείες, να αναμένουν την ανταπόκριση που θα τύχει η κίνηση της Vivartia από το ευρύ καταναλωτικό κοινό, προκειμένου να ετοιμάσουν την απάντησή τους. Και τούτο διότι, στο σύνολο τους (ΦΑΓΕ, Friesland Hellas, ΜΕΒΓΑΛ) έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε ένα ασταμάτητο μπαράζ προσφορών στο γιαούρτι (προσφορές 2+1 δώρο) -θυσιάζοντας ακόμη και μέρος της κερδοφορίας τους- και περιμένουν τα αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και μεριδίου αγοράς.

Σύμφωνα με στοιχεία της IRI Hellas, στην κατηγορία του γιαουρτιού στα σούπερ μάρκετ, η ΦΑΓΕ βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 32,6%, ακολουθούν η Vivartia με 16,7%, η Friesland Hellas με 7,8%, η ΜΕΒΓΑΛ με 7,2%, η Danone Hellas με 6,1%, ενώ τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας -τα οποία εκτιμάται ότι θα πληγούν περισσότερο- με 4,9% (δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις σε Aldi και Lidl).

Την ίδια ώρα, η Vivartia ανοίγει νέο μέτωπο στον πόλεμο τιμών στην κατηγορία του φρέσκου χυμού διαθέτοντας τη συσκευασία των 750 ml προς 2,5 ευρώ. Εκτιμάται πως σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες του χώρου.

Πηγή: Ημερησία

ΣΧΟΛΙΟ
Αυτό που μου αρέσει στον Ανδρέα Βγενόπουλο είναι ότι αναπάσα στιγμή μπορεί να τους χορέψει στο ταψί όλους τους επιχειρηματίες.
Βαράει το "ντέφι" και οι άλλες εταιρίες παθαίνουν ίλιγγο. Ακούνε όμιλο Βγενόπουλου και παθαίνουν έμφραγμα.
Ετσι μπράβο. Και πολυ μας αρέσει. Μέχρι και οι άλλες εταιρίες να ρίξουν τις τιμές πιο κάτω από την Vivartia να κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ Μποϋκοτάζ στις άλλες εταιρίες.
Να τους χορέψουμε κι εμείς λίγο στο ταψί.


Ακόμη τέσσερα κρούσματα νέας γρίπης εντοπίστηκαν στη χώρα

ΦΤΑΣΑΜΕ ΤΑ 12 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ!!!!

Τέσσερα νέα κρούσματα της νέας γρίπης εντοπίστηκαν στη χώρα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας. Τα νέα περιστατικά αφορούν τουρίστες που ήρθαν από τις ΗΠΑ και ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα στα 12.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, πρόκειται για μια 33 χρονη Ιταλίδα, η οποία ήρθε από το Κάνσας, μια 18χρονη Αμερικανίδα, επίσης από το Κάνσας, έναν 46χρονο Αμερικανό επίσης από το Κάνσας και μια 15χρονη Αμερικανίδα από την Ουάσιγκτον.

Μετά και τα νέα κρούσματα που αφορούν τουρίστες, καθώς και την κήρυξη πανδημίας από τον ΠΟΥ, στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιείται .....

έκτακτη σύσκεψη.

Την Πέμπτη είχε ανακοινωθεί το όγδοο περιστατικό σε μια 37χρονη Καναδή.

Ο ΠΟΥ ανακήρυξε την Πέμπτη πανδημία, την πρώτη του 21ου αιώνα, και ανακοίνωσε αύξηση του συναγερμού στο επίπεδο 6.

Πηγή: in.gr

Microsoft: Χωρίς το Explorer το νέο Windows 7

Χωρίς το Explorer θα κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά το επόμενο λειτουργικό σύστημα της Microsoft Windows 7, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα πρέπει να εγκαταστήσουν μόνοι τους, εάν το επιθυμούν, το πρόγραμμα Explorer, κάτι που, όπως ελπίζει η εταιρεία, θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ερευνά εάν ο συνδυασμός των δύο προγραμμάτων - του λειτουργικού συστήματος και του Explorer - συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό.

Το λειτουργικό σύστημα Windows 7, που θα ........

αντικαταστήσει το αμφιλεγόμενο Vista, θα είναι διαθέσιμο στις 22 Οκτωβρίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Υπουργείο Υγείας: Ηδη εφαρμόζονται μέτρα της «φάσης 6»

Καθυσηχαστικός σε ό,τι αφορά τα κρούσματα νέας γρίπης στη χώρα μας, ήταν χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, παρά την αναβίβαση του επιπέδου συναγερμού στο 6, που είναι το ανώτατο επίπεδο της εξάβαθμης κλίμακας και υποδηλώνει πανδημία γρίπης.

Μάλιστα σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας σημειώνεται πως ήδη το υπουργείο εφαρμόζει μέτρα φάσης 6.

Αναφερόμενος στο έβδομο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε προχθές το βράδυ, τόνισε ότι όλα τα περιστατικά αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, όπου υπάρχει εκτεταμένη διάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Τόνισε όμως ότι τα πρώτα 5 κρούσματα έχουν ήδη πάρει εξιτήριο και οι άλλοι δύο ασθενείς νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση.

Παράλληλα, όλα τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ........

στη χώρα μας, έχουν πάρει τις κατάλληλες οδηγίες και την απαραίτητη χημειοπροφύλαξη με αντι-ιικό φάρμακο.

Ο υπουργός σημείωσε πως για την προετοιμασία της χώρας, είναι στο τελευταίο στάδιο οι διαβουλεύσεις για την προμήθεια του νέου εμβολίου, όταν αυτό θα είναι έτοιμο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου.

Πλέγμα μέτρων για την πανδημία

Δέσμη μέτρων προς όλες τις χώρες με σκοπό την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Η1Ν1 εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λίγο μετά από την ανακοίνωση του για αύξηση στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού του για πανδημία για την γρίπη Α.

Στόχος των μέτρων είναι να μειωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθυσμό, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα κράτη είναι ελεύθερα να τα εφαρμόσουν όπως επιθυμούν, με όποιο τρόπο θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος.

Την ίδια ώρα, προειδοποίηση προς τις χώρες που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να είναι προετοιμασμένες για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης των μολύνσεων λόγω του ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος, απέστειλε η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Χαν.

Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα μέτρα, στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη Α, οι κυβερνήσεις πρέπει να χειρίζονται την κατάσταση υπό το νομικό καθεστώς, που θεωρούν κατάλληλο, όπως π.χ. να κηρύξουν την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, όλες οι χώρες οφείλουν να ενημερώνουν τον Οργανισμό για την εξέλιξη της .........

πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης και της γεωγραφικής εξέλιξης του καθώς και για τυχόν μεταλλάξεις του ιού ή σημάδια αντιστάσεις του ιού στα φάρμακα.

Σε ατομικό επίπεδο, ο ΠΟΥ συνιστά στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα να παραμένουν στο σπίτι τους και να μην έρχονται σε επαφή με τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Οι αρχές πρέπει να εκδώσουν οδηγίες υγειονομικού περιεχομένου προς τους συγγενείς των ατόμων που βρίσκονται στην απομόνωση.

Τα μέτρα απομόνωσης πρέπει να ακολουθούν το κλείσιμο των σχολείων και η προσαρμογή των ωρών εργασίας ώστε οι άνθρωποι να μην συνωστίζονται.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες πρέπει να αποθαρρύνουν τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό των ατόμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς όμως να απαγορεύονται τα ταξίδια ανάμεσα στα κράτη που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη.

«Πρέπει να επαγρυπνούμε απέναντι στις κινήσεις που χαρακτηρίζονται από βιασύνη και διακρίσεις, όπως η απαγόρευση των ταξιδιών ή οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών.

Ακόμη, οι κυβερνήσεις των χωρών οφείλουν να διανέμουν τα απαραίτητα φάρμακα και να συγκεντρώσουν επαρκή εμβόλια.

Τέλος, οι χώρες πρέπει να ενημερώνουν τακτικά τους πολίτες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τις θεραπείες και τα μέτρα προφύλαξης καθώς και για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Στις χώρες που δεν πλήττονται από τη νέα γρίπη Α, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις κυβερνήσεις να ολοκληρώσουν τα σχέδια προετοιμασίας τους για μία «επικείμενη πανδημία» και να εφαρμόσουν τα απαραίτητα προγράμματα για την διανομή των ιατρικών μέσων.

Περίπου 28.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον Μάρτιο από τη νέα γρίπη Α σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς εντοπίζονται στις ΗΠΑ, στο Μεξικό, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Χιλή καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ζητούν ταχεία παραγωγή εμβολίου
Ταυτόχρονα ο ΠΟΥ ζήτησε από τα φαρμακευτικά εργαστήρια «να ενεργήσουν τάχιστα ώστε να παρασκευάσουν το κατάλληλο εμβόλιο κατά του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) μόλις θα τελειώσουν την παραγωγή του εμβολίου κατά της εποχιακής γρίπης».

Έγινε επίσης γνωστό ότι πολλά φαρμακευτικά εργαστήρια έχουν ήδη αρχίσει να ασχολούνται με το εμβόλιο της νέας γρίπης Α και θεωρείται πιθανό να αρχίσει η παραγωγή του εμβολίου αυτού «στα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου», σύμφωνα
με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πάντως ο δεύτερος στην ιεραρχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Κέιτζι Φουκούντα εξέφρασε την άποψη ότι ιός Η1Ν1 που προκαλεί τη νέα γρίπη θα κυκλοφορήσει στον κόσμο για περίπου ένα ή δύο χρόνια εξέφρασε.

«Η απάντηση μας πρέπει να διαθέτει ευελιξία και να παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη της πανδημίας», δήλωσε ο κ. Φουκούντα, ο οποίος πρόσθεσε ότι αν θέλουμε να κατευνάσουμε την κατάσταση «πρέπει να ενημερώνουμε τις χώρες».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Όγδοο κρούσμα της γρίπης στη χώρα μας

Το όγδοο κρούσμα της νέας γρίπης στη χώρα μας ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για μια 37χρονη, Καναδή υπήκοο, η οποία επέστρεψε από τον Καναδά.

Οπως αναφέρεται, η ασθενής τελεί υπό ιατρικό έλεγχο και ακολουθεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες.


Νέες διευκρινίσεις εν όψει της απαγόρευσης του καπνίσματος

Περισσότερες διευκρινίσεις για το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος έδωσε ο υπουργός Υγείας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου προβλέπεται πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, ενώ δεν θα προβλέπεται καπνιστήριο.

Στο νόμο υπάρχει διάταξη για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κάτω των 70 τ.μ. τα οποία οι ιδιοκτήτες θα επιλέγουν αν θα είναι καπνιστών ή μη καπνιστών.

Για τα καταστήματα άνω των 70 τ.μ., το 30% του συνολικού εμβαδού θα προορίζεται για .........

τους καπνιστές, εφόσον οι ιδιοκτήτες τοποθετήσουν διαχωριστικό μέχρι την οροφή, ειδικά φίλτρα εξαερισμού και χωριστή είσοδο.

Για τα καταστήματα άνω των 300 τ.μ. ο χώρος για τους καπνιστές μπορεί να καταλαμβάνει έως και το 40% του συνολικού χώρου.

Όλα τα καταστήματα που θέλουν να διαθέσουν χώρο καπνιζόντων θα πρέπει να προμηθευτούν το δωρεάν ειδικό σήμα και άδεια από το Δήμο. Εφόσον δεν το πράξουν, αυτομάτως θα θεωρούνται καταστήματα μη καπνιστών.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα μετατροπής καταστήματος από καπνιστών σε μη καπνιστών ή το αντίστροφο και αργότερα.

Στους ειδικούς χώρους θα απαγορεύεται η είσοδος σε νέους ηλικίας έως και 18 ετών.

Στα καταστήματα εστίασης, οι παραβάσεις δεν επιφέρουν κυρώσεις σε βάρος των καταστημάτων και των υπεύθυνων λειτουργίας τους, εφόσον δεν υπεδείχθη η παράβαση από πελάτη, επισκέπτη ή εργαζόμενο στο κατάστημα ή εφ' όσον υπεδείχθη ότι ο υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος μερίμνησε για την αντιμετώπισή της απομακρύνοντας τον παραβάτη ή λαμβάνοντας τ' αναγκαία για τον σκοπό αυτό μέτρα με παράλληλη ενημέρωση των αρχών.

Στο πεδίο εφαρμογής του νόμου δεν εμπίπτει ο εξωτερικός χώρος του καταστήματος, όπου αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα, ακόμα και αν στο χώρο αυτό υπάρχει στέγαστρο. Σε κάθε περίπτωση, εφ' όσον οι υπεύθυνοι λειτουργίας των καταστημάτων επιλέξουν να μη δημιουργήσουν ειδικούς χώρους ισχύει η ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κάθε σημείο του.

Παράλληλα από την 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η υπαίθρια διαφήμιση προϊόντων καπνού καθώς και η διαφήμιση στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Σε ειδικό τετραψήφιο αριθμό (ο οποίος θα ανακοινωθεί προσεχώς) οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν πιθανές παραβάσεις του νόμου.

Τα πρόστιμα, όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας, θα είναι αυστηρά και θα επιβάλλονται από την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία και το Σώμα Επιθεωρητών Ελέγχου του υπουργείου Υγείας.